- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
paolinho #98789 üzenetére
Igaza van a fórumtársaknak, de nem olyan rég olvashattad is ezt egy neked írt hsz-ben:
Ezek után jönnek az egyéb források, PPA, github, etc., de ezekhez kell minimális rutin, hogy lásd mennyire megbízható. Utóbbiaknál érdemes inkább topikban rákérdezni.
LTS, kiadás alapú disztróknál fentieket mindenképp célszerű betartani, sok meglepetéstől kíméli meg magát így a user! -
-
válasz
paolinho #98786 üzenetére
De miért nem a saját repójából teszed fel?! Ha követed a topikot, nem egyszer lett leírva mostanában, hogy a distro saját programkönyvtárából telepíts! Ott berántja maga mellé automatikusan az összes függőségét, így nem egyesével neked kell kisakkozni, hogy mi kell neki.
Amúgy a válasz ott van a kérdésedben. Hiányzik neki egy komponens, és írja is, hogy telepítsd a libxcb-cursor0 vagy az xcb-cursor csomagot.
-
válasz
paolinho #98207 üzenetére
Igazán nincs mit! De én pont nem mondanálak tökfejnek, mivel a normál Linuxos gondolkodást valósítod meg, amit ma már lassan boomer módnak gondolnak sokan. Először mindig a saját tárolókban keresünk programokat, csomagokat, ha ott nincs, akkor jön az, hogy a gyártó saját oldalán nézzük, ez drivereknél gyakran fordul elő.
Ezek után jönnek az egyéb források, PPA, github, etc., de ezekhez kell minimális rutin, hogy lásd mennyire megbízható. Utóbbiaknál érdemes inkább topikban rákérdezni. Egyszóval inkább dícséretet érdemelsz, mint tökfej minősítést!
(nyilván a snapperek már csak vigyorognak ezen)
(#98208) I02S3F
Így van! Majd bántjuk mi, ha valami marhabaromságot csinál!
-
válasz
paolinho #98205 üzenetére
Van pár olyan app, amit a saját weboldaláról kell letölteni, mint a Google Chrome is...
https://www.viber.com/en/download/
Felül látod a letölthető Appimage verziót*, de ha lejjebb görgetsz, ott a viber.deb is. direkt link, ha rákattintasz, már tölti isÉn utóbbit használnám.
*ez szerintem nem is Linuxos appimage
-
törölt tag
válasz
paolinho #98158 üzenetére
Szerintem elírtad a fájl nevet. Kimaradt az "l" és csak "inux"ot gépeltél.
Szerintem így kéne:chmod +x linux_fastboot_update_rom.sh
Meg a parancs előtt nyomhatsz egyls -l
parancsot is, hogy biztosan lásd, hogy ott van az a fájl.
Ha lefut a parancs (chmod) hiba nélkül. Ismétls -l
és a fájlod színe is megváltozik, mivel futtatható lett így más színnel jelzi a terminál.
Utána lehet futtatni. -
urandom0
senior tag
válasz
paolinho #98147 üzenetére
Az mit jelent (vagyis honnan tudhatom), hogy sima szkriptfájl a fájl?
Általában a script fájloknak .sh kiterjesztésük van. De ettől még nem lesz futtatható, Linux alatt csak akkor válik valami futtathatóvá, ha futtatási jogot adsz neki. Erre való a
chmod +x
parancs (vagy ha a fájlkezelődben van rá lehetőség, akkor ott).Illetve a felső kép a kicsomagolt rom maga. Akkor ott nyitok egy Terminál-t és írom be konkrétan a ./linux_fastboot_update_rom.sh parancsot?
Szerintem azon a képen az látszik, ahogy a tömörítő programban megnyitottad, hiszen ott van a "Kibontás" menüpont.
Ha ki van bontva, akkor nyitsz egy terminált abban a mappában, ahova kibontottad, és kiadod a ./linux_fastboot_update_rom.sh parancsot.Ha az sh-ra rákattintok, akkor kapom a második képet.
Akkor viszont olyan fájlkezelőd van, ami duplaklikkre nem lefuttatja, hanem megnyitja a fájlt. Ennek biztonsági okai vannak, hogy ne tudj véletlenül elindítani egy scriptet.
Ilyen jobbklikkelj a fájlra, és biztos van ott valami futtatás menüpont. -
urandom0
senior tag
válasz
paolinho #98143 üzenetére
Az sh sima szkriptfájl. Futtatási jogot kell neki adni, vagy terminálból úgy, hogy
chmod +x fájlneve.sh
, futtatni pedig úgy lehet, hogy./fájlneve.sh
, vagy fájlkezelőben a tulajdonságainál, és utána vagy duplaklikkel indul, vagy jobb klikkes menüben van futtatás parancs.
Csak először csomagold ki valahova. -
válasz
paolinho #98100 üzenetére
Igazán nincs mit és ne bánkódj emiatt! Foglalkoztunk vele, mert volt rá kapacitás és nem tudhattuk, hogy ez a kis probléma tényleg most már ennek a gépnek a becsípődés és nincs komolyabb gond a géppel.
Ezek az öreg gépek néha megtudják ízzasztani a usert, találkoztam már faramucibb dolgokkal is. A lényeg tényleg az, hogy működik és nem verted szét kalapáccsal menet közben.
-
válasz
paolinho #98098 üzenetére
Hű azannya!
Épp az SSD-t néztem, hogy milyen, de az éppen egy igen jó békebeli SSD, nem szokott vele gond lenni, hiába 12 éves konstrukció.
Nagy szerencse, hogy mégis összejött valamivel és tényleg nem érdemes foglalkozni azzal a boot közben megjelenő kiírással, úgysincs hatással semmire. Úgy látszik az a gép ragaszkodik most már ehhez, igazából valami hibaszöveget nekem is kiírt évekig a HP Elitebook, de annyira megszoktam, hogy hiányzik, mióta nem azt a gépet használom.
Örülünk, hogy csak sikerült életet lehelni a gépbe, most már hátha nem fogod meggyilkolni újra!
-
-
válasz
paolinho #98092 üzenetére
A boot priority résznél ami most a 3. azt kell első helyre vinni!!!!
Ha egy nyamvad CD/DVD van első helyen, azzal elszuttyog, nem talál semmit és egész életed rámegy, akkor se ér el a 3. opcióig, ami maga a telepítő pendrive!
A pendrive legyen az első helyen.
Nincs kizárva, hogy az F9-12 gombok is azért nem reagáltak, mert a CD/DVD meghajtót tekerték és keresték a semmit!
-
válasz
paolinho #98086 üzenetére
Akkor ez valami csodagép, hogy nem lehet legacyban bootolni.
Akkor nincs más hátra, minden ugyanaz, csak állítsd vissza az UEFi -t, plusz gpartedben inicializáláskor ne az msdos opciót válaszd, hanem a gpt-t!
Gyakorlatilag ugyanúgy telepítesz, mint ezt megelőzően is, csak nem lesznek felesleges EFI bejegyzések a BIOS-ban.
-
válasz
paolinho #98084 üzenetére
Dehogyis, bekapcsolás után vagy az F12 vagy F9 esetleg valamelyik e kettő közötti gombot kell nyomni és akkor jön be a pendriveon lévő live bootmenüje. Legacyban nem a BIOS-ból bootolunk.
Ez a casper az iso-ban van, valami a pendrive-val nem OK. Ez nem vinyó hiba.
Ezt hiányolja nálad.
-
-
paolinho
őstag
válasz
paolinho #98076 üzenetére
Tovább mentem. Az a helyzet, hogy, ha az UEFI Boot-ot tiltottam, akkor a Rufus-szal készített pendrive-ról induló telepítés megakad egy 10 mp-es visszaszámlálón. Ha elfogy a 10 mp, újra indul megint, és ez végtelenségig csinálná. [kép]
Ha engedélyezem és UEFI alól indítom a telepítést, akkor megint megjelenik ez a Failed to open stb. nyomorult szöveg. Ezt sehogy nem lehet kiiktatni? El se hiszem! -
-
paolinho
őstag
-
válasz
paolinho #98073 üzenetére
A gparted képe alapján az a rész teljesen rendben van, egyszerű automata telepítés. De az a Win és MX EFI bejegyzés hogyan maradhatott meg és főleg hol? Láthatólag nincs ezen a meghajtón. Más meghajtó meg nincs a gépben és egyik telepítéskor sem volt...Remélem.
Inicializálni gparted előbb mutatott ablakában Eszköz / Particiós tábla létrehozása...a kis ablakban választhatsz particiósémát. Mivel régebbi gép, így én a Legacy sémát választanám, vagyis itt Msdos és nem GPT...
Ha ez megvan, totál szürke lesz az ablak, semmi nem lesz a meghajtón, innen indíthatod a live Linuxot pendriv-ról és mehet az automata install.
Viszont előtte a BIOS-ba be kéne nézned, nincs-e több EFI bejegyzés ill ha kell, akkor UEFI-ről Legacyra átállítást meg kéne csinálni.
-
válasz
paolinho #98071 üzenetére
Egyre furább, a csökkentett mód azt azt jelenti, hogy szoftveresen futtatja a Cinnamont. Viszont az a javasolt parancs nem rossz, de csak akkor fut le, ha nincs nyitva más, ami lockolja a rendszerbenyúlást(főleg más csomagtelepítők okozzák ezt)! Zárj be mindent és úgy add ki a terminal parancsot!
Újratelepítés előtt meg valóban célszerű lesz újrainicializálni a meghajtót, a format az kevés lesz.
-
válasz
paolinho #98068 üzenetére
Nem tiszta, mi lett elrontva, sose használtam még ezt a programot és EFI is elég kínai még. De elméletileg csak a Linux Mint van fenn, nem?
Akkor ez a mentse el a WIndows EFI fájlt és a Secure boot bepipálás nem biztos, hogy jó ötlet. Az EFI biztonsági mentéseinek helyreállítása se kéne...de tényleg meg kell várni, míg valaki megnézi ezeket, aki EFI hozzáértő!
Ebben az esetben nem tudnék mást csinálni, mint live Linux Mint-tel bebootolnék, megnyitnám a Gparted-et, mindent törölnék és elindítanám a Live telepítést, de ez durva eléggé, mivel új Particiós táblát hoznék létre előtte. Egyelőre várjunk, hátha jön használható tipp...
Ja igen, terminalban a
sudo reboot
parancsra sem indul újra a gép?Egy Gparted terminal kép mindenképpen kéne!
-
válasz
paolinho #98067 üzenetére
https://paste.ubuntu.com/p/4r7zjxdK5z/
A boot-repair fenti linken létrehozott pár terminalapp kimenetet, mást nem csinál. Azok alapján siralmas a helyzet. Egytlen disztró van telepítve, viszont amikor azt felraktad, még megvoltak a Windows és az MX Linux EFI mappái is, az viszont nem derül ki, melyikbe rakta magát a Linux Mint EFI-je. Ahogy látom, a GRUB sem meghajtóra települt, hanem sda2-es particióra...
modprobe: FATAL: Module efivars not found in directory /lib/modules/6.8.0-41-generic
Recommended repair: ____________________________________________________________
The default repair of the Boot-Repair utility will reinstall the grub-efi of
sda2,
using the following options: sda1/boot/efi
Additional repair will be performed: unhide-bootmenu-10s use-standard-efi-file restore-efi-backups
rm /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bootx64.efi
mv /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bkpbootx64.efi /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bootx64.efi
Mount /dev/sda1 on /boot/efiEzek alapján az sda1-be ment az EFI, de hogy ott mi van most....
Partitions info (1/3): _________________________________________________________
sda2 : is-os, 64, apt-get, signed grub-pc grub-efi , grub2, grub-install, grubenv-ok, update-grub, end-after-100GB
sda1 : no-os, 64, nopakmgr, no-docgrub, nogrub, nogrubinstall, no-grubenv, noupdategrub, not-far
Partitions info (2/3): _________________________________________________________
sda2 : isnotESP, fstab-has-goodEFI, no-nt, no-winload, no-recov-nor-hid, no-bmgr, notwinboot, ext4
sda1 : is---ESP, part-has-no-fstab, no-nt, no-winload, no-recov-nor-hid, no-bmgr, notwinboot, vfatEz alapján az sda1 egy EFI partició lenne...
Évekig hülyének néztek, mert kerültem ez UEFI-t, mint ördög a tömjénfüstöt. Hát az ilyenek miatt, ami rosszabb, hogy nem ismerem ki magam rajta úgy, mint a Legacy boot/GRUB rendszeren.
Nincs mese, meg kell várnunk, míg jön valaki, aki vágja ezt az EFI particiós rettenetet!
Még egy screenshotot berakhatnál, hátha az könnyíti a hozzáértők helyzetét. Erről az ablakról:
Plusz egy Gparted screenshot is jó lenne:
-
válasz
paolinho #98064 üzenetére
Huha...tényleg összakavarodott valami...egyet érdemes megpróbálni. A futó rendszerre felrakod a GRUB-ot és futtatsz egy frissítést, utóbbi sose árt, de ennek a kimenetét berakhatnád is. Meg a boot-repair program kimenetének a linkje is hasznos lenne, de először terminalban futtasd le a
sudo grub-install /dev/sda
parancsot, az /sda az az adott meghajtó betűjele legyen! Utána a
sudo update-grub
jön, aminek kell a kimenete.Az első parancs csak ennyit fog kiírni:
ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$ sudo grub-install /dev/nvme1n1
.
Telepítés a(z) x86_64-efi platformhoz.
A telepítés befejeződött. Nem jelentettek hibát....azért kell a második.
A drive-ok betűjelét a
inxi -D
parancs is megmutatja.De még mindig esélyes, hogy a boot során megjelenő sort csak a BIOS-ban tudod eltávolítani...
-
válasz
paolinho #97993 üzenetére
Elfelejtettem említeni, hogy a
boot-repair
elég részletes report-ot készít(screenshoton az alsó gomb) és a végén megad egy linket, azt nem lenne rossz beraknod, hátha abból kiderül valami. Így néz ki a report.Plusz bejött még egy újabb ablak is valami GNU GRUB 2.1.2, ami a Linux Mint valamiféle indítója lehet, de ha nem bántom akkor tovább lép, és feláll a rendszer.
Ja, az a Linux Mint GRUB-ja, rendszerindító. Ha több rendszer is van fenn, fura, hogy eddig nem láttad. Ez ha nem egyetlen rendszer van, akkor megjelenik és x másodpercig vár, hogy kiválaszd, melyik rendszert akarod indítani, ha nem választasz, akkor bootol az elsővel.
Benézhetnél a BIOS-ba is, nekem ott volt sok rendszer EFI-je, törölgetni is lehetett, bár most nálad nem lehet tudni, hová is került a Mint EFI-je...
-
csixy
addikt
válasz
paolinho #97993 üzenetére
Akkor tedd már fel ide légyszives a sudo efibootmgr parancs lefuttatásának a végeredményét, ahogyan korábban az ls parancs kimenetét feltetted ide.
Ha elbóklásztál volna a legutóbb általam felrakott link tartalmában, amiben az efibootmgr keresőszóra talált hsz-ek vannak rendre, akkor kb ki tudnád találni, hogy mit kérünk Tőled.
-
válasz
paolinho #97982 üzenetére
Terminal parancs az efibootmgr, akár az imént az ls kimenetét, úgy tudod berakni ide...ha azt írja, nincs ilyen, akkor Synapticból fel kell raknod. (közben csixy már leírta a lényeget...)
Nagyon kínai nekem is ez az EFI téma, de az a boot-kor megjelenő bejegyzés szerintem a Kubuntu után maradt meg a meghajtódon. Mikor pár hete ilyesmivel szívtam, a Dell Latitude 5520 EFI setup boot szekciójában volt csomó EFI/ubuntu bejegyzés, onnan törölgettem, de ez más gép, mint a tied, plusz én egy másik SSD-t is beraktam, amin volt EFI és több disztró is.
Nekem ha jól emlékszem a szintén Synaptic-ból telepíthető boot-repair program rakta rendbe a bootot, hogy nálad is ugyaez-e a helyzet és rendberakja-e a bootot, nem 100%, de magát a programot érdemes lefuttatni ettől függetlenül és a megjelenő ablakban ha aktív a felső rész, azaz javíthatónak látja a program...én megnyomnám azt a gombot, de mondom, nem ugyanaz a helyzet.
Ha feltelepíted, a Menü keresőben boot javítása néven fog megjelenni a program. Futkározni fog egy kisablakban a csík egy ideig, utána ez jeleniki meg...
De ez legyen az alternatív megoldás, előbb rakd be a efibootmgr terminal kimenetét, a többiek jobban értenek az EFI dolgaihoz ill ha azt mondják, nyugodtan nyomd meg a fenti ablakban a javítás gombot...
Ja igen, van egy Haladó füle a programnak, ilyen...ne kérdezd, mi mit csinál.
-
csixy
addikt
válasz
paolinho #97982 üzenetére
Az infóidból az látszik , hogy most nincs /EFI/blablabla mappád. Valószinűleg egy korábbi systemd bootos telepítés hagyott egy felesleges bejegyzést az UEFI firmware-dben. Jelenleg valószinüleg grub bootos telepítésed van. Az efibootmgr segítségével ki lehet listázni az UEFI boot bejegyzéseidet és majd ezután ki lehet vele takarítani azt az egy felesleges zavaró uefi bootbejegyzést.
Konzolba
sudo efibootmgr
ha nem működik, akkor
sudo apt install efibootmgr
ezután akkor
sudo efibootmgr -
csixy
addikt
válasz
paolinho #97960 üzenetére
A Nemoval a file system-ről illetve a / (a gyökérkönyvtár) -ról készíts egy képernyőfotót és tedd be ide légyszi. A másik egyszerűbb lehetőség, hogy nyiss egy konzol ablakot és ird be
cd /
ls
és az ls parancsra kiadott listát másold be ide.Egy efibootmgr kimenet is nagyon informatív lenne.
-
válasz
paolinho #97934 üzenetére
Mivel több disztrót is kipróbáltál, nem csoda, ha nem emlékszel minden javaslatra!
Az is sejthető volt, hogy a megszokott TC helyett akartál valami nagyon hasonlót, anno én is így voltam ezzel, de hamar rájöttem, hogy a Nemo kifejezetten komfortos és jól használható. Neked is kell egy kis idő, mire teljesen átállsz Windows után, de meglátod, nem fog hiányozni egy idő múlva.
-
válasz
paolinho #97932 üzenetére
Már csak az lene jó, ha minden indításnál megmaradna a korábbi kétablakos mód, és nem nekem kellene minden alkalommal a Nézet - Extra ablaktáblát bekapcsolni.
""Érdemes a Nemo-t kétpanelesre állítani amúgy. Default kis méretben jelenik meg és egyablakos, de amit a Beállításokban megváltoztatsz, nem kell menteni, bezár/kinyit és már olyan, amit beállítottál.""
Ezt épp neked írtam pár napja.
Nemo megnyit...Szerkesztés / Beállítások - Viselkedés fül, amit itt beállítasz, az a Nemo újraindításakor már úgy fog megjelenni! Elég sok beállítási opció van még, nézegesd meg őket.
-
válasz
paolinho #97916 üzenetére
Pedig jó helyen jársz. Az a "NAS" az egy gépet(eszközt) szimbolizál a hálózatodon. Ha lenne több eszközöd, amiken van smb megosztása, akkor több ilyen ikont látnál.
Nyisd meg, és akkor fogod látni, hogy az adott eszközön milyen megosztások vannak beállítva. Ezek közül kell választanod egyet, és ennek a megosztásnak a nevét kell beírni az fstabba, az ip cím után. -
válasz
paolinho #97914 üzenetére
Ne "valamit" hanem a megosztás nevét. Ha most a "gyári" fájlkezelőben megnyitod a NAS-t (nem a helyi mappát, hanem a hálózaton keresztül), milyen megosztásokat mutat? Azok még nem a mappák, csak a megosztások nevei.
Ez kb úgy néz ki, hogy
a.szerver.ip.cime.vagyaneve/amegosztásneve/ezekmáranasmappái,fájljai -
válasz
paolinho #97911 üzenetére
Még1 hibát észrevettem: Az IP cím után nincs megadva a megosztás neve, amit fel szeretnél csatolni.pl
192.168.1.2/mozi /mnt/NAS ....Necronom
Ha jól tudom a SkyShowTime-on kívül mindegyik megy böngészőből. A 4k-ban nem vagyok biztos, abban viszont igen, hogy ezt a helyi hálón nem továbbítod sehova. -
válasz
paolinho #97909 üzenetére
Aha... Kell még egy parancs
sudo systemctl daemon-reload
Ahogy írja is, mert a régi van használatban.Ha abból a sorból törölted ki, akkor mi írja hogy 'Nincs ilyen fájl, vagy könyvtár"?
Ne részletek mutass, vagy az utolsó hibaüzenetet, hanem a kiadott parancsot is.Most hogy néz ki az a sor, amit beírtál az fstabba?
-
-
válasz
paolinho #97902 üzenetére
Alakul a dolog. most hogy néz ki az a bizonyos sor? Lehet csak egy vessző, szóköz hiányzik, kell még.
Lehet ki kellene törölni belőle az
,iocharset=utf8
részt?
Ha kitörölöd, rámentesz, úgy is panaszkodik?Igen, ezért szenvedünk most picit az fstabb-al, hogy minden induláskor megpróbálja felcsatolni.
Tudom "jókor" jut eszembe, de a gyári fájlkezelőben tudsz parancsikont létrehozni az asztalon, vagy a mappádon belül? Ezt a parancsikont be tudod húzni az indítópultba? Nem tudom Mint alatt vane- ilyesmi, vagy hogy működhet-e. Csak egy ötlet, hogyan tudsz megszabadulni a termináltól. Mert olyan is van, hogy váltig állítják, hogy GUI-n minden megoldható Mint alatt
.
-
válasz
paolinho #97900 üzenetére
Az a jó, ha nem üzen semmi hibát. Ezután mit látsz az /mnt/NAS könyvtárban?
Ha újra megnyitod az fstab-ot, benne van a bejegyzésed?
De hát ezt írtam neked az elején:
paolinho
Előbb tapasztald ki, hogy a rendszer alapértelmezett fájlkezelőjében hogyan működik az elérés. Ott látod-e a NAS-t, tudsz-e kapcsolódni. Ha ott felcsatoltad, eléred, megjelenik a DC-ben is. -
válasz
paolinho #97897 üzenetére
Ha már létrehozta a NAS könyvtárat az /mnt könyvtárban, persze hogy méltatlankodik, hiszen már ott van.
Megint furán lecsípted az általam mutatott parancsot. Hiányzik az :users, ami a csoport tagságot állította volna be.
Így csak a felhasználód vette tulajdonba a mappát, a csoport (users) nem. Ez később még jogosultsági probléma lehet. Ha egyedül használod, valószínű így működni fog.Jónak tűnik az fstab fájl. Ha kiadod a
sudo mount -a
parancsot, újra végrehajtja az fstab fájlban felsorol csatolásokat. Ha minden jól megy az /mnt/NAS mappádban megjelenik a NAS tartalma. -
válasz
paolinho #97895 üzenetére
Utána hogy jutok a végére? Csak simán a Le nyillal?
Pontosan! Lemész a /swap sor alá, és oda beírod /bemásolod azt a szép hosszú sort.
Az username=felhasználó,password=jelszó a NAS megosztásához tartozó felhasználónév/jelszó, és nem a Linux felhasználód adatai.Az utolsó fotón hiányzik az user= és a password= bejegyzések.
A # jel nem kell az elejére, ezzel jelzed a rendszernek, hogy abba a sorba írt további parancsokat ne vegye figyelembe. Ahogy a képen is látod, angol magyarázó szöveg is a # jellel kezdődik, hogy a rendszer azt ne próbálja értelmezni. Ez arra is jó, hogy inaktívvá tegyél egy bejegyzést, ha mégse lenne rá szükséged, de kitörölni sem szeretnéd, mert később még kellhet.
-
-
válasz
paolinho #97885 üzenetére
Volt egy ilyen gyanúm, mert a Nemo eleve látta nálad a NAS-t. Talán itt lesz segítség: [link] Idézem:
Q: Can I get access to network resources like in Nautilus or Thunar?
A: Yes, DC can use GVfs. GVfs supports many protocols: NFS, SMB, FTP, SFTP, WebDAV, MTP, mobile phones (Windows, Android, Apple), media players and other.
First, packages gvfs, gvfs-backends and gvfs-fuse should be installed. Keep in mind that some distributions have not packages gvfs-backends and gvfs-fuse, because they are part of package gvfs, or it can be several packages with names gvfs-backends-* or gvfs-*.
Now insert GVfs path in the address bar: click by right mouse button at address bar to edit it (or call internal command cm_EditPath).
For example, access to
FTP:
ftp://ftpuser@ftpserver
SMB:smb://servername/sharename/
WebDAV:davs://servername
For a list of supported protocols, see the GVfs documentation.
Well, for access to FTP (for SSH+SCP too) and SMB you can use default WFX plugins FTP and Samba.
-
válasz
paolinho #97881 üzenetére
Csak tippelni tudok, bár nem derült ki, hogy milyen rendszerről van szó. Debianon futottam már bele olyanba XFCE-n, hogy a Thunar nem látta a NAS-t, ott a "gvfs-backends" csomag telepítése megoldotta a dolgot.
Ha Debian alapú rendszert használsz, akkor érdemes lehet erre rákeresni, hogy telepítve van-e? Bár lehet, hogy a Double Commander más tészta, nem tudom.
-
baloo79
tag
válasz
paolinho #97696 üzenetére
Más. Lehet hogy hülyét kérdezek, de a Double Commander-ben hol találom a Letöltés mappát? Totál elvesztem benne.
A legegyszerűbben úgy tudsz Double Commanderben a home mappába menni, ha a jobb felső részen rányomsz a tildére ( ~ ), az oda fog vinni, úgy már látni fogod a Dokumentumok, Letöltések, Zene stb. mappákat.
(Ha az egeret csak a tilde jel fölé viszed, akkor is kiírja, hogy "Ugrás a saját mappába")
-
válasz
paolinho #97839 üzenetére
Igazán nincs mit!
Igaz, mindig elfelejtem, hogy a
smartctl
használatához előbb fel kell telepíteni egy csomagot:sudo apt install smartmontools gsmartcontrol
De van GUI-s app is ugyanerre (gsmartcontrol), így azt is beírtam a fenti sorba. Érdemes ezekkel nézegetni a meghajtóidat, teszteld le a programokat.
Telepíteni több programot is tudsz egy terminal parancs alkalmazásával, egymás után beírogatod őket, mint fent is láthatod.
-
válasz
paolinho #97832 üzenetére
Gyanítom, azért van, mert ez a fájlkezelő Nemo névre hallgat, viszont az MX alá a Dolphin volt beépítve
OK, ez mind igaz, de hogyan befolyásolná az MX Dolphinja a Linux Mint Nemo működését? Nem értem, miért nem magyar nálad, nekem magyar teljesen, de már az install elején a magyar lokációt választottam...A Rendszerbeállítások/Nyelvi beállításoknál a Nyelvi támogatás-ba bemenve nem írja a magyar nyelv sorában, hogy hiányos telepítés?
Synapticban még ezeket érdemes megnézni, hogy telepítve van-e...
Szerintem próbálgasd külön mindkettőt, de ne kavard még egyelőre a GTK-s és a QT-s programokat. Egyébként lehet ezeket keresztbe telepíteni.
-
-
I02S3F
addikt
válasz
paolinho #97780 üzenetére
A tároló olyan előrecsomagolt programok összessége, amelyeket kifejezetten a te rendszeredhez teszteltek, finomhangoltak, csomagoltak.
Az alkalmazásboltban tudsz böngészni közöttük a legkönnyebben.
Linux esetén szükségtelen a neten programokat keresni, mert azok már a fentebb említett módon szállításra került a te rendszeredhez.
-
paolinho
őstag
válasz
paolinho #97773 üzenetére
Ami biztos, hogy a nyomtatót alapból felismerte a Linux Mint, és sikeresen tudtam is nyomtatni vele. Ennyiből már nyerőbb, mint az MX. Viszont a LibreOffice-t angolul kaptam. Ugyan letöltöttem a hozzájuk való magyar nyelvi deb (mintha a Mint-nek ez kellene) fájlokat, de sajnos lövésem sincs miként lesz ettől még magyar a felület. A gyárilag feltelepített LO verziószáma: 24.2.5.2, de a hivatalos oldalon csak 24.2.5 számon találtam mind nyelvi-, mind úgy egyébként is LO fájlt. Ez nem lehet majd probléma később?
-
válasz
paolinho #97766 üzenetére
Szerintem az MX Linux nem kezdőknek való, ez mellett ipari mennyiségű bloat van benne, ami önmagában nem probléma, engem viszont zavar. Biztos vagyok benne, hogy olyan csomagok is előtelepítve jönnek vele, amiket soha nem fogsz használni és általában egy rendszer annál sérülékenyebb, minél több felesleges dolog van rá telepítve.
A Mint Cinnamon szerintem kezdésnek jó. Én a Gnome alapú rendszereket szerettem meg, de az LGA775-ös gépemen pl. Linux Mint van, a kis méretű monitorhoz teljesen jól passzol a Cinnamon.
Viszont egy dologgal nem sikerült dűlőre jutnom, mégpedig az Epson L3256-os nyomtatómmal történő kommunikáció.
Nekem egy Epson fotószkennerem van. Szomorúan vettem tudomásul, hogy bár az Epson biztosít Linuxos telepítőt a honlapján a saját szkennereihez, viszont a Linuxos csomag kevesebbet tud, mint a Windowsos. Alacsonyabb felbontáson tud szkennelni, gyengébb minőségben. Nem tudom, hogy a nyomtatóknál mi a helyzet, csak infónak osztottam meg, egyébként Fedora van a gépemen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
paolinho #97766 üzenetére
Ez nyilván gyártó függő, de a céges HP nyomtatónkat a Mint teljesen magától megtalálja és beállítja a hálózaton, még annyit sem kell hozzá csinálni, mint Windows alatt.
Az MX-Linux esetén figyelembe kell venni, hogy a kiadási ciklusai a Debianhoz igazodnak, ami nem jelent túl gyors frissülést. Azaz ha valami régi benne, akkor az jó ideig úgy is marad.
-
urandom0
senior tag
válasz
paolinho #97696 üzenetére
KDE-n vagy még mindig? Esetleg nézz rá a Krusaderre, hátha beválik. Szerintem az MX repóiban ott van.
-
-
válasz
paolinho #97681 üzenetére
Terminálból is lehet. Szinte mindegyik distro tartalmaz GUI telepítőt.
Pl. MX esetén is ott a Package Installer. Ezek általában a saját, vagy a szülő (pl. Debian) csomgkínálatát ajánlják fel. De az sem ritka, hogy a distro-hoz nem tartozó, az internetről letöltött .deb fájlok telepítését is levezényli.
Érdemes distro kínálatából választani, mert az adott rendszeren le lettek tesztelve, úgy vannak lefordítva, beállítva, hogy ond nélkül stabilan működjenek az adott rendszeren.A külső forrásból telepített csomag(pl. .deb, vagy .rpm fájl) az olyan mintha az internet mélyéről töltöttél volna le egy .zip fájlt Windowsra, bármilyen plusz "ajándék" is lehet a teleepítőben. Természetesen a készítőkre (pl. a LO)nem jellemző hogy szándékosan bármi kártékony kódot tegyenek a csomagjaikba, de elképzelhető, hogy olyan függőségeik vannak (más programok/és rutin könyvtárak telepítését is megkövetelik) amiket az adott distro nem tartalmaz. Így vagy nem tudod telepíteni, vagy nem fog megfelelően működni. Ennek áthidalására, és a biztonság növelésére találták ki a különféle konténer formátumokat. Ezek tartalmazzák a futtatásukhoz szükséges összes programot rutin könyvtárat, cserébe sok helyet foglalnak. Viszont nem írják felül a rendszer által használt verziókat, és elég jól lekorlátozhatóak, hogy ne tudjanak a op.rendszer vagy más felhasználók fájljaihoz hozzáférni.
A distro-hoz tartozó "program áruház" nem tartalmaz ilyen "aknákat", azokat mind függőség, mind stabilitás, mind biztonság szempontjából ellenőrzik.
És itt válnak ketté (hárommá) a distro-k kategorizálása. Vannak a kiadás alapúak, amik egy konkrét dátumhoz kötődnek, vagy majd akkor adják ki a következő kiadást, amikor úgy érzik minden a helyére került, és stabilan működnek az újabb programverziók(ill. maga a kernel).
És vannak a gördülő kiadások, amik akár naponta több alkalommal is frissítik a csomagok kiadásait, így egy hiba javítása, vagy egy újabb programverzió szinte azonnal fel kerül a gépedre.
És vannak akik a kettő között vannak valahol (félig meddig gördülő) kiadások.
Mindegyiknek megvan a maga előnye, ill. hátránya. Egyéni ficam ki melyiket választja. Ahogy az ablakkezelőből is rengeteg van, egyéni ficam ki melyiket választja, melyik tetszik meg neki.Bocs a hosszúságért!
-
törölt tag
-
paolinho
őstag
válasz
paolinho #97683 üzenetére
Köszi a tanácsot, igyekszem megfogadni. Mint korábban említettem egyelőre csak ismerkedem a rendszerekkel, komoly dologra még nem használom. Most pl. abba hibába futottam bele, hogy ugyan látja a nyomtatót az eszköz, de nem nyomtatja ki a kért anyagot. Egy Epson L3256 a nyomtató. Egyébként nekem pont az átláthatósága tetszett meg az MX-Linux-nak, nem gondoltam, hogy a bonyolultabbak közül való!
Azt valahol olvastam, hogy a deb-es kell erre, azt húztam le.
-
törölt tag
válasz
paolinho #97678 üzenetére
Ezekre a repo váltásokra kapsz is egy figyelmeztető üzit, hogy vigyázzál.
Amit csak lehet azt a stable-népszerű-ből használj. Ha kell valami frissebb, akkor backports. Ha ott sincs, akkor flatpak.
A külsősöknél meg pl. a Brave böngi van, mivel nincs benn a disztrókban.
A teszt repóval óvatosan.
Népszerű az MX Linux, de nem a kezdők disztrója. Lévén Debian az alapja plussz a rengeteg MX-Antix fejlesztés. -
-
törölt tag
válasz
paolinho #97673 üzenetére
Egy valamire nagyon figyeljél. Ha itt az MX csomagtelepítőben váltogattál a népszerű-teszt-backports között. Mielőtt kilépsz válts vissza a népszerűre.
Ugyan is ezek a fülek az /etc/sources.list fájlban aktiválják vagy inaktiválják a repo-kat. Aztán ha terminálból tolsz fel valamit apt installal ott érhetnek meglepik. Mondjuk rá upgrédelsz a teszt repóra.
-
törölt tag
válasz
paolinho #97673 üzenetére
Ez így normális, hogy mindkét LO fenn van. Eltérő csomagforrásból vannak. Ha nem kell a régi keresd meg a "népszerű alkalmazások" közt és távolítsd el. Utána csak a flatpak-es újabb marad.
Népszerű alkalmazások=Debian12 (stable) hivatalos csomagok.
Bekapcsolt csomagforrások=Közvetlen fejlesztői és vagy GitHub repók (ezeket a Debian nem ellenörzi).
MX teszt tárolók=Debian testing csomagok és az MX teszt csomagjai (nagyon frissek, lehetnek gondok velük).
Debian visszaportolt= Debian 12 backports repo, hivatalos. A stable-től frissebb csomagok.
Flatpak=az gondolom egyértelmű.(disztró független komplett csomagok, csak a Flatpak futtató környezet kell hozzá) -
törölt tag
válasz
paolinho #97669 üzenetére
Debian-on (MX Linux) az a LO verzió van benn a csomagtelepítőben.
Ha a legújabbat akarod használni, ne a letöltöttet instaláld. Gondolom .deb csomagot töltöttél le. Azzal csak bajod lesz.
Flatpak-ban benn van a legújabb amit mondassz Te is.
Azt fel tudod tenni.
MX csomagtelepítő alkalmazásban rámész a Flatpak fülre és onnan telepíted.A beépített csomagok (szinte) minden disztróban verzió-kiadás függőek. Kivéve a rolling disztrókat. Ezt még szoknod kell. Ne töltögess le magadtól mindenfélét a netről. Nem így működik, mint Windowson.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Ingatlanos topic!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Reklámblokkolók topikja
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest