- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
z123456789 #70479 üzenetére
A Win maradjon a külön meghajtón, legjobb lenne ha az SSd akkor arra tenni a Linuxot is. Meg fogja hálálni sebességben.
Nem tudom mekkora az ssd-d és mekkora a Windowsod (nekem 2016-ban telepített és azóta folyamatosan frissített Win10 jelenleg 24,6Gb, a fél éves Manjaro 20,4Gb).Ha ezt választod, nem akarok indent leírni, a Win lemezkezelőjébe van egy nagyon jó funkció, "Kötet zsugorítása" a neve.
PL. ha 128G az ssd, a Wint le tudod a saját eszközével zsugorítani és az így felszabaduló helyre teheted a Linuxot dualbootba, 25-30Gb bőven elég, mindjárt leírom miért.
Így a HDD megmaradhat a két rendszer közös adatlemezének. Ezt NTFS-re formázd, Win saját fájlrendszere, a Linuxok mindegyike kezeli.
Nálem ez a felállás működik lassan egy évtizede.
Minden passzív tartalmat minkét rendszeren irámyítsd át az adatvinyó erre elnevezett mappáiba, és konfigold be a Wint és a Linuxot úgy hogy ezeket a mappákat használja (letöltés, zene, video, képek stb.)
Így nagyon kényelmessé válik mindkát OS használata, pl. mindegy hogy winen vagy Linuxon töltöttél le valamit bármilyen böngészővel, azt az adat hdd Letöltések mappába megtalálod bármelyik OS alatt. Többi dettó.Óriási előnye hogy bármelyik rendszer vagy az ssd megnyuvadása esetén az összes adatod, leöltésed, képed zenéd stb. sértetlenül ott van a másodvinyón.
Ha az eredeti felállást választod akkor a Win marad ahol van, a HDD-ből lecsípsz 40 gigát, megformázod EXT4 fájlrendszerre és arra telepíted a Linuxot.
Majd átbootolsz Winbe és a maradékot megformázod NTFS-re és ettől kezdve minden ugyanúgy ahogy előbb leírtam
Azért kellene Win alól formázni az adatpartíciót mert nálam sem a GParted, sem a KDE Partíciókezelő nem akarja normálisan sem FAT sem NTFS-re megformázni, ez lehet egyedi probléma.A swap az opcionális, nálam 8G ram mellett nincsen se partíció se swapfájl de ez egyén és gépfüggő, 4G ram vagy alatta mindenképp kellene, én a swapfájlt ajánlom, nem kell egy +partíciót elvenni a lemezből és a swap igénnyel dinamikusan változik.
A Linux telepítésénél ne állíts be külön HOME partíciót sem, minek hisz mindent amúgy is átirányítasz az adatvinyóra.
Mit hagytam ki, nem tudom, ha elakadsz valahol itt biztosan segítenek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fotók, videók mobillal
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Revolut
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Rubik kocka
- Windows 11
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- PS Plus előfizetések
- Olcsó Notebook! Lenovo Ideapad 3! Ryzen 3 3250U / 8GB DDR4 / 128GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z97X-Gaming 3 Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest