Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#49951) zozinho válasza ubyegon2 (#49935) üzenetére


zozinho
csendes tag

Köszönöm szépen :)

(#49952) ubyegon2 válasza spammer (#49950) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem aggódok, csak tudom, mennyi mindent kipróbál az ember, amíg az újdonság varázsa lengi körül az új játékszerként megismert Linuxát! Én számtalanszor kinyírtam disztrókat csak azért, mert olvastam valamit és hopp, ezt kipróbáljuk gyorsan érzés fogott el. ;]

Szóval nem a kérdező miatt aggódom, hanem aki csak úgy kedvet kap ehhez! Igazad van amúgy, én is sokat tanultam az ilyen kíváncsiságból elkövetett gikszerekből.

(#49951) zozinho

Ezek szerint sikerült a dolog! Igazán nincs mit! :)

[ Szerkesztve ]

(#49953) Ereshkigal válasza ubyegon2 (#49952) üzenetére


Ereshkigal
őstag

Nekem még sosem sikerült "kinyírni" egy disztrót se, mondjuk nem is tudom, mit akar ez jelenteni.
"rm -rf /" - hopp, ezt kipróbáljuk!? :D

(#49954) lev258 válasza Ereshkigal (#49953) üzenetére


lev258
veterán

Ahol UEFI van és nincs még javítva a hiba, ott ezzel nemcsak a disztrót nyírod ki, hanem téglát csinálsz a gépből. :K

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#49955) #21078528 válasza ubyegon2 (#49952) üzenetére


#21078528
törölt tag

Egyik oldalról értem a kérdezőt, másik oldalról teljesen egyetértek veled!
Röviden már említettem, hogy a melóhelyen teljes Wines környezet van (szerver/kliens egyaránt), és ott is az új cuccok beüzemelése után nagyon szigorú szabályozást vezettünk be a jelszavakra (karakterszám, bonyolultság, kötelező havi csere). Sajnos a mai informatikai környezetben ez minden biztonsági intézkedés alapja!
Én sem javaslom senkinek az automata beléptetést, jelszó nélküli működtetést, még "játékból" sem!

(#49956) vargalex válasza CPT.Pirk (#49941) üzenetére


vargalex
félisten

Ugyan nem volt szó róla, de ha a Pi HDMI-n van az erősítőre kötve, akkor felesleges ilyen kiegészítő...

Alex

(#49957) toth_janika válasza CPT.Pirk (#49941) üzenetére


toth_janika
őstag

Én egy Hifiberry Digi+-t akarok használni. De ez nagyon offtopic :DDD

Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/

(#49958) DrojDtroll


DrojDtroll
addikt

[link]

erre tudtok valamit mondani?

(#49959) ubyegon2 válasza Ereshkigal (#49953) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nálam a kinyírni azt jelentette, hogy mivel nem értettm hozzá, nem tudtam helyrehozni a normál állapotot és újra kellett vagy kellett volna telepítenem, de mivel jócskán voltak még tartalék disztróim, így nem nagyon aggasztott. Egyedül a Debian volt olyan, hogy kihívást éreztem, hogy azért is visszaállítsam működőképes állapotba, de az meg sikerült is, azóta is stabil, hiába sid meg experimental repokból lett összekutyulva.

Így értsd ezt a kinyírást! ;)

Egyébként azt ne hidd, hogy home userek nem tudják kinyírni a rendszerüket, ha neked még nem sikerült, annak örülj, de valószínűleg azért van ez így, mert nem laikus home user vagy.
Ha egy laikus ott ül a blank screen előtt vagy csak a grub rescue után villogó konzolt látja, akkor bizony nem tud hová lépni.

(#49960) ubyegon2 válasza #21078528 (#49955) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Azzal azért egyet tudok érteni, amit spammer említett, hogy ha valaki ezt akarja, legyen az ő baja, de azokat kell megóvni inkább, akik csak kíváncsiságból kipróbálják vagy egyszerűen ezt szokták meg a Windowson és Linuxon is szeretnének jelszónélküliséget. Az, hogy itt direkt van így a rendszer felépítve, őket nem nagyon érdekli, nem is értik azt a részét. Csak használni akarják, mint a Wint!

De ha sz*rban vannak, nekünk fognak nyekeregni, hogy de sz*r ez a Linux, ennyitől megfekszik, pedig ők csak azt tették, amit ide leírtak valakik! Csak, hogy egy kezdő nem biztos, hogy megérti a haladó szintű leírásokat és bizony sok példa van arra, hiába pontosan leírják, mit kell csinálni, valamit biztosan rosszul írnak be vagy kihagynak. Legjobb példa erre az, mikor telepítenek egy második disztrót, nem tetszik, letörlik és utána nyivákolnak, hogy nem indul az sem, ami eddig jól működött! Az, hogy pontokba szedve ott volt, mit kell csinálni, mielőtt töröl egy disztró, az már nem számít. Elfelejtette... :U

Ilyenkor ugranak az ember nyakának mások, hogy ezért nem szabad az éles telepítést javasolni! Nem a lófüttyöt, csak hát figyelni kéne minden javasolt részletre. Ez nem krumplileves készítése, hogy ha valami épp kimarad belőle, attól még az krumplileves lesz, ha nem is olyan, amit szerettünk volna.

[ Szerkesztve ]

(#49961) ubyegon2 válasza DrojDtroll (#49958) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

erre tudtok valamit mondani?

persze, bakfitty! :P

Ez a yEd meg az alternatívái? Nem próbáltad még őket?

[ Szerkesztve ]

(#49962) DrojDtroll válasza ubyegon2 (#49961) üzenetére


DrojDtroll
addikt

Az a baj ezekkel, hogy ezekkel csak diagramot lehet csinálni.

(#49963) Fejlesztő13


Fejlesztő13
tag

(#49946) BoB: Köszönöm!

(#49947) lev258 és (#49948) Lathronos : Ezeket pont nem próbáltam de hasonlóan egyszerű és/vagy rövideket nem fogadott el.

ubyegon2: Valóban megszoktam a Wines jelszónélküliséget és főként ezért zavar a dolog. Szívem szerint nem Linuxoznék mert nagyon nem tetszik az egész, de egyetemen sok helyen használjuk és a jövőben biztosan fogok vele találkozni munka kapcsán úgyhogy illik foglalkozni vele, ha tetszik ha nem. Gondoltam, hogy nem lesz egyszerű gyors megoldás a problémára, de így is okosabb lettem úgyhogy már megérte írni. :)

berus.berus: Még jó, hogy megnéztem a Logout blogod mivel sok hasznos dologra leltem! :K

(#49964) ubyegon2 válasza DrojDtroll (#49962) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Értelek! Akkor sorry, nincs más tippem, viszont szerintem a Haladóban vannnak, akik ide nem néznek be soha, hátha ők tudják a jó választ a kérdésedre! :)

(#49963) Fejlesztő13

Gondoltam, hogy nem lesz egyszerű gyors megoldás a problémára, de így is okosabb lettem úgyhogy már megérte írni.

Na látod, még a negatívumból is kijön valami pozitív. Azt azért gondolom csak megérted, miért is nincs erre gyors és egyszerű megoldás! Pont így jó ez a rendszer. Szervereknél egyértelmű, hogy miért, home user meg azért nem 5percenként kell, hogy beüsse a jelszavát, ráadásul nála ez még biztonságot is ad a rendszerének és neki is ezáltal. :)

[ Szerkesztve ]

(#49965) CPT.Pirk válasza Fejlesztő13 (#49963) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Mondjuk Windows alatt is ez van, mert pl. munkahelyen jellemzően nem admin fiókot kapsz sőt, még szerencsétlen esetben szülői felügyelet progi is vigyázza, hogy nehogy akár csak a rendszeridőt átállítsd...

Egyébként normál napi használatnál a Linux sem kér jelszót sehová. Ahová mégis, oda meg okkal és jól is van ez így.

Amúgy pl. Debian, Chakra, stb. simán elfogadja jelszónak az 1234, 1111-et meg még talán rövidebb dolgokat is. Nem egy nagy kaland bekalapálni az 1111-et. :)

toth_janika: hehe, a wolfson is jó cucc. :)
vargalex: igaz, de az a ritkább módja az erősítő használatának.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#49966) _NCT


_NCT
őstag

Sziasztok!

KDE Debian Jessie-t használok egy AMD HD 7770 társaságában. Hiába tettem fel az FGLRX drivereket ez alapján, nem vagyok lenyűgözve a teljesítménytől. Firefox-ban a görgetés viszonylag lassúcska, a fullHD videók lejátszását teljes képernyőn gyakorlatilag el kell felejteni, úgy szaggat. Nem hinném hogy gyenge lenne a VGA erre, valami a driver környékén lesz.

Windows alatt minden jó, úgyhogy ebből gondolom hogy nem kevés a VGA a fullHD videóknak.

Próbáltam feltenni a Catalyst drivert, ezzel sem javult a helyzet, ezután ezt letöröltem, vissza az fglrx, valamivel jobb, de nem tuti.

Valami tanács esetleg?

[ Szerkesztve ]

(#49967) lev258 válasza _NCT (#49966) üzenetére


lev258
veterán

Az fglrx egy és ugyanaz, mint a Catalyst. Legfeljebb frissebb verziót próbáltál felrakni.
AMD videókártyákhoz inkább Ubuntu vagy Arch alapú rendszer ajánlott, amiben már a nyílt driver működik, méghozzá igen jól. A stabil Debian kicsit "régi" hozzá.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#49968) _NCT válasza lev258 (#49967) üzenetére


_NCT
őstag

16.04-es Ubuntu-val próbálkoztam, ott is hasonló volt a helyzet, fullhd igencsak szaggatott. Úgy emlékeztem a 14.04 jó volt, valóban, csak ott meg befrissítettem a 14.04.1-et 14.04.5-re és Login loop-ba szaladt a dolog, magyarul indításnál lock screen, hiába írtam be a megfelelő jelszót, a grafikus felületbe nem tudtam belépni. Ez egy ilyen bug... Mindenféle megoldást kipróbáltam, nem sikerült megoldani. Akkor lett elegem, és tettem fel debian-t.

16.04. LTS mennyire jó AMD szempontból? Btw elgondolkodtam hogy cserélek Nvidia-ra, sok helyen azt olvasom hogy jobb a támogatottsága Linux-nak. Bár Linus Torvalds ha jól tudom pont az Nvidia drivereket szidta még pár éve.....

[ Szerkesztve ]

(#49969) CPT.Pirk válasza _NCT (#49966) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

KDE alatt először csináld meg azt, hogy a beállításokban az összeállítót / compositort OpenGL 3.1-re állítod, mert szinte biztos, hogy Xrender-en lesz. Az Xrender a legrégibb kártyákon is működik, de cserébe a görgetésnél tearing és egyéb bajok is előjönnek vele.

Amit először linkeltél az a "nyílt" radeon driver, azzal nem kellene 2D-ben görgetés meg ilyesmi gondoknak lennie, de én is azt mondom h. ha azzal se volt jó az élmény akkor ne Debian-t használj, mert abban a driver is meg a KDE is régi, a Deb.8 csomagverziói óta mindkét téren nagyon sok fejlesztés jött ki.

A nyílt driverrel mennie kell a HD filmek gyorsításának is, max fel kell hozzá rakni valamelyik vdpau csomagot amit nem írt a wiki és szerintem nem is húzta be magától a driver.

Nálam most Chakra van KDE-vel és a nyílt driverrel egy majdnem ugyanolyan Radeonon, de OpenGL3.1-re rakott KDE-n finomabb az oldalak görgetése Firefox alatt, mint Windows10-en. Egyetlen dolgot nem tudtam per pillanat megoldani, az a Youtube-os videók tearingelése. Érdekes módon a gépen lévő filmekkel nincs ilyen gondom.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#49970) lev258 válasza _NCT (#49968) üzenetére


lev258
veterán

Jó az, csak kellenek a frissítések. Sok javítás volt a kernelben (eredetileg nekem is gond volt vele, de a frissítések megoldották). Én emellett használok frissebb, de stabil Mesa-t is. Az AMD nagyon jó úton halad, a támogatásuk lassan nemcsak egy szinten lesz az Intellel, hanem még jobb is.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#49971) #21078528 válasza _NCT (#49968) üzenetére


#21078528
törölt tag

Linus nem a drivereket, hanem az Nvidia hozzáállását szidta...
Linux alatt az Nvidia jobb választás, ez biztos.
A 16.04 anyuka AMD-s Lenovo laposán ricc nélkül megy, ismerős A10-zel felszerelt gépére pedig telepíteni sem tudta (telepítéskor kapásból fekete képernyő)...

(#49972) _NCT


_NCT
őstag

Köszi szépen mindkettőtöknek, megpróbálkozom akkor a lentebb leírtakkal. :R Max ha nagyon szenvedős, Arch Linux-al eljátszok még.

(#49973) lev258 válasza #21078528 (#49971) üzenetére


lev258
veterán

nomodeset?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#49974) ubyegon2 válasza _NCT (#49966) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én a helyedben a Debian topikba írtam volna, ott vannak tapasztalatok. Csak érdekességképpen, régebbi ez a probléma! [link] :) [link]

dpkg --get-selections | grep vdpau

dpkg --get-selections | grep mesa

glxinfo | grep OpenGL

Fenti parancsokat berakhatnád pastebin-nel.

Jessie Cinnamon nekem is igényelte a VGA fazonírozást, bár különösebb gond nem volt vele, hasonló a kártyám nekem is. Ez APU amúgy:

lspci | grep VGA
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
-------------------------------------------------

Ahogy nézem a bash_history-ban, vannak nyomai még a legelején, hogy kellett kutyulni:
úgy látom az fglrx-et töröltem is
sudo apt-get install firmware-linux-nonfree libgl1-mesa-dri xserver-xorg-video-ati
startx
sudo reboot
sudo apt-get install fglrx-atieventsd fglrx-driver fglrx-source fglrx-control fglrx-modules-dkms
sudo reboot
startx
sudo reboot
sudo apt-get install vdpau-va-driver
sudo apt-get install mesa
sudo apt-get install mesa-vdpau-drivers
sudo aptget remove fglrx
sudo apt-get remove fglrx
sudo apt-get remove fglrx*
sudo apt-get remove clean
sudo apt-get remove clear
sudo apt-get install vdpau-va-driver
sudo apt-get autoremove
sudo apt-get install vdpau-va-driver
sudo apt-get install xorg*
sudo apt-get install xorg
sudo reboot

[ Szerkesztve ]

(#49975) #21078528 válasza lev258 (#49973) üzenetére


#21078528
törölt tag

Nem tudom miket próbált...

(#49976) rii


rii
nagyúr

sziasztok

van vagy 100 db zip fileom
volna esetleg olyan tömörítő, ai kicsomagolja őket úgy, hogy a filename alapján csinál nekik foldert?

debian 8

a double commander tudja

[ Szerkesztve ]

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#49977) ubyegon2 válasza rii (#49976) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

SZia!

Nem értelek! Ha a doublecmd tudja, amit szeretnél......akkor?

Hurrá, csak rájöttem, hogy dekódolni kell a hsz-edet, odaírhattad volna, hogy megtaláltad a megoldást, mert így olyan volt....no mindegy!

Legyünk egyértelműek, ha a feltett kérdést már meg is tudtuk oldani! Kösz a topiklakók nevében! :R

[ Szerkesztve ]

(#49978) rii válasza ubyegon2 (#49977) üzenetére


rii
nagyúr

au .... elnézést a hanyagságért .-(((((

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#49979) ubyegon2 válasza rii (#49978) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

L van nézve! :)

Egyébként még nem is annyira vagy elvetemült, mert van, aki felteszi a kérdést és szintén megtalálja, csak nem is jelzi felénk! No, az már valóban bosszantó! :(((

(#49980) rii válasza rii (#49976) üzenetére


rii
nagyúr

sajnos a dc elvérzett

28 db-tól bereccsent

majd 11 db-ból 8-at csinált meg,

volna esetleg akkor egy olyan tomorito program, ami a filenamrből directory-t csinál, abba tömörít, és esetleg törli maga után a zip file-t?

debian 8

(#49979) ubyegon2:

:)
én meg csak azért vagyok ilyen treháény, mert költözködés utáni felfordzulás van, és nem elpttem vaan a laptop, hanem jobbra kint, és nehézb elérni ... :B

[ Szerkesztve ]

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#49981) rii válasza rii (#49980) üzenetére


rii
nagyúr

jajj ... tudjaaz alap Xarchiver is, csak a Multi extract menupont alol

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#49982) ubyegon2 válasza rii (#49981) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Alakul ez, ha előbb utóbb úgy használod a laptopot, hogy a közelében vagy, egyre több hasznos programot fogsz találni! :DD

(#49983) Vidual001


Vidual001
tag

Tiszteletem a hölgyeknek / uraknak!

Szereték segítséget kérni Ubuntu 16.04 kapcsán.
Terminálból telepíteném az uTorrent-et, de ez a válasza volt, amit nem igazán értek:

A jelszavamat biztosan helyesen írtam be.
Ami hasznos infó lehet:

A HDD amire telepítettem a Linuxot, egy IDE csatlakozású külső HDD keretben van, ami USB-n keresztül kommunikál a PC-vel. Telepítésnél pedig nem pipáltam ki a "mappa titkosítást".

Valaki esetleg tudna nekem segíteni? :F

MSI GT62VR 6RD Dominator Pro

(#49984) lev258 válasza Vidual001 (#49983) üzenetére


lev258
veterán

Zárd be a Szoftverközpontot, ha Terminálból telepítesz. Két csomagkezelő nem futhat egyszerre.
ubyegon2: A Forma 1-ben is minden másodperc (tizedmásodperc) számít. ;]

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#49985) ubyegon2 válasza Vidual001 (#49983) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!

Valami más csomagtelepítő aktív, így nem tudsz terminalból telepíteni! Szerintem zárd be a szoftveráruházat! :)

lev258

Fenébe, jól megelőztél, pedig ráfrissítettem, hogy még nincs hsz. :D Tiszta szerencse, hogy ma használtam kicsit a Unittyos 17.04-et így felismertem az aktív szoftverboltot. ;]
Persze a terminal kimenet az azért egyértelmű volt.

[ Szerkesztve ]

(#49986) spammer válasza Vidual001 (#49983) üzenetére


spammer
veterán

Egyébként vannak jó torrent kliensek linuxra, miért ragaszkodsz a uTorrenthez? Deluge, qBittorrent, Transmission... egyik sem felel meg?

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#49987) CPT.Pirk válasza spammer (#49986) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Linuxon is akkora bloatware az uTorrent, mint manapság Windowson?

Qbittorrent az igazi. :)

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#49988) Atlantisz48 válasza ubyegon2 (#49908) üzenetére


Atlantisz48
őstag

Üdv!

Valóban a swap nem volt elegendő a hibernálásra. Köszönöm :R

(#49989) ubyegon2 válasza Atlantisz48 (#49988) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Igazán nincs mit!
Akkor szerencsére a legkézenfekvőbb oka volt a jelenségnek. Gondolkodtam is rajta, hogy ezt beírjam-e, de csak jó 5let volt akkor. :K
Ha használnék hibernálást, talán be sem ugrik ez, mert csak annyit tudok az egészről, hogy minimum ugyanannyi swap kell, mint fizikai memória. :B

[ Szerkesztve ]

(#49990) ubyegon2 válasza lev258 (#49984) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Forma 1? Van még olyan? Suhammer meg Heinekken idejében még néztem, de mióta hangtalan autókat használnak.... :(

(#49991) Lathronos válasza ubyegon2 (#49990) üzenetére


Lathronos
őstag

Én Senna halála óta nem nézek F1-et. Az ő idejében és őt megelőzően még igazi, izgalmas versenyek voltak. Lehetett érezni a régi nagyok stílusán a szenvedélyt, az elhivatottságot. Ez a sok huszonéves kölyök mostanság csak a népszerűségért csinálja.

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#49992) ubyegon2 válasza Lathronos (#49991) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én főleg utána kezdtem nézni, Suhammernek veszedelmes versenyei voltak, utáltam rohadtul, hogy neki külön szabályokat írtak! Volt pár nagyon meredek vb nyerése!
Ez a mostani csak dodgem, persze a versenyzők is kihalnak lassan belőle, ahogy mondod!

(#49993) Normi™ válasza ubyegon2 (#49989) üzenetére


Normi™
őstag

Én 8Gb ram mellett 2Gb swapot használok és hibernálok rendszeresen gond nélkül.Mint Cinnamon-on 17.3-on, 18-on is,most 18.1-et használok,szintén gond nélkül hibernálok.

[ Szerkesztve ]

"It was me on that road. But you couldn't see me.Too many lights out, but nowhere near here.It was me on that road. Still you couldn't see me.And then flash lights and explosions"

(#49994) cigam válasza Normi™ (#49993) üzenetére


cigam
félisten

Egy ilyen hibernálás előtt megnéznéd nekem, hogy mit ad eredményül a cat /proc/meminfo parancs?
Tippem szerint azért működik, mert nem használod ki a 8GB RAM-ot, és az aktuális használat belefér 2 GB-ba.
Másik tipp: Mivel nem fér bele a swap-be, nem hibernál, hanem sleep-be megy.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#49995) Normi™ válasza cigam (#49994) üzenetére


Normi™
őstag

3,2-3,5Gb ramot használok,rendszeresen nézem.

"It was me on that road. But you couldn't see me.Too many lights out, but nowhere near here.It was me on that road. Still you couldn't see me.And then flash lights and explosions"

(#49996) cigam válasza Normi™ (#49995) üzenetére


cigam
félisten

3 tipp: Nem swap partíciót használsz, hanem swap fájlt.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#49997) ooszi


ooszi
senior tag

Sziasztok

HP Gen8 MicroServere raktam LinuxMint, Ubuntu, Kubuntu-t, van benne egy integrált és egy R7 250 1GB os vga, a problémám az lenne, hogy egyik rendszer se ismeri fel a R7-es vga-t, csak a integrált vga-t látja.

Valami ötlet, hogy mit csináljak?

BY ooszi

(#49998) lev258 válasza ooszi (#49997) üzenetére


lev258
veterán

lspci (pastebin-re másold, ha meg akarod mutatni-bár nem fontos)
Ha ott szerepel, akkor látja.
Pontosan mire akarod használni azt a VGA-t? Bármikor tudsz adott programot azzal indítani.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#49999) ooszi válasza lev258 (#49998) üzenetére


ooszi
senior tag

Szia desktop gépnek használom, most Win 8.1 van rajta, gondoltam fel dobok rá egy linux-t, és ki próbálom.
A linux Mint, azt írja már live módban, hogy szoftveres videó gyorsítás van, ezért csináljak valamit.

BY ooszi

(#50000) lev258 válasza ooszi (#49999) üzenetére


lev258
veterán

Akkor a Mint szórakozik veled valamiért. Az Intel-t helyből kezelnie kell, az AMD-t meg legrosszabb esetben a frissítések telepítése után.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.