Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#47101) Sinisi


Sinisi
senior tag

valami olyasmire gondolok, hogy olyan partíciót állítottam el amit a win használhatott...

(#47102) Sinisi válasza lev258 (#47091) üzenetére


Sinisi
senior tag

Az Ubuntu fent van pendriveon mert a routerre ráakasztottam egy külső vinyót ext4 (transmissionhoz) amit nem látok Win alol és az adatok az időszakos kezeléséhez jól bevált. Valójában ez adta az ötletet, hogy lehet, hogy ha nem is térek át nem árt ha fent van egy ilyen rendszer a gépen mivel sokkal gyorsabbnak találtam az alapvető alkalmazásokat...

[ Szerkesztve ]

(#47103) Sinisi válasza fukyu (#47094) üzenetére


Sinisi
senior tag

minden ötlet jól jön! köszönöm!

(#47104) stigma


stigma
addikt

Sziasztok.

HTPC-re Ubuntu Server 16.04 lesz, annyi kérdésem lenne érdemes Swap partíciót telepíteni?
Torrent + Kodi + ownlcoud lesz legfőképp, N3150-es lap + 8GB memória + 120GB SSD az amit használok jelenleg.

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#47105) King Unique válasza Sinisi (#47096) üzenetére


King Unique
titán

Hát igen... bár benne volt a linkben, de lehet úgy kellett volna kezdenem, hogy először VirtualBox / VMware alatt kéne csinálni egy próba telepítést, vagy eleve egy pendrive-ra telepíteni. Szóval elnézést! :R

Partícionálásnál lehet bonyolítani + swap & home partíciókkal, de elég akár a teljes rendszert a / gyökérbe csatolni, aztán kész. Illetve, ha ennyi RAM van és nem akarsz hibernálni, akkor a swap sem szükséges. De most nálad az sda5-re csak a home lett pakolva, viszont a rendszernek nem lett külön gyökérpartíció csinálva?? Előbbinek eleve sok a 25 GB, illetve a rendszerbetöltőt a főlemezre = sda kellett volna rakni. Vagy, ha pl. azt akarod, hogy megmaradjon a Windows rendszerbetöltője, akkor ezzel a megoldással oda, ahova a rendszer is települ. Továbbá a Mint most nem bootol be, csak a GRUB települt, illetve UEFI-s gép (mert van EFI partíció)?
A Windows lemezkezelőben lévő RAW partíció az mikori állapot? Mert mondtam, hogy nem kell formázni és azt unallocated = nem lefoglalt típusúnak jelzi. Az Ext4-et meg aszem kifogástalan elsődlegesnek.

Ha nem bootol be a Mint, akkor megpróbálhatod a fentiek alapján újratelepíteni, vagy eleve az Ubuntut feltenni az adott partícióra. De, ha UEFI boot van, akkor macerásabb, külön EFI partíció kell stb.
Vagy, ha van kéznél egy Windows telepítő, akkor akár meg lehet próbálni azzal helyreállítani a saját rendszerbetöltőjét. A korábban linkelt hsz-ben arra is van példa.

[ Szerkesztve ]

(#47106) Sinisi válasza King Unique (#47105) üzenetére


Sinisi
senior tag

Igen szeretném, hogy a Win is megmaradjon és ezért nem babráltam a sda4-el. Akkor marad a / megoldásnak. A sda5-re szántam a rendszert de ha ez sok lesz neki akkor még csökkenthetem a területét. A win induláshoz szükséges partíciót úgy sikerült visszaállítanom, hogy fat32-re formázatm vissza a Mint formázójával és onnantól az ancronis már látta a partíciót és vissza tudta állítani. Jeenleg a C:\ 95GB-n van a Win így gondolom oda nem rakhatom a Mintet, az E:\-t neki hoztam létre. Tehát ha jól értem akkor elég a sda5-re megadni a gyökeret (és ezt formázhatom ext4-re?) és a rendszert oda telepíti, majd a linkelt EasyBCD-vel intézem a bootot. (azért gondoltam legalább ennyi helyet adni a sda5-nek mert arra gondoltam, hogy ez úgy működik mint a winnél, hogy ahogy telepítem a programokat fogy a hely.) Holnap nekifogok újra. Köszönöm a segítséget!!!

[ Szerkesztve ]

(#47107) OddMan


OddMan
őstag

Tudtok ajánlani egy jó ingyenes víruskeresőt? Ahogy nézem az Avast és az AVG már nem foglalkozik ingyenes víruskeresővel linux alá.
Jelenleg a ClamAV-t próbálgatom, de néhány helyen azt olvastam, hogy ez nem teljesen megbízható.

''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''

(#47108) King Unique válasza Sinisi (#47106) üzenetére


King Unique
titán

Az Acronics jó cucc, ha helyre tudta állítani, akkor ok. A 25 GB-ot nagy méretnél a home-ra értettem, mert az egész rendszernek általában 15 - 30 GB között szokás adni. Persze lehet ennél többet is, attól függően, hogy mennyire lesz telepakolva. De egy 120 GB-os SSD-n nyilván nem érdemes pazarolni a helyet, illetve ha csak a kipróbálás a cél, akkor meg pláne nem.
Ha a gyökérbe csatolsz mindent, akkor mehet az sda5-re és majd a telepítő formázza Ext4-re. De azt jó lenne pontosan tudni, hogy Legacy / UEFI boot, mert utóbbinál még külön EFI partícióval is kell szórakozni. Illetve én ezt az EasyBCD-s megoldást Legacy bootnál próbáltam.

(#47107) OddMan: ha ingyenes kell, akkor ott van pl. a Comodo. Van amúgy az Avastnak is, de az fizetős, ahogyan ez ESET terméke is.

többiek? :D

[ Szerkesztve ]

(#47109) lev258 válasza OddMan (#47107) üzenetére


lev258
veterán

Én néha rkhunter-t futtatok, meg takarítom a böngészőt. Eddig működött.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47110) Sinisi válasza King Unique (#47108) üzenetére


Sinisi
senior tag

Ok. akkor ígyhagyom a helyméretet.
A boot mód UEFI an Legacy-ra van állítva a biosban. Megváltoztassam? engedi bármelyiket (vagy csak az egyik vagy csak a másik is választható)
Még az merült fel bennem, hogy a rendszerbetöltőt hogy állítom rá a gyökérre? mert csak egyszer tudom állítani a sda5-öt. mármint a legördülő megünél egyszer tudok választani / , és ext4-et... vagy azzal, hogy kiválasztom a / automatikusan oda rakja a betöltőt is?

[ Szerkesztve ]

(#47111) King Unique válasza Sinisi (#47110) üzenetére


King Unique
titán

Én eddig csak vagy Legacy, vagy UEFI telepítést használtam. Ha nálad valami hibrid opció is van, az új és nem tudok rá mit mondani. A rendszerbetöltő helyét alul lehet kiválasztani, ami ezen a screenshoton is látszik. Ha normál telepítés szerint csinálod, akkor a főlemezre = sda kell tenni és a GRUB lesz az alapértelmezett. Ha az általam említett módszer szerint, akkor meg az sda5-re kell rakni. De mint említettem, utóbbit jobbára csak Legacy módban teszteltem. Ettől függetlenül persze akár UEFI-nél is működhet ez a megoldás.

Illetve harmadik megoldás, hogy akár a HDD-re (sdb) is lehetne telepíteni a Linuxot, oda menne a rendszerbetöltő is stb. De azon eleve lassabban futna, illetve lehet megkavarná a dolgot, bootolásnál F12-vel kéne lemezt választani stb.

[ Szerkesztve ]

(#47112) Sinisi válasza King Unique (#47111) üzenetére


Sinisi
senior tag

A 3. dolgot nem proóbálnám szívesen mert ha nem is az első helyen de a gyorsaság is fontos lenne. Holnap nekilendülök és írok, hogy meddig jutottam. Addig is köszönöm a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#47113) King Unique válasza Sinisi (#47112) üzenetére


King Unique
titán

OK, de előtte inkább kérdezz, ha nem világos valami! Nehogy megint az legyen, ami fentebb. :D
Illetve, ha most megy a Windows, akkor lemezkezelőben / külső partícionáló programmal érdemes lehet biztosra megnézni, hogy MBR / GPT van-e az SSD-n. Mert normál esetben, ha pl. UEFI boot + GPT és átállítod Legacy bootra, akkor nem fog elindulni. Bár nálad ez a default kettős boot elvileg mindkettőt engedélyezi, de hogy ez esetben pontosan hogyan működik, azt nem tudom.

[ Szerkesztve ]

(#47114) Sinisi válasza King Unique (#47113) üzenetére


Sinisi
senior tag

Igen a nagy kapkodásban belefutottam :). GPT-s az a partíció amire a Mintet szánom és úgy nézem, hogy az amit a win használ rendszerbetöltéshez az EFI-s...

(#47115) Sinisi


Sinisi
senior tag

(#47116) Sinisi


Sinisi
senior tag

és az a rész aminél ki lehet választni, hogy MBR-be konvertálja át csak akkor lesz aktív ha rállok a vinyó ikonjára, amivel gondolom az égészet változtatnám, de az tnem tuodm, hogy így mi lenne a rajta lévő adattal, illetve a visszaállítási lehetőség megmaradna e...

(#47117) Sinisi válasza King Unique (#47113) üzenetére


Sinisi
senior tag

Így megprobálkozok a jelenlegi beállítással és majd írom, hogy hogy sikerült...

(#47118) Sinisi válasza King Unique (#47111) üzenetére


Sinisi
senior tag

Most is összeomlott a telepítő... :(

(#47119) Sinisi válasza King Unique (#47113) üzenetére


Sinisi
senior tag

(#47120) Sinisi


Sinisi
senior tag

illetve a Mint alatt nem látom a számára létrehozott partíciót (sda5-öt).
Továbbá a mostani rendszerindításnál felhasználó nevet kért tőlem, de egy kb 30mp-s visszaszámlásás után beengedett...
Újrapróbálom úgy, hogy most bejelölöm a formázást is...

(#47121) lev258 válasza Sinisi (#47119) üzenetére


lev258
veterán

Nem omlott össze. Kaptál tőle egy emlékeztetőt, de továbbléphetsz.
Amire a rendszer települ, az Fájlrendszer néven fog látszani a fájlkezelődben.
A GPT és az EFI kéz-a-kézben járnak, ha pedig egy rendszer már valamely módban települt, akkor egy másikat ne telepíts másik módban (ne keverj EFI-t MBR-rel), mert megöli.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47122) Sinisi válasza lev258 (#47121) üzenetére


Sinisi
senior tag

Rendben, nem piszkálom a partíciós részeket (EFI/GPT) főleg mert végeredményben sikerült feltelepíteni és a boot menüben választható a Win és a Mint is és elindul mindkettő. A problémám jelenleg az, hogy nem sikerült a "valami más" menüponton keresztül (manuálisan) telepíteni, ennél a lépéskörnél írta ki azt, hogy a telepítés összeomlott... és a telepítést már újraindítás nélkül el sem tudtam indítani...
Azt a lépést választva, hogy telepedjen a win mellé a linux felment a Mint DE! jól elálíttotta a partíciós táblákat, azaz hozott létre magának újakat... :(

(#47123) Sinisi válasza Sinisi (#47122) üzenetére


Sinisi
senior tag

Összeomlásra ezt írta ki:

A partícióstábla átrendeződése a Mint telepítése után a pipás négyzetekeseket hozta lérte kivéve az D:\ ext4-et de abból is és a winnek hagyott részből is levett:

[ Szerkesztve ]

(#47124) Sinisi válasza Sinisi (#47123) üzenetére


Sinisi
senior tag

Ennél a menünél engedte volna, hogy valamennyit variáljak a Linuxnak szánt partíció nagyságán, de a 13 és a 15 GB-s partícióhoz gondolom ennek nincs köze, azt akárhogy állítanám is létrehozná...

Ezt pedig nem értettem, hogy mire vonatkozik:

illetve ezt automatikusan dobta fel és nem engedte változtanit (kézileg a partíciókat), ez lett volna a "valami más" aminél összeomlást írt ki és leállt a telepítés amikor a D:\-re kértem, hogy telepítse fel a Mintet (gyökért és a rendszerbetöltőt is a D-re kértem, hogy rakja) :

(#47125) King Unique válasza Sinisi (#47115) üzenetére


King Unique
titán

Na igen, erre voltam kíváncsi. Tehát minden GPT, még a 2 TB-os adattár HDD is. Ezek szerint ennél a kettős bootnál inkább az UEFI dominál. Ez esetben pedig nyilván nem ajánlott Legacy only módra átállítani, mert az csak megkavarja és vsz nem fog elindulni a Windows. Bár ezek a Windowsra való külső partícionáló programok olyan profik, hogy akár ilyet is megoldanak. De inkább ne piszkáld. :N

Ez az automatikus telepítés valóban fura dolgokat művel....gondolom a 16 GB RAM miatt állított be kb. ekkora swap partíciót, de az azért kicsit sok. Főleg egy SSD-n, illetve a helyszűke miatt amúgy sem érdemes ennyit elpazarolni. A kézi partícionálásnál (Valami más) UEFI boot esetén elvileg meg kéne adni az EFI partíciót is. A swap nem kötelező és a fenti screenshot alapján is enged továbblépni. De, ha problémázik miatta, akkor egy kisebb, pár GB-os méretet esetleg lehet neki adni.
Illetve a 18-as Mint még elég friss és nincs kizárva, hogy itt-ott kicsit bugos. Ha netán még tovább próbálkozol vele, akkor a 17.3-as verzióval is akár meg lehetne próbálni.

[ Szerkesztve ]

(#47126) mzx


mzx
senior tag

Üdv!

Problémám a köv:

DHCP netem van, évek óta jól használható. NEM használok wifi-t.

Két desktop gépem van, mindkettőt linuxról használom évek óta. Most a gyengébbikről netezek, évek óta Lubuntu van rajta. A gyengébbiken a net ugyanúgy rendesen használható továbbra is, mint máskülönben.

Mindkét gépemen eléggé hasonló beállításaim vannak, semmi extrát nem szoktam, amúgy se vagyok profi. Tűzfalaimban is ugyanazok az (egyszerű) beállítások évek óta, mindkét gépen. (G)UFW. Nem szokott gond lenni a nettel. A szolgáltatóm pár éve változatlan.

Az erősebbik gépen is minden rendben volt általában, azonban tegnap, egyik napról a másikra furcsa dolog történt, pedig semmit nem állítottam át (egyébként azt linuxmint-tel használom évek óta) :

Másodpercekig használható rajta az internet, majd egyszer csak nem tölt be html-t a böngésző, hiába várok perceket (ugyebár ilyenkor jelez is a böngésző, h nem találja.). Két böngészőt használok azon az erősebbik gépemen, mindkettővel ez a helyzet. Mondom, semmit nem állítottam át, mindkét böngésző remekül szokott működni.

Tegnap is, ma is többször teszteltem, ugyanaz... Néha volt olyan tegnap óta, hogy pár perc mulva töltött megint html-t másidpercekre, majd megint percekig semmit nem tölt, de kb tiz probalkozasbol egyszer volt ilyen. Máskulonben néhány másodpercig, vagy fél percig, esetleg egy percig tölt weboldalt a bongeszo, aztán hiaba várok akár tiz percet is, onnantol semmit nem tölt... a modemen továbbra is láthatolag minden oké ilyenkor, a másik, a gyengébb gépre dugva ilyenkor is egyből rendben jön a net. Egyébként ha kihuzom a lan kábelt az erosebbik gépemre, majd visszadugom ugyanoda, az erosebbik gépre, megint ugyanaz a helyzet: másodpercekig van net, majd percekig nincs (gondolom onnantol akár egy ora mulva se lenne)... webrádióval is ez a helyzet, online, böngészőből.

Láthatólag minden stimm máskülönben, legalábbis amiket tapasztalni szoktam, most is rendben levőben látszanak, pl mindkét gépen látom az ip címemet -akkor is, ha nem tölt weboldalt-, a modem is kifogástalan, hiszen a gyengébb gépen továbbra is rendesen jön a net ugyanazon modemmel. A modemen minden lámpa ég, ahogy szokott.

Köszi előre is, aki tud megoldást. Teljesen tanácstalan vagyok per pillanat...

(#47127) lev258 válasza mzx (#47126) üzenetére


lev258
veterán

Érdemes lenne megnézni Mint Live alól, meg Lubuntu Live alól azon a gépen.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47128) mzx válasza lev258 (#47127) üzenetére


mzx
senior tag

Igen, köszönöm az ötletet, épp ezen tanakodtam én is, hogy live cd... de több ötletem jelenleg nincs. Köszi mindenkinek, akinek még lesz ötlete.

Egyébként ha live alól menni fog a "problémás" gépen, abból milyen következtetés vonható le? Hogy szoftveresen valami "átállítódott" a telepitett linuxmint-en?

Hibás torrent file tud okozni ilyen fura viselkedést? Tegnapelott kivételesen egy ilyet találtam, gyanus webldalon, valami scifi film torrent volt.

Egyébként a
/etc/network/interfaces
-en belül a beállítás most is, évek óta is ugyanaz:

auto lo
iface lo inet loopback

(#47129) Sinisi válasza King Unique (#47125) üzenetére


Sinisi
senior tag

Átrendeztem a partíciókat a javasolt programmal, és bevált mert még bootol a win :)
(MBR-re átállítva az SSD)
Easy Bcd-vel amikor még fent volt a Mint nem látta a listában csak a Wint, de ez ráér később is(csak eszembe jutott)...
Szóval így áll a helyzet az SSD-n:

A 4 GB-t a swapnak szántam... elég lesz ekkora? illetve hozzak még létre másik szeletet is valaminek? mert a Mint telepítőjénél ha a "valami más" menüvel próbálkozok nagy valószínűséggel ismételten nem jut a végére...

(#47130) King Unique válasza Sinisi (#47129) üzenetére


King Unique
titán

Ej, azt fentebb pusztán érdekességnek szántam, nem mondtam, hogy erővel told át MBR-re... :N
Persze, ha van mentésed mindenről és ráérsz kísérletezgetni, akkor felőlem. Illetve az MBR-nél figyelni kell, mert max. 4 db elsődleges partíciót enged létrehozni a lemezen. A GPT-nél nincs ilyen korlát, illetve jóval nagyobb.
Ennyi RAM mellett és, ha nem hibernálsz, akkor felesleges a swap. De, ha belefér, akkor esetleg lehet csinálni egy 2 - 4 GB-os partíciót neki.

(#47131) Sinisi válasza King Unique (#47130) üzenetére


Sinisi
senior tag

Ok. akkor egyelőre marad így és megpróbálom újból a 18-ast telepíteni ha az nem megy akkor jöhet a 17.2-es... jelentkezek, hogy mire jutottam

(#47132) Rimuru válasza mzx (#47128) üzenetére


Rimuru
veterán

Futtas folyamatosan pinget, nezd a forgalmat, sebessegeket, stb.
Ha ping jo lesz akkor azt legalabb tudjuk hogy a kapcsolat nem szakad meg.
Probalj ki mas network manager-t, sok alternataiva van
stb.

Vigyázat, csalok!

(#47133) mzx válasza Rimuru (#47132) üzenetére


mzx
senior tag

Köszi a további ötleteket nektek! :)
Közben rájöttem, h a legalapvetőbb beállítások egyike ilyenkor, ha gyárira visszanyomom a BIOS-t. Megtettem, és most már jó! :)
Csak tudnám, hogyan állítódott el... és hogy egyáltalán mi lett átállítva a bios-on , ami következtében az említett hiba kialakult... itt lakó személy elvileg nem tehette... Kaptam olyan ötletet is, h netán az utcában valaki másfajta villamos feszültséggel dolgozott alkalmasint... ilyesmi is okozhat bios spontán átállítódást??

Persze jó volna egyszer rájönni, mi okozhatott ilyen furcsaságot, h pár másodpercig van net konkrétan csak az egyik gépemen, majd megszűnik ugyanazon gépen, és ahányszor ujra csatlakoztatom a netet, ismét pár másodpercig van, majd megint nincs - miközben a másik gépemen remekul fut az internet...

A lényeg, h ez a probléma megszűnt, puszta bios standard visszaállítással.

--------

- ÚJ KERDES 1.:

Ettől függetlenül szeretném megkérdezni, hogyan kell linux alatt ping-et futtatni? Anno még windows alatt csináltam, de már az se rémlik. Sajnos hardver terén pláne tájékozatlan vagyok...

- ÚJ KÉRDÉS 2.:
Valaki tud segíteni NÉMET nyelvű bios használatában? Keresgéltem tavaly linket , sikertelenül... Van egy kicsi német szótáram, avval szoktam bajlódni.... Angolban kiigazodom alap szinten, németül szinte semmit nem tudok.

Pl felmerült ugyebár live cd indítása, de nem jöttem rá, hogy tavaly hogyan találtam ki, melyik, német nyelvű bios menuben lehet boot-sorrendet állítani.... Most egyszeruen nem lelem....

(#47134) growler válasza mzx (#47133) üzenetére


growler
őstag

KERDES 1.:

PL.: (terminálba)
ping 8.8.8.8

A Ctrl+C-vel állíthatod le.
Akkor jó, ha "0% packet loss"-t mutat.

(#47135) Sinisi válasza King Unique (#47130) üzenetére


Sinisi
senior tag

Fönt van de nem tudom bootoltatni... kérte, hogy ne ugyanarra a partícióra rakjam a betöltőt de ugyanoda kértem ami a gyökér lett. Lehet, hogy ezért nem tudom elindítani? és addig nem tudtam választani a partíciók közül amig vissza nem állítottam az SSD-t GPT-be mert amíg MBR-ben volt a lemez addig egy db sda-t látott amihez adatmennyiséget nem rendelt hozzá. Csak úgy engedte volna, hogy ha az egészre csak a Mintet rakom és akkor formázott is volna mindent (amit nem is látott)... A minitool partition magiccal ext4-re formáztam a Linuxnak szánt helyet, és a 4Gb-s szeletet pedig engedte swap-ra formázni... jelenleg valami (gonolom a linux telepítője) létrehozott egy MBR-es FAT32-es H:XBOOT 7,50 GB-s "lemezt" ??? Szóval jelenleg látom, hogy a Linuxnak szánt partíción van kb 2GB adat de nem tudom bootoltatni... A telepítés végigment (de csak másodjára) első próbálkozásra összeomlott, erről rakok képet. Szal miután végzett kérte, hogy indítsam újra illetve engedte volna, hogy teszteljem, én az újraindításra kattintottam...

[ Szerkesztve ]

(#47136) Sinisi


Sinisi
senior tag

Az első telepítésnél ott omlott össze amikor a régiót kérdezte azaz még csak nem is telepítette a filékat...
[kép]

(#47137) King Unique válasza Sinisi (#47135) üzenetére


King Unique
titán

Ha a Windows rendszerbetöltője az alapértelmezett és a Linux rendszerbetöltőjét az sda5-re rakod, akkor előbbi rendszerben hozzá kell adni EasyBCD-vel. Ez Legacy módban ok, de UEFI-ben macerásabb lehet, EFI partíció stb. Amúgy nálam, ha a lemez elején volt a gyökérpartíció és arra ment a rendszerbetöltő, akkor is indult a Linux, de ott mondjuk nem volt dual-boot.

" minitool partition magiccal ext4-re formáztam a Linuxnak szánt helyet, és a 4Gb-s szeletet pedig engedte swap-ra formázni"

Tudnak a Windows alatti partícionáló programok is Ext2/3/4 fájlrendszerre formázni, de a legtöbb xarul csinálja...nálam utána a Linux vagy nem tudta felcsatolni a partíciót, vagy csak olvashatóként engedte. Éppen ezért inkább live rendszer alól érdemes formázni. Vagy közvetlenül a telepítőben, vagy a GParted használatával.

[ Szerkesztve ]

(#47138) Sinisi válasza King Unique (#47137) üzenetére


Sinisi
senior tag

Megpróbálom a live-ot. (azért választottam a minitool-t mert az AOMEI nem tudta csak az ext3-at). Az EasyBCD-vel próbálkoztam de az csak a Wint látta...

(#47139) King Unique válasza Sinisi (#47138) üzenetére


King Unique
titán

Azokat inkább felejtsd el... már a legelején megmondtam, hogy Windows alatt nem kell semmit formázni, formázatlan = nem lefoglalt partícióként kell hagyni és majd live Linux alól formázod.
EasyBCD-ben az új bejegyzés hozzáadásánál, ha a Linux/BSD fül alatt nem mutatja a linuxos partíciókat, akkor lehet UEFI bootnál nem használható ez a megoldás. Én is csak Legacy boot + MBR alatt teszteltem, ott simán működik.

[ Szerkesztve ]

(#47140) Sinisi válasza King Unique (#47139) üzenetére


Sinisi
senior tag

Újraraktam és a Mint formázóját használtam, átállítottam a bioszban, hogy only Legacy de nem oldotta meg a boot kérdést... Az EasyBCD nem látja a linuxot... :(

(#47141) Sinisi válasza Sinisi (#47140) üzenetére


Sinisi
senior tag

Az az érdekes, hogy csak a Legacy van engedélyezve a biosban de az EasyBCD kiírja, hogy EFI módot észlelt és így duálbootban nem fog rendesen működni, gondolom ezért nem látja a Linuxot a hozzáadásnál.

[ Szerkesztve ]

(#47142) mzx válasza growler (#47134) üzenetére


mzx
senior tag

Értem, tehát ping 8.8.8.8
Az eredmény:
" Destination Port Unreachable " -t ír ki a folyamat közben soronként;

CTRL+C-vel kb egy perc múltán megszakítva:
" 43 packets transmitted, 0 received, +43 errors, 100% packet loss, time 42058ms "

Ez nem hangzik túl jól, ugye? :S Minden folyamatot pl böngészőt is célszerű lett volna kikapcsolnom közben? Vagy az mindegy?

Mi következik ebből? És mit tegyek?

Pedig azóta tényleg megint van netem azon a bizonyos pc-n...

[ Szerkesztve ]

(#47143) King Unique válasza Sinisi (#47140) üzenetére


King Unique
titán

Hát, ha a lemez maradt GPT, akkor már azon csodálkozom, hogy Legacy only módban elindult. Illetve, ha MBR-re lett konvertálva, az már fentebb sem működött, van ott már mindenféle partíció összevissza.
De eléggé meg van ez már kavarva...EasyBCD, ha UEFI módban egyáltalán nem jeleníti meg a listában a linuxos partíciókat, akkor nem érdemes erőltetni. Bár elvileg működhet UEFI bootnál is és írják az oldalán, hogy milyen megoldások vannak. Pl. Secure Boot kikapcsolása stb. Legacy-ban meg vsz mindkét rendszer tiszta újratelepítése, a teljes lemez MBR alapon történő újrapartícionálása után működne. De annyit nyilván nem ér a dolog és nem érdemes vele szórakozni... :N
Tehát dual-boot megoldásnál akkor marad a normál felállás és a Linux rendszerbetöltője (GRUB) lesz az alapértelmezett.

[ Szerkesztve ]

(#47144) Sinisi válasza King Unique (#47143) üzenetére


Sinisi
senior tag

Oksa! holnap nekiállok újra és jelentkezek. Addig is köszönet a segítségért!

[ Szerkesztve ]

(#47145) mzx válasza mzx (#47142) üzenetére


mzx
senior tag

Még annyit, h azt a pinget kifele és befele zárt tűzfal mellett végeztem, de html , satöbbi néhány portot kifele engedek; valamint Peer Guardian bekapcsolt állapotban volt. De elvégeztem nyitott Peer Guardian-nal is, ekkor is 100% packet loss, csak akkor a folyamat közben ez jelenik meg soronként:
"ping: sendmsg: Operation not permitted"

(#47146) hcl válasza mzx (#47142) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Fura. A routered rendben, nem lett mókolva?

ping index.hu

ping routeripcíme

Ezek mit mondanak, amikor van, és amikor nincs net?

Tűzfal, az pont meg tud fogni mindent. DHCP rendben van?

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#47147) mzx válasza hcl (#47146) üzenetére


mzx
senior tag

Nem használtam sose routert, jelenleg sincs. Csak modemet használok, a szolgáltatóét. Ma délután feltettem itt egy kérdést arról, h miért lett tegnap fura a netem: pár másodpercig volt net, majd megszűnt, azonban ha kihúztam, majd visszadugtam a dhcp netem, megint lett pár másodpercre netem, majd megint megszakadt... Ellenben ez alatt is volt rendesen netem a másik pc-n, ugyanazon modemmel, szintén linux alatt.

Na most, azóta gondoltam egyet, hogy a bios-t visszaállítom gyárira - bevált, azóta mindkét gépem van net rendesen, jelenleg is.

A felvetéseidre az eredmények:

ping index.hu

... a következmény:

PING index.hu (217.20.130.99) 56(84) bytes of data.
From <saját IP-m> icmp_seq=1 Destination Port Unreachable
From <saját IP-m> icmp_seq=2 Destination Port Unreachable
From <saját IP-m> icmp_seq=3 Destination Port Unreachable
^CFrom <saját IP-m> icmp_seq=4 Destination Port Unreachable

--- index.hu ping statistics ---

4 packets transmitted, 0 received, +4 errors, 100% packet loss, time 15155ms

ping <saját IP-m>

... a következmény:

PING <saját IP-m> (<saját IP-m>) 56(84) bytes of data.
From <saját IP-m> icmp_seq=1 Destination Port Unreachable
.
.
.
From <saját IP-m> icmp_seq=9 Destination Port Unreachable
^C
--- <saját IP-m> ping statistics ---
9 packets transmitted, 0 received, +9 errors, 100% packet loss, time 80

... mindjárt tesztelem ezeket net offline is....

...SZERK:

Ez alatt mit értesz?:
ping routeripcíme

A saját ip címemet, vagy pedig a Default Route -t? Ilyet látok nálam, hogy Default Route,
de NEM routeR.

[ Szerkesztve ]

(#47148) mzx válasza mzx (#47147) üzenetére


mzx
senior tag

... net offline pedig (tehát amikor kihúzom a Lan csatlakozót) :

ping index.hu

....a következmény:

ping: unknown host index.hu

ping <a saját ip címem>

....a következmény:

connect: Network is unreachable

Itt az offline felvetésed kapcsán lehet, h félreértettük egymást? Mondom, pár órája már van netem mindkét gépen rendesen, miután a korában nettel küzködő pc-n a bios-t gyárira visszaállítottam.

[ Szerkesztve ]

(#47149) mzx válasza mzx (#47148) üzenetére


mzx
senior tag

Elvégeztem úgy is, h kifele mindent engedtem a tűzfalon. Ekkor semmi hibaüzezenet, azonban crtl+c után ismét 100% packet loss, közel fél perc alatt:
25 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 24191ms

...ELLENBEN:
szintén mindent kifele engedve tűzfalon, Peer Guardian szintén kikapcsoltan, ám de index.hu -t pingelve:

--- index.hu ping statistics ---
6 packets transmitted, 6 received, 0% packet loss, time 5006ms
rtt min/avg/max/mdev = 9.194/11.549/15.289/2.054 ms

Index.hu-ra tehát végre 0% packet loss!

PARDON, SAJÁT IP-RE IS most már 0% packet loss! :) Percekkel ezelőtt elírtam a terminalban a sajátot!!

[ Szerkesztve ]

(#47150) mzx


mzx
senior tag

Új kérdésem: jól következtetek, h amiatt lett 100% packet loss-om, amikor azt lett, mert Peer Guardian-t használok, plusz tűzfalon kifele is szinte mindent zárok? Pedig kifele engedem kivételként pl a html-t! És tegnapelőttig, valamint pár óra óta tudok netet használni, weblapokat, file-okat satöbbi is letöltögetni.

Kifele az alábbiakat szoktam engedni a tűzfalon kivételként általában (minden más port zárása alatt) :

53
80
443

Laikus lévén nem értem a következő logikai ellentmondást, persze lehet h nincs ellentmondás, hiszen laikus vagyok. Szóval... amit nem értek:

Azt állítja itt az egyik kedves user, hogy az az "egészséges", ha ping-re 0% packet loss, pl saját ip ping-re, vagy más ip-re. Ez mukodik is, amennyiben nem használok Peer Guardian-t, és ha ugyanakkor nyitok mindent kifele a tűzfalon.

Ellenben én nyilván védelem okán zárok szinten mindent kifele is -a html-t, és még pár portot leszámítva- a tűzfalon, és azért kapcsolom be a Peer Guardian-omat is, h védje az is a pc-met. Na de ez esetben viszont 100% packet loss a következmény...

Hogyan lehet feloldalni ezt a (látszólagos?) ellentmondást?

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.