Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#47501) King Unique válasza mefistofeles (#47500) üzenetére


King Unique
titán

Hát pedig én is pont ezzel próbáltam és nálam simán működik. Amúgy honnan lett letöltve az ISO? Mert én a magyar oldalról a hivatalos (angol nyelvű) torrentes változatot. Fent van egy full magyar verzió is, de arra emlékszem, hogy korábban pl. a 15.10 esetén is volt azzal valami probléma.

Ha más nem megy, akkor próbáld a javasolt másik programmal. Az alapból dd módban írja ki a telepítőt, amit egyébként a Rufus is tud. Viszont utána a Windows alapjáraton nem tudja majd rendesen kezelni a pendrive-ot és meg kell kicsit tákolni [link].

[ Szerkesztve ]

(#47502) Rimuru válasza King Unique (#47501) üzenetére


Rimuru
veterán

Amugy en nem lattam meg olyat hogy a windows disk managere nem tudta volna torolni az ismeretlen particiokat es utana egy ujat letrehozni hogy hasznalhato legyen win alatt is a pen (de az is erthetetlen szamomra ahogy (nem) kezeli a kulso eszkozoket (normalisan, 2016 van)).

Vigyázat, csalok!

(#47503) mefistofeles válasza King Unique (#47501) üzenetére

Még nem próbáltam ki de gyanítom igazad lehet mert én is a magyar telepítőt szedtem le először és azzal problémázott. Most lekaptam az eredetit és minden kecmec nélkül kiírta.........

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47504) lev258 válasza mefistofeles (#47503) üzenetére


lev258
veterán

Amikor kiválasztod a boot-eszközt, akkor ott is szokott lenni sima és EFI indítás. Nem mindegy. Ha EFI módban indul az Ubuntu telepítő, akkor Grub-szerű képernyővel indít, ha sima módban indul, akkor lila háttérrel.
A Rufus nem tudom, mit hülyéskedik, a telepítő eszköznek semmi köze ahhoz, hogy majd milyen partíciós tábla lesz a gépen. Az ISO-t kell rátennie a pendrive-ra. Esetleg nézz meg egy másik programot.
Én mindig dd-zek, az sosem hibázik és nem nyűglődik.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47505) King Unique válasza mefistofeles (#47503) üzenetére


King Unique
titán

Na akkor annál megint valami el lett cseszve és jó, hogy én is a normál verziót szedtem le... Amúgy egyes gépeken szükség lehet még az UEFI jelölésű eszköz kiválasztására, ahogyan a fórumtárs is említette.

(#47502) colomb2: DD írásnál lesz a pendrive-on több nem lefoglalt partíció, amire lemezkezelőben hiába jobb klikkelsz, semmit nem tudsz vele kezdeni. Csak a diskpart, vagy a többi említett program tudja újraformázni / újrapartícionálni. De, ha nekem nem hiszel, akkor itt van róla egy cikk. ;)

[ Szerkesztve ]

(#47506) mefistofeles válasza lev258 (#47504) üzenetére

Hát valami nem oké... bejön a grub ott kiválasztom a live módot és semmi......
Azt ne mond már, hogy semmi köze a telepítőnek, hogy milyen particiós tábla lesz a gépen. ha így lenne akkor miért lehet / kell kiválasztani telepítő készítés előtt, hogy milyen particiós tábla szerint készítse?

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47507) King Unique válasza mefistofeles (#47506) üzenetére


King Unique
titán

Nem tudom nálad milyen UEFI van, de ha van olyan opció, akkor kiválasztottad a fentebb említett dolgot? Az ISO és a pendrive gondolom csak jó lehet. Illetve, ha más nem megy, akkor próbáld DD módban kiírni.

A lemez partíciós tábláját alapvetően a boot mód határozza meg és pl. UEFI-nél mondhatni kötelező a GPT. Az említett programban csak azért kell az adott opciót kiválasztani, mert aszerint írja ki a telepítőt, hogy biztosan bootolható legyen.

[ Szerkesztve ]

(#47508) mefistofeles válasza King Unique (#47507) üzenetére

"A lemez partíciós tábláját alapvetően a boot mód határozza meg "

Nem vitatva, hogy nagyobb tudással rendelkezel de azt ne mond, hogy ha egy adott rendszerben particionált merevlemezt a biosban meghatározott legacy vagy uefi módban indítok akkor e beállításnak köszönhetően változik a particiós tábla....... Az az előző particionálás és telepítés következtében vagy ilyen vagy olyan......

"Az említett programban csak azért kell az adott opciót kiválasztani, mert aszerint írja ki a telepítőt, hogy biztosan bootolható legyen."

Szerintem a biztosan szó nyugodtan elhagyható. Legalább is én nagyon kiváncsi lennék, hogyan telepít valaki MBR patriciós táblára GPT- telepítőt vagy fordítva. Szerintem ez lehetetlen.

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47509) lev258 válasza mefistofeles (#47506) üzenetére


lev258
veterán

Azért merek ilyet írni, mert én a dd-t használom. Az pedig semmi mást nem csinál, mint bitről bitre kiírja az ISO-t az eszközre, semmilyen egyéb módon nem piszkál hozzá.
Vagyis a létrejövő telepítő egész partíciókiosztása is csak attól függ, mi van definiálva az ISO-ban (hogyan néz ki belül), Maga a dd egyáltalán nem foglalkozik a partíciós táblával a pendrive-on, nem kell megmondani neki, milyenre készítse. "Azt csinálja, amit az ISO akar."
Fogalmam sincs, Windows alatt hogyan oldják meg ezt a fajta kiírást a programok, így nem is érthetem, miért kell neki külön ilyen információt megadni.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47510) lev258 válasza lev258 (#47509) üzenetére


lev258
veterán

Másképp fogalmazva.
Amikor én kiírok egy 64 bites telepítőt, még nem kell tudnom, hogy azt majd legacy vagy UEFI telepítésre használom. Mindkettőre lehet. Továbbá, legacy telepítést vélasztva is használhatok GPT partíciós táblát a merevlemezen.
Tehát maga a telepítő megfelelő arra, hogy univerzálisan használd. Úgy van elkészítve és ISO-ba csomagolva. Nem annak a szoftvernek kellene meghatároznia, amivel az ember pendrive-ra, CD-re, DVD-re teszi azt. Ezek szerint Windows-on meg van bonyolítva a dolog.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47511) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

Ez így van. Nálam az Asus lapon penről bootoláskor lehet választani, hogy legacy vagy UEFI módban akarom a pent bootoltatni. Innentől kezdve a dolog teljeen egyértelmű, az ISO kiírása nem befolyásolja a dolgokat.

(#47512) Rimuru válasza ubyegon2 (#47511) üzenetére


Rimuru
veterán

De, befolyasolja.
A mai "modern" disztrok ISO-i tamogatjak a legacy BIOS es az EFI modu inditast is (akar egyutt van a 32/64bit is), ezeket siman lehet dd-vel irni (szerintem ajanlott is), be fog bootolni mivel az ISO-ban benne van ahogy lev258 is irta.
Ezzel szemben a csodaprogramok sokszor sajat bootloadert raknak fel, ha elore nem keszitettek fel a keszitok egy disztrohoz vagy mondjuk EFI boothoz akkor jonnek a problemak. Ezeknel szamit hogy irja ki az ember.

King Unique: csinalok majd videot hogy nalam siman mukodik. :P elhiszem hogy van olyan (kiveteles) eset amikor nem megy, de nem vagyok benne biztos hogy ez az altalanos.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#47513) vargalex válasza Rimuru (#47512) üzenetére


vargalex
félisten

A videóra kíváncsi vagyok, mert mikor utoljára néztem (jó régen volt már, még az is lehet, hogy XP-n), pendrive, illetve SD kártya esetén a Windows csak az első partíciót látta.

[ Szerkesztve ]

Alex

(#47514) CPT.Pirk válasza vargalex (#47513) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Az ma is úgy van, csak 1 partíciót kezel ott a Windows. Meg pendrive esetén is.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#47515) vargalex válasza CPT.Pirk (#47514) üzenetére


vargalex
félisten

De nem pont arról akar a kolléga videót készíteni, hogy mégis? Pendrive-ot is írtam egyébként...

Alex

(#47516) CPT.Pirk válasza vargalex (#47515) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Szerintem két külön dologról van szó. Ha bedugsz egy két partíciós ilyen flash eszközt bármelyik Windowsba, akkor csak az egyiket fogja látni.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#47517) King Unique válasza mefistofeles (#47508) üzenetére


King Unique
titán

Az a lényeg, hogy az adott boot módban való telepítésnél mondhatni megkövetelt az ahhoz tartozó partícióstílus. Ha például eleve szűz és partícionálatlan a lemez, akkor annak megfelelően fogja majd beállítani a telepítő. Legalábbis a Windows esetén igen, de gondolom a Linuxnál is egy első opció szerinti telepítésnél. Ha meg pl. UEFI módban akarsz MBR lemezre telepíteni (kézi partícionálásnál), akkor rendszerint problémázni szokott miatta.

A telepítő terén maga az ISO is fontos, hogy az mit tud. Egy fejlettebb W8.1/10 akár egy FAT32 | MBR formátumú pendrive-ról is bebootol UEFI módban —► [link]. De pl. egy 7-es már nem feltétlenül és ezért is van többféle beállítási opció a menüben. Amiknél eleve más fájlrendszerre formázza a pendrive-ot, egyiknél beállít aktív partíciót (boot flag), a másiknál nem. Az MBR / GPT állítgatása nem feltétlen létszükséglet, de egyes gépeken való bootoláshoz szükséges lehet még az is. Ezért lett kiemelve a biztosan szó.

Linux ISO-k közül meg sok eleve hibrid és ezért írható képfájl / DD módban is egyaránt. A másik program a partícióstílust alapból nem piszkálja és DD módban kiírva ok lehet mindkét boot módnál. Lehet ez esetben akár a Rufus beállításainál az első opciót választva is. De UEFI-ben eleve a harmadik ajánlott és akkor GPT-re állítja, hogy biztos, ami biztos alapon minden gépen működjön.

[ Szerkesztve ]

(#47518) King Unique válasza Rimuru (#47512) üzenetére


King Unique
titán

Tegnap pont kipróbáltam a korábbiak után sokadszorra mindkét programmal DD módban kiírva. Ugyanaz lett mindkettőnél az eredmény, ami ezen cikkben is van. Szóval nem mondanám olyan kivételes esetnek és csak úgy nem fogod tudni fájlkezelővel / lemezkezelővel újraformázni... :N

Amúgy a diskpart kivételével a két említett grafikus tool eleve nem nagy szám. Komolyabb partícionálási műveletekhez nem véletlenül szoktam Windows alatt mindenkinek külső programokat ajánlani.

[ Szerkesztve ]

(#47519) mefistofeles

Na gyerekek. Sikerült a tiszta telepítés, minden oké (mandjaro disztro) csak annyi a bibi, hogy a gép bekapcsolásakor bejön a GRUB. Mivel egy oprendszer van teljesen felesleges, időpazarló és egyáltalán. van tippetek, hogyan tüntethetném el?

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47520) CPT.Pirk válasza mefistofeles (#47519) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Le kell venni a grub_timout értékét 0-ra és nyomni egy sudo update-grub -ot. Most fejből nem tudom merre van a grub timeout, de így már megtalálod a neten.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#47521) mefistofeles válasza CPT.Pirk (#47520) üzenetére

Valami még azon felül sem kerek. Bejön ugye a grub (ez csak pár másodperc) aztán a bal felső sarokban pár villámcsors szöveges sor amiből csak azt látom, hogy van benne error :(( aztán vagy 10 sec fekete képernyő és úgy áll fel a desktop. ........ Ez nem kerek.

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47522) lev258 válasza mefistofeles (#47521) üzenetére


lev258
veterán

Kapsz néhány kernel üzenetet. Ha használat közben nem tapasztalsz problémát, akkor nem kell vele foglalkozni. A fekete képernyővel szintúgy (lehetne Windows logó is :DDD ).

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47523) CPT.Pirk válasza mefistofeles (#47521) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Az nem feltétlen probléma. Gyakran azt szokta ott hibának írni, ha valamilyen USB-s eszköz azonosítóját nem tudja rendesen kiolvasni, de ettől még az eszköz működik. A /var/log alatt szokott lenni a kern.log, ami tartalmazza ezeket az üzeneteket és a többit is a boot ideje alatt.

A fekete képernyőt meg a videódriver működése okozza, nem probléma.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#47524) mefistofeles válasza lev258 (#47522) üzenetére

Oké de az a fekete képernyő baromi hosszú......

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47525) mefistofeles

Köszi srácok megnyugodtam. most egy hülye windowsosnak érthetően le tudnátok írni, hogy vegyem le a grub timeoutot 1-re? (szájbarágósan, hülyegyerekesen)

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47526) lev258 válasza mefistofeles (#47525) üzenetére


lev258
veterán

Terminál:
gksu gedit /etc/default/grub
A fájlban megkeresed a GRUB_TIMEOUT sort. A számot kicseréled, pl. 1-re. Mentés, kilépés.
Terminálba:
sudo update-grub

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47527) Melack válasza BoB (#47496) üzenetére


Melack
veterán

Igen, de akkor is, amikor csak az írási hibák merültek fel.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#47528) mefistofeles válasza lev258 (#47526) üzenetére

fájl vagy könyvtár nem található...... :((

Bocs a sok lámaságért. A Mint ben volt egy csomagkezelő ahol letölthettem cuccokat. manjaroban nem találom az istennek sem.

[ Szerkesztve ]

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47529) CPT.Pirk válasza mefistofeles (#47524) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nem azt írtad, hogy 10 másodperc a fekete képernyő? Ergo 10..12mp alatt bebootol a disztró. Lassú? :D

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#47530) lev258 válasza mefistofeles (#47528) üzenetére


lev258
veterán

Másold ide be, mit írtál a Terminálba. Mert valami biztos félrecsúszott.
Egyébként van ilyen is, ha grafikusan jobban szereted: [link]

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47531) mefistofeles válasza CPT.Pirk (#47529) üzenetére

Igazából nem is a 10-12 másodperc miatt gyors (annyi alatt a win 10 is bejött) csak a windows ilyenkor még egy percig cuccol. a manjaro meg kész! :C

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47532) Melack válasza Melack (#47527) üzenetére


Melack
veterán

Újabb, de semmi piros.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#47533) mefistofeles válasza lev258 (#47530) üzenetére

ctr-C, Ctr-V vel másoltam szóval tuti az amit Te írtál

[ Szerkesztve ]

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47534) lev258 válasza mefistofeles (#47533) üzenetére


lev258
veterán

Manjaro?
Mutasd! Mert biztosan jó, én is másoltam.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47535) mefistofeles válasza lev258 (#47534) üzenetére

igen!

egyébként még mindíg nem mentél le az én full hülye szintemre. Először van ugye a terminál parancs, meg, hogy mit kell csinálni. Alul meg mégeyg parancs azt a végén kell vagy mikor?

[ Szerkesztve ]

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47536) lev258 válasza mefistofeles (#47535) üzenetére


lev258
veterán

Pedig próbáltam részletes lenni. :B
Az első megnyitja a fájlt root joggal. Te átírod benne, amit kell. Elmented a fájlt, bezárod a Szövegszerkesztőt. Ezután a paranccsal frissíted a Grub-ot.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47537) Melack válasza Melack (#47532) üzenetére


Melack
veterán

No mégegy, piros hiba sehol

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#47538) CPT.Pirk válasza mefistofeles (#47531) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

"csak a windows ilyenkor még egy percig cuccol. a manjaro meg kész!" - Igen, a Linux ilyen. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#47539) mefistofeles válasza lev258 (#47536) üzenetére

Ha gondolod bemásolom de azt írja nincs ilyen fájl........ :N

a ctr-c, ctr-v még windowsból van, azt tudom..... :D

[ Szerkesztve ]

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47540) lev258 válasza mefistofeles (#47539) üzenetére


lev258
veterán

Tudtommal Terminálban a Ctrl+V nem is működik, Shift+Insert van.
Az internet népe azt írja, Manjaro-ban is ott van a fájl. Ha nincs, akkor is meg kellene nyitnia, egy üres fájlként (új fájl létrehozása).
Próbáld a
sudo nano /etc/default/grub parancsot.
Lehet a szövegszerkesztővel, vagy a gksu-val van baja, csak nem tud magyarázni.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47541) mefistofeles válasza lev258 (#47540) üzenetére

Jaj de égek......
Ez a parancs már előhozta a fájlt, át is írtam az 5-öt 1-re de nem tudom hogy kell elmenteni..... :B
ha sikerül elmenteni akkor kell a második parancs igaz?

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47542) lev258 válasza mefistofeles (#47541) üzenetére


lev258
veterán

Mivel nyitottad meg? Vagy Mentés gomb van, vagy billentyűkombináció rá.
Igen, azzal a paranccsal kapja meg az új beállításokat.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47543) CPT.Pirk válasza mefistofeles (#47541) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ha 0-ra írod át, akkor meg sem jelenik a grub. - az 1s-es grubnak amúgy sincs túl sok értelme. A SHIFT-et nyomva tartod boot alatt, akkor így is elő lehet hozni.

A nano-ban ctrl+o a mentés, ctrl+x a kilépés.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#47544) lev258 válasza CPT.Pirk (#47543) üzenetére


lev258
veterán

Újabban (gyakran) ez nem elég a teljes eltüntetéshez, kell még a GRUB_DISABLE_OS_PROBER=true sor is. Igen, akkor is kellhet, ha egyedüli OS.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47545) mefistofeles

Sikerült srácok! grub kilőve! :C :R

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47546) BoB válasza Melack (#47537) üzenetére


BoB
veterán

Terminál: sudo ufw disable

Ha ez megvan, utánna is csinálja?

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#47547) korobi


korobi
aktív tag

megtudnátok mondani nekem milyen csomagom hiányozhat az arch-cinnamon rendszeremből ami miatt az opera böngészőben a google fordítónál nem tudja kimondani a szavakat. meg sem jelenik a kis jele. Míg a linux-Mint tesztrendszeremen ott van és működik. próbáltam kideríteni, de saját kútfőből nem ment. :))

(#47548) mefistofeles

Húú baromi büszke voltam, hogy leszedtem egy kétablakos fájkezelőt de egy nyomorult háttérképet nem tudok betenni. Letöltöttem a képet, jobb egér rajta és beállítás háttérképnek de nem történik semmi.....

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47549) ubyegon2 válasza Rimuru (#47512) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Igazad van. :R
Röviden írtam, természetesen normális kiírásra gondoltam, nem csodaprogramokra.
Én mindig a mintstick-kel írom ki az iso-kat, az meg ha jól tudom egy nagyon egyszerű, dd-n alapuló program a Linux Mintnél. Mindig ugyanazt tapasztalom az így megírt normális pendrive-okkal.
EFI telepítést még nem volt ingerenciám csinálni eddig egyébként.

(#47550) Melack válasza BoB (#47546) üzenetére


Melack
veterán

Most ezt lefuttattam, tesztelem, szólok.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.