Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#47451) Dave™ válasza Dr.FantastiK (#47441) üzenetére


Dave™
nagyúr

Sokáig én is hasonlóan CLI ellenes voltam, aztán párszor már úgy hozta az élet, hogy nem volt más út, így mostanra ragadt rám néhány hasznos parancs. A CLI ellenesség egyébként nem kifizetődő, mert ha valamiért megborul a grafikus felület, akkor rá leszel kényszerülve, illetve ha valahova SSH-n kell bejelentkezned, akkor szintúgy. Borítottam már meg úgy a NAS-omat, hogy nem ment a webgui, csak SSH-n tudtam ügyködni, és szépen helyre tudtam rakni. Máskor meg a grafikus driver/böngésző párosa csinált furcsaságokat nagy ritkán videónézésnél, amikor is megfagyott a teljes gui, olyankor nem nagyon van más opciómint a parancssor, X kilövése és azonnal indítja is újra a grafikus felületet, minden mehet tovább. Na ha ilyenkor ugyanilyen undorral ülsz a gép előtt, akkor nem nagyon fogsz egyről a kettőre jutni, tehát érdemes legalább nagyjából képben lenni ezen a téren (is). De nekem flat az ikonkészletem is, szóval nem kell elhinni amit mondok :D

(#47452) Aflamin válasza Ice&Lime (#47449) üzenetére


Aflamin
tag

(#47453) #82679040 válasza Dave™ (#47451) üzenetére


#82679040
törölt tag

Nálam az esetek nagy többségében ha már valami hasonló gubanc van akkor csak reset játszik.
Nincs tty,semmi nem reagál,REISUB szintén halott ügy.
Nem baj,distro kuka,van máásík.Bár már próbálok leszokni a kényszeres distro próbálgatásaimról.

Nem válaszként - off-uff:
Amikor legelőször próbáltam linuxot pár éve leginkább azon vélemények hatására tettem miszerint ez sokkal stabilabb,tisztább,és szárazabb érzést biztosít.
Annyi fagyást és érthetetlen mélységekbe merülő rendszer buherállással win alatt sose volt dolgom mint pingvinföldön :DD
Én mérhetetlenül tisztelem a szellemiségét a linuxnak,ennélfogva rettentőmód elfogult vagyok de csak kényszeredett mosolyt tudok erőltetni a linux desktop ige hirdetőinek megnyilvánulásaival találkozva.

(#47454) Dave™ válasza #82679040 (#47453) üzenetére


Dave™
nagyúr

A linuxos instabilitás általában három dolognak köszönhető: driver problémák (ezen a téren jobban áll a Windows, így kevesebb ilyen jellegű gond van, bár ellenpélda is akad bőven); "túl friss" csomagok, amik nem lettek rendesen kitesztelve elég széles körben (a Debian azért olyan híresen stabil, mert marha régi csomagokat használ, legalábbis a stabil ág); a harmadik pedig a felhasználói "gányolás". Mivel könnyen bele lehet piszkálni a rendszerbe, és a kevésbé óvatos felhasználók ezt meg is teszik, hajlamosak mindenfélét össze-vissza telepíteni, konfigurálni stb. ami később nagyon visszaüthet. A Debian esetében erre külön fel is hívják a figyelmet.

Szummázva: igen, egy alap Win telepítésnél kevesebb a buktató és a lehetséges instabilitás, mint egy átlag Linux esetében. Ezek nagy része viszont a driverekre vezethető vissza, ami ugye kényes kérdés és a MS értelemszerűen jobb helyzetben van. Ettől függetlenül ha valaki veszi a fáradságot, és belefektet némi energiát (elég egy kis nyitottság és kíváncsiság), akkor könnyen lehet stabilabb és jobb rendszere. Arról nem is beszélve, hogy UX-ben számomra - meg szerintem vannak még ezzel páran így a topikban - nagyságrendileg jobb az Ubuntu (hogy konkrét rendszert mondjak) mint akármelyik Windows verzió.

(#47455) Ice&Lime válasza Aflamin (#47452) üzenetére


Ice&Lime
veterán

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#47456) CPT.Pirk válasza Dave™ (#47454) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ilyen összefüggést nem tapasztaltam eddig, jellemzően amihez volt driver Linuxon, az működött is. Viszont Windows alatt ha új a HW akkor tegyél rá Win10-et, ha régi akkor meg Win7-et, mert különben driver gondok lesznek.
Nemrég tettem Win7-et egy újabb laptopra, a telepítés után még a tapipad se működött, meg az USB portok se, így kénytelen voltam CD-re írni a kellő drivert és billentyűzettel elnavigálni a telepítőkig, de azokat meg először ki kellett csomagolni, mert eredeti formájukban kellett volna egér is hozzájuk...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#47457) 8th


8th
addikt

Üdv. Gyengébb fajta P4 gépre (P4 1.5GHz, 512 ram, 40GB hdd) melyik linuxot ajánlanátok? Ha nem is élvezhető de minimum használható web böngészés lenne a cél. Köszi.

(#47458) CPT.Pirk válasza 8th (#47457) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Inkább selejtezd le, az a P4 proci, a kevés ram és a lassú vinyó miatt minden fájdalmasan lassú lesz. Ma már nem szabad Core2-es gép alá menni netezési célokra.
De ha mindenképpen ki akarod ezt próbálni, akkor egy Lxde-s vagy Xfce-s disztrót nézz meg, ízlés szerint. Azokkal marad olyan 350+ MB szabad memória a böngészésre miközben normális grafikus felületet is kapsz.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#47459) 8th válasza CPT.Pirk (#47458) üzenetére


8th
addikt

Nem az enyém. Délután hozta át egy ismerős, hogy újra kéne telepíteni mert nagyon belassult. Arról nagyvonalúan hallgatott a telefonban, hogy egy kőkorszaki leletről van szó, el sem vállaltam volna. Most már kezdenem kell vele valamit. :(((

(#47460) Dave™ válasza CPT.Pirk (#47456) üzenetére


Dave™
nagyúr

Mert nem próbáltál Debian stable-t újabb generációs Intel GPU-n, elég sokat lehet vele szenvedni. Vagy a bay trail és cherry trail HT kezelésével is gondok vannak a 3.19-es kerneltől (lehet nem jól emlékszem a verzióra), gyakorlatilag random időnként megfagy a rendszer, megoldást csak a C state-ek C1-re állítása jelenti BIOS-ban, ami jelentősen növeli a fogyasztást/melegedést. Aztán a wifi driverekkel is szoktak gondok lenni, az én ritka marvel vezérlőm pl. sokáig nem is volt támogatott (mondjuk nem csoda, MS Surface Pro-ról van szó), aztán most hogy támogatott sem megy az 5GHz. Ezek mind driver jellegű gondok, amik sajnos léteznek, de még mindig inkább ez, mint a Windows 10. Megoldhatatlan problémával eddig még nem találkoztam szerencsére, és kellően eltökélt is vagyok, szóval igazából ezek nem zavarnak.

(#47461) CPT.Pirk válasza Dave™ (#47460) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

De a 3.16-os kernel 2014 nyaráról kb. ugyanakkor jött ki, mint amikor az említett két platform. Ilyen "fiatal" környezetben nem régi kerneles disztrót használnék.

Atomos vagy Celeronos gépet nem vennék, de az utóbbi 6 évben mindig volt Inteles ThinkPadem, már 3 különféle is volt, de Chakra futott rajtuk az aktuális kernellel. Nem futottam bele ilyesmi gondokba. Egyszer kellett letiltanom egy Atheros drivert mert kettő is volt a disztrón az én wifimhez és amit alapból választott az nem volt jó az egyik kernel frissítés után, dobálta a netet.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#47462) Lathronos válasza 8th (#47459) üzenetére


Lathronos
őstag

Hát sajnos manapság még a legkevesebbet fogyasztó disztribúciónak is minimum 3 Ghz-es P4 CPU kell, a 1.5 Ghz semmire sem elég, de talán ezzel tehetsz egy próbát, hátha: WattOS(ebből a Microwatt Edition fog kelleni neked) RAM-ból is 1 GB a minimum 512 MB helyett már vagy 2 éve.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#47463) Dave™ válasza CPT.Pirk (#47461) üzenetére


Dave™
nagyúr

Te nem, de HTPC alapnak kiváló a bay/cherry trail. Ha pedig NAS+HTPC kombót szeretnél, akkor oda az OMV (Debian) az egyik legjobb választás, amihez lehet még illeszteni DE-t meg Kodit. Tehát nyiván nem a legnagyobb ötlet Debian stable-t használni friss hardveren, de van olyan hogy "muszáj". A kérdés pedig az volt, hogy vannak-e driver problémák, és igen vannak. Ráadásul ez Intel, aminek elvileg a legjobb a támogatottsága. De mindegy is, a legtöbb driver csak idő kérdése és megoldódik, nekem nagyon bevált a platform, elégedett vagyok.

(#47464) gery2123 válasza Dave™ (#47463) üzenetére


gery2123
őstag

És hogyan lehet megoldani? C state változtatás nélkül. Lassan eljön az idő, hogy váltsák 16.04 re a htpc/server gépemen és néztem már, hogy a 4.4 kernel is ugyanúgy fagy ha van X.
Jelenleg 15.10 van rajta costum kernellel de az 3.19-es, a kodi fórumban volt linkelve. Ezzel nem fagy, de az új ubuntu alá már csak az újabb kernel lenne jó...
Vagy várjak addig amíg nem szerzek egy rasberry pi, és a jelenlegi rendszer csak szerver lesz mindenféle grafikus felület nélkül.?

-- PSN_ID: GerY2123

(#47465) Dave™ válasza gery2123 (#47464) üzenetére


Dave™
nagyúr

Sehogy, csak a C state a megoldás Ubuntu alatt legjobb tudomásom szerint. Találtam anno (már eladtam a J1900-at) különböző praktikákat, de csak a C state működött megbízhatóan. Egyedül az Openelec-nél (meg ezek szerint te is találtál valamit régebbi Ubuntura) tudták normálisan megoldani, ott van egy patch a kernelben ami ezt kiküszöböli. Hiába közismert bug, nem nagyon van megoldása...

(#47466) gery2123 válasza Dave™ (#47465) üzenetére


gery2123
őstag

Sajnos ez nem jó hír.... Mire váltottál J1900-ról? Nemigzán éri meg váltanom, mert 1-2w fogyasztás nem ér meg annyit nekem, hogy az utódra váltsak.
Akkor szerintem marad a Raspberry verzió :)

-- PSN_ID: GerY2123

(#47467) CPT.Pirk válasza Dave™ (#47463) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Korábban volt friss kernel a backportsban ami megoldás lehetett volna, de most valamiért nincs. Viszont még mindig fordíthatsz magadnak ha rá vagy kényszerítve olyan hw használatára, ami gy.k. újabb, mint a kernel a disztróban. Szóval ez így egy speciális eset nálad.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#47468) Dave™ válasza gery2123 (#47466) üzenetére


Dave™
nagyúr

Kicsit megkavartam a dolgokat és befogtam az egyébként eladásra szánt Surface Pro-m, mivel volt hozzá egy felesleges dokkolóm, így azt használom HTPC+általános célú gépként. Nagyságrendileg ez is úgy fogyaszt, csak sokkal gyorsabb :D Szerintem nem csak 1-2W a többlet, nálam +10 fok volt a két állapot között, ha jól rémlik. Nem az áramszámla a gond, hanem inkább a melegedés meg az elv.

CPT.Pirk: nálam, meg mindenkinél, aki Debian stable-t használna friss Intel GPU-val (találkoztam más panaszokkal is). Most is van friss backports kernel, és így működik, csak amíg nem volt OMV 3 beta, addig nem Jessie alapú volt, hanem Wheezy, az alá meg a backports is ősrégi volt. Tudom, hogy fordíthattam volna, de egyrészt meghaladja a jelenlegi képességeimet/elszántságomat, másrészt nem is értem miért beszélgetünk erről :) Vannak driver gondok ezen kívül is, elég megnézni a wifi drivereket.

[ Szerkesztve ]

(#47469) #59070464


#59070464
törölt tag

Beallitottam egy multimedias gombra az xbindkeys-ben ("xset dpms force off") hogy arra a gombra kapcsolja le a kijelzot. Majd beallitottam egy billentyukombinaciora, hogy a slock ("slock") zarja a gepet. Viszont ha lezartam, mar ertelemszeruen semmilyen egyeb utasitast nem tudok vegezni, tehat kijelzot kapcsolni sem. Az lenne elegans, hogy ha az adott billentyukombinacioval zarom a gepet, az egyben a kijelzot is kapcsolja le. Na de hogyan?

[ Szerkesztve ]

(#47470) Sonja válasza #59070464 (#47469) üzenetére


Sonja
veterán

Az nem jó, ha egymás után végrehajtódik a két parancs? Tehát ezt a parancsot rendeled a multimédiás gombra:

xset dpms force off && slock

Vagy ugyan ezt egy script-be.

[ Szerkesztve ]

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#47471) Lacces


Lacces
őstag

Hali.

Telepített Ubuntu vagy más linux disztróknak gondot okoz, ha közben a gépben kicserélem az alaplapot és a cpu-t? Vagy könnyedén átvészelik? :) :R

(#47472) lev258 válasza Lacces (#47471) üzenetére


lev258
veterán

Általában nem okoz gondot, kisebb fennakadás lehet olyankor, ha valamilyen zárt driver is van a történetben.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47473) #59070464 válasza Sonja (#47470) üzenetére


#59070464
törölt tag

Hogy jo-e? Tokeletes. :R

Illetve kivancsi volnek, hogy mi vezerli default Arch main (+dwm) eseten a default mukodo billentyukombinaciokat? Beallitanam, hogy sleep-be kuldott gep ebresztes utan jelszot kerjen.

Meg egy dolog ami nem hagy nyugodni es nagyon erdekel. Mi felel azert, hogy iksz ido utan (direkt nem irtam X-t :DDD ) lekapcsol a kijelzo. Ha a fentieket beallitottam, akkor ezt az opciot kukaznam. Gondolom ugyanitt lesz az is, hogy mi tortenjen ha lehajtom a notebook kijelzojet.

[ Szerkesztve ]

(#47474) spammer válasza #59070464 (#47473) üzenetére


spammer
veterán

dwm esetén a config.h fájlban vannak a beállítások, billkombók stb. (A C forrás headerje lényegében). Ott kell átírnod, beírnod és újrafordítanod a dwm-et.

Kijelző lehajtás beállítása: logind.conf (HandleLidSwitch)

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#47475) Rimuru válasza #59070464 (#47473) üzenetére


Rimuru
veterán

Egy reszet megvalaszoltak, masik: DPMS
Nekem ugy van csinalva hogy S+Del siman slock C+s+Del pedig slock&systemctl suspend -i
auto lockra pedig ott van az xautolock
Vagy valthatsz mondjuk sxlock-ra.
stb.. :DDD

nekem pl egy sajat slock forkom van.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#47476) Geripapa


Geripapa
aktív tag

Arra van valakinek tipje hogy ezt mért kapom:

nyarige@Origo:~$ sudo mount -a
mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)
mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)
mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)
mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)
mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)

Fstab nem változott meg semmi csak annyi történt hogy tegnap este kikapcsoltam a gépem most meg vissza és már ez fogad hogy nem csatolja nekem a meghajtókat.

A nast már újraindítottam söt ftp-n elérem...
Tipp?

fstab:

//192.168.0.20/public /media/Public cifs credentials=/home/nyarige/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,users,dir_mode=0777,noperm 0 0

Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;

(#47477) #59070464 válasza Rimuru (#47475) üzenetére


#59070464
törölt tag

:R

sxlock/sflock nincs benne a repo-ban.

[ Szerkesztve ]

(#47478) Rimuru válasza #59070464 (#47477) üzenetére


Rimuru
veterán

Arra valo az AUR.

Vigyázat, csalok!

(#47479) Melack


Melack
veterán

Sziasztok! Ubuntu 16.04.1-re tudtok olyan programot, ami logolja a netkapcsolatot? Vmiért időnként eldobja a netet. Pl: kidobja, hogy van frissítés, rákattintok, hogy telepítse, majd sikertelen, mert nincs net; FB-on nem tölti be a fotókat, stb. Windows alatt ilyet nem tapasztaltam. Köszönöm!

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#47480) BoB válasza Melack (#47479) üzenetére


BoB
veterán

Először is nézd meg a journalctl -t.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#47481) Melack válasza BoB (#47480) üzenetére


Melack
veterán

Ok, iszonyat sok journal jött ki.Adott napra hogy tudok ugrani?

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#47482) BoB válasza Melack (#47481) üzenetére


BoB
veterán

-r -el visszafelé nézed.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#47483) Lathronos válasza Melack (#47479) üzenetére


Lathronos
őstag

Lan vagy wi-fi? Valamint ha wi-fi, akkor véletlenül nem RTL8192CU? Mert abban az esetben kernel patch kell hozzá. Ha integrált wi-fi akkor az lspci, ha usb-s akkor az lsusb paranccsal tudod megnézni.

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#47484) mttssz válasza Lathronos (#47483) üzenetére


mttssz
senior tag

Az RTL8723BE is ilyen, annak is kell fix hogy működjön rendesen.

(#47485) mefistofeles

Skacok, ha UEFI-s deszkára telepítek Linuxot (valószinü ubuntut) akkor a "sima" telepítőtöl csak annyiban különbözik, hogy kell egy 100 megás EFI partíció az elejére? Ha nem akkor hogy?

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47486) Rimuru válasza mefistofeles (#47485) üzenetére


Rimuru
veterán

Van rajta mas os? ha nincs akkor igen ennyi (es nincs merethatar, tehat "barmekkora" -tul kicsi nem- lehet).

Vigyázat, csalok!

(#47487) King Unique


King Unique
titán

Most, hogy van ez az UEFI telepítés? Minden esetben nekem kell 2016-ban manuálisan rágányolnom az x 100 MB-os EFI partíciót, mert magától nem csinálja meg?? Ha pl. telepítésnél a legelső opciót választom, akkor sem?

(#47488) Rimuru válasza King Unique (#47487) üzenetére


Rimuru
veterán

Nem, ha mar letezik akkor nem kell (pl egy OS csinalt mar), de az installer is megcsinalja normalis esetben.

Vigyázat, csalok!

(#47489) King Unique válasza Rimuru (#47488) üzenetére


King Unique
titán

Teljesen üres lemezre és tiszta telepítésre gondoltam. De, ha megcsinálja, akkor ok. Gondolom az ESP partíció lehet az.

Külön köszönöm a szemléltetést! :R

(#47490) Rimuru válasza King Unique (#47489) üzenetére


Rimuru
veterán

Igen az ESP az. A Mint az 512MB-os particiot csinalt, lehet a /boot is ez lesz (a meret miatt gondolok erre, nem telepitettem, csak eddig mentem hogy a kep elkeszuljon :DDD).

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#47491) Melack válasza Lathronos (#47483) üzenetére


Melack
veterán

Lan. Wi-fin nem is néztem egyelőre, a kábeles stabilabb volt eddig Win alatt, mint a wi-fi (kicsit rossza a Telekom wifis cucca).

02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller (rev 02) - és amúgy a rendszer nem 100/1000-esnek, csak 10/100-asnak látja.
03:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11bgn Wireless Network Adapter (rev 01)

bob.xzr:
aug 13 20:59:12 melack-HP-G62-Notebook-PC kernel: [UFW BLOCK] IN=enp2s0 OUT= MAC
aug 13 20:58:53 melack-HP-G62-Notebook-PC kernel: [UFW BLOCK] IN=enp2s0 OUT= MAC
aug 13 20:58:35 melack-HP-G62-Notebook-PC kernel: [UFW BLOCK] IN=enp2s0 OUT= MAC
aug 13 20:58:31 melack-HP-G62-Notebook-PC kernel: [UFW BLOCK] IN=enp2s0 OUT= MAC

De ennél többet nem enged kimásolni :S

[ Szerkesztve ]

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#47492) Melack válasza BoB (#47482) üzenetére


Melack
veterán

aug 13 21:06:03 melack-HP-G62-Notebook-PC AptDaemon[10360]: INFO: Quitting was requested
aug 13 21:06:03 melack-HP-G62-Notebook-PC org.freedesktop.PackageKit[2182]: 21:06:03 AptDaemon [INFO]: Quitting was requested
aug 13 21:06:03 melack-HP-G62-Notebook-PC org.freedesktop.PackageKit[2182]: 21:06:03 AptDaemon [INFO]: Quitting due to inactivity
aug 13 21:06:03 melack-HP-G62-Notebook-PC AptDaemon[10360]: INFO: Quitting due to inactivity

Ez lenne a bibi?

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#47493) BoB válasza Melack (#47492) üzenetére


BoB
veterán

Nem, ez nem az lesz.

Alapvetően a piros sorokat nézd.

Ha hosszabbat akarsz mutatni, akkor pastebin-re tedd és linkeld.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#47494) lev258 válasza Melack (#47492) üzenetére


lev258
veterán

Olyan időszakot másolj ki, amikor megszakadt a net. Mert ez éppen az írás idején mutatja a dolgokat.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#47495) Melack válasza BoB (#47493) üzenetére


Melack
veterán

és lev258: Erre gondolsz?

[ Szerkesztve ]

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#47496) BoB válasza Melack (#47495) üzenetére


BoB
veterán

De ebben a 33 másodpercben (20:55:10 - 20:55:43) fellépett a hiba?

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#47497) mefistofeles

Na most megrogytam. Mikor utoljára telepítettem Linuxot akkor sima BIOS-os gépem volt. Most UEFI-s az alapalpom és ennek megfelelően GPT particiós táblát használ a gép.
Rufussal készítenék Ubuntu telepítőt de ha MBR particiós sémát választok akkor nem is látja meg, hiába állítom be, ha GPT-t (ez az UEFI-nek való és így is van particionálva a merevlemezem) akkor a Rufus ezt a hibaüzenetet küldi. UEFI típusú , célrendszer esetén csak EFI alól bootolható ISO képfájlok támogatottak. Kérlek válasz egy EFI alól bootolható ISO-t, vagy állítsd a célrendszer típusát BIOS ra. Na most hol találok EFI ISOT?

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#47498) King Unique válasza mefistofeles (#47497) üzenetére


King Unique
titán

UEFI boot esetén nem árt a 64 bites (Ubuntu) ISO és nekem azt a Rufus simán kiírja a harmadik opcióval ISO / DD képfájl mód szerint is.

[ Szerkesztve ]

(#47499) Rimuru válasza mefistofeles (#47497) üzenetére


Rimuru
veterán

Milyen rendszert akarsz felrakni?
Hasznalj mas programot kiirasra, pl [link]

Vigyázat, csalok!

(#47500) mefistofeles válasza King Unique (#47498) üzenetére

Természetesen 64 bites képfájlt töltöttem le (16.04.1 LTS) mást az UEFI nem is kezel. A fent idézett hibaüzenetet pont a harmadik opció alkalmazásánál küldi.

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.