Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#33961) Csabroncka válasza ribarszki (#33941) üzenetére


Csabroncka
Topikgazda

Több ízben, olvastam délelőtt a fórumot - nem szeretnék érdemben senki pontos, kevésbé pontos, vagy éppen tök hülyeség hozzászólására egyenként reagálni és valójában a topik témája sem az.

Soha nem szoktam a munkámmal kérkedni sehol, nem is akarok ezzel kapcsolatban részletekbe menni, legyen annyi elég, hogy ezt tanultam és ebben is dolgozok - laborvezetőként egy magyar viszonylatban az egyik legnagyobb hazai magán laborban. Szóval úgy általában a vízanalitika, akkreditáció és egyebek minden időmet kitöltik.

Szóval kezdjük azt a tényt, amit már korábban is írtam, hogy Magyarországon döntő többségben kiváló minőségű a hálózati ivóvíz. Az is tény, hogy kutaktól függően de a karsztos területek többségén gyakorlatilag ásványvíz minőségű és összetételű víz jön a csapból.
Azonban régióktól függően természeti adottságok miatt és részben antropogén eredetből lehet gond a vízzel, amit próbálnak kezelni.

Normál első két ütemben a vizet megszűrik (csak fizikai) és a kitermelőkút után kezelik. Ez a kezelés nem azért van elsősorban mert már bacikkal terhelt a víz, hanem hogy a hálózatban ne szaporodjanak fel a baktériumok. A kezelés többféle lehet, klór gáz, Hypo, UV besugárzás...stb. Első két esetben nem oldenáré mennyiségekről van szó, és ne kell rögtön a falnak rohanni, csak annyit adnak hozzá, hogy a telepszám (kitenyészthető baktériumok száma) a hálózat bizonyos pontjain megfelelő legyen még pangó víz esetén is. Kinek állna érdekében feleslegesen "vegyszerezni" a vizet :F drága....

Amikor kiengeded a csapból a vizet, akkor felszabadul nyomás alól a vízben oldott aktívklór, ami rendkívül illékony és klór gáz formájában pár perc alatt elillan a vízből, ezért érzed intenzíven.

Normál esetben semmi mással nem kell kezelni a vizet!

A korábban említett probléma, akkor kezdődik, amikor magas a víz vas, mangán vagy arzén tartalma geológiai okok miatt!!!

Kezelik a vizet többféle képen, itt most egy technológiai mellékhatás jött létre amit a szakemberek elbasztak, mert senki nem számított ara, hogy miként fog a hálózat a pH változásra reagálni.

Apropó hálózat: valóban sok településen katasztrófa, és ez sokszor gondot okoz, hiába tökéletes a víz, ha pl egy ezeréves társasházban rohadnak a csövek. Maga a szolgáltató a vízóráig felel a minőségért.

RO víz és víztisztítók.

RO (fordított ozmozisos technológia) -val előállított víz nem ivóvíz! Ezt az idióta forgalmazó sem mondja neked, hogy kávé, tea semmi gond, de ha csak ilyen vizet iszol 0-24-ben akkor bizony belehalsz :) . A sóháztartás miatt szükség van a vízben oldott ionokra (kálcium, nátrium, magnézium..stb) a túl sok és a túl kevés sem jó. Mindent határértékkel szabályoznak a 201/2001-es rendeletben.

Mivel a vízből eltávolítod az ionokat az RO-val ezáltal mind oldószer sokkal intenzívebben reagál a környezetével (agresszívebben oldja ki a dolgokat), ezért aztán finomabb a kávé és a tea, de túlzásba nem szabad esni.

A teljesség igény enélkül írtam, ha kérdésetek van igyekszem válaszolni

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.