Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#27337) ribarszki válasza mzso (#27321) üzenetére


ribarszki
őstag

Az általad megfogalmazott, egyébként teljesen téves tényt, egy másik fórumban kissé cizelláltabban kérdésként tették fel. Miben nyújt többet egy utószűrő a porszívó működsééhez? Illetve mi az értelme az Epa/Hepa utószűrőnek.

Akkor ezt válaszoltam:

Ha nem vagy porallergiás, akkor nem igazán fogod érezni a Hepa jelenlétét vagy éppen hiányát. Ha semmilyen utószűrést nem használsz, akkor esetleg annyi fog feltűni, hogy a bútoraid hamarabb lesznek porosak. (Hogy a tüdődbe mi kerül bele az más kérdés) Ezt mindenki maga dönti el, hogy mit szeretne.
Másrészről ha már allergia, ott sem mindenre jó a Hepa szűrő.
A porszívó a pollen alllergiáddal nem tud semmit kezdeni. A hepa/epa valójában két dolgora jó. Az egyik, hogy utószűrést végez, így ha nem is csökkenti draztikusan, de legalább nem is növeli a levegőben a szálló por mennyiségét. Mondjuk ehhez nem kell Hepa, bőven elég egy Epa osztályú kimeneti szűrő is.
A hepa igazán allergiásoknak jó.
És itt a por/poratka allergiáról van szó. Mert a poratkának valójában az ürülékére vagyunk allergiásak, az irritálja a nyálkahártyát. Persze, egyébként is ott van a szőnyegben, de porszívózáskor azért tetemes mennyiségű port összeszívunk, s ha nem lenne semmilyen szűrő, akkor ez a poratka ürülék a porzsákon átszáguld, majd komoly dózisban kapjuk az arcunkba. Hiszen az egész házat összeporszívózzuk, s koncentráltan eg helyre juttatjuk a port.
Ha valaki kimondottan por/poratka allergiás, neki tanácsolható a Hepa szűrő.
Ha nincs ilyen gond a laksában, akkor megteszi egy Epa osztályú szűrő is. De valami azért legyen, mert bár a porzsák sokat kiszűr, a 0,3mikronnál nagyobb szennyeződések bőven átsuhanna rajta. Az utószűrő pedig az Epa-Hepa-Ulpa osztálytól függően igen nagy százalékát megfogják.

Egyébként a Hepa felirat sem garancia semmire. Mert pl az olcsó kis zsáknélküli gépek a konstrukciójukból adódóan rosszul végzik az előszűrést, s a hepa kb fél év alatt lenullázódik. Persze fél évente senki nem fogja cserélni a gép árának 1/3-áért árult szűrőt, így a már eltömődött szűrő egyrészt csökkentheti a porszívó szívóerejét, illetve és ez a rosszabb, a levegő máshol talál magának kilépési útvonalat, ahol szűretlenül távozik.
Egy normálisan megépített porzsákos porszívóval nincsen ilyen gond, hogy "inkább nem használom a kimeneti szűrőt mert csökken a szívóerő" Egy ilyen gépben ugyanis a porzsák, a motorszűrő és a kimeneti szűrő alkot egy egészet, ami garantálja, hogy ezeket a felületeket ritkán kell cserélni, illetve bosszankodás mentes a porszívózás.

Abban igazad van, hogy nem kell mindenkinek a Hepa szintű szűrés. Én pl nem vagyok porallergiás (csak pollen parlagfűre) és most is "csak" egy B-osztályú kimeneti szűrőm van. Nekem bőven elegendő. De még ezen is az élettartama végén annyi koromszerű, fekte anyag volt, amit kiszűrt, hogy örültem ezt nem kellett belélegeznem.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.