Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20962) ribarszki


ribarszki
őstag

Gőztisztító benyomások:

Hátha érdekes lehet a fórumtagok, látogatók számára, szívesen megosztom tapasztalataimat egy gőztisztítóval kapcsolatban. Múlt héten kölcsön kaptam a szomszédom Karcher 1020-as gőztisztítóját, amit egy hétig használtam. Ez nagyobb modell mint a gőzkacsa, de a húzós, kerekes modellek között a legolcsóbb, belépő szint. 30 ezer Forint körül lehet megkapni, az utódja az SC2 lesz. 1,2L a víztartálya, 1500W-os, és 3.2bar a gőz nyomása. Már régebb óta szemeztem a gőztisztítókkal és nagyon sok vélemény, tesztet elolvastam, de a legtöbbször két véglettel találkoztam: mennyire fantasztikus, milyen nagy segítség vagy pedig a totális lemondással. Szerettem volna kipróbálni, hogy mi igaz a vegyszermentes takarításról, így kapóra jött a kölcsön kapott készülék.

Leginkább ezeken a helyeken akartam bevetni: 1, Gáztűzhely 2, páraelszívó 3, mosogató 4, WC 5, zuhanykabin hozzáférhetetlen részei 5, műanyag ajtó 6, felmosás

Szóval az összes területen szépen egyesével végigmentem és mindenhol kipróbáltam a gőztisztító tudását.

Először is célszerű desztvízzel, vasalóvízzel használni, vagy otthoni fordított ozmózis elven működő víztisztítóval szűrt vízzel. Lehet csapvízzel is, de akkor többször kell a rendszert vízkőtleníteni.

Fontos megjegyzni, hogy 6-7 percet várni kell amíg a vizet felforralja a készülék és gőz keletkezik, valamint az utántöltéssel is várni kell amíg visszahűl a rendszer. Én ezt kibekkeltem azzal, hogy vízforralóban felforraltam a vizet, majd azt öntöttem bele. Illetve ha kifogyott, szintén forrásban lévő vizet öntöttem bele, így semmit nem kellett várni az újratöltések között. Tehát ez kipipálva.

Na de a lényeg, vegyszermentes a takarítás? Sajnos nagyrészt nem..

1,A gáztűzhellyel kezdtem de hamar csalódnom kellett. Csak a forró gőz nem hozza le az odaégett zsírt, olajat. Sem a gáztűzhelyről, sem a mellette lévő csempéről. Maximum maszatolja. Ezért kapott egy kis zsíroldót, majd utána a forró gőzt körkefével. Itt már nagyon szép eredmény született. A páraelszívó dettó. Hideg zsíroldó, majd kis várakozás után tényleg fehérre tisztította a rácsot. Valószínűleg ugyan ez az eredmény született volna egy körömkefével is, de az biztos, hogy így sokkal kisebb erőkifejtésre volt szükség.

2, A vízkővel sem jobb a helyzet. De ezt a használati is jelzi, hogy előtte használjunk ecetet a kezelendő felületen. Nem szedi le a vízkövet, csak ha előtte átkenjük ecettel.

3, WC. Itt már némi javulás látható. A vízkő itt is vízkőoldót kíván, de a kagyló nagyrészét tényleg gyönyörűen le lehet tisztítani vegyszerek nélkül. Ami nagy piros pont, hogy a gőz egyben fertőtlenít is. Különösen jól szerepelt a zsanéroknál, rengeteg koszt kiszedett.

4, Zuhanykabin. Mint az előbb, itt is a kerekeknél, vezetősínnél volt jelentős a tisztítás. Illetve a zuhanykabin és csempe találkozásánál sziloplaszt van kihúzva, és ez az évek alatt elszíneződött. Próbáltam régebben szavóval is kifehéríteni, de nem ment. A gőztisztító viszont ezt tényleg patyolat fehérre varázsolta vegyszer nélkül.

5, Fuga. Ha van kitartásunk, akkor elszíneződött fugák esetében itt is jelentős eredmény érhető el. A porúzus felületet nagyon szépen ki tudja tisztítani

6, Műanyag ajtó. Itt is csak jókat írhatok a gépről, tényleg nagyon szépen dolgozik. Ablakkeret, redőny, ajtó.

Ezek alapján elmondható, hogy a szűk, keskeny, megközeltíhetetlen helyeken érzi otthon magát a gép, és ott tényleg nagyon jó az eredmény: (Lefolyó pereme, gázrózsék alatti rész, mosogatógép/mosógép házának illesztései, zsanérok, peremek, sütő gombjai illetve azok alatt, redőny, stb.)

7, Felmosás. Egészen korrekt felmosó szettet adnak a géphez, amivel fel lehet gőzölni a metlakit, linóleumot. (Laminált parkettán nem javasolják!) Valójában ez inkább felgőzölés mint felmosás. Az tény, hogy nagyon kevés vízzel (3-4dl) lehet felmosni egy igen nagy konyhát és semmivel sem dolgozik rosszabbul mint a hagyományos felmosó. A fejre lehet gyári feltétet is tenni, de bármilyen frottír anyag beszorítható a körmök közé. Szóval a felmosás eredményével semmi gond. Az már más kérdés, hogy ki fogja minden alkalommal elővenni a gépet, várni amíg felmlegszik, stb.. Gyorsabbnak érzem a hagyományos felmosást.

Verdikt: Amit a reklámok állítanak, azok egy része nem igaz. Nem váltja ki teljesen a vegyszereket és nem úgy bánik el a szennyeződéssel mint a reklámokban. Az viszont igaz, hogy egy-egy nagytakarítás alkalmával komoly segítség lehet a háziasszonyoknak. Tipikusan az a gép, amit nem veszünk elő hetente, inkább 1-2 havonta, de akkor jó ha van. Ez a 30 ezer Forint körüli ár még éppen-éppen emészthető. Ennél többet semmi esetre sem költnék ilyen gépre. A gőzkacsát viszont kicsinek és kevésnek érzem ezekre a feladatokra.

(Az már utózönge, hogy a szomszédnak családi okok miatt -gyereke válása- ez a gépe fölösben volt, így fél áron megvettem tőle. Ennyit megért, a teljes árat azért többször átgondoltam volna)

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.