Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
titán
Ha már így belelendültem, gondolom megosztok még egy kis infót, hátha egyesek nem pontosan tudják, hogy is működik a szimmetrikus bekötés és miért kell neki 4 tűs csatlakozó.
Alapoktól:
A hang úgy alakul ki, hogy a membrán a maggal együtt kileng, mert a tekercs elektromágneses mezőt hoz létre annak megfelelően, hogy mekkora feszültségkülönbség van a tekercs két vége között. Ez a feszültségkülönbség abból adódik, hogy a sztereó jel egyik csatornájának a jelet hordozó ere egy bizonyos feszültséget kap az erősítőtől, a másik ér pedig nulla feszültséget hordoz.
Pl:
-1,0V <-> 0V -> -1V különbség
-0,5V <-> 0V -> -0,5V különbség
0,0V <-> 0V -> 0V különbség
+0,5V <-> 0V -> +0,5V különbség
+1,0V <-> 0V -> +1,0V különbségUgyanez igaz a sztereó jel másik csatornájára is. Mivel a 0V feszültségű vezetékre mindkét csatornának szüksége van, ezért ezt elég egyszer elvinni a végkészülékig. Ebből adódik, hogy a sztereó jack (TRS) kiosztása jobb , bal , nulla.
Szimmetrikus kapcsolásnál a csatorna egyik kábele egy bizonyos feszültséget kap az erősítőtől, míg a másik ér annak a feszültségnek az inverzét. A fenti tábla így néz ki szimmetrikus kapcsolás esetén:
-1,0V <-> +1V -> -2V különbség
-0,5V <-> +0,5V -> -1V különbség
0,0V <-> 0,0V -> 0V különbség
+0,5V <-> -0,5V -> +1V különbség
+1,0V <-> -1,0V -> +2V különbségEbből látható, hogy itt nincs olyan ér amin a két csatorna osztozni tudna, hiszen mindkét csatorna mindkét vezetékén változó a feszültség, emiatt van szükség 4 kábelre és 4 tűs csatlakozóra.
A szimmetrikus kapcsolás egyik mellékhatása könnyen leolvasható, miszerint azonos feszültségek mellett a tekercsnél kétszeres feszültségkülönbség jelentkezik, emiatt azonos feszültségű kihajtás esetén 6dB-lel hangosabb lesz a szimmetrikus kapcsolás.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
DBAtti
aktív tag
Köszönöm, valamivel ismét előrébb jutottam
Csak így tovább, a következő kérdéseim állnak momentán megválaszolatlanul:
...Szerk: meg kell tanulnom az értő olvasást... feszkülönbség = kivonás, ergo zajra nem mozdul, mert nincs különbség, a jelre pedig az eredeti dupláját adja. Jee, azt hiszem értem, szuper.
Akkor már csak egy: az elektronikával hogyan művészkedik el azt a kétszeres szorzást zajmentesen?
[ Szerkesztve ]
"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."
-
titán
Annyira pofonegyszerű, hogy fel fogsz nyeríteni:
A lengőtekercs egyik végére kötöd a az egyik zsineget, a másik végére a másik zsineget, és meg is kaptad a végeredményt. Mivel nincs feszültségkülönbség a zsinegek által felszedett zajban, ezért elmozdulást nem eredményez, máris kioltottad az elektrosztatikus zajt.
szerk: Oké, látom magadtól is felnyerítettél.
Miért kéne a kettővel való szorzást eltüntetni? Néha egyébként eltüntetik egy előtétellenállás segítségével. Két pár stúdiómonitorom van, az olcsóbbik dupla bemenőimpedanciával rendelkezik szimmetrikus jelre. A másik monitorom az egyszerűen 6dB-lel hangosabban szól, ha szimmetrikus meghajtást kap.
szerk2: Ha a szimmetrikus bridgelt erősítés elméleti feszegtésébe fogunk bele, akkor én kiszállok , mert az már nem annyira egyszerű, ott rengeteg problémát kell megoldani a földelés körül. Hadd ne értsek hozzá .
[ Szerkesztve ]
-
Shufny
őstag
Nem véletlenül nem lehet minden erősítőt ilyen módban alkalmazni. Nem tudom biztosra, de gondolom gyakorlatilag ez két külön erősítő fokozat. A kétszeres szorzás egy mellékhatás, mint schawo írta. Nem konkrétan felszorozzák a jelet megint 2-vel. Értelmetlen is lenne, hiszen lehetne alapból x+6 dB -re állítani az erősítést.
-
DBAtti
aktív tag
"Nem konkrétan felszorozzák a jelet megint 2-vel. Értelmetlen is lenne, hiszen lehetne alapból x+6 dB -re állítani az erősítést."
No, ennyire azért nem vagyok elveszett lélek
Értem már az egészet, azt is miért, és már azt is hogyan lesz dupla jel mint mellékes.
schawo-nak riszpekt, mert tud elektro noob-ulA "vicces" egyébként az, hogy hasonló dolgokról tanultam -tanítottak- egy csomót, de gyakorlati példák híján általában az egész maszlagot nem tudom mihez kapcsolni - lásd tekercs és annak működésével nem tudtam összekötni az elméleti kivonást- és porba hull az egész maszlag értelmetlenül.
Mondjuk nem az elektro a szakterületem, de érzek néhány tárggyal kapcsolatban még így...[ Szerkesztve ]
"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."
-
titán
schawo csak electronoobul tud
Az elektronikához nem sokat konyítok, viszont már régóta érdekelt a téma, olyannyira, hogy terveztem, hogy építek egy szimmetrikus csöves erősítőt a Bravok alapján. Azonban nem sikerült tökéletesen megértenem az elméletet, úgyhogy a projekt ment is a levesbe.
A második részben írtam is egy kapitális hülyeséget, miszerint a maggal együtt mozog a membrán, pedig dehogy, hanem a tekerccsel. Utána a harmadik hozzászólásban igyekeztem javítani.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Csak némi kiegészítés:
A XLR csatlakozást a jelfüggetlen árnyékolás miatt, illetve a megnövelt mechanikai és elektromos stabilitás céljából fejlesztették ki.
A fantom feszültség - ami egyes mikrofonok működéséhez szükséges tápfeszültséget adja - nem csak 48 V lehet, hanem 24 és 12 Volt is. Továbbítása nem csak szimmetrikus kábelen lehetséges, így annak kialakulásához direkt módon nincs köze.
A mikrofonok házának földelésére nem a tűket, hanem az XLR csatlakozó fémházát használják, amit a kábel árnyékolására kötnek. A 3 belső tű lehet akár földfüggetlen is, ennek érdekében forgalomban vannak 3 belső eres mikrofon kábelek is, mint pl. a Gotham GAC-3.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz bajnokpityu #4659 üzenetére
Régebben koncerteken gyakori volt, hogy ráztak a cuccok a színpadon, pláne esős, párás időben.
-
baluka26
nagyúr
válasz bajnokpityu #4657 üzenetére
Szerintem igen.
Egy 20e forintos eszköz, aminek számtalan más funkciója is van, az nálam alsó kategóriás, bocsi. (A saját erősítőmet a középkategória aljának tartom, a DM-et az alsó kategória tetejének)
Egyébként miért nem egy belső megoldást használsz? Laptopon vagy?Más kérdés, valaki használ Android 3.1-es eszközt? Kíváncsi lennék, hogy rá lehet-e tenni a DM-et
[ Szerkesztve ]
They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska
-
bajnokpityu
félisten
válasz baluka26 #4663 üzenetére
erre nem tok mást mondani,kicsit sznobizmus. elnézést,nem szereném,ha megharagudnál.
hifiben nem látok a hangminőség és az ár között minden esetben arányt.a p87es erősitő kijön 5e Ftból, a viba dac meg szintén 5e ft körüli alkatrészár.és még ezen az ócsó láncon is kijön csomó különbség.
összekábleztem a squeezeboxot a vibával,füles erősitővel.ma ez a max itthon.hogy lehet,h egy 35e Ftot squeezebox,és egy 53SE malac CD analóg kiemneténél eddig mind az a néhány ember határozottan jobbnak mondta azt amit az 5eFtos dac kiadott?
milyen belső megoldást kéne használjak? xfi analógját, v az alaplapi analógját? másom nincs.
[ Szerkesztve ]
eladó topping dac
-
baluka26
nagyúr
válasz bajnokpityu #4664 üzenetére
Nem érzem kicsit sem sznobnak, amit mondtam. Ez egy drága hobbi. És van ennél még sokkal feljebb, ezzel tisztában kell lenni.
Azt hittem Neked is olyan külső x-fi-d van, mint amilyen dudikának és Bodznak is van, most kevertem egy kicsit.They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska
-
bajnokpityu
félisten
válasz baluka26 #4665 üzenetére
háát,mit szóljak?
asztali hifimnak ha a képzeletbeli új listaáráait összeadom,meg a körülbelüli DIY cuccok hasonló megfelelőit, tuti milla körül lenne. a fülesezés uj ökörség,felkészülök,mire itt a baba.nem tudom milyen a külső xfi hangja, sem analógon, sem digitálisan.
sztem egyiken sem éri el a squeezeboxot.van valahol lista,melyik K240monitor hogyan szólt?
fórumos barátotok,azt javasolta,h menjek korban és impedanciában fölfeleeladó topping dac
-
baluka26
nagyúr
válasz bajnokpityu #4666 üzenetére
Itt van kinézetra összehasonlítás.
A K240 Sextett-et kell keresned mindenképp, ott már nem nagyon tudsz tévedni.They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska
-
törölt tag
Azért a műanyag házat gyakorinak nem nevezném. Ha jobban megnézel egy XLR dugót, látni fogod, hogy nem 3, hanem 4 pólusa van, a 3 tüske mellett van egy földelési, árnyékolási pont is. Az XLR csatlakozónak többféle bekötése van földelés, árnyékolás szempontjából. Más célok vannak egy fix kiépítésű stúdióban, egy egyedi koncertszínpadon és egy HiFi rendszernél.
[ Szerkesztve ]
-
Bodz
nagyúr
Ehhez mit szóltok? Rájöttem ma, hogy az X-Fi túl nagy hurcolni, állandóan útban van.
[ Szerkesztve ]
-
csƵ
addikt
Srácok!
Mi az a T-Amp?
-
Bodz
nagyúr
válasz bigmasterg #4672 üzenetére
Valamiért nekem nem szimpatikus az E7.
csƵ: Most még nem tervezem eladni.
contaxg: Nem is a DT 990-hez gondoltam. A HTF600-hoz. Ezt elfelejtettem említeni.
[ Szerkesztve ]
-
szabolcs1975
aktív tag
Mások véleménye alapján? Azt írtam, hogy mások véleménye IS AZ mint az enyém, ez nem ugyanaz.
Csak az Audience és a Contour szériából hallottam néhány példányt, de egyáltalán nem éreztem amit írsz. Egyébként nem mindegy, hogy álló vagy, monitor méretre gondolsz,. ugyanis monitor méretben nagyon megfogott basszusa van a Dynok-nak, állóban már ez kevésbé igaz. Apropó színezés. Három fajta van, legalábbis az én értelmezésemben. Neutral, Bright és Warm. A Warm a visszafogottabb hang, általában a klasszikus angol hanfalak ilyenek(ilyen a Tannoy Revolution sorozatl). Bright a harsányabb hangfalak, a franciáknak van néhány ilyen(Triangle, Jmlab). Na most a harmadik kategória a Neutral hangfal, ahová én egyértelműen beteszem a Dynaudiot. Aztán vannak átmenetek, persze ezen is lehet vitatkozni (bright-neutral&W, warm-neutral:Epos).
[ Szerkesztve ]
-
KMT
addikt
válasz szabolcs1975 #4677 üzenetére
"Azt írtam, hogy mások véleménye IS AZ"
Képzelődsz?"ugyanis monitor méretben nagyon megfogott basszusa van a Dynok-nak"
Ha ez az Audience-re is vonatkozik szerinted, akkor vannak gondok..."Neked mi van előttük?"
Képzelődsz!(Nincs dínóm. Az alsó kategória felejthető, a jobbakra meg nem telik.)
[ Szerkesztve ]
-
szabolcs1975
aktív tag
Jó, képzelődök, de akkor hallgass meg egy Phonar Volume-t, na ő emeli a mélyeket, de a Dyno-nak már az Audience sorozata sem. Egyszerűen szerintem rossz forrást hallgattál (hallgass Chesky-t), kíváncsi leszek utána is a véleményedre.
Mellesleg attól, hogy kicsit több mélyet hallottál, még nem nevezném a Dynaudio-t színező hangfalnak, mert ott van a az előbbi besorolásom(olvasd el azt is).BRIGHT-WARM-NEUTRAL...elmondhatnád nekem melyik irányba színez mondjuk a Dyno.
[ Szerkesztve ]
-
baluka26
nagyúr
Nyugi van már. Próbáljátok figyelmen kívül hagyni egymást ha csak az ordibálás van belőle.
They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska
-
bajnokpityu
félisten
húha.
eddig aszittem a rotelemnek hideg,száraz hangja van.és ma meghallottam egy 8as coplandot....
minden viszonylagoseladó topping dac
-
contaxg
veterán
válasz bajnokpityu #4681 üzenetére
A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.
-
törölt tag
válasz szabolcs1975 #4679 üzenetére
"Egyszerűen szerintem rossz forrást hallgattál (hallgass Chesky-t)..."
Engedelmeddel ez megy a gyűjteményembe.
-
dudika10
veterán
Kiköpött aune nano, DAC-ként nem olyan rossz, AMP-ként nem túl jó.
Nem nagy egyébként, kb mint egy telefon (fele az Xfinek), de van néki külső tápja is, ami laptophoz vonatra például nem éppen előnyös.
Inkább az E7, az kisebb is, ügyesebb is, jobb is. Szerintem.csƵ: ezt miből szűrted le? Magával az elvvel nincs aj, meg lehet csinálni jól is.
[ Szerkesztve ]
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
dudika10
veterán
D osztályú erősítő kicsit másként. Jó hatásfok és nagyon sokat fejlődött az utóbbi években, már gond nélkül használható audiotechnikai célokra is.
Nézz ki egy konkrét típust és olvass utána. Ha rossz az nem azért lesz mert T osztályú hanem mert rossz a kapcsolás. A osztályúból is vannak borzalmas kapcsolások.Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
Shufny
őstag
-
bajnokpityu
félisten
ma meló közben elég sokat hallgattam a logi viba p87K240S láncot.
ez jó.órák óta megy,nekem tök kényelmes.ami torzulásokat hallottam eddig,a mélykiemelést, vagy megszokta a fülem,vagy csak bizonyos számoknál zavaró.vagy csak jó digit forrásra várt a dac,és a jitter tökre hazavágta a többit.és ami szintén nem lebecsülendő,h kis hangerőnél is minden kerek.
mélyből lehetne picit kevesebb,én fülem igy van beállva,a magasok tetejét jó volna hallani,de ha nem a hibákra figyelek, akkor élvezetes.jó,nyilván nem 100rugóssal kell összevetni,de azért nem olyan rossz ez. hangja egész részletes,bár a hangok textúrája csak néha jön elő,nem úgy mint az asztalimon.
hetekben többekkel leveleztem a K240S képességeiről.általában nincs jó véleménnyel senki róla,de azért sztem tegyük helyére a dolgot.ez egy jó füles,borzasztó hibák nélkül.még zenélni is tud. meg kéne hallgatnom saját zenéimmel a sextettet,amit itt ócsójánosetalonnak irtok,de félek nekem túlontúl sok lenne a mélye,független a többi produkciótól.
szerintem.aztán várom a savat...
eladó topping dac
-
kk831228
addikt
Üdv! Szoftveres kérdésem lenne!! Mitől van az hogy foobarban vagy xbmc-nél is ha beletekerek a zenébe vagy rányomok másikra néha egyhén pattan egyet?? Ezt mindig is csinálta de csak wasapival vagy ks-nél meg asioval is úgy emlékszem Direct soundnál viszont nem csinálja! (audinst) Szerintem mindenkinek csinálja csak nem tudom hogy ez árt-e a fejesnek??
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
kk831228
addikt
ÁÁÁ ds-nél is csinálja csak sokkal tompább nem is nagyon lehet hallani és ritkábban!
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
gépkönyv
csendes tag
válasz szabolcs1975 #4679 üzenetére
szabolcs1975, ne haragudj, de szerintem is tévedsz. Azt is tudom, hogy miért gondolod, hogy természetes a dynok hangja , de KMT leírásával maximálisan egyetértek, a dynok hangzásával kapcsolatban.Annyival egészíteném ki, hogy hosszan hallgathatóak, és élőzenéhez hasonló légkört igyekeztek a mérnökök kicsiholni a dynókból.Ezért érzed, hogy "neutral". Szerintem is sok a mélyük, de tényleg. Ha fejeshez hasonlítanám akkor a dynokról leginkább a sennheiserek jutnak eszembe.
Szóval a dyno nem természetes, de szvsz igencsak jól csinálja amit csinál.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
- Nethome Plus, klíma wifi modul
- LG OLED55C12LA 2 ÉV GYÁRI GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest