Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Csalók a Facebookon.De ennyi???
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- A következő felhőd otthon lesz
- Mindent a StreamSharkról!
- gerner1
- Szólánc.
- Android másképp: Lineage OS és társai
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
bkercso
nagyúr
Kívánatos DAC-nak a fémház. Az alu az jó. Ha 230V megy bele, akkor földeld csak. A kapcsolás jelföldjáre is kösd rá, esetleg egy 5ohm/5W ellenálláson és egy vele párhuzamos 100nF-on keresztül.
SOS-nél vannak Hammond dobozok pl., vagy a Lomex-nél olcsó alu dobozok.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
bkercso
nagyúr
Ha közös a konnektor, akkor EZ nem fog, viszont a gagyi számítógéptápok a féltápot (115V) kiteszik a házra, ha nincsenek leföldelve. Ha le vannak, akkor egy kis áram folyik a védőföld felé folyamatosan (ha fordítva dugod a konnektorba, az talán megoldja (?)). Ez tud brummot okozni. Erre való az 5ohm||100n, amit írtam. De kísérletezd ki! Másik megoldás, hogy a DAC tápját külön (földelt) dobozba teszed, és a DAC-ba csak kis feszültségű táp megy, így azt nem kell földelni.
Kísérletezz!Mit építesz, ha nem titok?
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
félisten
válasz bkercso #43103 üzenetére
Elvileg jó minőségű a tápom (Be Quiet System Power 300W S7 BN140).
Kipróbálom majd Az 5Ohm||100n megoldást is.
Egy olyan erősítő+dac párost építek, amiben p87 kolléga féle fejes erősítő lesz egy PCM2704 DAC mellett, illetve a DAC tápját leválasztom az USB portról, és külön hálózati tápot kap.
Bár elgondolkodtam rajta, hogy elég-e külön táp helyett a gép felől érkező USB tápot szűrni...Munkahelyi zenehallgatásra lesz ez a kis kütyü.
Később jön egy komolyabb DAC + KSA-5 kör otthonra, de addig kissé fel akarom frissíteni a régi tudásomat a témában, mert 20 éve nem foglalkoztam elektronikával (középiskola), és eléggé sokat felejtettem, ami nem túl bíztató erősítő építés elött.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
krichd1
addikt
Szerintem a jitteres hang hosszútávon fárasztana. Legolcsóbb USB DAC, amivel érdemes foglalkozni ?
Nehéz kérdés, elég szubjektív kinél mi a minimum szint, amúgy például ilyenek alá szerintem nem érdemes menni, mint Musiland 01 US Mark 2 (remélhetőleg kicsit finomabb, mint az elődje), X-fi HD USB vagy ezek az újabb Xmos U8 és PCM1796 kombinációk, ha DAC-ként nem is annyira válik be, akkor jó lesz később transzportnak. Kicsit drágábban meg ott a Focusrite Solo, Steinberg UR12.Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
félisten
válasz krichd1 #43107 üzenetére
krichd1: Értem, kössz! Megnézem ezeket is.
bkercso: Ezek szerint a PCM2704 USB->spdif átalakításra még jó, csak DAC-ként nem?
Illetve a szűrésre visszatérve: vajon két kondival (pl. 470uF + 100nF) nem lenne elég szűrni a gépből kijövő USB tápot? Milyen zajok lehetnek azon, amihez stabilizátor kell?
[ Szerkesztve ]
-
-
bkercso
nagyúr
Igen, jobb, ha külső DAC-ot akasztasz utána, mintha a beépített DAC-jával használod.
A szűréshez min. 2 alkatérsz kell, pl. egy RC-szűrőhöz egy ellnállás, aztán egy kondi. De az ellenálláson sok fesz. esne. Amúgy az USB szabvány szerint max. 10uF-ot szabad ráakasztani.Zaj pedig bőven van rajta: a számítógép kapcsolóüzemű feszültségstabilizátorainak zaja, meg a digit. áramkörök működéséből eredő zaj. DAC (és egyéb digit áramkörök) előtt amúgy sem érdemes passzív szűrést alkalmazni, mert ezek nagyfrekvencián, impulzusszerűen veszik fel a tápáramot. LDO-t érdemes eléjük tenni. Az LM2941 kapható a Lomex-ben, kimeneti fesz-e egy ellenállásosztóval állítható, így beállíthatod 4,75V-ra, valamint 150mV feszültségeséssel már tud min. 30dB-t szűrni.
-
Fandango
veterán
válasz HUNNIA1920 #43097 üzenetére
Nem veszem sértésnek, mivel nincs lehetőségem a teljes 770-880-990 (32-250-600 Ohm) szériát végig hallgatni, ezért leírásokra, tesztekre hagyatkozok, és ott a 600 Ohmosra írják a legjobbakat.
Illetve most már azon is túl lendültem, hogy DAC+AMP egybe kell, most már külön külön fogok venni.
Ezen felállás után érdekelni kezdett az alábbi páros: Schiit Modi 2 Uber+Magni 2 Uber
Ha valakinek van tapasztalata nyugodtan megírhatja. -
félisten
válasz bkercso #43111 üzenetére
Kössz, így már értem. Akkor szerintem marad a hálózati trafó, vagy jobb DAC + hálózati trafó.
krichd1: Miben lehet legkönnyebben tetten érni a jitter-t?
Technikailag tudom mit jelent, de nem tudom, hogy milyen a "jitteres" hang.
Nyilván hallottam már, hiszen ezt a DAC-ot hallgatom egy ideje, csak nem tudtam hogy a jitter miatt olyan.[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz krichd1 #43118 üzenetére
Szerintem ezek a kis-PCM DAC-ok csak simán nem elég részletesek, a háttér, a hangok formája, a hangszerek valója elvész. Persze zene marad az egész, de kb. olyan (kis túlzással) mint FLAC után egy FM rádión meghallgatni ua. a számot (vagy fordítva, én legalábbis így haladtam a DAC-okkal, és mindig meg tudott lepni mennyi mindent tartalmaz még a két csatorna)
(P.H.)
-
vodkaboy22
addikt
válasz Fandango #43091 üzenetére
DT990 tulaj jelen!
OTL csövesek full passzolnak. De lehet blog-omban nézelődni mi passzol még...
Jelenleg egy SRPP C3M OTL ami favorit a "célre"Ja és szerintem DT770-880-990 familiából mind a 600ohm-osak a legjobbak.
(Persze elfogult vagyok, mert 880@600Ohm nincs tulajdonomban csak a felsoroltak közül. Bár ki tudja meddig áll fenn ez a "szégyenletes" helyzet még... )[ Szerkesztve ]
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
-
félisten
válasz bkercso #43123 üzenetére
Oks, szuper, kössz!
Akkor már csak annyit kérdeznék, hogy a linkelt cuccban lévő TDA1308 erősítő kiváltja a p87 féle BB OPA 2132U + TPA6120 erősítőt?
Esetleg érdemes kikerülni, és elé kötni a mostani fejes erősítőmet?Sorry, hogy ilyen láma kérdéseket teszek fel, de elég gyér az alkatrész ismeretem.
[ Szerkesztve ]
-
Bukk900
őstag
Tegnap megérkezett a Musiland Monitor 04 MX és beigazolódott a sejtésem, hogy az E10k nem illik a K550-hez. Csak pislogtam, amikor bekapcsoltam, hogy ez az AKG így is tud szólni!
Akusztikus hangszeres zenéket hallgatok és a kissé unalmas, gépies hangokba élet költözött, gyönyörűen szólnak a felvételek.
Köszönöm a topikgazdák biztatását, ajánlását a Musiland felé. -
Tim82
félisten
válasz Bukk900 #43128 üzenetére
A Musi önmagában, külön fejhallgatóerősítő nélkül hogy szól fejesekkel?
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
AGE-T
őstag
Fejes találkozón volt szerencsém meghallgatni a Benchmarkomról bkercso egyik erősítőjét (hirtelen nem tudom mi volt a fantázianeve). Hét le a kalappal, nagyon jó kombó volt a két eszköz egymással. Ahhoz a zenéhez, amit hallgatok, elég jó kombináció lehet. Egy esztétikusabb dobozban ezt akár sorozatgyártásban is tolhatná Grat!
For SALE: http://bit.ly/1aepGxI
-
bkercso
nagyúr
válasz Krissz80 #43129 üzenetére
Az LM2941 5V-ból tud 4,75-öt?
Ennek ilyen kicsi a dropja?
Igen, ld. az adatlap 7. oldalán az 1. ábrát!Bici: Még annyit kérdeznék, hogy az XMOS U8 megy linux alatt?
Igen, méghozzá fel is telepíti a drivert magától, semmit nem kell csinálnod. Szerk.: bár az U8-at én sem próbáltam, de kizárt, hogy ne működne szerintem. [link]AGE-T: Köszi! Egyszer jó lenne gyártani valami ilyesmit, de a minőség sokadrangú sajnos ezen a piacon (ahogy én látom).
[ Szerkesztve ]
-
Krissz80
senior tag
válasz bkercso #43134 üzenetére
Köszi, én eddig kb csak a 3V dropoutos LM317-et és a 1,5Vos LDO LM1084-et ismertem eddig, és úgy tudtam hasonló értékeket tud a többi piacon levő is.
Amúgy van hasonló LDOs feszstab ami elbír mondjuk 2-3A-t hasonlóan kicsi dropout mellett?
És az, hogy mennyi a csillapítása az is látszik valahol a specben? -
félisten
bkercso + krichd1: Kössz, akkor már majdnem* mindent tudok.
* - vajon mekkora táp kell neki? Azt látom, hogy 9V van ráírva, ami tiszta sor, de vajon elég neki egy 1VA-es 15V-os trafó (épp ilyen van itthon, de ha kell veszek nagyobbat)?
-
törölt tag
Szerintem nem kevesen örülnének neki, ha lehetne kvázi folyamatosan kapni, még úgy is, ha nem nagy példányszámban Pont a hetekben gondolkoztam rajta, hogy esetleg át lehetne rakni egy tetszetősebb házba a HF-t, és amit lehet kapcsolót, azt az előlapra kitenni, csak még nem tudom hogy fogjak hozzá (itt valószínűleg sehogy, mert nincs sem anyagom, sem szerszámom, plusz nem is értek hozzá igazából).
Itt is megkérdezem amúgy, hátha valaki tudja a választ, csak nem olvassa a fejes topikot, hogy Headflow + Q701 párost próbálta valaki? Mennyire illik össze, és mennyire tudja megtolni (az alját főleg) a HF?
-
bkercso
nagyúr
válasz Krissz80 #43137 üzenetére
LDO= Low Dropout Voltage, vagyis a 1,5V-ost nem illik LDO-nak hívni.
A csillapítést a 9. ábrán van, de ez csak 5V dropout mellett adja meg. A hasonlóan 30dB-t azért szoktak tudni pár 100mV mellett.Keresgélj, biztos találsz nagyobb terhelhetőségűt is; de mihez kell?
A kulcsszavakat már tudod: dropout voltage, output current, ripple rejection. Va nincs grafikon róla, a táblázatokban talán benne van. De ha valamiről hallgat az adatlap, az nem feledékenységből szuokott lenni. Mindenesetre jobb egy LDO, mint egy sem. De én jobban szeretem a capacitance multipliert, ahol van lehetőség kb. 1V fesz-esésre és nem kell pontos kimeneti feszültség.Bici: 1VA/15V=66mA, ami azért szűkös. Mivel van rajta DAC és erősítő is, 700mA alá ne add a trafót (ebbe benne van egy egészséges kb. 2x-es túlméretezés is)! 12V-os elég, de a stab-IC-re tegyél egy legkisebbnél eggyel nagyobb hűtőbordát!
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz Krissz80 #43137 üzenetére
2-3A problémája, hogy ahhoz már egy nagyobb táp is kell, aminek nagyobb a "kilengése" fesz szempontból, plusz a kondik is kellenek rendesen, vagy nagy lesz a bemenő hullámzása. Így a végén hiába van LDO, akkor is kell vagy 2-3-4V fesz, hogy biztos ne essen be soha. És 3V 3A esetén 9W. Azt pedig már nem tudod lehűteni a szokásos LDO cuccokkal.
Bár nem tudom mihez kell, így lehet nem gond.Ja most olvastam, hogy géphez.
Ott az 5V eléggé fixen van tartva és akkor nincs gond a nagy fesz különbséggel.
Úgy simán mehet 2-3A.[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
Nagyobb áramterhelhetőségű trafóknak kisebb a belső ellenállása, így kis áramterhelésre valóban közelebb van az üresjárati feszültség a váltóáram csúcsértékéhez (1,4*névleges(rms) feszültség), mint egy kisebb trafónál. (Vastagabb a huzalátmérő, így kisebb a huzal ellenállása.)
A pufferkondi értékét viszont a kivenni kívánt áramhoz kell méretezni: kivett amperonként min. 1000uF, de inkább duplája.Ha a terhelés áramfelvétele a szinte nulla és egy nagyobb érték között változik, akkor a stab-IC csillapítása növelhető, ha előterheljük a kimenetét egy ellenállással (pl. az áramkörünk max. áramfelvételének felével).
[ Szerkesztve ]
-
Krissz80
senior tag
válasz bkercso #43140 üzenetére
Köszi, csak eszembe jutott az amikor még az Essence ST-hez akartam külső tápot építeni (ez az olcsó újratekercselt, valószínüleg kis teljesítményű toroid miatt végül nem jött össze), és most beugrott, hogy egy hasonló stab. amit írtál lehet elég is lett volna a kártyához a számítógép tápjára csatlakoztatva.
Mondjuk a kártyának 12Von kb. 300mA, az 5Vos ágon meg olyan 600mA kellett a mérés alapján amit csináltam.Persze nem tudom mennyire lett volna a kártya toleráns ezzel a max 500mV eséssel szemben a táphoz képest.
".. stab-IC csillapítása növelhető, ha előterheljük a kimenetét egy ellenállással (pl. az áramkörünk max. áramfelvételének felével)."
Ebben az esetben 1,5 szeres áramfelvételre kell méretezni?
-
bkercso
nagyúr
Vagy valamit rosszul számolok?
Krissz80: Ebben az esetben 1,5 szeres áramfelvételre kell méretezni?
Igen.A többi vonatkozásában nézd meg a szabványokat, írnak róla fórumokon is, nem kell hozzáférned magához a szabványhoz. Valamint az adott eszköz (hangkártya stb.) műszaki specifikációjában is kell szerepelnie. Az USB-s eszközök 5V+-5%-ról mennek.
-
Krissz80
senior tag
válasz bkercso #43146 üzenetére
Sokáig próbáltam kideríteni az áramigényét is mert az itteni fórumon 2-3A -t írtak az 5V os ágnak, és 1-2t a 12Vos-nak, amit én sokalltam, végül lemértem.
De az tény, hogy egy külföldi fórumon az egyik tag azzal szívott, hogy a táp amit ebayen rendelt, rendre elvérzett az 5Vos feszt illetően, még ki is cseréltette erősebbre, de végül úgy használta, hogy az 5V-ot a PC ről vette, a 12Vot meg a külső tápról.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest