Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Apple notebookok (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-01-31 18:13:27

LOGOUT.hu

Gyakori kérdések és alkalmazás ajánló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#120651) SharpSA válasza insight (#120650) üzenetére


SharpSA
veterán

Utolsó szemétkupac.

Kb mint az összes kormányzati oldal és megoldás...

Mindenki a maga korlátja és lehetősége is egyben

(#120652) bollokcs80


bollokcs80
Korrektor

Azért nem mind, az E-SZJA oldal pl egész korrekt. Nem is értem, az abevjava-ra miért van szükség... :U

B.Cs.

(#120653) kchris78 válasza SharpSA (#120651) üzenetére


kchris78
veterán

multis megoldások jobbak? Telekom pl... Annak idején volt lehetőségem közelebbről megismerni, szerintem nem sokat változott azóta sem.

(#120654) markknight


markknight
veterán

Hogy ebbe a Macbook Pro-ba milyen bitang hangszórok kerültek.. Eszméletlen az Air-hez képest, meg úgy általában laptophoz képest.

(#120655) cOxeR


cOxeR
Ármester

Sziasztok!
Ezzel kit lehet kezdeni? [kép] Inaktív és nem tudom sehogy se bezárni, újraindítás után is itt vannak.
Koszi ha van tippre valakinek!

[ Szerkesztve ]

(#120656) cOxeR válasza cOxeR (#120655) üzenetére


cOxeR
Ármester

Helyesbítek, se újraindítani, se lekapcsolni nem lehet?!

[ Szerkesztve ]

(#120657) csabiks válasza markknight (#120654) üzenetére


csabiks
senior tag

14-es ről tudok nyilatkozni, hát nincs párja az biztos. 5.1-es filmet néztem, voltak jelenetek, ahol teljes mértékben olyan volt, mintha mögöttem szólalt meg volna a hangszóró... hihetetlen...

"The loudest one in the room is the weakest one in the room."

(#120658) markknight válasza csabiks (#120657) üzenetére


markknight
veterán

Nekem is a 14-es van, a Mátrixnál mikor Neo felfogja a golyót, akkor kihallani, hogy mintha bal oldalt a hátad mögül jönne az egyik lövedék. Tényleg nagyon durva, pedig volt nem egy, nem kettő laptopom, de Pro még soha és hát tényleg.. nem semmi. A kijelzőről meg inkább nem is mondok semmit, pazar, szerintem ilyen nincs is még egy a piacon, legalábbis én nem igazán láttam, se media marktba, se ismerősöknél.

Kontextus: Ma jött meg a gép, aztán ismét megint gyereknek érzem magam :D

[ Szerkesztve ]

(#120659) csabiks válasza markknight (#120658) üzenetére


csabiks
senior tag

nekem előtte is is mac gépem volt, de az még nem tudta ezt a spatial audiot. aki nem hallja, nem próbálja az el se tudja képzelni :D De mondok mást: apple music közbe, ha a zene támogatja a dolby atmost, az szintén olyan pazar élmény, mintha koncerten lennél...

"The loudest one in the room is the weakest one in the room."

(#120660) Aszpirin válasza SharpSA (#120651) üzenetére


Aszpirin
senior tag

"Kb mint az összes kormányzati oldal és megoldás..."

Ne légy ilyen szigorú. Miért érzel kényszert pont egy olyan területet szidni, ami egészen elképesztő fejlődést és jól használható fejlesztéseket mutatott fel az elmúlt néhány év alatt? A legtöbb kormányzati oldallal már semmi de semmi gond. Miért nem lehet örülni a jónak, és ,iért kell egy valóban szar szemét alkalmazás miatt az összes jól működőt mindenáron beskatulyázni?

Az eeszt.gov.hu szerintem nem csak jól használható, hanem jó példája az értelmes megoldásoknak. Papírra semmi szükség már, amint távozol egy dokitól, már megy is fel a rendszerbe a recept ill. az ambuláns lap (vagy kórházi dokumentáció, stb), bármikor visszamenőleg is lekérheted. Meghatalmazást adhatsz más orvosnak, hogy lássa, és látja is kb azonnal. De a legjobb az e-recept. Amikor a kanadai unokanővéremnek elmeséltem, hogy csak betelefonálok a háziorvoshoz édesanyám győgyszerfelírásáért (renszeresen szedett gyógyszerekről van szó), amiután mehetek bármely patikába, és ki is válthatom őket, akkor irigykedett, pedig a kanadai egészségügy nem szarul felszerelt technikailag, de nekik nincs ilyen központi rendszerük.

Az eszja is könnyen használható, intuitív. és jól is működik.

A dokumentumtárhellyel soha semmi gondom nem volt. Kapsz egy e-mailt, hogy hivatalos leveled érkezett a tárhelyre, és bejelentkezve le is töltheted, vagy elmentheted a prosperitásnak, hogy évek múlva is előszedd, ha kell....

Az ügyfélkapun kismillió jól működő, érhető leírás és automatizált ügymenet érhető el.

Nemrég kellett fizetnem GJ-adót. Szerintem sokan közülünk. Pont olyan egyszerű kifizetni online bankkártyával, mint mondjuk a Telekom-számládat. Nem kell már postára menni csekkel.

Vagy esetleg használtad már a konzuli szolgálat automatizált külföldi útregisztrációs rendszerét? Ha nem, a legközelebbi külföldi utad előtt javaslom. Tényleg működik (pl. Indiában kaptam szinte naponta az SMS-eket a rendszertől szolgálattól, hogy milyen területeket kerüljek el, ahol aktuálisan pl. épp zavargások zajlanak, és ez csak egy regisztrációmba került. Alapadatok, kontakt adatok, úticél, utazás kezdő és végdátuma).

Kértél már le tulajdoni lapot a földhivatal online rendszeréből? Ha nem hitelesített kell, akkor ingyen van. Ha hivatalos, akkor is bagóért. Nem kell már földhivatalba menni miatta. De telekrajzot stb. is lekérdezhetsz.

És sorolhatnám a többi, teljesen jól működő kormányzati rendszert.

A fentieknek egyetlen feltétele van: egy ügyfélkapus regisztráció, amit egyszer kell az életben egy kormányablaknál igényelni, és ott helyben megkapod, azonosítás után. A konzuli szolgálatra regisztrációhoz még az sem kell.

SZERINTEM

Az Abevjava valóban egy elképesztően szar szemétkupac. A 2000-es évekből ránkmaradt őskövület. De szerencsére valóban az utolsó szemétkupac. És szerencsére egyre kevesebb ügyben van rá szükség.

[ Szerkesztve ]

(#120661) SharpSA válasza Aszpirin (#120660) üzenetére


SharpSA
veterán

Polgármesteri hivatalban dolgozók és könyvelők (például az enyém is) tapasztalatát tudom, hogy sokszor van olyan helyzet, amikor nem vagy részben működik valami és ez főleg a határidőseknél a legnagyobb probléma. Szerencsére én egyiket sem használom, illetve néha az ügyfélkaput, amivel többször kellett már hosszabban foglalkozni, hogy hajlandó legyen elfogadni a belépési adatokat tökmindegy melyik böngészővel x-szer törölt sütikkel.

[ Szerkesztve ]

Mindenki a maga korlátja és lehetősége is egyben

(#120662) Aszpirin válasza SharpSA (#120661) üzenetére


Aszpirin
senior tag

A határidős ügyeknél az aranyszabály: nem a határidő napján, pláne nem az utolsó órákban kell használni az érintett rendszert :) Szólj a könyvelődnek is :D
Amiket én leírtam, az saját személyes tapasztalaton alapul, és azokkal a rendszerekkel soha nem volt semmi problémám. Az ügyfélkapu (ill. a kaü.gov.hu, vagyis "központi azonosítási ügynök") érdekes módon engem mindig "beenged", és kb mindegyik interaktív kormányzati oldal azt használja már az azonosításhoz.
Lehet szerencsének is tekinteni, hogy ezeket nem használod, de lehet úgy is, hogy a múltban ragadtál :D

[ Szerkesztve ]

(#120663) qnadam


qnadam
veterán

sziasztok,

sose volt macem, egyszer ezt is ki kellene próbálni :) a terv az, hogy a mostani asztali gép és ultrabook helyett vennék egy mbp-t, így otthon a 25" wqhd monitorral használnám. a fő csapásirány fotók és videók szerkesztése lenne, lightroom és resolve főleg. nagy vfx dolgokat nem tervezek, de egy 4k vágás jó lenne stabilan-gyorsan.
odáig jutottam, 32 gb ram alá nem mennék, tárhelyből 1 tb lenne jó, de a felével is el tudok lenni, a cuccokat jellemzően nason tartom. és akkor itt jön a kérdés, hogy mit is akarok venni :) hardveraprót nézegettem, van használt m1 max 64 gb rammal és 8(!) tb ssd-vel, kb 1M pénzért, de 1,3-ért meg neppernél m3 max, 36, 1tb konfig, ami új, van rá 1 év gari (hogyhogy csak ennyi?) és lehet rá kötni applecare-t. esetleg van valami hely, ahol sokkal inkább érdemes ilyesmit nézni? külföld?
vagy rossz irányba nézelődök, esetleg maradjak a pc-nél? :DDD a total commander hiányozni fog, hiába vannak alternatívái.

[ Szerkesztve ]

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#120664) moleculez válasza qnadam (#120663) üzenetére


moleculez
veterán

Egy tanács, ha belefutsz Mx Pro-ba jelentősen olcsóbban az is bőven elég lesz a feladatra. Nekem M1 Max 32GB/1TB van de nagyon túlértékeltem a feladatot, 16GB M1 Pro is elég lett volna.

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!

(#120665) qnadam válasza moleculez (#120664) üzenetére


qnadam
veterán

köszi, hajlok a pro felé, de alig van. nem csodálom, hasonló kiépítésű pro és max között alig van árban különbség. viszont 32 alá nem tudom, mennyire lenne okos dolog lemenni, sok évig szeretném megtartani a gépet.

ja és a mostani notebookom 13"-os, legszívesebben macből is akkorát vennék, de 14" alatt nem fogom megúszni. a 16"-os hurcolását szívesen elkerülném :)

[ Szerkesztve ]

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#120666) Stauffenberg válasza qnadam (#120663) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Nézz be a videós topikba, Tuninger most váltott egy mezítlábas M1-ről M1 Pro-ra és osztja a konkrét benchmark tapasztalatait a fingatósabb dolgokról.

Ha semmi extra VFX nem lenne, csak 4K vágás, arra még egy sima M1 is elég, nemhogy a Max (tapasztalat, nekem is az van). Itt egy kicsit más a RAM kezelés, mint Windowson, beleinvesztálhatsz 64GB-ba, csak nem biztos, hogy ez lesz a legértelmesebben elköltött pénz, hanem inkább mennék a több GPU mag felé. Az SSD-t meg döntsd el, én tökéletesen elvagyok 256GB-on és munkához bedugok egy Apple upselling árakhoz képest "filléres" 2TB-os külső SSD-t (nem dolgozom extrém fájlokkal).

Ami nálam pörög azok H265 4K60p 200mbps 10-bit F-Log anyagok. Nem használok proxyt Resolve-hoz. Néha a timeline megjelenítési felbontását leveszem Half-ra, de ennyi. Ami meg tudja akasztani, azok a GPU intenzív dolgok (van rá workaround), ezért is mondom, hogy inkább erre gyúrj, RAM-ból a 32GB is elég. De ha van pénz 64-re, nem fog rosszul jönni hosszú távon.

Ami a Lightroomot illeti, ez a legszarabbul optimalizált foskupac, amit csak használni lehet, a világ összes memóriája sem elég neki. Én is ezt használom, de szerintem felesleges hozzá választani a konfigot, mert egy szar, erről madgie kolléga is többször írt már a különböző topikokban (de szerintem itt is, keress rá).

(#120667) madgie válasza Stauffenberg (#120666) üzenetére


madgie
titán

Nekem most az alap 8/256 M1 Mini pörög sokat, meg ugye ott az M1 Pro MBP (16GB/1TB), ahhoz tudom immár jó pár meló után hasonlítani. Röviden: ha dolgozni akarok a 8 GB ramos Minin, jobban járok, ha minden egyéb programot kilövök mellőle. Mindent, még a Safarit is. Borzasztó hamar megeszi a LR vagy a Final Cut is azt a kevéske ramot.

(#120668) lugosi válasza madgie (#120667) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Hát én meg megvettem a 16"-os mbp-t 16 giga rammal, és az idő döntő többségében netezek, szöveget szerkesztek meg emailezek rajta. Ha havi 1 óra raw szerkesztés benne akkor már belehúztam, videót meg vagy 2x csináltam rajta 1 év alatt. :/
De legalább benne van hogy soká kell cserélni a gépet.

(#120669) ÁrnyékSzem


ÁrnyékSzem
újonc

Szép és nyugodalmas napot! Nem vagyok egy nagy fórumozó, eddig nem is voltam regisztrálva, csak olvasgattam. Viszont most pont olyan sziutációba keveredtem amihez tényleg kérdeznem kell.
Szeretnék venni egy macbook air-t. Ez lesz az első apple-ös számítógépem. Azt az itteni hozzászólásokból már sikerült eldöntenem, hogy számomra a 8GB valószínűleg elég lesz, főleg tartalmat fogyasztok (internetezek, zenét hallgatok, videóhoz, tanulok [videós trainingek, zoomos/google meetes oktatások stb], meg egyéb irodai dolog). Bár szeretek sok mindent egyszerre nyitva tartnai, nem hiszem, hogy ezen felhasználásból ez gondot okozhatna.
Sokáig vaciláltam az iPad és a laptop között, de szerintem utóbbi jobb lesz.

Most egész jó árba kúszott a m1-es air (350.000 Ft), de ott van mellette az m3 air. Tény, hogy modernebb és vannak fejlődések, főleg GPU-ban, de ott a pl nagyobb, jobb kijelző, magsafe stb, de azért mégis csak 150.000 Ft a difi.
Egyszerűen képtelen vagyok eldönteni, hogy ezt a difit rászánjam-e az újra modellre. Nem 2-3 évre szeretnék eszközt venni, ha lehet, de azért nem aprópénz ez az összeg,.
A youtube videóktól már mérgezést kaptam, meg úgy érzem, hogy rengeteg "why you should buy m1 in 2024" videó egyszerűen csak a nézettség miatt készült és rengeteg csúsztatást érzek benne. Az m1 megjelenése körül készült készült vidik meg már szerintem elavultnak tekinthető.

Ezért fordulok hozzátok, mert itt azért mégis csak való életben történt felhasználásokból jönnek a tapasztalatok, nem egy videós teszter rövidtávú vagy csak specifikációkból adódó véleményére tudok támaszkodni.
Nektek mi a meglátásotok?
Előre is nagyon köszi!

[ Szerkesztve ]

(#120670) tothbe válasza ÁrnyékSzem (#120669) üzenetére


tothbe
addikt

Szia! Erre a felhasználásra nyugodtan megveheted az M1-es Air-t. Tökéletesen ki fog szolgálni még jó pár évig és az Apple support-ja is elég hosszú tehát még jó darabig támogatott lesz az M1-es architektúra.

By(e) Tothbe

(#120671) szebe válasza qnadam (#120663) üzenetére


szebe
őstag

ami új, van rá 1 év gari (hogyhogy csak ennyi?)

Kihozza cégre, áfa vissza, aztán olcsóbban adja mint a bolti ár? Csak egy tipp.

"ha ledobsz a Mecsekbe egyszer késsel, meg egy banki terheléssel, én megiszom a h*gyomat, megeszem a lárvát, de akkor is fizetem a villanyszámlát"

(#120672) Raymond válasza ÁrnyékSzem (#120669) üzenetére


Raymond
félisten

Felesleges koltekezned, neked pont jo lesz az alap 8GB-os M1 Air.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#120673) kleinguru válasza ÁrnyékSzem (#120669) üzenetére


kleinguru
addikt

Nem ér annyit az új.

A magsafe jó dolog, de amikor rájössz, hogy hetente kell tölteni a gépet (nyilván használat függő), nem kell állandóan kanócon legyen, akkor egy fölösleges kábelnek tűnik, mert usb-c is tölt. Az újabb többnyire jobb, de bőven nem ér +150K-t

A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!

(#120674) ÁrnyékSzem


ÁrnyékSzem
újonc

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek!
Elég nagy egyetértés van ugyan azon véleményekben, ezért szerintem ez eldőlt. :)
Még annyi kérdés, hogy az Alza elvileg hivatalos Apple viszonteladó, de gyakorlatban is érdemes tőlük venni?

(#120675) markknight válasza ÁrnyékSzem (#120674) üzenetére


markknight
veterán

Én Alzából vettem a cuccaimat, ha mégsem jön be, akkor olyan gyorsan veszik vissza 30 napon belül, hogy az hihetetlen.

[ Szerkesztve ]

(#120676) Raymond


Raymond
félisten

Ha valakit erdekelne es lehetosege van ra megvenni akkor a Cyberport-ban most 839eur az alap 8/256-os M1 Air 2020 [link] termeszetesen Gold, mert gondolom oka van az alacsony arnak, Space Grey vagy sima ezust nem lenne ennyi meg igy a kiszoras idejeben se :)

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#120677) Pano válasza Raymond (#120676) üzenetére


Pano
addikt

Itthon is 320-ért dobálják most a goldot.
Igaz szubjektív vélemény és férfi is vagyok, de nem véletlen ennyi. Szerintem bűn ronda ebben a színben és nem kicsit be lehet ragadva a készlet. :D

Akinek tetszik az most jól jár.

[ Szerkesztve ]

(#120678) Aszpirin válasza qnadam (#120665) üzenetére


Aszpirin
senior tag

LR-ot nem használok, de minden egyébre bőven elég (sok) a 16GB is. (hogy mi az a "minden", arról itt mutattam egy példát, képernyőképekkel: [link]
És bár neked biztosan ónem 8GB-ot javasolnék, csak miheztartás végett, érdekességként, érdemes ezt is megnézni, hogy mi mindenre elég 8GB: [link]
"Sokáig akarom használni" - a jelenlegi gépedet mennyi ideig használtad, és mennyi RAM-mal. Ez legyen a mérvadó. Sokan ezzel a "jövőállósággal" lovagolják bele magukat fökösleges költekezésbe. 64GB? Komolyan?

[ Szerkesztve ]

(#120679) markknight válasza Pano (#120677) üzenetére


markknight
veterán

Mint egy egyetemi évek alatt elsárgult asus netbook.

(#120680) moleculez válasza markknight (#120679) üzenetére


moleculez
veterán

Kövezettek meg nekem tetszik :B

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!

(#120681) Aszpirin válasza moleculez (#120680) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Nekem nem annyira, és nyilván az az oka a készletberagadásnak, hogy sokan vagyunk így vele, és nyilván amíg lehet választani, addig olyan színt választok, ami tetszik. Viszont ha most kellene M1 Air, gondolkodás nélkül megvenném ennyiért újan, és ha csak ebben a színben ennyi, akkor ebben a színben. K.vára megéri, és hát szerintem egy laptopnál nem a szín a lényeg (SZERINTEM, ja én sem vagyok nő, biztos azért sz.rom le, milyen színű, ha nincs más). Lehet rá húzni vékony tokot más színvben, vagy fóliázni, vagy mittomén. De engem nem zavarna.

[ Szerkesztve ]

(#120682) -Skylake- válasza Aszpirin (#120681) üzenetére


-Skylake-
addikt

(SZERINTEM, ja én sem vagyok nő, biztos azért sz.rom le, milyen színű, ha nincs más)

:U

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#120683) markknight válasza Aszpirin (#120681) üzenetére


markknight
veterán

Hát azért egy asztali gépnél lehet mindegy, de egy laptopnál amit viszel mindenhova és folyamatosan látod, azért fontos a szín. A pénz vs legyen olyan amilyet szeretnék közül általában mindig az utóbbi dönt.

(#120684) Raymond


Raymond
félisten

Akkor akinek nem tetszik a 839-es Gold annak ott a 849-es Space Gray [link] :))

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#120685) Aszpirin válasza Raymond (#120684) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Naígyna. Gordiuszi csomó megoldva :D

(#120686) qnadam válasza Stauffenberg (#120666) üzenetére


qnadam
veterán

a 64 nem cél, csak megtetszett, hogy az is lehet. eladó használt 32-es viszont nem nagyon van :)
valójában nem lightroomot használok, hanem bridge-et és acr-t, de gondolom ez nem sokat változtat a dolgon. egyszer lehet, hogy áttérek valami másra, de a photoshopnak nem nagyon látom a teljesértékű alternatíváját.
köszi!

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#120687) Aszpirin válasza markknight (#120683) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Igen, ezért is vannak a Gold-ok készleten beragadva, következésképp olcsón, és ezért jó a magamfajtának, aki nem ad 60+ezret ki azért, hogy más színű legyen, inkább lesz.ja a színt :D Így szép a világ.

(#120688) Aszpirin válasza qnadam (#120686) üzenetére


Aszpirin
senior tag

LR-ról volt szó, a PS szerintem el fog menni nyugodtan akár 8GB-on is.
Ami pedig a "teljesértékű alternatívát" illeti: nyomdaiparban dolgozol illetve munkád a kiadványszerkesztés? Mert akkor a PS kb kötelező, de egyébként teljesen jó altenatívái is vannak (pl Affinity ha nem is "teljesértékű, mert biztosan találsz valamit, amit a PS jobban csinál, de kell az a funkció tutira annyira, hogy emiatt aranyáron vegyél a gépedbe 32GB-ot? Just my two pence. Persze ha számolatlanul van pénz, akkor nyugodtam 64-et is, TUTI, hogy nem fog ártani :D ).

(#120689) Kingcold


Kingcold
aktív tag

Sziasztok!

Kérem nézzétek el nekem, nagyon zöldfülű vagyok a témában.

A helyzet az, hogy hozzájutottam egy hibás MacBook Air hez (A1466 emc 3178)
Az alaplap halott.
Ha rendelek egy azonos, működő alaplapot, azt simán beszerelem a házba, pendrive ról telepítem az SSD/HDD re a rendszert és megy?

Vagy ez nem olyan egyszerű?

Előre is köszönöm a válaszokat! :R

(#120690) markknight válasza Aszpirin (#120687) üzenetére


markknight
veterán

Így-így :D

(#120691) qnadam válasza Aszpirin (#120688) üzenetére


qnadam
veterán

nem csak a lr miatt kell a 32, hanem a videószerkesztés miatt. legalábbis ha az asztalin a 16 gb ram + 4 vram a határon van, akkor nem hiszem, hogy jó ötlet a következő gépet 18-cal venni :) főleg ha 4-5-sok év múlva is használni szeretném.
ha számolatlan pénz lenne rá, akkor nem kérdeznék, hanem megrendelném a legnagyobb cto-t :)

[ Szerkesztve ]

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#120692) Aszpirin válasza qnadam (#120691) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Az asztali is Mac?
Egyébként mit jelent az, hogy a "határon van"? A MacOS által mutatott össz-memóriafoglaltság elég csalóka tud lenni, fájlokat cache-el memóriába, és régi memóriatartalmat tart benn tömörítve... Nem mindenre van szüksége, ami épp a memóriában van. bár tény, hogy pl. egy memóriaába cache-elt fájlt sokkal gyorsabb írni/olvasni, így a munkafolyamat gyorsabb a több memóriával.
Nem akarlak róla lebeszélni, ha úgy látod, hogy kell a 32 a videószerkesztéshez, akkor vegyed (főleg hogy most látom: használtra vadászol, szóval ott bőven ki lehet fogni jobb áron), csak csodálkozom, mert volt itt, aki 8GB-on is elvolt 4K-s videószerkesztéssel... persze az sem mindegy, hogy mit takar "szerkesztés"...

PS. visszaolvastam figyelmesebben... 64GB + 8TB M1 max 1M-ért egész komoly vételnek tűnik!

[ Szerkesztve ]

(#120693) qnadam válasza Aszpirin (#120692) üzenetére


qnadam
veterán

az asztali is pc. a windows is cache-el, de amikor látom, hogy x program tizengigabájtot foglal, és közben a vram is plafonon van, akkor gyanús, hogy a 16 nem lesz elég :) de pl a camera raw-ban az ai denoise is rettentően lassú 4 gb vrammal.
ha tényleg csak vágni akar az ember, akkor lehet gyors 8 gigával is, de amint bejön bármi effekt, fényelés, jönnek a bajok. meg ha jól emlékszem, a sima m1 pl nem tud hardverből 10 bit 4:2:2 videót dekódolni, ami esetemben nem érdekes, de ez is számít sokszor, hogy adott vason mi gyors és mi nem.

a többi eladó cucc arányában nekem is, csak ennyi ram valószínűleg felesleges nekem, ennyi ssd meg egész biztosan :)

[ Szerkesztve ]

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#120694) Schnorkel válasza Kingcold (#120689) üzenetére


Schnorkel
tag

Tulajdonképp igen - sőt, elvileg még a Boot Recovery is menni fog, ha beállítot a hálózatot akkor a netről is telepítheted.

Személyi edzőt keresel? tutitrener.hu

(#120695) Schnorkel válasza Aszpirin (#120687) üzenetére


Schnorkel
tag

vagy rádobsz 5e HUF-ot és berakod egy védőburkolatba

Személyi edzőt keresel? tutitrener.hu

(#120696) Aszpirin válasza ÁrnyékSzem (#120669) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Az M1 Air támogatását én még durván 3 évre saccolom, amiből az utolsó év már nem a legfrisebb oprendszer. De a te felhasználásoddal bőven menni fog még az 6 év múlva is, csak nem a legújabb oprendszerrrel, (hivatalosan :)), és esetleg nem a legújabb szoftverekkel.
Egy példa: van egy 2017-es inteles iMac-em, amin már "csak" a Ventura fut ugyan, de még kapja a biztonsági frissítéseket kb ez év novemberig. Ha egy 2017 év közepén megjelent inteles gép 2024 év végéig támogatott, akkor joggal feltételezhető hogy a 2020 év végi M1 Air 2017 vagy 2018 év végéig hasonlókép támogatott lesz.
Ha ennél hosszabb időre tervezel vele (itt is azt mondom: mindig hosszú időre tervez a géppel az ember, de nézz vissza a valódi szokásaidra, az reálisabb képet mutat... kitarttottál már 7-8 évig egyetlen gép mellett? Ha igen, akkor valós a terved), akkor valódi a dilemmád, és megérheti az M3 Air 180-200ezer forintos felára, amiért kapsz még 3-4 éve "támogatást". De azért gondolj bele...
Ja, és a youtube-osok nagy részének igaza van: NAGYON jó gép az M1 Air 2024-ben is, és ha csak a képességeit nézzük, messze nem annyival jobb az M3 Air, mint amennyivel drágább.
SZERINTEM.

(#120697) Aszpirin válasza qnadam (#120693) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Valahogy az az érzésem, hogy a kérdéseidet azért tetted fel, hogy megerősítsd az elképzelésedet. Ezzel nincs értelme (és ráadásul túl nagy felelősség) vitatkoznom, mert ha ennyire ráálltál a 32GB-ra, akkor tényleg vegyél minimum 32GB-osat, különben nem lesz nyugodt a lelked, ráadásul a kibicnek (nekem) ugye jóval könnyebb :D
Csak így a végére, összefoglalásként: többször többen leírtuk már, hogy a Mac jó érezhetően sokkal jobban érzi magát jóval kevesebb memóriával is, mint a Windows. Csodák nincsenek, de a saját és még jónéhány fórumtárs tapasztalata egyértelműen ezt mutatja. (én napi szinten használok lényegében egymás mellett egy 32GB-os 11. generációs inteles/windowsos laptopot, egy 24GB-os 7. generációs inteles iMac-et és egy 16GB-os M2Pro Macbook Pro-t)
A tuti az lenne, ha ki tudnál próbálni valakinél (esetleg kölcsönben) egy M1(2,3)Pro-s vagy Max-os alapkiépítésű (16 GB-os) 14 colos gépet...

(#120698) SharpSA válasza Aszpirin (#120662) üzenetére


SharpSA
veterán

Nagy bátorság és ugyanakkor szerintem butaság is az adott téma teljes részleteinek ismerete nélkül véleményt alkotni, utasítást adni.
Örülök, hogy nálad kivétel nélkül mindig minden jól működik. Pár hete a feleségemet sem engedte be elsőre többször egymás után az ügyfélkapu ugyanabban a böngészőben, amiben korábban már belépett. Sőt az ESZT rendszere is többször úgy-ahogy működik.
A könyvelőnek meg tavaly év végén kb fű alatt hozott határozattal tettek keresztbe úgy, hogy a határidő végén sem működött a csodás rendszer, ezért 1 azaz kemény egy nappal hosszabbították nekik a határidőt. Szerinted ennyi elég jó sok adat beadására?
Na és hogy a múltban ragadtam. Mert nem vagyok könyvelő és “egészség”ügyön dolgozó? Nem semmi fazon lehetsz, ha ilyeneket mersz írni ismeretlenül. :)

Mindenki a maga korlátja és lehetősége is egyben

(#120699) fil válasza ÁrnyékSzem (#120674) üzenetére


fil
őstag

Média Markt nem jöhet szóba? Nem drágább, vagy olcsóbb mint azt Alza (379.900) és 0% THM-el vihető 3 év gari.

(#120700) qnadam válasza Aszpirin (#120697) üzenetére


qnadam
veterán

utánanéztem, lett egy elképzelésem, és azért tettem fel a kérdéseket, hogy jól látom-e.
tudom, hogy a macos kevesebb memóriával elvan, de azt, amit nemrég nyilatkoztak, hogy feleannyi is elég, sajnos nem hiszem :) ha adott feladatot adott nyersanyagból adott szoftver windowson x memóriával tud megoldani, nem tűnik reálisnak, hogy macen ugyanez x/2 rammal is ugyanolyan jól megy.
lehetett volna az is a válasz, hogy a 32 nem elég, vagy az is, hogy alapvetően rosszul állok a dologhoz, meg az is, hogy jó a 32... valószínűleg nem véletlen, hogy ott ugrik az ár látványosat :(
plusz a kérdés lényege inkább a cpu volt :)
sajnos az a kevés mac, ami a környezetemben van, az vagy air vagy inteles régebbi. egy barátomnak van egy csúcskiépítésű pro gépe, de az meg céges, ha azt odaadná másnak, a rajta lévő dolgok miatt lehet, hogy ott helyben elkaparnák az út szélén :D

[ Szerkesztve ]

istálló? gazemberség? hupákolás?

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Apple notebookok (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.