Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Napkollektor - csak úgy
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
félisten
Az Európai Bizottság hivatalos közlése szerint eddig tizenkét uniós tagállam – köztük Magyarország – kérte írásban kérvénnyel a Stabilitási és Növekedési Paktum költségvetési korlátozásai alól mentességet adó nemzeti vészhelyzeti klauzula aktiválását. A végső jóváhagyás a tagállamok kezében lesz az Európai Tanács május végi ülésén – írta a portfolio.hu.
-
Igen, az ukrán ásványdíl jelentősége messze több, mint pár szürke kavics, de mintha később jött volna ki, mint a nagy forduló. Vagy csak nem elég pörgős csatornán néztem
? Az alsó fél% lehet csak simán "fenntarthatatlan mélység" volt a tegnapi napra amire rögtön ugrottak a vevők...
-
aAron_
őstag
Kiszivárgott: mégis beszélne Trump a vámokról az ősellenséggel - Portfolio.hu
Ez lehetett talán, de elég pletyka szerűnek tűnik. Ukrajna jelentéktelen.
-
aAron_
őstag
Milyen hírek jött ki tegnap este, hogy így felrobbant az SPX? Nem találom. Napi aljhoz képest záró +~3%.
VWCE is már 122.5-ön.
-
válasz
BlackV #17693 üzenetére
Egyelőre működik az eklektika, a csokiscroissant mellé nyitott longom pozitívban húzta végig a mai napot és optimistán várja a hétzárást
-
válasz
t72killer #17689 üzenetére
dragonfly, bocsánat
, de csak futiban és azóta azokat is feljebb húzták ződbe. A longosok ma összebarnázták az alsóneműt úgyh mehetünk felfelé egy kicsit (ATH?)
#17673: a betonkemény mackóhoz még egy dolog kéne: ERŐS pénz = magas kamatok. Na az most nincs, mindegyik nemesvaluta értéktelenedik mint a sz.r. Bár én is lefelével számolok idén, de messze nem dotcom, sokkalinkább a 2015-16 V+W-je vagy a 2022es év modellje ugrik be. Pár fundát sikerült úgy elb.szni, hogy azért némi mackós hangulat indokolt.
-
válasz
kardkovacsi #17690 üzenetére
Meta detto
-
válasz
kardkovacsi #17659 üzenetére
Meg, egy dragomfly mára. SP 6k alatt már nem biztos, h megállunk.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Megvették.
-
buherton
őstag
válasz
kardkovacsi #17652 üzenetére
Őőőőő, úgy olvastam, hogy nem. A vállalatok a szemmel látható sarc miatt átszervezték az utalásaikat, amivel végeredményben kevesebb díjat és sarcot fizetnek. Pont ez volt legutóbb a bankok panasz a kormány fel.
-
julius666
addikt
válasz
lemusz #17678 üzenetére
Cikk arról az elhanyagolható apróságról beszámolhatna azért, hogy pont most módosítottak a modellen, olyan brutálmód félrebecsülte Q1-et.
. Ezért látható csak egy zöld pötty rajta vonal helyett.
Funfact: azért kellett belenyúlni a modellbe, mert valaki(k) random $28.69bn + $22.96bn értékben aranyrudakat importáltak az USA-ba jan-febr. Az arany importot meg elfelejtették kivenni a GDPNow modellből a készítői, mert sose volt igazán nagy tétel (havi alapon eddig $9bn volt a csúcs). [link]
Ilyen időket élünk. -
válasz
kardkovacsi #17683 üzenetére
Ha átrendezed, akkor még logikusabb:
Fogyasztás+befektetés=GDP-allami kiadások- export+import.
Tehát azt tudjuk elfogyasztani, amit megtermelunk, mínusz amit az állam elkölt, plusz ami nettó bejön a határon.
Vagy máshogy: az összes költés az a termelés+ami nettó bejön a határon.
-
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi #17680 üzenetére
A basic definíció (nem vagyok közgazdász): GDP = C + G + I + E - M
Consumption, Gov. spending, Investment, Export, iMport.
Ha sokat importálunk, az csökkenti a GDP-t.
Ha az importot fogyasztássá konvertáljuk, akkor pont 0 a hatása, szerintem julius666 erre utalt. -
válasz
kardkovacsi #17680 üzenetére
De.
GDP=fogyasztás+befektetés+allami kiadások+ (export-import).
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Tesztelo.hu #17666 üzenetére
Igen, de ez az jelenti, hogy 4,5M-nél kezd csökkenni a %-a a bukónak. Gyakorlatilag az összes kisebb céget halálra szopatja ez a tétel.
Csak ez nem illeték még ha így is nevezik mert hát adót ezek nem emelnek. Az illeték az amiért kapsz valamit, pl. egy földhivatali illetékért cserébe van egy földhivatali rendszer. Az adó meg az amiért nem kapsz semmit (ez a közgazdasági definíciója). Na ezért semmit nem kapszmert a bankrendszert a bankok tartják fenn és ott van is jutalék amit ugyancsak fizetsz.
-
julius666
addikt
válasz
MrSealRD #17674 üzenetére
Tőzsdei szempontból ez a truth socialos bejegyzés inkább pozitív. Eddig az volt a hivatalos álláspont, hogy nyilvánvalóan (átmeneti) fájdalommal fog járni a külker mérleg javítása, meg a leválás a fiskális drogról. Az, hogy már másokra kell mutogatni, annak a jele, hogy mégsem olyan magas a Trump adminisztráció fájdalomküszöbe.
-
lemusz
addikt
válasz
MrSealRD #17674 üzenetére
Tévedés. "Mi" tanítottuk ki őket. Habony Á. és társai Trump kampánytanácsadói voltak. Jó magyar szokás szerint túl is számláztak, ami mikor kiderült elég nagy dühöt váltott ki trumpból, orbán fejére is olvasta és nagyon megromlott közöttük a kapcsolat.
forrás: reddit kommentek -
avl
senior tag
-
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #17668 üzenetére
Szerintem pont hogy nem arról van szó, hogy a kisember rohant a boltba betárazni mindenből. Akkor a GDP consumption lába "kibalanszolná" a megugrott importot az összegben.
Szerintem az importőrök/kereskedők táraztak be előre amennyire csak lehet, még alacsony vámtartalmú cuccokból. Könnyen lehet, ennek a folytatása Q2-ben meg majd felfelé tolja a GDP-t, amit most betáraztak az importőrök abból fogyasztás lesz, miközben az import meg beesik. (Persze az export/investment is beeshet a vámcirkusz miatt, simán lehet Q2 is majd negatív a végén)
-
lemusz
addikt
-
lemusz
addikt
PCE MoM 0.0%.
Az jó nem? Jöhetnek a kamatvágások? -
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #17656 üzenetére
Szép. És mivel ez Q1, ezért az igazi vámcirkusz időszaka ebben még benne sincs.
Ha tippelnem kéne, a vámokra készülődés jegyében megugró import okozhatta (az import mínuszos tétel a GDP számításánál).
-
Tesztelo.hu
senior tag
válasz
A tranzakciós illeték max. 20 000 Ft, de amúgy van némi igazságod.
-
Szada85
aktív tag
Mindenki nyugodjon meg, Gyurcs…khm…Biden….
-
válasz
Nasdaqnak van egy kisebb támasza 17k-nál, így cirkusznyitásnál nem vitte át. mostmár mindkét irányba húzza-nyomja a hangulat, a korábbi logika alapján egy "feldumálás" következik. Hogy mikor, az persze jó kérdés...
-
Ringman
félisten
-
válasz
hmm, ez viszont akkor egy long beszállósdi lesz.
-
aAron_
őstag
válasz
És mégis:
Elég ronda.
-
kardkovacsi
senior tag
USA GDP -0,3%. Trump elintézte
-
Ma nagyot bukik a First Solar, elsősorban a vámokat okolják, de a nagy spanyol áramszünet is üthet az egész napelemiparnak. A Starbucksban is k.ki került a lattéba, most nézem, negative equity a cég...
-
Érdekes: több hedge-fund kiugrott az Európai piacról. Lehet pénzt gyűjtöttek egy nagyobb USA beszállóra
?
-
válasz
Offshore-ozni kell már kisebb céggel is, EU-n belül. Málta, Ciprus-i székhely, unokahugicát kiülteti valami műkörmös pozícióba Larnacába a profitból vett kéglibe és onnan számláz.
Tudom, egy bicajkereskedés esetén ez elég körülményes...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer #17648 üzenetére
OTP hatalmasat profitál abból, hogy itthon tranzakciós adó van. Mondjuk van egy céged, áll benne 50 millió forint, mert kell ennyi a működéshez meg a stabilitáshoz. Ha el akarod utalni (hogy pl. állampapírt vegyél) akkor egyből 0,45% a tranzakciós adó, visszautalod a számládra újabb azaz 0,9%-ot lenyúl az állam. Ezért nem éri meg mozgatni, viszont ezt a bank is tudja (az összes) ezért nulla kamatot adnak még a lekötött betétekre is. Ők meg bevágják az MNB-hez 6,5%-ra és szarrá keresik magukat. Múltkor volt valami 11 ezer milliárd forint áll a számlákon. Ez 700 milliárd forintot jelent amit a bankok csak ezen a tételen megkeresnek és akkor még az egyéb bankos dolgok nincsenek is benne.
-
válasz
360xbox360 #17649 üzenetére
Ez is benne van persze. És a nagy háborúvég árazás miatt is kezdtem az amúgy cseppnyi OTP pozimat leépíteni (2/3ada még megvan), nem volt rossz kör kb 2011 óta tartva. De beszántom a szerencsétlen magyar számlámat, az éves fenntartása elviszi az osztalékbevételt...
#17650: így van. Ez még talán az utsó nagy Eu-s, és menekült orosz-ukrán pénzek nyoma?
-
aAron_
őstag
válasz
360xbox360 #17649 üzenetére
BUX-ot BUMIX felülteljesítette, pedig az mid és small cap.
Q223-tól egészen durva az emelkedés. Átfogó elemzést érdemelne, de tippre pl. régióba reshoringnak fontos szerepe lehet.
-
-
atee_13
őstag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista #17644 üzenetére
Ez a fél ár nekem gyanús. Nem hiszem ekkora különbség lenne. Illetve esetleg az alján el tudom képzelni ahol tényleg garanciális problémák tömkelege van, ilyen Whirlpool és társai klímáknál.
Viszont 20-30%-ot simán el tudok képzelni minden modellnél, egyszerűen a fabatka pénzünk miatt mindenki sokkal magasabb marzzsal dolgozik.
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi #17643 üzenetére
De miert adja dupla annyiert a klimat?
o megveszi 125-ert, neked adja 250e forintert + 100e telepites dij, majd utanna meg evi 1x 15e forintert atvizsgalja. (Tipikus atlagos klimanal igy nez ki a matek).Konkretan jobban jarnal a zero garis klimaval de felaron (a klimas altali arhoz kepest), mert akkor sem lenne dragabb ha 5 ev alatt 1x totalkaros lesz es kompletten cserelni kell (de nem minden klima romlik el).
Es itt jon az amit mondtam hogy mostanaban kamion szamra hordjak be az ilyen gari nelkuli klimakat Romaniabol felaron, mert meg akkor is olcsobb ha mind tonkremenne es cserelni kellene.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista #17621 üzenetére
Azért ennyi, mert úgy szerződnek le a cégekkel, hogy a gyártó csak alkatrész garanciát ad.
Nekem van 4 darab Daikin klímám egy multi kültérivel. Amikor beregeltem akkor láttam, hogy parts only a garancia. Az 5 év garit valójában a cég aki szerelte adja és ezért kell az éves karbantartás mert oda van beépítve a garancia ára. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
PredatorZoli #17619 üzenetére
"Sajnos úgy tűnik, hogy nem így megy. " - ezt hívják úgy, hogy ragadós árak. Az egész ország, az építőipar, a vendéglátás mind ettől szenved. Mármint vállalkozói oldalról, mert nyilván a klímás vagy villanyszerelő jól elvan.
Amúgy nekem bádogos jött, kellett gyorsan egy javítás, 100e az anyag és 100e a munkadíj. Kicsit görbén néztem amikor 1,5 óra alatt végzett a melóval. Ok előtte még kétszer kijött egyszer amikor felmérte a dolgokat, egyszer meg amikor elhozta az anyagot és kifizettem neki. Persze az elején kijelentette nincs számla.
-
Catman
aktív tag
válasz
Tesztelo.hu #17639 üzenetére
Azért adott 1.9es ajánlatot, mert tele van melóval, de ennyiért csúsztatja inkább a többit...
-
Tesztelo.hu
senior tag
válasz
Dare2Live #17615 üzenetére
Illetve hatalmas szórás az árakban. Én nemrég kértem ajánlatot ereszdeszka festésre. Egyik 1,9 M-t adott anyaggal (ami alapjában véve festék), saját bevallás szerint 5 napos meló. Ha erre 3-an jönnek is, az napi 125 000 Ft-os bér fejenként, kb. 16 000 Ft-os órabér festésre. Kicsit túlzásnak érzem... Másik szaki ugyanerre 650 000 Ft-ot mondott úgy, hogy a csöpögő csatornákat is megjavítják + eltört cserepeket kicserélik a tetőn. És utóbbinak is ismerem a munkáját, dolgozott ismerősnél. A két ajánlat között hogyan lehet 3x árkülönbség? (Némileg megvan a magyarázat is: a drágább csak ősszel ér rá, tehát teli van melóval, az olcsóbb pedig másnap tudott kezdeni, tehát nem volt melója. Csak honnan szerez ennyi melót egy drága brigád, amikor állítólag az építőipar "haldoklik"?)
-
Ringman
félisten
az amazon ki fogja írni a termékek mellé, hogy mennyi a "vámtartalma"
na ilyen Mo-n nem sikerült senkinek csinálnia
-
julius666
addikt
válasz
Értem és biztos sok mindenben igazad van, nyilván jól kell járniuk nekik is valahol. De biztosan van értelme ezt kiemelni amikor egy felújításon belül nem nagy tétel és általában nem szokott gond lenni vele? Egy festő/villanyszerelő/burkoló naponta lehúz annyival, mint (szerinted) a fránya klímás, csak számla meg érdemi gari nélkül. És még neked kell hálásnak lenni, hogy kifáradt a nagyságos úr "ilyen kis piti feladat miatt", az meg kész álom, ha nem basz el valamit közben.
Pl. nyílászáró festésnél csávó 200-as napidíjjal szarabb munkát végzett mintha én csináltam volna, meg összeszarta a frissen felújított lakást. Közben mutogatta nekem a Maldív-szigetes nyaralásáról meg a hobbipilótáskodásáról a fotókat. Na ez a magyar valóság.
-
válasz
forumpista #17633 üzenetére
Pontosan, ez egy ilyen önkontrolláló folyamat: egy szaki nem fog a másik szakinak fizetni, hanem saját maga megcsinálja. A kisnyugdíjasra meg sajnos, aki nem tudja megfizetni, ugyanúgy rá fog rohadni, mint eddig (nagyon OFF már: emiatt is tervezünk menekülni a mostani "brit műremek" házunkból idősebb korunkra. Egyelőre tudunk vakolatot javítani, kéményt pucolni, stb - de már most egy kártyavár az egész)
-
forumpista
aktív tag
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Kukipapa_rr #17617 üzenetére
Hogyan fordulhat elő az, hogy nincs meló, de magasan marad vagy drágul az átlagár?
Bennem ez fogorvosok ügyében merül fel mindig. Rengeteget képzünk belőle, Bp-en már minden utcasarkon van egy fogászat, időpont is van bőséggel, mégis úgy mennek felfelé az árak hogy nem győzök csodálkozni. Érzésre 5-6 év alatt 2-3-szorosára, holott már azelőtt sem voltak olcsók. A végképp felfoghatatlan hogy nyugatabbra még ennél is sokkal orbitálisabbak az árak.
#17627 Dare2Live
látva az árakat elgondolkodtam azon, hogy bele kellene vágni. Ha így lehet keresni szerintem fiatalnak no brainer...
Nehéz most még felfogni az új helyzetet, de az AI hamarosan berúgja az ajtót. Az elméleti tudás intenzíven fog értéktelenedni, miáltal a nem automatizálható fizikai munka értéke fog emelkedni. Hamarosan ott tarthatunk, hogy a kékgallérosok fognak többet keresni.
Fogorvosnak kell menni, vagy villanyszerelőnek. -
hmm, valaki csipegeti a profitot/próbálják a nagyobb áttétellel játszó longosokat kiszórni egy komolyabb felhúzás előtt?:
-
válasz
favagoJoska #17629 üzenetére
Csak kis nyelvnáciskodás, de az angol 'pump' az magyarul 'szivattyú', nem 'pumpa'. Itt tehát egy vákuumszivattyúról van szó.
Ugyanez, amikor benzin pumpáról beszélnek üzemanyag-szivattyú helyett
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
forumpista #17624 üzenetére
Még az az egy eszköz sem valami speciális. Egy sima egylépcsős vákuum pumpa az 35-40k, azzal is meg lehet csinálni maximum kicsit több ideig kell működtetni hogy a cső megfelelően száraz lég és páramentes legyen. Btw sok klímás is az olcsóbb egylépcsőst használja, ami meg azért baj mert ők nem fogják elég ideig vákuumozni, rárakják 10-15 percre és kész. De hát úgy is lehet kaszálni...
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
PredatorZoli #17622 üzenetére
~200.000Ftnyi spec eszköz kell hozzá. Amúgy megcsinálnám.
@Ringman
Ilyen sebességgel nem lehet gyárakat átpakolni máshova. Az 1-4év. Ami Kínából, Vietnamból, Indonéziából... jön ott először lesz árúhiány aztán amíg nem lett kirakva akárhova máshova a gyár fizetik amik az 50-125% vámot. Azért az masszív lesz.@T72
Én 40+ vagyok + IT ami azért átlag felet fizet és látva az árakat elgondolkodtam azon, hogy bele kellene vágni. Ha így lehet keresni szerintem fiatalnak no brainer... -
-
Ringman
félisten
-
forumpista
aktív tag
válasz
PredatorZoli #17622 üzenetére
Valójában megteheted mert kutya nem ellenörzi. Több ismerösöm is magának csinálta, azt hiszem egy speciális eszköz kell csak hozzá (vmi vákum pumpa vagy ilyesmi, azt kölcsön kértek), minden más az kb. a szokásos. (annyi hogy külföldről vették a klímát nem itthoni boltból)
Egyébként tudtommal ezt az egész tanúsítványosdik kb. csak 2-3 ország vezette be az egész eu-ban (természetesen mi ebből nem maradhattunk ki...), szóval megint valakinek kormányközelben volt valami jó kis klímás cége...
-
válasz
Az egészen biztos, hogy még akkor is érdemes fizetés nélkülit kivenni a lakásfestésre, ha te vagy a miniszterelnök...
#17617: egyelőre ki vannak tömve, sok szakmabeli degeszre kereste magát az elmúlt években és nem kevésnek már passzív jövedelmei vannak = apróért nem hajol le, akkor se, ha egész évig otthon ül. Ez több év, mire változik és az sem biztos, hogy változni fog, mert igen gyorsan öregszik a demográfia = egyre kevesebb fiatal lép be a szakmába. Szóval ja, aki fizikailag bírja, szvsz több ráció van ezekben, mint valami fizetős "sokpíztfogszMAJDkeresni" adatbázis/kódbuhera-tanfolyamot végigülni majd 2016 módjára várni a sült galambot "papírral" a kézben.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz
A klímaszereléssel az a baj, hogy hiába szeretném én pl magamnak megcsinálni (meg tudnám csinálni), nem tehetem, mert ha nem kerül a tanúsítvány lejelentésre szerelő által, akkor megbírságolnak. Ez egyfajta monopol helyzetet teremt, nem tudod őket megkerülni.
-
forumpista
aktív tag
válasz
julius666 #17616 üzenetére
Ez persze a mese része (tisztelet a kivételnek), persze a papír mindent elbír.
A valóságban a fix áras kötelező klima takarítás jellemzően 15-20e forint, és a többség annyit csinál hogy a hőcserélőre ráfuj valamit meg a levehető szűröt lespricelli a zuhany alatt, aztán viszon' látásra (2x5 perces munka).
Nagyon ritka az a klímás amelyik rendes klíma takarítást csinál (és az nem is lesz benne a kötelező éventi garis "takarításba").Ha pedig szezonban tönkremegy a klímád (mikor is menne tönkre ugye), akkor majd 3 hónap múlva talán kijön...
Az pedig hogy munkadíjnak elkérnek 100e forintot egy dolog. Egy másik dolog hogy mennyivel húznak le a klíma árával. Nem véletlen hogy mostanában kamionokkal hordják be Romániából a klímákat, mert ott fele annyiért adják mint amennyiért itthon neked akarják adni (csak magát a készüléket).
Gyakorlatilag egy klímás egy db klíma telepítésen fog kb. 200 ezer forintot (100 a munkadíj, 100-at a klímán), ha olcsóbb klímát tesz fel. Ha valami nevesebb (pl. Daikin) ott ez simán lesz 3-400 is.
És napos munkáról beszélünk (de aki látott klíma telepítést az tudja hogy a valóságban az effektív munka az max 2-3 óra a legtöbb esetben).Szvsz, de a klíma telepítésnél lett manapság az egyik legnagyobb lehúzás.
-
tomazin
veterán
válasz
PredatorZoli #17619 üzenetére
Azert, mert hozzaszoktak ahhoz, h szabadrablas van es nem akarodzik kevesebbert dolgozni. Ha van "hulye" aki kifizeti, akkor minek dolgozzon 5napot egy heten, ha 2nap alatt is megkeresheti ugyanazt.
Majd ha a sokadik felmeres utan sem hivjak akkor visszavesz. -
PredatorZoli
senior tag
válasz
Kukipapa_rr #17617 üzenetére
Sajnos úgy tűnik, hogy nem így megy. Épp felújítok, eddig mindent én csináltam. Jött a gépészeti alapszerelés, na mondom ezt lehet kiadom valakinek, kérek be ajánlatot. Eljött, mondta hogy 2 és fél nap lesz (2 embernek). Küldi az ajánlatot, 700 ezer a munkadíj + anyag, és mivel kevés a munkájuk, már 3 nap múlva tudnak jönni. Hát köszi, ennyiért én is megcsinálom, így is lett. 100 ezer forint feletti napidíj/fő az szerintem is szimpla rablás, abszolút nincs arányban a ráfordított idővel és energiával, még az externáliákkal együtt sem.
-
ngaba
aktív tag
Miért van az, hogy pl. az UBS Global Gender Equality UCITS ETF-hez semelyik tőzsdén nem találok árjegyzőt IBKR-rel (néha van a svájci tőzsdén 6% bid-ask spread)? Pedig a UBS-nek vannak teljesen normálisan kereskedhető ETF-jei is, pl. a WRDA kis spreaddel megy.
Nem kellene ezt valamilyen doksiban leírni, hogy kötelességük max x% spreaddel beállni árjegyzőnek, ha nyitva van a tőzsde? Ennyi erővel a JPGL árjegyző is eltűnhet bármikor.
-
julius666
addikt
válasz
Klímástól esélyesen 2 ember jön, több év garit adnak a beszerelt készülékre (értsd: kijön egy muki ha gond van és ingyen megcsinálja 3-5 évig), kedvezményes/rögzített áron jönnek aztán minden évben takarítani a gari ideje alatt. Gari miatt ráadásul számlát is adnak, nem feketén megy, az is pénz (adó).
Nekem legalábbis így csinálták ugyanennyiért évekkel ezelőtt és nem éreztem, hogy lehúztak volna. Ennyi alatt én se vállalnám ezt így el a helyükben. Hogy most nálad lehet a szokásosnál picit gyorsabb lesz, az lényegtelen, azzal senki se fog számolni, standard árat ad nyilván mindenki.
Egyébként tökre igazad van szakik kapcsán, csak a klímás pont a kevés kivételek egyike szvsz.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Kukipapa_rr #17614 üzenetére
Lehet könnyebb "mestert" találni de abszurd szinten drágák.
+klímát akarok felrakatni 9nm szobára. Terasz van, kiépítés megvan., nem kell csövezni... a beépítés ~1h. Első két ajánlat 320/360k. (LG/Gree). Klíma árakat látom és annál klíma szerelő olcsobban kapja. Esetemben tisztán fognak rajta 100K+t. És 1nap meló na az nincs benne.
Ez pont olyan mint az 55nmes panel festése 2-3nap és 350-450.000Ft+anyag. Nekem pepecselősen, nem festőként 2nap meló volt. Ha tetszik kerestem 400.000Ft. 2nap alatt. 200.000Ft/nap. Tényleg elgondolkodik az ember, hogy szakmát kellene váltani.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
Elemental #17599 üzenetére
Az építőiparnál nem nagyon tudok most nagyobb lehúzást.
Én úgy tapasztalom, sokkal könnyebb most mestert találni, és akikkel beszéltem, megerősítették, hogy 1 hónapra látnak előre. Normális ajánlatokat is kaptam.
De ez normális is. Ha ennyire nincs munka, azt várnám, hogy az árak csökkennek vagy stagnálnak. Miért lenne törvényszerű, hogy emelik az árakat, ha egyszer nincs meló?
-
-
stingy2
senior tag
válasz
julius666 #17604 üzenetére
"A szentiment önmagában nem alkalmas belépési pontok keresésére, 2008-ban például az igazi nagy esés a szentiment csúcs után érkezett… A kellően negatív hangulat viszont megteremti egy tartós emelkedés alapjait."
2008-9-ben pl 2008 év elején ment csúcsra az indikátor, az esés nagy része meg 2008-okt-nov környékén volt, és az árfolyam 2009. márciusában lenézett az előző aljra.
Szóval ez a fenti hír kb. annyit jelent, hogy innentől még akármi is lehet.
-
-
julius666
addikt
Nyilván nem kötelező hinni az ilyen indikátoroknak, de a poor emirical track record meg produced as many false positives as true positives azért objektív állítások és elég könnyen cáfolhatók...
Azt meg senki nem is állította, hogy ez valami fundás indikátor lenne, vagy hogy piaci aljakat jelölne ki. Az első screenshotodon saját állításait próbálja cáfolni a szerző.
-
julius666
addikt
A ZBT megint rárúgta az ajtót a medvékre: [link]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Meg az építőipar a házépítésen keresztül csak 5%-al van benne az inflációs kosárban. Ez a legnagyobb kib.szás az egész európai infláció számítással. Mert ha benne lenne, akkor a dolgozók is sokkal nagyobb arccal mennének béremelést követelni. Gyakorlatilag egy amcsi számítás szerint 3-4%-al magasabb inflánk volt az elmúlt 7-8 évben.
"Az építőiparnál nem nagyon tudok most nagyobb lehúzást." - könyvelő. A havi 10-15 tétel könyvelése évi nettó egy misit súrolja lassan. Megszüntették a katát és ettől túl nagy lett a könyvelőre a kereslet és piszkosul kihasználják.
-
Simia
junior tag
válasz
mondjuk az is igaz, hogy ez nem nyomja fel az inflációt, mert minden számla nélkül megy.
Én azt várnám, hogy a KSH a számla nélkül igénybevett szolgáltatásokat is beszámítja valahogy az inflációba. Vagy a számlával igénybe vett szolgáltatási árakon (mint proxy-n) keresztül, vagy valami becslésel...
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Politika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Suzuki topik
- Windows 11
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- GTA VI
- Akciófigyelő: 30% kedvezmény az Earfun új fejhallgatójára
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 4th - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest