Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Gurulunk, WAZE?!
- Meggyi001: Amire figyelned kell Párizsban is...
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- bkercso: Tápszűrő-5 SMPS-hez
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
"alapkamatot fizet, ami most 3.75%/év." ez teljesen jo (szerintem
) !"az egyedi rv, tőkeáttétes dolgokból veszek tőkeáttét nélküli S&P ETF" jaaaaa, hogy ennyire más a látásmód / megfoglamazás
mármint, hogy a tökeattet nelküli, az már a leépülés az unalomba
egy S&P ETF az
"holnap sztem repül minden részvényes pozi"..akkor vegülis "ugyanazt" csinaljuk ill. ugyanaz lesz az állpot (o.k.: nekem nem S&P, hanem szelesebb ETF-jeim vannak)
-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
"nekiálltam leépíteni a longokat, holnap sztem repül minden részvényes pozi"
wow; tölem távol áll óriási mértékü portfólióátrendezés, mindig csak apró lépések
az is igaz: a kötvenyek sem neznek ki rossznak; és mibe teszed ? pl. tök rövid kötveny, XEON, ultrashort bond, ....arany
, milyen ISIN-ekbe ? ...legutobb en is ilyesmiket vettem, de böven a portfolio 1% alatti érték, új pénzböl -
avl
senior tag
-
-
avl
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
"Totál nem értem az mai +7%-ot. "
van értelme, jogosultsága, haszna, jelentösége ilyen kérdésnek ? sokfajta tipp-szerü reakcio/válasz lehet erre (lasd olajár, politika, hangulat, eufória), mi mennyire azt meg nem tudjuk; szerintem a "mai világban" pláne: rövidtávú mozgások akármikis lehetnek, erre is, arra is, valósághoz való viszonyuk is teljesen ismeretlen 0 es 100 között bármi
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
ja; ...de ha a mostani triplajara menne
en nem erzem ugy, hogy a "mindenhato effektiv piac" már beárazta a dolgokat; szerintem komoly eséllyel lesz még nagyobb sírás, probléma, durván is, inflán át meg finomabban, de szélesebben
-
avl
senior tag
-
avl
senior tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
persze, neztem ott, nem is a pontossagat/megbizhatosagat kerdöjeleztem, inkabb racsodalkoztam
meglesve extraetf-ben: ua. dumara tavaly vs. lövés, haboru most
-
avl
senior tag
nagyon jo cim: https://hold.hu/holdblog/ez-nem-is-haboru-hanem-tozsdezes/
-
avl
senior tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
persze, ez is lehet; egy a sok lehetöség közül;
es szerintem is sok dolog mutat erre;
de Ö sem homogén az idöben, lehet néha gondol is (ebben segithetik is) és itt pl. beszélt "putykóval", hogy figyu: a Zelenszkij hülye, de nem akarom, hogy micimackóval haverkodj; mit szolnal, ha az olajadra lenne kereslet, azt kérem cserébe, hogy micimackót hanyagold - fogalmunk sem lehet, hogy így vagy ááá, dehogy ...vagy köztük valami más
..és persze: ki kiben mennyire bízhat, hisz barmelyikre mutathato, hogy egyik pillanatban igy, masikban ugy
-
avl
senior tag
válasz
Joe123
üzenetére
bocs, hogy a tiedre valasz, ezen resz miatt igen:
"Az meg csak bónusz, hogy putykót is jól kihúzta ezzel a sz.rból"de nem csak neked: nem gondolom, hogy itt barkinek (velem együtt) fogalma es valos alapja lehet a gondolatainak, tippelgetni lehet, de avval Dunát lehet rekeszteni, annyiféle lehet; rengeteg sokadlagos hatás, ki mire hogyan reagál senki nem tudja elöre a nagyfiúk közül sem
az pl. siman lehetne egy hattermegegyezes, hogy igen, segiti putykót, hogy putykó ne Kína felé menjen annyira; USA elnökként nézve egy Kína "egyedül" más falat, mintha összefog oroszokkal stb.
es persze ez is csak egy elképzelés, itt szerintem senki nem tudja mi a helyzet - dumák, elképzelések, magyarázatok persze lehetnek, de minek ?
nyilván dinamikus (azaz: ma igy, holnap ugy; ki mit toleral), érdekalapú minden akcio, kapcsolat...és feltehetöen legalább "furcsa" vezetökkel zajlanak a dolgok
-
avl
senior tag
-
avl
senior tag
válasz
Ringman
üzenetére
abszolut! nyitott vilag, minden mindennel összefügg; millió áttétel van
pl. Kina, India hogyan ertekelik újra az orosz olajlehetöséget
es persze ezek egyike sem statikus, folyton változó viszonyok
...mennyire valoszinü, hogy az egészet (sokadlagos hatások kombinacioinak valoszinüségei) jól átgondolták
(szerintem nem is lehetséges!)inkabb sokadlagosnak mondanam, mert egy sokadlagos siman lehet elsörendü méretü
-
avl
senior tag
[Geopolitics and the Risk of a Market Correction] nemet video ...de mivel tippem szerint az itt nem kultivalt nyelv, annak összefoglaloja; reredetiben sokkal árnyaltabb, jobb; de kerdesekkel bövithetitek ;-)
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
en egy picit ma tettem is; es persze nem egyedi rv., kötvenyes (a héten emelkedett) ETF-böl kicsit eladva és rv.-es ETF-böl kicsit véve (persze csak kis lépés a portfolio %-ában, ha nagy esés lenne, akkor még 15ször ennyiért is mehetne ilyen iranyu elmozdulasom, ha meg brutal esés, akkor több is)
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
sejtettem; A) kivancsi vagyok Vision is ezt erti-e alatta
;szerintem "normális átlagember" a "homlokzatmagasság" alatt tutti nem ilyen osztást ért; hanem ....a homlokzat magasságát :-)
Te alapterületet osztassz, ha ragoogle-zok: "A homlokzatmagasság a homlokzati felületek és a hozzájuk tartozó vízszintesen mért hosszméretek osztásából eredő érték"
[masik] "Homlokzatmagasság! Erre is van megoldás, az OTÉK így szól:
Homlokzatmagasság (Hm): az épület homlokzatának magasságát a hozzá tartozó F/L érték alapján kell megállapítani! Vagyis egy épület több homlokzattal is rendelkezhet, lehet neki akár 3 homlokzata is Általános esetben 4 homlokzata van.
...
Egyenként ki kell számolni egy homlokzat felületét, majd ezt a felületet el kell osztani az adott homlokzati felülethez tartozó homlokzathosszal. A végén pedig szummázni kell!"lasd, amit #23520 -ben is írtam. más-más körökböl jövö emberek - hiaba egy definicio - mást értenek szavak alatt ....
amit félre lehet érteni (vagy másképp érteni), azt félre is értik
kinai projektekben, kinaiakkal beszelve ez sokszor elöjön -
avl
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
#139810avl -böl: "nekem régi mániám a sok félreértés egyik oka: a legegyszerübb szó is mást-mást jelent (ablak egy restauratornak, egy tengeresznek, egy mai magyar / kinai / zimbabwei / kamcsatkai üvegesnek) ..."
ezt meg latom epp neked irtam: #16069avl Vision : "pl. a közeposztaly az is aki az atlag alatt van; szerinted nem ? (akkor nem azt érted alatta, mint a világ ...és úgy nem lehet beszélgetni, ha az ablak alatt kereket, az ajto alatt tükröt ért valaki)"
sajnos a szavak alatt sokszor mást-mást ért 2 ember; akkor is, ha van "hivatalos definicioja" ...pl. divatosan kommunizmusrol beszelnek gyakran, mikor szocializmusrol kellene (kommunizmus sosem jött létre)
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
mivel motorok egesfejleszteseben dolgozok ~30 éve:
"az autógyártók vezetőit elég komolyan gondolta" szerintem nem gondoltak igy, illetve a peremfeltetelek miatt ment arra
a peremfeltetelek pedig valtoznak! igy ertelemszerüen a "rendszervalasz" is
top actuell: [link]

azaz: meggondolják - hogy ez eddig tervezett, elég komoly kihivast jelentö - GHG=grennhousegas (CO2, CH4, ...) kibocstasi limitet kivegyek a szabalyokbol :-) nyilvan ez masfajta hajtaslancot ad, mintha marad(na)
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
"az ingatlan 5%-al van benne. Nem is értem miért mikor az emberek költségeinek jóval 5% feletti része az amit ingatlanra költenek."
nekem is az jutott egyebkent eszembe, amihez hasonlot #23307HussarF írt
egyszerüen ez egy masik (EU-ban inkabb kisebbsegi ...na nem úgy :-) csoport; pl. tulajok, en sem költök ra 5%-nyit, vagy maskepp: az elmult 10 evben a felét, vagy igen gazdagok
szerintem sem irja le a tarsadalom szamara, vagy atlagosan vagy median tapasztaltat, persze ez sok mas összetevö sulyozasara is igaz, meg az egyenieket plane nem; de valoszinü azok szerepe, inflaeredmenyt modosito nagysága kisebb (lehet ez tüzifa, benzin, tisztálkodószer ;-)
-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
nekem egyelöre nincs TIPS-em; gondolkoztam rajta, ezek voltak/vannak a shortlist-emen, az elsö 4-böl van is, meg XEON is

-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
azert akadnak a divatot persze nem ismerem, söt: nem is akarom követni (semmiben!!)
Scott Burns Couch Potato Portfolio 50% TIPS
The Larry Swedroe Eliminate Fat Tails Portfolio 35% TIPS
Bill Bernstein Sheltered Sam 30/70 Portfolio 28% TIPSes erre is emlekszem holdblog/citadella-columbus-moricz-cser : "állampapírból, különösen TIPS-ből (inflációindexált amerikai állampapír) több van. ...hosszú távon nagyon vonzó eszköz"
-
avl
senior tag
-
avl
senior tag
[lcapitalgains-tax] már amnnyire tartalmazza/hatja a "finomságokat"
-
avl
senior tag
[Stanford Artificial Intelligence Index Report 2025]
"Complex reasoning remains a challenge.
AI models excel at tasks like International Mathematical Olympiad
problems but still struggle with complex reasoning benchmarks like PlanBench. They often fail to reliably solve logic tasks even
when provably correct solutions exist, limiting their effectiveness in high-stakes settings where precision is critical." -
avl
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
szerintem tul hamarnak látjátok/látod/láttatják (lehet kell a pénz ;-)
programozás 1 kezdeti lépés
annak kiterjesztése "mindenre", célok definiálása, meghatározása, a széles elterjedés több idöbe fog kerülni; sok turpisság jön még közben
kicsit olyan mint 1 db-ot csinálni vs. tömeggyártás, hogy 10millio is olyan legyen, és van-e rá igény stb. nem eszik ezt sem olyan forrón
-
avl
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
igen IBKR-nel ez elég heves, és a mi szemszögünkböl (="mezei felhasználó") nem érthetö
...ráadásul van - talan bitcoin jellegüekre ismerten - olyan "engedély", amit teszt utan megkapsz, aztan valamiert visszavonják :-)ilyenre nem annyira jok; "" alatt nem tudom mire gondolsz, en DE000A2T5DZ1-t azaz Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities
vettem/tartok IBKR-nel, az siman megy; nem "egzotikus" eszköz (szerintem fontos, legyen vele kereskedés komolyan), [link] ebben a forgalom Xetran napi atlag 5m €-nyi, ...nem szoktam piacot mozgatni a vételeimmel
-
avl
senior tag
en magam nem foglalkoztam sosem NOK-kal; dr. Beck-et viszont értelmesnek találom (jonehany órát hallottam már töle/vele)
most rakukkantottam: €-ban legjobb allamkötvenyek ~3,7%-ot adnak norvegok böven vannak 4,1% felett ha NOK nem esik "eleget", akkor jobb, mint €-sak
szerintem fontos látni a diverzifikát: NOK-osba 2,1%-nyijuk van most ...ilyenkor "merem" leirni, hogy nekem 1 eszközben van 10% felett, de 11% alatt, 15-ben (köztük szeles ETF-ek többségben) van 2% es 9% között es tovabbi 19félében 2% alatt (es az összesböl alig nehany egyedi mint OTPrv, ANYrv, BMAP, a többseg maga is többfélét tartó ETF/bef.alap
-> nem nem mondom, hogy ez az "optimális" pláne másoknak, de azt mondom: diverzifika; azaz: sosem lesz optimális, és remélhetöleg sosem lesz nagy cumi sem;NOK, CHF nem annyira $,€ mozgasuak, nyilvan igy jo diverzifikalni
es nyilvan 2%-nyi penznek kis abszolut össeg esetén kb. nincs jelentösége sem
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
ami nekem korabbrol - tehat nem a mostani, nem Trump-os idök - még megmaradt: Merriman es Swedroe sem rajong, nem javasoljak a hosszu kötvenyt, ahogy értem/interpretálom: egyszerüen nem jó a hozamnövekedése a volatilitás (StandDevia) növekedéséhez képest egy rövidebb futamidejühöz, pl. ennek 14-16.oldala alapján
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
ebböl, németül beszél ~4:50-töl indoklasa kb.: US eljatszotta a biztonsagi hitelét, CHF folyton erösödik, evvel javitva a különben nem magas kuponjai
aranyban egyebkent nem lenne, de a nemzeti bankok veszik

-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
en sem vagyok szerintem "EUR kötvenybefektetö", bar nyilvan van
#22973Simia-ra tudok rimelni, ..csak még másabb következtetéssel (fogalmunk sincs mi lesz, tehat EUNA, VAGF, 2B7S, ENDH=L&G Emerging Markets Government Bond (USD) 0-5 Year es magyar allampapir), Ö ahogy írta: ugyanazon kiindulasbol rövid vs. hosszúra juthat valaki:
"ha veszek akkor is ETF-ben max 1-2 éveset, na meg persze magyar lakossági papírokat (ennek relative veszélytelenségéről azt hiszem pont Te győztél meg).
Ami viszont szerintem érdekes, hogy nagyon okos ismerősöm pont most vesz hosszú kötvényt pont ugyan ezen érvelés mentén"tenyleg visszavezet ez a kerdes oda: mennyi kötvenyt erdemes tartani, mennyire erdemes kötvenyt tartani ?
[vanguard1] [bonds-remain-favor-time-varying-model-portfolio] 2026 jan.-ban is:

en hajlok arra, hogy
- nem tul sok kötveny (max. 10 evnyi kiadásnyi)
- orszag: fogalmunk sem lehet melyik merre megy, ezért "mind" (US, EU, EM, HU), mint rv. ETF-eknél
- szamomra egyertelmü: hedgelve (es mivel HUF-ra nincs is- ha lenne sem biztos, hogy arra mennék -, hát €-ra hedgelt mint a fenti 4félém mindegyike) -
avl
senior tag
-
avl
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
láttal én is pár hsz. óta
szerintem fontos dolog az anyagi tudatosságTBSZ kérdésben ezek szerint tájékozatlan vagy
van 1 gyüjtöév, az alapján van elnevezve a TBSZ, annak dec.31.-éje után 5 evvel adomentes lesz, az 5+gyüjtöév alatt annyiszor es ugy kereskedhet az ember ahogy akar, valthat pénznemet, ad-vesz, ahogy akar, jöhet osztalék, bármi
elvileg 3 ev utan is kisebb "sarccal" vehetö ki, de szerintem ugy érdemes rajuk tekinteni, hogy min.5 evig ott marad es kesz.
az 5. ev vegen lehet tovabbvinni (gyüjtöev nelkül ujabb 5-re - nekem most fordult 3.szor a 2010-es TBSZ-em, 2.szor a 2015-ös, elöször a 2020-as #75318 , összesen 20+ TBSZ-em van, több szolgaltatonal, de van szolgaltato ahol összevonják öket, azaz pl. a 2011-2016-2021-es 2027 elejetöl együtt 1 TBSZ-kent vannak)
es ha az elsö "ötöst" megoldottuk, utána mindig lesz, ami fordul, es lehet belöle kivenni, akkor mar elég ~fél évet nagy kiadással elöre látni
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
a “kapcsolati tőke” kifejezés engem inkább bosszant is, mert -mostansag es HU-ban - túl nagy szerepű
mert egyebkent gondolom van / lenne egy elfogadhatóbb mértéke, szerepe -
avl
senior tag
tovabbra is a bond hedge, nem régi cikk case-hedging-currency-exposure-global-bonds
On average, the unhedged version has been nearly 3 times as volatile as the hedged version.
Currency hedging won’t always pay off for global-bond investors.... Overall, all but the most risk-tolerant investors are probably better off avoiding currency risk on the fixed-income side.
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
ez is igaz, es szerintem az is: evvel is visszaélnek többen/sokan
-
avl
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
"politikai karrier = mentelmi jog instant leadás" igen, ez sem felel meg normális elveknek; illetve mutatja, hogy maguknak szavaznak, nem valami nagyobb közzség, pláne ország érdekei szerint, hanem saját érdek (es családi, haveri kör)
gyanítom ez mar mind "poli dili", nem "tozsde_es_gazdasagi_hirek"
annyiban kapcsolodhat persze "tozsde_es_gazdasagi_hirek", hogy lathato sok orszagban, e szempontbol hasonloan megy ...legfeljebb nem ennyire arcátlanul (?) illetve marad másnak /"átlagpolgárnak" is
-
avl
senior tag
szerintem is lehetne es kellene valtoztatni a szavazasi eljarasokon, de nem megvalosithato
szokták mondani: autovezeteshez kell jogsi, orszagvezeteshez meg nem ? nincs ez jól
hasonloan: ugyanannyit er annak a szavazata, aki a legkevesbe sem foglalkozik a kerdessel es azé, aki igyekszik tajekozodni ?? nincs ez jol (ami nem egyszerü, mert nyilvan minden politikus hazudik, amit mond valasztas elött, abbol nehez következtetni a valasztas utani tetteire); pl. lehetne egy tajekozottsagi felmérés és annak eredmenyével súlyozódna a szavazat
normalis helyzetekben aki szakertö annak nagyobb szava van, mint egy kivülallóbbnak
-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
igen, mint irtam nekem is furcsa, szemet szurt
...de nem gondoltam vegig, hogy valoban egyszerüen 50-50%-e (BME-n egyik csavo ugy ment vizsgara, hogy 50% hogy atmegy, 50% hogy nem, illetve: ötöst kapok: 50% vs. nem, az is 50%
)a bukta tompitasa kapcsan nekem "mániám" a diverzifika, itt most ugye a hedge es $ kapcsan került elö, nehanyszor többnyire "le lett szólva", hogy hedgeltre utalok (lasd arany ;-)
most epp erös a HUF, nyilvan volt aki 410 HUF/€-nal is valtott;(jó!) diverzifika nezhetö ugy, hogy csökkenti a buktát, meg ugy is: jaj, de szar eszközeim is vannak
es mas ha valaki 1 eves megtakaritasarol van szo, ami 1-10-20 havi megelheteset fedezi es ripsz-ropsz ujra tudja termelni es mas ha 30+ ev megtakaritasa, 100+ ev megelheteset fedezi; es nem tudja ripsz-ropsz ujratermelni => nem ugyanaz a "teljes nullazas" sulya es nem ugyanolyan fontos a hozam, masutt van a hozam/risk "optimuma"
-
avl
senior tag
nem bíztok bennük : bonds-remain-favor-time-varying-model-portfolio ? 2026.01.22-vel is:
"The portfolio’s emphasis on fixed income allocation provides income, endurance, and diversification to help an investor stay the course and remain invested"

...igaz ennek utolso sora azert ....fura: ~50% az alulteljesites esélye :-)

kicsit szurkálóbban, de nem a szurka a lényeg, hanem a "fact": en evek ota felvetem itt a € hedge-et, nekem AVWI-s ETF-em is van ugy, meg legtöbb bond ETF-em hedgelt (EUNA, VAGF, 2B7S,...)
szerintem a hedge a diverzifikacio resze: legyen ilyen is, olyan is, pont azert, hogy egyik penznem erös mozgasát se szivjuk meg annyira (viccesen: egyik esetben se nyerjünk tul nagyot)korabban linkeltem bankeronwheels-töl ajanlast: #130940 (javaslom ujra meglesni), hogy bond-ot hedgelve tartsunk - sajnos most latom, hogy premium lett a kibontasa, igy csak rövid most:
-
avl
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
"Nyilvánvalóan nem arról szól ez az ügy,"
szerintem nyilvanvaloan nem tudjuk miröl szol
talalgatasok vannak, van ott biztonsagpolitika, asvany, viz, es szimplan ego is: olyan elnök lenni a töriben, aki legnagyobb mertekben növelte USA területét; vagy csak egyszerüen ovoda, en vagyok az erösebb, enyém a lapát
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
es #22491kardkovacsi: legyen igazatok! ..en szkeptikus vagyok
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
szerintem értjük egymást
(nem szerencses azt irni, hogy "Én abban nem hiszek, hogy náluk a vagyon" ...persze lehet ugy is érteni: nem hiszek benne, hanem tudom.)
nyilvan: peace!
ami szerintem ma is lathato: a vagyon segit annak bebetonozasaban
azaz: szerintem eddig is sikerült többeket, sokakat "megvásárolniuk"
szinte mindenkinél van az a pénz (eszköz pláne [fenyegetés, olyan fellépés ...és az ezt "biztosító munkatársak" pénzért megvehetöek]), amivel az eredeti elvei ellenében cselekszik
ahogy Roger Waters szövegben van: "Each man has his price, Bob, and yours was pretty low." -
avl
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
en is felkaptam a szemem azon: "Én abban nem hiszek, hogy náluk a vagyon"
a vagyon naluk van, az marhasag, hogy nem naluk van. az korrekt amit utana irt, hogy persze folyamatos aramlas van; 50 eve sem naluk volt, meg X ev mulva sem naluk lesz
..persze ha a vagyon akkora es ügyesen hasznaljak, avval ki tudjak nyujtani az "idejüket"
de semmi sem tart örökke törtenelmi tavlatban, egyéni élethosszakban sajnos tarthat túl sokáig
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
"Egy 1m3 gázban kb. 10 kW kivehető hő van, egy kondenzációs kazánnal az 9 kW, sima turbóssal 7kWh. 1 kW villany meg 71."
a számokra kérdeznék rá:
- 1m3 gazban 10kW hö: o.k., szerintem, adatok szerint is (aktualis szamlam szerint 9,83)
- a 9kW es 7Kw, azaz ~90% ill. ~70% hatasfok honnan ? akarmilyen elöremenö (fütesi) vizhöfok esetén ??
- "1 kW villany meg 71" ezt vegkepp nem értem 71 micsoda ? Ft ? aktualis szamlam szerint

maga az 1kWh A1 tarifaban joval kedvezöbb, mindennel (rendszerhasznalat, elosztoi alapdij) együtt ilyen fogyi eseten 3015/79 ~ 38,2 HUF/kWh jön ki
-
avl
senior tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
durva; en itt ezt lattam:

itt pedig mint amit te tettél be (ez juliusbol):

nincs a "fiataloknak" penze ra, es persze ez a megalomania is belejatszott:

-
avl
senior tag
magam is így gondolom;
senki nem szolt a lengés "periódusidejéröl" sem, termeszetesen nem szabalyosan allando periodusidejü; nem feltétlenül 1-2 évben, hanem "történelmi távlatokban" akár több száz évben gondolva, pl. mennyi ideig volt rabszolgasag, mennyi ideig volt Jugoszlavia, Szovj.unio; stb. -
avl
senior tag

-
avl
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
"Mintha minden amit a 20. században értéknek tekintettünk, ment volna a szemétbe"
[uj-vilagrend] "A Demokrata Párt elmúlt időszakának retorikájában tetten érhető, saját szavazótáborukat is elidegenítő túlkapások extrémek voltak. Gondoljunk csak a kiskorúak gender változtatására és a kötelező DEI tréningekre, az illegális migráció problémájának negligálására, vagy a „tantervek dekolonizálására” elnyomók és az elnyomottak közötti faji hatalmi hierarchiák alapján. Természetes fejlemény, hogy miután az inga túlzottan kileng, egy ellenirányú korrekció lép fel....Ahogy Will Durant történész írta, a civilizációk olyanok, mint egy inga: a rend és a káosz, a szabadság és a kontroll között lengenek. Azonban ahogy a Trumpot szülő demokrata túlkapás korrekciója, a Trump jelenség ellenreakciója is elkerülhetetlen."
-
avl
senior tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
nekem is az jutott eszembe rögtön, ami: #22368Ixion77 "Nem csak amerikában. "
(HU, RU, A, D, ...mindenhol, tapasztalatat alapján is, több országban vannak ismeröseim, barátaim, akikkel korábban éveket voltam "közösségben", ...de elvileg is)
szerintem ez szinte elkerülhetetlen; óvatosan szabad/érdemes magunkat bárminek* is kitenni, mert az hatni fog ...mindenkire (na nem egyformán, de annál a legveszélyesebb, aki azt hiszi, hogy ááá, rám ezek nem hatnak!)
igaz ez kajara, agymosósnak tünö dumára, környezeti ártalmakra, emberi közösségre, barátokra, stresszre, médiatartalomra, ...
-
avl
senior tag
[updating-my-favorite-performance-chart-for-2025
ez meg nem semmi:
-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
e szempontbol pongyolan fogalmazhatnának/írhatnának de ebben az esetben az altalam beidezett kis resz visz félre!
belinkeltem fent is, de ujra es az 1 mondatos idezet helyett:

érdemes az 1-1 beidezettem helyett az egeszet olvasni tölük
kicsit kötözködös kedvedben látlak most :-)
"legtöbb fő indexet aktívan menedzselik (ki-be kerülnek komponensek, változnak a súlyok), ezért enyhén szólva nem stimmel egy S&P-t simán "részvény" kategóriaként megnevezni - gyak egy konzervatív hedge fundhoz lehetne hasonlítani." tenyszerüen igaz, de senki sem igy veszi
"Igen természetesen mindig is megsózzák egy kicsit a fő mondanivaló ellenkezőjével is a tartalmat, hogy később, ha elsz.ródnak a dolgok, lehessen mire mutogatni."
en sok eve olvasom öket, az alapjan van a véleményem, ök korrektek, az irasaikbol nem jön le évek óta bárminemü mutogatási szándéknaná hogy valság is van mindig, esély arra ..pont a legutobbi irasa is erröl
"Losses always have been and always will be a big part of investing in the stock market."

-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
szerintem a 2 linkelt szerzö korrekt;
többnyire / szinte mindig ETF-röl, nem egyedi rv.röl gondolnak, írnak
sosem adnak predikciot, a bizonytalansagot hangsulyozzak, pl.
"I will never be certain about the future. I’ve read too much about the past to be confident about the future. History is full of unpredictable events so the only thing I am confident about is that the future will be full of them too."
"I’ve always found it’s more useful as an investor to prepare than to predict."
"I don’t know how this experiment will unfold. Anyone who tells you they do is either delusional or lying."
-
avl
senior tag
válasz
Paxker315
üzenetére
"Ami tényleg érdekes, hogy mennyi marad levonások" szerintem is (en ugye Holdra komoly összegeket biztam, bizok)
mindig megy a költseg mantrazasa, neha szamszerüsitve is, pl.

en meg mar tettem fel hosszabb tavrol is, hogy pl. Hold rv. alap (hivatalosan nem kis költseggel) vs. "alacsony költsegü ETF" hogy nez ki ...nagyon nem ugy, mint a fenti tabla

persze barmikor barmibe bele lehet futni; siman lehet, hogy holnaptol a Hold igen gyenge lesz (..en nem fogadok erre, de lehetne ez)
1 marad: a diverzifika minel több szempontbol, es sehova sem "túl" sokat
-
avl
senior tag
válasz
donat_sz
üzenetére
áá, semmiképp nem mondanám, hogy mire számítsunk! illetve: bármire / mindenre; soha senki nem tudja
It gets worse. Look at 2025. At the end of 2024, forecasters were actually not too far off— the median prediction was only a slight underestimate of what actually happened in 2025. But by early spring, when President Trump's tariff wars started, most of the forecasters had changed their tune, and half were calling for the market to decline.

azt meg nem gondolnám, hogy többet tudnék
ezek kicsit korabbiak:
[investing-a-lump-sum-at-all-time-highs-2]
[all-time-highs-usually-lead-to-more-all-time-highs-in-the-stock-market]
[should-you-buy-at-all-time-highs]

there is no historical evidence that buying international stocks (Developed or EM) near an all-time high is followed by worse short-term performance. If anything, there is some evidence that short-term performance may be slightly improved (at least for EM stocks).
-
avl
senior tag
ez 7:16-nal

-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
szerintem en értem, mit jelent €-ra hedgelt vs. nem; hedge kérdését évek óta fel-felvetem, pl. #54518avl; nálam ez is diverzifika: van hedgelt es nem hedgelt (ez sokkal több) cuccom is
természetesen tudni kell, hogy egy dolog amiben "nominalt" a hozam, masik a befektetö élet/kiadás központjának megfelelö pénznemben a hozam - ez barmelyik iranyban okozhat különbséget; ez utobbit teljesen figyelmen kivül hagyni (azaz semmit sem hedgelten tartani) szerintem nem szerencses ...
altalanossagban egyetértek, hogy a - cégek, érdekeltektöl szarmazo - ajanlasokkal ovatosnak kell lenni; ...itt nem értek vele egyet :-)
az eredetileg linkelt Wisdom kinal ilyet is, olyat is, annyira nekik nem érdekük hogy hedgeltet vegyenek a nem hedgelt helyett
masik forras, ausztraloknak is ajanlott a hedge:

There are three main reasons that an investor would want to invest in gold: diversification, crisis hedging, and tactical trading. Of those three tasks, unhedged gold has historically been very good at two. For one, unhedged gold is uncorrelated with most traditional portfolio exposures, making it a great diversifier. Secondly, both gold and the USD tend to appreciate in times of geopolitical tension or unexpected market downturns. This is due to their reputations as safe haven assets, making unhedged gold also a very effective tool for crisis hedging.
However, this is not to say that currency hedged gold cannot be used as an effective diversifier. Over the past decade, hedged gold has had a lower correlation to global equities, broad commodities and Australian government bonds than unhedged gold. For investors with significant exposure to these assets, hedged gold may still be an appropriate long-term holding.
...
But for most investors, hedged gold is most appropriate for tactical trading and capitalising on movements in the gold price. "kiemelem: "pure gold exposure without contending with fluctuating foreign exchange."
Ti maskepp latjatok: hedgelessel jön rá a "nemhogy megszüntetne valami rizikót, de extra árfolyamrizikót tesz az egyenletbe"
én magam nem is foglalok állást, - szoval nem is kell velem vitatkozni :-) - mindegyikben látok rációt
...hozhattok "linkeket" a masik oldalraa mostani linkem sem tünik elsöre érdekeltnek, mégis
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
"Ez a EUR-ra hedgelt arany elég furcsán hangzik nekem...emiatt felvenni egy USDEUR short pozíciót indokolatlannak tűnik"
[currency-hedging-and-vaulting-location-gold-in-all-its-flavours]
"Even when an investor doesn’t have a specific view on
currency direction, currency hedging may simply remove an extra investment decision. After all,
an unhedged position is like taking a commodity view plus a currency view.""The currency-hedging objective aims to protect clients’ gold investment, which is usually
denominated in US dollars, from the exchange rate fluctuations between the client’s currency of choice and the US dollars" -
avl
senior tag
ha valakit melyebben erdekelne,
KTH-s Degree Project in Mechanical Engineering, A literature study of rolling
resistance and its affecting factors

ez meg "An innovative experimental on-road testing method and
its demonstration on a prototype vehicle" -böl:
konkret esetben nyilvan tömeg, gumi, utminöseg, homlokfelület, legellenallasi tenyezö, sebesség, stb. hatarozzák meg, hogy melyiknek mekkora a szerepe (kamionnál a tömeg miatt brutalis a gördülesi ell. szerepe!!)
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
nekem volt is plotinus-om is #138907 (ezekert is tartom marhasagnak, amikor "uj, fogalmatlan fiucskak, lanyocskak" probaljak "ekézni") -
avl
senior tag
4%: volt az elsö ilyen paper; azota sokminden van pl. vagy Common misconceptions about the 4% rule. vagy:

ebben meg a 4% real return-höz is van adat:
en a magam reszeröl viccesen alacsonynak tartom a 25szöröst, azaz biztosnak hinni a 4% Safe Withdrawal Rate-et; a jövö felé rengeteg bizonytalanság van
-
avl
senior tag
egy full reszveny ACWI-nek 5.5-5.6% hosszutavon a real return-je;

...joval nagyobb vola mellett, 2021-2022-ben Citadella ~18%-ot, ACWI meg 30%-ot esett, es 2 evig nem jött vissza, Citadella meg 1 ev alatt visszament:

-
avl
senior tag
a közvetlenül nekem azt jelentette volna, hogy nem ETF-ben, hanem közvetlenül=direkt az allamkötveny (mint magyar allamkötvenyek)
ezek szerint nem hedgelt ETF-ben ? miben ? gondolkodtam treasure ETF-eken, de $ es elnökük miatt en csak €-ra hedgeltet veszek
2 idötavos bond ETF-re a hedgelt es nem hedgelt hozamaik:

ugyanakkor global aggregate-böl:

-
avl
senior tag
-
avl
senior tag
válasz
lemusz
üzenetére
szerintem igen, lasd "Az Alapkezelő célja, hogy a befektetési lehetőségek figyelembevételével az Alap forrásainak átlagosan legalább 80 százalékát
fordítsa részvények (alapvetően magyar és más közép-európai részvények) vásárlására. "0,01milliotol :-) azaz 10e HUF-tól
mivel "Nem érzem helyénvalónak az összehasonlítást" ? szerintem bármi bármivel összevethetö; célszerü persze egyre közelebbi dolgokkal
szerintem: diverzifikacio; passziv ETF is, jo(nak tünö) bef.alap is, allampapir is, hedgelt ETF is, ....és semmit nem eladni ;-) (pl. egy uj divathóbort vagy "meglátás" esetleg "tudományos publika" miatt)
barmelyikéröl lehet tudni, pl.
Új hozzászólás Aktív témák
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- OLED TV topic
- PlayStation 5
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Xiaomi Mi 9 Lite - kilencre érdemes lapot húzni
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- ROG Strix GeForce RTX 4080 16GB GDDR6X OC Edition
- Ryzen 7 5700X / RX 7700 XT 12GB / B550M WIFI / 32GB RAM 3600MHz / 1TB NVMe SSD / 650W GOLD
- Samsung Galaxy S24+ 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Razer BlackWidow V4 PRO 75% - US + AJÁNDÉK RAZER VIPER V3 PRO
- Bomba ár! Dell Latitude E4310 - i5-520M I 4GB I 160GB I 13,3" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Hp, Dell, Lenovo gyári 65W USB-C / Type-C töltők, tápegységek
- TAVASZI AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- AKCIÓ! Lenovo Ideapad Gaming 3 15ACH6 notebook - R7 5800HS 16GB DDR4 1012GB SSD RTX 3050 4GB
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
) !
egy S&P ETF az

) adatok alapjan (ez tulajdonkeppen a momentum faktor; ha egy uzlet egyszer beindul magyar mondás)

sejtettem; A) kivancsi vagyok Vision is ezt erti-e alatta

...hozhattok "linkeket" a masik oldalra

nekem volt is plotinus-om is