Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- lezso6: Kvaterner szégyen
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
"Ez a EUR-ra hedgelt arany elég furcsán hangzik nekem...emiatt felvenni egy USDEUR short pozíciót indokolatlannak tűnik"
[currency-hedging-and-vaulting-location-gold-in-all-its-flavours]
"Even when an investor doesn’t have a specific view on
currency direction, currency hedging may simply remove an extra investment decision. After all,
an unhedged position is like taking a commodity view plus a currency view.""The currency-hedging objective aims to protect clients’ gold investment, which is usually
denominated in US dollars, from the exchange rate fluctuations between the client’s currency of choice and the US dollars" -
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
+#22109: ha azon rágnám a körmömet, hogy mikor vegyek BYD-t, akkor ezeket végigzongoráznám. De ha minden egyes részvénnyel, amit nem veszek meg ezt tenném, kevés lenne az NVDA chipgyártó kapacitása, hogy a modellezéshez elegendő kapacitást pakoljak a PC-mbe...
Egyelőre a pénz fejvesztve menekül mindenbe IS - többek között kínai papírokba is pakolják a lóvét ezerrel. Aztán ha kijön valami "megrázó hír", akkor elkezdenek pucolni a bátor, mindent jól beárazott befektetők.
Apropó, hogy is állunk a jól beárazott Palládiummal pl? Tegnap pikpakk 16% mínusz egyik napról a másikra. tudom, látszólag irreleváns, de talán mégse. "full racionális" alapon nyomták bele hónapok óta a pénzt, így jóval nagyobbat tudott esni. Nno emiatt is vagyok kcisit óvatos olyan papírokkal, melyeket hónapok-évek óta tömnek megállás nélkül...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
Én ezzel nem értek egyet. Szerintem ezek le vannak nagyon maradva, amikor drága volt az EV akkor azzal ment a kábítás mekkora értéktartása van most amikor sok gyártónál már közel paritás van, feleszméltek, hogy jajjj mekkora értékvesztés van.
Valójában innen már szerintem együtt fognak mozogni mivel árban nincs nagy különbség. Illetve lassan a gyártók is tanulnak. Az Audi eTron és Porsche Taycan esetén a nagy degradáció is problémákat okoz de ilyen van sima ice-nél is, hogy egy-egy rossz motor miatt összecsuklik egy modell használt piaci ára. -
Catman
aktív tag
válasz
aAron_
üzenetére
Szerintem elég erős a cégek részéről a FOMO. Amelyik AI cég nem tol bele minden pénzt, az le fog maradni. A többi cég pedig próbálja beilleszteni az AI-t a folyamataiba, hátha sikerül hatékonyságot növelni. A probléma, hogy még senki nem tudja, mire lesz ez hosszú távon jó, de senki nem engedheti meg, hogy kimaradjon. Nem tudom, lesz-e crash, de sok pénz el fog égni, és sok cég el fog tűnni a süllyesztőben.
-
kardkovacsi
senior tag
-
j0k3r!
őstag
válasz
aAron_
üzenetére
A crash-nek nem tudom mi a definíciója, de mivel mind az S&P500, mind a Nasdaq100 eléggé AI fejnehéz, ezért ha egyszer úgy dönt a piac, hogy átértékeli az AI-hoz köthető vállalatokat (pl.: ami most 35-ös P/E-n fut az inkább 20-25-öt ér), mert nem jönnek a beígért eredmények/profit, akkor az index szinten is látványos lesz. Ez persze nem egy Dotcom crash, de egy 20-40% közötti korrekció nem lepne meg.
-
aAron_
őstag
válasz
aAron_
üzenetére
+ infó: diszkontráta kamatvágástól nem fog megváltozni, amennyiben az már beárazott. Összes lejáratú hozam forward O/N hozamok sorozata.
Valszínűleg te néztél el valamit, azok közül, amiket írtam. Legvalószínűbb, hogy különböző kontraktusok árfolyamának vetted a hányadosát (ha csak valami indexet néztél pl.).
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Egy aktív alapkezelőnél a vállalt kockázatokat külsősként felmérni nem kis munka, gyakorlatilag komplett audit. Karrierje során ezermillió lépést hajtott végre, melyből minden adás/vételnek kisebb nagyobb mértékben eltérő a kockázati szintje, saccolni lehet az éves átlag kockázati szinteket az állomány alapján.
Igen, feltételezem, hogy nem extrém rövid lejáratú opciókkal pókerezett, hanem részvénymix<->kötvénymix tánc. Utóbbira egyébként olvastam is valahol egy nem bulvár cikket, ha megtalálom linkelem: kielemeztek egy rakás aktív TA alapú kereskedési stratégiát átnyomva rajtuk 60-80év árfolyamadatait: csak pár db olyat találtak, ami konzisztensen felülteljesítette a piacokat, közös jellemzőjük, hogy (valamilyen metrikával, pl RSI, Buffett index, stb) erősen túlértékelt piacnál kötvényekre váltottak különböző, akár 100%ban és alulértékelt piacnál visszavették a részvényeket. Shorthoz egyik nyertes példány se nyúlt.
#21892: rollover effektus lenne
? -
Ringman
félisten
válasz
aAron_
üzenetére
nyilván nem fog teljes körű programot előhúzni és elég sarkosan gondolkozni, de a valós problémára semmilyen megoldás nem jött eddig, csak hogy _lehetetlen_ megadóztatni a top 0,1%-ot, mert csak, hát úgy sem sikerülne. (vsz. addig nem, amíg megveszik kilóra a politikusokat meg a közgazdasági publicistákat is, hogy leírják a dollármilliárdosok által tulajdonolt sajtótermékekben hogy nemzethalál lenne az, ha legalább egy részét leadóznák a milliárdosok annak, amit egy átlagember)
abban viszont igaza van, hogy ha úgy döntenek, hogy átteszik a székhelyüket, attól még az ingatlantulajdon az országban marad, aka adóztatható, max eladják a portfoliot.
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Ekkora hiánnyal már nem beszélhetünk "forrásról". Kb mintha a hajó oldalán lévő léket megtartanánk, hogy onnan jöjjön a WChez öblítővíz és csak a negyedét foltozzuk be miközben a lék növekszik.
Itt a szép ződ baloldali UK-ben meg bevezetik az elektromos autók kilométer (bocsá mérföld) alapú adóztatását. Ááá, nincs is leégve a brexitelt költségvetés...
-
Dare2Live
félisten
válasz
aAron_
üzenetére
Japán (is) spec eset... de lakossága 1990ban 124millió fő volt. 2023ban 124millió fő. A lakosság száma és a fogyasztás nem változott ~30év alatt.
Tudom Japánnal szoktak ilyesztegetni náluk is gyorsan fog felfutni a népességcsökkenés -1millió fővel "riogatnak" (meglessz) de ha csak demográfiát nézed összességében jobban állnak mint MO/KEU. Egészségre, munkamorálra pedig más dienzió Japán. A 65évesek ott egy más egészségügyi dimenzóban vannak mint a magyar 65évesek.@avl
Nekem afrika black box. Törzsi, vallási törések államokon belűl. Alapvető gond, hogy Kínával szemben ők (is) versenyképtelenek olcsobb a szappant kínából behozni mint ott legyártani. Nem látom a fejlett saját technológiákat a tao... mentalitású 996os dolgozókat.
Változó de jellemzően rossz, magyar dimenzióban lévő jogállamiság/korrupció.
Mondanám a köv 20év nyertesének Kínát de az elmúlt 30év is többek közt az övék volt. TFR még a 2010es évek elején is 1.6 körül volt lassabban csökkenő lakosság nem japán/magyar féle összeomló. Persze felettük is ott a bárd de fő 5éves prioritásnak várják. Kiderül ők tudnak e a jelenséggel mit kezdeni.
@t72killer
Ma beszélgettem barberemmel, felesége féléve jelentkezik kb minden hova. Ha meghalják bölcsis a gyerek szó bennakad... és gyorsan lezárul a folyamat.
Aztán megy a fejvakarás, hogy TFR zuhan, nem akarnak nem másodikat de elsőt se... -
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
igen, ezt is gondoltam, hogy régiónként (akár Mo.-on belül is), országonként ez nagyon különbözöen alakul, de világszinten más
mondjuk EU / Hu csökken, Nigeria, stb. meg nö, aztan az is tetözik
az is igaz persze: "az afrikai" rengeteg uj millionak eddig sok fogyasztasa nem volt, de gondolom ez is nöni fog, ott is lesz "gazdagodás-fejlödés", amennyi emberrel egész EU csökken, annak többszöröse jelentkezik valamikor Afrikában; momentan nem nagy, de bövülö fogyasztással
és nyilván Afrikaban is orszagonkent valtozoan, es biztosan nem teljes szinkronban megy a nepességváltozás (nem annyival több X-ben, mint amennyivel kevesebb Y-ban)
a felgerjedö es felgerjesztett fogyit jol mutatja HU hasonlo abraja: [link] miközben a lakossag fogyott, ez ~4szeresére nött:

nna, csak jobban élünk mint
négy,nyolc,tizenkettö, tizenhat éve
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
A gond az, hogy ahova tolódhatna, azok a régiók még az 1850-es Japán vagy Kína szintet se nagyon ütik meg fejlettségi szintben, sőt.
Ha a kb 200év alatt összerakott modern civilizációt nem akarjuk leereszteni egy újabb sötét középkorba, akkor nagyon sürgősen brutál családpolitikát kellene bevezetni, konkrétan a gyerek nélkül lébecolónak nuku nyugdíj, dupla adó, negyedannyi szabadság.
Cégvezetőknek, akik szivatják/nem veszik fel a szülőségre készülő jelöltet letöltendő börtön+vagyonelkobzás. Mindezt globális szintű összefogással: ha adóügyben csodák csodája pikpakk megegyeztek egy AEOI-ról, akkor lehet a demográfia a következő. Kényszer? Az. De másképp végünk van, mint a botnak, az afgán bevándorló ha egyáltalán lesz még (mert náluk is meredeken esik a fertilitás, már "csak" 5 gyereket csinálnak átlagban) nemigen fog űrprogramot szervezni, sebésznövendékeket tanítani.
A nagyon hosszú visszacsatolás miatt a demográfia problémáira nem gyógyír a "mindenható szabadpiac/kapitalizmus", sokkalinkább előidézi azokat.Hogy kicsit ON legyek: Nasdaq úgy tűnik nekiáll a réstöltésnek. Nehezen emészti a piac a hosszú amerikai leállást, talán arra számítanak, hogy Tramp-Lee rúg még egyet az árfolyamgörbékbe, mielőtt kiegyezik a demekkel.
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
"Tipikusan jó ingatlaneladási időpontnak tűnik."
Óvatosan úgy fogalmaznék, hogy a leggányabb területeken (Baranyai zsákfalvak, említett Békés megye, stb) lévő kégliket ha van valakinek "tartalékban", akkor azokat sürgősen ki kell szórni. Az még hagyján, hogy ennyi helikopterpénz az életben nem lesz a piacon, de megveszett, mindenáron magyar világvégeken vályogdüledezőst venni akaró vásárló se nagyon. Az albérletet csepegtető, jól kiadott pesti lakást nem biztos, hogy eladnám ha lenne, még akkor se, ha közel bécsi árakon adják-veszik ezeket.
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
arany kapcsán: [whats-going-on-with-gold] szerintem gondolkodo, körültekintö, tajekozott embertöl
-
Vesa
veterán
válasz
aAron_
üzenetére
'car sharing'
A car sharing/önvezető taxi nem váltja ki a saját autót és a mindennapi autózást. Annyira nem tud olcsó lenni. Lokálisan egy taxi helyett kiváló, családnak, sokat utazóknak nem alternatíva. Nem beszélve olyan apróságokról, hogy nem mindenki akar random idegenek után beülni egy autóba.
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
A többletsúlyért egyértelműen az akksi felelős.
Városokban még csak elmegy a taxizgatás, de vidéken, aktív gyerekekkel (2 suli, 3-4 különóra, melóba kell járni, stb - busz meg jó, ha óránként van) nincs alternatíva. Kb az EU területênek 80-90-%-án. Most ezt pont kocsiból írom, karateórára hoztam a nagyobbikat a szomszéd faluba, fél óra és viszem haza. Tegnap este meg egy 3órás ÜSTÖKÖSNÉZŐ túrát tettem a megyénk szépeges részébe, nem akarom tudni akárcsak robot taxival mennyi lett volna ez.
-
Ringman
félisten
válasz
aAron_
üzenetére
igen, valamint pusztán a károsanyag-kibocsátás és zajszennyezés miatt is szépen lassan ki kellene minden belső égésű motorral rendelkező személyautót és kishaszongépjárműt szorítani a lakott területekről.
az eu-s autógyártók vsz. úgy lemaradtak, mint a nokia az okostelefonok piacán, de ebben az iparban nagyon sokan dolgoznak, úgyhogy vsz. ki lesznek mentve.
-
-
j0k3r!
őstag
válasz
aAron_
üzenetére
"Megfelelő diverzfikációval a kockázatok kezelve vannak."
Kérdés, hogy ez a valóságban mit jelent? Milyen ETF-ek milyen kombinációja az, amivel azért vállalható a hozam, de mégsem 10 db AI-hoz erősen köthető vállalatban van a pénz 30-50%-a. Illetve szerintem a 3. pont nagyon fontos, mert azt nem lehet "pénznyomtatással", hitellel, jegybanki/kormányzati mentőövekkel, stb. áthidalni, mivel ott a fizikai valóság korlátaiba ütközünk.
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Ha csak harmadekkora optimalizálási kapacitások vannak kuncsaft oldalról, akkor bizony egy erős túltermelési válság várható: "Alibaba Cloud says it cut Nvidia AI GPU use by 82% with new pooling system— up to 9x increase in output lets 213 GPUs perform like 1,192"
mindenesetre beszédes, hogy a mindennek alfája-omegája NVDA egy ideje konzekvensen alulteljesíti a NASDAQ-ot.
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
[why-i-dont-own-any-gold] "But I think it boils down to the historical return profile. I know stocks go through booms, busts and lost decades but gold went on such a terrible 40-year run that it makes me nervous to hold it for the long run."
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
aAron_
üzenetére
Hogy lehet az arany túlvett?
TA értelemben tehát úgy, hogy a jelenlegi árfolyama jelentősen eltávolodott a mozgóátlagaitól.
A te logikád szerint részvény sem lehet túlvett, mert a jövőbeli jövedelemtermelő képessége, ezáltal az értéke ismeretlen mindaddig, amíg az meg nem történt. Mégis értelmezünk túlvettséget az alapján, hogy az elemzők szerint mennyi lesz várhatóan X év múlva az értéke és az hogy viszonyul a mostani árfolyamhoz. A cégek várható értékét elsősorban a nyereségtermelő képessége határozza meg, de nem kizárólag. Lásd pl. MSTR.
-
julius666
addikt
válasz
aAron_
üzenetére
A chart utáni linken láthatsz szektoronkénti bontást. COVID után szinte minden szektorban kilőttek a marginok, általánosan simán elmondható, hogy van miből engednie a cégeknek. Mint ahogy kénytelenek tenni is, ez megint nem teafűolvasás, leolvasható már a chartokról.
A nagy kérdés, hogy a tőzsdét ezek a dolgok miért hagyják teljesen hidegen. A hosszú kötvények már egy ideje lassulást áraznak. Kirobban egy történelmileg súlyosnak számító vámháború, a befektetők meg nekifutásból ugranak bele a hintába:
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
jogos, most nézem, Belarusz, Oroszo, de még Albánia sem tag.
Akárhogy is súlyozzák, annak az adatpontnak nem sok értelme van, a többi viszont kb megáll. -
Dendytv
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
ha valaki gondolkodott mostanában még az arany hosszútávú szerepéről, kiváncsi lennék, mire jutott.
Nem vagyok egy nagy elme, de szerintem Trump egész ciklusát végig követi majd ez az őrület, és mivel a befektetők őrület közepette gold-ba menekülnek ezért szerintem is még emelkedni fog hosszabb távon, nyilván korrigálva de úgy gondolom van feljebb.
-
BlackV
őstag
-
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Akkor próbálj kicsit a sorok között olvasni
. A "mostaninál jelentősen jobb ajánlatokat" vár - értelmezze ezt mindenki úgy, ahogy akarja. Nem, ő nem az a kategória, aki kerek perec kijelenti, hogy nyakunkon a dögvész, de valami érdekes módon mégiscsak komoly %-nyi cash-el szokott rendelkezni, amikor a dögvész prezentálja magát.Az "értékelésnek" két komponense van, az egyik a teljesítmény (sales, earnings, stb) a másik az árfolyam. És itt egy apróság: 2008 óta a jóléti országok nagy cégeinél is sokszor az jelenti a "növekedést", hogy kib.sznak az utcára x ezer dolgozót. Ez szépen mutat az aktuális Earnings-en, csakhogy ennek az a vége, mint szerencsétlen intelnél, aki kirugdalta a cégtől a hozzáértőket és világvezetőből az akkor lesajnált AMD bérgyártójává degradálódik lassan.
-
Dare2Live
félisten
válasz
aAron_
üzenetére
Akár az is. Vagy ld légtérsértés. Érdemi/direkt az elmúlt 3évben semmi aztán most többedszere.
Amennyire látom a KEUs tőzsdék érzékenyek rá. Ld 2022es beszakadást. Most elég volt ez a "zaj" és fordult délnek minden. Holnap bejelentenék a "békét" OTP megy 35ig. Eszkalálódik még/érdemben a helyzet megy 20Kra.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
aAron_
üzenetére
Ahogy a mondatom második felében írtam, hogy ez lenne a kívánatos számukra, de ez nem azt jelenti hogy elérhető (és valószinűleg belátható időn belül nem is lesz).
A forintgyengüléssel azt nyerték az elmúlt évtizedben hogy laza monetáris politikát lehetett folytatni anélkül hogy az infláció túlságosan elszállt volna, mert lényegében vagy nagyon alacsony inflációt importáltunk (vagy volt olyan időszak hogy deflációt). Plusz ott volt a beömlő euró EU-s támogatások formájában amin hatalmasat lehetett szakítani egy kis forintgyengítéssel.
Ezek a feltételek most nem adottak és valószinüleg egyre kevésbé lesznek adottak, főleg ha még jobban megvágják az EU-s támogatásokat azzal hogy minden kifizetést jogállamisági feltételekhez kötnek (nagyon helyesen).
De szerintem az is áll amit lxion77 írt, hogy a relatív erős forint is gondokat okoz és nagy lesz a csábítás hogy egy idő után gyengítsék újra a forintot.
"Egyébként, ha nagyon akarják, bármikor tudnak maguknak támogatott hiteleket, kötvényprogramokat adni."
Mármint úgy érted hogy a gazdaságba pumpálni ilyen programokat? Mert azokat most is csinálják annak ellenére hogy a GDP arányos kamatkiadások rekordokat döntögetnek évről évre és a költségvetési hiányt sem sikerül nagyon lejjebb vinni pont ez miatt. Egy csomó kamattámogatás is arra mutat hogy minnél előbb lejjebb kellene vinni a kamatokat, viszont akkor meg a forint gyengülne újra, azokat a problémákat okozva amit te is írtál hogy így nem lehet már elinflálni majd az adósságot. Én úgy látom hogy kicsit csapdahelyzetbe került az ország, amiből valóban csak ez a két kiút van hogy vagy hirtelen elkezdenek kitömni bennünket EU-s támogatásokkal, vagy óriási ütemben elkezd fejlődni az ország... -
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
Jó de az MNB indexébe gondolom bekerülnek a 200 fős települések is ahol épp nulla felé konvergálnak az ingatlanok. Szóval valamelyik szám rossz mert a tapasztalás és az árak teljesen mást mondanak.
Az általam hozott példa tök pontos, mert emlékszem elmentünk megnézni szerdán, hívtuk őket szombaton, hogy újra megnéznénk és már el is adták. Mikor ott voltunk mondogatta is a srác meglepő mennyien keresik azt hittem próbál siettetni. Erre kijött pár napra rá Zsiday cikke, hogy szerinte ingatlan áremelkedés lesz, rongyoltam én is venni ingatlant (ami egy telek lett végül)
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
No way a nominal 200%. 2014-hez képest simán 4-5x ár van nominál, Budapesten biztos. Az akkori 10M környéki panelok most 50-60 között mennek. De 2014-ben néztünk Sun Palace-ban (belső III. kerület, egyik prémium lakóparkja) 32,5-ért 70 m2-es lakást. Az 460e per m2 és most 2 milliót súrolja az ottani nm ár.
-
válasz
aAron_
üzenetére
Én most azt nézem, hogy mi vettük a BP kertvárosi ikerházunkat 46M + kb ellocsoltam akkor rá egy 10-est, most 150-ért mennek ezek az ingatlanok /már ha éppen van ebből az évjáratból/ 2017 dec vettük, cirka 8 év alatt ment ennyit.
forceberg: hja, meg a bérek is milyen magasak már itthon, simán veszel bármit is, a fogyasztásról nem is beszélve, amiben sikerült az utolsó helyre bemenetelni
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Legutóbbi kapcsolatomat ezzel a szegmenssel Quaestor-nak hívták, ami ugye elég kétes értékűen cseng
.Igen, a mai pénz/hitelbőség világában én is nehezen tudom elképzelni, hogy a belső kör egyszerűen kimenjen a szabadpiacra pénzért. Tudtommal ha egy házat szeretnél egy tervezett komplexumban, akkor vevőként már le kell tenned x összeg előleget: ebből és olcsó, haveri hitelekből megoldják, így nem jösz képbe, mint komolyabb megtérülést elváró külsős befektető.
Más: nem tudom, mennyire releváns összeg: épp számolom fel az utolsó magyarországi bankszámlámat (MBH, a lopásokat megúsztam), UK revolut számlára utaltam forintot és úgy levontak 2%ot, hogy se devizakonverziót nem kellett végezniük, se nemzetközi bankköltségeket fedezniük (a "kedvezményezett viseli a költségeket" volt kipipálva). Korábban szóbakerült az adózás, háát, ennek lehet nagyrésze a bank saját profitja és én voltam a hülye, hogy rossz helyen hagytam a magyar számlát, de ez azért nem semmi sarc.
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Ha jól értelmezem, amit keresel: trendfolytatás a 86. után 87, 88. pénzpumpával emelkedő ingatlanárak világába VAGY TRENDtörés a fundák+logika irányába (demográfia, fizetésekből megfizethetőség, nemzetközi versenyhelyzet). Ezt a szitut erősen kétlem, hogy jó risk/reward aránnyal meg lehetne játszani...
Én csak egy ingatlannézegető amatőr vagyok, aki azt látja, hogy negatív eszközértékű bontandó putrikat árulnak vidéken tízmilliós összegekért, városi lakásokat annyiért, amennyit a helyi medián nettó bér teljes összege 15-20év alatt fizet ki, a vevő pedig igen magas %ban az állam. Az állami támogatások jelen formája uis nem más, mint az, hogy az állam egyszerű vásárlóként beszáll az ingatlanpiacra. Ezutóbbiban bármilyen negatív változás áll be, az gyorsan elindíthatja az árakat lefelé.
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Várható " állampapír hozamgörbével diszkontálni" jogos
. A cash flow sacc/kb évi 1M, az állampapírhozam kicsit magasabb, 6-6.5% környéke rémlik MOST, de ez meglehetősen magasnak számít az elmúlt 2 évtized viszonylatában, inkább alacsonyabbra saccolnám - az az 5% amit inflának hívtam jó lesz erre is 
#20456: így van, ideális esetben ez a break-even.
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
" ügyfelet terhelő kamat: 3%-os a támogatási időszak végéig (max. 25 év) fix éves kamat". Egy random hitelkalkulátorba behajigálva a számokat 25év fix kamattal:
50M kamatköltségei 6% (piaci) kamat mellett összesen 46,6MFtot tesznek ki
3%-os "otthonstarttal" pedig 21,1Milliót.A kettő közötti különbözet meglehetősen husi, a piaci kamatok javulásában kb csak akkor bízhatunk, ha az ország bevezeti az Eurót, de ahhoz igencsak rögös út vezet, esélyesen minimum egy magas kamatokkal megvert válságéven keresztül.
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Azt nézd, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre és szándékozik részvényeket venni. Úgy tűnik, a retail oldal erősen feltörekvőben van, így még a 10évvel ezelőttihez képest némileg szigorúbb környezetben IS lehet elegendő vevő a felfelé haladáshoz.
Hosszabb időtávokon nézve, amcsi papírok a gyenge dodó miatt igazából nincsenek is annyira túlértékelve a tavalyi reál áraikhoz képest.Nna ez is egy izgalmas: Nasdaq futi PLUSZ 0.8% <> leghusibb komponens NVDA: MÍNUSZ 2% (kicsit enyhült közben), AMD -2.2...
-
válasz
aAron_
üzenetére
Pont ez jutott eszembe nekem is... Ha az lenne a legnagyobb bajunk, hogy jaj, azok a szegény sportolók csak több pénzből tudnának jobb eredményt elérni... De nem ez a gondunk. Kilóg a gatyából a seggünk, és még ilyenkor is van aki jön az élsporttal...meg a nem tudom még mivel... Először tegyük rendbe az alapokat, aztán utána lehet sportról beszélni...
Ez olyan mintha úgy kezdeném a felújítást, hogy kifestek... miközben hullik a vakolat, meg süllyed az alap. -
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
es #20362kardkovacsi -hoz hasonloan nekem is ezen akadt meg a szemem:
"A kiadásfaragás nehéz dolog, a Fidesz szerintem már mindent lefaragott amit le tudott a saját struktúrájában. "
na neee
erösen valószínünek tartom - különbözö oldalak leleplezö irasai, penztaros lörinc es hasonszörüek vagyongyarapodasa, stb. alapján -, hogy ez nagyon másként van, azaz inkabbkiadast lefaragta a sajat berkein kivül, hogy sajat berkeinek rengeteg legyen -> ezt kell(ene ??) megszüntetni, megforditani
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
Ugye, ez ki is maradt. A társasági adó nagy része megy a sportba. Mert jobban jársz ha támogatsz egy csapatot mintsem befizeted az államhoz (többet kapsz vissza mint a támogatás). Amikor ilyen Győri kézi csapat többet tud fizetni a játékosoknak mint a német, akkor azért nézel. Focit ne is említsük.
-
Dare2Live
félisten
válasz
aAron_
üzenetére
Szerintem 6.5%al egyértelműen nem ill csakis áremelkedésre bazirozva. De ez van sok éve és mégis az egyik legjobb befektetés évek óta az ingatlan.
Tegyük hozzá elég hülye vagyok az ingatlanhoz."Ettől még egyébként nem éri meg. Ha precízek akarunk lenni, egy súlyozott átlagos tőkeköltséget kéne számolni először, és azzal diszkontálni a szabad cash-flowt. (WACC és FCFF)"
Nem tudom mért kellene "súlyozott átlagos tőkeköltséget" számolni alapvetően egy hitel. Kockázati prémiumot én se tudom még tippelni sem.
De amiről beszéltem az inkább a magyar 99% szentiment aki nem tudja mi a WACC. Az pedig az, hogy ha ~egálban van az albi díj és a törlesztő akkor az elképesztő lehetőség és venni kell. Az 20/25év múlva a sajátod lesz vagy max eladod de akkor a saját perselyedbe dobtad a pénzt nem másnak fizetted. Erre jön az rá, hogy széles tömegeknek ~450.000Főnek belengettek havi 83.000Ft/hó lakáshitel támogatást. Az említett panel 3%os hitellel 190/hó. 83Ks kedvezménnyel 107/hó törlesztő. Albi díj 170-180k/hó. Szerinted?
Nem mindha számítana mert az átlagmagyarnak nem a WACC de a hitelkamat se érthető ellenben a havi törlesztővel de ez az egész kamatra átfordítva nem azt jelenti, hogy 0%os hitelt kapnak hanem, hogy -ost. Átlagmagyarnak el nem magyarázod, hogy ne éljen vele. -
Vesa
veterán
válasz
aAron_
üzenetére
Egyébként az is egy lehetőség a profitszerzésre, ha vesz valaki valami ilyet, vagy ilyet, és megcsinálja panziónak. Ezt 200M-ért el lehetne hozni. Az Agriturismo nagyon megy az olaszoknál. A lakosság 80%-a belföldön nyaral, és bár a többség a tengerpartot keresi, nagyon sok olyan is van aki a nyugalmat, a jó kajákat és jó borokat.
-
Vesa
veterán
válasz
aAron_
üzenetére
Olaszoknál lövésem nincs, engem csak az foglalkoztat ebben, mennyi ember akar venni -és mennyi vett már eddig is-, ebben számomra ez lehet üzlet (még úgy is, hogy t72killer-nek igaza van, sokan csinálják már). Ahogy én látom, legtöbben azért vesznek mert egységnyi áron sokkal jobbat kapnak mint itt, aztán vagy hasnzálják nyaralónak, vagy kiadják, vagy csak szimplán nem itthon akarják elkölteni a felesleges pénzüket, hanem EUR-ban, és úgy gondolják nyugaton stabilabb helyen van így, mint itthon lenne. Nyilván számos oka lehet egy vásárlásnak, nem mindenkinél az a cél, hogy leverje a tőzsdei hozamot vagy hasonló.
Spanyolországból van picivel több infóm, egy korábbi hsz.-ben írtam róla, nálam hogy működik.
-
Dare2Live
félisten
-
j0k3r!
őstag
válasz
aAron_
üzenetére
Nem mondtam, hogy nincs helye, de ezt a mértéket sokallom. Ráadásul, ha az eddigi trend folytatódik, akkor pár éven belül a forgalom 80-90%-a 0DTE lesz. Az én fejemben a 0DTE egy fej vagy írás színvonalú fogadás arra, hogy mi fog történni a következő 24 órában, ezért írtam, hogy kaszinó.
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Végig kell pörgetni ezeket egy okos algóval, hogy pl egy-egy papírra, indexre, az elmúlt x évben HA az RSI pl teljesített egy 3 hetes/hónapos y% feletti rallyt, mekkora a hozam a következő 1-2 hétre/hónapra.
Én általában RSI alapon szoktam pihentetni/újravenni részvénypozikat, jobb mint a mindenáron buy and hold. Persze indexre más azért a szitu, mivel azt pont teljesítményalapon kezelik, egy SP-re BÉKEIDŐBEN már jobb a buy and hold eredményem, mint ki-be ugrálással.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
Szerintem inkább olyanok mint egy RSI a technikában. Az erősen túladott, túlvett állapotokat jól azonosítják, csak akár évekig is fenn tudnak ezek állni.
Olyan ez mint amit már írtam egyszer, hogy osztrákok kitoltak valami 100 éves kötvényt nagyon alacsony kamaton, ha jól emlékszem 1% alatt volt valamennyivel. Mindenki tudta ez hosszú távon bukta lesz, de azért két évre rá még elment 0,5%-ig. Mostanra meg valami 2%-on áll a hozam és persze oltári nagy bukta az egész. -
avl
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
Ugyanazt írjuk. Ha gyengül a dollár akkor nem dollárban olcsóbb lesz az arany ami növeli a keresletet azaz emelkedni fog. Ezt a bétát nem tudom a dollár indexhez kéne nézni.
Olajnál eléggé ott van. Legutolsó olajár sokk amikor 120 fölé ment akkor a dollár már 1,6-on volt az euróval szemben. Aztán amikor beszakad az eur.usd akkor az olaj is szakad vele együtt.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
Talán a jobb másik irányból megfogni, úgy érthetőbb.
Az aranyat a kereslet/kínálat vezérli mint minden más terméket. Tételezzük fel, hogy ez nagyjából rugalmas. Az arany esetén a kereslet fő hajtója a jegybankok illetve indiai családok akik hatalmas felvásárlók mert ott az a menő ha sok ékszered van. Ebből nagyon kevés a dollár alapú.
Tehát ha a dollár gyengül akkor a kereslet emelkedni fog mert az indiainak olcsóbb lesz az arany ezért többet akar venni. Ugyanez igaz a másik irányba is.
Valójában az arany implicit hedge-li magát a dollárral szemben és ez igaz rengeteg nyersanyagra például az olajra is.
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
"Arany árfolyama EUR-ban független EURUSD-től, arany árfolyama dollárban nagyban függ dollár erősségétől (DXY)."
-> szerintem ennek a vesszö elötti része nem igaz
a masikra, a hol 100%: azon az oldalon, hogy USA, $ long, ott csak felfele mehet €-hoz kepest
mar többször tettem be hasonlo kepet:

egy több mint 6 eves idötartam, amikor a $-ban elert hozam, €-ban igencsak kisebb volt (utana meg egy hosszu, ahol "$ erösödese" hátszéllel támogatta az €-ban elert hozamot) -> szeretnek egyiknek sem nagyon / kizarloag kitett lenni
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
"De nem értem, miért gondolod, hogy ez bármilyen diverzifikációt nyújtana arany esetében?"
nem az arany eseteben, hanem a portfoliom egészére gondolok, es avval, hogy aranyam (legalabbis közvetlenül, mert maskepp van/lehet) semennyi nincs
ha veszek aranyat, az diverzifikal (a meglevö egyebek, rv.ETF-ek, allampapirok, kötveny ETF-ek, bef.alapok mellett)
ha veszek aranyat es reszben nem hedgeltet, reszben "hedgeltet", akkor az arany"am" önmagaban is diverzifikalt
"Ha dollár gyengüléstől tartasz, arany jó befektetés már önmagában."
egyreszt van ilyesmi ugy gondolom, masreszt EU-bol nezve nem olyan jo, ha $ gyengül, arany nö, de a kettö eredöje €-ban a "szorzatuk"
vulgáris egyszerüen: hajamra kenhetem az arany értéknövekedését, ha az $-ban van, de a $ épp annyit gyengül €-hoz képest, mint arany ára felmegy, mert akkor épp nullán lennék(EU-bol nezve € számít, nem ?? [komoly kérdés; én sok éve HUF, €, $-ban nézem a portfoliom] hiába nö a $ elötti méröszám, ha az € elötti csökken és EU-ban vagyunk {egyébként ez is egy érdekes kérdés, mert nyilvan amikor vilagkereskedelem, vilaggazdasag van, akkor elegge hatnak egymásra, de azert nem egyformak a folyamatok, az infla, az árak változása $-ban es €-ban}]) nyilván USA-ban meg sem fordulna a fejemben ilyesmi "hedgelése" ...legfeljebb az onnan internationalnak gondolt cuccoké
"Van egy arany pozíciód és egy független, random eredményű pozíciód. EURUSD árfolyam spekulációban nincsen semmilyen nullánál nagyobb várható hozamod, ezt ki merem jelenteni."
-> evvel azt akarod mondani, hogy EURUSD csak csökkenti arany hozamat ? epp a fent betett tablazatresz mutatja, hogy siman növelte is, YTD, 1eves, 3eves idötavon is (hogy a jövöben is fogja-e, azt nem tudom :)
"XAUEUR szórása alacsonyabb, mint XAUUSD-é, európai befektetőként ez tök jó"
-> valami ilyenre gondolok csillapitásként megfogalmazva
örvendek a gondolatcserének, lehet már kicsit sok volt ez itt és most (a többieknek illetve, hogy csak gondolkodok, nem vettem semmilyen formaban közvetlenül, ha vennék is, csak 0.5% körül elöször)
-
User_2
aktív tag
válasz
aAron_
üzenetére
Amit nem értek, hogy ez miért ennyire más EUR-ban. Alacsonyabb a korreláció, R^2, béta abszolút értéke, arany ára EUR-ban sokkal függetlenebb EURUSD-től.
ez a kijelentés csak akkor releváns, ha valóban létezik eur-ban vezetett arany tőzsde,
és azon az eur tőzsdén van valódi forgalom.de szerintem nincs eur-ban vezetett arany tőzsde, amiről tudok az juan-ban van,
azaz gyakrolatilag kettő egymástól valamennyire független arany tőzsde létezik:
a londoni és a kínai. - szerintem.
minden más szám, nyilvántartás, kimutatás, chart, árfolyam e kettőnek deriváltja.ami magyarázhatja az arany eur árfolyamának eltérését, az az inhouse kereskedés/árfolyamközlés.
sima greed, ha figyelsz nem muszáj pocsojába lépned.- szerintem -
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
- "az olyan, mintha egy aranyrudad lenne otthon az asztalon. USD-t nem tartalmaz, se más devizát."
akkor nem értem: miért illetve mi a problema / "kötsz bele" / kritizalod / nem tartod jónak ?? ha nem tartalmaz $-t - tenyleg megérteni szeretném
esetleg csak es kizarolag a "hedge" szo hasznalata zavar ? (mint irtam: nem en alkalmazom ra, az persze mondhato, hogy ök rosszul :-)
" hedge lényege, hogy valamilyen kitettségedet (amit nem akarsz, hogy eredményed befolyásolja bármilyen irányba), kockázatodat csökkented általában plusz költség árán"
"emiatt felvenni egy USDEUR short pozíciót indokolatlannak tűnik; nem más, mint egy spekulatív FX ügylet."
"Én azt nem értem, hogy mi köze van a kettőnek egymáshoz, minek egy termékbe csomagolni a kettőt. Ha valaki szerint USD gyengülni fog, akkor shortolja be, de ez már aktív trading kategóriája"
talan ugy fogalmazhatok: azert jo 1 termekbe csomagolni, mert nem kell többel "veszödni", mert több eszközzel több a macera - nem ?
szerinted hogyan lehetne egyebkent megvalositani ? (külön arany vétele es külön "USDEUR" short)
vs. egyszerüen aranyat a fentiek szerint venni, ahogy a termek forgalmazoja fogalmaz:
"Simple way to gain exposure to spot prices: "The Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC is linked to the gold spot price....FX Hedge: The Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC is equipped with a currency hedging mechanism to minimise the EUR/USD exchange rate risk" [link]
nyilvan tulzas, de mintha azt mondanad: miert szeles rv. ETF-et venni, vegyük egyesével a rv.-eket; vagy ne vegyen senki Vanguard Lifestrategy ETF-et, hanem külön az elemeit (en ugye annak idejen megkerdeztem öket: NINCS additiv költsege !) -> szerintem egyszerübb kevesebb eszközzel ...esetleg kereskedesi költseg is kisebb, persze a "hedge" nincs ingyen -
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
en ugye tartok szeles rv. ETF-et is €-ra hedgelve, hasonloan mint annál:
gyengülö $, erösödö arany szamomra nem elkepzelhetetlen - söt - kombinacio; EU-bol nezve az meg hedge nelkül erösen csökkenti / eliminalja az arany esetleges emelkedését
az elözö link is mutat ilyesmit:

azt nem vitatom, hogy van benne "spekulatív FX ügylet"; hasonloan, mint szeles rv. ETF eseten: különben nagyon $ kitett minden, legyen diverzifika, EU-bol nezve ne nagy $ kitettség
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Hogy mi lesz, arra természetesen nekem sincs dunsztom, csak annyi, hogy mit tartok a legkevésbbé valószínűnek.
Ha nagyon forecast-olni akarnék, akkor a közeljövőre enyhe korrekciót/pihit pl SP 5850ig, majd az usa Midterm választásokig egy hosszabb bikát pihenőkkel 7k-ig saccolnék - ez ugye faék trendkövető logika.
Disclosure, aktív pozik: kisebb SP short és nagyobb TSLA long pakkom van most, pillanatnyilag zöldben mind2 és mind2-t tervezem a hét elején csukni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- Tokgyártó leplezi le újból a Galaxy S26 Ultra formáját
- Horizon: Zero Dawn
- Filmvilág
- CES 2026: a hatékonyabb szellőztetésre gyúr a Phanteks többkamrás háza
- Kingdom Come: Deliverance I-II.
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Spórolós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- iPhone 14 Pro Max 128GB 100% (1év Garancia)
- Legion 5 15IMH05 15.6" FHD IPS i7-10750H GTX 1650Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Dell G15 5511 15.6" FHD IPS i7-11800H RTX 3060 16GB 1TB NVMe magyar vbill új akku gar
- BESZÁMÍTÁS! Részletfizetés 0% THM ÚJ AMD RYZEN 7 5700X3D OEM processzor 3 év 27% áfa
- Samsung Galaxy Z Flip5
- Intel Xeon E5-2600v4 processzorok készleten 2680v4,2683v4,2697v4,2697Av4(áfás számla, 2 év garancia)
- új akku Ár/ÉRTÉK BAJNOK! Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 256GB 13.3" FHD 1 év garancia
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 64GB Space Grey-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4329
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

?
illetve 

. A "mostaninál jelentősen jobb ajánlatokat" vár - értelmezze ezt mindenki úgy, ahogy akarja. Nem, ő nem az a kategória, aki kerek perec kijelenti, hogy nyakunkon a dögvész, de valami érdekes módon mégiscsak komoly %-nyi cash-el szokott rendelkezni, amikor a dögvész prezentálja magát.
.

Ixion77