- XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- Clickbait szülinapi sorsolás II - még drágább a clickbaited
- Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
- A PC-m több mint 1 évtizedes története - AMD FX OC, 64GB RAM, ipari SSD - 1.rész
- Agglegénykonyha 15 – Néhány tavaszias recept
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- E.Kaufmann: Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-02-08 12:00 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
"3-4hónap és vége az olajcirkusznak, olaj megy vissza 80 dodó alá."
1. Ezt nem tudom, hogy lehet így kijelenteni. Oké, ezt árazzák a nagyobb indexek, oil futures, de garancia nincs rá. Pont ez a lényege a videónak, amit küldtem.
2. Ettől még a nagyobb energiafüggetlenségre való törekvés fennmaradhat.
Többit nem is értem. Szerinted a több száz GW-ot termelő energetikai vállalatok nem érnek semmit?
#24451customer114: Ettől még lehet jó és rossz befektetés is. Árazás kérdése. Teljes félreértés, hogy a menő vállalatokat szabad csak megvenni.
Maga a trend persze szomorú, de ez inkább az európai gazdaság innovációs képességét mutatja be.
"több száz GW-ot termelő energetikai vállalatok nem érnek semmit?"
Nem a termelés volumene, hanem a profitabilitás számít. A szovjet ipar és a kádári "vas és acél országa" is megatonna szám ontotta a terméket...
Az olajválság akkor tartana sokáig, ha Kína beleállna és pl fegyverzettel támogatná Iránt. Ennek kicsi a valószínűsége, mert a bedöntött nyugati gazdaság Kínát is maga alá temeti. De még akkor is felmerül, hogy a szaudiak+egyéb öböl országok vezetékek tucatjait építik ki akár izraeli(!) vagy török irányba. Az előző nagy olajválság nagyon más helyzet volt.
Hogy mit áraznak a piacok, érdekes kérdés, az olaj azért jóval drágább, mint cirkusz előtt, a részvények meg úgy tűnik menekülőeszköz lettek, felváltva az ezüstöt-aranyat, különösebb fundás indok nélkül.
-
customer114
őstag
Why Can't the Stock Market See This Coming? - Patrick Boyle
Szerintetek van még potenciál európai renewable energy cégekben? Ha ez a helyzet nagyon elhúzódik, megint lehet egy paradigmaváltás energetikai szuverenitás előtérbehelyezésének okán.
Ezt figyeltem egy időben: SMA Solar Technology AG
De globális szinten is jelentős emelkedés volt: WisdomTree Renewable Energy UCITS ETF
Nagyon úgy tűnik, a piac már rég megelőzött. De azért jól esik, hogy én is gondoltam erre.

#24387avl: Köszi! Nekem egy kicsit túlzóan spekulatív ez a minta portfólió, de elgondolkodtató. Vannak részei, amik alkalmazhatók.
Nope. [kép]
-
t72killer
titán
Why Can't the Stock Market See This Coming? - Patrick Boyle
Szerintetek van még potenciál európai renewable energy cégekben? Ha ez a helyzet nagyon elhúzódik, megint lehet egy paradigmaváltás energetikai szuverenitás előtérbehelyezésének okán.
Ezt figyeltem egy időben: SMA Solar Technology AG
De globális szinten is jelentős emelkedés volt: WisdomTree Renewable Energy UCITS ETF
Nagyon úgy tűnik, a piac már rég megelőzött. De azért jól esik, hogy én is gondoltam erre.

#24387avl: Köszi! Nekem egy kicsit túlzóan spekulatív ez a minta portfólió, de elgondolkodtató. Vannak részei, amik alkalmazhatók.
a piac elvileg mindent "lát előre", azt is, ami végül pont nem/ellenkező formában történik meg

Megújulók: 3-4hónap és vége az olajcirkusznak, olaj megy vissza 80 dodó alá. 2 év és kitör a világbéke az oroszokkal = jön továbbra is nominál (ma reál 60 dodó) 80-on az orosz olaj. A "haladó zöld" eszméket meg szép csendben félresöprik a
mocsokpopulistaszéljobbcsőd szélén táncoló félkommunista kormányok.Nekem ezekről valahogy a BYND jut mindig eszembe...
-
avl
senior tag
Szeretnék egy kicsit tájékozottabb lenni a világ dolgaival szemben, főleg pénzügyi, gazdasági oldalról megközelítve.
Ti miket olvastok, amik a napi zajon felül emelkednek (rövidebb, elemzés jellegű cikkek főképp)? Elsőre Financial Times és az Economist ugrik be, de mindkettő elég drága. Más alternatívákat tudtok? Hírlevelek (Matt Levine-ről, McKinsey-ről tudok pl.)? Blogok? Ground News?
-
t72killer
titán
-
Simia
junior tag
-
t72killer
titán
A részvények kicsit mackósan követik az eseményeket. Most mintha már berögzülve a hétfői esésMINTÁtól (előző két hétfő) való félelem mozgatná az indiket: piroslunk úgy, hogy ez a háború ÚJDONSÁGOT, meglepetést már nemigen tud hozni.
-
emvy
félisten
Alapjövedelem egy tök jó megoldás lenne, csak mivel egyes országokba koncentrálódik az AI infrastuktúra, így erre nem lesz lehetőség a legtöbb helyen (globális együttműködés hiányában).
Pedig ebben az esetben nem kéne aggódni szerintem a munkanélküliség miatt sem. Szolgáltató szektorban rengeteg lehetőség van még (gondolok itt személyi edzőtől a masszőrig bármire, well being kaphatna nagyobb fókuszt).
Egyébként még mindig nehezemre esik ezt az AI domináns scenáriót elfogadni (ránézésre piac sem ezt árazza még). Van itt olyan, aki tényleg ezt várja, vagy csak jobb felkészülni, mint megijedni alapon áll hozzá?
(Másik cikk, ami nagyot ment nem rég: https://ai-2027.com/)
Szerintem - ahogy a tozsden is - eleg nehez elorejelezni azt, hogy a meg nem letezo dolgok hogy fogjak befolyasolni a vilagot.
En ugy latom, hogy ha az AI modellek fejlodese a mai napon vegeterne, akkor is drasztikusan megvaltoztatnak a vilagot. A most elerheto modellek is dramaian atrendeznek a munkaeropiacot, a HR-tol a programozasok keresztul a jogi es egyeb adminisztrativ munkakig. Ami miatt ez meg nem tortent meg, az az, hogy az interfeszek nincsenek kesz, de az 'csak' ido kerdese.
Erdekes par evtized ele nezunk.
-
kardkovacsi
senior tag
Alapjövedelem egy tök jó megoldás lenne, csak mivel egyes országokba koncentrálódik az AI infrastuktúra, így erre nem lesz lehetőség a legtöbb helyen (globális együttműködés hiányában).
Pedig ebben az esetben nem kéne aggódni szerintem a munkanélküliség miatt sem. Szolgáltató szektorban rengeteg lehetőség van még (gondolok itt személyi edzőtől a masszőrig bármire, well being kaphatna nagyobb fókuszt).
Egyébként még mindig nehezemre esik ezt az AI domináns scenáriót elfogadni (ránézésre piac sem ezt árazza még). Van itt olyan, aki tényleg ezt várja, vagy csak jobb felkészülni, mint megijedni alapon áll hozzá?
Én így csapkodok a kettő között, hogy itt vége van mindennek és a ez egy hype.
Alapvetően az egész arra épül, hogy a növekedés, az amit tudnak ezek a rendszerek folyamatosan fognak nőni tudásban...az égig. Olyan ez mint amikor 5 éve kivetítették, hogy 1 év alatt 2%-os villanyautós penetrációról elmentünk 4%-ra így majd 5-6 év múlva gyakorlatilag csak villanyautók kellenek majd.
-
Ringman
félisten
valóban jó lenne az alapjövedelem, csak ahhoz azt kellene, hogy ne a milliárdosok mondják tollba az adózás jogszabályait
-
t72killer
titán
Szeretnék egy kicsit tájékozottabb lenni a világ dolgaival szemben, főleg pénzügyi, gazdasági oldalról megközelítve.
Ti miket olvastok, amik a napi zajon felül emelkednek (rövidebb, elemzés jellegű cikkek főképp)? Elsőre Financial Times és az Economist ugrik be, de mindkettő elég drága. Más alternatívákat tudtok? Hírlevelek (Matt Levine-ről, McKinsey-ről tudok pl.)? Blogok? Ground News?
A FT-t és Economist-ot érdemes twitteren/facebookon követni, ha onnan nyitod meg a cikkek linkjét, akkor gyakran teljes egészükben olvashatók

-
avl
senior tag
Hmm, CHF, NOK érdekes. Kár, hogy németül nem beszélek, YT fordítása meg nem igazán élvezhető.
Kötvény témához még ez is:
US Treasury Trap: Why I Won't Buy Them - PensionCraftami nekem korabbrol - tehat nem a mostani, nem Trump-os idök - még megmaradt: Merriman es Swedroe sem rajong, nem javasoljak a hosszu kötvenyt, ahogy értem/interpretálom: egyszerüen nem jó a hozamnövekedése a volatilitás (StandDevia) növekedéséhez képest egy rövidebb futamidejühöz, pl. ennek 14-16.oldala alapján
-
avl
senior tag
Franciaország, államadósság - Economics Explained
EUR kötvénybefektetőként ti hogy tekintetek a látszólag fenntarthatatlan adósságpályákra több EU-s magországban is? Leginkább eszközallokáció kialakítási és kockázatkezelési szempontból.
Alacsony duration tartása és ennyi? Mondjuk 3-5 év? Alternatív (reál) befektetési eszközök felülsúlyozása?
ebböl, németül beszél ~4:50-töl indoklasa kb.: US eljatszotta a biztonsagi hitelét, CHF folyton erösödik, evvel javitva a különben nem magas kuponjai
aranyban egyebkent nem lenne, de a nemzeti bankok veszik

-
t72killer
titán
EUR kötvénybefektetőként ti hogy tekintetek a látszólag fenntarthatatlan adósságpályákra több EU-s magországban is? Leginkább eszközallokáció kialakítási és kockázatkezelési szempontból.
Alacsony duration tartása és ennyi? Mondjuk 3-5 év? Alternatív (reál) befektetési eszközök felülsúlyozása?
Leginkàbb úgy tekintek rá, hogy nemigen veszek EUR államkötvényt, főleg most, hogy relatíve drága az eur
. Ha ezeket a tételeket hozamban ÉS EUR-árfolyamban is beárazzák, kapható leszek egy körre.Tippre 2027 már annyira a dollár éve lesz, hogy elérjük a 2025 eleji dxy szinteket.
-
avl
senior tag
en sem vagyok szerintem "EUR kötvenybefektetö", bar nyilvan van
#22973Simia-ra tudok rimelni, ..csak még másabb következtetéssel (fogalmunk sincs mi lesz, tehat EUNA, VAGF, 2B7S, ENDH=L&G Emerging Markets Government Bond (USD) 0-5 Year es magyar allampapir), Ö ahogy írta: ugyanazon kiindulasbol rövid vs. hosszúra juthat valaki:
"ha veszek akkor is ETF-ben max 1-2 éveset, na meg persze magyar lakossági papírokat (ennek relative veszélytelenségéről azt hiszem pont Te győztél meg).
Ami viszont szerintem érdekes, hogy nagyon okos ismerősöm pont most vesz hosszú kötvényt pont ugyan ezen érvelés mentén"tenyleg visszavezet ez a kerdes oda: mennyi kötvenyt erdemes tartani, mennyire erdemes kötvenyt tartani ?
[vanguard1] [bonds-remain-favor-time-varying-model-portfolio] 2026 jan.-ban is:

en hajlok arra, hogy
- nem tul sok kötveny (max. 10 evnyi kiadásnyi)
- orszag: fogalmunk sem lehet melyik merre megy, ezért "mind" (US, EU, EM, HU), mint rv. ETF-eknél
- szamomra egyertelmü: hedgelve (es mivel HUF-ra nincs is- ha lenne sem biztos, hogy arra mennék -, hát €-ra hedgelt mint a fenti 4félém mindegyike) -
Simia
junior tag
Nem vagyok EUR kötvénybefekető.
Szetintem egy olyan világ jön (ezt már talán írtam is), amikor a jegybankok beszállnak a finanszírozásba, és MINDENKI lefele fogja értékelni a devizáját. Inkább, minthogy nagy kamatot fizessenek.Ennek megfelelően a kötvényeket/adósságot kerülöm, és ha veszek akkor is ETF-ben max 1-2 éveset, na meg persze magyar lakossági papírokat (ennek relative veszélytelenségéről azt hiszem pont Te győztél meg).
Ami viszont szerintem érdekes, hogy nagyon okos ismerősöm pont most vesz hosszú kötvényt pont ugyan ezen érvelés mentén. Szerinte annyira le fogják nyomni a kamatokat, hogy amit most lehet kapni az sokáig király lesz. Persze ő is csak addig akarja tartani a kötvényeket, amíg fel nem megy az árfolyamuk. Mondjuk én nem vagyok benne biztos, hogy el is tudja majd adni ezeket a kötvényeket, de majd meglátjuk. Végülis ilyen környezetben nem biztos hogy lesz BÁRKI aki venne hosszú kötvényeket, de az is lehet hogy sokat fog keresni ezzel...
-
BlackV
őstag
Még mindig nem sulyoztad felül? Fél éve is ezen gondolkoztal..
-
emvy
félisten
Real-World Level 2++ Urban Driving in San Francisco With NVIDIA DRIVE AV
"Alpamayo is an open-source AI model, with the underlying code now available on machine learning platform Hugging Face, where autonomous vehicle researchers can access it for free and retrain the model, Huang said."
Akkor tulajdonképpen mi is a Tesla előnye?
Miközben ICE autókat gyártó GM is masszívan ATH.
Jensen Huang egyébként most nyilatkozta, hogy szerinte a Tesla AV stackje a világ legjobbja, messze. Persze o nem/sem ért hozza.

-
emvy
félisten
"Alpamayo is an open-source AI model, with the underlying code now available on machine learning platform Hugging Face, where autonomous vehicle researchers can access it for free and retrain the model, Huang said."
Ez nagyjából semmi, ilyen videója tucatnyi cégnek van.
-
Dendytv
senior tag
Ezen én is el töprengtem és ez csak az NVDA önvezető chipje. Állítólag a Google Waymo ami egy komplekt rendszer még ettől is jobb.
-
avl
senior tag
Én ezzel nem értek egyet. Nincs mit hedgelni. A kiemeléssel ellentétben, szerintem, pont akkor van currency view, ha hedgelni próbálsz...
Pláne most, hogy ki tudja milyen jövő áll az USA előtt is. Minek vinnéd bele az arany befektetésedbe az EURUSD volatilitását? Továbbra sem látok semmi észszerűséget ebben.
"which is usually denominated in US dollars"
Irreleváns. Európai befektetőként EUR-ban nézed, csak az számít.
-
avl
senior tag
Hát, ez még annyira sem érdekelte a piacokat, amennyire gondoltam. TACO trade goes on.
#19683avl: Ez a EUR-ra hedgelt arany elég furcsán hangzik nekem. Semmilyen CF-ja nincs, globális eszköz. Értem, hogy leggyakrabban USD az elszámoló devizanem, de emiatt felvenni egy USDEUR short pozíciót indokolatlannak tűnik; nem más, mint egy spekulatív FX ügylet.
"Ez a EUR-ra hedgelt arany elég furcsán hangzik nekem...emiatt felvenni egy USDEUR short pozíciót indokolatlannak tűnik"
[currency-hedging-and-vaulting-location-gold-in-all-its-flavours]
"Even when an investor doesn’t have a specific view on
currency direction, currency hedging may simply remove an extra investment decision. After all,
an unhedged position is like taking a commodity view plus a currency view.""The currency-hedging objective aims to protect clients’ gold investment, which is usually
denominated in US dollars, from the exchange rate fluctuations between the client’s currency of choice and the US dollars" -
t72killer
titán
És ebből mi az, ami a piaci szereplők számára ismeretlen és csak te tudsz róla?
Vagy miért gondolod, hogy ezeket a kockázatokat a piac rosszul árazza, de te nem? Egyáltalán hogy árazod be? Milyen hatással van mindez a diszkont rátára vagy a FCFF növekedésére?
BYD valójában akkor mennyit is ér? És miért pont annyit?
+#22109: ha azon rágnám a körmömet, hogy mikor vegyek BYD-t, akkor ezeket végigzongoráznám. De ha minden egyes részvénnyel, amit nem veszek meg ezt tenném, kevés lenne az NVDA chipgyártó kapacitása, hogy a modellezéshez elegendő kapacitást pakoljak a PC-mbe...
Egyelőre a pénz fejvesztve menekül mindenbe IS - többek között kínai papírokba is pakolják a lóvét ezerrel. Aztán ha kijön valami "megrázó hír", akkor elkezdenek pucolni a bátor, mindent jól beárazott befektetők.
Apropó, hogy is állunk a jól beárazott Palládiummal pl? Tegnap pikpakk 16% mínusz egyik napról a másikra. tudom, látszólag irreleváns, de talán mégse. "full racionális" alapon nyomták bele hónapok óta a pénzt, így jóval nagyobbat tudott esni. Nno emiatt is vagyok kcisit óvatos olyan papírokkal, melyeket hónapok-évek óta tömnek megállás nélkül...
-
t72killer
titán
TSLA (talán más okokból is régóta abszurd?) értékeltségi mutatóin kívül mi alapján gondolod, hogy a 2. pontodban írtak szerint árazza a piac az EV gyártókat?
Befektetési szemmel nézve önmagában lényegtelen, hogy az EV szektor hogy fog teljesíteni. Ami érdekes, hogy az egyes vállalatok hogy vannak árazva. 18-as BYD P/E pl. sok lenne? Én nem tudom, de nem tűnik úgy, hogy olyan brutális növekedés lenne árazva, mint amit te írsz. Egy ilyen részvényt miért ne lehetne megvenni?
"18-as BYD P/E pl. sok lenne?"
BMW 10 alatt van, merci valami 7 körül
? -
kardkovacsi
senior tag
Why the EV Revolution Just Stalled - Patrick Boyle
Nem csak a jelen, a jövő is elég kaotikusnak néz ki a szektornak.
Rá is néztem TSLA P/E-re, 339.
Én ezzel nem értek egyet. Szerintem ezek le vannak nagyon maradva, amikor drága volt az EV akkor azzal ment a kábítás mekkora értéktartása van most amikor sok gyártónál már közel paritás van, feleszméltek, hogy jajjj mekkora értékvesztés van.
Valójában innen már szerintem együtt fognak mozogni mivel árban nincs nagy különbség. Illetve lassan a gyártók is tanulnak. Az Audi eTron és Porsche Taycan esetén a nagy degradáció is problémákat okoz de ilyen van sima ice-nél is, hogy egy-egy rossz motor miatt összecsuklik egy modell használt piaci ára. -
kardkovacsi
senior tag
NDX100 jövedelmezőségi mutatói sokkal kedvezőbbek, mint a dotcom csúcsán. Tele van high quality céggel.
#21957opr: "Ahhoz az kéne, hogy legalább esélye legyen annak, hogy kb 10 éves távlatban legalább nullára kihozza magát az AI lufi. Részemről erre semmi esélyt nem látok."
Ez valószínűleg azért van, mert nem értesz hozzá, ahogy én sem, és a többiek sem a topicban.
Mint ahogy biokémiához és kvantumfizikához sem értünk, csak az abban érintett részvények épp nem a hype középpontjában vannak, így nem foglalkoztat annyira minket.
Nyilván fogalmam sincs, hogy mi lesz az AI boom kimenetele, de nem is merem kijelenteni, hogy azok a dollármilliárdosok és szakértőik hada (értsd a piac) akik ennek a finanszírozása mögött állnak, rossz döntést hoznának.
Én csak arra reflektáltam ha esés lenne AI témakör miatt akkor vinné a többi indexet is, nem függetlenek egymástól.
-
Catman
aktív tag
NDX100 jövedelmezőségi mutatói sokkal kedvezőbbek, mint a dotcom csúcsán. Tele van high quality céggel.
#21957opr: "Ahhoz az kéne, hogy legalább esélye legyen annak, hogy kb 10 éves távlatban legalább nullára kihozza magát az AI lufi. Részemről erre semmi esélyt nem látok."
Ez valószínűleg azért van, mert nem értesz hozzá, ahogy én sem, és a többiek sem a topicban.
Mint ahogy biokémiához és kvantumfizikához sem értünk, csak az abban érintett részvények épp nem a hype középpontjában vannak, így nem foglalkoztat annyira minket.
Nyilván fogalmam sincs, hogy mi lesz az AI boom kimenetele, de nem is merem kijelenteni, hogy azok a dollármilliárdosok és szakértőik hada (értsd a piac) akik ennek a finanszírozása mögött állnak, rossz döntést hoznának.
Szerintem elég erős a cégek részéről a FOMO. Amelyik AI cég nem tol bele minden pénzt, az le fog maradni. A többi cég pedig próbálja beilleszteni az AI-t a folyamataiba, hátha sikerül hatékonyságot növelni. A probléma, hogy még senki nem tudja, mire lesz ez hosszú távon jó, de senki nem engedheti meg, hogy kimaradjon. Nem tudom, lesz-e crash, de sok pénz el fog égni, és sok cég el fog tűnni a süllyesztőben.
-
kardkovacsi
senior tag
AI crah az index crash is lenne. NDX100-ban 50%+ az AI related részvények súlya ha még a Teslát is beleveszem mert ők is erre a vonatra ültek fel.
Ha crash lenne akkor viszont vinné a többit is a mindenféle alapokon keresztüli pénzmenekítés miatt. -
j0k3r!
őstag
A crash-nek nem tudom mi a definíciója, de mivel mind az S&P500, mind a Nasdaq100 eléggé AI fejnehéz, ezért ha egyszer úgy dönt a piac, hogy átértékeli az AI-hoz köthető vállalatokat (pl.: ami most 35-ös P/E-n fut az inkább 20-25-öt ér), mert nem jönnek a beígért eredmények/profit, akkor az index szinten is látványos lesz. Ez persze nem egy Dotcom crash, de egy 20-40% közötti korrekció nem lepne meg.
-
opr
nagyúr
-
Joe123
senior tag
-
HussarF
addikt
Itt miről van szó? Van bárkinek még Portfolio.hu előfizetése? Tippre csak valami hülyeség lesz, de azért furdal a kiváncsiság.
Itt a bámulatos állampapírtrükk: most 20 százalékot is nyerhetsz, ha ezt meg tudod játszani
#21909lemusz: Nem, csak az elszámoló devizanem (USD) hozama számít. Futures árfolyam = spot árfolyam / diszkont ráta (+ tárolási és egyéb költségek nyersanyag futures esetében).
Röviden: Ha hosszú lejáratú (10 év vagy több) államkötvényt veszel és elkezd csökkenni a hozamkörnyezet, akkor a kötvények árfolyama megugrik és 20% feletti hozamod is lehet.
-
aAron_
őstag
Itt miről van szó? Van bárkinek még Portfolio.hu előfizetése? Tippre csak valami hülyeség lesz, de azért furdal a kiváncsiság.
Itt a bámulatos állampapírtrükk: most 20 százalékot is nyerhetsz, ha ezt meg tudod játszani
#21909lemusz: Nem, csak az elszámoló devizanem (USD) hozama számít. Futures árfolyam = spot árfolyam / diszkont ráta (+ tárolási és egyéb költségek nyersanyag futures esetében).
+ infó: diszkontráta kamatvágástól nem fog megváltozni, amennyiben az már beárazott. Összes lejáratú hozam forward O/N hozamok sorozata.
Valszínűleg te néztél el valamit, azok közül, amiket írtam. Legvalószínűbb, hogy különböző kontraktusok árfolyamának vetted a hányadosát (ha csak valami indexet néztél pl.).
-
t72killer
titán
Egy aktív alapkezelőnél a vállalt kockázatokat külsősként felmérni nem kis munka, gyakorlatilag komplett audit. Karrierje során ezermillió lépést hajtott végre, melyből minden adás/vételnek kisebb nagyobb mértékben eltérő a kockázati szintje, saccolni lehet az éves átlag kockázati szinteket az állomány alapján.
Igen, feltételezem, hogy nem extrém rövid lejáratú opciókkal pókerezett, hanem részvénymix<->kötvénymix tánc. Utóbbira egyébként olvastam is valahol egy nem bulvár cikket, ha megtalálom linkelem: kielemeztek egy rakás aktív TA alapú kereskedési stratégiát átnyomva rajtuk 60-80év árfolyamadatait: csak pár db olyat találtak, ami konzisztensen felülteljesítette a piacokat, közös jellemzőjük, hogy (valamilyen metrikával, pl RSI, Buffett index, stb) erősen túlértékelt piacnál kötvényekre váltottak különböző, akár 100%ban és alulértékelt piacnál visszavették a részvényeket. Shorthoz egyik nyertes példány se nyúlt.
#21892: rollover effektus lenne
? -
lemusz
addikt
Akkor gondolom a pénteki várt japán kamatemelés lehet mögötte.
-
avl
senior tag
-
HussarF
addikt
-
j0k3r!
őstag
Olyan nagy az AI buborék buborékja, hogy lassan shortolni kéne. A taxisofőr által emlegetett részvény eladásnak inverze.
Kicsit komolyabb, ha már a csapból is ez folyik, nem érdemesebb ignorálni az egészet? Ugyanazt kell csinálni, mint mindig: diverzifikáció és megfelelő kockázatvállalás.
Nagyjából az van a videóban, amit te is írsz.
-
Ringman
félisten
"tessék gary stevensont hallgatni/olvasni"
Korábban pár videójába belehallgattam. Felvetett problémák valósak, de a megoldásai nagyon demagógak. Mintha mindenre az "eat the rich" lenne a megoldás. Csomó mindent nem támaszt alá, nem bízonyít, csak véleményt közöl, de azt nagyon magabiztosan, abszolút igazságként.
nyilván nem fog teljes körű programot előhúzni és elég sarkosan gondolkozni, de a valós problémára semmilyen megoldás nem jött eddig, csak hogy _lehetetlen_ megadóztatni a top 0,1%-ot, mert csak, hát úgy sem sikerülne. (vsz. addig nem, amíg megveszik kilóra a politikusokat meg a közgazdasági publicistákat is, hogy leírják a dollármilliárdosok által tulajdonolt sajtótermékekben hogy nemzethalál lenne az, ha legalább egy részét leadóznák a milliárdosok annak, amit egy átlagember)
abban viszont igaza van, hogy ha úgy döntenek, hogy átteszik a székhelyüket, attól még az ingatlantulajdon az országban marad, aka adóztatható, max eladják a portfoliot.
-
t72killer
titán
Ez normális kormányra vonatkozik. (De gondolom, te is tudod.)
Bankadót a lakosság nem azonnal érzékeli, így a választásokig tökéletes forrást jelent az osztogatáshoz.
Egyébként ez a 60% eléggé félrevezető. Tudtommal ebben benne vannak állami vállalatok bevételei is, és sok minden más is, nem csak a központi költségvetés. Nehéz más országokra hasonló statisztikát találni, amivel összehasonlítható. De javítsatok ki, ha tévedek.
Ekkora hiánnyal már nem beszélhetünk "forrásról". Kb mintha a hajó oldalán lévő léket megtartanánk, hogy onnan jöjjön a WChez öblítővíz és csak a negyedét foltozzuk be miközben a lék növekszik.
Itt a szép ződ baloldali UK-ben meg bevezetik az elektromos autók kilométer (bocsá mérföld) alapú adóztatását. Ááá, nincs is leégve a brexitelt költségvetés...
-
avl
senior tag
Ez a péntek este részvény FOMO-n kicsit segített, Buffett bölcs szavaival együtt, de az arany FOMO csak erősödött bennem.
Lehet kéne csinálni valami backtestet. Kíváncsi vagyok, hogy 0%-os reálhozamot feltételezve mennyi aranyat érdemes tartani. Remélem pont annyi jön ki, amennyi nekem van, és akkor nyugodt lehetek.
Tudom, ez már volt sokat téma (pl.: #20776avl), de ha valaki gondolkodott mostanában még az arany hosszútávú szerepéről, kiváncsi lennék, mire jutott. Főleg a gyakorlatban, azon felül, hogy 5%-20% között van valahol az elméleti optimum. Aki egyáltalán nem gondolkodik benne, miért?
#20956julius666: Szerintem is. "Digitális arany" szerepét nem tudta betölteni.
-
Dare2Live
félisten
Japánban a consumer spending 1993-as szinten van. És a komolyabb összeomlás még csak most jön majd, 50-60 éves korosztály a korfa egyik legszélesebb része.
Azt nem tudom, Mo. ehhez képest hol van. Nyilván ez nem a következő pár év problémája.
Befektetőként egyébként ez nekem nem tűnik olyan nagy dilemmának önmagában. Világ GDP súlypontja eltolódik másik régiókra.
Japán (is) spec eset... de lakossága 1990ban 124millió fő volt. 2023ban 124millió fő. A lakosság száma és a fogyasztás nem változott ~30év alatt.
Tudom Japánnal szoktak ilyesztegetni náluk is gyorsan fog felfutni a népességcsökkenés -1millió fővel "riogatnak" (meglessz) de ha csak demográfiát nézed összességében jobban állnak mint MO/KEU. Egészségre, munkamorálra pedig más dienzió Japán. A 65évesek ott egy más egészségügyi dimenzóban vannak mint a magyar 65évesek.@avl
Nekem afrika black box. Törzsi, vallási törések államokon belűl. Alapvető gond, hogy Kínával szemben ők (is) versenyképtelenek olcsobb a szappant kínából behozni mint ott legyártani. Nem látom a fejlett saját technológiákat a tao... mentalitású 996os dolgozókat.
Változó de jellemzően rossz, magyar dimenzióban lévő jogállamiság/korrupció.
Mondanám a köv 20év nyertesének Kínát de az elmúlt 30év is többek közt az övék volt. TFR még a 2010es évek elején is 1.6 körül volt lassabban csökkenő lakosság nem japán/magyar féle összeomló. Persze felettük is ott a bárd de fő 5éves prioritásnak várják. Kiderül ők tudnak e a jelenséggel mit kezdeni.
@t72killer
Ma beszélgettem barberemmel, felesége féléve jelentkezik kb minden hova. Ha meghalják bölcsis a gyerek szó bennakad... és gyorsan lezárul a folyamat.
Aztán megy a fejvakarás, hogy TFR zuhan, nem akarnak nem másodikat de elsőt se... -
avl
senior tag
Japánban a consumer spending 1993-as szinten van. És a komolyabb összeomlás még csak most jön majd, 50-60 éves korosztály a korfa egyik legszélesebb része.
Azt nem tudom, Mo. ehhez képest hol van. Nyilván ez nem a következő pár év problémája.
Befektetőként egyébként ez nekem nem tűnik olyan nagy dilemmának önmagában. Világ GDP súlypontja eltolódik másik régiókra.
igen, ezt is gondoltam, hogy régiónként (akár Mo.-on belül is), országonként ez nagyon különbözöen alakul, de világszinten más
mondjuk EU / Hu csökken, Nigeria, stb. meg nö, aztan az is tetözik
az is igaz persze: "az afrikai" rengeteg uj millionak eddig sok fogyasztasa nem volt, de gondolom ez is nöni fog, ott is lesz "gazdagodás-fejlödés", amennyi emberrel egész EU csökken, annak többszöröse jelentkezik valamikor Afrikában; momentan nem nagy, de bövülö fogyasztással
és nyilván Afrikaban is orszagonkent valtozoan, es biztosan nem teljes szinkronban megy a nepességváltozás (nem annyival több X-ben, mint amennyivel kevesebb Y-ban)
a felgerjedö es felgerjesztett fogyit jol mutatja HU hasonlo abraja: [link] miközben a lakossag fogyott, ez ~4szeresére nött:

nna, csak jobban élünk mint
négy,nyolc,tizenkettö, tizenhat éve
-
Ixion77
Topikgazda
Plusz az államadósság 200% felett, a kötvényhozamok meg egyre emelkednek. És ezekkel a paraméterekkel csinált a Nikkei 225 az áprilisi mélypont óta 66%+ emelkedést! Totál nem értem mi történik ott.
-
t72killer
titán
A gond az, hogy ahova tolódhatna, azok a régiók még az 1850-es Japán vagy Kína szintet se nagyon ütik meg fejlettségi szintben, sőt.
Ha a kb 200év alatt összerakott modern civilizációt nem akarjuk leereszteni egy újabb sötét középkorba, akkor nagyon sürgősen brutál családpolitikát kellene bevezetni, konkrétan a gyerek nélkül lébecolónak nuku nyugdíj, dupla adó, negyedannyi szabadság.
Cégvezetőknek, akik szivatják/nem veszik fel a szülőségre készülő jelöltet letöltendő börtön+vagyonelkobzás. Mindezt globális szintű összefogással: ha adóügyben csodák csodája pikpakk megegyeztek egy AEOI-ról, akkor lehet a demográfia a következő. Kényszer? Az. De másképp végünk van, mint a botnak, az afgán bevándorló ha egyáltalán lesz még (mert náluk is meredeken esik a fertilitás, már "csak" 5 gyereket csinálnak átlagban) nemigen fog űrprogramot szervezni, sebésznövendékeket tanítani.
A nagyon hosszú visszacsatolás miatt a demográfia problémáira nem gyógyír a "mindenható szabadpiac/kapitalizmus", sokkalinkább előidézi azokat.Hogy kicsit ON legyek: Nasdaq úgy tűnik nekiáll a réstöltésnek. Nehezen emészti a piac a hosszú amerikai leállást, talán arra számítanak, hogy Tramp-Lee rúg még egyet az árfolyamgörbékbe, mielőtt kiegyezik a demekkel.
-
t72killer
titán
A megfelelő kockázati szint belövésén felül:
Portfólió érték folyamatos nyomonkövetése függőséget okozhat, mert bármely irányba változása izgalmas, amitől egy olcsó dopamin forrás lesz. Szerintem a legfontosabb, hogy meg kell tanulni, ennél vannak sokkal fontosabb dolgok az életben. A pénz az csak pénz, önmagában nem ér semmit sem.
Bennem amúgy inkább FOMO volt mostanában, de amikor hosszabb távon is kielégítő dolgokkal foglalkozom, akkor teljesen meg is feledkezem az egészről.
#21311t72killer: Tipikusan jó ingatlaneladási időpontnak tűnik.
"Tipikusan jó ingatlaneladási időpontnak tűnik."
Óvatosan úgy fogalmaznék, hogy a leggányabb területeken (Baranyai zsákfalvak, említett Békés megye, stb) lévő kégliket ha van valakinek "tartalékban", akkor azokat sürgősen ki kell szórni. Az még hagyján, hogy ennyi helikopterpénz az életben nem lesz a piacon, de megveszett, mindenáron magyar világvégeken vályogdüledezőst venni akaró vásárló se nagyon. Az albérletet csepegtető, jól kiadott pesti lakást nem biztos, hogy eladnám ha lenne, még akkor se, ha közel bécsi árakon adják-veszik ezeket.
-
avl
senior tag
Ez a péntek este részvény FOMO-n kicsit segített, Buffett bölcs szavaival együtt, de az arany FOMO csak erősödött bennem.
Lehet kéne csinálni valami backtestet. Kíváncsi vagyok, hogy 0%-os reálhozamot feltételezve mennyi aranyat érdemes tartani. Remélem pont annyi jön ki, amennyi nekem van, és akkor nyugodt lehetek.
Tudom, ez már volt sokat téma (pl.: #20776avl), de ha valaki gondolkodott mostanában még az arany hosszútávú szerepéről, kiváncsi lennék, mire jutott. Főleg a gyakorlatban, azon felül, hogy 5%-20% között van valahol az elméleti optimum. Aki egyáltalán nem gondolkodik benne, miért?
arany kapcsán: [whats-going-on-with-gold] szerintem gondolkodo, körültekintö, tajekozott embertöl
-
Vesa
veterán
Fenntarthatatlan alatt az EV-re is gondoltam egyébként. Nonsense, hogy mennyi nyersanyag áll ezekben az eszközökben megfelelő kihasználtság nélkül.
Ami ez alól kivételt képezhet, az a car sharing / olcsó önvezető taxik. Vitézy nem rég felrakott erről egy érdekes videót: ÖNVEZETŐ taxiból jelentkezem. Ebben valóban lehet jövő.
De az európai gyártók lemaradása így csak még szembetűnőbb, illetve úgy alapból Európáé, technológiában és mentalitásban is.
'car sharing'
A car sharing/önvezető taxi nem váltja ki a saját autót és a mindennapi autózást. Annyira nem tud olcsó lenni. Lokálisan egy taxi helyett kiváló, családnak, sokat utazóknak nem alternatíva. Nem beszélve olyan apróságokról, hogy nem mindenki akar random idegenek után beülni egy autóba.
-
t72killer
titán
A többletsúlyért egyértelműen az akksi felelős.
Városokban még csak elmegy a taxizgatás, de vidéken, aktív gyerekekkel (2 suli, 3-4 különóra, melóba kell járni, stb - busz meg jó, ha óránként van) nincs alternatíva. Kb az EU területênek 80-90-%-án. Most ezt pont kocsiból írom, karateórára hoztam a nagyobbikat a szomszéd faluba, fél óra és viszem haza. Tegnap este meg egy 3órás ÜSTÖKÖSNÉZŐ túrát tettem a megyénk szépeges részébe, nem akarom tudni akárcsak robot taxival mennyi lett volna ez.
-
Ringman
félisten
Fenntarthatatlan alatt az EV-re is gondoltam egyébként. Nonsense, hogy mennyi nyersanyag áll ezekben az eszközökben megfelelő kihasználtság nélkül.
Ami ez alól kivételt képezhet, az a car sharing / olcsó önvezető taxik. Vitézy nem rég felrakott erről egy érdekes videót: ÖNVEZETŐ taxiból jelentkezem. Ebben valóban lehet jövő.
De az európai gyártók lemaradása így csak még szembetűnőbb, illetve úgy alapból Európáé, technológiában és mentalitásban is.
igen, valamint pusztán a károsanyag-kibocsátás és zajszennyezés miatt is szépen lassan ki kellene minden belső égésű motorral rendelkező személyautót és kishaszongépjárműt szorítani a lakott területekről.
az eu-s autógyártók vsz. úgy lemaradtak, mint a nokia az okostelefonok piacán, de ebben az iparban nagyon sokan dolgoznak, úgyhogy vsz. ki lesznek mentve.
-
t72killer
titán
Azt a kb fél tonnányi furikázott lítiumsót annyira ne sajnáld, csak arra kéne kötelezni a gyártókat, hogy az akkupakkok könnyen-olcsón javíthatóak (cellacsere) legyenek és persze vissza lehessen forgatni az egészet PET palack módjára.
-
t72killer
titán
Én nem szeretném, hogy az adóforintjaim egy környezeti szempontból teljesen fenntarthatatlan, főképp a felső-közép- és feletti osztály közlekedési módjának támogatására menjen.
Mégha a kínai tervgazdasgában ezt is csinálják, az államnak nem az a feladata, hogy vállalkozzon.
Egyébként sem hiszem, hogy az európai gyártók tőke hiánya miatt tartanának ott, ahol.
+1, ha bármit támogatnak, az EV legyen, számos okból is. De a vállalkozás valóban nem az állam feladata.
-
t72killer
titán
noigen, de mennyit nőttek a nem-AI komponensek benne?
Én akkor már inkább egy DJIA ETF-et vennék, usa a szőke Torgyán óta eléggé alulértékelt, vissza fog oda sántikálni a világtőke.
A többivel 1etértek, ezek közül az Amazont Buffett is veszi.
-
j0k3r!
őstag
Is AI’s Circular Financing Inflating a Bubble? - Patrick Boyle
**Bottom line – the AI boom is a “circular‑financing” bubble that may or may not pay off**
1. **Circular, self‑reinforcing deals** – Big names (Open AI, Nvidia, AMD, Amazon, Google, Musk’s XAI, etc.) are investing in each other, buying each other’s chips, and giving each other stakes in their companies. The same money keeps looping through the ecosystem, inflating orders and revenue figures while obscuring the real, independent demand for AI services.
2. **Massive capital outlay with thin revenue** – The next five years could see roughly **$7 trillion** of capex on data‑center hardware and power (10–23 GW of new AI compute, 23 GW of electricity for Open AI alone). None of the companies that are building that infrastructure have a clear, proven path to profitability yet.
3. **Electricity is the hidden bottleneck** – AI data centers are a “gigawatt” problem. Building 23 GW of power would be like installing 23 nuclear power plants—something the US has not done in decades. Many projects are resorting to on‑site gas turbines with no permits, and renewable projects are hampered by permitting delays and tariffs.
4. **Debt‑heavy financing** – Open AI is borrowing billions from banks against GPU “assets” that could quickly become obsolete. The whole industry is shifting from equity to debt, which is risky if monetization stalls.
5. **Valuations remain high but not insane** – The big AI companies are still trading at roughly 35× forward earnings, not the 60× seen in the dot‑com era. Their balance sheets are solid, and they have free cash flow that could fund the build‑out without over‑leveraging.
6. **Monetization is slow and uneven** – Only a minority of users pay for AI services; enterprise contracts are the main revenue driver, and adoption rates are still low (less than 15 % of pilot projects succeed). The “winner‑takes‑all” narrative may not hold if models can be replicated cheaply.
7. **Uncertainty remains** – If AI turns out to be a winner‑takes‑all market, the few dominant players could command huge profits. If instead it remains a highly competitive, low‑margin arena, the large labs could struggle to make money while businesses that deploy the models reap the rewards.
**Bottom line for investors:** The AI sector looks like a potential bubble—circular investments, huge capital needs, and uncertain monetization. Yet the fundamentals of the biggest players are stronger than in past bubbles, and they have room to back out of deals. Who ultimately wins, and who bears the risk, is still unknown.
Konklúzióm, hogy mint passzív befektetők, nem érzem továbbra sem, hogy ezzel különösebben foglalkoznunk kéne. Megfelelő diverzfikációval a kockázatok kezelve vannak.
"Megfelelő diverzfikációval a kockázatok kezelve vannak."
Kérdés, hogy ez a valóságban mit jelent? Milyen ETF-ek milyen kombinációja az, amivel azért vállalható a hozam, de mégsem 10 db AI-hoz erősen köthető vállalatban van a pénz 30-50%-a. Illetve szerintem a 3. pont nagyon fontos, mert azt nem lehet "pénznyomtatással", hitellel, jegybanki/kormányzati mentőövekkel, stb. áthidalni, mivel ott a fizikai valóság korlátaiba ütközünk.
-
t72killer
titán
Is AI’s Circular Financing Inflating a Bubble? - Patrick Boyle
**Bottom line – the AI boom is a “circular‑financing” bubble that may or may not pay off**
1. **Circular, self‑reinforcing deals** – Big names (Open AI, Nvidia, AMD, Amazon, Google, Musk’s XAI, etc.) are investing in each other, buying each other’s chips, and giving each other stakes in their companies. The same money keeps looping through the ecosystem, inflating orders and revenue figures while obscuring the real, independent demand for AI services.
2. **Massive capital outlay with thin revenue** – The next five years could see roughly **$7 trillion** of capex on data‑center hardware and power (10–23 GW of new AI compute, 23 GW of electricity for Open AI alone). None of the companies that are building that infrastructure have a clear, proven path to profitability yet.
3. **Electricity is the hidden bottleneck** – AI data centers are a “gigawatt” problem. Building 23 GW of power would be like installing 23 nuclear power plants—something the US has not done in decades. Many projects are resorting to on‑site gas turbines with no permits, and renewable projects are hampered by permitting delays and tariffs.
4. **Debt‑heavy financing** – Open AI is borrowing billions from banks against GPU “assets” that could quickly become obsolete. The whole industry is shifting from equity to debt, which is risky if monetization stalls.
5. **Valuations remain high but not insane** – The big AI companies are still trading at roughly 35× forward earnings, not the 60× seen in the dot‑com era. Their balance sheets are solid, and they have free cash flow that could fund the build‑out without over‑leveraging.
6. **Monetization is slow and uneven** – Only a minority of users pay for AI services; enterprise contracts are the main revenue driver, and adoption rates are still low (less than 15 % of pilot projects succeed). The “winner‑takes‑all” narrative may not hold if models can be replicated cheaply.
7. **Uncertainty remains** – If AI turns out to be a winner‑takes‑all market, the few dominant players could command huge profits. If instead it remains a highly competitive, low‑margin arena, the large labs could struggle to make money while businesses that deploy the models reap the rewards.
**Bottom line for investors:** The AI sector looks like a potential bubble—circular investments, huge capital needs, and uncertain monetization. Yet the fundamentals of the biggest players are stronger than in past bubbles, and they have room to back out of deals. Who ultimately wins, and who bears the risk, is still unknown.
Konklúzióm, hogy mint passzív befektetők, nem érzem továbbra sem, hogy ezzel különösebben foglalkoznunk kéne. Megfelelő diverzfikációval a kockázatok kezelve vannak.
Ha csak harmadekkora optimalizálási kapacitások vannak kuncsaft oldalról, akkor bizony egy erős túltermelési válság várható: "Alibaba Cloud says it cut Nvidia AI GPU use by 82% with new pooling system— up to 9x increase in output lets 213 GPUs perform like 1,192"
mindenesetre beszédes, hogy a mindennek alfája-omegája NVDA egy ideje konzekvensen alulteljesíti a NASDAQ-ot.
-
avl
senior tag
[why-i-dont-own-any-gold] "But I think it boils down to the historical return profile. I know stocks go through booms, busts and lost decades but gold went on such a terrible 40-year run that it makes me nervous to hold it for the long run."
-
t72killer
titán
Értem. TA zsargonra nem gondoltam. De azt továbbra is fenntartom, hogy jövőbeli árfolyamváltozás irányára ez semmilyen predikcióval nem bír.
Csak azt jelenti, hogy megnőtt a volatilitás, és vele együtt az IV is. Ez most jól látszódik GLD opciók árazásán is.
Részvényelemzésnél túlértékeltségről akkor beszélhetünk, ha a részvény belső értéke alacsonyabb, mint az árfolyama. Mindez persze szubjektív. Ugyanaz a részvény lehet túlértékelt és alulértékelt is egyszerre, különböző elemzők számára.
A túlvettség egy alapvetően TA fogalom != túlértékeltség.
-
Ixion77
Topikgazda
Hogy lehet az arany túlvett? Számomra egy belső érték nélküli eszköznél ez értelmezhetetlen (CF termelésre gondolok most).
Nagyon jó volt a korábban itt is linkelt Orbán Krisztián interjú. Nekem nehéz nem azt gondolni, hogy az arany és más menedék eszközök szerepe ne csak nőne a jövőben. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne eshetne az árfolyam, de semmilyen túlvettséget nem érzek. Azt akkor érezném, ha a régi világrend újra valami csoda módjára elkezdene kialakulni.
Nincsenek ilyen adataim, de tippre nem is olyan eszköz, mint a crypto, hogy a rengeteg tőkeáttételes pozíció miatt bármilyen flash crash lehetséges legyen.
Hogy lehet az arany túlvett?
TA értelemben tehát úgy, hogy a jelenlegi árfolyama jelentősen eltávolodott a mozgóátlagaitól.
A te logikád szerint részvény sem lehet túlvett, mert a jövőbeli jövedelemtermelő képessége, ezáltal az értéke ismeretlen mindaddig, amíg az meg nem történt. Mégis értelmezünk túlvettséget az alapján, hogy az elemzők szerint mennyi lesz várhatóan X év múlva az értéke és az hogy viszonyul a mostani árfolyamhoz. A cégek várható értékét elsősorban a nyereségtermelő képessége határozza meg, de nem kizárólag. Lásd pl. MSTR.
-
aAron_
őstag
Hogy lehet az arany túlvett? Számomra egy belső érték nélküli eszköznél ez értelmezhetetlen (CF termelésre gondolok most).
Nagyon jó volt a korábban itt is linkelt Orbán Krisztián interjú. Nekem nehéz nem azt gondolni, hogy az arany és más menedék eszközök szerepe ne csak nőne a jövőben. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne eshetne az árfolyam, de semmilyen túlvettséget nem érzek. Azt akkor érezném, ha a régi világrend újra valami csoda módjára elkezdene kialakulni.
Nincsenek ilyen adataim, de tippre nem is olyan eszköz, mint a crypto, hogy a rengeteg tőkeáttételes pozíció miatt bármilyen flash crash lehetséges legyen.
MOD: Benéztem a befektetési topicba, lehet, tényleg "túlvett".
-
julius666
addikt
Rengeteg különböző iparág van. Ahol minimális marginnal dolgoznak, ez nem lehetséges, ott nem lehet csökkenteni az árat. Ahol nagyobb a margin, van verseny, belföldi gyártás, valószínűleg be fog állni egy új egyensúlyi szint.
Scott Bessent, ha jól emlékszem, azt mondta egy interjúban, hogy átlagban kb. 1/3 arányban viselik a vámok költségét a külföldi export vállalatok. De ezt most nem találtam meg újra.
A chart utáni linken láthatsz szektoronkénti bontást. COVID után szinte minden szektorban kilőttek a marginok, általánosan simán elmondható, hogy van miből engednie a cégeknek. Mint ahogy kénytelenek tenni is, ez megint nem teafűolvasás, leolvasható már a chartokról.
A nagy kérdés, hogy a tőzsdét ezek a dolgok miért hagyják teljesen hidegen. A hosszú kötvények már egy ideje lassulást áraznak. Kirobban egy történelmileg súlyosnak számító vámháború, a befektetők meg nekifutásból ugranak bele a hintába:
-
t72killer
titán
De ezek meg nem OECD tagok, elsőre azokra gontolam akiket emvy írt most. Lehet lemaradt egy "Non-" az elejéről? Közben ránéztem, Törökország önmagában ~700%, akárhogy súlyozzuk, nehéz 50%-ot csinálni belőle.
MOD: Lehet az összes európai OECD állam? Pont ezt írja a szöveg végülis.

Így talán lehet a 700%-ból 50% valamilyen súlyozzással.
jogos, most nézem, Belarusz, Oroszo, de még Albánia sem tag.
Akárhogy is súlyozzák, annak az adatpontnak nem sok értelme van, a többi viszont kb megáll. -
emvy
félisten
-
Dendytv
senior tag
ha valaki gondolkodott mostanában még az arany hosszútávú szerepéről, kiváncsi lennék, mire jutott.
Nem vagyok egy nagy elme, de szerintem Trump egész ciklusát végig követi majd ez az őrület, és mivel a befektetők őrület közepette gold-ba menekülnek ezért szerintem is még emelkedni fog hosszabb távon, nyilván korrigálva de úgy gondolom van feljebb.
-
BlackV
őstag
Igazából ebben nem sok konkrétum van csak annyi, hogy ők beijedtek az emelkedestől, ezért csökkentették a kitettségüket.
ha valaki gondolkodott mostanában még az arany hosszútávú szerepéről, kiváncsi lennék, mire jutott.
Én arra, hogy hosszútávon is lesz szerepe.
-
t72killer
titán
Mert kevés olyan év van, amikor határozottan felülteljesíti a nagyobb indexeket. SP total return kontra xau görbéket huzigáld investingen. Pwrsze a diverzifikába belefér, de nem olyankor kell halmozni, amikor az összes többi assethez képest drága.
-
concret_hp
addikt
Aki egyáltalán nem gondolkodik benne, miért?
nem termel hozamot (osztalek, kamat), csak "all"
-
aAron_
őstag
Na tessék:
-
t72killer
titán
Ha megfigyeled, a "teljesítmény"-t nem egy tényezőként írtam le, hanem mint egy határozatlan elemszámú halmazt
. Szóval természetesen nem csak "P/E". -
t72killer
titán
Igen, illetve a mi estünkre egyértelműen a "time in the market beats timing the market" igaz. Ettől függetlenül, amikor valakit a túlzó FOMO elkapna, kijózanítóan hathat egy ilyen videó. Nagyobb persektívában kell gondolkodni, mint amit egy pár hónapos rallyban érzékelsz.
Meg a végén a vicc sem semmi.

#20928t72killer: Nekem az jött le, hogy pont nem szimatol semmit. Csak a saját hitvallásához marad hű, saját stratégiáját követi. Nem tudja ő sem megjósolni, hogy meddig maradnak drágák a részvények, csak azt tudja, hogy előbb vagy utóbb majd lesz olcsóbb is. (Itt értékeltségről beszélünk, nem árfolyamról!)
Akkor próbálj kicsit a sorok között olvasni
. A "mostaninál jelentősen jobb ajánlatokat" vár - értelmezze ezt mindenki úgy, ahogy akarja. Nem, ő nem az a kategória, aki kerek perec kijelenti, hogy nyakunkon a dögvész, de valami érdekes módon mégiscsak komoly %-nyi cash-el szokott rendelkezni, amikor a dögvész prezentálja magát.Az "értékelésnek" két komponense van, az egyik a teljesítmény (sales, earnings, stb) a másik az árfolyam. És itt egy apróság: 2008 óta a jóléti országok nagy cégeinél is sokszor az jelenti a "növekedést", hogy kib.sznak az utcára x ezer dolgozót. Ez szépen mutat az aktuális Earnings-en, csakhogy ennek az a vége, mint szerencsétlen intelnél, aki kirugdalta a cégtől a hozzáértőket és világvezetőből az akkor lesajnált AMD bérgyártójává degradálódik lassan.
-
t72killer
titán
-
avl
senior tag
köszi
szerintem többféle értelmezése, értékelése lehet
szerintem itt kb. mindenki az Ö háttere, infói, gondolkása stb. töl gyökeresen eltérövel bír, így a megoldása is más kell legyenpl. a koncentracio kerdese vs. széles ETF kérdése
-
emvy
félisten
OpenAI 500 mrd-os valuacio, elso felevben 4.3 milliard dollar bevetel, 13.5 milliard dollar veszteseg. Alkalmazottak ATLAGOSAN 1.6 millio dollart keresnek evente, 3000 alkalmazott van

-
t72killer
titán
úgybizony annyi. elég 1xerű a képlet és a negyedéves jelentések az árbevételről publikusak. kb Palantir kategória.
vö: az AI sztár Nvidia: 54...
-
Dare2Live
félisten
Akár az is. Vagy ld légtérsértés. Érdemi/direkt az elmúlt 3évben semmi aztán most többedszere.
Amennyire látom a KEUs tőzsdék érzékenyek rá. Ld 2022es beszakadást. Most elég volt ez a "zaj" és fordult délnek minden. Holnap bejelentenék a "békét" OTP megy 35ig. Eszkalálódik még/érdemben a helyzet megy 20Kra.
-
Dare2Live
félisten
" zajnak tűnt"
A legtöbb embernek 2022 is zajnak tűnt. -
favagoJoska
aktív tag
Nem értem miért gondoljátok, hogy USA-n kívül (bár mostanában ők sem) bárki megteheti, hogy elinflálja az adósságát? Nincsen ingyen ebéd. Magasabb infláció esetén magasabb a kötvénybefektetők hozamelvárása, sőt, valószínűleg magasabb reálhozamot is fognak elvárni a megnőtt kockázatok miatt.
#20635t72killer: "naja, csak hogy csinálják azt a hátraarcot?"
Hátraarc már megtörtént. Stabilan magas a HUF reálhozam, ami a várakozások szerint is maradni fog. Ehhez képest teljesen lényegtelen, hogy mennyit lopnak.
"Az EU helyében, bármit is csinál a fidesz, a NER-nek én egy kanyi fillért nem adnék."
Elvileg pedig megint fognak adni 500 millió eurót, cserébe Ukrajna támogatásáért.
#20639favagoJoska: "és világos hogy az alcsony relatív kamatszint és a forintgyengítés kombó lenne újra kivánatos számukra"
Alacsony (reál)kamat minden equity befektetőnek jó, hiszen a pénz lesz ez által olcsóbb.
Forintgyengítéssel viszont nem látom, hogy nyerne bárki bármit.
Egyébként, ha nagyon akarják, bármikor tudnak maguknak támogatott hiteleket, kötvényprogramokat adni.
Ahogy a mondatom második felében írtam, hogy ez lenne a kívánatos számukra, de ez nem azt jelenti hogy elérhető (és valószinűleg belátható időn belül nem is lesz).
A forintgyengüléssel azt nyerték az elmúlt évtizedben hogy laza monetáris politikát lehetett folytatni anélkül hogy az infláció túlságosan elszállt volna, mert lényegében vagy nagyon alacsony inflációt importáltunk (vagy volt olyan időszak hogy deflációt). Plusz ott volt a beömlő euró EU-s támogatások formájában amin hatalmasat lehetett szakítani egy kis forintgyengítéssel.
Ezek a feltételek most nem adottak és valószinüleg egyre kevésbé lesznek adottak, főleg ha még jobban megvágják az EU-s támogatásokat azzal hogy minden kifizetést jogállamisági feltételekhez kötnek (nagyon helyesen).
De szerintem az is áll amit lxion77 írt, hogy a relatív erős forint is gondokat okoz és nagy lesz a csábítás hogy egy idő után gyengítsék újra a forintot.
"Egyébként, ha nagyon akarják, bármikor tudnak maguknak támogatott hiteleket, kötvényprogramokat adni."
Mármint úgy érted hogy a gazdaságba pumpálni ilyen programokat? Mert azokat most is csinálják annak ellenére hogy a GDP arányos kamatkiadások rekordokat döntögetnek évről évre és a költségvetési hiányt sem sikerül nagyon lejjebb vinni pont ez miatt. Egy csomó kamattámogatás is arra mutat hogy minnél előbb lejjebb kellene vinni a kamatokat, viszont akkor meg a forint gyengülne újra, azokat a problémákat okozva amit te is írtál hogy így nem lehet már elinflálni majd az adósságot. Én úgy látom hogy kicsit csapdahelyzetbe került az ország, amiből valóban csak ez a két kiút van hogy vagy hirtelen elkezdenek kitömni bennünket EU-s támogatásokkal, vagy óriási ütemben elkezd fejlődni az ország... -
Worm40000
csendes tag
-
kardkovacsi
senior tag
Jó de az MNB indexébe gondolom bekerülnek a 200 fős települések is ahol épp nulla felé konvergálnak az ingatlanok. Szóval valamelyik szám rossz mert a tapasztalás és az árak teljesen mást mondanak.
Az általam hozott példa tök pontos, mert emlékszem elmentünk megnézni szerdán, hívtuk őket szombaton, hogy újra megnéznénk és már el is adták. Mikor ott voltunk mondogatta is a srác meglepő mennyien keresik azt hittem próbál siettetni. Erre kijött pár napra rá Zsiday cikke, hogy szerinte ingatlan áremelkedés lesz, rongyoltam én is venni ingatlant (ami egy telek lett végül)
-
kardkovacsi
senior tag
#20476Tyler Durden: Nekem nem jön ki a matek MNB lakásárindex alapján. Reál +100%, nominális +200% HUF-ban.
No way a nominal 200%. 2014-hez képest simán 4-5x ár van nominál, Budapesten biztos. Az akkori 10M környéki panelok most 50-60 között mennek. De 2014-ben néztünk Sun Palace-ban (belső III. kerület, egyik prémium lakóparkja) 32,5-ért 70 m2-es lakást. Az 460e per m2 és most 2 milliót súrolja az ottani nm ár.
-
Tyler Durden
addikt
#20476Tyler Durden: Nekem nem jön ki a matek MNB lakásárindex alapján. Reál +100%, nominális +200% HUF-ban.
Én most azt nézem, hogy mi vettük a BP kertvárosi ikerházunkat 46M + kb ellocsoltam akkor rá egy 10-est, most 150-ért mennek ezek az ingatlanok /már ha éppen van ebből az évjáratból/ 2017 dec vettük, cirka 8 év alatt ment ennyit.
forceberg: hja, meg a bérek is milyen magasak már itthon, simán veszel bármit is, a fogyasztásról nem is beszélve, amiben sikerült az utolsó helyre bemenetelni
-
t72killer
titán
Nem igazán. Inkább arra gondoltam, hogy ingatlanalapok nettó eszközértéke néha elmarad a fundamentumoktól. Egy ilyen esetben ezt különösen el tudom képzelni.
A probléma, hogy lakóingatlan projektekbe fektető befalapok általában zártkörűek, értékesítésük korlátozott, nincs másodpiacuk. Ezek miatt kb. esélytelen.
Legutóbbi kapcsolatomat ezzel a szegmenssel Quaestor-nak hívták, ami ugye elég kétes értékűen cseng
.Igen, a mai pénz/hitelbőség világában én is nehezen tudom elképzelni, hogy a belső kör egyszerűen kimenjen a szabadpiacra pénzért. Tudtommal ha egy házat szeretnél egy tervezett komplexumban, akkor vevőként már le kell tenned x összeg előleget: ebből és olcsó, haveri hitelekből megoldják, így nem jösz képbe, mint komolyabb megtérülést elváró külsős befektető.
Más: nem tudom, mennyire releváns összeg: épp számolom fel az utolsó magyarországi bankszámlámat (MBH, a lopásokat megúsztam), UK revolut számlára utaltam forintot és úgy levontak 2%ot, hogy se devizakonverziót nem kellett végezniük, se nemzetközi bankköltségeket fedezniük (a "kedvezményezett viseli a költségeket" volt kipipálva). Korábban szóbakerült az adózás, háát, ennek lehet nagyrésze a bank saját profitja és én voltam a hülye, hogy rossz helyen hagytam a magyar számlát, de ez azért nem semmi sarc.
-
t72killer
titán
Hmm, nem is gondoltam erre így még, mint egy felső plafon, de teljesen logikus.
Ez alapján, plusz még pár paramétert figyelembe véve, már egészen modellezhetőnek tűnik az ingatlanpiaci hatása.
Sajnos, amennyire ismerem az ingatlan befalapokat, nem nagyon lehet azokon ezt letradelni, pedig elméletben még működhetne is. Ha esetleg mégis lenne valakinek erre ötlete, ne tartsa magában.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ha jól értelmezem, amit keresel: trendfolytatás a 86. után 87, 88. pénzpumpával emelkedő ingatlanárak világába VAGY TRENDtörés a fundák+logika irányába (demográfia, fizetésekből megfizethetőség, nemzetközi versenyhelyzet). Ezt a szitut erősen kétlem, hogy jó risk/reward aránnyal meg lehetne játszani...
Én csak egy ingatlannézegető amatőr vagyok, aki azt látja, hogy negatív eszközértékű bontandó putrikat árulnak vidéken tízmilliós összegekért, városi lakásokat annyiért, amennyit a helyi medián nettó bér teljes összege 15-20év alatt fizet ki, a vevő pedig igen magas %ban az állam. Az állami támogatások jelen formája uis nem más, mint az, hogy az állam egyszerű vásárlóként beszáll az ingatlanpiacra. Ezutóbbiban bármilyen negatív változás áll be, az gyorsan elindíthatja az árakat lefelé.
-
t72killer
titán
"ha mar a lakashitelesben engem ekeznek ha szolok miatta..."
Szomorú...
"[masreszt a lakashitelek meglepoen kicsi resze eri meg a normal lejaratot]"
Itt azért ez lehet nem így lesz. Jelentős vesztesége lesz (különösen az elején) annak, aki elő/végtörleszt. (minta egy deep OTM put-ot hívna le - talán megáll a hasonlat)
#20453t72killer: Infláció irreleváns, kamattámogatás cash flowt érdemes állampapír hozamgörbével diszkontálni (annuitás jelenérték képlet).
Valószínűleg teljesen véletlenül, de annak jelenértéke is kb. 14 MFt egyébként.
Várható " állampapír hozamgörbével diszkontálni" jogos
. A cash flow sacc/kb évi 1M, az állampapírhozam kicsit magasabb, 6-6.5% környéke rémlik MOST, de ez meglehetősen magasnak számít az elmúlt 2 évtized viszonylatában, inkább alacsonyabbra saccolnám - az az 5% amit inflának hívtam jó lesz erre is 
#20456: így van, ideális esetben ez a break-even.
-
emvy
félisten
"ha mar a lakashitelesben engem ekeznek ha szolok miatta..."
Szomorú...
"[masreszt a lakashitelek meglepoen kicsi resze eri meg a normal lejaratot]"
Itt azért ez lehet nem így lesz. Jelentős vesztesége lesz (különösen az elején) annak, aki elő/végtörleszt. (minta egy deep OTM put-ot hívna le - talán megáll a hasonlat)
#20453t72killer: Infláció irreleváns, kamattámogatás cash flowt érdemes állampapír hozamgörbével diszkontálni (annuitás jelenérték képlet).
Valószínűleg teljesen véletlenül, de annak jelenértéke is kb. 14 MFt egyébként.
En is kb. 15M-nak szamoltam, de egyebkent olyan szempontbol erdekes, hogy ez az az osszeg, amivel novekednie kellene a lakasok aranak (maximum).
-
t72killer
titán
" ügyfelet terhelő kamat: 3%-os a támogatási időszak végéig (max. 25 év) fix éves kamat". Egy random hitelkalkulátorba behajigálva a számokat 25év fix kamattal:
50M kamatköltségei 6% (piaci) kamat mellett összesen 46,6MFtot tesznek ki
3%-os "otthonstarttal" pedig 21,1Milliót.A kettő közötti különbözet meglehetősen husi, a piaci kamatok javulásában kb csak akkor bízhatunk, ha az ország bevezeti az Eurót, de ahhoz igencsak rögös út vezet, esélyesen minimum egy magas kamatokkal megvert válságéven keresztül.
-
kardkovacsi
senior tag
Én nem csak a mostani optimizmust nem értem, hanem már a kezdeti Trump rally, majd a liberation day utáni V recovery is értelmezhetetlen számomra (+kelet-európai, EU bankszektor rally).
A mellett, hogy a piac sem tökéletesen racionális, én sem tudok ezzel foglalkozni 24/7, így talán ez így rendben is van. Tanulságom, hogy csak azért, hogy ez alapján hozz befektetési döntéseket, értelmetlen ezzel foglalkozni. Jó döntéseket úgysem fogsz tudni hozni.
#20418avl: Köszi ezeket a megosztásokat, mindig igyekszem elolvasni / meghallgatni őket.
Minden vesznek, nézz rá a forintra 392. A magyar makró mellett elég értelmezhetetlen és a kamat különbözet se nagyon változott az utóbbi időben.
-
t72killer
titán
Én nem csak a mostani optimizmust nem értem, hanem már a kezdeti Trump rally, majd a liberation day utáni V recovery is értelmezhetetlen számomra (+kelet-európai, EU bankszektor rally).
A mellett, hogy a piac sem tökéletesen racionális, én sem tudok ezzel foglalkozni 24/7, így talán ez így rendben is van. Tanulságom, hogy csak azért, hogy ez alapján hozz befektetési döntéseket, értelmetlen ezzel foglalkozni. Jó döntéseket úgysem fogsz tudni hozni.
#20418avl: Köszi ezeket a megosztásokat, mindig igyekszem elolvasni / meghallgatni őket.
Azt nézd, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre és szándékozik részvényeket venni. Úgy tűnik, a retail oldal erősen feltörekvőben van, így még a 10évvel ezelőttihez képest némileg szigorúbb környezetben IS lehet elegendő vevő a felfelé haladáshoz.
Hosszabb időtávokon nézve, amcsi papírok a gyenge dodó miatt igazából nincsenek is annyira túlértékelve a tavalyi reál áraikhoz képest.Nna ez is egy izgalmas: Nasdaq futi PLUSZ 0.8% <> leghusibb komponens NVDA: MÍNUSZ 2% (kicsit enyhült közben), AMD -2.2...
-
MrSealRD
veterán
Elképesztő pénzek mennek "gazdaság fejlesztésre", élsportra és egyházakra. Pontos számokra nem emlékszem, de nagyot szerintem nem tévedek a GDP 15%-ával.
Rengeteg tér van kiadáscsökkentésre, csak ez disztruptív és sok érdeket sért. Bízom benne, hogy ennek ellenére legalább részben meglépik.
Pont ez jutott eszembe nekem is... Ha az lenne a legnagyobb bajunk, hogy jaj, azok a szegény sportolók csak több pénzből tudnának jobb eredményt elérni... De nem ez a gondunk. Kilóg a gatyából a seggünk, és még ilyenkor is van aki jön az élsporttal...meg a nem tudom még mivel... Először tegyük rendbe az alapokat, aztán utána lehet sportról beszélni...
Ez olyan mintha úgy kezdeném a felújítást, hogy kifestek... miközben hullik a vakolat, meg süllyed az alap. -
Ringman
félisten
Elképesztő pénzek mennek "gazdaság fejlesztésre", élsportra és egyházakra. Pontos számokra nem emlékszem, de nagyot szerintem nem tévedek a GDP 15%-ával.
Rengeteg tér van kiadáscsökkentésre, csak ez disztruptív és sok érdeket sért. Bízom benne, hogy ennek ellenére legalább részben meglépik.
-
avl
senior tag
es #20362kardkovacsi -hoz hasonloan nekem is ezen akadt meg a szemem:
"A kiadásfaragás nehéz dolog, a Fidesz szerintem már mindent lefaragott amit le tudott a saját struktúrájában. "
na neee
erösen valószínünek tartom - különbözö oldalak leleplezö irasai, penztaros lörinc es hasonszörüek vagyongyarapodasa, stb. alapján -, hogy ez nagyon másként van, azaz inkabbkiadast lefaragta a sajat berkein kivül, hogy sajat berkeinek rengeteg legyen -> ezt kell(ene ??) megszüntetni, megforditani
-
kardkovacsi
senior tag
Ugye, ez ki is maradt. A társasági adó nagy része megy a sportba. Mert jobban jársz ha támogatsz egy csapatot mintsem befizeted az államhoz (többet kapsz vissza mint a támogatás). Amikor ilyen Győri kézi csapat többet tud fizetni a játékosoknak mint a német, akkor azért nézel. Focit ne is említsük.
-
Dare2Live
félisten
3%-os hitel nélkül gondoltam. Ezzel nyilván már más, de nem mindenki tud élni vele.
"~egálban van az albi díj és a törlesztő =megéri"
Ettől még egyébként nem éri meg. Ha precízek akarunk lenni, egy súlyozott átlagos tőkeköltséget kéne számolni először, és azzal diszkontálni a szabad cash-flowt. (WACC és FCFF)
Lakáskiadás hozama nem elég, ha eléri a kockázatmentes hozamot, valamennyi kockázati prémiumra is szükség van.
Egyszer próbálkoztam egy ilyen modell összerakásával, de vagy nem értek eléggé hozzá (túl magasra lőttem be a saját tőke költséget) vagy teljesen abszurd itthon ingatlanba fektetni. Lehet megnézem valamikor újra just for fun.
Szerintem 6.5%al egyértelműen nem ill csakis áremelkedésre bazirozva. De ez van sok éve és mégis az egyik legjobb befektetés évek óta az ingatlan.
Tegyük hozzá elég hülye vagyok az ingatlanhoz."Ettől még egyébként nem éri meg. Ha precízek akarunk lenni, egy súlyozott átlagos tőkeköltséget kéne számolni először, és azzal diszkontálni a szabad cash-flowt. (WACC és FCFF)"
Nem tudom mért kellene "súlyozott átlagos tőkeköltséget" számolni alapvetően egy hitel. Kockázati prémiumot én se tudom még tippelni sem.
De amiről beszéltem az inkább a magyar 99% szentiment aki nem tudja mi a WACC. Az pedig az, hogy ha ~egálban van az albi díj és a törlesztő akkor az elképesztő lehetőség és venni kell. Az 20/25év múlva a sajátod lesz vagy max eladod de akkor a saját perselyedbe dobtad a pénzt nem másnak fizetted. Erre jön az rá, hogy széles tömegeknek ~450.000Főnek belengettek havi 83.000Ft/hó lakáshitel támogatást. Az említett panel 3%os hitellel 190/hó. 83Ks kedvezménnyel 107/hó törlesztő. Albi díj 170-180k/hó. Szerinted?
Nem mindha számítana mert az átlagmagyarnak nem a WACC de a hitelkamat se érthető ellenben a havi törlesztővel de ez az egész kamatra átfordítva nem azt jelenti, hogy 0%os hitelt kapnak hanem, hogy -ost. Átlagmagyarnak el nem magyarázod, hogy ne éljen vele. -
Vesa
veterán
Pontosan milyen bruttó hozammal lehet számolni kiadás után ezeknél a lakásoknál? (100 EUR értékű lakásrészt évi hány EUR-ért lehet kiadni?)
Önmagában nekem az nem jelent sokat, hogy x %-kal olcsóbbak az azonos paraméterű lakások, mint itthon.
Itthon a kiadási hozam pocsék, mindenki a lakásárnövekedéstől várja a hozamot. Külföldön is így van? Leginkább ez érdekel.
Egyébként az is egy lehetőség a profitszerzésre, ha vesz valaki valami ilyet, vagy ilyet, és megcsinálja panziónak. Ezt 200M-ért el lehetne hozni. Az Agriturismo nagyon megy az olaszoknál. A lakosság 80%-a belföldön nyaral, és bár a többség a tengerpartot keresi, nagyon sok olyan is van aki a nyugalmat, a jó kajákat és jó borokat.
-
Vesa
veterán
Pontosan milyen bruttó hozammal lehet számolni kiadás után ezeknél a lakásoknál? (100 EUR értékű lakásrészt évi hány EUR-ért lehet kiadni?)
Önmagában nekem az nem jelent sokat, hogy x %-kal olcsóbbak az azonos paraméterű lakások, mint itthon.
Itthon a kiadási hozam pocsék, mindenki a lakásárnövekedéstől várja a hozamot. Külföldön is így van? Leginkább ez érdekel.
Olaszoknál lövésem nincs, engem csak az foglalkoztat ebben, mennyi ember akar venni -és mennyi vett már eddig is-, ebben számomra ez lehet üzlet (még úgy is, hogy t72killer-nek igaza van, sokan csinálják már). Ahogy én látom, legtöbben azért vesznek mert egységnyi áron sokkal jobbat kapnak mint itt, aztán vagy hasnzálják nyaralónak, vagy kiadják, vagy csak szimplán nem itthon akarják elkölteni a felesleges pénzüket, hanem EUR-ban, és úgy gondolják nyugaton stabilabb helyen van így, mint itthon lenne. Nyilván számos oka lehet egy vásárlásnak, nem mindenkinél az a cél, hogy leverje a tőzsdei hozamot vagy hasonló.
Spanyolországból van picivel több infóm, egy korábbi hsz.-ben írtam róla, nálam hogy működik.
-
Gigicuci
senior tag
3%-os hitel nélkül gondoltam. Ezzel nyilván már más, de nem mindenki tud élni vele.
"~egálban van az albi díj és a törlesztő =megéri"
Ettől még egyébként nem éri meg. Ha precízek akarunk lenni, egy súlyozott átlagos tőkeköltséget kéne számolni először, és azzal diszkontálni a szabad cash-flowt. (WACC és FCFF)
Lakáskiadás hozama nem elég, ha eléri a kockázatmentes hozamot, valamennyi kockázati prémiumra is szükség van.
Egyszer próbálkoztam egy ilyen modell összerakásával, de vagy nem értek eléggé hozzá (túl magasra lőttem be a saját tőke költséget) vagy teljesen abszurd itthon ingatlanba fektetni. Lehet megnézem valamikor újra just for fun.
Miért gondolod hogy nem éri meg?
-
Dare2Live
félisten
6.5%os piaci hitellel "nem éri meg" ill csak értéknövekedés miatt.
Viszont 3%os hitellel már ~egálban van az albi díj és a törlesztő =megéri illetve nézz rá az ingatlan piacra ezt gondolják rengetegen a kereslet kilött. Erre jön rá januártól a 83.000Ft/hós támogatás.
-
j0k3r!
őstag
Nem mondtam, hogy nincs helye, de ezt a mértéket sokallom. Ráadásul, ha az eddigi trend folytatódik, akkor pár éven belül a forgalom 80-90%-a 0DTE lesz. Az én fejemben a 0DTE egy fej vagy írás színvonalú fogadás arra, hogy mi fog történni a következő 24 órában, ezért írtam, hogy kaszinó.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Star Wars rajongók
- E-book olvasók
- Yettel topik
- EAFC 26
- Napokon belül váratlan versenyzővel bővül a VGA-piac
- Milyen ÚJ notebookot vegyek?
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad 14"/Ultra5-125U/16GB/480GB/magyar bill.
- ASUS ROG STRIX Z690-F GAMING WIFI DDR5 Alaplap
- Xiaomi Redmi Note 15 6/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Jonsbo RM2 Silver - 12hó gari! - Új!
- Xiaomi 13T Pro 12/512GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 16 M1 Pro (2021) 16GB/1TB SSD megkímélt 88% akku 153 ciklus
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 32GB 1000GB 1 év garancia
- AKCIÓ! LENOVO ThinkPad P15s Gen2 munkaállomás - i7 1165G7 16GB DDR4 512GB SSD Quadro T500 4GB W
- GAMER PC! Intel i9-12900KF / RX 7900 XTX / 32GB DDR4 /1TB Gen4 / B760 /1350w Platinum! BeszámítOK
- HIBÁTLAN iPhone 17 Pro 256GB White Titanium -2 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS5608, 100% AKKSI
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

?

. A "mostaninál jelentősen jobb ajánlatokat" vár - értelmezze ezt mindenki úgy, ahogy akarja. Nem, ő nem az a kategória, aki kerek perec kijelenti, hogy nyakunkon a dögvész, de valami érdekes módon mégiscsak komoly %-nyi cash-el szokott rendelkezni, amikor a dögvész prezentálja magát.
.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ixion77