- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aAron_
őstag
válasz
julius666 #19251 üzenetére
Itt nem az volt a bajom, hogy elfogult a cikk, hanem hogy szakmailag borzalmas. Ráadásul a legrosszabb értelemben, mert ha valaki csak felszínesen van képben a pénzügyekkel, még el is hiheti a leírtakat, hülyeségeket tanul meg.
Bankmonitor féle hitel "teljes visszafizetés" mutatószám is hasonló kategória számomra. Rosszul vagyok tőle, hogy egy ilyet terjesztenek.
#19250Ringman: Nem tudom mekkora késleltetéssel kell megjelennie. Emlékeim szerint aznap szokott volt, amikor még napi szinten figyeltem a kibocsátásokat. Januári EUR köténynél is így volt. AKK
#19249Simia: Chat-GPT jobban elmagyarázza, mint én tudnám: USD EUR Cross-Currency Hedge
Ennek nem az a célja, hogy olcsóbb legyen a finanszírozás, hanem hogy kisebb kockázatú legyen. A magyar gazdaság az EU-ba mélyen integrált.
-
aAron_
őstag
válasz
Ringman #19243 üzenetére
Nem értem ezeket a cikkeket. Olyan furcsák.
Tele van fals következtetésekkel, félrevezetésekkel, teljesen alátámasztás nélküli kijelentésekkel. Mindez egy elvileg 10 éve makrogazdasági újságírással foglalkozó szerzőtől.
"Most éri meg euróra cserélni"
"Vagyis nem csak a dollárban számított forrásbevonás költségét, hanem az euró-dollár swapot is figyelembe kell venni, ez pedig most kifejezetten kedvező, hiszen a 4,25-4,5%-os amerikai kamatszint lényegesen magasabb, mint az eurózóna 2,4%-os irányadó rátája, illetve a dollár is sokat gyengült az utóbbi időszakban."
"Összességében tehát úgy tűnik, hogy kifejezetten előnyös döntést hozott Magyarország a mostani dollárkötvény-kibocsátással"
"200-300 bázispontos hozamkülönbség mellett már lehet azt mondani, hogy lényegesen olcsóbb devizában eladósodni."
"Ilyen lehet például az, hogy épp a mostani dollárkötvénnyel emelkedik a 30%-os szint fölé a deviza részarány a teljes adósságon belül. Kérdés, hogy a befektetők és a hitelminősítők hogyan értékelik majd ennek a szintnek az átlépését, erre most még nem tudunk válaszolni."
Sokkal értelmesebb lenne egy ilyen cikk, ha mondjuk magyar, környező országok hozamfelárát, EUR, USD hozamok historikus változását mutatnák be. Többit meg bízzák az olvasóra.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #19187 üzenetére
Ha jól emlékszem, legutóbb is hasonló sorrend volt. De egyébként biztos van ebben ciklikusság, épp ezért tartom hülyeségnek, hogy emiatt lenne "Magyarország a legszegényebb tagállam az EU-ban".
"Gondolom a baltiak tényleg félnek a háborútól és ezért erősen tartalékolnak."
Litvánia inkább felfelé lóg ki.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #19144 üzenetére
Tehát a CHF kamatláb nem mondjuk a CHF LIBOR-hoz volt kötve, hanem egy a bank által teljes mértékben befolyásolható és manipulálható kamathoz? Az kemény.
Én aztán tényleg szabad piac párti vagyok, de ez azért nekem is sok.
-
aAron_
őstag
válasz
t72killer #19142 üzenetére
Szerződésben nem volt erre kitétel? Akármilyen árfolyamot alkalmazhatott a bank? Sosem értettem ezeket a devizahiteles problémákat. Egyszer elolvasnék egy ilyen szerződést. Mind a bank, de főképp az ügyfél részéről érthetetlen, hogy lehet egy ilyet aláírni. És ez már a sokadik ilyen, amit olvasok, hogy még a törlesztőrészletről is vita van, miközben egy egyszerűen képletezhető dologról van szó. Csak meg kell határozni, hogy pontosan mik az inputok. Árfolyam esetében mondjuk MNB / EKB + fix spread az, "bank által meghatározott" nem.
Ilyen esetben, ha még ehhez párosult egy ügyintézői félretájékoztatás is, azért szerintem is van mit tennie a felügyeletnek...
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #19054 üzenetére
Most jól belevettem. Tetszik ez a BTFD. Legközelebb 0DTE callok lesznek, és jöhet a lambó. Mi sem egyszerűbb ennél.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #18749 üzenetére
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #18735 üzenetére
Huha, ez is jó. Én kis naiv meg azt hittem, csendes szakítás lesz.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #18398 üzenetére
Személy szerint én spekulációra is nyitott vagyok, de ilyen esetekben komoly háttérmunkára van szükség.
Ami nekem most érdekesnek tűnik, az a quantum részvények. De ahhoz, hogy egyáltalán hozzájuk merjek nyúlni, jó pár nap munkát rá kéne szánni először.
-
aAron_
őstag
válasz
Ixion77 #18385 üzenetére
"meglepve vettem észre hogy már a kötvénypiacon is mennyire tipikus TA mozgások vannak"
Azért ez nem meglepő annak a tekintetében, hogy a kötvény árfolyamok mozgása is leírhatók stohasztikus folyamatként, hozamok változása ennek a kvázi inverze. TA meg bármilyen random walk szerű mozgásra ráilleszthető, éppen ezért nincs is prediktív ereje.
BOJ egyébként miért nem tudja / akarja megvenni a hosszú kötvényeket? Ezt érti valaki?
#18388FireKeeper: Milyen eszközön keresztül?
-
aAron_
őstag
Mini flash crash? SPX érdekes mozgást produkál.
-
-
aAron_
őstag
válasz
bandus #18021 üzenetére
Pár éve alacsony kockázatú EUR kötvényeknek ezeket gyűjtöttem még ki:
Duration Név
0.53 iShares Euro Government Bond 0-1yr UCITS ETF
2 JPMorgan ETFs (Ireland) ICAV - BetaBuilders EUR Govt Bond 1-3 yr UCITS ETF
1.87 Lyxor Euro Government Bond 1-3Y (DR) UCITS ETF - Acc
2.05 AMUNDI ETF GOVT BOND EURO BROAD INVESTMENT GRADE 1-3 UCITS ETF DR
3.84 AMUNDI ETF GOVT BOND EURO BROAD INVESTMENT GRADE 3-5 UCITS ETF DR ©
7.2 EUR Eurozone Government Bond UCITS ETF - (EUR) Accumulating (VETA)TLT szerintem teljesen más kategória, persze lehet azt is tartani, de nem hiszem, hogy egy HUF bond ladder devizás alternatívája lenne.
Plusz opció: 44-es lejáratú román EUR kötvény, 7.5%-os hozammal.
Mod: nem lehet szépen táblázatot megosztani, dupla space-eket törli, stb.
-
aAron_
őstag
válasz
t72killer #17891 üzenetére
Itthon a magánegészségügybe, -oktatásba kényszerítés is egyfajta infláció. Korábban ingyenes szolgáltatások hirtelen nagyon drágák lettek. Sajnos ezt sem méri, de nem is lenne könnyű.
Shrinkflationt viszont annyira nem tudom komolyan venni. Tudatos vásárló áruknak mindig az egységárát nézi.
-
aAron_
őstag
Aki vele megegyezően látja a jövőt, egyetért vele, hogy kezeli ezt a kérdést befektetési vagy akár más szempontból?
#17796FireKeeper: Pedig jó lenne egyszer egy komolyabb vitát látni a témában. Sok erről szóló beszélgetést meghallgattam, így már tuti van egy erősebb biasom. Hasonlóan pesszimistán látom a jövőt, ami feszültségben is van a hosszútávú részvény befektetés filozófiájával.
-
aAron_
őstag
Damodaran: The Greed & Fear Tango: The Markets in April 2025!
Érdekes videó. Ezt a táblázatot külön kiemelném:
-
aAron_
őstag
„Nem hiszem, hogy jó ötlet olyan világot tervezni, ahol néhány ország azt mondja, ha-ha-ha, mi nyertünk” - lemondott Buffett a BRK vezetéséről.
-
aAron_
őstag
Kiszivárgott: mégis beszélne Trump a vámokról az ősellenséggel - Portfolio.hu
Ez lehetett talán, de elég pletyka szerűnek tűnik. Ukrajna jelentéktelen.
-
aAron_
őstag
Milyen hírek jött ki tegnap este, hogy így felrobbant az SPX? Nem találom. Napi aljhoz képest záró +~3%.
VWCE is már 122.5-ön.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #17656 üzenetére
És mégis:
Elég ronda.
-
aAron_
őstag
válasz
360xbox360 #17649 üzenetére
BUX-ot BUMIX felülteljesítette, pedig az mid és small cap.
Q223-tól egészen durva az emelkedés. Átfogó elemzést érdemelne, de tippre pl. régióba reshoringnak fontos szerepe lehet.
-
aAron_
őstag
válasz
Donki Hóte #17543 üzenetére
Bet.hu adatletöltés
-
aAron_
őstag
Bokros Lajos, Bod Péter Ákos és Simor András - egész informatív beszélgetés, a bevezetés, első 4.5 perc skippelhető.
-
aAron_
őstag
válasz
Ixion77 #17402 üzenetére
Meg emelkedhet is 15%-ot. De ha nagyobb valószínűséggel esik, akkor azzal most lehet pénzt keresni. Implied probability normális eloszlást mutat, piac nem gondolja úgy, ahogy te.
Szerintem, ha USD-ből kiáramló tőke új befektetést keres a jövőben is, arany vevői nem fognak eltűnni. Tehát, mint oly sok minden mostanában, ez is a naracsembertől függ. TA-nak nincs bizonyítható prediktív ereje, ez nincs most sem másképp.
-
aAron_
őstag
válasz
UberMutant #17370 üzenetére
Azt írta, hogy "valamilyen cég részvényét" veszi, de "megszűnik a cég". Az én értelmezésemben a "cég" mindkét esetben ua., a zárójeles LY meg csak egy bróker, ahol ezt a tranzakciót végrehajtaná.
#17373julius666: Jobb volt az elmúlt egy hét, amikor nem figyeltem a híreket. Most is ahelyett hogy örülnék annak, hogy vettem aranyat, inkább az zavar, hogy nem vettem többet.
-
aAron_
őstag
Legalább nyaralás alatt nem kéne néznem. VWCE úgy mozog ma is, mint valami crypto.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #17183 üzenetére
Nem kell ehhez insidernek lenni feltétlenül. Piac azt árazhatta, hogy muszáj Applenek valamilyen enyhítést kapnia. Broad markettel kapcsolatban is valószínűleg ez a helyzet, különben már többet esett volna (szvsz).
#17182emvy: %-ban ez mennyit jelent? Arany nálam most 4.5%, nagyjából ideálisnak érzem, de ez elég szubjektív. Ezért is érdekel, ki hogy gondolkodik róla.
-
aAron_
őstag
válasz
julius666 #17117 üzenetére
"a piac nem hiszi tartósnak ezeket a százalékokat"
Ez kvázi kölcsönös embargó. Lehet chicken game, de akkor az hosszú lesz. Politikailag semelyik vezetésnek nem áll jelenleg érdekében engedményeket tenni.
Xi szerintem a falig el fog menni. Covid alatt is mi volt? Városnyi embereket zártak be több hónapra, vittek kvázi gulágokba, éheztettek, vertek meg. Ráadásul most kiderült, hogy az USA pozíciója sem olyan erős. Tudom, hogy a kínai gazdaságban már alapból nagyon komoly problémák vannak, nagy az elégedetlenség, de a diktatúra feltekerésével szerintem ez kezelhető.
Ráadásul a nacionalizmus sem gyenge, lehet az USA-nak visszacsapás még népszerű is. Ezzel szemben Trump bajba kerülhet legkésőbb midterm környékén, ha durva recesszió és infláció lesz. Addig kell Kínának kitartania. Szerintem.
-
aAron_
őstag
válasz
t72killer #17084 üzenetére
CHFUSD komoly, visszakozás nem volt túl eredményes.
Ennek vajon vámpolitikai / közgazdasági okai vannak, vagy konkrétan ennyire kezd meginogni a bizalom az USA-val szemben? Esik a részvénypiac is, úgyhogy én inkább az utóbbira tippelnék. Valami nagyon kezd eltörni.
Warren Buffett mondott talán egy ilyesmit: "Felépíteni a bizalmat évek, lerombolni órák kérdése."
Eltelt durván egy nap, kék az EURUSD:
-
aAron_
őstag
-
aAron_
őstag
válasz
BlackV #17027 üzenetére
Reggel óta esik Európa is némileg: STOXX600 Futures - Investing.com
Mod: piros vonal S&P 500, kék DAX futures.
#17015avl: Na ja, diverzifikáció rendkívül fontos, ez egy jó lecke volt rá. Arany egy kifejezetten hasznos elemnek tűnik most, ennek szerepét még jobban át kell gondolni.
-
aAron_
őstag
VM szerint kötvénypiac állította meg Trumpot.
-
aAron_
őstag
"tudja mit csinál másnap Trump"
Én azt hittem tudom.
Politikáról erős véleményem van, ami alapvetően nem lett megcáfolva most sem, csak piaci kereskedésre ez le nem fordítható.
Szerencsére teljesen hülye azért nem vagyok, portfólió arányosan 0.67%-ot buktam (VWCE-t viszont tökéletesen az alján adtam el
). Ezt szerintem, most szépen lenyelem, visszaveszem a héten, és elfelejtem. Ez a racionális megoldás.
Utána lehet kialakítok egy játszós részt. Ha nagyon akarok spekulálni, legyen szabályozott keretek között. Értelme tudom, ennek sincs.
#17001kardkovacsi: Ha nehezen megy válságok kezelése, akkor kisebb részvény arányt kell tartani, már most.
-
aAron_
őstag
válasz
Oppenheimer #16983 üzenetére
Alapvetően igazad van. Annyiban vitatkoznék, hogy ez olyan jó lehetőség lett volna bevásárolni. Eladásnál mondjuk biztos jobb volt.
"Sima" pénzügyi válságban nem éreztem volna magam ilyen rosszul, sok könyvet olvastam róluk. Ez a világ vezető hatalma teljesen megbolondul újdonság, és nekem legalábbis mentálisan nehezen kezelhető, most kiderült.
Az biztos, hogy újra kell gondolnom, ezt a pszichés részét hogy fogom kezelni. Egyelőre fogalmam sincs.
-
aAron_
őstag
Hát, belőlem hülyét csinált Trump teljesen. Sajnos buktam is vele egy minimálist, ahhoz képest mintha ignorálom ezt az egészet. Egy leckének viszont nagyon jó volt, könyvekben olvasni, hogy ilyenkor semmit nem csinálunk, valamiért most nem volt elég.
-
aAron_
őstag
Ilyenkor nagyon kirajzolódik, hogy ki mennyire optimista úgy alapvetően a jövővel kapcsolatban.
Én hosszú távon eléggé pesszimista / fatalista vagyok, ilyen szempontból nem lep meg az, ami most történik, egyedül az, hogy már most és ilyen léptékben.
EUR hedged TIPS beszállón gondolkodom, durván megy fel a reálhozama.
-
aAron_
őstag
Úgy tűnik, nem gondolja a piac bináris eseménynek a vámok élesedését. Annyira talán nem meglepő, elég biztosnak tűnik, és ez még egy jó darabig elhúzódó káosz lesz.
10% az esélye, hogy péntekig újabb 10%-ot esik a piac még, azért ez durva. Ugyanekkora emelkedésnek meg csak 2%-ot ad.
#16790j0k3r!: JD Vance még Trumpnál is veszélyesebb. Nem is az eddigi esés meg a piaci kockázat nyomaszt igazán, hanem hogy ez hova eszkalálódhat. Hasonló érzés, mint amikor Ukrajnát megtámadták az oroszok.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #16783 üzenetére
Most már az USA-ban is átélhetik, milyen ha kormányinfó van.
-
aAron_
őstag
válasz
lemusz #16739 üzenetére
IV crush, jelen esetben közel bináris kimenetelű eseményre utaló jel.
#16738kardkovacsi: Nem szoktam opciókkal kereskedni, de nagyon jók arra, hogy a piaci várakozásokat megismerd. Protective put-on gondolkodtam még 6000-es SPX-nél, itt is írtam róla.
Vannak delta neutral / hedged volatility short stratégiák (pl. short straddle), de biztos nem mernék ilyet alkalmazni.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #16733 üzenetére
Talán ezért is: Összeomlás szélén a költségvetés, az éves hiánycél 62%-a összejött március végére
Lassú voltam
#16734kardkovacsi: Tudom, hogy a VIX csak az IV derivatívája, irányt nem határozza meg. Nem is ezt írtam.
De az implied probability nem feltétlenül haranggörbe eloszlású bináris kimenetelű eseményeknél.
-
-
aAron_
őstag
How to (Legally) Stop The Tariffs
Gemini summary:
"[...]
5. Legal Authority Questioned: Trump invoked the International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) of 1977. However, IEEPA does not explicitly authorize the imposition of tariffs, unlike other trade statutes Trump previously used (like Section 232 for steel/aluminum or Section 301 against China). No prior president had used IEEPA to impose tariffs.
6. Potential Legal Challenges: The tariffs face legal challenges based on:
- The argument that IEEPA doesn't grant tariff authority.
- The Non-Delegation Doctrine, questioning if Congress improperly delegated its legislative power without a clear "intelligible principle."
- The Major Questions Doctrine, arguing Congress must speak clearly when authorizing actions with vast economic/political significance, which IEEPA arguably doesn't do regarding these tariffs.
7. Political Solutions Unlikely: While Congress could potentially legislate, the 1983 INS v. Chadha ruling makes it difficult for Congress to easily overturn executive actions based on delegated authority without a veto-proof majority.
The speaker concludes that while the Supreme Court has been hesitant to limit presidential power, the legal basis for these tariffs is extremely dubious, and court challenges might be the most likely avenue for them to be overturned." -
aAron_
őstag
"At the moment, a huge amount of attention is rightly being paid to the newly announced tariffs and their significant impacts on markets and economies. But very little attention is being paid to the circumstances that caused them—and to the even bigger disruptions likely still ahead. Don’t get me wrong: these tariff announcements are important developments. But most people are overlooking the much larger forces that are driving just about everything, including the tariffs.
In my latest article, I discuss what I believe is far more important to keep in mind: we’re witnessing a classic breakdown of the major monetary, political, and geopolitical orders. This kind of breakdown happens only once in a lifetime—but it has happened many times in history, when similarly unsustainable conditions were in place."
Ray Dalio -
aAron_
őstag
Bloomberg Surveillance adásában is kb. így gondolkodtak. (Tök jó vendékkel amúgy, érdemes meghallgatni.) Senki nem lát ebbe már semmilyen 5D sakkot. Lehullt a lepel, a király meztelen.
-
aAron_
őstag
válasz
julius666 #16617 üzenetére
Ezt még érdemes lehet megnézni: FULL AIR FORCE ONE GAGGLE: Trump Speaks To Reporters As Tariffs Rock Stock Market
Nekem nagyon eltökéltnek tűnik, nem hiszem, hogy visszakozna.
-
aAron_
őstag
válasz
julius666 #16565 üzenetére
Szerintem teljesen téves azt gondolni, hogy egy ilyen eset után megindulnak a beruházások az USA-ban. Ilyen durva bizalomvesztést kiheverni rengeteg idő és politikai reform útján lehet majd csak.
Arról nem is beszélve, hogy semmi garancia arra, hogy ezek a vámok maradandóak. A bizonytalanságon kívül nem tudni semmit. Az egész illegális, mivel POTUS csak vészhelyzetben hozhat vám intézkedéseket, de azt saját maga találta ki. Lehet midterm után borul az egész, csak a már elszenvedett gazdasági kár marad belőle.
-
aAron_
őstag
válasz
julius666 #16539 üzenetére
Nekem ez nem túl szimpatikus hozzáállás. Bessent féle megoldás eredményes is lehetett volna akár. Ez helyette egy teljes őrültség. Tök mindegy, hogy magas volt a deficit, külkermérleg hiány vagy túlfogyasztott az amerikai állampolgár. Erre vannak ortodox megoldások is.
#16550kardkovacsi: Mennyi a portfólió deltád?
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #16536 üzenetére
"Az a baj, hogy ilyenkor már nincs mit megjátszani."
Megjátszani mindig van mit, kérdés, hogy azzal mennyit buksz.
Egyébként azt se gondoljuk, hogy már nincs további downside. Ahogy írod, gyors visszapattanás is lehet, de ugyan így mehetünk tovább lefelé. Nehéz okosnak lenni.
FED / Trump put jóval lejjebb lehet még ennél valahol, úgyhogy erre nem várnék még.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #16524 üzenetére
Nem, bárcsak.
De sajnos a már tegnap erőteljes rossz érzésem igazolódik be. Csak akkor már késő volt, pénteki zárás után. Meg eleve nem szeretek ilyet csinálni.
Most már csak abban bízom, hogy annyira túltolja Trump a biciklit, hogy szét fog esni az adminisztrációja. De addig mi lesz, meg hát utána is... Passz. Ha tippelni kell, még nem vagyunk az alján egyáltalán, azt érzem.
Vagy szerdán még csinálhat egy hátraarcot, mielőtt hatályba lépnek az új vámok. Ha nem, akkor talán lesz egy olyan esés, amire már igaz, hogy buy when there's blood in the street.
Ha valamit meg kéne játszani, az az EUR hedged "TLT" lenne még holnap US piacok nyitása előtt.
-
aAron_
őstag
S&P500 futures kinyitott: $4960
$4830....
Hát igen...
-
aAron_
őstag
Gemini 2.5 pro egy alternatív univerzumban él. Ott biztos minden sokkal szebb most.
-
aAron_
őstag
Trump Has Already Botched His Own Bad Tariff Plan - The Atlantic
"The article critiques Donald Trump’s trade strategy, noting that while he initially had a coherent—though flawed—plan to boost American manufacturing through permanent global tariffs, that plan quickly unraveled due to his own mixed messaging.
For the plan to work, businesses needed to believe tariffs would be long-lasting to justify investing in U.S. production. However, Trump and his allies sent contradictory signals: while some claimed the tariffs were permanent, Trump also described them as negotiating tools. This inconsistency undermined business confidence.
After briefly claiming tariffs wouldn’t change, Trump almost immediately contradicted himself by touting a potential tariff-lowering deal with Vietnam. This flip-flopping killed the credibility of any long-term strategy.
The article then contrasts the original plan with a second, chaotic strategy: using tariffs as threats in a global game of chicken to force other countries to lower their trade barriers. This “madman” approach, relying on unpredictability and economic pain, is seen as equally unworkable, especially given Trump’s history and the global nature of the challenge.
In the end, both strategies are criticized as implausible, and Trump’s dream of a protectionist American economy collapsed almost as soon as it began."
Hova fog ez kifutni?
Jövő héten tényleg el kéne inkább mennem valahova, ahol nincs térerő se. Őszintén, nehézé megállni, hogy ne nyomjak rá a sell gombra, és nem az eddigi mínusz, hanem a teljes őrültség miatt, ami még előttünk áll.
-
aAron_
őstag
Fontos szempont, hogy neked mi az ideális részvény / kötvény arány. Erre számos online questionnaire van.
Most mik az arányaid, befalapokat is megfelelő súllyal figyelembe véve?
Hedged 20+yr treasury szépet ment a héten. Érdekes, hogy mennyire elvált az európai kötvényektől fiskális stimulus bejelentésekor.
-
aAron_
őstag
válasz
Oppenheimer #16221 üzenetére
Ezt értem, de a tőkepiacokra nézve ez mit jelent? Ez a milliárd dolláros kérdés. Eddig olyan hatalmas esés azért nem volt, ahhoz képest pláne, hogy ez az új világrend mennyire más.
Próbálok saját konklúzióra jutni, de nem megy. Valószínűleg nem is kéne foglalkoznom ezzel ilyen szinten, mert már káros, just hodl, buy & forget.
#16225Oppenheimer: Így legyen.
-
aAron_
őstag
válasz
Oppenheimer #16214 üzenetére
Megnéztem a videót is, érdekes volt. Többieknek is ajánlom, ha akarnak egy rendszert látni az egész mögött.
Tegyük fel, hogy a hipotézis helyes. A nagy kérdés nekem befektetői szemmel nézve, lehet happy end bármely (sikeres-sikertelen) kimenetel?
Akármi is lesz, rendkívül disztruptív. Az árazottság pedig tudjuk milyen még mindig.
#16219kardkovacsi: Orbán párhuzam szerintem teljesen fals, ők soha semmilyen reformba (legyen az jó vagy rossz) nem kezdtek bele, politikájuk alapja a közvélemény-kutatás.
-
aAron_
őstag
válasz
Ringman #16211 üzenetére
"az alsó 95% mindenképp szívni fog."
Eddig legnagyobb mértékbe a felső 1% járt rosszul.
#16210Ringman: Emvynek abban valószínűleg igaza van, hogy van nekik valamilyen elképzelésük, saját szempontjaik szerint még akár lehet racionális is, csak nagyon nehéz ezt pontosan megfogni, kitalálni, hogy mégis mi következik mindebből.
Orbán Krisztián podcastjeibe érdemes lehet belehallgatni, ő már egy jó ideje foglalkozik a mögöttes, komplex okokkal.
#16213Ringman: Jó, de ez még akkor is közel igaz lenne, ha 95%-kal csökkenne a vagyonuk. A lényeg, hogy eddigiek alapján nem nevezhetőek az elitet kedvezményező adminisztrációnak.
-
aAron_
őstag
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #16166 üzenetére
Nagyon nem mindegy a kivitelezés módja. Egy bonsait kéne metszegetni, erre egy fejszével verik.
Bessentre kéne hallgatniuk, de az nem megy valamiért. Sokkal jobb eredményt lehetne elérni fokozatossággal.
Ez az őrültség maximum más őrülteknek tetszik.
#16167j0k3r!: Ha POTUS a vírus maga, milyen felpattanást kéne várni?
#16172kardkovacsi: Forrás? Mire alapozva?
-
aAron_
őstag
-
aAron_
őstag
Valahogy így gondolkodom most:
12% EUR cash-t még el kéne költenem, 70% részvényarány a célom, de még várok. Addig főképp XEON-ban ülök.
Ugyan azt mondtam, hogy szerintem értelmetlen a piaci időzítés, de most mégis megtettem. 2033/I januári eladása után kb. 400-as átlagáron vettem EUR-t, majd kb. 2 hete 52%-ról 58%-ra növeltem a részvényarányom 127 EUR-n VWCE vásárlással, meg vettem minimális 4GLD-ot. Megérzésemre hallgattam, szembementem egyik alapvető befektetési filozófiámmal, szerencsém volt nagyon.
Most valószínűleg még jó pár hónapig nem nyúlok aktuális arányhoz. De hogy mikor kéne majd beszállni jobban, fogalmam sincs, elég borúlátó vagyok. Szerintem olyan fundamentális változások mennek végbe a világpolitikában, amit még mindig nagyon kevesen vesznek számításba. Ez hova fog kifutni és mennyi idő alatt, lehetetlen megmondani.
#16137julius666: A baj, hogy a retardált tábla - könnyen lehet - csak egy újabb figyelmeztetés, arra hogy nagyon komoly bajok vannak az amerikai adminisztrációval. Ráadásul ezen bajok eredője visszavezethetők mély társadalmi folyamatokra.
-
aAron_
őstag
válasz
Ringman #16128 üzenetére
A propaganda és az őrültség kezd egybemosódni. Tényleg képesek lesznek ezek korrekcióra? Hát...
------
HOLY COW VWCE -3%
Azt hiszem, a tegnapi S&P500 futures esés még nem a teljes reakció volt.
Arany is esett, ez érdekes.
HUF is gyengült, de csak ma reggeltől.
Érdekes látni, hogy a piac mennyire nem hatékony egyébként. Kereskedési idők nagyban befolyásolják.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #16110 üzenetére
Ha - 10% nem fájt eddig, akkor mikor fog?
Szerintem, nem egyértelmű, hogy képesek korrekcióra. Mögöttes logika sejthető, de a kivitelezés teljes káosz. Ki tudja meddig mennek el.
#16115kardkovacsi: Ja, kicsit meg is lépett, de a főpróba úgyis holnap lesz.
-
aAron_
őstag
Donald már beszél. Popcorn on. Még csak elképzelésem sincs, hogy mit fog bejelenteni.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #15985 üzenetére
Így már értem mire gondolsz, részvények alulteljesíthetik a kockázatmentes hozamot következő 10 évben. Persze, ez simán lehetséges. A "nem működik már a buy & hold" leginkább alapkezelőktől szokott elhangzani, akik az aktívan kezelt alapjaikat promozzák így. Ezért nem volt egyértelmű.
-
aAron_
őstag
válasz
j0k3r! #15982 üzenetére
Nem arra gondoltam, hogy egy elemző tudja a jövőbeli hozamokat, hanem hogy a kilátások tekintetében be tud árazni egy vállalatot megfelelően. Ha ez a piaci mechanizmus működik, akkor (pláne kisbefektetőként) ezzel nincs semmilyen teendőnk.
Egyébként, szerintem, Trump mozgat jelenleg mindent, és a mellett az ilyen lehetséges problémák eleve eltörpülnek. Vállalati finanszírozással is hamarabb lesz baj akkor, ha tényleg stagflációba taszítják a gazdaságot, és bezuhannak a bevételek. Egy válság katalizátora persze lehet az, amit írtál, de nem gondolom, hogy kiváltó ok lehetne.
És ha közben van egy világpolitikai rendszerváltás is (amit pl. Michael Every szerint még sokan nem vesznek elég komolyan), akkor azt már kevésbé szívesen "üli ki" a befektető, mint egy "sima" gazdasági válságot.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #15971 üzenetére
Ezzel nem értek egyet, vagy legalábbis másik irányból közelíteném meg. Buy and hold (diverzifikált indexkövető befektetésre értve) azért működik, mert a piac hatékonyan áraz, jövőbeli CF-k a kockázati szintnek megfelelően vannak diszkontálva, legalábbis ez a feltételezés. Ha ez innentől nem fog működni, az azt jelenti, hogy a pénzügyi világ teljes vakságban szenved, vagy olyan negatív scenáriók fognak megvalósulni, amik egyébként még most is valószínűtlenek.
ZIRP vége szerintem a legkevésbé érdekes. Azon a piac már Biden alatt túllépett. Nem ez a fő kihívás, pénzügyi eszközökkel többé-kevésbé kontroll alatt lehet tartani, lsd. Japán. USA-ban reálhozamok már régóta magasak, ezek már rég beépültek a DCF modellekbe.
A fő probléma, hogy a II. vh. után kialakult, eddig viszonylag stab világpolitikai rendszer kezd recsegni-ropogni. Csak ezzel nehéz mit kezdeni, nem tudjuk (én legalábbis), hogy ez csak egy rendszerhiba, önkorrekció is lehetséges, vagy valóban egy durva, új világrend kezdete, as of today.
Buda Péterrel nem rég készült egy új interjú, kicsit tágabb kontextusban (Inga alapvetően elég borúlátó, de a mögöttes logikába nehéz belekötni, legalábbis nekem): A bizonytalanság korának kihívásai | Utolsó Idők Ez alapján short, short, short.
AI bullish, de szerintem Trump 2.0 teljesen más, mint az 1.0, vagy bármelyik korábbi adminisztráció a közelmúltból.
-
aAron_
őstag
Trump Plans Reciprocal Tariffs on 'All Countries' as April 2 'Liberation Day' Nears
Szép piros napnak ígérkezik a mai.
#15964j0k3r!: Érdekes volt ez az interjú, de befektetési stratégiára lefordítani nem igazán menne. Talán hosszabb távon tartott risk-off allokáció, interjú készítésekor pedig volatility long, csakhogy azóta VIX +50-80%-on van.
Buy and hold hívő vagyok, de ez most elég nehéz. Olyan, mintha a piac egy teljesen másik világban élne még mindig, mint én. SPX -10% egyelőre semminek tűnik. Hatalmas a downside, upside minimális, szerintem.
#15968student: Teljesen komolytalanok, ez csak piackövetés / marketing. Pár napja láttam ezt a videójukat: A good time to buy US equities? Igazi corporate BS.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #15961 üzenetére
Érdekes dilemma, FED hivatalosan is kettős célt követ. Ha nem tévedek, 70-es években olajár emelkedés által okozott magas inflációban alacsonyan maradt az alapkamat, ami még magasabb inflációhoz vezetett, majd jött Paul Volcker. Trump már most alacsony alapkamatot akar kierőszakolni. Ha át tudja verni az akaratát, és stagfláció is lesz közben, vége a magas reálhozamok időszakának?
#15960j0k3r!: Elég borús, de érdekes gondolatok. Szerzőről lehet bármit tudni?
-
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #15898 üzenetére
A teljes tőkére vetítve nem. Pl. kamatozó betéti számla és értékpapírszámlán tartott, de nem ETÜ hatálya alá eső befektetési alapok után kamatjövedelem keletkezik (Szja. tv. 65. §). Ilyenkor csak a befektetési eszköz devizájában elért nyereség forintosítandó, képzi meg az adóalapot, és nem a forintosított eladási és vételi eszközérték különbözet. (67/A. §).
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #15896 üzenetére
Sokkal egyszerűbb, ha az alap intézi neked az újrabefektetést, és valószínűleg olcsóbb is.
Ha TBSZ-en van, adózás nem szempont. Ha normál értékpapírszámlán, akkor viszont eleve nem vennék ilyet, kivéve, ha korábbi évekről van szembeállítható ETÜ-ből eredő veszteség. Egyébként le kell adózni a HUF gyengülését is, ami eredményezheti azt, hogy jobb lett volna be sem fektetni a devizát.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #15894 üzenetére
IEGE osztalékfizető, ezért inkább elkerülném. PH!-en XEON elég népszerű, de Justetf-en könnyen találni még sok másikat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Lexus, Toyota topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Gyúrósok ide!
- Path of Exile (ARPG)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Diablo IV
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- IdeaPad 3 15ACH6 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5500H RTX 2050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Gigabyte G6X9KG 15.6" FHD+ IPS i7-13650HX RTX 4060 16GB 1TB NVMe gar
- Samsung S24 Ultra 12/256 GB titanium kék 3 év garanciával
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe magyar bill IR kam gar
- ASUS RX 6750 XT 12GB GDDR6 ROG STRIX OC Eladó!
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest