- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
válasz
Oppenheimer #16568 üzenetére
"mindegy, hogy milyen toollal meg milyen primitiv algoritmussal talaltak ki a vamokat. A celjuk az volt hogy felverjek a vamokat az egekbe"
Azt biztos megmutatja, hogy át se olvasták vagy ha igen nem tűnt fel!?, hogy pingvinlakó szigetekre vetnek ki vámot?!
Ez nekem elképesztő amatőrizmus, igénytelenség. Ha ezen a szinten ilyenek máshol jobbak?Én nem látom, hogy egy sokk 40-64%os vám megoldja a lelépték AI robotizáció, nehézipar, könnyűipar vonalon a problémákat.
@emvy
Németország, Kína... egyik fő gondja, hogy a lakosság nem akar fogyasztani. Nem annyira az, hogy nem tud. "Nem kell 2évente cserélni az Iphonet..." -
válasz
kardkovacsi #16592 üzenetére
Igen, minden statisztika ezt mutatja, és az egyetemen is ezt oktatják. A valóság meg azért sokkal rétegeltebb ennél. Pl. a legnagyobb egyenlőség a kommunizmusban volt, merthát többé-kevésbé mindenki ugyanúgy élt...Nyugati szemmel nézve csóróságban. Az állami újraelosztás ugyan csökkentheti a látszólagos egyenlőtlenséget, de rengeteg költsége van, ami a gazdaságot, és a jólétet is mérsékli.
Egy példa: haveromék Ausztráliában élnek, jövedelem szempontjából a felső decilisben, de még melósok mindketten. Rohadt sokat adóznak, a bölcsi-ovi is nagyon drága (állami). Közben az asszony testvére 3 gyereket szült, és nem dolgozik, mert nem érni meg visszamennie melózni, annyira sok ott a segély. Persze nekik a fent említett állami szolgáltatások is kvázi ingyen vannak. Ez népesedési szempontból jó, de azért valamilyen szinten kontraproduktív, hogy az emberek nem motiváltak a munkavállalásra.
Ny-EU-ban is vannak ilyen helyek simán.
-
Mercutio_
félisten
például a németeket - vajon miért nem tud eleget fogyasztani a lakosság?
NDK?
Németeknél a mindset része, hogy a tőzsde ördögtől való, megtakarítás jó helyen van a bankban, így konkrétan lemaradtak az utóbbi 10-15 év emelkedéséről.
Eközben elrobogott mellettük a befektetők által megtolt ingatlan piac is. -
válasz
kardkovacsi #16592 üzenetére
Majd leírom, de most muszáj személyesen megnéznem, hogy hanyatlik a Trump-birodalom
Ne a csóró országokat nézd első körben, hanem például a németeket - vajon miért nem tud eleget fogyasztani a lakosság?
-
Csökkenő. Ingatlanválság: csökk, lakhatási válság: nő a szótáramban
SzVSz a covid előtti ingatlanárak reálisak a kontinens 90%-án, nominálban. A fizetőképes populáció már egy ideje csökken, a szomáli bevándorló nem fog 3szobás kerteset venni Hamburg vmelyik kertvárosában. Az ingatlanlufit nem kis részben befektetők pumpálták, akiknek ugye nyekk van.
-
kardkovacsi
senior tag
"tudom, hogy csomóan azt gondolják, hogy nálunk kevesebb az egyenlőtlenség, mint pl. az USAban, de érdemes végiggondolni, hogy miért van az, hogy az EU vagy kínai állampolgárok miért nem tudnak eleget fogyasztani" - mert az EU tele van csóri nemrég felvett országgal.
A vagyoni egyenlőtlenségekről meg annyit, hogy a statisztika nem azt mutatja amit írsz:
[link] -
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi #16588 üzenetére
+ elég sok cég vitte át vietnámba a termelést kínából az utóbbi időben.
-
válasz
kardkovacsi #16574 üzenetére
Van rá egy £0.02-sem, hogy ennek €urópában egy jóó vastag ingatlanválság lesz a mellékhatása - bár lehet wishful thinking.
#16576: a régi otp-im vannak, az biza darabonkŕnt mínusz 2rugó csak ma. Éreztem én 25k körül, hogy le kéne tenni a lantot (akkor usa már vastagon mackósodott)
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #16575 üzenetére
" A normális az, hogy otthon termelsz és nem utaztatsz át minden külön alkatrészt a fél világon, ki tudja hány adó meg politikai rendszeren keresztül." - akkor kezd el definiálni az otthon egy olyan multi cégnél mint az Apple vagy mondjuk a BMW
Ha amcsiból viszed a iPhone-t Kínába meg Európába nem ugyanannyit utazik a termék. Nem olyan egyszerű manapság már ez a képlet.
Egy gyár költöztetés minimum 4-5 év. Nézd meg mióta épül a debreceni BMW gyár. 2018-ban jelentették be és idén év végén indul a tényleges termelés ami már vásárlóknak szánt autókat gyárt. 7 és fél év. Még a Tesla is ami über gyorsan épített gyárat 2 évig csinálta.
Egy Foxcon vagy TSMC nem tudja két hónap alatt elvinni a gyártást. Nincs hozzá eleve ember az USA-ban. Rohoadt sok pénz egy gyár felépítése, az emberek felvétele, betanítása stb.
-
ngaba
aktív tag
Az én stratégiám az, hogy nem csinálok semmit. Majd kiderül, hogy jól jártam-e vele.
Épp -0.79%-on áll a portfólióm egyébként.
-
válasz
j0k3r! #16581 üzenetére
Gondolom arra célzol, hogy a vámok az US lakosok fogyasztását drágítják. Természetesen. Viszont csökkentik az EU bevételét is. Az EU-ban annyira nagy az egyenlőtlenség, hogy a lakosságnak nincs pénze elegendő fogyasztásra (tudom, hogy csomóan azt gondolják, hogy nálunk kevesebb az egyenlőtlenség, mint pl. az USAban, de érdemes végiggondolni, hogy miért van az, hogy az EU vagy kínai állampolgárok miért nem tudnak eleget fogyasztani).
Szóval az USA-ban inflációt és csökkenő fogyasztást okozhat a vám, nálunk meg fokozott elszegényedést.
Érdemes belenézni a "Trade wars are class wars" c. könyvbe.
-
DopeBob
addikt
válasz
Vision #16556 üzenetére
Kitettek azért ennél részletesebb indoklást is: 2025 National Trade Estimate Report on FOREIGN TRADE BARRIERS
400 oldal, ezt mondjuk nehéz mutogatni.Van benne azért érdekes rész, ha valaki rákeres Mo.-ra: "Hungary: U.S. companies have expressed serious concerns that public procurements in Hungary are not always transparent and tend to favor either local or other non-EU countries, including China. Corruption in the public procurement system is of key concern in Hungary, despite the launching of multiple initiatives designed to address it in recent years."
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Mire bármilyen lehetőség lesz szavazni az usában, addigra ez a vihar rég elmúlik.
Európában a reálgazdaság évek óta fos, 0%-os stagnálás van, ennyi bizonytalanság elég is a recesszióhoz. Nem biztos, hogy USA bírja rövidebb ideig.
Meglátjuk, annyi biztos hogy nagyon érdekes a mozi!
-
julius666
addikt
válasz
aAron_ #16569 üzenetére
Simán lehet így lesz, simán lehet a táblás bohózattal elcseszték és visszakoznak majd/nagyobb kárt okoznak mint tervezték és végül belebuknak. Még egyszer: ezt ne kérjétek rajtam számon, csak árnyalni szerettem volna a képet.
Btw számomra még mindig mókás, hogy amikor a nyilvánvaló bohóc a vámos ígéreteivel választást nyer, rallizik a tőzsde, majd amikor elkezdi megvalósítani az ígéreteit (na meg hát bohóc módon), akkor beszakad a tőzsde... Felettébb hatékony működést mutat a piac az elmúlt évben.
-
válasz
Én nem így látom. Annak fáj jobban a jelenlegi szituáció, akinek kereskedelmi többlete van.
-
buherton
őstag
Ki mekkora mínuszra számít nyitáskor?
-
julius666
addikt
válasz
julius666 #16565 üzenetére
A cégek ordasmód tökönrúgása és a bizonytalanság önmagában elég lehet sokak számára a termelés hazaköltöztetésére (na meg az automatizáció további fokozott innovációjára!).
Az elmúlt évtizedekben nagyon megszoktuk, hogy a globalizáció, az outsourcing (akár ellenségnek tekintett országokba is!!!) az a normális, abban nincs igazából semmi kockázat, hiszen mindenki jó fej mindenkivel, "a történelem véget ért". Holott dehogynincs, sőt. A normális az, hogy otthon termelsz és nem utaztatsz át minden külön alkatrészt a fél világon, ki tudja hány adó meg politikai rendszeren keresztül.
Ezt a kockázatot beárazni nyilván roppant kellemetlen. COVID végül nem is volt elég hozzá.
ha a vámokat eltörlik, mert trump éppen olyan lábbal kel fel
Igazából innentől legalább a Trump admin végéig ott lesz a kisördög minden döntéshozó vállán, aki minden outsourcing döntésnél a fülükbe fogja suttogni, hogy "bármikor szétvámolhatják".
Lehet a bizonytalanság ennek szól, az is lehet, hogy Trump maga tényleg ilyen demens hülye/pár idióta tanácsadója megvezette és ez a része a dolognak inkább ebből fakad. Trump személyes hülyeségeit pls azért ne kérjétek számon rajtam, én 2016-2020 közt is gyűlöltem őt, eszem ágában sincs védeni. Csak nem szeretem, hogy még egy ilyen topikban is full fekete-fehér mindenkinek minden téma, attól függően hogy épp a kormánymédia/a telex mit írt róla.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Az fogja félrerántani előbb akinek jobban fáj. Ez pedig egyértelműen az USA. Európában nincs olyan fejlett tőkepiac mint az USA-ban. Ott az emberek 60%-nak van részvénye. Amikor az accountján azt látja, hogy 30-40%-al kevesebb mint előtte akkor elég ideges lesz és kiszavazza őket g...be. Európában meg, hát esett a tőzsde na bumm. Sokkal kisebb az érintett % mint kint. Most épp előny a fejletlen európai tőkepiac.
-
student
őstag
amikor a ly ezt tolja az arcodba
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
forumpista #16570 üzenetére
Muszáj mindig nulláról kezdeni?
Iparra szükség van...
1) National security szempontból hogy:
- tudjanak újra hajót gyártani
- tudjanak gépeket gyártani2) Automatizáció miatt: évekre vagyunk a gépesített AI forradalomtól
Kína mindkettőben köröket ver USA-ra, hosszú távon ez óriási biztonsági és versenyképességi kockázat.
-
forumpista
aktív tag
válasz
"Elsodelges cel ujratargyalni a kereskedelmi egyezmenyeket."
Amitől miért is lesz jobb az USA-nak?
-
aAron_
őstag
válasz
Szerintem teljesen téves azt gondolni, hogy egy ilyen eset után megindulnak a beruházások az USA-ban. Ilyen durva bizalomvesztést kiheverni rengeteg idő és politikai reform útján lehet majd csak.
Arról nem is beszélve, hogy semmi garancia arra, hogy ezek a vámok maradandóak. A bizonytalanságon kívül nem tudni semmit. Az egész illegális, mivel POTUS csak vészhelyzetben hozhat vám intézkedéseket, de azt saját maga találta ki. Lehet midterm után borul az egész, csak a már elszenvedett gazdasági kár marad belőle.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
kardkovacsi #16546 üzenetére
Velemenyem szerint mindegy, hogy milyen toollal meg milyen primitiv algoritmussal talaltak ki a vamokat. A celjuk az volt hogy felverjek a vamokat az egekbe, hogy moge milyen sztorit kreal a media, az igazan sokadlagos kerdes. Szerintem errol nem erdemes beszelni, sot engem kifejezetten idegesit, hogy ilyen hulyesegen rugoztok. A tabla jo otlet volt, mert szimbolikus is.
Az sokkal erdekesebb kerdes, hogy milyen piaci reakciot anticipaltak. Azt minden bizonnyal tudtak, hogy heves lesz a tozsdei reakcio, de mit vartak? 5-10% esest? 25-30%?
Az lathato hogy chicken gamet jatszanak. 2 kiut van ebbol:
- 1) EU es Kina minel hamarabb kiegyezik az USA-val: ebbe beleertve uj kereskedelmi egyezemenyt es devizaarfolyamokkal kapcsotos megegyezest (akar pegginget)
- 2) Annyira sokat esnek a tozsdek, hogy Trump admin meghatral.
Szoval arra varunk, hogy EU + Kina vagy USA rantja-e elobb felre a kormanyt.
Azt gondolom, hogyha igy folytatodik a kaosz a tozsden, 1-2 heten belul valamelyik fel megteszi (a kormanyfelrerantast). Majd utana latni fogjuk, hogy milyen dealek szuletnek, es erdemenyt vonunk.
Hogy ez eleg lesz-e ujraiparositani az USA-t, az majd a dealekbol kiderul. Ha durvan legyengitik a dollart, akkor lehetseges.
Kotvenyhozamos szalra reagalva: nem hiszem hogy a kotvenyhozamok miatt van ez az egesz. Ha lejjebb jonnek a hozamok az masodlagos hatas lesz. Elsodelges cel ujratargyalni a kereskedelmi egyezmenyeket.
-
Ringman
félisten
válasz
az a baj a vámokkal, hogy nem tudod meddig fognak kitartani, ellene viszont 3-5-10 éves beruházásokkal és ugyanekkora időre kiható gazdasági döntésekkel lehet tenni, de ilyen bizonytalanság mellett ezeket a döntéseket hogy hozod meg?
Illetve van egy olyan "mellékhatása" a vámoknak, hogy hazavonzza a termelést
ugyanez a probléma, ha a vámokat eltörlik, mert trump éppen olyan lábbal kel fel, akkor mit csinálsz? -
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #16563 üzenetére
A probléma a magas hiány nem a magas kamat.
Ugyanarról beszélünk, csak próbálsz úgy tenni, hogy nem.
kevesebbet kell költeniAhogy én látom ez zajlik ezzel párhuzamosan (persze az is ilyen "Trumposan"), de arra is csak a rinya megy.
vagy több adót beszedni.
Szerinted a vám az micsoda?
Fogyasztási jellegű adó, csak a kisember (infláció) mellett fizetik még a cégek meg a külföld is.
A vám nagy előnye más adónemekkel szemben, hogy viszonylag nehéz kikerülni, főleg ha mindenkire kiveted. Kisember adóztatása manapság nem divat. Cégek, nagykutyák célzott adóztatása meg hiába hangzik jól, nem szokott működni, mert ők nagyon ügyesek a kikerülésében.
Illetve van egy olyan "mellékhatása" a vámoknak, hogy hazavonzza a termelést, amit mind a COVID, mind az ukrán háború kapcsán megtanultunk, mennyire fontos. (Ezzel kapcsolatban leírtam mit gondolok már én is az elmúlt hetekben-hónapokban, vagy Oppenheimer is elég jól a napokban, ezt ne nyissuk ki újra)
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #16554 üzenetére
"Igen. Nem kicsit, nagyon. Rossz chartot nézel ugyanis, nem a kamat számít abszolút értékben (az csak egy szám), hanem az adósságszolgálat terhe. Az meg igenis nagyon magas." - de, jó chartot nézek. Te kötöd össze a kettőt. A probléma a magas hiány nem a magas kamat. A kamat jó helyen van, kevesebbet kell költeni, vagy több adót beszedni. Emeljen adót, de írtam már erről feljebb miért nem fog.
A példád olyan mintha tolod neki 200-al az autópályán és panaszkodsz, hogy drága benzin mert hát 20 litert fogyaszt az autó. Csökkentsük a benzin árát! Lehet csak 130-al kéne menni és akkor 7 litert enne az az autó. Mindjárt kevesebbe kerül az a 100 km.
-
atee_13
őstag
válasz
Dare2Live #16552 üzenetére
+ Én azt sem látom, hogy a saját svindliei elé helyezné az országa érdekeit. Ha azt hiszi, hogy úgy tud meggazdagodni, hogy az országa belerokkan én nem látnám, hogy egy másodpercet is hezitálna.
Aki akkora lángelme, hogy csődbe tud vinni egy kaszinót az egy országot is.
-
Dare2Live
félisten
Mégmesszebb mennék: A legjobb amikor érdemi fájdalom nélkül kezelnek egy helyzetet vagy akár csak "élvezet" van.
És nekem is nagyon nagy kérdés, hogy ennek a fájdalmas terápiának lesz e érdemi pozitív eredménye. Az nem érdemi eredmény, hogy összeomlik most minden aztán 10év múlva a Vietnami... bér 2*ért dolgoznak az US pogárok gyárban 995öt... -
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #16540 üzenetére
Nem biztos eddig elmegy a sztori. Itt a 21. században nem kellenek konkrét tömeges kirúgások, minden vibe meg szentiment alapon megy. Ahogy többen is írták, nem csak a piac esett le a székről a vámtervezet láttán, hanem sok republikánus nagykutya is. Republikánus csatornák (beleértve az X-et is a sok boton, fizetett influenszeren keresztül) elkezdhetik nyomni, hogy ebből elbocsájtások lesznek és Trump tényleg egy hülye. (Amit láttam eddig az alapján ez már történik amúgy, lehet a jelen idő jobb lenne).
Ha a népszerűsége beesik a narancs bohócnak talán visszatartó erő lehet, ha már a piac nem az.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi #16548 üzenetére
Hogy tovább vigyem a témát. Alapvetően a hiány fő ok, hogy nincs elég bevétel. Bevétel meg azért nincs mert minden egyes kormány az utóbbi 50 évben ha nem ment jól a gazdaság akkor csökkentsünk adót. De kinél? Hát a cégeknél. Szépen átrakták az adózást a fejlett világban a cégekről a magánszemélyekre.
Nézz mondjuk itthonra is. Te mint dolgozó fizetsz 34% adót (a munkáltató adót ki is hagyom direkt), majd bemész és veszel valamit a boltban és még rávernek 31,5% adót, utalsz pénzt még jön az adó. Cég: társasági adó 9%, iparűzési adó 2% és csá (és tudom ha magánszemélyhez kerülne a lóvé akkor még lenne rajta 15% szja de nem kerül a legtöbb cégnél sosem, mert beépül a részvény árába és nincs adó addig amíg el nem adod).Elon Musk a leggazdagabb ember a földön és vajon mennyi adót fizetett élete során. Meg lennék lepve ha az 10 milliárd dollár fölött lenne miközben a vagyona 400M (most gyorsan olvad). Mi van? Hát az ő vagyona a részvény, aminek felmegy az ára. De ameddig nem adja el addig nem adóztatják. Megveszi a Twittert. Nahát miből? Vesz fel hitelt a részvényre. Mert ugye ha eladná akkor adózni kéne, de lombard hitelezésnél nincs adó. Miből él, nyilván ott is felveszi a hitelt a részvényre. Egy fillér adót nem fizet ezek után.
Ha Trump a 60-as éveket akarja akkor vezesse vissza az akkori adózást amikor az amerikai állam bevételeinek a nagy része a cégektől jött. De azt nyilván nem meri mert Musk, Thiel, Zuckerberg, Bezos és többiek egyből lázadnának, hogy tessék mennyi munkahely szűnik meg és hasonló dumák. Meg akkor ők elköltöznek a holdra és onnan fognak szolgáltatni.
-
válasz
julius666 #16539 üzenetére
Az USA (és ennek megfelelően a világgazdaság jelentős része) fenntarthatatlan pályán mozgott az utóbbi években.
Miért?de ő az első elnök az utóbbi évtizedekből, aki valódi államférfiként megpróbál valamit kezdeni ezzel a problémával.
Mivel? ChatGPT-vel kiszámolt vámokkal? Ez mire megoldás? -
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #16548 üzenetére
Szerinted hogy lehet levinni a hosszú távú hozamokat?Az lenne a módja, hogy szétverjük a gazdaságot és akkor úgyis oda menekül a tőke?
Nyilván nem szétverés, de igen, valami ilyesmi. Ez az egyetlen mód ami nem vezet további súlyos eladósodáshoz és/vagy tartós inflációt generáló túlfűtöttséghez.
Ez olyan magas?
Igen. Nem kicsit, nagyon. Rossz chartot nézel ugyanis, nem a kamat számít abszolút értékben (az csak egy szám), hanem az adósságszolgálat terhe. Az meg igenis nagyon magas.
Őszintén, az a baj, van egy generáció (az itt lévők jó nagy része is) akik csak longot meg csak nullás kamatokat láttak az életükben és képtelenek másban gondolkodni.
Remélem ez nem "bezzegavolckeridején" akar lenni, mert az ugyanolyan outlier volt, mint a ZIRP. Ja amúgy azzal akkoriban szándékosan szétverték a gazdaságot, hogy lejöjjön az infla. Tulajdonképpen a FED kamatemelősdi eleve erről szól, a csak a "szétverés" az egyik végpontja a potméternek.
Sőt valójában az egész tetves probléma halmaz mögött pont a nullás kamatok állnak.
Részben igen, részben a 2020 óta tartó egészen elképesztő folyamatos fiskális stimulus. Ezt mondjuk pont nehéz Trump nyakába varrni, bármit is gondoljunk róla.
Ha az a kérdés, hogy amit táblán mutogatott a szőke Torgyán mennyire jó úgy, szerintem abszolút nem az, persze. Hogy mennyire gondolták komolyan abban a formában, passz. Következő napokban hetekben meglátjuk, én (is) valószínűnek tartom, hogy a piaci reakciók függvényében valamilyen visszakozás lesz.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Oppenheimer #16543 üzenetére
"Emberek komolyan azt hiszik hogy csak bohóckodnak az USA élén és hogy ŐK jobban tudják!"
Én is hiszek benne ill hinni akarok abban, hogy van egy terv és tudják az USA élén... de amikor pl jön egy lakatlan sziget, pinvineket megvámolják és kiderül az honnan jön. Na ott azért elgondolkodik az ember. Nem csak az, hogy megkérdezték az AIt, hogy milyen vám legyen. De hogy az nem csak egy input és !át se nézték a választ....!?
És ez nem az első amikor néz az ember bután. -
aAron_
őstag
válasz
Nekem ez nem túl szimpatikus hozzáállás. Bessent féle megoldás eredményes is lehetett volna akár. Ez helyette egy teljes őrültség. Tök mindegy, hogy magas volt a deficit, külkermérleg hiány vagy túlfogyasztott az amerikai állampolgár. Erre vannak ortodox megoldások is.
#16550kardkovacsi: Mennyi a portfólió deltád?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Szerinted hogy lehet levinni a hosszú távú hozamokat?Az lenne a módja, hogy szétverjük a gazdaságot és akkor úgyis oda menekül a tőke?
Egyáltalán miért gondolja bárki is, hogy azok olyan magasak? Őszintén, az a baj, van egy generáció (az itt lévők jó nagy része is) akik csak longot meg csak nullás kamatokat láttak az életükben és képtelenek másban gondolkodni. Pedig egyik se default. Főleg nem az alacsony hosszú kamatok.
[link]Ez olyan magas?
Sőt valójában az egész tetves probléma halmaz mögött pont a nullás kamatok állnak. Az, hogy emiatt mindenki nyakló nélkül adósodott el. Államok, magánszemélyek mindenki. Fújták a világ legnagyobb lufiját, mert ingyen volt a pénz.
2007-ben (direkt nem a válságot nézem, hanem az előző csúcsot) 1500 volt a S&P, most meg 6100 volt a teteje. 4x akkora, közben meg volt 50% infláció a dollárban. -
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #16536 üzenetére
"Az a baj, hogy ilyenkor már nincs mit megjátszani."
Megjátszani mindig van mit, kérdés, hogy azzal mennyit buksz.
Egyébként azt se gondoljuk, hogy már nincs további downside. Ahogy írod, gyors visszapattanás is lehet, de ugyan így mehetünk tovább lefelé. Nehéz okosnak lenni.
FED / Trump put jóval lejjebb lehet még ennél valahol, úgyhogy erre nem várnék még.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Oppenheimer #16543 üzenetére
Mert komolyan bohóckodnak. Te minek neveznéd a chatgpt által generált vám tarifákat?
Őszintén legalább lenne egy tetves számítás is mögötte.
Az a baj, hogy alábecsülitek az emberi hülyeséget. Ez az ember a saját cégét is csődbe vitte akkor mit vársz tőle? -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Sajnos átszövi a politika ezt a topikot is, és sokan csak agyatlanul köpködni, gyalázkodni jönnek. Legtöbb emberből hiányzik a kritikus gondolkodásra való készség, idomul a szekértáborában népszerű véleményhez és kész.
Ezért nem lehet a trumpi gazdpolról normálisan beszélni. Emberek komolyan azt hiszik hogy csak bohóckodnak az USA élén és hogy ŐK jobban tudják! (Hogy mit, az persze kérdés, de jobban tudják és kész!)
-
pictigjis
őstag
10,3 százalékos mínuszban van a BUX a nyitást követően. Az OTP ennél is nagyobb, mintegy 15,4 százalékos mínuszban nyitott.
-
BlackV
őstag
válasz
Oppenheimer #16538 üzenetére
Miért lenne ultra szívás? Akkor addig nem veszel újakat. Vagy a 3-6 havid is reszvenyben van?
(Mondjuk minél magasabb poziban dolgozik valaki, annál több idő újra elhelyezkedni a kiszamolo szerint. Inkabb 6-12 havi kell.) -
j0k3r!
őstag
válasz
Oppenheimer #16538 üzenetére
Bocs, ezt nem láttam
Reméljük nem lesz gond!
#16539 julius666: Ez addig fog működni, amíg a munkanélküliség nem ér el egy kritikus szintet. A CEO/CFO-k a részvényeseknek dolgoznak, nem pedig Trumpnak, a bevétel és profit maximalizálás a céljuk. Ha csökken a kereslet, akkor nagyon gyorsan mennek majd az elbocsájtások. Olvastam valahol a hétvégén, hogy közvéleménykutatások alapján a Trump szavazók egy része boldogan nézi, ahogyan a "gazdagok" vagyona csökken a részvénypiaci korrekció miatt. Majd, ha otthon fog ülni munkanélküliként, de közben jönnek a csekkek (autó, ingatlan, stb.), akkor majd jobban átgondolja az egészet. Az sem biztos, hogy hatalmas gyárépítés és új munkahely lesz, mert ki tudja, hogy 4 év múlva milyen kormányzat lesz, gyárat meg nem pár évre húznak fel. Szerintem a piac és a vállalatvezetők, ha akarnak, akkor tudnak nyomást gyakorolni a Trump adminisztrációra az elégedetlen embereken át. Szerintem nem lesz úgy ki***ni a felső 1-10%-kal, hogy annak a levét végül ne a "kisember" igya meg.
-
julius666
addikt
Lustaport cikk a mostani krízis kapcsán: [link]
Van benne egy tőle szokatlan rész amivel maximálisan egyet tudok érteni, írtam is erről az elmúlt napokban-hetekben:
Az USA (és ennek megfelelően a világgazdaság jelentős része) fenntarthatatlan pályán mozgott az utóbbi években. Lehet Trumpon jókat nevetgélni és gúnyolódni, ahogy a mainstream sajtó teszi, de ő az első elnök az utóbbi évtizedekből, aki valódi államférfiként megpróbál valamit kezdeni ezzel a problémával. Erről szól az állami munkahelyek és programok visszavágása, és erről szólnak a vámintézkedések. A megoldás minőségén persze lehet vitatkozni, ez valóban elég trumposra sikeredett, de az a tény, hogy valaki hajlandó hosszútávú megoldásban gondolkozni, maximálisan megsüvegelhető.
A fentieknek megfelelően a 2025-ös krízis szerintem nagyon különbözik az eddigiektől. Az állam eddig mindig megmentőként lépett fel, most pedig generálja. Természetesen nem önmagában a krízis kedvéért, csak képesek voltak elfogadni a “no pain, no gain” alapelvet. A hosszútávú megoldáshoz csak fájdalmas út vezet. Ezt ráadásul teljesen transzparens módon meg is hirdették, miszerint a részvénypiac nem számít, a hosszútávú kötvényhozamokat szeretnék lejjebb tornázni. Ez recesszió nélkül aligha fog sikerülni. Évtizedek óta ez az első amerikai kormányzat, amelyik nyíltan elengedte a részvénypiac kezét. Mostanra a piac is megértette…
Vicces számomra hogy errefelé sokan tisztelik Volckert (vagy akár Mileit), amiért képes volt húsbavágó intézkedéseket hozni, de ha olyan csinálja, akit a saját szekértáboruk köpköd, akkor az idiotizmus.
(Mondom ezt úgy, hogy akkor azért majdnem leestem a székről amikor a hülye vámos táblát megláttam) -
kardkovacsi
senior tag
válasz
360xbox360 #16534 üzenetére
Akkor ezért volt stabil a bitcoin. Ázsiában nagyon sokan tradelik a BTC-t. Most meg is van a -10% abban is.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_ #16526 üzenetére
Az a baj, hogy ilyenkor már nincs mit megjátszani. Mondjuk ezt írtam az első eső nap után is
Amilyen gyorsan megy le a visszapattanás is pont ilyen gyors tudna lenni, csak nem tudod hol fog fordulni, ezért nem tudsz belépni kis kockázattal. Illetve amikor így átugorja a szinteket a papír akkor azok a szintek az ellenkező irányba se tartanak ki. -
j0k3r!
őstag
válasz
Oppenheimer #16533 üzenetére
Tisztán elméleti kérdés: akkor is az utóbbit választod, ha mondjuk ezidő alatt 3-6 hónapig nem lesz munkád?
-
student
őstag
Japánban több mint 8 százalékot, míg Dél-Koreában mintegy 5 százalékot zuhantak a részvények. Ausztráliában több mint 6 százalékot estek a részvények.
Hétfőn a hongkongi és tajvani részvények benchmarkjai körülbelül 10 százalékot zuhantak, amikor elkezdték kereskedni.
A világ legnagyobb chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company közel 10 százalékot esett, míg az Apple fő szerződéses gyártója, a Foxconn szintén 10 százalékot zuhant. Hongkongban a kínai technológiai óriáscégek, az Alibaba, a Tencent és a Xiaomi összeomlott.
A dél-koreai Samsung Electronics, amely termékeinek nagy részét Vietnamban gyártja, 4 százalékot esett. A japán Nintendo, amely elhalasztotta a legkelendőbb Switch kézi videojáték-eszköze folytatásának előrendeléseit, csaknem 5 százalékkal esett vissza. A részvény 10 százalékot esett a kereskedés nyitásakor.
Vasárnap este nagyjából 4 százalékot estek az S&P 500 határidős jegyzései, amelyek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy még a hivatalos kereskedés hétfői kezdete előtt fogadjanak az indexre. Az olajpiacokon az árak több mint 3 százalékot estek, ami a múlt héten meredek veszteségeket eredményezett. A széles gazdasági mutatónak tekintett réz ára pedig több mint 5 százalékot csúszott.
Az S&P 500 10,5 százalékos csütörtöki és pénteki csökkenése az index kétnapos legrosszabb csökkenése volt a koronavírus-járvány 2020-as kitörése óta. -
Japánban circuit breaker...
-
BlackV
őstag
válasz
kardkovacsi #16519 üzenetére
ha az aranyból lenne bármilyen margin call is finanszírozva akkor nem emelkedne az arany akkor amikor az indexeket épp földbe döngölik.
Egyszerre hat rá két erő. A margin call-ok miatt adják, az eladott részvények egy része viszont ide menekül. -
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #16524 üzenetére
Nem, bárcsak.
De sajnos a már tegnap erőteljes rossz érzésem igazolódik be. Csak akkor már késő volt, pénteki zárás után. Meg eleve nem szeretek ilyet csinálni.
Most már csak abban bízom, hogy annyira túltolja Trump a biciklit, hogy szét fog esni az adminisztrációja. De addig mi lesz, meg hát utána is... Passz. Ha tippelni kell, még nem vagyunk az alján egyáltalán, azt érzem.
Vagy szerdán még csinálhat egy hátraarcot, mielőtt hatályba lépnek az új vámok. Ha nem, akkor talán lesz egy olyan esés, amire már igaz, hogy buy when there's blood in the street.
Ha valamit meg kéne játszani, az az EUR hedged "TLT" lenne még holnap US piacok nyitása előtt.
-
Mercutio_
félisten
Én úgy gondolom, hogy nem is akarják megtartani a teljes világot óvó, és felügyelő szerepet, ezt hangsúlyozta már talán előző ciklusában is Trump.
A székes analógiádnál maradva, nem akarja mindkét széket, elég lesz neki egy is. Aztán majd akik úgy akarják, azok mellé ülhetnek egy kicsit a szélére, de ez azzal jár, hogy el kell fogadni, hogy az USA dirigál, a többiekről meg leveszik a keresztvizet.2 probléma van ezzel az elképzeléssel:
1. Azért a szerepért cserébe fogadta el a "nyugati világ", hogy $ lesz az elszámoló valuta minden pézügyi folyamatban. Viszont, eben az új helyzetben logikusan merül fel, hogy "ha nem védesz meg, miért kellene a harmadik felekkel történő elszámolásomat a te péznemedben kezelnem, ott van erre az €-m". Ez esetben sokkal kisebb mennyiségben van szükség $-ra, amivel beesik a kereslet és ezáltal az árfolyam.
2. Csak ebben az esetben amit eddig usa árukra költöttek azt részben fegyverkezésre fogják, azaz esnek az usa bevételek, + sokkal kevesebb esetben lesz szükség arra a székre, így az usa tárgyalási poziciója is romlik... -
Sub-S
senior tag
Már meg is van a hétfői újabb 5-ös.
-
aAron_
őstag
S&P500 futures kinyitott: $4960
$4830....
Hát igen...
-
A Kínai reakciók taglalásánál nemigen esett még szó a ritkaföldfémek USA irányú exportjának beszüntetéséről. Ez elég fájdalmas rövidtávon az amerikai iparnak:
Otthon is vannak lelőhelyek, csak ugye ahhoz, hogy egy csupasz földterületből beüzemelt bányatelep legyen, vagy akár egy nem üzemelő bányát újraindítsanak kell némi idő.
-
Sztenly
tag
válasz
kardkovacsi #16519 üzenetére
Én látok korrelációt 4GLD-n.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #16517 üzenetére
Pl. az IB-nél úgy működik a margin call, hogy ha nem állítasz be sorrendet egyszerűen a bróker választ egy pozit és lezárja addig amíg el nem éred a margin határt. Ez azért érdekes, mert ha az aranyból lenne bármilyen margin call is finanszírozva akkor nem emelkedne az arany akkor amikor az indexeket épp földbe döngölik. Valójában a legnagyobb szakadásoknál kéne az aranynak is esnie, de ilyen jellegű korreláció egyáltalán nem látható.
Mellesleg szerintem nem egyre gondolunk. Margin call van, gyakran, minden spekuláns szembe találkozott már vele, nem egyszer. Igen, amikor nagyobb mozgás van a piacon akkor megnő a számuk. Kb. mint amikor hullámzik a tenger, amikor nagy szél van akkor jobban. Amire én gondolok margin call által hajtott esés alatt, az a cunami. Amikor semmi se tud elé állni.
Nem kötelező, ez tény.
-
aAron_
őstag
Gemini 2.5 pro egy alternatív univerzumban él. Ott biztos minden sokkal szebb most.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #16507 üzenetére
Arany 15 percesen, emelkedett pénteken végig délután 5-től miközben a piac ment lefelé. Ha azt vesszük alapul akkor ott még nem látszik semmilyen margin call.
Nem teljesen értem, mit akarsz most mondani ezzel a 2 napnyi esésből kiragadott kis időablakkal.
A tények: 2020 óta nem látott akkora margin callokat a Wall Street mint csüt-péntek: [link]
Ettől még persze jöhet nagyobb beszakadás, csak én nem érzem olyan kötelező körnek, mint te.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
kardkovacsi #16513 üzenetére
Az nagyobb meglepetes volt, hogy nem eddig kezdett zuhanni. De most azert rakapcsolt rendesen.
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
kardkovacsi #16511 üzenetére
Én ezt nem tartom valószínűnek, hogy ezzel akkor bárki is kalkulált. Az esés nagy része abból fakadt, hogy a nagy részvényesek likvidálták a pozícióikat, mert pánik volt. Lehet valaki meglovagolta a negatív hullámokat, de nem akart ott senki sem csavargatni semmit, fejvesztve menekült mindenki a papírból.
-
kardkovacsi
senior tag
[link] azért adják a bitcoint mert félnek attól, hogy Black Monday lesz és ezért mindent is adni fognak. Ez már kezd ilyen elmebeteg lenni.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Kukipapa_rr #16510 üzenetére
15 perc volt kb. az idő mire jött a rollback. Mivel akkoriban még a részvények T+2 mentek, így legközelebb három nap múlva lett volna rá lehetőség elutalni.
-
kardkovacsi
senior tag
Szerintem de félreértetted a mondandóm. Margin call volt a lényeg. Csányinak volt egy nagy pakkja hitelből. Mivel tudták kb. hol van az ahol elkezd szorítani a cipő csak oda kell letolni az árfolyamot, ami nem volt nehéz. Innen meg a pakkja már intézte magát és omlott tovább az árfolyam külső behatás nélkül. [link]
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
kardkovacsi #16354 üzenetére
Ez tök állat, sajnálom, hogy nem tudtad kivenni.
Gondolom, meg sem próbáltad azonnal elutalni, nehogy gond legyen, ugye?
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
kardkovacsi #16499 üzenetére
A 2008-as bankpánikban főképpen nem azért szakadt be az otp részvény ára, mert shortolták (ok biztos lökött rajta lefelé az is). Az esés fő oka volt, hogy az amerikai tulajdonosok, mint pl. a bank of america, a teljes részvény pakktól megszabadultak, nagyon rövid idő alatt adták bármi áron. A top 10 legnagyobb részvényesek között voltak akkor. Most nem tudom mi a helyzet, nem követem.
-
AMD Power
titán
Most pont a Bence Balázs webináriumát nézem. Egyértelműen vételi időszaknak jellemzi a mostani tőzsde helyzetet/eséseket.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #16505 üzenetére
Arany 15 percesen, emelkedett pénteken végig délután 5-től miközben a piac ment lefelé. Ha azt vesszük alapul akkor ott még nem látszik semmilyen margin call.
Pedig azért volt valamennyi, mert az utolsó 15 perces gyertyában esett a QQQ 1,7%-ot de ez még nem az az ereszd el a hajam öntés volt.
Nyilván vannak egyfolytában likvidálások de én itt arra gondolok amikor olyan beomlasztó módon jön, amikor így gyorsul az esés és ránézel a chartra és azt gondolod ez most nulláig esik.Persze lehet nem is lesz ilyen, ritkán van. Augusztusban pl. volt a AUD/JPY-ban, amikor esett 5,5%-ot 9 óra alatt, ami még egy indexben is rengeteg nemhogy egy devizában (2008-ban volt nap amikor 14%-ot esett ugyanez). Ott ki lettek pucolva a longosok, ment is utána fel. Itt látszik jól, esik egyfolytában, majd egyszer csak begyorsul és egyre nagyobb eséseket hoznak az egyes gyertyák, nagy kanóc a vége és megfordul.
-
szabi__memo
nagyúr
Fukuyama megszólalása kicsit lett csak erős
Fukuyama a vámokról: Ez a legidiótább döntés, amit amerikai elnök valaha hozott -
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #16504 üzenetére
mert ha megindulnak a margin callok akkor ott is elindulhat egy esés, mert likvidálásnál mindent is adnak
Az arany esése ilyen viharos időben pont azt jelzi, hogy már voltak.
Egyébként nem csak a BTC állja a strapát meglepő módon, hanem pl. a jó öreg fizetőeszközünk is, sok másikkal együtt.
-
kardkovacsi
senior tag
Azt nézem a bitcoin stabil mint állat. Az nem mozdult sehová. Lehet azt kell majd nézni, mert ha megindulnak a margin callok akkor ott is elindulhat egy esés, mert likvidálásnál mindent is adnak, azt is ami előtte egyáltalán nem esett, mert kell a fedezet.
-
kardkovacsi
senior tag
Szerdán jön az EU-s válasz Trump vámjaira. Vagyis akkor szavaznak róla, kérdés mi lesz a csomagban. Az lehet hamarabb kiderül.
-
válasz
kardkovacsi #16499 üzenetére
Ahogy a volt kollégád rappelte: who's down with OTP
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Linux Mint
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- OLED TV topic
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Le Mans Ultimate
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- HP 13"FullHD IPS,i5 8265u(8x3,9Ghz)Villágító billentyűzet,8GB Ram,256-512SSD,jó akku,Szép állapot
- Újszerű Asus,játékra is,17,3"FullHD,i7 8550(8X4Ghz)GT920mx 2/4GB DDR5 VGA16GB RAM,SSD+HDD,
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Corsair K100 RGB INGYEN FOXPOST
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged