Hirdetés
- Andras-G: #Kószagondolat - eMag tapasztalatok 2026-ban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- talmida: My Art II.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Met: Metallica: M72 World Tour
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Simia
junior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Ugyanakkor felmegy az olaj ára (Oroszországot bevételhez juttatja), Kínát pedig rászorítja hogy Oroszországgal kooperáljon (gondolom Kína akkor majd onnan szerez olajat). Valójában Európába rúg bele még jobban, mert Oroszországot erősíti, mindenki mást akinek nincs saját olaj és gázkitermelése meg szivat. (pl. Európát). Nem tudom, hogy ez-e a tényleges cél, vagy csak elszámolta magát. Én az utóbbira tippelek.
Szerintem ez az iráni háború pont egy ugyan olyan "hiba" Trump részéről, mint Putin speciális hadi művelete volt Ukrajnában. Trump elbízta magát a venezuelai sikeren, és egyre kevesebben mernek neki ellentmondani a jelen vezetésben. Rövid távú politikai célok érdekében (midterm elections) beleállt egy olyan konfliktusba, amit nem tud majd megnyerni, és rengeteg káros hatása lesz az USA számára. Megnyerni nem tudja, de ha kivonul, akkor meg a TACO trade mellett mindenki tudni fogja, hogy TACO war is van, csak ki kell tartani 2 hétig, aztán majdcsak hazamennek az amcsik... Mindkét opció bukta.
A BRICS államoknak nem hiszem hogy kellett további demonstráció. Elég volt látni, hogy Oroszország nem boldogul Ukrajnával, Szíriából, Venezuelából kidobták őket, Afrikából kiszorultak (Wagner felszámolása miatt), Kína/India nem csinál semmit csak vár, és közben erősödik, de aktívan nem lép fel a szövetségesei mellett. Nem igen kell ehhez semmit hozzátenni további demonstrációval
Sokkal fontosabb negatív jelzés ez a világ többi (nem BRICS) részének, mert az USA gyengülését mutatja.
Az USA erejét forgácsolja egy újabb konfliktus. Egy elhúzódó háborúhoz nincsenek is elegendő készletei (régebben írtam, hogy bár az USA hadserege a legerősebb a világon, a hadsereg újra-fegyverzéséhez szükséges ipari kapacitással már nem rendelkezik egy elhúzódó háború esetén). Most már Trumpnak kell bizonygatnia a TV-ben, hogy az idők végezetéig kitartanak, és vannak készleteik. Miért kell ezt mondania? Mert egyáltalán nem evidens hogy így van, sőt...
Az USA megmaradt szövetségi rendszere is sérül. A közel keleti szövetségeseiket nehéz helyzetbe hozták, mert most pont őket bombázza Irán, a nem teljesen szövetséges államoknak megmutatja hogy az USA-val tárgyalni felesleges (az elmúlt évben 2x tárgyaltak Iránnal, 2x támadták meg őket a tárgyalások alatt). Ha ettől nem zár össze a világ azon része aki nem USA csatlós, akkor semmitől.
A távolkeletieknek sem lesz jó üzenet, ha az USA nem végez gyorsan iránnal, és ha vonakodik bevetni szárazföldi erőt, mert ez előrevetíti, hogy Kínával szemben sem fognak feltétlenül fellépni egy esetleges Tajvani invázió kapcsán.
A világrend tényleg változik, az USA gyengül, és ennek vannak immár nyilvánvaló előjelei is... -
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
45+éve megy durva USA ellenesség a templomban, a mindennapi imádságokban, az iskolában, a tvben, rádióban, újságban... és vezetői vonal szelektálásban is. Az ellenségkép ami összefog.
@kardkovacsi
Lehet hühögni de szerintem a domborzat... mindegy. Pont úgy átmennének rajta mint Irakon vagy Afganisztánon. Ha gyorsan akarnak akkor Irakos "30nap" alatt, ha minimalizálni a veszteségeket akkor fél év. A gond utána kezdődik pont ahogy Irakban vagy Afganisztánban. Az USA nem imperalista Oroszország. (Aki katonailag 4éve képtelen elfoglalni Ukrajnát de az elfoglalt területeket ~Sztálini módszerekkel stabilizálja) -
Simia
junior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Igen, Venezuelában is ez volt...
Ott elég volt megmutatni a mostani elitnek, hogy ha nem elég barátságosak az USA-val, akkor könnyen egy amcsi börtönben találhatják magukat. Értettek is a szóból.
Irán viszont teokrácia, elvi alapon szerveződik.
A legfelsőbb vezető nem teheti meg hogy USA barát politikát folytat, ha olyan emberekre támaszkodik a hatalomgyarkorlásban, akik 40 éve USA ellenességre vannak szelektálva...Szóval én kétlem, hogy most elegendő lesz mindig megölni az aktuális ajatollah-ot, és várni hogy mikor jön egy barátságos... Ha működik is, ez lassan fog működni, és közben a világgazdaság szívni fog...
-
Joe123
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Nem fogja merni mert nem az amcsikkal b.sz ki a legjobban hanem Kínával aki amúgy a haverjuk. Szóval ez már tényleg csak a legutolsó lépésük lenne.
Szerintem pont ez a bajuk, hogy az elmúlt 20 évben Amerika szép lassan függetlenedett a közel-keleti olajtól így őket ez annyira nem érdekli. Viszont egy balhéval ott, jó ki tudnak tolni Kínával meg esetleg az EU-val. -
t72killer
titán
válasz
atee_13
üzenetére
."a befektetők szegényebbnek érzik magukat, kevesebbet költenek, kevesebbet fektetnek be, több pénzt vesznek ki más eszközökből (pl. kriptóból úgyhogy szerintem ez is közrejátszik a mostani nagy esésekben" - ez is megáll, most ugye kripto-arany/ezüst-részvények volt a sorrend. Bár egyes részvények már fél éve nem láttak ATH-t.
#22910:
. első nekifutásban kihagytam a tőkeáttételt. A már meglévő shortok amúgy pont segítenek ilyen esetben, mert minden shortzárás vételi tranzakció ugyebár."Az 'elego penz' valojaban azt jelenti, hogy eddig X forintra ertekeltuk a gazdasagot, most meg csak 0.9X-re, tehat nem az van, hogy eltunik a vagyon, hanem hogy az, hogy a vagyont nehez merni. A vagyon merteke a penz es az arfolyam (ami becsli a vagyont), es amikor esik a tozsde, akkor a meres (becsles) eredmenye mas."
Ez jó
. Kvázi annyi, hogy aki látja pl hogy a 2db BTC-je 200e fontot ér, megálmodta, hogy abból ő megvehet egy házat. Ha időben kapcsol, és elhanyagolható kisebbségként el is adta volna a BTC-ket időben, akkor meg is lenne a háza. De most, hogy csillió embernek támadt ugyanez a gondolata, megszívta. Egyfajta minőségjelző egy eszköznél, hogy hány ember vehet ki belőle pénzt/szumma mekkora összeget lehet belőle kivenni "büntetlenül". -
Simia
junior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Szerintem az állítás csak annyi, hogy ha precedenst teremtünk azzal, hogy bizonyos embereket ki lehet zárni a szabavazásból, akkor elindul majd ezen szabályok alakítgatása, (Pontosan milyen szöveget kell értelmezni, ki vizsgálja hogy értelmezted-e, pontosan mennyi pontot kell szerezni, stb.) amiből könnyen lesz fasizmus a végén.
-
lemusz
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
Kihallani szavaid mögül mely etnikum tagjaira gondolsz, de ott vannak például a FIRE tagok is, akik írni-olvasni jól tudnak, számolni meg annál is inkább, őket is kizárnád ezzel a szavazati jogukból. Ezen a vonalon haladva előbb utóbb náci útra tévedsz, így jobb ha rá se lépsz.
-
Hi!King
őstag
válasz
atee_13
üzenetére
Tehát azt gondolod, csak a Fidesz szavazókat manipulálják? Mert én inkább úgy látom, hogy a Fidesz népszerűsegi szintjének jelenlegi fázisában egyrészt jobban épít rájuk, másrészt jobban kullognak a közhangulat változások után, mivel kevésbé tájékozottak. De manipulálni a magas iskolázottságúakat is lehet érzelmi alapont. Korábban sikerült a Fidesznek is.
-
Hi!King
őstag
válasz
atee_13
üzenetére
De te abbol indulsz ki, hogy az egyszerubb emberek jobban manipulalhatoak. Holott a manipulacio mindig erzelmi alapu, es nem igazan fugg ossze az iskolazottsaggal.
Emellett az eltero tarsadalmi csoportoknak elteroek a tenyleges erdekeik is, ha ilyen modon korlatozol, akkor az eselyet sem adod meg egyes tarsadalmi csoportoknak a kepviseletre.
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Pont most, a NIS-be való bevásárlás már be van árazva a papír értékébe. De ha megnézed a cég 2008 óta egy bizonyos toleranciasávon belül mozog. 20-43 zloty például a varsói tőzsdén. Na most ha ülök benne 20 évet és ugyan úgy 20 és 43 zloty között mozog aztán termelek 18 év alatt 50% hozamot forintban az nem megérős.
Főleg mert lefogadom, hogy a NIS-t valamikor visszaadjuk az Oroszoknak.
-
Simia
junior tag
válasz
atee_13
üzenetére
A Verge Motorcycles és a a DONUT company tisztségviselői részben közösek, nem biztos hogy független forrásnak számít a Verge Motorcycles.
Nekem ami gyanús a dologban az az, hogy ha tényleg Q1 szállítják a kész mocit, akkor mire fel ez a nagy titkolózás, és miért nem volt egy nyomorult sample a CES-en? Mostanra az utolsó simításoknak/engedélyezéseknek kellene mennie készre szerelt mocival a világ számos országában hogy street legal legyen a gép.
Amit meg favagoJoska posztolt az meg szerintem egyértelmű red-flag.
Az ASILAB, TELJESEN új és forradalmi AI-t jelentett be 2025 májusában ugyan olyn hihetetlen claimekkel az AI területén mint most a DONUT az energiatárolásban. Mindhárom cég alkalmazottai között szerepel Marko Lethimaki aki a két promóvideó főszereplője.Vannak persze korszakos polihisztor zsenik a világban, de azért csaló könnyebben akad...
-
Catman
aktív tag
válasz
atee_13
üzenetére
Investigating The World's First Solid State Battery
Érdekes következtetéseket von le a srác, én is kíváncsi vagyok, mi sül ki ebből a végén.
-
Joe123
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Én rettentően drukkolok hogy ez real legyen, főleg hogy európai projekt, de azért várjuk meg amíg kézzel fogható, tesztelhető termék lesz, mert legalább 20 éve olvasunk mindig az új csodaakku technológiákról, amikből nem sok minden lett végül. Ha ez mind igaz, az kurvajó.
-
válasz
atee_13
üzenetére
Jó kérdés, ebből mennyit visz el az aktív kezelés, esetleges további díjak. Úgy látom, a Hold-nál azért van "múlt" is, Rubicon létezik ~2008 óta, átlagolt évesített hozam ~15%. Erős bika években mondjuk elmaradtak de annyira nem égette meg magát senki, aki bizalmat szavazott nekik 08-09 körül. Ami tényleg érdekes, hogy mennyi marad levonások után : ) : )
-
válasz
atee_13
üzenetére
Itt nem a Manduro félreállításával van a baj szerintem, azzal teljesen egyet lehet érteni. Sokkal inkább azzal, hogy a narancsmajom kijelenti, hogy Venezuela az ővék.
Ott a pont!
További következmény egyébként a kubai rezsim valószínű bukása. Őket gyakorlatilag Venezuela tartotta életben (nem egyedül de jó részt). Kemény élet jön Kubában... -
lemusz
addikt
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
A képleteid teljesen értelmetlenek így magában, mert nincs mögöttük szám és pont ez az ahol hatalmasat tévedsz és nem érted miről beszéltem.
Itt van egy régi villanyautó cikk:
https://villanyautosok.hu/2019/02/28/fontos-a-legellenallas-villanyautoknal-meg-kulonosen/
Most nézd meg mennyi a légellenállás 130-nál egy i3 (nem túl jó alaktényezőjű autó esetén), de még ez se érdekes hanem az, hogy köbös a növekmény. Tehát míg mondjuk egy Model 3 fogyaszt 50-es tempó mellett 9-10 kWh-t, aminek kb. a 10%-a a fedélzeti rendszerek fogyasztása, még 50%-a a légellenállás és a maradék egyéb ellenállások 40%. Ebben ugye hajtás, kémiai veszteség stb. mind ott van. feltételezzük, hogy ennek a 40% teljesen gördülési ellenállás (ami persze nagyon nem igaz, mert a csapágyaknak, motoroknak mindnek van ellenállása, az akkuból kivett teljesítménynél is van pár % veszteség, vezetékek vesztesége, teljesítmény elektronika vesztesége). De engedjük ezeket el. 40% azaz 4 kWh per 100 kilométer. Ezután mész 130-al és hirtelen lesz abból a 9-ből 18. Vegyük, hogy a 4 kWh-ád a plusz 200 kiló miatt 4,4 lesz. Tehát a 18-ből lesz 18,4 kWh. 2%!!!! Szerintem ha végigszámolnánk pontosan akkor kijönne az a 2% valójában 1% alatt van. Elhanyagolható, ezt írtam és ezt tartom még mindig is. De elég megnézned azt a rohadt köbös tényezőt a V-n és onnan zárójelbe kerül minden amit gondolsz a tömegen történő nyerészkedésről. Nem véletlen, hogy nem is nagyon aggódnak emiatt a gyártók.Viszont számít a tömeg amikor gyorsítasz meg lassítasz, mivel a városi forgalom rengeteg gyorsítás, lassítás egymásutánja, amikor egyrészt a gyorsításon sokat buksz a nagyobb tömeg miatt, másrészt meg a lassításnál is, mert kb. 50%-át tudod visszanyerni. Ott egy könnyebb autó nagyon sokat számít. Ezért is csinálta anno a BMW olyanra az i3-at amilyen, mert városi autónak lett tervezve. Autópályán az az 1-2% lófasz, mert felraksz egy nem EV gumit és sokkal többet buksz rajta, vagy 20-as kereket 18-as helyett mindjárt újabb 6-7%-ot buksz.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Az elmúlt 6 évről volt szó.
4680 nincs használva sem a Model 3-ban sem a Model Y-ban. Már Tesla is elengedte ha jól tudom. FSD Európában pont érdektelen, mert nem működik. Nem kapott rá engedélyt a Tesla.
A Silicium Carbide teljesítmény elektronikákat is bevezették majd szép lassan kivezették mert drága.
Gigacasting jó jó, de valamiért ott is léptek egyet vissza.
Milyen új protokoll? A NACS már megvan amióta kijött az első Model S cserébe az is amcsi.
A fentiekből az LFP az egyetlen ami lett, de az is csak az olcsóságot szolgálja mert amúgy valójában más szignifikáns előnye nincs. Lassabban töltheted, kényesebb az alacsony hőmérsékletre.De nagyon jól mutatja azok is amiket leírtál, hogy mekkora shift van a Teslánál, hogy a vezető pozícióból átmentek a minél olcsóbb gyártás irányába. Az elektromos autós csoportban lévő BMW-s csóka is mondta, hogy meg vannak lepődve a konkurenciánál, hogy mennyire lemaradt fejlesztésben a Tesla. Ők arra lőttek, hogy mostanra pl. rég 800 Voltos rendeszerei lesznek a Teslának csak ott kvázi megállt a fejlesztés pár éve. Persze a megállt nem a legjobb szó rá, az FSD-re meg Musk egyéb hülyeségeire tették a hangsúlyt, csak a Core termék ami az autó, azt már nem fejlesztik messze olyan ütemben mint mondjuk a 2010-es években.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Vedd hozzá a légellenállást és rájössz a gördülési ellenállás emelkedése miatti fogyasztás minimális lesz. Igen, csak addig számít amíg gyorsítod, után van hatása, de minimális, elhanyagolható. Azért lesz egy nehéz autónak bazi magas a városi fogyasztása, de autópályán meg hirtelen nem számít az a plusz 200 kiló.
Szóval még mindig tartom fogyasztás szempontjából teljesen irreleváns a 200 kiló autópályás tempónál. -
Vesa
veterán
válasz
atee_13
üzenetére
"Aligha hiszem, hogy az elektromosokat nem érdekli a töltőinfrastruktúra."
Ezek 5-6 éves érvek, ma már nem állnak meg. Az összes német prémiumhoz adják a kártyát, amivel 400ezer töltőállomáson lehet tölteni. A Navi termsézetesen tervez velük, appból, autóból, és kártyával is indíthatók. A Tesla SUC-ok többsége már nyitva bárki előtt. A Tesla töltőhálózati előnye régen elolvadt. Cserébe a Tesla nem fejleszt semmit 10 éve, kiadtak egy faceliftet amit új modellnek adnak el, és ennyi. Már az akkuk sem javíthatók, ki vannak öntva ragasztóhabbal. A szoftverben is régen utolárték, a Mercedes már 2-3 éve lelépte az Mbux-al, a BMW pedig az MBUX-ot is lelépte most az új Neue Klasse szoftverrel és a PanoVision rendszerrel. A Tesla még mindig egy jó ár/érték arányt kévisel, de technológiában időközben lemaradt, mert a spóroláson kívül nem foglalkoznak semmivel.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
"Az nem tudom megvan e, hogy nemcsak az elektromosnál a belsőégésűnél is számít minden kg." - ha számítana nem nőnének folyton az autók tömege. Nem számít, aki tanult fizikát az tudja, hogy csak addig számít amíg gyorsítod, utána amikor tartani kell a sebességet egyáltalán nem számít.
De az M50-et a Performance-al hasonlítsd össze. Értelmetlen így az összehasonlításod (mellesleg ez nekem erősen azt sejteti, hogy nagyon nem vagy képben villanyautó fronton).
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
A töltő infrastruktúra senkit nem érdekel, főleg mióta a Tesla kinyitotta a sajátját.
"Ami kb200 kg plusz súlyt hozott ami túl sok." - ez meg csak városban számít, hosszú távú útnál konkrétan nulla hátránya van. A városi forgalomban viszont nem számít a fogyasztás de ez erősen befolyásolja a WLTP hatótávot. Anno amikor handrásék hasonlítottak össze egy aktuális i4-et egy Model 3-al akkor nem a Tesla nyerte a hatótáv versenyt.
Amit linkeltél az meg csak egy tech comparison a specek alapján és tuti valami Teslás írta
Sok helyen bele tudnék kötni. Mellesleg egy épp kifutó modellt (még egy évig gyártják az i4-et és vége) hasonlítottak össze egy aktuális modellel. Nem véletlenül hozták előre az i4 modellciklusának a végét másfél évvel, ők is tudják nehéz lesz eladni az i3 után még jelentős kedvezményekkel is az i4-et. A tapasztalatokról meg nézd meg az összes mérvadó EV vlogger tapasztalatait, kb. mindenki egyetért itt most valami nagyot gurított a BMW, még az infotainmentje is jobb a Teslánál.
Mind a BMW-nél mind a Mercinél az igazán nagy gurítás az a 800V-os infrastruktúra és a nagy aksi. Ezek kombója már olyan előnyt jelent amit nem tud szerintem hosszú távon a Tesla ára se kompenzálni. Pont a villanyautók.hu-s srácok írták, hogy elértünk oda, hogy annyira gyorsan töltenek ezek az autók, hogy megéri tolni neki autópályán (> 130) mert kevesebbet vesztesz a fogyasztáson mint amennyibe a plusz töltés kerül. Ez már kvázi ICE élmény.
Az iX3 (ez az aksi lesz a szedánban is) meg az a nagy dolog, hogy bele tudtak préselni nettó 108 kWh-t akkora méretbe. -
kardkovacsi
senior tag
-
travix
aktív tag
válasz
atee_13
üzenetére
Európai autóipar előbb utóbb teljesen leépül, ha ugyanazt megtudják csinálni Kínában harmad áron akkor nincs mese, le fogják húzni előbb utóbb a rolót. Csökkenő népesség csak rátesz egy lapáttal. Egyébként nincs ezzel semmi baj magas hozzáadott értékű munkára kell átállni (itthon is ez kellene csak ugye nem nagyon jönnek ide külföldről ilyen cégek se tudás).
-
t72killer
titán
válasz
atee_13
üzenetére
1. Demográfiai katasztrófa sújtotta területen van. Jelenleg a Kínai+KÁzsiai gazdaság még jól megy, de turbóra kapcsolt öregedés mellett durva rolólehúzások lesznek arrafelé. Most néztem, hogy ilyenek mint Thaiföld fertilitása bukott 1.5(!) alá, Indonézia(!), Fülöp szigetek mostanában csökkent az éppenéppen önfenntartó szintre, India már alatta van.
2. Kína egyre inkább geopolitikai rizikófaktorrá válik többek között pont azért, mert a demográfiai összeomlás miatt meg fog próbálni "még egy utolsó nagy dobást", mint pl az Argentin Junta a 80as évek elején.
3. UK-ben már látható a hátramenetbe kapcsolás EV témában (EV adó, amit nem lett volna szabad azelőtt bevezetni, mielőtt a teljes ÁLLOMÁNY min 60%-a elektromossá válik), USA-ban sem egyáltalán biztos, hogy Trump után bármiféle régebben megszokott "beárazott" kedvezmény visszatér.
TLDR: én semmilyen autógyártót nem vennék mostanság, EV gyártót meg különösen nem + kínai cégeket sem.
-
válasz
atee_13
üzenetére
Mert nem lesz gazdaságos a javításuk. Ezeknél az öreg szaroknál már olyan költségekbe tudsz belefutni, amitől a hajad égnek áll. Nekem a 12 éves verdán például már a hátsó ajtónak az élén elindult a ragya. Namost, ezt tippre nem lehet lakatolni, szóval új ajtó + fényezés. A motorjában van 300, és hiába Toyota, nyilván nem megy bele még egyszer ennyi. 6 éve van nálam a gép, 5 év alatt még belerakok majd 200-at kb. Aztán belököm a Dunába.
És akkor az ilyen klasszikus bosszúságokról ne beszéljünk, minthogy elromlott az elektromos csomagtér mozgató. Utángyártottban volt 150, és néha működik, néha nem. A belső anyagok is fáradnak, az infotainment is elavult már. Akinek van pénz a zsebében, az nem akar már ilyenekkel nyűglődni. Én is rég lecseréltem volna, ha nem lennék benne az ingatlanbizniszben.
-
Vesa
veterán
válasz
atee_13
üzenetére
Van rá példa persze, de ott már minden elem az autóban 16-18 éves. Szimplán nem ennyi időre gyártják ezeket és már minden jön elő. Ha vigyáztak is rá, akkor is fáradnak az anyagok. Összes gumi, tömítés elfárad, rozsda már nem csak indul hanem terjed, és a motorban, futóműben, fékrendszerben, váltóban is minden adja meg magát. Folyamatos problémahegyek ezek is, csak máshogy és más okból.
-
Vesa
veterán
válasz
atee_13
üzenetére
"2010 utána kocsikat nem mer ajánlani ismerősöknek sem"
Azok 15éves autók. Sokat már nem mennek el (bár a magyar autók átlagéletkora idén is emelkedett, sajnos már 16,3év). De tény, hogy a "ne vegyünk 2010 utáni autót" érv már egyre kevésbé működik emiatt, és ez nem arról szól, hogy valakinek kell-e a modern ketyere, hanem hogy roncsokkal senki nem akar járni. Jelenleg a leginkább járható útnak a még 2-3-4 évig garanciális, de használtautókat tartom. Ott már valaki elbukta az első 1-2 év értékvesztését, viszont a műszaki kockázat gyakorlatilag nulla a garancia miatt.
-
válasz
atee_13
üzenetére
Lengyeleknél is abból lett növekedés, akik a legjobban használták fel az EU-s pénzeket. Mi kvázi a legrosszabbul /ellopták/, jelen szinten a magyar gazdaság valszín nem is önellátó, akkora a szar. EU-s pénzek nélkül 3 éve nincs növekedés, mezőgazdaságból most kivennék az EU támogatást, akkor kvázi összeomlás ott is. Mondjunk egy húzóágazatot, kb nincs, itt tartunk jelenleg.
Hja és ha már mezőgazdaság, ez friss ropogós mai:Se pénz, se kukorica: kelet-magyarországi agrárdráma körvonalazódik az ünnepek előtt
Ringman: milyen meglepő mások hibája, tipik magyar mentalitás nem véletlen rezonálnak erre a szavazóik.
-
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
Samsung+Hynixtől "Secures" a 2025ös global RAM termelés 40%át. Ez sok mindent jelenthet. Lehet hogy kevesebbet de lehet, hogy ezen felűl is kér.
Közben OpenAI csak egy AI cég a sok közül.
Az is sokat mond, hogy a fentiben nem résztvevő micron lényegében beszántja a cruicalt. Gondolom nem kis megrendelés van zsebben ami annyira megéri, hogy ezt megjátszottak.Belegondolni is rossz de a jelenlegi dram árak sanszosan tartósak maradnak. Márha nem lesz még emelkedés.
-
bigbuda
aktív tag
válasz
atee_13
üzenetére
Ennek egyébként nem lehet egy olyan hozadéka a jövőben, hogy nyilván drágulni fog így ugyanazon AI központok felőli beruházások ára is, és így ha az AI beruházások oldali bevétel (avagy profit) nem növekszik, akkor nagyobb lehet a veszteség?
Ami ha az eredményekben megmutatkozik, akkor részvény árfolyam csökkentő hatása lehet?
Vagy esetleg milyen összefüggéseket, következményeket éreztek?
Gondolom nyilván lehet ennek egy szolgáltatás árának felőli dráguló hatása, ami után fene se tudja hogy gondolkodásra készteti e a felhasználókat, hogy meger-e annyit az AI nekik.. ami további bevétel kiesés szolgáltatói oldalon. -
pictigjis
őstag
válasz
atee_13
üzenetére
A piaci folyamatokat jó eséllyel még az MNB kamatdöntése és sajtótájékoztatója hajtja. Bár az irányadó ráta mértéke változatlanul 6,5 százalékon maradt, a jegybank előretekintő iránymutatása némileg megváltozott és Varga Mihály elnök kijelentése szerint adatvezérelt üzemmódba lépett. Ez azt jelenti, hogy a monetáris politikai irány egyértelműen lazább, mint az elmúlt hónapokban, a jegybank pedig óvatosan megnyitotta az ajtót egy esetleges év eleji kamatcsökkentés előtt.
azon lehet elmélkedni, hogy az mnb önszántából, vagy hm, esetleg valamilyen ráhatásra változtatott a kommunikációján: Orbán Viktor adott egy pofont Varga Mihály függetlenségének
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
Nem az október a lényeg az egy hónap hanem az elmúlt ~2év émeg 2026.
"Az év első tíz hónapját nézve 3,3 százalékkal csökkent az ipari termelés előző év azonos időszakához mérten. Akkor 3,9 százalékos volt a zuhanás mértéke."
Erre jön rá az idei 9% és jövőre a 11%os minimálbér emelkedés ami alsó decilisekben tol mindent fel. És így sikerül idén összehozni egy ~0.5%os GDP bővülést.
No Comment. -
avl
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
"most arányában úgyis kicsit rosszul teljesítettek" ??? én nem mondanám:

raiff.-nel ill. holdonline-nal vételem szépen hoztak (nincs miért eladnom, vagy mire "cserélni"):

2017.02.02 ota ~3,3szoros lett, ACWI ETF pedig ~ 2,5szörözött €-ban, +€/HUF valtozasa: 380/304, evvel 3,12szeres lett
-
t72killer
titán
-
cdl
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Teljesen irreális volt az eddigi dátum, csak ez nem volt nyilvánvaló sokaknak. Az a gyár még épül.
Amire ott ügyfeleknek fognak gyártani autókat(eladásra, nem mutogatni) nagy tételben kb 1 év mostantól.
Vagy importálnak 3000 embert az egyik gyárukból, akik majd összerakják őket.
Ezt viszont elég nehéz lesz eladni a kormányzatnak. -
DopeBob
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
Nem hiába hívják "Kormányzati Jósdának" fideszes körökben a reggeli Telex cikk szerint
-
Simia
junior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Szerintem azt bejelenteni, hogy "kiszállunk" kontraproduktív, függetlenül attól hogy nyleg ki akarnak-e szállni vagy nem, így én Varga nyilatkozatának ezzel a részével elégedett vagyok.
Ha futni hagyják Matóékat, az politikai döntés, és annak politikai ára lesz (vagy nem lesz, ezt majd '26-ban meglátjuk).
-
Simia
junior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Azért van abban némi ráció, hogy megpróbálnak nem a legmélyebb ponton kiszállni. Az Ultima éppen felfele tart bár nem tudom mekkora forgalom mellett.
És persze futni ne hagyjanak senkit, de szerintem ez másik kérdés... -
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
Nem az a kérdés, fő akadály, hogy törvényes e. Nem az. Ott az elios ügy. Egyértelmű bizonyítékok sorakoztak. Az egy NER ügy ami az ügyészségig eljutott.
Egyszerűen a legföbb ügyész lelötte. És bármit le tud lőni.
pl ez ellen nem látom mit lehetne tenni. És ez csak egy biztosíték amit beépítettek leválthatatlanul a rendszerbe.
2/3 nélkül itt nem lesz semmi. Ahoz meg végképp sok sikert... -
t72killer
titán
válasz
atee_13
üzenetére
Ha már ennyire belemászunk a belpolitikába így 7fő reggel, igencsak egyértelmű húzás a HUXIT irányába ártunk és orrmányunk legfőbb főispánja részéről. Eddig sem igazán tartották figyelemben a nemzetgazdaság hosszútávú érdekeit, de ez szintlépés, hogy mekkora rombolást lennének képesek véghez vinni a hatalommegtartás érdekében.
A dolgok dinamikáját nehéz előrejelezni, de tisztán hatalommegtartási szempontból nézve nincs túl sok opciójuk.
-
julius666
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
A Széchenyi Mikrohitel MAX+ konstrukció projekttípustól függően jellemzően 10 és 25 százalék közötti önerővel érhető el, és maximum futamideje 10 év.
Azért ez jelentősen ront a képleten. Nem tudom az igénylés mennyire körülményes/korlátozott (pl. én IT-s szolgáltatást nyújtó EV-ként mennyire vehetném fel lakáskiadásra). Kicsit clickbait összemosni az OSP-vel.
-
Vesa
veterán
válasz
atee_13
üzenetére
Nem véletlenül virágzik a külföldi inagtlanvásárlás. Már azon is gondolkodtam, csinálok rá egy céget. Olaszoknál, spanyoloknál végezne ingatlan vásárlási ügyintézést magyarok számára. Jópénzért persze... Olaszoknál 50-70k EUR-ból már nagyon szép lakásokat, de akár házakat is lehet venni. Spanyoloknál már kicsit drágább, de még ott is bőven a magyar árakból sokkal jobban lehet vásárolni. Pörögnek is az ilyen csoportok ezerrel.
-
t72killer
titán
válasz
atee_13
üzenetére
Így van, a belső körnek termelnek némi extra aprót. A fentebbi rantből kihagytam a fokozódó mértékű lakosságcsökkenést a fiatal, lakásvásárlásban érdekelt korosztályok körében. A szomorú az, hogy sok ilyen szerencsétlen, az életbe épp most kilépő fiatal kénytelen beszállni a versenybe és ha fedelet akar a feje fölé, most 3%os jegyet vesz az állam pénzmosodájába - és majd sírni fog, amikor az adófizető azt mondja, hogy bocsi, fizesd a kamataid saját magad.
-
t72killer
titán
válasz
atee_13
üzenetére
Ez csak a kereslet, REÁL ÁRAKBAN jó lesz az a hat hatvannak is, ha az r=30km-en belül a valóságban megkereshető, valódi medián (=nem vesszük ki a kényszervállalkozókat, közmunkásokat, stb a statból) jövedelmekben mérjük az árakat.
Fenntarthatatlan, adófizetői pénzekből finanszírozott hitelek, egy egekbe szálló szektor, amit EGYELŐRE b.sznak megadóztatni, egyéb forrásokból csökkenő reálértékű adóbevételek. Kimondhatjuk végre, hogy lufi van?
-
t72killer
titán
válasz
atee_13
üzenetére
Uez lesz Agyarországon is, meg amennyivel mélyebb torkos. Nyomták a táncot amíg csak bírták, jön a korrekció. Nem tudom a románok mennyire nyomattak pl olyasmiket, mint Mo.-on a CSOK+adófizetői pénzekből nyomott ingatlanlufi-fújás (most jött szembe egy felújítandó békés megyei tanya hirdetése: 25MFt... bmeg, ezek nemhogy 2-3M Ft-ot értek csupán 10 éve, de egyenesen vette át őket a természet), ilyesmik ha voltak, természetesen duplán ütnek vissza.
Persze majd ráfogják, hogy a gonosz prüsszelita új vezetés tehet mindenről IS, ha megválasztották volna az oroszbarát cigányt, minden IS jobb lenne...
-
julius666
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
Én továbbra is azon vitatkozok amivel a legelejétől
Amire én meg már a legeljén válaszoltam [link]
Bocs, de loopolással nem terhelném tovább a topikot, így is sokáig húztuk ezt a témát.Tehát nem egy általános érvényű dolog, hogy a kínai autók milyen jók.
Technológiai/gyártási fejlettségről volt szó, nem arról, hogy mi milyen jó, vagy épp kinek mennyire tetszik.Arról nem beszélve, hogy a kínai autómárkák nem nagyon termelnek valid nyereséget.
Egyrészt valszeg sose fogjuk megtudni a valóságban mennyit keresnek kínai cégek és mennyi az állami támogatás, másrészt masszívan növekedési fázisban vannak (főleg nyugati piacokon), harmadrészt meg a nyugati autógyártók se dolgoznak őrült nagy marginokkal.
-
julius666
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
Tehát, ha nincs a sok évtizedes szellemi tulajdon lopása akkor akkor sehol se lennének a mostani általad kiindulásnak tekintett AI-hoz.
De most ezzel mit akarsz mondani, ezzel én mit kezdjek? Én azt hittem a jövőbeli kilátásokról vitatkozunk, nem múltbeli sérelmeken moralizálunk (befektetési szempontból irreleváns, tehát offtopic itt).
Ráadásul nem mintha a nyugati cégek 0-ról építettek volna mindig mindent maguknak. LLM vonalon maradva rengeteg alapkutatás után a Google berkeiben létrejött "Attention Is All You Need" paper alapozta meg az egész AI forradalmat, arra építkezett mindenki, aztán ugyanúgy lopkodnak egymástól ötleteket az AI labok, eleinte valszeg még GPT kimeneteket is felhasználva. Vagy más, régebbi tech példa, az üzleti birodalmukat Jobs meg Gates is a Xeroxból nyúlt ötletekre alapozta. Volt/van ezeknek bármi jelentősége a jövőre vonatkozóan? Szerintem nem sok.
ez lesz az a szabadság amikor nem mond az AI viccet micimackóról?
Megint csak a topic témájánál maradva: ennek mi jelentősége van? Rosszabb kódot fog tudni írni egy AI modell, vagy rosszabb lesz matekból ha nem tudja mi történt a Tienanmen téren?
Arról nem beszélve, hogy azért a kínai elektromos autók eladásai a nem hazai piacaikon egyáltalán nem fényesek.
Technológiailag, összeszerelésben ettől még nincsenek elmaradásban a nyugathoz képest (bizonyos gyártókhoz képest: sőt). Hogy hol milyen kereslet van rájuk az ezer más dolognak is a függvénye. -
julius666
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
nincs reverse engineering
nem hagyja a kínaiaknak, h tőkét és know-how-t szerezzen, amit hazai iparába fektethetneNa és ezt mégis hogyan akadályozta meg a tiltás? Nem nem jutottak chipekhez, max kevesebbhez, mert lazán becsempészték. A "beszerzés" felára pedig szingapúri alvilági cégeket gazdagított, ahelyett, hogy mondjuk az USA költségvetésében landolt volna.
Évtizedek óta abból élnek, hogy szellemi tulajdont lopnak azért tudott így felgyorsulni a fejlődésük, ha önerőből kell fejleszteni az több idő, több pénz mint kis felárral megvásárolni a meglévőt és abból építkezni. Az meg, hogy önerőből egy komcsi rendszer meddig tud eljutni a technológia/tudomány területén az majd kiderül.
Te amúgy követed az eseményeket? LLM-ek terén pár hónap lemaradásban vannak a kínai modellek jóval szerényebb lehetőségek (pénz, elérhető nvidia chipek) mellett, egyéb területeken (kép/videó generálás, feldolgozás) meg konkrétan az élvonalban.A legtöbb akadémiai kutatás AI vonalon már Kínában történik. De ha nyugati AI papereket megnézel is többnyire már dugig van kínai nevekkel a szerzők listája. De ha ezeket nem tartod gyakorlati szempontból hasznosnak is ott a DeepSeek esete, ahol csomó teljesen valid saját innovációjuk volt a training folyamatában. Vagy nézd meg az akksigyáraikat, elektromos autóikat.
Ez a "Kína csak másolni tud" már jó ideje egyáltalán nem igaz, tök káros beidegződés régről. Nagyon rámentek a STEM oktatásra és már felnőtt egy generáció amit ez az oktatási rendszer köpött ki. Már nem abból jön a GDP növekedés hogy behordják a parasztokat a rizsföldekről inkább fröccsönteni.
A kommunizmus valahol nyilván hátrány, bár az ilyen kiemelt kutatási területeken, mint az AI labok elég nagy szabadsága van a kutatóknak/fejlesztőknek, egyáltalán nem úgy működnek a dolgok, mint a régi Hofi féle "mennyit fog fialni a disznó" viccben.
-
julius666
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
Nemzetgazdaságilag mitől jobb a teljes tiltás, ami láthatóan átmenetileg is alig ért valamit a kínai AI labok lassításában, ellentétben masszívan ösztönzi a kínai chipipar fejlődését, ezzel hosszútávon inkább csak gyorsítva a folyamatokon? Ha kínának megéri (márpedig egyelőre valszeg megéri) Nvidia chipeket vásárolni akkor legalább az a tőke a nyugatra vándorol, nem a saját belső chipiparuk fejlődését támogatja.
Ha lőtávolságba kerülnének a TSMC fejlettebb nodejai a kínai chipipar számára (már a tömeggyártás szintjén) akkor szerinted mi fog történni? Szépen megindul a kínai hadsereg a taiwani határ felé, az amcsik kimenekítenek taiwanból amit csak lehet, a maradékot megsemmisítik. Akkor majd itt a nyugaton masszív chiphiány lesz, míg a kínaiak egész jól ellesznek a saját - némi lemaradásban lévő - gyártósoraikkal.
Sokkal-sokkal összetettebb ez szerintem, mint sokan azt gondolják.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Bizony, ezt még akkor hozták amikor véget ért a háború. Ma már lehet nem tudnának egy ilyet megtenni, de nagyon jól tették. Cserébe nincsenek szállodák saját parttal, sőt nagyon kevés szálloda van mert rendes nagy egybefüggő strandból sincs valami sok. 1-2 ezer embert ami egy nagyobb szállodát megtölt meg nem lehet kirakni egy 150 méteres öbölbe

-
válasz
atee_13
üzenetére
Hivatalosan Magyarországon is közérdek a természetes vizek és vízpartok elérhetősége, de a törvényben is hirdetett elv nagyon gyakran nem érvényesül.
Mondjuk ha az első fecskét fogják és visszabontatják, akkor nem lenne ez. Igaz ez rengeteg itthoni építkezésre is, nagyon enyhék a büntetési tételek.. -
julius666
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
hozzátéve, hogy a chipgyártók elkerülhetik a vámot, ha befektetnek az amerikai gyártásba.
Tehát építenek egy gyárat, ott - akár kis veszteséggel - félgőzön gyártanak valamit, és nem kell fizetni. Ha jól értem ez megint jókora nothingburger.
Jó kérdés hogy ilyenkor a saját választóikat akarják palira venni, vagy a vámmániás elnököt húzzák be a csőbe a kiskapukkal a tanácsadói. Lehet mindkettő.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Simia
junior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Mekkora ötlet! Ezt magyarországon kellene megcsinálni.
Itt a csodás terv:
Gáláns gyógyszertámogatást osztunk a népnek, ebből az megveszi a gyógyszert baromi drágán, a keletkezett extraprofitot meg visszaadóztatuk a költségvetésbe.
Mindenki jól jár, csak Trump uram marad hoppon, mert az USA-ban továbbra is drága lehet a Richter minden terméke, a luxi magyar nyugdíjasok meg tizesével nyelik majd az algopirint!
Az már csak ráadás, hogy mekkorát megy majd a dzsídípí.
-
Ringman
félisten
-
t72killer
titán
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
"Van jelenleg olyan autógyártó ami szoftveresen előrébb van mint a tesla?" - kérdés miben nézed, hogy előrébb.
Pl. az európai gyártók ezt a sentry módot hanyagolják, mert a legtöbb európai ország törvénye nem engedi, a miénk sem. Nem készíthetsz csak úgy közterületen videófelvételt még képet sem. Az én autóm pl. tud remote képet készíteni a kameráival, de nálunk nem engedélyezett. Ausztriában sem. A funkció ott volt addig amíg német connected drive accom volt, átraktam magyarra azóta meg se jelenik a menü. Persze akkor se működött kiírta az autó olyan országban van ahol ezt tiltja a törvény.
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezetékes FEJhallgatók
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Lexus, Toyota topik
- Path of Exile (ARPG)
- VR topik
- Milyen TV-t vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Andras-G: #Kószagondolat - eMag tapasztalatok 2026-ban
- Gumi és felni topik
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- Apple MacBook Air 13" M5 10CPU / 8GPU / 16 GB / 512 GB - 1 Év Apple Garancia
- BESZÁMÍTÁS! AM4 Félkonfig/Teljes konfig
- Nespresso Delonghi tejhabosítós kávéfőző - Bontatlan, 2 év garancia - Eredeti ára 125e!
- Asus TUF GAMING A620M-PLUS alaplap eladó
- X1 Carbon Gen12 14" FHD+ IPS Ultra 7 165U 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Apple iPhone 13 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- 229 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13700HX, RTX 5060 (ELKELT)
- Asus TUF B760-Plus Wifi (apró hibával)
- MEDION ERAZER Cooling Kit V2 Vízhűtés - MD 62737 Beast 16 X1 gamer laptophoz
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Sok helyen bele tudnék kötni. Mellesleg egy épp kifutó modellt (még egy évig gyártják az i4-et és vége) hasonlítottak össze egy aktuális modellel. Nem véletlenül hozták előre az i4 modellciklusának a végét másfél évvel, ők is tudják nehéz lesz eladni az i3 után még jelentős kedvezményekkel is az i4-et.

Akinek meg van pénze az nem panelben fog gondolkodni. Ebben reménykedem, mint érintett.
Ixion77