- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ringman #16086 üzenetére
Gondolom ugyanazért, mert nem építenek új lakásokat.
De az új lakás építés hiánya komplex probléma.
Ott a nyomorult adó, Orbánék ki akarnak szorítani/megvenni cement és égetett kerámia gyárakat, ezért ezek a gyárak valami brutál különadót kaptak pár éve (Zalakerámia el is költözött miatta). Ezért ezek a cégek simán visszafogják a termelésüket.
A másik a munkaerő, szerintem ez a legnagyobb probléma. Egyszerűen nincs munkaerő, a kevés meg nyilvánvalóan nagyon drága. Viszont ezt az árszintet nem tudja még a középosztály se megfizetni. Szomszéd pasas mesélte (Doka igazgató is volt egy időben) amikor bádogost kerestem, hogy valami szakiskolákkal való tárgyalás során az egyik oktató kinyögte, hogy talán egész Pest megyében 1 darab bádogos végzett azon az éven.Végül sikerült bádogost szereznem, 1,5 órás melóért 100e forintot fizettem + az anyag. Ok ebben a százezerben volt még pár szigetelésbe tekerhető dübel meg pár popszegecs. Örültem, hogy jött.
Haver villanymérnök, hardver és ahhoz közeli szoftver oldalon mozog. Elvégzett egy villanyszerelő tanfolyamot, simán jóval többet keres vele mint a BME diplomájával. Ő mesélte egy 50 m2-es lakás teljes villanyszerelés munkadíja 750e zsebbe, egy bő hét alatt megvan.Az utóbbi szerintem nem is fog megváltozni nagyon sokáig. Ez csak nagyon durva migráció tudná megoldani de annak meg 20-30 év múlva lenne meg a maga problémája. Mellesleg ezért relatíve olcsó a spanyoloknál az ingatlan. Minden építkezésen mindenki valami fekete melós volt. Van rengeteg olcsó munkaerő arrafelé.
-
válasz
aAron_ #16092 üzenetére
Épp nézem a chartot és elgondolkodtam, hova is megyünk ilyen tempósan
. 5600nak egyelőre pápá.
-
aAron_
őstag
Donald már beszél. Popcorn on. Még csak elképzelésem sincs, hogy mit fog bejelenteni.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
t72killer #16090 üzenetére
Navtol amugy lehet ilyen adatbazist venni, IG01 nyomtatvany benyujtasaval. De altalaban ok is 3+ honap lemaradasban vannak. Nem olyan olcso, van alapdij(8000-9000 kozott valahol) + 30 forint/tranzakcio az alap info, ami ar, eszmei hanyad, utca, m2, iranyitoszam. Lehet kerni reszletes adatot is, de olyat meg sosem vettem, abban elvileg szemlebol szarmazo extra infok vannak benne. Akkor asszem 150 ft/tranzakcio az adat ara. Tranzakcio alatt egy adasvetelt ertek jelen esetben. Kitolteni a kervenyt, igazolni a befizetest eleg nyogvenyelos, mert a csodas ONYA es ePapir rendszeren keresztul intezheto. Amikor valami cikk Nav adatbazisra hivatkozik, akkor az esetek nagy reszeben ugyanerrol a forrasrol van szo.
-
Elég sok olyat láttam, amit bizony nem vesznek meg, azaz a piac szerint is tényszerűen túl van árazva. Illetve sose látjuk a VALÓS üzletkötési árat, ez nem UK ahol az ingyen, nyilvánosan kereshető földhivatali adatbázisban ott van a legutóbbi 2-3 adásvételi szerződés szerinti, tényleg kifizetett ár. Azaz dunsztunk nincs mennyit engedtek a hirdetésből.
A 155M a tranzakciós összeg volt, vagy a hirdetés?
#16082: így van, a részvényektől valahogy be vannak f.schva - lévén a nép 90%ban totál pénzügyi analfabéta. Pedig szvsz semmivel se rosszabb, mint az ingatlanpiac.
-
Drizzt
nagyúr
Saját deal? Ha igen és van egy héten belül volt két ajánlat, akkor miért nem volt még pár ajánlat begyűjtése és licit? Csak azért kérdem, mert eladóként ha azonnal jönne ajánlat, akkor biztos az lenne az első gondolatom, hogy akkor lehetne ezért többet is kapni. De valóságban nem voltam ilyen helyzetben sosem, mert eddigi eladásaim esetén sosem volt hamar érkező ajánlat.
-
JoinR
őstag
válasz
Drizzt #16087 üzenetére
A héten 4 nap alatt ment el alku nélkül egy lakás a 11. kerben (kép nélkül hirdetve), egyből az első vitte, de a második is tett ajánlatot. A népszerű kategóriát (kicsi, tégla, jó hely, jó állapot) azonnal elviszik. Most 1.7M/nm, 4.5 éve 900k/nm áron volt.
És ez a drágulás extrának tűnik, de még a gyenge dollár ellenére is alig teljesíti túl az SP500-at. -
Drizzt
nagyúr
Amit én nézek aktívan, az Újbuda. Tavaly 3. negyedévben futottam bele először olyan eladókba, akik kerek perec megmondták, hogy max. ugyanazon hét péntekéig várnak ajánlatokat, attól meg hogy átnézesd a lakást, teljesen elzárkóztak. Akkor azt a lakást minimális alkuval adták el, de azért így is szép áron, 1.42M ft/m2. Nagyon jó helyen volt és tök jó állapotban. Viszont az elosztás miatt nem bánom, hogy nem vettem meg. Ezen kívül januárban volt 78M-ért 48m2 + 5 m2 erkélyes 2000 után épült lakás, még 2 megállóra a 4-es metrótól. Ott egy napom lett volna dönteni, de mivel volt penész és szintén nem engedték átvizsgálni időhiányra hivatkozva, így skippeltem. Utána még talán szintén januárban 2000 után épült lakás, egy megállóra Móricztól. 64+4m2, 95M forint. Elment 1 nap alatt. Azóta egyszer voltam nézni lakást, 1.52M/m2. Nagyon jó helyen, nem nagyon rossz, de nem is kiemelkedő állapotban. Ez utóbbit egy hónapja néztem meg. Voltak még érdeklődők az eladó bevallása szerint már az első napokban is. Ennek ellenére ez például még nem kelt el, 1 hónap alatt. Nézve simán a hirdetéseket is az az érzésem, hogy március elejétől itt csökkent a kereslet, mert a választék az jelentősen nőtt. Még januárban volt egy olyan hirdetés, amit szinte biztosan eladtak 1 héten belül és nagyon pislogtam rajta, mert ott meg voltam győződve, hogy nincs aki azt annyiért megvegye. Jó eséllyel volt.
Ami nekem itt a legnagyobb kérdőjel, az az újbudai panel kategória. 123 ilyen eladó lakásból 20 darab van 1.2M forint/m2 alatt. Tipikusan a nagyobbak. Aztán még van olyan 30 darab 1.3M/m2 alatt. A maradék kínálat meg felette van bőven. Elég alaposan nem nézem, de amennyire látom sok lekerülő hirdetés nem szokott lenni manapság. Meg azok nagy része is egyszerűen 1-2 héten belül vissza is kerül. Amúgy nem annyira értem általánosságban se, hogy mi van az ingatlan.com-on, de nagyon sok hirdetésnél van, hogy 1-2 napra eltűnik, aztán újra él, változatlan áron. Nem tudom ez bug, feature, vagy a hirdetők varázsolnak valamit.
TLDR: nekem úgy tűnik, hogy az itteni keresleti csúcs már megvolt. Természetesen kizárni nem lehet, hogy jön újabb csúcs, de most jóval nyugisabbnak tűnik a piac, mint az elmúlt fél évben. Valamennyire ezt az ingatlan.com-os keresleti indikátor is visszaigazolja. Ők is a tavalyinál már alacsonyabb keresletet becsültek. Viszont az egyéb szegmensek java része szerintem kb. ott tart, mint Újbuda negyed évvel ezelőtt. És a kereslet csökkenésének az oka nyilván lehet egyszerűen a hirdetési (és tranzakciós is, de az valamivel konzervatívabban) árak megugrása.
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi #16085 üzenetére
érdekes ez, mert tervezői munka (magasépítésben) meg nem nagyon van az elmúlt 2-3 év gazdasági csodája következtében.
-
válasz
t72killer #16076 üzenetére
A 'tularazott' az most azt jelenti, hogy szerinted sok, vagy hogy nem veszik meg? Mert szerintem megveszik. Epp most vettek meg a kornyeken egy kb. 50 eve epitett tegla tarsashazban egy 60 nm-es lakast 155M-ert (semmi extra, viszonylag szepen meg volt csinalva, de nem tomor arany csaptelepek, vagy ilyesmi).
Durva a helyzet.
-
válasz
kardkovacsi #16079 üzenetére
OK, Debrecen környéke manapság meg van őrülve ingatlanilag az épp indulóban lévő gyárak miatt.
-
szabi__memo
nagyúr
-
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
pictigjis #16073 üzenetére
Meg megy a felbeszélés egyfolytában. Pont ma néztem, az 5 perces grafikonon 4 news jött ki ahol egymást előzve jelentették be az elemző házak, hogy bizony ők szerint erős vétel a Tesla, másik meg jön az 550-es célárral. Fel vannak töltve Teslával így muszáj vetetni a néppel. Igen, pont mint egy shitcoin. 251 volt az alja és 284 a teteje. Ez több mint 10% napon belül.
-
Wn2tl
aktív tag
Nekem is van IQSA-m, de nem követem, hogy mit mikor hova pakol. Btw. msft, elég érdekes szitu. Egyértelműen a virágkorát a desktop és on-premise rendszerek viharos elterjedésének az időszaka jelentette. De most a cloud éra jön, ahol viszont óriási verseny van, valamint a mobil készülékeken sem hódít már az MS. Nem temetem, csak szerintem a jövőt tekintve már nem az a különleges egyedi brand, mint régen.
-
Ha magyar ingatlant cserélsz nem szuperfrekventált spanyolra, akkor akár időben is lehetnek, uis a magyar lufi sokkal gyorsabban fújódott, mint a spanyol. Viszont nekem nem egészen világos, hogy tényleg el is lehet ADNI a túlárazott magyar ingatlant, vagy több hónap piacolós nagyarc után szép csendben odaadják feléért.
#16057: az OBB kasszás irodában ül
. De legyen akkor technikus szint egy Magna Steyr-nél. Nem. A valódi középosztály szint "odaát" bizony az orvos, tanár (ott igen...), mérnök.
De mondhatok hozzám közelebbi példát: Itt UK-ben nem-IT-s mérnöki diplomával 2 lehetőséged van: egy mocsokdrága, szűk, koszos, közveszélyes nagyvárosban mondjuk évi nettó 35k font, vagy vidékalsón, ahol értelmes áron értelmes méretű ingatlant kapsz SZÉP helyen és a torkod se vágják el a kapualjban kb évi nettó 20k. Ez simán adott középosztálynak illő életmódot 2022 előtt, viszont manapság erősen kompromisszumos. -
-
pictigjis
őstag
válasz
kardkovacsi #16060 üzenetére
a tesla olyan, mint valami shitcoin, olykor teljesen random mozgásokkal. egy ilyen jelentés után (ami tény) most épp +5%, amiben biztos benne van az is, hogy "musk állítólag visszalép a kormányzati szerepétől" (ami spekuláció)
-
válasz
kardkovacsi #16071 üzenetére
Persze, a Keleti országok ebben kiemelten érintettek. De hát látni kéne ezzel kapcsolatban valami normális statisztikát, vagy legalább egy becslést, hogy akkor most mi is van.
Módszertani eltérések is lehetnek. Simán lehet, hogy a kinti "kata" beleszámít a bérbe, nálunk meg nem. Mármint ez létező jelenség. Nem mondom, hogy ez magyarázat bármire, csak árnyalja a képet.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision #16066 üzenetére
"Az biztos, hogy Budapesten a sok katás/minimálbéres vállalkozó/feketéző jelentősen lehúzza az átlag bérszínvonalat." - ez valószínűleg máshol is így van. A lengyeleknél pl. az IT egy jelentős része kontraktor, sokkal több mint itthon, azaz ott is a jól kereső réteg esik ki a statisztikából.
-
A középosztálynak nincs egzakt definíciója, de egészen biztosan nem passzol azokra, amiket hivatkoztál. Ugyanis azok alapján mindenhol (közel)konstans lenne a középosztály mérete a világon, márpedig tudjuk, hogy ez nincs így. A középosztály egy jó életszínvonalat jelent, ami Afrikában kvázi nem létezik, nálunk alig, Nyugaton meg egész jól. Ezzel kapcsolatban szerintem ez elég jó közelítés: [link] [link]
-
avl
senior tag
válasz
Vision #16066 üzenetére
utolsom e temaban
"Én értem, hogy tök jó kapaszkodni a számokba" -> nem árt, ha ez a téma
szerintem a "közeposztaly" definiciojaban van a különbseg
pl. a közeposztaly az is aki az atlag alatt van; szerinted nem ? (akkor nem azt érted alatta, mint a világ ...és úgy nem lehet beszélgetni, ha az ablak alatt kereket, az ajto alatt tükröt ért valaki)
mar hoztam par definiciojat, de van ilyen is: also 20% a szegeny, felsö 20% a gazdag, közte mindenki közeposztaly, az is, aki alulrol a 25%-nal van, meg az is, aki 75%-nal
Common definitions for the middle class range from the middle fifth of individuals on a nation's income ladder, to everyone but the poorest and wealthiest 20%
The middle class is officially those whose earnings put them in the 40th to 60th percentile of household income
es bizony ezen definiciok szerint közeposztaly a bp.-i nagyon nem 1m-t keresö is
-
válasz
julius666 #16063 üzenetére
...BP-n tulajdonképpen már jobban kereső középosztály is
Ezt írtad. Ebből nekem az jött át, hogy a jobban kereső középosztályra gondolsz. De amúgy mindegy is, mert a középosztály semelyik része nem árazódott ki. A közép/felső középosztály simán csak budai házakból válogat, az alsó meg lakásokból. Ennyi.
...de a rakpart már gazdagabbaknak is már-már elérhetetlen...
Ugyan. Megint definíciós problémák vannak. Gazdag az, akinek milliárdjai vannak. Nekik szerinted elérhetetlen a rakpart?
Azt lenne érdemes megnézni, hogy a környező országok fővárosaiban (Prága, Bécs, Pozsony) hány havi átlagbérbe kerül egy átlagos ingatlan.
Ez is örök téma, de számomra nagyon kérdőjeles. Az biztos, hogy Budapesten a sok katás/minimálbéres vállalkozó/feketéző jelentősen lehúzza az átlag bérszínvonalat. Ez alapján Budapest a bérekhez viszonyítva drága, de abszolút értéken olcsó. Ez csak annyit jelent, hogy a lakosság csóró (papíron).
#16065avl
Én értem, hogy tök jó kapaszkodni a számokba. A valóság meg az, hogy nettó 400 alatt recepcióst nem találsz a városban (ez már évek óta a kedvenc példám). Akkor milyen 350/fő-ről beszélünk középosztály témakörben? Srácok, kapjatok már észbe! Ez tényleg az a kategória, mint az ÖBB pénztáros...nonszensz. -
avl
senior tag
válasz
Vision #16062 üzenetére
termeszetesen sokallom
brutto 800e az ~ netto 550e,
fenti egyik "hivatalos" def. szerint a "between two-thirds and double the median",
a median nyilvan kisebb mint az atlag
az atlag 2/3 es duplaja 2 keresövel netto ~0.7m - 2.2mkicsit összevag a #16063-beli "a pénzesebb középosztállyal"
de közeposztaly a feleannyit keresö is
-
ngaba
aktív tag
AI-ról: Tudom, hogy a portfólió managerek nem értenek semmihez, de az IQSA aktívan kezelt ETF-emből tegnap kihajították a MSFT-ot, és a Google-t rakták a helyére. Meglátjuk.
-
julius666
addikt
válasz
Vision #16057 üzenetére
Nem állítottam ilyet. Azt állítottam, hogy a pénzesebb középosztály NEM árazódott ki a piacról
Én középosztályról beszéltem (megjegyzem az első hszedben te is, legalább a saját definícióidhoz tarthatnád magad...), nem "pénzesebb" (értsd: felső) középosztályról.
Egyébként meg ha nem állítottál ilyet, akkor totál értelmetlen volt belekötnöd abba, amit írtam...
Random középvezetők sehol a világon nem tudnak top lokációs ingatlant birtokolni. NY-ban/Londonban még bérelni is alig.
Értem, hogy a konkrét sztoriba próbálsz kapaszkodni, de a rakpart már gazdagabbaknak is már-már elérhetetlen, az említett középvezetői szint meg a külvárosban is meg kell erőltesse magát egy normálisabb ingatlanért, hosszú időre súlyosan el kell adósodnia.
NY-t/Londont kár idekeverni, baromira más kaliber mint BP. Azt lenne érdemes megnézni, hogy a környező országok fővárosaiban (Prága, Bécs, Pozsony) hány havi átlagbérbe kerül egy átlagos ingatlan. Lehetőleg az adott város átlagbérét venni, hogy ne torzítson túl sokat az extrém csóró magyar vidék a képleten.
-
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
szabi__memo #16032 üzenetére
Megjöttek a számok, még a legpesszimistább elemzőknél is sokkal rosszabbak lettek a kiszállítások. Összesen 336e autót adott el a Tesla a Q1-ben [link] , az elemzői konszenzus 377e volt (ezért vették olyan veszettül tegnap) és a legrosszabb érték (TroyTelike is ezt hozta) 355e volt.
Mondjuk ehhez képest nagyon nem verték szét a papírt premarketben. -4% összesen.Amúgy Troyt csak ajánlani tudom aki a TSLA-al tradel, elég jól belőtte, hogy nagy visszaesés lesz (7 dollár per hó a patreonja).
-
válasz
pictigjis #16056 üzenetére
Ez a sztori csak arról árulkodik, hogy az USA nagyfőnök mennyire harmadik világnak gondol minket, és azt hitte, hogy itt bagóért van minden (ingatlan).
Random középvezetők sehol a világon nem tudnak top lokációs ingatlant birtokolni. NY-ban/Londonban még bérelni is alig.
-
válasz
t72killer #16054 üzenetére
Ki beszélt itt ÖBB kasszásról? Bármilyen kasszás bármilyen országban hol középosztály? Az sima melós-proli réteg 8 általánossal. Én egy közepes irodista pozícióról beszéltem, ami random SSC random diplomás munkása senior poziban.
Az úgy neked mennyire bika kilátás, hogy a társadalom <5%-a rendelkezik olyan jövedelemmel..
Nem állítottam ilyet. Azt állítottam, hogy a pénzesebb középosztály NEM árazódott ki a piacról, miközben te ennek az ellenkezőjét írtad. Ennyi.
Persze, szerintem.
Mi lenne, ha a hivatkozott definíciók mellé számokat is tennél? Mert még a végén kijönnek azok az összegek, amiket írtam.
-
pictigjis
őstag
válasz
julius666 #16055 üzenetére
erre szokott lenni amúgy egy történetem is. a feleségem középvezető egy pénzügyi multinál, magyar viszonylatban semmi okunk a panaszra. pár hónapja jött az amerikai főnök látogatóba, a feleségem körbevitte kicsit a városban megmutatni neki ezt-azt. amikor a pesti rakparton jártak, nagyon kedvesen megkérdezte az amerikai ember, hogy akkor mi a feleségem pozícióját és fizetését alapul véve ezen a környéken tudnánk venni egy lakást? szegény próbált nagyon diplomatikusan válaszolni, de azért őszintén elmondta, hogy közünk sincs hozzá, és belátható időn belül nem is lesz
elképesztő aránytalanságok alakultak ki a magyar ingatlanpiacon, egy bizonyos szint fölött a magam részéről pedig eladósodni sem szeretnék. a kiárazódás sokkal szélesebb kört érint, mint sokan gondolnák
-
julius666
addikt
válasz
Vision #16047 üzenetére
Definíción próbálsz vitatkozni, nem mennék bele ha nem muszáj. Maradjunk inkább simán csak a számoknál.
Amit írtál jövedelem kategóriát az a Ringman által posztolt chart szerint ( #16045 ) nincs 5%-a a magyar társadalomnak. Itt egy BP kerületek szerinti átlagos kínálati ár eloszlás mellé: [link]
Az úgy neked mennyire bika kilátás, hogy a társadalom <5%-a rendelkezik olyan jövedelemmel, hogy 20-30 évre nyakig eladósodva a kerületek kb. felében az átlagos eladásra váró ingatlant megengedhesse magának?
Aztán rögtön az infláció tüneteivel érvelsz.
Oka lesz az inkább... Ha már valami.De én inkább korrelációt mondanék.
-
-
avl
senior tag
There’s an interesting dynamic playing out in the market right now. Stocks are doing fine. The stock market is not.
-
Vesa
veterán
válasz
szabi__memo #16029 üzenetére
Milyen meglepő...
-
-
válasz
julius666 #16044 üzenetére
...BP-n tulajdonképpen már jobban kereső középosztály is.
Tudom, hogy lerágott csont, de plíz, ezt a dolgot felejtsük már el! A középosztály (család), az nettó 2+ millió bevétel (1 milla/fő). Ezzel simán be lehet húzni egy 100-milliós hitelt, amiből már lehet kezdeni valamit. Tudom, hogy ez sokaknak fáj, és ebből látszik, hogy Magyarországon a középosztály hajszálvékony, de ez a valóság. Ez mi? 5 ezer euró. Nyugaton 1 ember megkeres ennyit egy közepes irodai pozícióban. -
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #16040 üzenetére
PMÁP-ból annyira nagy pénzek nem áramlottak ki mint azt sokan számítottuk, ami viszont kiment az jó eséllyel mind az ingatlanpiacon landolt. Elsősorban a befektetésre alkalmas lakások ára ugrott meg (nem meglepő módon), de nyilván ha meglököd az első dominót, az dönti tovább a többit. Ha egy élhetetlen belpesti lakás árából agglóban egy közel korrekt családi házat kapsz már, akkor azt sokan be fogják játszani. A lánc meg megy tovább, egészen valami kihalt ingatlanig/külföldre költözőig.
Az ingatlan nélküli szegényebb rétegek már évekkel ezelőtt teljesen kiárazódtak a piacról, BP-n tulajdonképpen már jobban kereső középosztály is. A lakossági állampapírok további rontásával talán ki tudnak még Marciék csalni milliárdokat az ÁK-ból az ingatlanpiacra, esetleg még a választási pénzesőnek lehet némi pörgető hatása, de azért valóban erősen kérdéses számomra a növekedés hogyan lehetne fenntartható a későbbiekben.
Infla szerintem is fasság mint magyarázat, legalábbis önmagában az. Béremelkedés, javuló hitel/támogatás lehetőségek, esetleg forintromlás az ami kedvező az ingatlanpiacnak (nyilván ezek korrelálnak az inflációval is).
-
-
válasz
BlackV #16039 üzenetére
Az infla önmagában a fizetőképes keresletet csökkenti szvsz. HA a bérek nen nőnek úgy, mint a mindennapi megélhetés árai (ez esélyes az utóbbi kb 3 évre), akkor nehéz felfogni mitől is lett egy 'stenhátamögötti rom 400ezerért eladhatatlanból 4-5miska, vagy a rendben lévő falusi ház 4-5miskából 20.
Vevőimportra (holland, német nyuggerek felszállóágon) és a féktelen hitelezésre (csókplusz) tudok leginkább gondolni.
Igen, több a pénz, főleg a hitel, de kevesebb a vagyon.
Nemzetközi: az S&P500-at úgy tűnik Trump ide vagy oda, elég jól tartja az 5500 körüli támasz.
Letöréshez vmi újdonság kéne, pl az iráni háború beindulása. -
BlackV
őstag
válasz
t72killer #16038 üzenetére
nagyon kíváncsi vagyok, mik a magyar ingatlanlufi fundás támaszai
Ugyanaz, mint bárhol a világon, bármelyik reáleszközé: infláció. Eléggé hunyorítani kell valakinek ahhoz, hogy ezt a trendet ne lássa, ha egyébként az ingatlan ad-vétek számában semmi rendkívüli nem történt.
az ingatlanárakon látni, hogy azért pénzesedett a lakosság valamennyit
És a hangsúly itt a pénzesedésen van, nem pedig a vagyonosodáson.
-
válasz
Ringman #16036 üzenetére
Csillió minimálbérre bejelentett dolgozó. De persze utána kell nézni mi volt korábban, mert ez a kedves szokás régebben még nagyobb divat volt.
Az alaptémához: ha máson nem is, az ingatlanárakon látni, hogy azért pénzesedett a lakosság valamennyit. Elképesztő árak vannak már egy utolsó Békés megyei faluban is - nemhogy egy picit nagyobbacska településen, ahol civilizáció is található.
Kicsit off, de azért kapcsolódik: nagyon kíváncsi vagyok, mik a magyar ingatlanlufi fundás támaszai és meddig húzza még - illetve mennyire kamuk a kiírt árak sok esetben... ugyebár itt is sokan nyomják a "buy and hoooold" "taktikát". Lehet nem is hús-vér vevők vesznek már?
-
válasz
kardkovacsi #16035 üzenetére
Elmeállapotát már akarják vizsgálni. Alkotmányos kitétel.
-
Ringman
félisten
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer #16033 üzenetére
De az impeachmenthez nyomós indok kell, egy tőzsdekrach nem az. Pl Nixon kapott volna a Watergate után, azért mondott le gyorsan. Szóval itt most 4 évig ez lesz. Nyilván ha ilyen ügyesek akkor 26-os választáson bukják majd többségüket a két házban és akkor már csak egy béna kacsa elnök lesz Trump. Azért tolják ilyen sebességgel át a dolgokat.
-
atee_13
őstag
válasz
szabi__memo #16032 üzenetére
Szomorú, hogy egyéb piacokat nem zavar a náciskodás.
-
válasz
kardkovacsi #16031 üzenetére
Impeachment '26os midterm és '25ös tőzsdekrach után. Min.50%-ot adok neki.
-
szabi__memo
nagyúr
-
válasz
szabi__memo #16029 üzenetére
Az egész azon múlik, h a Nagy Narancs Majmot el tudják-e kergetni a kormánykerék mellől. US midterm-ig erre kb 0 az esély.
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
szabi__memo #15989 üzenetére
Már 6% a tegnapi 8% után
Tovább ütik a Magyar Telekomot -
julius666
addikt
válasz
BlackV #16018 üzenetére
Ha jól értem, 2,5+ mrd PMÁP befektetés várta a kamatfizetést még az év elején összesen a 50+ milliós (PMÁP) állományú számlákon. Az azért nem kevés, ha csak az megmozdult volna se aludt volna Marci ilyen jól, szóval nyilván nem mozdult meg az se igazán.Ez azért nem kicsit meglepő számomra, ezen számlákat azért nem Marinénik kezelik, akár privát vagyonkezelő is lehet a képben. Közben ráadásul a forint se túl gyenge.
Ilyenkor valamiért mindig azt hiszem, hogy én vagyok a hülye, én nem tudok valamiről amiért megéri ilyen nagy pénzeket is ott tartani. Valami újabb lombardhiteles trükközés, vagy ilyesmi.
-
"Akkor az volt a mondás, hogy a kisbüfi itthon költi el a kamatot, ÁFÁ-n és hasonlókon visszajön."
Ebben van valami. És ugye nagyon sokan a kamatozott megtakarításból ingatlant vesznek, a fúvódó ingatlanlufi is az államkasszát gyarapítja egészen a durranásig.
#16019: Full jogos
. Nekem itt adott az ISA, nulla adókomplikációval, bevallási cirkusszal kis túlzással azt vehetek rá, amit akarok - ill a font kp-re évi 4% körüli kamatot adnak úgy, hogy bármikor kivehetem. Ha jól rémlik, voltak sztár PMÁP kamatok egy időben, de ugye árfolyamot és az adott időpontot kell nézni, ami most 7.9% gugli szerint. Önmagában az átutalgatás + revolutos(!) devizakonverzió ktge leviszi annyira, mint amennyit itthon kapok.
-
Poultier
tag
Láttam, az Erstének brókernek van/lesz új fancy felülete: https://netbroker.erstemarket.hu/
Beléptem és nem látszódott az összes ETF, szerencsére a régi felületre lépve megvolt minden.
-
BlackV
őstag
Meg nem is alternatívája a két dolog egymásnak.
Hát ne nekem mondd, hanem nekik. Az állampapírosok tetemes része nem a 6havi vésztartaléknak megfelelő mennyiséget tart belőle, de még nem is csak a közelgő autóvásárlás összegét gyűjti oda.
Az állampapírok 40 százalékát olyanok tartják, akiknek legalább 50 millió forintjuk van csak ebben a befektetésben
Szóval továbbra is áll a hsz-em tartalmilag, hogy sokaknak nem kéne ott lenniük ennyi pénzekkel, de mégsem mennek el. (Lehet, hogy aki lakást akart venni, annak érdemes volt 18%-on megpörgetni a forintját, de innentől nem éri meg szerintem lakáscélra oda gyűjteni, ha a kinézett ingatlan mostanra nem vált elérhetővé.) -
ngaba
aktív tag
válasz
t72killer #16016 üzenetére
Volt már sokkal magasabb prémium is anno a lakossági papírokon az intézményiekhez képest (sőt, még a bankok is kaptak prémiumot, ha állampapírt adtak el a kisbüfinek). Akkor az volt a mondás, hogy a kisbüfi itthon költi el a kamatot, ÁFÁ-n és hasonlókon visszajön.
Ezek szerint ez az irányvonal változott, vagy hát pontosabban eléggé ÁP-ra lett szoktatva a lakosság.
-
válasz
kardkovacsi #16013 üzenetére
Igen, külföldiként csak ámultam és bámultam, micsoda kamatokat fizetnek ki otthon a párnacihás Marikanéninek - nem is nagyon vagyok képben, mi micsoda a magyar állampapírpiacon...
Szegény tavaly megboldogult nagynéném is ilyenekben tartotta a pénzét, az örökösök igencsak megköszönték neki.Ki van csukva, hogy a kisbüfit a végtelenségig etessék ilyenekkel, ez nettó állami költség.
-
Simia
junior tag
válasz
Mercutio_ #16014 üzenetére
Ki kellene számolni...
Állampapír oldalon a visszaváltási 1% (más költség nincs), az ETF oldalon meg ott van hogy kisebb a kamat, 15% az SZJA, a vásárlás/eladás költségei, a devizakockázat, plusz hogy a bevallással is szórakozni kell...
Érzésre 1-2-3 éves időtávon nem éri meg, de ha hétvégén még lelkes leszek, lehet hogy számolgatok egy kicsit...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ringman #16008 üzenetére
Szerintem itt csak annyi van, hogy drága a lakossági állampapír az államnak. Jött löhös Marci és rájött, hogy egyszerűbb rákényszeríteni a bankokat meg mindenféle alapokat az állampapír vásárlásra mintsem felárat fizetni a lakosságnak.
Mivel minden egyes forint számít így most inkább kicsit elengedik a lakossági befektetőket. -
Simia
junior tag
válasz
BlackV #16010 üzenetére
Valóban macerás az államkincstárhoz képest egy ib nyitás
Meg nem is alternatívája a két dolog egymásnak.
IB -> tőzsde, deviza -> TBSZ -> illikvid -> hosszútáv
MÁK -> ÁP -> likvid befektetésHa olyan célokra tennél félre, mint nyaralás, felújítás, esküvő, költözés, autó, nyaraló, akkor arra csak a MÁK jó, az IB nem...
-
Ringman
félisten
válasz
szabi__memo #16003 üzenetére
[link]
Csökkenthetik a lakossági állampapírok kamatait – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn egy sajtótájékoztatón, amiről a Portfolio számolt be. Nagy Márton szerint a lakossági papírok most 50-70 bázisponttal magasabb kamatot fizetnek az intézményi állampapíroknál, és ők ezt a különbséget csökkentenék.
---
2,9 százalékos hiányt ígért a kormány, 4,9 százalék lett belőle
A GDP 4,9 százaléka, 4002 milliárd forint volt a magyar kormányzati szektor hiánya – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal az Eurostatnak. Ez legalább a 2023-asnál jobb (1,8 százalékponttal, 1097 milliárd forinttal), de a közelében sincs a kormány korábbi céljainak. -
Joe123
senior tag
válasz
szabi__memo #16006 üzenetére
-
szabi__memo
nagyúr
Nem is ér rá, mert most más a prió
Nagy Márton: Megkezdtük Magyarország űrtörvényének előkészítését -
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer #15998 üzenetére
BRK-A Buffet cége, az azért szerintem eléggé megverte ezeket. De mint mondtam, hogy túl sok helyről folyik már ez, ez szimplán megérzés azok meg csalhatnak
Szóval nem kell nekem esni.
De itthon Zsiday is ezt csinálta, csak hát az itthoni szabályozás elég gáz volt. De pl. amikor vitte a Plotinust akkor brutál jó hozamai voltak. De nyilván volt példa az ellenkezőjére amikor egy-egy nagyarcú mint a Nyilasi elkaszinózta mások pénzét. -
Wn2tl
aktív tag
válasz
t72killer #15998 üzenetére
"Volt az elmúlt 100évben olyan időszak, amikor hús-vér valós aktívan kezelt alapok mondjuk 3-5éves időfutamon túlteljesítették az index-ETF-eket...."
Hogyne lett volna. Ott van példának Jim Simons néhai alapja. Érdemes egyébként a youtube-on megnézni a pofáról pár dokumentum filmet. Hallatlan érdekes, legalábbis számomra.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elemlámpa, zseblámpa
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Tőzsde és gazdaság
- Vicces videók
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- E-roller topik
- Autós topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- További aktív témák...
- HP 13"FullHD IPS,i5 8265u(8x3,9Ghz)Villágító billentyűzet,8GB Ram,256-512SSD,jó akku,Szép állapot
- Újszerű Asus,játékra is,17,3"FullHD,i7 8550(8X4Ghz)GT920mx 2/4GB DDR5 VGA16GB RAM,SSD+HDD,
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Corsair K100 RGB INGYEN FOXPOST
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest