- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nna meg is van, a kongresszussal szépen visszacsináltatják a vámokat.
Hintapalinta lesz jövő héten. -
válasz
Ringman #16195 üzenetére
Ennek így nincs sok értelme, ma a Nasdaq 18ezres érték környékén táncol, 2000végi agyontépett csúcsa 4400 volt. %-os buktákat érdemes csak nézni, azokból bőven volt nagyobb.
Amit a NASDAQtól még várok, hogy a vámcirkusz bedurvulásával az EU nekimegy pár főkomponensnek (Apple, Gugli, M$) - ez teheti a piros i-re a pontot.
-
forumpista
aktív tag
-
Dare2Live
félisten
"Oroszokkal megdumálják, hogy vihetik Europát, ha cserébe Amerika megkaphatja Grönland/Kanada/Panamát."
Grönland/Kanada/Panama vonalat mért kellene megdumálni Oroszokkal?
pl Mit csinálnak Oroszok ha US anektálja Panamat...? Csúnyán néznek? A kuznetsov talán vontatással sem érne oda elöbb elsűllyedne... És főleg Trumpi logikával mért adnának érte bármit?
Mi az, hogy vihetik Europát?Gazdasági szuperhatalmat akar US csinálni Oroszországból? Mert ha viheti Europát akkor Oroszország az lesz. Mért tenne ilyet? És azért erről megkérdezhetik, Lengyeleket, Finneket, Svédeket... is. Jó nagy F*ck Yourself lenne a válasz.
Hamár Lengyelek. 2022elött is elég komoly hadseregük volt. Eszköz ~nagyvas vonalon arre ezeket szerzik be. [link] Hát őőő na.@16194 Amíg US csak nagyhatalomként tekint magára addig vannak világpolitikai céljai. Nehéz elképzelni, hogy ez a közeljövőben megszünne.
"Putyinnál is mindenki azt hitte, hogy nem megy neki Ukrajnának"
Nem mindenki. pl Történész barátom Grúzia után 17+éve mondta, hogy a 300+éves orosz imperializmus mindig addig ment amíg bírt és a Putyini rendszer eszmeileg teljesen az és most is ez lesz. És tényleg. Egyszerűen csak historikusan meg kell érteni az Orosz birodalmi "Putyini" gondolkodást és következik belölle Ukrajna (is). -
Ringman
félisten
Today marked the largest single-day point loss for the Nasdaq 100 in HISTORY.
The index lost a total of -1060 points and came just 1.5% away from triggering the first circuit breaker since March 2020.
[link] -
Pá
addikt
válasz
kardkovacsi #16193 üzenetére
Igen, ezt tudom. De ez csak addig igaz, amíg USA-nak vannak világpolitikai céljaik. Ha tényleg besündisznóznak, onnantól nem érdekli őket, ha Kína kijut a tengerre.
Értem, hogy amit te mondasz az logikus. De ha a logika diktálná a lépéseiket, akkor nem engednék el a USAID-et, nem vernék szét a WHO-tól, a WTO-n át a az ENSZ-ig az összes szervezetet, nem idegenítenék el a szövetségeseiket stb. Szóval ha ennyire elengednek mindent, amivel befolyásuk van a világra, akkor lehet az is belefér, ha Kína szabadon kijut a világtengerre. (Putyinnál is mindenki azt hitte, hogy nem megy neki Ukrajnának, mert nem logikus. A mostani vámok sem logikusak stb)
De amúgy ebben én is még elég 50-50 vagyok, hogy teljes bezárkózást akarnak, vagy csak egy biztos hátországot, hogy mehessenek Kína ellen. Szóval az is lehet, hogy fullba beleállnak. Lehet még ők sem döntötték el. -
kardkovacsi
senior tag
" onnantól meg pont le fogják szarni, hogy mi lesz Tajvannal" - ezt nagyon rosszul látod.
Tajvant nem fogják "megkapni" az USA-tól.
Ezért:
100 kilométeres körök amik egy-egy szigetre/földrészre vannak rakva.
Azért kell Kínának Tajvan, mert hiába van akkora tengerpartja, az zárt. Mindig valami "ellenségen" keresztül kell menni. Ezek nagy része még sekély víz is így a tengeralattjáróknak se könnyű kisurranni, illetve a flottát se tudják mozgatni a hajók elleni rakéták miatt. Az USA-nak elemi érdeke, hogy Tajvan ne kerüljön kínai kézre, mert akkor ott fognak lebzselni a kínai tengeralattjárók az egész nyugati parton. -
Pá
addikt
Sokáig én sem vettem komolyan az oroszokat, mert gdp és hasonló mutatók alapján tényleg nem tényezők. De el kell ismerni, hogy a titkosszolgálat és social médiás dezinformációban messze a legerősebbek és komolyabb pusztítást tudnak végezni ezzel, mint hadseregekkel. Vagy hát saját szempontjukból eredményeket elérni.
Természetesen nem fogják elvinni egész Europát, elég ha megosztják és bénítják/gyengítik, miközben lassacskán bedarálják Ukrajnát, aztán szemezgetnek a kicsikből, mint Grúzia, Moldávok, Baltikum stb Meg persze magukhoz ölelik, akik nyitottak erre, pl Balkán, Szlovákia, jómagunk. Volt NDK? -
-
Pá
addikt
válasz
aAron_ #16184 üzenetére
Amerika be akar zárkózni, vagy legalábbis minél jobban önellátóvá akarnak válni. Kína megerősödésével és erejük relatív csökkenésével most már inkább a kockázatokat látják a nyitott világban, mintsem a lehetőségeket.
Kajában és energiában már így is önellátóak. Most próbálják visszaépíteni az ipart. Grönland kéne még a ritkaföldfémek meg a védelem miatt. Panama a logisztika miatt. Kanada meg csak úgy, hogy legyen ellenőrzésük az egész fenti kontinens felett.
Innentől kereskedelem csak annyiban fogja érdekelni őket, hogy a pár hiányzó nyersanyagot még beszerezzék és annyi. Onnantól kvázi egy örökké védhető erődítményben fognak ülni viszonylag jó önellátással és szarhatnak mindenki másra. Nem kell figyelembe venni meg lavírozni 600 különböző érdek között, meg rendet tartani a világban stb.Azt nem veszik figyelembe, hogy az ellátási láncok, meg egyáltalán az egész világ szövete már annyira bonyolult, hogy megjósolhatatlan, hogy ez hova fog vezetni. Az biztos, hogy nem pont úgy fog lezajlani, ahogy ők elképzelték. És mivel az eddigi világ abszolút haszonélvezői voltak, sokkal nagyobb az esélye, hogy bármi változás után rosszabb lesz a helyzetük, mint amilyen eddig volt. Általában az ilyen változásokat az elnyomottak szokták eröltetni, nem pedig az élen lévők. Azt hiszik, hogy lerázhatják magukról a mostani berendezkedés negatívumait, úgy hogy közben meg akarják tartani a pozitívumokat. (ami amúgy még mindig erős túlsúlyban van számukra, de most totál csak arra a kevés negatívumra fókuszálnak és borítják az amúgy nyerő helyzetüket emiatt).
Amúgy tökre az unatkozó két gyerekes családanyára emlékeztetnek, aki azt hiszi, hogy szar helyzetben van és 40-hez közeledve borít mindent, hogy elmenjen milfeskedni, mert nem jön rá, hogy a pár viszonylag apró kényelmetlenség ellenére gyakorlagilag célba ért és megvan mindene, ami fontos. Aztán persze 5 év múlva rájön, de akkor már késő, mert se család se semmi nem maradt.Nekem amúgy nagyon úgy tűnik, hogy megpróbálják felosztani a világot. Oroszokkal megdumálják, hogy vihetik Europát, ha cserébe Amerika megkaphatja Grönland/Kanada/Panamát. Izrael-Gáza kérdést most úgy látszik véglegesen rendezni akarják. Igen, olyan "final solution" szerűen. (ehhez asszisztál most Orbán vigyorogva). Irán még eldöntheti, hogy ellentart és akkor szétbombázzák, hogy besimul és csöndben marad.
És elvileg majd nekimennek Kínának keményen. De én erősen úgy sejtem, hogy azt is ledeadelik majd, hogy kérnek Kínától pár évet, hogy kiépíthessék az onshore chipgyártást maguknál, onnantól meg pont le fogják szarni, hogy mi lesz Tajvannal, viheti a micimackó és mindenki boldog. -
julius666
addikt
válasz
aAron_ #16184 üzenetére
Nem tudom akarnak-e recessziót csinálni, vagy csak lassulást, Bessent így fogalmazott:
When asked if “detox” was a euphemism for a recession, Bessent told CNBC: “Not at all. Doesn’t have to be because it will depend on how quickly the baton gets handed off,” he said. “Our goal is to have a smooth transition.”
De nyilván a ciklus első felében, minél hamarabb lenne érdemes meglépni, hogy aztán a következő választásra ráfordulva lehessen honnan felpörögni, meg esetleg újra osztogatni. Ez a húzd-meg-ereszd-meg politika odaát se ismeretlen (lásd presidential cycle statisztikák).
Ez most még annyival lett megfejelve, hogy a megemelkedett kamatkörnyezet hatásait következő választásokig egy tovább pörgő gazdaságban egyre kevésbé lehet megúszni, ahogy járnak le az alacsony kamatkörnyezetben fixált adósságok. Ha 1-2 évre sikerül valamelyest lenyomni az igazán terhes hosszú oldalon a kamatokat, azzal kaphatnak némi levegőt az érintettek, értelmesebb kamatok mellett refinanszírozhatnak.
Mellé nyilván van még persze ezernyi más nagyhatalmi (vagy épp privát...) szempont, termelési láncok hazavitele, Kína gyengítése, stb. Na meg természetesen insider kereskedés, ahogy a csövön kifér.
-
szabi__memo
nagyúr
Donald Trump amerikai elnök elégedett azzal, ahogy a világ reagált a most bevezetett tarifákra, szerinte a tőzsdék fantasztikusan fognak teljesíteni.
-
aAron_
őstag
-
válasz
kardkovacsi #16172 üzenetére
Ez egy többfaktoros dolog. Rögtön a 0.tétel: még MINDÍG a nagy pénznyomtatósdi falloutjában élünk, hová teszed a kivett pénzt? Komolyan, minden ultrarizikós, vagy egyenesen veszteséges lósz.rba is iszonyat összegeket lapátolnak egyéni kis/középbüfiktől nagycégeken át komplett állami szervekig mindenféle szereplők. Volt ugye fentebb szó a magyar ingatlanlufiról, de hasonlót láttam (mostanában felfutni) a kanári szigeteken (0 munkalehetőség, magas adók, hiányos ellátás, migránstömeg -mindez egy középszerű nyaralóövezetben), és ugye ilyen a sokszoros tőkáttétű certiknél is rizikósabb kriptó.
Másik, hogy Trump összevissza hajigál mindenfélét és VALÓBAN van rá esély, hogy a vámok méregfogát holnapután kihúzzák.#16177: USÁkiában nagy hisztis tétel az illegális, sőt, legális bevándorlók kérdése. Már ott tartunk, hogy a full legális zöldkártyásokat is zaklatják, agyhalott barom MAGA-sok, sőt, hatóságok. Floridában épp jogalapot teremtenek a gyerek-rabszolgamunkának. Ki van csukva, hogy nagyobb volumenű kétkezi munkát igénylő ipar települjön egy ilyen országba.
-
julius666
addikt
válasz
stingy2 #16169 üzenetére
Thx!
Bessent jelenléte kiváló példája annak, miért nehéz elhinnem az "ostoba Trump meg a fundamentalista haverjai" narratívát.Egy ilyen kaliberű figura nem értem hogyan keveredhetett volna ebbe az adminisztrációba, vagy miért ne mondana le azonnal a tegnapi táblás bohózat után, ha full őszinte lenne a műsor. Csak az logikus magyarázat erre, hogy nem az, hanem színjáték: tudatosan lerontani a gazdasági kilátásokat és ezen keresztül lehozni a hosszú hozamokat, közben a fenntarthatatlan fiskális függőségről minél inkább lehozni a gazdaságot. (Maga a konkrét cél tulajdonképpen nem is nagy titok, beszélt is erről Bessent)
Ha meg valami nagyon elkezdene félremenni, a másik hszedben jól megfogalmaztad: full man-made az egész, bármikor visszakozhatnak. Jó hírrel mindig könnyű lecsillapítani a piaci indulatokat.
-
j0k3r!
őstag
válasz
aAron_ #16176 üzenetére
Bessent a beiktatás előtti régebbi interjúk alapján szimpatikus volt, de most úgy néz ki, hogy ő is beáll a sorba. Nem gondolom, hogy ő komolyan elhiszi, amit beszél, vagy ha igen, akkor nagy baj van:
"Treasury Secretary Scott Bessent said Wednesday the sell-off in the stock market is due more to a sharp pullback in the biggest technology stocks instead of the protectionist policies coming from the Trump administration.
“I’m trying to be Secretary of Treasury, not a market commentator. What I would point out is that especially the Nasdaq peaked on DeepSeek day so that’s a Mag 7 problem, not a MAGA problem,” Bessent said on Bloomberg TV Wednesday evening."
Forrás: [link]
Na ki szerint esik a részvénypiac a DeepSeek miatt?
-
Joe123
senior tag
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #16166 üzenetére
Nagyon nem mindegy a kivitelezés módja. Egy bonsait kéne metszegetni, erre egy fejszével verik.
Bessentre kéne hallgatniuk, de az nem megy valamiért. Sokkal jobb eredményt lehetne elérni fokozatossággal.
Ez az őrültség maximum más őrülteknek tetszik.
#16167j0k3r!: Ha POTUS a vírus maga, milyen felpattanást kéne várni?
#16172kardkovacsi: Forrás? Mire alapozva?
-
Vesa
veterán
válasz
szabi__memo #16174 üzenetére
Dehogy...
-
Vesa
veterán
válasz
szabi__memo #16171 üzenetére
Ki hitte volna...
-
kardkovacsi
senior tag
Azt gondolom a piac még mindig nem hisz a szemének és mindenki arra vár, hogy majd visszavonja Trump a vámokat. Pont az X-en írta valaki ha mindent számba vennének akkor itt 20-30%-os esésnek kellene lennie.
-
szabi__memo
nagyúr
-
stingy2
senior tag
válasz
j0k3r! #16167 üzenetére
"Amúgy gratula a rendszerhez, hogy ilyen jól jelez."- ha jól jelezne, akkor már 1 hónapja kistoppolt volna
. Egyébként ilyenkor az a legnagyobb "veszélye", hogy tényleg csak egy gyors korrekciót látunk, és kimaradok a felpattanásból, legalább is az elejéből. Dehát vmit vmiért, a piacinál alacsonyabb DD-nek (kockázatnak) ez az ára.
-
stingy2
senior tag
válasz
julius666 #16164 üzenetére
50% vagy úgy lett, vagy nem
.
A '90-es években full. magyar rv-ben kiültem az orosz válságot. (olyan 50% lebegő mínuszt). A dotkom pukk-ból kimaradtam: lakásra kellett a pénz, és pont időben kiszálltam, merő véletlen volt. 2008-09-ben meg pont bejött, akkor már pár éve az Aranyláz blog hatására mechanikus rendszereket teszteltem, és úgy adta, hogy kidobott a stop a piacról. (persze veszteség akkor is volt, csak nem akkora, mintha részvényben ültem volna 2009. márciusáig.)
Utána jó ideig nem is vettem részvényt, mert láttam, hogy a BÉT-en banki tőkegarantált befektetési jegyek nevetséges áron mennek (OTP, K&H, MKB alapok ilyen évi 20-30%-os fix hozammal, és még több év volt a lejáratig), szóval ezekből vásároltam be, és tartottam lejáratig. Utólag nem volt akkora biznisz, mert a rv-ek jobban hoztak, de azért ma is elgondolkodnék, ha ilyen papírok 3-5 éves lejáratra hoznának évi fix 20-25%-ot.
2011-ben az EU-s hitelválság (vagy mi) idején vittem ki a pénzt az IB-hez, és ekkor feküdtem rá ismét a tőzsdére, először - amíg lehetett venni - USA ETF-ekre. Azóta inkább korrekciók voltak, ezekből elég jól sikerült kimaradni, de ez csak annyit jelent, hogy kisebb volt a maxDD-m, mint a piaci esés, a hozam meg kb piaci. A '22-es esésnél viszont csúfosan elvérzett a stratégia, ott már kézzel kellett zárni pozikat, mert olyan történt, ami kb. 50 éve nem, együtt esett részvény, kötvény, amit nem kalkuláltam be, vagyis de, bekalkuláltam, mégpedig úgy, hogy ilyen úgyse lesz, aztán mégis. Azóta reszeltem a kockázatkezelésen, hogy elég lesz-e a sikerhez, majd kiderül (eddig működik).
Mióta ismét részvényezek, megugrott a hozam, viszont a szigorú kockázatkezelés miatt a DD-t sikerült relatíve alacsonyan tartani.
Szóval röviden, ahogy az elején is írtam, vagy bejön, vagy nem, a legfontosabb, mindenek előtt: a kereskedési tőkédre úgy vigyázz, mint a szemed világára, mert ha az elfogy, akkor vége a játéknak. -
j0k3r!
őstag
válasz
stingy2 #16162 üzenetére
Az a mostani sztori érdekessége, hogy ez a COVID lezárásokhoz hasonló "man-made" esemény. Itt, ha akarja, akkor egy ember meg tudná fordítani az egészet, mivel egyelőre "csak" bizalomvesztés van. Most nem margin call-ok röpködnek és emberek tömegei kerülnek utcára, mert elvesztették az otthonukat. Ebből adódóan benne van a pakliban egy COVID-hoz hasonló V alakú felpattanás, habár nálam egyelőre ennek kicsi az esélye, de nem zárható ki.
Amúgy gratula a rendszerhez, hogy ilyen jól jelez. Nagyon menő
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_ #16163 üzenetére
Mondjuk jobban belegondolva Trump azt teszi amit a választói akarnak. Ilyen szempontból az első elnökök egyike aki szarik a nagy tőkések vágyaira, meg fenyegetéseire, hogy majd elköltöztetik a gyártást.
Mert alapvetően az amcsi és nyugat-európai középosztály szopta meg legjobban a globalizációt. A gyárakat elköltöztették Kínába emiatt az ő fizetéseik messze nem nőttek olyan mértékben mint a társadalom többi része. Most pedig ha vissza kell költöztetni az iPhone vagy épp az autó gyártást biztos vagyok benne emelnie fogja ezen csoportok bérét, mert hiány lesz a kétkezi gyári melósból. -
stingy2
senior tag
válasz
t72killer #16161 üzenetére
Igazából nekem 'hótminegy, hogy mi (bull.v. bear), a rendszerem azt mondta, hogy ápr.1-én eladni mindent, én meg aladtam. (remélem, nem csak áprilisi tréfa volt
.)
Néha ránézek a credit spread-re [kép] és ugyan emelkedik, de még eléggé "lenn" van, szóval ebből még akármi is lehet. Az jól látszik, hogy medvepiac v korrekció esetén elég gyorsan tud nagy hozamkülönbözet kialakulni. Nyilván kereskedésre alkalmatlan mutató, mégis érdemes néha ránézni, hogy mit gondol a hitelpiac az aktuális helyzetben, mint pl. most."Az amcsi sp500 VIX olyan szintre ugrott, hogy innen minimum egy felpattanás várható azért."- igazából sokra azzal sem mész, mert maciban vannak a leghevesebb felpattincsok. Aztán mikor a jónép beleül a tutiba, jön a brummogás.
Bár az is igaz, hogy a legnagyobb hozamot sokszor azok az amatőrök érik el, akiknek nem fogy el a pénzük a nagy buy the dip-ben, és meg tudják venni az utolsó leütést, amiből már emelkedni fog a piac. -
válasz
stingy2 #16160 üzenetére
Az a baj, h mire kiderül, hogy maci, már rég késő meglévő részvényeket eladni vagy merészebbeknek horribile dictu shortokat nyitni...
Viszont az európai piacok MÉG egész jól tartják magukat, én arra tippelnék, hogy fáziskéséssel mennek ezek is a kukába (BUX...), talán ezekben még nem késő csukni ezt-azt.
Az amcsi sp500 VIX olyan szintre ugrott, hogy innen minimum egy felpattanás várható azért.
Hmm, Apple -9%, fincsiii
-
stingy2
senior tag
Hétfőn partvonalra tett a jó öreg stop. Az ilyen napokat, mint a mai, azért jobb full. kp-ban (T-bill) végig nézni.
Nyilván csak megérzés, de nekem ez a mostani esés, inkább macinak tűnik, mint korrekciónak. Ha tényleg az lesz, akkor pár hónapig, v akár 1-1,5 évig nem várnék nagy csodát. A legutóbbi 2022-es esés is eltartott egy évig, mire újra magához tért a piac, és akkor még nem egy elmeroggyant volt az USA elnöke. Érdekes időszak elé nézünk. -
Ringman
félisten
A magyar export 8 százalékát adó győri Audinak a Q3-asok és a motorok miatt is fájni fog Trump vámja
További konkrétumokat egyelőre nem közöl a győri vállalat, de a termelési számok beszédesek. Az Audi magyarországi gyára az Audi Q3-as modellt szállítja Amerikába. Ismereteink szerint a Győrben gyártott Q3-asok mintegy 20 százaléka landol az USA-ban,
jól hangzik -
Nézzük a dolgok jó oldalát. USD gyengülés + olajár esés = Jelentős benzinár csökkenés
-
julius666
addikt
Jen is szépen erősödik, reméljük a carry trade állományokat tavaly ősz óta leépítették a spekik.
-
Ringman
félisten
Nagy Márton megfejtette, mi az összefüggés a különadók és az árak között
a trump-kabinetbe is beférne
-
-
buherton
őstag
[Zsiday - Trump’s gambit avagy a nagy vámháború]
[kiszamolo - Itt a vámháború, száz éve is volt már egy]
És a személyes kedvencem: [Telex - Brutális, 500 százalékos vámot vezetnének be Amerikában az orosz olajat, földgázt vagy uránt vásárló országokkal szemben]
Magyarország ezt is kimaxolta: 3/3.
-
Ringman
félisten
Tízmilliárd eurós kedvezményes hitelt keres a kormány Washingtontól Tokióig
A beruházások, különösen az állami beruházások lefulladása miatt hitelből pörgetné fel a kormány a gazdaságot a választásokig, ehhez keres tízmilliárd eurónyi kedvezményes árú forrást – értesült több forrásból a Szabad Európa. Az általunk megkérdezett elemző szerint értelmetlen ennyi pénzt hirtelen ráönteni a magyar gazdaságra.
Bár megkeresésünkre nem válaszolt, cikkünk megjelenése után, a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki amiben cáfolta, hogy 10 milliárd eurónyi hitelfelvételre készülne a magyar állam.
cáfolta, tehát igaz? -
Ringman
félisten
válasz
julius666 #16129 üzenetére
óriási! [link]
Trump's ‘Reciprocal’ Tariff Formula
Trump’s administration introduced new tariffs based on trade deficits, not actual tariff or regulatory barriers as originally claimed.
The formula:
Trade Surplus with US ÷ Total Exports to US ÷ 2 = Reciprocal Tariff Rate
Example:
China's $295B surplus ÷ $438B exports = 67% → halved → 34% tariff
Key points:
• Countries with large trade surpluses (e.g., China, Japan, EU) face higher tariffs.
• Countries with balanced trade or US trade surpluses get a flat 10% rate.
• The methodology deviates from initial promises to mirror actual foreign trade barriers.
• Officially, the formula aims to shrink US trade deficits, using trade balances as a proxy for unfair practices.
• Some inconsistencies exist between published rates and annexes.
The approach is deficit-focused, simplified, and politically symbolic rather than grounded in detailed trade policy analysis.
Source: Bloomberg -
lemusz
addikt
Amúgy mondtátok kb 2 hónapja ezt a 0.8-as EURUSD-ot. Kérdésem az lenne, hogy akár csak a paritás közeli állapot (pl 1.02 - 1.03) vissza fog még vajon köszönni 4-5 éves távon vagy ezt már végleg elfelejthetjük? Csak mert 1.11 felett vagyunk. Pont az történik, mint amitől akkor féltem. Esik az index és emellé még erősödik is az euró... VUAA+VWCE tulajoknak extrán szopacs.
-
aAron_
őstag
-
avl
senior tag
válasz
julius666 #16137 üzenetére
köszi, kb. hasonloan gondolom, es fogalmam sincs, hogy melyiknek mekkora az eselye, hisz kb. Trumprol van szo
#16138Mercutio_ :
- azert %, mert ugy van, ahogy interpretaltad: "játszóspénz"
- abszolut ertekben - nekem, szerintem - nem kevés;
- hogy fájna-e, az szerintem psziche es beallitodas kerdese, en azt gondolom, hogy 30% "virtuális elvesztése" sem fájna, fejben lerendezett (nem tartom sokra ami pénzért megvehetö) ...persze ki tudja milyen lenne valóságban átélni
- de ezek azért annyi %-ok, mert kb. mindegy, tényleg inkább csak játék, hogy "sikerül-e eltalálni", de ha igen, ha nem, egyik sem okoz érdemi változást a gondolatvilágomban; ráadásul relativ es idöben valtozo minden, most pl. milyen jo, hogy nem vettem még belöle tegnap, tegnapelött (...a portfolio igen nagy reszere meg nem ügyesség, hogy áll rv.-es eszközökben, ahelyett, hogy eladtam volna januarban mindet es most mennyivel több db-ot vehetnék érte ...de en sosem kereskedek %-ban nagy tételekkel, 5%-nyival sem kb. sosem) -
-
aAron_
őstag
Valahogy így gondolkodom most:
12% EUR cash-t még el kéne költenem, 70% részvényarány a célom, de még várok. Addig főképp XEON-ban ülök.
Ugyan azt mondtam, hogy szerintem értelmetlen a piaci időzítés, de most mégis megtettem. 2033/I januári eladása után kb. 400-as átlagáron vettem EUR-t, majd kb. 2 hete 52%-ról 58%-ra növeltem a részvényarányom 127 EUR-n VWCE vásárlással, meg vettem minimális 4GLD-ot. Megérzésemre hallgattam, szembementem egyik alapvető befektetési filozófiámmal, szerencsém volt nagyon.
Most valószínűleg még jó pár hónapig nem nyúlok aktuális arányhoz. De hogy mikor kéne majd beszállni jobban, fogalmam sincs, elég borúlátó vagyok. Szerintem olyan fundamentális változások mennek végbe a világpolitikában, amit még mindig nagyon kevesen vesznek számításba. Ez hova fog kifutni és mennyi idő alatt, lehetetlen megmondani.
#16137julius666: A baj, hogy a retardált tábla - könnyen lehet - csak egy újabb figyelmeztetés, arra hogy nagyon komoly bajok vannak az amerikai adminisztrációval. Ráadásul ezen bajok eredője visszavezethetők mély társadalmi folyamatokra.
-
avl
senior tag
ki mi alapjan mit gondol:
eljött mar a (rv. ETF) vasarlas ideje ? vagy inkabb még XEON ?
uj penzböl (nalam most 0.15%-nyi van IB-n TBSZ-en HUF-ban uj bevetelböl, PMAP-bol, ...) ?
esetleg XEON-bol (~2.7%-nyi) mar rv. ETF-et venni ?
-
válasz
Mercutio_ #16131 üzenetére
Tengernyi tőkeáttétellel/hitelre játszó csóri megy csődbe 20+% beeséskor. Igen valószínű, hogy más eszközosztályok is követik a tőzsdét, pl INGATLAN, ahol nem ritkán 20% körüli a saját tulajdonrész. A többi már történelem...
A kulcskérdés, mennyi kétségbeesett pénz áll MOST a partvonalon, amit bármilyen sz.rba befektetnének, csak fialjon valamit (ez volt ugye a komplett 2009 utáni korszak lényege) HA sok, akkor ezt a beesést is simán megveszik.
Ill még egy optimizmusra okot adó: ez egy full MESZERSÉGESEN keltett válság. Ha abbahagyják a generálását még van visszaút, alkalmasint sekélyebb gödörből.
SzVSz még1 nagy mumus van, az iráni háború. -
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #15823 üzenetére
Ez egyébként lehet nem volt rossz tipp, OVH (francia cloud szolgáltató) ment ma vagy 12%-ot.
-
Mercutio_
félisten
Covid előtt (2020 február) S&P 500-ban 3500 volt az ATH.
A beszakadás után 2 évvel 2021 decemberben 4800 újabb ATH, ahonnan 9 hónap alatt 3600-ig csökkent, majd idén februárra 6100-ig menetelt.
Ehhez képest a jelenlegi 5580-ról 20% csökkenés még mindig csak 4500-as szintez miért lenne "tragédia"?
A 2020-tól kiszórt helikopterpénzeket is figyelembe véve szerintem ez lenne a reális szint
-
aAron_
őstag
válasz
Ringman #16128 üzenetére
A propaganda és az őrültség kezd egybemosódni. Tényleg képesek lesznek ezek korrekcióra? Hát...
------
HOLY COW VWCE -3%
Azt hiszem, a tegnapi S&P500 futures esés még nem a teljes reakció volt.
Arany is esett, ez érdekes.
HUF is gyengült, de csak ma reggeltől.
Érdekes látni, hogy a piac mennyire nem hatékony egyébként. Kereskedési idők nagyban befolyásolják.
-
julius666
addikt
válasz
Ringman #16128 üzenetére
Roflmao. Akkor az oroszok valszeg ezért nem kerültek fel, az USA gondolom nem sok ásványkincset importál tőlük.
Csak egy példa mennyire nonszensz az egész: a Lada és a VW között 15% vámkülönbség lesz (mert az EU autóipar ráadásul 25%-ot kapott). Jóval több mint az utóbbi gépjárműre vetített haszonkulcsa.
De egy BYD-nek is az érné meg a legjobban, ha megvennék a Lada gyártó cégét és az oroszoknál szereltetnék össze meg onnan exportálnák az USA-ba Lada logóval az autóikat. Egymás szomszédjai, nyom nélkül átviszik az alkatrészeket a határon. Sok sikert kisakkozni az amcsi vámhatóságnak, mekkora rész kínai és mekkora orosz az adott járműből. Azért sokan beszarnánk itt a keleti blokkban, ha a Lada hirtelen valid autómárkává válna az USA-ban.
Piaci reakció egyelőre meglepően lapos, szerintem ezt senki se hiszi el, mindenki csak tárgyalási alapnak gondolja ami masszívan fel lesz puhítva. A Trump-féle íróasztalra szarós tárgyalási stratégia ugye.
-
Ringman
félisten
csodálatos: [link]
Just figured out where these fake tariff rates come from. They didn't actually calculate tariff rates + non-tariff barriers, as they say they did. Instead, for every country, they just took our trade deficit with that country and divided it by the country's exports to us. So we have a $17.9 billion trade deficit with Indonesia. Its exports to us are $28 billion. $17.9/$28 = 64%, which Trump claims is the tariff rate Indonesia charges us. What extraordinary nonsense this is.
Even given that it's Trump, I cannot believe they said "We'll just divide the trade deficit by imports and tell people that's the tariff rate." And then they decided to set our tariffs by just cutting that totally made-up rate in half! This is so dumb and deceptive.
I don't know if they've confirmed it, but it's definitely how they were calculated, with only trade in goods being used. And any country where our trade deficit/imports is less than 10% (or where we have a surplus) got labeled as having a tariff rate of 10%. -
válasz
kardkovacsi #16117 üzenetére
20%nál muszáj lesz valamit csinálniuk, 30% az már kb. nemzeti tragédia. De messze van még a 20 is.
-
Addel
senior tag
Jól láttam, hogy Oroszország nem szerepelt a vámtarifás tábláján?
-
-
julius666
addikt
Some goods will not be subject to the Reciprocal Tariff. These include: (1) articles subject to 50 USC 1702(b); (2) steel/aluminum articles and autos/auto parts already subject to Section 232 tariffs; (3) copper, pharmaceuticals, semiconductors, and lumber articles; (4) all articles that may become subject to future Section 232 tariffs; (5) bullion; and (6) energy and other certain minerals that are not available in the United States.
-
Kína a vámokra válaszképp visszafogja az Amerikai befektetéseket. SzVSz ennek két következménye lehet: 1.USA-ban kevesebb pénz megy majd a tőzsdébe, 2.ez a kínai pénztömeg máshol, pl Európában talál helyet.
-
válasz
kardkovacsi #16110 üzenetére
Amúgy ha valakinek még nem lenne egyértelmű, ezzel most bevezette az amerikai ÁFÁ-t. Persze igen, az agyhalott célközönségének erről halványlilája nincs, ők abban a hitben élnek, hogy ezek olyan összegek, amit a nevezett országok fizetnek be USA-nak
.
A színfalak mögött az lehet, hogy valakik a csapatban növelni akarják a költségvetési bevételeket (==adók), esetleg az egész adórendszert átalakítani. Persze ilyen vagdalkozással nem hiszem, hogy bármi jó vége lenne.
#16114: a necces/aggasztó, hogy nem LÁTNI értelmes embert a csapatban.
#16117: azt még rákenik az "elmút
nyóc"négyévre. Kérdés, mennyire urai a helyzetnek és le tudnak-e kb annyinál állni a tardsággal ÉS nem zuhan tovább már csak magától is a piac. Tippre, mivel ez egy erősen mesterségesen gerjesztett válság, le fognak állni és jön a rengeteg nyomtatott dollárka, visszaemeli a piacokat. -
válasz
t72killer #16090 üzenetére
Szerinted ezekben a dealekben komoly alkuk vannak? Egy frászt. Most az nem tökmindegy, hogy hirdetési áron, vagy 2-3% alkuval kelt el? Amúgy az új lakások fent sincsenek comon, mert a beruházó a saját oldalán hirdeti őket. Ha nagyon nem mennek el, akkor rakják fel comra, aztán kiadják ügynöknek. Kurrens helyszín szinte tervező asztalról elkel.
Elég sok olyat láttam, amit bizony nem vesznek meg, azaz a piac szerint is tényszerűen túl van árazva.
Van ilyen, de azokat nem látod, amik el is keltek, mert pikk-pakk lekerülnek. Márpedig nagyon sok ilyen van. -
kardkovacsi
senior tag
Azért ha ránéztek a chartra gyakorlatilag szinte az összes papír a tegnap előtti szintekre esett le. Szóval olyan nagy kár nem történt még és technikailag nézve a mostani áron gyakorlatilag még csak egy komolyabb támasz se esett el a főbb indexekben.
-
aAron_
őstag
válasz
Ha - 10% nem fájt eddig, akkor mikor fog?
Szerintem, nem egyértelmű, hogy képesek korrekcióra. Mögöttes logika sejthető, de a kivitelezés teljes káosz. Ki tudja meddig mennek el.
#16115kardkovacsi: Ja, kicsit meg is lépett, de a főpróba úgyis holnap lesz.
-
travix
aktív tag
válasz
Populizmus. Egyébként a tábla amit mutatott hogy az országok milyen vámokat alkalmaznak Usaval szemben egy nagy hazugság, semmi sem támasztja alá azokat a számokat.
-
Ringman
félisten
One big point amid all the headlines: I was texting with press secretary Karoline Leavitt during the event and she confirms that the 34 percent tariff on China is ON TOP of the previous 20 percent. So that means the rate on China will be *54* percent when these tariffs take effect.
[link] -
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer #16108 üzenetére
Szerintem ezek komolyan gondolják. Alapvetően Trump rettentő buta és ő tényleg azt gondolja ezzel meg lehet ezt oldani. Szóval nem fognak kapni. Inkább ha látják, hogy összeomlik a tőzsde meg kilő az infláció finoman elkezdik visszavenni.
Offtopic de néztétek a bejelentést. Kurva jól adja elő, mintha valami kabarét néznél. 20 percig néztem, tök jól szórakoztam rajta. Én megértem, hogy az alacsonyan edukált réteg zabálja a szavait. Ez kell nekik.
-
válasz
kardkovacsi #16107 üzenetére
Vajon a kínában gyártó amcsi vállalatok, köztük a "nagyonamcsi" alma is 1:1ben perkálni fogják az újonnan bevezetett vámokat? Vagy nagytőkéseknek nyitnak kiskaput, hogy rányom egy amcsizászlós matricát és viheti vám nélkül?
-
válasz
travix #16105 üzenetére
Szerintem se, nagyon csipegetik. Bár nekem a beszállóra várós wishful thinking, szóval amit "elemzek" osztani kell 2vel, de a szituba simán belelátok egy "12hónap nullázást", azaz a tavaly áprilisi minimum (~4900) meglátogatását. Mindez megspékelve gengülő dollárral, azaz Európai devizákban a mostanihoz képest több is lehet 10%-nál az amcsirészvény árengedmény a következő hónapokban.
-
Nagy kérdés, hogy kitart-e az 5500-as támasz. A gond, hogy a mai performanszal még korán se fogytak el a mumusok, a pakliban nagyon kezdenek összeállni egy Irán ellenes támadás kártyái: ennek instant következménye az olajár-duplázás, ami elég sok részvénynek/cégnek fájhat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged