Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- talmida: My Art II.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Met: Metallica: M72 World Tour
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- Brain turbó: Intel Xeon CPU asztali alaplapban
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Hát úgy néz ki az amcsikkal és mindenkivel kibasznak Kínán kívül
Telex: Lassan két hete tombol a háború, Irán mégis több olajat exportál, mint előtte
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nincs érdemi bozót. Sivatag van.
Rádiós drón hatótávja adott területen még Orosz/Ukrán EW mellett is rendszeresen töredékére ~10km alá esik. Optikai szálasak hatótávolsága max 20km. Az ide kevés.
Ahogy írtam sanszosan a stratégiailag kulcs Qeshm szigetét fogják megszállni meg lesz fent 7/24ben mindenhol uav. Ha nem elég majd lesz amennyi km kell széles no go zona.
Lehet fura
de világgazdaság leseggelésénél sokkal-sokkal kevesebbért sokan sokkal-sokkal-sokkal többre képesek. Hát meg a világgazdaságról van szó főleg.Az 1kgra amúgy nem tudok mit mondani. A 30évnél fiatalabb daraboknál a dupla hullt egy 50kgs sahed nem ütötte át. A Valdez elötti kőkori 30+éves tankert sanszosan egy (vagy több) 220-500kgs ukrán drón kapta el.
amcsi haderőnek meg vannak a célja és a szerint halad. Kulcszemélyek, kommunikáció, légvédelem, vezetési pontok, ismert indítási helyek, új indítási helyek, raktárak, gyárak... és majd csak ezután jön Hormuz. Ha optimista vagyok egy megnyitásal még akár 2 hét. Ha nem 5-8.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Sztem tuti lesz még lehetőség, ez a meccs egyáltalán nincs még lejátszva. NVDA-t pl nem is mertem venni, állandóan beadják.
#23771: Carrier strike group, ilyen körítéssel közlekednek az anyahajók.
#23774: Ha a szoros partján lévő Iráni tartományt (Hormozgan) nem is, de a szoros biztosításához a szigeteket mindenképp meg kellene szállni és dugig telepakolni légvédelemmel, radarokkal. És persze gondoskodni róla, hogy drónokban meglegyen a masszív létszámfölény, amire az amcsik egyáltalán nincsenek felkészülve.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Annyira feltűnő volt a mozgás, hogy én is felmentem az X-re körülnézni hogy mi történt. Úgy látom, hogy annyi, hogy Trumph kinyilatkozta hogy ő nyert:
CNBC: Trump told “the war is very complete, pretty much.”
“They have no navy, no communications, they’ve got no Air Force,” the president said, adding that the U.S. is “very far” ahead of his initially stated timeframe for the war of four to five weeks.
Trump also said that ships are now passing through the Strait of Hormuz and that he is “thinking about taking it over."Kérdés, hogy az Iráni vezetőknek is szóltak-e hogy ez van

Kobeissi: President Trump's CONFLICT Playbook
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
tépik felfelé rendesen. Reggel belevettem a gugliba, egyelőre kifejezetten hasznos húzásnak tűnik. Pedig nincs is szökőév, hogy ne pirosban kezdjen egy pozim.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Annyi még, hogy nehéz-ultranehéz olajból kevesebb benzin és gázolaj lesz (kémiailag már majdnem szénről beszélünk, igazából rá lehetne állítani egy D-Afrikai típusú szén->műbenzin ipart)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Oil first, equities later.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
kemény, megvan a 2% nasdaq-ban, nem hiszem, hogy tudni akarom hogy áll a msft longom
. -
attiati
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
108 közben
százalékosan: +20% -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Kb folytatja szépen vasárnap éjjel, előjelváltás inkább amcsi rendes piacnyitáskor jellemző csak, 24h-val később.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én egyelőre nem látom egyértelműnek hogy behalt a kitörés. Bár nem kellett volna visszajönnie 70K alá, de hétvége van. A hétfői mozgás lesz majd inkább lényeges. Ha visszamegy 65K alá, akkor legvalószínűbb a sávozás, ha leesik 63K alá, akkor viszont valóban további esés.
Sajnos van abban is logika, hogy a piac megtisztítja önmagát, azaz lemegy addig amíg el nem pusztulnak a "Bitcoin Treasury Company" formájú élősködők.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, breakout helyett fakeoutja volt. Láthatólag semmivel se tartják többre, mint a többi eszközosztályt/pl részvényeket, és azpk se brillíroznak mostanság, kivéve ugye olaj.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Napok óta kint ülök a partvonalon, jó beszállóra várva, már amiben látok minimál fundamentumot is. Persze csak egy szűk kört nézek..
De semmi. Nem merem betolni.
Kivárás.Amúgy ez sokkal szarabb, mint amikor benne vagy valamiben és drukkolsz neki magadban belül
(vagy annyira long, hogy elfelejted, bent van és kész). Ez a "valamit kezdeni kéne a pénzzel" *meh*.
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Teny, de ugye Trump kb egy ovodas erzelmi(ertelmi) szintjen mozog. Az emberei meg detto hasonlok.
Gondolom az ajatollah nem koszont neki eleg szepen a telefonban -
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ez nem jelent semmit, eszak koreanal is el lehett volna mondani 30 even keresztul hogy komolytalan aki azzal riogat hogy mindjart atomja lesz, de vegul csak lett atomja a kis daginak.
Es mind izrael mind az usa rendszeresen megcsapkodta az irani atomletesitmenyeket hogy kesleltessek az irani atomprogramot.
Szoval, jah lehet hogy Netanjahu csak kammantott vegig, de ha meg Iran elorukkolt volna egy atomraketaval ahogy Kim is, akkor mindjar mindenki azon ventillalt volna hogy hogyan hagyhattak
-
attiati
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Évekig dolgoztak az olajár leszorításán adminisztratív és egyéb stratégiai eszközökkel.
Két hét alatt laza +50% -
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Az, hogy sikerül e az más kérdés azt majd meglátjuk, de a szándék véleményem szerint az.
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
amíg a belpolitika megkívánja
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Annyit akar elérni, hogy aki Irán trónjára ül az neki szimpi legyen semmi egyéb célja nincs. -szerintem-
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
sajnos európa sokkal jobban megszívja, ill. putyin bont egy pezsgőt az elszálló olaj- és gázárak miatt, mert tovább tudja folytatni az ukrán inváziót
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
áhh, akkor jövő7en rally.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én sem.. ezt az is árnyalja, hacsak nem valami oldalazóban daytrade-szerűt választ valaki, hogy fingom nincs, ez most elhúzódó balhé lesz-e odalent, vagy "relatív gyorsan" letudják pár hét alatt. Ha ez is beáll több évre, mint Ukrajna, az úgy nagyon más képet eredményez.
Igazából egy proxyháborút látunk.
Még mindig hiszek benne, hogy senkinek nem érdeke, hogy direktben feszüljenek egymásnak a nagyok, és/vagy berobbanjon az egész egy globális VH-ba. Ennél nagyobb úr a pénz.
Kint állok a partvonalon dollárban. Szerintem lehet még jobb belépő, de ezt most csak így megnyaltam az ujjam és megnéztem a szélirányt alapon
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Teljesen logikus: az erős Ft-árfolyam propagandaeszköz, a gyenge forinttal pedig lehet az exportra dolgozó gazdaságot támasztgatni, azaz kormányrajutás után pénzt szerezni.
#23675:+1, gyenge forint, elszálló olajár, pláne elfüstölt Urallal = drága benya, drága minden.
#23678: én már megint elb.sztam a vételi pontok beadását és elsuhant felette a gugli és a nasdaq is
. Van pár cuccom még épp a "háború előttről", azokat tartogatom, félgőzön mennek a számlák. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Na, ki mert venni? Én nem

-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nyilván pozícióból beszélsz, azért keseregsz ennyire, de ennyire szakmaiatlan hsz.-t kár megírni. A jegybank mandátuma elsődlegesen az inflációs cél tartására szól. Amikor Varga átvette a kormányt, akkor a piac is hitelt adott neki: nem is nyúlt a kamatokhoz, amíg be nem esett az infla a célsávba. Nyilván, ennek volt egy forinterősítő hatása, de a "választások miatt fenntartották az erős forintot" nettó butaság.
A választások miatt pont az alacsony kamatok és az olcsón kiszórható pénz lett volna a kormánypárti érdek, nem az, hogy 1000€ vásárlásánál spóroljon a választó 20e forintot. Az a választók nagy részét nem érinti. Akit meg igen, azt nem ez a különbség fogja földhöz vágni vagy elhozni neki a megváltást.Egyébként 387-nél zárt az EURHUF, az 8 forintos napi gyengülés. Nem gyakori, de messze nem példa nélküli. A forint elég érzékeny, de azért nagyon nem egy török líra vagy argentin peso, ahogy sokan kárhoztatták '22-'24-ben. Ezt azért bizonyítja '25 óta.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
en egy picit ma tettem is; es persze nem egyedi rv., kötvenyes (a héten emelkedett) ETF-böl kicsit eladva és rv.-es ETF-böl kicsit véve (persze csak kis lépés a portfolio %-ában, ha nagy esés lenne, akkor még 15ször ennyiért is mehetne ilyen iranyu elmozdulasom, ha meg brutal esés, akkor több is)
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
index ETF-eket inkább ilyenkor vegye az ember, mint ATH-n...
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem lepődnék meg ha 400-ig menne a forint.
Ha a mai eddigi trendet és ütemet folytatja, akkor holnapra meglesz.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Gugli a febr közepi, sőt, december közepi minimuma alatt, ők is érdekesek lehetnek swingre. Beraktam rá egy vételt 296-nál + Nasdaq minimálisan az aktuális szintek alatt. Persze amilyen szerencsém van, teljesülnek, holnap meg feltámad az ajatollah és rakétát küld a Wall st.-re.
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Kommunikációban mégis meglépte.
Iran declares Strait of Hormuz closed, threatens to ‘set ships ablaze’ | Malay Mail
Strait of Hormuz: What happens if Iran shuts global oil corridor? - Yahoo News Australia
Iran closes Strait of Hormuz after US-Israel strikes, reports say | The Independent
És ahogy írtam "Nem kell 100% ig blokkolni elég ha csak zavarnak, rakétáznak amolyan partizán műveleteket csinálnak, hajókat biztosítani kell szerintem kevés cég fog azon a vonalon biztosítást nyújtani, ha forrósodik a helyzet."
Ez meg is történik:
Strait of Hormuz ship traffic slows to a crawl. Here's what to know about the key oil waterway. - CBS NewsStrait of Hormuz Closure: Iran's Strategic Move Following Missile Strikes
-
j0k3r!
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A mai nap fényévekre van attól, amire Kostolany gondolt.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én meg túl alacsonyra tettem a vételit és nem teljesült
. Legalább a múltheti MSFT-m jól érzi magát.NVDA amúgy elég kehes, nem adtam még fel a 170 alatti beszálló lehetőségét.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Amúgy valahol vicces, hogy ezzel Irán valójában Trump kezére játszik
Trump pedig Putyinéra, mert azáltal, hogy drágulnak a gáz és olaj világpiaci árak, Putter is tud árat emelni. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én a britet nézem, most azért marhára örülök, hogy dec végén fixáltam a tarifát másfél évre

-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Mert Quatar leállította az LNG gyártást a világ legnagyobb LNG üzemében egy Iráni támadást követően.
A forint szerintem simán a risk off, és az erősödő dollár miatt gyengül.
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Minket nem érint mi az olcsó oroszt vesszük
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Gondolom, míg megy a balhé közel keleten, addig az arany, ezüst, lockheed martin, rheinmetall és hasonlók bullish. Ha eljön a béke mert így dönt a világ, majd szépen visszacsordogál ezekből és pattan a tech mégtovább. (Vagy nem, de azért nagyobb esélyt adnék neki, főleg a beszállítók, az élvonalbeli AI-s nagyok mögötti, mozi második sorában ülők lehetnek érdekesek).
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
amerikaira gondoltam.
Igen, inkább csak a korábban is látott aljakat nézzük meg újra, korábban zárt pozikat tervezem újranyitogatni, egyelőre "csak" az AVGO-ban vagyok csunya vörös mocsárban. -
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ezt értem, de ezt kína nem önzetlenül vagy segítségkép teszi, hanem önös érdekből. Ez az önös érdeke (pofátlanul olcsón beszerezhető olaj) akkor is megmaradna, ha irán elkezdene vagánykodni. Én úgy látom kína addig venné amíg tehetné főleg úgy, hogy egy másik kedvezményes forrása (venezuella) kiesett még akkor is, ha nem ugyan az a mennyiség.
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
" Kínát is elveszti." Mert mot a Kínai barátsággal/szövetséggel mire megy?
"nekik már az is segítség és elég nagy, hogy vásárolnak tőlük olajat még ha nyomott áron is." Ezt nem értem, hogy segítség, inkább kizsákmányolásnak tűnik amivel csak az egyik fél jár igazán jól. Kínát ismerve meg ha továbbra is tudja olcsón venni akkor fogja mindegy mit csinál irán.
#23580t72killer
Iránnak védekezni kell érdemben a légicsapások ellen mivel szárazföldi erő érdemben nincs a a környéken. Én nem tudok olyan kínai légvédelmet ami csak megközelítené az S400 at nem hogy lekörözné. Kínai vadászgépek pedig eddig csak a légiparádékon "bizonyítottak" azokból valid harci értéket szerintem nem lehet levonni. Ruszkik hiába gyengébbek ezen a téren az amcsiknál ott azért lehet tudni nagyjából mire lehet számítani. -
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Értem amit mondani akarsz, de én úgy látom, hogy mára nyilvánvalóvá vált nemcsak iránnak, de a többi diktatúrának is, hogy érdemben sem a ruszkiktól sem a kínaiaktól nem várhatnak segítséget. Az ideológia halandzsájuk kívül semmi haszon nem származik. Kínaiak olcsón szerzik tőlük az olajat ennyi ezzel azért annyira nem járnak jól. Az első izraeli-amerikai légicsapás megmutatta, hogy hiába vannak felső polcos ruszki légvédelmek náluk az F-35-ök ellen lófaszt sem érnek. Akár csak Venezuelában ott a felső polc alatt épp egyel, de az is olyan bődületesen befuccsolt, hogy egyik kocsmi diktátor sem lehet nyugodt akinek ruszki cucca van.
Kínaiaktól még a ruszki színvonalat sem remélhetik haditechnikailag. Az meg mára kiderült, hogy érdemben egyik sem fog fellépni (se ruszki se kínai) tevőlegesen egy amcsi beavatkozásnál.
Ezzel nem mondom azt, hogy 100%, hogy valamit mókolni fognak a szorosnál, de azt igen, hogy a kínai szempont szerintem nem oszt nem szoroz náluk.
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Köszi, írtam bele egy szösszenetet, ajánlom minden itt lévő programozónak ihlet szerzés gyanánt
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Lehet. Nekem multkor ismeros mondott olyat, h leirta a specit es ilyen szavakat hasznalt, mint a may, it would be great, etc.
Full ignore lett.
Azota csak must. -
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
sejtettem; A) kivancsi vagyok Vision is ezt erti-e alatta
;szerintem "normális átlagember" a "homlokzatmagasság" alatt tutti nem ilyen osztást ért; hanem ....a homlokzat magasságát :-)
Te alapterületet osztassz, ha ragoogle-zok: "A homlokzatmagasság a homlokzati felületek és a hozzájuk tartozó vízszintesen mért hosszméretek osztásából eredő érték"
[masik] "Homlokzatmagasság! Erre is van megoldás, az OTÉK így szól:
Homlokzatmagasság (Hm): az épület homlokzatának magasságát a hozzá tartozó F/L érték alapján kell megállapítani! Vagyis egy épület több homlokzattal is rendelkezhet, lehet neki akár 3 homlokzata is Általános esetben 4 homlokzata van.
...
Egyenként ki kell számolni egy homlokzat felületét, majd ezt a felületet el kell osztani az adott homlokzati felülethez tartozó homlokzathosszal. A végén pedig szummázni kell!"lasd, amit #23520 -ben is írtam. más-más körökböl jövö emberek - hiaba egy definicio - mást értenek szavak alatt ....
amit félre lehet érteni (vagy másképp érteni), azt félre is értik
kinai projektekben, kinaiakkal beszelve ez sokszor elöjön -
Vesa
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A sebessége valóban kérdéses, és nem is fog mindent kiváltani természetesen. De sok szakértő most meredek exponenciális fejlődésről beszél az AI jellege miatt. Ez nem feltétlen ültethető át 1:1-ben a korábbi hasonlóan nagy átalakulásokra. Itt most valószínűleg az a fő gond, hogy minden fejlesztéshez az aktuális legfejlettebb AI-t már használják, tehát a v1-es modell képes valamire, a v2 már a duplájára, a v3 már a négyszeresére, a v4 meg a nyolcszorosát tudja a v1-nek és így tovább. Ezt leglátványosabban a kép és videógenerátorokon lehetett végignézni, hogyan vált az eleinte csak béna rajzokra képes cucc egy fotorealisztikus anyagot előállítani képes eszközzé pár év alatt. Én grafikai területen dolgozom, és már most látni a problémát. Számos felhasználáshoz így semmi szükség nincs már fotósra és grafikusra, sőt, már a stock fotóknál is 40% csökkenést írtak egy cikkben a 2025-ös forgalomban. Mert minek venné meg valaki egy fotós vagy grafikus anyagát, ha havi 30 dollárért annyit generál magának amennyit akar, nincs jogi zavar sem. Az én "félelmem" ebben van. Engem már nem nagyon érint, de ahogy írod, a gyerekeinket masszívan fogja. Az egyik srácomat az egyetemről azonnal vitték olyan helyre, ahol a fizetése 7 számjegyű, most lépett mediorrá és már kisebb saját team-je is van a cégen belül, de nagyon tartok attól, hogy ez nem fog sokáig tartani ha az AI téma így megy tovább.
-
Vesa
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Azért a kiskert igencsak megtépázta a webshoposdi. Néhány kicsi túlélte, ha sikerült nekik a saját webshopjukat bejáratni, de nagyon sok régi kisboltost láttam lehúzni a rolót, mert nem léptek időben és csak azt vették észre, hogy szépen eltűntek a vevőik.Egyébként ott is érdekes volt a pszichológiai oldala. Még a csőd szélén sem látták be a valódi okot, hanem kitaláltak mindenféle más képzelt problémát, kezdve onnan hogy az embereknek nincs pénze, vagy kiöregedett a környék és azért tűntek el a vevők. Volt ott mindenféle önmegnyugtatás, csak az nem, hogy kinyírta őket a net.
Ráadásul az internettel még a nemzetközi vásárlás is borzasztóan egyszerű lett, olyan országok polgárai költenek el milliárdokat külföldön, akik internet nélkül soha nem tették volna, helyette a hazai kisboltokban vásároltak volna. Persze, nem nullázta le az egész ágazatot, de elég rendes mértékben átrendezte és nagyon sok csőd is volt miatta. Ugye az Amazont külön támadták emiatt, hogy koncentrálja a forgalmat, és kiszorítja az egyéb webshopokat a netről, így már ott sem tudnak túlélni a kisebb kereskedők és gyártók.
-
A Zéé
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Szerintem a családi ház tervezés az egyik ami nagyon jól automatizálható AI-al, mivel a peremfeltételek viszonylag adottak.
Mivel pont ezeknél tudnak legjobban kijönni az egyéni preferenciák, pont nem. Amikor egy befektetőcsoport csinál egy nagyberuházást, akkor viszont nekik az adott területből kinyerhető legnagyobb eladható m2 a fontos, és leszarják, ha valaki nem egybekonyhát szeretne, vagy plusz dolgozószobát. Vagy irodaházaknál a benapozott felületek aránya tud fontos lenni (bérleti díj mértéke és az üzemeltetési költségek is tudnak függeni tőle).
#23473 Vision
Fogalmam sincs, hogy pl. a magyar építőipar realitásaival ez mennyire passzol.Átlag kivitelező átlag szintjére semennyire. Nagyon nagy léptékű beruházásoknál (ilyen 20-30.000 m2 környéki léptékek), illetve jobbára külföldre dolgozó irodáknál, akik alkalmazzák.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nyilván addig tudunk tippelgetni, amíg be nem következett. Az eddigi fejlődési görbe alapján nekem úgy tűnik hogy nem maradt 13 év sem hátra, programozóknak meg 3 sem. De persze bármi változhat. Lehet, hogy hamarosan elérünk egy üvegplafont, és mennek a várkozások a kukába. De per pillanat nem úgy tűnik.
Én kb. másfél éve lettem hívő (vagy inkább félő), és azóta is egyre gyorsulni látom az eseményeket. A Gemini 3 komoly előrelépés volt decemberben, aztán pár hete az Anthropic ügynökei szintén, és igencsak meglepődnék ha itt hirtelen végeszakadna a sorozatnak.
#23481 Vision
Szerintem a hatóságok, államigazgatás lesz az egyik legvédettebb szakma az AI ellen. Egyrészt mert ott eddig sem igazán számított a hatékonyság, másrészt mert ott a hülyeség sem volt igazán negatív visszacsatoló tényező. Az emberi hülyeséggel, következetlenséggel pedig nem igazán tud mit kezdeni egy intelligenciára fejlesztett eszköz. -
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Van ebben sok igazság, de aztán jön a valóság, és küzdés a hatósággal, önkorival, merthogy azt nem úgy kell számolni szerintük, mégse úgy legyen, stb. Szóval a végén mindig az van, hogy bele kell nyúlni a tervbe.
Amíg van emberi (szabályozói) tényező a buliban, addig nagyon nehéz lesz ezt telibe automatizálni. És akkor még nem beszéltünk a településképi nyűglődésről.
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Mert az első az ami rettentő drága és senki se csináltatja meg
igazából nem drága, csak az a közfelfogás, hogy építeni bárki tud, ugyanennyit meg egy ingatlanközvetítőnek dalolva kifizet. -
pictigjis
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
teljesen egyetertek, szo szerint szektas lett itt a hangulat. es aztan abbol kiindulva, hogy jaj de jol tudjak hasznalni a programozok es mennyi sok mindenre jo nekik, azt is elkezdik egybol vizionalni egyesek, hogy orvos meg pszichologus helyett is jo az ai, mert mindig keznel van es olcsobb is. aztan vele beszelgetnek arrol, hova lenne erdemes koltozni, meg barmilyen olyan mas kerdesrol, amirol aztan tenyleg fogalma sincs, max. innen-onnan kiollozott mondatokat visszabofog. de nyilvan robottal kell megbeszelni az emberek szamara fontos dolgokat, nem mondjuk egy masik emberrel vagy baratokkal, esetleg sajat kutatasokat vegezni, hatha abbol mas - emberi - kovetkeztetes jonne ki. szarni ra, majd o tudja, kerdezzuk "baratunkat"
az is egy bullshit, hogy barki ai-ellenes lenne. mindannyian felfogtuk a jelentoseget, a nem programozok is latjak, hogy mi tortenik, de az egyszeruen tenyleg baromsag, hogy azt probaljak egyesek bemagyarazni, hogy mindent at tud venni az embertol
az en munkam (egy reszere) amugy peldaul elmeletben kivalo eszkoz lehetne, de meg azt sem vette at. de van a teruletnek egy olyan resze is, amit meg soha nem is fog tudni atvenni a jellege miatt. ettol meg nem vagyunk biztonsagban, de ezt aterezve is azt gondolom, hogy itt egyesek tul sokat akarnak belelatni ebbe a technologiaba
-
DarkByte
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Lesz erre is megoldás előbb-utóbb.
Pl. épp a napokban jött ki az első LLM modell aminél minden generált token-t vissza lehet trace-elni hogy milyen korpusz alapján generálta, és ez mentén akár token-enként újragenerálni a kimenetet és helyes forrás irányába terelgetni. Steerling-8B -
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem tudom feltunik-e neked hogy sajat magad ellen ervelsz.
Az elmult 50 ev legnagyobb - emberek okozta valsaghelyzetevel - probalsz az mellett ervelni hogy az AI rosszabb lenne mint az emberek.
Azok az emberek akik kirobantottak egy vilagvalsagot (nem eloszor a tortenelem soran). -
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem a kerdesre valaszoltal. Nem azt kerdeztem ki bukta a penzet, hanem hogy kint vontak felelosegre a csod miatt?
Hany menedzsert csuktak le az miatt hogy nem felelosegteljesen jartak el?
Egyet sem, mert ez volt a ceg uzleti modellje hogy rossz hiteleket arultak.Kint vontak felelosegre es csuktak le felelotlen ingatlanhitelezes miatt? Egy vilagvalsag kirobbantasa miatt? Senkit…
Ja es nyugodt lehetsz hogy az ebben reszt vevo menedzserek olyan zsiros bonuszokar vettek fel az utolso pillanatig hogy abbol eletuk vegeig dozsolhetnek.
Ezt a “teljesitmenyt” egy AI is hozzna… -
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Neked végtelenül egyszerű, mert ember vagy, aki megszokta hogy algoritmikus gépek segítik. Neki meg egyszerűbb kiolvasni egy novellát és a tartalmáról szonettet írni a 36 leggyakoribb nyelv mindegyikén. De fogadok hogy egy AI hamarabb fogja megoldani az első feladatot mint közülünk valaki a másodikat.
Szerintem nagyon közel vagyunk ahhoz hogy egy ilyen problémára írjon az AI egy algoritmikus programot, ami hibátlanul végrehajtja a feladatot (feltéve hogy jól volt definiálva)
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
“Csak mi van ha ezerből egyszer elrontja és átenged valaki akit nem kéne és a bank emiatt bukik pár száz milliót. Vajon akkor ki fogja vállalni a felelősséget?”
Semmi. Az osszes eddigi bank azert bukott, mert valaki ember az alkalmazottak vagy vezetoseg korebol hibazott.
Felelos eddig se volt semmiert, maximum a titkarnot vagy a portast vontak felelosegre hogy nem adta fel a postara a levelet amiben a titkarno elgepelte hogy mit akar a fonok…A Lehman brothers miert ment csodbe? Hibazott az AI? A felelotlen hitelezesbol kiindulo 2008-as vilagvalsag kapcsan kit vontak felelosegre?
Megkockaztatom egy jol idomitott AI mar ma is nagyobb szazalekban hozna jo dontest a hitelkihelyezesek kapcsan mint egy ember aki arra van trenirozva hogy a legnagyobb jutalekot szedje be akkor is ha ez miatt csodbe megy a bank. -
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
mivel motorok egesfejleszteseben dolgozok ~30 éve:
"az autógyártók vezetőit elég komolyan gondolta" szerintem nem gondoltak igy, illetve a peremfeltetelek miatt ment arra
a peremfeltetelek pedig valtoznak! igy ertelemszerüen a "rendszervalasz" is
top actuell: [link]

azaz: meggondolják - hogy ez eddig tervezett, elég komoly kihivast jelentö - GHG=grennhousegas (CO2, CH4, ...) kibocstasi limitet kivegyek a szabalyokbol :-) nyilvan ez masfajta hajtaslancot ad, mintha marad(na)
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Valójában az egész jelenleg csak azért megy lassan, mert az "emberi" cégek és munkakörök lassan tudják le reagálni az AI által okozott változásokat.
Ami amúgy nem baj, mert egyfajta természetes fékként is müködnek.
A villanyautós elképzelések már gyárilag is hülyeségek voltak, más dolog a meglévő infrastruktúrában (internet, számítógép, egér billentyűzet stb) megvenni egy N+1-dik szoftvert és elindítani a laptopomon meg megint más legyártani több száz millió fizikai elektromos autót és kiépíteni hozzá a teljes töltési infrát meg szervizhálózatot.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
No, alighanem itt van a lenyeg. Lehet a mostani AI lazban sikerul beazonositani sok olyan teruletet, ahol a nemdeterminizmus es az ebbol fakado pontatlansag elfogadhato. Mig marad csomo olyan dolog, ahol az biztosan nem elfogadhato. Viszont utobbi eszkozok elkesziteset is lehet gyorsitani valamilyen mertekben az uj eszkozokkel. Arrol mar ugy latom erosen megoszlanak a velemenyek, hogy mennyivel. De azert az elmult napokban elkezdtek egyesek evidenciakent kezelni, hogy mostantol egy PO + egy claude code egesz csapatokat kivalt. Ez az en gyakorlati tapasztalatom alapjan nagyon messze van a valosagtol jelenleg. Nagyon jo sw developernek is sokat kell az ilyen AI agentekkel osszepakolt dolgokon reszelni, hogy production ready es jol mukodo legyen, kisebb alkalmazasok eseten is. Egy PO max akkor tud kivaltani developert, ha maga is korabban nagyon jo developer volt. Viszont ezesetben azon fogja kapni magat, hogy egyre kevesbe PO es egyre inkabb dev ujra.
Szvsz. egyebkent a legnagyobb fejlodes az elmult evben leginkabb a tooling teruleten volt, nem a modelleken. Egyszeruen sokkal konnyebben hasznalhatok lettek a modellek a gyakorlatban. Szerintem emvy arra gondol az interface-ek alatt szinten, hogy ez az okoszisztema bovules folytatodhat, foleg olyan teruletekben, amik kimutatnak a tech vilagbol. Viszont ezeken a teruleteken az, hogy a nemdeterminizmus hova vezet csak akkor fog igazan latszani, amikor mar a "ragaszto" megvan hozza. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Korábban az volt a fáma hogy a Moore-törvény az AI világra úgy applikálható, hogy az AI-k teljesítménye átlagosan 7 havonta triplázódik a METR teszten (önálló munkavégzési idő). A várakozás az volt, hogy mint minden hasonló esetben, itt is idővel lassulni fog a fejlődés (S formájú grafikon), és a lassulás dinamikájából következtetni lehet majd a várható top AI képességre.
Nos, a legutóbbi Anthropic ereményeket beillesztve az eddigiek közé az látszik, hogy a háromszorozódás a korábbi 7 helyett 4 hónap alatt következett be! A fejlődés tehát nem lassult, hanem gyorsult! Azaz még mindig az "egyre meredekebb" szakaszban vagyunk az ellaposodó helyett.Most épp megy a nyugtatás azzal hogy "a cégek 90%-a nem tapasztalt hatékonyságnövekedést az AI bevezetésével", ugyanakkor szoftvercégek tőzsdei árai mutatják a valóságot: az AI berúgta az ajtót. Elkezdődött a folyamat, amelyben a szoftverfejlesztés értéke egyre gyorsabban erodálódik, zsugorodik a szoftvercégek moatja. Hamarosan sorra kerülnek az egyéb számítógépes munkavégzési területek is. A tudás, logika, intelligencia értéke egyre csökken, új iparágak válnak majd értékessé.
Egyelőre nemesfémekbe, nyersanyagba és energiába menekül a tőke, mint korlátolt mennyiségű eszközökbe. Aztán megkeresi majd hogy melyek azok az iparágak amik új környezetben válnak értékessé.#23423 kardkovacsi
Mert nem egyenletesen jó mindenben. Azt veszed viszonyítási alapnak, amit egy átlagember tud, de az AI nem átlagember. Bizonyos területeken ultrabrutál, más területeken bölcsödés szint. Mint egy őrült zseni. De nem lehet azt mondani hogy használhatatlan lenne csak mert bizonyos dolgokban még gyenge. Már csak azért sem, mert folyamatosan fejlődik minden területen, csak időnként egyes területek fejlődése nagyon begyorsul, míg mások csak tyúklépésekben haladnak. -
válasz
kardkovacsi
üzenetére
> Alapvetően az egész arra épül, hogy a növekedés, az amit tudnak ezek a rendszerek folyamatosan fognak nőni tudásban...az égig.
Ahogy az elozo posztban is irtam -- szerintem a mai allapot is dramai. Van par kvazi zseni kollegam (asztrofizika PhD, mittudomen), es tegnap mondta az egyik (aki nagyon AI szkeptikus volt idaig), hogy "I gave Gemini a pretty tough task [...] this kind of <munka> is probably the very hardest thing that I do in my job, and the results were not bad at all." Es neki ez kvazi az elso komoly probalkozasa, es nem is a legfrissebb modelleket hasznalta.
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, de ezt is kifejti a válaszban. Ezért mondtam hogy ez egy hosszabb dokumentum (7 oldal) ez most csak egy rövid kivonat.
Konkrétan így kezdi az elemzést:A Citrini-cikk elsősorban az amerikai gazdaságra fókuszál, de a magyar szoftverfejlesztők helyzete több szempontból rosszabb, és néhány szempontból jobb az amerikainál.
Rosszabb, mert:
A magyar IT-szektor bevételeinek döntő része külföldi megrendelőktől származik — outsourcing, nearshoring, multinacionális cégek budapesti fejlesztőközpontjai. Pontosan az a modell, amit a cikk szerint India esetében szétver az AI: a költségelőny, ami a magyar fejlesztőt versenyképessé tette egy nyugat-európai vagy amerikai fejlesztővel szemben, az AI-ágensek marginális költségével szemben eltűnik. Ha egy Claude Code vagy Codex-alapú ágens havi 200 dollárért végzi el egy 3000-4000 eurós magyar fejlesztő munkáját, a nearshoring-modell értelme megszűnik...
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ez fehér holló Mo.-on, bár tudom, lusta voltam, hogy vittem át a maradék számlát a Gránithoz, vagy esetleg még vkihez aki csinál hasonlót. Itt a süllyedőjukéjben bemész bármelyik bankhoz, egyértelmű, hogy az alap dolgokért nem kell fizetni.
#23398: ez nem annyi ám, amennyi a címbe van írva, ott a szövegben az EBKM, semmi extra, még az állampapírok kamatát se éri el, de azért fizess be mindenféle díjat és meg van kötve mikor mire veheted fel.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ah, ok, erről lemaradtam.
-
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A fene tudja. Az LGBTQ+ csak egyszer szerepel a honlapjukon, de az adults-only, meg a 18+ vagy 5x, és mindenhol ki van vastagítva.
A szállodának ez a bemutatkozó mondata:
"Natural. Individual. Laid-back. Stylish. NILS is more than a name; it’s a way of life. The carefree feeling of sitting at the water’s edge. Of “Let’s treat ourselves to one more glass.” Of immersing yourself in the calm of nature. With the freedom to decide, spontaneously, what you feel like doing. The NILS am See is a retreat for those who long for silence and nature – yet still value modern design and lifestyle. For solo travellers and couples. LGBTQ+ guests, groups, and business travellers. For adults 18 and over who know how to enjoy life."
Nem állítom, hogy melegek a fiúk, simán benne van a pakliban hogy hoztak volna nekik lányokat. Ez talán azt is magyarázná, hogy miért volt 4 misi egy éjszakára a szállás 8 embernek, pedig a szobaárak 140-200 EUR között vannak, és magyarázná miért mondta NM azonnal, hogy jaj, ez önköltséges volt. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
koraszülésre a gugli azért optimistább találatokat ad, de simán el tudom képzelni, hogy az ember élete folyamán előkerül random valami, amire hopp "véletlen" mégse terjed ki a biztosítás.
ON: ki halt meg mán' megint, hogy így nyomják
Krahácsoa mag7-et lefelé? AMZN, MSFT, TSLA 3% körüli pirosat írnak, META 2% mínusz. Ennyire félnek az NVDA jelentéstől - közben meg pont a "zöldek" maradtak zöldben
? (NVDA-ra mondjuk mostanság tipikus, jelentés környékén felmegy, utána lecsorog) -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Így van, még ha kiperkálsz havi ezrest is valami csuda biztosításra, akkor se 100% biztos, hogy jó helyre kerülsz - de lehet, hogy egy alap havi 500 dodós biztosítással egy aranykezű dokit sikerül kifogni. Biztosítás nélkül konkrétan életveszély, a ház még egy koraszülött gyerkőcnél jóval kisebb komplikáció miatt is repülhet már.
#23354: kb 120 évvel ezelőtti Anglia a civilizációs szint odaát: ha van pénzed (nem ám röpke 1-2M dollár, annyi "mindenkinek" van, hanem alsóhangon annak 10x-ese) akkor mindened van, ráadásul töredéke annyi adóterhed lesz, mint egy Európainak. Ez kb a lakosság felső 10-15%-a.
Azért "esznek rajta annyit", mert 20évvel ezelőtt ez a lakosság felső 50-60%-a volt simán, ergo ha kicsit is összeszedted magad, jobban élhettél, mint egy nyugat-Európai - az meg fel se merült, hogy középosztálybeli vagyonnal-fizetéssel-nyugdíjjal az embernek 3.világbeli országokba kelljen menekülni, mint pl Fülöp-szigetek, Mexikó, Ecuador, stb. A sztereotípiák általában éveket, akár évtizedeket késnek. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Amúgy az USA egy kib* para ország, én folyamatosan csak ámulok mióta eszemet tudom, mit esznek emberek rajta annyira. Brutál szélsőségek, és nem mindig van lehetősége az embernek oldalt választani - az arany középút pedig ritka.
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
igen, olyan előfordul, hogy vasárnapi 24 órás ügyelet után kellene még 1 szakorvosi rendelést lenyomni alvás nélkül.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Érdekes ez a nézőpont ... ha végeznénk egy korrekciót említett logika mentén, hova esne a magyar infláció kb. ? Mennyi a többé-kevésbé konzisztensnek tekinthető delta a jelentett és az "új" között ?
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
"az ingatlan 5%-al van benne. Nem is értem miért mikor az emberek költségeinek jóval 5% feletti része az amit ingatlanra költenek."
nekem is az jutott egyebkent eszembe, amihez hasonlot #23307HussarF írt
egyszerüen ez egy masik (EU-ban inkabb kisebbsegi ...na nem úgy :-) csoport; pl. tulajok, en sem költök ra 5%-nyit, vagy maskepp: az elmult 10 evben a felét, vagy igen gazdagok
szerintem sem irja le a tarsadalom szamara, vagy atlagosan vagy median tapasztaltat, persze ez sok mas összetevö sulyozasara is igaz, meg az egyenieket plane nem; de valoszinü azok szerepe, inflaeredmenyt modosito nagysága kisebb (lehet ez tüzifa, benzin, tisztálkodószer ;-)
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Most a hasadra csaptál vagy honnan veszed? Én úgy 10 éve nem költök az ingatlanra talán csak tizedszázaléknyit. Az, hogy Te jóval többet költesz rá 5%-nál, az nem jelenti, hogy "az emberek" jóval többet költenek rá.
-
Hi!King
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Dehogy gyorsabbak, csak azért látod így, mert a jéghegy csúcsát nézed. 15-20 év ez is lesz.
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Valószínüleg rosszul használod. Nekem az a tapasztalatom hogy 10-ből 9 negativ AI használati eredmény programozás kapcsán abból fakad, hogy rosszul használja az illető.
Csak néhány tipp:
1, kell egy rendes claude.md amiben leírod hogy a te projekteden hogyan viselkedjen az AI, milyen alapelvek alapján dolgozzon stb stb. (neten van rengeteg minta).
2, előszőr feltérképezteted vele a projektet és el is menteted ezt vele (hogy még egyszer ne kelljen, csak betölteni). Igy már nem fogalmatlanul fog hozzálátni
3, első lépésként mindig elmondod neki a feladatot és megkéred hogy dolgozzon ki rá egy tervet. Ezt a tervet megreiewz-od te, meg megkéred őt is hogy reviewza meg.
4, ha már van egy f@sza terv, akkor ez alapján megkezdheti az implementációt
5, mindig reviewztasd meg az implementációt is vele, mindig írjon unit tesztet is (ez az amit pl. beleírsz az 1-es pontba).
6, az igy elkészült eredmény jellemzően már elég jó szokott lenni, ha nem akkor iteráció 2.
7, updatelted vele a projekt memóriát hogy következő nap is tudja folytatni a munkátNyilván a fentiből következik hogyha te pontosan tudod hogy melyik fájlban melyik sort kell átírni a-ról b-re, akkor felesleges rá AI-t használni mert tényleg tovább tart lediktálni mint megcsinálni.
De ha komplexebb funkcióról van szó, akkor simán az lesz az eredmény hogy az elején a jó terv és specifikációval eltöltesz mondjuk 1-2 órát, majd után 30 perc alatt leimplementálja azt jól, amit amúgy neked hagyományos módon 3 napig tartott volna.
És ez napi tapasztalat, nem kisujjból szívtam ki, nálunk már igy használják az ügyesebbek.
Nyilván nem mindenhol használható jól, de őszintén szólva már hülyét kapok az "atomerőmüben a 80-as évekbeli számítógépen xy programozási nyelvhez hülyeséget mondott az AI" jellegü corner case esetekről, miközben a programozók 99%-a nem olyan rendszereken programozik.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nagyon remélem lesz valami felfutás mert amit látok jelenleg MOon az a nem kell junior, medior max ha akármi és a senior atyaúristen nem x embert kér a projekthez hanem AI előfizetést. Erősen lelombozó. Emvy nálam jóval jobban rálát a NYEU/US szitura majd leírja.
@Hi!King
Én csak 2024 elején kezdtem mindenhol is érezni, hogy valami nem stimmel, addig ha el akart akárki pár év tapasztalattal helyezkedi pár hónap alatt simán ment. Ennek még persze köze nem volt az AIhoz.
Természetesen visszamehetünk 2015ig is és rávághatjuk, hogy de mennyivel többen dolgoznak ITben mint 2025ben. Az lehet is. De amit én látok az 2024óta erősen lefele mutat. 2025ben már seniorok! keresnek aktívan 6-10hónapig pozit. Fizu csökkenéssel találnak csak pozit.... -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Elég nagy pofonosztás volt mostanában, így hogy az AMZN-t is beküldték 200 alá (végre vettem ma egy kisebb adagot, AVGO társaságában) inkább egy általános felfelé hullámra saccolok a következő hetekre.
Aztán később fene tudja, aszongyák a madárbéljósok, hogy a midterm évek eléggé hullámvasutazók, szóval maradok swinger, egyelőre nem fekszek neki tartós longoknak. -
Hi!King
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem ezen múlik, de amit írsz, az attól még egyre kevésbé létezik, azoknál sem, akik vállalnak gyereket.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, ez is egy nagyléptékű változás az elmúlt évezredek megszokott trendjéhez(!) képest, aminek van nem kevés on és off-topik következménye.
On-topik, hogy a jövőben remélt növekedő szektor privát EÜ annyira mégsem fog növekedni, mert az eldobott idősödő embereket senki se viszi oda, az állami simán bezacskózza őket az első adandó alkalommal (bármily hihetetlen, bizony sok FIRE ábrándozó is a közegészségügyben fogja végezni, az elinflált megtakarításoknak köszönhetően).
Mifelénk a divat, hogy inkább kutyát tartanak, mint gyereket - ami ugye fenomenális döntés, mert nem kevés nyűggel jár, de legalább "fel se nő" és 25év (=3. kutyaváltás) után is csak egy kb másfél éves gyerek szintjén lévő, mindenféle igényekkel, költséggel, felelősséggel járó élőlényt tartasz el/hordasz ki páróránként még hugyozni is, biztosítás, jajjbibislettalábujja rohanás a kórházba, túl hangosan ugat beperel a szomszéd - egy fejlett országban pont annyi para, mint egy kicsi gyerekkel... Nálam egy bő tizessel fiatalabb, 2 szinttel felettem lévő kolléganő mesélte, hogy a párjával, aki már nem párja, eldöntötték, hogy kutya lehet, gyerek nem. Egy olyan helyen (Skócia) ahol jár egy nagy kazal segítség a kicsiknek és nagyobbaknak - de nekik inkább kutya... Mielőtt rohannánk keresni a Pedigree+Whiskas részvényeket: nincs ilyen, az anyavállalat Mars inc privát cég, MAJD ipo-zzák, ha már nem látnak a növekedésben fantáziát.
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
a kínaiak se veletlenül nyomják a robotikát. (meg ott érdemi nyugdíj sincs azt hiszem).
-
Hi!King
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A mostani 20-as, 30-as korosztaly egyre kisebb resze el a szulei 100 km-es korzeteben, azok sem akik gyereket vallalnak, igy sokkal nehezebben ertelmezheto az, ami kb. a 90-es evek vegeig alapvetes volt, hogy oda-vissza segitik egymast a generaciok, a nagyszulok vigyaznak az unokakra, kesobb a gyerekek az idos szulokre figyelnek vagy akar apoljak oket.
-
Vesa
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ezt egyébként kb. a vírusok csinálják így.
-
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
de egyreszt akkor miert nem a lombardnal fogjak meg, masreszt meg ha tavaly nyertem 1000 fabatkan 100 fabatkat, de nem vettem ki, es ev vegen mar 1200-at fog erni, akkor mennyit adozik? es ha csak 1000-t er megint akkor visszaadjak a 36-ot? utobbi esetben meg kb. az szamit hogh mikorra esik az ev vege, hogy adozol-e vagh sem (matematikailag ua. ha egy fix 1000 arfolyambol csak dec.31-en egy napra 1100, vagy juni 13-an ugyanigy, az egyikre adot vetnek ki a masikra nem?
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A bónusz kérdés vajon milyen irányba orientáld a gyereked?
nem szakmákban kell gondolkozni, hanem hogy feltalálja magát bármilyen területen és beletanuljon bármibe.
ha jobban belegondolok, ez kb a 19. századi (és az előtti) egyetemi képzés, általános műveltséggel és olvasottsággal.
--
meg kell adóztatni az ai-agenteket (valahogy), ill. vsz akkora a tőkekoncentráció és a produktivitás is, hogy elegendő lenne mindenkinek max 4 órát dolgoznia.
az UBI bevezetés elengedhetetlen lesz, persze lehet az is vonzó 1 országnak (pl uk, usa, Mo.), hogy cyberpunk disztópia lesz belőle. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Dehogynem. Évek óta mondom hogy óriási hatékonyságnövekedést fog okozni, amikor az AI nem Pythonban fogja írni a programot hanem gépi kódban. Nem fogja tucatnyi réteg lassítani a számítógépet, hanem a legalapvetőbb szinten lesz a szoftver tökéletesre optimalizálva! Becslésem szerint nagyságrendi mértékű lesz a gyorsulás.
Később következő lépésként adott célfeladatra már gépi kód sem lesz, hanem célorientált hardvert tervez az AI minden egyes feladatra.Egyelőre persze messze nem tartunk itt, tekintve hogy a mostani AI-k még mindig az emberi tudáson alapulnak. De ha sikerül majd saját maguknak állítaniuk elő az inputokat és úgy tanulni meg programozni ahogy sakkozni tanultak meg, akkor áll majd igazán feje tetejére a világ.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ha (+ahol) van bankgari mögötte, úgy már patent
. Amikor ott dolgoztam, a brokimnál lehetett kriptót venni - csak annak nem sok értelme volt, mert akkor még csak simán a coinokat adták-vették a népek semmi extra. Erre teljesen jó volt bármelyik tőzsde+saját wallet. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A probléma az, hogy ilyenkor az amúgy tényleg meglehetősen biztonságos coinjaidat egy nem biztosított, bankfelügyelet által nem ellenőrzött entitásak adod le. Kis túlzással, L Gazsi Miskolcfelsőborzasztói vállalkozóra bízod, hogy hiteligényes ügyfeleinél "befektesse". Ez is egy működő bizniszmodell - addig, amíg be nem üt a geb.sz...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Na valami nagyon hasonló miatt kérdeztem én is.
Nem lehetne egyszerűen csak leválasztani a keletet a nyugatról ?
Se orosz hackerek, de india, se semmi.
Egyébként tényleg jó helyen vagyok most, de azért még lenne hova "maxolni". Amíg tudja az ember.
Mindenesetre köszi, nem is offolok tovább.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
LinkedIn-en találtad amúgy ? Gondolkodom hasonlón, ezért érdeklődök csak. Lenne rá lehetőségem (lehetséges), mármint nyelv megvan.
-
FrozeN`
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A Forint erősödik, nem az Euró.
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
a “kapcsolati tőke” kifejezés engem inkább bosszant is, mert -mostansag es HU-ban - túl nagy szerepű
mert egyebkent gondolom van / lenne egy elfogadhatóbb mértéke, szerepe -
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nekem Gattyán ugrik be, de igen, ez ilyen.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
De akkor mitől vezet valami londoni alapot? Vagy az is valami haveri dolog.
Igen. Az elit újratermeli magát. Néha bekerül kívülről / felemelkedik valami szerencsés zseni, de a többség annak köszönheti a sikerét, hogy jó helyre született. Ez ilyen. Kapcsolatok.
Ez nem magyar sajátosság.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Mas ertelemben hasznaljatok a 'penz' szot. t72 a 'vagyont' erti alatta, te pedig a 'penzmennyiseget'.
Egyekbkent:
> ami a longoktól eltűnt, az ott van a shortoknál
Nincs, termeszetesen. Shortok nelkul is lenne arfolyammozgas, shortok nelkul is csokkenhetne a tozsdeindex 10%-ot.
Az 'elego penz' valojaban azt jelenti, hogy eddig X forintra ertekeltuk a gazdasagot, most meg csak 0.9X-re, tehat nem az van, hogy eltunik a vagyon, hanem hogy az, hogy a vagyont nehez merni. A vagyon merteke a penz es az arfolyam (ami becsli a vagyont), es amikor esik a tozsde, akkor a meres (becsles) eredmenye mas.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
, iigen, közben beleszerkesztettem a tőkeáttétes gondolatot, a semmiből teremtett "pénz" ég el, nagyonis jogosan. Bőven elég ha a jegybakok nyomtatnak ezerrel... -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Simán. Coinok, ezüst, arany.
#22892: ezt a "pénzelégést" nem egészen értem: ami a longoktól eltűnt, az ott van a shortoknál, ill akire eddig kígyót-békát hajigáltak, hogy milyen hülye mert kivár, az olcsóbban tud venni. Megvan az a vagyon, csak máshol, nem azoknál, akik eddig kukorékoltak. Persze lehet kihagyok valamit a képletből
? Az igaz, hogyha valaki betett pl 1000 dodót magas tőkeáttéttel BTC-re, időközben látott pl 15ezret a számláján, tegnap meg 0val kivágták, ott 14ezer "eltűnt" - de az sosem létezett, senki se fizette ki senkinek, csak egy álomvilágban vehette volna ki és vitte volna Hawwaii nyaralásra belőle a famíliát.#22905: nyitott kérdés, kriptónál így felezés után (60k alá is benézett a BTC) már macipiacról beszélhetünk, ahol az aljkeresés sikere a bika "tetőkereséshez" hasonlítható. Tőzsdén ilyenkor elkezdjük legalább a fundákat nézegetni (P/S rekord alacsony, van profit+cash+használható jövőkép, mégis agyontaposták a papírt) +beszállós jeleket keresni. BTC fundái: háátőőizé, azottan jó a kínai nagyfal mögüli pénzkihozatalhoz megőizéé - de igazából revoluttal fizetek a Thaiföldi nyaraláson is...
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én ugyanerre gondoltam. A publikus információk szerint százezres nagyságrendben likvidáltak kriptoszámlákat. Ez ismereteim szerint csak akkor lehetséges, ha tőkeáttételben ültek. Valószínűleg még több olyan számla van, amiket nem likvidáltak, mert nem csak kripto eszközök voltak rajtuk, viszont margin callt kaptak. Nekik az egyéb eszközeikből kötelező volt eladniuk bármilyen áron. Azok valószínűleg hasonló eszközök voltak mint a kriptók, tehát magas bétájú növekedési részvények. Ez csapta szerintem le pl. a PLTR-t az elképesztően jó jelentés ellenére. De AMD, TSLA, SOFI, UUUU, SHOP, stb. is ugyanennek eshettek áldozatul. Plusz mivel ezek magasan árazottak voltak, miután az esésük elkezdődött, az önerősítő folyamattá vált.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Respect, ügyes. Grat. Hasonló a cél nálam is, de nehéz ügy, pláne manapság. De ami késik, nem múlik
Heti 2 alkalommal Vácizok, többi HO, de most - először - ez a heti 2 is kicsinált, pedig szuper a csapat és vezetőség.. de az a reggeli vidám emberhorda a metrón és zaj az autóktól, uh. Elég lehozós még ha jó kedvvel indulok is. Öregszem. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Azon gondolkodtam este, hogy ez a mostani esés nem annak köszönhető-e, hogy a coinok bezuhantak azokban jó sok tőkeáttételes poziban ülnek emberek, köztük más piacokon is. Aztán az ottani margin calljaik miatt részvényeket is adniuk kellett.
Most, hogy visszafordult vagy legalábbis megnyugodott a BTC az amcsi piacok is korrigáltak kicsit, a tegnap zárás utáni -1%-ból mostanra -0,3 lett.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Kiköltöztél, vagy 100% remote innen HU-ból freelancerként ?
Új hozzászólás Aktív témák
- Yettel topik
- Windows 11
- Vezetékes FEJhallgatók
- Monitor hiba topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi haladó szinten
- Ilyen olcsó sem volt még egy Apple notebook
- Házimozi belépő szinten
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- További aktív témák...
- Apple MacBook Air 13" M5 10CPU / 8GPU / 16 GB / 512 GB - 1 Év Apple Garancia
- BESZÁMÍTÁS! AM4 Félkonfig/Teljes konfig
- Nespresso Delonghi tejhabosítós kávéfőző - Bontatlan, 2 év garancia - Eredeti ára 125e!
- Asus TUF GAMING A620M-PLUS alaplap eladó
- X1 Carbon Gen12 14" FHD+ IPS Ultra 7 165U 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- Új könyv: A szamuráj erényei Kicune - Itó könyve
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 8-16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W11 I Gar
- 230 - Lenovo Legion 5 (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
- BESZÁMÍTÁS! MSI A320M R7 2700 8GB DDR4 256GB SSD RX 6500 XT 4GB Zalman T3 Plus DeepCool 400W
- Beszámítás! Logitech G920 Driving Force Racing kormány garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
de világgazdaság leseggelésénél sokkal-sokkal kevesebbért sokan sokkal-sokkal-sokkal többre képesek. Hát meg a világgazdaságról van szó főleg.
.
(vagy annyira long, hogy elfelejted, bent van és kész).
. Van pár cuccom még épp a "háború előttről", azokat tartogatom, félgőzön mennek a számlák.

sejtettem; A) kivancsi vagyok Vision is ezt erti-e alatta

? (NVDA-ra mondjuk mostanság tipikus, jelentés környékén felmegy, utána lecsorog)
Ixion77