- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Szevam: „Rendszerleállás” – egy AI képzeletbeli halál utáni élménye
- bambano: Bambanő háza tája
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
kardkovacsi #19212 üzenetére
Inkább az a gond, hogy elveszítik az önálló monetáris politika eszköztárát. Az árfolyam rögzítése indifferens.
-
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi #19209 üzenetére
Pontosan. És ez annak a jele, hogy Bulgária nem volt készen az Euro-ra (még a saját szabályaink szerint sem), és így most lesz még egy mérésünk, hogy mi is történik egy fejletlen országgal ha csatlakozik az Euro övezethez.
Kiváncsian várom!
-
SzGee
aktív tag
válasz
kardkovacsi #19204 üzenetére
Úgy emlékszem, hogy nekem másnap délutánra jött meg a pénz, szóval ma kellene megjönnie
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi #19196 üzenetére
Gyorsan fel is tépték, már csak 0,44% a mínusz az NDX-ben (IG szerint). Azért szerencséjük van a kintieknek, hogy nem voltak nyitva, repült volna pár stop.
A hír pedig, hogy a következő 2 hétben dönt Trumpli, hogy akkor megtámadja-e Iránt vagy sem. -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #19199 üzenetére
Gabonaféléknek a májusi eső aranyat ér az kritikus eső vonalon, a június már nem. És ez annyira, hogy egy esős június a termés értékét 40-50%al! is csökkentheti az alacsony siké és a fusarium. Amelyik búza nem eladható étkezésinek az töredékét éri.
Amivel gond lehet az a kukorica... azoknak kb jellemzően július közepétől aug közepéig kell érdemi eső minnél több annál jobb. Ha az szar lesz az viszont nem fog GDP csökkenést okozni mert a tavalyi év is jó szar volt. De ezek nem hude meghatározóak GDP szempontjából. Ennél sokkal nagyobb gond/előrejelzés értékű, hogy nagyon-nagyot csökkent a vállalati hitelezés és a tavaly elzárodó EUs források GDP élénkítő hatása teljesen kezd kifutni. Lehet reménykedni a BMW, CATL, BYD...ban ezek elvileg év végén el kellene kezdeniük termelni. btw szerintem bef ráta miatt ~2027től világvége jön...
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi #19197 üzenetére
valahol olvastam, hogy érdemes lenne trump towert emelni teheránban és ajatollah vegyen trump coint
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi #19199 üzenetére
Nincs vizgazdalkodas (sem).
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
kardkovacsi #19197 üzenetére
ezt én is megfigyeltem már, oltári cringe. kb ugyanaz a kategória mint amikor lölőt valami kurva nagy gazdasági géniuszként kezelik.
-
válasz
kardkovacsi #19194 üzenetére
Igen, mostmár amcsi oldalon is potyognak a stopok, esetleg nyílik egy-két short (bár azokat nem innen kéne...), mintha atomot készülnének egymásra nyomni a cirkuszoló felek.
Erősen gyanítom egyébként, hogy a Londoni USA-Kína megbeszélések főtémája nem pár szürke kavics volt, hanem fű alatt vastagon csereberélték az aktákat - terveket Közel-kelet témakörben és ha sikerült eléggé lenyomni a piacokat, jöhet a "nagy világmegváltó megegyezés". Ilyesmit mások is gyaníthatnak, máskülönben nem fél-1, hanem 2-3%okat potyognánk.
#19196: valóban, egy Trumpóval szemben shortba állni igencsak rizikós lett. áprilissal kvázi macicsapdák sorozatát építette ki.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #19187 üzenetére
Ha jól emlékszem, legutóbb is hasonló sorrend volt. De egyébként biztos van ebben ciklikusság, épp ezért tartom hülyeségnek, hogy emiatt lenne "Magyarország a legszegényebb tagállam az EU-ban".
"Gondolom a baltiak tényleg félnek a háborútól és ezért erősen tartalékolnak."
Litvánia inkább felfelé lóg ki.
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi #19178 üzenetére
értelmes jogszabályok kellenének mindenképpen, de az luxus.
-
válasz
kardkovacsi #19178 üzenetére
+1, elfelejtettem a #19177-ből: giga forex pozi a világ legsz.rabb+legdrágább brokijainál, 10ezer pip-es spreaddel és mindenféle nyavaja extraköltséggel, rugalmatlansággal...
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi #19163 üzenetére
"nearly half of trading volume"
Really?
Én úgy tudtam, hogy 10% alatti a retail forgalom. Darabszámban közel 50%, de volumenben messze nem.Ami szerintem inkább számít, hogy az üzleti befektetők sem csak buy-and-hold nyudíjalapok, hanem óriási összegekkel megy a spekuláció is. A spekuláns nagybefektetők pedig szemrebbenés nélkül odaállnak a retail oldalra, amikor épp azt remélik nyereségre esélyesebbnek. Pontosan tudják, hogy mondjuk a PLTR árazása indokolatlan, de ha a modelljük azt mutatja hogy nagyobb eséllyel fog tovább emelkedni mint visszaesni, akkor simán belevesznek nagy összeggel a csúcson is.
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #19144 üzenetére
Tehát a CHF kamatláb nem mondjuk a CHF LIBOR-hoz volt kötve, hanem egy a bank által teljes mértékben befolyásolható és manipulálható kamathoz? Az kemény.
Én aztán tényleg szabad piac párti vagyok, de ez azért nekem is sok.
-
ciricica
junior tag
válasz
kardkovacsi #19129 üzenetére
Az Izraelben lévő kínaiaknak is szóltak, hogy Jordánia felé hagyják el az országot.
-
ArGab
őstag
válasz
kardkovacsi #19124 üzenetére
A USS Nimitz hordozó teljes csapásmérő köteléket is átvezénylik a Dél-kínai-tengerről az Arab-tengerre a már ott állomásozó USS Carl Vinson mellé.
Vagy nagyon látványosan rá akarják bírni Iránt a megadásra, vagy/és az USA készül beszállni Izrael mellé a támadásokba.
-
ciricica
junior tag
válasz
kardkovacsi #19124 üzenetére
Megy a demokrácia Iránba.
-
válasz
kardkovacsi #19090 üzenetére
sztem azt a két roncsnak valót még a kikötőben el fogják süllyeszteni, tuti nem eresztik a szoros közelébe.
-
Llew
senior tag
válasz
kardkovacsi #19090 üzenetére
Miért érné meg nekik lezárni a szorost? Azzal ők is szívnak. Akkor hol adják el a saját olajukat? Illetve a Szaudiakkal így is utálják egymást, de ha mindenkinek pl. Kínának is mint vevőknek alávágnak azzal mit nyernének?
A közelmúlt nagy gondolkodójának szavaival élve nincsenek jó kártyáik. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi #19086 üzenetére
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
kardkovacsi #19086 üzenetére
szerintem beárazták hogy ebből nem lesz komolyabb konfliktus, Irán atomprogramjának gyakorlatilag annyi, a rezsim pedig gondolom csak a túlélésre játszik.
-
válasz
kardkovacsi #19082 üzenetére
Elég amatőr hiba a részéről háborút shortolni... Bár az olaj longot értem - a lehetőségekig kihasználva. Ha látja, h első nap megvan a 10+%, akkor pozi becsuk, pezsgő felbont, profitot meg nyomás valami részvész etf-be.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi #19054 üzenetére
Egyelőre úgy látszik Irán becsicskul. Betojtak, hogy akkor még a hatalom is elvész.
Sokan szoktuk innen linkelni a Kobeissit. Úgy látszik beshortolhatta a háború kitörését mert nagyon moroglódott a posztjaiban, hogy mi az, hogy esik az olaj. -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #19065 üzenetére
Te is "picit" túltoltad a bűntetést (ha egyszer nem adott számlát örökös eltíltás) gondolom emvy ezt fokozta, hogy leessen...
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #19054 üzenetére
Most jól belevettem. Tetszik ez a BTFD. Legközelebb 0DTE callok lesznek, és jöhet a lambó. Mi sem egyszerűbb ennél.
-
válasz
kardkovacsi #19047 üzenetére
> Nézd szerintem az alap tényezőket nézve két dolog mozgatja a fizetéseket. Az egyik a csere hatás, azaz ki tudja a másik melóját elvégezni. Egy villanymérnök 1 hónap tanulással elvégzi egy villanyszerelő melóját, egy villanyszerelő meg lehet 5 év tanulással se tudná mert az első matek/ vagy ép terek vizsgán kisz.pna
A másik meg a kereslet kínálat.
Kihagytad azt, hogy a villanyszereles sokkal kellemetlenebb munka, mint amit egy villamosmernok csinal. Szoval ha ugyanannyit fizet a ketto, es mindkettot meg tudod csinalni, akkor nyilvan az utobbit csinalod.
> Pl. pont egy villanyszerelőnél, gázosnál simán egy darab számla nélküli munka után venném el örökre a jogosultságát az adott munkához.
Sot, a kezet is le kene vagni!
Mondjuk informatikusnal meg az elso nullpointer vagy rejtett foglalkoztatas utan vennem el orokre a programozoi engedelyet!
-
Ringman
félisten
válasz
Egyenlő feltételeket kérek, ennyi.
sajnos Mo-n ez nem népszerű, a járadékvadászatra és a csalásra van a nép nevelve. -
válasz
kardkovacsi #19050 üzenetére
Különösképpen azért, mert Mo-on ez az egész az amúgy is pénzes haveri rétegek zsebének kitömését szolgálja, szinte sosem rendszerszintű problémák megoldását. Azaz ahelyett, hogy megoldódnának, KÉPZŐDNEK rendszerszintű gazdasági bajok.
#19051: ez NDK úszónős verseny...
-
mauimagic
senior tag
válasz
kardkovacsi #19050 üzenetére
Helyes, fogd rá külső körülményekre, ha valami úgy működik, ahogy azt Te elképzeled (BTW ez is verseny, csak nem tökéletes verseny)...majd ha valaki ezzel szembesít, akkor zárd le a vitát gyorsan, akkor Neked lesz igazad...
-
mauimagic
senior tag
válasz
Még egyszerűbben, hátha így átmegy: kereslet-kínálat.
A vegytiszta irigység, illetve más emberek lenézése meg nem visz előre.
Sikeres embereknél azt látom, hogy ez működik -
mauimagic
senior tag
válasz
kardkovacsi #19043 üzenetére
Azt írtam, hogy vállalkozóként nincs plafon, nem egyéni vállalkozóra értettem...
Nem tudom miért fáj nektek az, hogy kétkezi szakmákban is lehet keresni...
Hogy lenne "igazságos" szerintetek dolog?
-Jól bevált árstop a szolgáltatásokra is, tovább a komcsi úton?
-Esetleg végzettséghez kötött fizetések, mint a közszférában? Szakmai továbbképzések, meg a gittegyletek (f-gáz a klímánál, gázszerelői igazolvány, stb) kötelező pár évenkénti "képzései" beleszámítanak, vagy legmagasabb iskolai végzettséghez kössük?
Mi a helyzet pl az egyetemi kutatókkal, akik PhD-vel most annyit keresnek, mint egy kőművessegéd, akár évtizedes felsőoktatással a hátuk mögött? Egy professzor keressen jobban az IT-soknál, akkor is ha pl a csángó motívumok a kutatási területe?Nem flameként írom, de megdöbbentő, hogy magasan végzett emberek, nagy eséllyel reál beállítottsággal, ráadásul egy fórum gazdasági topicjában ilyen szinten nem értik a piacgazdaság alapjait, pedig ha jól emlékszem a Marshall keresztről először gimiben hallottam
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
kardkovacsi #19044 üzenetére
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi #19029 üzenetére
az épületgépész az gépészmérnök.
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
kardkovacsi #19029 üzenetére
Ha szabályozó rendszerekkel foglalkozik, akkor jó eséllyel mechatronikai mérnök.
-
Joe123
senior tag
válasz
kardkovacsi #19031 üzenetére
Volt olyan felvetés hogy pont azeri kémek segítettek kikapni a műsor elején az iráni légvédelmet illetve ballisztikus indítókat helyből indított drónokkal. Cserébe az Izraeltől korábban kapott haditechnikáért.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #19027 üzenetére
Nekem nehéz elképzelni, hogy 1-2mbpd miatt lenne ideges a piac. Az na bumm. A 30-40mbpd miatt amit környéken termelnek ki és Hormuzon megy keresztül azért ideges imo.
Ha nekimegy IAF az Iráni olajkitermelésnek azt holnapra tudjuk minden is égni fog nem csak egy egy. De ennek szerintem kicsi az esélye. Ami elképzelhető, hogy a finomítás... vonalat támadják megbénítva evvel Irán gazdaságát. Kiderül.
Elképesztő fake news, konteo, hamisítás van témában neten. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi #19026 üzenetére
Proli gépészként én is csak nézek, miket akaszt az ITs haver, ≈2 évente új kégli...de nem irigykedem, az olyan magyarosch és sok haszon nincs belőle
IT-sként ismerek olyan gépészmérnököt, akik mindig is többet keresett mint én. Hidraulikus és pneumatikus gyártó és szabályzórendszereket tervez főleg, évtizedek óta folyamatosan ki van tömve nyugati megbízásokkal, szabadon válogathat mit hajlandó megcsinálni. Már csak heti 3 napot dolgozik, mert abból is annyi pénz dől hogy többet minek.
Ami végképp durva számomra ahogy öregszünk, engem egyre inkább kiköp az IT szakma, ő viszont évről évre egyre keresettebb. -
DarkByte
addikt
válasz
kardkovacsi #19000 üzenetére
nem tudom IT-ban dolgozol-e de azért manapság már messze nincsenek olyan jó bérek mint 15 éve
Mégis megkapod ezzel kapcsolatban az irígységet ha kiderül hogy IT-s vagy.Van bárhol erről releváns statisztika btw?
van olyan beágyazott rendszerekkel dolgozó évfolyamtársam aki kitanult villanyszerelőnek és praktizál is
Sokan kiégnek ebben a szakmában és elmennek homlok egyenest mást csinálni, farmerkodni, asztalosnak, stb. Bármit ami kézzel fogható produktumot eredményez.Én is gondoltam már rá hogy megcsinálom a villanyszerelő képzést (mióta megszűnt az OKJ levelezős lehetőség, azóta nem), de nem azért hogy csináljam is, csak mert érdekel.
-
mauimagic
senior tag
válasz
kardkovacsi #19000 üzenetére
Kíváncsi lennék melyik vág jobban haza fizikailag...
Üdv: egy melós -
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi #18980 üzenetére
A bérek nem egyenletesen nőttek. Főleg nem IT-ban. Minél magasabban voltál, annál kevésbé nőtt a béred.
És ez nem csak IT trend: az átlagbérnél tavaly gyorsabban nőtt a mediánbér, tehát az olló zárult. Ez egyben azt is jelenti hogy a társadalom zöméhez képest "lecsúszóban" vannak a magasabb bért kapók. (persze ez csak statisztika, az egyéni helyzetek lehetnek nagyon eltérőek, és a "lecsúszóban" is csak idézőjeles, mert csak annyit jelent hogy relative romlott az egyébként továbbra is jó pozíciójuk).
-
válasz
kardkovacsi #18980 üzenetére
na ezaz, ha feljebb lépve kapsz magasabb fizut, az máris nem emelés, kérdés mennyi ugyanazon a szinten. És ez ahogy írod is, csak a nominál.
Én mindíg a gyerekeimre gondolok, nekik ugye x év múlva belépőszintű megélhetésük lesz, nem rögtön 10év tapasztalattal középvezetői pozi. Miből, mennyi??"kitalálta" - ez is egy igen gyakori motívum, ahol elszáll az infla: "természetesen" nulla statisztika mutatja ki, egy rakás korábbi dolog hirtelen fizetős lesz, írott-íratlan kedvezmények eltűnnek, stb. Inflás környezetben minden szint a költségcsökkentés guillotine-ja alatt reszket és ott fog meg mindent is, ahol tud = kidob a korábban ingyenes focipályáról, a korábban ingyen felengedett gyerektől jegyet kér, stb-stb
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi #18961 üzenetére
ugrott is, amúgy ez is a trumpisták mesterterve? tegnap még az volt, hogy folynak az usa-irán nukleáris tárgyalások
vagy csak trumpot putyin mellett bibi is teljesen hülyére veszi.
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi #18965 üzenetére
Azt gondolna az ember hogy ezek az emberek valami vedett helyen szoktak lenni es akkor nem kell nezni mi jon vagy nem
-
mauimagic
senior tag
válasz
kardkovacsi #18965 üzenetére
A múltkori körben már kiiktatták a légvédelmüket, laikusként úgy gondolom hogy azt nem lehet pik-pakk pótolni a Temuról...
Defence stocks>>>tu dö mún -
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi #18961 üzenetére
Akkor a -10% meg is van az olajban.
Azért durva milyen technológiai fölénye van az F35-nek. Irániak még csak nem is látták, hogy jön a támadás, iráni vezérkari főnök és a forradalmi gárdavezetője is likvidálva lett.
-
válasz
kardkovacsi #18960 üzenetére
SzVSz ez még menni fog. A válsághoz kell valami kiváltó ok a drágaság mellé, a láncfűrész, amivel a nagyranőtt fán elvágjuk magunk alatt az ágat és jó nagyot lehet esni.
#18961: olaj goto 120$, ha elhúzódik a bunyó, 150. A Hormuz-i szoros nem gyerekjáték és esélyesen Kína is beállna fegyverszállításokkal Irán mögé - az meg lőné a Szaudi, Emirátusi, stb olajexport-infrastruktúrát ballisztikus rakétákkal.
USA kamatok maradnának a mostani (szvsz normális, de poszt 2008 nyüszikéknek extrémmagas) szinten. Azaz aki csökkentésre fizetett be, az pórul jár.A háborúk önmagukban nem szokták lefektetni a RÉSZVÉNYpiacokat, viszont stagflációt okozhatnak simán, egy biztos: a legtöbb deviza veszíteni fog értékéből.
MÁS: Kérdés azokhoz, akik magyarországi adóilletőséggel kereskednek, mi az adóstratégiátok? Több, 1-2évvel elcsúsztatott TBSZ számlán futtatni a dolgokat, és így elkerülni az árfolyamnyereség ill osztalék után fizetendő adót? Egyáltalán mennyi lenne a sarc ha pl egy EU-ban jegyzett (UCITS) ETF-et adóév elején x EUR-ért megveszek, adóév vége előtt 2x EURért eladok és kiveszem a profitot? (csak gondlokodom UK utáni életünkön, a család miatt az óhaza sincs teljesen kizárva)
-
válasz
kardkovacsi #18919 üzenetére
Hoztam neked mégegy ábrát, ez kvázi a Buffet indikátor globál változata. A Buffetről tudni kell, hogy önmagában nem jó, korrigálni illene kamatokkal, pénzromlással, egyebekkel. De azért ha nagyon megszalad, abból lehet valami...
-
válasz
kardkovacsi #18955 üzenetére
Igazigaz, ez nem a FED
-
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi #18944 üzenetére
szerintem ez a kulcs es ezert diverzifika: "konstatáltam jó csere volt, mert az ... ára elég durvát rakétázott. De most megint az ... vezet"
rv ETF, kotveny, hedge, aktiv, passziv,...sosem lesz a legjobb, es sosem lesz a legrosszabb sem
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi #18941 üzenetére
2019-ben is 1300 tajan volt en akkor vettem relative sokat,
hogy adtam el belöle, most is 4% felett van, ami egyedi rv.-böl nálam igen sok
-
Blaymoira
tag
válasz
kardkovacsi #18900 üzenetére
Ha ez akkora nagy deal lett volna akkor nem örülnie kellene a piacoknak?
Szerintem a részletek még hiányoznak vagy nincsenek is 😀
Meg arról sincs semmi mikor írnák alá
-
válasz
kardkovacsi #18931 üzenetére
Így van, gyakorlatilag ők adják a permabull gerincét. Ezért is érdemes nagyon figyelni a demográfiára.
Ma a Boeing kapott egy gyomrost (SP súlya mondjuk pici)
-
válasz
kardkovacsi #18921 üzenetére
Nem konkrétan ezt, de hasonlót. eegen, a retail súlya megnőtt, shortolni azért nem sok intézmény shortolhat (ld nyugdíjalapok...)
A nyugdíjalapoknál kérdés, mire akarnak inkább rákapcsolni, a kötvénypiac nem túl étvágygerjesztő...
Daxli amúgy jól megszívja a mai napot, pedig a baj állítólag Amerikában van.
#18923: én már kidobtam az enyémet, szép menet volt - nehéz elképzelni, hogy a magyar gazdasági kilátások mellett ugyanúgy szárnyalna tovább.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18921 üzenetére
Hát igen, az ilyen hszek rosszul öregedtek: [link]
Sejtettem, hogy manipulatív az ezzel kapcsolatos online írások többsége. -
válasz
kardkovacsi #18919 üzenetére
Hátigen, bár a következő évre Bullos tippjeim vannak, DUPLÁZÁSRA (ami ugye egy kisdobos bull marketnél is kb alap) nem számítok innen. Vannak rendszerszintű bajok, csak ezeknek elég sok idő kell, míg ténylegesen szétverik a piacot. Trumpó amúgy a vámhisztivel SzVSz pont időt adott a piacnak, legalábbis pszicho-vonalon.
-
SzGee
aktív tag
válasz
Enyhén szólva nevetséges...
-
julius666
addikt
válasz
Ez vajon össz vámteher vagy csak az "extraadó"?
Egyébként egyáltalán nem tartom kizárhatónak. Egyrészt sokkal kevésbé kitett az USA exportnak Kína gazdasága mint azt sokan gondolnák. Ráadásul a párt kitűzött iránya a hazai fogyasztás növelése, nem az exporté. Na meg a vámok sokszor megkerülhetők a termékek utaztatásával meg kreatív könyveléssel.
Másrészt ugye eredetileg a kína nyomorgatása mögött nem a külker mérleg állt elsősorban, hanem a gazdasági kapcsolatok asszimetrikussága. Magyarán hogy Kína nem játszott tisztán a globalizmus nevű játékban. Pl. hogy míg a kínaiak kilóra vásárolták fel a nyugati cégeket, te Kínán kívüli szereplőként valódi tulajdont nem szerezhettél semmilyen kínaiban. Hogy tudatosan, többek közt a külker többletüket kihasználva masszív állami támogatások meg árfolyammanipuláció mellett dömpingáras tömegtermeléssel verhették szét a nyugati ipart. Hogy a "szellemi tulajdont" elég lazán kezelték. És lehetne sorolni.
Na ezekről már szó sincs Trump kommunikációjában. Jó eséllyel egyszerűen elengedték az alku részeként az ezirányú nyomásgyakorlást Kínával szemben. Könnyen lehet, hogy csomó más területeken (pl. chip korlátozások) is engedett Trump, csak nem reklámozza. Nvidia valszeg nem véletlenül van csúcsközelben.
-
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi #18875 üzenetére
Köszönöm!
Tehát a vélelmezett ok: kamatnövelési várakozás. -
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18875 üzenetére
Na de ha tudod, hogy hozamemelkedés (gyk: árfolyamcsökkenés) várható kötvény fronton, miért nem azt játszod meg közvetlenül? Pl. shortolhatod, az meg pont nem forinterősítő hatású.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi #18871 üzenetére
Az inflációt mindig előre tudja minden nagybefektető. Ismert a számítási módja, ismertek és bármikor mintavételezhetőek az alapadatok (árak), ergo bármikor számítható. Minthogy jelentős gazdasági haszna van, ezért ki is számítják. Még csak nem is kell szerveznük rá saját osztályt, mert vannak szolgáltatók akik ezt elvégzik nekik. Legalábbis az USA-ban, Németországban, Japánban, egyéb fontos helyeken.
Hogy ez M.o.-n mennyire működik azt nem tudom, de a tippem az, hogy ezek a külföldi kutatócégek a világ minden országában ténykednek, max. M.o.-n nem annyira pontosak az adataik mint a gazdaságilag fontosabb országokban. -
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi #18871 üzenetére
Ez az összefüggés hogyan működik?
Kik tudták előre, és kik tudják "letekerni" a forintot és milyen eszközökkel?Ha jól értem, az EUR árfolyam akkor csökken, ha valaki HUF-ot akar venni EUR-ért, vagy sok EUR-t akar eladni HUF-ért (ami igazából ugyan az).
Miért vett volna bárki HUF-ot arra a bennfentes hírre, hogy az infláció enyhén nőtt? -
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi #18864 üzenetére
Mármint Trump cáfolta. Aminek pontosan tudjuk az információértékét: nulla.
-
stingy2
senior tag
válasz
kardkovacsi #18854 üzenetére
#18858forumpista
"Jelenlegi világunkat nem az ész és a matematikai (meg a logika) hajtja."
Jaj, dehogynem. Csak a "tőzsdei" (legyen az spex vagy befektető) logikának valymi kevés köze van a hétköznapi logikához. Az alapján pl. a Tesla rv. árának már a balhé előtt is konvergálnia kellett volna a nullához, aztán mégsem.
#18853Simia
"Feltűnt továbbá a jóhírek hiánya...."
Az újságírók kattintásból élnek, azt pedig azok a hírek hozzák, amiken lehet szörnyülködni.
Egyszerűen több pénzt keres a firkász, ha az olvasót depresszióba hajtó "híreket" ír, mintha pozitív eseményekről számolna be.
Te is felsorolod, hogy kb. mindmeghalunk, de tegnap, errefel a BUX történelmi csúcs körül tántorog, az SP500 meg kb. hangyaf@xnyival alatta.'ákkó most mi is van?
-
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi #18854 üzenetére
Igen, az ECB csökkentést én is írtam #18849-ben, csak Aaron_ kérdésére #18853-ben csak a negatívakra koncentráltam.
Alapvetően egy dolog mozgatja a devizát, a kamatok különbözete
Ez azért erős állítás nem? A kamat kétségkívűl fontos, de azért nem minden.
(Legalábbis én nem azt várnám)Nyilván minél magasabb a kamat, annál több babszemet kapok vissza a befektetésem után (mondjuk egy marok helyett kettőt). De attól még babszemet fogok visszakapni, és az, hogy ez értelmes csere volt-e, az attól függ, hogy mit lehet majd 2 marok babszemért vásárolni a jövőben amikor visszakapom a befektetésemet.
Ez utóbbit meg nem a kamat, hanem a többi hír befolyásolná... Legalábbis én eddig így gondoltam...
#18855forumpista
Igen, valószínűleg túlpörgöm a dolgot. Lehet arról van szó, hogy teljes modelleket kellene vizsgálni, és azokból látszana hogy mi a lényeges "rosszhír", és mi az ami csak politikai "riogatás". -
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18822 üzenetére
Arról beszél, hogy az x bejegyzés (meg sok másik írás az arannyal kapcsolatban) azt sejteti, a jegybankok rohamléptekkel cserélik a fiat eszközöket aranyra a jegybanki tartalékban, közben ez egyáltalán nem igaz. Veszik az aranyat, de messze nem ilyen tempóban. Egyszerűen a meglévő aranykészleteik értéke nőtt a többi eszközhöz képest, ahogy elszállt az arany árfolyama.
USD-ből valóban táraznak ki a jegybankok, de továbbra is bőven tartja a reserve currency szerepét, illetve (pl. a hazai) közhiedelemmel szemben nem a BRICS devizákból táraznak, egyszerűen diverzifikáció zajlik "nontraditional reserve currencies" irányban. Tippre olyan devizákból próbálnak tárazni a jegybankok, amik kibocsátó országával a saját országuk kereskedelmi kapcsolatban van.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #18818 üzenetére
2024 abból a szemponból érdekes, hogy nyáron még capacity problémákról lehetett olvasni.
Az valami egész elképesztő mekkora károkat okozott Musk a Teslank. Kiváncsi vagyok helyre lehet, tud e hozni egy ilyen Bud kaliberű marketing katasztrófát.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi #18813 üzenetére
Tesla kapacitás kihasználtság számok (felső 2024, alsó 2025 estimate):
-
travix
aktív tag
válasz
kardkovacsi #18809 üzenetére
Szerintem a következő negyedéves jelentésnél elkezd esni, nem akarom elhinni én sem hogy csökkenő bevétel mellett is tartja magát ilyen nevetséges árazáson
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18802 üzenetére
Kár, hogy csak 24-ig megy vissza az adatsor, de már ezen az időtávon se tűnik annyira rendkívülinek -37B
Ez viszont elég durva:
[link]Számomra külön érdekes, a charton, hogy a retail különösebben nem vette meg a COVID válságot, én úgy tudtam, hogy de. A 2021-22-23 meg pont úgy lett benézve ahogy a nagy könyvben meg van írva, szinte mindig a rossz oldalon volt a retail.
Over the last week, retail traders purchased $6.8 billion, with $4.4 billion flowing into Tesla
A befektetett tőke 2/3-a teslába ment, egészen döbbenetes.
-
válasz
kardkovacsi #18802 üzenetére
Az ördög ugye a részletekben bújik meg, kérdés Május melyik felében történt ez a pánikolás. Mert ha az elején, lemaradva a "buy stock" nagy ugrásról, akkor jól beszivatták magukat/ügyfeleiket (ugyebár a "külföldi vásárló" se te meg én vagyunk nagy tömegben, hanem a céges nyugdíjalapjaink pl, akik év végén küldik a papírt, hogy húdejó, csináltak 6%ot a befizetett pénzeken - közben a piac ment 20at).
Másik kérdés, hova, mennyi késleltetéssel pörgették át ezt a pénzt, mert ugye minden óra "állás" bukta lehet, és nem tudom azonos devizára számolva hány index teljesítette túl Májusban pl a faék SP500-at (~6%, még a cseppet erősödő EUR-ban mérve is).
Rohanás lesz ebből vissza a mozgó vonatra
-
pictigjis
őstag
válasz
kardkovacsi #18787 üzenetére
nem nagyon akarok offolni en is, de szerintem a ryanairnel csovesebb legitarsasag nincs a foldon, meg az ulesekrol is lesporoljak a rohadt zsebet. a multkor megvett ulesek ellenere siman szetultettek a felesegemmel, merthogy "gepcsere" volt, es amikor visszakertem a penzt (haromszor), (haromszor) irtak vissza, hogy bekaphatom, mert ok leirtak a feltetelekben, hogy igazabol azt csinalnak, amit akarnak. mi sokat repulunk, a wizz minden problemajaval egy szinttel a ryanair felett van. szvsz persze
-
360xbox360
tag
válasz
kardkovacsi #18787 üzenetére
“Mondjuk a Ryanair is ugyanúgy késett”
Mert ez nem a legitarsasagon mulik. Brusszelbol osztjak a time slotokat, aztan vagy kapsz vagy nem. Nincs eleg legiforgalmi iranyito, pl Nemetorszag legtere sokszor megtelik, es akkor ez van, hogy allsz a kifuton amig nem lesz slot.
Mondjuk okosan csinalja a Wizz, szegeny crewnak csak valahogy hajtomu inditastol indul a munkaido, addig o ingyen szobrozik az utasokkal a gepen. -
Wn2tl
aktív tag
válasz
kardkovacsi #18780 üzenetére
Az egyik legrosszabb fapados. Szavakkal minősíthetetlen, amit a wizz néha leművel, lehet az látszik a bevételen is.
-
360xbox360
tag
válasz
Flotta egy resze foldon van mar jo ideje, szennyezodes kerult a Pratt&Whitney turbina lapatokba, ezek helyett gepeket/hajtomuvet berelnek. Draga a karbantartas is, meg valami olyasmit is mondtak a tegnapi portfolio podcastben, hogy valami hosszutavu szerzodest beneztek/rosszul kommunikaltak, fel fullel hallgattam csak.
Nekem volt korabban is, 8000en szalltam ki, mikor nagy volt a hurra optimizmus, hogy vege a haborunak. Most belevettem 5900 korul, meg tervezek venni, ha tovabb esik. Szepen csapkod, lehet fogni 10-20%okat, aztan egyszer majd foldbe all vagy kilo -
FireKeeper
nagyúr
válasz
gondolom úgy hogy az emberek le vannak égve és nincs miből repkedni.
-
válasz
kardkovacsi #18756 üzenetére
Bezzeg amikor a választások környékén ugyanezt javasolták a demek...
Bár a TSLA-ra ez nagyon releváns adatfolyam, de sztem gyertek át a külpol topikba mielőtt kikapunk. Ja, és valaki szaladjon el popcornért
-
Llew
senior tag
válasz
kardkovacsi #18756 üzenetére
They should initiate a formal investigation of his immigration status because I am of the strong belief that he is an illegal alien, and he should be deported from the country immediately,
illegal alien
ezt így mondják? Vagy már rögtön a Men in blaceket kell hívni ebben az abszurd vígjátékban? -
válasz
kardkovacsi #18751 üzenetére
Igen, hogy legyen is belőle valami (impeachment with conviction) mindkét ház 2/3-át meg kell szerezni. Kérdés, a piacmanipuláción túl van-e más célja a mai cirkusznak
? A továbbiakra már jobban rá kell gyűrni és nem kevés politikai kört lefutni. Ha Vance az utód ilyen esetben, akkor nem biztos, hogy a Demek belemennek = halott ügy. De a témát piszkálja már:
#18753: igen, most Xi, akivel piacnyitás környékén másfél órát cseverészett a nagyfejű nagyot fog nézni a reggeli KV mellett, hogy most akkor kivel is kell majd tárgyalni - vagy kell-e egyáltalán, mert az amcsik lehet nem érnek ráNormál esetben egy impeachment jókora piaci kavarodást/esést okozhat az esélyes policy változások miatt, ennek viszont szvsz örülnének (mínusz Palantir)
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #18749 üzenetére
-
válasz
kardkovacsi #18749 üzenetére
Tramplit kirakják, akkor másnap mindenben IS ATH.
#18748 <
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi #18740 üzenetére
Ugy latom fokozodik a helyzet, azert trumpli helyeben elkezdenek aggodik vajon Musk mi mindenhez fert hozza…
-
válasz
kardkovacsi #18745 üzenetére
Az biztos, hogy most ezerrel zsákolják a leghúzósabb opciókat a megfelelő kezek... Csóri kisbüfi meg nézegeti a kiütött stopját.
Kapott amúgy a pofonokból még a Palantir, NVDA/AMD is.
-
válasz
kardkovacsi #18743 üzenetére
nagyon vagány pozit fogtál, látom
-
forumpista
aktív tag
válasz
Van az a mondas hogy itt minden pofon jo helyre megy
-
válasz
Ez amiatt jó, hogy az öregnek most egy darabig nem lesz kapacitása vámtarifás baromságokat posztolgatni
. Sőt, ha nagy katyvaszt csinál, Elon twitter-algói ízekre szedik és nemhogy a midtermnek lőttek, de elég republikánus támogatással impeachment is lehet a dologból.
Teslánk 8.ik sebességbe kapcsolt mindenesetre, levelé. Az nem egészen világos, hogy miért kell az egész piacnak 1db autós részvény után száguldania
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #18735 üzenetére
Huha, ez is jó. Én kis naiv meg azt hittem, csendes szakítás lesz.
-
válasz
kardkovacsi #18735 üzenetére
Na most a nagy kérdés, hogy a "don't bet against Elon Musk" szabály továbbra is érvényes marad-e.
-
válasz
kardkovacsi #18733 üzenetére
Iigen, igazából talán az viszi majd be az övön aluli ütést, hogy Trumpóval balhéznak így vége a kivételezett szitunak: demokrata/liberális vásárlók után a MAGA-sok is elpártolnak tőle. Ez így erősen leszálló ág... Ha a kínai többlet kiparkol a világpiacra, akkor meg végképp kampec.
Közben persze szerencsétlen indiket is sikerült rottyra beadni, úgy tűnik az SP6k valami vámpírnak szenteltvíz kategória vallásos ellenállás a vevői oldalnak - bár persze minden lehet, lehet csak a hozzám hasonló longhoz ragaszkodókat akarják mindenáron kistoppolni.
#18735: jaja, screenshotként, nem közvetlen tőle. Keményen tolja és vannak mögötte repik, kíváncsi vagyok, valamelyik elnökesélyes repi beáll-e mögé és lesz-e a buliból impeachment.
-
válasz
kardkovacsi #18725 üzenetére
Plusz jött még a hír, amit fentebb linkeltem a masszív kínai túltermelésről és amit a kolléga írt a ritkafémekről. Ez a kombó ma nagyon üt. Viszont a hírek az asztalon vannak, szóval nem biztos, hogy zuhan is tovább/a mai napra zsebelném is befele a profitot a shortból mielőtt jön valalmi világmegváltó, de ez én vagyok
-
válasz
kardkovacsi #18692 üzenetére
Túl egyértelmű sztem, hogy igaz legyen. Short állományra kukkants rá ha lehet, és ne menj oda, ha tömeg van
-
válasz
kardkovacsi #18684 üzenetére
Látom, foglalkoztatottsági adatok miatt hisztizik. Mondjuk aki azt a 111k előrejelzést oda berakta, az se volt józan...
-
válasz
kardkovacsi #18681 üzenetére
. Kb azt árazzák, hogy Xi-vel akar találkozni, amiből lesz egy Big Beautiful megállapodás, ami persze tökéletes lesz, mert Trumpó köti, az autoriter vezetőkre meg amúgy se mer soha csúnyákat mondani.
Közben azért a délelőtti pluszt természetesen beadták, de még kérdéses, hogy pánikolva-ajtótkeresve összeomlani akarnak-e, vagy csak a longokat kirázni ATH előtt. Utóbbit gyanítom inkább (+azt is, hogy ATH előtt lesz még pár kirázási próba)
-
válasz
kardkovacsi #18677 üzenetére
Én nem vettem észre újat, elvileg ide tolja az okosságait.
Legutóbbi piacreleváns: "I like President XI of China, always have, and always will, but he is VERY TOUGH, AND EXTREMELY HARD TO MAKE A DEAL WITH!!!"
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
kardkovacsi #18662 üzenetére
Kérdéses, hogy a lakossági/vállalkozói hitelekre ez az inflálódás milyen hatással fog bírni.
-
válasz
Musktól egy retweet, USA államadósság+a kommentek között is van pár informatív:
Ez szvsz masszív pénzromlást definiál, aminek egy részét láthattuk már (aranyárfolyam), másik részét még nemigen mutatta a piac. A részvényekre szvsz nem feltétlen végveszélyes ez: ha értéktelenedik a pénz, akkor értelmezésem szerint drágább lesz céget venni. Persze inflakorrigált indiket nézve már lehet változik az ábra.egyik komment: 2000 óta USA adóssága kb 6x-osára nőtt, miközben GDP-je csak 180%-al, lakossága meg csak 18%-al. Az egy főre, egy megtermelt $ érték GDP-re eső adósság brutál megnőtt.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Az elmélet az, hogy a stimulstól majd az USA kinövi az adósságát. Scott Bessent ebben hisz.
Vagy bejön, vagy összeomlik a pénzügyi rendszer. -
válasz
Russelt rendesen megcibálták ma, +1.5%, a nagyok közel 3x-osa. Ez igencsak jó étvágyat jelez.
-
j0k3r!
őstag
válasz
kardkovacsi #18658 üzenetére
Én is arra tippelnék, hogy vásárolnak, főleg hogy jön a negyedév vége (window dressing)
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18616 üzenetére
Ez érdekes. A nagy kérdés, hogy akkor ki veszi ennyire az USA piacot, ha - elvileg - se a külföld, se az intézményi befektetők nem igazán? (Utóbbiról nem vagyok meggyőződve azért). Az USA retail egymaga vitte el a hátán az elmúlt 1+ hónap emelkedését?
Az az USA retail, ami már eddig is rekord mértékű tőzsdei kitettséggel rendelkezett?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook
- Milyen program, ami...?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged