Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- D@reeo: OlvasóMester - vágólap felolvasó alkalmazás
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngaba
aktív tag
Én nem adtam el semmit, a (másik) topic bölcsességének megfelelően... Remélem, nem fogom megbánni.

-
ngaba
aktív tag
Hú, micsoda OFF-tenger.
-
ngaba
aktív tag
Matekból sem rossz az AI:
https://arxiv.org/abs/2511.02864 -
ngaba
aktív tag
válasz
axioma
üzenetére
https://elemzeskozpont.hu/hogyan-adozunk-reszvenyek-osztaleka-utan-2025
"Fontos azzal is tisztában lenni, hogy bizonyos esetekben van felső határa a szociális hozzájárulási adónak. A SzocHo köteles jövedelem (pld. osztalék) azon része után kell csak SzocHót fizetni ami az összevont adóalapodat a tárgyévi minimálbér huszonnégyszerésére egészíti ki. Ha a tárgyévben az összevont adóalapod eléri a minimálbér huszonnégyszerését, akkor tőkejövedelmek (pld. osztalék) után már nem kell megfizetned a SzocHót."
Szerk.: Amit Te írtál, az szerintem TBSZ feltörésére vonatkozik.
Szerk2: "Továbbá a Szocho tv. 5. § (3) bekezdése alapján az EGT országok mentesülnek a szochófizetés alól:"
-
ngaba
aktív tag
Amúgy most hogy nézegettem az adózást, felmerült bennem a kérdés, hogy miért jobb az accumulating ETF az osztalékfizető ETF-nél, ami ugye szentírás itt? Az osztalék ugyanúgy adózik, mint az árfolyamnyereség, csak van rajta szocho is (aminek van felső határa, és a munkabéremmel már elérem). Azért, mert a kifizető is levon az osztalékból? (15%-nál többet, és nehéz "utánajárni"?)
Mert accumulating esetben lehet, hogy duplán adózik (amikor kifizették az osztalékot az ETF-nek + te az árfolyamnyereség miatt.)
-
ngaba
aktív tag
Egy előnyét látom annak, hogy forintban bukók az USA kötvényeim:
Adózásnál szembe tudom állítani a bukót a részvényeken elért nyereséggel, míg ha USD-ben parkolt volna ez a pénz, akkor többet kellene adóznom (pedig több USD-m lett, mintha parkolt volna a pénz). -
ngaba
aktív tag
Ez még a régi indexről egy portré róla, amikor még tök ismeretlen volt: [link]
Ebben is az van, hogy a képességeit mindenki elismeri, más bajok vannak vele.Szerintem EU-s pénzek nélkül, magas kamatkörnyezetben senki nem csinált volna itt csodát. (Plusz nyilván egy csomó politikai kérést teljesíteni kell.)
-
ngaba
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
"Ezért van az, hogy "végtelenre"/évtizedes hosszan kitartásra csak index ETF-eket veszünk, tőkeáttét nélkül."
Akkor most realizáljam a 48.8%-os Vodafone nyerőmet? Tényleg fogalmam sincs, kis összeg. (Régebben kérdeztem itt - nem találom -, hogy játszós pénzből mit vegyek. Ezt vettem, nem valami mémrészvényt.)
-
ngaba
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Lehet, hogy az EU mégsem annyira gyenge... ?
-
ngaba
aktív tag
válasz
Ringman
üzenetére
Amit tudunk:
- a Tisza fő gazdaságpolitikusa az NGM államtitkára volt 2010-2011 között.
- SZJA-csökkentést és ÁFA-csökkentést ígértek.
- nem ígérték meg a különadók, tranzakciós illeték stb. csökkentését.Kötve hiszem, hogy a Tisza látható megszorításokat fog csinálni. Marad a rejtett megszorítás. (Bár engem az is meglepne, ha a Tisza nyerne, és simán átadnák neki a hatalmat.)
-
ngaba
aktív tag
A portfóliómban az USA állampapírok a dollárgyengülés miatt bukók (forintban). Jobban jártak a 100% rv. vagy 100% MÁK portfóliók.
-
ngaba
aktív tag
Én nem értem, hogy mire ez a nagy optimizmus a piacokon.
-
ngaba
aktív tag
Miért van az, hogy pl. az UBS Global Gender Equality UCITS ETF-hez semelyik tőzsdén nem találok árjegyzőt IBKR-rel (néha van a svájci tőzsdén 6% bid-ask spread)? Pedig a UBS-nek vannak teljesen normálisan kereskedhető ETF-jei is, pl. a WRDA kis spreaddel megy.
Nem kellene ezt valamilyen doksiban leírni, hogy kötelességük max x% spreaddel beállni árjegyzőnek, ha nyitva van a tőzsde? Ennyi erővel a JPGL árjegyző is eltűnhet bármikor.
-
ngaba
aktív tag
Van ingyenes oldal, ahol ETF-ek tracking difference-ét meg lehet nézni naprakészen? Eddig a trackinsight-on nézegettem, de sajnos fizetős lett.
-
ngaba
aktív tag
Én nem csináltam semmit, ahogy ezen a fórumon tanultam.
(Majd kiderül, hogy jól tettem-e: az IBKR portfólió mínuszban per pill.)
-
ngaba
aktív tag
Az én stratégiám az, hogy nem csinálok semmit. Majd kiderül, hogy jól jártam-e vele.
Épp -0.79%-on áll a portfólióm egyébként.

-
ngaba
aktív tag
Az én IBKR portfólióm JPGL-estül, DTLA-stól, mindennel együtt nulla profiton áll kábé. (De én későn kezdtem az itteniekhez képest.)
A MÁK jobban hozott.

-
ngaba
aktív tag
AI-ról: Tudom, hogy a portfólió managerek nem értenek semmihez, de az IQSA aktívan kezelt ETF-emből tegnap kihajították a MSFT-ot, és a Google-t rakták a helyére. Meglátjuk.
-
ngaba
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
Volt már sokkal magasabb prémium is anno a lakossági papírokon az intézményiekhez képest (sőt, még a bankok is kaptak prémiumot, ha állampapírt adtak el a kisbüfinek). Akkor az volt a mondás, hogy a kisbüfi itthon költi el a kamatot, ÁFÁ-n és hasonlókon visszajön.
Ezek szerint ez az irányvonal változott, vagy hát pontosabban eléggé ÁP-ra lett szoktatva a lakosság.
-
ngaba
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
"Most hogy ebben volt-e kormányzati nyomás, vagy itt vegytisztán Matolcsy hübrisze volt a ludas, azt valszeg sose fogjuk megtudni."
Szerintem volt. Matolcsy szakértelméről megvan a véleményem, de azért az MNB-ben értelmes emberek vannak.
A másik oldalról meg az volt a gusztustalan, hogy a kormány az MNB-re kente az inflációt, a letörését meg saját érdemüknek állították be.
+ Az MNB legalább korrigált...
-
ngaba
aktív tag
válasz
aAron_
üzenetére
Megnéztem a múltkori portfóliós podcastben. Alapvetően nekem is szimpatikus, de az után a podcast után elgondolkodtam, hogy ez azért van-e, mert mondott valami nagy megfejtést, vagy inkább csak az önbizalma / mutatott imidzs miatt érzem csak így.
Mindenesetre a jó PMÁP-ot én korábban lezártam volna. A vége felé beszállóknak ez már indokolatlan reálhozam volt szvsz (mondom ezt úgy, hogy én is jól jártam vele).
-
ngaba
aktív tag
-
ngaba
aktív tag
Na, a mai napon a portfóliómban az OPEN (nem realizált) nyeresége végre lenyomta a JPGL-ét, pedig az OPEN-t magasabb tőzsdei áraknál vettem. (De legközelebb akkor is JPGL-t veszek.)
Persze amíg ez nem így volt, addig nem írtam ide ezt a kommentet (megerősítési bias, vagy mi), de nagyon együtt mozogtak.
És tényleg úgy gondolom, hogy valami randomszerű portfólió a legjobb, minél kevesebb felesleges tranzakcióval. Az islamic investing ETF-eket is nézegettem, ellenpontnak.
A market cap ETF-fel az a bajom, hogy a Mari nénik pumpálják fel vele az árakat, a rationalreminderes SCV, value stb. faktoros ETF-eket meg a profik. Ha egy "képlet" "működik" a tőzsdén, az azon nyomban saját maga ellenségévé válik, amint széles körben ismert lesz.Tudom, ezt a vitát már sokszor lefolytattuk, sokak szerint nincs is index/befalap bubble, de szerintem van.

-
ngaba
aktív tag
válasz
pictigjis
üzenetére
Ha a fogyasztást vissza akarják fogni, ahhoz jó lesz a magas kamatszint is. Az erős dollár miatti import versenyelőnyt meg visszavetik a vámokkal.
Apropó, a forint hasít. Az MNB-elnök búcsúja? Leviszik vajon 400-ig az EURHUF-ot? (Szerintem ennek fundamentális alapja nincs.)
-
ngaba
aktív tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Az orosz-EU közeledéshez a minimum az, hogy Putyin lelép. De még valószínűleg az sem lesz elég, mert az elfoglalt területeket nem fogják visszaadni, úgy meg nehéz lesz kibékülni velük.
Nem kell standard Linux. Elég, ha az állami intézményekben kötelezően áttérnek Linuxra (úgysem tudjuk, hogy a Microsoft hová mit szivárogtat). Kezdő válaszlépésnek elég + FB/Google hirdetéseit megadóztatni, úgyis ezen szenved az egész digitális média, hogy elvitték az összes hirdetési forrásukat.
-
ngaba
aktív tag
válasz
bandus
üzenetére
Nem akartam válaszolni rá, de két hsz után mégis: Azért elég régen volt olyan, hogy az összes nagyhatalom nyíltan terjeszkedni akar, és már szavakban is tojik a környezetvédelemre. Plusz ilyen irányba mutatnak a dolgok a legtöbb országban épp, Európában is, ez egy folyamat. (Nem azt mondtam, hogy eddig béke honolt a Földön.) De ki tudja, lehet, hogy valami jó dolog fog belőle kisülni...
P.S. Ha még egy országban nyer egy magát kívülállónak hazudó jelölt, világgá rohanok. (Jellemző, hogy nálunk is egy ilyen ember az egyetlen népszerű alternatíva hosszú idő óta. De itt az az unikum, hogy a 15 éve kormányzó párt is annak hazudja magát.)
-
ngaba
aktív tag
válasz
Ixion77
üzenetére
"Atyavilág milyen időket élünk. És ez csak egyetlen nap volt. Hátra van még ebből közel négy évnyi..."
Hát, régen volt a világ ennyire nyomasztó hely...
Lehet amúgy, hogy mi még tényleg megérünk egy komolyabb háborút is. Nagyon arrafelé mennek a dolgok. Úgy tűnik, hogy az emberiség elfelejtette milyen az (az átlag szavazó úgy képzeli, hogy a fotelből nézi, és drukkol, mint egy focimeccsen, vagy mint amikor valami háborús játékot játszik a gépen).
-
ngaba
aktív tag
válasz
lemusz
üzenetére
Tavaly meg az USA menetelt, kb. minden más kullogott mögötte. Ezt ennyire pontosan nem lehet előrejelezni.
Igazából nem is értem, hogy Ti miért vesztek ennyire specifikus ETF-eket, ami mondjuk a DAX-ot követi... Azért mert olcsók (kicsi a TER), és több ilyenből próbáltok valami diverzifikált földrajzi lefedettséget csinálni?
-
ngaba
aktív tag
válasz
üzenetére
1) Nekem is vannak előítéleteim a kínaiakkal szemben, de az azért nem annyira meglepő, hogy az OpenAI nem azt jelenti be, hogy hú, de remek, jobb mint a miénk. (Hanem véletlenül pont az az érdekük, amit bejelentettek.)
2) Az, hogy nyílt forrásúvá tették, az azért pluszpont. Persze, ha "lopott" az egész, akkor ez sima warez, ha saját munka nagyrészt, akkor köszönet. (Valószínűleg a kettő keveréke lehet.) -
ngaba
aktív tag
válasz
aAron_
üzenetére
Nem, engem az érdekelt volna, hogy az UCITS bond ETF-ek világában ez egy vállalható USD kötvénypakk-e, akár rövid távra. (A visszaváltott PMÁP felét toltam be ide, elkezdtem devizásítani a kötvény lábat. DTLA meg VUCF már van.)
Az USD devizakockazázatot futom én. Tudom, hogy hosszú távon gyengülni fog az USD, de rövidtávon előbb lesz EUR kamatcsökkentés szerintem, és az EUR kamatok már most sem túl vonzók. Meg a kötvényláb inkább biztonságból van, és az USD tipikus menekülődeviza. EUR kötvényem nincs sok, ami lehet, hogy hiba, csak a PEMÁP beszántása előtt vett kisebb adag a Kincstárban.
-
ngaba
aktív tag
válasz
bandus
üzenetére
Ez igaz, amit írsz, de valahogy a jelenlegi társadalmi és politikai berendezkedésben az etika nem igazán szempont. (A választó leszavazza a politikust, ha...)
Egy apró hülye személyes példa. Elromlott a szendvicssütőnk, ás kitaláltam, hogy veszek valami "egészségesebbet". Tudatosan. A probléma nagyságához képest elég sok időt beleöltem ebbe, és teljesen feleslegesen. Eleve, a legtöbbször mint vásárló alig tudod kideríteni, hogy pontosan milyen bevonat van rajta. Vannak mindenféle kamu elnevezések, de a Titanium bevonat nyilván nem titán. Stb. Utánaolvasol: se a teflon, se a kerámia nem igazán jó, más meg nincs, eldöntöd, hogy a leírás alapján Te melyiket találod "veszélyesebbnek". Végül egy "márkásat" vettem (a kínaihoz képest meglehetősen drágán), mondván, hogy talán a nagy gyártó nem engedheti meg a hírnevének, hogy a mai kínálathoz képest veszélyeset áruljon, de valószínűleg csak a marketingköltségét fizettem ki az árban.
És persze nem 1 db szendvicssütőn múlik a világ, de a hétvégi nagybevásárlásnál nem fogsz minden terméket átbogarászni, ahogy az sincs ráírva a pulóverre, hogy ezt most gyerekekkel gyártatták, vagy a világ legjobb munkahelyén. Stb. Na mindegy, ez csak ilyen rant-féleség. Egyszerűen olyan a rendszer, hogy te, a vásárló, aki tulajdonképpen döntesz egy cég jövőjéről, nem látod azokat az erkölcsi szempontokat, ami alapján te erkölcsileg is mérlegelhetnéd, hogy akarod-e, hogy ez a cég fennmaradjon.
-
ngaba
aktív tag
válasz
üzenetére
A pénznek nincs szaga. Egyébként a tőzsde is elég demoralizáló; szépen megmutatja a mohó/önző emberi természetet...
Kitör a háború => Nyomás hadiipari céget venni, egymást tapossa a beáramló pénz.
Trump nyer => Tesla árfolyam, Trumphoz köthető dolgok az egekben.A kapitalizmus amennyire hatékony, annyira lélektelen:
Te a boltban is alapvetően a pénztárcáddal döntesz, és jó eséllyel a megvett (olcsó) pulóver az, ami a legkárosabb a környezetre és a munkavállalóra is; az olcsó serpenyő meg rád. De ez szépen el van rejtve előled egy "üzleti döntésbe" a kassza előtt.
Hasonlóan, amelyik cég túl széplelkű, az egyszerűen elbukik; már szerintem fel sem merül, hogy akármelyik cég erkölcsi okokból ne a neki üzletileg legoptimálisabb döntést hozza.
Tehát a piszkos munka egyik részét a CEO-k és igazgatótanácsok végzik, a másik részét a kisemberek a kassza előtt, de utóbbiak legalább nem tudnak róla. -
ngaba
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
Én nehezen hiszem, hogy _hosszú távon_ megmarad ez a monopolhelyzet. Egyszerűen ellentmond a piacgazdaságnak. (Kivéve, ha itt akkora befektetés kell, hogy a versenyben leeső profittal kb. soha nem térül meg. De egy AMD-nek szerintem ez nem megugorhatatlan.)
Engem inkább az érdekel, hogy az AI-nak milyen hatása lesz a többi (nem tech) cégre. A small cap faktorban amúgy is egyre kevésbé hiszek, de ha bejön valami új, forradalmi dolog, azt először a nagyok tudják hatékonyan beépíteni az üzemmenetbe, így inkább a big cap cégekre fogadnék első körben.
-
-
ngaba
aktív tag
válasz
Valkolaci
üzenetére
A "Fund currency” az a vételi deviza vagy az alap elszámoló devizája.
Utóbbi. Sok ETF-et a londoni tőzsdén is meg lehet venni USD-ben, a XETRA-n meg EUR-ban.
Az EUR-os dolgokat GETTEX-en vedd (kényszerítsd az IBKR-t), az USD-seket a londodin. Ezek a legolcsóbbak, de előtte nézd meg a spreadet. Ha a londonin jóval kisebb a spread, akkor ott vedd, az IBKR automatikusan átkonvertálja a devizádat vételkor kb. ingyen, a vételi devizának nincs sok jelentősége. (Ígyis úgyis USD kitettséged lesz USA állampapír esetén.)
-
ngaba
aktív tag
válasz
gedikart
üzenetére
Nem olyan egyszerű direkt kötvényt venni magyarként (se itt, se pf fórumon nem találkoztam senkivel). Az adózása rosszabb, mert szocho is van rá.
Román állampapírt venni most kockázatos, ezért magas éppen a kamata. A hosszú papírokkal nyerni is lehet, amikor lefelé megy a kamatszint, de a papír árfolyamváltozására azért mindig rárakódik az aktuális hozamszintnek megfelelő kamatozás is (az accumulating jellegből), tehát itt valamennyire kivételesen felénk lejt a pálya ebből a szempontból.
De ezeket a kérdéseket a "Mibe tegyem a megtakarításaimat?" topicban kellene kibeszélni inkább...
-
ngaba
aktív tag
válasz
Valkolaci
üzenetére
TBSZ-en vagy? Mert ha nem, akkor az sem biztos, hogy érdemes kötvényt / kötvény ETF-et venni. Ugyanis az adózás forintban átszámolva megy! (Amikor eladsz egy ETF-et, akkor a vételi árat és az eladási árat is forintba kell átszámolni az aznapi árfolyamokon, és ez a forintbelî különbség adózik.)
Tehát: Ha "cash is the king" alapon az értékpapíszámlán tartasz 5000 $-t, és a forint gyengül 10%-ot, akkor nem adózol. Ha veszel belőle kötvény ETF-et, tartod negyed évig, és az "kamatozik" $-ban 1%-ot, miközben a forint gyengült 10%-ot, akkor az eladás miatt keletkezik egy több mint 1.5%-os adókötelezettséged. Az előző scenárióhoz képest (tehát $-ban számolva) veszteséged van...Az árfolyamspekához nem tudok segítséget adni, van itt a topikban, aki 0.8-as EURUSD-re számít. EUR-ban most kisebb a kamat, arra a XEON-t szokták ajánlani. De általánosságban elmondható, hogy az ultra short, overnight, 0-3 month stb. államkötvény ETF-eket keresed (IE kezdetű, accumulating...). Ezek az aktuális kamatszintet követik, azt is beleértve, hogy ha lecsökkennek a kamatok az év második felében, akkor az év második felében az ETF-ed is ezzel a lecsökkent kamattal fog kamatozni.
És minél nagyobb (várható) kamatszintű ETF-et találsz (vannak ugye vállalati kötvények is), annál kockázatosabb, ingadozásra hajlamos. A morningstar.co.uk-ba bepötyögve az ISIN-t, a Portfolio fülön rengeteg infót találsz a kötvény (és részvény) ETF-ekről is, pl. a hitelminősítők értékelését is.
A tervezett portfólióról: Szektor ETF-et itt nem szokták ajánlani (eléggé lottó), szerintem neked egy VWCE bőven elég. Ha a topic bölcsességét magába foglaló ETF-et keresel, akkor JPGL (is).
-
ngaba
aktív tag
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Nem. Ez nem így műkődik, ez nem jár le, hanem az alapban (kb.) minden időpillanatban olyan USA kötvények vannak, amelyek 1 éven belül járnak le, folyamatosan vesznek újakat, ahogy telik az idő. (Ha például 7-10 year bond ETF-et vennél, ott még dobnak is ki olyan kötvényt, aminek túl lerövidül - 7 év alá esik - a futamideje.) Itt az a hozamod, hogy drágábban adod el, mint ahogy vetted (közben a kifizetett kamatokat visszaforgatta magába + ugye a kötvények árfolyama is változik közben).
Ha olyat szeretnél, ami egy adott időpontban lejár, azaz az ETF megszűnik, és megkapod az értékét, akkor arra keress rá az ETF keresődben, hogy iBonds. Ezeket 2025 Dec, 2026 Dec stb. lejárattal lehet venni. (És ezek működnek jobban úgy, mint egy igazi kötvény: Minél közelebb a lejárat, annál kisebb volatilitás képzelhető el.)
-
ngaba
aktív tag
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Mondok néhány szempontot, de dönteni neked kell:
Pro: A Vanguard-osnak kisebb a TER-je (0.05% vs. 0.07%). De nem csak ez számít (vannak rejtett költségek is, sőt akár bevétel is lehet), és ahogy nézem, justetf-en az iShares hozamban egy picivel mégis veri a Vanguard-ost épp, kb. minden időintervallumon.
Contra: Az iShares verzió nagyobb ETF, nagyobb lehet a likviditása is, az általad favorizált tőzsdén nézd meg, melyiknek kisebb a bid-ask spreadje. (De ebben szerintem nem lesz érdemi különbség, mindkettő hatalmas.)
Pro: A Vanguardot kisebb címletekben lehet venni, kevesebb maradék pénz marad a számlán.
+1: Nekem Vanguard ETF-em nem volt, amikor vettem, BlackRock (iShares) pedig már igen. Kicsit diverzifikáltam a szolgáltatók között.
+2: A justetf tévesen írja, hogy a VUCF full replication, az is csak sampling. Ebben nincs látható különbség köztük. -
ngaba
aktív tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Á, az nyomta le az nvidiát, hogy pár hete vettem IQSA-t, amiben sok az USA tech.

Igazából a portfóliómban az USA az indokoltnál kisebb súllyal van (volt), és úgy voltam vele, hogy egy (olcsó) aktívan kezelt ETF nekem lelki könnyebbség, még ha ők sem lesznek ügyesebbek, mint én, de legalább elvileg jobban értenek hozzá. (Nekem pár hete is az volt már a fő kérdés, hogy mikor fog az USA tech beomlani, de ilyen gyors helyzetváltozásra nem számítottam a tech milliárdosok Trump mögé sorolása után. És persze tavaly is nézegettem az IQSA-t, de nem vettem, csak a watchlistben láttam, hogy rakétázik...)
-
ngaba
aktív tag
válasz
Valkolaci
üzenetére
Ha USA államkötvényt akarsz, akkor venned kell USD-t, ami most épp elég drága. Minél rövidebb lejáratú kötvényeket veszel, annál kisebb mértékben tud csökkenni az árfolyama, és annál jobban fogja követni az USA rövid kötvény hozamokat.
Erre jó az, amit írtál,
iShares USD Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF (Acc) IE00BGSF1X88
Nekem VUCF van erre:
Vanguard U.S. Treasury 0-1 Year Bond UCITS ETF (USD) AccumulatingAz EUR kötvények (kisebb árfolyamkockázat) meg kisebb hozamúak (alacsonyabb az európai kamatszint). Ez van.
IE kezdetű ETF-et vegyél, LU kezdetűt ne, az többet adózik a háttérben.
-
ngaba
aktív tag
Én 1-2 év múlvára számítottam, és igazából most is arra.
Előbb van az "anyjuk, meggazdagszunk, beszállunk a mesterséges intelligenciába" szakasz, aztán elfogy a pénz / elkezdenek gondolkodni az okosabb emberek azon, hogy nem fizettek-e túl nagy árat az aranytojást tojó nyúkért.
-
ngaba
aktív tag
"Azert hajszolja az emberiseg a fejlodest, mert az elet tele van szenvedessel, es mindenki kevesebbet szeretne belole."
Ez olyan szép, mintha valami amerikai CEO mondta volna.

A valóság sokkal inkább az, hogy azért hajszoljuk a növekedést, amiért az állatok szeretnek "sportolni": Kegyetlen verseny van, és ez kell a túléléshez.
-
ngaba
aktív tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Lehet, hogy az EU-nak van igaza... Mire fel hajszolja az emberiség ennyire a fejlődést? Ti személy szerint minden évben szeretnétek 5%-kal jobban teljesíteni? Az EU olyan, mint egy alapvetően elégedett ember, akinek fontosabb az, hogy ha nem muszáj, ne tegyük tényleg teljesen tönkre a bolygót és magunkat (bár, már valószínűleg sikerült - a mikroműanyagok hatásait is csak most kezdjük megismerni, stb.). Persze klímavédelem ügyében igazatok van, ez a széllel szemben pisilés.
-
ngaba
aktív tag
válasz
szabi__memo
üzenetére
Szerintem ha sokáig folytatja, pl. mellékhatásként európaiság tudata lesz az EU állampolgárainak, ami eddig nem nagyon volt.
-
ngaba
aktív tag
válasz
szabi__memo
üzenetére
Ez a 4 év se lesz unalmas... Nyíltan úgy viselkedik, mintha az egész bolygó elnöke lenne.
-
ngaba
aktív tag
Kötvényspecialistáktól kérdezem (pl. aAron...
)Az iShares USD Floating Rate Bond UCITS ETF USD (Acc) kötvény ETF-ről mit gondoltok? (Ticker: FLOA) Vennétek most, ilyen erős dollárnál?
A kötvény lábba kellene, ami viszonylag biztonságos 1-2 évre is akár, emellett tűrhető hozammal a biztonságos kötvény ETF-ek között. DTLA már van, ez most nem árfolyamspekára kell, hanem a PMÁP kiváltására.
2025-ös vagy 2026-os iBonds ETF-eken is gondolkodtam, ahol ugye a fix lejárat alapvetően szimpatikus, csak épp adózási okokból nem (muszáj realizálni, ráadásul decemberben)...
-
ngaba
aktív tag
válasz
szabi__memo
üzenetére
Továbbra is az az érzésem, hogy ha az EU sarkára áll, a kölcsönös bezárkózás jobban fog fájni az USA-nak. Nekik vannak világuraló multijaik, amelyeknek az EU nagy piac, és nem fordítva. Az EU meg lassan így is úgy is kénytelen lesz belátni, hogy nem az autógyártás fog felvirágoztatni minket.
-
ngaba
aktív tag
"Az, hogy a melós fizet mindent, az nonszensz, komolyan," Pont az ÁFA az, amit mindenki fizet, a nyugdíjas és a munkanélküli is. (Egyébként a fogyasztási adóztatás szép neoliberális húzás, de mi inkább Brüsszelben üldözzük őket.)
Az ingyenes utazást elég levinni valami jelképes összegre (lxion leírta, hogy miért), hogy az ingyenesség ne generáljon felesleges utazásokat. Na, az ingyenes utazás 100%, hogy marad: Keveset lehet spórolni vele a népharag mértékéhez képest.
-
ngaba
aktív tag
Most így a PMÁP kamatfordulón elgondolkozva, a magyar államnak most az lenne a jobb (rövid távon), ha a PMÁP pénz a fogyasztásba áramlana (pörgeti a gazdaságot + adóbevétel), és külföldi hitellel pótolnák. Szóval az is lehet, hogy nem lesz mézesmadzag...
-
ngaba
aktív tag
válasz
aAron_
üzenetére
Teljesen nyilvánvaló, hogy az emberiség nem sokat tesz a felmelegedés megállításáért és a Föld megmentéséért a szép szavakon túl (amik ingyen vannak). Ezért ennek megfelelően viselkedő politikusokat választanak meg. Olyanok vagyunk, mint az okos sáskák.
Hogy mi lesz? Majd kiderül...
-
ngaba
aktív tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Szerintem a szükség nagy úr, majd kitalálnak valamit.
Az USA-t is vállalkozó szellemű európaiak alapították kábé.Azt is minden elemző elmondja, hogy jaj, hát a marakodó európai országok nem tudnak összefogni, közös hadsereg sincs. De ha valami külső hatalom benyögné, hogy akkor én most elfoglalom az EU-t, és látnánk, hogy mittudomén Görögországon keresztül nyomul be az ellenség, mint kés a vajon, mindjárt mindegyik ország odacsoportosítaná remegő térddel, amije van.
Szerintem az amerikai IT sokkal jobban függ az EU döntéshozók jóindulatától, mint amennyire mi függünk tőlük. Mi egy szép nagy piac vagyunk, az USA-nál nagyobb lakossággal. Pénzért a kínaiak adnának hardvert, Facebook, Android stb. kiváltható. (A FB nevetségesen könnyen.)
-
ngaba
aktív tag
válasz
HussarF
üzenetére
Az EU is be tudja tiltani a Facebookot. (A Google szolgáltatásai szerintem egyelőre nélkülözhetetlenek.)
Én amúgy azt az egy pozitív hozadékát látom annak, hogy az USA esetleg elkezd szívózni az EU-val, hogy az EU kénytelen lesz összekapni magát. (Pl. chipgyártás nem ártana ide sem.) Az orosz háborúra sem olyan tutyimutyin reagált az EU, mint ahogy előzetesen várták volna a megmondóemberek. -
ngaba
aktív tag
Bizony. A feleségem szereti a szerencsejátékot (születésnapjára szoktam neki venni sorsjegyeket is), én meg az IBKR-t nyomogatni (én meg kaptam Az intelligens befektető könyvet tőle).

Egyébként a feleségem "női megérzései" szerintem kábé ugyanannyiszor vagy többször jönnek be befektetéseknél, mint az én számolgatásaim, szóval ennyit az időzítésről és a stock pickingről.
A beszélgetésindító kérdés is úgy lesz eldöntve, hogy én megmutatom neki a szerintem elgondolkodtató lehetőségeket, és ő választ. -
ngaba
aktív tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
Pont ez volt az egyik első gondolatom Trump győzelménél (lehet, hogy ide is írtam), hogy addig vicces, hogy a Föld legerősebb országa nyíltan önző politikát kezd folytatni, amíg nem fordul meg a fejében az a gondolat, hogy "ha én vagyok a legerősebb, sok országot akár el is foglalhatnék".
Lehet, hogy 10 év múlva az apukák már azt tanítják a játszótéren a gyerekeiknek, hogy "ez az, vedd el a homokozólapátot". Ma még nem ezt tanítják (nem ezt a viselkedést tartja kifizetődőnek a társadalom), mégis ilyen politikusokra szavaznak. Érdekes.
-
ngaba
aktív tag
válasz
Drizzt
üzenetére
Azokra céloztam, akik arbitráltak, és vettek fel olcsó hitelt, hogy aztán bevágják PMÁP-ba. (És nyilván azért írtam, mert ők sem számítanak bele a lakosság eladósodottságába úgy, ahogy most beszélgetünk róla.)
Szerk.: De ezeken a topikokon is azt olvasom, hogy a(z olcsó) hitel az jó, akkor is, ha van sok megtakarításod (sőt, akkor igazán), szóval kérdés, hogy a 11 md hitelállomány mekkora része lett felvéve kényszerből. A mindenféle támogatott hitelek is legtöbbször azért lettek felvéve, mert "a hülyének is megéri".
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox tulajok OFF topicja
- Hosszú premier előzetest kapott az Arknights: Endfield
- Spórolós topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Ismét analóg billentyűzettel jelentkezett a Cherry Xtrfy
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kötelező frissítésnek számít a Microsoft legújabb csomagja a Windows 11-hez
- További aktív témák...
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- Xiaomi 14T Pro 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- 171 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
- AKCIÓ! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo X280 12" - i7 8550U, 16GB RAM, 256-512GB SSD, jó akku - számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ez most változott?