- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
Új hozzászólás Aktív témák
-
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #66 üzenetére
Oké, akkor ezt most rádhagyom. Byby
-
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #64 üzenetére
Mert 5,9ghz-en fut 1,42von?
Tessék, sajnos csak telóval tudtam.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #62 üzenetére
"Nekem ennyi fps-t kevesebb mint fele fogyasztásból csinál a CPU beállításom, de ettől most tekintsünk el."
Nem véletlen írtam, hogy a játék motorja egy fos.
Nem fogom tiltani az emagokat, sem a ht-t. Ram oldalról minden a mostanihoz van belőve, borulna minden más fesz. -
vezeralmos2
senior tag
Az lenne az igazi, ha kilőnéd az e-magokat, meg a HT-t. Akkor látnánk hogy mennyit tudnak a P-magok full frekvencián.
A mapon van kb. 100 fps pluszod a DDR5 sávszél miatt, de az normális. Kiváncsi lennék az 0.1% lowokra is azokkal a ramokkal.
Nekem ennyi fps-t kevesebb mint fele fogyasztásból csinál a CPU beállításom, gyakorlatilag többet eszik a képen a cpu-d mint a kártya. De ettől most tekintsünk el. -
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #60 üzenetére
Tessék, kilistáztam a Pmagokhoz és HT szálakhoz tartozó terheléseket.
-
vezeralmos2
senior tag
A kihasználtság az E-magokat is beleszámolja, amik nem csinálnak semmit.
170 watt cpu fogyasztás performance módban? LOL
Tehát cpu bottlenecked van, azért nincs kihajtva a kártya. Egyébként amúgy is csak kb. 30%-al erősebb a kártyád, mint egy 1080ti.
Amúgy kiváncsi vagyok, mennyi a max. fps, és mennyi a mapon, gyalogolva? -
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #58 üzenetére
Na akkor újra leírom, ennek a motorja egy f*s.
Van más kívánságod mielőtt ismét törlöm? 3.szorra nem rakom vissza.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #56 üzenetére
Nyugodj meg, este visszarakom és letesztelem. Nem tudtam akkor még, hogy a kedvedért még kell tárolnom 80gbos játékot amit az életben nem fogok többet elindítani.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #54 üzenetére
Közben töröltem eme remekművet. Majd napokban visszarakom egy tesztre.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #50 üzenetére
720p
-
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #48 üzenetére
Ha eme játékban képes volt a gpu-d kifutni magát 100-on, akkor viszont baromira valamit elbénáztál a mostani konfigodnál. A 12900ks egy erős cpu, 5800x3d szintet simán megüti gyárilag. Pöckölve még rá is ver játéktól függően persze.
Pölö: [link]
-
vezeralmos2
senior tag
A szűk keresztmetszet nem a mag számítási kapacitás, hanem az adatátviteli csatornák a GPU és a CPU magok közt(cache, IMC, ram, egyéb komponensek)
És mivel ez a processzoron múlik, ezért CPU PhysX bottleneck van, tehát ebben az esetben ezen a felbontáson nem tudja kihajtani a 1080ti-t, tehát CPU bottleneck van.
A másik dolog, hogy egy ilyen játék nem képes kihasználni ennyi szálat, de 8-at még teljesen.Ezért tud kisebb magteljesítménnyel több max fps-t az X3D proci, mert fel van pumpálva a cache, az javítja ezt a cpu PhysX tulajdonságot.
(egyébként az 5800X3D-m kihajtotta ugyanezen a beállításon pedig magonként alig volt erősebb mint egy 11900k. de azt eladtam) -
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #46 üzenetére
Hát akkor valamit nagyon nem jól lőttél be. Nálam vajsima volt a 13700kf-el 6400cl30-on, aztán 7200cl32-n, azán 8000cl36-on, majd a 14900kf-el 8000cl36-8200cl36on és most 8600cl38-on is.
Na, hát az alsó képből kettő dolog jön le. A ht-nak továbbra is durván van létjogosulsága, 54% kontra előtte ht nélkül 100%. Úgyfest kifut a 8 magból a progid.
A gpu mindkét esetben 85%-on ketyeg. Tehát itt szó sincs cpu limitről, a játékmotor egy f*s. Utóbbi képen szotyizik a cpu és a vga is ahogy vesszük. Ez nem hardverhiba. -
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #43 üzenetére
Dobj egy ilyen képet ht onnal is.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #41 üzenetére
Mutasd meg kérlek, milyen helyzetben hátráltat egy 12900ks egy 1080ti-t. Nagyon kíváncsi lettem. Jöhetnek a tesztképek.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #39 üzenetére
Ha játszol és gyenge a vgad akkor semmit. Ha tömörítesz akkor már látszik pl.
Na azt az ec menüt kéne aktiváld ha lehet. Az a valósat mutatja, amit a vrmnél mér. -
vezeralmos2
senior tag
Egyébként Te érzékelsz bármi különbséget a monitoron, ha a CPU 5.3 helyett csak 5.0GHz-el megy?
A Ringhez nincs nyúlva, az eskü gyári. A 12.gen automatikusan emeli a ring clockot ha tiltod az E-corekat.
A 13700k azóta faternál van, 64GB 3200c16-os HyperX rammal megfelelően működik, de gyorsabban nagyon nem szeret menni az a példány. -
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #37 üzenetére
Nem attól lett főleg kevesebb a fogyasztásod, hanem mert letiltottad még pluszba a 8 E magot.
Tehát P magok alulfeszelve, visszafogva a frekijük (kézifék behúz), 8db e mag letiltva és ráadásul a fogyasztás kijelzésed sem valós. Hibátlan!
Remélem a ringet is visszahúztad biztos ami biztos..Én még nem hallottam annyira ratyi 13700k-ról ami ddr4-be megakadt volna 4000mhz alatt. Ott valamit nagyon nem jól csináltál...
-
vezeralmos2
senior tag
-
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #35 üzenetére
Nagyon szép. A porshe-ből csináltál egy opelt.
Eme esetben kérdeznék: nem lett volna jobb gyárilag is egy opelt venni, amennyiben ez is bőven elégséges Neked?Más: Fix vcore-al mész vagy birizgáltad a dc ll-t? Mert tudtommal a strix die sense mér alapból (de ha socket sense akkor sem stimmöl) és biza a vid és vcore nagyon nincs szinkronban (vagy 0,07v difivel). És így amiről azt mondod hogy átlag 58w-ot látsz, az nagyon nem annyi. Mivel az svidből számolja. Nincs vrm out ha hwinfoban lejjebb görgetsz?
-
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #33 üzenetére
Akik rutinosak ebben(látom nem tartozol a halmazba), tudják fejből például, hogy egy P56E45R50(vagy ami a napi profilja) esetén mi a vmin cb23-ban pl. Ha ez növekszik, na akkor baj van.
Szívesen. -
vezeralmos2
senior tag
-
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #31 üzenetére
Mondjuk aki nem ért hozzá illetve nem ismeri a határokat az ne is benchelgessen ennyivel...
Nekem kettő raptorból kettő továbbra sem degradálódott, pedig van bennük jópár óra Y-cruncher... -
vezeralmos2
senior tag
Elsősorban nem az üzemi tartományon belüli magasabb hőmérséklettől függ a csíkszélesség degradálódásának a sebessége, hanem a feszültségtől, és az áramerősségtől, (egy tranzisztorra eső maximális teljesítménytől). Nyugodtan benchmarkolgathatod a sajátodat, ameddig akarod.
2. Igen, lehet így is értelme a processzornak. De úgy is lehet értelme, hogy én egy újabb technológiáért fizettem, ami többet tud és energiahatékonyabb. Nincs szükségem arra hogy 200 wattokon fűtögesek vele, mert amire kell megicsnálja 100 wattból.(Amit egy 9900k mondjuk 150 wattból csinált meg)
-
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #29 üzenetére
Általában nem lépi át a 65 fokot napi használatban nálam a cpu, nem küldöm agyba főbe benchmarkokkal 180-200 watton. De 180 wattal is még csak 80 fokos.
290w-al 75-77 fokos, 32 szállal. Bármikor agyba főbe benchmarkolhatom.Én így látom az értelmét eme processzornak..
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
zebra_hun #27 üzenetére
Mivel én szinte kizárlóag cache+imc+ram intenzív játékkal játszok már, nekem semmit nem jelent ha bekapcsolom az E-magokat, csak többet zabál tőle a gép.
Persze ha valami más engine-vel játszanék ott lehet lenne értelme az E-magoknak.
Igen, kazán, ha úgy van beállítva. Mint az AMD FX-9590#28fudi2002
Általában nem lépi át a 65 fokot napi használatban nálam a cpu, nem küldöm agyba főbe benchmarkokkal 180-200 watton. De 180 wattal is még csak 80 fokos. -
válasz
vezeralmos2 #25 üzenetére
Bocs, még mindig félreérted.
A RPL sokak szemében "kazán", "hűthetetlen" vacak.
Persze hogy nem az. Tudom nagyon jól, 3 Raptorom van.
Itt egy igen lehetetlen, ritka környezetet termemtettem, és úgy is hűthető kategóriába tettem.Amúgy megjegyzem, hogy butaságot csinálsz a kismagok kikapcsolásával. Legjobb dolog a sok kicsi bennük.
Fudi:
-
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #25 üzenetére
Szakértőnket olvashattuk...
-
vezeralmos2
senior tag
Ha az Assasin 3 nem tudja hűteni 230-240 watton a processzort, akkor ott nincs contact frame, túlfeszel a lap, túl meleg a gépház/a hőcsövek vízszintesek/ és/vagy user error van.
Csak egy apróságot nem vesztek észre, eddig is meg lehetett etetni ennyit bármelyik szénné húzott K-s processzorral az elmúlt 15 évben. Most annyi a különbség, hogy ezzel a szénné húzott alapbeállítással jönnek a cpu-k. -
fudi2002
nagyúr
Köszönjük a tesztet!
Sajnos csak most jutottam az elolvasásáig. Nekem azóta is 24/7-es (home szerverben) deepcool assassin 3-al teszi a dolgát a 13700k, de visszafogva 52/43/45-re. Nem mondom, hogy nem elég teljesítményre, de a vízhűtéses(akár aio360-420) 55/45/48 az igazi.
Szóval én úgy fogalmaznék, kompromisszummal használható kategória. -
Kisgépkezelő
senior tag
válasz
mefistofeles #21 üzenetére
Meg attól, hogy kultúrának tekinted e a csehszlovák grindcore-t.
-
hokuszla
senior tag
válasz
mefistofeles #21 üzenetére
-
Minden procit lehet léghűtéssel "kultúráltan" hűteni, amugy is ez óriási mértékben függ a felhasználás módjától. Aki a végleteket keresi az ne csodálkozzon a magas hőfokokon. Oda már jobb az AIO
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
vezeralmos2 #18 üzenetére
De itt van 0.13 offsettel is, 1.18v, stabil 178w-ot vesz fel
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
zebra_hun #16 üzenetére
Egyébként az atomfizikai határok tiszteletben tartása mellett semelyik processzort nem lenne szabad 4700MHz-nél nagyobb órajelen járatni, mert maga az órajel is lefaragja gyorsan a tranzisztorokat. Ezt valami sub fórumon olvastam hogy ha azt átlépjük akkor valami gyorsult atomfizikai folyamatok indulnak be a csíkszélességen, csak megragadt az infó. De alatta 4.2GHz-nél is volt valami fizikai határ, mittudom én nem vagyok atomfizikus.
De azt rendszeresen látom hogy a kis 13400F és társai is döglik, meg kiindulva a legjobb procikból, pl. 12700k, 9900k, 8086k, egyik sem megy 4.7 felett gyárilag, szóval biztos van benne valami. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
zebra_hun #16 üzenetére
Itt ezt tudja, terhelés alatt 1.163v vCore-t ír az alaplap, e-core nincs.
A 21 ezres pontszámot hozza ahogy kell. A 13700k kicsit több pontot hozott így, de abban meg gyengébb volt az IMC szóval pont kitörölhetem a plusz pontszámaival.
(Akinek szúrja a szemét, biost NEM fogok frissíteni, jó ez.)
[bios] [bios] -
válasz
vezeralmos2 #14 üzenetére
-
NvidiaRTX
őstag
válasz
vezeralmos2 #14 üzenetére
Ezen én is sokat agyaltam, amíg nincsen teljesítmény veszteség (throttling) addig nem mind1 hány fokos a cucc?
50C.. álmomban még alulfeszelve sem.
-
válasz
vezeralmos2 #12 üzenetére
Leírom röviden.
Ennek a lényege nem a Noctua D15.
A lényeg, hogy a RPL Default BIOS-on borzalom.
Ez semmi.
Döglesztő kánikula, árnyékban lévő hőmérőm szerint 32°C délután kint. Szobában 28.6 ha jól emlékszem, de a gép az ablakban volt, ömlött rá a brutál meleg.
Az 1200-es limitert is betettem.
Miért?
Mert csak azt olvasni, hogy a RPL kazán, még vízzel sem lehet hűteni, stb.
Nem a frászt nem.
Gyári teljesítménye felett hozott, ~80-82°C-on.
Idle 36-40° úgy, hogy minden energiatakarékos mód bekapcsolva aktív.
Szóval ez igen jó, főleg hogy mindenhol kazánozzák, illetve a lehetetlen hűteni kategóriába sorolják.
Már visszaraktam a vízhűtést, csak poén volt.
De 100°-os a RPL mindig, mindenkinek.
Én 8°-os vízzel is teszteltem, akkor is 100°-os volt. Gyárilag úgy vannak beállítva, az az alap. Ezért vhol megértem a kazánozókat, de azoknak fogalmuk sincs mit beszélnek.
Látható, még ilyen körülmények közt is hűthető.
Direkt nyitottam rá az ablakot, elviselhetetlen környezetet szimulálva.
23°-os szoba az jégverem ehhez képest.
A 90°+ meg borzalom. Egy proci legyen 50° max kiterhelve render alatt. -
vezeralmos2
senior tag
Értékelem az erőfeszítésed, a 13700k-t viszont nem értem hogy a D15 alatt hogy lehet 100 fokos 250 watton, amikor nekem egy Burst Assasin alatt 230 watton épphogy átlépte a 90 fokot 10 perc alatt, delid nélkül 23 fokos szobában. (a tesztet nem fogom megismételni, max vissza keresem) Az is lehet hogy rosszabb a biosod.
Nem lehet hogy itt is a fizika törvényei uralkodnak?
Úgy általában mindig igaz volt az összes processzorra, hogyha túlfeszeljük, akkor túlmelegszik.
Nekem pedig az újabb intel/AMD processzorokról az a véleményem, hogy ilyen tulajdonságokkal a cirkuszba valók, nem home felhasználásra. (hulladék forrasztás, gyárilag túlfeszelt profil, stb...) -
ergoGnomik
tag
Nem is tudtam, hogy "a Raptor Lake" = 14900K és 13700K...
-
-
Soderes
senior tag
Jók azok, csak nem ehhez.
Ez már bőven túl van Noctua D15 hütési képességein.Nekem egy Xigmatek Gaia van legalább 10 éve.
Végig kisért AM2-től egészen mostani AM4-ig.
Mindent stabílan tartott.zebra_hun : 253 W TDP max. Ezt már nem tudja megoldani a Noctua.
Legalábbis 1200 rpm gyári ventikkel már nem. Oda magassabb fordulatszámú venti kell. Kevés a cfm. -
Ronda, nagy, igaz. De beállítva még egy I9-et is meghűt úgy, hogy a kinti 32°-os levegőt direktbe rányitottam.
Egyedül a hangos jelzővel nem értek egyet. Jóval halkabb a társaitól. Tény, forogtak rendesen.
A fordulatban nem vagyok biztos, ugyanis a hozzá adott Y azt hiszem limitálja 1200 rpm -en. Azt beépítettem.
Rosszabbra számítottam. -
NvidiaRTX
őstag
Valaki máig meg van arról győződve, hogy ezek a böcek Noctua léghűtők még jók valamire. Hát nem. Ronda nagy dögök, hangosak és nem is hűtenek rendesen. (mint ahogy a többi márka sem)
Aki egy kicsit is igényes a kinézetre és szeretne teljesítményt is az minimum AIO-t vesz de abból is inkább a 360-asat.Nyilván egy légkondis szobában ahol fix 20C van elég lehet ez a böcek is de pl nálam nyáron 30C fok simán van a szobában még éjszaka is.
És még így is betakarózok nyakig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okos Otthon / Smart Home
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen légkondit a lakásba?
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Bittorrent topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- További aktív témák...
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged