- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Paxker315
veterán
válasz
concret_hp #12099 üzenetére
Bár így lenne. Meg bár arra tendálnánk, hogy csökken a szakadék. Itthon ez semmilyen esetre sem igazolható.
#12097 Vesa ez főleg az adott egyénen múlik. Magas színvonalon is lehet élni különösebb környezeti terhelés nélkül. És "nyomorban" is lehet kifejezetten romboló-szennyező mintákat kialakítani. Szvl teljesen észszerű elképzelés ez.
-
concret_hp
addikt
válasz
attiati #12095 üzenetére
szerintme néhány száz évvel ezelőtt nagyobbak voltak a társadalmi különbségek kb. mindenhol a világon, bár az is érdekes kérdés, hogy pontosan hogyan számoljuk? felső 10%, 1% vagy 0.1% vagy 0.001% vs kicsoda? vagyon? általános életkörülmények? utóbbiban kb. 99.99%nál jobban élek (meg kb. mindenki aki nem extrém szegény) aki a 20. század előtt élt valaha
van ugye az a verzió, hogy mindenki egyenlő, ami általában abba hajlik hogy mindenki csóró, de azért valahogy van egy nagyon szűk réteg aki mégsem (0.1-0.01%?).
ami a mai rendszerek mellett csökkenthetné az egyenlőtlenséget, azt általában pont a legszegényebbek szavazzák meg, hogy ne így legyen... pl. 2012 óta szűnt meg az adójóvásírás (minimálbér majdnem adómentes) és lett 1 kulcsos adó... bónuszként extrém alacsony társasági adóval.
-
-
Vesa
veterán
Mi lesz most a nagy hazai "akkunagyhatalmi" mesterterv vége, ha a többi is így dönt?
Csalódtak Európában: kivonul a kínai akkugyártó óriás
"Az Svolt közölte: a két németországi akkumulátorgyári projekt felfüggesztésével járó európai kivonulásról szóló döntést azért hozta meg, mert az európai elektromos járművek piacának fejlődése a felek elvárásainak nem felelt meg.
A kínai cég egyúttal megszünteti európai vállalatának és német leányvállalatának kereskedelmi tevékenységét, a döntés 2025. január 31-én lép hatályba – írja az Automotive News China." -
attiati
veterán
válasz
Vision #12092 üzenetére
"miért gond önmagában a társadalmi különbségek növekedése"
Nehéz önmagában nézni. De mondjuk az a gond a szétválással, hogy:
- irracionálisan nagy befolyásod keletkezik
- nem a közjó javára fordítod az előnyödet (vagy ha még vagyonosabbat nézünk, akkor az emberiség javára)
- jó időkben mindenkinek jó a maga szintjén. Rossz időkben viszont nem egyformán esik vissza, mert neked mondjuk eltűnik a vagyonod fele papíron, de kaviárt eszik a kutyád továbbra is. A szegényebb viszont beesik az élhető életszínvonal alá, vagy mondjuk nem jut kajához.
- az externális költségeket nem egyformán viseljük és te mondjuk függetleníteni tudod magad mindenféle külső tényezőtől (éghajlatváltozás és következményei). Mondjuk magánbirtokot veszel Hawaii-on, ahol teljes önellátásra rendezkedsz be. A másiknak meg nem jut víz. Ugyanazon a természeti erőforráson osztozkodunk, irracionális arányban.Hogyan tudsz tenni a rossz megítélés ellen?
- több jótékonykodással
- az emberiség fejlődését szolgálod
- lejjebb adsz a fényűző, környezetszennyező életből stb.
- több adót tolsz vissza a rendszerbe
Ezek teljesen önkéntesek és a többség nem teszi meg. -
Simia
junior tag
válasz
Vision #12092 üzenetére
A QE az szerintem unorthodox ezköz. A jegybankok
nem szoktak államkötvényt vásárolni, és főleg nem szoktak vállalati kötvényeket venni. A QE azt jelentette, hogy a jegybank közvetlenül finanszírozta az államot és a vállalatokat.Izlandon pl. hagyták a dolgokat összedőlni. Az is egy alternatíva volt a pénznyomtatásra, és sokkal orthodoxabb mint a monetáris fianszírozás. Amellett is szóltak érvek, meg amellett is amitvégül a világ nagyja csinált az USA-val az élen.
Nem hiszem hogy a QE-t összemosnám az EUs pénzekkel, bár a két dolog tényleg hasonló egymáshoz abban, hogy mind a kettő ingyenpénz amit lehet szarul meg jól is elkölteni. A modern monetáris elmélet szerint ha jól értettem, akkor a jegybak finanszírozhatja az államot, és ezt korlátlan pénzzel teheti meg. Csőd nem lehet belőle, mert akármennyi pénzt teremthet, és (nekem ez a rész a hihetetlen) nem is okoz inflációt. A MME hívei pont a QE-re mutogattak, hogy látjátok, lehet akár mennyi pénzt pumpálni, nem lesz infla. Szerintem tévedtek, mert lett infla, csak nem consumer price infla, hanem eszközár infla.
A társadalmi különbségek növekedése szerintem azért baj, mert a társadalom szövetét szedi szét. Egy társadalom akkor müködik, ha
a benne élők közöss éget vállalnak egymással, és van benne lehetőség a mobilitásra. A túl nagy különbségek ezeket a dolgokat nehezítik, vagy lehetetlenné teszik. Ez persze csak az én véleményem, de ugye szerintem a pénz sem lényeges, csak az hogy a világ mekkora szelete felett rendelkezel, tehát mások durva gazdagodása mindig kihúz valamennyit a "zsebedből" pont úgy mint az infláció, tehát lehetséges hogy én alapállásból elfogult vagyok....Vagyis részesülhetett volna (jobban is), ha olyan a gazdaságpolitika. Ez viszont nem a QE hibája, hanem a politikusoké.
Ja, és nyilván minden a politikusok hibája: a QE csak egy eszköz, önmagában nem hibás semmiért.
-
válasz
BlackV #12088 üzenetére
Igen, tudom, hogy nagy szemekkel néztél volna, mert akkoriban még a professzorok is gyakran csak pingvineztek.
...nem volt társadalmi diskurzus..
Már hogyne lett volna? A szakmában ez volt a kurrens téma sok-sok éven keresztül. A Közgázon minden hétre jutott egy előadás/konferencia a válságról, meg annak kezeléséről. Vagy mégis mit vársz? Hogy írjanak ki erről népszavazást?
#12091Simia
Azért akkoriban nem volt teljesen világos, hogy mi a jó megoldás, és igazából most sem világos, hogy vajon összességében jobban jártunk volna, ha hagyományos eszközökkel kezeltük volna a problémákat.Ez is hagyományos eszköz. A mértéke volt szokatlan, nem a módja. Fiskális stimuláció pedig nem volt opció, mert üresek voltak a büdzsék, és egyébként is értelmetlen lett volna. Érdemben stimulálni új pénzzel lehet, nem a meglévő torta átszabásával.
...és a szigorról (főleg a a Görög tapasztalatok hatására) átállt arra, hogy lehet hogy érdemes stimulálni szigor helyett...
Az, amit a Görögökkel csináltak gyalázat, és a Németek már csak ezért megérdemelnének egy picsán rúgást.Szóval abban szerintem is teljesen igazad van, hogy az eszközárbuborék, és a társadalmi külömbségek növekedése a QE következménye...
Amúgy azt egyszer valaki leírhatná, hogy miért gond önmagában a társadalmi különbségek növekedése, ha egyszer mindenki jobban él a sztori végén. Persze a multimilliárdosok még sokkal-sokkal gazdagabbak lettek a részvényárfolyamok elszállása miatt, de ettől még a pórnép is bőven részesülhetett a jóból. Vagyis részesülhetett volna (jobban is), ha olyan a gazdaságpolitika. Ez viszont nem a QE hibája, hanem a politikusoké. Ezt az eltérést az adórendszerrel, és a fiskális politikával lehet kezelni.
de azt pl. szerintem még most sem tudjuk hogy milyen lett volna az alternatíva...
Nem volt alternatíva. Ha pörgetni akarod a gazdaságot, akkor ahhoz monetáris expanzió kell. Ez nem újdonság, hanem ős-ős igazsága a monetáris makrónak....hogy azt a korlátlan pénzt értelmes dolgokra költse az állam főtér-térkövezés helyett.
Most szerintem te összemosod a QE-t az EU-s támogatásokkal. A QE nagy része nem az államháztartásban kötött ki (közvetlenül), hanem a piacokon olcsó forrás formájában. -
Simia
junior tag
válasz
BlackV #12088 üzenetére
Azért akkoriban nem volt teljesen világos, hogy mi a jó megoldás, és igazából most sem világos, hogy vajon összességében jobban jártunk volna, ha hagyományos eszközökkel kezeltük volna a problémákat.
Pogi pl. simán nyomta az új monetáris elméletet még pár éve is -miszerint az állam nem tud csődbe menni, akár mennyit lehet büntetlenül költeni-, és sokáig úgy is tünt, hogy igaza van. Csak az utóbbi évek tapasztalata alapján teszi hozzá, hogy azért valahogy el kell intézni, hogy azt a korlátlan pénzt értelmes dolgokra költse az állam főtér-térkövezés helyett.
Olannyira működni látszott a pénznyomtatós megközelítés, hogy még az IMF is megváltoztatta a hozzáállását, és a szigorról (főleg a a Görög tapasztalatok hatására) átállt arra, hogy lehet hogy érdemes stimulálni szigor helyett.
Szóval abban szerintem is teljesen igazad van, hogy az eszközárbuborék, és a társadalmi külömbségek növekedése a QE következménye, de azt pl. szerintem még most sem tudjuk hogy milyen lett volna az alternatíva...
-
attiati
veterán
kötvénypiaci képbehozó
[link]Hazai vonalon, szerintem tegnap volt a forintban egy spekulatív short próbálkozás, hogy a tegnapelőtti gyengülést meddig lehet folytatni.
-
BlackV
őstag
válasz
Vision #12073 üzenetére
Néztél volna nagy szemekkel, mert azt se tudtad volna, hogy mit jelent.
Aha te aztán tudod, hogy mire milyen szemekkel néztem volna. Mert olyan nagy atomfizika lett volna megérteni, hogy "akarja-e ön pénznyomtatással és további eladósodással enyhíteni a hitelválságot?" Hogy mit választottam volna akkor, nem tudom. Nem is ez a lényeg, hanem, hogy nem volt társadalmi diskurzus, a vitaindító hsz csupán arról szólt, hogy ki az a "mi". -
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #12058 üzenetére
Ha sovereign debt crisis miatt menne ennyire az arany, akkor nem csak az arany menne nagyot, hanem pl. olyan menekülődevizák/államkötvények is, amely országok nincsenek annyira eladósodva. Legalábbis nekem ez lenne a logikus. De egyáltalán nem ez a helyzet, sőt, kifejezetten erős a dollár.
Magyarországgal kapcsolatban (sajnos) osztom a véleményed. A magyarok anyagi helyzete viszont (még?) erősen vegyes képet mutat, a fogyasztás ugyan csúnyán beszakadt, de a bérek, megtakarítások stabilan emelkednek. Bevallom én sokkal rosszabbra számítottam.
Az egyéni anekdotákról meg annyit, hogy egyik ismerős pont így panaszkodott nekem is, hogy hiába jó a fizuja, minden mocskosul drága. Két mondattal később meg már arról beszélt, hogy épp egy új építésű ingatlan megvételén gondolkoznak, befektetési céllal...
83eFt-os fogászati kezelés: elmentek pároddal kétszer szórakozni a budapesti éjszakába és nagyjából ennyi el is ment. És nem kell nagy dolgokra gondolni, egy közepecske étterem, valami kis koncert meg utána valahol iszogatás. Persze ez így önmagában semmit nem jelent, amiért ezt írom: bucira tele van ilyen árak mellett is minden hely. És még csak az se igaz, hogy a többség úgy általában külföldi lenne.
Én 2008-ban kezdtem az egyetemet, viszonylag jól ismerem hogy néz ez ki, amikor nincs pénze a magyaroknak. Hát nem így. És akkoriban még kevesebb szórakozóhely is volt ráadásul.
-
User_2
tag
válasz
Dare2Live #12080 üzenetére
azt gondoltam leírtam szerintem mit okoz a korlátlanul sok ingyenpénz.
de akkor megpróbálom másképp:
az ingyen pénzen valóban vettek dolgokat,
ami felületes szemlélő számára a gazdasági stabilitást, vagy akár a növekedést támogatja.viszont itt maradt cserébe az ingyenpénz kamata,
ezt viszont nem annyira kellemes észrevenni.a mértékkel van a gond.
-
Sajnos nem független a kettő. Én is hasonlóan vélekedem/vélekedtem, de a tapasztalat sokszor azt mutatja, hogy aki még akkor sem képes valami normális stílust felvenni, amikor ott a beteg, akkor azt annyira nem érdekli, hogy nem attól fogod a megváltást kapni. Szóval van ennek a empirikus, népi "ehhez a dokihoz nem megyek, mert bunkó" dolognak alapja.
Pedig nekem is nagy kedvencem volt anno a Doktor House, de a valóság nem igazán azt másolja -
Hát igen, de ettől ez még káros magatartás.
"ehhez a dokihoz nem megyek, mert bunkó"
Azt gyanítom, hogyha a gyomorrák diagnózis lenne a kezében, akkor leszarná a doki stílusát, és a legjobbhoz akarna bekerülni. Csak arra akarok utalni ezzel, hogy a tét emelkedése gyorsan tudja erodálni az ilyen kifogásokat. A gond az nálunk, hogy az emberek politikai elitbe vetett bizalma nulla (megdolgoztak érte!), ezért nem érzik, hogy a választásuknak valóban lenne tétje. Ezért hasít Trump meg az egyéb antiestablishment erők. -
Dare2Live
félisten
válasz
User_2 #12077 üzenetére
Nem irod le szerinted mit okozott.
Szerintem pl subprime idején QE nélkül 99% bedőlt volna az US gazdasága az meg vitt volna magával mindent.
@ngaba
Ez ezen nagyon nagyón túlmutat. A hálózatkutatás+social media+ai kombólya az brutál más, mint ami csak 15éve volt, nem hogy az hogy szimpatikus. Persze szimpatikus is.... Azt és
úgy mondja amit hallani akarsz, megfelelően stimulálja az érzelmeket...@Tapsi
Zseniális, abszurd, hogy azért mert nuku, nincs szoc védőháló... és ha télen gyerek megint 3-4* beteg lesz (ami a 4-5éves ovis gyerekek nagyjánál összejön) kirúgják és mehet anyaotthonba azért a háborúpárti baloldal... a hibás. -
ngaba
aktív tag
válasz
Vision #12078 üzenetére
A való életben is sokszor többet számít a szimpátia (amit ugye a politikában a kommunikációval alakítanak ki, a FB korában egész jól targetálva), mint a szakértelem. Mindig fogom a fejem, amikor olyat hallok, hogy "ehhez a dokihoz nem megyek, mert bunkó". Engem jobban érdekel, hogy meggyógyítson.
-
válasz
Dare2Live #12076 üzenetére
Tú nagy meglepetés ebben nincs. Gyakorlatilag ott tartunk már (és ez globális jelenség), hogy a valóság indifferenssé vált, önmagában a kommunikációval szavazatot lehet venni.
Van egy fideszes gyerekkori barátom. Néha azt érzem, hogyha OV a küszöbére szarna, ő akkor is rá szavazna, merthogy kapott babavárót.
Ovi után kint vagyunk a játszón 4-5éves gyerekek és dolgozó szülő arra sporol hogy vegyen a gyereknek egy biciklit.
Ez amúgy konkrétan a (mély)szegénység. Persze ha ezzel szembesítenéd, akkor vérig lenne sértve. Gondolom ő középosztálybelinek gondolja magát, mert éppen nem éhezik.
a QE, mint ingyen pénz szerintem nem konjunktúrát okoz.
Mi mást okozna? Olcsó pénz kerül a gazdaságba, ez megpörgeti a GDP-t vagy közvetlenül, vagy áttételesen. Amúgy ebben semmi újdonság nincs, sima ortodox gazdaságpolitika, monetáris expanzió. Ami újdonság volt, hogy nem okozott fogyasztóiár-növekedést, ennek számos oka van. Az eszközárak viszont kilőttek, ebben sem volt olyan sok meglepetés.
Az AI-t nem tudom, hogy miért kevered ide, ez a része zagyvaság.
-
User_2
tag
válasz
Vision #12073 üzenetére
a QE, mint ingyen pénz szerintem nem konjunktúrát okoz.
szokásos és bevett gyakorlat a QE-t méltatni, de az akkor is csak ingyenpénz, vagy másképpen mondva fedezet nélkül felvett hitel.
szokásos és bevett nézet, hogy a hitellel nincs semmi gond, csak ki kell nőni.
de van az a mennyiség, aminek a kinövéséhez akkora paszuly kell, ami még nincs meg.vagy esetleg, már akkor látták, hogy az AI annyira hamar eljövend, hogy mindenkit megment?
2008-ban az AI ma alkalmazott nyelvészeti elmélete is csak szűk körben volt ismert, pénzügyesek nem voltak köztük.
na nem azért mintha én ott lettem volna, Geoffrey Hinton mesélt egy interjúban arról, hogyan dolgozták ki és kb menniyen voltak az intézetben. -
Dare2Live
félisten
válasz
Ixion77 #12062 üzenetére
Ha fogszabályzó is kell akkor az cakkpakk 140.000Ft. Ha van vmi extra több.
Ovi után kint vagyunk a játszón 4-5éves gyerekek és dolgozó szülő arra sporol hogy vegyen a gyereknek egy biciklit. Használtan. Beindul a csevej az ovistársak 30%nak azért nincs mert nincs rá pénz.
Az ott lévő 7éves szép kislánynak keresztbe áll a foga. Államiba mire bekerültek ez lett.
Egyedülálló anya nehogy gyerek beteg legyen mert ha felmondanak neki kirakják őket albiból és nem akar "anyaotthonba menni".És a legeslegdurvább, legszebb hogy felük vérfideszes.
@Ringman
Én nem látom a világon a nagy elszegényedést. -
avl
senior tag
válasz
Ixion77 #12058 üzenetére
én annak szántam - és kb. eszerint is igyekszem a befekteteseket -, hogy nem lehet tudni mikor mi lesz
azaz: semmibe sem extrem modon "hinni" es tul nagy aranyban tartani (se kötveny, se arany, se rv., se faktor, se bef.alap, ...); diverzifika
se abban nem hinni, hogy ez igy nem mehet tovabb, mert ...; se abban, hogy megy tovabb, mert ...
nyilvan lehet, hogy igazad lesz es oriasi bukta jön, es persze az is lehet, hogy nem egyhamar, nem ugy, ...
-
válasz
BlackV #12070 üzenetére
Miért, ha megkérdeznek, akkor mit mondtál volna? Néztél volna nagy szemekkel, mert azt se tudtad volna, hogy mit jelent. Utólag mindig könnyű okosnak lenni. A QE egyébként sohasem látott konjunktúrát csinált az elmúlt bő évtizedben. Az már tényleg magyar sajátosság, hogy ennek a jó részét ellopták.
-
válasz
DarkByte #12068 üzenetére
en 3 napja huzoma vasarlast, ah nezem mar hetfore marad
ugyis sp500 tech szektort akartam venni, nincs jo arany etf itt ausztriaban
a big tech eleg szar kilatasokat kelentett koltseg oldalon, foleg az ai-val kapcsoatos koltsegeik emelkedese varhato, talan ez is kozrejatszik a leertekelesben.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
bandus #12065 üzenetére
Chicago PMI jött 14:45-kor, akkor hirtelen felgyorsult az esés. Várt: 46.9, tény: 41.6
De én inkább tippelnék a bigtech jelentések hatására. Tegnap zárás után jött MSFT (-5.3%), META (-4.5%). Az SMCI (-12.5%) botrány sem tesz jót a félvezető szektornak. NVDA -5.11% érthetőbbé válik annak fényében, hogy az SMCI a harmadik legnagyobb vevőjük.
-
ma melyik jelentes lett nagyon rossz, ilyen beeseseket okozva?
-
Ringman
félisten
válasz
Ixion77 #12062 üzenetére
szerintem nem kérdés sajnos.
a kisker adó, árstop, stb. a zöldség/gyümölcsárakból is van keresztfinanszírozva.
Hogy egy átlagos vidéki kisnyugdíjas, postás vagy iskolai tanár hogy gazdálkodja ezt ki, azt el sem tudom képzelni.
amúgy nagyrészt sehogy, szarul eszik az átlagmagyar (költségek miatt is), aminek megvan az eü-i vonatkozása
btw csemegeszőlő termesztő ismerős elmondása alapján 500ft/kg alatti felvásárlási árú, már nem emlékszem a pontos számra, de nem volt sok.
-
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman #12061 üzenetére
ha ez a helyzet, akkor ez azt jelenti amúgy, hogy gyak. pár év alatt (2020 covid) a világ kb 95%-a durván elszegényedett (relative)
Ez kérdéses volt?
Nézd meg a kimutatásokat a top 1% vagyonnövekedésének összevetéséről a bottom akárhány százalékéval.
Vagy lokálisan arányosítsd saját vagyonnövekedésedet az ország gázszerelőjének vagyongyarapodásával (vagy akár a NER összvagyonával).Én azon vagyok megdöbbenve, hogy a magyarok többsége ki bír még fizetni 1400 Ft-ot egy kiló szőlőért, vagy 2000Ft-t brokkoliért. A jelenlegi "kedvencem" a néhány hete a CBA-ban látott 2.osztályú áfonyaár. Bár a két gyerekem fogászati kezelésére (kontroll, röntgen, barázdazárás) 83eFt-on is elkerekedett a szemem. Ezek a tételek már engem mint magasan képzett, fővárosban, jó szakmában dolgozó "sikeres" magyart is elgondolkodtatnak. Hogy egy átlagos vidéki kisnyugdíjas, postás vagy iskolai tanár hogy gazdálkodja ezt ki, azt el sem tudom képzelni.
-
Ringman
félisten
válasz
Ixion77 #12058 üzenetére
Azt, hogy az arany és a részvénypiac közti negatív korreláció csak legenda, nagyon régóta tudom. Hogy mindkettő emelkedett 40%-ot egy év alatt, ez pedig egy fontos jel. Szerintem azt jelzi, hogy nem ezek emelkedtek 40%-ot, hanem a dollár gyengült ennyit. (Meg persze minden más valuta is.)
ha ez a helyzet, akkor ez azt jelenti amúgy, hogy gyak. pár év alatt (2020 covid) a világ kb 95%-a durván elszegényedett (relative) -
Ixion77
Topikgazda
-
válasz
Ixion77 #12058 üzenetére
"Szerintem úgy benavigáltuk magunkat a zsákutcába"
Helyesen: benavigáltak minketLegalábbis én nem szeretem, amikor akár egy elemző is így beszél, mert az egységnyi ember a T1 használata miatt úgy érezheti, akár azt sugallja felé, hogy ő maga is hibás azért, ami valójában tőle kvázi független, sőt az ő akarata ellen történt. Szerintem
-
Ixion77
Topikgazda
Én úgy szoktam fogalmazni, hogy amikor úgy tűnik, hogy amikor nem érted hogy mi miért arra megy a piacon amerre, akkor jellemzően nem a piac az ostoba... Ha időben megtalálod hogy hol tévedtél, akkor lehetsz sikeres.
Azt, hogy az arany és a részvénypiac közti negatív korreláció csak legenda, nagyon régóta tudom. Hogy mindkettő emelkedett 40%-ot egy év alatt, ez pedig egy fontos jel. Szerintem azt jelzi, hogy nem ezek emelkedtek 40%-ot, hanem a dollár gyengült ennyit. (Meg persze minden más valuta is.)
Ennek pedig az oka szerintem az, hogy elkezdődött a végjáték. A politikusok átvették a gazdasági döntések felett a hatalmat, és egyre inkább elhitték hogy bármit meg lehet tenni következmények nélkül. A világon is ez a tendencia az elmúlt másfél évtizedben, és Mo.n is teljesen egyértelműen így gondolkodnak. Nem számít, hogy üres a zseb, nem számít hogy nincs termelékenység növekedés, lehet nyugodtan költeni a semmiből, minden határon túl növelni a hiányt, nyomni a látszatberuházásokat és a populizmust.Én megrögzött permabullként persze meg vagyok győződve róla, hogy egyszer be fogja nyújtani a piac mindezért a számlát. Amerikában is, ahol minden egyes egységnyi GDP növekedéshez több egységnyi hitelnövekedés párosul, de nálunk aztán meg főleg. Mi elértük a szemfényvesztésznek azt a szintjét, ahol már a vezetőink mindegyike elhitte, hogy bármit meg lehet tenni: a közgazdaság alaptörvényei rég elavultak és hatályon kívül lehet helyezni őket. De szerintem a zenészek már elmentek csak a részegek táncolnak még. Adót már nem lehet tovább emelni, mert a további emeléstől már konkrétan csökken a bevétel. Valós gazdasági növekedés nincs, hatékonyságnövekedés nincs, szabályozói javulás nincs, versenyfeltételek javulása nincs, demográfiai javulás nincs. Amiből lehetne ezeken javítani (oktatás, egészségügy, infrastruktúra), azok le vannak rohasztva. Államadósság az egekben, valutaérték egyre zuhan és egyre inkább beépül a várakozásokba, kamatterhek magasak, a társadalmi egyenlőtlenségek már most is orbitálisak. Szerintem úgy benavigáltuk magunkat a zsákutcába hogy innen én már nem látok kiutat.
-
avl
senior tag
válasz
Ixion77 #12056 üzenetére
az arany kapcsan is linkelhetném: [stocks-rates-gold-whats-going-on-here]
de ezen mondatok passzolnak szerintem:
Markets don’t always make sense.
Things that have never happened before happen all the time.
Investors love form-fitting narratives to market moves because it makes you feel more certain in an uncertain world. But the narratives always come after the fact. No one ever writes the narrative before the move happens. Price drives narrative.
And flows drive price.és ez szerintem a faktorokra es minden befektetéses elméletre igaz;
-
Ixion77
Topikgazda
Amikor akkora a bukó, hogy már kínomban röhögök:
Melyiknek a rövidítése az SMCI?Stock Market Crash Initiated
So Many Consultant Invoices
Shredding My Cash Investment
Sadly My Contracts Imploded
Stockholders Made Crap Investments
Suspect Management Compromises Investment
Sorry My Company Imploded
Seriously Misleading Corporate Information
Stealing More Capital Intelligently
So Much Criminal Intent
Suspicious Math & Creative Invoicing
Slowly Making Calls Irrelevant -
axioma
veterán
válasz
Ixion77 #12052 üzenetére
Azert szerintem az hogy hany lakas van, az eleg fals tud lenni. Pl. amit mi most le fogunk bontani hazat, ugy 100m2 lehet netto, es 3 lakaskent volt szamontartva (min. 5 eve uresen, belulrol szetverve). Mi most epitunk ra 1-et, effektive nem erdemben eltero lakas-m2-ben (igaz, plusz garazs). A keruletben ujkent a harombol ketto mar nem is lenne lakas (35m2 alatti).
-
Ixion77
Topikgazda
Egy értelmes vélemény:
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
aAron_ #12047 üzenetére
"de nem lehet, hogy az ukrajnai háború káoszba fulladása a fő kockázat?"
A káoszba fulladás szerintem az eu-t gyengíti usa-t erősíti még markánsabban. Én nem vagyok annyira meggyőződve a zűrzavarról, Trump szerintem radikálisabb és emiatt a végkifejlet elérése gyorsabb lehet. Nem felejtem el, hogy mikor támadtak az oroszok azt nyilatkozta, hogy küldjük be az f-23-asokat és zúzzuk le Moszkvát.
-
válasz
aAron_ #12047 üzenetére
Ez honnan jött, hogy Trump esetén ukrajnai háború káoszba fullad?
Trump nem make america small-t hirdet, hanem make america great again.
Ha meghátrálna a szovjetekkel szemben, akkor azt jelentené, hogy USA már nem erős, nincs befolyás, egy gyenge hatalom. A repik és Trump egy erős és befolyásos USA-t akarnak mutatni.
Megfingatni a szovjeteket, megfingatni a kínaiakat, és az europát is megkínálnák egy kis vámmal.
A repik megakarják fingatni a szovjeteket, és ezért akadályozták a demokratákat. Nem engedték, hogy a demokraták számoljanak le a szovjetekkel, mert akkor mi szükség lenne a repikre, ki szavazna rájuk? -
Wn2tl
aktív tag
válasz
attiati #12044 üzenetére
"Nem tudjuk, hogy abból már mennyi van beárazva ft-ban"
Mondjuk abban igazad van, hogy lehet éppen ez árazódik befelé a forintba és utána nem lesz akkora csapkodás. Az MNB-nek szerintem meg van kötve a keze, rapid felfutású 430-ra tudtak rapid választ adni. De a hosszabb távú mozgásokat ők is csak trendi módon adatvezérelten lekövetik. Sok beleszólásuk nincs, úsznak az árral.
-
attiati
veterán
Nem tudjuk, hogy abból már mennyi van beárazva ft-ban, rv piacon, stb... és hogy egy politikus mennyit tart be az ígéreteiből.
De jah, kb esemény nélkül elértük a szokásos gyengülés tetejét. Innen vissza kellene erősödni, kivéve ha történik valami jelentős geo/politikai esemény.
Akkor nagy bajban lesz az MNB.
1. Mi néz ki szarabbul? (a leköszönő mató örökségében):
A) egy újra begyorsuló forint gyengülés
B) vagy egy forintvédő kamatemelés recesszióban?
2. Mennyire hinné el a piac a tartós forintvédelmet így, hogy márciusban új MNB rezsim jön?Kvázi: nem tudom, hogy innentől kezdve mennyire tisztán szakmai döntések születnek mnb-ben?
Illetve márciustól. -
j0k3r!
őstag
válasz
PredatorZoli #12036 üzenetére
Egy kis szemét Reddit-ről, bocsánat előre
-
Wn2tl
aktív tag
Uhh mi volt ma. Majdnem csont nélkül elment az eurhuf a 409-es fibo szintig. Jövő héten, ha Trump nyer egy éven belül meglesz a 450+ is.
-
avl
senior tag
Animal Spirits: The Cost of the American Dream -böl par abra:
ez ott is kemény:
viszont visszatért:
ez akár Trump felé hajthat:
érdekesség/viszonyok:
-
Joe123
senior tag
válasz
pictigjis #12025 üzenetére
Most van az a szitu (gyengülő gazdaság + gyengülő HUF), hogy egyszerre kéne kamatot emelni és csökkenteni.
De én egy pillanatig sem aggódom, hogy a kormány nem fog megfelelő bűnbakot találni és pár milliárdocskából tudatni is mindenkivel, hogy most épp kire gondoltak, ki a felelős mindenért is.Amit biztosan tudhatunk, hogy nem ők, hiszen ők csak a sikerekért felelősek.
-
julius666
addikt
Az a baj, hogy csak megfogható befektetési ötletekről/véleményekről van értelme beszélni. Lásd Ixion77 (volt?) véleménye az aranyról (ahonnan indult a diskurzus), miszerint szerinte x eszköz - részvénypiac - túlárazott, y eszköz - arany - meg nem, ezért y eszközben érdemes gondolkozni z időtávon. Még jobb, ha egy értelmezhető be/kiszálló is mellé van téve.
Na most egy goldbuggal, aki annyit képes csak mondani, hogy "csak vegyél mindig aranyat tesó", azzal mit kezdesz? Zéró információtartalma van az állításának. Az árfolyamok ingadoznak, előbb-utóbb úgyis jön egy nagyobb emelkedő amikor persze rá lehet vágni, hogy "én megmondtam". Csak hát sajnos a piaci teljesítménynek nem ez a mércéje. Ha hosszútávon alulteljesíted a nagy tőzsdei ETF-eket, ráadásul úgy, hogy a kockázatod se szignifikánsan alacsonyabb (vagy akár alulvállalod a saját kockázattűrésed), megette a fene az egészet.
Márpedig alulteljesít az arany, az S&P500 árfolyamát még - igencsak fájóan hosszú és méretű hullámok kíséretében - nagyon hosszútávon talán tudja tartani, csak hát S&P500 az osztalékot is fizet... S&P500-to-gold ratio:
-
tlac
nagyúr
válasz
PredatorZoli #12029 üzenetére
és most váltsunk pánikból vagy 420-on nyugodtan?
-
User_2
tag
amit írsz az gambling, semmi köze tőzsdei semmihez se.
ott, ahol ez a gondolat létezik garantált a bukás.Ha profitot realizált, akkor miért nem volt helyes a döntés? Minden más, tőzsdén kereskedhető termék így működik. Veszünk valamit, aztán vagy emelkedik, vagy esik.
------------------------------
az elmúlt években az arany nem igazán csinált semmit.
erre jellemzően a konszolidáció, akkumuláció, disztribúció kifejezések egyikét használják.
előre mutatja, hogy lesz valami. nem csak úgy magától történik.----------------
a múlt chartjai-ra egy hasonlat:
ha eltört a kezed, nagy valószínűséggel begipszelik,
a gipszelés valószínűségének "kitalálása" nem hókuszpókuszmusz. -
Ringman
félisten
Van kapcsolat a német gazdaság gyengülése és a magyar között?
A probléma az, hogy a kapcsolat szoros Magyarország és Németország között a gazdasági téren – mondta el Gulyás Gergely, aki szerint az ottani zöld politika a felelős.Fontos megjegyezni, hogy a szerdán közzétett GDP-adatok szerint a német gazdaság negyedéves alapon 0,2 százalékkal, a várakozások felett bővült, míg a magyar adat a pesszimistább elemzői várakozásoknál is rosszabb lett, éves és negyedéves alapon is 0,7 százalékot zsugorodott.
-
pictigjis
őstag
válasz
PredatorZoli #12029 üzenetére
ááá, lehet, hogy amúgy már feljebb került a pánikolók ingerküszöbe is
-
Paxker315
veterán
Technikailag nem jó döntés. Úgy hiszem, hogy egy döntést NEM a kimenetel tesz "jó" vagy "rossz" döntéssé. Jó döntés = az adott időben az ismert evidenciák alapján meghozott legoptimálisabb döntés, kimeneteltől függetlenül. Jó döntésnek is lehet rosszabb kimenetele, és rossz döntésnek is lehet nagyszerű kimenetele.
Ne a kimenetel alapján ítélj meg egy döntést, főleg nem retrospektíve.
-
Vesa
veterán
válasz
aAron_ #12013 üzenetére
"Attól még, hogy valaki minden vagyonát felteszi a dupla nullára, és nyer, egyáltalán nem volt helyes a döntése, csak szerencséje lett. Ezt valamiért sokan nem értik."
Ha profitot realizált, akkor miért nem volt helyes a döntés? Minden más, tőzsdén kereskedhető termék így működik. Veszünk valamit, aztán vagy emelkedik, vagy esik. Miért lenne az arany egy másik polcon? Abban igazatok van, hogy gold hívőről volt szó -írtam is-, talán még valaki linkelt is neki egy chartot aról, hogy az elmúlt években az arany nem igazán csinált semmit. Csak azért említettem meg, mert a példa jól szemlélteti azt, hogy a múlt chartjaiból nem igazán lehet megjósolni a jövőt és nem lehet rá biztonsággal befektetést alapozni.
-
Ringman
félisten
válasz
attiati #12022 üzenetére
na de mire állunk át?
amíg marad orbán, addig nincs eu-s forrás a dacpolitika miatt, a kínai akkugyáraknál meg az utolsó takarítócégig bezárólag kínai lesz a láncolat, már az építkezés is lehetőség szerint kínai alapanyagokból megy.
közben meg tovább verik szét az oktatást, gimnázium helyett szakközépbe akarják tolni a gyereket, nemtudás-alapú munkavégzésből hogy lesz növekedés?
-
j0k3r!
őstag
-
attiati
veterán
válasz
Ringman #12015 üzenetére
Ennyit tud a magyar gazdaság.
GDP 4-5%-ának megfelelő EU-s pénzzel együtt növögettünk 2-4%-ot.
EU-s pénz nélkül tök reális a negatív GDP adat. Nem 2 perc lesz átállítani a magyar gazdaságot. Jah és lopni továbbra is kell valamiből. EU-s pénzből nem lehet.Ahogy nézem, ma már megjelent a forintspecifikus gyengülés.
Kezdhet izzadni a jegybank.
Növekedés nincs, infláció várható. Nagyon szép egyveleg. -
julius666
addikt
válasz
aAron_ #12013 üzenetére
Az arany hagyományosan jól szokott teljesíteni csökkenő kamatkörnyezetben.
A cikk jó clickbait, éves 40%-os árfolyamemelkedés után marha sok értelme van dollárban mért rekord forgalmakról cikkezni...
A telexről linkelt bloomberg cikkben ( [link] ) van egy jó ábra ami ráadásul jól ábrázolja a fentebb már felmerült kérdésre is a választ, az arany különböző felhasználási módjai hogyan aránylanak (legalábbis a kereslet szintjén):A jegybankok egyébként hosszú évek óta folyamatosan táraznak be aranyból, valszeg diverzifikációs céllal: nem csak aranyból vásároltak be, a dollár kitettségüket is szépen építgetik le - ebben a kormánymédiában tolt FSZB-propianyagoknak egyébként igazuk van, az apróság amit elfelejtenek hozzátenni, hogy nem BRICS irányba váltanak, hanem aranyra meg változatos fejlett világbeli államkötvényekre [link] .
A nagy jegybanki arany-mánia is azért leginkább viszzatérést jelent a régi normákhoz:
A jegybankok össz tartalékához lenne esetleg még érdekes nézni, valószínűleg messze nem tűnne ilyen meredeknek az emelkedés.Szerk: még egy ábra, ha magamnak kikerestem már hozzácsapom a poszthoz:
Ha az aranyra mint "inflációálló" befektetésre tekintünk (a hivatalos inflációval számolva), akkor jelenleg kifejezetten nem olcsó... -
korcsi
veterán
-
Ringman
félisten
gyenge GDP-adat érkezett - ismét technikai recesszióban Magyarország
A harmadik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Előzetesen a Portfolio által megkérdezett szakértők előrejelzési konszenzusa -0,2% volt, vagyis ennél sokkal enyhébb visszaesésre számított a piac. Mivel a gazdaság két egymást követő negyedévben zsugorodott, ismét technikai recesszióba került. Éves alapon (szezonálisan és naptárhatással igazítva) szintén 0,7 százalékos visszaesést becsült a KSH. A nyers visszaesés 0,8%, ehhez képest a piac 0,3%-os növekedésre számított. -
User_2
tag
válasz
aAron_ #12013 üzenetére
szerintem csak sima infláció,
plusz az hogy akiknek még nem volt,
ők is szeretnének learatni valamennyit az emelkedésből,
így további keresletet generálnak.a QE + stimulus mindenre hatással van.
azokra az országokra és piacokra is, amelyekben nem volt se QE, se stimulus.persze utólag könnyű látni
-
aAron_
őstag
válasz
julius666 #12012 üzenetére
'"csakazarany" goldbugról lehetett szó'
Igen, valami ilyesmi volt. Attól még, hogy valaki minden vagyonát felteszi a dupla nullára, és nyer, egyáltalán nem volt helyes a döntése, csak szerencséje lett. Ezt valamiért sokan nem értik.
Egyébként érdekes kérdés, hogy pontosan mi van az egész mögött. Személy szerint én nem igazán értem ezt a FOMO hangulatot. Ha konteós lennék, azt gondolnám, hogy az elit tud valamit, amit mi nem.
-
julius666
addikt
Bocs, de nem értelek. Ezzel így biztosan nem lett elhajtva senki, max valami "csakazarany" goldbugról lehetett szó. Az, hogy a szélsőséges hülyéket elhajtjuk a vérbe nem azt jelenti, hogy ne lehetne értelme a portfólió bizonyos százalékában aranyat tartani. Egy ilyen papagájnak akkor se volt igaza ha végül az ő száma forgott ki ruletten.
-
j0k3r!
őstag
Az Alphabet tegnap egész szépet jelentett, talán nem meredek azt várni, hogy ma a META is hasonlót fog. Mondjuk elég sok választás volt idén világszerte, ami biztosan megnyomta a hirdetési bevételeket. Ami rögtön eszembe jutott, hogy nem-e lesz így magasan a léc jövőre, amikor továbbra is YoY növekedést kell majd produkálni. Egyébként a cash flow statement-ben a "Net cash provided by operating activities" a tavalyi év azonos időszakához képest mondjuk semmit sem nőtt (30,656 vs. 30,698), ami mondjuk annyira nem tetszik.
-
Vesa
veterán
válasz
Ixion77 #11989 üzenetére
Ennek a durva emelkedésnek a végét szerintem senki nem tudja megjósolni. Mindenki számít egy bedőlésre, de eltalálni a tetejét az tényeg kb. a lottó ötös szintje.
Az arnynál ha jól tudom most az tolja fel az árat, hogy az oroszok és a kínaiak is veszik mint a cukrot. Gyakorlatilag az elmúlt 8-10 hónapban lőtt ki igazán.
-
julius666
addikt
válasz
attiati #12006 üzenetére
Valóban a vártnál nagyobb kamatvágás indította el a hozamemelkedést szeptemberben.
De utána már nehéz szétszálazni, hogy geopolitikai esemény, vagy trump esélyei emelték tovább a hozamokat.Nem az indította el. Az indította el, hogy 2 hétre rá revízionálták az USA gazdasági adatait és kiderült, hogy lassulás helyett az full bika módban vágtat. Ami egyrészt önmagában is inflatorikus, másrészt erősen megkérdőjelezi a FED bohóckodását. A piac szeret a hosszú kötvény oldalon "büntetni" ha szerinte a FED nem kezeli jól az inflációt, ugyanis akkor a helyzet előbb-utóbb várhatóan romlani fog és majd magasabb kamatszinten lesz csak rendezhető.
A lassan menetrendszerűnek mondható közel-keleti tüzijátékok kétlem komolyabban mozgatnák az amcsi kötvénypiacot, szerintem - egyelőre - az amcsi elnökválasztás se különösebben. Ha beiktatják majd az új adminisztrációt és úgy néz ki, nem akaródzik rendberakni legalább egy vállalható hiány szintjére a költségvetést a ciklusa első felében, akkor attól lehet megborulnak majd kicsit a kötvénypiacok, de ez pont független a győztes személyétől. Vagy ha a választások után szép lassan jönnek majd a negatív revíziók a különböző adatokban, de ez már alufóliasapka kérdése, ki mennyire számít ilyesmire.
Várható volt, hogy a ZIRP nem tér vissza.
Ingatlanpiaci szereplők már a 4-5%-os jelzáloghitelek világával is kiegyeztek volna szerintem, de egyelőre attól is messze vagyunk, sőt, távolodunk. Akik eddig fogcsikorgatva várták a csodát azok most szép lassan kénytelenek lesznek levonni a tanulságot és újratervezni. -
attiati
veterán
válasz
julius666 #12003 üzenetére
Elég skizó a piac.
Valóban a vártnál nagyobb kamatvágás indította el a hozamemelkedést szeptemberben.
De utána már nehéz szétszálazni, hogy geopolitikai esemény, vagy trump esélyei emelték tovább a hozamokat.Várható volt, hogy a ZIRP nem tér vissza.
Ahhoz egy békés világ kell, full globalizáció, normális államháztartási hiány a fejlett világban, stb... csomó tényező nem adott. -
Segal
veterán
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #12000 üzenetére
Az USA-ban is 3.6%-ról (09.17) már 4.33%-ra emelkedett (10.29) a 10Y. Az 0.73%, avagy arányban +20%. Alig több mint egy hónap alatt ez meglehetősen sok. Fájni fog az adósságszolgálat.
Na azért ez nem olyan extrém szint, fél éve kb. ugyanitt jártunk, mégsem omlott össze a világ.
A privát szektor hitelei nagyrészt hosszútávra fixáltak, ezért nem jött (az általam is várt) komolyabb vihar az elmúlt 2 évben, azok továbbra is korlátozottan érintettek. A treasury meg valamennyire készült, ők utóbbi évben a kibocsájtásokat masszívan eltolták a rövid kötvények irányába, sőt, a hosszú kötvényekből vissza is vásárolgattak (gyakorlatilag rövid kötvényre cserélték őket): [link]
Itthon kínunkban röhögünk az egymással szembe menő jegybankon meg kormányon, hogy az egyik fékezne míg a másik nyomná a gázt. Na odaát kb. ugyan ez megy csak kevésbé nyíltan, a balkáni anyázós stílus nélkül.A FED fékez a QT-vel meg magas alapkamattal, miközben a kormány szórja a pénzt választási költségvetés jegyében, a treasury meg próbálja mesterségesen lenyomni a hosszú oldalát a kamatgörbének.
Akiknek a mostani történések nagyon fájhatnak: ingatlanpiaci szereplők. Szerintem sokan arra számítottak, hogy a magas kamatkörnyezet átmeneti lesz, 1-2 befagyott év a magas ingatlanhitel kamatok miatt, aztán vág valamiért a FED és jön vissza a ZIRP korszak. Na hát vágott a FED, a jelzáloghitel kamatok meg inkább megindultak meredeken felfelé.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest