- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ixion77
Topikgazda
ELF ma: Wow.
(Thank you, Jeremy Lefebvre)
Durva, ahogy tegnap a jelentés utáni első 20 percben leverték -16%-ra, kiütve az összes szűk stop lost mielőtt beindították a rakétákat.
-
válasz
FireKeeper #18496 üzenetére
A "hírgyártók" rányitottak pár shortot ma reggel és szeretnék magukat megszedni még Amcsi nyitás előtt... NVDA +6%-on áll, de a futikat beverték a nyereség kb felére.
-
válasz
kardkovacsi #18494 üzenetére
Ezekből lesz #1: jó nagy nyomor, #2: jó sok koca retail kisbüfi:
Majomcirkusz sokadik felvonás, csakhogy letörjük a lelkesedést:
- hogy tud Trump mégiscsak vámolni- "Everyone is talking ‘TACO’ trade. Investors say Trump may not chicken out" (paywallos, csak a cím miatt hoztam)
Tiszta manipulációtenger.
-
válasz
kardkovacsi #18492 üzenetére
+#18491, jogos. Ezt úgy néz ki, a részvényárfolyamok - legalábbis az Amerikaiak - nemigazán akarják egyelőre észrevenni*.
*: korrekció: lehet mégis
?
(EUR-ban mért SP500 vs Daxli) -
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer #18489 üzenetére
"viszont a kötvénypiac túl rizikóssá válik a befektetőnek, így az keres más helyet a pénzének -> részvény = pozitív?" - szerintem nem egyértelmű ez.
Mert ha a kötvény hozama felmegy akkor a tőke költsége is drágul. Tehát a tőkeáttételes pozi is drágul. Illetve a kötvény mindig alternatíva a befektetéseknél. Amikor zéró hozamra tolták le a kötvényeket azért robbant fel a részvény piac, mert nem volt értelmezhető hozam csak a részvényeken így ott tolongott mindenki. Így viszont van értelmezhető hozam, miért vigyed a kockázatos részvény piacra ha mondjuk kapsz 4-5% között az állampapír piacon is. Gyakorlatilag az ellenkezője van mint ami a 2010-es évek nagy bullját hajtotta.
-
válasz
Ixion77 #18484 üzenetére
Ezeket a kapcsolatokat elég gyorsan igyekeznek majd a partnerek visszaépíteni, uis nekik sincs más választásuk ilyen rövid időtávon szvsz.
Kötvény vs részvény kérdésben meg elég komplex/nem 1értelmű a dolog, javítsatok ki, ha sánta a logikám:
- a vállalatok hitelfelvétele megdrágul, ez negatívum
- az állam adóemelésekre kényszerül, ez is negatívum
- viszont a kötvénypiac túl rizikóssá válik a befektetőnek, így az keres más helyet a pénzének -> részvény = pozitív? -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #18486 üzenetére
Ez az 5% szerintem már erős jelzés, hogy a piac türelme kezd elfogyni a hülyeséggel a végtelenül elszálló államadósággal szemben. Nem fogják finanszírozni ennyiért. A piacnál pedig nincs nagyobb úr.
És ez kihat global is sok mindenre.
Én amúgy nagyon sajnálom ami megy. Amit láttam az alapján nekünk még mindig sokkal inkább USA mint Kína. Azt meg főleg sajnálom, hogy az EU nem tudott felnőni ahoz, hogy igazi 3.legyen.
Állampapír hozamokat hol szoktatok nézni? Magyar DKJ hozamgörbe érdekelne leginkább... -
Soulfly842
addikt
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer #18482 üzenetére
Sajnos ha most azonnal eltűnne, a károkozás már akkor is megtörtént. Fontos USA hivatalok lettek szétverve, súlyos diplomáciai hibák elkövetve (pl. kapcsolatok tönkretétele Indiával, 20 év munkáját téve tönkre egy pillanat alatt a semmiért), Ukrajna megszívatva, bizalom elbomlasztva. Lelki szemeim előtt állandóan porcelánbotban randalírozó narancs elefántot látok.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
j0k3r! #18481 üzenetére
Miután a tegnapi megaláztatás után bosszúból mára tervezte bejelenteni a végtelen százalék tarifát mindenre, vajon kinek lesz mersze bemenni hozzá ezzel a hírrel?
Kb. egy órája ismét hirtelen ismét emelkedésnek indultak valamitől az USA kötvényhozamok. Újra 5% felett a 30Y. Egyelőre nem estek be tőle a részvényindex futuresek, de előbb-utóbb valamelyiknek irányt kell váltania.
-
válasz
j0k3r! #18481 üzenetére
Ennek a vége az, hogy a szenátus szedi le a szerről az öreget, velük szemben ugye már az "unelected" politikai hiszti sem működik. De úgy tűnik szép apránként teszik full nevetségessé a narancs bohócot.
Nem semmi, h pár órája még 2%-al lejjebb, pirosban dagonyáztak az indik...
-
j0k3r!
őstag
válasz
Ringman #18478 üzenetére
Szegénynek a vámjait is blokkolták úgy néz ki. Pre-market szép zöld minden
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
FireKeeper #18454 üzenetére
[link] meg is jött a hír, indul a robotaxi.
-
Ringman
félisten
-
Jogos, ez egy nagyobbacska longocska
#18476: hogy melyik nyelv kell hozzá, passz, de az tuti, hogy nem csak a vasról van szó. Még az ezer éve tolt játékok se pont ugyanúgy mennek AMD és NV vason, hát még egy AI feladat a 2év múlva kijövő konkurrenciaterméken.
#18478:
. A riporter, aki miatt kitört '29 v2.0 és a III.vh
-
válasz
kardkovacsi #18473 üzenetére
Így van, ami aki, az alá ők adják ma a nagyvasat. Háztáji 8ujjú szépségkirálynős kamuvideó-generátortól az ipari rendszerekig.
Ami megnyugtató, h a longocskámat nem vitte sírba, pedig rezgett a léc -
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer #18471 üzenetére
Még régebben nem értettem mitől pörög ennyire az Nvidia. Az AI hype kezdetén, gondoltam veszek valami ehhez való hardvert. Aztán megnéztem és egy kártya valami 18 milla volt forintban. Én meg WTF, hát nem veszek, viszont már mindent értek miért ennyi az Nvidia. Gyakorlatilag monopol helyzetben van ezen a piacon.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
concret_hp #18468 üzenetére
Igen, de ez már a default lett a trump éra alatt. A bejelentett vegyetek részvényt, vagy a stikában elrepteti az Nvidia elnökét az Air Force One-on Szaúd-Arábiába és bejelenti a nagy dealt, miközben egy ilyen miatt akár a részvényt is fel kéne függeszteni.
-
válasz
t72killer #18467 üzenetére
18 milliárd dodó tisztán, mindjárt megnézem van-e itthon egy kis száraz kenyér, éhen ne haljanak....
-
concret_hp
addikt
válasz
kardkovacsi #18466 üzenetére
normal korulmenyek kozt ezt hivjak tiltott piac befolyasolasnak, amiert siman lesittelnek
-
Érdekes mozgások vannak, hangolnak az nvidiára...
-
kardkovacsi
senior tag
Ha már Tesla. Azért a gazdasági miniszter vagy kicsoda Trump kormányából, amikor kiállt a tévében 230-nál most kell venni Teslát mert sosem lesz ilyen olcsó. Micsoda call volt, 50% azóta
-
válasz
kardkovacsi #18462 üzenetére
Ez már van annyi muníció, ami vagy 5600-ra, vagy 6200ra repíti az sp-t. Tegnap óta nyakig longban ülök, úgyh készüljetek az 5600as variánsra...
-
kardkovacsi
senior tag
Ma még lesz egy FOMc meeting minutes is este 8-tól, magyar idő szerint.
-
-
A piac kb 7.8%-os mozgást vár az nvidiánál (a mai nap kb róluk szól, zárás után jelentenek)
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
FireKeeper #18454 üzenetére
Páran azt mondják a Tesla a legnagyobb lufi a világtörténelemben.
Optimus robot eléggé kamu, hátulról irányította egy ember, ezt Musk bevallotta egy tweetben később.
Az önvezető autó meg még évekre van, ezért is csak 10-20 darabbal indítják el austinban kvázi védett körülmények között. Lássa a nép megcsinálták, most már jönni fog ugyanez 10M darabbal (csak kéne hozzá 10M operátor).
Az éves számok is rettentő rosszak lesznek. A legrosszabb, hogy Troy szerint, kb. a fele az eladott autóknak nulla marginnal megy, gyakorlatilag az összes Kínában értékesített autó.
Azt viszont lássuk be Musk ebben egy zseni, mindig megérzi az újabb tech trendeket amire felülteti a cégét és már rakétázhat is az árfolyam.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
kardkovacsi #18451 üzenetére
én arra leszek kíváncsi meddig etethetők még a befektetők a grandiózus ígéretekkel, és hol jön az a pont ahol a részvényárfolyam találkozik a számokkal. persze lehet optimus robotot meg önvezető taxi flottát vízionálni (ez utóbbit hányszor és mióta ígérték be?), de az autóeladásaik nagyon nem festenek jól, és ami rosszabb hogy a trend sem látszik szépnek. még ha Musk politikai szerepvállalását figyelmen kívül is hagyjuk (bár biztos hogy az nem segített, főleg az EU-ban), most már a konkurensek is a tesla fejére nőttek, legacy gyártók is de főleg kína. a Q2 számok sztem szörnyen fognak festeni, de amekkora szekta követi, lehet hogy ez sem töri meg az árfolyamot.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
HussarF #18446 üzenetére
Nekem van Troyteslike patreonom. Az eladások szarul festenek, de ahogy írják mások is hajtja a hype, ki tudja hol áll meg.
Idénre Troy ilyen -10%-ot vár az éves eladásokban.Ez pedig a Q2 becslés nála (folyamatosan csökkenti mert a saját várt értékeinél is rosszabbak a beérkező adatok):
Ezért is fordult Musk a robotaxi felé, ami tényleg jönni fog Austinban, előreláthatólag 10-20 darab, ugyanennyi operátorral a háttérben
Technikailag viszont kitört fel és még lehet benne elég sok.
Szóval ahogy gondolod
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
HussarF #18446 üzenetére
A hype hajtja, mint mindig. Ez alapján bármeddig elmehet, és bármikor fordulhat. Nesze semmi
Én úgy tervezem, hogy ha eljut 400-ig, akkor ott eladom.
Szerintem jelenlegi számai nem indokolják az aktuális árat, főleg azt figyelembe véve hogy nem állnak épp nyerésre a kínai konkurenciával szemben. A robotaxi vonal lehet jelentős bevételi forrás a jövőben, de úgy gondolom hogy mire igazán beindulna, addigra abból a vitorlából is kifogják a szelet a kínaiak. A robotikai szerepük jelentős, ráadásul ők azon ritka kivétel egyike, akiknek tapasztalata és lehetősége egyaránt van a Trump által vágyott made in USA megvalósítására. A piac most talán ezt árazza előre, de szerintem már túlszaladt az árazás.
Ugyanakkor pl. a PLTR a várakozások túlárazását sokkal durvábban csinálja, szóval TSLA is mehet még akármeddig is. -
ArGab
őstag
válasz
HussarF #18446 üzenetére
Ha minden igaz jelenleg az önvezető taxi miatt vannak ennyien rápörögve amit talán jövő hónapra ígért be Musk Austinban indulva. Meg a humanoid robotokra. De utóbbi szerintem beláthatatlan messzességben van. Előbbi meg könnyen nagy pofára esés lehet, mert YT videók alapján szerintem messze nincs olyan szinten a Tesla önvezetése mint a konkurencia. Közben meg a realitás inkább az, hogy nem az új Modell Y-ra várt mindenki és áprilisban is 50% zuhanásban voltak az európai eladások.
De én már a negyedéves beszámoló után is további esést vártam, szóval ebből az irányból nézve lehet megint inkább kilő az árfolyama a további rossz hírekre is.
-
j0k3r!
őstag
Nem nagyon szoktam ajánlani noname, feltörekvőben levő gazdasági YouTube-ereket, de ő egész jókat mond: [link] [VIDEÓ]
-
TSLA-t érdemes lehet most eladni? Látom, hogy vámháborús beszakadás előtti szinteken van újra. Aki esetleg közelebbről követi, látni most teret még felfele, vagy örüljek, hogy eddig elment?
-
válasz
kardkovacsi #18443 üzenetére
Pedig a kolléga pont a lényegre tapintott rá. Az USA sem felel meg az optimális valutaövezet definíciójának, de ott van fölötte egy szövetségi (fiskális) rendszer, ami ki tudja egyenlíteni az egyenlőtlenségeket. Az EU-ban ez teljesen hiányzik.
-
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi #18443 üzenetére
Nem akarok parttalan vitába belemenni, de még egy utolsó gondolat talán a témához: az USA szövetségi költégvetése évente kb. 1200 milliárd USD értékben ad transfereket oktatásra, egészségügyre, szociális segélyezésre a tagállamoknak. Az elosztás alapja a szegénységi ráta.
A pénz átcsoportosításának nem feltétlen ez a legjobb módja, de ők ezt csinálják. -
kardkovacsi
senior tag
-
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi #18433 üzenetére
Ok de itt almát körtével hasonlítotok. Az 1% az nettó transzfer az 50%-os adóékben meg benne van minden, oktatás, hadügy minden ami lokális.
Egyrészt igen, másrészt pont ez a probléma.
Az EU költségvetés nem fizet tanárt, orvost, iskolát, tűzoltót, rendőrt, polgármestert, nyugdíjjat, munkanélküli segélyt, felnőttképzést, pedig pont ezekkel lehetne ellensúlyozni a szegényebb területekről elszívott profit és embererő negatív hatásait. A borsodi iskola/rendőrörs/polgármesteri hivatal stb. sem helyben termelt GDP-ből üzemel.
-
válasz
t72killer #18436 üzenetére
Miért kell ezt a témát 2-havonta elővenni? 10x megbeszéltük már, és elmagyaráztuk (neked is), hogy az egységes valutaövezet a perifériának káros. A Görögök nem azért szívták meg, mert lusták (többet dolgoznak, mint a centrum), hanem mert by definition szar helyzetben vannak az euró miatt (is). Tengeralattjáró meg azért kell nekik, mert sok évtizedes konfliktusban állnak Törökországgal (Ciprus neve mond valamit?). És te most komolyan azt gondolod, hogy a teljes nemzetgazdaság CT meg MR gépek vásárlása miatt kerül bajba? Ahhj, hagyjál már lógva, tényleg nem kéne hozzászólnod ennyire mély szakmai témákhoz.
emvy is elmondta, az euró akkor jó, ha érdemi transzfer tartozik hozzá a centrumból a periféria felé, ami ellensúlyozza a hátrányokat. Ez nem adott. Az ECB is egy pökhendi brigád volt annak idején, hát még a többi kormány.
-
válasz
kardkovacsi #18438 üzenetére
> mi a különbség ha leértékelődik a deviza 20%-ot vagy csinálnak egy 20%-os haircut-ot a kötvényeken?
?
Ooo, az egyik esetben 20%-al olcsobb a magyar munkaero?
-
kardkovacsi
senior tag
"Hat, normal esetben valoban csokkenti a finanszirozas koltseget a gazdasagon belul, az orszag finanszirozasa viszont egy erdekesebb kerdes, mert a nem szuveren deviza noveli a default kockazatat." - most kintről nézve mi a különbség ha leértékelődik a deviza 20%-ot vagy csinálnak egy 20%-os haircut-ot a kötvényeken? Szerintem ez nem egy valid érv.
-
Ebben nagyon vastagon benne voltak az "északnyugatiak", ugyanis ők vették rá a görög államot egyre gyengülő fedezetű hitelre a méregdrága, felesleges vackok megvételére. Nem véletlen, hogy Merkelmammó milyen gyorsan sietett "segíteni", nehogy csődbe menjenek szegény görögök (=mert akkor a tengernyi német hitelt nem fizetik vissza)
Valóban, a Genfi tóba nem kell
. De pl a légierejüket elég spórolósan fejlesztgetik, az egészségügy pedig több évtizede privát.
-
válasz
kardkovacsi #18434 üzenetére
Hat, normal esetben valoban csokkenti a finanszirozas koltseget a gazdasagon belul, az orszag finanszirozasa viszont egy erdekesebb kerdes, mert a nem szuveren deviza noveli a default kockazatat.
A fo problema szerintem az, hogy alacsonyabb versenykepesseg eseten elvesz egy nagyon fontos versenykepessegnovelo tenyezo (a deviza leertekelodese).
De tokre nem akarok ugy tenni, mintha teljesen latnam pro-kontra, en jobban orulnek, ha lenne euronk, mintha nem
-
kardkovacsi
senior tag
-
válasz
kardkovacsi #18429 üzenetére
> Mitől lenne ez még rosszabb egy euróval?
A mi esetunkben semmivel, mert elvenne egy visszaelesi lehetoseget a kormanytol. Egy felelos kormany mellett vszeg meg jobb lenne (vagy lett volna) a forint.
-
válasz
t72killer #18430 üzenetére
Velemenyem szerint ezek a sztorik lenyegtelenek, es csak a gazdag eszaknyugati lakossag hergelesere szolgalnak (illetve arra, hogy hatbaveregessek egymast, hogy vegulis megerdemlik a lusta, pazarlo diszno deliek).
> Svájcnak sincs
En jartam ott, es szerintem jo oka van, hogy nem vesznek tengeralattjarokat
-
Nem a lakossággal volt gond, hanem azzal, hogy Európa legalja GDP-vel tengeralattjárókat vettek és ha jól rémlik, kontinens vezetőkké váltak az 1 főre jutó csúcsdrága orvosi készülékek (MRI & Co) számában. Egy kb magyarországnyi idősödő lakosság ezt akkor se tudja megfizetni, ha belerokkan a munkába (Svájcnak sincs, pedig Igor és Johnny mind ott mossa a csilliárdjait...)
-
kardkovacsi
senior tag
Ok, de nincs eurónk és mégis szopunk mint a torkos borz? Mitől lenne ez még rosszabb egy euróval?
Pont ez mutatja, hogy ha rossz a gazdaság szerkezete akkor teljesen mindegy, hogy euród van vagy nincs abból nem lesz növekedés. Annyi, hogy az egyik helyen van nagy infla a másikon meg nincs.
Viszont euró jelentősen csökkenti a kereskedelem árát mert nem kell váltani, ez főleg a kis feltörekvő cégeknél durva tétel, mert ők nem tudnak nulla spreadel váltani. -
-
válasz
t72killer #18426 üzenetére
Hat, azert nem egeszen ez a helyzet. A gorogoknel (is) peldaul kifejezetten sokat dolgozik a lakossag (kormanyzati kamuk mindenhol vannak, tobbe-kevesbe) a sztereotipiakkal ellentetben, viszont egy kevesbe fejlett gazdasagot csont nelkul le tud tarolni egy masik, ha nincs onallo monetaris politika. Szoval az euro bevezetese jo dolog, de sokkal tobb EUs penzt kellett volna a nemet/francia/angol regiobol odacsatornazni.
-
válasz
ciricica #18415 üzenetére
Konkrétan a görögöknél azt "művelte", hogy lebukott miatta a kontinens legnagyobb kamukönyvelése és eszetlen pénzszórása. Mindegyik malacnál (PIIGS...) alapvető disznóságok voltak, aminek semmi keresnivalója egy költségvetésben, és amit korábban jól elinfláltak az egyszeri melós terhére.
Érdekes, elmúlt több, mint 10év és a görögöknek eszük ágában sincs visszamenni a Drachmához.#18417: annyi, hogy ezek az intézményi adatok brutál késéssel jönnek ki, max 1 hét késleltetést engednék a mai világban. Itt van pl az AAPL intézményi tulajlistája: március végi dátumok... Hákösz, ezzel nem vagyok kisegítve, azóta duplázhatták is a részesedésüket egyes szereplők.
-
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi #18420 üzenetére
De az euró zónában is van átcsoportosítás, nyilván nem akkora, de van transzfer.
Igen, pont ez a lényeg, nem elég nagy az EU-s költségvetés.
Az EU GDP-je kb. 20000 milliárd EUR, a teljes éves költségvetés mérete 200 milliárd, tehát valahol a GDP 1%-a körül tud maximum transzfereket létesíteni. A magyar költségvetés esetében ez inkább 50%, és ezzel nem lógunk ki az europai országok sorából.A második felében nincs vita: vannak országok akik képesek voltak sikeresen Euro=t bevezetni, és vannak olyan országok, akik meg nem. én a Baltikumot hoztam mint pozitív példa, de van negatív is, pl. Szlovákia.
Sajnos szerintem nekünk Szlovákia példája relevánsabb. Mind gazdaságszerkezetileg, mind kulturálisan közelebb állak hozzánk mint a Baltikum, és gyanítom, hogy Mo. is pont úgy szopná be az Euro-t mint szlovák testvéreink. "Szerencsére" a kérdés hogy bevezessük-e az Euro-t hipotetikus, mert teljesen nyilvánvalóan nem állunk rá készen semmilyen objektív mérce szerint...
Az EU-nak szerintem az erősebb integráció felé kellene elmozdulni, és akkor elő is kapom a vesszőparipám: európaiság tudat -> kulturális egység -> politikai egység <-> valódi gazdasági egység kb. ebben a sorrendben. És itt ilyen kis hülyeségekben gondolkodnék, hogy EU himnuszt játtszák le a sulikban minden reggel, legyenek cserediákprogramok, testvérsulik, sok utazás, sok buli, európai populáris filmipar stb., aztán egy generáció múlva már máshogy állnak majd egy erősebb integráció esélyei.
A poltikai integráció már a fanyalgók szerint is lehetővé tenné hogy közös valutát használjon az egész térség.
-
axioma
veterán
válasz
Ringman #18422 üzenetére
nominalisan nem adunk ossze kulonbozo idopontokban esedekes osszegeket... az a szam amit odairtak penzugyileg nem is letezik
raadasul a devizak atvaltasanal van me'g egy csavar... az nagy valoszinusegu, hogy a 10 ev mulva esedekes, forintban azonos torlesztoreszlet sokkal kevesebb lesz euroban-dollarban, mint a mai -
User_2
tag
csak egy gondolat kísérlet:
ha a US debt 36T, ennek 24%-át külföldiek birtokolják, és a teljes állomány kb 6% hosszútávú,
akkor kb 0,5T értékű a hosszútávú kötvények névértéke nem usa kézben.1 ha a hosszútávú kötvények hozama emelkedik, ez a külföldi 0,5T és az usa belső tulajdnlás 1,1T vagyon köddé válik,
ergo már kockázat nélkül lehet piacra dobni, hiszen már értéktelen. ezt tudja az usa, tudják a baggerek és tudja a kötvénypiac is. így kb 1,6T névértékű valamivel lehet riogatni és játszóspénzként chartra vonalakt rajzolni, gyakorlatilag befektetői következmények nélkül2 ezt a külföld által birtokolt kb0,5T névértékű hosszú kötvényt nagy valószínűséggel usa export bevételből finanszírozták.
3 ha az usa hozamok emelkednek az usa 0,5T számlázott értéken vásárolt import árukat gyakorlatilag mostmár ingyen. usa előre tudta hogy ez be fog következni az első covid stimulus -nál 2020-ban, de a második 2021-es stimulusnál már mindenképpen. persze ezt tudták az exportáló országok is. they treated us very badly, very very badly
4 az 1,1T usa belső hosszú kötvényt meg lehet nyugodtan szektor különadónak tekinteni. mi lesz a kormányzati kompenzácó?
5 nyuszi ül a fűben
számok emlékezetből és innen :
US Treasuries: Who owns US debt?
https://www.reuters.com/markets/us/who-owns-us-debt-2025-02-10/ez így még nekem nem jött szembe sehol
a kérdés az, hogyan lehet ezt egy megbeszélésen érzékeltetni,
ha a tárgyaló fél keveri a territorial és editorial szavakat. -
-
kardkovacsi
senior tag
De az euró zónában is van átcsoportosítás, nyilván nem akkora, de van transzfer. Rengeteg jó pozitív példa van az egész Baltikum, Lengyelország, Csehország, Szlovénia. De a spanyolok se egy negatív példa, sőt valójában az olaszoknál is a déli területek amik gyengék.
Tegyük hozzá ebből is látszik mind az olaszoknál mind a görögöknél alapvetően a gazdasági szerkezet rossz azt pedig a saját deviza se tudná megoldani csak legfeljebb elfedni részben. A másik oldalról meg pont emiatt rá vannak kényszerítve a változtatásra. -
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi #18418 üzenetére
Magyarország és a Forint nem jó példa. Magyarországnak van egy jelentős közös költségvetése, amivel át tud csoportosítani pénzeket Borsodba kompenzálva az egyenlőtlen gazdasági fejlettség okozta negatív hatásokat. Az EU-nak ilyen arányaiban jelentős általános célú költségvetése nincs.
Szerintem jobb pozitív példa a Baltikum. Elég fejlettlenek voltak az EU csatlakozáskor, hamar lett Euro-juk, de mégis fejlődnek.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
ciricica #18415 üzenetére
Propaganda az egész, érdemes a kommenteket is elolvasni alatta. A legjobb példa erre, hogy ott van Budapest, meg mellette Borsod vagy Somogy és mégis működik a forint, nem kell minden megyének saját pénz pedig teljesen eltérő gazdasági szerkezetűek. Bolgárok már a kezdetektől feladták a monetáris politikájukat, a levát előbb a márkához majd az euróhoz kötötték és mégis megvannak, fejlődnek.
-
ciricica
junior tag
válasz
FireKeeper #18412 üzenetére
Mielőtt azt hiszed, hogy milyen qva jó az euró egy nem gazdag országban ajánlom nézd meg ezt a videót. Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban milyen csodákat művelt.
[link] -
válasz
kardkovacsi #18410 üzenetére
Twitteren jött szembe, a szerzők szerint mégiscsak a kisbüfi veszi ezerrel a piacot, hedge fundék meg belefulladtak egy zsáknyi áprilisi shortba:
-
válasz
j0k3r! #18407 üzenetére
Ebben a nettó racionalitás is erősen játszik, mi az, ami nem drágult Mo-on extrém/őrült szinteken? Amikor egy kecskeméti házat 1:1ben hasonló spanyol, sőt, lassan osztrák ingatlanra tudsz cserélni, sok ember meggondolja, hogy egy olyan piac pumpálásában vesz részt, ami 2 évtized alatt 3-400%-nyit fúvódott fel, vagy egy jóval konzervatívabb helyre teszi a pénzét. Ezek ugye a legnagyobb tételek. Hogy (haza beszélve) az otp részvény magyar brokinál S&P etf-re cseréje is ilyen menekítésnek számít, nem tudom
-
j0k3r!
őstag
Elbizonytalanodtak az emberek, lassan menekítik a pénzüket az országból - 1.5 órás Zsiday interjú [VIDEÓ]
-
válasz
kardkovacsi #18405 üzenetére
Nagyfiúknál felmerül a kérdés, hová is tegyék a pl pénteken/korábban kivett pénzeket? Kötvénypiac igen extrém szinteket nézegetett mostanság, lehet azt is rizikósnak ítélik - miért is ne vegyenek részvényt
? Technikai értelemben simán indokolt lehet egy ATH, ami a mostani szintektől még 4%, annyi, amennyi kamatot a jobb állampapírok egy egész év alatt hoznak.
-
-
"Next 300 points likely up for the S&P 500, says JPMorgan"
Ez ugye még 5%.+ várakozás. Bátor... -
Ringman
félisten
A leggazdagabb száz embernél van már az összes magyar vagyon 13 százaléka
Míg a magyarok többségének vagyona stagnál, a leggazdagabbaké egyre csak nő: arányát tekintve 20 év alatt megötszöröződött, de ha forintban nézzük, akkor közel tízszeresére nőtt. A nettó pénzügyi magyar vagyon 97 ezer milliárd forint, amiből 11 000 milliárd van a leggazdagabb száznál. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
attiati #18397 üzenetére
Elméletileg valóban ennek a topicnak a témája lenne a spekuláció és a gazdasági folyamatokkal kapcsolatos gondolatok szabadabb megbeszélése, a másiké pedig a prudens befektetői viselkedés a gazdasággal kevesebbet foglalkozóknak.
A gyakorlat viszont sajnos az, hogy itt is letorkollják a merészebbeket a prudensek, és odaát is rendszeresen mennek egyedi részvényes témák.
Eleinte próbáltam tenni ez ellen, innen oda, onnan meg ide terelni az embereket annak megfelelően hogy melyik téma hová való, de idővel feladtam, mert nem akartam hogy úgy tűnjön hogy én küzdök a népakarat ellen. Ugyanezért nem akarok erélyesebben fellépni sem az offtopic ellen.A leghasznosabb amit tehetsz, hogy azokat a témákat amiket érdekesnek tartasz és ide valók, behozod ide. Én csak remélni tudom, hogy idővel megszokja mindenki hogy mi hová való, illetve esetleg innen áttanácsolom a nem ide illő témákat, de odaát nem akarok én lenni az aki napi gyakorisággal ideirányítja az ide valókat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP 13"FullHD IPS,i5 8265u(8x3,9Ghz)Villágító billentyűzet,8GB Ram,256-512SSD,jó akku,Szép állapot
- Újszerű Asus,játékra is,17,3"FullHD,i7 8550(8X4Ghz)GT920mx 2/4GB DDR5 VGA16GB RAM,SSD+HDD,
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Corsair K100 RGB INGYEN FOXPOST
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050Ti 4GB DeepCool Tesseract Chieftec500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged