Hirdetés
- Andras-G: #Kószagondolat - eMag tapasztalatok 2026-ban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- petipetya: Nagy chili topic. :)
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
j0k3r!
őstag
válasz
julius666
üzenetére
The third golden age of software engineering – thanks to AI, with Grady Booch
Szerintem ez közelebb van a valósághoz. Ha csak a jelen/jövő érdekel, akkor az "Early AI" fejezettől érdemes belehallgatni.
-
fraba
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
itt ez lehet túl off, de akkor érdekelne... már persze, ha publikus a dolog..! esetleg PM?
a (kicsit) mélyebb technikai részleteket is meg tudnád osztani? egy ilyet nagyjából hogy kell elképzelni? hogy vitelezed ki ezt? mit kötsz össze mivel, mit és hogy promptolsz meg, és hogy kapod meg a végeredményt?
#szakmaimaszturbáció -
Hi!King
őstag
válasz
julius666
üzenetére
Milyen AI-al konzultáltál adózási, jogi kérdésekben? Meet én az elmúlt időszakvan a sima copilot-al sokszor tettem, mivel külföldre költöztünk, és nagyon nagy a hibaaránya. Ráadásul nagyon határozott ha valamit rosszul tud. Minden esetben egy alapos utánajárás kellett fact checknek, kiindulópontnak jó csak legtöbb esetben.
Szerintem szoftverfejlesztésben is eltúlzod a jelentőségét, mint eszköt a fejlesztők kezében oké, és persze kevesebb fejlesztő kell mellette ugyanahhoz a munkához, csakhogy eddig is az volt, hogy végtelen igényekre volt véges számú fejlesztő, ha hatékonyabb a munka, akkor a munka mennyisége fog növekedni.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
"Nem az volt az állítás OpenAI részéről sem, hogy a R&D teljes folyamatát már AI csinálja."
Ezt én sem mondtam, te állítottad párhuzamba az előző fórumtárs állításával az intelligencia robbanással és önmagukat fejlesztő modellekel, hogy már ott tartunk...
Sőt pont azt mondtam, hogy ha egy sikon képzeljük el a dolgot aminek az egyik végén az önmagukat író intelligencia robbanást elérő modelek vannak, a másik végén pedig pusztán annyi hogy fejlesztő Joe AI-t használ, akkor akár ez utóbbit is jelenthette az a közlemény. Feltételes módban mondtam. Nyilván a legvalószínűbbnek azt gondolom hogy ennél azért több (szerintem összességében kevesebb lehet mint amire te az elmondásod szerint a munkahelyeden használod, egyszerűen azért mert sokkal kritikusabb fejlesztésről van szó, most bocs ha lenézem a terméketeket/szolgáltatásotokat
a miénk sem olyan fontos), de szinte biztos vagyok benne hogy ehhez van közelebb és nem az önmagát szuperintelligencia szintre felhúzó mesterséges intelligáncánál. -
favagoJoska
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy van az OpenAI annyira rászorulva a befektetők pénzére, hogy bármilyen hangzatos közleményt kiadnak. Óriási a verseny, és egyre több jel mutat abba az irányba, hogy a nagyok között is lesz aki előbb fog elvérezni mint hogy az üzlete profitabilissá válna...
A másik oldalról pedig ha szerinted a jelenlegi agentic fejlesztés már ott van, hogy az AI modelek önmagukat írják jobbá, akkor mi akadályoz meg akár téged abban, hogy AGI-t fejlessz?
szerk: Csak hogy tisztázzuk, én nem azt vonom kétségbe, hogy a jelenlegi modelek nem bitang jók, és nem használhatóak egy csomó mindenre, de azt nem láttam sehol sem alátámasztva hogy bármelyik is valóban saját magát írja, és nem pedig eszközként használnák bizonyos feladatok elvégzéséhez.
Maga az OpenAI-s közlemény is inkább tűnik úgy mintha csak ez utóbbiról lenne szó, nem pedig a baby terminátor kelteti saját magát... Early versions jelentheti a GPT-4o-t is. Debug its own training. Simán jelentheti azt hogy ami eddig egy custom tool volt, abba most bekötötték ezt a modelt valamilyen célra. Manage deployment, diagnose test results szintúgy. -
favagoJoska
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
A céljuk az, hogy az AI annyira jól tudjon programozni, hogy önmagát írja még jobbá, létrehozva az intelligencia robbanást. Ezt még nem értük el. Talán. Remélem.
Akkor nem olvastad a linkjeimet. Meg nem követed a híreket. Ez már nem kérdés. Gyakorlatilag elértük.
"GPT-5.3-Codex is our first model that was instrumental in creating itself. The Codex team used early versions to debug its own training, manage its own deployment, and diagnose test results and evaluations."
Amit idéztél az nagyon nem biztos hogy azt jelenti, amit az előző fórumtárs írt. Egyrészt a szövegben is az van, hogy a debuggolásnál, deploymentnél és eredmények kiértékelésénél használta fel a csapat a modelt. A szövegből inkább tűnik úgy, hogy az új modell elkészítésénél az emberi munkát segítette, nem pedig saját magát írta a modell. Akár jelentheti azt is hogy random developer Joe az OpenAI-nál AI-t használt a munkája során. Ezt szenzációsnak beállítani olyan, mintha azt mondanánk márpedig a Excel-re volt szükség az intelligencia robbanás eléréséhez, hiszen azt is biztosan használta valaki az OpenAI-nál a legújabb modelljük elkészítésénél...
-
avl
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
szerintem tul hamarnak látjátok/látod/láttatják (lehet kell a pénz ;-)
programozás 1 kezdeti lépés
annak kiterjesztése "mindenre", célok definiálása, meghatározása, a széles elterjedés több idöbe fog kerülni; sok turpisság jön még közben
kicsit olyan mint 1 db-ot csinálni vs. tömeggyártás, hogy 10millio is olyan legyen, és van-e rá igény stb. nem eszik ezt sem olyan forrón
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
Akkor félreértetted amit írtam, meg nem olvastad a linkjeimet se. Ez már nem kérdés. Gyakorlatilag elértük. "Software development is a solved problem."
Azt igen, de nem ez a cél. A céljuk az, hogy az AI annyira jól tudjon programozni, hogy önmagát írja még jobbá, létrehozva az intelligencia robbanást. Ezt még nem értük el. Talán. Remélem.
A mostani csak egy közbenső állapot. Persze ez is nagyon kívánatos volt nekik, tekintve hogy az IT cégek legfőbb kiadása a humán költség. Ezért is nem értem hogy miért is kókadozik hónapok óra a Mag7. Igaz, hogy buborékban voltak, meg az is igaz, hogy nem látszik hogy az iszonyatos költések hogyan fognak visszatérülni nekik, de a bevételeik továbbra is masszívan nőnek, a személyi kiadásaik egyre csökkennek, a jövő meg valamelyikük kezében van. Az Anthropic épp most mutatta meg, hogy nem 20 eurós chat előfizetésből fogják majd visszatermelni a mostani beruházások költségeit hanem munkavállalók millióinak kiváltásával minden szellemi szakmában.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
Hát elég megdöbbentő én is használom, tényleg nagyszerű és rengeteget gyorsít. Nekünk a régi szar kódok tákolása fog maradni mert az AI olyan kódot ír amit szép, megfelel minden architekturális elvnek stb.
A másik amire nem gondolunk. Egy idő után az emberi faktor csak probléma lesz. A mai programnyelvek azért lettek így megalkotva, hogy hasonlítsanak az emberi nyelvhez, hogy könnyebb legyen programozni. De az emberi nyelvet már értik ezek a modellek akkor miért kell programnyelv, miért nem egyből valami processzor utasítás struktúrát gyárt az AI. Amikor ez eljön akkor leszünk mi fejlesztők igazán megprücskölve. Valahogy most van az életemben először, hogy azért nem várom a technológiai fejlődést igazán, vagyis ezen a területen biztos nem.
-
Catman
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
De mi lesz az üzleti modell az AI cégek mögött, ha a jól fizető szellemi munkákat kiváltják, és nem lesz, aki fizessen a szolgáltatásukért?
Én továbbra is valószínűbb forgatókönyvnek látom azt, hogy nem az élőmunka szükségletet, hanem hosszabb távon a hatékonyságot, komplexitást, termelékenységet fogja az AI növelni.
-
t72killer
titán
válasz
julius666
üzenetére
Mindig van ilyen. Amikor én kezdtem, akkor még (építész, gépész, vegyész)mérnöknek "kellett menni". Bizony a szoftvereseket ugyanúgy utoléri a sors, mint az ózdi kohászt.
#23036: "Legfeljebb annyiban, hogy mindegyiknek van bunkere a várható jövőre való felkészülés gyanánt." Ha a K-shaped economy-t nem sikerül visszafordítani, akkor az kevés lesz. Musk az egyik értelmesebb figura közülük, nem véletlen nézelődik a Marson.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
Kb. tavaly nyáron halgattam egy interjút egy ürgével, aki rendszeresen beszélget Mag7 vezetőkkel, köztük a közismert millárdosokkal is. Elmondta hogy mivel próbálják az AI-t eladni a népnek (rákgyógyítás, klímamegoldás...), és közben hogyan gondolkodnak róla az IT csúcsvezetők. Hogy ne írjak litániát, ezért nagyon röviden csak annyit hogy a vezetők 3 lehetséges jövőképet látnak AI ügyben, amiből mindháromnak ugyanaz az eredője: minden milliárdos fő célja hogy az ő AI-ja érje el először az önfejlesztő szintet. Az ehhez vezető út pedig a programozáson keresztül vezet. Igaz, hogy a programozás az egyik legnehezebben automatizálható feladat (sokkal egyszerűbb lenne mondjuk a könyvelőket váltani ki), de ez az egyetlen ami igazán számít az önfejlesztő AI elérésében. Tehát bármit hajlandóak feláldozni azért, hogy a programozás automatikus legyen. Márpedig gigantikus erőforrások állnak rendelkezésükre és száz százalékos az eltökéltségük. Tehát ha létezik bármilyen mód amivel az emberiség ezt meg tudja valósítani, akkor meg is lesz valósítva. Se politika, se erkölcs, se semmi más nem állíthatja meg ezt a folyamatot. Ahogy írod is, az egyetlen kérdés csak az volt hogy mikorra érjük el. Esetleg még az, hogy mennyivel lesznek gyengébbek a publikus modellek a belső használatra szántaknál. A társadalmi következmények egyáltalán nem számítanak a Mag7 vezetőknek. Legfeljebb annyiban, hogy mindegyiknek van bunkere a várható jövőre való felkészülés gyanánt.
-
Dare2Live
félisten
válasz
julius666
üzenetére
[link]
Jövedelem topikban pont téma. Egy negyed hsz onnan: "Nalunk is produktivabb jelenleg 1 technical PO egy CC elofizetessel, mint par honapja egy teljes engineering csapat volt. Kritikus penzugyi szoftvereket fejlesztunk."

És ez érint mindent, volt cégemnél 50% létszámcsökkenés volt HRen... és működik annyira, hogy még akarnak vágni. -
válasz
julius666
üzenetére
> Gyakorlatilag az összes autógyártó ölébe hullt ezzel egy kompetens önvezető rendszer az égből.
Dehat nem, mert volt mar ilyen a multban is (openpilot). Ket okbol:
- minden egyes ujabb 9-es megegyszer annyi munka, mint az eddigiek (e.g. ha a 99%-os megbizhatosag 1 ev munka, akkor a 99.9% az 2 ev, a 99.99% az 4 ev, stb.) -- nyilvan ez csak ilyen okolszabaly
- az OSS nem ugy mukodik, hogy mostantol aztan mindenkie egyforman -
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
"Év elején fater házán állagmegőrzést csinált tetőfedő több mint 200-ért. " - valami hasonló nálam is volt egy vízvetőt kellett felrakni igaz ott anyaggal együtt volt 200e, fele anyag fele munkadíj.
"A 400 EUR napidíj nem annyira extra, max gyógyegér IT munkavállaló vonalon. " - nem tudom, ha 100%-ra kiterhelnek akkor azért nem rossz, egy 2,5M-es bruttó fizetésnek megfelelő költség. Már magában a 2,5M a Hays felett van egy sima fejlesztőre, itthon biztos (mert Budapestről beszélünk).
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
Nekem két haverom (egyik villanymérnök, másik infós) is megcsinálta. Abból az egyik tényleg dolgozik is benne, néha mert ő ilyen f.szkodós fajta akinek annyi lóvé kell amiből pont megél, ha az megvan akkor a saját kendácsolásait szereti csinálni. A másik srác az biztos nem fog dolgozni benne mert 400 euró fölötti a napidíja

-
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
eddig nem volt katasztrofális következménye, eldöcögött így is a rendszer
Érdemes figyelgetni mostanában a DDR5 piacot. Jól mutatja, hogy milyen az, amikor egy korábban szépen eldöcögő piacra megérkezik a változás. Már nyár végén lehetett tudni hogy memóriahiány várható, de még pár hónap kellett amire igazán berobbant a hatás. Még utána is voltak reménykedők hogy "ez csak átmeneti, várjunk még a vásárlással". Aztán szembejött a piaci realitás. Most ott tartunk, hogy ami korábban 47eFt volt, jelenleg 147eFt. És ki tudja hol a vége. Pedig nem robbantották fel a gyárakat, nem jelent meg forradalmi új technológia, nem fogyott el a nyersanyag. Csak kicsit megbillent a kereslet/kínálat arány.
Ennek analógiájára az én várakozásom az, hogy ha az AI továbbra is úgy fejlődik mint az elmúlt két évben (és nem lesz gond a félvezetőgyártással meg az energiával), akkor néhány éven belül úgy oldalbacsapja a munkaerőpiacot, hogy az még a legdurvább elképzeléseinket is felülmúlja. Európa sajnos várhatóan nem a nyertesek közt lesz. -
t72killer
titán
válasz
julius666
üzenetére
Ez az adókból próbáljuk üzemeltetni a társadalmat koncepció már most, jóval AI előtt bukott elvnek tűnik: gyakorlatilag azok kapnak csak adókat a nyakukba, akiket az állam nyakon tud csípni ÉS a legkisebb macerával meg tud kopasztani.
Annyi, hogy nemigazán találtak még ki alternatívát, pedig egyre égetőbb a kérdés.
Afelől semmi kétségem, hogy "szoftverfejlesztő" szakmából igen sokan fognak bolti árufeltöltő és hasonló karrierekbe átigazolni.
Ebből a szempontból pozitív, h a születésszám radikálisan csökken, azaz 50év múlva már csak kb feleennyi fejlett országbeli dolgozónak kell valami tennivalót találni: így már azért közelíthet a munkaerő kereslet-kínálat.
#21702: ismét, NEMZETKÖZI viszonylatról van szó: a pénz, vagyon katonailag is brutál erős országokban fog a mostaninál is jóval nagyobb mértékben koncentrálódni, pl USA. Ott helyben valószínű tényleg megoldják, hogy mindenkinek legyen érdemi bevétele. Viszont a csórisztánok, akik közé Mo is feliratkozott, hiába toporzékolnak, lámpavasaznak.
-
válasz
julius666
üzenetére
Az amit leísz, hogy miből, az az embereket nem fogja érdekelni. Kritikus tömeg van, akkor vagy fizetsz vagy lámpavason himbálózol. /az olyan helyeket, mint ÉK, meg oroszok kezeljük kivételként, ott nyjlván a rezsim helyrakja ezt a problémát/. Furán hangzana, hogy a lakosság jelentős része nem tud dolgozni, mert kiváltották a munkáját, ergó az alapvető szükségleteit nem tudja kielégítenid, de majd fogja magát és otthon szépen éhenhal.
A kapitalizmus előtt feudalizmus volt, az is elmúlt ez is elfog. Továbbra is a végtelenbe való növekedés véges helyen nem megvalósítható, így valamikor szükség lesz újratervezésre. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
Csak el kéne dönteni, hogy kecskét akarunk etetni vagy a káposztát megtartani. Azért nincs építkezés mert nincs hova. Se a városban se az agglomerációban. Ebből áremelkedés lesz. Dugó mindig is lesz, mindegy milyen a közlekedés, mert mindig vannak kényelmesebb emberek. Ha túl nagyra nyúlik a dugóban eltöltött idő akkor átáll a polgár a tömegközlekedésre.
Kárpátalja. Azért írtam hosszabban, hogy érzékeld ami most volt az egy folyamat része, azaz eddig is volt kereslet, 2022-es csak kisebb hupli volt valójában ebben a témában.
-
Ringman
félisten
-
Csabroncka
addikt
válasz
julius666
üzenetére
A választásokkal kapcsolatban józan paraszti ész! Fogalmam nincs, hogy a jelenlegi teljesítmény nélküli osztogatás (ez lehet magánszemély vagy cég is) mit hoz. Abban viszont biztos vagyok, hogy egy bizonyos mennyiség felett én is azt mondom, hogy a lóf@sznak is van vége.
Nem vagyok benne a buliban hogy lássam a számokat, de az szja mentesség meg ez a hiteltámogatás fogalmam nincs mennyire fenntartható, mi így is kezeljük.
A csajokat pl nagyon sajnálom, mert bár sokszor leírtam, sokan nem értik itthon hogyan működik a kkv szektor bértárgyalása.
Ahogy beárazódott a 25 év alattiak adómentessége, ugyan úgy beárazódik a 15% SZJA is, hú de jól járnak vele... életed végéig, édes Istenem...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
"Kárpátaljáról tömegesen jöttek hozzánk. " - ne ehhez pont értek
mivel én is ott születtem.
Alapvetően nem mondanám, hogy tömeges volt. Inkább több hupli az idők folyamán és pont ezért nem is érzem annyira erősnek a hatást. Volt az első nagy löket a 90-es években, gyakorlatilag akkor folyamatosan áramlottak ide a magyarok. Aztán kezdtek a dolgok ott is normálisan menni amikor felfutottak a nyersanyag árak. Majd miután azok beomlottak jött a második nagyobb hullám. 2013 környékén, majd a harmadik az a háború kitörésével jött, akik ott akartak maradni de mégse tehették. Van unokatestvérem aki berendezte az életét ott és végül kénytelenek voltak eljönni, nem Budapestre. Inkább jellemző Nyíregyház és környéke. -
Dare2Live
félisten
válasz
julius666
üzenetére
"mindenki várja, milyen petárdát fog még bedobni pártunk és kormányunk"
? Januárban jön a kibővített köztisztviselők havi 83.300Fts hitel támogatása. Önerőnek is felhasználható akinek ez gond. Erre még rádobni akármit???
De szerintem a fő gond a kínálat. Értelmezhetetlenül kevés lakóingatlan épül. És ezen egy kormányváltás nem segít. Az OSP eltörlése sem. -
t72killer
titán
válasz
julius666
üzenetére
A külföldiek, akikről tudunk "A nem magyar állampolgárok összesen 309 milliárd forintot költöttek el a magyar lakáspiacon tavaly, ezzel a teljes forgalom 6,4 százalékát generálták". - hogy ez hogyan viszonyul az elmúlt évek számaihoz, nem tudom.
#21604: SzVSz két tényezőt kell figyelembe venni: a vásárlásra fordítható teljes pénzösszeget ÉS a vásárlási/nem használt ingatlan "tartalékként" megtartási hajlandóságot.
Előbbi része a hitelfedezetként rendelkezésre álló fizetés is persze, DE ott van kapásból a vásárló arcába tolt hitel önmagában, a mindenféle támogatás és az értelmes ingatlanadóztatás teljes hiánya.
A vásárlási, vagy éppen el-nem adási szándék pedig 1:1-ben attól függ, hogy mit kap a nyakába a házat-lakást "trezorként" üzemelő tulaj. Ha egy évi 500eFt-nak megfelelő ingatlanadót (helló, UK) akkor elég hamar gondolkodni kezd. -
favagoJoska
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
Akkor legalább valamiben egyetértünk vele. Mármint h lesz kormányváltás
Én csak a pozitív fiskális és gazdasági változásokhoz vezető utat látom göröngyösnek.
Több mint egy évtizednyi mellék és vakvágány után nem lesz egyszerű egyenesbe jönni.Az OSP-vel és más támogatásokkal kapcsolatban, hát kiváncsi leszek én is. Már kínomban inkább csak röhögök az egészen és fejben én is néha elgondolkodok mi lehet legnagyobb ökörség amit meg lehetne csinálni. Azért hogy ne érjen meglepetés. De mindig sikerül nekik meglepniük

-
favagoJoska
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
Egyébként ránéztem az elérhető adatokra, és kereset/átlagos négyzetméterár arányban csak Prága előz nagyon. Pozsony és Belgrád csak kicsit. Az összes többbi már olcsóbb (Bécs, Ljubljana, Zágráb, Bukarest, Kijev, Varsó).
Mivel nem tudni a kormány mivel akarja vagy nem akarja fűteni a magyar ingatlanpiacot, ezért azt nem akarom mondani hogy nem történhet további "elképesztő árrobbanás", de hogy nem a keresetek, meg Magyarország regionális "olcsósága" fogja indukálni az biztos.
Az orosz ukrán háború hatása pedig valóban nagy. A csehekhez, lengyelek és szlovákokhoz is nagyságrendileg többen érkeztek mint hozzánk. Ez meg is látszik az ingatlanár adatokon. Románia nem volt ennyire népszerű célpont, ez is meglátszik mert keresetarányosan sokkal olcsóbbak még tőlünk is. Belgrád (és egész Szerbia) szintén nagyon drága lett, oda több százezer orosz érkezett. És egészen kis településeken is vásárolnak ingatlanokat, ezt első kézből meg tudom erősíteni. -
Vesa
veterán
válasz
julius666
üzenetére
Ha már fogyasztás: a kripto marhaságra sokkal több erőforrás megy el, pedig annak aztán tényleg semmi értelme nincsnen. Az AI-nak viszont van, tehát egyetértek abban, hogy itt nem az energiaéhségével kell foglalkozni. Előbb talán inkább darálják be a kriptobányászatot.
-
aAron_
őstag
válasz
julius666
üzenetére
Rengeteg különböző iparág van. Ahol minimális marginnal dolgoznak, ez nem lehetséges, ott nem lehet csökkenteni az árat. Ahol nagyobb a margin, van verseny, belföldi gyártás, valószínűleg be fog állni egy új egyensúlyi szint.
Scott Bessent, ha jól emlékszem, azt mondta egy interjúban, hogy átlagban kb. 1/3 arányban viselik a vámok költségét a külföldi export vállalatok. De ezt most nem találtam meg újra.
-
t72killer
titán
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
Meg eleve van olyan order is amiből nem látszik az egész, iceberg vagy mi a búbánat a neve. Az ilyen feltöltős. Bár ott azért hamar kiderülne, hogy valaki támaszt. A jó bróker régen az volt aki ügyesen tudott venni meg eladni úgy, hogy közben nem ugratta ki vagy omlasztotta be a papírt. Mára ez is valami algo

-
válasz
julius666
üzenetére
Ket verzio van:
- valaki kvazi eleri az AGI-t -- onnantol all bets are off, fogalmunk sincs, mi fog tortenni
- nincs AGI, csak hasznos AI, es a modellek kommoditizalodnak -- itt pedig az fog nyerni, aki jo integraciokat tud biztositani.A masodik esetben a nyertesek a mostani cloud cegek, plusz az NVidia. Nem kell mindenkinek kihullania, eddig is jol elvoltak egymas mellett.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
Vannak kicsik is bőséggel. Az ő céljuk általában egy-egy szakterületre fókuszált AI szolgáltatást nyújtani. Néhány közülük nagyon be fog futni. A többség elvérzik. Dot com.
A kínaiaknak szerintem a robotika az aduász. Ők a világ gyártóközpontja, az óriási mennyiség idővel létrehozta a szakértelmet és ökoszisztémát is. Ezen a téren szerintem nagy előnyben vannak, és az előny további előnyt szül pl. gyártórobotok esetében. De fogyasztói termékekben is nagyon otthon vannak, mennek rá járműiparra, logisztikára, energetikára is egyre sikeresebben.
Amit nem gondoltam volna, az az hogy mostanában mintha félvezetőkben is kezdenének felzárkózni, pedig az a pálya még csak nem is feléjük lejt. -
válasz
julius666
üzenetére
Ilyen versenyben árat érdemben csak többlet szolgáltatással tudsz emelni ami az AI esetén jellemzően jelentős többlet költséggel is jár.
Erről korábban volt már szó, de sokan ki fognak hullani a piacról, és marad néhány nagy szereplő, aki át tudja törni a jelenlegi korlátokat. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
Szerintem a TSLA értékeltségének nincs köze P/E-hez vagy autógyártáshoz. Ahhoz van, hogy mit képzelnek bele az emberek, és azt a képzelődést hogy nagyítják fel AI kereskedőbotok, meg opportunista nagyspekulánsok. (Szerintem még a nagy összeveszések és kibékülések pl. Musk és Trump közt is csak színjátékok. Annyiból valós hogy valóban mérgesek időnként egymásra. De vannak annyira profik, hogy simán félrerakjanak bármilyen nézeteltérést ha épp az az érdekük. A tanácsadóik meg még profibbak. "Színház az egész világ..." )
Azt kellene tudni megmondani, hogy mit látnak bele az emberek a Teslába. Erre vannak különböző, ma már kifejezetten hatékony elemzőeszközök, de én nem rendelkezek ilyennel, és csak hallomásból ismerem őket.Két alaptézisem van ezügyben, ami miatt nekem van jelenleg TSLA-m, LEU-m és PLTR-em is:
1, minden buborék nagyobb mint az előző. Ezért a mostani árazások még extrémebbek (lesznek) mint a múltbéli extremitások.
2, "The market can remain irrational longer than you can remain solvent".
Tehát bármilyen extrém értékekig tudnak emelkedni a bármilyen sokáig, mielőtt végül hirtelen eltűnik alóluk a talaj. (Illetve kiderül hogy már rég nincs ott)
Sajnos nincs kristálygömböm ami alapján tudhatnám hogy mikor lesz az előadásnak vége. A racionalitásomat már rég ki kellett dobnom a kukába, mert az alapján már rég véget kellett volna érjen.Én ebbe a videóba futottam bele a minap. Meg is állapítottam, hogy az alapján hogy hol tartottak ezek a robotok egy-két éve, és hol tartanak most, öt év múlva elképesztőek lesznek. Nagyon alapvető változások elé nézünk. Azon is meglepődtem hogy már ma is csak 6000 dollár egy ilyen robot. Pár év múlva, mikor tömeggyártásba kerülnek, vélhetően még annál is jóval olcsóbban vehetünk majd elképesztően nagy képességű AI robotokat. Gyerekkorom sci-fi világa IRL.
-
avl
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
nna, latom a portfolio is benézett ide, hisz: [link]
amit irtal az arfolyamokrol: "az elmúlt években az aranynak durván emelkedett az árfolyama, míg az USD kötvények (főleg a hosszú oldalon) szopóágon voltak"
ez is a keresletet mutathatja, nem ? amire vannak vevök, annak emelkedik az arfolyama (ha durva vevök vannak, akkor durván :-)
gondolom vilaghatalmi kerdes is mozgatja, ennek kimenetele persze ismeretlen, Kína mit hogyan akar, USA keménykedik-e, ki kivel barátkozik és milyen eszközökkel

China continues to cut its US Treasury holdings – reaching a near 17-year low in July as concerns over assets backed by the US dollar mount – analysts said the country’s central bank could be pivoting to European assets and perennial safe haven gold as more reliable investments.....
July’s figure was the lowest reported since January 2009, and a 45 per cent plunge from the record US$1.32 trillion recorded in November 2013, according to Chinese financial data provider Wind.ezek akár úgy is értelmezhetöek: lassan, de egyre keményebben megy Kína e kérdésben
tovabbra is szerintem/nekem az a kerdes: HUF, €, $ mennyire inflálódnak el, mennyire (miben, értékállóság / biztonság vs. növekedés) van aranynak jelentösége
-
avl
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
az elejevel egyeteretek
a masodik mondat: jegybankja valogatja, CH, A nem piszkalta, de sokan vettek, föleg "fejlödöek" (nem tudom miert, keszülnek USA-t megdönteni ?
...persze régóta :-)

Central bank gold buying has reached unprecedented levels in recent years. According to the World Gold Council, central banks purchased 1,037 tonnes of gold in 2022 alone, marking the highest annual total since 1967.

ez persze növeli / fenntartja a keresletet (tehat lehet nem esik az arany)
es felveti a kerdest: ök miert ill. privat befektetö mit tegyen ...a valasz persze szeles tartomanyban ingadozik:
WB: „Gold is a poor investment because it does not earn or produce anything. “
vs.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
A vásárolt volumen is növekszik.
De nem olyan drasztikus mértékben mint ahogy a főcímek sugallják, és főleg a feltörekvő országok halmozzák. -
-
Dare2Live
félisten
válasz
julius666
üzenetére
Lehet én értem félre de ez nem változtat ezen. Nem megy mert
kell TB jogviszony. Nyugdíjasnak az nincs.
70/72évig hiteleznek bankok.Amit szerintem nagyon megpörget az az a vonal, hogy a legalább 2éve dolgozó gyereknek szülők vagy magában vegyenek 10% önerővel max 55millióig 3%ost kb kihasználva lakást. Teljesen logikus ha ~uannyi az albi díj mint 10%önerő után a havi törlesztő élni kell vele. Pár év és kevesebb lesz a törlesztő mint az albi díj.
Ha tetszik itt eléri a hitel az elvi célközönségét.@Soulfly842
Viszont MNB 10%nál tulajdon 50%ig él. Nekünk pl van egy lakásunk 50/50%ban feleségemmel. A 3%ost fel tudjuk venni. Viszont a 10% önerőre nem vagyunk jogosultak én már 41+ vagyok. -
Simia
junior tag
válasz
julius666
üzenetére
Ja. Sajnos nem voltak illúzióim az okokkal kapcsolatban...
(Csak a pedantéria kedvéért: azt hiszem az GDP esetén nem az inflációt használják normalizálására, hanem valami GDP deflátor nevű dolgot, ami ha jól értem hasonló a CPI-hez, csak nem ugyan azokra a termékekre számolják, mert értelemszerűen nem a lakosság fogyasztói kosara számít, hanem hogy mi van a GDP-ben. Magyarországon viszont a kettő jól korrelál, tehát hatásában az van amit írsz)
-
atee_13
őstag
válasz
julius666
üzenetére
Eddig se láttam az eladókon, hogy értekelte őket akármi is. Ha benne volt a tv-ben/hírekben, hogy pénzt adnak abban a pillanatban mindenkinek is emeltek az árakon nem csak annak aki igénybe tudott venni az akármilyen támogatást. Szóval ez a lakhatási céllal vásárlókat nem fogja segíteni, hogy "Kicsit clickbait".
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
Én a HRM nevű technológiáról hallottam legutóbb, de hogy letölthető-e már valamilyen formában, azt nem tudom. Itt egy kis kedvcsináló videó róla. A Deepseek v3.1 is lehet hogy már valami hasonló elvet is használ (a képességei alapján tippelve, miszerint már nincs külön a gondolkodó rész).
A specializálódásra meg pl. ez az AI videó mutatja be a Google legújabb fejlesztéseit: Mangle, Nano Banana, programming agents. Az utolsó (ami valójában kapásból öt) különösen veszélyesnek tűnik a munkahelyeinkre.
-
válasz
julius666
üzenetére
Róna Péterrel az a baj, h ő a saját fasságait nyomja, arra hivatkozva, hogy ő oxfordi professzor. Lex nem hivatkozik semmire se, amikor az interjúkat csinálja, mert ő nem állít semmit se.
Szóval egyszerűen le kell szarni, h kicsoda Lex, és az érdekes embereket meg meghallgatni a műsorán. Szerintem.
Például nekem a Joscha Bach interjú fontos volt az életem akkori pontján, stb.
De tök komolyan kérdezem, h mik vannak még ebben a műfajban.
Tudom egyébként, h az zavar jópár embert, hogy platformot ad nem kedvelt embereknek. Engem ez nem zavar, nem nézem meg, és kész.
-
válasz
julius666
üzenetére
Rendkívül sok híres és/vagy a szakmájában menő és/vagy közérdeklődésre számot tartó embert képes órákig beszéltetni anélkül, hogy a saját narratíváját tolná.
Ez önmagában rendkívüli teljesítmény, és nincs igazából hasonló. Csalónak nevezel valakit, aki segít megismerni több száz érdekes ember gondolkozását - komoly arc kell ehhez

Ezenkívül bjj black belt
, azt se adják ingyen Szóval nem hiszem, h karaktergyilkolászni kéne.
-
j0k3r!
őstag
válasz
julius666
üzenetére
Dollár esik, kötvény esik, részvény emelkedik, mert Powell azt mondta, hogy vágni fog. Az inflációra ránézve nem indokolt a vágás, tehát a másik mandátumuk lesz a trigger. Szóval ők azt látják, hogy van annyira gyenge a munkaerőpiac, hogy akár elkezdődjön egy vágási ciklus, tehát a recesszió esélye megnőtt az elmúlt időszakhoz képest. Így igazából akár még értelme is lehet a mai mozgásnak*, bár nem szeretek varjúbélből jósolni.
*a részvénypiac lehet maximum a kakukktojás, de az már rég elszakadt a reálgazdaságtól
#20102 User_2: Nem tudom én sem, de itt inkább a trend a lényeg, gondolom a mintát ugyanazzal a metodikával számolták
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
A dollárt viszont ütik, ha ez a policy akkor 1,2 fölé fog menni a dollár euró sőt lehet még jóval tovább. Nyilván nem most hanem ennek még hónapok kellenek.
Egy haszna lesz, a Európa, USA gazdasági számok jobban fognak kinézni
Alapvetően nem vagyok híve ennek, mivel már így is rengeteg kárt okozott az alacsony kamat az elmúlt 15 évben. Főleg az ingatlanok terén, hogy kiárazta a fiatalabb generációkat az ingatlan piacról, szerte az egész világon.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
Igen, igaz amit írsz. Arra reagáltam, hogy biztos csaltak. De ez csalásnak semmiképp sem nevezhető mivel alá becslésről van szó.
Nyilván a szankciók meg a drága energia rányomja a bélyegét az egész német gazdaságra, de ez van. Putyin egy adottság a szankció meg a kisebbik rossz. Egy szétlőtt balti vagy lengyel gazdaság nagyobb problémája lenne a németeknek.
Mondjuk nem tudom mit tudnának tenni hirtelen. Az amiben jó a német gazdaság és amire épül az egész, az, hogy nagyon ügyes iparos embereket termel ki az már nem akkora érték mint 30 éve. A szoftver iparba egyáltalán nem fektettek, SAP-on kívül nem tudsz normális nagy német IT céget mondani.
-
Ringman
félisten
válasz
julius666
üzenetére
sajnos ezt igényli a társadalom nagy része. + van, amikor hatósági hanyagság/hiba miatt nincs rendesen feltüntetve valami, nálam is ez van, de nem igazán érdekel (20+ éves dolgok nincsenek feltüntetve)
---
A tegnap megjelent jogszabály értelmében minden olyan építési beruházás, amely legalább 250 lakás megépítését célozza, és amelynek a lakások legalább 70 százaléka az Otthon Start Program feltételrendszerének megfelel, kiemelt nemzetgazdasági beruházássá válhat, ezáltal gyorsított engedélyezési eljárással szerezhet építési engedélyt. A beruházások vizsgálatát az Otthon Start Programiroda fogja végezni az Építési és Közlekedési Minisztérium részvételével – írja a Miniszterelnökség erről szóló közleménye.
Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy ezeknek a projekteknek nem kell megfelelni a helyi előírásoknak, önkormányzati rendeleteknek, vagyis könnyen lehet, hogy olyan lakóparkok építése is elindul majd, amelyeket egyébként a helyi önkormányzatok nem engedélyeztetnének. -
atee_13
őstag
válasz
julius666
üzenetére
Értettem az érvedet csak nem értettem vele egyet. Lehet mondani, hogy a szankciókat meg lehet kerülni, de erre mondják a nemzetbiztonsági szakértők az orosz ukrán háború kapcsán, hogy ha az oroszoknak jók lennének a szankció akkor még kérnek is. Ez szerintem dettó igaz kínára is.
-
atee_13
őstag
válasz
julius666
üzenetére
"De most ezzel mit akarsz mondani, ezzel én mit kezdjek? Én azt hittem a jövőbeli kilátásokról vitatkozunk, nem múltbeli sérelmeken moralizálunk (befektetési szempontból irreleváns, tehát offtopic itt)."
Én továbbra is azon vitatkozok amivel a legelejétől:
"Ugye most nem azt akarod bebizonyítani, hogy a nemzetbiztonsági érdek egyenlő a pénz éhséggel?"
Én nem látom miért lenne előnyösebb a sarcolás mint a tiltás, ha az a cél, hogy az usa hegemón maradjon minden téren nem csak AI-terén.
"Megint csak a topic témájánál maradva: ennek mi jelentősége van? Rosszabb kódot fog tudni írni egy AI modell, vagy rosszabb lesz matekból ha nem tudja mi történt a Tienanmen téren?"
Az én meglátásom szerint az a jelentősége, hogy ma csak viccet holnap meg éppen azt ami a párt érdeke."Technológiailag, összeszerelésben ettől még nincsenek elmaradásban a nyugathoz képest (bizonyos gyártókhoz képest: sőt). Hogy hol milyen kereslet van rájuk az ezer más dolognak is a függvénye."
Mint ugye az is ezer dologtól függ, hogy otthon miért tudnak érvényesülni olyan fölényesen. Tehát nem egy általános érvényű dolog, hogy a kínai autók milyen jók. Kínában biztosan jók az ottani szempontok szerint EU-ban pl. nem olyan jók mint EU és a hagyományos márkák, mert ha olyan jók lennének akkor az eladásokban egy érdemi növekedést kellene látni ugye, mert gyakorlatilag a nulláról indulnak így nem lenne nagy dolog az eladások növelése, de mégsem ez van. Arról nem beszélve, hogy a kínai autómárkák nem nagyon termelnek valid nyereséget. -
atee_13
őstag
válasz
julius666
üzenetére
"Te amúgy követed az eseményeket?"
Bizonyám és nem csak a végén kapcsolódok be, hogy a kiskínaiak nem a nulláról kezdték mint mások. Tehát, ha nincs a sok évtizedes szellemi tulajdon lopása akkor akkor sehol se lennének a mostani általad kiindulásnak tekintett AI-hoz. Könnyű úgy csinálni, hogy egy 60-80 éves idősávban húzok egy vonalat a legvégén, h na akkor innen nézzük és ha innen nézzük akkor nem is szellemi tulajdon lopásából élnek. Teljes képet nézve nem sok köze van a realitáshoz ennek a nézőpontnak."A kommunizmus valahol nyilván hátrány, bár az ilyen kiemelt kutatási területeken, mint az AI labok elég nagy szabadsága van a kutatóknak/fejlesztőknek, egyáltalán nem úgy működnek a dolgok, mint a régi Hofi féle "mennyit fog fialni a disznó" viccben."
ez lesz az a szabadság amikor nem mond az AI viccet micimackóról?"A "beszerzés" felára pedig szingapúri alvilági cégeket gazdagított, ahelyett, hogy mondjuk az USA költségvetésében landolt volna."
Mert miután megvették felárral lemásolták veszik tovább az amcsiktól, nem a sajátjukat használják?"Vagy nézd meg az akksigyáraikat, elektromos autóikat."
Mert ugye itt nulláról kezdték nem pedig az addig összelopkodott technikát fejlesztették tovább? Itt is ugyan az, hogy egy hosszú időtávból kijelölöd a legvégét és kiindulópontnak tekinted. Arról nem beszélve, hogy azért a kínai elektromos autók eladásai a nem hazai piacaikon egyáltalán nem fényesek. És annyira elektromosak ugye, hogy a szegedi byd úgyfest a teljes elektromos helyett hibrideket fog gyártani és egyre több márkájuk belsőégésűeket kezd forgalmazni az EU-ban. -
atee_13
őstag
válasz
julius666
üzenetére
"Nemzetgazdaságilag mitől jobb a teljes tiltás"
nincs reverse engineering
nem hagyja a kínaiaknak, hogy időt spórpljanak a technológiai időt spóroljon révén
nem hagyja a kínaiaknak, h tőkét és know-how-t szerezzen, amit hazai iparába fektethetne
"a kínai AI labok lassításában, ellentétben masszívan ösztönzi a kínai chipipar fejlődését, ezzel hosszútávon inkább csak gyorsítva a folyamatokon?"
Évtizedek óta abból élnek, hogy szellemi tulajdont lopnak azért tudott így felgyorsulni a fejlődésük, ha önerőből kell fejleszteni az több idő, több pénz mint kis felárral megvásárolni a meglévőt és abból építkezni. Az meg, hogy önerőből egy komcsi rendszer meddig tud eljutni a technológia/tudomány területén az majd kiderül. A ruszkiknak is fontosabb volt a párt, mint a fejlődés."Szépen megindul a kínai hadsereg a taiwani határ felé, az amcsik kimenekítenek taiwanból amit csak lehet, a maradékot megsemmisítik. "
Az usa-nak jelentős gazdasági érdekeltségei vannak taiwanon több tízmilliárd dollárnyi közvetlen befektetés és több száz milliárdos kereskedelmi kapcsolat, különösen a félvezetőiparban. Arról nem beszélve, hogy birtokolja a hegemón titulust. Sem anyagi sem pozicionálisan nincs értelme feladni nekik taiwant. Megsemmisíteni mindent, hogy ne vigyék el a kínaiak. Idő sem valószínű, hogy lenne kimenteni bármit, mert nem egy ukrán több ezer km-es háború lenne.
Igaz nem vagyok az usa nemzetbiztonsági tanácsának tagja, de meglepne, ha harc nélkül csak úgy otthagynák taiwant csak mert a kínaiak elindulnak. -
atee_13
őstag
válasz
julius666
üzenetére
"Bruh, Bidenék konkrétan megmondták milyen chipeket lehet exportálni és milyeneket nem. Még olyan opció se volt, hogy "fizess ha akarsz exportálni", megtiltották és punktum. Utána amikor alkalmazkodni kezdett a piac hozzá még tovább is szigorítottak."
Ugye most nem azt akarod bebizonyítani, hogy a nemzetbiztonsági érdek egyenlő a pénz éhséggel? -
buherton
őstag
válasz
julius666
üzenetére
#19952 julius666: A magyar valóságot ismerve lehet ezért megy nekik jól.
Ehhez két gondolatom is lenne:
- [Telex - A magyar mangalicát egy spanyol sonkamester mentette meg a kihalástól], amiből azt szűröm le, hogy itthon is lehet minőséget előállítani és - talán fontosabb - tartani is tudják.
- Szerintem a magyar mezőgazdaság/állattartás/élelmiszer egyszerűen versenyképtelen.#19955 Janusz001: ti vagytok az élő példa a trianoni érvágásnak
.#19956 t72killer: szerintem még mindig sokan akarnak faluról beköltözni, ami tartja az árakat. Az örökölésre is szeretném felhívni a figyelmet, szóval önmagában azt nézni, hogy ki mennyit keres talán kevésbé fontos ebben a régióban mint, hogy ki mit örököl.
#19957 Dare2Live: az ország nagy részén csökken a népesség tekintve, hogy az ország népessége csökken. Szeged az egyetem és most a BYD gyár miatt erős ingatlanárban.
-
t72killer
titán
válasz
julius666
üzenetére
Közel állt hozzá, kisfalusi vályog, ahol a tetőt kezdegették az őszi viharok.
Pesti, Debreceni lakás extrém eset "megtérülés" fronton, de a közös költség ott is lehet harapós, ha nem olyan kerületről beszélünk, ahol évi 30+%ot pumpálták felfelé az árakat. Megnéznék azért pl egy Miskolcot, hogy áll össze a matek, szolgáltatói állásdíjakkal, időnkénti kötelező odautakkal+elb.szott idő minimálbéres elszámolásával szellőztetés céljából.
Mostani belépőkre meg ugye vonatkozik a "múltban mért piaci teljesítmény nem jelent garanciát a jövőre nézve" jelmondat.
#19899: lakásnál: közös ktg + mindenféle szolgátató állásdíja, amit újra használatbavételkor működni akarsz látni. Egy esetleges gáz újrabekötés nem 2fillér, de még a villany sem, úgy hogy max új órát kell feltenniük.
-
t72killer
titán
válasz
julius666
üzenetére
Az legyen a crypto magánjellegű problémája. Bár van korreláció a crypto és a reálpiac között, én csont nélkül el tudok képzelni egy 30k-s BTC + 7000es SP500 kombót egy éven belül.
Amúgy az SP futi tegnap még jóval 6400 felett ATH-zott, cseppet korainak érzem még a bikát temetni. Reddit vicces ilyenkor: amikor ATH van, mindig az a mantra, hogy vegyünk-vegyünk, amikor egy héttel később 1%-al olcsóbb, akkor páánik, mindenkifussonamerrelát

-
t72killer
titán
válasz
julius666
üzenetére
Ebbe én is csak egy "megszűnt a minta" (Trump besz.rat, piac besz.rik), új minta van (Trump besz.rat, úgyisTACO = emelkedünk) kifulladását látom. Volt egy heteken át dédelgetett, útközben sokat vérző SP shortom, azt épp most vágtam ki picike nyerőben, hogy ne a stop loss szedje ki valahol 6500 környékén ha megint kitörne a permabull kánaán.
Hétvége jön, inger nincs, mintákat túltolták (NVDA napos RSI már több, mint 1 hónapja túlvett zónában), kell a pihenő - hacsak nem tolnak rá jó szinkronérzékkel egy pánikkampányt, akkor erre még simán lesz dip-buyer.
-
j0k3r!
őstag
válasz
julius666
üzenetére
Nem az elitre gondolok, hanem azokra a hűséges
földesurakrakiskirályokra, akik az elmúlt 4 ciklusban összeszedtek 5-10-20 ingatlant, amiből csurran cseppen azért valami havonta + a vagyonhatás.De, hogy ON is legyek: "The Federal Reserve kept interest rates unchanged Wednesday, but two Fed governors broke rank voting against decision, marking the first double dissent since 1993, showing deeper divide on the monetary policy path ahead."
Forrás: [link]
-
Ringman
félisten
válasz
julius666
üzenetére
a keresletnövekedés már jól jön a lakásépítésnek.
amúgy vsz. elég nagy ingatlanportfolio lehet úgy is ner-es kezekben, csak vsz. airbnb-ként. miért ne lenne?
---
Navracsics Tibor közigazgatási miniszter bejelentette, hogy megemelik a területi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bérét
[link]
miből? -
j0k3r!
őstag
válasz
julius666
üzenetére
Plusz arra is kiváló alkalom, hogy azért pár ingatlant a piacra dobjanak jó magas áron, majd ebből mondjuk egy "nyugodtabb" országban vegyenek valamit, ahol persze nem HUF van, hanem mondjuk EUR. Ha meg újra nyernek, akkor meg visszaveszik egyből, mert akkor lesz újabb 4 év még feljebb tornászni az árakat, még akkor is, ha az ország gazdasága stagnál.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
Egyértelmű, hogy ez a terv. Az más kérdés hogy mennyire fog ez működni a valóságban. Ami biztos az a felfordulás. Abban már nem vagyok annyira biztos hogy egy új kormány csak úgy tudná ezek nagy részét megszüntetni, hogy népszerűséget veszítene.
A 3 százalékos kamattámogatott hitelt pl simán be lehetne úgy is szántani hogy még szavazókat nyerjenek rajta. Pont az miatt amit írsz, hogy az ország alsó 60 százaléka (vagy ez esetben inkább 95+) nem lát belőle semmit. Ne a szegények fizessék a gazdagok hiteleit cimszóval, vagy ilyesmi. -
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
Ha az egész kereslet dollár lenne akkor van értelme hedge-elni mert akkor az arany árfolyama független a dollár mozgásától, azaz ha nem akarsz hozzá egy eur.usd kockázatot is vinnni akkor hedge-elsz.
Ha nem független, azaz van közte korreláció akkor viszont nem éri meg vagy csak részlegesen. -
avl
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
"Ott se teljesen áll amit írsz, azaz hogy duplán jól jársz ha a dollár erősödik és nem jól, ha gyengül"
a dupla lehet szerencsetlen megfogalmazas, talán csillapíto hatasrol beszelhetünk, gondolkodok: ha USA erös, $ erös, rv.hozam (ACWI-ben is nagy arányu USA), akkor € szenvedösebb, es forditva: en meg €-ben nagyot nem akarnék szenvedni sem, es elfogadom, hogy kevesbe hoz is
azt gondolom értem, amit írtok, ...bár: #19704julius666 "Aranynál sokkal kevésbé áll az érvelésed, az sokkal függetlenebb az USD árfolyamtól" vs. #19705aAron_ "Ha dollár gyengüléstől tartasz, arany jó befektetés már önmagában"
az investing alatt könnyen összevethetö idökre:

"Csak valahogy nem tűnik logikusnak, hogy mindig pont akkora USDEUR short pozit tarts mint amennyi aranyat is."
-> persze, hogy nem az a "pont akkora";
nem érzem, hogy ugyanannyinak kellene lenni, csak nem akarok egyik oldalon allni 100%-kal, hedge nelkül ugy erzem oda áll mindenki
de a hedgelt rv. ETF-emmel is kicsit arrafele állok, csillapitónak gondolom
"Olyan random ötletelgetős "veszek kis ilyet is mert tetszik aztán kitalálom miért jó""
-> igen, "random ötletelgetös"; a masodik resze forditva van, nem veszek es kitalalom miert jo, hanem kigondolom nekem melyik tetszik (a "miért jó" az tul erös kifejezés), aztan majd veszek
nyilvan még semennyit sem vettem. ha veszek is: a szokasos apro lepesekben, 1-1 vétel inkabb 0.5% alatt
-
t72killer
titán
válasz
julius666
üzenetére
"Ez a gyenge dollár meg az évszázados gyengülő trend itt van most velünk a szobában?
"
Ja. Annyira, hogy egy 1910es veretű 20 dolláros érméért ma csupán az anyaga miatt 3k+$-t kell fizetni. -
t72killer
titán
válasz
julius666
üzenetére
" az USD-t viszont igen." jogos is meg nem is: az osztásnál valóban kiesik lineáris matekkal a devizanem, viszont a gyenge dollár a konkrét cégeknek is gyakran jó, ha exportra dolgoznak, szóval ha nem is totálisan, de valamennyi devizahatás marad a Buffet indexben.
A kamatvágás téma jogos, a FED tagok szavazzák meg a következő rátát, szóval hiába nyüszít Trump, egy galamblelkű Powell utód még egyáltalán nem biztos, hogy tudja neki szállítani a marhaságait kendőző kamatokat.
USD vs részvénypiac: pedig van benne némi kauzalitás, nem csak az egyértelmű korreláció, lásd a cégeknek kedvező gyenge dollárt - és persze folyamatosan gyengülő dollárból instant menekülni kell, pl részvényekbe, és menekülnek is. 120 éve ha nyugdíjra akartál félretenni, elég volt az arany 100 koronás/100 frankos / 20 dolláros érmécskéket szépen betárazni, majd az 20évvel később ért is annyit reálértékben, mint amennyiért betetted.
-
forumpista
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
Ez persze a mese része (tisztelet a kivételnek), persze a papír mindent elbír.
A valóságban a fix áras kötelező klima takarítás jellemzően 15-20e forint, és a többség annyit csinál hogy a hőcserélőre ráfuj valamit meg a levehető szűröt lespricelli a zuhany alatt, aztán viszon' látásra (2x5 perces munka).
Nagyon ritka az a klímás amelyik rendes klíma takarítást csinál (és az nem is lesz benne a kötelező éventi garis "takarításba").Ha pedig szezonban tönkremegy a klímád (mikor is menne tönkre ugye), akkor majd 3 hónap múlva talán kijön...
Az pedig hogy munkadíjnak elkérnek 100e forintot egy dolog. Egy másik dolog hogy mennyivel húznak le a klíma árával. Nem véletlen hogy mostanában kamionokkal hordják be Romániából a klímákat, mert ott fele annyiért adják mint amennyiért itthon neked akarják adni (csak magát a készüléket).
Gyakorlatilag egy klímás egy db klíma telepítésen fog kb. 200 ezer forintot (100 a munkadíj, 100-at a klímán), ha olcsóbb klímát tesz fel. Ha valami nevesebb (pl. Daikin) ott ez simán lesz 3-400 is.
És napos munkáról beszélünk (de aki látott klíma telepítést az tudja hogy a valóságban az effektív munka az max 2-3 óra a legtöbb esetben).Szvsz, de a klíma telepítésnél lett manapság az egyik legnagyobb lehúzás.
-
stingy2
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
"A szentiment önmagában nem alkalmas belépési pontok keresésére, 2008-ban például az igazi nagy esés a szentiment csúcs után érkezett… A kellően negatív hangulat viszont megteremti egy tartós emelkedés alapjait."
2008-9-ben pl 2008 év elején ment csúcsra az indikátor, az esés nagy része meg 2008-okt-nov környékén volt, és az árfolyam 2009. márciusában lenézett az előző aljra.
Szóval ez a fenti hír kb. annyit jelent, hogy innentől még akármi is lehet
.
Új hozzászólás Aktív témák
- HP Compaq 8100 Elite CMT PC, i5-650 Proci, 8 GB DDR3 RAM, 250 GB HDD
- DJI Mini 3 (GL) Eladó 2028 01.06 Garanciális
- Apple iPhone 17e 256GB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfa
- MSI H81M-P33 PC, i5-4570 Proci, 8 GB DDR3 RAM, 120 GB ÚJ SSD
- Apple iPhone Air 256GB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfa
- Apple iPhone 13 128GB,Használt,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 8440P - i5-540M I 4GB I 250GB I DVDRW I 14" HD I Cam I Garancia!
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TB (210-ARJD), WD19TBS (210-AZBV)
- Lenovo ThinkPad X240,12.5",HD,i5-4300U,4GB RAM,128GB SSD,WIN10
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
a miénk sem olyan fontos), de szinte biztos vagyok benne hogy ehhez van közelebb és nem az önmagát szuperintelligencia szintre felhúzó mesterséges intelligáncánál.

...persze régóta :-)

.

"

Ixion77