- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
válasz
julius666 #19137 üzenetére
nekem otp rv. + ANY rv. együtt több van, mint barmelyik ETF külön-külön, 5.35 + 4.35%-nyi, pl. 5MVL-em epp a 2 közötti arányú ...de abban is elterhetek az itteni fösodortol, hogy legnagyobb elemem hold rv.alap ~8.8%-nyi ...szerintem eddig nem volt rossz:
€/HUF-ot hozzavéve is ~msci world szintje (feletti kicsit), mert az ~2.8-2.9%rövidebb tavon meg huha-huha
aztan hol mi lesz, azt ember meg nem mondja biztosan, csak a sokfele mondasbol lesz, ami bejön => DIVERZIFIKA
-
válasz
julius666 #19137 üzenetére
én a covid utáni összeomlás után szándékosan tartottam az OTP-t, bízva benne, hogy kinövi a buktát - idén dobtam végül.
Fundásan amíg ömlöttek az eur-milliárdok, addig értelemszerűen drágult minden IS, a pre-covid és a poszt-covid bull teljesen indokolt volt. A jövőt illetőleg ha újra is indulnak az eu-pénzek ( kérdőjeles), be kéne még árazni a kimaradt éveket, amit máig "elfelejtettek"
-
válasz
julius666 #19133 üzenetére
Ezekből az EU-pénzt nyugodtan kihúzhatjuk, a fizetésrobbanást detto: a bérek kb görög, vidéki spanyol-portugál szintet elérték, egy Mo kategóriás szutyokisztánnak igen valószínűtlen, hogy lenne még tér felfelé.
Röviden: én igen sürgősen pakolom a maradék Mo.-i vagyonelemeket nemzetközi cuccokba. Pár év és esélyesen lesz egy reális gödör, amikor érdemes lesz újra ezt-azt venni.
Asszonypajti "portfólióját" ma indítottam: 50% SP500 követő ETF (1x), 50% fix kamatos betét oszt csókolom.
-
Simia
junior tag
válasz
julius666 #19015 üzenetére
Egyébként én arra gondoltam, hogy a Hays által követett egyéb pozik bérváltozásait összehasonlítani az IT-s pozikkal.
Ezt is értelmes lehetne, de erre nem vállalkozom :-).
Meg nem is olyan egyszerű, mert hogy milyen pozikat követnek, illetve hogy hogyan osztják fel őket, az azért sokat változott az évek alatt. Én nem vagyok elég eltökélt meg képzett hogy ennek utánanézzek.Mindenesetre a konklúzióm szerintem továbbra is áll: Az újonnan elhelyezkedő IT-s továbbra is jól keres, de a senior dev kivételével kevésbé keres jól mint mások. Tehát az IT-sok relatív pozíciója a magyar társadalomban romlott, a picsogás így jogos (mindenki a deltára reagál, nem az abszolut értékre).
-
buherton
őstag
válasz
julius666 #19015 üzenetére
Egyetértek, hogy a gázszerelés az nem olyan egyszerű, mint a villanyszerelés. Viszont a villanyszerelés is tud trükkös lenni. Mikor kell két áramkörös villanykapcsolót használni? A földelés önmagában elég nagy témkör. A kedvencem, amikor az alu és rézvezetéket simán összetekerik, garantált min. a füstölés évek múlva. A 1,5-es vezetékre 16 A-es megszakítót kötni. A legutóbbi amit hallottam az a sodrott vezeték érvéghüvelyezése a wagohoz
, ami pont ellenjavallt. A földvezeték csavaroskötéssel való továbbítása.
-
Simia
junior tag
válasz
julius666 #19005 üzenetére
Előtúrtam az archivumot :-).
A Hays azt mutatja, hogy egyes most rajtuk keresztül recruitoló cégek mennyit hajalndóak fizetni.
Ilyen értelemben nem az IT bérekről, hanem a multinál sikeresen elhelyezkedő általában Bp.-i IT-sekről szól, tehát szerintem csak áttételesen indikatív a piacra nézve, de talán trendeket lehet azért vele nézni.2019-ben egy Java senior developer (akkor még expertnek hívták) 1m-t keresett bruttó, a 2025-ös riport szerint pedig 2.1m-t (110%). Egy szinttel feljebb és lejjebb már nem volt ennyire rózsás a helyzet egy Arch./Lead developer (mondjuk szintén Java) 2019-ben 1.4m-t, 2025-ben 2.45m-t keresett (75%).
Medior szint sem emelkedett annyira mint a szenior, 850kHUF-ról 1.4m-ra, azaz mindössze 64%-kal emelkedett. Junior csak 46%-kot emelkedett 650kHUF-ról 950kHUF-raEzt nemzetgazdaságilag a 2018-as és a 2024-es évvel hasonlítanám össze, mert a Hays az év elején jön ki, tehát inkább az előző év adataiból építkezik. Ez idő alatt a br. kereset 329.943-ről 646.635-re nőtt (96%)
Ez alapján még a friss elkelyezkedések között is, a Senior dev-eket kivéve minden kategóriában nemzetgazdasági átlag ALATT nőtt a fejlesztők bére, tehát relatíve lecsúsztak.
Ezt persze egyénileg kombenzálhatta egy-egy karreir advcancement, de persze senior-ból lead-be menni kategória szinten már nem akkora előrelépés mint 2019-ben volt... -
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #18985 üzenetére
"Azért ha van/volt fix kamatos lakáshiteled annak a törlesztési terhe durván elinflálódott." - kb. ez az egy.
Ha van házad/lakásod ok felment az értéke, de ha azt az alapvető tézist elfogadunk, hogy egy ingatlanra az értékének az 1-2%-át rá kell költeni per év, hogy megőrizd az állagát akkor viszont brutál emelkedést élsz át. Az ingatlanhoz kapcsolódó karbantartási, biztosítási és egyéb díjak kb. az ingatlan értékével együtt mentek fel.
PMÁP hozott, mennyit? 20%-ot 25%-os infla mellett?
Én a vagyonosabb ismerőseim között mindenkinél azt látom, hogy nem teljesen ok minden. Amikor a végrehajtó is panaszkodik már, meg elmeséli, hogy milyen olcsón megy nyaralni (aki még 4 éve úgy rendelt BMW-t, hogy *.* kérte az extra listát
) akkor érzed valami nem kerek.
-
j0k3r!
őstag
válasz
julius666 #18922 üzenetére
Persze, tartom. Egyelőre nem látom az eredeti tézist sérülni, bár ha százalékban nem is tudom pontosan kifejezni, de az 1 évvel ezelőtti állapothoz képest ma azért már kisebb esélyt adnék neki, hogy mondjuk 3% alá lejönnek a hosszú oldali kamatok. Mondjuk puding próbája az evés, szóval majd meglátjuk mit fognak okozni a vámok. Nyugis tartás van most
-
mézespálinka
senior tag
válasz
julius666 #18892 üzenetére
"Ami számomra a nagy kérdés, hogy mai formájában mennyire van szükség hosszabb távon az igencsak nagyranőtt vezetői vízfejekre. "
Ez egy jó kérdés. Német multi (autoipar). A kutatásfejlesztésen dolgozó emberek kis túlzással fele (megnéztük de nem emlékszem most a pontos számra valami 44-56% az arány) valamilyen manager/vezető. Ugye önmagában - ahogy én látom - ez a két fogalom összefolyik keményen. A slusszpoén hogy ebből a kb 50%-ból 30% olyan managerek/vezetők akik létét (a mindenféle iso szabványon kívül) azzal magyarázzák, hogy majd megkönnyíti a gárda működését. Természetesen nem kellett hozzá sok idő, hogy kiderüljön hogy a zseniális kiválasztás eredményeképpen nem, hogy megkönnyítette, de extra terhet rakott a csapatokra.
Viszlát hatékonyság.
Egyébként az említett multinál, belsős infók alapján a backtotheoffice leginkább annak az eszköze, hogy létszámcsökkenés menjen végbe. -
-
válasz
julius666 #18823 üzenetére
Az aranyhoz való központi banki hozzáállást szvsz leginkább a készletezett tonnaszám
jelzi, ezekszerint fizikailag veszegetik a téglákat - adatsor vége: idén január, bocsi, frissebbet nem találtam:
-
julius666
addikt
válasz
julius666 #18804 üzenetére
Ha már TSLA, eléggé rájár a rúd mostanság Muskra: [link]
Musk praised Kovac and Elluswamy in a June 2 social media post as two “key people” in the company’s artificial intelligence operations who “have been there from the beginning.”
Ez a x posta nem volt 1 hetes se amikor a csávó lemondott, k*rvára tervezett dolog lehetett. Véletlenül se volt hosszú ideje ott az asztalán egy rahedli kiváló állásajánlat, amiből elővett egyet a Trump - Musk csörte hatására.
-
válasz
julius666 #18773 üzenetére
el is felejtettem reagálni az előzőre, teljesen korrekt, arányszámokat érdemes nézni, azokból egy csomót. Egyik ugye a debt/GDP, de a GDP azért nem egészen korrekt mérőszám, csak akkor jó, ha más arányszámok nem gajdulnak meg totálisan/nem söprődnek szőnyeg alá nagyobb tömegben problémák.
A kamatteher vs állami ktgvetés, illetve kivetett adók mennyisége kontra kamatszolgálat aránya sem elhanyagolható. Utóbbi kezd egy cseppet elszállni:
Az ábrából még egy probléma kiderül: az előrejelzést nem is nézve, 2000ben egy kb olyan alacsony bevétel vs kiadás (=eladósodás) szakasz kezdődött, mint ami ~70től a 90es évek végéig tartott. Bizonyos % hiány elfogadható, de túl magas hiányból pénznyomda és hiperinfláció következik.Mindenesetre van azért mozgás Amerikában, észre-észrevesznek társadalmi problémákat (lásd pl Obamacare, Trumpó bár láncfűrészes barbárként, de hozzányúlt az illegális bevándorló témakörhöz) és lépnek. SzVSz a minimum az, hogy azonos devizában mérve visszaküzdik magukat az európai indikhez =a következő 1-2évben jobban fognak nőni, mint Európa.
A teslát meg látom nagyban zsákolják pre-market, kíváncsi leszek mekkora lesz a lendület.
-
julius666
addikt
válasz
julius666 #18773 üzenetére
Még ehhez extra gondolatok: a FED által vett kötvények már most bőven nagyobb mennyiségben járnak le mint a QT "tempója", a havi csökkenés úgy tud csak kijönni, ha ezek helyett új kötvényeket vesz a FED. A jelenlegi policy hogy a jelzáloghiteles papíroktól szeretnének megszabadulni leginkább, azok kifutása után nem vesznek helyettük másikakat, a QT lassulása ezért elsősorban az államkötvényeket érinti.
The chart shows the effects of slowing Treasury QT from $60 billion a month initially, to $25 billion a month starting in June 2024, and to $5 billion starting in April 2025. [link]
Államkötvények szempontjából már most gyakorlatilag QT pause van. Ha az egész QT-t szüneteltetnék, akkor az - jelen policy mellett - gyakorlatilag QE lenne államkötvény szempontból. Egyedül annyi, hogy venni inkább rövid oldalról vesz a FED (jelen policy mellett), míg a hosszú oldalról is járnak le bőven kötvényei, ezért hosszú oldalon továbbra is effektíve folytatódik (még) a QT.
-
julius666
addikt
válasz
julius666 #18704 üzenetére
Még ehhez a múltkori "mit hogyan mérjünk" témához:
Ha a gazdasághoz viszonyított súlyát nézzük a FED által felhalmozott eszközöknek, a COVID pénznyomda gyakorlatilag ki lett takarítva. A QT mellett ebben talán még nagyobb szerepe volt a gazdasági növekedésnek (na meg az inflációnak).
Szerintem a permabullok közül is kevesen gondolták volna anno, hogy ilyen fáklyásmenetnek fog bizonyulni végül a QT. Egy - utólag - elenyésző jelentőségű bankpánikon kívül semmi problémát nem okozott.
Valahogy egy év múlva lejár Powell mandátuma. Nyilván nem a jegybankelnök egyszemélyes döntésén múlik a QT/QE potméter csavargatása, így korlátozott mozgástere lesz az új elnöknek, bárki is legyen az. De azért fogyatkoznak az érvek a QT folytatása mellett, valszeg tudna még találni partnereket a leállítására a tanácsban.
-
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #18656 üzenetére
Ugye mióta mindenki ETF-el szerintem az intézmény szerepe jóval kisebb lett. Érdekes lenne egy chart hogy változott ez meg. Régen mindenki részvényalapba tette a pénzét, gondolok itt valami aktívan kezeltre. Most meg itt is szinte mindenki ETF-el.
Innen nézve az intézmény az a nyugdíj marad egyedül meg pár hedge fund. Ettől függetlenül én se vagyok meggyőződve, hogy az alapok ne vásárolnának az amcsi piacon. -
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666 #18356 üzenetére
Ha nem így lenne, egyszerűen hagyná kifutni a 90 napos határidőt és kész.
Nagyon jó meglátás!
vagy végre komolyan vesszük magunkat.
Képesek vagyunk még rá? Van hozzá bármi alapunk? Olcsó energia, kiemelkedő oktatás, kiemelkedően jó demográfia, vagy mi más titkos belső erő lenne az alapja annak, hogy Európa ismét az élvonalba kerüljön ahelyett hogy tovább növeli a lemaradást?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #18255 üzenetére
Premarketben több mint -0,5%-ban volt a QQQ, ahhoz képest most +0,75%.
Igen, igen. Ez érdekes lesz. De Zsiday Viktor is írt erről, hogy egyszer fel fog lázadni a kötvény piac. Lehet ennek vagyunk a tanúi. Azért ebből még lehet egy brutál pittyputty, mert ez viszi magával a kamatokat amit a gazdaság alapvetően nem szeret.
-
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #18247 üzenetére
Ok, de két lehetőség van:
1. Megszorítás, adóemelés, recesszió, hozamok le.
2. Hagyják emelkedni a hozamokat, ami egy idő után recessziót hoz majd egy idő után úgyis 1. lépés.Talán plusz egy, hogy QE és rettentő nagy infláció. Részvény piac szempontjából ez az egyetlen bullish forgatókönyv bár ugye az infla mindig erősen fogyasztás visszafogó.
-
válasz
julius666 #18247 üzenetére
Könnyű ezt mondani, csinálni kemény dió lesz, itt van, amikből egyáltalán lehet vágni:
1. rögtön a legnagyobb szelet, Defense: szent tehén, nempiszkáljuk - ráadásul ez úgy, hogy az USA épp nincs háborúban, de bármelyik pillanatban lehet pl Iránnal, horribile dictu Kínával.
2. szociális háló: ez eddig se volt valami pöpec arrafelé, még az alig létező állami egészségügyből és egyéb közszolgáltatásokból vágni...Amúgy tényleg az történik, hogy a medicare-t nyirbálják nagy reményekkel.
Hmm, a délutáni vevődzsihád ma sörözni ment úgy tűnik, nézegetjük a támaszokat...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #18231 üzenetére
De hogy énekli le? Max ha a FED elkezdene kötvényeket venni, de azután, hogy Powellt kb. lehülyézte Trump nem hiszem, hogy segítene neki. A másik mire föl, mert a covid idején még volt oka, a lefagyó gazdaság miatt lelassul a pénz forgási sebessége ezért a többlet likviditás nem okoz infláció, de most minden pluszba betolt dollár inflációt okozna.
Amúgy is épp mérleg leépítés fázisában vagyunk. Nyilván ha összecsuklana a tőzsde meg jönne valami hatalmas recesszió képe még beavatkoznának, de ez egyelőre semmi extra. Csak áramlik a lassú méreg
7%-os lakáshitel, 10%-os autóhitel. Autógyártóknak se pozitív az outlook.
-
válasz
julius666 #18231 üzenetére
SzVSz lassan el kéne gondolkodniuk hogyan osszák be a puskaport, mert nem sok van belőle... Bár tény, a kötvénypiac sokkal durvábban éghet a körmükre, mint a részvényes játszótér.
A következő nagy "enyhülés" szvsz az lehet a részükről, hogy újra felfedezik a 2024ig létező szövetségeseiket és fullban rendezik velük a viszonyt, nuku, de tényleg 0 vám, nuku egyéb random szivatás. (EU, Kanada, Ausztrália, Japán, komplett DK-Ázsia) Ezelőtt/közben lehet vmi jegybanki zsonglőrködés, de a fundákat, az usa értékéhez nem kisrészben hozzájáruló szövetségi rendszert kell elsősorban rendbetenni.
#18236: nem tudom, nekem valahogy "Moderna érzésem van" (klikk 5éves chart) a hadiiparral kapcsolatban, az is száguldott amíg ment a covid, elvileg most is nagy szükség lenne a termékeikre, de töredékét sem éri a korábbi árának.
-
válasz
julius666 #18117 üzenetére
Pontosan innen már ingoványosnak néz ki. Mindíg a jelen vagy a közeljövő számít, hogy ápr első hetében érdemes lett volna kocsit-házat-asszonyt elzálogosítva maxos opciókat, certiket, stb venni az nem kérdés. Nem tettem (2-3 kissebb-szerényebb, azóta zárt pozi kivételével) és időgépet nem adnak. A lényeg, hogy MOST a jelen árak mellett érdemes-e bármit venni. SzVSz van amit igen, de már SP longot itt nem vennék csak kisebb-nagyobb beesésekbe nyúlva.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666 #18088 üzenetére
Érdekes módon árfolyamon ez nem érződik.
Mert közben a bíróságokon és a politikusok asztalainál intenzív támadás alatt vannak folyamatosan. Plusz a keresők létjogosultsága is kérdéses hosszabb távon. Nehéz megmondani hogy merre mutat a tényezők eredője.
#18060 Oppenheimer
Googlenél LLM alapú új tudományos felfedezésekre képes AI rendszert csináltak.
Pedig már az eddigi is meglehetősen potens volt. A télen hallottam egy podcast-et amiben azt ismertették, hogy a Google tavalyi AI-je egy célirányos kutatásban kitalált négy potencionális elméletet a minden antibiotikumra rezisztens baktériumok kialakulására. Ebből három egyezett annak a kutatócsapatnak az elméleteivel, akik már évek óta ezzel foglalkoznak, pedig a Google AI-ja nem tudhatott az eredményeikről mert azok extra titkosak voltak. A negyedik még számukra is új volt, eddig senkinek sem jutott az eszébe. Az első elemzések alapján kifejezetten potens lehetőségnek tűnik, ezért bevették a kutatási irányaik közé. A big pharma meg töri a fejét hogy mit kezdjen azzal a helyzettel, hogy egy AI simán "kikutatta" pár nap alatt ugyanazt, amire ők dollármilliókat költöttek éveken keresztül. Az kutatást hamarosan bárki megismételheti publikus AI-kkal, így a versenyelőny elúszott, ergo nehéz lesz visszanyerni a befektetést. -
válasz
julius666 #18046 üzenetére
szerintem van benne eleg sok racio. bizom benne, hogy nem igy lesz, de szerintem egyre nagyobb az eselye egy kiterjedtebb fegyveres konfliktusnak is. ebben az esetben remek track recordunk van a szar oldal kivalasztasaban (nato ide vagy oda, siman kinezem, hogy a kormany szembekopi a szervezetet) es ebben az se segit, hogy europa legnyomorultabb hadereje a mienk. jobb ezen a helyen nem penzt tartani
-
válasz
julius666 #18046 üzenetére
" ez nem nagyon nem racionális döntés, hanem masszívan érzelmi."
Annyi ráció van benne, hogy a Mo.-ot is magába foglaló EU egy politikai szervezet is, ami képes szankcionálni durvább szintű kihágásokat. Egyelőre forrásmegvonás, de ha így haladunk, lehetnek további, súlyosabb gazdasági szankciók, amiket megérez a forint. A magyar piac sztem is, racionális alapon, rizikós.
-
BlackV
őstag
válasz
julius666 #18035 üzenetére
Na de nem itt élésről volt szó (kolléga már sógorokhoz költözött úgy rémlik), hanem magyar államkötvény tartásáról. Arra az említett törvénytervezet nem sok hatással lesz.
Miért nem? A hitelminősítők ezeket mind figyelembe veszik adósbesorolás során az ún. Worldwide Governance Indicators (WGI)-n belül a politikai intézményi stabilitás és jogállamiság értékelés során. Szerintem nem mindegy hogy bóvli a kötvényed vagy sem. -
válasz
julius666 #18035 üzenetére
tavol alljon tolem, szamomra ez csak egy utolso csepp volt a poharban, ami noveli az orszagkockazatot azzal, hogy ennek ki tudja milyen hatasa lesz a jovo evi valasztasokra. ezert mar nem kompenzal a mostani pmap kamat.
nem mondom, hogy feltetlenul ez a helyes modja az orszagkockazat felmeresenek (valoszinuleg nem
), azt se mondom, hogy erzelemmentes a dontes, nyilvan oka van annak, hogy nem magyarorszagon elunk, es ez nem anyagi. nemtudom oda eljutunk-e, hogy akar az ingatlanokat is felszamoljuk.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #18011 üzenetére
Reál értéken is volt áresés, plusz minimálist megevett az infla. A telket amit vettünk a szomszédok mondták a csóka hirdette 27-ért majd 25-ért, 23-ért, akkor jöttük mi és lealkudtuk 21-re (mindezt 2014-ben).
A poén a 2022-es áresés nagyobb volt valamivel mint a 2009-től 2013-ig tartó, csak reál értéken, mert az ingatlan árak nem változtak közben meg volt 25% infláció. -
Vesa
veterán
válasz
julius666 #18011 üzenetére
Itt a Dunakanyarban ez ment.
Mentél végig a 11-esen, Szentendre, Leányfalu, egészen Visegrádig, -nyilván kis túlzással-, de minden harmadik házon ott lógott az eladó tábla. Rengeteg eladó ingatlan volt. 2000 környékén volt az első nagy kiköltözési hullám, és vele rengeteg építkezés. Megszámolni sem tudtam, mennyi félbehagyott ház éktelenkedett, már benőtte őket a gaz. Fillérekért mentek el, ezeket ma 200-400M körül adják, ház/telekmérettől függően. -
Dendytv
senior tag
válasz
julius666 #17918 üzenetére
"A very good meeting today with China, in Switzerland. Many things discussed, much agreed to. A total reset negotiated in a friendly, but constructive, manner," Trump posted late Saturday, adding: "GREAT PROGRESS MADE!"
Szerintem, (na persze nem értek én ehez') ha nem lenne érdemi haladás akkor olyakat nyilatkozna, hogy "Én megpróbáltam, de Kína egyszerűen vámháborúzni akar, ez van..." -
válasz
julius666 #17918 üzenetére
Enyhe zöldben a 7végi futik és egy szolid "60% of client accounts are short on this market" kontra(?)indi. Egyelőre pániknak nincs jele, BTC-ben sincs ugrabugra.
-
-
j0k3r!
őstag
válasz
julius666 #17864 üzenetére
Én bevallom, hogy nem teljesen értem mi történik
Ha van valami, amit nem szeret a részvénypiac az a bizonytalanság. Na most, ha az ember olvas Q1 vállalati jelentéseket, akkor elég gyakran elő jött ez a kifejezés, néhol olyan szinten, hogy nem is adnak előrejelzést. Ráadásul talán a mostani negyedévre tényleg igaz, hogy oké köszönjük a Q1 eredményeket, de Q2 és Q3 merőben más lehet, szóval nem feltétlen érdemes azt projektálni. Erre rájön a tegnapi "fogalmam sincs mi lesz" Powell, viszont azt ők is látják, hogy nőtt a kockázat a két mandátumuk kapcsán (magasabb infláció és munkanélküliség).
Szerintem itt egy medvepiaci face ripping counter trend rally-t látunk (tévedés jogát fenntartom). Talán 2022 nyarán láttam utoljára hasonlót, ott Powell Jackson Hole-i beszéde vetett véget a bulinak. Shortosból sem sok maradhatott az elmúlt 2-3 hét után, technikai alapon is szép lenne 5800 körül lefordulni.
Vagy a B megoldás, hogy a részvénypiac kiszimatolta, hogy Trump egy hatalmas blöff, és nincs itt semmi látnivaló vámokat tekintve, mert beijedt - ami aztán vagy bejön a választóknál, vagy nem.
#notafinancialadvice
-
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666 #17864 üzenetére
Amíg a hazai gyártóbázis nem áll rendelkezésre (márpedig jelenleg ez a helyzet), addig a vámok csak rontják a helyzetet, mivel a kiépítés költségei emelkednek még magasabbra, ezáltal lassítva a folyamatot.
Neki lehetne szaladni az átalakításnak egy évről-évre emelkedő vámrendszerrel, amelyből befolyt összeget a fejlesztésekre fordítanák, de ilyen átgondoltságnak a Trump kormányban nincs jele.
Még ha csoda történne és a kormány elkezdene normálisan funkcionálni, a károkozás már akkor is megtörtént: a jelenben előrehozott vásárlások és készletezések, a jövőre nézve pedig fejlesztések, bővítések, személyi állomány növelések lefújása. A bizalom megtört a gazdasági környezet kiszámíthatóságában, a dollárban és az amerikai államban. Ez előbb-utóbb meg fog jelenni a tőkeáramlásban, ergo az árfolyamokban.
De a tőzsdén szerintem nem ez lesz a végső csapás, hanem amire te is utaltál: államadósság-válság.
A pénzpiacon kívül pedig szerintem a megállíthatatlanul növekvő vagyoni különbségek és hogy már a politikai hatalom is egyre inkább a leggazdagabb elit kezében van. -
lemusz
addikt
válasz
julius666 #17861 üzenetére
Kicsit úgy mondod ezt, mintha nem örülnél neki. Ápr2 előtti langyos lecsorgás is már Trump és vámjai miatt volt a tudatosabb befektetők részéről, nem? Tehát ha innen nézzük nincs abban semmi rossz, ha vissza megyünk ATH-ra, mert ha elmúlik a vám és recessziófenyegetettség, akkor kvázi ott vagyunk mint voltunk pár hónapja. 5800-as szint környékén elvileg valami nagy ellenállás van, már nagyon közel vagyunk hozzá, kíváncsi vagyok mi lesz, gondolom valami jó hír kellene az áttöréséhez, pl. a kínai vámok 90 napos felfügegsztése, illetve az EURUSD érdekel még nagyon, nekem laikus chartnézegetőnek mintha már látszódnának jelei, hogy esetleg lesz egy visszakör 1.06-os szintre, de ki tudja...
-
-
j0k3r!
őstag
válasz
julius666 #17747 üzenetére
Itt esetleg a 2. oldal (balance sheet)?
Insurance and Other:
Cash and cash equivalents* $ 36,892
Short-term investments in U.S. Treasury Bills $ 305,501
...
Railroad, Utilities and Energy:
Cash and cash equivalents* $ 5,288
...
Total assets $ 1,164,532* Includes U.S. Treasury Bills with maturities of three months or less when purchased of $8.6 billion at March 31, 2025 and $14.4 billion at December 31, 2024.
-
lemusz
addikt
válasz
julius666 #17743 üzenetére
2015: $71.7B, ~20%
2016: $80.9B, ~21%
2017: $116.0B, ~25%
2018: $111.9B, ~23%
2019: $128.0B, ~23%
2020: $138.3B, ~24%
2021: $146.7B, ~22%
2022: $128.6B, ~19%
2023: $167.6B, ~22%
2024: $325.0B, ~36%
Q1 2025: $334.0B, ~35%Twitterről, hogy a teljes portfóliójának hány %-a cash/rövid lejáratú kötvény. Úgy tűnik 20% körül tartotta korábban is, szóval nem nagy kiülésről van szó, mint ahogy néhol próbálják ezt eladni. Illetve a mai videiói közül valamelyikben említett is 10 milliárdos vételt a "közelmúltban", szóval ha tippelni kéne Q2-ben kevesebb lesz 35%nál.
-
forumpista
aktív tag
válasz
julius666 #17616 üzenetére
Ez persze a mese része (tisztelet a kivételnek), persze a papír mindent elbír.
A valóságban a fix áras kötelező klima takarítás jellemzően 15-20e forint, és a többség annyit csinál hogy a hőcserélőre ráfuj valamit meg a levehető szűröt lespricelli a zuhany alatt, aztán viszon' látásra (2x5 perces munka).
Nagyon ritka az a klímás amelyik rendes klíma takarítást csinál (és az nem is lesz benne a kötelező éventi garis "takarításba").Ha pedig szezonban tönkremegy a klímád (mikor is menne tönkre ugye), akkor majd 3 hónap múlva talán kijön...
Az pedig hogy munkadíjnak elkérnek 100e forintot egy dolog. Egy másik dolog hogy mennyivel húznak le a klíma árával. Nem véletlen hogy mostanában kamionokkal hordják be Romániából a klímákat, mert ott fele annyiért adják mint amennyiért itthon neked akarják adni (csak magát a készüléket).
Gyakorlatilag egy klímás egy db klíma telepítésen fog kb. 200 ezer forintot (100 a munkadíj, 100-at a klímán), ha olcsóbb klímát tesz fel. Ha valami nevesebb (pl. Daikin) ott ez simán lesz 3-400 is.
És napos munkáról beszélünk (de aki látott klíma telepítést az tudja hogy a valóságban az effektív munka az max 2-3 óra a legtöbb esetben).Szvsz, de a klíma telepítésnél lett manapság az egyik legnagyobb lehúzás.
-
stingy2
senior tag
válasz
julius666 #17604 üzenetére
"A szentiment önmagában nem alkalmas belépési pontok keresésére, 2008-ban például az igazi nagy esés a szentiment csúcs után érkezett… A kellően negatív hangulat viszont megteremti egy tartós emelkedés alapjait."
2008-9-ben pl 2008 év elején ment csúcsra az indikátor, az esés nagy része meg 2008-okt-nov környékén volt, és az árfolyam 2009. márciusában lenézett az előző aljra.
Szóval ez a fenti hír kb. annyit jelent, hogy innentől még akármi is lehet.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #17575 üzenetére
Én sem
Az a cikk nekem "aranyat" ért. Épp akkoriban nézegettünk nagyobb lakást vagy házat és a sok sok éves tőzsdei tapasztalattal kicsit gyanús volt 2013 végén, 2014 elején, hogy egyes általam (meg akkoriban mások által is) brutál drágának hitt ingatlan (pl. 3. kerület Sun Palace 75 m2 és 32,5M volt, most 1,5M per m2) elkelt 3 nap alatt meg se érkeztünk gondolni. Jött Zsiday cikke, meg a saját észlelés és akkor volt az aha pillanat, hogy ingatlant kell venni, minél előbb. Vettünk egy telket és 3 év múlva építkeztünk rá. Mondjuk az építkezést kicsit lekéstük, mert jött a baba és akkor már enyhén megindultak az árak fel. -
Begi
senior tag
válasz
julius666 #17498 üzenetére
Beágyas lévén elég közel vagyok a HW-hez. Az AI-t igazán HW közeli dologhoz még értelmesen nem tudtam használni, de ahogy egyre feljebb lépegetünk, úgy sokkal többet tud segíteni. PL. egész jó python/shell scripteket tud írni, sőt a C tudása sem rossz, bár inkább magasabb szinten írja a kódot, nem beágyas szemlélettel.
Azzal nem értek egyet, hogy annyira sok féle HW lenne manapság. Eléggé koncentrálódik a piac, és az utasításkészletek sem különböznek számottevően.
A gépi kód generálás nem ördögtől való, szvsz megírja C/Rust nyelven és használ egy jó compiler-t, ami talán jóval kisebb erőforrás igény, mint közvetlen gépi kód írása.
Ott van viszont a tesztelés ami mindig kritikus, elég sokat lehet szívni a HW-rel. Az implementáció jó ha a munka 10%-át teszi ki, a többi meg a design, tervezés, !tesztelés!.
Persze ha majd az AI tervezi a HW-t is...
Bár úgy gondolom, hogy van még 10 évem, mire átveszi a munkám az AI, de már nézegetem a pék tanfolyamokat és reménykedem abban, hogy addigre meg lesz egy valamilyen szintű FIRE. -
pictigjis
őstag
válasz
julius666 #17494 üzenetére
amúgy tök laikusként érdekesnek tűnik, amiket írtok, bár ugye nem értek hozzá. viszont lassan érdemes lehetne nyitni egy AI-programozás topikot, ott talán ezek jobb helyen lennének hosszabb távon. szívesen olvasnám is néha. tőzsde-gazdaság vonalon viszont ezekből a full szakmai dolgokból nekem semmi nem fog lejönni (azon kívül, hogy tényleg baromi sok IT-s van ezen a fórumon - milyen meglepő
)
-
válasz
julius666 #17453 üzenetére
Bocs, no offense, a lenyeg, h a jovot nehez elore latni, es a piac hosszutavon nem teljesen hulye.
> Azt meg szabad kérdezni a portfóliód jelenleg hány %-a van TSLA egyedi részvényben?
Nehany darab reszvenyem van jelenleg, amit tegnapelott vettem, es ma nyitas utan el fogom adni. Tehat en sem gondolom, hogy innen oriasi upside lenne, de azt mar tudom, hogy a piacnal nem vagyok okosabb.
-
válasz
julius666 #17442 üzenetére
> Pessimists sound smart. Optimists make money. Sajnos ez így van.
Ezt nem hallottam, de igy-igy
(es nekem is van ilyen gondom)
> ha közben a részvénnyel 10 év oldalazást
En se vennek most sok Tesla reszvenyt, de teny, hogy egy csomo szuper okosnak tuno forumtarsunk 5 dollarnal se vett volna. Szoval franc se latja elore a jovot.
Kedvenc toolunk ugye ezt mutatja:
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #17430 üzenetére
Ennyit írt róla TroyTeslike:
"However, Tesla’s Full Self-Driving (FSD) technology is still not ready for true driverless operation. A well-known pro-Tesla FSD tester recently rated FSD V13 at 7.5 out of 10—meaning it’s about 75% ready for full autonomy.
The remaining 25% gap could take two additional hardware versions and another 5 to 8 years to close. Even then, full driverless capability may not be achieved." - ez szigorúan az ő véleménye.Elon a QA részen írta, hogy eleve 10-20 autóval indulnak neki a Robotaxinak Austinban, ami azt jelenti nulla. valószínűleg lesz egy operátor per taxi és le is van tudva. elindul, de igazából nem mert mindegyikhez ott lesz egy ember a háttérben aki bármikor beavatkozik.
A Waymonak onnan ahol a tesla áll még több év volt mire kijött a végleges verzióval.
-
válasz
julius666 #17437 üzenetére
> Te ennek látod realitását?
igen
> Szólhatna akár nagyot is ami ebből a mixből kipotyog, de valahogy nem sokat látni belőle a gyakorlatban.
En nem egeszen igy latom. Inkabb ugy, hogy a Tesla megitelese hullamzik, par eves ciklusokban. 2018-ban mindenki temette, 2020-ban oriasi hype, 2022-ben vege a Teslanak es kipukkad a lufi, 2024-ben oriasi ralli megint, most meg ujra vege a Teslanak, es Elon miatt el lehet temetni az egesz ceget. A "Szólhatna akár nagyot is" eleg fura, mert szerintem eleg nagyot szol az, hogy egy frissen alapitott ceg letarolta a vilag autopiacanak egy eleg nagy reszet, szoval kicsit olyan, mint amikor fikazza valaki az Apple-t, hogy 'nem innoval' (kiveve, hogy 2007 iPhone, 2010 iPad, 2014 Watch, 2016 Airpods, 2020 M1).
Szoval annyira elboritotta az emberek agyat a Tiktok-kultura, hogy bar a sajat eletukben 5 ev alatt egy egyetemet se tudnak elvegezni (vagy talalni egy ertelmes munkahelyet), de az, hogy mondjuk a Tesla 5 ev alatt felhuzott 5 gyarat 3 kulonbozo kontinensen, azt ugy ertekelik, hogy "nem sokat latni belole a gyakorlatban". (Ez nem szemelyesen neked szol
).
Az osszes problema ellenere oriasi feat, ami az utobbi 20 evben tortent az USA-ban. Az az orszag kitermelt olyan cegeket, mint Google, Tesla, Amazon, Apple (a modern Apple), Meta, Nvidia... mindekozben a vilagon mashol lenyegeben semmi nem tortent, talan Kinat kiveve.
Szerk.: nagyon jellemzo a emberekre, ram is, hogy alapvetoen a negativ szcenariokat latjak, de azzal nem szamolnak, hogy csomo ember dolgozik azon, h ne kovetkezzenek be. Bocs @t72killer, de muszaj teged felhozni peldanak
: millio posztod van arrol, h hogy lesznek majd szarok a dolgok, hogy lesz tozsdekrakk, stb, de a pesszimizmussal szerintem rengeteg penzt (stb.) vesztesz. Nyerni csak kockazatvallalassal lehet, ahhoz meg kell nemi jovobe vetett hit.
-
válasz
julius666 #17430 üzenetére
Waymo azert eleg mas sztori, egyreszt geofenced, masreszt meg mindig nagyon dragak az eszkozok. Tenyleg nehez megmondani, hogy mi lesz a megoldas -- az mondjuk meglepett, hogy az FSD ugy ment at a kinai certifikacion, hogy ott nem is treningeztek a flottat (azaz kvazi ledobtak egy USA sofort Kinaban).
> 100+os P/E
Szerintem ez a PE dolog semmire nem jo, csak arra, hogy lehessen rugdosni a Teslat -- egyaltalan nem stabilizalodott meg az operating margin a Tesla eseteben (se). Csomoan ugy allitjak be, hogy akkor lesz a Tesla valuacioja normalis, ha 10x tobb autot adnak majd el, de ez azt feltetelezi, hogy ugyanilyenek lesznek a marginok.
-
válasz
julius666 #17401 üzenetére
Ez nagyon bevett szokás a US-ben, mindkét politikai térfélen, bár az elmúlt időszakban - érthető módon - a demokraták jártak élen ebben. Nancy Pelosi az egyik legnagyobb ágyú. Nem is értem, miért nem hedge fund manager
A @unusual_whales X csatorna eredetileg pont az ilyen kongresszusi inside trader-ek feltérképezését végezte. Bár mostanában nem látom, hogy nagyon aktív lenne ezen a területen, pedig lenne mit dokumentálni. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666 #17401 üzenetére
Simán technikai alapon is eshet az arany innen 15%-ot. Túlságosan nagy lett körülötte a nyüzsgés, napok óta látványosan eltávolodott minden mozgóátlagától. Ideje egy korrekciónak.
Én igyekeztem tavaly 2500 alatt rendesen bevásárolni belőle, de így utólag látom hogy egyrészt így is kevés lett, másrészt rossz döntés volt arany helyett főleg aranybányákat és ezüstöt venni. Mostanában részleges eladáson gondolkodok, csak nincs ötletem hogy mibe kellene átforgatni.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #17336 üzenetére
"Nyilván disznóság amit csinálnak, de szerencsére nem vagy köteles magyar alapkezelőknél parkoltatni a pénzed, nem kell, hogy ez érintsen." - ez azért nem teljesen igaz mert rengeteg embernek van önkéntes nyugdíjpénztára és most by force a legtöbb portfoliót áttolják részben állampapír alapúra. Ezekből nem tudod kiszedni a pénzed csak nagy veszteségek árán.
-
válasz
julius666 #17382 üzenetére
> lehet még fújnak rajta 1-2 környit, legyen kiszálló a haveroknak.
Elarulja valaki, hogy ezt hogy lehet megcsinalni? Tehat van egy hiperlikvid piac, ahol naponta >>100 milliard dollarnyi a forgalom. Ezt megrangatja valaki (tehat bedob .. par tiz/szazmilliardot), hogy aztan a haverjai ... eladjak magasabban (dehat amikor eladnak, akkor meg lemegy)?
Szerintem ezek total kepzeletbeli szcenariok, ilyen nincs a valosagban, ez nem kis magyar ceg reszvenye, amibol naponta 3 darab cserel gazdat.
-
julius666
addikt
válasz
julius666 #17373 üzenetére
Valszeg tényleg a németekről lehet szó:
Na nem baj, az oroszok után most ők is megtanulják a leckét: csak az tényleg a tiéd, amit otthon tartasz magadnál. Amit kölcsönadtál a haverodnak, azt könnyen lehet sose látod vissza többé.
A nagy kérdés, hogy ki mer ezentúl otthagyni bármit is a zsarolós havernál.
-
-
lemusz
addikt
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Redmi Pad Pro, 6GB/128GB, még garanciális
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Apple iPhone 14 PRO - 128GB - Deep Purple - 85% akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G6: i7-8G I 16GB I 256-512 SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 13 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest