- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Ixion77 #18714 üzenetére
Az arany egy nyersanyag, a reális értékéhez meg kell nézni, hogy a hasonló (nemesfémek) és egyéb nyersanyagokhoz képest hogy teljesít. Ha többszörösen drágult az átlaghoz képest, ott azért valszleg valami bibi van, amit ha múlik a hörcsögláz, korrigálni fog a piac.
Mondok egy másik példát: asszonypajti eddigi egyetlen befektetése jópár éve egy KAKAÓ etf volt. keresett rajta, de sajnos a gigarally (2023-24) előtt kiszállt még az én nagyonhülye tanácsomra. Ez mitől is ér kb 5x annyit mint csupán 3 éve
? Egy cégnél is erősen sasolni kell, ha nagyon ment (ld Tesla, Moderna).
Apropó Tesla: olyan hírek jönnek a KÍNAI villanyautó-iparból, hogy komoly túltermelést sikerült összehozni. Ez kétlem, hogy bármelyik autógyárnak jó hír lenne a világon...ű
Második nap vegyes/nemjó hírekkel + a Kanadai Doug Ford is beszólt vám témában, de nem esünk, érdekes... Egy hónapja hasonló hír egész % mínuszt csinált. Most meg Wow (szvsz valami hacker kilőhette a megfigyelő-funkcióikat és nem tudják, hogy longom van, máskülönben ez lefelé menne):
-
válasz
Ixion77 #18714 üzenetére
Egyaltalan nem igy van. A devizak arfolyamat elsosorban a praktikus felhasznalasuk mozgatja, illetve a a praktikus felhasznalassal kapcsolatos hiedelmek. Tehat a piac peldaul spekulalhat arra, hogy Magyarorszagnak majd mennyi plusz dollart kell vasarolnia az olajarak valtozasa miatt. Az aranynal a vasarlok kizarolag azzal kapcsolatban spekulalnak, hogy masok hogy spekulalnak.
Tehat az aranyra alapvetoen ugy gondol a tarsadalom, mint 'store of value', aminek egyebkent mas inheres erteke csak nagyon keves van -- pont ugy, mint a bitcoin. A devizak mogott elsosorban a gazdasagok termelekenysege all.
Nyilvan nem fekete-feher a dolog, de nem ugyanaz a ketto.
-
válasz
Ixion77 #18610 üzenetére
Ezekben én se bíznék, de a banki rendszerekben igen. Teljesen más dimenzió a pénzügyi világ, kőkemény kontrollokkal. Nem véletlen, hogy munkavállalóként is korlátozott az átjárás a pénzügyi szektor és az összes többi között.
Amikor az Apple elbaszása miatt többször le lettek vonva pénzek ügyfelektől, akkor a bankszövetség azonnal reagált, és körbe ment a hírlevél, hogy minden ügyfél kompenzálva lesz az Apple-től függetlenül (akár a bank terhére is). Ennyire fontos a pénzügyi világban a hitelesség. Ezt sehol máshol nem fogod megtapasztalni soha.
Csodálom, hogy már egyáltalán itt tartanak a konszolidációban. Figyu, ezek erősen fragmentált legacy rendszerek. A Telekomnál is 50+ milliárdba, és közel 1 évtizedbe került egy részmegoldás bevezetése.
-
MrDollar
újonc
-
válasz
Ixion77 #18551 üzenetére
szvsz nekem ez már nagyon amatőr piacmanipulációnak tűnik, nettó az árfolyamok beverése érdekében. A "buy stock"+kínai nagy megegyezés után újabb hullámot akarnak a haverokkal meglovagolni, ehhez kellett a múlt heti "iphone-os" beverés és a legutóbbi: de ezek már nemigazán akarnak működni.
igen valószínű, hogy a mid-term kampányidőszakra felfelé száguldó, ATH-t ATH-ra halmozó indexeket álmodtak meg: ehhez előtte be kell verni a piacot. De lehet megszívják, és pont fodítva lesz, a közeljövőben felszáguldunk és pár hónap múlva nagy geb.sz lesz a vám és adócirkusz miatt. Még mindíg el tudom képzelni a 2015-16-os W nagyjábóli másolását.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77 #18531 üzenetére
Napközben akartam írni jumped the gun amikor lement nullába, de meggondoltam magam ne spammolom tele a topicot....erre estére megrántották megint. Az investing.com-on gapupok voltak az 5 perces grafikonon
Ugye a Thiel a Trump nagy haverja és azért veszik mert valami nagy állami megrendelést várnak.
Amúgy jó pick volt, gratula. -
-
válasz
Ixion77 #18484 üzenetére
Ezeket a kapcsolatokat elég gyorsan igyekeznek majd a partnerek visszaépíteni, uis nekik sincs más választásuk ilyen rövid időtávon szvsz.
Kötvény vs részvény kérdésben meg elég komplex/nem 1értelmű a dolog, javítsatok ki, ha sánta a logikám:
- a vállalatok hitelfelvétele megdrágul, ez negatívum
- az állam adóemelésekre kényszerül, ez is negatívum
- viszont a kötvénypiac túl rizikóssá válik a befektetőnek, így az keres más helyet a pénzének -> részvény = pozitív? -
aAron_
őstag
válasz
Ixion77 #18385 üzenetére
"meglepve vettem észre hogy már a kötvénypiacon is mennyire tipikus TA mozgások vannak"
Azért ez nem meglepő annak a tekintetében, hogy a kötvény árfolyamok mozgása is leírhatók stohasztikus folyamatként, hozamok változása ennek a kvázi inverze. TA meg bármilyen random walk szerű mozgásra ráilleszthető, éppen ezért nincs is prediktív ereje.
BOJ egyébként miért nem tudja / akarja megvenni a hosszú kötvényeket? Ezt érti valaki?
#18388FireKeeper: Milyen eszközön keresztül?
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #18358 üzenetére
Olcsó energia, kiemelkedő oktatás, kiemelkedően jó demográfia, vagy mi más titkos belső erő lenne az alapja annak, hogy Európa ismét az élvonalba kerüljön ahelyett hogy tovább növeli a lemaradást?
Itt most a vámháborúról beszélünk, ami erősen egy rövid/középtávú sztori. Mit számítana ezek közül bármelyik tényező?
Az EU egy nagy piac ami elképesztően fontos az amcsiknak export/import szempontjából. Ráadásul (elvileg) szövetéses. Emellett ha capital war irányba terelődne a történet, az EU-nak irtózatosan sok muníciója van, talán a világon a legtöbb (a japók mellett, akik amúgy sorstársak a vámháborúban).
Finanszírozási lehetőségek az egész televert golyóbison talán a leglazábbak. Egyetlen korlát a kemény kiállás előtt a széttöredezettség, meg hogy az egyes tagállami kormányok be vannak tojva pár negyedévnyi potenciális GDP csökkenéstől. Magyarán hogy nincs gazdája az egész EU cirkusznak.
-
Joe123
senior tag
válasz
Ixion77 #18330 üzenetére
Nagyobb öngólt nem nagyon tudok elképzelni, mint hogy a teljesen megbízhatatlannak bizonyult Oroszországgal megpróbálnánk egyezkedni. A szavuk harmatos fingot sem ér már. Megegyezel velük bármiben, aztán önkényesen felrúgnák, mert épp a pillanatnyi érdekük úgy kívánja. Ha pedig ez nem tetszik neked és szóvá teszed, akkor rámutatnak az atomtölteteikre és közlik, hogy kussolsz, paraszt. (Amúgy csak úgy mellékesen épp hibrid háborút folytatnak az EU ellen.) Velük kapcsolatban egyetlen életképes stratégia maradt, gazdaságilag annyira ellehetetleníteni őket, hogy ne érezzék magukban az erőt a pattogáshoz (ld. 90-es évek, amit ők ugyan szarul viseltek, de mindenki másnak meg sokkal jobb volt, mint előtte vagy utána), különben nem bírnak magukkal és hódítani akarnak, mint az utóbbi néhány száz évben mindig.
-
válasz
Ixion77 #18202 üzenetére
A május elejével indulva egész cuki kis trendet rakott össze magának, kitörésre nem is, de egy ideig még emelkedésre számítok ebből.
A vámcirkusznak a nagy pezsgőbontogatás ellenére még egyáltalán nincs vége, és ez csak egy csontváz a sok közül. A vámokkal ugye komoly adóbevételekre számíthatna az amerikai kincstár, de eléggé recseg-ropog a koncepció = nem lep meg, hogy mocorognak a kötvénypiacok/ami meglep, a részvénypiaci hurráoptimizmus (fear/greed indi 69-70es érték körül, VIX stabilan 20 alatt). Amikor még nagyban robogtunk lefelé, egyre másra jöttek az SP 4xxx-es, max 5200as előrejelzések neves elemzőcsapatoktól - ezek mintha köddé váltak volna azóta, aztán persze majd meglátjuk.
Jelentéktelennek TŰNŐ politikai hír, hogy Spanyolországot megint meghackelték, most a mobilhálózatokat sikerült megfektetni de annyira, hogy a 112 se működik. Hogy miért lehet ez mégis érdekes? Itt valaki keményen gyakorol, ha kicsit felméretezve USA-ban is sikerül hasonlót meglépni még ha csak pár keleti-parti államban is egyszerre, az igencsak nagy hisztihez vezetne.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #18128 üzenetére
Ha valakit érdekel, miért zuhantak be a futures-ek az elmúlt órában:
Azért nagy esés nem volt... Rating cégek nagy meglepit ritkán csinálnak, piac előre beárazza őket jellemzően, sőt, meg merem kockáztatni hogy többnyire a piaci mozgásokat követik a ratingekkel ezek a cégek. Ez most se hiszem máshogy lenne, lévén hogy egy éve negatív volt az outlook, illetve a többieket követte csak a Moody's megkésve a leminősítéssel.
Ez jókora nothingburger szvsz, főleg a részvénypiac szempontjából.
F&G index mozgás jól leírja a durva szentiment változást, szerintem lesz érezhető visszalépés ebből pár hónapos távon. Érdekesség, amit sokan elfelejtenek: lesz idén is egy debt ceiling násztánc, ami a megegyezés előtt likviditás bővülést okoz, megegyezés után - átmenetileg - szűkülést. Nem lennék meglepve ha bizonyos hírek, bejelentések, sajtó által erőltetett szentiment ehhez ügyesen alkalmazkodna.
-
válasz
Ixion77 #18128 üzenetére
hmm, vicces, hogy ezt az igencsak husi ratinget pénteki zárás után voltak csak képesek kiadni. Ha bemondják kedden reggel, akkor hóttziher, hogy itt 5900as SP-t nem látunk... De ez is tuti megvót súgva valakiknek, akik ma jó nagy kocsi shorttal távoztak a kasszától.
Ez a "fear and greed" indi se semmi, emléxem Julius kolléga HSZ-ére kicsivel azután miután becsatlakoztam ide rontani a levegőt: 4 azaz NÉGY volt az értéke...
-
User_2
tag
-
User_2
tag
válasz
Ixion77 #18095 üzenetére
a téma engem is érdekel, úgyhogy utána is néztem, ki adta el.
egyszerű pénzügyi befektető az eladó.
de hogy lehetett volna európában tartani?
ki vehette volna meg európából?
nem valószínű, hogy lett volna más, aki a samsung nál többet adott volna érte.
talán SAP vagy állami segítséggel valamihttps://www.flaktgroup.com/en/our-company/history/
https://www.triton-partners.com/media/news/triton-to-sell-flaktgroup-to-samsung/
https://www.triton-partners.com/portfolio/
https://www.triton-partners.com/about/ -
válasz
Ixion77 #17888 üzenetére
+1
És +1: a hivatalos inflaszámok a világon tudtommal sehol sem tartalmazzák a minőségrontással manipulációt. Itt UK-ben brexit (=EU-s szállítási idők megnyúlása, drágulása) óta a legtöbb hús és friss zöldség-gyümölcsárura megáll: sokkal hamarabb romlanak meg/eleve fonnyadtan áll a polcon de "csak kicsit drágábban". A nettó szemfényvesztés shrinkflation-t elvileg korrigálniuk kéne a számításoknak, de azt már senki se nézi, hogy a zöldség-gyümölcs műanyagízű és másnapra már penészes a hűtőben. -
Dare2Live
félisten
válasz
Ixion77 #17817 üzenetére
"Te lakást néztél, nem házat."
őőő nem. Házat néztem. Häuser = ház. Wohnungen = lakás.
[link]
Első link: "244 Häuser zum Kauf in Frankfurt am Main" [link]
Második link: Bécs ami Ausztrián belűl mint nálunk BP extrem dárga. 678-478 az arány [link] 60+%van 1meur alatt. [link]
"676 Häuser zum Kauf in Wien"
szerk: 2 házat levettek az elmúlt 2hban....A "Nézegetem az árakat összevetem a BP panel vonalat (Havanna 0.9mft/nm-jobb hely 1.8mft/nm) és nem érzem a nagy difit... tudomisén pl [link]"
nél szerepel a linkben lakás. De BP panel lakás vonalat logikus nem házzal vetek össze hanem lakással. -
válasz
Ixion77 #17817 üzenetére
"hogy egyeseknek mondjuk 100+ háza van."
Ott sikerült kb globálisan elb.szni a lakhatást, hogy a 3. lakóingatlantól kezdve (1.: saját fő lakhely, 2. nyaraló) nem nyomtak a történetre brutál adókat. Így az elemi szükséglet lakóingatlan, ami ráadásul az emberek 95+%ának élete legnagyobb kiadása, ugyanolyan speki jószág lett, mint a szabadon trédelt tőzsdei javak.
-
forumpista
aktív tag
-
j0k3r!
őstag
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Ixion77 #17488 üzenetére
Szerintem amirol te irsz nagyon hosszu tavu spekulacio, en ilyenbe nem mennek bele. Ennyire elore nem latunk.
Mellesleg magasabb szintu nyelven is lehet eleg sok optimalizacioval elni, nem szukseges ehhez gepi kodig lemenni. Tovabba direktben gepi kodot irni azert sem celszeru, mert tul sok fele hardver van.
Szintetikus adatok: nem szintetikus (text) adatokon, hanem world modell epitesen dolgoznak. Az emberiseg minden irasos anyagat mar belefeedeltek az LLM-ekbe, a tovabbi training nem texten lesz, hanem a kovetkezok:
- Agentic viselkedesre kepzes: sandbox kornyezetben kituznek neki egy celt, hogy erje el, es kap pozitiv feedbacket ha a cel vagy reszcelt elert
- Multimodalitas: az emberi agy a legtobb informaciot a latoidegen es a boren keresztul szerzi. Ugy tanul a vilagrol, hogy nez es tapint. Ez az AI-nal is fontos lesz.Szintetikus text nem hoz elorelepest, mivel nem tudsz olyan uj adatot generalni, amibol tanulhatna.
Ha szintetikus alatt szimulalt vilagot ertesz, amiben az AI-nak celokat kell elerni, akkor ok.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Ixion77 #17485 üzenetére
Most kell csak igazan fejlesztened magad. Arra, hogy az AI toolokat jol tudd hasznalni. Kovetkezo evekben ez lesz a kulcsa az alkalmazhatosagunknak.
Illetve az hogy jol tudjunk adaptalodni kulonbozo helyezetekhez az AI toolokkal.100% hogy megmarad az emberkent is olvashato koztes nyelv. Nagy hiba lenni az embernek teljesen kizarnia magat a loopbol. Sokat nem nyerunk azzal, hogy direktben gepi kodot ir, viszont rengeteget veszitenenk rajta.
-
aAron_
őstag
válasz
Ixion77 #17402 üzenetére
Meg emelkedhet is 15%-ot. De ha nagyobb valószínűséggel esik, akkor azzal most lehet pénzt keresni. Implied probability normális eloszlást mutat, piac nem gondolja úgy, ahogy te.
Szerintem, ha USD-ből kiáramló tőke új befektetést keres a jövőben is, arany vevői nem fognak eltűnni. Tehát, mint oly sok minden mostanában, ez is a naracsembertől függ. TA-nak nincs bizonyítható prediktív ereje, ez nincs most sem másképp.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #17402 üzenetére
Igen. Már érezhetően a retail is rákapott az aranyra.
rossz döntés volt arany helyett főleg aranybányákat és ezüstöt venni.
Hát, valóban. Újabb kiváló tanulság arra, hogy nem szabad túlokoskodni a dolgokat.Aranybányák tartását sose értettem teljesen. Aranyat elsősorban a mostanihoz hasonló viharos idők miatt tart az ember a portfóliójában, ilyenkor meg a bányák pont, hogy alulteljesítenek a sima aranyhoz képest. Ami aprót nyersz az osztalékokon, pont akkor bukod el, amikor jól jönne, hogy aranyad van.
Ezüst terén sajnos átérzem a fájdalmad, még 19-ben vettem arra alapozva, hogy hosszú ideje már historikusan (meg fundamentálisan) olcsó az aranyhoz képest, előbb-utóbb lesz egy jó átszálló. Azóta is várom.
Mostanában részleges eladáson gondolkodok, csak nincs ötletem hogy mibe kellene átforgatni.
Ha túlvettből túladottba akarnál átülni, akkor az hosszú dollár kötvény. Azért kell hozzá bátorság ilyen időkben, nem mondom.
-
BlackV
őstag
válasz
Ixion77 #11998 üzenetére
Én a 4GLD-t szoktam venni, aminek állítólag 0% a TER-je.
Egy régebbi hsz-re reagálva, mivel szóba került az arany, ezért visszaolvastam, hogy ti miket preferáltok, (mert én már régen vettem.)
Az AI szerint a 4GLD trükkösködik, valójában 0,36% a költsége ennek, szemben a PPFB-0,12%-val.
-
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #16748 üzenetére
Ami engem jobban aggaszt, az az hogy Kínának egyre inkább érdeke lesz Taiwan megtámadása.
Szerintem ez nem volt kérdés a mostani Trump adminisztráció előtt se. Nem is titok, hivatalos geopolitikai célja Kínának Taiwan bekebelezése, de rendszeresek is a nagyszabású hadgyakorlatok a térségben, ahol rendre az inváziós terveket gyakorolja a kínai hadsereg. Mindig egyre bátrabban, egyre közelebb a "vörös vonalhoz"... Nem kis pénzbe fájhat ez nekik, ha csak ijesztgetni akarnák a tajvaniakat, ahhoz valszeg kevesebb is elég lenne.
A kérdés inkább a mikor. Jelenleg nagyban függnek a tajvani chipipartól ők is (ugye ha bevonulnak az le lesz nullázva mielőtt elfoglalhatnák), főleg az ultramodern, high-end chipeknél. De masszívan jönnek fel sajnos, elavultabb gyártástechnológiájú chipeket Kínában is tudnak gyártani, sőt, gyakorlatilag le is tarolták a piacot abban a szegmensben.
A pletykák szerint már az 5-7nm is megy nekik, illetve szépen haladnak a saját EUV megoldásaikal is. Ha 5-7nm-t tudnak nyugati függőség nélkül nagy tételben gyártani, igazából arra már mondhatják, hogy köszönik, ők azzal el is lesznek innentől és akkor most bevonulnának. Ezt egyes elemzők szerint már 2027 körül reális lehet.
A háborús konfliktus egy dolog, de ha Taiwanban leáll a chipgyártás (akár csak pár hónapra egy konfliktus miatt) az nagyon durván érintené a nyugati világot. Erre a szcenárióra már a Biden érában is erősen rá volt parázva az akkori adminisztráció, csak ők mindent lagymatag módon (na meg túlköltekezve) intéztek.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77 #16218 üzenetére
Mondjuk nem értem miért várunk el bármilyen szakértői munkát. Azért azt kell látni, hogy Trump gyakorlatilag pont úgy működik mint az Orbán kormány, csak mellé Trump még öreg is. Orbánéknál se volt soha semmilyen vezérlő elv. Az unortodox politika viszont totál megegyezik mindkettőnél, az autokráciába hajlás dettó. Csak náluk egy 250 éves stabil rendszert kéne megtekergetni nálunk meg egy 20 éveset kellett.
-
Vesa
veterán
válasz
Ixion77 #15851 üzenetére
"Egyes elemzők szerint amit most látunk az a KGB valaha volt legnagyobb sikere."
Egyet kell értenem... -
válasz
Ixion77 #15851 üzenetére
En nem igy latom, iPhone modba kapcsoltak, es olyasmiket fixalnak, amiket az userek akarnak (peldaul osszeszerelesi minoseg, zajszigeteles, hoszigeteles, stb.). Meg nyilvan az FSD-t probaljak fejleszteni.
Rengeteg ignorans ember ismetelgeti azt is, hogy az Apple nem innoval, dehat ok csak nem ertik a vilagot
(fyi ki nem allhatom az iOS-t, nem arrol van szo, hogy ki melyik telefongyartot szereti). Altalaban azok a cegek szoktak mindenfele random "innovacioval" elorukkolni (pl. telefonok eseten a ventilatorral hutott telefon, meg ilyesmik), akiknek nincs igazi product-market fitje, es keresgelnek.
-
Ringman
félisten
válasz
Ixion77 #15510 üzenetére
Britain ‘no longer a rich country’ after living standards plunge
Parts of the UK are now worse off than the poorest regions of Slovenia and Lithuania -
Tesztelo.hu
senior tag
válasz
Ixion77 #15510 üzenetére
Más téren meg nem. Gondolom, nem akarsz várni 4-5 évet egy fehér Trabantra, aztán megjön egy kék, és vagy azt kapod, vagy várhatsz megint 4-5 évet. Vagy nem szeretnél bemenni a földhivatalba, sorba állni, várni, egy fél napot elcs*szni egy tulajdoni lap másolatra, most pedig kb. 2 perc alatt beszerzed a neten. Szóval sok mindenben jobban élünk azért.
-
avl
senior tag
-
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #15245 üzenetére
Amerikában is ATH-n van mostanában. Hónapról hónapra újra és újra.
Növekvő népesség, növekvő jövedelmek, növekvő árak. Miért ne lehetne hónapról hónapra ATH-n? Egyszerűen csak rossz statisztikákat néztek. Az átlag amerikai egyáltalán nincs vészesen eladósodva jövedelemarányosan történelmi léptékben, sőt.Valahogy nagyon nehéz elhinnem, hogy amikor nincs elég pénzem a napi betevőre, akkor felvegyek személyi kölcsönt és abból egyek.
Részben mert hibás az alapfeltevésed (nem személyi kölcsönből "esznek"), részben mert a magyarisztáni viszonyokból indulsz ki. Odaát azért élnek hitelből, mert megéri. Részben mert "olcsóbban" jutsz hitelhez mint itthon (hitelkártya visszatérítések, különböző áruhitelek), részben mert hosszútávon is megéri feltornázniuk a credit scrorejukat. Teljesen más világ.Ha valamiért lefordulna az USA az nem azért lesz, mert túlköltekezett volna az átlagpolgár.
-
lemusz
addikt
válasz
Ixion77 #15236 üzenetére
Előzőleg eu tőzsde optimista pista volt, mindig egy kicsi pluszban várta az amcsi nyitást, az meg pesszimistán minuszban fejezte be, de tegnap fordult a trend, fordítva történt. Úgy tűnik ma is ez van, szóval szerintem zöldben fog végezni. Pénteki makroadatok elég fontosak lehetnek. Állítólag ez a február második fele historikusan a leggyengébb időszak az évben.Tom Lee azt mondja ennyi volt láttuk az alját és jön egy 10-15%-os rally.
-
ath
senior tag
válasz
Ixion77 #15245 üzenetére
esetemben technikai: tbsz-re szigorú szabály, hogy nem töröm, bármennyi pénz ami oda bekerül az már nem létezik. korábban vagy jobb vagy hasonló kamatúak voltak az állampapírok, így hiába lett volna likvid tőke adott kiadásra, mégis szk lett. nem fogom végig törleszteni, ha már túl mínuszos lenne akkor végtörlesztem.
-
Simia
junior tag
válasz
Ixion77 #15245 üzenetére
Ez szerintem egyfajta bizalom a fogyasztó részéről, hogy jobbra fordulnak a dolgok. Lehet nyugodtan fogyasztani, mert majd vissza tudom fizetni.
Másodlagos kontrollnak ott van a bank is: gondolom nem adnak személyi kölcsönt olyannak aki kenyérre költi, mert akinek kajára kell az eléggé biztos hogy nem fogja visszafizetni.
Magyarországon nincs személyi csőd, de az USA-ban sem egy leányálom csődbe menni, nem hiszem hogy bárki direkt erre játszana...
-
Simia
junior tag
válasz
Ixion77 #15236 üzenetére
Meta: bár sok olyan elkalandozás van itt ami engem sem érdekel (vagy mondjuk egy idő után már nem érdekel), azért én mégis örülök ezeknek, mert sok olyan érdekes gondolattal is találkozom hírek kapcsán, ami egyébként nem jönne szembe.
Skippelni ami nem érdekel az elég könnyű, főleg ha OFF-nak van jelölve.
Ez csak az én 2 centem persze, és nem konkrétan ehhez a thread-hez, hanem úgy általában, és nem is várok választ, csak leírtam hogy én mit gondolok. -
atee_13
őstag
válasz
Ixion77 #15113 üzenetére
Én úgy értettem, hogy te azt kijelentő módban érted, hogy a piac jelenlegi alakulásának az az oka, hogy a piac "eldöntötte", hogy béke lesz.
De akkor te csak azt gondolod, hogy ez van a piac jelenlegi alakulása okán (DAX ATH, EURHUF 6 hónapos csúcs, miközben DE02Y stagnál vagy inkább csökken. Mindezt úgy, hogy a kockázatos eszközök (pl. kriptó) masszívan esnek napok óta.)
"...meghasad a szívem, de ki kell tudni mondani, alig tudom ujjaimat rávenni a begépelésére: Orbánnak igaza van, a háborút be kell fejezni"
Szerintem ezt rosszul látod a csuti nem a haború befejezésért kardoskodik, hanem az ukránok kapitulációjáért a kettő nagyon nem ugyan az.
Bék azt jelentené, hogy nem időt adunk a ruszkiknak, hogy összeszedjék magukat és pár év múlva elkezdjék ismét, hanem azt, hogy okot arra, hogy többé meg se próbálják.
-
avl
senior tag
válasz
Ixion77 #15105 üzenetére
szerintem is relative hamarosan vége lesz
a haboruval szerintem is közelebb hoztak Oroszo.-ot es Kinat egymashoz, es USA nyilvan nem akarja azok erös együttesét
nagyhatalmi ez, nem szamit egy kis Ukrajna vagy hasonlo
amig Oroszo. gyengülése volt fontos, addig jó USA-nak a háború, de ha evvel "Kína karjaiba lökik öket, akkor már nem
szerintem Trumpnak igaza van: a haborut be kell fejezni, emberek halnak megfele, sérülnek, stb. nonsensenem gondolom, hogy Ukrajnában minden rendben zajlik, rettenetes korrupció (mint HU-ban is) az igazi szomorú örökség a korábbi idökböl
-
atee_13
őstag
válasz
Ixion77 #15105 üzenetére
"A piac véleményem szerint azt árazza, hogy az ukrán háborúnak hat hónapon belül vége lesz. "
Egyenlőre még most próbálja tramplle belezsarolni az ukránokat egy tűzszünetbe. Ez még nagyon nem béke. Ezt nem én mondom, hanem gyakorlatilag minden komolyan vehető biztonságpolitika szakértő. Miből gondolod te vagy a "piac", h 6 hónap múlva béke lesz?
-
válasz
Ixion77 #15024 üzenetére
Ez is látszatintézkedés, nyilván nem lesznek ezek az emberek tömegesen kitoloncolva. Staff sincs amúgy ehhez. Amúgy az a kommunikóció, hogy a bűncselekményt elkövető mókusok lesznek kipaterolva.De az biztos, hogy az USA-ban nem 10-15 millió illegal van, hanem ennek a tízszerese. Már így a hasamra ütve.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #15018 üzenetére
Ez egyébként szerintem nincs teljesen így. Szerintem a kijelölt irányok mögött igenis hideg racionalitás van. Vámokkal részben a külföld kárára javítani a tragikus költségvetési irányt, illetve visszahozni a termelést az USA-ba. Kihúzni Oroszországot Kína seggéből. Felkészülni egy újabb globális konfliktusra és erővel csökkenteni Kína mozgásterét.
Csak erre erősen rárakódik Trump "sajátos" tárgyalási stratégiája (először az asztalra szarik és onnan indul az alkudozás, hogy mennyiért takarítsa le onnan). Nyilván nehéz szétszálazni, hogy mennyi ebből ténylegesen Trump nárcisztikus személyisége, mennyi ami tudatos machináció.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #14926 üzenetére
Számomra kicsit meglepő ami mostanság itthon megy. Úgy értem még túl korán van a választási osztogatáshoz. A választói emlékezet nagyon rövid, a mostani történések (a forint árfolyam meg különösen) már ködbe fognak veszni jövőre. A mindenféle kedvezményt szvsz racionálisabb lett volna ősszel bejelenteni, forint árfolyamcélt meg csak jövő év elején belőni, választások előtti hónapokra.
Vajon mi lehet ennek az oka? A kormány mögötti think tank úgy spekulál, hogy most, az ukrán békét árazgató piac mellett nagyobb ezekhez a mozgástér, őszre romolhat annyit a gazdasági helyzet, hogy akkor jobban büntetné a piac az ilyen bejelentéseket?
-
aAron_
őstag
válasz
Ixion77 #14871 üzenetére
Én HUF-ot (régiót) nem értem amúgy egyáltalán. Nekem ez nem béketárgyalásnak tűnik, hanem egy lehetséges nagyobb kiterjedésű európai konfliktus kezdetének. Mit látok rosszul?
#14873lemusz: Ennek a prediktív ereje kb. annyi, mint egy dobókocka feldobásokban fellelt mintázatnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP 13"FullHD IPS,i5 8265u(8x3,9Ghz)Villágító billentyűzet,8GB Ram,256-512SSD,jó akku,Szép állapot
- Újszerű Asus,játékra is,17,3"FullHD,i7 8550(8X4Ghz)GT920mx 2/4GB DDR5 VGA16GB RAM,SSD+HDD,
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Corsair K100 RGB INGYEN FOXPOST
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Olcsó Gamer laptop! MSI Cyborg 15 . I5 12450H / RTX 4050/ 16GB DDR5
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged