Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Philips AWP9820 (vízlágyító) Calgon helyett?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- nézzbe: AM3 hűtés s478-ra
- pointer4: Force Feedback az ülésben is - Házi Készítésű Övfeszítő
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Samus: Oldschool játékos konfig a memóriaválság idején
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pá
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Ezt értem. Az nem világos, hogy ez mibe kerül Europának és megéri-e vagy egyáltalán melyik oldalon keletkezik nagyobb kár.
A lent linkelt cikk szerint 3600 milliárd USA kötvény van europai portfoliokban.
Tegyük fel EU elad 600 milliárdot, USA kamatot emel és végigmennek a folyamatok amiket írtál.
De közben az EU-ban is leértékelődött a maradék 3000 milliárd USA bond. Mennyit zuhanhat be? 10%? 20%? Ekkor az EU-ban maradt 3000 milliárd, már csak lehet, hogy 2500 milliárdot sem ér. Ezek nyugdíjalapok meg hasonló megtakarítások.Szóval értem, hogy miért fáj az USA-nak, de közben az EU-nak is több száz milliárd dollárba kerülne, vagy valamit rosszul gondolok?
kardkovacsi: persze, nem a bond market erejét kérdőjelezem meg. Inkább csak azt, hogy egy ilyen manőver mennyibe kerül Europának. Nem éppen fájdalom mentes, vagy tényleg kihagyok valamit? Ezért is írtam, hogy ez ilyen kamikaze hadművelet lenne.
-
avl
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
"Nyilvánvalóan nem arról szól ez az ügy,"
szerintem nyilvanvaloan nem tudjuk miröl szol
talalgatasok vannak, van ott biztonsagpolitika, asvany, viz, es szimplan ego is: olyan elnök lenni a töriben, aki legnagyobb mertekben növelte USA területét; vagy csak egyszerüen ovoda, en vagyok az erösebb, enyém a lapát
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
De a koncessziókat el lehet venni, egy tollvonás. Megmutatták ők ez hogy megy. Vagy nem veszed el, hanem szépen kimutatod, hogy ezért meg ezért csak felét kapod aztán magától visszaadja.
Szerintem nem olyan vészes a helyzet, ahogy ők szét tudtak mindent vágni, az ő építményüket is lehet bontani 2-3 év alatt. Ha pedig melléteszed, hogy Lőrincz 200 milliárdot szed ki a magyar adófizetők zsebéből akkor még a nép is mellé áll aztán mehetnek Brüsszelbe pereskedni
-
Ringman
félisten
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Aki az elmúlt évtizedben ezekre tett, igen vastagon megszedte magát és ugye a népi bölcsesség is azt mondja, h soha egyetlen fa nem nőtt még az égig...
MSFT-re visszanézve elgondolkodtam, hogy az bizony lehet nekiáll bezárni a tavaly Május hónapkezdő rést. Az egy csinos 5+% ugrás volt a jelenlegihez képest kb 15%-al alacsonyabb alappal - egy ilyen lejtőre lehet nem a tetején kéne beszállnom

-
avl
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
"Mintha minden amit a 20. században értéknek tekintettünk, ment volna a szemétbe"
[uj-vilagrend] "A Demokrata Párt elmúlt időszakának retorikájában tetten érhető, saját szavazótáborukat is elidegenítő túlkapások extrémek voltak. Gondoljunk csak a kiskorúak gender változtatására és a kötelező DEI tréningekre, az illegális migráció problémájának negligálására, vagy a „tantervek dekolonizálására” elnyomók és az elnyomottak közötti faji hatalmi hierarchiák alapján. Természetes fejlemény, hogy miután az inga túlzottan kileng, egy ellenirányú korrekció lép fel....Ahogy Will Durant történész írta, a civilizációk olyanok, mint egy inga: a rend és a káosz, a szabadság és a kontroll között lengenek. Azonban ahogy a Trumpot szülő demokrata túlkapás korrekciója, a Trump jelenség ellenreakciója is elkerülhetetlen."
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
3%-os "hitel", CSOK, CSOK+...
A jelenlegi rendszer össze van ezekkel nőve, ha csak picit is elvesznek belőle, buknak: még választások után sem engedhetik meg maguknak, hogy korrigáljanak a gazdaságilag helyes irányba, száguldás a falig. Aztán majd lehet jajveszékelni és másra mutogatni, amiben a fenti kedvezményeket szépen benyelő lakosság persze jó partner.
-
Vesa
veterán
válasz
Ixion77
üzenetére
Az ár csak egyetlen paraméter. Ha ez az egyetlen tényező lenne, akkor már most sem létezne egy csomó autó típus, ami soha nem a gazdaságosságról szólt (sportautók, batár terepjárók, stb.). A másik, hogy számos élethelyzetben nem opció a taxi, bármennyibe is kerül. Ahogy T72killer is írta: pl. gyereked van, vagy idős családtag akivel bármikor rohanni kell a kórházba. Nem sokan akarnak kiszolgáltatva lenni mindenféle taxis cégnek, hogy van-e kocsi a közelben vagy nincs. Kb. a teljes vidéki lakosságot hidegen hagyja a téma, mert távolságok vannak, nem egyik kerületből kell a másikba menni. És akkor még ott a tény, hogy nagyon sok ember utál idegen autóba beülni, amit elpőtte ki tudja, milyen trehány emberek használtak és ganéztak össze. Utóbbi semmilyen szinten nem függ a gazdaságosságtól, ha fele annyiba kerülne, akkor sem fog egy arra érzékeny ember esetleg összeganézott, mocskos autóba beülni. Ezt jól mutatja a sok -sok elvetélt próbálkozás a közösségi autózás iparágban. Ezer sebből vérzik a történet, és az egyik fő okként pont a logisztikai rémálmot említik meg, pl. megoldhatatlan a járművek folyamatos takarítása és tisztán tartása, mert nem lehet minden egyes út után ezt megtenni.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Igen, de az az esetet nézed ahol 100%-ra ki lehet ültetni az autó kihasználtságát. Olyan ez is mint a fapados járat. Attól, hogy lettek fapadosok nem lett olcsóbb a transzatlanti repülés.
Van egy nagyon szűk jól jövedelmező szelete a piacnak amit ki fog szakítani. Valószínűleg lesz egy nagyobb réteg akik majd robotaxiznak meg vonatoznak és ez Nyugat-Európában jól is fog működni de azokon a helyeken ahol nincs elérhető jó tömegközlekedés szerintem kevésbé. -
forumpista
aktív tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Hasonloan az ingatlanhoz, autozas kapcsan sem szeretem ha ugralunk a kontinensek meg a use-casek kozott ossze-vissza es probalunk lealtalonositani.
Nem akarok itt most ebbe belemenni, latszik hogy valami nagyon alomkep van a fejedben errol a temarol, es eleg hosszu lenne kifejteni hogy miben tevedsz.Csak annyit mondanek hogy mielott elhiszed hogy az onvezeto taxik kivaltjak a magantulajdonu autokat az USA-ban, olvass utanna hogy az elektromos Ford F150 miert lett akkora buko hogy a Ford tortenelme egyik legnagyobb bukojat kenytelen elszenvedni.
Es ezektol a vasarloktol varod hogy majd mindenfele csori kis onvezeto taxival fognak kozlekedni. -
válasz
Ixion77
üzenetére
...az egy mérföldre jutó költség nem sokkal magasabb az övezető taxival mint a saját autóval.
Pont előbb hangzott el, hogy a robottaxik eleve csak nagyon korlátozott lokáción érhetőek el, ezek alapján hogyan lehet költséget számolni a nagy egészre?...a hétvégi autósok, hogy olcsóbb taxizni mint saját autót venni, vizsgáztatni, javíttatni, tölteni, adót és biztosítást fizetni...
Namost. A hétvégi autós használni akarja az autóját a hétvégén. Ennek a robottaxis megfelelője az, hogy kellően nagy flotta áll készenlétben az igények kielégítésére. Ez a flotta értelemszerűen nem 100% kihasználtságú, inkább a töredéke. Innentől pedig jönnek a brutális tőkeköltségek, amiknek térülniük kell. De hogyan? Hogyan lesz ebből olcsó autózás? Ki fog várni mondjuk 2 órát az utazás indulásával, hogy rendelkezésre álljon a gép? -
válasz
Ixion77
üzenetére
Ez azért nagyon nem fedi a valóságot. Vannak próbálkozások, waymo pl 2015-ben már először ment, 2020 óta publikus... és hát az a helyzet, hogy közel nincsenek hozzá, hogy tényleg önállóan működjön. Egyrészt csak egy nagyon szűk, nagyon jól feltérképezett helyen működik, másrészt még így is folyamatosan vannak vele problémák. Nem nagyok, nem összevissza megy, de azért elég gyakori, hogy nem tud valamit lekezelni és simán megáll. Legutóbb pár napja pl mikor áramszünet volt, simán megállt az összes ott, ahol éppen volt, vészvillogót kirakta és úgy maradt.
Ez a korlátlan, kötetlen, teljes önvezetéstől nagyon messze van. Tippre minimum egy évtizednyire, de lehet van az kettő is. És ez még nem az a szint, hogy az átlag paraszt számára elérhető árú kocsiban benne legyen a funkció (az még minimum bő egy extra évtized), hanem az, hogy mocsok drágán, kísérleti alapon működik. Taxitársaságoknak így is meg fogja érni valszeg azonnal, amint megjelenik rendesen, de az átlagember számára, az még ettől is odébb van.
És akkor bejön még az a kérdés, hogy mennyire akar az ember közösségi autózást. Mert eddig úgy néz ki, hogy senki és semennyire. Zipcar pl nemrég döntött úgy, hogy feladja a picsába, még egy London méretű városban se sikerült elég érdeklődőt találniuk hozzá, hogy profitot tudjon termelni a cég. Ennek valszeg köze van ahhoz is, hogy a közösségi kocsi, nos... sokszor retkes. Nem szívesen ül bele az ember, csak ha nincs más választása. Az arany árban kihozott saját kocsimat biztos nem tenném ki ennek, ha nem befektetésnek vettem, hanem saját használatra. Nincs értelme egy olyan kocsinak, ami drága, de nem mersz beleülni öltönyben.
Ezen felül az, hogy a taxi milyen, annak semmi köze nincs a használtautó piacra azt kivéve, hogy milyen típusból van sok millió kilométeres olcsón. Kivéve, ha elterjed a típusról, hogy rohadt megbízható (többek között) a taxisok által (toyota hybridek pl), mert az durván feltolja az árakat.
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
" a legjobb megoldás a lízing"
Attól függ mit veszel és hol élsz. Igen, USA lízing árak hihetetlenül olcsók tudnak lenni, de itt egy családi autóért simán elkérnek havi 500 font kürül: ez egy év alatt akkora összeg, amiből egy 6-8éves, még okés használtat teljes egészében megveszel és csók.
-
Ringman
félisten
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Fogászatot meg se próbáltam itt. 2022 előtt nem kellett, pedig addig luxus szituban voltunk, a faluban volt létező, elérhető NHS fogász NHS árlistával (kb annyi, mint K-Mo.-on a privát). Aztán hogy-hogynem nyugdíjba ment, a rendelőt megvette egy pakisztáni "fogorvos", akinél csak az 200 font, hogy felkerülj a várólistájára. Ez itt nem a city, itt az emberek jobb esetben havi nettó 1500 körül keresnek... Lengyel haverok 2 órányi autókázásra találtak olyat, ahol "csak" 100 font a listabeugró és a doki a miénkhez képest kb féláron dolgozik - így már legaláb kisebb munkák tömés-gyökértömés egálban van a repjegy+3nap fizetés nélküli szabi+k-EU privát ellátás kombóval...
#21756: szíria? A menekült nem is nagyon dolgozhat, segélyt kapnak. A román elfogyott, a lengyel költözik haza a 2x akkora házába vagy a Kanári szigetekre.
Amúgy volna itt bőven humán erőforrás, a létszám megvan, csak a motiváció és a keretek hiányoznak. Én r=1 falusi gyerek sokkal csóróbb háttérrel indultam pár iksszel ezelőtt, mint egy mostani brit benefites család sarjai - mégis nem én vagyok a "fajtámból" egyetlen, aki felsőfokú+posztgrad szintig vitte. Tény, a faluban nem kilóra árulták a füvescigit+kokót, aki meg nem tudott kitámolyogni a kocsmából, az éhenhalt.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
DDR4 árak is felmentek a pékbe. Azt hiszem maradok az 5 éves asztali PC-nél, van benne egy Ryzen 3900X proci meg 48G ram. Az elég lesz még pár évig

Amúgy ez most valszeg jól jön a hardver gyártóknak úgyis lelassult a ciklus. Már simán elvagy egy 7-8 éves PC-vel is, nem az van mint 20-25 éve, hogy két év alatt elavult a géped. -
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Brutál, ez az új bánya, ami szokás szerint tönkrevágja a hardverpiacot...
#21730: kérdés mik mennek még agybaj áron? Rápöccentem az SSD árakra: háát, azok se lettek olcsóbbak tavaly óta, a 4070 TiS VGA-mat meg ahogy nézem PROFITTAL tudnám eladni fél év használat után...
Miért hagytam ON-ban? Nekünk r=1 otthoni spílereknek ez szimpla kellemetlenség, viszont ha egy vállalkozás nem éjáj csudareszelő, a nagyhalak által kitömött pörgessük a semmit cég, akkor annak meg fognak nőni a hardverköltségei. Azaz középtávon Russell 2000, SPXEW le

-
-
forumpista
aktív tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Mondjuk alapkerdesnek marad hogy kinek fog gyartani az AI ha nem lesz vevo.
Mert az hogy majd az arufeltolto robot lesz az jopofa dolog, de ha senkinek nincs munkaja es igy penze se akkor arufeltolto robot sem kell, mert minek ugy se vasarol senki se semmit.
Ezzel parhuzamosan siman kialakulhat egy parhuzamos tarsadalom, ha nincs munkam meg neked sem, akkor en megszerelem az autod, te megszereled a villanyt es igy tovabb es indul az egesz elolrol. -
Dendytv
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Ezzel egyet értek.
#21673Ixion77
Ahogy t72killer is írta mind balekok vagyunk, Yahoo finence meg egyéb honlapokat olvasunk és YT videókból próbálunk evezni a nagy tengeren. Míg a "profi" alap kezelők drága elemző progikkal meg s.t.b dolgokból informálódnak ÉS még ők is tévednek. Múltkor halottam egy podcastban az alap kezelők kevesebb mint fele tudja meg verni a piacot hosszú távon.Úgy hogy mikor én eladok és akkor robban szét a tőzsde
nyugtatom magam azzal amit öcsém mond mindig, "bor green is green"
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Mi mind balekok vagyunk
.
Annyi, hogy egyedi részvényeknek előbb-utóbb "vége van", tehát teljesen reális dolog egy ponton eladni őket - az meg persze benne van, hogy miután eladja az ember, elszáll az égbe. Még egy General Motors-nak is vége lett, mint a botnak 2008ban, a 90es évek sztárjaiból nem sokat látni a tőzsdén.
A lényeg, hogy valamilyen mágikus mixben az ember többet csiholjon ki a rendszerből, mint amit egy faék SP500TR, DAX vagy VWCE ETF kiad.Ld még: #21252

-
válasz
Ixion77
üzenetére
Az OpenAI penze nem tud elfogyni. Evi nehany tizmilliard dollart barki odaad nekik, egyelore 500 mrd dollart az ertekeltseguk.
> A Google szerintem nem annyira veszélyes az NVidia-ra.
Szerintem nem ennyire egyertelmu, hiszen az Nvidia marginjanak az elsodleges oka a kvazi-monopolhelyzet.
-
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
+#21495: az otthonit ismerem a hírekből, valszleg világrekorder és már a szavazókat is hozzászoktatták. Lista a ködös Albionból se sokkal rövidebb, csak mást írtak a címkékre (drug consumption rooms, covid furlough, track and trace, Chagos, gold plated pensions,...) és a közvetlen lopásnak, ha ügyetlenül csinálják, még vannak következményei. Közbiztonság, közgyógy már nem csak az orbáni propaganda szerint hanyatlik nyugaton, ez a térkép azért beszédes - és nem a Habonyművekben készült.
Én már úgy számolok, hogy értelmes életkorban állami nyugdíjam nem lesz és készülünk valami olyan országba mozdulni, ahol megfizethető a privát EÜ. Megtakarítás zöme is mobilis (a SIPP, ami az ÖNYP megfelelője lenne, kivéti korhatárát emelgetik, maradványösszeg öröklését elkezdték adóztatni!), ha tovább pörgetik itt a kommunizmust, akkor lépünk.
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Ez gyakorlatilag az arany pályáját követi (2023: 2k$, 2025: 3.8-4.2k), úgy, hogy azért amortizálódó jószág (római aureussal még tudsz fizetni + az elmúlt 1800évben annyi volt a "karbantartási" ktg-e, hogy egy alkalmas helyen elástad ahol a tatár és a színesfémes Gazsi nem találta meg. Római kori parasztháznak meg már nyoma sincs/a kolosszeumra is ráférne egy komoly generálozás, ha újra akarnánk benne indítani a gladiátorjátékokat). Még akkor is, ha mindenféle kopó-rozsdásodó stb cuccot cserélnek rajta. Ezeknek a számoknak max akkor van értelme, ha:
1. a "kötelező" karbantartás mellett (pl 20évente teljes elektromos rendszer/vezeték, konnektorok, villanyóra, stb csere, fűtés nagykarbantartása/eszközcsere) valódi értéknövelő beruházás is történt. Pl nincs szigetelés-van szigetelés
2. a szomszédság élhetőségi mutatói érdemben JAVULTAK. Ergo: megszűnt egy zajos-büdös gyár és parkolsították a helyét, csökkent a bűnözés, forgalom, lett egy JÓ iskola a környéken, stb.Bár ezek nem kizárhatók, de nem is jellemző. 1.es pontot tipik ráhagyják a vevőre, 2es pontban meg az egész Földgolyóbison talán 1kézen meg lehet számolni, hol is javultak az életkörülmények az elmúlt 5évben.
Más, egy kis AI-színes
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Azt én is szoktam nézegetni, annyi, hogy az SPX-ben nincsenek benne az osztalékok, SPXTR a korrekt tükör (színek: padlizsán: SPX, arany: arany):

"202X-től... vajon melyik?" - ha kerek évtizedhatárok számítanak, akkor egyelőre a mostani, 2020-30 kb döntetlen. Buffett egyre vastagabban cash-ben van, ami lehet racionális döntés a részéről, de az is lehet, hogy korral jár az extra óvatosság. Persze úgy, hogy a Tech-et nem nézi, valóban elég mackósnak tűnik a piac.
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Gyak. lottószelvény kategóriaként kell ezeket kezelni. Nem tudom csináltak-e már erre statisztikát, de érzésre valahol 1-5% körüli lehet a "nyerési esély". Azaz ha veszel 50+ ilyen papírt, akkor lesz köztük 1-2 nyertes, ami viszont nem biztos, hogy behozza a pakk bekerülési árát - uis 90%-a meg nemhogy értéktartó, de kuka.
-
aAron_
őstag
válasz
Ixion77
üzenetére
Értem. TA zsargonra nem gondoltam. De azt továbbra is fenntartom, hogy jövőbeli árfolyamváltozás irányára ez semmilyen predikcióval nem bír.
Csak azt jelenti, hogy megnőtt a volatilitás, és vele együtt az IV is. Ez most jól látszódik GLD opciók árazásán is.
Részvényelemzésnél túlértékeltségről akkor beszélhetünk, ha a részvény belső értéke alacsonyabb, mint az árfolyama. Mindez persze szubjektív. Ugyanaz a részvény lehet túlértékelt és alulértékelt is egyszerre, különböző elemzők számára.
-
aAron_
őstag
válasz
Ixion77
üzenetére
Hogy lehet az arany túlvett? Számomra egy belső érték nélküli eszköznél ez értelmezhetetlen (CF termelésre gondolok most).
Nagyon jó volt a korábban itt is linkelt Orbán Krisztián interjú. Nekem nehéz nem azt gondolni, hogy az arany és más menedék eszközök szerepe ne csak nőne a jövőben. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne eshetne az árfolyam, de semmilyen túlvettséget nem érzek. Azt akkor érezném, ha a régi világrend újra valami csoda módjára elkezdene kialakulni.
Nincsenek ilyen adataim, de tippre nem is olyan eszköz, mint a crypto, hogy a rengeteg tőkeáttételes pozíció miatt bármilyen flash crash lehetséges legyen.
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Nem csak nemesfémek vannak a világon, ráadásul ezeket ugye nem lehet megenni. Mi a helyzet a mezőgazdasági termékekkel, ipari fémekkel, stb-stb?
Hosszabb távon nekem eléggé 1980 fílingem van, amit pl az ezüstben inflakorrigálva máig nem sikerült megdönteni (az akkori 50$-os ezüst a hivatalos infla szerint ma kb 200 dodónak felel meg). Ahogy írod, kisbüffencsek is tépik felfelé ezerrel, némelyik jegybank vásárol is, a többiek balanszát meg félreértelmezik, uis egyetlen unciát se vesz, csak a grafikonon dollárjel van = az aranytartaléka "megduplázódott" 2024 tavasza óta. Persze, 100év múlva lehet kiszállsz belőle "pluszban", csak 100év múlva már csak az unokák nézegetik, hogy mi is ez.
Réz: semmi extra, kb ott jár, mint 3éve. Olaj: egyenesen új aljakat keres.
-
mauimagic
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Nersevik közpénzszivattyú RV-k nyilván beleállnának a földbe, de remélném, hogy a MOL, OTP is, mint saját szektorukban komoly szovjet érdekeltségű cég...gondolom lenne a hanyatlónyugatról elvárás Putler elvtárs lőcséről leválásra, ha sikerülne elküldeni a bús 3.1415csába a Kedves Vezetőt tavasszal...
-
Ringman
félisten
válasz
Ixion77
üzenetére
elvileg a tiszás adócsomag:
- nem nyúl hozzá a kedvezményekhez (valójában muszáj lesz)
- lesz vagyonadó - szerintem túl nagyra lett a küszöb beállítva
- a korrupció a "normálisra" lesz visszaállítva, ez akár évi 1000 milliárd nagyságrendű tétel lehet (kezdve itt a kórházi és mávos takarítások tendereztetésével, autópályaüzemeltetés, etc)
- amiről nem volt szó, az az egyházi támogatások (ingyeningatlanok, állami szolgáltatások átcsatornázása, etc) és a sportra való költés visszavágása, érthető okokból - mert népszerűtlen választási célcsoportok szempontjából
- nem lesz százmilliárdos nagyságrendű propaganda
+ jönnek majd az eu-s pénzek, ami orbánnal garantáltan nem fog megtörténni.vsz. az energiaár-támogatáshoz is hozzá kell nyúlni
---
ezeket a ner-es cégeket de facto tönkre kell tenni. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Nézd .com lufi idején egy alapvetően halottnak hitt ötletbe még itthon is öntötték a lóvét. Aztán ahogy jött a .com lufi úgy rántották is ki pénzt a cégek alól. Ilyenekre gondolok, hogy egyik haver megkérték, hogy egyetemistaként rakjon össze egy ebay replikát, amit már én se értettem, hogy akarnak ebből itt Magyarországon sok pénz keresni. Aztán jött valami befektető és beleöntött egy adag lóvét. Még egyetemistaként én is bedolgoztam nekik. Jött a lufi durranása és szaladt is el a befektető a maradék lóvéval.
Az ilyen mániák idején ne várjunk racionalitást.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Odaadják az egészet egy kereskedő robotnak, az meg végtelen részre aprózva vásárolgat. A cél az, hogy ne legyen a nyílt piac számára egyértelmű hogy mi történik.
Ez konkrétan annyira így van, hogy külön botok se kellenek hozzá. Ilyet pl. az IB is tud, az adaptív algo pont ezt csinálja. Az IB meg megoldja rendszeren belül, hogy feldarabolja az ilyen ordereket automatikusan. Szóval még nekünk halandóknak is simán hozzáférésünk van sliccgombokért ilyen lehetőségekhez. (Az más kérdés, hogy a mi szintünkön zéró értelme van)Egyébként USA nagyobb papíroknál (S&P500-on belül bármi) olyan bődületes likviditás van, hogy ott sokat azért alapkezelőknek se kell óvatoskodni, hónapokra nem kell szétaprózni a vételeket. Emlékszem pont Munger volt valamelyik éves dzsemborijukon, aki kikelt magából, hogy valamelyik amcsi cégben pár nap alatt sikerült jelentős (talán többségi?) tulajdont nyerniük nyílt piaci orderekkel anélkül, hogy jelentős áremelkedést generáltak volna. Feltűnés nélkül elnyelte a "kaszinó" az ordereiket.
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Nem láttam bele soha ilyenbe, úgy képzeltem eddig, hogy x áron (ami a modelljeiknek megfelel) bent van nekik az order. Ez valóban megfog egy-egy esést persze, de igencsak mélyen és nem feltétlen folytatják a vételt, ha pattan az árfolyam.
#21003:
. Még nem tudják, h a lottó olcsóbb és kevésbbé macerás.
#21001: Annál az 5%-nál idén nem számítottam többet kihozni belőle reálisan, mivel igencsak magasról esett. Nekem 2hét-2 hónap az időhorizont egyedi rv-ekre, 218 felett valahogy nem látom benne a fantáziát. MAGS ETF-ben sem, mert a TSLA valószínű kezdi lassan a lefelé ciklusát, szóval inkább keresek tovább térben és időben
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Én nem tudom. Valójában csak a munkám miatt nézem a cryptokat, mivel egy crypto brokihoz mentem el dolgozni mint fejlesztő.
Vicces is volt, mert pénteken volt ilyen workshop az új embereknek. Bemutatták hogy megy a crypto, letöltöttem egy tárcát, kaptam rá 10 dollárnyi BTC-t is. Aztán péntek estére már csak 8.8-at ért az 10. Most meg 9.49. -
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
A SEC hatásköre ugye nem terjed ki a kriptóra, kvázi vadnyugat a terep. Mástól közvetlen ellopni bűncselekmény, de ahogy én tudom, benfentes infókkal teljesen szabad szivatni a népet.
Bár a politikusoknak mindig is szabad volt benfentes infókkal játszani, lásd a covid összeomlás előtt longokból kiszállt szenátorokat+képviselőket. Elég gusztustalan...
-
360xbox360
tag
válasz
Ixion77
üzenetére
En is ezt neztem a crypto chartokon, minden beszakadt 50-70%al majd 10-15perc mulva mar 50% pluszban voltak a melypontrol. Pl ADA 82$->33$->65$ negyed oran belul, vagy DOT 4.2->1.4->3.1
Van valami cikk, hogy mi tortent? Gondolom ez itt nem manualis trade, szinte az osszes cryptonal hasonlo jatszodott le, kiveve bitcoin, HFT-k osszeakadtak vagy mi tortenik ilyenkor? -
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Én egyedi rv-ekkel is ETF-en keresztül kereskedek, így nem kell devizaugrabugrával foglalkoznom (az ISA szigorúan fontalapú, ha vennék NYSE-n egy papírt, akkor gbp->usd váltás, majd eladáskor vissza uez: nem kutattam utána, de tippre az ETF kezelő nagyban jobb forex kondikat kap, mint én).
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Én ebbe a videóba futottam bele a minap. Meg is állapítottam, hogy az alapján hogy hol tartottak ezek a robotok egy-két éve, és hol tartanak most, öt év múlva elképesztőek lesznek.
Ha megbízhatóan tudna háztartási feladatokat ellátni - macskaalmot szedni pl. amikor elutazunk, ruhát hajtogatni és elrakni a szárítógépből, stb -, illetve elég tartósnak tűnne - azért egy évtizedig bírja ennyiért, akksi csere nyilván belefér - akkor nekem most is simán megérne több mint 1 millát HUF-ban egy ilyen robot, nyugati szinten csórónak számító magyar zsebbel. Ha tényleg fasza és tartós, akkor lehet akár az említett 6000 USD-s árat is, bár az már tényleg kezd borsos lenni, ha összetöri magát a lépcsőn az azért már erősen kellemetlen lenne.
Szerintem 5 éves távon a technológia fog ott tartani, fizetőképes kereslet meg őrülten nagy lesz, szerintem 5 év alatt eljutunk oda. Szóval a világvége szcenáriókat leszámítva szerintem 5 év múlva lesz is ilyenem, viszont abban szinte teljesen biztos vagyok, hogy nem Tesla robot lesz, inkább valszeg valami kínai cég gyártmánya.
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Érdekes módon az "America party" dolog, ami miatt naagyon össze kellett f.schnia magát a papírnak valami 290ig, most nincs sehol.
A befektetők szvsz minden 100 feletti P/E-vel valami elképzelt jövőbeni monopol álmot áraznak be előre, amiből aztán vagy lesz valami, vagy nem: egy biztos, még az AI agyú optimus sem lesz monopol termék 10év múlva, mire piacra kerül. HA piacra kerül... +azért pár befektetőtől megkérdezném, hogy tudja-e, h a SpaceX és az xAI teljesen külön cégek
? De az árfolyam hasít, ha épp nem fejés van: ilyen ez a memestock műfaj. -
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Szerinted egyébként mennyire "proxy" ticker a TSLA a teljes Musk-cégbirodalomhoz a befektetők szemében? Komolyan kérdezem, nem szarkazmus. Mert a Musk-cégbirodalomnak vannak igencsak kiemelkedő elemei, a SpaceX pl. szerintem a TSLA P/E-jével se lenne rossz vétel, de az xAI is ha önmagában nem is akkora kunszt talán, de a cégbirodalom részeként nem egy elhanyagolható versenyző. A bazi nagy datacentereik pl. nagyrészt a Teslás kötődésnek köszönhetők (akksifarmok a fogyasztás kiegyensúlyozásához, vagy akár az, hogy fel tudnak egy ilyen komplexumot húzni, van vastagon már tapasztalatuk benne).
Ha proxyként tekint rá az ember értelmezhető lenne a Tesla értékeltsége, nekem ezzel az a bajom, hogy Musk számtalanszor bizonyította már, a részvényeseket leginkább szükséges rossznak tekinti, rosszabb esetben megfejhető balekoknak. Nem véletlen, hogy a birodalom nagy része privát, nem az egész lett holdingként tőzsdére víve. Ha pl. az Optimusos sztori bejönne, mi akadálya annak, hogy szépen átcsoportosítsa Musk az ehhez kapcsolódó erőforrásokat az xAI-ba? Az önvezetés kapcsán ezt már eljátszotta egyszer, csomó ML-hez köthető erőforrást átpakolt a másik cégében található LLM projektre... De ugyanez megvan pénzügyileg is, össze-vissza keresztfinanszírozzák egymást a cégei. Ha bejön az xAI, egyszerűen csak visszafizeti a hitelt a Teslának, Musk zsebrevágja a valódi nyereséget. Ha bedől az xAI és nem tudja fizetni a hiteleket, Tesla tulajként te is állod a cehhet...
és az talán legnagyobb olyan robotikai cégként értékelik, amely amerikai gyártói tapasztalattal, szakemberekkel és képességekkel rendelkezik.
A gyártást nem tudom, de abban az igazán összetett dolgokat mint a szervo motorok úgyse ők gyártják hanem külföldi (pl. Japán) gyártóktól veszik ők is ( [link] ). Komolyan vehető robotika projektek pedig bőven vannak a Tesláén kívül is USA-ban, sőt, az Optimus a demók alapján amiket eddig láttam viszonylag elmaradott még. Startupok meg a mindenki által ismert Boston Dynamicson kívül azért vannak a területen még nagy játékosok bizonyított múlttal. Amazon pl., ők elég régóta tolják az automatizációt, humanoidokkal most itt tartanak: [link]. P/E 34, van jólmenő "hagyományos" fizikai üzletág amin az AI jelentősen javíthat is, igen komoly versenyzők cloudban meg computeban, ahol - egyelőre - az AI bevételek igazán lecsapódnak a chipipar mellett, illetve emellett ha jól tudom konkrét részesedést is veszel vele kvázi az egyik legnagyobb AI labból (Anthropic).
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
FSD van, AI nem tudom, nekem az gyanús. A robotika meg egy elég nagy kamu, onnan még semmit nem láttunk. De igen, így tekintenek rá

A fő probléma, hogy a pénzt viszont az amiket felsoroltál egyáltalán nem hoz viszont visz sokat, kivéve az autógyártás amivel pénzt keresnek. Ha pedig veszteségbe fordul az is akkor gond lehet. Márpedig egyes elemzők szerint ezzel a 7500-as kredit megszüntetéssel bajban lesznek mivel a pénz nagy részét az USA-ban keresek meg. Kínában öldöklő a verseny, ott nulla a margin, Európában meg esnek az eladásaik. Nulla pozim van benne, bár elterveztem amint kijönnek az eladási adatok (tudtam, hogy pozitív meglepetés lesz, TroyTeslike ritkán téved) akkor beleadok reggel, de féltem
A másik oldalról meg nagyon jól látszik Musk szépen adagolja mikor mit csináljon, hogy folyamatosan az egekben tartsa az árat. Ehhez nagyon ért. -
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
"Pozícióból úgy érzem, hogy az OTP mozgatja a piacot."
Mivel az indexben 40% súllyal szerepel, érthetően ő mozgatja a piacot, ez durvább, mint az NVDA+AMD együttvéve a nasdaq-ban
#20700: ez max egy "utility stock" státuszig viszi, amit most erősen túlvettek.
-
DarkByte
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Már a 90-es évek autóiban is meglepően sok az elektronika, csak nem ennyire szem előtt. A digitális motor vezérlés kb. a katalizátor megjelenésével egyidejűleg bejött a kontrollált emissziós karakterisztika elérése érdekében.
(Technology Connections-nek lesz most egy nagyon jó videója erről, csak még nem publikus elővágott verziója van, csak patronok látják, így inkább még nem linkelem ide.)
-
concret_hp
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
szerintem te nem arról a kb. 98%nyi autóról beszélsz ami 40 éve az országban volt, hanem amit kicsit nyugatabbra gyártottak
a mai átlag futásteljesítményekhez képest nagyon keveset használt autóknak is folyton volt valami bajuk... kb. mindenkinek van egy sztorija, hogy milyen messzire jutott el az adott autóval (és közben elfolyt a hűtővíz, szíjat kellett javítani / cserélni meg a többi), ami még évtizedek múlva is a családi legendárium része, most meg bármelyik autóval elmész kb. bármeddig 
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ixion77
üzenetére
Amit írsz az a 80as (90...es) évek NYI szívóbenzin (dizel) autói tudták. Illetve részben pár tudja most is. A Ki blokk csodái nagyon nem. Brutál volt tartosságban/minőségben a difi.
@HussaraF

2008Q3 pénzügyi válsággal dőlt be az új autó piac MOon. Bár nincs a grafikonon de a covid is odavert neki.
Igény pedig lenne ld behozott használt autók száma. A behozott autók átlagéletkora !12év!.
Nem a 16.5év átlagéletkor a gáz, hanem, hogy elképesztő mennyiségű katalizátort, dpfet kiiktatták, ledugózták, szétette alját a rozsda egy huppanó és bemálik, 10+éves gumikkal futó rákkeltő/balesetveszélyes csodákkal vannak teli a magyar utak. És ld grafikont fog a 16.5év még jóval följebb menni.Közben MO a 20évvel ezelötti 3. legazdagabb VSZ országából csak Szlovének és Csehek voltak elöttünk a legszegényebbé vált.
[link]
szerk: Ezt akartam. [link] -
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
. Mondjuk az index ETF-jeimet már dobtam, egyedi rv-ekkel játszok, ezek erősen vegyesen teljesítettek. "Sztár" AMD-NVDA júli vége óta csak vitte a pénzt, TSLA tényleg elszállt, viszont azzal meg hülye voltam, a felrobbanása előtt kiszálltam belőle a potenciál kb negyedét keresve. Idén be fogom ezeket zárogatni és lesz max 2db bluechip pozi (akárm TSLA short, ha 500 fölött megáll a papír), a többi index long ETF. -
aAron_
őstag
válasz
Ixion77
üzenetére
Nem értem miért gondoljátok, hogy USA-n kívül (bár mostanában ők sem) bárki megteheti, hogy elinflálja az adósságát? Nincsen ingyen ebéd. Magasabb infláció esetén magasabb a kötvénybefektetők hozamelvárása, sőt, valószínűleg magasabb reálhozamot is fognak elvárni a megnőtt kockázatok miatt.
#20635t72killer: "naja, csak hogy csinálják azt a hátraarcot?"
Hátraarc már megtörtént. Stabilan magas a HUF reálhozam, ami a várakozások szerint is maradni fog. Ehhez képest teljesen lényegtelen, hogy mennyit lopnak.
"Az EU helyében, bármit is csinál a fidesz, a NER-nek én egy kanyi fillért nem adnék."
Elvileg pedig megint fognak adni 500 millió eurót, cserébe Ukrajna támogatásáért.
#20639favagoJoska: "és világos hogy az alcsony relatív kamatszint és a forintgyengítés kombó lenne újra kivánatos számukra"
Alacsony (reál)kamat minden equity befektetőnek jó, hiszen a pénz lesz ez által olcsóbb.
Forintgyengítéssel viszont nem látom, hogy nyerne bárki bármit.
Egyébként, ha nagyon akarják, bármikor tudnak maguknak támogatott hiteleket, kötvényprogramokat adni.
-
válasz
Ixion77
üzenetére
Csakhogy - amint látható - infláció van forintgyengülés nélkül is, sőt, forinterősödés mellett. Nem következik ebből szükségszerűen egy olyan tendenciózus forintgyengülés, amit az utóbbi évtizedekeben meg lehetett szokni. Az árfolyamnyereség nem garantált, legalábbis nem olyan mértékben, hogy tutira megérje folyton nagyobb mennyiségű devizát váltani.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Alapvetően egyetértek, és világos hogy az alcsony relatív kamatszint és a forintgyengítés kombó lenne újra kivánatos számukra, viszont én inkább úgy látom hogy ez nem lesz elérhető. Mármint megpróbálhatják (és lehet hogy meg is fogják) de annak katasztrófa is lehet a vége.
Lehet hogy másodszor nem egy huszonszázalékos inflációval és kicsit megszaladó forintgyengüléssel játszódna le a történet, hanem sokkal közelebb lenne ahhoz ahogy Argentina járt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Mikrotik routerek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xbox Series X|S
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Elektromos autók - motorok
- LEGO klub
- Eleshet a memóriapánikban a Nintendo Switch 2
- Hamarosan a ChatGPT dönt arról, hogy mit nézhetsz meg
- Ipari mértékű kalózkodással vádolták meg az NVIDIA-t
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24 Ultra 120 Hz Dynamic AMOLED 2X, beépített S Pen, Galaxy AI 12/256 GB
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA GIGABYTE 750W
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- darkFlash Shadow Pro
- AKCIÓ! 16" Lenovo IdeaPad 5 Pro 16" Ryzen 7 5800H 16GB 1TB QHD+ 1év gar.
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

) , igazabol ez igy drasztikusnak tunik, de egy komlett pc eseten jelentosen kisebb %os emelkedes a szumma.
nyugtatom magam azzal amit öcsém mond mindig, "bor green is green"
plusz azok az “aláírások” a dokumentumok alján…..

? De az árfolyam hasít, ha épp nem fejés van: ilyen ez a memestock műfaj.
) jó jel és mikor "mentőöv" (persze az is könnyen indukálhat "jó jelnek tekintést" és felfele menést)