- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
"Sot, a kezet is le kene vagni!
Mondjuk informatikusnal meg az elso nullpointer vagy rejtett foglalkoztatas utan vennem el orokre a programozoi engedelyet!" - azért álljunk meg egy szóra. Az egyik adócsalás, a másik egy hiba, almát a körtével hasonlítasz.
Ugye a kockázat = bekövetkezés valószínűsége x kár.
Mivel olyan ezen szakmák jellemzője, hogy képtelenség ellenőrizni, azaz az elkapás valószínűsége alacsony, ezért a lebukás kockázatát úgy tudod növelni, hogy a kárt felemeled a pékbe.
Magyarországon meg ezt úgy kezelték, hogy jó akkor ne fizessetek adót, tessék itt van a KATA. Ami valahol non-sense. -
FireKeeper
nagyúr
a baj esetén (covid) nem pont ezt a nemzethy tökésosztályt kellett állami pénzen kimenteni?
#19063 de szerintem pont most látszik, hogy nem. az átlagembert egészen addig nem zavarja a korrupció, amíg ő is jobban él. nem véletlen hogy 2010-2020 között semmi nem fenyegette a fidesz hatalmát, mert az emberek (a kormánynak köszönhetően, vagy a kormány ellenére, ezt mindenki döntse el maga) jobban éltek. a covid óta viszont földbe állt a gazdaság, elszállt a megélhetés és a kománynak meg a menzethy tőkésosztálynak láthatóan totálisan zéró hatékony válasza van erre. a covid előtti 10 évben kellett volna tartalékokat képezni, amiből most lehetne pörgetni a gazdaságot, de arra ment el az energia hogy szétlopjanak mindent.
-
Simia
junior tag
Azt hiszem ez is ilyen szuverenitás kérdés. Egy multinak nem lehet csak úgy diktálni, mert fogja magát és odébbáll. Egy magyar (vagy nagy magyar beágyazottságú) cég viselkedését ezerféle módon tudja a kormány befolyásolni.
Mondjuk egyébként ehhez nem kellene magyarnak lennie a cégnek, elég, ha itthon keresi a pénzt, és nem tud könnyen odébbállni. Lehet, hogy pártunk és kormányunk olyan magyar cégekre vágyik, akik főképp külföldön keresik a pénzt, de mégis magyar szabályozás vonatkozik rájuk.
Szerintem ilyet épp eszü cég nem csinál, lásd mi történt a Richterrel...
-
Simia
junior tag
Mondjuk informatikusnal meg az elso nullpointer vagy rejtett foglalkoztatas utan vennem el orokre a programozoi engedelyet!
Hát, ha nem kimondottan a NullPointerException-re gondoltál, hanem bármilyen invalid pointer derefereálására bármely programozási nyelvben, akkor szerintem 0 programozó maradna a világban.
-
Ringman
félisten
esetleg ki kellene fizetni munkaidőként a bejárás idejét is, aztán hátha változik érdemben valami.
a meetingek egy részére ez igaz, amit írsz, csak ott van, a nem reprezentatív minta, ami szerint minél nagyobb a cég, annál több (külsősként észlelve) a sok corporate faszság, ami végső soron ~1:1-ben azonos a hivatali léttel, azaz a fontoskodás az első nem a feladatmegoldás, ill. ott van a silómentalitás is.
-
kardkovacsi
senior tag
Szerintem roppant egyszerű a dolog.
A vezetésnek kényelmesebb. Az fontosabb a legtöbb cégnél mint a hatékonyság, mert az ember egy g.ci önző állat meg ugye asaját idejét 100x drágábbnak tartja mint a beosztottakét
Bemész egy csapathoz hé, kéne ez vagy az. Elkiáltod magad, vagy odamész leülsz az illető mellé (épp szétcseszed az idejét, munkáját a megszakítással) és figyu ez hogy van, meg az hogy van. A harmadik ilyenkor mindent le kell írni, aminek nyoma van, nem lehet a tipikus multis ganét játszani aki letagad mindent.
Ellenben ha otthon ül a gépe előtt akkor írni kell, az nagyon fáradtságos, kicsit lassabb is. A másik opció felhívod, de a legtöbb irodába végtelenül szar az ilyen jellegű infrastruktúra mert egy rendes Jabra füles egy százas, tehát nincs. -
julius666
addikt
Nagyjából jól megfogtad a két példával a probléma lényét. A középvezetőknek, akik elsősorban embereket irányítanak sokkal kevésbé hatékony a munkája remote feladatvégzés esetén. Meeting nehézkesebb (macerásabb, na meg metakommunikációs csatorna szinte teljesen hiányzik), munkavállalók ellenőrzése nehézkesebb.
A felsővezetés ahol az irányokat lefektetik meg nyilván inkább ezzel a réteggel van kapcsolatban, ezek problémáit hallgatja, nem azt, hogy Gizike a munkáját igazából 8 helyett 6 óra alatt elvégzi mert nem basztatja folyamatosan valaki, meg mennyire kiegyensúlyozottabb életet él, hogy nem kell minden nap 2 órát ingázni, illetve rugalmasabban tud ügyintézni napközben.
Ami számomra a nagy kérdés, hogy mai formájában mennyire van szükség hosszabb távon az igencsak nagyranőtt vezetői vízfejekre. Amikor minimál idő alatt össze tud vibekódolni egy pár fős senior gárda egy tök korrekt terméket ami akár napi iterációban fejleszthető a klienssel együtt, akkor igencsak kérdőjeles a hagyományos modell, ahol van a fejlesztők felett egy réteg aki borzasztó hatékonytalanul összelapátolja a követelményeket temérdek meeting során, hogy aztán pár sprintnyi elbábozott scrum során kiderüljön, teljesen szar volt amit kitaláltak.
Igazából valahol csodálom is, hogy az AI-forradalom 3. évét tapossuk már de még úgy igazán jelentős nyomát ennek a cégek felépítésében nem látni.
-
-
kopeter1982
csendes tag
"Ezek mind irrelevansak egy ceg szamara, nem fog azert HO-t megszuntetni egy ceg, hogy tobb jovedeki adot fizessen a munkavallalo.
Nagyon egyszeru a HO megszuntetesenek az oka: az adott ceg vezetesenek az a percepcioja, hogy ez osszessegeben rosszat tesz az uzletnek. Az, hogy egy igy van-e vagy sem, mas kerdes."
Nyilván igazad van, én is tudom.
Egyébként a hatékonyságról:
Nekem volt olyan főnököm, aki megmondta, hogy aki HO-ban a lábát lógatja, az bent is azt fogja, aki meg becsülettel csinálja a dolgát bent, az otthon is úgy fogja.
De akkor nem kell ez a hamis érvelés a hatékonyságról, akkor mondjuk ki, hogy be kell járni, mert így döntöttek (indoklás nélkül), és kész.
Csak akkor ne adjuk már elő világszinten a "legyél zöld" szöveget, meg szaladgálj visszavinni a boltba az 50 forintos üvegeket, ha közben meg a "semmiért" kényszerítenek, hogy autóba ülj és üzemanyagot égess. -
Termeszetesen lehet feltetelezni, hogy a szazmilliokat kereso CEO-k idiotak, es a sima junior alkalmazottak pedig 100%-ig jol latjak az uzleti oldalt es jobban ertik az ipart, mint a felsovezetes. Lehet, hogy igy van.
Sok helyen mérték, hogy mivel jár a HO és nem egy helyen semmilyen negatívummal nem járt /azt hiszem ilyen itthon pl a Telekom/
Az más tészta, hogy van irodaház tulajdonban vagy hosszútávú bérletben amit meg kéne tölteni vkivel.. Szerintem elég sok helyen kuka ez bejárásosdi, mondom úgy, hogy heti 2x bejárok, mert szociális típusnak tartom magamat, de kb 3 a showstopper. Heti 5x thx but no thx. -
Simia
junior tag
Nem a pár pixelnyi hullámzás az érdekes, hanem hogy CSAK pár pixelnyi a hullámzás.
Sorra jönnek ki a "rossz" hírek, a piac meg oda sem bagózik.
Most akkor vagy nem is olyan rosszak azok a hírek, vagy igazából kb. minden úgy van ahogy a piac számított rá.
Esetleg forint erősítő lehet még az ECB kamatcsökkentés, tekintve hogy mi nem csökkentetünk, és nem jelentettük be hogy fogunk. -
pictigjis
őstag
A devizaarfolyam elsodlegesen a kereskedelmi deficittel kapcsolatos varakozasoktol fugg.
és itt most mi lehet az a várakozás, ami az erősödés irányába mutat? nekem ez most tényleg baromi furcsa, és korábban láttunk is arra mintákat, hogy egy összeomlófélben lévő gazdaságról érkező hírek már rövid távon is egyből megjelentek az árfolyamban
-
atee_13
őstag
-
pictigjis
őstag
-
-
Simia
junior tag
Valószínűleg segítene, ha lenne értékhatár, és csak a felett lenne a bank felelős.
(darab limit, napi limit)
Tehát a bankok nyugodtan átengedhetnék a kis utalásokat/fizetéseket (mert nem az övék a felelősség), a nagyokat, meg az ilyen nagy impaktú dolgokat mint a mobilkliens telepítés viszont jobban megnéznék.
Én ebben a tekintetben bízok a szabályozókban, eddig Mató ide, Mató oda, az MNB egy csomó tök jó dolgot csinált... -
kardkovacsi
senior tag
"Hat, normal esetben valoban csokkenti a finanszirozas koltseget a gazdasagon belul, az orszag finanszirozasa viszont egy erdekesebb kerdes, mert a nem szuveren deviza noveli a default kockazatat." - most kintről nézve mi a különbség ha leértékelődik a deviza 20%-ot vagy csinálnak egy 20%-os haircut-ot a kötvényeken? Szerintem ez nem egy valid érv.
-
Ebben nagyon vastagon benne voltak az "északnyugatiak", ugyanis ők vették rá a görög államot egyre gyengülő fedezetű hitelre a méregdrága, felesleges vackok megvételére. Nem véletlen, hogy Merkelmammó milyen gyorsan sietett "segíteni", nehogy csődbe menjenek szegény görögök (=mert akkor a tengernyi német hitelt nem fizetik vissza)
Valóban, a Genfi tóba nem kell
. De pl a légierejüket elég spórolósan fejlesztgetik, az egészségügy pedig több évtizede privát.
-
kardkovacsi
senior tag
-
Nem a lakossággal volt gond, hanem azzal, hogy Európa legalja GDP-vel tengeralattjárókat vettek és ha jól rémlik, kontinens vezetőkké váltak az 1 főre jutó csúcsdrága orvosi készülékek (MRI & Co) számában. Egy kb magyarországnyi idősödő lakosság ezt akkor se tudja megfizetni, ha belerokkan a munkába (Svájcnak sincs, pedig Igor és Johnny mind ott mossa a csilliárdjait...)
-
gertitorpe
tag
Kérdés, hogy kit számolsz alkalmazottnak. A kontent termelő milliók ingyen vagy sikerdíjért szállítják a tartalmat.
Ebből a szempontból a dél-USA gyapotfarmok is nagyon hatékonyak voltak, hiszen igen kevés alkalmazott/családtag dolgozott a hatalmas farmokon a rabszolgák mellett -
Oppenheimer
nagyúr
Safe Superintelligence-t is 30 milliárdra értékelték a legutóbbi 2 milliárdos tőkebevonáson és ott akkor 20 körül volt az alkalmazottak száma.
Kíváncsi vagyok mire jutnak majd, szerintem nem ők lesznek az elsők és így a küldetésük meghiúsul, de remélem menet közben rájönnek és publikálnak egy-két jó papert.
-
-
De nincs 15% marzs, mert az árrés
Bocs, én a marzsot árrésként használtam, nem haszonként....huteni, stb. meg 200 forint, akkor a legjobb az lenne, ha keveset vennenek belole, vagy semmit.
Persze, innentől ez már vezetői számvitel. Én azt állítom, hogy ezt így kiszámolni alig-alig lehet, illetve nyilván terhelnek költségeket 1-1 termékegységre, de ez inkább szintetikus, mint a valóság. De most amúgy a DM-ről volt szó, ahol pl. hűtési költség nincs (ez talán a legnagyobb tétel), a szállítási költség 1 termékegységre pár forint, raktár egyébként is van, polc is van. Direkt ezért linkeltem az elméleti hátterét a dolognak.Ha évekig fennállna ez az agybaj, az nyilván más lenne, akkor jönnének üzletbezárások, kilistázások, de most rövid távról beszélünk.
-
-
-
Hozok egy példát. Most akarok venni még egy lakást (90% céges hitelre), mellette van egy telkem, szintén némi hitellel + építkeznék is. Erre a család kapásból redflagezik, merthogy mekkora kitettség ez, sok pénz...és mi van, ha velem történik valami? Erre simán az volt a válaszom, hogy mi? 400 milliós vagyonból valamit likvidáltok, és kifizetitek. Azt hiszem, hogy az emberek többsége inkább olyan, mint ők, a biztonságra törekszik.
-
100% jogos, az itteni sok jajveszékem ellenére szerencsére a hétköznapi tradekbe sikerült Április-Május folyamán némi longot csempészni, szval annyira nem állok rosszul
.
A longozás egyelőre egyszerű volt: amikor a mester (Trump) aszonta, hogy venni kell, vettem. Aztán az első 1-2nap örömködés után elad, feleakkora short pakk nyit, és azokat is sikerült egy kivételével jól zárni. Ez a lemez valószínű lassan lejár.
Annyi, hogy csúcsot kapargató optimizmus és Buffet indiknél, még Trumpó nélkül is kérdőjeles fundákkal az ember egyfajta tetőzésre/sávozásra számít.
-
julius666
addikt
Azért a Google se egy elhanyagolható név...
De biztosan akkora nagy érték ez AI-nál? Konzumer vonal, ahol ez leginkább számít igazán sose fog pénzt hozni, profi/céges vonalon meg úgyis a legjobbra fognak előfizetni (vagy a legjobb ár/érték arányúra).
Pl. fejlesztő ismerősök nagy része rövid úton váltott Copilotról Cursor + Claudera. Pedig a MS jóval nagyobb és megbízhatóbb név, főleg a githubbal a zsebében.
-
Pá
addikt
Félreérted. Nem arra gondoltam, hogy az EU védjen meg minket Orbántól, hanem védje meg magát tőle.
Igen, az Afd meg a román választás és társai a támadás, ami zajlik ellene. Ki kéne mondani nyíltan, hogy "hibrid" háborúban állunk az Oroszokkal és ennek megfelelő határozottsággal kezelni a támadásokat.
A vétót nem automatikusan kéne elvenni, hanem az eljárás alatt álló országoktól.
Bár egyébként lassan 30 taggal már működésképtelen mindenkinek vétójogot adni. Többségi szavazás elég kéne legyen. Kis országoknak úgy is megéri. Én is azt választanám, hogy legyünk bent, vétójog nélkül is. 1000 más előny jár vele.
Lehetne olyasmi, hogy legalább 20 ország támogasson valamit, amik képviselik az úniós állampolgárok 75%+-t vagy ilyesmi és kész. -
kardkovacsi
senior tag
"A vetot meg nem lehet ugy elvenni, hogy ne essen szet az egesz a jelenlegi formajaban, mert ha nincs veto, akkor a kis orszagoknak nem eri meg bent lenni az EU-ban" - miért is? Pont a kis országoknak éri meg a nagy piac. Egy lengyel kb. pont letojja, otthon is elvan. Egy Magyarországot kiraknál a közös piacból és kb. azonnal összecsuklana.
-
Ringman
félisten
szerintem csak elkezdek fogyni a jó fekvésű ingatlanok pl. a balaton környékén meg a borvidékeken, majd mostantól pártigazolvány kell hozzá v hogy a polgármesterrel járj el vadászni.
de a bankok szerint sem jó ez: [link]
„Lakáshitelt kérne egy falusi ingatlanra? Köszönjük, hogy befáradt, de arra van az ajtó.” Banki forrásunk szerint hamarosan így nézhet ki egy kistelepülésen a bank-ügyfél kommunikáció. A kormány ugyanis bejelentett egy törvényjavaslatot, amire láthatóan nagyon büszke. Ez az úgynevezett helyi önazonosság védelméről szóló törvény, amelynek lényege, hogy a túlnépesedéstől védje azt a pár száz önkormányzatot, ahova olyan sokan költöztek, hogy az a kormány megítélése szerint már veszélyes a településre, elsősorban Budapest, a Balaton és a Velencei-tó környékén.vagy: [link]
---
abban biztos lehetsz, h a helyi döbrögik majd visszaélnek vele -
Ringman
félisten
ja és mellé korlátoznák a szabad ingatlanvásárlást is:
Benyújtották a törvényjavaslatot, amivel a Fidesz korlátozná, kik költözhetnek be egy településre
-
-
kardkovacsi
senior tag
Persze ez egy pilóta játék, nem tudom melyik stageben vagyunk valahol a közepére tippelek mert a bérlet árak nem emelkednek együtt az ingatlan árakkal.
Azért egyet ne felejts el, hogy bármikor visszaválthatod, mert a bankok kötelesek 1%-ért végtörlesztést biztosítani. Azaz ha mondjuk a saját ingatlanodat jól behitelezed majd bevágod a lóvét 10 évesbe akkor simán tudsz vele hozamot csinálni mindenféle meló nélkül. Amint megvan az első 1% akkor meg onnan nullás a buli. -
így van. És tegyük hozzá azt is, hogy a magyar/magyarországon ingatlant vásárlók jelentős része nem biztos, hogy a józan ész mentén szalad bele az ügyletbe, csak látja a hitelkeretét és kb mint a chf hitelek hőskorában, usgyi. Vision kollégának igazsága van abban, hogy a várakozások és a mindenféle párnacihából, bank párnacihájából, csok+*-ból előrángatott pénzek sokat lendítettek a piacon.
*: "Több, mint 11 ezer babát vállaltak a CSOK Plusz igénylők" - ez nem kevés db ingatlan.
Amúgy a magyar piaci hitelbírálatnál nem számít nagy piros pontnak egy husi PMÁP állomány a zsebben? Úgy is lehet hitelt felvenni, ha jó az ajánlat, hogy az ember nem nyúl a megtakarításaihoz = nincs tőkekiáramlás a kötvényből.
-
BlackV
őstag
Mert rohadtul egyértelmű, azért. Mi pont most adtunk el és tele van állampapíros készpénzes vásárlóval. Az elmúlt 2 év pmáp kamatai egy az egyben ráborultak az ingatlanpiacra. Tavaly februárban vásárlói oldalon voltunk, pont annyival volt olcsóbb és vevők se voltak, nem kellett licitháborúzni senkivel.
-
.mf
veterán
Bocs, de én is Ixionnal értek egyet: a német arány gyanúsan alacsony, az ottani ingatlanárakat, kereseteket, megtakarítási hajlandóságot, életszínvonalat nézve. Alacsonyabb, mint a francia vagy az angol? Kötve hiszem. Az, hogy most az ingatlanok között milyen magas a milliós árúak aránya, mellékszál.
-
Ixion77
Topikgazda
Mármint a hirdetertteké, ugye? Nem pedig a létezőké. A kettő között óriási különbség lehet. Mi kb. 100+ ház közül kettőt láttunk 1MEur ami érdekesnek tűnt.(Számunkra még mindig megfizethetetlen.) El is tűnt mindkettő egy héten belül. A maradék jelentős részét pedig még hónapok múlva is viszontláttuk.
TLDR: a jelenleg mint lévő hirdetések száma szerintem nem tükrözi az érték megoszlását. -
Dare2Live
félisten
Igen azt is írtad.
Én megnéztem immon pár legdrágább Német várost+Bécset és még ott is ~55-70% van 1meur alatt. Nem 5-7%.Németet nem tudtam amblokk nézni de Ausztria amblokk immo alapján 29.482 ház van 1meur alatt és 2.830 1meur felett. [link]
Ez alapján kb a házak ~10% drágább Ausztriában mint 1meur. 90+%a olcsobb.Ixion77 kb fordítva írta gondolom elnézte vagy félreírta.
-
Dare2Live
félisten
5-7% még a legdrágább városokra se igaz.
Frankfurt extrem drága 55-45% [link]
Bécs ami Ausztrián belűl mint nálunk BP extrem dárga. 678-478 az arány [link] 60+%van 1meur alatt.szerk: Nézegetem az árakat összevetem a BP panel vonalat (Havanna 0.9mft/nm-jobb hely 1.8mft/nm) és nem érzem a nagy difit... tudomisén pl [link]
-
Ixion77
Topikgazda
Nem egyértelmű hogy mit mutat valójában ez a táblázat, de nagyon falsnak tűnik.
Pl. Németországban alig van olyan ház, ami olcsóbb lenne mint egy millió euró. A nagyobb városok belső kerületeiben egy jobb lakás is fölötte van. A lakosság kb. 50%-a lakik saját tulajdonú ingatlanban. Ennek jelentős része nem ház hanem lakás, de akkor is tippelek legalább 10% ház és értékes lakás tulajdonost. Ami már önmagában több mint a táblázatban látható 4.1%
A házon túl pedig nyilván sokaknak van megtakarítása, értékpapírjai, vállalkozása, autója, egyéb ingóságai. -
Dare2Live
félisten
Kérdés hol, mennyire mik az arányok és a kettő is különbözik.
Magam részéről, úgy hogy ingatlan tulajdonjaim vannak egyértelműen a mefizethető ingatlant választanám a jó befektetéssel szemben. Nincs kérdés.
Szociális mobilitás nélkül mindenki átlagban sokkal szegényebb lesz egy adott társadalom és a társadalmi mobilitás szerintem nem zárja ki azt, hogy "a gyerekunknek atadhassuk a vagyont". -
kardkovacsi
senior tag
Szerintem azért lépcsőzetes ez mert a gondolkodásnak is változnia kell. Általában az emberek 1-2 lépcsővel szeretnék feljebb látni a gyereküket, vagy inkább addig látnak el mi kell hozzá. Egy melósnak eszébe nem jut, hogy a gyerekének mondjuk folyékony angol nyelvtudásra lenne szüksége (miközben Magyarországon ez teljesen alap dolog egy tech startup beindításához). Mindjárt ott vagy, hogy ehhez már egy edukált középosztály szükséges. De valaki aki dollár milliomos valszeg látja már milyen skillek kellenek ahhoz, hogy a gyerek milliárdos legyen. Ugye ez a szükséges feltétel, tehát még egyáltalán nem beszélünk arról, hogy elég is lenne...ahhoz rengeteg más dolog is kell.
Viszont bizonyos skillek nélkül nagyon nagyon kicsi a valószínűsége, hogy belőled menő startup alapító legyen.
-
Ezt azért korrigáljuk inflával. Ha most én egy $200k vagyonú amerikai család vagyok (=tehermentes az átlag/2 házam...) és a gyerekem 20év múlva $2M vagyonnal fog rendelkezni, az a gyakorlatban SEMMI előrelépés, ugyanis kb csak annyit jelent, hogy neki is tehermentes a háza.
-
-
Még annyival árnyalnám a dolgot, hogy a legkönnyebben importálható/exportálható dolog a digitális tartalom. Ebben az USA-nak kvázi monopóliuma van. Az olcsó pénzzel felépítettek egy olyan tech szektort, amivel senki sem tud versenyezni a világon, és végtelen mennyiségű digitális szolgáltatást exportálnak.
Szóval ezért is visszás Trump vámokkal kapcsolatos érvelése. Persze, az ájfón Kínában készül, de az igazi nagy lóvé nem ezen van, hanem az AppStore-on. Erre írtam már hónapokkal ezelőtt, hogy az EU kezében is van fegyver (nemrég be is dobták a köztudatba, hogy megsarcolnák az USA cégek digitális szolgáltatásait).
-
Igen, tudom, hogy ez a hülyeség van mögötte. És durva, hogy ezt egy komplett társadalommal meg lehet etetni. De hát meg lehet. Ennek persze aztán jönnek a negatív következményei, lásd: Trump.
Nem mintha K-EU jobb lenne.
...az USA-ban valoban tobb a self-made gazdagok aranya, mint Europaban...
Ez tuti. -
Kiegészíteném azzal, hogy az USA-ban tudatosan szarban lett hagyva a társadalom alsó rétege a társasági adókulcsok leszállítása miatt. Ez globális jelenség egyébként. Az (volt) az elmélet, hogyha a gazdagokat gazdagabbá tesszük, akkor ez majd lecsorog alulra is, és mindenki jól jár. A valóságban ezt az elméletet már régen cáfolták (és sohasem igazolták), de a korrekció még várat magára. Arról nem beszélve, hogy a kiskapukat tudatosan nem zárják be a trükköző multik előtt. Ha ezek a pénzek befolynának a költségvetésekbe, sokkal kisebb szarban lennének az országok.
-
Simia
junior tag
Előszöri is, köszönöm a hosszú alapos választ!
Azt hiszem azt értem, hogy ha tartalékvaluta a valutád, akkor az nagyobb hiányt okoz, és megöli az országon belüli gyártást minden olyan dologra mit külföldön is le lehet gyártani, ez pedig rosszat tesz az alsó középnek. Most már azt is elfogadom, hogy a tartalékvaluta előfeltétele a globalizácó (bár az USD már mintha a II VH után tartalékvaluta lett volna, persze akkor még arany alapon, pedig nem beszélhettünk még globalizált világról akkoriban)A másik irányra viszont, azt hiszem továbba sem adtál magyarázatot: milyen mechanizmus mentén lesz jobb az alsó közép helyzete, ha megszünik az USD tartalékvaluta szerep. Valahol azt is írod, hogy ha valamelyik ország kizsákmányolja a saját alsóbb rétegeit, akkor az begyürűzik más országokba is, ami meg mintha azt implikálná, hogy amíg globalizált a világ, mindenképpen szar lesz a szegényebb rétegeknek. Tehát én a Te magyarázatodból is azt olvastam ki, hogy a fő "ellenség" a globalizáció lehet.
(ami egyébként meg baromi hasznos volt az árak alacsonyan tartásában, meg abban hogy a nagy kereskedelmi blokkok nem szivesen háborúztak egymással, szóval az esetleges de-globalizáció baromi fájdalmas és veszélyes szerintem...)
Az angol fontos meglátásod elég érdekes, tényleg nem így szokták tálalni a dolgot. Ez kb olyan érzelmi reakció lehet, mint amikor a természetfilmben az oroszlán megeszi az öreg-beteg gazellát, aki amúgy is éhen-szomjan halna, de mégis mindenki a gazellának szurkol, az oroszlán ellenében, aki végülis valamiféle szolgálatot tett a "szavannának".
BlackV #17738
Azért valahol csodálatos, hogy ilyen idős korig aktív tudott maradni.
Tiszteletreméltó, hogy valaki tudja mikor kell elengedni a dolgokat. -
Joe123
senior tag
-
Simia
junior tag
Ezt az összefüggést nem igazán értem.
Ha valami tartalékvaluta, akkor felértékelődik. Eddig világos.
Viszont ettől csak akkor megy el otthonról a termelés, ha a világ globalizát, tehát el tud menni máshová. Itt már volt egy extra feltétel, dehát a világ globalizált volt, és elvándorolt a kékgaléros munka (tehát ez már megtörtént), míg a gazdagok a tökejövedelmeikből szépen prosperáltak, szóval eddig akkor világos.Az igazi bajom a fordított iránnyal van, mert azt végképp nem értem.
Hogy lesz jobb az amcsi átlagembernek, ha már nem az USD lesz a tartalékvaluta, hanem mondjuk az EUR?
Ha most megszűnik a dollár tartalékvaluta lenni, akkor elveszti értéke egy részét, de ettől csak még kevesebbet fog érni a usákok fizetése. Az ipar ettől még nem települ vissza, mert egyszerűen annyit nem tud leértékelődni a dollár, hogy versenyképesek legyenek a vietnámi cipőgyári munkásokkal. Ha meg annyit romlik a dollár, akkor hiába települ vissza az ipar, baromi rossz lesz annak az USA munkásnak, akinek vietnámi bérért kell dolgoznia.Drágább lesz viszont az államadósság finanszírozás, tehát majd adót kell növelni, kiadást csökkenteni, klasszikus megszorításokkal kell majd élni. És gondolom, bármely politikus a megszorításokat nem a hipergazdagokon fogja kezdeni, márcsak lobbierejük meg donációs tevékenységük okán sem.
Az én megértésem szerint az igazi probléma az az, hogy a tőke a jövedelmek nőnek (és ezek szerintem egy gyengébb USA dollár esetében is nőni fognak), míg a bérjövedelmek meg kimondottan csökkenni fognak a mostani értékükhöz képest ha a dollár elértéktelendik...A megoldás (társadalmi kérdésben) az lenne, ha a tőkejövedelmek csökkennének a munkajövedelmek javára, ehhez viszont se ipar, se vámháború nem kellene, csak valahogy megadóztatni a hipergazdagokat, és a keletkezett pénzből oktatást, lakhatást, élhető városokat kialakítani a népességnek...
Ha most engedek alusisakos gondolataimnak, akkor lehetséges, hogy Trump mégis valamiféle mestertervet hajt végre. Ime: az igazi "gonosz" a globalizáció. Elmegy a termelés, és ha adóztatjuk a gazdagokat, akkor elviszik a vagyonukat külföldre. Viszont ha a világot sikerül megint egy nagyon veszélyes helyjé tenni, akkor a gazdagok nem menekítenék ki sem a pénzüket az USA-ból, sem a termelést. Ehhez az kellene, hogy mindehol veszélyben érezze magát az USA tőke, és akkor hazamenne, és lehetne adóztatni.
Persze Trumpot elnézve nem valószínű, hogy ilyen 5D sakkot játszana, de ki tudja...
-
BlackV
őstag
Én teljesen meg vagyok döbbenve, hogy Kína milyen autókat tud csinálni mennyiért. (Nem csak elektromosat, hanem pl. Omoda, Jaecoo stb.)
Ez, és a Ray Dalio filmben az a mondat, hogy eddig általában azok emelkedtek fel, akik olcsó munkaerőre építve váltak ipari hatalommá, majd onnan világbirodalommá elég mély benyomást hagyott bennem. Csak azért írom ezt, mert ez az egyik feltétele annak, hogy a dollár elveszítse elsőszámú tartalékvaluta szerepét.Úgy gondolom, ha ez egy 'big cycle' utolsó szakasza, akkor annak kezdetét 2008-ra tenném, azaz ~10 éven belül nagyjából ki kellene derülnie.
___
A globális autóiparban új korszak kezdődött: míg egykor a kínai gyártók lesték el a nyugatiak technológiáját, ma már fordult a kocka – az európai óriások tanulnak a kínaiaktól.
A múlt hónapban bemutatott akcióterv alapján a Bizottság elő akarja írni, hogy az EU autópiacára belépő kínai cégek közös vállalatokat hozzanak létre az európai gyártókkal, vagy licenszeljék nekik a technológiájukat. Ha a lépés ismerős, az nem véletlen.
Kínában évtizedeken keresztül előírás volt, hogy a külföldi autógyártók csak közös vállalat (joint venture) formájában léphetnek be a piacra, legfeljebb 50 százalékos részesedéssel ezekben a cégekben. Ez a szabály a '90-es évektől volt érvényben, és célja az volt, hogy a kínai ipar technológiai tudást szerezzen a nyugati gyártóktól. Ezeket a szabályokat aztán szép lassan elkezdték eltörölni, 2022-re teljesen megszűntek ezek a korlátozások, így például a Tesla is 100%-ban saját tulajdonú gyárat nyithatott Kínában. -
BlackV
őstag
És egyre beigazolódni látszik évről évre, hónapról hónapra, hogy tényleg egy Ray Dalio féle big cycle végén járunk.
Épp itt egy friss telex cikk, szintén erre mutató jelekkel:
Elkezdődött a dollár hanyatlása, és Trump gazdaságpolitikája most újabb lökést adhat neki
"A XV. században a portugálok, a XVI. században a spanyolok által használt pénz volt a domináns. Előbbi 80, utóbbi 111 évig tudta megőrizni kiemelkedő helyzetét. Ezt követően a hollandok 78 évig, majd 1720-ban a franciák 95 évig vették át a stafétát. Az ipari forradalommal és a kolonizációval járó kereskedelem növekedése hozta el, hogy az angol font sterling lett az első igazi tartalékvaluta 105 évig, amit a világháborúk folyamán váltott le a napjainkban is domináns dollár. Az elmúlt 600 évben a tartalékvaluta szerepe egyes országok devizájának átlagosan 95 év volt. Pusztán fun fact, de a dollár most 105 évnél tart."
"Az állításom nem az, hogy a mostani 58 százalékról hirtelen marginális szintre zuhannak majd a dollártartalékok. De gondoljunk bele, milyen nagy összegek mozdulnak meg már akkor is, ha erről a szintről csak 48-ra lemegyünk.
Ez nagyságrendileg meghaladná a kínaiak által tartott amerikai állampapírok mértékét, vagy az amerikai háztartások által tartott állampapírokét is." -
-
Jó, de hol, kiknél van az "elherdált" pénz? Azt kifizették random haver alvállalkozóknak, akik fizettek vele a kocsmában, Ferrari-kereskedésben ÉS kastélykereskedő ingatlanosnál, kőművesnél stb. Ez a NER-es "gazdaságélénkítés".
A tényleges nullázás, pl veszünk egy yachtot OLCSÓN (=az eladó nem gazdagszik) és az elsüllyed/veszít az értékéből 50%-ot, messze nem fedi le a teljes megdurrantott összeget.
-
Simia
junior tag
Hogy Ray Dalio-t parafreziáljam (rosszul): egyik ember "herdálása" a másik ember bevétele.
Mi elherdáltuk, valakik viszont megnyerték.Fontos lenne megtudni, hogy kik vannak a rossz üzletek túloldalán, mert ha ott is a Matolcsy klán van, akkor esetleg lenne esély visszaszerezni belőle valamennyit.
-
kardkovacsi
senior tag
Nekem azért akkor a sok év tőzsdézés segített. Mert a tipikus alj jeleit mutatta piac, amikor kiszárad. Kevés tranzakció, ami van az hamar elmegy. Egész Dunakeszin volt 5 épülő ikerház. Kettőt láttunk még Ürömön és kb. ez volt az agglomeráció északi része akkoriban
De őszintén sosem gondoltam volna, hogy az akkor, 2014-ben, 21M-ért vett telek pár éven belül 100M feletti érték lesz mert 2021-re annyiért mentek el felénk a telkek. Most nem tudom mennyi, mert nincs, beépült az egész. Újra nem biztos, hogy tudnék házat építeni, még a telek vásárlás is azért elég problémás lenne.
Mondjuk ebben benne van az is, hogy a fizikai vs irodai dolgozó olló rettentően összezárult. Gyakorlatilag egy jó villanyszerelő programozó bérben dolgozik. -
Ixion77
Topikgazda
Valld be, hogy egy picit fáj
Nekem meg jól esik, mert pár darabot vettem 223-nál nemrég, és pillanatnyilag egész jól néz ki. De szerintem sem reális jelentős emelkedésre számítani, én csak TA alapon vettem bele.
Az "US-beli AI robot gyártás fellegvára" sztorit lehet most belelátni, de hogy az mennyire racionális alap, arról van arról fogalmam sincs. -
kardkovacsi
senior tag
-
User_2
tag
volt valami önvezető autó szabályozás könnyítés bejelentés
megis van:
https://hvg.hu/cegauto/20250425_enyhitettek-szabadabb-utat-kapnak-az-onvezeto-autok-Amerikabanszerk:
mondjuk az időzítés egészen biztosan véletlen.
04/24, azaz a tsla earnings másnapján. -
Drizzt
nagyúr
Determinisztikus eredmeny vs. sztochasztikus.
Nyilvan attol az egyebkent teljesen jogos korulmenytol eltekintve, hogy azert a szoftver mukodese sem tekintheto teljesen determinisztikusnak a kornyezete miatt. De legalabb ujrajatszhato a mukodese elszeparalt kornyezet eseten. Az AI eseten ez nagyon nincs igy. (Ok, be lehet fagyasztani ott is az outputot, de onnantol atalakul furan mukodo algoritmussa). Nekem az a velemenyem, hogy ami algoritmussal elvegezheto, ott vetek AI-t hasznalni. Kiveve azt az esetet, ha az algoritmikus legyartasa tul draga es a pontatlansag ara ezt boven kompenzalja. Es azert valoszinuleg igen sok ilyen dolog van. Ez szerintem jogilag is fontos kulonbseg, nem csak eszkozvalasztasilag.
Picit megoffabb, de tok vicces visszaolvani, hogy 1978-ban irt Dijkstra velemenyt arrol, hogy miert bajos az emberi nyelven valo programozas. Maga a leirat.
-
DanielLong
senior tag
Amire te gondolsz, azok mind nagyon pontosan definiált feltételek mellett történnek szvsz.
Nálam egyébként a bizalom elveszett kicsit, amikor 3 kutatást kértem chatGPT-től bizonyos témában. Szépen ki is adta linkkel, absztrakttal, szerzőkkel. A 3 linkből egyik sem a megfelelő kutatásra mutatott, de még csak a téma sem volt azonos. Az absztraktban szereplő tények és számok egyáltalán nem fordultak elő a tényleges kutatásokban, amit egyébként sikerült szerző és név alapján megtalálnom.
Kódolásra egyébként imádom használni.
-
Ringman
félisten
ami meg van osztva (valamilyen modon) a kulonbozo eszkozok es szoftverek gyartoi es hasznaloi kozott.
kb úgy, hogy sw-cég sarkítva semmiért sem vállal felelősséget, csak csinál verifikációs dokumentációt. (frissítések/javítások dokumentációiban is vannak néha meredek dolgok, hogy mit számolt rosszul eddig a sw)
a kérdés az, hogy mennyi mindet adsz ki a kezedből és mennyire bízol meg abban, akinek/aminek kiadod, ill. a felelősség oldaláról mit lehet rajta behajtani - pl. alvállalkozó vs. alkalmazott. az ai-val kapcsolatban az eddigi sw-eulák mellett nem számítok sok jóra végfelhasználói szemszögből - nyilván a gondolkozást nem helyettesíti az ai, mint ahogy eddig a fea/fem sem tette ezt.
-
Igen, nagyon érdekes kérdés, hogy vajon visszaerősödik-e emelkedő USA részvényindexek mellett? Mert ha igen, akkor veszettül jó üzlet kb bármit/bármilyen arányban venni a mostani amcsi piacon.
Mondjuk azért tegyük hozzá, hogy a tavalyi év átlag kb 1.09-es EUR/USD-jéhez képest nem áll annyira rosszul a zöldhasú, pont Januárban volt egy masszívan erősdolláros mélypont:
Mindenesetre a vámhiszti enyhülését látva (=nem lesz itt semmilyen izoláltamerika, stb lázálmos posztapokaliptikus új világrend) igen valószínű a papírforma, hogy a következő x évben is az USA piacok felül fogják teljesíteni az európaiakat.
-
Oppenheimer
nagyúr
Marha nagy kihivas lesz a mostani diakoknak, meg mindenki masnak is, eldonteni, hogy mi az amit tenyleg megtanulnak. Mert rengeteg dolog konnyen delegalhato lesz (sok mar most is az), es ha az ember a konnyebb utat valasztja (AI-t megkeri, megkerdezi) az izzadas helyett (maganak gondolkodik rajta es oldja meg), akkor nem szedi fel a tudast.
Pelda:
Olvastam redditen, hogy valaki vegigment egy computer science bachelor kepzesen, de ugy erzi nem tud eleget. Ha programoznia kell, allitasa szerint AI-al meg tudja csinalni, es "megerti" a kodot amit ir, de ha maganak kene megirnia, akkor el van akadva, es azt sem tudja hol kezdjen neki. Na, o beleesett abba a csapdaba, hogy a konnyu utat valasztotta. Nagyon tudatosnak kell majd lenni annak, aki tanul valamit, hogy ne igy tegyen. Szerintem ez nagyon nehez lesz, es nagy gond lesz a jovo emberenek. -
Mást csinálok, ami kiadja a megélhetést értelmes bejárási távon belül, szép helyen lakva. Fejlesztőből egyelőre nem látom, hogy full KEZDŐKÉNT (sőt, akár későbbi stádiumban) potyognának a teljesen remote munkák - bár olyan kiírást láttam már, hogy nekem szakmába vágó AI tanítgatása lenne a dolog. Ebbe az irányba nézelődök inkább: így már ugye nem kezdőként mennék a piacra.
-
kardkovacsi
senior tag
Ezért kanyarodik el Musk az autógyártós storytól és talál ki újat, most épp a robotaxit, meg az optimust (amit amúgy egy ember vezérelt teljesen a háttérből).
De láthatod te is, estek az eladások pár %-ot és a Tesla nyeresége gyakorlatilag lenullázódott.
Én úgy érzem erre az FSD témára nyomta be Musk az allin-t, azaz vagy bejön vagy dől az egész cég. Mert új fejlesztésekről, mármint új modellekről nem hallani. Két modell meg nem a túlélés záloga amikor a konkurencia minden helyzetre kínál majd villany alternatívát. -
kardkovacsi
senior tag
De az autópiacon nem tudsz 30-40%-os marzsokat tolni. Ott minden gyártási folyamat szénné van hegyezve, a beszállítókból az utolsó centet is kitekerik. Egy ilyen piacot ha le is uralsz akkor se tudsz rajta sokat keresni. Egy Apple az 3-4 iPhone-on annyit keres mint mondjuk egy Toyota egy autón és szállítás szempontjából nem ugyanaz a termék (és akkor a vámokról nem is beszéltünk), nem tudod elvinni Kínába a gyártást, hogy onnan terítsd az egész világra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen légkondit a lakásba?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Revolut
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Harmadszorra is haladékot adott a TikToknak Trump
- Óra topik
- További aktív témák...
- Redmi Pad Pro, 6GB/128GB, még garanciális
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Apple iPhone 14 PRO - 128GB - Deep Purple - 85% akkumulátor
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest