Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- nézzbe: AM3 hűtés s478-ra
- sh4d0w: Van-e még?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- joghurt: Megtarthatod a jogsid?
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
Nem a lustaság, hanem az, hogy rettentő magas a költségvetési hiányuk és nagyon versenyképtelen a gazdaságuk.
Nem tudom tudod-e de volt már ilyen euró jellegű dolog a 20-ik század elején, amikor egymás pénzét egy az egyben váltották fix árfolyamon és az olaszok elkezdtek csalni vele, hogy direkt kevesebb aranyat raktak a pénzükbe vagy ilyesmi. Aztán emiatt felbomlott az egész. Zsiday írt talán róla még sok-sok éve.
-
avl
senior tag
magam is így gondolom;
senki nem szolt a lengés "periódusidejéröl" sem, termeszetesen nem szabalyosan allando periodusidejü; nem feltétlenül 1-2 évben, hanem "történelmi távlatokban" akár több száz évben gondolva, pl. mennyi ideig volt rabszolgasag, mennyi ideig volt Jugoszlavia, Szovj.unio; stb. -
aAron_
őstag
Ja, csak furcsa, hogy ennyit ér ez az előny, miközben az AI commodityzálódik, Jensen Huang szavaival élve itt is. Ezt a részét nem fogom sosem megérteni, de mindegy is.
#22262lemusz: Ez egyébként mennyire nevetséges már... 1 éve a meg a kvantum cégeket döntötte be pár mondattal. Milyen az olyan befeketető, aki ez alapján hoz döntést? EMH, itt vagy még?
-
User_2
aktív tag
ready to use autóipari terméket mutatott be,
https://youtu.be/Sz3r45ZvfXk?t=215
3:35-től -
forumpista
aktív tag
Csak akkor ne vizionaljuk azt hogy par ev mulva mindenhol is robot taxik fognak kozlekedni (es az auto piac meg osszeomlik). Mert akkor igenis valid erv.
Jelenleg az egesz techdemo szintjen van, par amerikai varos par agyonra felterkepezett keruleteben mukodik, es ha elmegy a keruletben az aram leall az egesz.
Mondjuk ugy hogy a budapesti taxisoknak nem ez miatt lesznek remalmaik a kovetkezo 20 evben
-
t72killer
titán
Izé, '81ben hol voltak még a fapadosok
? '55-től '81ig az ábra szerint kevesebb, mint hetedére csökkent az ár. #22045: +1.Manapság egy EDI-BP jegyért képes elkérni ennyit a Ryancsóróair, ha kellemetlen időszakban kapja el az ember nyakát és ugye csomagot is tenne fel, ami a klasszik légitársaságoknál alapszolgáltatás volt.
-
Jah, amit irtal, az nagyon jo. Oszinten szolva en meg nem is lattam eloben review-ra hasznalni AI-t (ok, probat lattam, de az katasztofalis volt), ezert lepett meg, hogy ennyire hasznos is tud lenni. Tesztek, egysegsugaru kodolas, fast prototyping-ban lattam eddig csak a hasznat. Amit fentebb irtal, azt mindenkeppen ki fogom probalni, baromi jol hangzik a modell is meg a hasznalati mod is.
-
forumpista
aktív tag
Az a tapasztalatunk hogy a legtobb fejleszto meg mindig ugy hasznalja mint egy okos stackoverflowt, a webes feluleten kerdezget tole… Erre meg az ingyenes valtozatok is teljesen elegek.
Keves fejlesztonk az aki elkezdi rendesen konzolbol, atadva a kodhalmazt, promptolni, kodot iratni vele 0-rol, lespecifikalni neki a feladatot stb.
Az en meglatasom hogy a fejlesztok reszerol van egy masszivabb ellenallas, de ez lehet csak a mi cegunknel van igy.
Hozzateszem, en azt latom hogy valojaban nem is annyira a fejlesztok kezeben lenne jo helyen. Mert amennyire en latom, az egesz hatekonysaga abban rejlik hogy mennyire tudsz neki jo specifikaciot irni meg jol lebontani a feladatot kisebb reszekre es ebben altalaban nem a fejlesztok a jok.
A legtobb fejleszto pont abban jo amiben az AI is, kodot irni.
De rendszerszinten atlatni, terveztetni, jo speckot irni leginkabb csak a seniorok meg a leadek kepesek, ok meg mondjuk kb. a 10%-a a fejleszto gardanak (es naluk latjuk azt hogy triplazodik a teljesitmeny) -
Catman
aktív tag
Az AI review-t mi is most vezettük be a projekten, és erre tényleg nagyon hasznos. Olyan dolgokat vesz észre, amin az emberi szem elsiklik.
És teljesen egyetértek azzal, hogy nem fogja az embert teljesen kiváltani, inkább a hatékonyságot, rendszerek komplexitását fogja növelni.
-
forumpista
aktív tag
Ez a megtakaritas csak elmeleti, mert nem tudjuk az AI valos koltsegeit.
Most persze hogy duborog, mert nehany tiz dollarert a hulyenek is megeri lecserelni ra a dolgozoit.De ha elfogy a befektetoi penz es kellene vegre penzt is termelni, akkor lehet kiderul hogy nem 20 dollar per ho per fo amit a tovabbiakban fizetni kell hanem 20 ezer dollar per fo per ho…
Kidobva nyilvan nem lesz de nem is lesz esz nelkul hasznalva.
Pl a mi cegunknel is van claude elofizetes ami 150 dollar per kopf per ho (ceges) es mar most sem kap mindenki, mert az latszik hogy nagyon sokaknal minimalis a hozzaadott ertek de cserebe fixen fizeted a havidijat.
Na most ha 1500 dollarba vagy 15 ezerbe kerulne havonta per fo, akkor lehet csak az a 2-3 ember kapna akinek valoban triplazza a hatekonysagat -
Ez melyik modell volt?
Amúgy igen, ezt kéne belátni, hogy az AI mint olyan, az egy nagyon hasznos eszköz tud lenni, de pontosan annyira váltja ki az embert, mint a collostok a kőművest. Tehát mint extra cucc, ami segít, baromi jó. Nem lepne meg, ha 10 év múlva ugyan olyan alap lenne cégeknél a létezése, mint ma az atlassian toolkit.
De emellett se látom, mi az az üzleti modell, ami visszahozza a sok ezer milliárd dollárokat, amik csak az infrastruktúra építési költségei. És akkor üzemeltetés, fejlesztés, infrastruktúra tech szinten tartása az még benne sincs a képletben, csak az egyszeri építési költség.
Továbbra is a dotcom párhuzamot látom. Rohadt hasznos lesz, át fogja alakítani az életünket, prioritásokat meg ezer dolgot, kb lehetetlen ezt most látni, pont, mint az internet meg a hozzá kapcsolódó szolgáltatások. Csak előtte lesz egy orbitális pofáraesés is.
Ui: mondjuk arra kíváncsi leszek, hogy ha a cégek az AI miatt nem hajlandóak felvenni és képezni junior meg mediorokat, akkor mégis mit gondolnak, honnan fognak jönni a seniorok?
-
Simia
junior tag
Ebbe barki berakhat mondjuk 1 millio eurot?
Persze hogy nem, nem is alternatívának említettem, hanem benchmarknak.#21895 Vision
10-15 éves távon 4% reálhozam a FIRE kollégáknál? Biztos?
4%-os éves kivétet szoktak emlegetni, hogy azzal sosem értéktelenedik el a tőkéd. Másképpen úgy szokták ezt megfogalmazni hogy az éves költésed 25x-ét tedd félre.
Én ebből következtettem, hogy a 4%-os reálhozamot célozzák hosszútávon. -
Simia
junior tag
Babakötvény 3.0% reálhozam 0 kockázattal.
Tényleg annyira jó HUF-ban a 4.6%?
Lehet én ülök fordítva a lovon, de a 4% reálhozamot a FIRE kollégák passzívan minden kérdés nélkül elérhetőnek tekintették egészen a közelmúltig...
#21890 t72killer
Gondolom a Citadella HUF árfolyama és az infla közti különbség évesítve.
(a 4.6% azt hiszem a Citadellára vonatkozott, azt én költöttem hozzá hogy a "karrierje alatt") -
-
t72killer
titán
Simán. Főleg, ha a bitpüfölőnél beleszámoljuk, hogy napi 2 órát kell a melóhelyre ingáznia, neki is üzemeltetni kell egy járgányt, aminek nemhogy nem írhatja le a költségeit, de még adózzon is utána, és "apróság", hogy ahol karriermókuskodni lehet, ott kb 2-3x annyiba kerül egy lakóingatlan több a council tax, drágább a bölcsi, stb-stb.
Nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy egy házfestés (4-5k fontos taksa annyi munkáért amit asszonnyal ketten kb 4 nap alatt, <300 font anyagköltséggel összedobtunk) bevételéből ne maradjon meg tisztán 1k font/ 1nap összesített munkaidő ("utazás", fészbúk-profil karbantartása, stb-stb).
Az ügyfélvadászat meg a mi környékünkön valószínű nem egy atomfizika-szívsebészet bonyolultságú feladvány, mert konkrétan a fenti festőfeladatot is azért csináltuk végül mi, mert hiába könyörögtem 4 szakinak, több hónapos igérgetés után is b.sztak eljönni dolgozni. Lehet, hogy nincs annyi pénze, mint a sen.jav.dev.-nek, de ennek max három okát látom: vagy átb.szták az ügyfelei - amiről én, mint normális vásárló nem tehetek, vagy havi 5 nap melót vállal be, amiből kifutja kajára és kokóra, vagy a munka jellegénél fogva szezonális és a 3 "nyári" hónapban keres meg 12 hónapra valót, 9 hónapot meg valahol a Bahamákon lebzsel vagy drogozik a TV előtt.
Telefont felvenni?? Izé, te nem itt élsz
?Lehet a nagyvárosi részeken van komolyabb verseny és értelmesebbre jön ki egy-egy szaki-tranzakció, de itt "PR"-ra a kisujjukat se kell mozgatni. Ha valakiről kiderül, hogy el is megy megcsinálni a munkát és a végeredmény nem omlik a kuncsaft fejére, azért sorban fognak állni.
-
julius666
addikt
Ja, hát COVID alatt az ismerőseim nagy része nekem is viccelődött(?), hogy inkább lerakja a villanyszerelőit aztán majd dől a lé, de aztán nyilván egyikük se csinálta meg.

És akkoriban tényleg dőlt a lé, azt gondoltam akkor majd rengetegen tényleg nekiugranak (már nem az ismerőseim, hanem általában).
Azoknak viszont már a piacra kellett volna kerülniük. Most, hogy inkább stagnálás van melók terén, kétlem a semmiből nagy roham lenne ilyen képzések irányába, főleg ha a pénzeső alatt se volt rá ingerancia. A magyarnak is általában véve azért büdös a fizikai munka, jóval kevesebb pénzért is akár elücsörög inkább irodában. (És joggal, én is inkább gombokat nyomogatok, mint hogy építőiparba keveredjek fogyatékos megrendelők meg ön és közveszélyes lumpen melósok közé)
-
julius666
addikt
Például rengetegen csináljak most villanyszerelő képzést, ami azt mutatja nekem, hogy nem lesz jó befektetés.
Erre valami forrás? Elmúlt években (5+) az elszállt bérek hatására én is arra számítottam ez lesz, aztán a piac másik oldalán állva nem sok jelét látom (pont héten volt horror sztori családban villanyszereléssel kapcsolatban)
-
Ringman
félisten
-
j0k3r!
őstag
Köszi

Nálunk is AWS és Azure között ment/megy a variálás, pontosabban van mindkettő, viszont GCP sosem merült fel, mint valós alternatíva - ez adódhat egyébként a dolgozók skillset-éből is. Papíron persze minden cloud agnostic
Miben látod a GCP előnyeit a másik kettőhöz képest? -
t72killer
titán
Ráadásul ez ugye dollárban van, USD/HUF 2024 szept: 355 (lokális mélypont egyébként), 2025 szept: ~333, azaz a fentiekből magyar szemmel/forintra átszámítva egyedül az első 3-4 tétel produkált egyáltalán pozitív inflát

Más: beszállnak az intézményi befektetők (Kobeissi). Szokatlanul későn?
-
t72killer
titán
Ha erre tudnám a pontos választ, akkor én taníthatnám Buffett bá't valuation-re, de pongyolán fogalmazva valahol a book value és a 100éves átlag P/E által projektált szám között lehet a "materiális érték".
"Miert realisabb az alacsonyabb arfolyam, mint a magas?"
Ha van egy autód, mi a reális értéke? az, amit az Arnold Clark (nem UK lakóknak: nepper) a hasonló km-számú, állapotú verdáért kér, vagy az, amit a biztosító kifizet, ha rommátörted?
Vagyonelemként a reális kilépési forgatókönyvekkel kell számolni, ami bizony lehet egy mackó alja is, ha épp úgy hozza az élet - és attól, hogy "30évre tervezünk", 30év múlvára is tartogathat érdekes dolgokat az élet és a piac.ON: MSFT ismerkedik az 500 dodó alatti világgal, különösebb rossz hírét nem láttam (igaz, csak a tradingview-s hírfolyamot nézem épp - ezt pl én kifejezetten pozitívnak érzékelem)

-
Ixion77
Topikgazda
Ez alapján ez a kimutatás nem sokat mond, tekintve hogy akár a világ leggazdagabb emberei is kerülhetnek a legalsó decibilisbe. Mivel ugyebár bankbetétben nem tartanak semmit, értékpapírban sem feltétlenül sokat, ellenben van óriási hitelük, amiknek a fedezete a tulajdonukban levő (tőzsdére be nem vezetett) multinacionális cég értéke.
(Akinek nem lenne világos: így kerülik ki az adózást. Egész életükben "hitelből élnek".)
-
t72killer
titán
3000-re nem is számítottam, ha így van, az az osztrák lakosság majd 4 ezreléke egyetlen célországban. Az expat társaságokban az értelmiség szvsz felül van reprezentálva (legyen pénz lóvéra + szervezőkészség sem árt).
Nyelv: ha elég pénzed van: angol.
Szocháló, barátok: igen, ez valós probléma, bár kb 6-700ezer magyart se tartott vissza, köztük minket sem.
Egészségügy: meglepődnél, hogy a maláj vagy thai egészségügy mennyire penge, ha jól intézed a dolgaidat. Az osztrákkal szemben mondjuk lehet kérdőjeles, de a britek már ódákat zengenek róla.TLDR: az embergyárakból történő bevándorlás volt a téma: ez a modern világban azonos a társadalmi szintű gettósodással. Márpedig gettósodott-lecsúszott társadalom semmiben sem előrelépés az elöregedőhöz képest, egyszerűen "A" problémát kicserélünk "B"-re (és bejön még "C", "D" + "E"...). Ha a bevándoroltatás lenne a nonpluszultra megoldás, akkor ma Japán éhezne és nyomorogna, UK pedig lekörözné Svájcot + Szingapúrt gazdasági-társadalmi szinten. Én ezt nem látom.
-
Ringman
félisten
simán hihető, itt szerintem a topik jó része él buborékban, az ország nagy része megdöbbentően szegény, legjobb esetben van egy több 10 (vagy 100+) milliót érő ingatlanja, de érdemben nem tud/akar félrerakni.
szerintem nettó pénzügyi vagyont figyelembe véve még rosszabb a helyzet.
-
t72killer
titán
Az infók teljes tárházával rendelkező politikai-gazdasági döntéshozók számára is kb olyan szinten racionális, mint az időjárás egy 1970-80as években dolgozó meteorológusnak. Megvannak az adataik-infóik, vannak modelljeik, de hogy az egész milyen formában fog lecsapódni, még számukra is sztochasztikus. Nagyon rövid távon tudnak (maguknak) előrejelezni, lásd az áprilisi rövid lejáratú opciós bulit. Viszont Trampliék benfentes trade-jei is jellemzően a "fogd a pénzt és fuss" elven zajlanak, órákon belül veszik is ki a profitot - mert a másnap már bizonytalan terület.
-
julius666
addikt
+1. A vám az a fogyasztási adó, amit nagyrészt a külföld fizet. Főleg ilyen jelentős piacoknál, mint az USA.
Egyébként nem teljesen értem azokat, akik még mindig a vámcirkusz előtti mantrákat ismételgetik. Azért van a hátunk mögött fél évnyi konkrét tapasztalat már, eddig nem úgy tűnik, beváltak volna a nagy inflációs félelmek. Egyszerűen az érintett szektorok visszavettek a COVID után bődületesen elszállt nyereségeikből.
Verseny van, a kereslet meg már nem olyan rugalmas mint a COVID utáni mánia idején, hogy lenyeljen jelentős áremeléseket.
-
-
Ixion77
Topikgazda
Akárhány nullát tudunk oda csinálni. Sikerült már máskor is

Rudas Valéria bényi palóclányPersze jelenleg ennek nyilván nem vagyunk a közelében sem. Azért "nyilván", mert a törökök már sok éve nyomják fullba a kretént, mégis kellett nekik is két év az újabb duplázáshoz. Az igazi stresszteszt majd akkor lesz, ha jön egy világszintű recesszió és/vagy egy sovereign currency crysis. Időhorizontra tippelni sem merek, mert az elmúlt két évünk is sokkal jobban alakult mint amit én vártam.
A lassan már exponenciálissá váló arany chart azért elgondolkodtató. Az gyorsabban duplázott mint a EURTRY.#20859 kraftxld
What, what? Yes, yes, yeee (utolsó mondat)!
El se hiszem. -
t72killer
titán
Ez a teoretikus huxit kivitelezésétől függ, nyilván valamiféle kínai-orosz hitel mellett ugranának bele, ami tompítaná a devizahatásokat. Az EU-tól izolált Mo gazdasága fabatkát sem ér, nettó katonai felvonulási területté degradálódik mint Transzisztria, várható további geopolitikai szurkálódásokkal.
Lassúzós kitáncolás aligha lehetséges, az EU sokkalinkább példát statuálna, mint a balfék UK-vel (akik szintén igencsak megszívták a brexitet)
#20859: juhúú, navégre zárhatom az AMD pozit

-
Biztosan lesz egyfajta konszolidáció, de az én fejemben egy ellenkező irány is elképzelhető. Szerintem a szoftveres integráció egyre egyszerűbbé válik, az EV-k komplexitása meg jóval alacsonyabb, mint az ICE modelleké, ezért sokkal kevesebb hozzáadott érték van mögöttük. Innentől meg jöhet az, hogy kisebb szereplők is lehetnek versenyképesek. Arról nem beszélve, hogy az ICE modellek kifutása globálisan azért még nagyon messe van. Az EV-k térnyerése a fejlett gazdaságokban is beleütközött egy plafonba. De a legtöbb országban nagyon messze van még ez az egész: Ázsia, Afrika, D-Amerika, USA jó része, stb.
-
julius666
addikt
A dolog ugy fog tortenni, hogy eloszor raszoktatnak, aztan elveszik az ingyenest (fokozatosan, es alapvetoen nem teljesen veszik el).
Ehhez az kellene, hogy valamelyik szereplő jelentősen elhúzzon a többihez képest és/vagy jelentősen konszolidálódjon a piac. Ezt nehezíti, hogy "a nemzetközi helyzet fokozódik", valahogy a kínai laboknak is jobban le kéne maradnia/ki kéne potyognia (ha más nem, szabályozásilag).
Ceges kornyezetben mar tok elfogadott, hogy alkalmazottankent egy 100 dollart elkoltunk AI toolokra, pedig meg csak az elejen vagyunk.
A subscription modellek nagy átlagban veszteségesek. Az AI token generálás mint szolgáltatás máshogy működik mint a hagyományos saas, jelentős a folyó költség, aminek a jelenlegi fejlődési pálya (test-time scaling) különösen nem kedvez. Erről egy jó írás itt: [link]
Ilyen versenyben árat érdemben csak többlet szolgáltatással tudsz emelni ami az AI esetén jellemzően jelentős többlet költséggel is jár.
Mint te is írtad, elsősorban ezt a sztorit a chipgyártók és a cloud cégek fölözik le, nem véletlenül.
ui.: én most nem az "ai a megoldás ami a problémát keresi" vélemény mellett érveltem, inkább hogy az ~500mrd becsült árazás egy OpenAI-nál milyen elképesztő. Pl. a Mastercardnak ekkora a teljes piaci kapitalizációja.
-
forumpista
aktív tag
De nem tudsz veluk megcsinalni 10x melot, foleg nem altalanosan kivetitve.
Es pont a cegek nem fognak 1000 dollart fizetni erte fejenkent havonta, ha nem lehet a megterulest tokeletesen szamszerusiteni. Dolgoztam tobb amerikai multinal, ennel sokkal kisebb koltesert is esotancot kellet jarni sokszor (ez meg olyan mintha az osszes dolgozonak havonta cserelned a laptopjat vagy a telefonjat…).
Maganemberek meg foleg nem, ingyenes alternativakent a google helyett tok jo, meg az is lehet hogy nehany 10 dollart meger nekik fizetosen is, de egy maganember sem fog 100-1000 dollarokat fizetni akkor visszater a keresohoz.
-
FireKeeper
nagyúr
és amikor a cég rájön hogy nem tudsz 10x több melót megcsinálni vele, hanem mondjuk jó esetben 10-20%-al vagy hatékonyabb, de cserébe az előfizu mindig pörög akkor mi lesz? bár költői a kérdés, ki leszel rúgva, aztán amikor senki nem végzi el a munkát, jön a pikatchuface.
-
Ixion77
Topikgazda
Minap podcastban hallottam valamelyik USA nagybanktól származó információt, ami valahogy úgy szólt, hogy több AI cég van már, mint McDonalds étterem. Előbbiek 95%-a veszteséges.
Rendkívül erős a hasonlóság a dot com lufihoz képest. Tudjuk, hogy az AI (2000: Internet) a jövő, csak azt nem tudjuk hogy melyik 5% lesz a befutó. -
t72killer
titán
Ha a P/E mutató alakulását egyfajta racionális értékmérőnek tekintjük, és maradunk cégen belül, akkor a mostani 250+-os P/E nem számít extrém magasnak, de magasabb az elmúlt 4évben látottaknál. Persze én se tartom normálisnak azokat az elemzőket, akik beböffentenek egy 150-es vagy 250es éves célárat - mindezt az idén aug-szeptemberi megarally ELŐTT.
-
-
julius666
addikt
Define "közeljövő". Jövő évi választások? Mert akkor pl. én is így gondolom.
Az inflációval nagyon megégette magát a kormány ebben a ciklusban. Választások előtt nyilván vigyázniuk kell amennyire csak lehet, ehhez pedig a forint árfolyam a legegyszerűbb meg leghatékonyabb potméter. Hogy Varga mit kommunikál is érthetően ennek van alárendelve, azt nyilván nem mondhatja jegybankelnökként, hogy leginkább a választásokig szeretné stabilizálni az árfolyamot.
A nagy kérdés, hogy utána mi lesz, főleg ha kormányváltás történik. Onnantól nem a jelenlegi kormányon csattan az ostor ha megcsúszik az árfolyam, hanem az ellenfélen.
-
-
Ixion77
Topikgazda
Forintgyengülés és infláció nélkül az államadósság-finanszírozás olyan nagy mértékűre nő, hogy nem marad elég a holdudvar fenntartására. Kivéve ha:
- vagy ismét elkezd minket valaki tömni ingyenpénzzel
- vagy hirtelen óriási ütemben elkezdünk fejlődni.
Szerintem mindkettő elég valószínűtlen.
Szerintem a hatalmuk alapját képező oligarchák fenntartása lesz az elsődleges prioritás, az alacsonyabb infláció csak másodlagos. Tehát az én várakozásom alacsony relativ kamatszint és forintgyengítés. -
j0k3r!
őstag
Nem látok bele a fejükbe, nem tudom a választ. Viszont azt gondolom, hogy ha felépítesz a forintgyengítésre egy gazdaságpolitikát, akkor azt nem fogod tudni fájdalommentesen átkapcsolni egy ezzel ellentétes üzemmódba. Ki tudja melyik a nagyobb fájdalom? Az erős forint, vagy a jegybanki cél feletti infláció? Az előbbi nem rögtön fog jelentkezni, gondolom itt a multik béremelésétől kezdve az új beruházásokon át mindenféle hatások vannak/lesznek.
-
t72killer
titán
Pontosan. Bár lehet nem ilyen gyorsan 2 misi, de a szerencsésebbek az 1mihályt simán elérhetik bizonyos betanított pozíciókban. Gondolom Pest és az osztrák határ környéke adja az értelmes számokat - erről a posztról nem 100%, hogy pécsi, csak utalás volt a "pécsi belvárosi lakás"ra, de eléggé a legalja.
#20605: mostani, de valószínű Baranya-Tolna-Bács-Kiskun környéke ("Pécsi lakásra" utal a szövegben).
-
Dare2Live
félisten
Elsőre mindha magadnak mondanál ellen.
Alapvetően nincs gond vele de ha az unokája ebből él akkor van?"abbol fakad a nagy egyenlotlenseg"
Erről beugrik a kommunizmus, meg Margit. [link] Ezt akarod mondani?
Szó se róla a tőkejövedelmet bizonyos szint felett adóztatni kellene de ez nem könnyű. Uígy vagyonadó se hülyeség. De ezek sokkal jellemzőek NYEUra mint MOra. Itt a bér van agyon adóztatva, 27% áfa 5% kisker adó... És azt ne vegyük hozzá milyen a szoc védőháló/ EÜ itt és milyen Dániában... -
julius666
addikt
-
aAron_
őstag
Hmm, nem is gondoltam erre így még, mint egy felső plafon, de teljesen logikus.
Ez alapján, plusz még pár paramétert figyelembe véve, már egészen modellezhetőnek tűnik az ingatlanpiaci hatása.
Sajnos, amennyire ismerem az ingatlan befalapokat, nem nagyon lehet azokon ezt letradelni, pedig elméletben még működhetne is. Ha esetleg mégis lenne valakinek erre ötlete, ne tartsa magában.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Ringman
félisten

---
amúgy a fene nagy optimizmust nem értem, főleg az usa-ban, ahol szerintem hajmeresztő dolgok történnek, ki fog fogyasztani, főleg ha kb minden drágább lesz a vámok miatt?
ill. ha hazaküldenek minden papír nélküli bevándorlót, akkor ki fog dolgozni a földeken/építkezéseken vagy egyáltalán ki fogja a durván túlméretezett ingatlanokat karbantartani?
persze a munkaerőhiány miatt jobban kereshetnek ezekben a szektorokban, de mégis ki fogja ezeket csinálni?
[link]
Immigration sweeps of farms throughout the United States are causing more harm than good, according to statistics. Chances are, the produce on your table came from California or Arizona. About 40% of agricultural workers in the United States are undocumented, making farms and their labor force vulnerable to immigration enforcement.
---
nem igazán látom, hogy az ai előretörésével *és* a fasiszta államberendezkedés esetében hogy lesz ebből összességében előrelépés és nem további néprétegek lecsúszása. -
kuntics
aktív tag
-
Simia
junior tag
Ekkora hiányokkal az újraelosztás nem nagyon fog csökkenni.
(elsőre el sem hittem, de tényleg 65% felett volt tavaly a költségvetés kiadása)Szóval az adórendszer átalakítása meglátásom szerint leginkább emelés lesz, és akkor az a kérdés merül fel, hogy vajon a Tisza kormány okosabban fogja elkölteni a rábízott pénzt, vagy sem?
-
-
+1, nagyon nem szeretem ezeket az xy idő repülővel, sima ügy számolásokat.
Mert repülővel nem úgy utazol, hogy kiállsz vele a garázsból, x idő repülés, leszállsz a célnál. Jó, van aki de, de szerintem stabil tipp, hogy itt a topikban senki sem.Szóval mit jelent repülővel az a pár óra?
- ki kell menni a reptérre, legyen ez kb egy óra (szum: 1 óra)
- indulás előtt minimum 2 órával kell kimenni (szum: 3 óra)
- jajj ne, késik a gép egy órát (saját tapasztalat az, hogy ez még egy jó forgatókönyv) (szum: 4 óra)
- repülünk xy időt (szum: 4+xy)
- leszálltunk, bőrönd, útlevél, stb, ki kéne jutni, pisilni, ilyesmi ez legyen 1 óra (szum: 5+xy)
- a reptérről el kéne jutni a célhoz, legyen ez is 1 óra (szum: 6+xy)Szóval ha 3,5 órát repülünk, akkor az utazási idő a valóságban kb 9,5 óra. Egy irányban. És akkor még elég optimista voltam. Ez nagyon nem az a kategória, hogy meg kéne inni egy sört, leugrok már, miért ne alapon.
A valóság úgy szokott kinézni, hogy ha valahova már repülni kell, akkor oda nagyon max évente kétszer megy az ember. Sokszor meg inkább két-három évente egyszer, mert szabiból sincs végtelen, élet is van, amit élni kell, egyszerűen nincs elég idő arra, hogy 20 órát utazgasson az ember havi egyszer. Nem reális.
-
avl
senior tag
1) köszi
2) "a cég kereskedése és a saját elemzőik véleménye között nincs semmilyen összefüggés" -> en ezt nem hiszem (el); nem ugy ertve, hogy a cégen belül, hanem, hogy az elemzöi vélemények szerintem befolyásolják a piacot, a kereskedés egy része pedig a piac (változásain) alapul, annak függvénye3) "Egyébként se érdekli a kereskedőket, hogy mit mondanak a saját elemzőik." -> szerinted a kereskedöket egyetlen elemzö mondása sem "érdekli", vagy csak a sajátjáé nem ? itt is: nem direktben, hanem a paic módosulásán át, szerintem igenis érdekli
ha valamire minden elemzö egy irányt mond, az szerintem van hatással a piacra (és ezen át a cégek kereskedésére), más hatással van a piacra, mintha sokfélét mondanak illetve megint más hatású, ha a másik irányt mondja mindenki
nem feltétlenül elsödleges hatásokra kell gondolni!
-
3 gyerekem van én meglepődnék ha itt élnék le az életüket. Ha maradnának is, akkor is 3.5 óra repülőútnyira lennénk az nem showstopper azért.
kardkovacsi: ez így van, bár a tenger miatt szerintem nem annyira vészes (még) a helyzet Illetve amit Vesa is írt, Mo-n se lesz túl rózsás a helyzet, ha így haladunk tovább.
-
kardkovacsi
senior tag
A másik meg szerintem a dél-spanyol ingatlanok 1-2 évtized múlva elkezdenek durván veszteni az értékükből. Ismerős srác szokott oda járni, mert az anyukájának van pár apartmanja. Mindig júniusban mennek, szokta is mondani, hogy július, augusztus élhetetlen Malaga környékén. 40 fok feletti hőmérsékletek.
Mondanám, hogy Norvégiában kell venni, de az megint más kávéház
-
Sztenly
tag
-
kardkovacsi
senior tag
Ezek csak VS Code-al működnek, az egy rossz szekér a VS-hez képest
Valószínűleg nem tudnak belenyúlni a VS editorába és ezért nem adnak ki a VS-hez jó ilyen jellegű toolokat. Cursort néztem de az is VS Code-al megy.
Remélhetőleg az újabb VS verzióban orvosolják ezt a problémát és lehet majd ilyen jellegű toolokat kapni hozzá. -
Ringman
félisten
egyrészt nem tetszik sem a hanghordozása, sem a közlésmódja, másrészt meg vagy gyermekien naiv (nem valószínű), vagy felveszi ezt az álnaiv pózt (pl. zelenszkijjel), ami káros. meg az is furcsa, hogy elment ukrajnába, beszélt újságírókkal, pl ilia ponomarenkoval, aztán nem jelenik meg az interjú [link] [link2]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kész, vége, ennyi volt: eladja tévés üzletágát a Sony
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bestbuy játékok
- Milyen TV-t vegyek?
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- NBA és kosárlabda topic
- Xbox Series X|S
- Autós kamerák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- 212 - Lenovo IdeaPad Slim 5 (16IMH9) - Intel Core U5 125H, no GPU
- 211 - Lenovo Legion 5 (15ITH6H) - Intel Core i7-11800H, RTX 3060
- 210 - Lenovo IdeaPad 5 Pro (16ARH7) - AMD Ryzen 7 6800HS, RTX 3050Ti
- 209 - Lenovo Yoga Pro 7 (14APH8) - AMD Ryzen 7 7840HS, no GPU
- 206 - Lenovo Legion Slim 7 (16IRH8) - Intel Core i7-13700H, RTX 4060
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3984, 100% Akkumulátor
- Gyümölcstartó hibátlan állapotban eladó
- Apple iPhone 15 Pro Max 256 GB Natural Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Huawei P30 Lite / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4296,100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

? '55-től '81ig az ábra szerint kevesebb, mint hetedére csökkent az ár.
?

. Nézegessem a partról/piros nvda pozikkal.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ixion77