- Gyertek a 11. BRSZK-ra! Lesz DFI UV alatt, és mart szilícium tapi!
- XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- Clickbait szülinapi sorsolás II - még drágább a clickbaited
- Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
- A PC-m több mint 1 évtizedes története - AMD FX OC, 64GB RAM, ipari SSD - 1.rész
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: MárkaLánc
- GoodSpeed: XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- E.Kaufmann: Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-02-08 12:00 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
> akik ezekszt a fenti összegnél jóval többet gurigáztak haza - ha volt eszük és félretettek, akkor ők most b.sznak a világra és FIRE-znek Tahitin
Gyakori felreertes ez. Azok az emberek, akik ilyen osszegeket keresnek, nagyon nagyreszt nem akarnak FIRE-t. Pont azert keresnek ennyit, mert ez az eletuk, es ezt csinaljak legszivesebben.
ez igaz, viszont akkor kb saját céget kell indítania ha a nagyoknál nincs hely, ami van akinek megy, van akinek nem.
-
t72killer
titán
nno, akkor méginkább megáll a "saját farkába harapó kígyó" esete. Elbocsátják a fenti összeg mondjuk felét-harmadát kereső r=1 roki dzsuniort 120ad magával, ez már tétel + repül velük 1-2 senior állás is, akik ezekszt a fenti összegnél jóval többet gurigáztak haza - ha volt eszük és félretettek, akkor ők most b.sznak a világra és FIRE-znek Tahitin. A szerencsétlenebbje, aki pl nvidia részvény helyett vagány kocsikra és csajokra költött, és teszemazt a CV-je se übertuti++, az most kopogtat a Falunet2 internetszolgáltatónál minimálbéres rendszergazdabácsi állásra. Nem az én szektorom, csak szektorbeli ismerősök panaszkodnak ilyesmikről.
-
t72killer
titán
Megkérdeztem Geminit mit gondol a témáról - bár lehet maga felé hajlik a keze
:
"Software companies saw significant restructuring in 2025, with over 240,000 tech employees laid off globally, driven by AI investments and cost-cutting measures. Major industry players, including Intel, Amazon, Microsoft, and Google, conducted massive workforce reductions, with Intel leading at over 30,000 planned cuts. These layoffs often targeted traditional IT roles while firms shifted resources toward AI talent.Major 2025 Software & Tech Layoffs
Intel: ~34,000 employees targeted for layoffs.
Amazon: Over 20,000 job cuts across various divisions.
Microsoft: Approximately 19,215 employees laid off.
Tata Consultancy Services (TCS): ~12,000 jobs cut.
Accenture & IBM: 11,000 and 9,000 employees respectively.
Other significant cuts: Included Meta, Salesforce, and Cisco, often reallocating budgets to bolster AI initiatives."
"As of mid-May 2026, over 137,000 tech employees have been laid off across 318 companies, surpassing the pace of 2025 due to AI-driven restructuring and cost-cutting. Major cuts include Cisco (4,000), PayPal (4,800+), Meta (8,000), and LinkedIn (875), with companies prioritizing AI investment over headcount. [1, 2, 3, 4, 5]"
Lehetséges, hogy ezek nem 200k$/150k£-ot hazagurigázó seniorok, de garantáltan nem is a Kasszás Erzsi kategória. Érdemi tőzsdei kitettség kb exponenciálisan nő az illető anyagi helyzetével, medián alattiak részesedése elhanyagolható piacmozgató volumen lehet, de aki már medián felett keresett (US: ~60k$, UK: 39k£) az egyre többet gurigázott kölönböző formátumban a részvénypiacokra. Nagy divat a FIRE is mostanság, egyeseknek össze is jött: ők attól a pillanattól kezdve, hogy letették a lantot/melót, nettó eladóvá válnak, ergo felfelé nemigen fogják mozgatni a piacot. -
Dare2Live
félisten
Nalunk a gyerekek havonta annyiba kerulnek, mint egy Maybach lizingkoltsege, de ez csak egy dolog. Erre meg pluszban az is rajon, hogy magunknak fele ekkora hazat vettunk volna, pluszban a nok karrierjet es penzkeresesi lehetosegeit nagyon erosen befolyasolja.
Az allami tamogatasok, adokedvezmenyek a toredeket sem fedezik ennek (kb. 1%-at, ha egyaltalan).
"Erre meg pluszban az is rajon, hogy magunknak fele ekkora hazat vettunk volna, pluszban a nok karrierjet es penzkeresesi lehetosegeit nagyon erosen befolyasolja."
Most kapott feleségem egy brutto 1.6os ajánlatot. Napi 9-10h meló lenne és karrierben előrelépés. Nem tudjuk két kisgyerek mellett bevállalni. Csak ez havi -700k brutto mert van két gyerekünk. És késöbbiekben az, hogy nem ment előre karrierben még legalább ennyi. -
Ixion77
Topikgazda
Ott a pont.
A világ megváltozott. Ahogy a férfiak sem újságot olvasnak és híradót néznek, úgy a nők egyetlen életcélja sem az már hogy gyereket szüljenek. Anno ez volt a legnyilvánvalóbb megvalósítható életcéljuk, ma viszont már szélesebb a lehetőségek palettája, így kevesebben választják a gyereknevelést.
Ráadásul szeretünk idomulni a körülöttünk levőkhöz, ezért ahogy egyre kevesebben választják, úgy a többiek is egyre kevésbé fogják ezt választani.Elnézve a mai fiatalok társkeresési tendenciáit, az én tippem az hogy a reprodukciós ráta gyorsuló sebességgel fog csökkenni. Már a kultúrális, társadalmi szokások változnak, amiket gazdasági vagy politikai ösztönzők nem fognak visszaváltoztatni. A múlt elmúlt.
-
forumpista
aktív tag
Az a baj, hogy nem ertjuk pontosan, hogy mi motivalja az embereket. Van egy baromi erdekes jelenseg: a kulonfele kozep-europai orszagokban meredeken eltero csaladpolitikat vittek a kulonbozo kormanyzatok. Ennek ellenere a reprodukcios rata azonos trendeket mutat mindegyik orszagban. Tehat mas mozgatja a gyerekvallalast, mint amit a politikusok gondolnak.
"Az a baj, hogy nem ertjuk pontosan, hogy mi motivalja az embereket."
Szerintem értjük, csak kínos beismerni.
A gyerekvállalási "hajlandóság" alapvetően egy dologtól függ, a szextől, mert azt mindenki szereti (de legfőképp a férfiak).
Na már most, amig nem volt elterjedt fogamzásgátlási módszer, és a nőknek nem volt joga nemet mondani a szexre, addig törvényszerüen müködött a szex -> gyerek reláció.
Soha nem volt mögötte semmi ennél komolyabb motiváció.És ez a mai napig így van, azokban az országokban/társadalmakban ahol fogamzásgátlás nincs (tilos, nem elérhető, drága stb) és/vagy (de inkább és) a nőnek nincs joga, ott az egekben van a gyerekek száma.
Csak a fejlett világban nem hangzana túl jól egy tiltsuk be az óvszert meg a fogamzásgátló tablettát a nőket pedig vissza az istállóba politikai program.
Minden más pénzügy, ovóda, bölcsöde stb stb csak apróság ehhez képest.
Ami szintén jól látszik abból hogy a világ leggazdagabb, legfejlettebb társadalmai (német, japán, korea stb) sem produkálnak magasabb reprodukciós rátát mint mondjuk egy átlag balkáni ország. Ha meg a bevándorlást is levennék, akkor meg aztán főleg.Bezzeg egy afrikai...
-
Vision
veterán
Hát, én megértem. Anno nekem is azt magyarázták az egyetemen, hogy a Föld eltartóképessége talán 9 milliárd? Amit fogalmam sincs, hogy hogyan számoltak ki. Még a jelen technológia szinten is gond nélkül meg tudnánk etetni mindenkit, és már most több elhízott van a világon, mint éhező.
-
t72killer
titán
A csökkenés és a korfatorzulás TEMPÓJA az alavető probléma. Természetesen nagyon jó lenne a bolygó lakosságát ésszerű számokra csökkenteni, mondjuk 2-3milliárd körül, ahol van hely bőven embernek, természetnek, gazdaságnak. Viszont ha ez a csökkenés túl gyorsan zajlik el, pl 1 körüli születési rátával = generációnként feleződik a népesség, akkor összeomlik a gazdaság és ennek brutális társadalmi következményei is lesznek.
-
Ringman
félisten
Az a baj, hogy nem ertjuk pontosan, hogy mi motivalja az embereket. Van egy baromi erdekes jelenseg: a kulonfele kozep-europai orszagokban meredeken eltero csaladpolitikat vittek a kulonbozo kormanyzatok. Ennek ellenere a reprodukcios rata azonos trendeket mutat mindegyik orszagban. Tehat mas mozgatja a gyerekvallalast, mint amit a politikusok gondolnak.
ez így van, bár személy szerint nem tartom nagy problémának, hogy csökken a népesség, vsz lesz majd egy új egyensúlyi állapot. (max más társadalmi berendeződéssel, robotokkal, fejlettebb technológiával, vagy pont ellenkezőleg és az amishok népesítik be a földet)
-
Ringman
félisten
van aki mindenáron gyereket akar, van, aki semmiképp sem, az emberek nagy része talán igen, talán nem: ha olyan a partner/egzisztencia, akkor igen.
most a középső, legnagyobb rétegben ha meggyőzés alatt azt értitek, hogy mondjuk jogszabályokkal, edukációval, célzott (!) támogatással - pl. bérlakás - ezt támogatjuk, az ok, de a szüljgyereketanemzetért, fogyikamagyar kampányok szerintem nem kellenek, sőt kontraproduktívak is lehetnek
-
Ringman
félisten
szerintem a legtöbbet azzal segítenénk a működő (és méltóságot megadó (!! - pl. csodálom a sztorik alapján, hogy szülész-nőgyógyászok nincsenek heti szinten megverve)) eü és szoc. védőháló megléte mellett), hogy nem hátráltatnák a gyerekvállalást, pl. papíron nem lehet állásinterjún feltenni kérdéseket sem a családi állapotról, a valóság meg más, ingatlanokat nem adnak ki kisgyerekeseknek, etc.
(meg nem uszítanánk 2 részre osztva a társadalmat ebben sem, el kellene fogadni azt is, hogy van aki egyszerűen nem akar gyereket, aztán kész - ez mind társadalmi, mind családon belül is probléma szokott lenni)
-
Ringman
félisten
-
Ringman
félisten
Helium shortage has started impacting tech supply chains, execs say
---
Korea, Taiwan chip sectors most exposed to helium shortage amid Middle East war: FitchFitch said in a note on Tuesday that South Korea “appears among the most vulnerable”, having sourced “about 64.7 per cent of its helium imports from Qatar last year”. Taiwan “faces similar risks as it relies on Qatar for the majority of its helium supplies”, it added.
-
buherton
őstag
-
Dare2Live
félisten
Gemini TSMCre azt mondta, hogy Taiwan 10%át eszi meg. Az azért elég masszív. Persze mindent is meg fognak tenni azért, hogy nehogy leálljon és TSMCnek van annyi pénze energiára, hogy elöbb áll le a fél világ mint ők... de akkor is.
-
Soulfly842
addikt
2026 elején indult be az esés, nem az olajár indikálta.

Szerintem a Gemini és az openai piaci várakozásai jobban teljesítettek, mint a copilot.Apropó, január végén volt a gyorsjelentés, azóta esik folyamatosan. Alulteljesítettek és a várakozásokkal nem voltak szinkronban.
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
Igenigen, máig van ott vastagon intel fejlesztés és gyártás is. A többiek nem tudom mennyire vannak benne mélyen, tippre a mag7 ETF amit másfél hete vettem, nem fogja túl jól érezni magát.
-
Ringman
félisten
Hat, egy baratom ezen dolgozik, kaptak is jopar dijat mar, ok talan a legjobbak ebben:
https://www.higharc.com/blog/homebuilding-ai-3d-modeling-higharc
köszi, ezt megnézem majd tüzetesebben, de jellemzően ez az, ahol el kell kezdeni a fejlesztéseket, az usa-piac konfekcióépületén.
---
a tervezéshez amúgy az is hozzátartozik, hogy miközben megrajzolod/modellezed az épületet/szerkezetet/etc-t, akkor gondolod át részleteiben, ha az ez előtti/utáni kulimunkát spórolja meg az ember, az tök jó. -
kardkovacsi
senior tag
> Alapvetően az egész arra épül, hogy a növekedés, az amit tudnak ezek a rendszerek folyamatosan fognak nőni tudásban...az égig.
Ahogy az elozo posztban is irtam -- szerintem a mai allapot is dramai. Van par kvazi zseni kollegam (asztrofizika PhD, mittudomen), es tegnap mondta az egyik (aki nagyon AI szkeptikus volt idaig), hogy "I gave Gemini a pretty tough task [...] this kind of <munka> is probably the very hardest thing that I do in my job, and the results were not bad at all." Es neki ez kvazi az elso komoly probalkozasa, es nem is a legfrissebb modelleket hasznalta.
Igen, de ezek vannak kiemelve mert ha mondjuk elmondom én, hogy a full egyszerű feladatba belehaluzott valamit ami miatt elkeféltem 30 percet akkor az lesz, hogy rosszul promptoltam

Most nem beszólni akarok senkinek, csak mindig a pozitív dolgokat emeljük ki vele kapcsolatban és a negatívokat nem.
Mellesleg pont ez a nem determinisztikus jellege ami idegesít a legjobban és szerintem ez lesz a legnagyobb akadály is a közel jövőben.
-
Vesa
veterán
Anekdota, de nemregiben jartam korhazban. Nem eletveszelyes problema, de olyasmi, aminel 72 oras idoablak van arra, hogy elkezdd a kezelest, utana drasztikusan romlanak az eselyeid (SSNHL). Bementem az orszag egyik rossz hiru korhazaba, kisse morcosak voltak a noverek, szar volt a kaja, stb., szoval rendesen kenyelmetlen volt (WC papir mondjuk pont volt). Maganban nem kezelik ezt a problemat.
VISZONT: bementem, kis erolkodes utan megvizsgaltak, es azonnal felvettek, es kaptam a terapiat, az orvos rendesen elmondta, h mi a helyzet (bar pont olyan a problema, amirol kb. alig tud valamit az orvostudomany). Ezenkivul szo nelkul megkaptam az MR-t, labort, meg minden vizsgalatot, ami indokolt volt.
Nagyon utanaolvastam, es csak a gyogyszer, amit kaptam, az USA-ban 20e dollar, ha van biztositasod, akkor csak 1000 dollar korul kell fizetni (de csomoan ezt sem birjak kifizetni), az UK-ban pedig az elso vizsgalatra 1 eves varolista van, pont azert. (Mondanom sem kell, hogy 1 ev utan kb. zero ertelme van.)Ezenkivul mobilon foglaltam minden idopontot, raadasul mindig 24 oran belul volt idopont, kiveve MR-re, amire csak 1 honap mulva, de ott is lehetett volna korabban, ha indokolt lett volna a surgossegi. Az osszes eredmenyem, stb. ott van a felhoben.
Minden esemeny utan kerte az app, hogy ertekeljem az ellatast, es magam is meg voltam lepodve, de folyamatosan adtam a 4-5 csillagokat, mert oszinten szolva mindent megtettek ertem. Az teny, hogy a korterem szarul nezett ki, de abban a pillanatban nem az erdekelt legjobban.
Nagy a szórás lokációtól és szakterülettől függően. Nekem is van, ahol viszonylag hamar kapok időpontot, de pl. a feleségem most februárban volt endokrinológusnál, amire az időpontot...dobpergés: 2025 júniusban kapta! B*szki, 8 hónap. Ez beteg. Egyéb problémák miatt be sem mentünk már az állami sz*rba, mert olyan időpontokat lebegtettek, amire csak röhögőgörcsöt lehet kapni. Sikerült is magánban elkölteni egyetlen hónap alatt közel 500k-t, és ebben nincs kezelés, ez mind diagnosztikai szolgáltatás volt (UH, tükrözés, laborok stb.). Alapvetően nem lenne ezzel gond, de rendesen nem értem, minek fizetem a TB-t? Semmit nem kapok érte, csak fizetem ki a horror összegeket magánorvosi ellátásra, és sok esetben finoman szólva nem is vagyok elájulva a szolgáltatások minőségétől. Az egyetlen ahol ennek az egész hazai EÜ romhalmaznak még van némi előnye, az egy költségesebb műtét vagy kezelés. De azért szépen rajta van a NER, hogy a magán EÜ-be terelje a népet (ahova egyébként elég rendesen befektettek az elmúlt években),
Ehhez képest, Spanyolországban ahol a lakásaim vannak, 5 "háziorvos" van egy fele akkora körzetre, mint amire itthon egy.
-
j0k3r!
őstag
-
Vision
veterán
Anekdota, de nemregiben jartam korhazban. Nem eletveszelyes problema, de olyasmi, aminel 72 oras idoablak van arra, hogy elkezdd a kezelest, utana drasztikusan romlanak az eselyeid (SSNHL). Bementem az orszag egyik rossz hiru korhazaba, kisse morcosak voltak a noverek, szar volt a kaja, stb., szoval rendesen kenyelmetlen volt (WC papir mondjuk pont volt). Maganban nem kezelik ezt a problemat.
VISZONT: bementem, kis erolkodes utan megvizsgaltak, es azonnal felvettek, es kaptam a terapiat, az orvos rendesen elmondta, h mi a helyzet (bar pont olyan a problema, amirol kb. alig tud valamit az orvostudomany). Ezenkivul szo nelkul megkaptam az MR-t, labort, meg minden vizsgalatot, ami indokolt volt.
Nagyon utanaolvastam, es csak a gyogyszer, amit kaptam, az USA-ban 20e dollar, ha van biztositasod, akkor csak 1000 dollar korul kell fizetni (de csomoan ezt sem birjak kifizetni), az UK-ban pedig az elso vizsgalatra 1 eves varolista van, pont azert. (Mondanom sem kell, hogy 1 ev utan kb. zero ertelme van.)Ezenkivul mobilon foglaltam minden idopontot, raadasul mindig 24 oran belul volt idopont, kiveve MR-re, amire csak 1 honap mulva, de ott is lehetett volna korabban, ha indokolt lett volna a surgossegi. Az osszes eredmenyem, stb. ott van a felhoben.
Minden esemeny utan kerte az app, hogy ertekeljem az ellatast, es magam is meg voltam lepodve, de folyamatosan adtam a 4-5 csillagokat, mert oszinten szolva mindent megtettek ertem. Az teny, hogy a korterem szarul nezett ki, de abban a pillanatban nem az erdekelt legjobban.
Ugyanez a tapasztalatom, illetve orvos ismerősök is ezt mesélik. Gyógyszerhez például egész jól hozzá tudsz jutni itthon. Mármint olyan gyógyszerhez, ami tényleg fontos. A sürgősségin nem mindig van fájdalomcsillapító persze, de amikor életet kell menteni, akkor van mihez nyúlni.
És igen, egészen jól ki lehet mozogni az időpontokat is sürgős esetben. A gond inkább a krónikus ellátással van bizonyos betegségeknél, meg úgy összességében lehetne ezt az egészet sokkal-sokkal jobban csinálni.
-
Dare2Live
félisten
Mindig vannak egyéni hude jó estek.
Az átlag valóság az egy jó állapotban lévő területen (onkologia) az, hogy EUban a legutolsók vagyunk.
Amiben meg rosszul állunk pl urulógia az olyan, hogy megyeszékhelyen vonalon kezd úgy bedölni, hogy valóságban nincs megszűnt. Már nem az, hogy 12+hós várólista hanem nincs. (És akkor vissza lehet oda kanyarodni, hogy mért katasztrófális prosztatarák vonalon a helyzet.) -
buherton
őstag
Uh, az már a nagyothallás kategória, mármint a -60
. A -20 szerintem még belefér.Nekem annyi a "szerencsém", hogy a hallóidegek rendben vannak, vagyis azzal közel 0 dB-en hallok, csak a légvezetéses rossz a kiskori irgalmatlan sok fülszúrás miatt. Szóval, öregkoromban is fogok hallani csak a légvezetésen kell segíteni
. -
Catman
aktív tag
Az a helyzet, hogy mára szinte csak a végén fizetendő összegben van eltérés az állami és a magán között, mivel ugyanazok az orvosok dolgoznak mindkét helyen. Futottunk már bele mogorva, bunkó emberbe magánban is, rendszeresen várni kell, hiába időpontra mész, stb. És a másik oldalon simán lehet minőségi ellátást kapni államiban is. Totál lutri az egész...
-
t72killer
titán
Ez Mo vagy UK? mind2 helyen elég vegyes visszajelzések vannak az egészségügyről.
-
t72killer
titán
"A munka jellege valtozik"
Jja. Próbálj meg most szakmán kívülről vagy igazi, iskolát épp elvégzett juniorként bejutni. Kb mint a klasszik mérnöki melóknál, titeket is elért az a korszak, hogy főbenjáró bűnnek számít a lyuk a CV-ben és hasonló ökörségek... -
Dare2Live
félisten
A programozóit mire alapozod?
Mindketten valamennyire benne vagyunk a témában én azt látom, hogy 2024ben totálisan megfordult a piac 2025ben teljesen általánossá vált a nem kell junior majd most már a medior sem. Senior emberek keresnek hónapokig, fél-1évig állást kapaszkodnak a meglévő munkahelyükbe. Mindez nem csak MO vagy EU hanem US...ben is. Nem épp arra utala helyzet, hogy egyre több programozói pozició van. -
axioma
veterán
> ezek az emberek, akik azt hiszik, hogy az ai mindenre jó és minden problémájukat megoldja, akkor is használnák, ha az "ai pszichológusért" fizetni kéne? mondjuk nem 20-at, hanem óránként 10-et?
nem hiszik azt, hogy mindenre jo, es minden problemajukat megoldja, hanem azt hiszik, hogy az adott koltseg mellett jo megoldas -- es biztos, hogy az adott koltseg nem egeszen 0 (vszeg nem 20e/ora, valahol a ketto kozott)
azert ebben az is kozrejatszik, hogy igen nehez az emberi pszichologusrol is megallapitani, hogy jo-e vagy rossz, ha sok honap mire erdemi eredmeny varhato, es az is lehet a masik szemszogebol nezve mas elojelu
-
axioma
veterán
llm != ai, szoval lehet erzelemmentes az ai predikcio (azt nem mondtam, hogh helyes is; mi tobb, amig emberi dontesek is vannak, azok torzitjak az eredmenyesseget az irracionalitassagukkal).
-
t72killer
titán
tömegeknek természetesen nem. Jó vénával rendelkező egyéniségeknek, mint pl Buffett, Soros, stb simán, még meglehetősen alacsony polcról indulva is.
#23138: AI-k fogják egymást gyepálni, természetesen nem csak egy darab. A végeredmény ugyanolyan random hullámzás lesz "irracionális" reakciókkal, mint most szvsz. Ha egy db szuper-AI uralja le a világot, akkor természetesen mindennek IS reszeltek, az nem hagy egy garast se a humán trédereknél, sőt, lehet becsukja az egész világgazdaságot úgy ahogy van, ha úgy tartja kedve.
-
Simia
junior tag
A “felesleges” a másik szempontjából van.
Kb. mint a patkány. Cuki állat, okos is, de megeszi a magtárban a búzát, ezért elpusztítjuk.
Vagy bármi veszélyes állat. Amelyik veszélyes az emberre, azt is elpusztítjuk.Szerintem egy szuperAI szempontjából hasonló a helyzet az emberekkel.
-
Dare2Live
félisten
Saját szempontunkat nézve tönkretesszük a földet.
Az univerzuzm az nem gondolkodik, érez meg amúgy is értelmezhetetlenül nagy... "neki" aztán tökmindegy. Nekünk nem."Ugy beszeltek, mintha lenne valami objektiv/felsobbrendu 'ertelme' az eletnek."
Sok embernek van értelme legyen az neked extrem szubjektív is. Hogy az a 18éves minden nőt m*ni, akármilyen sportot hude élvezve legjobbnak lenni vagy más magasztos vagy elképesztően önző minnél több pénzt rabolni más kérdés.
És persze itt azért nagyon gyorsan el lehet kanyarodni filozófia, hit, nihilizmus... ha nincs főbe is lőhetem magam vonalra.hamár global warming jönnek a 2025ös adatok és mellé rakva 22-23-24et nem értjük, "pánik van". Nem az van, hogy 22/23/24, egy év felfele kileng hanem mind, a korábbi kb lineáris emelkedés gyorsul, exponenciálissá kezd vállni. A Párizsi 1.5C alatt tartani de ha nem akkor csak 2050re érjük el lényegében teljesült és robogunk a +2.5-3C felé ami a permafroszt területek gyorsabb melegedése miatt meg fogja futtatni a folyamatot. (Permafroszt területeken elképesztő mennyiségű "befagyott üvegházhatású gáz" van)
-
Simia
junior tag
-
net91
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
De itt a lényeg, hogy a szolgáltató tudja indítani. Mert neki fontos ez, hogy egyensúlyba hozzá a hálózatot. Erre ideális lenne az elektromos autó töltés mert viszonylag nagy teljesítményt el tud nyelni vagy ha fut éppen fel tud szabadítani.
A mosógép ilyen szempontból nem egy nagy fogyasztó. -
axioma
veterán
beleoregedsz (-oregszunk mi) a nyugdijaskorba? :-) az kicsit javit a statisztikan
-
Ringman
félisten
na de pont hogy nem az állandóságra szavaznak, hanem a radikalizálódásra vagy arra, hogy éljen mindenki úgy, mint a 60-as v 70-es években (trump, brexit, orbán, afd)
-
Ringman
félisten
én sem, de vsz úgy, hogy kognitív képességekhez kötik a szavazatot, a demokrácia nem úgy volt kitalálva, hogy nagy/meghatározó számú olyan szavazóképes egyén van, aki a szellemi hanyatlás különböző fázisaiban van éppen
a funkcionális analfabetizmus × modern technológiával/algoritmusokkal megtámogatott propaganda találkozása ugyanilyen nehéz feladat. (pl. antivax, konteók, uszító kampányok, stb)
-
Ringman
félisten
Ugye a vamok azt erik el, hogy dragabb lesz a szolgaltatas, emiatt a vasarlok elkezdenek alternativak utan nezni. Ha ez a cel, azt ugy is el lehet erni, hogy pl. az allami megrendelok elkezdik elvarni, h mondjuk 2028-tol az uj SaaS dolgok europai felhon fussanak, vagy ilyesmi.
Szoval az aremeles az nem tudom, h mennyire jo otlet.
-
j0k3r!
őstag
"Kínai" módon állnék neki. Sok adófizetői pénz kell (különben senki sem áll neki), több lóra teszünk, tehát verseny van a kezdeti szakaszban, utána meg idővel a befutókkal foglalkozni csak, majd egy idő után teljesen elengedni a kezük, de itt már valószínűleg egy évtizedről is beszélhetünk, mire felfutna egy VALÓDI(!) európai AWS/GCP/Azure alternatíva.
-
kardkovacsi
senior tag
De nem tud bebukni, ha megvamolod oket. Ha egy europai ceg pl. AWS-t hasznal, es radobsz 100% vamot, akkor annyi a vegeredmeny, hogy a ceg 100%-al tobbet fizet (es az megy az allamnak), de nem fog tudni elmigralni az AWS-rol, ergo az AWS bevetele egy fillert nem csokken.
Tehat a vamok sima adoemelest jelentenek abban az esetben, ha nincs helyettesito termek.
Pillanatok alatt kinőnek AWS-hez hasonló cégek. Egyszerűen csak azért nem nőnek ki mert amint egy kicsit is veszélyezteti egy ilyen a kvázi monopóliumukat azonnal megveszik. Lásd Google maps és a Waze. Mellesleg vannak alternatívák csak épp sokszor ezek árukapcsolva vannak és mire versenyjogilag odavernél addigra már késő mert kinyírták a konkurenciát. Lásd régebben a mediaplayer balhét.
-
Ringman
félisten
meg abból, hogy a felső pár ezrelék-százalék visz mindent (egyre kisebb szelete), mindenhol máshol a társadalomban relatív elszegényedés van.
-
travix
aktív tag
Kényszeríteni kell a cégeket az eu átállásra, az amcsi big techet nem fogja lehozni az eu pár év alatt, de lehet hogy soha. Ha viszont már van "elég jó" akkor megszűnik a függőség. Egyébként elég szomorú hogy ilyenen kell gondolkodni mert ahelyett hogy új dolgon dolgozna az emberiség ha már van megoldás 1 problémára így ugyanazt kell minden országnak megvalósítania csak a biztonság érdekében. Észak Korea lesz a világból
-
Ringman
félisten
Ugye a vamok azt erik el, hogy dragabb lesz a szolgaltatas, emiatt a vasarlok elkezdenek alternativak utan nezni. Ha ez a cel, azt ugy is el lehet erni, hogy pl. az allami megrendelok elkezdik elvarni, h mondjuk 2028-tol az uj SaaS dolgok europai felhon fussanak, vagy ilyesmi.
Szoval az aremeles az nem tudom, h mennyire jo otlet.
ha bebukik a meta/google/ms árfolyama, az már egy jó kezdet, ha a trump-donorok portfolioja csökken, akkor lehet lesz változás
---
az hogy a lakosság nem szeret fizetni, az más dolog -
Ringman
félisten
az a helyzet, hogy az ezen való túlzott aggódás csak eszkalációhoz vezet, ukrajna orosz inváziójánál is ugyanez volt a helyzet, túl lassan túl kevés támogatás és szankció volt, az borította a dominókat, azóta bármit meg lehet erőből csinálni, gázai népirtás, trump gyarmatosítási tervei, a nemzetközi jog ment a kukába.
-
Ringman
félisten
-
kardkovacsi
senior tag
Nem a lustaság, hanem az, hogy rettentő magas a költségvetési hiányuk és nagyon versenyképtelen a gazdaságuk.
Nem tudom tudod-e de volt már ilyen euró jellegű dolog a 20-ik század elején, amikor egymás pénzét egy az egyben váltották fix árfolyamon és az olaszok elkezdtek csalni vele, hogy direkt kevesebb aranyat raktak a pénzükbe vagy ilyesmi. Aztán emiatt felbomlott az egész. Zsiday írt talán róla még sok-sok éve.
-
avl
senior tag
magam is így gondolom;
senki nem szolt a lengés "periódusidejéröl" sem, termeszetesen nem szabalyosan allando periodusidejü; nem feltétlenül 1-2 évben, hanem "történelmi távlatokban" akár több száz évben gondolva, pl. mennyi ideig volt rabszolgasag, mennyi ideig volt Jugoszlavia, Szovj.unio; stb. -
aAron_
őstag
Ja, csak furcsa, hogy ennyit ér ez az előny, miközben az AI commodityzálódik, Jensen Huang szavaival élve itt is. Ezt a részét nem fogom sosem megérteni, de mindegy is.
#22262lemusz: Ez egyébként mennyire nevetséges már... 1 éve a meg a kvantum cégeket döntötte be pár mondattal. Milyen az olyan befeketető, aki ez alapján hoz döntést? EMH, itt vagy még?
-
lemusz
addikt
A minap nem értettem miért rallyzott akkorát az SNDK, de mint kiderült akkor meg azt mondta, hogy a memóriagyártók fogják uralni a világot, vagy valami ehhez hasonló...
-
Ixion77
Topikgazda
-
User_2
aktív tag
> Gyakorlatilag az összes autógyártó ölébe hullt ezzel egy kompetens önvezető rendszer az égből.
Dehat nem, mert volt mar ilyen a multban is (openpilot). Ket okbol:
- minden egyes ujabb 9-es megegyszer annyi munka, mint az eddigiek (e.g. ha a 99%-os megbizhatosag 1 ev munka, akkor a 99.9% az 2 ev, a 99.99% az 4 ev, stb.) -- nyilvan ez csak ilyen okolszabaly
- az OSS nem ugy mukodik, hogy mostantol aztan mindenkie egyformanready to use autóipari terméket mutatott be,
https://youtu.be/Sz3r45ZvfXk?t=215
3:35-től -
julius666
addikt
-
forumpista
aktív tag
Csak akkor ne vizionaljuk azt hogy par ev mulva mindenhol is robot taxik fognak kozlekedni (es az auto piac meg osszeomlik). Mert akkor igenis valid erv.
Jelenleg az egesz techdemo szintjen van, par amerikai varos par agyonra felterkepezett keruleteben mukodik, es ha elmegy a keruletben az aram leall az egesz.
Mondjuk ugy hogy a budapesti taxisoknak nem ez miatt lesznek remalmaik a kovetkezo 20 evben
-
t72killer
titán
> már az Európai se
Dehogynem, csak oriasi az igeny mostmar rajuk. Konkretan a fapadosok tettek lehetove, hogy pl. kamionsoforoket meg hasonlo munkasokat ide-oda reptessenek heti rendszeresseggel a cegek. 5x annyian repulnek, mint par evtizeddel ezelott.
> "Attól, hogy lettek fapadosok nem lett olcsóbb a transzatlanti repülés."

https://www.telegraph.co.uk/travel/travel-truths/far-have-fares-really-fallen-since-golden-age-flying/
Izé, '81ben hol voltak még a fapadosok
? '55-től '81ig az ábra szerint kevesebb, mint hetedére csökkent az ár. #22045: +1.Manapság egy EDI-BP jegyért képes elkérni ennyit a Ryancsóróair, ha kellemetlen időszakban kapja el az ember nyakát és ugye csomagot is tenne fel, ami a klasszik légitársaságoknál alapszolgáltatás volt.
-
kardkovacsi
senior tag
> már az Európai se
Dehogynem, csak oriasi az igeny mostmar rajuk. Konkretan a fapadosok tettek lehetove, hogy pl. kamionsoforoket meg hasonlo munkasokat ide-oda reptessenek heti rendszeresseggel a cegek. 5x annyian repulnek, mint par evtizeddel ezelott.
> "Attól, hogy lettek fapadosok nem lett olcsóbb a transzatlanti repülés."

https://www.telegraph.co.uk/travel/travel-truths/far-have-fares-really-fallen-since-golden-age-flying/
Szerintem volt egy általános repülés árcsökkenés trend meg a fapadosok megjelenése...valamikor a 2000-es évek elején, közepén. Na az pont nincs rajta ezen a charton, ezért nem tudjuk eldönteni belőle az igazságot.
-
opr
nagyúr
Ezért írtam, hogy karakterizacios tesztek, verifikacio, stb. Sokkal-sokkal kevésbé fontos a stílus, ha a viselkedés 1) rögzítve van 2) a rögzítés (=tesztek, stb) ember által könnyen olvashatók.
Szerintem itt is mondtam már többször, hogy programozókból hosszútávon csak az marad, aki érti az embereket.Jah, amit irtal, az nagyon jo. Oszinten szolva en meg nem is lattam eloben review-ra hasznalni AI-t (ok, probat lattam, de az katasztofalis volt), ezert lepett meg, hogy ennyire hasznos is tud lenni. Tesztek, egysegsugaru kodolas, fast prototyping-ban lattam eddig csak a hasznat. Amit fentebb irtal, azt mindenkeppen ki fogom probalni, baromi jol hangzik a modell is meg a hasznalati mod is.
-
forumpista
aktív tag
> Ez a megtakaritas csak elmeleti, mert nem tudjuk az AI valos koltsegeit.
Azt fejtegettem, hogy ha az AI koltsege nem eri el a munkaber felet, akkor (megitelesem szerint) a mai szinvonalon is rentabilis lehet.
> Pl a mi cegunknel is van claude elofizetes ami 150 dollar per kopf per ho (ceges) es mar most sem kap mindenki, mert az latszik hogy nagyon sokaknal minimalis a hozzaadott ertek de cserebe fixen fizeted a havidijat.
Akkor meg valoszinuleg az adopcio nagyon korai fazisaban vagytok, mert gondolom az atlag koltseg / ember az valahol 4000-8000 dollar kozott van, tehat az AI nektek kevesebb, mint 3% teljesitmenynovekedest okoz. Az tenyleg eszrevehetetlen, eleg meglepo ez.
(Ha meg tobb, mint 3%-ot, de nem veszik meg mindenkinek, akkor csak inkompetens a vezetes.)
Ami bele fog turni a datacenter-epitok profitjaba, az a lokalis modellek. Nem az, hogy az AI nem hasznos, hanem hogy a self-hostolt (open) modellek is 'eleg jok' lesznek. Hal'istennek Europaban is van ebbol eleg jo (Mistral).
Az a tapasztalatunk hogy a legtobb fejleszto meg mindig ugy hasznalja mint egy okos stackoverflowt, a webes feluleten kerdezget tole… Erre meg az ingyenes valtozatok is teljesen elegek.
Keves fejlesztonk az aki elkezdi rendesen konzolbol, atadva a kodhalmazt, promptolni, kodot iratni vele 0-rol, lespecifikalni neki a feladatot stb.
Az en meglatasom hogy a fejlesztok reszerol van egy masszivabb ellenallas, de ez lehet csak a mi cegunknel van igy.
Hozzateszem, en azt latom hogy valojaban nem is annyira a fejlesztok kezeben lenne jo helyen. Mert amennyire en latom, az egesz hatekonysaga abban rejlik hogy mennyire tudsz neki jo specifikaciot irni meg jol lebontani a feladatot kisebb reszekre es ebben altalaban nem a fejlesztok a jok.
A legtobb fejleszto pont abban jo amiben az AI is, kodot irni.
De rendszerszinten atlatni, terveztetni, jo speckot irni leginkabb csak a seniorok meg a leadek kepesek, ok meg mondjuk kb. a 10%-a a fejleszto gardanak (es naluk latjuk azt hogy triplazodik a teljesitmeny) -
Catman
aktív tag
En ezt nem latom problemasnak, ha a 100%-os produktivitasnovekedest nezem. Ha alig hibazna, akkor ennel sokkal tobbet dobna a termelekenyesegen. Az emberek is hibaznak, es pl. szoftver eseteben ezert is csinalunk rengeteg automata tesztet -- mert hibazunk. Az AI generalt szoftvert is tesztelni kell, at kell nezni, stb., de meg ezzel egyutt is extrem sokat segit. Adaptalni kell a workflowt, termeszetesen -- velemenyem szerint a (formalis) verifikacio, a TDD, a karakterizacios teszteles eloterbe fog kerulni, illetve kellenek modszerek arra is, hogy ne kelljen betolteni a kontextusba pl. a toolok kimenetet. Ezek mind megoldhatoak az LLM-ek mai szinvonalan.
Mondok mas peldat: egy komplex kodbazisba berakott 15000 soros valtoztatas (komplett feature) atnezese sok napig tart egy embernek. Az AI meg 3 perc alatt atnezi, es rendkivul szofisztikalt hibakat talal idonkent. Nyilvan kell melle az ember, de rengeteget segit.
(Most lattam epp egy ilyet, hogy eszrevett valami inkonzisztenciat egy nem trivialis allapotgepet megvalosito, tobb szolgaltatason ativelo tranzakciokezelesben, es be is irta, hogyan kellene kijavitani -- es stimmelt. Sok ezer euronyi mernokorat sporolt meg.)
Sokan azt gondoljak (inkabb: abban remenykednek), hogy az AI akkor lenne hasznos, ha kompletten kivalt egy embert. Nem valt ki, hanem augmental; bizonyos dolgokban jobb, masban rosszabb, mint a legtobb automatika. Az, hogy idonkent hallucinal, nem teszi alkalmatlanna mindenre, csak figyelembe kell venni. (Ahogy az embernel meg azt kell figyelembe venni, hogy idonkent rossz napja van, stb.)
Az AI review-t mi is most vezettük be a projekten, és erre tényleg nagyon hasznos. Olyan dolgokat vesz észre, amin az emberi szem elsiklik.
És teljesen egyetértek azzal, hogy nem fogja az embert teljesen kiváltani, inkább a hatékonyságot, rendszerek komplexitását fogja növelni.
-
opr
nagyúr
> De emellett se látom, mi az az üzleti modell
En sem latom, de ebbol nem tudom levonni azt a kovetkeztetest, hogy nem letezik, elsosorban azert, mert ha valaminek van erteke (es jelen helyzetben van), akkor altalaban van modszer arra, hogy abbol uzletet lehessen csinalni. Viszont siman benne van, hogy ezt pl. nem az OpenAI fogja kitalalni (es ha nem, akkor az oriasi hullamokat fog verni, mert szenne van leverage-elve).
> Továbbra is a dotcom párhuzamot látom.
En azert nem egeszen, mert 1) mindenki latta mar a dotcomot, es pont ugyanabba a folyoba ketszer nem szoktunk lepni 2) a top cegek fossak a penz. Nyilvan a Coreweave meg a tarsai eleg rizikosak.
> Ez melyik modell volt?
A konkret peldaban szereplo szolgaltatas a Gemini Code Assist Enterprise. (Alapvetoen Gemini Pro 3 modell van alatta, de valahogy annyira okosan van promptolva/hangolva, hogy kb. az esetek tobb, mint feleben abszolut hasznosak a talalatai, ami nagyon jo arany.)
Köszi, erre rá fogok nézni. -
forumpista
aktív tag
Ugy saccolom, hogy csak a szoftveriparban evi tobb trillio dollar a berkoltseg. A mai technologiai szinten -- ha az AI modellek semmit nem fejlodnek, csak a korulottuk levo integraciot takolgatjuk meg egy kicsit -- legalabb 50%-a kivalthato a szoftverfejlesztoi munkaknak AI-val, vagy mashonnan nezve legalabb dupla hatekonysagot ad az AI. (Ez egy nagyon-nagyon konzervativ becsles.)
Csak ebben az egy iparagban trillio dollaros erteket tud adni az AI evente, ha most megall a fejlodes. En sem tudom, hogy pontosan hogy lesz ez monetizalva, de meglepne, ha ki lenne dobva.
Ez a megtakaritas csak elmeleti, mert nem tudjuk az AI valos koltsegeit.
Most persze hogy duborog, mert nehany tiz dollarert a hulyenek is megeri lecserelni ra a dolgozoit.De ha elfogy a befektetoi penz es kellene vegre penzt is termelni, akkor lehet kiderul hogy nem 20 dollar per ho per fo amit a tovabbiakban fizetni kell hanem 20 ezer dollar per fo per ho…
Kidobva nyilvan nem lesz de nem is lesz esz nelkul hasznalva.
Pl a mi cegunknel is van claude elofizetes ami 150 dollar per kopf per ho (ceges) es mar most sem kap mindenki, mert az latszik hogy nagyon sokaknal minimalis a hozzaadott ertek de cserebe fixen fizeted a havidijat.
Na most ha 1500 dollarba vagy 15 ezerbe kerulne havonta per fo, akkor lehet csak az a 2-3 ember kapna akinek valoban triplazza a hatekonysagat -
opr
nagyúr
En ezt nem latom problemasnak, ha a 100%-os produktivitasnovekedest nezem. Ha alig hibazna, akkor ennel sokkal tobbet dobna a termelekenyesegen. Az emberek is hibaznak, es pl. szoftver eseteben ezert is csinalunk rengeteg automata tesztet -- mert hibazunk. Az AI generalt szoftvert is tesztelni kell, at kell nezni, stb., de meg ezzel egyutt is extrem sokat segit. Adaptalni kell a workflowt, termeszetesen -- velemenyem szerint a (formalis) verifikacio, a TDD, a karakterizacios teszteles eloterbe fog kerulni, illetve kellenek modszerek arra is, hogy ne kelljen betolteni a kontextusba pl. a toolok kimenetet. Ezek mind megoldhatoak az LLM-ek mai szinvonalan.
Mondok mas peldat: egy komplex kodbazisba berakott 15000 soros valtoztatas (komplett feature) atnezese sok napig tart egy embernek. Az AI meg 3 perc alatt atnezi, es rendkivul szofisztikalt hibakat talal idonkent. Nyilvan kell melle az ember, de rengeteget segit.
(Most lattam epp egy ilyet, hogy eszrevett valami inkonzisztenciat egy nem trivialis allapotgepet megvalosito, tobb szolgaltatason ativelo tranzakciokezelesben, es be is irta, hogyan kellene kijavitani -- es stimmelt. Sok ezer euronyi mernokorat sporolt meg.)
Sokan azt gondoljak (inkabb: abban remenykednek), hogy az AI akkor lenne hasznos, ha kompletten kivalt egy embert. Nem valt ki, hanem augmental; bizonyos dolgokban jobb, masban rosszabb, mint a legtobb automatika. Az, hogy idonkent hallucinal, nem teszi alkalmatlanna mindenre, csak figyelembe kell venni. (Ahogy az embernel meg azt kell figyelembe venni, hogy idonkent rossz napja van, stb.)
Ez melyik modell volt?
Amúgy igen, ezt kéne belátni, hogy az AI mint olyan, az egy nagyon hasznos eszköz tud lenni, de pontosan annyira váltja ki az embert, mint a collostok a kőművest. Tehát mint extra cucc, ami segít, baromi jó. Nem lepne meg, ha 10 év múlva ugyan olyan alap lenne cégeknél a létezése, mint ma az atlassian toolkit.
De emellett se látom, mi az az üzleti modell, ami visszahozza a sok ezer milliárd dollárokat, amik csak az infrastruktúra építési költségei. És akkor üzemeltetés, fejlesztés, infrastruktúra tech szinten tartása az még benne sincs a képletben, csak az egyszeri építési költség.
Továbbra is a dotcom párhuzamot látom. Rohadt hasznos lesz, át fogja alakítani az életünket, prioritásokat meg ezer dolgot, kb lehetetlen ezt most látni, pont, mint az internet meg a hozzá kapcsolódó szolgáltatások. Csak előtte lesz egy orbitális pofáraesés is.
Ui: mondjuk arra kíváncsi leszek, hogy ha a cégek az AI miatt nem hajlandóak felvenni és képezni junior meg mediorokat, akkor mégis mit gondolnak, honnan fognak jönni a seniorok?
-
Catman
aktív tag
Ugy saccolom, hogy csak a szoftveriparban evi tobb trillio dollar a berkoltseg. A mai technologiai szinten -- ha az AI modellek semmit nem fejlodnek, csak a korulottuk levo integraciot takolgatjuk meg egy kicsit -- legalabb 50%-a kivalthato a szoftverfejlesztoi munkaknak AI-val, vagy mashonnan nezve legalabb dupla hatekonysagot ad az AI. (Ez egy nagyon-nagyon konzervativ becsles.)
Csak ebben az egy iparagban trillio dollaros erteket tud adni az AI evente, ha most megall a fejlodes. En sem tudom, hogy pontosan hogy lesz ez monetizalva, de meglepne, ha ki lenne dobva.
A legynagyobb gond továbbra is a megbízhatatlansága. És nem tudom, ki fogják-e tudni küszöbölni.
-
kardkovacsi
senior tag
Te mit fejlesztesz, milyen IDE-ben, milyen stackel milyen cégeknél, kíváncsi vagyok miért gondolod ezt?
-
emvy
félisten
(Ja, ezt azzal egyutt is igy gondolom, hogy a jelenlegi AI-nak nevezett dolog egy szuper fejlett autocomplete - de egy szuper autocomplete lehet nagyon ertekes.)
-
torma99
aktív tag
-
Fandango
veterán
-
User_2
aktív tag
oké, köszönöm, valóban,
megvádolatam a kinát,
de úgy tűnik a stargate projekt jött elő az igénnyel és adta az első lökést októberben.
így a trump hatás vagy nincs vagy nem úgy, ahogy először gondoltam -
Simia
junior tag
Ebbe barki berakhat mondjuk 1 millio eurot?
Persze hogy nem, nem is alternatívának említettem, hanem benchmarknak.#21895 Vision
10-15 éves távon 4% reálhozam a FIRE kollégáknál? Biztos?
4%-os éves kivétet szoktak emlegetni, hogy azzal sosem értéktelenedik el a tőkéd. Másképpen úgy szokták ezt megfogalmazni hogy az éves költésed 25x-ét tedd félre.
Én ebből következtettem, hogy a 4%-os reálhozamot célozzák hosszútávon. -
Simia
junior tag
Babakötvény 3.0% reálhozam 0 kockázattal.
Tényleg annyira jó HUF-ban a 4.6%?
Lehet én ülök fordítva a lovon, de a 4% reálhozamot a FIRE kollégák passzívan minden kérdés nélkül elérhetőnek tekintették egészen a közelmúltig...
#21890 t72killer
Gondolom a Citadella HUF árfolyama és az infla közti különbség évesítve.
(a 4.6% azt hiszem a Citadellára vonatkozott, azt én költöttem hozzá hogy a "karrierje alatt") -
Ringman
félisten
igen, ez így van, jövőre kell új gép cad-hez/fea-hoz, előre kellett hoznom a ram-vásárlást, így is felmenő ágat kaptam már el, de ez van, majd le kell vernem az ügyfeleken
(ha sikerül persze, más vállalkozási többletköltségnél is ez a kérdés) -
t72killer
titán
Így van pontosan. Amikor ugye a bánya ment, ha bányásztál, akkor megvetted 3000 dodóért is a VGA-t, mert 1év alatt tisztán behozta az árát (vagy nem, de ez ugye a vállalkozás rizikója).
-
t72killer
titán
Simán. Főleg, ha a bitpüfölőnél beleszámoljuk, hogy napi 2 órát kell a melóhelyre ingáznia, neki is üzemeltetni kell egy járgányt, aminek nemhogy nem írhatja le a költségeit, de még adózzon is utána, és "apróság", hogy ahol karriermókuskodni lehet, ott kb 2-3x annyiba kerül egy lakóingatlan több a council tax, drágább a bölcsi, stb-stb.
Nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy egy házfestés (4-5k fontos taksa annyi munkáért amit asszonnyal ketten kb 4 nap alatt, <300 font anyagköltséggel összedobtunk) bevételéből ne maradjon meg tisztán 1k font/ 1nap összesített munkaidő ("utazás", fészbúk-profil karbantartása, stb-stb).
Az ügyfélvadászat meg a mi környékünkön valószínű nem egy atomfizika-szívsebészet bonyolultságú feladvány, mert konkrétan a fenti festőfeladatot is azért csináltuk végül mi, mert hiába könyörögtem 4 szakinak, több hónapos igérgetés után is b.sztak eljönni dolgozni. Lehet, hogy nincs annyi pénze, mint a sen.jav.dev.-nek, de ennek max három okát látom: vagy átb.szták az ügyfelei - amiről én, mint normális vásárló nem tehetek, vagy havi 5 nap melót vállal be, amiből kifutja kajára és kokóra, vagy a munka jellegénél fogva szezonális és a 3 "nyári" hónapban keres meg 12 hónapra valót, 9 hónapot meg valahol a Bahamákon lebzsel vagy drogozik a TV előtt.
Telefont felvenni?? Izé, te nem itt élsz
?Lehet a nagyvárosi részeken van komolyabb verseny és értelmesebbre jön ki egy-egy szaki-tranzakció, de itt "PR"-ra a kisujjukat se kell mozgatni. Ha valakiről kiderül, hogy el is megy megcsinálni a munkát és a végeredmény nem omlik a kuncsaft fejére, azért sorban fognak állni.
-
julius666
addikt
Ja, hát COVID alatt az ismerőseim nagy része nekem is viccelődött(?), hogy inkább lerakja a villanyszerelőit aztán majd dől a lé, de aztán nyilván egyikük se csinálta meg.

És akkoriban tényleg dőlt a lé, azt gondoltam akkor majd rengetegen tényleg nekiugranak (már nem az ismerőseim, hanem általában).
Azoknak viszont már a piacra kellett volna kerülniük. Most, hogy inkább stagnálás van melók terén, kétlem a semmiből nagy roham lenne ilyen képzések irányába, főleg ha a pénzeső alatt se volt rá ingerancia. A magyarnak is általában véve azért büdös a fizikai munka, jóval kevesebb pénzért is akár elücsörög inkább irodában. (És joggal, én is inkább gombokat nyomogatok, mint hogy építőiparba keveredjek fogyatékos megrendelők meg ön és közveszélyes lumpen melósok közé)
-
julius666
addikt
Például rengetegen csináljak most villanyszerelő képzést, ami azt mutatja nekem, hogy nem lesz jó befektetés.
Erre valami forrás? Elmúlt években (5+) az elszállt bérek hatására én is arra számítottam ez lesz, aztán a piac másik oldalán állva nem sok jelét látom (pont héten volt horror sztori családban villanyszereléssel kapcsolatban)
-
buherton
őstag
-
Ringman
félisten
vsz. azért pont a villanyszerelést, mert az egyik fizikailag legkevésbé megterhelő építőipari meló.
vsz. a kódipari szakmunkások és a corporate töltelék-menedzseri/szaktanácsadói/egyéb pozik lesznek, akik word-salad munkáját tudja az ai is szállítani elég jó százalékban
-
j0k3r!
őstag
A GCP nagyon jo abban, hogy amit iger, az mukodik. Nagyon leegyszerusitve: ha mondjuk krealsz 100 k8s clustert, akkor 100-bol 100 letre fog jonni. ACS-en csinalsz 100-at, akkor lesz 1, ami valami hibara fog futni. Papiron mindegyik tud mindent. Ez lehet, h most epp valtozott
, de kb. igy tudom illusztralni. Haha, nem egy rossz érv
-
j0k3r!
őstag
Igazabol onnan indult a dolog, hogy milyen cloudot valasszon a ceg maganak. Ez nem mostanaban volt, es akkor politikailag az Azure lett volna a legegyszerubb, masodsorban az AWS, es vegul en GCP-t valasztottam. A nagyon konzervativ iparagban az elso evben ment a kopkodes sokfelol, aztan mostmar mindenki ugy latja, hogy ez volt a legjobb. A Gemini is ilyesmi volt, nyilvan neki kell esni az AI-nak igy vagy ugy, de azon kivul, hogy jo-e a modell vagy sem, csomo egyeb oldala is van ennek, pl. generalt tartalom biztonsagossaga (mekkora esellyel fogsz mondjuk olyanba belefutni, hogy esetleg valaki perelheti a cegeteket licensz-sertes miatt), vagy hogy pontosan milyen garanciak vonatkoznak a te informacioid biztonsagara, vagy hogy idovel hogy fog valtozni a modellek arazasa. En kb. masfel evvel ezelott ugy gondoltam, hogy alacsony a valoszinusege annak, hogy a Gemini 2027 kornyeken nem lesz benne top 3 legjobb ar/ertek aranyu szolgaltatasban, szoval erre kezdtem tolni a ceg szekeret. Ezt elsosorban onnan gondoltam, hogy ket iranybol lattam rovidtavon jovedelmezonek az AI-t: szoftverfejlesztes es irodai munkafolyamatok. A szoftverfejlesztesi segedletek viszont 'race to the bottom', mar lokalis modellek is iszonyat jok tudnak lenni, de irodai munkafolyamatokban az integraciok a lenyeg, es ebben jelenleg a G es az MS rendelkezik szolgaltatassal. Az MS-ben hiszek, mint penztermelo ceg, de nem szeretnem az o szolgaltatasaikat hasznalni.
Köszi

Nálunk is AWS és Azure között ment/megy a variálás, pontosabban van mindkettő, viszont GCP sosem merült fel, mint valós alternatíva - ez adódhat egyébként a dolgozók skillset-éből is. Papíron persze minden cloud agnostic
Miben látod a GCP előnyeit a másik kettőhöz képest? -
j0k3r!
őstag
-
Dendytv
senior tag
-
kraftxld
félisten
-
t72killer
titán
Ráadásul ez ugye dollárban van, USD/HUF 2024 szept: 355 (lokális mélypont egyébként), 2025 szept: ~333, azaz a fentiekből magyar szemmel/forintra átszámítva egyedül az első 3-4 tétel produkált egyáltalán pozitív inflát

Más: beszállnak az intézményi befektetők (Kobeissi). Szokatlanul későn?
-
t72killer
titán
Ha erre tudnám a pontos választ, akkor én taníthatnám Buffett bá't valuation-re, de pongyolán fogalmazva valahol a book value és a 100éves átlag P/E által projektált szám között lehet a "materiális érték".
"Miert realisabb az alacsonyabb arfolyam, mint a magas?"
Ha van egy autód, mi a reális értéke? az, amit az Arnold Clark (nem UK lakóknak: nepper) a hasonló km-számú, állapotú verdáért kér, vagy az, amit a biztosító kifizet, ha rommátörted?
Vagyonelemként a reális kilépési forgatókönyvekkel kell számolni, ami bizony lehet egy mackó alja is, ha épp úgy hozza az élet - és attól, hogy "30évre tervezünk", 30év múlvára is tartogathat érdekes dolgokat az élet és a piac.ON: MSFT ismerkedik az 500 dodó alatti világgal, különösebb rossz hírét nem láttam (igaz, csak a tradingview-s hírfolyamot nézem épp - ezt pl én kifejezetten pozitívnak érzékelem)

-
Ixion77
Topikgazda
Ez alapján ez a kimutatás nem sokat mond, tekintve hogy akár a világ leggazdagabb emberei is kerülhetnek a legalsó decibilisbe. Mivel ugyebár bankbetétben nem tartanak semmit, értékpapírban sem feltétlenül sokat, ellenben van óriási hitelük, amiknek a fedezete a tulajdonukban levő (tőzsdére be nem vezetett) multinacionális cég értéke.
(Akinek nem lenne világos: így kerülik ki az adózást. Egész életükben "hitelből élnek".)
-
t72killer
titán
> Sőt, ott tartunk, hogy az osztrák értelmiségi ha elég jól összeszedte magát, otthagyja az egész sz.rkupacot és leköltözik Thaiföldre, Malajziába, stb, ahol a tőke és egyéb jövedelmeire töredék adót kell fizetnie, töredék áron kapja a szolgáltatásokat-javakat + jobb az idő.
Nagyon keves ember akarja es tudja ezt meglepni. Persze, alacsonyabb az ado, de
- nem az anyanyelveden beszelsz
- otthagyod a teljes szocialis halodat, barataidat, csaladodat
- egeszsegugy gyengebbAz adatok is azt bizonyitjak, hogy amit irsz, teljes fantazmagoria. Kb. 3000 osztrak expat el tartosan Thaifoldon. Ennek gondolom egy kis reszeg nevezheto 'ertelmiseginek', szoval evi nehany tucat osztrak ertelmisegi megy oda.
3000-re nem is számítottam, ha így van, az az osztrák lakosság majd 4 ezreléke egyetlen célországban. Az expat társaságokban az értelmiség szvsz felül van reprezentálva (legyen pénz lóvéra + szervezőkészség sem árt).
Nyelv: ha elég pénzed van: angol.
Szocháló, barátok: igen, ez valós probléma, bár kb 6-700ezer magyart se tartott vissza, köztük minket sem.
Egészségügy: meglepődnél, hogy a maláj vagy thai egészségügy mennyire penge, ha jól intézed a dolgaidat. Az osztrákkal szemben mondjuk lehet kérdőjeles, de a britek már ódákat zengenek róla.TLDR: az embergyárakból történő bevándorlás volt a téma: ez a modern világban azonos a társadalmi szintű gettósodással. Márpedig gettósodott-lecsúszott társadalom semmiben sem előrelépés az elöregedőhöz képest, egyszerűen "A" problémát kicserélünk "B"-re (és bejön még "C", "D" + "E"...). Ha a bevándoroltatás lenne a nonpluszultra megoldás, akkor ma Japán éhezne és nyomorogna, UK pedig lekörözné Svájcot + Szingapúrt gazdasági-társadalmi szinten. Én ezt nem látom.
-
Vision
veterán
Tehát ha valakinek van 50 milliója likvid pénzügyi eszközben, mellette 150 millió jelzáloghitele, akkor a nettó pü. vagyona -100 millió? Jól értelmeztem? Ezek alapján mennyire alkalmas ez a mutató önmagában bárminek a jellemzésére?
-
Simia
junior tag
-
Drizzt
nagyúr
-
Ringman
félisten
-
kraftxld
félisten
-
Ringman
félisten
simán hihető, itt szerintem a topik jó része él buborékban, az ország nagy része megdöbbentően szegény, legjobb esetben van egy több 10 (vagy 100+) milliót érő ingatlanja, de érdemben nem tud/akar félrerakni.
szerintem nettó pénzügyi vagyont figyelembe véve még rosszabb a helyzet.
-
t72killer
titán
Az infók teljes tárházával rendelkező politikai-gazdasági döntéshozók számára is kb olyan szinten racionális, mint az időjárás egy 1970-80as években dolgozó meteorológusnak. Megvannak az adataik-infóik, vannak modelljeik, de hogy az egész milyen formában fog lecsapódni, még számukra is sztochasztikus. Nagyon rövid távon tudnak (maguknak) előrejelezni, lásd az áprilisi rövid lejáratú opciós bulit. Viszont Trampliék benfentes trade-jei is jellemzően a "fogd a pénzt és fuss" elven zajlanak, órákon belül veszik is ki a profitot - mert a másnap már bizonytalan terület.
-
Dendytv
senior tag
-
julius666
addikt
Nem egeszen, azert. Az amerikai fogyasztasra kivetett ado, aminek ennelfogva massziv hatasa van a termelokre is. Ha pl. neked van egy vegyesboltod egy magyar kisvarosban, akkor az AFA-emeles elvileg nem teged erint, de megis erint, hiszen csokkenni fog a fogyasztas. Szoval az exportalo orszagok is fizetik, igy vagy ugy.
+1. A vám az a fogyasztási adó, amit nagyrészt a külföld fizet. Főleg ilyen jelentős piacoknál, mint az USA.
Egyébként nem teljesen értem azokat, akik még mindig a vámcirkusz előtti mantrákat ismételgetik. Azért van a hátunk mögött fél évnyi konkrét tapasztalat már, eddig nem úgy tűnik, beváltak volna a nagy inflációs félelmek. Egyszerűen az érintett szektorok visszavettek a COVID után bődületesen elszállt nyereségeikből.
Verseny van, a kereslet meg már nem olyan rugalmas mint a COVID utáni mánia idején, hogy lenyeljen jelentős áremeléseket.
-
Ringman
félisten
-
t72killer
titán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Gumi és felni topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Call of Duty: Modern Warfare II (2022)
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Robot fűnyírók
- E-roller topik
- Óra topik
- További aktív témák...
- Mac Pro 6,1 2013 Late
- GAMER PC! i7-14700 / RTX 5080 / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 1000w Gold / BeszámítOK !
- ASUS ROG Strix SCAR 16 / Ultra 9 275HX / RTX5090 / 32GB / 2TB NVMe! BeszámítOK
- 27% - Corsair RMx Series RM1000x 1000W 80 PLUS Gold (CP-9020271-EU) Tápegység!
- White AM4 félkonfig! ASUS ROG B550-A + Ryzen 9 5950X BOX + 32GB DDR4 3600Mhz CL17
- Samsung Galaxy A15 / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia /
- 238 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4070
- Új és újszerű 13-14 Gamer, üzleti, 2in1, X360 Touch készülékek nagyon kedvező áron! Garancia Számla!
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Eladó egy honor magic v2
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

:

. A -20 szerintem még belefér.
.

? '55-től '81ig az ábra szerint kevesebb, mint hetedére csökkent az ár.

Ixion77