- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
, nem kis szórás, a Russell a gyengébbek között van ezekszt, az MSCI-vel karültve uralja a táblázat alsó felét. A CRSP tűnik a legcombosabb szereplőnek, találtam is rá ETF-t
-
avl
senior tag
válasz
t72killer #18197 üzenetére
Merriman-nal eleg sok talalhato SCV-k kapcsan, pl. [best-in-class-etf-recommendations]
ez korabbi cikk: [link] -
-
avl
senior tag
válasz
PredatorZoli #18194 üzenetére
ehhez egy ábra Merriman-töl:
-
PredatorZoli
senior tag
válasz
t72killer #18191 üzenetére
A small capek hozameloszlása historikusan olyan, hogy hosszú átlagos vagy átlag alatti periódusok után jelentkezik egy-egy rövid ideig tartó, kiugróan magas hozamú időszak és ezen időszakoknak az átlaga, összessége eredményezi csak a hosszú távú piaci felülteljesítést (ezért évtizedes távon is alul tudja múlni a piacot). Akinek ez a tényállás nem elfogadható, annak nem javasolt small capbe fektetni.
-
2018 környékén totál lemaradt a US small cap, gyakorlatilag az elmúlt 3évben nominálban(!) sem termelt az index profitot, mi történik
?
-
Simia
junior tag
válasz
bandus #18185 üzenetére
Ez mondjuk igaz... máramennyiben kijön az oktatás teljes költsége a diákhitelből.
Az átlagos diákhitel és az átlagos oktatás költsége közti különbség alapján egyébként nem ez a helyzet, de az tény hogy a szülőknek sokkal kevesebbet kell kiköhögni, ha a gyerek vesz fel hitelt...Mindenesetre az eredeti kérdéshez tartom, hogy a törlesztés újraindítása szerintem csökkenti majd a növekedést.
-
User_2
tag
nvda ma megint nagyot ígért, x0 mrd $ költést / akármi (talán factory vagy negyedév), ami nekik bevétel lesz. és már nemcsak chip-ekről beszél, hanem kulcsrakész, vezetékelt telepekről.
nem tudom a nagy AI cégek hogyan csinálják, ha a régi vasakat eladják és így csak a régi-új vasak árkülönbözete jelenik meg költségként náluk, akkor az inkrementál teljesítmény növekedés nagyobb, mint a költség növekedés.
ha eladják a régi vasakat, vagy akárcsak kiszervezik bérelhetőnek, - ami valószínűbb - akkor az alsóbb tier AI cégeknek belépési szint csökkenést jelent és emeli az egész szférát. -
válasz
kardkovacsi #18187 üzenetére
Ennyi. Ha mindenáron menni akarnak, nem állok az útjukba, shortocska kiütve. Pedig Powell vasárnapi kijelentéséből (vám-nodeal lehetőségek) is gondoltam, h lesz valami. De úgy tűnik, még a wall of worry-ból is kifogyott a worry, mindenképp ATH-t akarnak.
-
kardkovacsi
senior tag
Eddig tartott a leminősítés hatása.
-
válasz
kardkovacsi #18183 üzenetére
Pontos számot nehéz meghatározni, mert egy jó burkoló esélyesen ott is többet keres, mint egy tanár.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
bandus #18180 üzenetére
Nem a diplomás fizetéssel kell összehasonlítani hanem a különbözettel. Szerintem itt megy félre a számításod. Tegyük fel az egyén keresne mondjuk 50e dollárt per év és a diplomával ez lesz 65e (ez az amire kellenének pontos számok, a különbözetre). Akkor évi 15e a növekmény, ennyi a diploma hozzáadott értéke. Ha 150e a diploma költsége már akkor a határon mozog mert a kamat (+ egyéb opportunity cost) sokat elvisz. Ha meg mondjuk 50e akkor meg igen.
A fenti számok exhas számok, csak a szemléltetés miatt írtam de jól mutatja, hogy nem véletlenül mondogatják ezeket, mert a gyengébb egyetemek is 30-40e dollár per évbe kerülnek. -
Simia
junior tag
válasz
bandus #18180 üzenetére
Ha csak diplomásnak lehet diplomás a gyereke, akkor az maga a probléma.
Szerk: persze ha elfogadjuk, hogy úgyis csak a gazdagok mennek egyetemre, és a gazdagok gyerekei meg simán kifizetik a diákhitelt, akkor a diákhitel-törlesztés újraindítása már nem jelent új issuet... -
kardkovacsi
senior tag
válasz
stingy2 #18174 üzenetére
Még ha nem tudott információt is írsz vagy olyat ami nincs igazán a közvéleményben akkor is mindegy, mert ha a piac felfelé megy izélheted.
Mondok én neked, Tesla:
Kínai (legnagyobb Tesla piac) heti biztosítás regisztrációk. Q2-ben már volt új Model Y. Azaz az új modell sem fogy. Erre ment 17%-ot az elmúlt napokban a Tesla
Holnap jön ki a következő heti, ha az is gyenge lesz akkor ez a mostani nem csak egy "kilógó" adat volt. -
Simia
junior tag
válasz
bandus #18177 üzenetére
Csak hogy ne a levegőbe beszéljünk:
Az átlagos oktatási költség 99.417 USD volt 2018-ban, gondolom ez azóta jelentősen nőtt (inflation calculatorral számítva 127.007, de simán lehet hogy az oktatási szolgáltatások inflája nem ugyan az mint az átlag).
Persze ez nem éves adat, hanem teljes többéves költség.
A median household income 2023-ban 80.610 USD.
Tekitve hogy ez nem a disposable incomeról volt szó, és arrafelé mindenért IS neked kell fizetni, két gyerekre ezt nagyon soknak gondolom... -
válasz
kardkovacsi #18159 üzenetére
nem olyan nehéz rákeresni az usa tandíjakra meg a fizetésekre sem.
-
-
stingy2
senior tag
válasz
t72killer #18154 üzenetére
Ok, és ezt hogy játszod meg? SPY short? Honnan? Stop? Célár?
Az a baj, hogy amiket többen is beírtok, már köztudott dolog. Az információ, amit mindenki ismer, nem termel pénzt.
Amíg itt úgy 'ámblokk nincs nagy gond, addig kár bármit is belelátni a hitelpiac egy szegmensébe.
Amúgy tényleg nem bántásból, de már írta vki, hogy sok bullshit-et össze írogatsz itt minden különösebb jelentőség nélkül. Hát ezt én is megerősíthetem.
Amúgy régebben többet jártam erre, de sajna ez a topic is annyira elment rossz irányba (sztem), hogy már hónapok óta hanyagolom, és ez nem is nagyon fog változni.
Jó fórumozást mindenkinek -
válasz
j0k3r! #18170 üzenetére
Most Trumpó adó"reformja" állhat a középpontban - CNN:
"Trump’s spending bill is his best chance to transform the country — at least using conventional and constitutional means — because changing the law will be more enduring than his blitz of executive orders. He means to cut taxes, fund his mass deportation plans and add tens of billions of dollars to defense spending.
But steep cuts to Medicaid and food assistance demanded by fiscal conservatives are alienating more moderate Republicans on whose seats the GOP majority depends. The fight therefore cuts right along the fault lines of the Trump coalition and could require a more forceful presidential intervention later this week."A hadikiadások növelése amúgy a tökéletes módszer nagy pénzösszegek #1: átjátszására haveroknak, #2: megsemmisítésére (ugyebár nem ugyanaz az amortizációs ktg, ha egy F35-öst esz meg a rozsda vagy egy Cincinnati vasúti felüljáró korlátját). Viszont annyiban igaza van, hogy a hadiipar belső munkaerőt fizet meg egész jól, avagy még a dolgozónak is csurran-cseppen. Trump kommunista, csak nem tud róla.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
forceberg #18169 üzenetére
én belegondoltam nem-e hatalmas öngól ez a HK. elvégre is most ráeresztik a híveket hogy trollkodják szét az ellenzéki tartalmakat, de ezáltal nem pont hogy azoknak az elérését boostolják a saját követőik között? pl Harcos Pista odakommentel MP videója alá hogy "áruló poloska", ami mondjuk a szétrohadt kórházakról szól, ezáltal a FB algo beajánlja az adott kontentet Harcos Pista ismerőseinek, és onnantól már csak egy kattintás az elérés. persze gondolom Pista ismerőseinek nagy része olyan szinten agymosott hogy azt hiszi el amit az M1 híradóban mondanak.
-
lemusz
addikt
válasz
forceberg #18169 üzenetére
Őszintén szólva jó lenne tudni, hogy ezen militarista üzenetek amiket az utóbbi időben küldenek (pl. katonák utcai öltözete, katonás filmsorozatok, óvodai-iskolai bemutatók stb) valamiféle NATO-s elvárás miatt vannak-e (horvátoknál is van valami kötelező sorkatonaság bevezetése) vagy csak a kormány öncélú világfelfogásából, kb mint a csádi misszió és az ottani teve-tej befektetéseink. Azért lenne jó ezt egyértelműbben kommunikálni, mert nagyon nem mindegy, hogy azért katonáskodunk-e hogy ha oroszország megtámadná a NATO-t akkor készek legyünk a védekezésre (mi fehér zászlót lebegtetnénk? - alias orbán balázs), vagy azért hogy Vucsics havert kisegítsük egy általa gerjesztett bakáni háborúban, esetleg mi magunk is bevonuljunk kárpátaljára revizionista célokkal. 22-ben fele ennyiért keresztre feszítették MZP-t, mint ami most megy.
-
j0k3r!
őstag
Kicsit emelkednek a US kötvény kamatok, főleg a hosszú oldal. Nem gondoltam volna, hogy a Moody's minősítés miatt lesz bármi mozgás ma. Vajon eltolják-e a 10Y-t 5%-ig? Egyelőre a Trump féle mesterterv, hogy lenyomják a kamatokat, hogy olcsóbban lehessen refinanszírozni a hitelállományt nem igazán jött össze. Bessent nagyon szidta anno Yellen-t, hogy rövid papírokkal játszadozott. Kíváncsi vagyok ő is rálép-e erre az útra, saját magának ellentmondva.
-
válasz
lemusz #18167 üzenetére
Igazából jogos mindkettőtök válasza.
De ők egyébként szerintem sose lesznek harcosok, helyettük az önjelölt harcosok dolgoznak majd nekik a békéért. Vagy nem?
#18166kardkovacsi : Igen, az orbánszág viselkedéséhez képest még túl sok érkezik...
-
válasz
aAron_ #18162 üzenetére
Nem tudom mennyi realitása lett volna, hogy a rétikisebbségi tavaris hatalomra jutva kilépteti Romániát az EU/NATO-ból: egy ilyen esemény kb hurrikánként pusztítana nem csak a román, de a környező kEU tőzsdéken/reálpiacokon is. Kapásból ugye pármilliárd EUR-nyi ingatlanvagyon, amit külföldiek, köztük nem Erdélyi magyarok birtokolnak értéke feleződne-harmadolódna overnight.
-
válasz
kardkovacsi #18164 üzenetére
Dehogy fognak visítani, ha ez a függetlenség és a béke ára, akkor ez van!
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ringman #18163 üzenetére
Most őszintén ki akar itt beruházni, főleg egy ilyen törvénnyel a hátában amikor bármilyen külföldi pénz után pillanatok alatt a 25x-ét kaphatja meg mint bünti.
Mondjuk ha ezt elfogadják szerintem az unió elég gyorsan még a maradék EU-s lóvét, az agrártámogatásokat is levágja és akkor visítani fog az összes paraszt mert a mezőgazdaságot csak az uniós lóvé tartja életben. -
Ringman
félisten
Az Európai Bizottság előrejelzése szerint sem a magyar GDP-növekedés, sem az inflációs adatok nem utalnak a gazdaság erősödésére. Különösen aggasztónak tartják a beruházások visszaesését [link]
-
-
válasz
kardkovacsi #18156 üzenetére
Ezaz, már emlékszem
"Azóta" a helyzet az, hogy pár nagy tétel, pl ingatlan, egészségügy masszívan többet drágult (tippre 10év alatt még egy jobb telefon ára is megduplázódott: vajon duplázódtak ennyi idő alatt a tanári fizetések Kaliforniában?), mint ahogy mondjuk az alsó 6 decilis (ugyebár a háztartások 60%a) keresete. Hiteleket meg ugye a nagy tételekre szokás felvenni.
#18160: bátraké a szerencse
, elég komoly kockázata volt ennek a trédnek
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
bandus #18158 üzenetére
Kamatokat is hozzászámoltad? Nem tudom honnan van az infó de arról amit írok már elég régóta cikkeznek róla. 50-100e dollár között vannak már az éves díjak a jobb egyetemeken, plusz ugye nem dolgozol addig még 30-40e, kolesz egyéb dolgok. Ezt felszorozod 5-el és az jön ki, hogy közel 0,6-0,8M mínusszal kezd egy egyetemista a végén. Ennek csak a kamata 9%-al 50e dollár felett van.
Az átlag hitelt kár idevenni mint mérce, mert egyrészt rengeteg olyan ember van benne akik kihullottak az egyetemről 1-2 év után és kevés hitelt vettek fel, illetve rengeteg család esetén a szülők veszik fel a hitelt meg fizetik a gyerek suliját.
Nem mondom, hogy nem éri meg tanulni, csak már nagyon a határán van annak a rendszer, hogy van amikor már nem adja ki a matek. Ugye még ott van a kockázat, hogy kiesel és akkor csak a tartozás marad.
-
válasz
kardkovacsi #18157 üzenetére
ez egyszeruen nem igaz. csak meg kell nezni a tandijakat es a fizeteseket.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Alapvetően az USA-ban nagyon durván elszálltak az egyetemi költségek. Már ott tartanak, hogy egy átlag egyetem költségét egyszerűen sosem lehet a nagyobb fizetéssel (amit a felsőoktatás hoz) kitermelni.
Ez csak saját vélemény de szerintem itt is ugyanaz van mint itthon rengeteg szolgáltató szektorban, hogy mivel rugalmatlan az egész szektor (egyetem az kell) ezért lehet emelni a végtelenbe. Itthoni tipikus állatorvosi ló a könyvelés, bakker lassan egy milliót súrolja egy egy személyes áfás cég éves könyvelése. Simán 100%-ot emelkedtek az elmúlt 3 évben a díjak. Remélem ott is vérengzést fog rendezni az AI.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
" menj el az utolsó fillér levadászható, felélhető cent HITEL-ig" - lehet én írtam. Szomszéd gyerek szülinapján mesélte egy apuka aki USA-ban is járt középsuliba, hogy lebaszta a tanár, hogy rossz válasz, hogy azt merte mondani akkor veszek autót ha van rá pénzem
Mindezt már a 90-es években, azóta mi lehet a helyzet.
-
Simia
junior tag
válasz
bandus #18153 üzenetére
Az most tök mindegy hogy miért, de kevesebb elkölthető pénze lesz az amerikai fogyasztóknak, ami szerintem gazdaságlassító lesz.
Gyors számolás szerint a törlesztő (ami eddig az emberek zsebében maradt) a GDP fél százaléka lehet, ami azért elég sok.
(azzal számoltam hogy a GDP az kb. 30 trillió, a hitel kb. 1.7 trillió, a törlesztő meg legalább a hitelállomány 10%-a, mert a kamat is 9% volt már) -
válasz
stingy2 #18146 üzenetére
Jobb esetben nem is a rózsaszín szemüvegesek csütörtök délutáni teázóklubja. A piac nem attól fog jövedelmet termelni, hogy szép neveket aggatunk rá és megdícsérgetjük, teljes nyugalommal, Voodoo-tól való félelem nélkül nevén lehet nevezni a gyermeket. Ezzel az összeggel egyszerűen kicsit az Európai rendszerekhez közeledtek azáltal, hogy a hasznos-fontos, de keveset fizető (ráadásul gyakran állami szektorban található) munkaerő képzését adófizetői pénzekből megtámogatták. Sajna nem fixre, mint pl egy horrorisztikus ÉKorea2 vérkommunista Dániában, hanem a politikai széljárástól függően csak partvonalra tették adósságnak klasszifikálva ezt a támogatást.
Topikszemszögből viszont nagyon ON: pont akkor vesznek ki a vásárlóerőből 1.6b dodót, amikor a vámok miatt sokminennek felmegy az ára, illetve nemzetgazdasági szempontból az sem elhanyagolható kérdés, hogy ilyen szigor mellett ki mer nekifutni egy drágább diplomának.
#18148: ami még felmerült bennem: mi lesz az élesedő, gazdájuk fejrére omló diákhitelek CEDIT RATING-re kifejtett hatása? Mert ugye akinek pl van mellette egy jelzáloghitel a házán, és szeretne remortgate-elni, az lehet hirtelen kap egy kis meglepit. Bár lehet rossz helyen turkálok, semmi éles tapasztalatom dupla adósság témakörben.
Hogy mennyi az az 1.7b pénz: 2008/9ben nominál kb ennyivel rántották vissza a mélységes pokol szélről Bernanke-ék a világot. Persze ma ez már talán harmadát se éri, de nem hinném, hogy elhanyagolható.
#18153: Korábban talán pont itt volt róla szó, mit is vernek az amerikai gyerek fejébe gazdálkodás témában: menj el az utolsó fillér levadászható, felélhető cent HITEL-ig, húzd a végletekig a törlesztést és "természetesen" fogyassz mint az őrült de tüstént. Ha kell, ha nem. Egy ilyen környezetben biza FÜGGŐ lesz a szertől több millió júzer, és elég hamar egyszerűen a rendszer nem ad más választási lehetőséget. Példa: add össze egy Kaliforniai általános iskolai tanár házaspár költségeit, akik 28évesen kiléptek a "lakunk a haver pincéjében" módiból a saját ház, horribile dictu 2 pici gyerek, amerikaiálom életstílusba. Ezutóbbi ma már ha nem vagy sztárügyvéd/orvos/menő IT-s, drágább megyékben kizárólag az anyóst is elzálogosító hitelcunamival, meglévők végletekig húzásával érhetők el.
-
attiati
veterán
-
attiati
veterán
Mennek a románok a lecsóba?
Egy szempillantás alatt képesek a választók lerombolni, amit nagy nehezen felépítettek.
-
Simia
junior tag
válasz
stingy2 #18144 üzenetére
Nem feltétlenül azért érdekes ez, hogy akkor mostvissza kell-e fizetni a hiteleket, hanem azért mert 1.7 billió USD az azért jelentős teher a lakosságon. Államtól függően átlagosan 12.000-54.000 USD/ hitelvelvevő, vagy másképp nézve a diákhitel állomány a jelzáloghitelállomány 1/7-e. Ezt eddig nem kellett visszafizetni, de majd most kell.
Az is elég ronda, hogy hogy felfutott a hitelállomány.
2006-ban még csak 500 milliárd USD volt a teljes állomány, '23-ra már 1750 milliárd.
És a kamat is emelkedőben van: idén már 9% felett jár, ami szerintem USD alapú kölcsönön elégdurva azért.Kérdés hogy tudja-e majd ezt fizetni a lakosság, és ha igen, akkor nem a fogyasztás kárára történik-e majd mindez, illetve ha lesznek nemfizetők, akkor mi történik majd a finanszírozóval (nem tudom az USA-ban vállal-e a költségvetés garanciát a bank felé).
Ez is csak mégegy szeg a növekedés koporsójába.
-
Memo96
csendes tag
válasz
kardkovacsi #18138 üzenetére
Köszönöm. Számolok akkor úgy.
-
-
stingy2
senior tag
válasz
t72killer #18143 üzenetére
Én azért nem úgy fogalmaznék, hogy rászállnak a diákhitelesekre... Van 5, majd pár hónap múlva lesz 10 m diákhiteles, aki nem fizet. a kintlévőség 1,6 ezer milliárd USD, (1,6 trillion, asszem az annyi,
.) amit anno KÖLCSÖN kaptak, most meg nem akaródzik visszafizetni. Sztem nincs abban semmi gáz , ha az adósnak vissza kell fizetni a kölcsönt, nem ajándékba kapták.
-
Trumpék újabb pénzgyűjtögető helyet találtak: rászállnak a diákhitelesekre, "csupán" 5-10 millió embert (családot) érint. Ha más nem is, jelzésértékű, hogy cseppet le vannak égve...
#18142: UK gyakorlatilag az állatorvosi ló, amit el lehet b.szni egy hiper privilegizált luxus pozícióból, azt definíció szerint kb 120 éve el is b.sszák. A Gyuribácsi nem véletlenül shortolta őket orrvérzésig anno.
-
Ezek se létképesek értelmes kamatkörnyezetben: "ECB’s Wunsch says central bank may need to cut rates below 2%"
Útelágadozódáshoz érkeztünk: Analysis-Moody’s downgrade intensifies investor worry about US fiscal path
Ez is érdekesen fog eldurranni: #1: A britek nyugdíjperselyei konganak az ürességtől, #2: Az új pénzügyér husi nyugdíjeinstantra készül (ezek is a NER-től tanultak - node ha kicsi az a bizonyos kassza, mennyit is fog ez érni?) #3: a fő bajt (brexit ténye) a brit baloldal se képes felfogni/érdemben lépni...
-
Trump: nyeljétek le (nem azt, a vámokat). Ezt egyelőre lehet nagyvonalúan figyelmen kívül hagyja a mindent is megvevő hurráoptimista piac, de ha fixálódik a fehérorosz módi, arra ferde szemmel fognak nézni az elemzők.
-
válasz
Ringman #18133 üzenetére
India még a nagy pusztító, köbkilométernyi szénnel amit évente elégetnek. És a higany, ólompárologtatásról se akarnak leszokni, ami ugye az eszkimóknál csapódik le.
-
Memo96
csendes tag
Sziasztok.
A 2024. év március 08-án vásárolt (IBKR-en) és május 30-án profittal eladott külföldi egyedi részvény után kell adózni, vagy ezt megtette az pénzügyi szolgáltató (nem tudom sajnos, hogy a letölthető statementeken belül hol találok erre vonatkozó infót)? Az IBCE - IBIE merger miatt kérdezem csak.
Jelenleg egyébként aki IBIE-hez tartozik, ott levonják a részvények profitja után az adót Írországban (ami miatt itthon már nem kell utána adózni)?
Előre is köszönöm a segítséget.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #18128 üzenetére
Ha valakit érdekel, miért zuhantak be a futures-ek az elmúlt órában:
Azért nagy esés nem volt... Rating cégek nagy meglepit ritkán csinálnak, piac előre beárazza őket jellemzően, sőt, meg merem kockáztatni hogy többnyire a piaci mozgásokat követik a ratingekkel ezek a cégek. Ez most se hiszem máshogy lenne, lévén hogy egy éve negatív volt az outlook, illetve a többieket követte csak a Moody's megkésve a leminősítéssel.
Ez jókora nothingburger szvsz, főleg a részvénypiac szempontjából.
F&G index mozgás jól leírja a durva szentiment változást, szerintem lesz érezhető visszalépés ebből pár hónapos távon. Érdekesség, amit sokan elfelejtenek: lesz idén is egy debt ceiling násztánc, ami a megegyezés előtt likviditás bővülést okoz, megegyezés után - átmenetileg - szűkülést. Nem lennék meglepve ha bizonyos hírek, bejelentések, sajtó által erőltetett szentiment ehhez ügyesen alkalmazkodna.
-
válasz
kardkovacsi #18130 üzenetére
Ez mondjuk jogos, próbálják tisztán tartani a nevüket, ha már a politikusoknak nem megy
Mindenesetre amit az US államadósságról írnak nem túl fincsi, kérdés mit érnek el egy tűzoltás kamatcsökkentéssel? Önmagában már az is elég gyászos, hogy ennyire hamar, szűk 3 békeév után szaladni kell FED-bácsihoz ingyenpénzért:
Jamie Dimon (JPM CEO) continues to warn of recession, despite pullback in China tariffs
Az amcsik megkapták a vámokat a nyakukba - node mi lesz az adócsökkentéssel?
-
válasz
Ixion77 #18128 üzenetére
hmm, vicces, hogy ezt az igencsak husi ratinget pénteki zárás után voltak csak képesek kiadni. Ha bemondják kedden reggel, akkor hóttziher, hogy itt 5900as SP-t nem látunk... De ez is tuti megvót súgva valakiknek, akik ma jó nagy kocsi shorttal távoztak a kasszától.
Ez a "fear and greed" indi se semmi, emléxem Julius kolléga HSZ-ére kicsivel azután miután becsatlakoztam ide rontani a levegőt: 4 azaz NÉGY volt az értéke...
-
Ixion77
Topikgazda
Ha valakit érdekel, miért zuhantak be a futures-ek az elmúlt órában:
Néhány más rövid:
Trump administration is working on a plan to permanently relocate up to 1 million Palestinians from the Gaza
The United Kingdom has overtaken China as second-largest foreign holder of US Treasury Securities
Supreme Court Rules Trump Can't Deport Venezuelans
According to Polymarket traders, recession odds in 2025 stand at 39%. Down from it’s 66% height 2 weeks ago.
The Fear & Greed Index rises to 71, Greed, now up 67 points in 5 weeks. We are 4 points away from entering "Extreme Greed" levels.
UNH insiders are buying
Nem unalmas a show. -
julius666
addikt
válasz
korcsi #18125 üzenetére
A második cikk végig csúsztatás. Az alcím eleve baromságot sugall: Megugrott a kereslet, emelkedtek a hozamok az államkötvény aukción.
Megugró kereslet pont hozamcsökkentő hatású, per definition.A számoknál meg az elfogadott mennyiségre azt sugallja, hogy az volt a felkínált mennyiség is, így elfedve a tényt, hogy gyenge volt a kereslet.
Persze egyszeri gyenge keresletből mélyenszántó konklúziókat nem kell levonni, mielőtt még valaki államcsődtől kezdene rettegni.
-
korcsi
veterán
Ezt én nem értem:
Gyengén sikerült a mai aukció, nem kapkodtak a magyar kötvényekért
vs
Berobbant a kereslet az államkötvény iránt – Magasabb lett a hozamÉn nézek el valamit, vagy ugyanarról a tényről lehet ilyen tágan fogalmazni.
-
favagoJoska
aktív tag
-
ngaba
aktív tag
válasz
favagoJoska #18121 üzenetére
A szabad verseny szép dolog, csak arra nincs jó válasza a társadalmaknak, hogy a versenybe beszállás igen sok tőkét igényel. Mancika boltja például főleg azért versenyképtelen a lidl-lel szemben, mert túl kicsi (ez a beszerzési áralkuban és a mérethatékonyságnál is előjön). Mancika meg nem tud egy áruházláncot megvenni.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Vision #18105 üzenetére
Olvasd már el figyelmesebben hogy mit írtam. Senki nem állította, hogy az általad említett gazdasági jelenség nem létezik, annyit állítottam hogy a kettő (fuvarozócégek protekcionizmusa, meg mancika néni nem versenyképes boltja amit legyűr konkurencia ami minden szempontból többet ad, olcsóbb termék, jobban fizető munkahelyek) kicsit más téma. És ha már itt van tényként hogy egy ilyen üzlet átveszi mancika sarki boltjának a piacát, akkor mikor ha nem olyankor történjen ez meg amikor alacsony a munkanélküliség... Ez ellen nem érv, hogy de hát bármikor felmehet... Ilyen alapon ne csináljunk semmit, mert bármikor meghalhatunk...
Azt se állítottam, hogy a libertarizmust támogatom, hanem azt állítottam hogy ha már az EU-n belül a szabad piacról tőké és munka áramlásról megy a papolás akkor fogadják ezt el akkor is amikor egy versenytárs olcsóbb... -
Én, mivel 1db összeadásgomb kell hozzá. Jelenleg kötvényben (vagy minálunk pl cash ISA BANKBETÉTBEN) megkapsz fix 4% körüli kamatot akár napi kamatozással. Ezt kéne egy pl ma nyitott longnak felülmúlnia egy év alatt. Persze, a 3héttel ezelőtt nyitott felül fogja múlni, csak az ugye 6-8%-al a mai ár alatt van...
-
avl
senior tag
válasz
t72killer #18114 üzenetére
a linket es a tablazatot köszi
amit a kötvenyhez viszonyitasarol irsz, azt nem latom sehol (Te raktad össze ?)
en a szokasos: figyelgetek, de semmi "alapos, jelentös" (< 1-2%-os eltolódás kv. vs. rv. között, aktualis kis vételekkel "játszom", amik jellemzöen 0.5% alattiak, hogy hol XEON, hol total bond ETF =VAGF vagy EUNA hol valami rv. ETF) portfolio(át)rendezes valamilyen elkepzelt jövö, "jel" barmi alapjan
-
válasz
julius666 #18117 üzenetére
Pontosan innen már ingoványosnak néz ki. Mindíg a jelen vagy a közeljövő számít, hogy ápr első hetében érdemes lett volna kocsit-házat-asszonyt elzálogosítva maxos opciókat, certiket, stb venni az nem kérdés. Nem tettem (2-3 kissebb-szerényebb, azóta zárt pozi kivételével) és időgépet nem adnak. A lényeg, hogy MOST a jelen árak mellett érdemes-e bármit venni. SzVSz van amit igen, de már SP longot itt nem vennék csak kisebb-nagyobb beesésekbe nyúlva.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #18114 üzenetére
Volt egy ZBT jelzés is, az megbízhatóbban bullish, ha már ilyen jelzésekből akarsz jósolgatni.
Mondjuk innen emelkedés az már lassan ATH lenne (dollárban!) az azért érdekes lenne romló gazdasági kilátások mellett. Bárhonnan is nézzük, azért jelentős vámteher növekedés van meg bizonytalanság.
-
j0k3r!
őstag
válasz
aAron_ #18112 üzenetére
Én sem gondolom, hogy Michael Burry-t követni kellene mostanában, csak általában amikor kijönnek a 13F reportok, akkor van pár befektető, akit meg szoktam nézni, hátha látok valami trendet a tranzakciójikban és akkor ütötte meg a szemem a sok eladás. Gyanítom, hogy Burry az elmúlt 5-10-15 éves távon alulteljesített egy S&P500-at. Ettől függetlenül nem mondanám azt, hogy szerencséje volt a 2008-as válság előtt. Talált egy anomáliát, amit aztán egy saját módszerei alapján felgöngyölített, majd következetesen megjátszott és a végén bejött neki.
-
A folytatás kérdőjeles: korábban előkerült a halálkeresztek anatómiája, és hogy az mennyire bullish jelenség. Az SP500-ban ez ápr 10én következett be kb 5200-5300as értéknél. Azóta 11%-ot hurrámindenszuper-rallyztunk. Itt az elmúlt 70év statja, meg lehet számolni, hogy hány alkalommal múlta felül az egy éves(!) eredmény a ~10% PLUSZ stabil megbízható kötvényhozamot (~4%) - hogy ne kelljen bogarászni az apróbetűt, 15% felett már csak 14 alkalommal produkált a piac 41 alkalomból. Ráadásul a 14 szerencsés eset fele a táblázat legaljára (utsó 20év a 71ből) koncentrálódik, leginkább a nullkamatos-pénznyomdás moslékos vályú** köré. Borzasztó rég volt nekem a valszám, ráadásul nem is matekra specializálódtam, de nekem itt valahogy nem azt súgják a múzsák, hogy óriási TOVÁBBI hajrá lenne várható
. Amikor a "V-aljról" beszélnek, abba igen sokan a covid leszúrást képzelik bele, amihez azért kellett a istentelen volumenű poszt-covid élénkítés, újra 0kamat-környezet: ennek vége.
**: "bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered..."
-
lemusz
addikt
válasz
DopeBob #18107 üzenetére
Most a UnitedHealth van leakciózva, ha gondolod...
-
avl
senior tag
-
-
DopeBob
addikt
válasz
lemusz #18098 üzenetére
Én folyamatosan vásárolok, most valahogy nem adta ki...
még Erste, ha van 2k€ akkor megy ETF-be, ez az elmúlt fél évben így sikerült:
2024.12.11 iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) 105,62 €
2024.12.30 iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) 104,35 €
2025.02.26 iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) 105,97 €
Jövő héten fogok újra venni, úgyhogy jól kimaradtam az akciókból... lehet érdemes lenne tartani KP-t, nem bántam volna ha 85 körül is tudok venni.
-
válasz
favagoJoska #18073 üzenetére
Már megint ott tartunk, hogy egy általános gazdasági jelenségre (és évtizedes folyamatokra) pillanatnyi operatív érvekkel reagáltok. A munkanélküliség bármikor felszaladhat, arról nem beszélve, hogy a regionális eloszlása nem egyenletes.
Amire utaltam, azok a klasszikus értelemben vett externáliák, ezeket nem lehet annyival elintézni, hogy hát sorry, ilyen ez a piac. Mármint lehet, ezt hívják libertarizmusnak. Csak aztán nehogy valaki rátok mondja egyszer, hogy nem voltatok piacképesek, ezért mentek a levesbe.Kérdés, hogy milyen társadalomban akarunk élni. Olyanban, ahol a nagytőke letarol mindent, vagy szolidárisban. Amúgy a szent Nyugaton utóbbira szavaznak (kivéve USA), védik is a piacukat foggal-körömmel (hoztam példát), és regulázzák is a nagyvállalatokat.
-
-
j0k3r!
őstag
Michael Burry ráfeküdt a sell gombra
-
Ezt úgy itt hagyom: "Attorney General Pam Bondi sold over $1 million in shares on April 2. That same day, after the market closed, Trump’s “Liberation Day” press conference sent stocks tumbling."[link]
#18085: nalátod, nekem sajnos a fentihez hasonló "jósgömböm" nincsen, és dunsztom sincs, mikor jönnek a fekete libák, izé, hat tyúk
. A nagy pénzhígítósdit sajnos NAGYON sokáig lehet tolni. A folyamatosan értéktelenedő pénznek ugyanis nemigazán van alternatívája - ha meg pénzed van és relatíve likviden szeretnéd tartani, akkor annak a parkolóhelye egy kötvény lesz vagy úgy, hogy te teszed bele, vagy a bank, ahol betétet tartasz.
-
User_2
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest