- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
válasz
FireKeeper #18978 üzenetére
Azért ha van/volt fix kamatos lakáshiteled annak a törlesztési terhe durván elinflálódott. Ha volt mellette jelentősebb megtakarításod PMÁP-ban az elég jól hozott. Ja meg hát vagyonhatás, saját ingatlan(ok) értéke durván elszállt, ami a hétköznapokban semmit nem számít, mégis sokan vagyonosabbnak érzik tőle magukat. Szóval a reálbér önmagában csalóka mérőszám, amikor ennyi minden változott jelentősen a béreken kívül.
Szerintem ez valahogy úgy néz ki, hogy a középosztályban, illetve attól felfelé anyagi bővülést éreztek az emberek, hiába drágult a kenyér meg a tej (irreleváns, nem tétel), illetve hiába drágult sok középosztálybeli tétel (magáneü, magánsuli, gépjármű fenntartás, stb), ha erősen szelektív kit mennyire érintenek ezek.
Persze ez max a felső 20-30%, a népesség alsóbb rétegeiben nem volt előrelépés. De ehhez nem kell közgazdás professzornak lenni, elég ránézni a közvéleménykutatási adatokra.
Csak az 1%-ba akartam belekötni, mert az ilyen hozzáállás után szokott menni a rácsodálkozás, miért van tele mégis bucira minden repülőjárat főszezonban (meg már azon kívül is).
-
Dare2Live
félisten
válasz
főleg 2022, 2023 baszta meg a dolgot nagyon (24,5%, 17,5% infla) szerintem a legtöbbeknek a fizuja azóta is azt a szintet nyögi és jó esetben kap 3-5% körüli emeléseket YoY.
+ részletekben van az ördög elásva. Nem a 24,5%, 17,5% infla baszta meg a dolgot nagyon hanem hogy hogy jött az ki. pl volt 2év alatt ~90-110% élelmiszer infla, meg 5-20% egyébb pl tartós fogyasztási cikk infla. Ez amúgy a KSH infla jelentéséből is látszik.
Ezért különösen fájdalmas.
@t72killer Reálértékben érdemben nem jobb most juniornak lenni mint a 2010es évek elején. Ha pedig a fizu/ingatlan árakat nézzük akkor tényleg katasztrófa van. 11év alatt 80-90% emelkedő kezdő fizuk, miközben 800-900%ot emelkedtek az ingatlan árak. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Kb. Én pl. (Dev lead) a hivatalos kimutatott inflával kb. megegyező emeléseket kaptam az elmúlt 5 évben úgy, hogy közben egyet léptem fel, azaz ennyit sikerült faragni a béremből ami durván 10-15%. Akkor még erre jön rá, hogy alapvetően a kaja és rengeteg szolgáltatás sokkal jobban drágult mint a hivatalos infla.
Lányom sulijában a tandíj pl 58%-al emelkedett és a poén az állam gyártott bele 5%-ot maga, amikor a nagyrészt állami de részben fizetős képzésnél kitalálta akkor az állami iskolában lévő fizetős gyerekek fizessenek bérleti díjat a terem után (amiben amúgy is ott lennének, mert csak egy angol tanár van a magyar mellett pluszban és ezért fizetünk). 20 évig nem kellett most hirtelen kell. -
Pá
addikt
válasz
FireKeeper #18907 üzenetére
Ráadásul a quite quitting nem feltétlenül egy tudatos vagy kívánatos stratégia a munkavállaló részéről, hanem legnagyobb arányban egy balfasz manager vagy teljesen disconnectelt management eredménye. Vagyis az arra adott válaszreakció.
Ezeknek a nagy részét újra lehetne motiválni egy normális vezetőséggel.
Szerintem ha egy csapatban sok a "quiet quitter" az többet árul el managerről, mint a csapatról. -
Ringman
félisten
válasz
FireKeeper #18907 üzenetére
azért pont a covid idején jött az elő, hogy it-ben simán HO-ban elvállaltak 2-3 főállást úgy, hogy nem vallották be azt a munkáltatóknak, az vajon hogy lehetett?
ha napi pár órában le lehet tudni az elvártat, akkor vagy a munkabér nem stimmel (kis pénz kis foci) vagy a munkaköri teendők mértéke - persze ez menedzsment hiba is. -
válasz
FireKeeper #18844 üzenetére
nem az allamkincstarbol lopta el, hanem az MNB-bol
-
atee_13
őstag
válasz
FireKeeper #18829 üzenetére
Semeddig nem tart átcsoportosítani projektpénzeket a bátor 136-nak. És a kínaiak felé nem kell elszámolni a sajátláb kifizetésével. Nem tartom valószínűnek, hogy olyan helyről vennének fel ahol szemelőt tartják a visszafizetést mikéntjét.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
FireKeeper #18781 üzenetére
De akkor olcsóbb lenne a repjegy.
Amit el tudok képzelni, hogy valami visszahívás és pl. tavaly ebből sok késésük volt ami pénz.
Elvileg idénre pl. a Lisztferihegyre 10%-os forgalom növekedést prognosztizálnak. Mit írtak a jelentésben kevesebb utas vagy valami más problémát? -
válasz
FireKeeper #18781 üzenetére
a beveteleik szepen nottek, csak a profit nem
operating profit, pbt mind nagyon nagyot zuhant, ezt be is araztak rogton. lehet valami jatszossal beszallok en is
-
Ringman
félisten
válasz
FireKeeper #18764 üzenetére
már a választás eredménye után eljátszottam a gondolattal, de aztán etikai megfontolások miatt (tudom, h ez megosztó) nem vettem.
-
válasz
FireKeeper #18710 üzenetére
Teljesen ertelmetlen ilyeneken gondolkozni szerintem, mert az arany erteket alapvetoen a hit mozgatja, semmi lenyeges fundamentalis alapjan nincs az ertekeltsegnek.
-
julius666
addikt
válasz
FireKeeper #18710 üzenetére
+1
Legalább az elmúlt 1 év ralijában utolérhetné a nagy tesót, hogy kevésbé fájjon kiszállni belőle, ha már a megelőző évek elmaradt árfolyamemelkedését nem fogja bepótolni soha.Valszeg nem fogja, túl sokan eveznek ebben a csónakban is.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
FireKeeper #18520 üzenetére
A Bessent azért elég nagy koponya. Ő volt aki Sorossal bedöntötte a fontot
-
válasz
FireKeeper #18496 üzenetére
A "hírgyártók" rányitottak pár shortot ma reggel és szeretnék magukat megszedni még Amcsi nyitás előtt... NVDA +6%-on áll, de a futikat beverték a nyereség kb felére.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
FireKeeper #18454 üzenetére
[link] meg is jött a hír, indul a robotaxi.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
FireKeeper #18454 üzenetére
Páran azt mondják a Tesla a legnagyobb lufi a világtörténelemben.
Optimus robot eléggé kamu, hátulról irányította egy ember, ezt Musk bevallotta egy tweetben később.
Az önvezető autó meg még évekre van, ezért is csak 10-20 darabbal indítják el austinban kvázi védett körülmények között. Lássa a nép megcsinálták, most már jönni fog ugyanez 10M darabbal (csak kéne hozzá 10M operátor).
Az éves számok is rettentő rosszak lesznek. A legrosszabb, hogy Troy szerint, kb. a fele az eladott autóknak nulla marginnal megy, gyakorlatilag az összes Kínában értékesített autó.
Azt viszont lássuk be Musk ebben egy zseni, mindig megérzi az újabb tech trendeket amire felülteti a cégét és már rakétázhat is az árfolyam.
-
ciricica
junior tag
válasz
FireKeeper #18412 üzenetére
Mielőtt azt hiszed, hogy milyen qva jó az euró egy nem gazdag országban ajánlom nézd meg ezt a videót. Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban milyen csodákat művelt.
[link] -
válasz
FireKeeper #18361 üzenetére
Orosz vonal csak részben igaz, ha Putyin választhat, hogy bukik a bábkormánya de EU tag Mo vagy marad a bábkormány, de EU nélkül az utóbbi még mindig jobb deal. Kína az nyílván más vonal, ott EU nélkül értéktelenek vagyunk.
-
válasz
FireKeeper #18306 üzenetére
Igen, egyebkent ha lesz is rendszervaltas, nem nagyon lehet remenykedni gyors helyreallitasban, mert mindenki ragaszkodni fog ahhoz, amit eddig kapott.
Szoval mindenki azt szeretne, ha 9%-os SZJA lenne, 13. havi nyugdij, felujitott korhazak, adomentesseg az anyaknak..
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
FireKeeper #18306 üzenetére
Keress egy hasonlóan gondolkodó nőt, szüljetek gyorsan néhány gyereket, probléma megoldva
-
Lisztok
kezdő
-
válasz
FireKeeper #18070 üzenetére
> az általános szentimentet tükrözi valamennyire.
semennyire sem -- ha tukrozne, akkor 99%-al nyernenek a liberalisok mindenhol
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
FireKeeper #18013 üzenetére
Nem kell áresés, 5-6%-os infla mellett állnak az árak 3 évig és mindjárt ott van közel 20%-os reál értékvesztés.
-
Tesztelo.hu
senior tag
válasz
FireKeeper #17996 üzenetére
"nyilván ezen a trenden nem segít hogy a vidéki infrastruktúra rohad " - pedig vidékre sokkal jobban költenek infrastr. szinten, mint Budapestre, ahonnan cserébe minden forrást elvonnak... (Hiszen a legtöbb Fidesz választó vidéki.)
-
válasz
FireKeeper #17996 üzenetére
Eszerint a modell szerint még 25%-ot nőhet a világ népessége a következő 50évben, azaz némi hibahatárral ennyi ingatlan kellene még pluszban - viszont utána megyünk lefelé.
Ha elfogadjuk, hogy a piac előre áraz, akkor a keresleti csúcs ténye már lehet be is van árazva - annyi, hogy irtózat sok "lejáró szavatosságú" épület van szerte a világban, amihez képest nagyszüleim vályogtanyája egy piramis tartósságával bír - így a SZEKTORNAK tartós bevételt biztosítanak még fogyatkozó, idősödő népesség mellett is. Viszont ennek a piacon úgy kéne megjelennie, hogy a munkaigényes, sőt <xéven belül igen valószínű munkaigényes, nem tartós anyagokból készült, macerásjavítani kéglik árába beleszámolják a VALÓS munkaköltségeket. Erről a legtöbb esetben szó nincs egyelőre, olyan erős az ilyen-olyan forrásból táplálkozó vevői láz. Tanya alsón is.
-
válasz
FireKeeper #17939 üzenetére
Azelott is volt emelkedes, es akkor nem volt PMAP kifizetes.
> amit szvsz nagyrészt a pmáp kifizetés fűtött.
A kerdesem az, hogy miert gondoljatok, hogy a PMAP kifizetes osszefugg a lakasar-emelkedessel. Millio egyeb oka lehet.
-
válasz
FireKeeper #17939 üzenetére
Inkább a várakozások. Mármint PMÁP kifizetés február-március-áprilisban volt, az árak meg már tavaly év végén elkezdtek száguldani.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
FireKeeper #17825 üzenetére
Én alapvetően senkit nem ismerek aki parlagon tartaná a lakását, amit csak úgy megvett. Akkor már szerintem nagyon nem adja ki a matek.
AirBnB ok,az kivesz egy adag lakást a piacról, ez tény. De ugye az AirBnB is ugyanazért jött létre mint amit az előbb írtam. Kevés a szálloda és azért kevés mert nem lehet építeni csillió magasat azaz korlátozott a kínálat. -
válasz
FireKeeper #17806 üzenetére
A magyar ingatlanpiacra az elmúlt kb évtizedben jellemző, hogy az eladók mindenáron életük nagy és egyetlen bizniszét akarják a házeladással realizálni. Ha egy kéglit sikerül 10millával drágábban rásózni egy balekra (elég sok régióban sikerül), az a legtöbb csórinak 10évnyi megtakarítás, ha a medián bruttóból száraz kenyéren élősen kuporgat. És ugye medián == 50% ennél kevesebbet keres.
-
Dare2Live
félisten
válasz
FireKeeper #17806 üzenetére
A kádárkockás egy van rétegnek nem mindegy? Sőtt nekik aztán még jobb is ha kell venni gyerekeknek.
Idézőjelek közt: "Akiknek az emelkedés megéri azok azok akiknek sok ingatlanjuk van. Akiknek egy azoknak mindegy vagy szívnak mert gyereknek majd be kell segíteni legalább önerővel. Akiknek meg nincs na azok nagyon szívnak."@ciricica
? Evvel mit töltenek vissza az államkasszába? Semmit. Fölőslegesen költenek belölle ami, rabolják/tömik a NER zsebét. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
FireKeeper #17511 üzenetére
Talán mert nincsenek beosztottaid, így nem tudod, hogy az emberek semmivel sem jobbak
Én akkor vesztettem el a hitemet amikor ötödször adtam vissza az egyik srácnak egy riportot hogy írjon meg normálisan, majd hatodjára inkább töröltem az egészet amit két hét alatt összekínlódott és megírtam én normálisan. Mindez 20+ éve történt. A srác azóta is a szakmában van, nagy cégeknél szenior fejlesztő, projektvezető, majd IT igazgató körökben. Biztos vagyok benne hogy egyikhez sem ért azóta sem, mert a hozzáállása megakadályoz bármiféle fejlődést.
Az AI ezzel szemben fáradhatatlan, és az egyetlen célja a fejlődés. Lehet, hogy jelenleg bizonyos feladatokat amik az embernek triviális nem tud tökéletesen ellátni, de ha összességben nézed, hihetetlenül sokmindenről tud felfoghatatlanul sokat. Kiváncsi lennék, hány szakember kellene egy Gemininyi tudáshoz, de százezres nagyságrendre tippelek.#17508 j0k3r!
Készít az AI magának saját nyelvet. Az emberi nyelvekkel is ezt csinálta. Aztán azt szilkonba önti, és mehet az összes ma ismert utasításkészlet is a kukába, mert mindenki inkább a 10-szer hatékonyabb chipet fogja inkább választani.
Biztosra veszem hogy az US/CN AI fejlesztőközpontokban erősen rá vannak fókuszálva az önfejlesztő AI-k létrehozására, függetlenül annak nyilvánvaló veszélyeitől. -
Catman
aktív tag
válasz
FireKeeper #17511 üzenetére
Pl. bármilyen kritikus rendszer esetén ki fogja vállalni a felelősséget az AI által elkövetett hibák miatt? Én is biztos vagyok benne, hogy az egyszerű weboldalak fejlesztését, vagy egy adatbázis séma migrációt már most is tökéletesen meg lehet oldani AIval, de azért ennél sokkal bonyolultabb egy nagyvállalati környezet...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Elektromos cigaretta 🔞
- HP notebook topic
- Filmvilág
- Bluetooth hangszórók
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elemlámpa, zseblámpa
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Egyedi ékszerdobozka
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest