Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Andras-G: #Kószagondolat - eMag tapasztalatok 2026-ban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- talmida: My Art II.
- Met: Metallica: M72 World Tour
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
Álhírek kontra spekulánsok, minden pofon jó helyre megy kategória. Akut olajhiányról nem tudunk még sehol a világon, a 120 dodós csúcs a tőkeáttétes papírolaj-kereskedésnek volt köszönhető. Ha nem sz.ratják be a "papírosokat", akkor az r=1 állampolgárnak kerül 20-30-100%-al többe a tankolás. Nem lesz így se olcsó, de extra árfelverést nem kérünk.
Az aknázást pont akartam is írni, nem lesz ennek jó vége. Azaz eljutunk majd az extrém benzinárakhoz, mint 2022 nyarán (..sszták volna azt is ott meg, pont azon a nyáron futottunk egy röpke Skócia-Csongrád+Békés megye távot kocsival) - de nem máris holnap.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Sztem tuti lesz még lehetőség, ez a meccs egyáltalán nincs még lejátszva. NVDA-t pl nem is mertem venni, állandóan beadják.
#23771: Carrier strike group, ilyen körítéssel közlekednek az anyahajók.
#23774: Ha a szoros partján lévő Iráni tartományt (Hormozgan) nem is, de a szoros biztosításához a szigeteket mindenképp meg kellene szállni és dugig telepakolni légvédelemmel, radarokkal. És persze gondoskodni róla, hogy drónokban meglegyen a masszív létszámfölény, amire az amcsik egyáltalán nincsenek felkészülve.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
tépik felfelé rendesen. Reggel belevettem a gugliba, egyelőre kifejezetten hasznos húzásnak tűnik. Pedig nincs is szökőév, hogy ne pirosban kezdjen egy pozim.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Annyi még, hogy nehéz-ultranehéz olajból kevesebb benzin és gázolaj lesz (kémiailag már majdnem szénről beszélünk, igazából rá lehetne állítani egy D-Afrikai típusú szén->műbenzin ipart)
-
t72killer
titán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Több dimenziója is van az olajsztorinak, Közel-kelettől függetlenül holnapután bedobhatnak egy hírt, hogy kitaláltak egy szupi módszert a venezuelai nehézolaj hasznosítására és indul a buli: másnap bucskázik az olajár 30%-ot csak a hírre... Persze igaz, ha valami technikaigényesebb feldolgozás-kinyerés kerül az asztalra, akkor a cégek árfolyama meglódul, mert elkezdenek pl kormányzati büdzsékből is belenyúlni.
#23759:
. Kéne nekik utat csinálni... Tippre erre is kitalálnak valamit. Trump nagyon spórolt az anyahajókkal, kellett volna még 1 CSG külön az útvonal fedezésére. -
t72killer
titán
válasz
HussarF
üzenetére
A piac szvsz komplett Hormuz-zárlatot áraz és megjelentek a 200 dodós olajáras cikkek. Innentől én őszintén semmilyen szénhidrogénbe nem tennék longot. BP shorton töröm az agyam (nekem GBP alapon kézenfekvő, otthon lehet más olajcégeké praktikusabb), nem feltétlen mai, de valamikor a hét folyamán nyitva.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
kemény, megvan a 2% nasdaq-ban, nem hiszem, hogy tudni akarom hogy áll a msft longom
. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Kb folytatja szépen vasárnap éjjel, előjelváltás inkább amcsi rendes piacnyitáskor jellemző csak, 24h-val később.
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
A tőkeáttételes "holnap akarok egy nekifutásból FIRE-zni" pozikat kipucolják egy kis pump-and-dump-and-pump-and dump játékkal, részvény, kripto és nyersanyag vonalon is. Business as usual.
A hétvégi részvényfutik is piroslanak kicsit, a közel-keleten még nem látszik a cirkusz vége - persze ha felcsillan a végpont, akkor overnight ugrás, aztán visszacsorgás pump-and-dump újra, "gazdasági indokok" mentén.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, breakout helyett fakeoutja volt. Láthatólag semmivel se tartják többre, mint a többi eszközosztályt/pl részvényeket, és azpk se brillíroznak mostanság, kivéve ugye olaj.
-
t72killer
titán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Én valahogy nemigazán hiszek a közeli nagy összeomlásban, úgyhogy 2-3hete már elkezdtem gyűjtögetni.
Kapcsolódik: Trump says defense contractors agree to quadruple production of ‘exquisite class’ weapons - ez igazából egy igencsak bullos hír az egész tech szektornak.
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Szvsz a GDP olajfüggősége jóval kisebb, mint akár 5-6, pláne 18 évvel ezelőtt. Bedobsz egy ritkafémes katasztrófahírt, arra tuti beüt a krach.
Azért zárásra nyomtunk egy satuféket, pláne NVDA.
#23724: Klasszik "a tőzsdét nem érdekli a háború" tétel. Hosszabb távon egyenesen arra számíthatnak, hogy a világgazdaság számára felszabadul az Iráni olaj is, esetleg egyéb nyersanyagok, amik a nem kicsi országban találhatók még.
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
áhh, akkor jövő7en rally.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Teljesen logikus: az erős Ft-árfolyam propagandaeszköz, a gyenge forinttal pedig lehet az exportra dolgozó gazdaságot támasztgatni, azaz kormányrajutás után pénzt szerezni.
#23675:+1, gyenge forint, elszálló olajár, pláne elfüstölt Urallal = drága benya, drága minden.
#23678: én már megint elb.sztam a vételi pontok beadását és elsuhant felette a gugli és a nasdaq is
. Van pár cuccom még épp a "háború előttről", azokat tartogatom, félgőzön mennek a számlák. -
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
index ETF-eket inkább ilyenkor vegye az ember, mint ATH-n...
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Gugli a febr közepi, sőt, december közepi minimuma alatt, ők is érdekesek lehetnek swingre. Beraktam rá egy vételt 296-nál + Nasdaq minimálisan az aktuális szintek alatt. Persze amilyen szerencsém van, teljesülnek, holnap meg feltámad az ajatollah és rakétát küld a Wall st.-re.
-
t72killer
titán
Divat lett leírni az amerikaiakat, "mindenki menekül" onnan - szvsz pont ezért lesznek felülteljesítők idén indított pozikban. Persze kérdés, mikor legyen az az "idén indítás"

A nagy midterm leolvadási jóslatokban nem hiszek annyira, bár tényleg nagyon sz.r a midterm évek statisztikája, de vajon azon midterm éveké, amelyik előtt volt egy 30% drawdown és <20%-al állnak az amcsi indik az előző évkezdet (jelen esetben 2025 jan eleje) felett, hogy néz ki? Kicsit az a fílingem, hogy legalább részben kiesték ezek már magukat. Nem akkor fogunk összeomlani, amikor a csapból is lufiznak, Hindenburg-eventeznek, midterm beesést jósolgatnak...
-
t72killer
titán
Nasdaq futi meg is találta a tegnapi aljat, nincs ez még lefutva.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én meg túl alacsonyra tettem a vételit és nem teljesült
. Legalább a múltheti MSFT-m jól érzi magát.NVDA amúgy elég kehes, nem adtam még fel a 170 alatti beszálló lehetőségét.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én a britet nézem, most azért marhára örülök, hogy dec végén fixáltam a tarifát másfél évre

-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
amerikaira gondoltam.
Igen, inkább csak a korábban is látott aljakat nézzük meg újra, korábban zárt pozikat tervezem újranyitogatni, egyelőre "csak" az AVGO-ban vagyok csunya vörös mocsárban. -
t72killer
titán
(nem hnap, ma természetesen):
-
t72killer
titán
válasz
lemusz
üzenetére
Átb.sznak mindenkit, 7főn már ződ lesz, jövő 7 végére NVDA+index ATH, aztán jöhet egy klasszik midterm-évi beszakadás...
Ha valaki unatkozik, egy kis AI írta "történelem".
-
t72killer
titán
Bankszámlaingatlanok Magyarországon (FB link).
A dokumentum, amire hivatkozik.
Al-Jazeera az iráni válaszcsapásokról, elkezdték lőni a szomszédos Arab országokban lévő Amerikai érdekeltségeket, az érintett országok nem örülnek a fejleményeknek.
-
t72killer
titán
válasz
lemusz
üzenetére
ja, pont most nézem, pár éve volt hír: Processzorfejlesztési központot nyit Izraelben az NVIDIA
-
t72killer
titán
válasz
Catman
üzenetére
Jó kérdés, látom be is indult a cirkusz, hétvégi futik (énhülye persze masszívan longban
) 1% feletti mínuszban... Meglássuk, megveszik-e, egy ideje azért ez lógott már a levegőben és mondhatni "árazták".
BBC live a csetepatéról - kérdés, mit reagál Irán, meddig (valszleg órákban mérhető...) tudják blokkolni a Hornuz-i szorost, miket lőnek ki Izraelre és a közel-keleti nyugati érdekeltségekre, stb.A "dögvész esetén végső menedék" BTC se brillírozik, bár semmi extra, a mai elmegy egy átlagos rossz napnak. Kriptopróféták szerint ugye ilyenkor ki kéne lőnie a
HoldigGamma Kvadráns irányába... -
t72killer
titán
válasz
concret_hp
üzenetére
Sztem a piac már erősen Tisza győzelmet áraz: jó hírre visszaesésre tippelnék/rossz hírre összeomlás, forint+tőzsde egyszerre.
-
t72killer
titán
Nagyon nehéz ezt megfordítani. A modern kapitalista+énközpontú életmódban nem sok helye van a gyerekeknek. Egy Skandináv modell bevezetésével (szabadság vastagon a szülőknek, államilag finanszírozott oktatás bölcsitől egyetemig) elkéstek kb 30-40évet: bár a népességcsökkenés üteme nem látszik annyira drasztikusnak, az ÖREGEDÉS sokkal rosszabb: azt nézd meg a modellekben, hogy mennyi 0-10éves volt 20éve, mennyi most és mennyire számítanak 2050ben.
#23495: 384-ről van egy longom benne még hét elejéről, a mai napot megúszta, de nem fogom sokáig tartani.
#23496: MSFT, META viszonylag jól megúszták a napot - persze őket korábban elég jól elagyabugyálták.
-
t72killer
titán
NVDA hozta a szokásos jelentési mintázatot, jól megcsapták/ment vele az egész piac.
-
t72killer
titán
válasz
FireKeeper
üzenetére
Be kéne már szállni a bizniszbe, de nem valami vacak részvénnyel, hanem vmi jobbféle olasz pizzériát nyitni rögtön a bejárat mellé
. -
t72killer
titán
Irán körül megint nagy a mozgolódás, ha beindul a csihipuhi, el tudok képzelni egy kisebb korrekciót. Kicsit fáradtnak érződik a piac - persze egészen biztos, hogy az akciózást pénteki zárásra időzítik, hogy minimális legyen a tőzsdei hatása.
-
t72killer
titán
válasz
Dare2Live
üzenetére
" közben a fejlődés folyamatos." - analógia: olyan, mintha egy ICE-be 3évente 10%-al hatékonyabb benzint lehetne tölteni. Egy tétel kicsinek tűnik, de röpke 5év alatt csupán az "üzemanyag" rész értéke 40%ot bukik. Több oka is van annak, hogy jóval nagyobb az értékvesztés, mint az ICE-knél - ezért+egyéb okok (pl helyi olcsó javítás a sarki kalapálósban, ha kell, a jóval kisebb súly és kisebb teljesítmény miatt alacsonyabb bizti) miatt is maradtunk családilag a füstölgésnél.
-
t72killer
titán
No megvolt a mindenki általá várt NVDA jelentés, kb papírforma, "kicsit jobb számok az elvártnál" - így nincs is érdemi mozgás.
Más: a jelek szerint a Nikkei az új BTC/Arany/AI-tech
. Persze gondolom késő már beszállni, az amerikai tőke Trumpot nem kedvelő része nyaral ott és fájdalmas lesz, amikor hazaviszik. Japán kihalófélben van, egyfajta globál felültetési kísérlet lehet, hogy így felpumpálták a piacot. -
t72killer
titán
AMD szépen kezdi a napot.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ez fehér holló Mo.-on, bár tudom, lusta voltam, hogy vittem át a maradék számlát a Gránithoz, vagy esetleg még vkihez aki csinál hasonlót. Itt a süllyedőjukéjben bemész bármelyik bankhoz, egyértelmű, hogy az alap dolgokért nem kell fizetni.
#23398: ez nem annyi ám, amennyi a címbe van írva, ott a szövegben az EBKM, semmi extra, még az állampapírok kamatát se éri el, de azért fizess be mindenféle díjat és meg van kötve mikor mire veheted fel.
-
t72killer
titán
válasz
ciricica
üzenetére
A különadók előtt is drágák voltak. Még vastagon 2008 előtt költöztem a #hanyatlónyugatra, és érdekes módon ott sima ügy volt az ingyenes számlavezetés, országon belüli átutalás, kártya. Magyarországon még diákszámlának is úgy kellett vadászni a havidíj nélkülit, az meg hogy az utalás, kártya ingyen legyen sci-fi volt. De legalább akkor még fizettek kamatot. Azóta csak drágábbak lettek.
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
A kriptókban volt alsóhangon 60-80k$ "Trump-Musk bónusz", nem csoda, hogy erodálódni kezdtek ahogy a dogecoinos kiesett a pixisből.
Talán teljesen a kripto sztori végéről beszélni még korai, de azt már látjuk, hogy messze a gyakorlati hasznuk fölé árazták őket. A kriptóban utazók azt hiszik, hogy BTC, ETH nélkül leáll az élet - háát, messze nem így van, egy fokkal jobb csak az NFT őrületnél. - És ahogy NFT agybajról se nagyon hallunk mostanság, a kripto is szépen le fog ülni.
-
t72killer
titán
"ZÉRO incentív a LONGnak" (FB link) - nna, akkor longokat tartjuk+még hnap lehet ráveszünk valamit...
-
t72killer
titán
Musk a Spacex 42%-át, a Tesla 15%át birtokolja. Előbbi kb 500mrd, utóbbi 200mrd dollár úgy, hogy a Spacex még nincs a tőzsdén.
Az valóban egyértelmű, hogy egy űrtechnológiában utazó cég a XXI.szd közepén nagyságrendileg nagyobb értéket fog képviselni, mint egy futottak még autógyártó. Ha beolvasztja a Teslát a spaceX-be, ki kell matekozni, milyen árfolyamon éri ez meg neki.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
koraszülésre a gugli azért optimistább találatokat ad, de simán el tudom képzelni, hogy az ember élete folyamán előkerül random valami, amire hopp "véletlen" mégse terjed ki a biztosítás.
ON: ki halt meg mán' megint, hogy így nyomják
Krahácsoa mag7-et lefelé? AMZN, MSFT, TSLA 3% körüli pirosat írnak, META 2% mínusz. Ennyire félnek az NVDA jelentéstől - közben meg pont a "zöldek" maradtak zöldben
? (NVDA-ra mondjuk mostanság tipikus, jelentés környékén felmegy, utána lecsorog) -
t72killer
titán
++1, ez is benne van. Meg a másik, hogy itt Ny-Európában (Mo.-on nem jellemzően) gyíkfing m2 LAKÁSOKBA van gyömöszkölve az ember, nincs HELY. Floridában, Kaliforniában, egy "vidékibb" államban meg pláne bőven van HELYED. Pl saját kertben tollasozol a gyerekekkel, a HÁZhoz tartozik egy SAJÁT GARÁZS, ahonnan szakadó esőben is közvetlen kipakolsz, szárazon bemész a spájzba/konyhába, stb-stb. Éltem svájcban jópár évvel ezelőtt - jobb azóta se lett: ugyan döntik rád a pénzt dézsával, de egy nyomorult lyukban élsz, ahol feletted dugnak az olaszok, alattad egymást gyilkolják az albánok... Kertes ház, PRIVÁTszférával? Jja, az a milliárdos adócsalónak van, vagy tényleg annyira eldugott helyen, ahonnan helikopter kell, hogy bejuss egy munkahelyre +természetesen nem adóparadicsom, mint pl Zug kanton.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Így van, még ha kiperkálsz havi ezrest is valami csuda biztosításra, akkor se 100% biztos, hogy jó helyre kerülsz - de lehet, hogy egy alap havi 500 dodós biztosítással egy aranykezű dokit sikerül kifogni. Biztosítás nélkül konkrétan életveszély, a ház még egy koraszülött gyerkőcnél jóval kisebb komplikáció miatt is repülhet már.
#23354: kb 120 évvel ezelőtti Anglia a civilizációs szint odaát: ha van pénzed (nem ám röpke 1-2M dollár, annyi "mindenkinek" van, hanem alsóhangon annak 10x-ese) akkor mindened van, ráadásul töredéke annyi adóterhed lesz, mint egy Európainak. Ez kb a lakosság felső 10-15%-a.
Azért "esznek rajta annyit", mert 20évvel ezelőtt ez a lakosság felső 50-60%-a volt simán, ergo ha kicsit is összeszedted magad, jobban élhettél, mint egy nyugat-Európai - az meg fel se merült, hogy középosztálybeli vagyonnal-fizetéssel-nyugdíjjal az embernek 3.világbeli országokba kelljen menekülni, mint pl Fülöp-szigetek, Mexikó, Ecuador, stb. A sztereotípiák általában éveket, akár évtizedeket késnek. -
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
UK-ben is teljesen elképzelhető, a világ többi részéről nincs elég részletes infóm. Talán a németajkúak és D-Európa valamivel jobb. USA-ban meg ugye ha kipengetsz egy prémium biztosítást, vagy az Army-nak dolgozol, újraraknak molekulánként ha kell. Ha nem? Akkor mégy a levesbe.
-
t72killer
titán
válasz
Lisztok
üzenetére
UK nincs már a statisztikában, itt is ultragáz a helyzet, megspékelve azzal, hogy még a kisfőnökök is tüsszögve-köhögve járnak be egyes munkahelyeken - pl care home-okban, ahol jól összefertőzik a bentlakó 80éves, meggyengült egészségi állapotú embert. A kötelező táppénz összege még a magyarnál is gázabb, egyes nem legalja munkahelyek normálisabban fizetnek DE csak a 3.nap után == a klíma miatt évi átlag 4-5x jelentkező párnapos tüsszögőfrászra, beteg gyerek miatti hiányzásra alig kapsz valamit.
Apropó beteg gyerek: itt konkrétan rendszerszintű lelki terror megy a sulikban, beléjük verik az "attendance rate" marhaságot: nincsenek rendes tankönyveik, így a haladni akarókat azzal zsarolják, hogy képtelenség bepótolni a kimaradt anyagot. Az persze nem baj (és távlatilag szintén igencsak érinti az eü állapotot), hogy a 13éves kölyök a WC-ben vapel. -
t72killer
titán
Ez valszleg nem fog így maradni (forrás):
#23323:
. Igen, uk-ben nagyon negy a "hazazavarjuk a leukémiás beteget egy marék paracetamollal, mert tuti szimulál"
... -
t72killer
titán
válasz
Catman
üzenetére
Covid környéke volt a töréspont a magán általam is látott részén: kedvenc fogorvosnénim, akihez jártam, korábban mindent IS megcsinált, aktívan átvizsgált, hogy van-e MÉG probléma. Covid évben kicsit érthetően csak a minimumot látta el - aminek a következményeképp elvesztettem egy fogat - viszont covid utáni első két NORMÁLIS évben is már azzal fogadott, hogy hol a röntgen, anélkül hozzám se nyúl? Hogymicsoda, 5+éven át teljesen jól megvoltunk előzetes röntgen nélkül, fáj a fogam, laza a tömés, én meg 2000km-ről érkeztem ma reggel a megbeszélt időpontra. Utána második foggal még úgy se foglalkozott, hogy ott volt előtte, világosan láthatóan a probléma, 2 nappal később meg kivett 2hét szabit - természetesen a nyár közepén, amikor 10ből 9 fogorvos is szabadságozik.
Végül a fél megyét körberohantam, 2 másik doki fejezte be a munkát. Árak? Simán 3x-osa a covid előttinek, és ez egy K-Magyarországi futottak még fogyóban lévő kisváros, vagyis 2, mert végül több dokival kellett összerakni a projektet, ha nem akartam még 3 hétig ott dekkolni míg az én dokim visszajön unokázásból.
Pesten egyéb jellegű orvosnál is volt hasonló élményem, de ott csak az "új" rezsimet láttam a "doktorurazó" (erre komolyan az angolban még kifejezés sincs...), pitiző kutyaként ugró páciens, mogorva itt a bankkártyaolvasó random doki (messze nem prof/főorvos v ilyesmi) kombó formájában. Fórumokon istenítették, hogy ő mekkora lángész, mondom ok, elmegyek hozzá a problémámmal - kaptam egy mezei gyógyszert 40eFt-os "szakvélemény" után: ez a svájci full magáneü-ben is ennyi lett volna anno.
-
t72killer
titán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
A magyar ingatlanárak, pláne azok, amivel kezdeni is lehet valamit, mert pl munkahely van a környéken, nagyjából 4-5x-ődtek (akad sokkal durvább, 10x-eződésre is példa), ami sacc/kb 15-17%-os komponens évente.
Szokásos vesszőparipám még, hogy 8-10éve még el lehetett lébecolni az állami EÜ-ben, megboldogult szüleim is akkor vették igénybe igen komoly mértékben - és egy szó panaszunk nem lehet, nem spóroltak a kórházban tartózkodási idejükön, mindenféle komolyabb (MRI, stb) vizsgálaton, rehabilitációkon és a banális "nincs WC-papír és ágynemű" hülyeségek se súlytották őkat. Mára ezek igen nagyrésze gyanítom MAGÁNban menne csak == többilliós új ktg osztva... nulla régivel. Magán kontra magán a kedvenc fogorvosnénim az eltelt 10év alatt kb 3x-osára emelte árait, ami 11%éves növekménynek felel meg, ez szintén nemigazán van köszönőviszonyban a "hivatalos" számokkal. 2022-t leszámítva az utolsó év, amikor elismerték, hogy érdemben 10% felett jár az infláció 1998ban(!!) volt.
#23314: 2022-23ban a nem árstopos élelmiszerek nem kis része 60-100% drágult. A mainstream dolgokat vagy egyenesen árstopozták, vagy próbálták moderálni magukat a kereskedők - de ha spéci dolgokat kerestél, pl teljes őrlésű liszt: 2019ben még valami 100Ft körül vettem kilóját, 2023ra ez érdekes már 300Ft volt - ma 400. Autók se kicsit lettek akkoriban drágábbak, nejemnek épp vettünk egy használt benzinest - itt UK-ben 2k fontot fizettem ki egy olyan csotrogányért, amiért 2évvel korábban még az ezresből is lehetett alkudni/új autók listaára is igencsak megugrott akkoriban. A konkrét magyar számokat nem tudom, de hasonló sztorikat olvastam otthonról is.
-
t72killer
titán
válasz
HussarF
üzenetére
Gyakorlatilag a teljes kihelyezett lakossági jelzáloghitel-állomány törlesztőrészleteit, a tulajdonosok össz karbantartási költését/amortizációt plusz a bérleményekre (valós, azaz feketén kiadottak is...) fizetett teljes összeget kell megvizsgálni, hány %-át adják ki az összes fogyasztói költségnek.
5%-nál sztem is több lesz ez globálisan tehermentes tulajt, adós tulajt és bérlőt belevéve - ha nálad tized%-okban mérik, akkor 1. nagyon jó anyagokból jól összerakott kéglit sikerült vennetek, 2. a villany+gáz kivételével kb mindent sk megoldotok "szaki" felfogadása nélkül.
Az fix, hogy egy albérlet elviszi a magyar fizu kb 50-60%-át, hiteltörlesztő+a még adós tulaj karbantartási ktgei mondjuk 30-40%-ot. Tény, a hiteltörlesztő az inflától függetlenül mozog, más állatfaj. Újat venni viszont 2x annyiért, mint 3-4évvel ezelőtt nagyon nem ugyanaz a kockázat/teher.
#23310: mivel egy makróról van szó, átlagot kell számolni: a lakosság x%-a bérel, y%-a még adós tulaj, z%-a tehermentes tulaj. Ezeket a számokat elő lehet ásni. Ez ugyanaz a kérdéskör, minthogy mennyi súllyal is számoljuk a füstölt sonka árát az inflába: van, aki nem eszik semennyit, van aki csak húsvétkor, másnak meg minden másnap ott virít a reggeli tányéron. Nagyker adatokból megvan, hány tonna sonka fogy: le lehet osztani lakosságszámra.
-
t72killer
titán
.Annyi, hogy ezek olyankor működnek jól, amikor a hivatalosan is elismert infla is magas. Ez jó volt 2022-re, de azokon az éveken keveset segített, amikor pl az ingatlanárak rallyztak nagyot, minőségibb helyeken simán éves 10% felett itt UKben is - miközben a TV-be bemondott "inflációs adat" megállt 4% körül.
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
Vissza ON: a mai FOMC-től mit várunk? A futik meglehetősen nyugisak, mind1 már, hogy vágnak vagy nem vágnak?
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
valami 20évvel ezelőtt kezdtek arról regélni, hogy kifejlesztik a valódi FOGNÖVESZTÉST és az állkapocscsont fúrogatás-tönkretétel helyett 60-70, sokaknak már 45-50 évesen lehetne IGAZI, új állapotú fogsora. Ezzel természetesen tizedére redukálva a fogorvosi várólistákat, állami fogászat mellett egyáltalán nem kéne, hogy hiénák rabolják ki az embert csillagászati összegeket elkérve egy-egy összetettebb "kezelésért".
Lett belőle bármi is a GYAKORLATBAN? Frászt...Másik nagy igéret volt, szintén már évtizedekkel ezelőtt, hogy hűdeszuper, itt az internet világa, százmilliók dolgozhatnak majd otthonról - hisz úgyis irodai munkát végeznek egy képernyő-billentyűzet-telefon trió társaságában: megszűnnek a reggeli+délutáni dugók, az embereknek több SZABADIDEJÜK marad a családjukra, sőt, napi 1 óra forgalmi stresszt+fáradtságot és egy fél autófenntartást spórolnak meg. Mindenki jobban jár. Ohő, mindenki? Az irodaházakban utazó ingatlancápa haverok, autóipari haverok nem! =Szó sem lehet róla.
-
t72killer
titán
Öregszünk. Nem kicsit, nagyon - és ebben a kb covid/2021 óta besz.rt fertilitási ráta hatása még erősen korlátozottan van csak benne:

-
t72killer
titán
válasz
pictigjis
üzenetére
Félig on, mert ennek valós világgazdasági haszna is lehet rövidtávon: az AI végre meglépheti a közel hiteles szinkrontolmács szintet, ami azt jelenti, hogy egy lépésre vagyunk a Galaxis útikalauz halacskájától
. Még azért jó lenne, ha rendesen megtanulná a kisebb nyelveket és persze a kínait-hindit olyan rigó utca felsőfok környékére (görög, török, balkáni nyelvek, filippínó, 4-5 indonéz nyelv, egy tucatnyi afrikai...) és már csak az ideális hardvert kéne megalkotni.Ezzel már nem lenne gond pl egy magyar munkavállalónak úgy munkát kezdeni Portugáliában, hogy egy kukkot nem beszél Portugálul. A globál egyéni és biznisz mobilitás egyik akadálya a nyelv.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Elég nagy pofonosztás volt mostanában, így hogy az AMZN-t is beküldték 200 alá (végre vettem ma egy kisebb adagot, AVGO társaságában) inkább egy általános felfelé hullámra saccolok a következő hetekre.
Aztán később fene tudja, aszongyák a madárbéljósok, hogy a midterm évek eléggé hullámvasutazók, szóval maradok swinger, egyelőre nem fekszek neki tartós longoknak. -
t72killer
titán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ez van, ha nettó marhaságokra megy el az államadósság/felveszik a hitelt és ellopják a pénzt, hogy majd a jóságos nép visszafizeti. Valamivel talán kevesebb, mint a késő Kádár korszakban, DE ezt most tisztán ellopják, semmi olyan humán befektetés nem születik belőle, mint pl országosan, Viharsarki vidéken is jó oktatás és eü...
#23218: "örömködhetünk hogy a románok megszorítanak" - akinek 2db-nál több működő agysejtje van, az észleli, hogy Mo is veszettül "megszorít", csak nem ott, ahol kéne és persze mély k.ss van a dologról.
-
t72killer
titán
válasz
favagoJoska
üzenetére
A narancs kormány megtanulta, hogy a "megszorítás" szót kimondani életveszélyes. Alapból azért nyertek anno, mert hogy-hogynem, a 2008/9-es "aprócska" világválság folyományaképp volt egy megszorítási időszak Mo.-on. Az agyatlan tard szavazóréteg természetesen a szaharai homokban porszem magyar kormányzatot okolta az egészért - így aztán kaptunk "jobbat". Egy szóval nem lett kimondva, hogy "megszorítás", de kapásból lőttek a MANYUP kasszának, ami volt akkora érvágás, mint a Ciprusi csőd, bejöttek a 200%-ban az ügyfélre hárított bankadók, magasabb ÁFA, minimálbéreseket is sújtó új SZJA, amivel ugye az értelmiségi rétegeket próbálták megvásárolni (többé-kevésbbé sikerült is).
Bár később lett látható, a mega-bullmarket, világgazdasági konjunktúra, per capita rekord összegű AJÁNDÉK gonoszprüsszeli pénzek ellenére volt még egy igen fontos ága a MEGSZORÍTÁSOKnak: egészségügy és oktatás. Reálértékben ezekből a szektorokból is elképesztő összegeket vontak ki, miközben ezerrel nyomatták a népszerűséghez szükséges helikopterpénzt. Zárlatos agysejtű Bumbikának nem minőségi oktatás, kórház kell, hanem 3%-os csudahitel - az persze nem zavarja, hogy a lakás, amit Bumbika Dzsuniornak ezzel megvesz, a pénzszórás előtt a negyedébe került...
-
t72killer
titán
válasz
HussarF
üzenetére
Papírpénz-rendszerben annyira természetes az infláció, mint légy a sz.ron. Tartós, VALÓS defláció, ahol az átlag Marika+Józsi is árCSÖKKENÉSeket lát a boltokban, fogorvosnál, stb, az valami extrém ritka, talán Japánban lehetett ilyesmi bizonyos években. "TV defláció" persze előfordul, amikor a beszélő fejek negatív inflával riogatnak a képernyőn.
-
t72killer
titán
Hoppá. Long, ALL-IN:
-
t72killer
titán
válasz
Hi!King
üzenetére
Nagyon reménykedek benne, hogy mire oda jutunk (rem 30+év) addigra lesz házimindenes android robot, ami a tetőjavítástól kezdve a mosogatáson, kajakészítésen, gyógyszeradagoláson(!) túl az idős fürdetéshez-pelenkázáshoz-öltöztetéshez is érteni fog...
(nem lesz, mert az emberiségnek minden IS fontosabb...) -
t72killer
titán
válasz
Hi!King
üzenetére
Persze, így működik, nyugati megtakarításból-nyugdíjból keletisztánba költözéssel.
UK jövő sokkal rosszabb lesz (brexit pusztítás kiteljesedése +demográfia), ny-EU közepesen rosszabb, kelet a helyieknek élhetetlen - ha felmennek a fizetések, akkor a "nyugati vendégnek" is.A "keletisztánokban" egyébként 3 mach sebességgel szállnak felfelé az árak, különösképp, amikor a "zsíros külföldit" kell megkopasztani. Thaiföldről olvasgatom, hogy több dolgot simán duplájáért mérnek a turistának mint akár 2-3évvel ezelőtt. Szóval a kolbászkerítés ott sem zsíros kenyérrel és kaviárral van feldíszítve. +infó, hogy a keletisztánok demográfiája már most egyenesen katasztrófa, 30év múlva nem lesz magyar ápoló ilyen gyermekvállalási ráták mellett. főleg, hogy az ország maga nem nagy szám (nuku tengerpart, stb) a fiatalok egy része automatikusan lelép még "élhető" politika mellett is. Nem mellesleg Thaiföld fertilitási rátája is az 1.2-es számot kopogtatja, ergo közel az összeomlás.
-
t72killer
titán
válasz
Hi!King
üzenetére
Tipikus UK ház értéke: 300k font, él benne két kisnyugdíjas jó esetben szumma 3000 fontnyi nyögdíjjal mert pl a férjnek volt egy az állami szutyoknál jobb nyugdíjat adó állása. Idősotthoni ellátás meg HETENTE és FEJENKÉNT ALSÓHANGON egy ezres. Azaz eladják a házat és mivel instant, folyamatosan kell a pénz, csak fix kamaton tudják tartani, ami éves szinten ad kemény 12 ezrest, mostmár BRUTTÓ, mert persze erre is ADÓZNI kell kb egy ezres CGT-t mióta tönkrebrexitelték-covidolták a gazdaságot (azelőtt pont kb 12k volt a cgt allowance).
Ergo rögtön az első évben ha nem is számolok a CGT-vel(!) már a nominál tőkéből égetnek röpke 104k(ellátás 2 főre)-12*3k(nyugdíj)-11k(nettó kamat) = 57k fontot. Az inflációs ÉS a korosodással szükségessé váló intenzívebb ellátás miatti áremelkedések miatt gyakorlatilag kevesebb, mint 4év alatt en bloc búcsúzhatnak a szülői ház árától.
Ha home care-t választasz, csupán annyi, hogy minden nap 1 órára ránéz valaki a saját házában, azt megúszod egy ezresből, de akkor a házra fizetsz council taxot (a ház értékének kb 1%-a évente), rezsit, mindenféle bizb.sz javításért kontárok-scammerek rabolnak ki = ugyanott vagy.
TLDR: a megroggyant egészség évei egy medián lakosnál, sőt, megkockáztatnám a 6-7. decilis jelentős részét is, eliszik a teljes örökséget. Az állam egy ideje (wrexitcovid...) már csak akkor áll be mögéd, ha az utolsó filléred is elment.
-
t72killer
titán
ja, nagyjából jó iránytű, de ahogy mondod a finomságok hiányoznak belőle és rögtön ott is a komment, hogy pl Szlovákiában sose volt nulla.
A 0% cgt akkor 0%, ha az évente 15x megvett és eladott random Új Zélandi és Chilei részvények, NYSE ARCA, LSE ETF-ek trading, akár daytrading eredménye után IS full békén hagynak. Ezt tudja pl Ciprus, Channel Islands (nem EU), Isle of Man, Svájc.
Vannak hibrid "nem tökéletes, de elég jó" megoldások, mint a bolgár, görög, máltai (elvileg no tax ha UCITS ETF-ekkel kereskedsz) részleges 0%, a magyar TBSZ, brit ISA.Olyan feltételekkel hogy "ne zárd a pozit(!) 1, plána több évig" és akkor nagy kegyesen elengedjük az adót, felejtsenek el.
Egyelőre a "baráti" országokból svájc kilőve az árai miatt, a görögöknél kérdőjeles a nyelv és hogy a valóságban is érvényesíteni lehet-e azt a 0%-ot, vagy könyvelős szerencsétlenkedés 1db magánszámla mellett is - ráadásul van örökösödési adó - marad kb Málta és Ciprus. A görögöket még kutatom, hogy mi a valóság, nem egyszerű mert a legtöbb odaköltözött nyugati nyugger nem trédel a magyar meg tipik szállodát takarítani, műkörmöt pucolni megy, nem tudja mi az az ETF.
-
t72killer
titán
válasz
Hi!King
üzenetére
a "törődésre szükség" is más szintű már, mint 30éve. Anno az idős ember egyik gyereke vagy a 4 gyerekből 3 felváltva komplett 24h háziápoló munkát végzett otthon. Ma már az is elégséges, ha az egy szem gyerek elintézi, hogy legyen egy gondozó +havi 1x ránéz az állapotokra és panaszkodik, ha nem stimmel valami/ha magánalapú a gondozás, KIRÚGJA az alkalmatlan illetőt. Ha nincs ilyen rendszerfüggetlen "ránézés", akkor könnyen szószerint sz.rban hagyják az illetőt mert fontosabb egyel több cigit elszívni+a barinővel messengeren bájcsevegni munka helyett.
#23161: Ez meglepett, de valóban így van, legalábbis osztrák-magyar viszonylatban
. Nekem UK a viszonyítási alap, itt azért mindenkinek meg az anyjának IS kutyája van - többnek érződik, mint Mo, mert 1: több az egyszemélyes háztartás (a térkép háztartások számával van normalizálva), 2: Mo.-on nagyságrendekkel több a normális méretű kertes telek, ahol a kutya bőségesen elvan, nem kell még hugyozni is az utcára vinni/nemigen találsz az erdőben a bokrok ágaira akasztott MŰANYAGZACSKÓS kutya.szrt.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, ez is egy nagyléptékű változás az elmúlt évezredek megszokott trendjéhez(!) képest, aminek van nem kevés on és off-topik következménye.
On-topik, hogy a jövőben remélt növekedő szektor privát EÜ annyira mégsem fog növekedni, mert az eldobott idősödő embereket senki se viszi oda, az állami simán bezacskózza őket az első adandó alkalommal (bármily hihetetlen, bizony sok FIRE ábrándozó is a közegészségügyben fogja végezni, az elinflált megtakarításoknak köszönhetően).
Mifelénk a divat, hogy inkább kutyát tartanak, mint gyereket - ami ugye fenomenális döntés, mert nem kevés nyűggel jár, de legalább "fel se nő" és 25év (=3. kutyaváltás) után is csak egy kb másfél éves gyerek szintjén lévő, mindenféle igényekkel, költséggel, felelősséggel járó élőlényt tartasz el/hordasz ki páróránként még hugyozni is, biztosítás, jajjbibislettalábujja rohanás a kórházba, túl hangosan ugat beperel a szomszéd - egy fejlett országban pont annyi para, mint egy kicsi gyerekkel... Nálam egy bő tizessel fiatalabb, 2 szinttel felettem lévő kolléganő mesélte, hogy a párjával, aki már nem párja, eldöntötték, hogy kutya lehet, gyerek nem. Egy olyan helyen (Skócia) ahol jár egy nagy kazal segítség a kicsiknek és nagyobbaknak - de nekik inkább kutya... Mielőtt rohannánk keresni a Pedigree+Whiskas részvényeket: nincs ilyen, az anyavállalat Mars inc privát cég, MAJD ipo-zzák, ha már nem látnak a növekedésben fantáziát.
Új hozzászólás Aktív témák
- Befutott a régóta várt, sok P-maggal kitömött, LGA1700-as Core sorozat
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hogwarts Legacy teszt
- Spórolós topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Milyen légkondit a lakásba?
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- -44% ÚJ Lenovo ThinkCentre M70s G5 SFF: i5 14400, 16GB DDR5 RAM, 512GB NVMe, DVD-RW, ÚJ HU bill+egér
- Latitude 9330 2-in-1 13.3" QHD+ IPS érintő i7-1260U 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- OMEN 17-db0281ng 17.3" FHD IPS Ryzen 7 8845HS RTX 4060 32GB 512GB NVMe gar
- Apple MacBook Air 13" M5 10CPU / 8GPU / 16 GB / 512 GB - 1 Év Apple Garancia
- BESZÁMÍTÁS! AM4 Félkonfig/Teljes konfig
- Keresünk iPhone 16/16 Plus/16e/16 Pro/16 Pro Max
- AKCIÓ! Sosemhasznált! HP OmniBook 5 i3-1315U 8GB 1TB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4535, 100% AKKSI
- Új HP 15 Victus FHD IPS 144Hz i7-13620H 4.9Ghz 10mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 5060 8GB Win11 Garancia
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB Desert Titanium használt, megkímélt 100% akku (13 ciklus) 6 hón
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
. Kéne nekik utat csinálni... Tippre erre is kitalálnak valamit. Trump nagyon spórolt az anyahajókkal, kellett volna még 1 CSG külön az útvonal fedezésére.
.
. Van pár cuccom még épp a "háború előttről", azokat tartogatom, félgőzön mennek a számlák.

...