Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- sh4d0w: Van-e még?
- joghurt: Megtarthatod a jogsid?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- tordaitibi: Timeshift használata, és amit nem tudtál, klónozás Timeshift backup szoftverrel
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
Alapvetően az orosz vonal megfelelő kezelés/összefogás esetén nem világvége. Hadtech... vonalon a jelenleginél messze jobban kell támogatni Ukrajnát és akkor nem lesz közel az Orosz határ. Amíg húzódik van idő a hadiipar felpörgetésére az orosz készletek/ipar/gazdaság pedig épül le.
-
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
"10+ eves belsoegesut hasonlitasz uj elektromoshoz hibak tekinteteben"
Nem tettem ilyet. Ha 10évest hasonlítottam volna közel se lett volna ennyire negatív véleményem az ICE megbízhatóságáról. 10éve még tényleg rengeteg jó ICE volt piacon. Szívósor, szelep befecskendezés nem DI, nincs benne DPF. 2025ben ehez képest egy kezemen meg tudtam számolni a megvehető benzines volanalt (Dízel nem játszott 90% város miatt)
"akkor azt letudod egy kezlegyintessel hogy jah hat azok rosszak voltak"
pldat is hoztam, hogy egyértelmű legyen. Első széria 3as, első széria leaf. Nagyon súlyos gondjaik voltak széles spektrumban? Nem krédés. Javították a nagyját? Igen.A hatótáv dologra nem válaszolnék úgy érzem nem kell mégegy téma.
-
t72killer
titán
válasz
forumpista
üzenetére
pár hónapja végigzongoráztuk ezt a családban, és pont most, hogy egy nyanya megnyomta a fő családi kocsinkat oldalról, marhára örülök, hogy a másodkocsinknak (asszonypajti munkábajárós+gyerekeket különórára hurcolós kocsija) nem EVt vettünk: holnapután hozom el a kiccaládot a reptérről, ami kb 100mérföld tőlünk: ahhoz, hogy egy 200mf-et MEGBÍZHATÓAN lefutó EV-t vegyen az ember, igencsak ki kell nyitni a bukszát, alsóhangon +4-5k fontot kellett volna még rádobni az alig 3éves kis benzines berregő árára, hogy egy 200mf-et éppen-éppen megfutó EVt vegyél. És akkor nem beszéltünk arról, hogy a biztosítás felára (=nehezebb, drágább kocsi, aminek pusztán a súlya miatt a motorteljesítménye is nagyobb) bőségesen visz bármiféle előnyt amit a valamicskét olcsóbb szervizelésből élveznél. És még a szimatom is jó volt, a csóró brit kormányzat "nehogymájólegyen az EV-seknek" bevezette az EV különadót, 3penny/futott mérföld taksával egyelőre, aztán majd szép csendben emelgetik ezt is.
Mindent IS belekalkulálgattam, a gázt sunyin drágábban adó szolgáltató "kedvezményes" áramtarifáját, stb: meghibásodás NÉLKÜL évi kb 7000 futott mérföld mellett jött volna ki egyáltalán nullára az ICE-EV különbség. Ennyit már a nagy kocsival se megyek, mert közelebb a munkahely. VISZONT ha nyáron útra kelünk, akkor az túránként 1-3e mérföld. (1mf=1.6km).
-
cdl
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Nem nevesíteném a márkát, de az új EV-ben már plussz, nem használt cellák vannak tartalékban. Ha X év múlva megfekszik egy modul, kikapcsolják, az újat be. Így marad a teljesítmény sok évig. A DC/DC konverter, vez.egység cserélhető benne. Szóval már ésszel tervezik ezeket, nem csak a gari idő végéig.
-
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
Hátpersze csúsztatok kiscsillió helyen csak nem mutatod meg mert őőő.
Ev clinic: Olvasgattam.
Lehet neked gáz, hogy ICE, EVt hasonlítom nekem nem. Sok más embernek sem.Rengeteg gond van az EVkkel. Főleg a korai modellekkel. Egy 3 teli volt hibákkal megjelenésekor. Most lazán vehető a legtöbb gondot javítottáák. Új kedvencem a Kia/Hyundai kb tervezett avulás +javíthatatlanság kombója.
Sehol se írtam olyat, hogy EVk elmennek egymillo meg masfel millio km-ert gyakorlatilag minimalis szervizzel. Ha igen mutass rá. Ha nem akkor kérlek ne hazúdj szavakat a számba. Köszi!
-
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
"Es ezektol a vasarloktol varod hogy majd mindenfele csori kis onvezeto taxival fognak kozlekedni."
Olcsobb és nem kell vezetni. Azért napi 8-10h melón töltött idő után sokan inkább a waymoban olvasok/alszomot választják minthogy vezetni kelljen. De kinek mi. -
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
Úgy kapcsolódik ide, hogy az ICE vonal semmivel se megbízhatobb 2025ben mint az EV vonal. A szervizelésük pedig baromi drága. 8-10.. évesen amikor kis koksz leválik a szelepről, porlasztási kép, dugatyún lévő koksz miatt dugatyú elcseppen és kuka amblokk az simán lehet 3-4 misi.
"Nagyon naiv lehetsz ha azt gondolod hogy az EV-k elettartama noni fog."
Már mostanra rengeteget nött. A kezdeti hibákat szépen javítgatják. Egy 3/Y LFPvel simán vehető. Első gen "léghűtéses" leaf mekkora tervezési hiba volt javították? Igen.
Egyértelmű a fejlődés.
De ha gondolod linkelj nekem mennyiségben hullo LFPs aksis teslakat."Lehet hogy nem hasitja fel a betontomb az akkupakkot, de ha csak egy 500 forintos cella is elromlik benne, a szerelo sem fogja tudni szetbontani."
Az megvan, hogy már idén futnak MOon 1millió km garanciás akuval szerelt EVk?
Erre CATL már jövőre rá akar igérni 15év 1.5millió kmel... és azért az sejthető, hogy ezt azért merik vállalni mert tuti fix."Itt jelenleg egy lefutott meccs van, 10 ev mulva egy mai auto menni fog a bontoba ha elromlik."
Mármint mi romlik el? És még ha a legdrágább rész ICEnel motor, EVnél aksi ott se fog bontóba menni.
btw édesanyának tavaly vettünk új autót. Nem picit vagyok abban biztos, hogy atombiztos konstrukció és egy 300.000km 15évet nagyon simám bírni fog. -
válasz
forumpista
üzenetére
Nos igen. Elképzelem, ahogy Redneck Joe majd beül a robotaxiba a shotgunnal.

Illetve pont az USA az, ahol a hétvégi sofőr, mint létállapot is alig-alig értelmezhető, mivel érdemi tk. a nagyvárosok belső területeit leszámítva nincs.
Európa már más tészta, de látszik, hogy a carsharing is döglődik.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
forumpista
üzenetére
Már most ott tartunk, hogy az USA-ban az egy mérföldre jutó költség nem sokkal magasabb az övezető taxival mint a saját autóval. A méretgazdaságossággal járó költségcsökkenéssel várható, hogy hamarosan olcsóbb lesz a taxi mint a magánautó. Főleg ha valaki nem használja az autót nap mint nap.
Amikor elkezdenek tömegével rájönni a hétvégi autósok, hogy olcsóbb taxizni mint saját autót venni, vizsgáztatni, javíttatni, tölteni, adót és biztosítást fizetni, akkor szerintem tömegesen fognak lemondani a saját autóról. Aminek szerintem jelentős hatása lesz a használtautó piacra... is. -
concret_hp
addikt
válasz
forumpista
üzenetére
szerinted ha egy taxi egesz nap tud menni munkaero nelkul lefele vagy felfele tolja a taxizas arat? ha esetleg lefele, vajon az autozasra altalanossagban hogy hat?
-
válasz
forumpista
üzenetére
"Ez két-három év múlva elkezdi erősen éreztetni a hatását a használtautó piacon is." - arra gondolt szerintem, amikor ezek majd tömegével megjelennek a használtpiacon.
-
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
Az ICE vonal tartosságra a csúcsát valahol a 90-2009es években élte. A karosszériák már galvanizáltak, rengeteg motor, váltó, autó karbantartással 500.000km+ elmegy. És ha valami tönkre is megy relatave olcsó a javítása.
A fenti a múlt. Pár kevés kivételtől eltekintve tönkre megy. A javítás drága.Az EV vonal sokszor még mindig a gyerekbetegségeit éli lehet tönkre megy és a javítása drága de gyorsan forrja ki magát. A legnagyobb para ami miatt hosszú távra használhatatlan volt a töltőhálózat gyosan fejlődik. 10éve semmi sem volt. A legnagyobb költség az aksi árak továbbra is esnek és ez még nagyon sokáig eltarthat.
Ez egy lefutott meccs. -
Vesa
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
"Gyakorlatilag a legrentabilisebb a Tesla, az legalabb javithato."
Volt...az első pár széria. Újabban viszont (évek óta már), miután készre szerelik az akkut, kiöntik egy speciális (ragasztó) keményhabbal az egészet úgy ahogy van. Gyakorlatilag javíthatatlan!
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
De az összes használt EV ára azért csuklott mert az új autó párjaik ára is összecsuklott. Az etron meg a taycan még ebből a sorból is kilógnak.
Szerintem rossz oldalról közelíti meg mindenki. Onnan nézi, hogy mennyi volt régen. Ha megnézed mennyi egy 4-5 éves EV meg ugyanazon modell párja most (nem 4 éve) akkor ugyanaz a minta mint a benzines/dízel modelleknél.
Amit írtam, hogy mostantól nem lesz ez mert leértek a villanyosok a ICE (benzin/dízel) szintre.
De ugyanazt a hibát követi itt is el mindenki mint amit a legtöbb tőzsdés, hogy a múltbéli hozamokból indul ki a jövőt illetően.
Mivel jelenleg közel paritáson vannak a villanyos modellek a benzinnel így ha a villany tovább esne akkor viszi magával az ICE modellek árát is és akkor igazából nincs menekvés a nagyobb degradáció elől azzal sem, hogy ICE-t veszel, legfeljebb magasabb fenntartási költségeid lesznek.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Devops oldalán látom, hogy sokan használják, olyan helyeken is jó ahol nem értesz annyira a témához. Múltkor volt valami bugon valami régi python letöltőkében amit még 10 éve írtam, 200 sor az egész. Mivel nem fejlesztek pythonban megkérdem javítsa ki és megtette, tényleg jól.
De az én munkámban mint senior fejlesztő/team led (mikor épp melyik) nem látok olyan nagy hatékonyság növelést egyelőre sőt például a Visual Studiónak sokkal szarabb lett a kódkiegészítő promptja mióta Github copilot van alatta. De pont a múltkor kellett valami monkey jobot csinálnom és ott is azt éreztem néha jó, néha nem és persze jó sok helyen elbaszta pont úgy, hogy nem veszed elsőre észre. Például megkéred onnan ide helyettesítse be ezt meg ezt...és akkor megcsinálja 20x jól majd 3x meg elbassza a sorrendet és máshonnan rakja oda a dolgokat aztán te meg keresd hol a pékben rontotta el.Még egy aspektus. A kód írás és kód olvasás (amikor tényleg meg is érted mit csinál) közti sebesség egyesek szerint akár 1:5-öt is van időben. Azaz 5x nehezebb más kódját olvasni megérteni mint megírni ugyanazt. Nem véletlenül hallod állandóan azt a fejlesztőktől, hogy ez szar írjuk újra. Mert rengeteg idő megérteni, emiatt felületesen érti meg mert nincs rá ideje és akkor inkább írjuk újra.
Na most egy AI agent ami telepakolja hibával a kódot, mert messze nem tökéletes sokszor a fentiek miatt csak növeli az időt mert meg kell érteni azt is amit ő írt majd tüzetesen végig is kell nézni.
-
válasz
forumpista
üzenetére
> Ez a megtakaritas csak elmeleti, mert nem tudjuk az AI valos koltsegeit.
Azt fejtegettem, hogy ha az AI koltsege nem eri el a munkaber felet, akkor (megitelesem szerint) a mai szinvonalon is rentabilis lehet.
> Pl a mi cegunknel is van claude elofizetes ami 150 dollar per kopf per ho (ceges) es mar most sem kap mindenki, mert az latszik hogy nagyon sokaknal minimalis a hozzaadott ertek de cserebe fixen fizeted a havidijat.
Akkor meg valoszinuleg az adopcio nagyon korai fazisaban vagytok, mert gondolom az atlag koltseg / ember az valahol 4000-8000 dollar kozott van, tehat az AI nektek kevesebb, mint 3% teljesitmenynovekedest okoz. Az tenyleg eszrevehetetlen, eleg meglepo ez.
(Ha meg tobb, mint 3%-ot, de nem veszik meg mindenkinek, akkor csak inkompetens a vezetes.)
Ami bele fog turni a datacenter-epitok profitjaba, az a lokalis modellek. Nem az, hogy az AI nem hasznos, hanem hogy a self-hostolt (open) modellek is 'eleg jok' lesznek. Hal'istennek Europaban is van ebbol eleg jo (Mistral).
-
j0k3r!
őstag
válasz
forumpista
üzenetére
Szerintem szűkült egy "átlagos" Bécs, Párizs, stb. ingatlan és Budapest között az olló. Számokat nem tudok rá hozni, de az áremelkedés dinamikájában éllovasok vagyunk egy ideje. Ha lesz rá időm, akkor megpróbálok utánakeresni arányszámoknak, és ezeknek az alakulásának mondjuk 2000 óta.
-
j0k3r!
őstag
válasz
forumpista
üzenetére
Ezzel a logikával 10 éven belül Budapest lesz Európa legdrágább városa. Szerintem nem ésszerű a múltat gondolkodás nélkül projektálni a jövőre.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
forumpista
üzenetére
Viszont adódik a kérdés, ha lesz egy széles társadalmi réteg amelyik semmit nem tud nyújtani (nem tud dolgozni neki, nem tudja megvenni a termékeit) annak a szűk szupergazdag társadalmi rétegnek amelyiknek addigra elképzelhetetlenül nagy vagyona van, minden eszközt birtokol, közöttük az AGI-t, akkor mi fog történni?
Mert nem hinném, hogy az hogy békében eléldegélnek az emberek egymás mellett. A szupergazdagok szempontjából a széles nincstelen társadalmi réteg csak az erőforrásokat fogyasztja előlük (és fordítva is így van). A nincstelen 99,99 százalékot pedig nem fogja tudni megvédeni az állam, mert addigra ezek meg fognak szűnni a jelenleg ismert formában.
Ha valaki szupergazdag, és birtokol egy csomó természeti erőforrást, AGI-t meg mindent, akkor miért vetné alá magát bármelyik állam törvényeinek? Felállít magának egy hadsereget és azt mondja, ez innentől kezdve az ő országa.
Az első ilyen "magán államok" valószínűleg nem ott fognak felbukkanni ahol erős a demokrácia, hanem ott ahol gyenge, és erős az oligarchia.
Tudom ez eléggé ilyen apokaliptikus szcenáriónak tűnik, és én sem hiszem hogy 1-2 évtizeden belül fog ez megtörténni, még azt sem hiszem hogy a világot ezek tudják uralni, de úgy gondolom hogy láthatunk ilyesmit is még ebben az évszázadban. -
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
De nem a 2000es évek autójáról beszéltünk. Innen indultunk.
"a 80-as evekben MO-n nem az extrem tartos autok voltak tulsulyban itthon"Értem minden megszépül de a 80as évek MOon lévő autói tartóságra/minőségre istenverése volt.
Sokat mond, hogy aMerkur mellett ott volt a Dacia, Kispollák... szervíz és sok vacsi új Dacia, Kispollák... a szevízig! nem jutott el.
Motorgenerál 100.000km körül teljesen átlagos volt. Az elmúlt év botránya az übergáz 1.2puretech könyököl ki 100.000km körül a bomló olajban futó szíj miatt. De ha 60.000kmenkétn cserélik a vezérműszíjat, ellenörzik olajteknőt akkor nincs gondja.Az egy nagyon más téma hogy az elmúlt ~10-20évben a tartóság, minőség mindenhol jobban kevésbé de romlik. 20éve sorolni lehetett az örökélet motorokat, most nagyítóval keresni. Ez van. Ettől még ami a 80as években ment az 2025ös sztenderd szerint is, tartosságra is ipari hulladék.
-
válasz
forumpista
üzenetére
Azt nem felejtem el soha, h mutattak egy kabelkorbacsot ami a hatso lampahoz megy es le volt mallva rola a szigeteles. Mondom uristen ez valami 1500os zsigulibol van? Aztan kirohogtek, h azon nem porlad el, egy kb 6-7eves kocsibol volt.
A masik ami nagyon megmaradt, h egy akksicsere valami 1,5ora volt egy magasabb kategorias kocsin, mert annyi mindent ki kell hozza szedni, h ki tudd cserelni.
Vagy az elrepedt a szuper ledes lampa, aminek veletlen pont az aljaban van az elektronika, h biztosan vizbe alljon igy kuka volt az egesz az uj meg 0,5m. -
válasz
forumpista
üzenetére
Másban gondolkodunk. Aminek lényegi impactja van, az pl. az autóipar. Nem a filléres szarokra rakódó vám veri fel az inflát, hanem az, ha az addig 50 ezer dollárba kerülő autó hirtelen 100-ba kerül.
Ezt nem úgy kellene hogy először kialakítod a legális vonalat, aztán aki nem megy át oda azt üldözöd ki?
De, csak azzal nem lehet választást nyerni. És még egyszer, nyilván nem lesz kiebrudalva az USA-ban lévő soktízmillió illegál arc. -
válasz
forumpista
üzenetére
Biztos? Ezek úgyis magasan automatizált gyárak lesznek. Szerinted az USA munkás drágább lesz, mint mondjuk a német Merci gyárban dolgozó?
Gondolom a legalis bevandorlok sem annyiert fogjak szedni az almat mint az illegalisak.
Biztosan? Ez csak szabályozás kérdése. A vandégmunkás mindig olcsóbban melózik, mint a helyiek. Most az USA bevándorlás politikája hivatalosan nagyon szigorú, nem hivatalosan eddig extrém befogadó volt. Ez utóbbi változott, és simán lehet, hogy akkor a legális vonal lesz kikönnyítve. -
Wn2tl
aktív tag
válasz
forumpista
üzenetére
Az átlagbér felett is magas az adó!
-
Vesa
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
"Lehet hogy te tudod de sokan nem."
Igen, ez pontosan így van, de éppen erről szólna a vállalkozás, amin töröm a fejem. Nem is kell nekik tudni róla, honnan tudnák? Majd felvilágosítjuk őket és ha szükséges, intézzük az adás-vételt és helyben az egyéb vonatkozó procedúrát... jópénzért.
Csinálják már páran ezt, de sok az inkorrekt ingatlanos aki csak el akarja adni az ingatlant, szóval lehet még piaci rés ha valaki másképp csinálja, és ha van rá elég igény. Egyelőre nagyon úgy látom, hogy pörög a téma. Ami nem véletlen, mivel sok ember jut/jutott most a hazai ingatlan rally/állampapír kamatok miatt viszonylag sok pénzhez.
Ha meg véletlenül bejönne a legrosszabb forgatókönyv, és orbán elintézi, hogy szovjet érdekszféra legyen ismét Magyarországból, akkor robbanásszerű kereslet-növekedésre számítanék. Még nem most azonnal, de addigra legalább bejáratódna a dolog.De ez csak egyfajta hobbi project részemről, ha már Kanárin gyakorlom a témát egy ideje, az olaszoknál pedig vannak barátaim akik ott élnek évek óta. Túl nagy invesztet sem igényelne tehát ha nem jön be, akkor sem ér hatalmas bukó.
-
t72killer
titán
válasz
forumpista
üzenetére
Mondjuk a magyar adózás messze nem a legjobb nemzetközi viszonylatban, elég csak a szomszéd Romániába átmenni, hogy jobbat találjon az ember.
-
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
"Mikozben zero fogalmuk van"....
Vannak akiknek zero. De 20+éve tart nyugatra a népvándorlás. Középsulis/fősulis osztálytársaim ~15-25% külföldön. Akaratlanul is rengeteg info jön be. Netről is pl [link] btw a nyugdíjas kiköltözés 20éve wtf volt, most fel se tűnik.
És ld videot olcsobb az élet igény kérdése de jobb a klíma...szerk: Jó éve írtam, hogy bedőlt az oktatás, EÜ és emiatt nézegetünk. Nem kellett sokat keresgélni sokan emiatt (is) mennek ki. pl ITben egy ausztriában nem fogsz hude jobban kijönni a fizudból. Ellenben van tanár/eü/szoc védőháló.
-
Vesa
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
Semmi olyat nem mond, amit ne tudna bárki aki kicsit is jártas az olaszoknál. Délen nem kell venni semmit és kb. ennyi. Az 1 eurós házakat pedig eddig sem vette meg épeszű ember.
-
lemusz
addikt
válasz
forumpista
üzenetére
Van egyébként valami AI specifikus ETF vagy ugyan úgy Information Technology az út, ha valaki nem szeretne egyedirészvényezni? Érzésre elég kicsi hányada lehet ez utóbbinak az AI, persze idővel nőhet.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Ez a fél ár nekem gyanús. Nem hiszem ekkora különbség lenne. Illetve esetleg az alján el tudom képzelni ahol tényleg garanciális problémák tömkelege van, ilyen Whirlpool és társai klímáknál.
Viszont 20-30%-ot simán el tudok képzelni minden modellnél, egyszerűen a fabatka pénzünk miatt mindenki sokkal magasabb marzzsal dolgozik.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Azért ennyi, mert úgy szerződnek le a cégekkel, hogy a gyártó csak alkatrész garanciát ad.
Nekem van 4 darab Daikin klímám egy multi kültérivel. Amikor beregeltem akkor láttam, hogy parts only a garancia. Az 5 év garit valójában a cég aki szerelte adja és ezért kell az éves karbantartás mert oda van beépítve a garancia ára. -
julius666
addikt
válasz
forumpista
üzenetére
Értem és biztos sok mindenben igazad van, nyilván jól kell járniuk nekik is valahol. De biztosan van értelme ezt kiemelni amikor egy felújításon belül nem nagy tétel és általában nem szokott gond lenni vele? Egy festő/villanyszerelő/burkoló naponta lehúz annyival, mint (szerinted) a fránya klímás, csak számla meg érdemi gari nélkül. És még neked kell hálásnak lenni, hogy kifáradt a nagyságos úr "ilyen kis piti feladat miatt", az meg kész álom, ha nem basz el valamit közben.
Pl. nyílászáró festésnél csávó 200-as napidíjjal szarabb munkát végzett mintha én csináltam volna, meg összeszarta a frissen felújított lakást. Közben mutogatta nekem a Maldív-szigetes nyaralásáról meg a hobbipilótáskodásáról a fotókat. Na ez a magyar valóság.
-
t72killer
titán
válasz
forumpista
üzenetére
Pontosan, ez egy ilyen önkontrolláló folyamat: egy szaki nem fog a másik szakinak fizetni, hanem saját maga megcsinálja. A kisnyugdíjasra meg sajnos, aki nem tudja megfizetni, ugyanúgy rá fog rohadni, mint eddig (nagyon OFF már: emiatt is tervezünk menekülni a mostani "brit műremek" házunkból idősebb korunkra. Egyelőre tudunk vakolatot javítani, kéményt pucolni, stb - de már most egy kártyavár az egész)
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
forumpista
üzenetére
Még az az egy eszköz sem valami speciális. Egy sima egylépcsős vákuum pumpa az 35-40k, azzal is meg lehet csinálni maximum kicsit több ideig kell működtetni hogy a cső megfelelően száraz lég és páramentes legyen. Btw sok klímás is az olcsóbb egylépcsőst használja, ami meg azért baj mert ők nem fogják elég ideig vákuumozni, rárakják 10-15 percre és kész. De hát úgy is lehet kaszálni...
-
PredatorZoli
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
A klímaszereléssel az a baj, hogy hiába szeretném én pl magamnak megcsinálni (meg tudnám csinálni), nem tehetem, mert ha nem kerül a tanúsítvány lejelentésre szerelő által, akkor megbírságolnak. Ez egyfajta monopol helyzetet teremt, nem tudod őket megkerülni.
-
Elemental
addikt
válasz
forumpista
üzenetére
Úgy is túl sok a székkoptató. Gyerek eladónak, épp keresek dolgozót. Garantált bérminimum meglesz

-
BlackV
őstag
válasz
forumpista
üzenetére
Ja. Egy random portfolio cikk is így hoz le bármit:
-
t72killer
titán
válasz
forumpista
üzenetére
A Csendes-óceánon áthajóztatni egy raklapnyi egeret-billentyűzetet -autót, stb alsóhangon 2 teljes hét. Trampli ennyi idő alatt már a kikötőket is átrakatta a Keleti partra, nemhogy fejreállítja a vámszabályokat, ami szerint az érkező hajó kipakolhat...
Most ugye akkor kapják a 125%-os csekkeket az amerikai importer kereskedők

-
favagoJoska
aktív tag
válasz
forumpista
üzenetére
Biztos van valami mesterterv az egész mögött, mert az USA elnöke körül mindenki zseni, csak mink bugris parasztok eztet nem érthetjük.

-
törölt tag
válasz
forumpista
üzenetére
Muszáj mindig nulláról kezdeni?

Iparra szükség van...
1) National security szempontból hogy:
- tudjanak újra hajót gyártani
- tudjanak gépeket gyártani2) Automatizáció miatt: évekre vagyunk a gépesített AI forradalomtól
Kína mindkettőben köröket ver USA-ra, hosszú távon ez óriási biztonsági és versenyképességi kockázat.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Én csak azt mondom, hogy itt Amerika előnyben van, elég jelentősben. Szerintem egyik se akarja az ilyen fajta háborút.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Nem biztos, hogy tudja. Kínának nincs akkora mennyiségű atombombája amivel lényegesen túl tudná terhelni az amcsi rakétavédelmi pajzsot. Nem véletlenül van az oroszoknak 5500 warheadjük. Kínának 600 van összesen. Nem tudom pontosan hol van az a szám amivel túlterhelhető, valószínűleg ez erősen titkos adat, de valahol olvastam egyszer, hogy Kína nem tudna egy ilyen jellegű háborút az USA-val megvívni.
-
BlackV
őstag
válasz
forumpista
üzenetére
Megjegyzem, trumpli epp haza akarja telepiteni a csip ipart ergo pont hogy nem akarja megvedeni Tajvant sem
A környező vizek fontos kereskedelmi és stratégiai útvonalak. -
BlackV
őstag
válasz
forumpista
üzenetére
Marmint az elott, hogy kapott 400 atombombat
Felejtsd el az atomot, az ukrán háború miatt sem került elő. Ha Kína megtámadja Tajvant, akkor manuálba kell őket kirakni onnan, ahhoz pedig nehézipar kell. -
t72killer
titán
válasz
forumpista
üzenetére
Pontosan. Most intéztek egy jó kis gyomorrákot. USA ebből (==az usa központú globalizáció
lebontáfejszével szétverése) semmilyen időtávon nem jön ki jól, a versenytársaknak is max relatív előny megszerzésére van esélye. -
t72killer
titán
válasz
forumpista
üzenetére
A Tesla is szép lassan ráült a 2024es kezőértékére (annakidején csökkent az első 3-4 hónapban, úgyhogy éppenséggel még a 12havi minimuma felett van).
Alakulunk-alakulunk.
-
törölt tag
válasz
forumpista
üzenetére
Nézd meg a videót amit beraktam ma reggel. Senki sem gondolja hogy ez egy 3 hónapos folyamat lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Otthoni IPTV megvalósítási lehetőségek?
- Milyen videókártyát?
- Óra topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Lexus, Toyota topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z390 i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Bitfenix Neos acél DeepCool 450W
- Honor 400 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4270, 100% Akkumulátor
- Karácsonyi Akció! Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Erre CATL már jövőre rá akar igérni 15év 1.5millió kmel... és azért az sejthető, hogy ezt azért merik vállalni mert tuti fix.

Ixion77