- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
aAron_ #16689 üzenetére
Vigyázz mert itt a fórumozók többsége nem képes az orránál tovább látni, az ilyen vélemények, mint amit bemásoltál komoly kognitív disszonanciát okoznak nekik, aztán emiatt inkább beraknak a MAGA táborba téged is (mert hát az egyszerűbb).
Ugye Wn2tl, Joe123 valami ilyesmi zajlik a fejetekben?
-
attiati
veterán
válasz
favagoJoska #16683 üzenetére
A többség érzelmeket visz bele. Őrült, zseni, stb.... ez a gond.
A fazon viselkedése teljesen elviszi a fókuszt.
Itthon éppen elég érzelmi befolyásolást kapunk. De legalább edzésben van a magyarEgyébként kell nekünk nagyon érteni a több évtizedes időtávra kiható trumpi változásokat és hogy abból mi valósul meg? Lehet az egészből semmi nem lesz. Erre a portfólió építés való. Venni, venni, venni.
A sok zaj lehámozása után annyit kellett tudnunk tavaly, hogy a fazon nekimegy mindennek és rombolni fog. Hogy az usa relatív előnyét megőrizze.
Ha fundásan kell nézni mindenképpen, akkor annyi látszik, hogy elindultak rossz irányba trendek és a trumpli adminisztráció hozzá mer nyúl. Többet között azért is, mert csak egy hozzá nem értő ember tud ennyire magabiztosan hozzányúlni bármihez.
-
válasz
Ringman #16696 üzenetére
Minden a Nagy Narancs Majomtól függ... A jelenlegi szintekkel abban REMÉNYKEDIK a piac, hogy így vagy úgy mégse lesz vámháború, valahogy megegyeznek és minden mehet tovább a régiben.
Ha viszont mégis élesednek a Trumpó-tím által haluzott csillagászati számok, akkor itt kő kövön nem marad, konkrétan igen nagy nevek MENNEK CSŐDBE. Azaz nem egy kis teszetosza beadják, kiüljük, felmegy, hanem LEH módjára fődbe áll oszt roló lehúz. A Kínai ritkafém-ban már a következő lépést mutatja, ezekszerint nem csak a zUSÁba szigorították meg a ritkafém-exportot, hanem az egész világra.
-
Joe123
senior tag
válasz
kardkovacsi #16691 üzenetére
-
Ringman
félisten
-
-
Dare2Live
félisten
Csak mert tetszik. [link]
"Az Apple legmagasabb kategóriájú készüléke, az iPhone 16 Pro Max jelenleg 1199 dollárba kerül. A UBS előrejelzése szerint a Kínában gyártott modellek esetében közel 30 százalékos kiskereskedelmi áremelkedés várható."
Na és dobpergés mennyibe kerüne az IPhone ha USAba telepítenék a gyártását:
"Ha az Apple az iPhone gyártását az Egyesült Államokba helyezné át - ami a legtöbb ellátási lánc szakértő szerint lehetetlen - a Wedbush elemzője szerint egy iPhone ára 3500 dollárra emelkedhetne."
Egész sokkoló szinten nem éri meg az USAban gyártatni. Még kellene egy +50% vám Kínára meg $ még 30%al leértékelni... és akkor a US fogyasztó vásárolhatja 3500$ért. 1199$ helyett. -
kardkovacsi
senior tag
[link] a hold videójából, de ők is valahonnan vették.
-
aAron_
őstag
"At the moment, a huge amount of attention is rightly being paid to the newly announced tariffs and their significant impacts on markets and economies. But very little attention is being paid to the circumstances that caused them—and to the even bigger disruptions likely still ahead. Don’t get me wrong: these tariff announcements are important developments. But most people are overlooking the much larger forces that are driving just about everything, including the tariffs.
In my latest article, I discuss what I believe is far more important to keep in mind: we’re witnessing a classic breakdown of the major monetary, political, and geopolitical orders. This kind of breakdown happens only once in a lifetime—but it has happened many times in history, when similarly unsustainable conditions were in place."
Ray Dalio -
kardkovacsi
senior tag
Igen, az az egy. Remélhetőleg tényleg bukják. De attól a Trump nem fog megbukni.
Én amúgy röhögnék ha a Meta, Microsoft és a többiek elkezdenék elhordani Európába az AI központjaikat, mert ott nem kell az Nvidiának vámot fizetni a hardverért.
Ugye az USA-EU zéró vám csak akkor működik ha kifelé mindketten ugyanazokat a vámokat használják különben elkezdenek a cégek arbitrálni.
-
Pá
addikt
válasz
kardkovacsi #16685 üzenetére
1.5 év múlva félidős választás, ahol bukhatják a szenátust és kongresszust is, ha nagyon megborulnak addig. Ezt persze látni fogják már a pollokból, szóval ebben az esetben fél-1 éven belül korrigálniuk kell valamit, ha még érdekli őket bármi egyáltalán.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
favagoJoska #16683 üzenetére
Nincs Trump adminisztráció bukás. Az a választási rendszer olyan 4 évente van elnökválasztás, aki ott van 4 évig elnök, vagy impeachment vagy halál. De akkor jönnek a hülyék akiket maga köré rakott, kezdve a pöcs Vance-el.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision #16601 üzenetére
"Én is ismerem ezt a nem akar magyarázatot, de valahogy mindig büdös volt nekem."
Mindenki magából esetleg a szűk környezetéből indul ki. Én meg félig Sváb családból származom. És tudod hogy lettek a Skótok? Úgy hogy a Svábok kitagadták a pazarlókat.
A német megtakarítási ráta ~20%, kínai 30%+. USA 4%.
-
favagoJoska
aktív tag
Ez az egész Trumpba belelátjuk a zsenialitást ugyanúgy fog öregedni mint a Nagy Mártonba zsenialitást belelátás.
Azokkal értek egyet akik semmi zseniálisat nem látnak Trump vámjai mögött. Az első Trump adminisztrációban még rendszeresen próbálták elszabotálni Trumpot, mert akkor még voltak értelmes emberek körülötte akik értették is az ok-okozati összefüggéseket és konyítottak is valamennyire ahhoz a területhez amiben dolgoztak.
Az új Trump adminisztrációban ennek már csak az árnyéka van. Trump körbevette magát olyan emberekkel akik saját tudásuk alapján soha nem lehetnének az adott pozícióban. Ebből kifolyólag végtelenül lojálisak lesznek, cserébe nem értenek semmihez a bólogatáson kivül.
Számomra inkább csak egy kérdés van. Vajon melyik fog előbb megtörténni, a Trump adminisztráció idő előtti bukása, vagy az USA hatalmas meggyengülése és/vagy az amerikaiak életszinvonalának zuhanása.
Valahogy nem áll nekem össze a mindeféle ipari termelés USA-ba zsarolása, dollár leértékeléséből, hogy hogyan nem fog megzuhanni az amerikaiak életszinvonala. Ha már ki voltak akadva Bidenre az 5-10 százalékos infláció miatt, akkor biztos ízleni fog nekik ami vár rájuk Trump "mesterterve" miatt. -
Vesa
veterán
válasz
julius666 #16539 üzenetére
De most azon tényleg mit kell magyarázni, hogy egy olyan embert, aki szerint "Ausztriában az emberek robbanó fákon élnek", vagy aki szerint "hipót kell adni az embereknek Covid ellen", nem lehet komolyan venni? Ez nem a szekértábor köpködéséről szól, hanem szimplán akinek van egy minimális esze az látja, hogy ez az ember egy ötödikes szintjén van agyilag (by Zsiday), és önerőből nemhogy egy nagyhatalom gazdasági rendszerét nem képes átlátni -ebből fakadóan, azt megoldani sem-, hanem még egy szimpla osztást sem feltétlen képes elvégezni számológép nélkül.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #16679 üzenetére
Hát, ha vissza is rakták, nem sokáig...
Elfogyott a lefelé lendület egyelőre, úgy tűnik. -
pictigjis
őstag
válasz
t72killer #16675 üzenetére
pedig: Itt az EU legújabb ajánlata Trumpnak: kölcsönösen 0 százalékos vám
biztosan tetszeni fog neki
-
-
We are imposing high tariffs on Europe. They are sitting down at the negotiating table. They want to talk, but there will be no talks unless they pay us a lot of money every year, especially for the present, but also for the past,...
[link]
Ez se sokkal jobb...SzVSz mire a magák észreveszik, h gáz van, addigra 1800 körül fog járni az S&P, bár valószínűbb hogy még jóval hamarabb lép a republikánus párt kevésbé agyalágyult szárnya.
-
julius666
addikt
válasz
Ringman #16671 üzenetére
Hát lol. A muki makkant egyet ahogy megakadt a kérdésre válaszolva, gondolom AI transcriptbe "yeah" került, amiből meg levonták a téves konklúziót a social media felületekre fosó botok, aztán meg a HFT botok.
Micsoda időket élünk!
Köszi mindenesetre hogy utánajártál, így tényleg tök egyértelmű, hogy véletlen kacsa volt.
-
kardkovacsi
senior tag
Annak ellenére, hogy kiderült, hogy fake news volt és mégse ment vissza oda az ár ahonnan indult. Sőt leeste, az emelkedés felét és megindult fel. Túl sok a shortos illetve túl sokat esett, hogy egyeseknél ne induljon be a vétel.
Könnyen lehet a "nyugodtan esős" időszak lezárult, most jön majd több hét csapkodás...aztán kiderül, hogy megyünk-e tovább le és brummogó maci lesz belőle vagy jön egy FT nap és ennyivel vége is a korrekciónak. -
-
stingy2
senior tag
-
-
Pá
addikt
válasz
pictigjis #16665 üzenetére
Gondolom mindenkinek be vannak állítva mindenféle stop meg limites tradek mindkét irányba, hogy kapják el a trendet és egy ilyen hírre szépen kiütődnek, majd a hirtelen mozgásra gondolom a botok is ráugranak és tovább erősítik, aztán ugyanez vissza.
broker cég részvényt nem lehet venni? pár nap alatt megcsinálják az éves forgalmukat.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi #16662 üzenetére
Már éhezik a piac valami jó hírre.
-
Ringman
félisten
[link]
BREAKING: President Trump is considering a 90-day pause on tariffs for ALL countries except for China.
The S&P 500 just added +$2.5 TRILLION in 20 minutes on this headline.DDDDDDD
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi #16645 üzenetére
Nekem mindig a csernobilos sorozat (meg persze a valóság) jut eszembe amikor b@szakodnak a reaktorral anélkül hogy fogalmuk lenne hogy milyen folyamatok zajlanak le a háttérben.
Valahogy trumpliék gazdaságpolitikája is ilyen
-
kardkovacsi
senior tag
Másnak is baszódik az Interactive Brokers? Belépni be lehet, de onnan kb.semmi nem megy, főleg a market data rész nem. Fura mert csütörtök péntek tök jól ment, most meg akad egyfolytában.
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi #16645 üzenetére
csak az 5d sakkmesterek tartottak ki trump mellett
-
aAron_
őstag
Bloomberg Surveillance adásában is kb. így gondolkodtak. (Tök jó vendékkel amúgy, érdemes meghallgatni.) Senki nem lát ebbe már semmilyen 5D sakkot. Lehullt a lepel, a király meztelen.
-
Pá
addikt
válasz
Vision #16635 üzenetére
Én értem, hogy van mögötte valamilyen elméletük.
De abban lehetnek hülyék, hogy teljesen félrekalkulálják a hatásait annak, amit elkezdenek és kicsúszik a kezükből. Azért volt már ilyen jópárszor a történelemben. És ilyen értelemben hülyék, mert olyasmivel játszadoznak, amit kizárt, hogy teljesen átlássanak.Ha vannak is érdemi céljaik, ami lehet pl kereskedelmi deficit csökkentés, vagy overáll adósság csökkentés, vagy alacsonyabb kamatok kikényszerítése, bármi valóban racionális cél. Az szinte kizárt, hogy ez a legjobb útja az elérésének..
tldr: csak attól nem lesz racionális egy cselekedet, mert van mögötte egy értelmes cél.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Vision #16635 üzenetére
én ebben szinte biztos vagyok, ott is már csak inkompetens bólogató-jánosok maradtak, aki ellent mert mondani az már rég ki lett utálva a belső körökből. szerintem azt nem értik meg hogy még ha tárgyalási technikának is szánták volna ezt (its just a joke bro), a világgazdaság nem úgy működik hogy következmények nélkül lehet ekkorákat fenyegetni.
-
travix
aktív tag
válasz
Oppenheimer #16631 üzenetére
Milyen kereskedelmi egyezményt akarnak?
Eddig ilyenről szó sem volt, azt akarják hogy usaban is legyen gyártás, de ez úgysem fog megvalósulni ha 200% vámot vetnek ki mert akkor is fele annyiba kerül Kínában a temus sz*rok legyártása. Téves közgazdasági véleményekre támaszkodnak amiket már bebizonyitottak h nem működnek
És igen, mindenki hülye trump csapatában. De ha itt annyira azt hiszitek h jó lesz ez akkor ennyi erővel Nagy Márton is egy zseni -
Ringman
félisten
Peter Navarro on CNBC calls tariffs "a beautiful situation" next to a stock ticker showing the Dow implied open down 900 points
[link]
---
[link]
Trump: "I spoke to a lot of leaders -- European, Asian, from all over the world. They are dying to make a deal, but I said 'we're not gonna have deficits with your country' ... to me a deficit is a loss. We're gonna have surpluses or at worst we're gonna be breaking even."to me a deficit is a loss.
az a terv, hogy nettó exportőr lesz az usa? -
julius666
addikt
válasz
travix #16628 üzenetére
Én kiszálttam a partvonalra befektetésem 20%-val.
Ja, én az egésszel. A játszós egyedi részvényeket még az elmúlt hetekben kiszórtam a liberation dayre készülve (na meg azt látva, hogy amúgy is olvadunk lefelé), az indexekből meg még csütörtök délelőtt kiszálltam, a kezdeti reakciókat látva. Pár játszós papírt vettem arra készülve, hogy ha az EU kihasználná az alkalmat és elkezdene cloud/it téren szívózni.Mondjuk ez nálam nem akkora szó, én ugye 2022 után sokáig vártam egy recessziót alacsony részvényhányadban ülve, tavaly kezdtem csak érdemben visszaszállogatni, szóval ez nálam olyan ~30% portfólió átrendezést jelentett. Nyilván akkor jön a lejtmenet a hullámvasúton, amikor a hozzám hasonló mackók is felszállnak rá.
-
válasz
Oppenheimer #16631 üzenetére
Pontosan. A republikánusok amúgy is adócsökkentésben utaznak by definition.
-
Simia
junior tag
válasz
julius666 #16578 üzenetére
Btw számomra még mindig mókás, hogy amikor a nyilvánvaló bohóc a vámos ígéreteivel választást nyer, rallizik a tőzsde, majd amikor elkezdi megvalósítani az ígéreteit (na meg hát bohóc módon), akkor beszakad a tőzsde...
Azt hiszem ez azért van, mert a lakosság már el sem tudja képzelni hogy egy politikus nem hazudik. Lehet, hogy ez maga is válságjelenség már... -
Ringman
félisten
JPMorgan Cuts S&P 500 Target To 5,200 From 6,500, Puts Worst Case At 4,000
-
travix
aktív tag
válasz
julius666 #16625 üzenetére
Az a baj ezzel felrúgták az eddigi szabályokat. Ha a cégekre rávertek volna 2% adót szinte meg se érezte volna a tőzsde, ehelyett egy tébolyult módszerrel próbálkoznak amit már többször próbáltak a történelem során és mindig ugyanaz volt a vége: piaci összeomlás
Másik dolog hogy egyre inkább artokráciára hasonlít az usa mintsem demokráciára, önkényesen hozza Trump a döntéseket, szinte minden állami foglalkoztatottat elküldenek vagy csak lecserélnek olyanra aki úgy csóválja a farkát ahogy a gazdi fügyül. Én kiszálttam a partvonalra befektetésem 20%-val. Majd kiderül mennyire volt jó döntés, de szerintem lesz itt még esés bőven -
Pá
addikt
válasz
Persze egy 30%-os vámból nem lesz 30% áremelés. De nem is kell, USA-ban a negyedétől is megbukik egy kormány.
Illetve azzal is kalkulálni kell, hogy az ellátóláncok bonyolultsága miatt egy végtermékre többszörösen is rárakódhat a vám. Nyilván az kb fenntarthatatlan lesz, szóval ezeket a termékeket fogják helyettesíteni először, de ez további problémákat okozhat.
+ a viszont vámok miatt az usa cégek profitja is beesik, nagyon könnyen kialakulhat egy lefelé tartó és magát erősítő spirál. Hasonlóan kiszáradhat a kereskedelem/ipari termelés, mint 2008-ban a pénzügyi piacok. +Nem lesz semmi beruházás, amíg nem alakul ki, hogy mi lesz a hosszabb távú status quo. -
j0k3r!
őstag
válasz
"Ráadásul itt egyszeri áremelkedésről beszélünk, nem tartós inflációról."
Elméletben igen, gyakorlatban meg lehet, hogy megnőnek az árak, az emberek béremelést kérnek, és beindul a spirál. Egyelőre nem adok neki nagy valószínűséget, de nem lehet teljesen kizárni sem.
-
julius666
addikt
Lehet bárhogy csavargatni, röviden ez egy adóemelés. Lényegében ÁFA került, minden külföldi cuccra.
IGEN. Én ezt pofázom az eleje óta.
Ebből egyedül akkor lesz árcsökkenés, ha durva gazdasági visszaesés jön deflációval.
IGEN. Annyi módosítással, hogy x% vámemelés nem x% végtermék áremelkedést jelent. Egyrészt mert csak az importárakra rakódik, ami érthető módon kevesebb, mint a végfelhasználói ár (termékfüggő módon). Illetve azt se biztos hogy át tudják hárítani mind a cégek a fogyasztókra. Ráadásul itt egyszeri áremelkedésről beszélünk, nem tartós inflációról.
-
Pá
addikt
válasz
julius666 #16622 üzenetére
Lehet bárhogy csavargatni, röviden ez egy adóemelés. Lényegében ÁFA került, minden külföldi cuccra. Nagyon erősen gimnasztikázni kell, hogy valaki kifejtse hogy lesz ebből árcsökkenés.
Az egész beszállítói láncot, nyersanyag kitermeléssel együtt USA-ba kéne telepíteni, ahhoz, hogy a vámnak ne legyen hatása- Akkor viszont a magasabb USA bérek miatt lesz drágább minden, hiszen nem véletlenül települtek ki a gyárak eleve. (globlizáció vs deglobalizáció).
Ebből egyedül akkor lesz árcsökkenés, ha durva gazdasági visszaesés jön deflációval. Akkor majd lehet örülni. -
válasz
Ringman #16620 üzenetére
Megvan: olcsó olajat akar az iráni háború előtt (a tengerszoros miatt garamtált, h ahogy beindul a balhé, elszáll az olaj). Amúgy ennek van még1 igen fontos+jó hozadéka: tönkrevágja a ruszkikat, ukrajna kipipálva.
#16624: +1. Csak ugye az egybites maga-snak eladni azt, h komcsieurópa módjára bevezetjük az áfát...
, szval kellett neki egy új név.
-
julius666
addikt
válasz
Ringman #16620 üzenetére
vámok más szemszögből:
So now you are faced with several tough choices.False dilemma fallacy. A 3 opciója nem "választási lehetőség", tudnak egyszerre is érvényesülni. A példájában valszeg az fog történni, hogy valamennyit engedni fog az árból a beszállító (hogy az importőr ne keressen olcsóbbat), csökkenteni fogja az importőr/belföldi termelő a profitját (vagy módosítja a termékkínálatot ennek mentén, ha nem tudja), illetve a nap végén a fogyasztó is valamivel többet fog majd fizetni a termékért.
Előbb-utóbb pedig a piac valahogy megoldja a belföldi gyártást, legalábbis a drágább, igazán számító alkatrészeknél. Egyáltalán nem muszáj, hogy ez az importőr, vagy az adott autógyártó feladata legyen.
-
.mf
veterán
Pár éve a Kutyapárt élcelődött azon, hogy a politikusok elveszik a munkájukat. A komikusoknak már elég csak megismételniük a híreket
/ csak hogy egy kis humort is csempésszek a nyomorba. Pár hete gondolkoztam rajta, hogy eladom a 22-ben 10k átlagon vett OTP-m, de minek siessek, jók a fundamentumok, van még tér felfelé, és nemsokára szép nagy osztalék is jön. Erre ma reggel a múlt heti 26k után 19 alá néz be... Ja meg vettem VWCE-t 5k-ért múlt héten 122 átlagon, jee
-
aAron_
őstag
válasz
julius666 #16617 üzenetére
Ezt még érdemes lehet megnézni: FULL AIR FORCE ONE GAGGLE: Trump Speaks To Reporters As Tariffs Rock Stock Market
Nekem nagyon eltökéltnek tűnik, nem hiszem, hogy visszakozna.
-
julius666
addikt
Egyelőre nincs jele irányváltásnak: [link]
Persze Trumpnál ez semmit se jelent. -
student
őstag
ez milyen már, nem kell nekik a pénzem -
Ringman
félisten
Ingyenes készpénzfelvétel: megbukott a kormány akciója a magyar boltokban
Nagyon kevés boltban lehet vásárlást követően készpénzt felvenni. A kormány ugyanis nem kötelezte a bankokat arra, hogy új típusú terminálokat fejlesszenek le. Egy vidéki boltos több mint egy évig küzdött azért, hogy fel lehessen venni nála pénzt. Nem túl népszerű a szolgáltatás: havi egy-két tranzakciója van – írja a Szabad Európa.
-
válasz
t72killer #16613 üzenetére
Tudom, merthát kipusztulunk, ha nem születik elég gyerek. Abszolút nem akartam belevinni népesedési kérdést, inkább rávilágítani erre a fajta állami újraelosztás visszásságaira. Szerintem az nem jó, ha az ember nem motivált a munkavállalásban, mert annyira bőkezű a rendszer. Lehetne máshogy is dotálni.
-
válasz
Vision #16598 üzenetére
"Közben az asszony testvére 3 gyereket szült, és nem dolgozik, mert nem érni meg visszamennie melózni, annyira sok ott a segély..."
És akkor vess egy pillantást a nem übercsóró, nem vallási agyhalottbuckalakó népek fertilitására. Megsúgom: a 3 gyermeket szülő anyuka TÖBBET tett a rendszerbe még a rengeteg "segély" mellett is, mint akár egy 2gyermekes(!) karrierista pár.
Az ember max 20-70 éves koráig termel úgy-ahogy (a tevékenységek szvsz 30-40%-a simán kukázható lenne, ha csak az értelmes dolgokkal foglalkoznánk), utána átlag 10-15évig egyre súlyosbodó teher/simán elvisz annyit, mint amennyit megtermelt (pláne a fent emlegetett vegyünknagybömbithitelre* kategória). Erre találta ki a nyugati zseni, hogy hurrá, vannak mindenféle embergyárak a golyóbison, importáljunk embert. Ebből aztán lett egy ILYEN.
* itt (uk) is van, ép ésszel fel nem fogható: ÉVTIZEDEN ÁT minimál kamatok, a környékünkön megfizethető ingatlanok, párocska jól keres, és vettek bármit? Egy 🐎🌳szt. Béreltek egy nagy hodályt jó drágán 10 évig és persze a drájvon ott virít a havonta fél fizuért lízingelt landrover. Persze, mások meg eldrogozzák az utsó pennyjüket.
-
atee_13
őstag
Ha most úgyis felpörgött a tramplee mestertev
-
válasz
kardkovacsi #16610 üzenetére
A valóságban ez úgy nézett ki a lakosság 90%-ánál, hogy az asszonyok is jártak a földekre, gondozták az állatokat, addig a kölykök szépen ott voltak mellettük. Plusz pálinkás kenyér, hogy kussoljon. Ehhez képest az, hogy hasonló korú közösségben van szakképzett személyzet felügyelete alatt tényleg egy modern (és üdvözítő) vívmány. Az, hogy olyan sokáig maradhatnak a nők a kisgyerek mellett egy K-EU vívmány azért, mert egyébként se volt elég munkahely. Akkor meg maradjanak otthon inkább, annyival is kisebb a kapun belüli munkanélküliség.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision #16609 üzenetére
"És a helyzet az, hogy történelmileg (evolúciósan) ez a normális" - egy nagy lópikulát. Evolúciósan az volt, hogy apuka dolgozott, anyuka meg nevelte a 6-8 gyereket és mellesleg még a nagymamák is ott voltak jellemzően pár száz méter távolságban.
Ez csak a mai kor terméke, hogy bebasszuk a szerencsétlen gyereket 1-2 éves korában bölcsődébe, mert rohanni kell vissza melózni. Aztán csodálkozik mindenki, hogy mennyi kötödésre képtelen felnőtt lesz.
Egy gyereknek 4-5 éves koráig semmi másra nincs szüksége mint a szüleire (és ezt nem én mondom hanem gyerek pszichológusok). Tehát ha innen nézed három gyereknél kb. addig maradjon otthon az anyuka ameddig a legkisebb nem lesz iskolás korú."Azon érdemes gondolkodni amúgy, hogy hogyan tud az USA 1,5x annyi egy főre jutó GDP-t termelni, mint az EU." - talán pont azért is ami Trump baja is, hogy túl erős a dollár.
Őszintén pont leszarom a GDP-t, egyáltalán nem ér annyit az egész, az elbaszott amerikai társadalommal együtt. Ahol mindenki csak a business-t tolja és közbenszarik mindenre még a saját gyerekére is. Dolgoztam amcsi cégnél láttam, amikor az ED 4 hónap szülési szabadság után rongyolt vissza melózni mert az nyilván fontosabb mint az újszülött gyereke. Idióták.
-
válasz
kardkovacsi #16607 üzenetére
Azért, na!
Számtalan ország van, ahol szépen visszamennek már melózni nagyobb gyerekek mellett is. Nem 2-3-évesekről beszélünk, hanem bőven óvodás-iskolás korúakról. És a helyzet az, hogy történelmileg (evolúciósan) ez a normális, nem az, hogy otthon vagy a gyerekkel sok-sok-sok évig. Ilyen soha az életben nem volt a történelem folyamán, csak a jóléti társadalmakban a legújabb korban. Egyébként ebben a konkrét esetben a kölykök ugyanúgy bölcsi-ovi kombóba voltak benyomva, mint haveroméknál a 2 gyerek.
Azon érdemes gondolkodni amúgy, hogy hogyan tud az USA 1,5x annyi egy főre jutó GDP-t termelni, mint az EU.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision #16598 üzenetére
"Közben az asszony testvére 3 gyereket szült, és nem dolgozik, mert nem érni meg visszamennie melózni, annyira sok ott a segély. " - három gyerek mellett nem is lehet visszamenni dolgozni. Teljes állást kíván. Vagy vissza lehet menni és akkor a pszichológusok országa leszel egyből a sok megtekeredett szülővel meg gyerekkel lásd Amerika.
"Ez népesedési szempontból jó, de azért valamilyen szinten kontraproduktív, hogy az emberek nem motiváltak a munkavállalásra." - társadalmi szinten egyáltalán nem az.
Alapvetően ha a kapitalizmust matematikai, vagyis inkább mint játékelméleti problémának nézed akkor rövid időn belül az összes jószág nagyon kevés szereplő kezébe összpontosul, valójában egybe ha megfelelő ideig megy a játék.
Ezt pedig csak adózással lehet korlátozni és ellensúlyt tartani neki. Az pedig teljesen jól kivehető, hogy a folyamatosan adócsökkentések (főleg céges) eredményeként a fejlett világban folyamatosan nőnek az egyenlőtlenségek. -
Ringman
félisten
[link]
Az új amerikai vámpolitika súlyosan érinti a magyar gazdaságot, különösen az autóipari exportot. Noha politikailag kedvezőbbé vált Budapest és Washington viszonya Donald Trump hatalomra kerülésével, a gazdasági következmények kifejezetten kedvezőtlenek lesznek itthon. Ráadásul a vámok kivetését megindokló amerikai elemzésben az egyik legtöbbet emlegetik a hazai gyakorlatokat, köztük a közbeszerzési rendszer átláthatatlanságát és a diszkriminatív magyarországi különszabályokat – írta meg a Válasz Online.
Az USA az EU-s termékek vámját 5%-ról 20%-ra, az autókét és alkatrészekét 25%-ra emelte. Magyarországon ez főként a győri Audi gyárat érinti, amely tavaly 33 ezer autót exportált az USA-ba.
Az autóipari kivitel (autók, alkatrészek és akkumulátorok együtt) a teljes magyar export 40%-át adja, vagyis különösen kitett a változásnak.
A Mercedes kecskeméti és a BMW debreceni gyára is érzékenyen érintett. A termelés átszervezése már folyamatban van, és a német cégek egy része az USA-ba helyezhet át kapacitásokat, hogy elkerüljék a vámokat. Ez veszélyeztetheti a magyarországi gyártás jövőjét.
eddig ez nem néz ki jól hazai szempontból. -
válasz
kardkovacsi #16602 üzenetére
Akkor tudod megvenni ami lesz annyi credited, hogy hitelt tudjál rá felvenni.
Európában is ez van. Az új autók elhanyagolható hányada kel el kp-ra. Németországban is jellemző a (céges) lízing, magánszemélynél a hitel. -
Ringman
félisten
válasz
Vision #16601 üzenetére
a relatív elszegényedés mellett ebben benne lehet szerintem a diminishing returns is, egyszerűen egy csomó technológia (autó, telefon, laptopok, épületgépészet, energetika) eljutott egy olyan szintre, hogy nincs értelme fejleszteni/felújítani olyan sűrűn, egyre kisebb a komforttöbblet.
-
kardkovacsi
senior tag
Múltkor voltam a szomszéd kis srác szülinapján ahol volt egy apuka aki középiskolásként Amerikában tanult. Ő mesélte, hogy egyszer valami pénzügyi ismeretek órán megkérdezte a tanár, hogy mikor tudja megvenni az új autót...és ilyen teszt jelleg volt. Ő meg azt válaszolta,jó európai gondolkodással, hogy akkor amikor van rá pénze. A válasz hibás volt, mert nem. Akkor tudod megvenni ami lesz annyi credited, hogy hitelt tudjál rá felvenni.
Na ez a különbség a német meg az amerikai között. A német takarékoskodik, nincs elszállt költségvetési hiány, az embereknek nincs csillió adósságuk, de nem is fogyasztanak annyit mint egy amerikai, aki azonnal, hogy jobban fizető munkahelye van költözik a nagyobb házba, veszi az újabb autót.
Hova vezet ez. Subprime válság sztori még a Morgan Stanleyben mesélték, hogy mi is okozta az amcsi válságot.
Szóval a kedves nagy befektetési bankok kitalálták, hogy a lakosok hitel adósságát össze lehetne csomagolni értékpapírokba (mortgage-backed security). Sok adósság egy papír. Elmentek vele a rating cégekhez azok meg adtak rá tripla A ratinget, mert alacsony kockázatú ha egy-egy ember csődbe megy még a többi fizeti. Király. Megvan az értékpapír, el lehet adni. A mindenféle nyugdíj alapok és hasonlók kajálták, magas hozam, tripla A rating (azaz alacsony kockázat). Igen ám, de elfogyott az értékpapírosítható hitel. Erre a befektetési bankok elkezdték pusholni a tradicionális bankokat, hogy kéne még hitel. Kaptak érte jó kis jutalékot. Azok meg az ügynök hálózaton keresztül tolták le a népek torkán a hitelt. Figyelj Joe bácsi, nézd csak eddig ért az ingatlanod 100e dollárt és most ért 120e-et, akkor még 15e hitelt felvehetsz rá, tessék mennyi jó dologra költheted. A többi meg történelem. -
válasz
Dare2Live #16599 üzenetére
Németország, Kína... egyik fő gondja, hogy a lakosság nem akar fogyasztani. Nem annyira az, hogy nem tud.
Ha tényleg tudna fogyasztani, akkor biztosan nem akarna? Én is ismerem ezt a nem akar magyarázatot, de valahogy mindig büdös volt nekem. Azért a németeknél is fasza verdákkal járnak az emberek, sokat nyaralnak, jó helyen laknak...ha megtehetik. Nem azon múlik a gazdaság teljesítménye, ha gyakrabban cseréljük a telefonunkat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gombászkönyvek egyben
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged