- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
stingy2
senior tag
válasz
kardkovacsi #19230 üzenetére
Kíváncsi vagyok, egyáltalán lezárják-e? Amerikát különösebben nem érdekli, önellátó. Ezzel Irán inkább önmagának és Kínának árthat, meg a világ azon részének, aki csak innen tud beszerezni olajat. Hosszú távon ez kb. az öntökönlövés esete. Egyetlen ország lehet, akinek ez most jól jön, az oroszok, akiknek kell a lé háborúra.
Komolyan, beteg egy világ ez.. ruszkik meg Irán is kényelmesen éldegélhetne az olaj/gázbizniszből, de inkább háborúznak, meg keverik a x@rt. Csak gratulálni tudok. Miért nem vesznek ezek a debilek példát mondjuk Norvégiáról v Kanadáról? -
stingy2
senior tag
válasz
kardkovacsi #18854 üzenetére
#18858forumpista
"Jelenlegi világunkat nem az ész és a matematikai (meg a logika) hajtja."
Jaj, dehogynem. Csak a "tőzsdei" (legyen az spex vagy befektető) logikának valymi kevés köze van a hétköznapi logikához. Az alapján pl. a Tesla rv. árának már a balhé előtt is konvergálnia kellett volna a nullához, aztán mégsem.
#18853Simia
"Feltűnt továbbá a jóhírek hiánya...."
Az újságírók kattintásból élnek, azt pedig azok a hírek hozzák, amiken lehet szörnyülködni.
Egyszerűen több pénzt keres a firkász, ha az olvasót depresszióba hajtó "híreket" ír, mintha pozitív eseményekről számolna be.
Te is felsorolod, hogy kb. mindmeghalunk, de tegnap, errefel a BUX történelmi csúcs körül tántorog, az SP500 meg kb. hangyaf@xnyival alatta.'ákkó most mi is van?
-
stingy2
senior tag
válasz
t72killer #18588 üzenetére
"Lodoni mopedes értelmiségi kikapja a kezedből a feloldott telót..."
Azért van még egy két védelmi réteg: hiába van feloldva a teló, pl. az auth. appot (Aegis 2FA pl.) külön fel kell oldani, hogy kapj kódot, ami kb. 10 mp-ig él.
Annak az esélye, hogy a banki app éppen fel van oldva, mikor random kiveszik a telót a kezedből. kb. lottó ötös esély, de ha sikerül is, még utalás előtt is kér ujjlenyomatos megerősítést.(legalább is az enyém)
Vagy broki: IB app.: telefonon csak read only, kereskedni, utalni nem tud. 2FA megerősítés: ismét ujjlenyomat kell, hiába van feloldva. Ha vmi csoda folytán mégis összejön neki, az IB csak ellenőrzött saját számlára utal. sakk matt. Ja, és hiába szerzi meg a telót, belépési jelszót azon nem talál.
Persze azért elhiszem, hogy kevésbé tájékozott ügyfeleket azért ki lehet játszani, de ha vki figyel, azt nehezen nullázzák le. -
stingy2
senior tag
válasz
t72killer #18154 üzenetére
Ok, és ezt hogy játszod meg? SPY short? Honnan? Stop? Célár?
Az a baj, hogy amiket többen is beírtok, már köztudott dolog. Az információ, amit mindenki ismer, nem termel pénzt.
Amíg itt úgy 'ámblokk nincs nagy gond, addig kár bármit is belelátni a hitelpiac egy szegmensébe.
Amúgy tényleg nem bántásból, de már írta vki, hogy sok bullshit-et össze írogatsz itt minden különösebb jelentőség nélkül. Hát ezt én is megerősíthetem.
Amúgy régebben többet jártam erre, de sajna ez a topic is annyira elment rossz irányba (sztem), hogy már hónapok óta hanyagolom, és ez nem is nagyon fog változni.
Jó fórumozást mindenkinek -
stingy2
senior tag
válasz
t72killer #18143 üzenetére
Én azért nem úgy fogalmaznék, hogy rászállnak a diákhitelesekre... Van 5, majd pár hónap múlva lesz 10 m diákhiteles, aki nem fizet. a kintlévőség 1,6 ezer milliárd USD, (1,6 trillion, asszem az annyi,
.) amit anno KÖLCSÖN kaptak, most meg nem akaródzik visszafizetni. Sztem nincs abban semmi gáz , ha az adósnak vissza kell fizetni a kölcsönt, nem ajándékba kapták.
-
stingy2
senior tag
válasz
t72killer #17708 üzenetére
Én csütörtökön bevásároltam. Igaz csak a tőke 50%-ával, mert ezt dobta a gép (fő a kockázatkezelés). Van NFLX, BRK-B, V, LLY, meg egy kis TSLA, WMT. Hó végén meglátjuk, jó ötlet volt-e...
..és még valami: "A kellően negatív hangulat viszont megteremti egy tartós emelkedés alapjait." lustaport
Aztán vagy emelkedünk, vagy stagnálunk, vagy esünk, senki sem tudja. -
stingy2
senior tag
válasz
julius666 #17604 üzenetére
"A szentiment önmagában nem alkalmas belépési pontok keresésére, 2008-ban például az igazi nagy esés a szentiment csúcs után érkezett… A kellően negatív hangulat viszont megteremti egy tartós emelkedés alapjait."
2008-9-ben pl 2008 év elején ment csúcsra az indikátor, az esés nagy része meg 2008-okt-nov környékén volt, és az árfolyam 2009. márciusában lenézett az előző aljra.
Szóval ez a fenti hír kb. annyit jelent, hogy innentől még akármi is lehet.
-
stingy2
senior tag
-
stingy2
senior tag
válasz
szabi__memo #16423 üzenetére
...merthát a '30-as években is milyen jól bejött ez a vámemelgetősdi...
-
stingy2
senior tag
válasz
kardkovacsi #16360 üzenetére
Ha ilyen ütemben (-5%/nap) megyünk tovább, kb. jövő hét végére le is zavarják a medvét, utána jöhet a véget nem érő bull
.
-
stingy2
senior tag
Még valami eszembe jutott: valahonnan az rémlik, hogy a nagyobb eséseket indexekben az 50 hónapos mozgó elég jól meg szokta fogni:
-
stingy2
senior tag
válasz
student #16340 üzenetére
Persze, az esélye nem nagy. 2000 és 2009 közt mégis 2x megcsinálta kb. ezt a parádés teljesítményt az S&P500. Részvénynél a TSLA pl. már most felezett a csúcsról, pedig még igazán el sem kezdődött a buli
.
#16345Joe123 Ez jó ötlet, régebben írogattam ki putokat, aztán teljesen leszoktam az opciókról. Most úgy sincs pozim, ránézek, mit lehet kihozni belőle.
-
stingy2
senior tag
válasz
student #16324 üzenetére
Az megvan, hogy ha egy rv. esik 90%-ot, az előtte esett 80-at, majd felezett?
.
A leátlagolás annak jó, aki erre épít stratégiát. Vakon veszegetni, mer ócsó, hát aki akarja, csinálja. A pszichó része eszméletlenül nyomasztó, már volt benne részem, soha többet. 40-50% DD-ben tartani a pozit, nem való mindenkinek. Már most 10% körül is van, aki pánikol, mi lesz később? Semmi extra: a lehető legrosszabbkor elad mindent, pl. a sok jó leátlagolt rv-t.
"Elsőre elég megvennie a tervezett pozíció ötödét. Ha ez nem mutat profitot, ne építse tovább a pozíciót, hiszen láthatóan tévedett."
"Sose vegyél egy részvényből csak azért, mert nagyot esett az utóbbi időben" -
stingy2
senior tag
válasz
kardkovacsi #16319 üzenetére
"nem könnyű shortot nyitni ebben az esésben" - 'há nemtom, sztem csak meg kell nyomni a sell gombot, ált. piros színű
-
stingy2
senior tag
válasz
kardkovacsi #16317 üzenetére
Aki használ stop-ot, az sztem a TSLA-t nem most a napokban próbálja stoppolgatni
Amúgy a 'hótprimitív MA alapú stopom is kidobott már az összes rv. poziból, így a tegnapi és mai (eddig) vérengzést páholyból nézem, de venni eszemben sincs semmit még. Majd ha buy-t dob a gép. A gond inkább ilyenkor abból fakad - főleg 16 év bika után, hogy sokan azt se tudják, mi fán terem a medve piac, meg a stop megbízás. Majd most megtanulják. Aki ebbe a piaci turbulenciába 0 stratégiával esett be, annak most nem lennék a helyében. Aztán persze ha Trumpli holnap visszaszív mindent, akkor az jár jól , aki ismét megvette az esést.
Ja, és még egy szösszenet: én biztos nem nyúlnék a leátlagoláshoz medvében (már ha az lesz), olyankor az egyenlő a pü-i öngyilkossággal, mert semminek sincs alja jó ideig. -
stingy2
senior tag
válasz
j0k3r! #16167 üzenetére
"Amúgy gratula a rendszerhez, hogy ilyen jól jelez."- ha jól jelezne, akkor már 1 hónapja kistoppolt volna
. Egyébként ilyenkor az a legnagyobb "veszélye", hogy tényleg csak egy gyors korrekciót látunk, és kimaradok a felpattanásból, legalább is az elejéből. Dehát vmit vmiért, a piacinál alacsonyabb DD-nek (kockázatnak) ez az ára.
-
stingy2
senior tag
válasz
julius666 #16164 üzenetére
50% vagy úgy lett, vagy nem
.
A '90-es években full. magyar rv-ben kiültem az orosz válságot. (olyan 50% lebegő mínuszt). A dotkom pukk-ból kimaradtam: lakásra kellett a pénz, és pont időben kiszálltam, merő véletlen volt. 2008-09-ben meg pont bejött, akkor már pár éve az Aranyláz blog hatására mechanikus rendszereket teszteltem, és úgy adta, hogy kidobott a stop a piacról. (persze veszteség akkor is volt, csak nem akkora, mintha részvényben ültem volna 2009. márciusáig.)
Utána jó ideig nem is vettem részvényt, mert láttam, hogy a BÉT-en banki tőkegarantált befektetési jegyek nevetséges áron mennek (OTP, K&H, MKB alapok ilyen évi 20-30%-os fix hozammal, és még több év volt a lejáratig), szóval ezekből vásároltam be, és tartottam lejáratig. Utólag nem volt akkora biznisz, mert a rv-ek jobban hoztak, de azért ma is elgondolkodnék, ha ilyen papírok 3-5 éves lejáratra hoznának évi fix 20-25%-ot.
2011-ben az EU-s hitelválság (vagy mi) idején vittem ki a pénzt az IB-hez, és ekkor feküdtem rá ismét a tőzsdére, először - amíg lehetett venni - USA ETF-ekre. Azóta inkább korrekciók voltak, ezekből elég jól sikerült kimaradni, de ez csak annyit jelent, hogy kisebb volt a maxDD-m, mint a piaci esés, a hozam meg kb piaci. A '22-es esésnél viszont csúfosan elvérzett a stratégia, ott már kézzel kellett zárni pozikat, mert olyan történt, ami kb. 50 éve nem, együtt esett részvény, kötvény, amit nem kalkuláltam be, vagyis de, bekalkuláltam, mégpedig úgy, hogy ilyen úgyse lesz, aztán mégis. Azóta reszeltem a kockázatkezelésen, hogy elég lesz-e a sikerhez, majd kiderül (eddig működik).
Mióta ismét részvényezek, megugrott a hozam, viszont a szigorú kockázatkezelés miatt a DD-t sikerült relatíve alacsonyan tartani.
Szóval röviden, ahogy az elején is írtam, vagy bejön, vagy nem, a legfontosabb, mindenek előtt: a kereskedési tőkédre úgy vigyázz, mint a szemed világára, mert ha az elfogy, akkor vége a játéknak. -
stingy2
senior tag
válasz
t72killer #16161 üzenetére
Igazából nekem 'hótminegy, hogy mi (bull.v. bear), a rendszerem azt mondta, hogy ápr.1-én eladni mindent, én meg aladtam. (remélem, nem csak áprilisi tréfa volt
.)
Néha ránézek a credit spread-re [kép] és ugyan emelkedik, de még eléggé "lenn" van, szóval ebből még akármi is lehet. Az jól látszik, hogy medvepiac v korrekció esetén elég gyorsan tud nagy hozamkülönbözet kialakulni. Nyilván kereskedésre alkalmatlan mutató, mégis érdemes néha ránézni, hogy mit gondol a hitelpiac az aktuális helyzetben, mint pl. most."Az amcsi sp500 VIX olyan szintre ugrott, hogy innen minimum egy felpattanás várható azért."- igazából sokra azzal sem mész, mert maciban vannak a leghevesebb felpattincsok. Aztán mikor a jónép beleül a tutiba, jön a brummogás.
Bár az is igaz, hogy a legnagyobb hozamot sokszor azok az amatőrök érik el, akiknek nem fogy el a pénzük a nagy buy the dip-ben, és meg tudják venni az utolsó leütést, amiből már emelkedni fog a piac. -
stingy2
senior tag
Hétfőn partvonalra tett a jó öreg stop. Az ilyen napokat, mint a mai, azért jobb full. kp-ban (T-bill) végig nézni.
Nyilván csak megérzés, de nekem ez a mostani esés, inkább macinak tűnik, mint korrekciónak. Ha tényleg az lesz, akkor pár hónapig, v akár 1-1,5 évig nem várnék nagy csodát. A legutóbbi 2022-es esés is eltartott egy évig, mire újra magához tért a piac, és akkor még nem egy elmeroggyant volt az USA elnöke. Érdekes időszak elé nézünk. -
stingy2
senior tag
válasz
t72killer #15998 üzenetére
"Ha valakinek hiperszuper ráérzős jósvénája van, az nem fog civileknek alapot kezelgetni, hanem milliárdokat főz a saját pénzéből, á'la SorosGyuribá."- végre valaki megfogta a lényeget
. Volt egy Jim Simons nevű amerikai hedge fund manager, akinek a Medalion fund nevű alapja úgy három évtizeden keresztül évi 40% körül hozott a díjak levonása után (díjak levonása előtt 66%) [link]. Persze ez az alap nem elérhető földi halandóknak, csak bennfentesek (az alap munkatársai vásárolhatják).
A publikus alapjai meg kb. hozták a piaci átlagot, vagy néha azt sem. -
stingy2
senior tag
-
stingy2
senior tag
válasz
HussarF #15614 üzenetére
"A mostani esésnél sem lett volna jó hedge a kötvény vagy az arany?"- lehet, h jó lett volna, de ezekben akkora momentum sincs, mint egy BRK-B-ben, pedig abban sincs sok, így hiába védett volna meg a nagyobb eséstől, de a rendszer nem váltott volna át se pl. TLT-re, se GLD-re, szóval ha be is teszem a modellbe, akkor is rv-ben marad az esés elején. A gond viszont az, hogy egy esés végén simán áttesz kötvénybe v aranyba, és amíg abban ücsörgök, szépen kimaradok egy jelentős emelkedésből. Hosszabb esésnél meg ott a stop, az olyankor partvonalra tesz. Elég sok összetevős dolog ez.
-
stingy2
senior tag
válasz
julius666 #15609 üzenetére
"Más eszközt, pl. kötvényeket miért nem tettél a modellbe?" - mert jelentősen csökkentették volna a hozamot, viszont a drawdown-ra nem nagyon volt hatásuk. Teszteltem aranyat, különféle időtávú kötvényeket, de kb annyi lett az eredmény ebben a modellben, hogy a hozam feleződött, a DD meg lett pl. 15% helyett 10%. Ok, az is jelentős csökkenés, de aki tőzsdézésre adja a fejét, annak kb. tök mindegy, hogy 15 v. 10% a maxDD.
Szerepet játszott nyilván a költség is: IBIE-nél nem tudok költséghatékony US. etf-eket venni, és van, amikor a teljes tőzsdei portfólió havonta lecserélődik, akkor a magasabb ktg. fájó tud lenni, bár az előbbiek miatt ebbe a rendszerbe nem is igazán éri meg más eszközt betenni.
Kockázatkezelésre ott a rotáció - ha gyengül a momentum egy rv-ben, akkor a rendszer elkezdi csökkenteni a súlyát a portfólióban, akár nulláig, valamint be van még építve egy primitív, mozgóátlagra épülő stop, ha minden kötél szakad. -
stingy2
senior tag
válasz
julius666 #15599 üzenetére
"nVidiara kihegyezett portfóliód hogyan teljesít idén?" -szarul. Igazából nem nVidiára van kihegyezve - tavaly év végén is alig pár % volt belőle, idén meg már semmi. A Tesla volt szép hullámvasút: pár hónap alatt majdnem duplázott, aztán elolvadt a profit nagy része.
Szóval az előbbi gondolatot folytatva: nem tech. rv-re, vagy nVidiára van kihegyezve, hanem a 20 legnagyobb kapitalizációjú cég (itt vn pl. a BRK, MA, V, WMT, XOM, UNH is, ami ugye nem tech) közt rotál momentum alapon. Ez van még megtolva némi kockázatkezeléssel. Szóval nem egy ördöglakat, vagy ahogy az angol mondaná: Keep it simple. Most nem is nagyon van tech. cégem, csak az AVGO, a többi pü-i BRK, JPM, V., bár ezek sem nagyon brillíroznak. De aki eddig figyelt, az már tudja, hogy részvényekkel nem lehet védekezni a részvények esése ellen. -
stingy2
senior tag
válasz
forceberg #15595 üzenetére
Országos Anyag- és Árhivatal Azok a régi szép idők, háború, kommunizmus... Kedves fiatalok, kezdjetek ismerkedni a történelemmel, mert úgy tűnik (nagy)anyáitok, (nagy)apáitok visszaszavazzák nektek 4 évente ezt a jó világot
.
-
stingy2
senior tag
válasz
Dluinet #13429 üzenetére
Ne haragudj, de ebben a topikban ez a stílus eddig idegen volt, és jó lenne, ha ez így is maradna.
Én sem tartok fizikai aranyat (papír arany már volt régebben) de attól még semmi bajom azzal, aki úgy érzi jónak, ha ebben van némi tartaléka.
Mindenki úgy rakja össze a portfólióját, ahogy jónak érzi, az idő meg vagy igazolja, vagy nem.
Pl. 2015-től a TLT -0,5% éves hozamot produkált, a GLD pedig 8%-ot. Szóval teljes joggal lehet része egy portfóliónak az arany- de akár a BTC is, az minding utólag derül ki, hogy kinek volt igaza. -
stingy2
senior tag
válasz
Dluinet #13373 üzenetére
#13374Dluinet Komolyan nem értem az emberek egy részét: itt vagyunk Európa közepén, a föld lakosságának ahhoz a kb. 10%-ához tartozunk, akik a "legjobban" élnek, és még jobban is élhetnénk, ha nem lenne 14 éve ilyen ostoba kormányunk.
És sokan mégis azokhoz szeretnének tartozni, ahol lényegesen alacsonyabb az életszínvonal, elnyomás, kvázi diktatúra van... Úgy tűnik, a amagyar nem tanul semmiből, hiába veszítettük el az ország 2/3-át 100 éve, továbbra is akkora kretének vagyunk mint akkor.
“Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.” -
stingy2
senior tag
Én az EUR/USD-t a 2000-2001-es mélypontig várom olyan 0,85 környékére (mondjuk már 2022 végén is oda vártam
.) Az hipotetikusan azt jelenthetné, hogy pl. ma az euró 413 huf, akkor a dollár 485 huf lenne. Ha az USA gazdasága továbbra is szárnyal, és a FED lassítja v leállítja a kamatcsökkentést, az EU meg továbbra is szenved, és így alacsony marad a kamat, akkor ez talán nem is olyan valóságtól elrugaszkodott elmélet. Persze poziból beszélek, mert tele vagyok USD-vel.
Bár ez az árfolyam se jelentene semmit, mert minél több forintot kapnék a dollárért, annál kevésbé lenne kedvem átváltani. -
stingy2
senior tag
válasz
Joe123 #13229 üzenetére
Úgy 8-10 éve eléggé belemélyedtem az opciók lelki világába, de nem találtam olyan opciókereskedési módszert, ami hozam/kockázat arányban jobb lenne, mint a sima részvényezés, vagy ETF kereskedés. Ezzel nem azt mondom, hogy nincs, hanem hogy én nem találtam ilyet. Hedge-nek drága volt, tőkeáttétellel nem kereskedek...akkor hozott jó pénzt - nagy kockázat mellett - amikor vmi nagy piacmozgató hír jött, és előtte jó irányba álltam, pl. a jelentés. De ott azért a gombon volt az ujjam 10-től amíg meg nem nyugodott a piac. Vagy kistoppoltam a pozit vagy kasza, de gyorsan. De olyan pszichés nyomást jelentett, hogy inkább leszoktam az opciókról.
Annyi még rémlik, hogy olvastam vhol, hogy a kiírt opciók 80%-a értéktelenül jár le, tehát ha kiíró vagyok, akkor sokkal jobbak az esélyeim. Csak ott van ugye a korlátlan veszteség lehetősége. Szóval sztem az opciózás eléggé fekete pálya, és ha nincs az ember a toppon a témában, inkább csak játszós pénzt érdemes rátenni. Szerintem -
stingy2
senior tag
Az a baj, hogy így az EURHUF chart semmit sem jelent. Azt kellene megnézni, hogy az adott időpontban mennyi volt pl. az átlag/medián akármilyen jövedelem vásárlóereje.
Attól, hogy '94.ben 120FT körül volt 1 euró, most meg 413Ft, még nem jelenti, hogy akkor jobban éltünk (sőt). Egyébként a gyengülés ezen a 30 éves távon kb. 4,4%/év, amit azért a ft-os kötvények ezen időszaki hozamai meghaladtak (nem számoltam ,,csak" az emlékek ) Szóval még anyagi kár sem ért, ha forintot tartottál pl. állampapírban. Ok, most jutott eszembe, hogy ez így nem korrekt összevetés, mert az eurós kötvényeket kellene az ft-os kv. hozamokkal összevetni.
A többire: azért az orosz rulett erősen szélsőséges kockázatvállalás, viszont kockázatvállalás nélkül nehéz boldogulni. Ha ehhez hozzáveszem, hogy a jövőt senki sem látja - még O.V. sem , pedig sztem ő meg van győződve róla, hogy igen- Szóval, hogy Mató és tsai- eltolták, attól még Királyéknak is sikerült ez a parádés teljesítmény. A gond, hogy ezt csak utólag látjuk.
Igazából olyan ez, mint a tőzsdei befektetés: azzal, hogy iderakok egy chartot a TSLA múltbeli teljesítményéről, nem fog senki pénzt keresni.
-
stingy2
senior tag
válasz
atee_13 #12999 üzenetére
Az, hogy közgazdász, kb. semmit sem jelent. Volt anno az MNB-nek egy Király Júlia (ha jól rémlik) nevű alelnöke, aki állandóan paráztatott minden médiumban, majd 2013-ban kibaxcsizták az MNB-től, és azóta sem dőlt össze a világ. Szóval ezeket a nagyotmondó egyedeket (akár egyetemi tanár, alelnökvezérmegmondóember...) óvatosan kell kezelni, mert nem tudhatjuk, mit miért milyen akár politikai, akár saját érdekből nyilatkozik.
-
-
stingy2
senior tag
válasz
Ringman #10852 üzenetére
Tök jó az a tizenszázalék minimálbér emelés...Így lassan a minimálbér eléri a kormánytisztviselők bérét. [link] Ismerős kormánytisztviselő, (legalsó szint) bruttó 360e, nettó 240e. Úgy, hogy az elmúlt 3 évben 10% emelést kapott (nem évente, összesen) és elvették a cafetéria kb. egyharmadát. Közben volt olyan 40+ % infla, szóval masszív bércsökkentés. Közben megy a hazudozás:
„A kormányhivatali munkatársak az elmúlt öt évben háromszor részesültek béremelésben: 2020 márciusában átlagosan – a cafeteria bevezetésével együtt – 18 százalékos, 2022-ben átlag 10 százalékos, míg tavaly júliustól átlagosan 15 százalékos emelés történt. [link]
2020-ban még nem ott dolgozott, a 2022-es 10% ok, de tavaly egész pontosan 0% volt. -
stingy2
senior tag
"lassan elfogynak a bevethető kifogások"- dehogy: hol van még Gyurcsány, Soros, háború, gonoszbrüsszel, baloldal, emútnyócév bla..bla..bla
.
Pl. ezen jót lehetne derülni, ha nem lenne siralmas: Gyurcsányék az összeomlás szélére sodorták az egészségügyet.
Bmeg, ez a 3,14csa nem vette észre, hogy 14 éve fidesz teljhatalom van? Mindegy, gombáknak reggelire ez is megteszi. -
stingy2
senior tag
#9903Ringman
A tőzsdén sem teszünk fel mindent a pirosra, vagy ha "koncentrált" a portfóliónk, akkor szigorú kockázatkezelés. Ezek meg feltettek egyben mindent a pirosra, és most néznek bután ki a fejükből, hogy a golyó lassacskán bepottyan a feketébe.
Sztem a pufi tényleg annyira más világban él, hogy elhitte magáról, hogy látja a jövőt, vagy képes úgy alakítani, ahogy ő elképzeli. Aztán a piac most jól s.berúgta. A gond csak az, hogy ezt is mi fogjuk fizetni.Más: az utóbbi napokban gyengélkednek a részvényeim, pedig a július szezonálisan erős hónap.(na jó, messze még a vége). Az augusztus gyengébb hónap, a szeptember meg egyenesen x@r. Kíváncsi leszek, mennyi tech részvényt fogok tartani 3 hét múlva
.
-
stingy2
senior tag
válasz
forguet #9769 üzenetére
Erre mit is lehetne mondani? Ha B&H-ra vetted, akkor tök mindegy mennyi most az ára, majd rá nézel 5-10 év múlva.
Ha meg spexre rövidre, akkor csak van vmi stratégiád, hogy mikor, miért annyiért vetted, amennyiért, és persze már a vásárlás időpontjában konkrét stop és célárad is volt? Vagy tévednék?
Az ilyen sérholder mítinget, meg felejtsd el, előre úgy sem tudod - mint lászik az írásodból is - hogy mi lesz utána az árfolyammal.
Nem néz ki jól a trend? Lehet más grafikont nézünk, de még az MA20-at sem törte, nemhogy a többit, szóval ez eddig korrekciónak sem túl sok. Csak sokat ment az elmúlt hónapokban, és most vki úgy gondolta, realizál.
Sztem ha rövidre játszol, sürgősen találj vmi működőképes szabályrendszert, mert különben csak pénzégetés lesz az egész. -
stingy2
senior tag
válasz
Pfiucska #9613 üzenetére
Kíváncsi vagyok, meddig tart még ez az AI őrület... Broadcom 13% perpill.
Kár, hogy csak 5% a portfólión belül. Józan paraszti ésszel már rég dobtam volna az NVDA-t is, és simán lemaradok az emelkedés jó részéről. Szóval egyenlőre nyugalom van.
(bocsi, nem válasz, csak arra nyomtam)
-
stingy2
senior tag
(vagy elcsesztem valamit ?) - Nem, csak ők is terelik a felhasználót az előfizetés felé. Én vagy 5 évig előfizető voltam, havi 19$-ért, de idén felemelték az árat havi 30$-ra, így lemondtam, és elővettem a fiókból a jó öreg Amibrokert, amivel ugyanúgy tudok tesztelni, csak ingyen. (pontosabban egyszer megvettem 10 éve 270$-ért).
-
stingy2
senior tag
Tetszik ez a kép. Mindig elcsodálkozok, mikor akár itt a fórumon is próbálják kitalálni mindenféle adatokból meg "szakértők" (már a szó is mosolyra derít
.) írásaiból, hogy merre fog menni a piac.
Pedig egy átlagos befektetőnek aki nem ebből él, csak a megtakarításai reálértékét szeretné megőrizni, esetleg gyarapítani, bőven elég ha összerak néhány etf-ből álló portfóliót, és ahogy van felesleges pénze, folyamatosan veszi, esetleg évente 1-2 alkalommal rebalanszol. Nem kell ezt túlgondolni.Csak ezeket kell(ene) megfogadni az öregtől:
"A letargiával határos lustaságnak továbbra is a befektetési tevékenység sarokkövének kell maradnia."
"Hagyjon fel azzal a tevékenységgel, hogy megjövendölje a tőzsdei árfolyamok irányát, a gazdaság vagy a kamatlábak alakulását, vagy éppen az aktuális választások kimenetelét."
"Régóta az a véleményünk, hogy a tőzsdei prognoszták egyetlen haszna, hogy mellettük még a jósok is profiknak tűnnek.”
“A gazdasági előrejelzések sokat elárulnak az előrejelző gondolkodásáról, de semmit a jövőről.” -
stingy2
senior tag
válasz
Ixion77 #9500 üzenetére
Ne tegyünk úgy, mintha ma minden szar, régen minden tökéletes lett volna
. Rögvest 2 saját példa:
1, Huszon x éve egyszer csak elkezdtek begyulladni az ízületeim. Sorban egymás után: lábujj. boka, térd, kéz ujjai. Háziorvos: ő nem tudja, menjek "sztk"-ba. Ott: ők nem tudják, szedjek kortikoszteroidot, majd rendbejön. Magán: ott már szúrták a kortikoszteroidot, és leszívták az ízületekben felgyűlt folyadékot. Nem jött rendbe, csak tünetek enyhültek.
Kivizsgálás nulla, mikor hónapok múlva a kezelő orvos látta, hogy nem javul, mondta, hogy jah, ezzel együtt kell élni. Értitek, kb. 30 évesen, kivizsgálás nélkül, azt mondják, hogy élj le fájdalomban egy fél életet, mert ők lusták gyógyszeríráson kívül bármi másra...2, Apám 30 éve agyi infarktust kapott egyik vasárnap. Tipikus tünetek: nem tud beszélni, de még magánál van, menthető (lenne).
Mentők felhív: ők nem foglalkoznak vele, magánál van, tudata tiszta, hívjuk az ügyeletet.
Ügyeletes orvosnak tünetek elmond: majd jön. Kb. 30-40 perc múlva odaér, megállapítja, hogy a folyamat megfordíthatatlan, agy egy része elhalt. Hívja a mentőt.
Apám még 11 évig élt, vagy inkább vegetált (beszédkészség el, jobb felel lebénult).Szóval sztem nemsokat változott az eü, max. ma már nyíltan nincs ellátás, akkor se, ha van pénzem.
Bocs az offért, nem lesz több.
-
stingy2
senior tag
válasz
Ringman #9480 üzenetére
"alacsony szja+1kulcs" - ez csak mókusvakítás: az állam jelenleg minden megkeresett 100Ft-ból több, mint 60-at elvesz [link] Hogy azt most szja-nak, szochó-nak, kiskutya farkának nevezzük, tök mindegy, bár a jobbágyokat (ne érts félre, nyilván nem rád gondolok) meg lehet etetni azzal, hogy alacsony az szja
.
-
stingy2
senior tag
válasz
Dluinet #8759 üzenetére
Nekem ebből nem ez jön le: [link]
Pl: "Jelenleg a fűtőműben 7 db földgázüzemű forróvíz kazán (ebből 2 db kondenzációs füstgázhő-hasznosító hőcserélővel van ellátva, 2 db pedig hagyományos füstgáz-hőcserélővel), valamint 3 db JMS 612 típusú gázmotoros blokk áll rendelkezésre. Az összes beépített hőteljesítmény 67,52 MW.
A 3 db gázmotor 5,02 MW hő és 4,73 MW villamos összteljesítménnyel rendelkezik."
Ha a 67,53MW össz teljesítményből a gázmotor 5,02 hőt állít elő (kevesebb, mint 10%), akkor az nekem, mint laikusnak nagyon nem azt jelenti, hogy úgy mellékesen termelünk némi melegvizet is a gázkazánnal, de inkább áramot, hanem fordítva.
-
stingy2
senior tag
válasz
Mercutio_ #8722 üzenetére
Itt vidéken , ősfideszes megyeszékhelyen a panelek max 20-30%-a korszerűsített, de legalább rezsicsökkentett a távhő, így a drágán vásárolt orosz gázzal fűtik az utcát, de legalább továbbra sem fáznak a galambok a tetőn.
Hülyék ezek, úgy ahogy vannak...(mármint a kormány, nem a galambok) -
stingy2
senior tag
válasz
Oppenheimer #8685 üzenetére
Amiről nem tudnak, azt nem tudják vizsgálni sem, hacsak te önszorgalomból be nem jelented.
Viszont ma már annyiból nincs relevanciája amit írtam, mert kijuttatni nyomtalanul szinte lehetetlen, és hozzáférni sem egyszerű.
Régi szép idők, mikor még kezdtem az "ipart", nem volt se CRS, se FATCA... -
stingy2
senior tag
válasz
Oppenheimer #8682 üzenetére
CRS keretében a jelentő országok minden évben küldik a NAV-nak a számlaegyenleget. Innen már nem nehéz kimatekozni, hogy mennyi pénz van külföldön. Kivéve USA, onnan csak kamat és osztalékbevétel jön semmi más. Ezért írtam régebben, ha amerikai brókernél olyan befektetésed van, aminek se kamata, se osztaléka, annak itthon nincs nyoma. (pl. GLD, BRK.B)
-
stingy2
senior tag
válasz
Citroware #8663 üzenetére
"Újságból" nem tanulsz meg "tőzsdézni". A cikk szerzőjét kattintás/eladás után fizetik, neki a hozam nem számít. Ha átlag piaci hozamnál többet szeretnél, az teljes munkaidős állás lesz évekig, és még úgy is elég alacsony a sikerességi ráta.
Sajna a munkát nem tudod megspórolni, mert ötleteket bárhonnan, akár sajtóból is lehet venni, de utána - mielőtt élesben pénzt tennél rá - szénné kell tesztelni, ami kb. még egy fő állás a meglévő mellett.
Piaci hozamhoz meg nem kell a gazdasági bulvárt olvasni. Pár ETF és meg is vagy. Ennél viszont a világon nincs egyszerűbb módszer.
Sztem még az elején döntsd el, melyik neked a járható út, mert hidd el, nincs annál demotiválóbb, mint amikor 5-10 év múlva kiderül, hogy mégsem születtél Jim Simonsnak, vagy W. Buffett-nek.
-
stingy2
senior tag
Tök jól hangzik ez a 9000$ a kakaó ára, de azért tegyük hozzá, hogy csak a következő két lejárat van 9000 $ felett. Decemberre már csak 7388$, 2025.májusra 5979$, 2025. decemberre 5503$. Szóval akkor most mennyi is a kakaó ára?
Erről most az olaj jut eszembe, mikor azt írták, hogy -39$/hordó az olaj (vagyis az eladó fizet minden egyes hordó után 39$-t a vevőnek), csak az maradt ki, hogy a következő lejáratra, ami 1 vagy 2 nap múlva járt le. Szóval nagyjából senkinek nem volt esélye ennyiért venni olajat, meg ott ha jól rémlik 1000 hordó egy konti, bár van mini is, de az sem 5 liter.
Egyébként szerintem is hagyjátok az árupiacot, az fekete pálya, főleg nekünk, műkedvelőknek. -
stingy2
senior tag
Igen, ez kétség kívül gyenge pont. Mentségemre legyen mondva, hogy teszteltem heti és at signal kötés gyakorisággal.
Meglepő (vagy nem) minél gyakrabban kötött, annál alacsonyabb lett az éves hozam, de legalább nőtt a kockázat (maxDD). Ez viszont a másik irányban is megfigyelhető volt: 2 havi vagy negyedéves portfólióátrendezésnél szintén rosszabb volt a hozam/kockázat arány.
Így maradtam havi gyakoriságnál. Mivel itt azért felmerül a curve fitting lehetősége, ezért próbáltam robosztus kockázatkezelést az egész mögé tenni. -
stingy2
senior tag
Ja, bocs, így idézőjelekkel félreérthető volt: tényleg automatikus a súlyozás. Én csak mechanikus rendszerekkel tolom, semmi kézi bizbasz, ha kész van.(aztán jön a kivétel erősíti a szabályt
, amit igyekszem 0 közelébe szorítani.)
#8359Addel nem csak az van, hogy kézzel behúzod a kiszállót: X $-on vetted, X+1 $-on meg adod, stop meg X- 0,5$. Ott a csúszó stop, idő stop, részzárás, pozíció építés...
Ezeregy módon lehet menedzselni egy pozíciót, portfóliót, de azt mindenkinek magának kell kitalálni, mert pl. ami az én személyiségemnek megfelelő hozam/kockázat, az másnak lehet, hogy kevés (sokkal nagyobb kockázatot tud vállalni nagyobb hozamért) megint másnak meg sok (inkább kisebb kockázatot vállal, ha kisebb is a hozam).#8360Addel miért hülyézne le bárki is? Eleve nem bankszámlán, vagy párnacihában pihenteted, ezzel már jobb vagy, mint a nagy többség. Amit írsz, az egy tök jó közepes/alacsony kockázatú portfólió, a lényeg, hogy neked megfeleljen.
-
stingy2
senior tag
ETF-ek voltak évekig, de az adóegyezmény felmondása miatt át(vissza)tértem a részvényekre. Írtam is tavaly vmikor, hogy elkezdtem reszelgetni egy egyedi részvényekre épülő rendszert.
A súlyozás "automatikus". A legnagyobb kapitalizációjú (min. 400mrd$)részvények vannak a "kosárban", és egy momentum rendszer jelei alapján válogatom ki az adott hónapban tartott papírokat. Most pl. 40% NVDA, 30% META, 20% AVGO és 10% TSM van.
Persze szigorú kockázatkezelés mellett. Pl. még nincs benne a teljes tőke (sajnos.) , fokozatosan tolom bele a pénzt adott szabály alapján. Momentum rendszereknél óvatosnak kell lenni, mert hajlamosak hirtelen nagy veszteséggel megszűnni működni.
-
stingy2
senior tag
Befektetési tanácsot nem ad(hat)ok, de azt elmondhatom, hogy jelenleg a teljes tőzsdei portfólióm 40%-a NVDA rv, és ez egészen biztosan így marad márc.31-ig, kivéve, ha kistoppolódok (erre most igen kevés az esély), vagy a teljes portfólió értéke nagyobbat zuhanna, mint az eddigi max.DD + pár %.
Hó végén meg újratervezés.
Ha nem B&H ETF portfóliót tartasz, hanem egyedi részvényeket, akkor erősen javasolt pontos be- és kiszállási pontokat ELŐRE meghatározni, aztán ott van még a risk és money management.#8344Dare2Live
"100+milliós lakosság ami évente 1-1.5millióval!!! bővül." > "18-40éves lakosság min 50% munkanélküli." Unatkoznak, d..nak, szaporodnak.
Nem sokban értek egyet Orbánékkal, de abban, hogy ezt a semmirevaló csőcseléket nem szabad az EU-ba beengedni, abban 100%-ig. -
stingy2
senior tag
Nem igazán értelek
. Akárhány tizedes pontossággal adja meg, akkor is csak tippel. Azt viszont már tanulmányozták, hogy az "elemzők" milyen hatékonysággal tippelgetnek: hosszú távon kb.48%. Tehát emberünknél még a fej v írás is jobb beszállót ad. (Jim Cramer kivétel, ő sztem 20% alatti sikerrátával dolgozik)
Igazából nem különösebben érdekel a cikk tartalma: csak arra hívom fel a figyelmet, hogy minden, amit feltételes módban fogalmaznak meg bullshit, nem kell foglalkozni vele. Persze, ha nem ezzel foglalkozol, akkor lehet érdekes, de ha befektetsz, akkor kifejezetten kotraproduktív ilyeneket olvasni, mert tudat alatt is félrevihet.
Amúgy 2 tizedes pontossággal is megadhatja, akkor is kb. 48% esélye van, hogy bejön, viszont akkor a közönség is rájönne, hogy ez sem a befektetésből él, hanem a fizetéséből/jutalékokból.
"A Wall Street az egyetlen hely, melyet Rolls-Royce-ban érkező emberek keresnek fel, hogy tanácsot kérjenek olyanoktól, akik metróval utaztak oda."
-
stingy2
senior tag
... és mi benne az érdekes? Hogy csupa feltételes módban fogalmaz meg, vagy inkább sugalmaz állításokat?
"425 forintos árfolyam sem kizárt" - meg 350 sem kizárt, meg 500 se...
"egyik indikátorom szerint az árfolyam akár ezer dollár fölé is felfuthat" - hát erről csak ez:
"megdöntheti a kurzus a korábbi árfolyamcsúcsát is" -persze, megdöntheti, vagy nem.
"indikátorok állása szerint elképzelhető egy 85 ezres bitcoinárfolyam" - sok minden elképzelhető, de képzelgésből nem élünk meg. Beszálló, célár, stop. Konkrétan. A többi csak mókusvakítás.De a legszebb: "az ötvenről hatvanezerre való felfutást elég erőteljesen előre jelezték az indikátorok," - ja persze, csak erről miért nem hallottunk, akkor, mikor még csak jeleztek azok a csodaindik, de nem történt meg a mozgás
.
Ennyi marhaságot rég olvastam egy helyen. Mondjuk VG... -
stingy2
senior tag
válasz
Oppenheimer #8283 üzenetére
Hú, bocsi elba..tam
, Fizikusról beugrott. Akkor elismerem, foggalmam nincs, Ifkovics mit csinál.
-
stingy2
senior tag
válasz
julius666 #8280 üzenetére
Az utóbbi két évben ráfoghatjuk, hogy korrelálnak, de azért előtte elég élénk fantázia kellett ennek megállapításához.
Ezekről az utólag felfedezett korrelációkról mindig ez az oldal jut eszembe.
Abból, hogy a Jupiter/Vénusz távolság erősen korrelál a BUD részvény árával, én messzemenő következtetést nem vonnék le.
Ha jól emlékszem, a cikk szerzője a Hold Superposition alapját kezelgeti, ami 10 éve indult, és évi 6,4% hozamot produkált. Ezen idő alatt ennyit egy mezei SPY vagy VTI ETF is hozott, ööö... vagyis nem ennyit, hanem inkább évi 8-9%-ot. Szóval biztosan okosakat ír a srác, csakhát az elmúlt 10 évben sikerült neki költségek nélkül öszehozni egy passzív indexkövető etf hozamát úgy, hogy közben ezért a zseniális mutatványért fizetést is kapott. Gratulálok, no nem a teljesítményéhez, hanem ahhoz, hogy a semmit ilyen ügyesen el tudja adni a madaraknak. -
stingy2
senior tag
válasz
Citroware #7988 üzenetére
"A világ trendjeit figyelve arra a következtetésre jutottam leegyszerűsítve..." - hááát, te még mindig azt próbálod kitalálni, ki a legszebb lány, nem pedig azt, hogy a zsűri kit gondol annak
.
"portfólió nagyobb hozammal tud szolgáltatni, mint az, ha kötvényekből, aranyból, ezüstből, ingatlanból állna."- persze, meg nagyobb a kockázat is. Pl. QQQ max.DD -81%. Kibírnád élesben? Mert én pl. biztos nem. Az amúgy megvan, hogy ha 2000 - 2024-es időszakot nézem, akkor a DIA megverte a QQQ-t? [kép] 2009-től meg nagyon fordítva? "Minden az időzítésen múlik"
-
stingy2
senior tag
válasz
Ixion77 #7976 üzenetére
Ez már tényleg full spex, + nem is való mindenkinek. Én pl. soha nem használnék tőkeáttételt, akkor inkább stock picking, de ez inkább személyfüggő.
Persze utólag okos az ember, de az elmúlt években 0 kamatnál pl. IB évi 1,5%-ra adott kölcsön, (portfolio margin számla, kb.7-szeres áttétel lehetséges), és a rv- piac összességében szárnyalt, tehát megérte. DE: tőkeáttételnél azért gyorsan jöhet a margin call, szóval érzésre ész nélkül belevágni olyan környezetben is kb instant bukás lett volna szvsz.
Meg amúgy is:
"A legdrasztikusabb módja a védekezésnek, ha nem használsz tőkeáttételt."Ez meg csak úgy eszembe jutott Citroware régebbi hsz-eiről:
"Elégséges mennyiségű bennfentes információ és egymillió dollár birtokában Önnek jó esélye van arra, hogy 1 éven belül tönkremenjen." -
stingy2
senior tag
"Ha neked a volatilitas kevesbe problema" - ált. a nagy vola addig nem probléma, amíg fórumokon kell bizonygatni, hogy mennyire ellenálló vki vele szemben
.
Az meg egy teljesen más pálya, mikor a full tőke (mondjuk 10-20 év megtakarítása) áll 20-30-40% DD-ben. Ott szoktak amatőr befektetők végzetes döntéseket hozni.#7968Citroware nem kell ezt túlagyalni: a tőke 90%-ából összeraksz vmi neked tetsző arányban rv/kv/reit/arany etf portfóliót, a maradék 10%-ot meg felteszed a pirosra: egyedi rv, vmi kockázatos cucc, pl coin, akármi. Kész is vagy.
-
stingy2
senior tag
Oeco index: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk.
-
stingy2
senior tag
Ezért írtam többször, hogy a tőzsdén a hétköznapi logika nem működik.
Az "átlagpógár" elmegy a boltba és látja, hogy megdrágult a tészta, amit eddig vett, de neki nincs rá pénze. Mit tesz? 1, vesz olcsóbbat; 2, vesz helyettesítő terméket olcsóbban(pl. rizs). Mit tesz, ha lemegy az ár? Bespájzol, mert most olcsó.
Tehát első esetben nem vesz többet a dráguló termékből, másodikban még többet vesz az olcsóból.
Nos a tőzsdén ez a hétköznapokban remekül működő "stratégia" egyenlő a csőddel. A drága rv. azért drágul, mert a cég várhatóan jövedelmezőbb lesz a jövőben, ezért nemhogy kevesebbet, de inkább több részvényt kell venni belőle. Amelyiknek meg esik az ára, az általában azért, mert vmi gond van a céggel.
A trükk, hogy mikor nyúlsz bele? Nos, ezért nagyon más a tőzsdei adásvétel: ha a száguldó vonatra az indulás után / hulló késbe az esés végén szállunk be, akkor kasza van, ha fordítva, akkor bukta. Persze erre meg ott a pozíció menedzselés, kockázatkezelés.
Itt egy egyszerű kockázatkezelési játék: Coin Flip
Próbáljátok, ki, nagyon tanulságos. Nálam pl. azonnal kijött, hogy óvatos vagyok, már megérzésből (tapasztalat?) olyan stratégiával csináltam, amiről később kiderült, hogy az adott feltételek mellett lehetetlen vele elveszíteni a tőkét, és viszonylag stabilan növeltem a virtuális tőkét. A való életben is inkább a kockázatkezelésre, mint a profitmaximalizálásra törekszem, ami itt is visszaköszönt. -
stingy2
senior tag
válasz
donat_sz #7610 üzenetére
Nem titok, ha tud vki olyan helyet, ahova feltölthetem, akkor megteszem. Az egyiket akár ide is h.sz-ként, az a kisebb, de az is 5 oldal, szóval csak ha a topikgazda engedi. A másik a PF-es W.B. idézetgyűjtemény, no azt ide nem, mert 30 oldal
. One mg G-drive-val nem szenvedek, mert egyiket sem használom, és nem is akarok változtatni ezen szokásomon
.
-
stingy2
senior tag
Most néztem hogy a frankfurti tőzsdén is van US bond, pl: United States of America 2,75% 18/25 Bond és itt is 100 egység, azaz 100.000$ a minimum kötés.
-
stingy2
senior tag
Talán az, hogy a kötvények direkt vásárlása a nagy játékosok terepe, és valahol azt olvastam, hogy igazából 1M$ a standard kötésegység, tehát ez a 100e is már amolyan "könyöradomány" lenne a likviditás szolgáltató részéről.
Van olyan vállalati kötvény, aminek 250.000$ darabja, de pl. OTP és MOL kötvény is volt régebben, ami 100.000$-volt darabonként. (azt kellett volna 2009-ben venni 20%-on).
Mivel nem tőzsdén kereskedett termék IB-n, hanem kötvénykereskedőn keresztül adják-veszik, ezért nem sokat tudok tenni ellene, vagy megkönyörülnek, és adnak el vagy nem.
Ami viszont simán megy az a T-Bill, vagy kincstárjegy, abból adnak pár ezer $-ért is, persze az csak 1 éven belüli lejárat.
Fene se érti ezeket, hogy nem kell nekik a pénzem.
-
stingy2
senior tag
Tradestation-nél telefonon lehet kötni, de ott nem próbáltam, most meg épp megszüntetés alatt van aszámla. IB-nél is van, csak sok pénz kell hozzá. Nekem 10e$-ért nem adtak el, az üfszol azt írta, hogy aktív a vételi ajánlat, de a kötvény szolgáltatójuk kis tételben nem foglalkozik vele. Utána olvastam, és az jött le, hogy olyan 100e$-tól talán már szóba állnának velem, annyit meg én nem költök 30 évesre.
Talán Hold-nál, vagy Concorde-nál érdeklődnék, esetleg vmi nagyobb bank értékpapír részlegénél. -
stingy2
senior tag
válasz
Citroware #7607 üzenetére
Ezt szinte pont egy éve írtam: [link]
"A piacban az amatőrök keresik a "hétköznapi" logikát. Az ott nincs. Itt teljesen más "logika" van. Ami a "normál" életben a túlélést biztosítja, az itt öngyilkosság. Itt a józan paraszti ésszel nem megyünk semmire, max. tönkre"
Te most próbálsz "józan paraszti ésszel" következtetni. Ahogy Ixion77 is írta, ez nem fog menni.
Ha csak most kezded, megspórolok neked sok év felesleges útkeresést és pénzkidobást:
Határozd meg, mennyi az a legnagyobb lebegő veszteség (drowndown) amit el tudsz viselni a befektetéseden.
1, ha ez 0 közelében van, akkor államkötvényt vegyél direktben - tehát ne etf-et, bef.alapot, hanem magát a kötvényt- , azon max. akkor buksz, ha csődbe megy a kibocsátó. Szóval lehetőleg ne Argentin 100 évest vegyél, hanem mondjuk most perpill elég jól hoz az amcsi 20-30 éves, tartsd lejáratig és ezzel le is tudtad egy időre a befektetést.
2, ha nagyobb kockázatot is elviselsz (20-30%), akkor állíts össze valami részvény ETF/kötvény ETF, - esetleg némi arany ETF - portfóliót. Nem kell túlbonyolítani SPY/TLT/GLD írországi kibocsátású EU megfelelői és meg is vagy. (én nem szimpatizálok az all-world etf-ekkel, mert 0 kockázatcsökkentés mellett kisebb a hozampotenciál, de itt sokan ajánlják, szóval az is egy járható út). Ha több a kötvény kisebb lesz a DD, ha több a részvény, akkor nagyobb, az arany meg csak a diverzifikáció miatt van benne, hogy ilyen is legyen, meg ez is csökkentheti valamelyest a DD-t.
3, ha nem vagy nyugdíjas és gond nélkül kiülsz 50%DD-t, akkor tolhatod fullba - na nem a kretént - hanem a részvény ETF-eket.
Olvastam pl. olyat, hogy akkora kötvényarányt tarts, ahány éves vagy, de van még 1000+1 technika.
Ezt a befektetősdit nagyobb tőkénél IB TBSZ-en, kisebb tőke esetén pl. ERSTE TBSZ-en valósítsd meg, és adózni sem kell. Ennyi, meg is vagy.
Ami irányt leírtál: tech meg fundamentális elemzés esetén készülj sok év tanulásra, pénzégetésre és még így is lehet, sőt inkább biztos, hogy az eredmény a piaci átlag alatti hozam lesz, legalább is, ha nem vagy egy született Warren Buffett vagy Jim Simons.#7608Ixion77 én ezt szoktam idézgetni (lustaportról van):
"Keynes nyomán, a tőzsde egy olyan szépségverseny, ahol nem azt kell kitalálnod, melyik a legszebb lány, hanem azt, hogy a zsűri kit gondol legszebbnek. Ezt a különbséget nagyon fontos megérteni. Ha valamilyen istenadta véletlen folytán te hajszálpontosan meg tudod jósolni, milyen gazdasági következményei lesznek egy krízisnek, sajnos nem jutsz messzire ezzel az információval. Nem számít, hogy neked igazad van-e. Csak az számít, hogy a legnagyobb piaci szereplők mit gondolnak. Ha tévednek, attól még az történik, amit ők gondolnak. Ha a legszebb lány medve, akkor medve lesz, ha bika…"Van egy idézetgyűjteményem, amit szinte kívülről tudok, és ha betartom az ott leírtakat, megakadályoz, hogy túl nagy hülyeséget csináljak
.
Nem mindig sikerült betartani, de persze erre is van okosság:
"Csak a játék maga taníthat meg a játékszabályokra." -
stingy2
senior tag
Én ehhez nem is tennék hozzá semmit, az adatok magukért beszélnek.
-
stingy2
senior tag
válasz
Oppenheimer #7289 üzenetére
"kiverik beloled, bortonnel fenyegetnek, stb."- nana, ne adj nekik tippeket [link]
-
stingy2
senior tag
válasz
PredatorZoli #7233 üzenetére
Ezért mondom mindig, hogy én szeretem a malacképűt, mert ha idióta is, de legalább kiszámítható. A kiszámíthatóság, pláne hosszú távon viszont jó.
Az biztos, hogy Ft-os eszközöm (PMÁP) csak 2025.márciusig lesz. -
stingy2
senior tag
Erre mondhatánk, hogy aztaqva... Az éves megtermelt jövedelem 66%-át költötte el az állam tavaly. Minden 3 Ft-ból 2-t elvesz a kisgömböc. Én még le voltam ragadva olyan 50% körüli értéknél. Aki nem tudja így-úgy kikerülni ezt a horror elvonást - pl. TBSZ ugye
-, vagy nem haszonélvezője az újra osztásnak, annak ez egyenes út a nyomorba (aki még nem lenne ott).
A legszomorúbb, hogy ez így a többségnek rendben van -
stingy2
senior tag
Ne legyen igazam, de nálunk is ez van, azzal a különbséggel, hogy sohasem voltunk a világgazdaság TOP szereplője, mint Argentína 100 éve.
Verseny nincs, vagy látszólagos, haveri kartellek uralják a gazdaságot, és egy bizonyos méret felett vagy ellehetetlenítenek, vagy elveszik a céged. Egyenes út a nyomorba, csak az időtáv a kérdés -
stingy2
senior tag
válasz
Dare2Live #7059 üzenetére
Ok, de ne hasonlíts össze egy 6 hónapos DKJ-t egy 12 éves $ kötvénnyel. Teljesen más célból veszik: egyikben rövidre parkoltatod a "felesleges" likviditást, a másik meg hosszú befektetés. Most megnéztem IB-n, és 2035-ben lejáró magyar kötvény 4,2% hozammal van eladó. Hát, annyiért én sem venném meg, szóval ez a 7% kb. reális.
Egyébként a magyarral megegyező 11-12 éves BAA2-es kolumbiai kötvények is 7%-on mennek. -
stingy2
senior tag
válasz
Ringman #7035 üzenetére
"költsd el magánban"- ezzel csak az a gond, hogy nem old meg semmit. Szűrésre simán lehet menni államiba, ott nem számít az idő faktor, ki lehet várni pl. az hasi uh-nál 3-4 hónapot.
Én évek óra úgy járok szűrésekre, hogy bemegyek a háziorvoshoz, panaszkodok egy sort olyan tünetekkel, amivel oda küld, ahová szeretném, és mivel nem találnak semmit küldözgetnek tovább vizsgálatokra. 2 éve pl. tetőtől talpig kivizsgáltak 6 hónap alatt.
A gond akkor van, ha komoly a baj, mert azt a magánban nem gyógyítják (komoly műtét, kemó) államiban meg kifutsz az időből. -
stingy2
senior tag
válasz
Hi!King #6830 üzenetére
Nem hiszem, hogy pl. az Aldi megengedheti magának, hogy áfát csaljon. Ott is 479/l a normál ár, 399/l volt az akciós.
De igazából a lényeg az lenne, hogy az infláció letörésének legjobb fegyvere az árverseny, amit nálunk kormányzati szinten tűzzel-vassal irtanak, nekünk fogyasztóknak ez nem annyira jó. Tovább nem ragozom, mert az már nagyon politika.
-
stingy2
senior tag
válasz
HussarF #6826 üzenetére
Ez van, amikor 1, megölik a piaci versenyt, 2, kiszámíthatatlan jogi környezetet teremtenek. Mindenki "mostazonnal" akarja megszedni magát, mert lehet, h holnap egy visszamenőleges adótörvénnyel elveszik a teljes profitját.
Mióta pl. nincs Digi, ismét csordogál tovább a távközlési kartell, mindenki úgy emel, ahogy akar, a fogyasztó meg vagy lenyeli, vagy lemondja a szolgáltatást. Az is megérne egy misét, hogy miért a legolcsóbb, árversenyre kényszerítő szolgáltatót dobták ki a piacról...
Vagy nem kötelező megvenni a 670Ft-os Vénusz (Bunge) olajat, ott a 470 Ft-os noname, abban is ugyanúgy megsül a csirke. Ja, hogy az emberek buták, és mennek a marketingesek után? És ez miért is a Bunge hibája? Emlékszik még valaki arra, hogy óbán apuka a piaci ár majd duplájáért adta a követ az autópálya építéshez, és a kivitelező nem vehette máshonnan? Pedig akkor háború sem volt...
Arról is születhetne cikk, hogy óbánpapa bányája hogy tud 20-50%-os profittal működni? (5,8MrdHUF bevételre 2MrdHUF nyereség:34%, Bunge: 448Mrd-bevételre 33mrd nyereség: 7%) A kipécézett Bunge 10% alatti profitrátával dolgozik.
Mindegy, hagyjuk, ismét bebizonyosodott, hogy az index újságíróknál nagyobb suttyót nem hord a hátán a föld -
stingy2
senior tag
válasz
Ixion77 #6569 üzenetére
Egyszerűbbnek nem egyszerűbb: ez is két kattintás, meg az is
.
Én nem szeretem a kötvény etf-eket, ha meg tudom venni a kötvényt is. Valahogy biztonságérzetet ad, hogy látom a lejárati időt, meg a konkrét hozamot. A kötvény ETF árfolyama, osztaléka (kamata) mindenféle külső hatások miatt megy "össze vissza", a kötvénynél meg ott van, hogy pl. lejárat 2044, vételi árfolyam 39$.
Teszem fel 5 év múlva a TLT csak alacsony kamatozású kötvényekkel tudja megújítani a portfólióját, én meg befixáltam 5%-kal a kötvény részt. Ez akkor szivacs, ha nem csökken a hozamkörnyezet, mert az etf akkor nem hoz szinte semmit, de a kötvény akkor is kifizeti a névértéket lejáratkor. Szerintem. Aztán lehet, nem így lesz. Lényeg, hogy a jövő márciusi kifizetés után eladom a 2027/X-et, mert eur infla miatt utána úgy sem fizet x@rt se, és átmegyek $ kötvénybe, vagy vmi jó minőségű "A" minősítésű vállalati kv-be. Ott is vannak ilyen 1% alatti kamatszelvénnyel kibocsátottak, amiből felőlem vonhatják a 30%-ot, árfolyamnyereség meg adómentes.#6570j0k3r!
"TLT-hez amúgy is kis hal vagyok, mert 1 opció kb. 10K USD"
Nem kell nagy halnak lenni: margin számlán megkapod a 100db-ot, és azzal a lendülettel el is adod a felesleget.
IB TBSZ-en mondjuk kell hozzá s zsé ameddig nem adod el, ami nem kell.#6571aAron_
"T-Billel viszont vigyázz" - de jóakkror csak úgy derül ki, ha veszek vmi rövid(ebb) strips kv-t.
"Lejáratig tartva fix hozam...."- igen, én is ezért keveredtem oda. -
stingy2
senior tag
Próbáltam tájékozódni még az IRS oldalán is, és végül arra jutottam, hogy nem jutottam semmire
.
Elvileg amerikaiaknak adóköteles ennek a kötvénynek a hozama, de nekik maguknak kell évente bevallani és befizetni. Legalább is ez jött le, ami nem biztos, hogy így van.
Külföldiként hogy adózik, az januárban kiderül, mert azzal kezdem az évet, hogy veszek pár hetes, januárban lejáró T-Bill-t amin szintén árfolyamnyereség van, nem kamat, és ha vonnak extra sarcot, akkor újra tervezés. Bár az is kérdés, hogy mi alapján kell adóelőleget fizetni? Mondjuk egy 30 évesnél az adott évi 30 éves kamatszevényét veszik itt is alapul, vagy az árfolyamnyereséget? Másfél hónap múlva okosabb leszek (talán).#6567j0k3r! Ha IB TBSZ-re veszed opcióval a TLT-t akkor 15% sincs árfolyamnyereségre, vagy rosszul gondolom? Viszont akár interest, akár dividend, forrásadó 30% lesz.
-
stingy2
senior tag
-
stingy2
senior tag
Végülis
.
-pomperj- (2016.06.17. 16.52)
"Hadd ajanljak a figyelo listakra, kicsit a PBR mintajara, egy melytengeri Olajszerviz ceget.
Transocean Offshore, RIG.
5)Target:
1 ev alatt dupla, 3 ev alatt tripla arszint elegge ovatos becsles."1 év: -30%
3 év: -46%
Van az, hogy nem adja ki
A havi duplázgatás valamikor 20-21-ben lehetett, azt már nem keresem meg.
Bocs mindenkitől, befejezem a mester ekézését -
stingy2
senior tag
Jó lenne az erősebb Ft, de nem lesz, mert Nagy Marci. Minden relatív, nincsenek nagy igényeim, már azzal is beérem, hogy ha nem is járok jól (nem nyerek semmit) a devizás befektetéssel, de legalább nem járok rossz(abb)ul. Tehát végül is jobban járok, mert a 0 még mindig jobb, mint a -1, vagy vmi ilyesmi
.
-
stingy2
senior tag
válasz
Oppenheimer #6377 üzenetére
Húú, emlékszem, hogy volt a pf-en egy srác, aki az ottani etetés hatására - pompi profi ebben, aztán ha nem jön be az "elemzése" akkor fülét, farkát behúzva sunnyog- a teljes megtakarítását Gazpromba pakolta, és ahogy emlékszem az írásaira, elbukta mindenét, mikor kicsukták az orosz részvényeket a piacról.
A RIG-et is 7 éve ajánlgatja, egyszer írta - mármint pompi- hogy havonta duplázni fog, meg ilyen marhaságok, aztán tessék: RIG.
Akkora sötétség van ott néhány topikban, hogy a 10+ éves regemet kukáztam egy éve. Borzasztó, mekkora károkat tudnak okozni, majd beírják, hogy a te döntésed, te felelősséged és le van tudva. Persze, ez így is van, de egy normális moderátor már kibacta volna az egész társaságot.(persze van, amelyiknek n+1 nickje van, meg a moderálás is kritikán aluli.) -
stingy2
senior tag
"Nem hiszem, hogy devizában befektetőknek bármilyen előnye származna ebből." - lehet, hogy elméletileg így van, de nekem a gyakorlat mást mutat.
2011 végén vittem ki a tőkét az országból 210 Ft-os $-nál.(ennyi volt kb. az átlagáram váltásnál). Most 354 körül van, ami Ft-ban még hozzátett az éves hozamhoz 4,5%-ot. (210*1,045^12 ) de a tavalyi pánik csúcsán volt az majdnem 7%/év plusz is. Persze akkor nem volt "kedvem" hazahozni, ami utólag rossz döntésnek bizonyult. Még akkor is megérte volna, ha nem fektetem be semmibe, csak $-ban tartom simán a számlán, de emellett még kifogtam a talán valaha volt legjobb 10 évet a piacon. Persze nem akarom ezt úgy beállítani, hogy mekkora jövőbelátó jós vagyok ekkora időtávon, nyilván a szerencse faktor is vastagon benne volt, de már akkor 2010-es évek elején elkezdték nyomni ezt a high pressure baromságot, és akkortájt tűnt fel mindent IS tudó Marci az MNB-nél. Ezért várom azt, hogy ha Mató el, és visszaállunk a sehová nem vezető török útra, akkor csak azzal keresek némi aprót, hogy nem HUngarian Fabatkában van a megtakarításom, hanem valamilyen "igazi" pénzben, ami nekem a $-t jelenti jelenleg meg kicsit az €-t. Normálisan befektetni a nagyvilágban szvsz egyelőre dollárban lehet.
PF-en most jönnének a szovjet trollok, hogy a renminbi meg a rubel a jövő.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- IdeaPad 3 15ACH6 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5500H RTX 2050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Gigabyte G6X9KG 15.6" FHD+ IPS i7-13650HX RTX 4060 16GB 1TB NVMe gar
- Samsung S24 Ultra 12/256 GB titanium kék 3 év garanciával
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe magyar bill IR kam gar
- ASUS RX 6750 XT 12GB GDDR6 ROG STRIX OC Eladó!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest