Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 13 – Néhány egyszerű, de finom étel
- Andras-G: #Kószagondolat - eMag tapasztalatok 2026-ban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- talmida: My Art II.
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
Azért Trumpnak mekkora húzása volt ez tegnap. Bemondta, vége a háborúnak, persze kvázi később mindkét fél kimondta, hogy hát mi nem így gondoljuk (Izrael, Hegseth, Irán) de a piac szépen beárazta, hogy vége az egésznek. Olaj leesett 120-ról 8x-re. Bár nem látunk bele, de szerintem ugyanúgy lövik Iránt mint eddig

-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ahogy t72 is írja egy "csapat" hajó. Valójában egy repülőgép hordozó elég könnyű célpont, emiatt csapatban közlekednek ezt hívják strike groupnak. Jellemzően egy ilyenben van 1-2 tengeralattjáró, néhány romboló, azokból is több féle, plusz kiszolgáló hajók mert azt a sok embert etetni meg felszerelni is kell
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Itt egy 30 kilométeres szorosról beszélünk. Simán drónokkal berepülnek. Nem kell sok, 1 kg robbanóanyag, kiengedi a bozótból, aztán meg is van a balhé. Szerintem ha akarták és tudták volna az amcsik akkor már rég biztosítják a hajókat, de nem tudják.
Ezeket a kis sz.rokat semmi se veszi észre, sokszor még egygyalogos se csak amikor már késő. Nem véletlenül lett hirtelen rettentő kelendő az ukrán tudás, hogy kell ezek ellen védekezni. -
kardkovacsi
senior tag
Kitört a világbéke?
-
kardkovacsi
senior tag
Azért az olajban durva nap volt, az összes shortost kipucolták egy szálig, most meg esik le. Reggel még 120 volt most meg 94. Mondjuk nem gondoltam volna reggel 6-kor amikor -2% fölött volt az ndx, hogy pluszban lesznek 12 óra múlva bármiféle megegyezés nélkül.
-
kardkovacsi
senior tag
Így ránézve a BTC-re, tudom itt nem divat a technikai elemzés, de volt benne egy hónapos sáv, maiből kiment fel és szépen behalt. Ebből könnyen lehet további esés, akár 60e alá is. Mellesleg ugyanezt játszotta el 90 és 84e közötti sávban is.
Ha 60e alá menne akkor újabb likvidációs hullámot indíthatna el. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Ja
igen kb. ennyi elég volt. Szerintem egy 4 évesnek sokkal konzisztensebb döntései vannak mint annak a jó-képességűnek. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Persze de ehhez nem kell szétverni az országot. Pont elég volt a múltkori eset amikor beküldték nekik a bunkerromboló bombákat.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
-
kardkovacsi
senior tag
Olaj elkezdett rakétázni fel. Az öböl országoknak le kell állítani a termelésüket, mert kifogyott a hely, ahová tudnák rakni az olajat. Viszont ha egyszer leállítják akkor hetek újraindítani azaz egy jó pár hétig biztos hiány lesz olajból.
-
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Na, ki mert venni? Én nem

-
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
HussarF
üzenetére
Akkor ebben nem értünk egyet. Nézz rá egy EUR.HUF chartra és meglátod mindig választások előtt tartották stabilan a forintot utána meg elengedték. Most még be is erősítették, mert kellenek a szép számok. Viszont ennek ára van a magas kamatok miatt.
Mellesleg egy országnak stabil, nem lengő árfolyamra van szüksége. Ha carry devizát csinálsz belőle az nagyon nem segíti ezt és valahogy a chart is pont ezt mutatja. 2%-3%-os napi mozgások nem illenek ebbe a képbe bele. -
kardkovacsi
senior tag
euro forint 391. Ebből is látszik mennyire értelmetlen carry trade devizát csinálni a forintból. Szép és jó, hogy a választások miatt fenntartották az erős forintot csak kivizettünk egy valag kamatot és végül semmit nem ért az egész. Most meg úgy szakad a rengeteg carry trade zárás miatt a forint, hogy ilyen rossz napja nem volt még talán soha, 11 forintot gyengült egy nap alatt.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Az igazán durva a gáz. Január másodikán 27 euro volt, most 54.
Valószínűleg ezért csápolják a forintot is. Tipikus carry trade deviza mozgás. Ha még pár napig eltart a konfliktus akkor egyre több carry trader kezéből fogják kitekerni a pozit. Nem lepődnék meg ha 400-ig menne a forint. -
kardkovacsi
senior tag
Hogy mondta Kosztolányi,akkor kell venni amikor vér folyik az utcán. MSFT és az NVDA már pluszban. Nem, nem mertem venni

-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Igen, olvastam. Mondjuk ha zárva a szoros mindegy, hogy megy az az LNG üzem vagy sem

Amúgy valahol vicces, hogy ezzel Irán valójában Trump kezére játszik. Mert ettől az EU fog szívni az USA meg jól jár vele. Az duplán probléma, hogy Európában éppen üresek a gáztárolók a hideg tél miatt. Még a miénk is, ami jellemzően mindig magasabb mint az a legtöbb európai, csak 35%-on van. -
kardkovacsi
senior tag
TTF gázt néztétek? 50%-os ugrás. Gondolom a forintot is ezért kalapálják ennyire.
-
-
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
Még kérdés az ára, mert most a beetetés korszaka van.
Nálunk is most vezetik be a Claude-ot. Egy közepes taszkra lett ráengedve, direkt előtte szépen megcsinálva speckó minden...terv, ahogy forumpista leírta. Gyorsított a melón de nem oldotta teljesen meg. A srác majd kedden demózik belőle, de a lényeg elhasznált 40 dollárnyi tokent rá
Így még biztos megéri, kérdés mennyi kedvezményes jelenlegi időszak, azaz mi a valós költsége ennek. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Nem fogja merni mert nem az amcsikkal b.sz ki a legjobban hanem Kínával aki amúgy a haverjuk. Szóval ez már tényleg csak a legutolsó lépésük lenne.
Szerintem pont ez a bajuk, hogy az elmúlt 20 évben Amerika szép lassan függetlenedett a közel-keleti olajtól így őket ez annyira nem érdekli. Viszont egy balhéval ott, jó ki tudnak tolni Kínával meg esetleg az EU-val. -
kardkovacsi
senior tag
https://prohardver.hu/tema/ai_github_copilot_claude_gemini/friss.html
Megcsináltam a topicot, lehet jönni. Forumpistanak kötelező

-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Azért durva, hogy fél év és kb. te vagy egyetlen akit ismerek ennyi tapasztalattal ebben a témában

-
kardkovacsi
senior tag
Azért olvasd el mit írtam, meg miért
Nem ezzel vitáztam hanem azzal, hogy ez két éven belül bekövetkezik vagyis akkor azt vártuk fiatalként ahogy most várják a fiatalok, hogy majd idén év végére már programozó sem kell. A folyamattal nem vitázok, a sebessége még kérdéses.Mellesleg pont a mai fiatalabb korosztály fogja ezt megszívni mert már eddig se kellett a junior, medior programozó hát ezután aztán duplán nem kell majd. Aki pedig igazán jól jár akik rég óta ülnek egy-egy cégnél és komoly domain tudásuk van (sajnos én nem vagyok az, épp most váltottam fél éve).
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Azért ennek egy értelmezése van. Alapterület osztva a falak magasságának az összegével ha jól emlékszem (vagy valami ilyesmi a lényeg egy átlag). Igen, jól írják a pénz volt a lényeg. Még anno 2015-ben amikor terveztük a házunkat nyáron kész volt a terv (nem akartunk építkezni) de látszott a jóváhagyással addig várnak mert ha sietünk akkor úgyis fizetünk. Mi nem siettünk ezért december elején amikor már abban az évben nem lehetett elkezdeni megkaptuk az engedélyt.
-
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Szerintem a családi ház tervezés az egyik ami nagyon jól automatizálható AI-al, mivel a peremfeltételek viszonylag adottak. Beépíthetőség, max épület magasság, oldalkertek, előkertek mérete, user megadja a feltételeket és dob neki 3-4 tervet aztán lehet menni valamelyik irányba.
Itt jön az, hogy akár full kiviteli tervet is készíthet árazatlan költségvetéssel stb. Mert az első az ami rettentő drága és senki se csináltatja meg, aztán jön a vita a kivitelezővel. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Vagy mert idősebbek és láttak már ilyet.
Ugyanez ment a .com lufi idején.Mi is azt gondoltuk, 98-ban (akkor voltam egyetemista a BME-n) hogy majd 2-3 év múlva az jön el ami végül 15 év múlva eljött részben és kicsit másképp. Hogy majd nem kell tradicionális bolt mert mindenki az interneten rendel. Azért a plázák csak állnak még mindig, Lidl is kell, sőt vannak olyan retail üzletek akik konkrétan évekig nem is engedték a termékeiket a netre, pl. óraboltok.
Bizonyos ágazatokat, munkahelyeket tényleg kinyírt az internet pl. telefonos bróker már nem nagyon van, de azért sok amire azt gondolták akkor, hogy aztán tényleg kuka lesz végül nem lett. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Várj amikor azt írtam, hogy 5-6 év múlva csak villanyautók kellenek akkor nyilvánvalóan az új autókra gondoltam.
Akkor tényleg ez ment mindenütt, nem véletlenül ült fel rá az összes autógyár. De ezek mindig vannak. 70-es években mindenki Wankel motort akart építeni, mert akkor azt gondolták a klasszik le-fel járó dugattyús korszaknak vége. -
kardkovacsi
senior tag
Az a baj, hogy itt mindenki binárisan gondolkodik. Nem tagadás van hanem az, hogy a nem determinisztikus volta miatt egyes dolgokra nem használható vagy ha igen még nem tudjuk ezt a problémát hogy kezeljük. Aztán persze jött egyből, hogy hát itt AI tagadás megy. Kb. olyan szektás hangulat lett itt pillanatok alatt mintha 5 éve megemlítetted volna, hogy Musk azért nem váltotta valóra minden ígéretét. Na akkor is hasonló robajjal mentek neked az aktuális fórumon.
-
kardkovacsi
senior tag
Mellesleg nem az AI ellen érvelek, hanem amellett, hogy nem mindenre való. Na megyek claude.md-t gyártani a projektemhez

-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Ha egy cégnek a pénzével nem felelősen jársz el de nem szándékosan okozol kárt azért senkit nem fognak felelősségre vonni, annyi lesz, hogy elveszted a vagyonod. Pont így jártak a tulajdonosok.
Szerintem te nem vagy tisztában mi volt a fő probléma az egész 2008-as válsággal. Nem a rossz hitelek árulása. Semmi köze hozzá. Rossz hiteleket most is árulnak.
A fő probléma az volt, hogy bevezettek egy struktúrát AMI ELŐTTE SOHA NEM LÉTEZETT de ráhúzták a meglévő szabályokat. Azaz az AI soha a büdös életben nem tudott volna belőle tanulni. Ezért írtam no fucking way.
A struktúra meg az volt, hogy ha összecsomagolunk rengeteg rossz hitelt akkor mivel diverzifikálva van az egész akkor az egy A kategóriás csomag lesz. Pont ugyanezt a diverzifikációt játssza el mindenki pl. amikor ETF-et vesz, pl. NDX-re alapulót.Csak ugye Amerikában van egy olyan szabály, hogy ha a hiteled nagyobb mint az ingatlanod értéke akkor dobhatod az egészet, egy short covering rallyhoz hasonló összeomlást hozott az egész. Ilyen se volt előtte soha.
Mellé még ezeket szépen becsomagolták mindenféle strukturált derivatív termékekbe amitől aztán a rendszer kockázat se látszott.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
"Megkockaztatom egy jol idomitott AI mar ma is nagyobb szazalekban hozna jo dontest a hitelkihelyezesek kapcsan mint egy ember aki arra van trenirozva hogy a legnagyobb jutalekot szedje be akkor is ha ez miatt csodbe megy a bank." - no fucking way.
Sőt meg merem kockáztatni sokkal de sokkal rosszabb eredményt hozott volna az AI ha egy addig meglévő adatokra engeded rá. Pont azért mert az egész azon az elven alapult, hogy ha jól diverzifikálsz akkor eltűnik a kockázat. Valószínűségi modellek alapján teljesen rendben volt az egész.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Hogyne lett volna felelős, az összes tulaj bukta a cégét. Konkrétan tudok olyat aki a Bear Strearnsnál évekig a fizetése felét részvény opciókban kapta...aztán az egész egy nap alatt ugrott.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
De a második senkit nem érdekel, mert nem arról beszélünk hogy az ember-e a jobb vagy az AI hanem arról, hogy kiváltjuk-e az emberi tevékenységet azaz az első feladatot. Pont amikor amellett érvelsz, hogy majd a programozást kiváltja akkor jusson eszedbe ez egy végtelen egyszerű feladat volt jól megfogalmazva amit egy szakközepes is simán megugrik, bármikor.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
"Mert nem egyenletesen jó mindenben." - de ez egy végtelenül egyszerű taszk volt. Annyit kértem egy json fájlből vegyen ki objektumonként egy darab mezőt. Kiszedte, megcsinálta jól, kivéve, hogy egy helyen ahol nem volt ott a mező belerakott kettő másikat amivel csinált egy fél óra plusz melót mert nem tűnt fel elsőre a 60 kiszedés között az egy beillesztés. Persze erre jöhet a mondás, hogy nem mondtam neki mit csináljon, hogy ha nincs ott egy helyen az elem, de ugye azt se mondtam neki, hogy csináljon bármi mást is.
Erre írtam nem determinisztikus. Használom, mert alapvetően gyorsít a munkán de messze nem annyit mint sokan gondolják és közben rengeteget ront. Mert ezek a haluzások legtöbbször észrevehetetlenek. Ha jól értelmezem az LLM-ben ez benne van, mint kiirthatatlan dolog.
Ez most nem leszólás akart lenni hanem inkább a nem determinisztikusságra egy nagyon jó példa. Ilyennel nem egyel találkoztam én is, kollégám is.
Ettől még használom, mert jó, gyorsít a munkán de szerintem ez a nem determinisztikus jelleg rengeteg üzleti folyamatra használhatatlanná teszi.Nekem ami eszembe jutott, hogy AI-ra tökéletes lenne, banki kockázat elemzés. Beküldöd a papírokat és paff megmondja pikk pakk melyik a kockázatos ügyfél melyik nem. Csak mi van ha ezerből egyszer elrontja és átenged valaki akit nem kéne és a bank emiatt bukik pár száz milliót. Vajon akkor ki fogja vállalni a felelősséget? Egyáltalán az első ilyen után nem vágják-e ki az egészet a fenébe.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
"A villanyautós elképzelések már gyárilag is hülyeségek voltak" - akkor egy széles réteg, beleértve az autógyártók vezetőit elég komolyan gondolta. Most meg épp írják le tömegesen a fejlesztéseket.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
"Most épp megy a nyugtatás azzal hogy "a cégek 90%-a nem tapasztalt hatékonyságnövekedést az AI bevezetésével", ugyanakkor szoftvercégek tőzsdei árai mutatják a valóságot: az AI berúgta az ajtót." - azt mutatja mit gondolnak a traderek róla. Nagyon nem mindegy. 2008 szeptemberében azt gondolták a traderek, hogy a Lechman egy értékes cég.
Inkább azt mondanám ez is egy nézőpont.Tudod mi volt a probléma amit nem tudott a legújabb Sonnet 4.6 megoldani rendesen? Szedjen ki egy json fájlból egy sort minden egyes adott bejegyzésben. Kiszedte, ott meg ahol nem volt berakott mást
Ezzel nem azt mondom rossz, hanem azt, hogy mennyire nem determinisztikus. -
kardkovacsi
senior tag
Igen, de ezek vannak kiemelve mert ha mondjuk elmondom én, hogy a full egyszerű feladatba belehaluzott valamit ami miatt elkeféltem 30 percet akkor az lesz, hogy rosszul promptoltam

Most nem beszólni akarok senkinek, csak mindig a pozitív dolgokat emeljük ki vele kapcsolatban és a negatívokat nem.
Mellesleg pont ez a nem determinisztikus jellege ami idegesít a legjobban és szerintem ez lesz a legnagyobb akadály is a közel jövőben.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
Én így csapkodok a kettő között, hogy itt vége van mindennek és a ez egy hype.
Alapvetően az egész arra épül, hogy a növekedés, az amit tudnak ezek a rendszerek folyamatosan fognak nőni tudásban...az égig. Olyan ez mint amikor 5 éve kivetítették, hogy 1 év alatt 2%-os villanyautós penetrációról elmentünk 4%-ra így majd 5-6 év múlva gyakorlatilag csak villanyautók kellenek majd.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Az a baj, hogy Magyarországra nagyon nehéz jó túlélési taktikát választani szoftveresként. Arra gondolok, hogy az egy jellemző setup, hogy PO, BA akárki kint ül NY-ban vagy Londonban, hogy pénzügyi oldalon maradjunk és a szoftveresek meg itthon. Ugye pont rájuk nem lesz szükség, az ittenieket kivágják az egy darab PO meg jól ellesz a Claude előfizetésével.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nekem 2006 óta van ingyen csomagom még az utalás is ingyenes benne. Amikor bevezették a tranzakciós illetéket akkor kb. havonta hívtak úgy egy éven keresztül, hogy van jobb csomagjuk.
Építkezésnél jól jött mert rengeteget utalgattam. Cserébe a céges számlám visszafizetem nekik mert ott brutál banki díjaim vannak. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nemtom nézed-e de elég durva mészárlás megy egyes tech papírokban. IBM -10% Crowdstrike -11%. Anthorpic bejelentette, hogy security code checkert kezd gyártani erre a CRWD-t szétverték. Szerintem ha holnap bejelentené, hogy önvezető autót kezd el fejleszteni akkor a Tesla 10 dollár se érne annyira rá vannak erre a vonalra most gyógyulva

-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Én arra gondoltam, hogy ha van is akkor is benyalhatod. Anno olvastam olyanokat, hogy koraszülött ikerpár (ott nagyobb a valószínűsége). A koraszülött intenzív osztály 5e dollár per nap per gyerek azaz 10e dollerz naponta és egy 30 hétre született gyerek is 3 hetet bent van anyukával azaz 200e dollár és ezt semmilyen biztosítás nem fedezi. Ha mondjuk két hétten korábban jönnek akkor meg simán lesz 400e mert még erre jönnek rá a gyógyszerek, kezelések stb.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ha ki tudod fizetni mert rohadt drága. Nem véletlenül nincs a lakosok 20%-nak semmilyen biztosítása, a közkórházak meg harmadik világbeli országok szintje alatt vannak.
Még mindig lehetnek olyan jellegű dolgok amiket benyalsz és repül a házad, pl. egy koraszülött gyerek. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
De mindez a túlterheltségből fakad. Mert az van, hogy 20 influenzás és mivel őket se vizsgálja meg csak elküldi mert kell idő a 5-6 nem flusra...így amik hasonlóak átcsúszhatnak a rendszeren.
Ismerős orvos, mesélt dolgokat. Hogy például a belgyógyásznak kötelező sürgősségi ügyeletet is tartaniuk. Tiszta ideg volt tőle, mert elvileg nem csinálhatnak ilyet, mert nincs rá képesítésük de mivel nincs ember és egy idióta rendőr az egész egészségügy felügyelője így ki lett monda, hogy márpedig menni kell.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Mellesleg a magánegészségügy ára is brutálisan emelkedett. Még a 2000-es években jártam magán dokihoz, mert sehogy se bírtak megtalálni egy életallergiát (az is vicces volt akkoriban kb. úri huncutságnak gondolta mindenki). A lényeg akkor egy magánrendelés egy amúgy normál ellátásban főorvosnál 20 éve 5e forint volt. Most ugyanez egy sima dokinál 37e forint. Ez ma a hivatalos inflációval korrigálva 12e forint lenne. A másik amiről ugyancsak cikkeztek sokat, hogy rosszul is mérik az inflát még azt is ami jól mérhető. Például mobil telefon árak. Berakja az iPhone X-et a kosárba. Aztán amíg kapható 3-4 évig azt méri...amikor már nem akkor ugrik a 14-re, de akkor van egy korrekció, mert ez "másik" termék. Nyilván a 10-es évről évre olcsóbb lesz, így ezek a technológia termékek folyamatosan szorítják le az inflációt vagy másképp mondva csal miattuk az infláció.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Szerintem stabil 6-7% még a közel nullás időkben is. Akkor rongyoltak 20-30%-al is éves szinten az ingatlanárak.A 2017-es 240e-es kivitelezői nm árra 2019-ben ugyanaz a kivitelező ugyanott, gyakorlatilag ugyanazzal a mérnöki tartalommal 350e-et mondott.
Viszont a 2023-as nagy 25%-os inflát erősen lehúzná mert akkor konkrétan álltak az ingatlanárak.
A fő kérdés inkább az lenne mennyivel magasabb kamatoknak kellett volna lenniük és valószínűleg nincs ez az ingatlan árrobbanás sem, mert eleve a jegybanknak meg kellett volna fognia.Az egész azért gáz van egy cél, infláció legyen 3% alatt. Ehhez mérünk egy csomó mindent, ehhez igazodik a jegybank is...csak épp egy rossz alapra épül az egész (az egész EU-ban).
-
kardkovacsi
senior tag
Mert makro szinten kell gondolkodni gazdaság szempontjából és nem magadból kiindulni aki esetleg tulajdonol lakást. Nem véletlen, hogy az USA inflában 30%-al ott figyel az ingatlan költség. Az rendes inflációt mér, az európai meg nem. A magyar meg főleg mert az még annál is kevesebb. De olvasd csak el a cikket amit linkeltem.
De gondolj bele mennyibe kerülne újra megvenni az ingatlanod ma és ez hány százaléka az összes költségednek. ha mondjuk szétírnád 30 évre. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
HussarF
üzenetére
Mellesleg írt róla Zsiday Viktor is. Lehet tájékozódni kéne mielőtt paraszt módjára válaszolsz.
-
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Mert az a EU inflációs adat számítása elég értelmetlen azzal, hogy az ingatlan 5%-al van benne. Nem is értem miért mikor az emberek költségeinek jóval 5% feletti része az amit ingatlanra költenek.
Alapvetően ehhez igazodik a jegybank mindenki amit totál torz rendszert hoz létre. Legalább 25-30%-al kéne benne szerepelnie és akkor például itthon a 2010-es évek második felében nem 1-2%-os infla lett volna hanem 6-8%-os és mindjárt a jegybank se locsolja a lóvét a piacra. Ez igaz az összes EU országra csak épp a számok másak kicsit. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Hi!King
üzenetére
Szerintem az egész sebessége az ami durva. Az ember nem ehhez van szokva alkalmazkodásilag.
Mondjuk amikor megjelentek az első számítógépek (az excel először tényleg csak ilyen basic táblázatok kiváltására volt) és mire tényleg minden lecserélődött az 15 év volt. A jelenlegi folyamatok ennél sokkal gyorsabbak. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Fasza, köszi. Ezt el is mentem

-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
AI előfizetés 3e forint

Nálunk pont most vezetik be, direkt átraktak minden doksit olyan helyre ahonnan a copilot eléri. Szerintem pár hét és lesznek eredmények. Majd mondom
Én nem látom még ezt ennyire egyszerűnek, hogy megírja a PO a speckót és máris kód lesz belőle. Pont a múltkor saját projektemen fellelkesültem, direkt a legdrágább Claude Opus csomagot (3x ára van) kiválasztva is elég felemás eredmények lettek. Egyrészt mire begépeltem pontosan, angolul mi a péket akarok, mit hova rakjon, merre hogy sok idő volt. Aztán kiderült egy dolgot elfelejtettem előtte megfelelő szintre hozni és akkor nem visszakérdezett, hanem fogta és begenerált oda valamit amit tök nem kellett és csak törölhettem ki egy csomó kódot.
Mellesleg itt érzem az egész nehézségét, hogy nincs közben feedback hanem megy mint az ökör és ha valami infó hiányzik akkor próbál oda bemakkerkodni valamit. Ami, erősítsetek meg, magából a modellből jön. Ezt már nem először látom akár apró dolgoknál is. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
"Jelenleg: Oké, az AI a programozók többségénél jobb minőségű kódot készít, jobb bugkeresésben, edge case kezelésben egyaránt. Junior fejlesztőkre már nincs kereslet." - én ezt egyáltalán nem látom. Ahogy emvy is írja, érdekes mód ez nem látszik az álláshirdetésekben sem.
-
kardkovacsi
senior tag
Eszembe jutott valami könyvelő szoftvereket árusító céget kéne shortolni. INTU (Intuit). Hát késő, pár hete szakadt be

Amúgy elég keményet kapott, közel lefelezte magát hat hét alatt.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
favagoJoska
üzenetére
Na király, ebben elsők vagyunk Európában.
-
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ha már gyerek. Ez az amit a mai 30-as generáció egyszerűen nem érzékel, mert nem létezett tömegesen ez a probléma, hogy amikor öreg vagy senkire se számíthatsz. Eddig jellemzően az volt, hogy az öregek 95%-nak volt valamilyen utóda ezért a maradék 5 akár számíthatott arra is, hogy valaki ránéz a másik 95%-ból, mert sok volt köztük a rokon.
A mostani 20-as/30-as generációnál meg kb. megy a redditen egymás hergelése, hogy miért ne legyen gyereke meg amikor valaki próbál a gyerek mellett érvelni konkrétan nem egyszer leoltják.
Majd amikor ott fog ülni 65-70 évesen aztán a kutya nem fog vele törődni a szingli barátnők/ivócimborák is mind eltűnnek addigra késő lesz átértékelni a helyzetet márpedig ahogy írod is ez tömeges lesz.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Pont így. A CO2 kell a fotoszintézishez és a szintje sokkal magasabb volt évmilliókkal ezelőtt csak az élővilág lassan kivonta és el lett raktározva föld mélyén. Mi most épp visszarakjuk a légkörbe
Más kérdés, hogy ezzel olyan folyamatokat indítunk el amivel pont magunk alatt vágjuk a fát. -
kardkovacsi
senior tag
Ok de tegyük fel, átalakul minden, a white collar munkahelyek nagy része gyakorlatilag eltűnik.
Ezek az emberek be fognak tódulni a blue collar munkahelyekre. Én se programozni fogok hanem elmegyek villanyszerelőnek, vagy valami hasonlónak. De akkor le fogja verni ezeknek a szakmáknak az árazását is a porba az egész, mert hirtelen a munkaerő hiányos állapotból átmegyünk az erősen többletesbe. Mellesleg a blue collar embereknek is brutál cumi lesz ez. Mondjuk a villanyszerelő aki most jól elvan, majd jön egy villanymérnök aki akinek azért a probléma felismerési képességei sokkal jobbak, a tudása jóval mélyebb stb. és aláver árban neki mert először biztos az lesz. Ugyanez igaz lesz az autószerelőre, meg minden ilyen szakmára.A bónusz kérdés vajon milyen irányba orientáld a gyereked?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
Hát elég megdöbbentő én is használom, tényleg nagyszerű és rengeteget gyorsít. Nekünk a régi szar kódok tákolása fog maradni mert az AI olyan kódot ír amit szép, megfelel minden architekturális elvnek stb.
A másik amire nem gondolunk. Egy idő után az emberi faktor csak probléma lesz. A mai programnyelvek azért lettek így megalkotva, hogy hasonlítsanak az emberi nyelvhez, hogy könnyebb legyen programozni. De az emberi nyelvet már értik ezek a modellek akkor miért kell programnyelv, miért nem egyből valami processzor utasítás struktúrát gyárt az AI. Amikor ez eljön akkor leszünk mi fejlesztők igazán megprücskölve. Valahogy most van az életemben először, hogy azért nem várom a technológiai fejlődést igazán, vagyis ezen a területen biztos nem.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Soulfly842
üzenetére
Én nem értem mi ezen a meglepő?
Van több mint 1 milliárd ember aki úgy élt eddig mint bárki Európából a 19. században. Átkapcsoltak a 21. századra. Ha csak normál fogyasztanak, szolgáltatásokat nyújtanak egymásnak mindjárt drasztikusan megnő a GDP-jük.
India ugyanez lesz, csak később. Rettentő sokan vannak mindkét országban, minimális per capita emelkedés is erősen nyomja el az arányokat. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Tényleg van kamat, igaz nem a BTC-re. Két crypto modell van, az egyik ahol bányásznak valamit és azzal validálnak egy tranzakciót a másik meg a staking amikor egy külön validátor eszköz validálja a tranzakciót, pontosabban egy ilyen hálózat. Ezeknél a validátoroknál le kell rakni egy letétet és a validálás után kapsz pénzt a crypto kibocsátójától amolyan kamatot azért mert segítetted a hálózatot. A letét meg azért kell mert ha valamit elkefélsz és nem jól validálsz akkor bukod a lóvé egy részét.
-
kardkovacsi
senior tag
Csak amolyan érdekességképpen. Biztos ti is láttatok már olyan, hogy így minden, de főleg az index etf-ek így droppolnak mondjuk egy fél tizedett vagy akár egyet is.
Mindig is érdekelt mi van ilyenkor mögötte? Jön valami nagy alap és belevágja egybe a piacba, a fél tized nem érdekli oszt hadd menjen és utána a mindenféle arbitrázs kereskedők "széthordják" az egyedi részvényekre.Az ok, hogy hírre mozog minden, ugrál le fel. Én ilyen nyugis időszakban történő apró esésekre vagy emelkedésekre gondolok.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Megkerestek, linkeden nem találsz állást. Az egész IT piac keresés orientált, mert a sok indiai meg ázsiai szét floodol minden európai IT álláshirdetést ezért már a cégek jó része nem is hirdet ott. hiába írod be, hogy csak EU államban szereplő egyén jó neki akkor is robotokkal jelentkeznek mindenre is.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Csigusz23
üzenetére
Biztos?
"A TBSZ (Tartós Befektetési Számla) egy adókedvezményes értékpapírszámla, amely a 3-5 éves futamidő alatt csökkenti vagy nullára csökkenti a hozamok utáni adót (15% SZJA, 13% SZOCHO). A nyitás évében (gyűjtőév) korlátlanul feltölthető, utána nem, de a befektetések szabadon forgathatók. 3 év után 10% adó, 5 év után 0% adó fizetendő a nyereségre. "
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- OLED monitor topic
- Xbox Series X|S
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Elektromos autók - motorok
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- További aktív témák...
- HP ZBook Firefly G9 - 14" hibás kijelző, i7 1255U, 16GB RAM, Nvidia T550 4GB VGA, hiányos bill.
- T14 Gen1 27% 14" FHD IPS Ryzen 5 PRO 4650U 16GB 256GB NVMe IR kam gar
- Dell Precision 5750 17" UHD+ touch, i7 10850H, 16-64GB RAM, 6GB VGA, 512GB SSD, jó akku, számla, gar
- X13 Gen5 13.3" FHD+ IPS Ultra 5 135U 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- LG UltraGear 32GS94UX-B OLED Monitor! 3840x2160 / 480Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nintendo Switch Lite
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 i5-1245U 14" FHD+ 16GB 512GB 1 év teljeskörű garancia
- Samsung Galaxy S24 Ultra 12/256 GB Titanium Gray 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- HIBÁTLAN iPhone 15 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4443
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest