- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- eBay-es kütyük kis pénzért
- P4 S478 konfig a régi idők emlékére
- talmida: Változások 2. rész
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 13 – Néhány egyszerű, de finom étel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
atee_13
őstag
-
j0k3r!
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
MSFT többször pattant már a havi SMA50 környékéről, lehet hogy most is ez lesz. Nem egy no brainer vétel ettől független most.
-
stickrs
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Meglátjuk meddig tart a dolog, de én most halasztom az ehavi vásárlást, és tartom a kp-t egy esetleges bezuhanásra.. ha sikerül beaknásítani a szorost akkor az áremelkedés nem oldódik meg pár nap alatt, főleg ha le kell az olaj/gázkitermelést állítani több országnak.. ott már csak az ujraindítástól mire megint maxra futtatják az is időbe tellik.. meg ha aknamentesíteni kell stb..
-
atee_13
őstag
-
aAron_
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Normál gazdasági szereplők szívják meg ezt a brutális volatilitást a leginkább. Az más kérdés, hogy ilyenkor muszáj spekulálni, rá vagy kényszerítve, ezért mindenki csinálja, mást nem tehetsz.
Szóval nem, nem megy minden pofon jó helyre. Amit ez az adminisztráció csinál, az egy teljes barbárság.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Ja, de ha jól tudom túl sok a nehéz és ezt hígítani kellene annyira, hogy pumpálni lehessen A-ból B-be, itt jön képbe a közel-kelet talán... Instán jött szembe egy marha jó magyarázó erről, hogy hiába vannak tele a k* sűrű nehézolajjal, ha nem tudják mozgatni. Kár, hogy szita az agyam, mert egy hete néztem és melózok is közben, de marha érdekes volt. Mocskosul összefügg minden mindennel ezen a bolygón.. szó szerint globalizáltuk magunkat. Ez a hit is tartja bennem a lelket, hogy továbbra is lokál háborúkkal engedjük ki a gőzt és nullázunk le csúnya dolgokat (ha már muszály), nem pedig egy sokak által oly "közkedvelt" 3. Vh-val.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
kellett volna még 1 CSG külön az útvonal fedezésére.
Az az útvonal fedezhetetlen. Az olajszállító hajók óriási, lassan, kiszámíthatóan mozgó behemótok, csurig tele gyúlékony anyaggal. Sokszázmillió dollárt ér darabja, és környezeti katasztrófát okoz a sérülésük. Egyetlen biztosító sem állja a kockázatot. Az USA kormány megígérheti hogy ők fogják állni a számlát, de szerintem az sem győzi meg a kapitányokat és legénységet hogy kockáztassák az életüket.
Amíg nem lesz az iráni ügy megbízhatóan lezárva, én nem látok lehetőséget az olajszállítás újbóli megindulására. -
atee_13
őstag
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Én úgy tudom, az olaj az úgy műx, hogy míg a nyersanyag ára nő, vagy elkezd csúcs szintek közelében oldalazni a mindenféle hírekre és fogalma sincs senkinek, lesz-e holnap újabb rakéta, eszkaláció, bármi, ami kihat rá, ... szóval addig a mögötte lévő olajipari cégek részvényei még állnak egy helyben (viszonylag).
Ugyanis ők hosszútávú, hedge szerződést kötnek egy lefixált árral a szállításaikra, előre eladva a termelésüket, így a magas pillanatnyi olaj ár ellenére a profitjuk nem lesz nagyobb azonnal. Ma, most.
Holnap már nem feltétlen, ergo itt a piac azt árazza, hogy minél inkább húzódik el a válság és tartja az egekben az olaj árat, annál inkább (értelemszerűen) közelednek a korábbi áras szerződések lejáratai és az újakat már emelkedett áron kötik -> több profit -> piac árazza már előre ezt -> indul az árfolyam, mert a részvény értéke a jövőbeli profit.
Tehát először mondjuk egy Brent ugrik (Brent - globál, WTI - amcsi tartalékok), most vagyunk ebben. De ugyanilyen gyorsan konszolidálódhat is, így valami trailing nélkül elég necc meglépni - most már pláne, max hogy egy korábbi kollégát idézzek, acélgolyókkal.
Szóval ide már nem biztos, hogy belépnék. Második lépés: olaj pár hétig magas áron marad, fent oldalaz, ilyesmi.. olajcégek elkezdenek emelkedni, a piac árazza azt, hogy nekik azonnal láthatóan még nem, de szép lassan őrült profitjuk kezd épülni.
Harmadik fázis - ha eljutunk ide: Brent 90 felett tartósan, olajcégek részvényei mennek mint állat.
Szóval a piac mechanikája olyan, mint egy rugó: az olaj megindul felfele, nyúlik a rugó, megy az ETC meg egyéb derivatívák, olajipari részvények meg először semmi, aztán lassú indulás, aztán paff, kilőnek.
A lehűlés ugyanez, az olaj lehet jön vissza, a magasabb áron kötött szerződések viszont lendületből még viszik az olajcéget. Tekinthető az olaj a mögöttük lévő olajipari cégek részvényei számára afféle indikátorként is, pár hetes fáziskéséssel.
Szóval a piac most azt nézi, az olajár robbanás tartós-e. Ha hamar visszagyengül, nem lesz olajcég gigaprofit. Ha kitart egy darabig, szinte garantált és akkor a legjobb belépő, nos, igen. Ma, most. Vagy tegnap.. nehéz itt okosnak lenni.
Szorosan az olaj mint nyersanyag után általában a finomítók ugranak először, Valero Energy, Marathon Petroleum..
Amire most figyelnek befektetők kb:
- Brent $90 fölé tartósan
- OPEC termelési döntések
- Hormuzi szoros biztonságaHa a BRENT $90-$95 fölé stabilizál, akkor az energia részvények meglódulhatnak.
Pl. a mostani szitura a high-beta részvények Occidental Petroleum, Devon Energy, Diamondback Energy, EOG Resources, ConocoPhillips..
Ezekhez kellenek azért idegek, na, megülni, ha BRENT átmegy 90-en.
Azaz acélgolyók. Ezt úgy imádom
Olaj vs részvény vs arany mindig nagy kérdés. Olyan ez, mint egy nagy tálca, amiben egy deci vizet lötyögtet az ember egyik sarokból a másikba
A tőke mindig megtalálja a neki megfelelő eszközt, a kérdés csak az a saját nyereségességed szempontjából, hogy jó irányba jósolod-e meg a tálca elmozdulását.Szóval hogy NASDAQ-on mi lesz holnap, hááát ööö nem tudom. Én STX-et nézem, lassan valamiféle támaszt ér el felülről, békeidőben. AI hajtja, adat hajtja fundában. Viszont amíg az olajbalhé itt van, nem látok arra nagy esélyt, hogy durván elkezdjék venni megint, mert most mást vesznek és a hosszútávú fundát pontleszarják, ment minden olajba, aranyba.
Szvsz a tech leült egy kicsit és lehet mindenki a korábbi támaszai körül oldalazni fog, kb. tükrözve azt a befektetői szentimentet, ami arra keresi a választ, hogy "elhúzódik-e az olajbalhé Iránnal, avagy sem". Aztán az idő majd eldönti, ahogy telik. Nem tudnék egyik oldalra sem fogadni most, sem nyersanyagra, sem tech papírokra, legalábbis rövid és középtávon.
Most nincsenek acélgolyóim, parton ülök USD-ben. Ez sem rossz egynek ilyenkor, rohadt jól vettem EUR ellenében, azt meg HUF ellenében, úgyhogy most a Forintot költöm (Forint alapúra) amíg ilyen szar az EUR/HUF kereszt.
Megveszem a robotporszívót, függönyt, szőnyeget, hifit, ugyanannyi, mint tegnap, árukeresőn, a szarabb forintomért.
Még
-
aAron_
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
"kipucolják"
Kik?
Ebben vannak számomra sokkal racionálisabb magyarázatok cryptora:
Bitcoin Is Crashing and Exchanges Freezing Up - Patrick Boyle
Részvények máshogy működnek. Ott van értelme diszkontrátáról, CF-ról és növekedésről beszélni.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Valami olyan pletyka jött, hogy a Trump kiterjesztené az AI chip tilalmat minden országra akik nem számára tetszően viselkednek vele.
Mindazonáltal ha visszajön 1080-ig, én bővíteni szándékozom az ASML készletemet.Olajáremelkedés -> infláció -> kamatcsökkenés elmarad -> recesszió.
Én ezen a gondolatsoron számítottam volna nagyobb esésre ma. Plusz 15% azért nem piskóta. -
Simia
junior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Hát, ha jól értem embargó még van, de amcsi olajvállalatok már kereskedhetnek venezuelai olajjal. Tehát amit eddig Kína meg Kuba kapott, azt most majd az amcsik mondják meg ki veheti meg, mindenki másnak meg toll a fülébe.
A kitermelés szintje elég alacsony volt már 2025-ben, mert az embargók meg a rossz gazdasági helyzet miatt egy csomó beruházás elmaradt. Ezt kellene most pótolni, ha a venezuelai kitermelés felfuttatása a cél. Viszont kérdés, hogy ki fog ott beruházni? Trump bejelentette januárban, hogy USA olajvállalatok visznek majd oda tőkét 100B USD értékben, csak ezt elfelejtette leegyeztetni magukkal az olajvállalatokkal.
Az Exxon CEO mondta is hogy lótúrót ruháznak be megint, már kétszer államosították minden cuccukat, majd ha demokrácia lesz Venezuelában, addig "uninvestable" az ország.
Gondolom azóta enyhültek a félelmek (vagy Trumpli elintézte hogy mástól jobban féljenek), mert pár napos hír, hogy pont az Exxon küldött valami csapatot az országba egyeztetni...
All-in-all: az USA rátette a kezét a kitermelés kontrolljára, de annak szintje relatíve alacsony, és eltart még egy ideig mire felfuttatják (szerintem 1-2 év biztos kell). Az öbölmenti kitermelés kiesését biztos nem tudja ez pótolni most.
-
lemusz
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Eléggé mellbevágott a videó, ezért erős késztetést éreztem hogy továbbítsam, de nekem is megfordult a fejemben hogy talán nem ide való, ezért nem is tudtam jobban keretezni, mint hogy "Yikes!", de ha mást nem, talán azzal párhuzamba állítható, miszerint az amerikaiak mindössze negyede támogatja csak trumpot az iráni háborúban.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Seagate is.. és bár sok tech-el együtt eshet, ahogy kitáraznak belőle, a funda erős, mert ez nem ér véget ott és úgy, mint egy NVDA, hogy felhúztuk az n-edik datacentert AI-ra és megállunk, kezdjük el hajtani a GPU-kat... hanem az adat nonstop gyűlik, azt valahol nonstop tárolni kell, ez pedig alapjaiban nonstop kereslet a Seagate-nek, gyakorlatilag ha el nem b*nak valami technológiai dolgot, évtizedekre biztosította magát kb.
3 havi nézet ma reggelről:
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Az igazán durva a gáz. Január másodikán 27 euro volt, most 54.
Valószínűleg ezért csápolják a forintot is. Tipikus carry trade deviza mozgás. Ha még pár napig eltart a konfliktus akkor egyre több carry trader kezéből fogják kitekerni a pozit. Nem lepődnék meg ha 400-ig menne a forint. -
-
Vesa
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Nincs az kihafélben. 2075-re csak visszatáncolnak az 1950-es népességük szintjére (ezt is a jelenlegi adatok alapján, ha közben csinálnak valamit, akkor javulhat a helyzet). Plusz ha azt nézed, hogy akkora népességgel hova jöttek fel a hetvenes évektől a kétezres évekig, akkor ott még bármi IS lehet.
-
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nekem 2006 óta van ingyen csomagom még az utalás is ingyenes benne. Amikor bevezették a tranzakciós illetéket akkor kb. havonta hívtak úgy egy éven keresztül, hogy van jobb csomagjuk.
Építkezésnél jól jött mert rengeteget utalgattam. Cserébe a céges számlám visszafizetem nekik mert ott brutál banki díjaim vannak. -
Blaymoira
tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nemtom nézed-e de elég durva mészárlás megy egyes tech papírokban. IBM -10% Crowdstrike -11%. Anthorpic bejelentette, hogy security code checkert kezd gyártani erre a CRWD-t szétverték. Szerintem ha holnap bejelentené, hogy önvezető autót kezd el fejleszteni akkor a Tesla 10 dollár se érne annyira rá vannak erre a vonalra most gyógyulva

-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Én arra gondoltam, hogy ha van is akkor is benyalhatod. Anno olvastam olyanokat, hogy koraszülött ikerpár (ott nagyobb a valószínűsége). A koraszülött intenzív osztály 5e dollár per nap per gyerek azaz 10e dollerz naponta és egy 30 hétre született gyerek is 3 hetet bent van anyukával azaz 200e dollár és ezt semmilyen biztosítás nem fedezi. Ha mondjuk két hétten korábban jönnek akkor meg simán lesz 400e mert még erre jönnek rá a gyógyszerek, kezelések stb.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ha ki tudod fizetni mert rohadt drága. Nem véletlenül nincs a lakosok 20%-nak semmilyen biztosítása, a közkórházak meg harmadik világbeli országok szintje alatt vannak.
Még mindig lehetnek olyan jellegű dolgok amiket benyalsz és repül a házad, pl. egy koraszülött gyerek. -
válasz
t72killer
üzenetére
Anekdota, de nemregiben jartam korhazban. Nem eletveszelyes problema, de olyasmi, aminel 72 oras idoablak van arra, hogy elkezdd a kezelest, utana drasztikusan romlanak az eselyeid (SSNHL). Bementem az orszag egyik rossz hiru korhazaba, kisse morcosak voltak a noverek, szar volt a kaja, stb., szoval rendesen kenyelmetlen volt (WC papir mondjuk pont volt). Maganban nem kezelik ezt a problemat.
VISZONT: bementem, kis erolkodes utan megvizsgaltak, es azonnal felvettek, es kaptam a terapiat, az orvos rendesen elmondta, h mi a helyzet (bar pont olyan a problema, amirol kb. alig tud valamit az orvostudomany). Ezenkivul szo nelkul megkaptam az MR-t, labort, meg minden vizsgalatot, ami indokolt volt.
Nagyon utanaolvastam, es csak a gyogyszer, amit kaptam, az USA-ban 20e dollar, ha van biztositasod, akkor csak 1000 dollar korul kell fizetni (de csomoan ezt sem birjak kifizetni), az UK-ban pedig az elso vizsgalatra 1 eves varolista van, pont azert. (Mondanom sem kell, hogy 1 ev utan kb. zero ertelme van.)Ezenkivul mobilon foglaltam minden idopontot, raadasul mindig 24 oran belul volt idopont, kiveve MR-re, amire csak 1 honap mulva, de ott is lehetett volna korabban, ha indokolt lett volna a surgossegi. Az osszes eredmenyem, stb. ott van a felhoben.
Minden esemeny utan kerte az app, hogy ertekeljem az ellatast, es magam is meg voltam lepodve, de folyamatosan adtam a 4-5 csillagokat, mert oszinten szolva mindent megtettek ertem. Az teny, hogy a korterem szarul nezett ki, de abban a pillanatban nem az erdekelt legjobban.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Mellesleg a magánegészségügy ára is brutálisan emelkedett. Még a 2000-es években jártam magán dokihoz, mert sehogy se bírtak megtalálni egy életallergiát (az is vicces volt akkoriban kb. úri huncutságnak gondolta mindenki). A lényeg akkor egy magánrendelés egy amúgy normál ellátásban főorvosnál 20 éve 5e forint volt. Most ugyanez egy sima dokinál 37e forint. Ez ma a hivatalos inflációval korrigálva 12e forint lenne. A másik amiről ugyancsak cikkeztek sokat, hogy rosszul is mérik az inflát még azt is ami jól mérhető. Például mobil telefon árak. Berakja az iPhone X-et a kosárba. Aztán amíg kapható 3-4 évig azt méri...amikor már nem akkor ugrik a 14-re, de akkor van egy korrekció, mert ez "másik" termék. Nyilván a 10-es évről évre olcsóbb lesz, így ezek a technológia termékek folyamatosan szorítják le az inflációt vagy másképp mondva csal miattuk az infláció.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Mert az a EU inflációs adat számítása elég értelmetlen azzal, hogy az ingatlan 5%-al van benne. Nem is értem miért mikor az emberek költségeinek jóval 5% feletti része az amit ingatlanra költenek.
Alapvetően ehhez igazodik a jegybank mindenki amit totál torz rendszert hoz létre. Legalább 25-30%-al kéne benne szerepelnie és akkor például itthon a 2010-es évek második felében nem 1-2%-os infla lett volna hanem 6-8%-os és mindjárt a jegybank se locsolja a lóvét a piacra. Ez igaz az összes EU országra csak épp a számok másak kicsit. -
törölt tag
válasz
t72killer
üzenetére
Van infla követő államkötvény piaci alapon is, máshol is, ETF is van ami ilyeneket vesz. Csak máshogy működnek mint a pmáp, mivel az inflációs várakozásokat beárazzák. Akkor nyersz vele, ha alacsony inflációs várakozásnál veszed, majd mégis magasabb lesz az infláció, illetve növekszik az inflációs várakozás.
2022-ben azért volt csak kicsivel kisebb bukta mint a sima államkötvényeken, mert ha pl. 10 év a lejárati ideje, a 10 éves kamatok emelkedése sokkal nagyobb árfolyamváltozást jelent, mint hogy a következő 1-2 évben magasabb lett az infláció a vártnál.
-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
nekem egyelöre nincs TIPS-em; gondolkoztam rajta, ezek voltak/vannak a shortlist-emen, az elsö 4-böl van is, meg XEON is

-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
azert akadnak a divatot persze nem ismerem, söt: nem is akarom követni (semmiben!!)
Scott Burns Couch Potato Portfolio 50% TIPS
The Larry Swedroe Eliminate Fat Tails Portfolio 35% TIPS
Bill Bernstein Sheltered Sam 30/70 Portfolio 28% TIPSes erre is emlekszem holdblog/citadella-columbus-moricz-cser : "állampapírból, különösen TIPS-ből (inflációindexált amerikai állampapír) több van. ...hosszú távon nagyon vonzó eszköz"
-
törölt tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ami a fogsort illeti, az, hogy valamit olvasol hirekben, es hogy mennyire realis annak a megvalositasa a kovetkezo evtizedekben, ket kulonbozo dolog. Ha lesz is ilyen, sokaig jo draga lesz.
Nem az ingatlancapa haverok miatt nincs szeleskoru HO, hanem a csak mikromenedzsmentet ismero vezetok miatt. Ha nagy egyetertes lenne a cegeknel, amelyek irodat berelnek, akkor teljesen mindegy lenne, hogy az irodatulajdonosoknak ez rossz, amint lejar a szerzodes, nem kotnek ujra.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nagymamamnak mikor idosotthont keresett anyam, piaci alapuba is belefutott nyugati hatarszelen, 2000 euro korul volt akkor havonta, most lehet talan 3 ezer, ezt osztrak nyugdijasok siman kifizetik. Az apolok beszelnek nemetul, tehat nem szurhatja ki a szemuket magyar atlagberrel a munkaltato, mert kulonben Ausztriaba mennek apolonak.
UK szerintem sokmindenben elcseszett pelda, plusz a jelenrol beszelsz, amikor ilyen szolgaltatasra nem akkora a tomegigeny, mint 20-30 ev mulva lesz, akkor nagyobb lesz a merethatekonysaguk is.
-
törölt tag
válasz
t72killer
üzenetére
Szerintem a mai helyzetben inkább az idősotthonokra van és lesz tömegigény, mert arra ritkább alkalmanként is rá tud nézni a gyereked, vagy ha nincs, akkor fiatalabb rokonod, akkor is ha távolabb él. 30 év múlva valószínűleg több ilyen otthon lesz, és közülük több lesz piaci alapú, amikre majd komolyabb hatósági felügyelet is kell, bár az olyan féldiktatórikus rendszerekben, mint amilyen ma a magyar, ez problémás lehet, tekintbe hogy a covid helyzetet is igyekeztek eltitkolni a hozzátartozók elől.
És persze ápolóra pont emiatt szükség lesz, és ezt nem fogja helyettesíteni robot, mert az idősek embereket szeretnének.
-
törölt tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ez keleteurópai jelenség inkább, Nyugat-Európában átlag olyan fele annyi kutya van lakosság arányosan, mint keleten, pedig ugye benne vannak a kelet-európai bevándorlók is a kutyáikkal. A nagyvárosokban még nagyobb a különbség, Bécsben nagyjából tized annyi kutyát tartanak mint Budapesten.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ha már gyerek. Ez az amit a mai 30-as generáció egyszerűen nem érzékel, mert nem létezett tömegesen ez a probléma, hogy amikor öreg vagy senkire se számíthatsz. Eddig jellemzően az volt, hogy az öregek 95%-nak volt valamilyen utóda ezért a maradék 5 akár számíthatott arra is, hogy valaki ránéz a másik 95%-ból, mert sok volt köztük a rokon.
A mostani 20-as/30-as generációnál meg kb. megy a redditen egymás hergelése, hogy miért ne legyen gyereke meg amikor valaki próbál a gyerek mellett érvelni konkrétan nem egyszer leoltják.
Majd amikor ott fog ülni 65-70 évesen aztán a kutya nem fog vele törődni a szingli barátnők/ivócimborák is mind eltűnnek addigra késő lesz átértékelni a helyzetet márpedig ahogy írod is ez tömeges lesz.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Uh, "szar" ezt olvasni, ugyanezt látom egy ideje. 40 voltam, mikor úgy döntöttem, hogy nem vállalok gyereket, tudatosan nem. (Bocs, ez most rólam szól, nem Téged akarlak izé..) De nehéz, ja. Kérdeztem a minap bankár cimbimet, beszélgettünk kicsit, mizu, nagyon jó gimis barátom.. két kamasz, járnak foci, 1-2 magánóra, stb. és mondja csak úgy side note-ban magától, hogy fogalma sincs, milyen irányba terelje a nagyobbikat, de egyelőre kétkezi blue collar lesz, bármilyen "hülyén" néz ki. Nekünk anno még a mondás az volt - az amúgy közel sem tudatos - szülőktől, hogy "menj közgazdásznak fiam". Hát most ez a villanyszerelő. És durva hallani egy ultra intelligens ex közgés cimborámtól ezt, hogy kétkezi fele tereli a gyerkőcöt. Nem meglepő, csak atyaég, mekkorát fordultunk.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
A minap a GPT-t kérdeztem erről, mind geopolitikailag, mind gazdaságilag, infrastruktúra stb. melyik országban érdemes élni, érdekes listát adott. Ciprust hozta, de pont a geopol. veszély az egyetlen, ami ezt árnyékolja. Túl közel van sokmindenhez
Egyetértek azzal, hogy más nyaralóként megítélni egy helyet és más lakhatás szemmel nézni. VISZONT a mostani szintek már inkább azt mutatják, hogy a konkrétan dolgozó és munkajövedelemből élők szándékos rabszolgasorsban tartása a cél.
Abszolút. Én szerencsésnek mondhatom magam, mert jól kapok - ma, most.. de ez törékeny, tudjuk jól... fehérgallérosnak lenni ma nem egy életbiztosítás, a szomszéd klímásnak lehet nagyobb perspektívája van, mint annak, akinek bármikor mondhatja a főni, hogy köszönjük, ennyi volt. És bár a villanyszerelő tűnik az új közgének (90-es évek vége rulz), a nap végén szvsz ugyanúgy "éhenhalós" lesz, ha nagyon sok lesz belőlük, mint minden egyéb a történelem során, amiből Dunát lehetett rekeszteni. Vagy max elvegetál az ember.
De a nagyobb gond, amit írsz is.. egy gazdaság alappillére a középosztály. Ha ezt megnyirbálják, kinek fog dolgozni az a holnapután rengeteg villanyszerelő (-és klímaszerelő és a többi) ? Annak, aki NEM tud beleinvesztálni egy röpke 5M-et a tetőre valami szolárba, esetleg megfinanszírozni egy komolyabb szétveréssel járó felújítást ?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Ja igen, Ciprus FTW.
Tavaly fedeztük fel Ayia Napa-t (Pantachou és Glyki Nero beach-ek), idén visszatérünk ide de kicsit alapozunk Paphos-on
De amúgy tényleg ott tartok, hogy csak valami értelmesebb szintű havi költője legyen az embernek, legyen egy laptopja (tartalékba egy mobil) és akár thaiföldön is lehet egy bungalow-t bérelni lokációtól függően egészen elképesztőt árakért. Előtte jól rendberakni a fogakat, egy jó élet- és egészségbizti, aztán mehet a "high life", el ebből a majomcirkuszból.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Hasonlóan gondolkodunk ebben.
Kifejezetten pro-EU vagyok, nem a prüsszelező fajta, de szvsz embertelen, mennyire rommá-agyon szabályzott már és semmi levegőt nem adnak az általad precízen leírt értelmiséginek, aki csak egy nyugodt kiszámítható életet szeretne és urambocsá, hadd nyúljon már bele valamibe és legyen az övé.De én nagyon radikálisan is nézhetem a dolgokat néha, amikor felháborodok áfán és mindenen.
Ugye régen az ősközösségek azért jöttek létre, hogy ne egyen meg a tigris. Abban is volt mindenkinek egy hozzájárulása a közösséghez, és élvezte annak javait.
A görög poliszokban, később városállamokban ugyanez volt.. tekerünk előre párezer évet és ma egy közösség - nevezzük országnak, egy azt igazgató szervnek (állam) nincs más dolga, mint a full lehúzása azoknak, akik amúgy eltartják.
Nem hinném, hogy akár itthon, akár a világ bármely pontján 1 kicseszett kilométer autpóályához szükséges kő, szurok, homokmunka és gépmunka és akármi annyiba kerülne tisztán (bekerülési költségen), mint amennyinek eladják a polgároknak a fejlettebb világ országai. Ugyanez érvényes az élet összes egyéb területére, ahol az állam fenntart valamiféle kényelmesebb üzemmódot, vállalható (értsd: nem afrikai szintű) egészségüggyel, oktatással, áram, melegvíz egyetlen kézmozdulatra éssatöbbi.
Én ma azt mondom: van egy bruttó bérem. Annak nagyságrendileg (pláne progresszív adózás mellett, nem úgy mint itthon) a felét odaadom a közösségnek és én ezért szeretnék elvárni minden alap infrastruktúrát és hasonlókat úgy, hogy ezután már semmiféle illeték, semmiféle adó (ÁFA WTF) whatsoever jön rám.
Ehhez képest ha körbenézünk, hogy egy tisztességes becsületes melós egy random multiban mondjuk megkeres - csak a példa kedvéért - 10000 ojrót egy hónapban és olyan szinten le van húzva lépten nyomon, hogy csodálkozunk, hogy mindenki adót elkerülne ?
Mi a jó édes büdös f*om megy a világban ??
-
-
válasz
t72killer
üzenetére
Mindez a Föld nevű bolygó szempontjából indifferens. Az, hogy a szélesszájú orrszarvú kihal nekünk fáj, nem az ökoszisztémának. Az élet alkalmazkodni fog a változásokhoz, új fajok jönnek majd létre, mint ahogy végtelen számú faj halt ki korábban.
A globális felmelegedésnek is lesznek nyertesei, mint ahogy az emberiség se fog kihalni miatta, egyszerűen csak alkalmazkodik a változásokhoz. Ebbe ennél többet belelátni tudománytalan.
Persze lehet ezt morális síkra terelni, de nem látom sok értelmét pl. a "parazita" kifejezésnek. Minden élőlény a rendelkezésre álló erőforrásokat emészti fel. Akkor most nyírjuk ki az összeset?
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Orvos, diplomás ápoló vonal uugy érintettnek látom.
A kérdés max annyi mikor, mennyire. Terápia vonalon terjed mint száraz erdőben a tűz. Az is sokat mond, hogy a HO/Gyerekorvosunk bármi extra van chat gptzik, dobja be leleteket. Mert nem napi hanem komplex esetben jobban összerakja a diagnózist.
-
-
Soulfly842
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Parancsolj.

Kínában lassult a növekedés üteme, ez tény, de hogy tetőzik az egyelőre még aligha jelenthető ki.
Előrejelzések Kínára vonatkozóan (ez nem a világ részesedés, hanem az önmagukhoz mért növekedés)
IMF Article IV misszió: 5,0% (2025) és 4,5% (2026).
Világbank (China Economic Update, 2025. dec.): 4,9% (2025) és 4,4% (2026).
OECD (Economic Outlook, 2025/2): 5,0% (2025), 4,4% (2026), 4,3% (2027)Az IMF 2026. januári WEO Update szerint:
Világ: 2026 3,3%, 2027 3,2%
Kína: 2026 4,5%, 2027 4,0%Ez lefordítva a korábbi számok ezt az előrejelzést jelentheti 2 év alatt (a világ növekedési üteméhez mérten, Kína még így is erősebb, hogy egy közép átlagos növekedés ütemet veszünk alapul - de persze ettől függetlenül a magasabb százalék is meglehet):

(összességében szerintem ez egy túlon-túl óvatos becslés és nehéz, szinte lehetetlen megjósolni 2030-ig, olyan intenzív világpolitikai/gazdasági mozgások lehetnek, amire már régen volt példa)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Érdekes dolgokról írtok. Tökre értem amit mondasz, de azért a 2008-as válság valahogy mégsem Miskolcborzasztó miatt jött össze és hogyhogy nem, a világ (akkor még) legnagyobb demokráciájában és gazdasági fellegvárában, a Wall Street-en lévő cégek zömét mentették ki lényegében adófizetői közpénzből, mert "nehogymár".
Ezt csak margóra. Lopni csak nagyban lehet, de akkor NAGYON. Ez nem az egyetlen példa erre ofkorsz.
A durva, hogy azóta is ugyanígy megy minden tovább. Zseniálisan bemutatja a Nagy Dobás c. film.
Az a helyzet, hogy az egész világon érdemi pénzügyi tudatosság nélkül kőkemény ripoff van mindenhol.
Miskolcborzasztó és 2008 közötti különbség az, hogy ha utóbbi bedől, ott collateral damage van és a társadalom egésze szív, míg előbbi bedőlésénél "csak" párszáz fő érintett és jobbára nem kap az "intézmény" semmilyen mentőövet a többi adófizetőtől. (Meg a politikus sem kenőt a tengeri yachtra, vagy egy Miami luxusingatlanra valót).
A kriptót én úgy látom, mint egy vadnyugatot. Legyen lovad, pisztolyod, ismerd a működését és saját biztosítékaid segítségével el lehet benne lenni, de a legtöbben mégsem ezt teszik. Ami a nagyvilágban történt, hogy sok intézmény, akik eddig is értettek a pénz világához (persze ez nem garancia semmire, de azért előny egy random Vérpistikéhez képest), jól becuccoltak, kivártak, majd miután jó sokan felszálltak erre a vonatra, eladtak. Mikor hirtelen, mikor fokozatosan. Ezzel párhuzamosan a reguláció is megindult, anno Vérpistike örült, hogy a csúnya bankokat most de jól elkerüli, csak az egész pszichológiájára nem volt felkészülve, keveseknél van meg a diamond hands genetika
és jönnek az irdatlan hullámok, amik mögé próbálnak valamiféle fundát tenni mikor magyarázni kell, de lényegében kőkemény tömegpszichózis van. With all this said, lehet kriptón is masszívat nyerni, de az látszik, hogy miután adtak neki (mint műfajnak) jópár évet, hogy a nagyok is kijátszhassák magukat, lényegében mára széjjelszabályozták és az igéret földje, Vérpistike boldog Walhallájának képe lassan teljesen elhalványul. Bárki is legyen az igazi alapítója, gyanítom, hogy ő sem erről álmodott anno, de hogy jól járt, hótziher.
Nekem van most egy kevés összebányászott Pi Network-öm, azt tartom életem végéig szerintem, hátha egyszer megezerszereződik és akkor megvehetem a lambót
, bár addigra szerintem hamarabb lesz Xiaomi SU7 Ultrám kínkeserves munkából, jó kis ropogós fiat-ért
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
"az amúgy tényleg meglehetősen biztonságos coinjaidat egy nem biztosított, bankfelügyelet által nem ellenőrzött entitásak adod le"
Olyan BTC/ETH... és még nem volt, hogy valaki walletből, privát kulcs nélkül lopni tudott volna. Pedig próbálkozás az van, nagy üzlet lenne egy párezer BTC egy alvó számláról leemelni. Szóval ja meglehetősen biztonságos.
De a lényeg: Alapvetően solo staking van. Nem adod le senkinek a coinjaidat azok maradnak a saját walletedben. Lockolodnak és egy nodet kell futtatnod. Ha ez megvan kapod a "kamatot".
Természetesen össze is lehet állni, rábízni az ETHd másra mert neked nincs kedved nodet üzemeltetni... ekkor van az amit mondasz, hogy not your wallet, not your coin. Nekem (is) nagyon necc lenne ~3%ért kockáztatni sok csúnya eset volt az elmúlt 10+évben.
BTC az POW coin ott ez nem működik. Ott a "bányászásért" jár a BTC. A fentinek a következménye az is, hogy míg a BTC végtelen áramot zabál, nagyon drága a rendszer fentartása addig az ETHé lényegében 0.
btw néha az az érzésem, hogy olyanhoz is nagyon hozzászólsz amihez mérsékelten értesz.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Tényleg van kamat, igaz nem a BTC-re. Két crypto modell van, az egyik ahol bányásznak valamit és azzal validálnak egy tranzakciót a másik meg a staking amikor egy külön validátor eszköz validálja a tranzakciót, pontosabban egy ilyen hálózat. Ezeknél a validátoroknál le kell rakni egy letétet és a validálás után kapsz pénzt a crypto kibocsátójától amolyan kamatot azért mert segítetted a hálózatot. A letét meg azért kell mert ha valamit elkefélsz és nem jól validálsz akkor bukod a lóvé egy részét.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone 15 Plus 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4271
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Számítógép - Gamer PC! Csere-Beszámítás! R5 5600G / RTX 4060 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Szóval ide már nem biztos, hogy belépnék.

köszi inkább kihagyom

Egyetértek azzal, hogy más nyaralóként megítélni egy helyet és más lakhatás szemmel nézni.

Ixion77