Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- D@reeo: OlvasóMester - vágólap felolvasó alkalmazás
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
veterán
válasz
Vision
üzenetére
A nagy pénzeket nem ők vitték el. Azt pedig a "renedszerváltás" (haha, így utólag mennyire bájos ez is), szóval azóta hallgatom, hogy majd "elszámoltatás". Eddig még soha, senkit nem számoltattak el ebben az országban. Úgyhogy maradnék már szkeptikus...de persze, ne nekem legyen igazam.
-
Vesa
veterán
Bájos, ahogy mindenki csodát vár az esetleges váltás után. Kicsit utána kéne nézni -ha már gazdasági topik-, hogy mekkora pénzek lettek kimentve eddig és kiknek. Ilyen irdatlan vagyonokból nem fognak tudni senkit kiforgatni, több nyilvánvaló okból sem. Nem beszélve sok más egyéb vonatkozásról, pl. kapcsolati hálóról. Ahhoz kicsit korábban kellett volna felébrednie a magyarnak, de az most sem sikerült.
-
Vesa
veterán
A forint megint jól összef*sta magát, a régióban kb. az egyik legnagyobb lejtmenettel.
-
Vesa
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
Érdekes kérdés. Mert a másik oldalon meg ott van bizonyos cégekben a teljes szovjet becsatornázás, amivel Tisza esetén nem tudni mi lesz. Az is hathat az árakra amíg nem rendeződik.
-
Vesa
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A sebessége valóban kérdéses, és nem is fog mindent kiváltani természetesen. De sok szakértő most meredek exponenciális fejlődésről beszél az AI jellege miatt. Ez nem feltétlen ültethető át 1:1-ben a korábbi hasonlóan nagy átalakulásokra. Itt most valószínűleg az a fő gond, hogy minden fejlesztéshez az aktuális legfejlettebb AI-t már használják, tehát a v1-es modell képes valamire, a v2 már a duplájára, a v3 már a négyszeresére, a v4 meg a nyolcszorosát tudja a v1-nek és így tovább. Ezt leglátványosabban a kép és videógenerátorokon lehetett végignézni, hogyan vált az eleinte csak béna rajzokra képes cucc egy fotorealisztikus anyagot előállítani képes eszközzé pár év alatt. Én grafikai területen dolgozom, és már most látni a problémát. Számos felhasználáshoz így semmi szükség nincs már fotósra és grafikusra, sőt, már a stock fotóknál is 40% csökkenést írtak egy cikkben a 2025-ös forgalomban. Mert minek venné meg valaki egy fotós vagy grafikus anyagát, ha havi 30 dollárért annyit generál magának amennyit akar, nincs jogi zavar sem. Az én "félelmem" ebben van. Engem már nem nagyon érint, de ahogy írod, a gyerekeinket masszívan fogja. Az egyik srácomat az egyetemről azonnal vitték olyan helyre, ahol a fizetése 7 számjegyű, most lépett mediorrá és már kisebb saját team-je is van a cégen belül, de nagyon tartok attól, hogy ez nem fog sokáig tartani ha az AI téma így megy tovább.
-
Vesa
veterán
válasz
Vision
üzenetére
"Na, ilyenkor a hajadra kenheted az AI-t. És ez nem egyedi eset."
Miért? Megadod neki a "hülyefőépítész" által elképzelt adatokat, és újratervezi 5 perc alatt. Ez még mindig hatékonyabb, mint felhívni telefonon a tervezőt, aki közben már mást csinál, várni X időt mire hajlandó vele foglalkozni, aztán még idő mire megcsinálja, mire hozzád kerül és végre be tudod adni.
-
Vesa
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Azért a kiskert igencsak megtépázta a webshoposdi. Néhány kicsi túlélte, ha sikerült nekik a saját webshopjukat bejáratni, de nagyon sok régi kisboltost láttam lehúzni a rolót, mert nem léptek időben és csak azt vették észre, hogy szépen eltűntek a vevőik.Egyébként ott is érdekes volt a pszichológiai oldala. Még a csőd szélén sem látták be a valódi okot, hanem kitaláltak mindenféle más képzelt problémát, kezdve onnan hogy az embereknek nincs pénze, vagy kiöregedett a környék és azért tűntek el a vevők. Volt ott mindenféle önmegnyugtatás, csak az nem, hogy kinyírta őket a net.
Ráadásul az internettel még a nemzetközi vásárlás is borzasztóan egyszerű lett, olyan országok polgárai költenek el milliárdokat külföldön, akik internet nélkül soha nem tették volna, helyette a hazai kisboltokban vásároltak volna. Persze, nem nullázta le az egész ágazatot, de elég rendes mértékben átrendezte és nagyon sok csőd is volt miatta. Ugye az Amazont külön támadták emiatt, hogy koncentrálja a forgalmat, és kiszorítja az egyéb webshopokat a netről, így már ott sem tudnak túlélni a kisebb kereskedők és gyártók.
-
Vesa
veterán
válasz
Ixion77
üzenetére
Ugyanezt elmondhatom a zenei AI-król. Évekig mondta mindenki, hogy ilyen nincs, ezt nem lehet, csak az ember képes asztrál síkon Istennel kommunikálni és ezáltal ihletet szerezni. Aztán derült égből villámcsapásként jött 2024-ben egy cég, aki 2025-re már ott tart, hogy az általa generált zenékről az átlagember soha nem mondja meg, hogy AI-val készült. Zenészek még itt-ott hallják, és más AI algoritmusokkal detektálható, de 2 évet nem adok neki, és a zenész se fogja hallani a különbséget.
Kicst ilyen ipari forradalom/gépromboló érzésem van. Akkor is sokan tagadtak, aztán ma hol tartunk. Csomó évezredes kézműves szakma gyakorlatilag kihalt, vagy ami maradt belőle, az már csak hagyományőrzés.
-
Vesa
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
"...a villanyautosok pont hu portalon..."
Na hát őket felejtsd el, az valóban egy brutális, agybeteg, a realitásokkal köszönő viszonyban sem lévő vér szekta.
Több kárt okoznak, mint hasznot, cserébe rendkívül büszkék magukra. Bottal sem szabad megpiszkálni őket. -
Vesa
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Nincs az kihafélben. 2075-re csak visszatáncolnak az 1950-es népességük szintjére (ezt is a jelenlegi adatok alapján, ha közben csinálnak valamit, akkor javulhat a helyzet). Plusz ha azt nézed, hogy akkora népességgel hova jöttek fel a hetvenes évektől a kétezres évekig, akkor ott még bármi IS lehet.
-
Vesa
veterán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Egyáltalán nem hülyeség. Nekem is van EV is, PHEV is. Mindkettőt szeretem, de a PHEV-et kicsit még jobban. De ennek nem elsősorban technológiai oka van, hanem gyakorlati. Az EV piac még bizonytalan, sok elektromos autó értéke 40-50%-ot zuhant 2-3 év alatt ami brutál, ha jön egy tényleg jó akku tech, akkor a mostaniakat nem lehet majd eladni, és a töltőhálózat is problémás, ami hosszabb utaknál egyértelműen a PHEV-nek kedvez stb.
Az új GLC-t is nagyon nézegetem, már jelentkeztem teszvezetésre, szívem szerint átülnék bele, eszem szerint a fentiek miatt nem. Az viszont tény, hogy full ICE-t már nem vennék és nem ismerek olyan EV tulajdonosokat, akik visszavágynak rá. Ez egy jó tech, de jelenleg még nem mindenknek való.
-
Vesa
veterán
válasz
Ixion77
üzenetére
Hirtelen eszembe jutott, hogy itt is hányan mondták nem is oly régen, mindössze pár hónapja, hogy az egész csak egy bullshit, csak egy üres és buta nyelvi modell, köze nincs az AI-hoz. Ismét nem lett igazuk, ebben sem. Egyelőre nem úgy fest, hogy ez az egész csak szépen formál mondatokat és ennél nem több. Kb. pont ennyire releváns a tőzsdéről alkotott véleménye is bárkinek. Mindenki csak találgat össze-vissza. Ha viszont a tényekből indulunk ki, és abból, hogy mennyit fejlődtek az ismert rendszerek csak az elmúlt 1-2 évben, az nem fest túl jó képet. Mármint, valójában kiváló képet kéne festenie, mert egy rendkívül hasznos eszközről van szó, ami pozitív módon alkalmazva gyakorlatilag egy új korszakba repíthetné az emberiséget, de tartok tőle, hogy a vírusként üzemelő emberek kezében ez megint nem így fog végződni, hanem valami sokkal rosszabbal.
-
Vesa
veterán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Hát sajnos, gazdasági topikban vagyunk, ez is csak egy gazdasági kérdés, abból is az embertelenebb fajta. Túlnépesedés van, a kőgazdagok már régen nem országokban gondolkodnak, hanem kasztokban. Az lehet a -nem hivatalos- vezérelv sok helyen már, hogy aki nem tudja megfizetni, arra nincs szükség, vagyunk így is bőven sokan, nem kár értük. Boldoguljon mindenki ahogyan tud. Ennek a szelekciónak a legegyszerűbb módja, ha mesterségesen magasra emelik az árát bizonyos szereknek vagy kezeléseknek. Valami mesét könnyű mellé tenni, miért kerül annyiba, de innentől az is szépen beletörődik a sorsába, aki nem képes megfizetni. Aki pedig képes rá, az jól elvan a top ellátással és még csak lázadozni sem fog senki.
-
Vesa
veterán
Nagy a szórás lokációtól és szakterülettől függően. Nekem is van, ahol viszonylag hamar kapok időpontot, de pl. a feleségem most februárban volt endokrinológusnál, amire az időpontot...dobpergés: 2025 júniusban kapta! B*szki, 8 hónap. Ez beteg. Egyéb problémák miatt be sem mentünk már az állami sz*rba, mert olyan időpontokat lebegtettek, amire csak röhögőgörcsöt lehet kapni. Sikerült is magánban elkölteni egyetlen hónap alatt közel 500k-t, és ebben nincs kezelés, ez mind diagnosztikai szolgáltatás volt (UH, tükrözés, laborok stb.). Alapvetően nem lenne ezzel gond, de rendesen nem értem, minek fizetem a TB-t? Semmit nem kapok érte, csak fizetem ki a horror összegeket magánorvosi ellátásra, és sok esetben finoman szólva nem is vagyok elájulva a szolgáltatások minőségétől. Az egyetlen ahol ennek az egész hazai EÜ romhalmaznak még van némi előnye, az egy költségesebb műtét vagy kezelés. De azért szépen rajta van a NER, hogy a magán EÜ-be terelje a népet (ahova egyébként elég rendesen befektettek az elmúlt években),
Ehhez képest, Spanyolországban ahol a lakásaim vannak, 5 "háziorvos" van egy fele akkora körzetre, mint amire itthon egy.
-
Vesa
veterán
válasz
BlackV
üzenetére
Nekem a feleségem problémáját derítette ki kb. 3 perc alatt. Miután elköltöttünk 400k-t mindenféle magánorvosi "megfejtésre" (gyomor és vastagbéltükrözés, laborok, UH-k, MR, stb.), és hazaküldtek, hogy más nem lehet és nincs több ötletük. Csak egy dolgot nem csináltatott meg a doki, pont amit kellett volna, mert egy speciálisabb epe probléma volt, de olyan, amit sem az MR, sem a labor, sem az UH nem mutat ki, csak az un. HIDA vizsgálat. AI elsőre "rájött". Ennyi.
Nem az orvost hibáztatom, én maximálisan orvos/tudomány párti vagyok. De az emberi agy baromira korlátos olyan összefüggések megfejtésére, ahol milliónyi paramétert kéne értelmezni és abból logikus következtetést levonni.
-
Vesa
veterán
válasz
üzenetére
100%-ban talán valóban nem egyhamar, de 80%-ban simán. Pl. a radiológia részben már most is azzal megy, a humán orvos sokszor csak validálja. A kiértékelések zömét már AI végzi, de a végső szó még az embernél van.
Az AI-nak szerintem a diagnisztizálásban van hatalmas szerepe. Az orvoslás nagyon bonyolult és összetett dolog, a szakágak miatt nagyon nehéz egységesen átlátni egy problémát, főleg megtalálni valaminek a kiváltó okát. Ha az anamnézis elég részletes adatokkal van beadva az AI-nak, akkor sokkal nagyobb eséllyel találja meg a probléma okát, mint egy emberi orvos. Ebben semmi meglepő nincs, mivel milliószor több adatot, tanulmányt és esetleírást ér el másodpercek alatt, mint egy korlátolt ember, a korlátos agyi kapacitásával. Aztán ha leszűkült a kör 2-3 lehetséges betegségre, akkor jöhet az ember és vigig mehet IRL célzottan ezeken. Sőt, szerintem sok esetben olyan okokat is felfedezhet a gép, amit az ember képtelen lenne. Ennek hatalmas lesz a jelentősége, mert jelenleg a félrediagnosztizálások miatt, rengeteg a félrekezelés is. Erre a problémakörre még sorozatot is építettek (Dr. House).
-
Vesa
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ezt egyébként kb. a vírusok csinálják így.
-
Vesa
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Megy az eladósítás, ha netán váltás jönne akkor szakadjon a nyakukba. Aztán 2 év múlva lehet majd azzal haknizni, hogy O1G jobbvóóót. Itt nem lesz változás, mert az átlagmagyar sajnos az orráig sem lát, nemhogy komolyabb összefüggéseket értsen. Nem O1G és MP itt a lényeg, hanem ami az átlag magyar fejében van (illetve ami nincs).
-
Vesa
veterán
válasz
atee_13
üzenetére
"Aligha hiszem, hogy az elektromosokat nem érdekli a töltőinfrastruktúra."
Ezek 5-6 éves érvek, ma már nem állnak meg. Az összes német prémiumhoz adják a kártyát, amivel 400ezer töltőállomáson lehet tölteni. A Navi termsézetesen tervez velük, appból, autóból, és kártyával is indíthatók. A Tesla SUC-ok többsége már nyitva bárki előtt. A Tesla töltőhálózati előnye régen elolvadt. Cserébe a Tesla nem fejleszt semmit 10 éve, kiadtak egy faceliftet amit új modellnek adnak el, és ennyi. Már az akkuk sem javíthatók, ki vannak öntva ragasztóhabbal. A szoftverben is régen utolárték, a Mercedes már 2-3 éve lelépte az Mbux-al, a BMW pedig az MBUX-ot is lelépte most az új Neue Klasse szoftverrel és a PanoVision rendszerrel. A Tesla még mindig egy jó ár/érték arányt kévisel, de technológiában időközben lemaradt, mert a spóroláson kívül nem foglalkoznak semmivel.
-
Vesa
veterán
válasz
OPiiPO
üzenetére
Tovább megyek, ezek már inkább szólnak a digitális technikáról és az IT-ről, mint a klasszikus értelemben vett autóról. Nem véletlen nem tudják tesztelni sem, a "vényóchoz" szokott őskövületek (pl. vályi). Fogalmuk nincs az egészről, nem értenek már ezekhez az autókhoz.
-
Vesa
veterán
válasz
atee_13
üzenetére
Van rá példa persze, de ott már minden elem az autóban 16-18 éves. Szimplán nem ennyi időre gyártják ezeket és már minden jön elő. Ha vigyáztak is rá, akkor is fáradnak az anyagok. Összes gumi, tömítés elfárad, rozsda már nem csak indul hanem terjed, és a motorban, futóműben, fékrendszerben, váltóban is minden adja meg magát. Folyamatos problémahegyek ezek is, csak máshogy és más okból.
-
Vesa
veterán
válasz
atee_13
üzenetére
"2010 utána kocsikat nem mer ajánlani ismerősöknek sem"
Azok 15éves autók. Sokat már nem mennek el (bár a magyar autók átlagéletkora idén is emelkedett, sajnos már 16,3év). De tény, hogy a "ne vegyünk 2010 utáni autót" érv már egyre kevésbé működik emiatt, és ez nem arról szól, hogy valakinek kell-e a modern ketyere, hanem hogy roncsokkal senki nem akar járni. Jelenleg a leginkább járható útnak a még 2-3-4 évig garanciális, de használtautókat tartom. Ott már valaki elbukta az első 1-2 év értékvesztését, viszont a műszaki kockázat gyakorlatilag nulla a garancia miatt.
-
Vesa
veterán
válasz
Ixion77
üzenetére
Az ár csak egyetlen paraméter. Ha ez az egyetlen tényező lenne, akkor már most sem létezne egy csomó autó típus, ami soha nem a gazdaságosságról szólt (sportautók, batár terepjárók, stb.). A másik, hogy számos élethelyzetben nem opció a taxi, bármennyibe is kerül. Ahogy T72killer is írta: pl. gyereked van, vagy idős családtag akivel bármikor rohanni kell a kórházba. Nem sokan akarnak kiszolgáltatva lenni mindenféle taxis cégnek, hogy van-e kocsi a közelben vagy nincs. Kb. a teljes vidéki lakosságot hidegen hagyja a téma, mert távolságok vannak, nem egyik kerületből kell a másikba menni. És akkor még ott a tény, hogy nagyon sok ember utál idegen autóba beülni, amit elpőtte ki tudja, milyen trehány emberek használtak és ganéztak össze. Utóbbi semmilyen szinten nem függ a gazdaságosságtól, ha fele annyiba kerülne, akkor sem fog egy arra érzékeny ember esetleg összeganézott, mocskos autóba beülni. Ezt jól mutatja a sok -sok elvetélt próbálkozás a közösségi autózás iparágban. Ezer sebből vérzik a történet, és az egyik fő okként pont a logisztikai rémálmot említik meg, pl. megoldhatatlan a járművek folyamatos takarítása és tisztán tartása, mert nem lehet minden egyes út után ezt megtenni.
-
Vesa
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
"Gyakorlatilag a legrentabilisebb a Tesla, az legalabb javithato."
Volt...az első pár széria. Újabban viszont (évek óta már), miután készre szerelik az akkut, kiöntik egy speciális (ragasztó) keményhabbal az egészet úgy ahogy van. Gyakorlatilag javíthatatlan!
-
Vesa
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
+1
-
Vesa
veterán
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Tisztában vagyok, csak ugyebár lopás megy a "módszerváltás" óta, hol kisebb, hol nagyobb mértékben (most épp jóval nagyobb mértékben), de láttál Te már bárkit elszámoltatva ebben az országban? Ígéret az volt annyi, hogy számolni se tudom, de itt meg is állt mindig a történet. Ha gáz lenne számukra, akkor is max összecsomagolnak és lelépnek valamelyik kis privát szigetükre, vagy akárhova. Annyi milliárdból nem fog gondot okozni. De legyen nektek igazatok, bár úgy lenne. Én már szkeptikus vagyok az előzmények miatt.
-
Vesa
veterán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Igen, ez igaz. Bedőlést Budapestre nem nagyon vizionált senki mostanában, viszont 2022 után valóban volt egy megtorpanás. Ezt most ismét befűtötték a 3%-os hitellel, ezért most boldog-boldogtalan azt képzeli, hogy az ingatlana rögtön 30%-kal többet ér, de már most látszik, hogy ez csak egyes lokációkra és csak a hitellel elérhető ingatlantípusokra vonatkozik. Családban két lakás is áll 1,5 éve, nem tudják eladni. Belvárosi kisebb lakások, de a magas nm ár miatt kiesnek a 3% hitelezhetőségből. Itt nálunk is kínálnak több házat, egyiket se tudják eladni. Ezek többsége 300+ (de inkébb sokkal több) milliós házak, nem érinti az olcsó hitelezhetőség. Egyet adtak el 2 év hirdetés után, ez egy öregecske ház, egy idős házaspáré volt ahol a papa meghalt, a mama pedig megy otthonba. Ezt is úgy sikerült 85-ért eladni, hogy 2 év alatt jelentkező is alig volt, és 98-ról indultak. Pedig Dunakanyar, agglomeráció, frekventált hely.
Budapesten és a jobb lokációkon én sem számítok "bedőlésre", mert ott a befektetők is erősen nyomulnak, de ha a FOMO kifut, akkor a vidék nagyobbik része vélhetően be fog állni. Illetve ahogy írod, talán a Balaton.
-
Vesa
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
"Valahogy kihalt az emberekből a "nem veszik? Engedek az árból" szvsz full logikus reflex
"Majd nem fog, ha a családi kassza üres lesz. A legtöbb magyar egyetlen értékelhető vagyona, a háza amiben lakik, esetleg a nagyitól megörökölt romos Kádár kocka. Amíg nincs -országos- megélhetési válság, addig még tartja az élete árán is, de a szükség nagy úr. Ha kell a pénz, akkor oda fogja adni 40%-kal olcsóbban is, csak pénzhez jusson. Láttam már ezt 2009-2012 között. Minden harmadik ház eladó volt, az a kevés vevő aki volt, annyit alkudott amennyit akart. Több ismerősöm vett így félkész, bedőlt hiteles házat gombokért.
-
Vesa
veterán
válasz
julius666
üzenetére
Ha már fogyasztás: a kripto marhaságra sokkal több erőforrás megy el, pedig annak aztán tényleg semmi értelme nincsnen. Az AI-nak viszont van, tehát egyetértek abban, hogy itt nem az energiaéhségével kell foglalkozni. Előbb talán inkább darálják be a kriptobányászatot.
-
Vesa
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
"A többségben fel sem merül még egy enyhébb korrekció esélye sem, a FOMO viszont erősen pörög"
Voltak páran a vonatkozó topikban akik azt vizionálták már 2023-ban és 24- tavaszán is, hogy amint kifut a PMÁP, jelentősen emelkedni fognak az árak mert ingatlanba fog ömleni a pénz. Igazuk volt, az árak már 24 őszén megindultak, azóta meg... Az is várható volt, hogy orbánék megismétlik a hülyeségüket a kamattámogatott hitelek kapcsán a választások miatt. Meg lehet nézni, hogy aki hallgatott erre és időben vett ingatlant, az most mennyit keres rajta 1 év alatt. A kérdés már csak az, meddig tart a FOMO? -
Vesa
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Ez a térkép beszédes, de ha mellé tennénk az orosz vagy egyéb hasonló keleti csodaországot is, még mindig mesésen jobb arány jönne ki nyugaton. Csak sajnos az említett országokban ilyen adatszolgáltatás nincs, vagy ami van, azt kézivezérlik a helyi diktátorok, tehát nem hitelesek.
-
Vesa
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Rákosborzasztón nem fog venni semmit, de a fővárosban igen. Belváros egyes részein már alig van magyar. Ez pedig azt eredményezi, hogy a magyarok kiszorulnak, előbb a külső kerületekbe, aztán az agglomerációba vagy még vidékebbre. Ez a folyamat szépen látszott korábban, míg Bp.-n és pár nagyobb városban már elszálltak az árak, vidéken csak pár évvel később indultak meg. Dominó elv. Aki már kiárazódott a fővárosból, az vagy megy a híd alá, vagy kénytelen vidékre menni ahol még olcsóbb, és inkább megoldja a bejárkálást. Így viszont ott is megnőtt a kereslet, ahol korábban a kutya nem vett volna semmit. Nézd meg a Balaton vonzáskörzetét is, ugyanez megy. Olyan településeken, ahova 10éve még senki be nem tette volna a lábát önszántából, ma már keresik az ingatlanokat és emelkednek az árak. (egyébként pl. Vas megyében is rengeteg osztrák tulajdonban lévő föld, lakóház, és birtok van már, számukra még így is potom pénzekért jutnak hozzá).
Ahogy írtam, a migráció nem az egyetlen és legnagyobb oka az áremelkedésnek, de jelentős mértékben van hatása a teljes lakáspiacra azáltal, hogy a fővárosi árakat növeli. Plusz még nem beszéltünk a rengeteg betelepített migránsról, akik egyelőre a lakásbérleti piacon vannak jelen. Ez pedig a befektetési célú vásárlást erősíti, tövább növelve a keresletet a kínálattal szemben.
-
Vesa
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Kihagytátok a képletből a bevándorlást! Már jelenleg sem csak a hazai/lokális kereslet hajtja fel az árakat, hanem a külföldiek vásárlásai is. Ez nem csak itthon van így, hanem sok más országban is. Tenerifén már azért tüntetnek, mert a helyiek gyakorlatilag kiszorultak a saját nagyvárosaikból, annyi külföldi vásárol. Firenze ugyaanez, Barcelona szintén (és lehetne sorolni). Barátom ingatlannal foglalkozik már 14 éve, évi 6-8 lakást értékesít. Elmondása szerint, a vevők 70%-ka külföldi, azon belül is 40-50%-uk kínai.
Sajnos -vagy nem sajnos-, a globalizált világban hiába csökken egy országban a születések száma, ha vonzó célpont valami miatt a külföldiek számára, akkor majd ők kipótolják a keresletet.
-
Vesa
veterán
válasz
Ringman
üzenetére
"az eu-s autógyártók vsz. úgy lemaradtak, mint a nokia az okostelefonok piacán, "
A Mercedesnek van egyedül olyan Level 3 önvezetője, ahol a gyár felelősséget vállal a balesetért (jelenleg csak az USA egyes államaiban üzemel, de tudtommal még nem volt balesete). Ezt a Tesla FSD-je pl., nem tudja, ha belevisz a tóba, akkor az a Te bajod. Az új német platformok pedig minden teklintetben messze előzik a kínai autókat (BMW IX3, Mercedes CLA, és GLC), más kérdés, hogy árban -mivel itt nincs kínai protecionista/kommunista beavatkozás az állami támogatások révén-, jelenleg versenyhátrányban vannak. De nem technikailag, csak árban! Ezért értek egyet azzal, hogy ha kína cinkelt lapokkal játszik, akkor játszon azzal az EU is!
Pont tegnap néztem az új GLC-t, 29M az alapára, ami egy méretes prémium SUV-nál egyáltalán nem rossz. A CLA -ami jelenleg az egyik legfejlettebb EV a piacon-, 19,5M alapárról indul, ami még EU támogatások nélkül is már közel versenyképes.
-
Vesa
veterán
válasz
aAron_
üzenetére
'car sharing'
A car sharing/önvezető taxi nem váltja ki a saját autót és a mindennapi autózást. Annyira nem tud olcsó lenni. Lokálisan egy taxi helyett kiváló, családnak, sokat utazóknak nem alternatíva. Nem beszélve olyan apróságokról, hogy nem mindenki akar random idegenek után beülni egy autóba.
-
Vesa
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ez így van, klíma szempontból ott én sem vennék már. Kanári más tészta, hiába van még délebbre, az óceáni éghajlat miatt most is átlag 22-29C van. Olaszoknál pedig Firenze alatt már kérdéses, az északi, észak-nyugati régióban viszont direkt ajánlott.
Egyébként hazánk is forrósodik, idén is többször volt már 40 fok és a szárazság is rekordokat dönt, tehát ha ez egy érv, akkor Magyarország mellett sem szól már sokáig az éghajlat. -
Vesa
veterán
Vettem még májusban leveraged Small Cap Bull ETF-et, háromszoros tőkeáttételes, mert ugye beestek április környékén és nagyon lent volt. Tudom, nem szabadna, és már eddig se kellett volna tartani, de ruletteztem egy kicsit. 29-en vettem, ma néztem, 42-nél jár. Gondolom ezt érdemes lenne kiszórni nem?
-
Vesa
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
"Lehet hogy te tudod de sokan nem."
Igen, ez pontosan így van, de éppen erről szólna a vállalkozás, amin töröm a fejem. Nem is kell nekik tudni róla, honnan tudnák? Majd felvilágosítjuk őket és ha szükséges, intézzük az adás-vételt és helyben az egyéb vonatkozó procedúrát... jópénzért.
Csinálják már páran ezt, de sok az inkorrekt ingatlanos aki csak el akarja adni az ingatlant, szóval lehet még piaci rés ha valaki másképp csinálja, és ha van rá elég igény. Egyelőre nagyon úgy látom, hogy pörög a téma. Ami nem véletlen, mivel sok ember jut/jutott most a hazai ingatlan rally/állampapír kamatok miatt viszonylag sok pénzhez.
Ha meg véletlenül bejönne a legrosszabb forgatókönyv, és orbán elintézi, hogy szovjet érdekszféra legyen ismét Magyarországból, akkor robbanásszerű kereslet-növekedésre számítanék. Még nem most azonnal, de addigra legalább bejáratódna a dolog.De ez csak egyfajta hobbi project részemről, ha már Kanárin gyakorlom a témát egy ideje, az olaszoknál pedig vannak barátaim akik ott élnek évek óta. Túl nagy invesztet sem igényelne tehát ha nem jön be, akkor sem ér hatalmas bukó.
-
Vesa
veterán
válasz
Tyler Durden
üzenetére
"Szerintem 1-2 éve írtunk erről vmelyik topikban, én már akkor csodálkoztam, hogy ezt itthon nem látják."
Igen, mert itt többségében nem vállalkozó szelleműek vannak, hanem megtakarítók, ami nem ugyanaz. Én is csak ritkán írok már ide erről, mert 1-2 tag kivételével mindig meg lesz magyarázva, hogy ez egy hülyeség... Mindegy, el kell engedni!
-
Vesa
veterán
válasz
forumpista
üzenetére
Semmi olyat nem mond, amit ne tudna bárki aki kicsit is jártas az olaszoknál. Délen nem kell venni semmit és kb. ennyi. Az 1 eurós házakat pedig eddig sem vette meg épeszű ember.
-
Vesa
veterán
válasz
bandus
üzenetére
Ez csak egy példa volt, de tengerparton vagy Szardínián szintén parton is vannak már ennyiért szép házak, olcsóbban meg lakások. Azokat könnyű kiadni, ha valaki ezzel akar szórakozni.
Elég jó kihasználtsággal megy egy ilyen agriturismo, de én sem foglalkoznék ezzel (most megyek Toszkánába, de mindkét szállás fullon volt már 3 hónappal ezelőtt, pedig ott az augusztus a főszezon).
Olaszoknál magamnak maximum nyaralót vennék, de azt is minek. Azt viszont látom, hogy ezekre a rusztikus kis lakásokra elég sokan rá vannak kattanva, ahogy Bari közelében is egyre többen veszegetik a lakásokat már itthon is, nyaralónak. Ezt még meg is értem, a nyomorult Balaton néhol már közel 2milliós négyzetméter árához képest, ég és föld.
-
Vesa
veterán
válasz
aAron_
üzenetére
Egyébként az is egy lehetőség a profitszerzésre, ha vesz valaki valami ilyet, vagy ilyet, és megcsinálja panziónak. Ezt 200M-ért el lehetne hozni. Az Agriturismo nagyon megy az olaszoknál. A lakosság 80%-a belföldön nyaral, és bár a többség a tengerpartot keresi, nagyon sok olyan is van aki a nyugalmat, a jó kajákat és jó borokat.
-
Vesa
veterán
válasz
aAron_
üzenetére
Olaszoknál lövésem nincs, engem csak az foglalkoztat ebben, mennyi ember akar venni -és mennyi vett már eddig is-, ebben számomra ez lehet üzlet (még úgy is, hogy t72killer-nek igaza van, sokan csinálják már). Ahogy én látom, legtöbben azért vesznek mert egységnyi áron sokkal jobbat kapnak mint itt, aztán vagy hasnzálják nyaralónak, vagy kiadják, vagy csak szimplán nem itthon akarják elkölteni a felesleges pénzüket, hanem EUR-ban, és úgy gondolják nyugaton stabilabb helyen van így, mint itthon lenne. Nyilván számos oka lehet egy vásárlásnak, nem mindenkinél az a cél, hogy leverje a tőzsdei hozamot vagy hasonló.
Spanyolországból van picivel több infóm, egy korábbi hsz.-ben írtam róla, nálam hogy működik.
-
Vesa
veterán
válasz
bandus
üzenetére
Udine alsó...
Még Toszkánában is vannak lakások ennyiért. Nyilván nem álom luxuslakások, és nyilván nem közvetlen tengerparton (kb. ez a szint), de így is jobb helyek, mint Kőbánya alsó vagy a Thököly úti dzsuva, ahol ennyiért már egy fabódét se kapni.
180-200k körül már komplett birtokok vannak, az lassan itthon egy panel ára.
Akinek pedig nem gond a déli vagy keleti országrész, annak jobb vételek is lesznek, akár tengerpart mellett is.
Egyébként nem lényeges, hogy én mit csinálnék vele. Az a lényeg, mekkora kereslet van erre itthon, és nagyon úgy látom, hogy egyre nagyobb. Spanyoloknál mér kisebb magyar kolóniák vannak, de egyre többen éreznek rá az olaszokra is. Van aki kiköltözik, van aki csak nyaralót vesz, és vannak akik befektetésnek veszik, vagy kiadásra. -
Vesa
veterán
válasz
atee_13
üzenetére
Nem véletlenül virágzik a külföldi inagtlanvásárlás. Már azon is gondolkodtam, csinálok rá egy céget. Olaszoknál, spanyoloknál végezne ingatlan vásárlási ügyintézést magyarok számára. Jópénzért persze... Olaszoknál 50-70k EUR-ból már nagyon szép lakásokat, de akár házakat is lehet venni. Spanyoloknál már kicsit drágább, de még ott is bőven a magyar árakból sokkal jobban lehet vásárolni. Pörögnek is az ilyen csoportok ezerrel.
-
Vesa
veterán
válasz
axioma
üzenetére
Ezt kezelni lehetne azzal, ha nyilatkoztatják a usert, miszerint lemond a jogérvényesítési jogáról, és/vagy kizárólag saját felelősségre és csak adatelemzésre használja az AI-t, nem pedig konkrét befektetési tanácsadásra. De ismét mondom, létezik befektetésre optimalizált AI, vagyis a Gemini és a GPT egész hadoválása a jogi helyzetről értelmezhetetlen. Beírod gugliba, hogy "investment AI", és tonnaszámra adja a találatokat. Egy részük lehet kamu vagy átverés, de többségében követhető cégekről van szó.
-
Vesa
veterán
válasz
Ixion77
üzenetére
"de szerintem nem ez történik, hanem elkezdődött a specializálódás."
Én is így látom. Egyik-másik specifikus AI már most olyanokat tud, hogy csak nézek, pedig még mindig a gyerekcipő alján járunk az egész iparággal.
"Az pedig hogy le lesznek korlátozva minden olyan témában amiben akár csak felmerülhet bárkiben hogy felelősek lehetnének, szerintem nyilvánval"
Ez jogos igény, de pl. a pénzügyi elemzés nem tudom miért tartozik ide jelenleg is? Kidob egy outputot, az ember pedig dönt. Nem az AI dönt, Ő csak egy tool a folyamatban, aki elvégzi az adatok elemzését. Mégis korlátozzák. Ennek szerintem egyéb okai vannak, inkább arra tippelek, hogy túl jó ötleteket adna, ami hatással lenne a világgazdaságra is, főleg, ha boldog-boldogtalan elkezdené használni. Más kérdés, hogy akkor speciálisan tőzsdei befektetésekre specializált AI-k hogyan létezhetnek? Mert vagy van általános jogi korlátozás, vagy nincs. -
-
Vesa
veterán
A napokban kedélyesen eldiskuráltam a Geminivel arról, miért nem adhat befektetési tanácsokat. Még csak nem is ezt kértem tőle, hanem szimpla adatelemzést bizonyos szektorok múltbéli és jelen adataival, trendjeivel kapcsolatban. Érdekes volt, gyakorlatilag teljesen értelmetlen az egész. Elmondása szerint jogi okból tagadja meg a pénzügyi elemzést, mivel nem vonható felelősségre, és mindenképpen emberi befektetési tanácsadót javasol. A probléma az, hogy a befektetési tanácsadó sem vállal felelősséget semmiért, nincs ilyen (maximum akkor vonható felelősségre, ha direkt átverésben vesz részt és az ügyfelet szándékosan megkárosító befektetésekbe akar belehajszolni).
Mit csinál egy emberi tanácsadó? Elemzi a múlt történéseit, a jelen trendjeit, és ebből próbál jósolni a jövőre nézve, bármiféle garancia nélkül arra vonatkozóan, hogy az a befektetés sikeres lesz. Tehát azonos jogi felelősség mellett, gyakorlatilag sokkal rosszabb elemzői képességekkel ad tanácsot. Az AI-tól ennyit se kértem, csak adatelemzést, az output alapján a döntést én hozom meg.Szerintem ezen az alapon semmiféle adatelemzést nem végezhetne, pl. tudományos kutatások esetén sem, mivel hibás következtetések levonása, vagy rossz döntések meghozatala után, egy AI szintén nem vonható felelősségre. Mégis, minden más területen használható, csak a pénzügyeknél nem.
Ez több kérdést felvet:
1. Miért építettek be ilyen korlátokat, ha a jogi/felelősségre vonással kapcsolatos érvelés több sebből vérzik?
2. Ha egyébként is léteztek már korábban adatelemző szoftverek (bár sokkal gyatrtább képességekkel), és azok felhasználást nem tiltotta semmi, akkor az AI-t miért korlátozzák?
3. Előbbi ponthoz kapcsolódóan, ha specifikus, pénzügyi elemzésekre szakosodott AI már most is létezik, akkor miért zagyvál jogi problémákról? -
Vesa
veterán
válasz
student
üzenetére
Szerintem kényszerítsünk mindenkit arra, hogy személyesen, egy bordó bársony kispárnán adja át a pénzét I. Rombát Ciktornak. Minek kell itt vacakolni félmegoldásokkal? Miyen jól tettem, hogy minden pénzemet kivittem már innen évekkel ezelőtt, és ami még keletkezik, az is megy ki. Majd ne lepődjön meg senki, ha durvább dolgok is jönnek még...
-
Vesa
veterán
Szerintem Ők nem erről beszélnek, hanem arról, hogy a jelenlegi fejlemények alapján hosszabb távon már nem életképes az USA haditech-re kényelmesen ráülni, mivel teljesen szétverték a bizalmat. Hosszú idő lesz az átalakulás -ha egyáltalán-, de az biztos, hogy innentől más helyzet van az USA-ban és az EU-ban is, még akkor is, ha jelenleg senkinek nem érdeke a teljes leválás. Szerintem az elmebeteg vance és társai fejében sokkal durvább dolgok vannak, csak jelenleg meg van kötve a kezük.
-
Vesa
veterán
válasz
julius666
üzenetére
"Tök mindegy, hogy ezt több évtizedes szellemi termék lopással sikerült-e összehozniuk avagy sem."
Szokás szerint érzelmeskedsz a levegőbe, pedig ha átgondolnád, pont fordítva van! Ha ugyanis valótlan az állítás, miszerint a 'kínai modell a jövő', akkor eléggé más befektetési stratégiát kell követni, mintha az állítás igaz lenne. Ugyebár... Tehát nagyon is reális tisztázni, hogy kína önerőből, saját innovációból fejlődik, vagy csak azért, mert lenyúlja _mások fejlesztéseit_!
-
Vesa
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
+1
-
Vesa
veterán
válasz
BlackV
üzenetére
"Tulajdonképpen igaza lett, ha nem is övé lett a jövő, de mostanra akkorára nőtt, hogy kereskedelmi világháborúra kényszerült az USA"
Ez egy érdekes téma, mivel
1. Kína a teljes technológiáját nyugatról lopta/leste el az odatelepült cégeken keresztül
2. Főleg abból él a mai napig, hogy nyugati piacokra exportál.Én nem igazán látom azt, hogy kínai önmagában egy sikersztori lenne. Már a kommunista rendszer miatt is bukik az elmélet, mert egy olyan országban eleve halálra van ítélve az innováció, ahol sikeres cégvezetőket egyik napról a másikra elvihet a fekete autó, hogy aztán soha többet elő se kerüljenek. Ott az Ali-s Ma esete, de lehetne sorolni. A központosítás sem tesz jót az innovációnak, nem véletlenül maradt le a teljes szovjet blokk szinte minden téren a nyugattól. kína mai napig a nygati piacoktól függ, a vám pedig arra is jó megoldás, hogy elmenjen a nyugati emberek kedve az olcsó, silány minőségű kínai vackok vásárlásától.
-
-
Vesa
veterán
válasz
julius666
üzenetére
De most azon tényleg mit kell magyarázni, hogy egy olyan embert, aki szerint "Ausztriában az emberek robbanó fákon élnek", vagy aki szerint "hipót kell adni az embereknek Covid ellen", nem lehet komolyan venni? Ez nem a szekértábor köpködéséről szól, hanem szimplán akinek van egy minimális esze az látja, hogy ez az ember egy ötödikes szintjén van agyilag (by Zsiday), és önerőből nemhogy egy nagyhatalom gazdasági rendszerét nem képes átlátni -ebből fakadóan, azt megoldani sem-, hanem még egy szimpla osztást sem feltétlen képes elvégezni számológép nélkül.
-
Vesa
veterán
válasz
BlackV
üzenetére
+1
Nagy tervet nem látok én sem. Inkább csak pár ultranacionalista, valláskárosult/szektás agyhalott elefánt száguldozik a porcelánboltban. Aztán borul ami borul. Nem látok mögé semmiféle mestertervet. Kics olyan már ez mint putlernél, amikor a pártolói azzal jöttek, hogy atom, Poseidon csodafegyver, zseniális stratégia a Kijevi csúfos buktánál és hasonlók. Ott se volt mesterterv, 3 napra tervezek csak nem jött össze. -
Vesa
veterán
válasz
szabi__memo
üzenetére
Dehogy...
-
Vesa
veterán
válasz
szabi__memo
üzenetére
Ki hitte volna...
-
Vesa
veterán
válasz
szabi__memo
üzenetére
Milyen meglepő...
-
Vesa
veterán
válasz
Vision
üzenetére
Nem azzal hasonlítottam össze!! Azt írtam, hogy egyrészt nem tartom "új modellnek" az Y-t, másrészt, miután kipróbáltam -többek között- a Teslát is (M3, és X), végül más mellett döntöttem. Egy szóval nem írtam, hogy azonos áron vettem volna!
Egyébként egy AMG Line c300eT PHEV-em van, 1,5 éves. Nyilván sokkal drágább autó, de a döntésemben az is szerepet játszott, hogy előtte 4 évig volt egy EV is, ami nem győzött meg arról, hogy első autónak is az kéne. Így az EV maradt másodiknak.. a feleségemnek kiváló arra, hogy rohangáljon össze-vissza. Ez a PHEV tud 120km tisztán elektromos távot, így városban elektromos autóként tudok vele fillérekből közlekednmi, de ha távot kell menni, akkor ott az ICE, és vele az 1000km hatótáv, töltés para nélkül. -
Vesa
veterán
válasz
Dare2Live
üzenetére
"Egy elöbb szidott új Y beltere nem recseg, nem ropog"
A Merci sem recseg ropog, elhiheted nekem. Napi szinten járok vele mindenfelé, egy hang nem jön sehonnan. Vályi egy kiszuperált tesztautót kapott, ki tudja előtte mit csináltak vele, de egyébként is látványosan német auto hater lett belőle. Amiben nincs vényóc, az szerinte nem autó. Ki merem jelenteni, hogy nem ért hozzá. A 90-es bálna mercinél megállt vele az idő. Ez van. Pont annyi műanyag van ezekben az autkban, mint egy BMW-ben vagy Audiban. Előttem a kormány bőr, az ülés bőr/alcantara, a műszerfal és az ajtók szintén varrott Nappa optikás bőrből vannak. A tesla egy hatékony elektromos autó, de az összeszerelési minősége mai napig messze elmarad a németekétől. Mondjuk a futóműveket pedig pl. egy lapon sem lehet említeni. -
Vesa
veterán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Vályit hagyjuk, teljesen fogalmatlan. Simán közölte egy videóban, hogy az 1,6milliós AMG packet felárért kapsz 2db műanyag lökhárítót. A valóság ezzel szemben az, hogy AMG csomagból 4 féle van, a legolcsóbb 960k, a legdrágább 3,7M (persze ez erősen típus függő, az S-Class esetén fel kell szorozni párszor). Már a legolcsóbban is közel 30 féle extra van, a teljes AMG külső mellett (ami nem 2db lökhárítót jelent), a teljes AMG belső, duplaküllős Nappa bőr sportkormánnyal, fém pedálokkal, hangulatfénnyel stb.), automata parkolással, fényre sötétedő összes tükörrel, 4 irányú pneumatikus gerinctámasszal, adaptív távfény asszisztensel, ülésfűtéssel, wireless carplay és AA-val. Az általa emlegetett 1,6millisban pedig már olyan apróságok is vannak, mint full elektromos memóriás ülések, táblafelismerő rendszer, motoros kormányoszlop állítás (ami egyébként MBUX profilból automatikusan a vezetőre rááll, minden egyéb elektromos cuccal együtt). A legnagyobb csomagban meg már szinte a full extra benne van, HUD-al, Augmented Reality navigációval, meg mindennel.
Tehát ez a "2db műanyag lökhárító 1,6M-ért"...Ennyit a "szakértő" Vályiról. Vajon mennyi hülyeséget beszélhet még olyan autókról, amiket én sem ismerek? Az ember leragadt 1994-ben, nem is érti már az új autókat, pl. egyetlen mercedes fedélzeti rendszerét sem mutatja be, mert azt sem tudja, mi az.
-
Vesa
veterán
válasz
Vision
üzenetére
Mitől új? Azonos hajtáslánc, azonos akku, azonos minden. Csak kiszedték a hátsó lámpát, mert egy LED csík sokkal olcsóbb (indirekt megvilágítás=LED csík elrejtve). Majd nézzük meg sáros hátsóval, hogy az alapvetően a fényezésről visszaverődő fényre alapozott világítás mennyire lesz látható, főleg nappal. Az egész nevetséges! Rendes gyártók egy ilyen minimál változtatást faceliftnek szoktak nevezni, de még ott is több minden változik. Új modelltől ez olyan távol áll, mint Makó Jeruzsálemtől.
Kipróbáltam az összes Teslát, és még számos autót. A Teslánál eleve nem tudtam elviselni a sivár belsőt. Végül vettem egy Mercedest, HUD-al, paraméterezhető kijelzőkkel, 360-as kamerával, motoros napfénytetővel és kb. 6milliónyi olyan extrával, amiből egy csomó a Teslában nem is létezik. -
Vesa
veterán
válasz
Ixion77
üzenetére
"Egyes elemzők szerint amit most látunk az a KGB valaha volt legnagyobb sikere."
Egyet kell értenem... -
Vesa
veterán
válasz
julius666
üzenetére
"Ott az aksigyártás."
Mi van vele? Gyakorlatilag a legtöbb akku tech szabadalomhoz nulla köze van kínának. Az ne zavarjön össze senkit, hogy a _gyártásban_ kína jelenleg vezető szerepben van. Még az új üdvöskének, az LFP (LiFePO) akkunak a "feltalálását", működési elvét sem kínai kutatók jegyzik. Autóik többségét is német tervezők rajzolják. Vagy ott van a "csoda rakétájuk", aminek visszatérő egységét hogy, hogy nem, pont úgy kapják el, mint ahogy a SpaceX megoldása.
-
Vesa
veterán
-
Vesa
veterán
válasz
julius666
üzenetére
Nagyrészével egyetértek, de én nem beszéltem arról, hogy az EU venné át az USA szerepét. Nem is nagyon tudom ezt elképzelni, mivel az EU még mindig egy konfliktusokkal teli csoportosulás, aminek működését az egyes országokban éppen hatalmon lévő erők jelentős mértékben képesek blokkolni. Ilyen széthúzó tagokkal pedig nem lehet hatékony egy szervezet. Megteheti viszont más, gazdagabb ország. Nem fog egyik napról a másikra menni -ez válasz Envy-nek is-, nem is írtam ilyet, én egy korszak végéről beszéltem az USA-ban, ami nagyhatalommá tette. Ha ott is tartósan igény mutatkozik az autokráciára, akkor hosszabb távon lejtmenet jön, mert minden központosított és erőszakos irányítás velejárója, hogy megöli az innovációt, az oktatást és minden mást, ami a sikerhez kell. Kína pedig javarészt mai napig másol, a lehutóbbi AI hype-ról is kiderült, hogy nem saját megoldás, és az OpenAI nélkül nem is létezne. Szóval ott egyelőre még mindig kérdéses, hogy ha nem lennének képesek lopni nyugatrtól, akkor önerőből innoválva vajon meddig jutnának??? Ugye ott az Alibabás Ma esete, akit azóta se láttunk, hogy a fekete autó elvitte...Ki a fene akarnak egy ilyen országban bármit csinálni? Csak szabad országban, szabad piacon lehet hosszabb távon sikereket elérni.
-
Vesa
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
"Ami kell viszont innováció és rengeteg tudományba történő befektetés."
Pontosan! Mindenféléről vakerálnak manapság a valláskárosultak, de az igazság az, hogy nagyhatalmi pozíciót kizárólag technológiával lehet elérni, annak pedig a tudomány az alapja, Minden más ideológiai hablaty csak mese. Az USA pont abban volt jó -eddig-, hogy elszívta az agyakat mindenhonnan, hagyta érvényesülni, majd saját céljaira fordította. Ennek most vége. Aki a helyébe lép és folytatja ezt, annak osztanak lapot, a többinek marad a makogás a nemzettudatról és mindenféle képzeletbeli mesefigurákról.
-
Vesa
veterán
válasz
attiati
üzenetére
Én már kezdem magamnak beárazni RFK ámokfutását is (pl. 6 éves, oltatlan, kanyaróban elhunyt kisgyerek szülei szerint az isten akarata volt, a madárinfluenzáról pedig azt pedzegetik, hogy jobb lesz hagyni terjedni, mert majd a természetes immunitás...blabla.). Ha ez így megy tovább, esélyesen brutál járványok lehetnek az USA-ban, akár a kelleténél sokkal több halottal. És ennek nyilván hatása lehet a gazdaságra is. A RNS vakcinafejlesztést is lehet, hogy betiltják, ennek sztem egyenes következménye lehet, hogy az érintett cégek áttelepülnek épeszűbb országokba, így a kutatások hasznéát sem az USAfogja már learatni. Mennek vissza a középkorba. Már csak az a kérdés, melyik lapra kéne tenni egy nagyobb összeget?
-
Vesa
veterán
válasz
julius666
üzenetére
Elsősorban a hadiiparuk gazdasági oldaláról beszéltem, mivel ez volt a téma Ti., pont az ukrán háború mutatta meg, mennyire gagyi a legtöbb csodafegyverük, így az eladásaik beestek a béka hátsója alá. Egyébként a termelés sem megy önerőből, külső beszállítók nélkül már régen összeomlottak volna. Nincs pl. értelmezhető chipgyártásuk sem, többek között.
A gazprom többezer alkalmazottat bocsátott el a brutális veszteségek miatt. Annyira nem működnek a szankciók, hogy már a Gazprom székházat is el kell adni. Ráadásul, szinte a teljes olajkitermelésük nyugati technológián alapul. A polgári repülőgépekhez már 3 éve nem kapnak alkatrészt, saját gyártásuk meg nincs, a flottájuk jelentős részben Airbusokból áll.
Ugyebár, soha, senki nem állította, hogy 1 év alatt összeomlanak, ez pont az a tévedés, mint amikor az EÜ-vel kapcsolatban azt gondoljuk, hogy az "összeonlás" az valami egyik napról a másikra bekövetkező esemény. Attól, hogy fizikailag még kaphatsz csípőprotézist az EÜ-ben, a 7 év várakozási idő eléggé azt jelenti, hogy az EÜ kvázi összeomlott. Pont ez van az oroszoknál is. A háború pedig külön téma, ott szó szerint a II. vh-s letárolt rozsdaördögöket szedik már elő, meg É. koreából importálnak húst a darálóba, drónt meg Iránból. Közben az infláció is szépen néz ki, még azzal együtt is, hogy keményen kozmetikáznak.
A szankciók működnek...nagyon is jól! -
Vesa
veterán
válasz
julius666
üzenetére
'kiderült, hogy messze nem érnek annyit, mint amit a nyugati elemzők gondoltak volna'
Valójában nem ez derült ki, nagyon durván megütötte a szovjeteket a szankciózás (max. csak a NER média alternatív valóságában "nem érnek semmit a szankciók"). Hadiiparuknak annyi, nyersanyag biznisz volumenben durván visszaesett, a maradékot is csak erősen nyomott áron tudják eladni, a Gazprom masszívan veszteséges lett 2024-re, és lehetne sorolni. Amiben talán kicsit elszámolták magukat nyugaton, az az időbeni kifutás. Bár ebben sem vagyok biztos, mert országos gazdaságok nem mennek csődbe 2 hét alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5 FAT Lemezes + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 256GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4673
- BESZÁMÍTÁS! Akár részletfizetés 0% THM ÚJ AMD RYZEN AM4 processzorok 3 év garanciával 27% áfaval
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
"
Szóval persze, vannak ott még gondok. Ettől függetlenül, masszív mennyiségű adatok elemzésében nagy segítség egy emberhez képest. Az emberi elemző is hibázik, valójában sokkal többet is.
Zártam a témát közös hivatkozási alap híján, és az OFF-ból is bőven sok volt itt.