- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision #18288 üzenetére
Nem értünk egyet. Megveszik a terméket X pénzét...ez az amennyibe a gyártó telephelyén van. Innen még tegyük 15%-ba kerül mire a vásárló zsákjába kerül, ki kell fizetni a beszállítónak (tranzakciós adó), kiszállítani a boltba, felrakni a polcra, beszedni az ellenértéket (bankkártya), boltos alkalmazottak költsége.
Ha 10%-ot keresel rajta akkor bukó minden eladás, ezért csökkentened kell az eladásokat. Mivel a céges vásárlók jellemzően pár terméket vesznek és abból is sokat így őket a legegyszerűbb beáldozni. A magánszemélyt amúgy se teheti meg mert akkor jön az újabb virgács ha nincs szappan a boltban. Én erre gondoltam.
-
-
válasz
Drizzt #18296 üzenetére
> Az meg egy tok erdekes hatas, hogy hiaba csokkenti az inflaciot, a fogyasztast ugy nez ki megsem noveli igazan.
Arsapkakkal es hasonlokkal nem lehet fogyasztast novelni, mert a negativ gazdasagi hatasok tobbet utnek az elkoltheto jovedelmeken, mint amennyit tompitanak az arakon. A fogyasztas eleg nagymertekben fugg a jovore vonatkozo varakozasokon, es valojaban a tajekozatlan emberek is osztonosen erzik, ha bizonytalansag van a gazdasagban.
-
forumpista
aktív tag
válasz
Vision #18294 üzenetére
Hacsak nem dolgozol a DM gazdasági osztályán magas szinten, akkor valószínüleg fogalmad sincs mekkora árrésük van egy-egy terméken.
Ha pedig a DM nem akar cégeknek/vállalkozóknak eladni egy-egy árrés csökkentett terméket, akkor erősen valószínüsíthetjük hogy azokon a termékeken jelenleg bukik per darab, ezért a minnél kevesebb értékesítés a cél, ahogy írták.
Továbbá valószínüleg ugyanígy nem érdekük hogy a kisboltosok megvegyék tölük olcsón nettó áron, majd értékesítsék maguk nyerességgel, mivel rájuk meg nem vonatkozik az árrés stop...
Abban pedig nyugodtsz lehet hogy ez az agybaj évekig fent fog állni, csak úgy mint az összes többi (ha csak le nem váltják jövöre a fideszt).
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Vision #18294 üzenetére
De miert beszelsz rovid tavrol? Kb. mindenhol azt olvasni, hogy a valasztasokig kitart majd ez az arreses dolog. Es a dolgok tenyleg abba az iranyba mutatnak, hogy igy lesz, mert egyelore nem az van, hogy a kivezetes modjan dolgoznanak, hanem most bovitettek a piperekre, illetve tervezik a nem venykoteles gyogyszerekre is bevezetni. Es egyebkent az inflaciora tenyleg jol hat, viszont a gazdasagot mar most kezdi teljesen megolni. Az meg egy tok erdekes hatas, hogy hiaba csokkenti az inflaciot, a fogyasztast ugy nez ki megsem noveli igazan. Amig nem reccsen meg a kereskedelem teljesen, addig ezt nyomni fogjak minden jel szerint.
-
De nincs 15% marzs, mert az árrés
Bocs, én a marzsot árrésként használtam, nem haszonként....huteni, stb. meg 200 forint, akkor a legjobb az lenne, ha keveset vennenek belole, vagy semmit.
Persze, innentől ez már vezetői számvitel. Én azt állítom, hogy ezt így kiszámolni alig-alig lehet, illetve nyilván terhelnek költségeket 1-1 termékegységre, de ez inkább szintetikus, mint a valóság. De most amúgy a DM-ről volt szó, ahol pl. hűtési költség nincs (ez talán a legnagyobb tétel), a szállítási költség 1 termékegységre pár forint, raktár egyébként is van, polc is van. Direkt ezért linkeltem az elméleti hátterét a dolognak.Ha évekig fennállna ez az agybaj, az nyilván más lenne, akkor jönnének üzletbezárások, kilistázások, de most rövid távról beszélünk.
-
válasz
t72killer #18278 üzenetére
> Megnézném ezt UK-ben fekete/muszlim/stb vásárlóval..
Borszin alapjan torteno megkulonboztetes Magyarorszagon is tilos. UK-ban sem kotelezheto egy ceg arra, hogy egy masik ceget kiszolgaljon, ha nem akarja.
> Mondjuk tény, ez a külön ÁFÁs számla baromság is magyar speckó.
Hogyhogy? UK-ban is ugyanigy van 'VAT invoice' meg 'receipt'.
-
válasz
Elemental #18289 üzenetére
> Én ezt úgy tudom, hogy a számla adás egy kötelezettség, amit nem lehet megtagadni.
Ez igy van, felteve, ha tortenik ertekesites. Az ertekesitest viszont meg lehet tagadni, persze vannak kivetelek (pl. nem lehet hatranyosan megkulonboztetni embercsoportokat, lasd 2003/CXXV torveny.
-
válasz
Vision #18288 üzenetére
De nincs 15% marzs, mert az árrésstop a beszerzési ár és az eladási ár különbségére vonatkozik. A teljes működési, szállítási, stb költséget ebből kéne még fizetni.
Ha ezeket beleszámolnák, az más lenne.
Oh wait, hiszen már van erre egy módszer, úgy hívják, hogy társasági adó.
> De ez nem lesz jobb azáltal, hogy kevesebbet vásárolnak nála.
Ha a tejfol beszerzesi ara 1000 forint, eladasi maximumara 1150 forint, de kirakni a polcra, huteni, stb. meg 200 forint, akkor a legjobb az lenne, ha keveset vennenek belole, vagy semmit. Azert tartjak meg ezeket a boltok a polcokon, ami miatt az akcios zsomlet is -- bejon miatta a vasarlo, es vesz mast is.
Tenyleg agybaj az egesz.
-
-
Elemental
addikt
válasz
kardkovacsi #18282 üzenetére
Jah, csak egy cégnek így teljesen más a költsége, ha nem tudom elszámolni. Egyrészt bruttó árral kell számolni, másrészt nincs adóalap csökkentés.
Én ezt úgy tudom, hogy a számla adás egy kötelezettség, amit nem lehet megtagadni. -
válasz
kardkovacsi #18287 üzenetére
Szerintem ez rossz megközelítés. A cégnek van 15% marginja a terméken, ha nem veszed meg, akkor ez pontosan 0 lesz. Az adott termék értékesítésén egyik kereskedő se realizál veszteséget, ergo nem érdeke, hogy máshol vedd meg.
A gond az, hogy a teljes
bevételeredménytömeg túl alacsony, és nem fedezi a költségeket. De ez nem lesz jobb azáltal, hogy kevesebbet vásárolnak nála. Valójában az az érdeke mindenkinek, hogy minél többet vásároljanak nála. [link] -
válasz
kardkovacsi #18282 üzenetére
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi #18284 üzenetére
a 14 napon belüli visszaküldés sem vonatkozik rájuk, ettől függetlenül a cégek eljárhatnak kedvezőbben - pl. gar./jótállás esetében szoktak is.
-
Joe123
senior tag
válasz
Vision #18279 üzenetére
Az, hogy nem szeretné a DM, hogy valaki komoly mennyiséget vegyen ezekből, mert jellemzően az kérne mellé ÁFA-s számlát, aki valamit bizniszelni akar vele. (Pl. felárral eladja kieső falvakban mozgó boltból vagy ilyesmi, csak találgatok.) Vagy csak egyszerűen, hogy a cégek ne az árréses cuccból vegyenek nagy tételben náluk, mittomén tisztítószert valami üzembe.
-
-
Drizzt
nagyúr
-
válasz
t72killer #18275 üzenetére
Nincs. Általánosságban nem kötelessége egy üzleti szereplőnek egy másik szereplővel üzleti kapcsolatba lépni. Ami tök logikus és normális egyébként. Persze alapvető élelmiszerekkel, stb kapcsolatban ez para lenne, de erről nincs szó, az áfás számla nem lakossági fogyasztásról szól.
Ez nem kiskapu, ez így normális.
-
-
-
Elemental
addikt
Bocsi, nagyon off.
Az szabályos, ha a dm nem akar adni számlát az árrés stoppos (pl szappan) termékekre? -
kardkovacsi
senior tag
FYI. Hétfőn, május 26-án szünnap van USA-ban meg a UK-ben is.
-
A Citi 2.8ról 2.3%-ra módosította a globális növekedési előrejelzését és arra figyelmeztetnek, hogy a vámoknak köszönhetően több csontváz is kipotyoghat a szekrényből [link]
-
válasz
kardkovacsi #18257 üzenetére
Ha visszább pörgetjük a hozamgrafikont, kiderül, hogy 2008 előtt ez alacsony számnak számított. Túlságosan el van kényeztetve a piac a piszokolcsó kamatokkal, ez volt az ára, hogy 2009-11ben ne haljunk éhen...
Ahol robbanhat ez még, azok a jelzáloghitelek/ingatlanárak. Ha egy sima kötvénybefektetés fizet neked 5%-ot, akkor minek lakásvásárlással, kiadással vesződni
? Részévények is erősen kérdőjelesek beszállópont/osztalék/teljesítmény függvényében.
-
kardkovacsi
senior tag
Erről a kötvény témáról jut eszembe, mennyire nézett mindenki amikor talán az osztrákok valami 100 éves kötvényt bocsátottak ki. [link] mindenki nézett, hogy az se normális aki megvette és megvették
Most tuti vakarja a fejét a tulaj, mert ott egy 5-6%-os hozam emelkedés a 2-ről elég sok lehet az árfolyamban -
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18256 üzenetére
Nincs 2% difi a 30 éves USA hozamszint és a forintos magyar megfelelője között, kifejezetten stabil forint mellett.
Azért 2-3 éve, amikor a hozamemelkedés derekán voltunk és Matolcsyék a 18%-os ON kamattal próbálták menteni a menthetőt ezt kevesen gondolták volna. Főleg ha mellétesszük, hogy mindezt több évnyi itthoni gazdasági döglődés meg benézett költségvetési hiány után sikerült elérni.
De Zsiday Viktor is írt erről, hogy egyszer fel fog lázadni a kötvény piac.
Pont azt linkeltem. -
lemusz
addikt
válasz
kardkovacsi #18256 üzenetére
BMÁP > FIXMÁP kérdéskörnél is +1 érv másik topikba.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #18255 üzenetére
Premarketben több mint -0,5%-ban volt a QQQ, ahhoz képest most +0,75%.
Igen, igen. Ez érdekes lesz. De Zsiday Viktor is írt erről, hogy egyszer fel fog lázadni a kötvény piac. Lehet ennek vagyunk a tanúi. Azért ebből még lehet egy brutál pittyputty, mert ez viszi magával a kamatokat amit a gazdaság alapvetően nem szeret.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18253 üzenetére
Én egyelőre őrült nagy támaszkodást nem látok, max napon belüli hullámvasutat.
Egyébként az igazán izgalmas az elmúlt időszak kötvénypiaci mozgásaiban, hogy kifejezetten globális az emelkedés.
Szerintem önmagukban a vámok nem bírnak magyarázó erővel, lényegében egyszeri inflációt okoznak, míg középtávon inkább rontják a gazdasági kilátásokat.
Szerintem az lehet a mozgás mögött, amit #18206 -ban is írtam, a kötvénypiac elkezdte igazán komolyan venni, hogy többé nem jön vissza a ZIRP korszak. Ha így van, az viszont az adósságok terhét is átárazza.
Zsidaynak volt egy jó összefoglaló írása még tavaly a következő években várható kötvénypiaci mozgásokról, szerintem ide vág: [link]
-
válasz
kardkovacsi #18253 üzenetére
Sztem amcsi nyitás környékén, ha nincs valami brutál market-spooker, egy valag "kötelező" vétel aktiválódik, 401(k)/egyéb, jövedelemből fixen a tőzsdére utalt pénzek. +egyelőre még eléggé optimista a nép 68as fear/greed mutatóval.
Közben az elefántunk (US20Y) is üdvözli az új adótörvényt...
Tegnapról kijött az AAII aktuális hangulatmutatója: Bull:37.7%, Neutr.:25.6%, Bear:36.7%
Összehasonlításképp a békehónap Januárban 40% felett is járt a bikák aránya. -
-
válasz
kardkovacsi #18249 üzenetére
Nna, megvan Trump "adóreformja" - és egy vélemény róla: "New US tax bill will ’stabilise things’ but increase deficit, JPMorgan’s Dimon"
#18250 <-ennél az adóreformnál valami combosabbra lesz szükség, ez is oda-vissza táncolásnak igérkezik mint a vám/nemvám kérdés.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18249 üzenetére
Nem biztos sok értelme van ezt túlokoskodni a Trump admin alatt, lásd micsoda pro és kontra viták folytak itt vámok kapcsán is, aztán a nagy bejelentés úgy nézett ki, hogy egy órán át valami demens vakert nyomott teljesen random dolgokról, aztán egyszer csak előkapta A TÁBLÁT olyan random számokkal, amikre senki nem számított.
Én csak arra utaltam, hogy valamit kínjukban kénytelenek lesznek lépni, valamit ami azért több mint egy "Powell egy g*ci" twitter bejegyzés.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #18247 üzenetére
Ok, de két lehetőség van:
1. Megszorítás, adóemelés, recesszió, hozamok le.
2. Hagyják emelkedni a hozamokat, ami egy idő után recessziót hoz majd egy idő után úgyis 1. lépés.Talán plusz egy, hogy QE és rettentő nagy infláció. Részvény piac szempontjából ez az egyetlen bullish forgatókönyv bár ugye az infla mindig erősen fogyasztás visszafogó.
-
válasz
julius666 #18247 üzenetére
Könnyű ezt mondani, csinálni kemény dió lesz, itt van, amikből egyáltalán lehet vágni:
1. rögtön a legnagyobb szelet, Defense: szent tehén, nempiszkáljuk - ráadásul ez úgy, hogy az USA épp nincs háborúban, de bármelyik pillanatban lehet pl Iránnal, horribile dictu Kínával.
2. szociális háló: ez eddig se volt valami pöpec arrafelé, még az alig létező állami egészségügyből és egyéb közszolgáltatásokból vágni...Amúgy tényleg az történik, hogy a medicare-t nyirbálják nagy reményekkel.
Hmm, a délutáni vevődzsihád ma sörözni ment úgy tűnik, nézegetjük a támaszokat...
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18240 üzenetére
Passz, kreatívabbak ők nálam. Valamit biztosan fognak rá mondani/lépni, nagyon fáj nekik ami most megy a kötvénypiacon.
Nem kell ehhez Powell btw, értelmezhető fiskális szigorítás, újra felbukkanó recessziós félelmek valszeg lecsillapítanák a piacot.
-
válasz
kardkovacsi #18245 üzenetére
Azért ne felejtsétek el, hogy a piac mindent IS előre áraz, amit tud:
- tudjuk egy ideje, hogy még 1-2évig simán elballag a háború
- kb 2 hónapja tudjuk, hogy az Amerikaiakra kevésbbé lehet számítani és nagy összegben szükség lesz az EU gyártásra
- tudjuk, hogy világszerte üresek a raktárak, amit x csillió profit lesz megtölteni.Tényleg Moderna 2.0 szerintem, talán kicsit lájtosabb kiadásban...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
ciricica #18243 üzenetére
Egyrészt az ukránok tényleg rengetek 155 mm-es lövedéket használnak el. De azt tudni kell le vannak ürítve a raktárak egész Európában, sőt az egész világon. Tehát ha meg is állna a háború még hosszú hónapokig tartana visszatölteni. A másik, arra is rájöttek Európában, hogy nincs gyártói kapacitás, ezért ha nem is fognak a gyárral gyártatni akkor is fizetni fognak nekik, hogy a kapacitás megmaradjon. Mert jelenleg egyszerűen nem bírna a nyugat egy háborút és nem azért mert nincs pénz rá hanem mert nincs gyártói kapacitás lőszerre.
Persze fizetik a lőszert nekik de ez az európai uniónak gombok, minimális összeg. -
válasz
ciricica #18243 üzenetére
Aknásítás és nagyipari mennyiségű MLRS kapacitások kiépítése lesz még előreláthatólag a Finn-től a Török határig. Esetleg tengeri játékszerek, mert nagyon ügyeskedik az orosz a Balti tengeren.
VISZONT ha kitör a béke, szvsz UKRAJNA lesz a kontinens első számú fegyvergyártója: már most olcsón termelnek hatékony eszközöket az FPV-drónocskáktól a légvédelmi rendszerrel ellátott vizidrónon át a balliszikus rakétákig, minden-minden élesben tesztelve az ellenségen. Ezeket nyilván szívesen gyártják majd jó pénzért EU exportra is.Lesz ebben is Rheinmetall, de Ukrán és oda települt Amerikai cégek is.
Amiben még látok komoly potenciált: a műholdas internet térnyerése, azok után, hogy komplett országokat hackelnek meg/vagdalják a tenger alatti kábeleket az oroszok.
-
ciricica
junior tag
válasz
kardkovacsi #18236 üzenetére
Én esést várok. Ami nagyon nyomja az a tüzérségi gránát. Többszörösére drágult az elmúlt 2.5 évben. Kereslet. Ha ez megszűnik, akkor vissza kell esnie az árának. Mármint a gránátnak.
Amikor több tízezer, százezer darab gránát adnak a nyugati országok ukrajnának, ne higgyük, hogy azt valaki nem fizeti ki.
A Rhein nem fog puszi gyártani több százezer gránátot.
Vagyis én így látom. -
Lisztok
kezdő
-
válasz
kardkovacsi #18240 üzenetére
Pistike apuci kalapácsával összetörte az új, méregdrága játékát és most bömböl anyucinál, hogy vegyen neki újat. Jó családi stratégia-e megdícsérni és szaladni rögtön a boltba és újat venni, úgy, hogy a játékakció is elmúlt, sőt, vámtarifával emelt árakon adják a LEGO-t is
?
szerk: ha nagyon bömböl, valamit fog kapni, és liberális világban élünk, az nem egy pofon lesz, hanem valami óccóbb játék...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666 #18231 üzenetére
De hogy énekli le? Max ha a FED elkezdene kötvényeket venni, de azután, hogy Powellt kb. lehülyézte Trump nem hiszem, hogy segítene neki. A másik mire föl, mert a covid idején még volt oka, a lefagyó gazdaság miatt lelassul a pénz forgási sebessége ezért a többlet likviditás nem okoz infláció, de most minden pluszba betolt dollár inflációt okozna.
Amúgy is épp mérleg leépítés fázisában vagyunk. Nyilván ha összecsuklana a tőzsde meg jönne valami hatalmas recesszió képe még beavatkoznának, de ez egyelőre semmi extra. Csak áramlik a lassú méreg
7%-os lakáshitel, 10%-os autóhitel. Autógyártóknak se pozitív az outlook.
-
válasz
julius666 #18231 üzenetére
SzVSz lassan el kéne gondolkodniuk hogyan osszák be a puskaport, mert nem sok van belőle... Bár tény, a kötvénypiac sokkal durvábban éghet a körmükre, mint a részvényes játszótér.
A következő nagy "enyhülés" szvsz az lehet a részükről, hogy újra felfedezik a 2024ig létező szövetségeseiket és fullban rendezik velük a viszonyt, nuku, de tényleg 0 vám, nuku egyéb random szivatás. (EU, Kanada, Ausztrália, Japán, komplett DK-Ázsia) Ezelőtt/közben lehet vmi jegybanki zsonglőrködés, de a fundákat, az usa értékéhez nem kisrészben hozzájáruló szövetségi rendszert kell elsősorban rendbetenni.
#18236: nem tudom, nekem valahogy "Moderna érzésem van" (klikk 5éves chart) a hadiiparral kapcsolatban, az is száguldott amíg ment a covid, elvileg most is nagy szükség lenne a termékeikre, de töredékét sem éri a korábbi árának.
-
Lisztok
kezdő
válasz
kardkovacsi #18236 üzenetére
Én pont tegnap vettem európai hadiipari cégekre összpontosító ETF-t.
-
atee_13
őstag
Repülőrajt helyett mélyrepülés: 12,1 százalékkal zuhantak a beruházások az első negyedévben
Az a jó, hogy jövőre minden évben lesz és akkora is ismét lehet ígérni a fantasztikust.
-
gedikart
aktív tag
Rheinmetall hova emelkedik még? Csak rövid távon nézve, drága 1300-as áron vásárolva, egy bő hónap alatt, tegnap már 1800 felett járt. Nehéz így beszállni...
-
julius666
addikt
Szerintetek ma/holnap fogja megpróbálni a Trump admin valahogy leénekelni a hosszú hozamokat, vagy megvárják a hétvégét?
-
"Emerging markets said to see the next bull run as the sell U.S. narrative gains ground" - cseppet nehezen hihető szvsz, hogy egy USA komolyabban beomlik és pl egy BRICS indexcsomag meg ATH-döntögetve szárnyra kel. Arról nem is beszélve, hogy Kína egy óriási kérdőjel...
-
User_2
tag
délelőtt olvastam olyan elméletet,
ami szerint az alacsonyabb usa import alacsonyabb usa kötvény értékesítést fog okozni.
de nem gondoltam, hogy ez jelentős mértékű tudna lenni, vagy jelentős hatással lenne bármire.
talán inkább az, hogy az emelkedő vámok miatt már számítható inflációs hatás miatt most kötvényt venni tuti bukó, vsz csak az teszi, akinek ez kötelezettsége. -
kardkovacsi
senior tag
Azt simán el tudom képzelni, hogy ez a kötvény hozam emelkedés a Trump műve, mármint így reagálnak a japán, kínai és többi US kötvényeket tartók, hogy akkor ha te gyenge dollárt akarsz megkapod és szórják a kötvényeiket.
Ez a mini esés pont egy kötvény aukciónak volt köszönhető.
[link] -
Upsz, ezt most nem fogják megvenni - egy darabig. Van lent pár betöltésre váró résecske...
-
aAron_
őstag
Mini flash crash? SPX érdekes mozgást produkál.
-
A példa szempontjából releváns, hogy 150+ milliónyi hitel mögött mekkora fedezet van/lesz. Ezért írtam, ennyi.
Amúgy ezen nem tudom, hogy mi a flexelés. 3 budapesti ingatlan hitelre. Ennél itt is sok embernek sokkal nagyobb vagyona van.
Azért hoztam ezt, mert ez szó szerint elhangzott így a családommal, és egy konkrét példa a kockázatkerülés/vállalás témájára.
-
válasz
kardkovacsi #18214 üzenetére
Ha elérhető lenne számodra, akkor tudnál róla. Így indifferens.
-
válasz
Vision #18210 üzenetére
A magyar emberek többsége, lásd a már említett "addig nyújtózkodsz ameddig a hitelkereted ér" amerikai hozzáállást. Mivel amerikai piacon kereskedünk legtöbben, kolléga jogosan javasolta, hogy a depifaktorból érdemes lesz lejjebb csavarni, mert a piac nem feltétlen a "logikát" követi. Persze néha azt is.
#18211: még mindíg az megy, hogy osztalékfizetés másnapján pöccre az osztalék összegével leesik az árfolyam? (őszintén egy ideje nem sasolom a magyar részvényeket napi szinten). Mert ha igen, akkor egyszerűbb osztalékozás után venni.
-
vnorbi
aktív tag
Nem a te kérdésedre válasz, csak folytatva ezt a szálat, végül 995,69761594 forint osztalék jut majd egy OTP részvényre, és holnap lehet utoljára részvényt venni, ami még jogosít a június 2-i osztalékfizetésre.
"A tőzsdei fordulónap (cum-dividend date, azaz az utolsó kereskedési nap, amelyen még a 2024. évi osztalékra való jogosultsággal történik az adásvétel): 2025. május 22. Az ex-dividend date: 2025. május 23."
https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/250516_osztalek_115.pdf
-
Hozok egy példát. Most akarok venni még egy lakást (90% céges hitelre), mellette van egy telkem, szintén némi hitellel + építkeznék is. Erre a család kapásból redflagezik, merthogy mekkora kitettség ez, sok pénz...és mi van, ha velem történik valami? Erre simán az volt a válaszom, hogy mi? 400 milliós vagyonból valamit likvidáltok, és kifizetitek. Azt hiszem, hogy az emberek többsége inkább olyan, mint ők, a biztonságra törekszik.
-
100% jogos, az itteni sok jajveszékem ellenére szerencsére a hétköznapi tradekbe sikerült Április-Május folyamán némi longot csempészni, szval annyira nem állok rosszul
.
A longozás egyelőre egyszerű volt: amikor a mester (Trump) aszonta, hogy venni kell, vettem. Aztán az első 1-2nap örömködés után elad, feleakkora short pakk nyit, és azokat is sikerült egy kivételével jól zárni. Ez a lemez valószínű lassan lejár.
Annyi, hogy csúcsot kapargató optimizmus és Buffet indiknél, még Trumpó nélkül is kérdőjeles fundákkal az ember egyfajta tetőzésre/sávozásra számít.
-
julius666
addikt
válasz
lemusz #18203 üzenetére
Okok közt ott ott lehet. Carry tradenek alávághat hogy már Yen alapon is lesz értelmes hozam. Devizakockázatot egyes szereplőknek megérheti durációs kockázatra cserélni. [link]
Másik értelmezés, szintén még a japán hozamokhoz kapcsolódóan: a piac most kezdi igazán magáévá tenni, hogy a 22-től kezdődő kamatemelési ciklus nem egy átmeneti bukkanó volt, hanem return to norm.
-
válasz
Ixion77 #18202 üzenetére
A május elejével indulva egész cuki kis trendet rakott össze magának, kitörésre nem is, de egy ideig még emelkedésre számítok ebből.
A vámcirkusznak a nagy pezsgőbontogatás ellenére még egyáltalán nincs vége, és ez csak egy csontváz a sok közül. A vámokkal ugye komoly adóbevételekre számíthatna az amerikai kincstár, de eléggé recseg-ropog a koncepció = nem lep meg, hogy mocorognak a kötvénypiacok/ami meglep, a részvénypiaci hurráoptimizmus (fear/greed indi 69-70es érték körül, VIX stabilan 20 alatt). Amikor még nagyban robogtunk lefelé, egyre másra jöttek az SP 4xxx-es, max 5200as előrejelzések neves elemzőcsapatoktól - ezek mintha köddé váltak volna azóta, aztán persze majd meglátjuk.
Jelentéktelennek TŰNŐ politikai hír, hogy Spanyolországot megint meghackelték, most a mobilhálózatokat sikerült megfektetni de annyira, hogy a 112 se működik. Hogy miért lehet ez mégis érdekes? Itt valaki keményen gyakorol, ha kicsit felméretezve USA-ban is sikerül hasonlót meglépni még ha csak pár keleti-parti államban is egyszerre, az igencsak nagy hisztihez vezetne.
-
Ixion77
Topikgazda
US20Y >5%, és TA alapon kitörésre áll felfelé.
Jelenti-e ez vajon azt, hogy a kötvénypiacnak kezd elege lenni az USA-ban a költségvetési fegyelem hiányából?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby elektronika
- Gyúrósok ide!
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Tőzsde és gazdaság
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Fűnyíró topik
- Projektor topic
- Xbox Series X|S
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Megjelent az Infinix Note 50x 5G
- További aktív témák...
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest