Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
Topikgazda
Kb. ugyanezt gondoltam. Jelentkeztem topicgazdának, aztán ha az leszek, akkor majd igyekszem értelmesen visszaterelni a mederbe a folyót ha nagyon kiáradna. Nem hiszem hogy nagy gond lenne belőle. Az érdektelen offok többnyire úgyis maguktól elhalnak hamar.
Úgy gondolom, hogy ez a topic szabadabb lehet mint a másik. A "van X forintom hogy fektessem be" látogatókat átirányítjuk a régi fórumba. Akik viszont jobban gyakorlottabbak gazdasági ügyekben, azok meg tudjanak hol fecsegni, ne kelljen állandóan kényelmetlenül érezni magukat offolás miatt.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
j0k3r!
senior tag
some men just wanna watch the world burn...
-
Ixion77
Topikgazda
"Amit jó lenne tudni, hogy mennyire elszánt ebben a FED, mert valójában ez most nekik is egy kísérlet, kiszámolni a következményeket ők sem tudják."
Pillanatnyilag az USA-é a világ legerősebb, legjobban álló gazdasága. Tehát egy világszintű recesszió nekik ártana a legkevesebbet, ők tudnának a leggyorsabban, legkönnyebben kijönni belőle. Ugyanez már nem mondható el Kínáról és az oroszokról. Tehát érdekük a világszintű recesszió, elő is fogják idézni. Egyetlen dologtól félnek szerintem: nehogy túl mély legyen. Ezért igyekeznek mindent maximális kontroll alatt tartani. Még a tőzsdén is azt látom múlt nyár óta, hogy amikor megindulna, a FED megakasztja, amikor beesne, a FED megtámasztja.
Szerk.: Most is érkezett épp egy hír, ami egyértelműen mutatja hogy mennyire komolyan gondolják Kína megszívatását: Kivégezné a modern kínai chipgyártást az USA
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Én nem is pusztán ettől gondolom konteó kategóriának. Hanem azért, mert nem gondolom, hogy ez elsősorban a recesszió generálásáról szólna, pusztán arra lennének más eszközök is, a recesszió egy mellékhatása annak a monetáris szigorításnak, amit nagyon régen meg kellett volna már lépni, valamikor a válság utáni kilábaláskor.
-
j0k3r!
senior tag
Pozsár jókat ír, már legalább egy évtizede várja, hogy összeomoljon a dollár és valami commodity-ra épülő új világ jöjjön el. Persze a gyakorlati alkalmazásáról soha nem ír. Gondolom amikor országok majd egymással kereskednek, akkor hozzák-viszik az aranyrudakat real time a mostani ledger rendszer helyett. Ezután kicsit utánanéztem Pozsárnak és rájöttem, hogy nem érdek nélkül mondogatja ezeket, a Szaudi jómadarak ott vannak a Credit Suisse mögött. Innentől összeállt a kép, azóta más szemmel nézem az írásait. Ahogy az angol mondja "take it with a grain of salt". A Nyugat alkonyát is már 1918-ban megírta Oswald Spengler, de valahogy nem akar összejönni 100 évvel később sem
[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
Én elolvastam, de nem igazán tudom ezzel mit lehetne kezdeni. Már egy ideje egyértelmű, hogy kínai központtal egy új ellenpólus kezd kialakulni szemben a nyugati világgal. USD szerepének csökkenése ennek természetes következménye.
Sajnos monetáris gazdaságtanhoz nem igazán értek, de ahogy én látom az ECB és a BOJ is egészen jól elvan anélkül, hogy a JPY vagy EUR (más okokból eredő problémák vannak) USD-hez hasonló pozícióban lenne. Miért ne tudná a FED / Treasury kezelni a helyzetet?
What is your ikigai?
-
j0k3r!
senior tag
Tudom mit állít Pozsár, régóta ugyanazt írja. Nem mondtam, hogy nem lesz valamikor igaza, csak azt, hogy tudni kell a mögöttes motivációját/elfogultságát. A fontosabb kérdés, hogy mikor lesz igaza? 5 év, 10 év, 20 év, 50 év múlva? Nem olyan könnyen adják fel sem az unipoláris világrendet, sem a reserve currency státuszt. Általában vér az ára a változásnak, ha a történelmet nézed. Én most 34 éves vagyok, jelenleg azt gondolom, hogy kitart a dollár hegemónia a nyugdíjamig (a tévedés jogát természetesen fenntartom).
Jó videó a témában: Principles for Dealing with the Changing World Order by Ray Dalio
(a könyv is megvan, az természetesen részletesebb)[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
Tehát befektetői szempontból vizsgálod a kérdést? Akkor szerintem annyira rövid az időhorizont, hogy nem érdemes ezzel foglalkozni; más folyamatok jóval meghatározóbbak lesznek. Csak a szokásos közhely mondható el: diverzifikáció, diverzifikáció, diverzifikáció.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Ixion77
Topikgazda
"vonzó maradjon a dollár a kihivoval szemben"
Pár hete láttam egy interjú videót ezzel kapcsolatban. A pontos adatokra már nem emlékszem, de a lényeg az hogy míg 30 (?) éve az USA részaránya a világ GDP-jében 40% (?) körüli volt, mára ~20%-ra (?) esett. A szerződésekben viszont ennél sokkal nagyobb a dollár részaránya a mai napig. Ez az egyenlőtlenség előbb-utóbb feloldódik. Az USA próbálja ezt az időt kitolni, mivel nekik ez jelentős hátszelet jelent, más országok (pl. BRICS) meg ennek ellenkezőjében érdekeltek.
A magasabb kamatokkal ugyan lehet egy kicsit szimpatikusabbá tenni a dollárt, viszont ezért lassabb fejlődéssel fizetnének, ami nem hiszem hogy hosszabb távon megérné nekik."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
j0k3r!
senior tag
Ezt nem teljesen értem. Amit írtam az csak egy adat, emellett legalább ilyen fontosak az aktuális jelzáloghitel kamatok is például.
#2840 Ringman: Remélem hagyják most pár évig működni a piacot, azaz (igény esetén) engedni esni, ha éppen akar és nem fogják erőszakosan az egekben tartani. Minél tovább iktatod ki a korrekció intézményét, annál nagyobbat fog az inga visszalengeni és itt most nem is csak feltétlen az anyagi oldalra célzok.
-
Mercutio_
félisten
Valamennyit fognak, már most nőtt az alku %-os mértéke, illetve maga az, hogy alku van egyes lokációkban/lakás kategóriákban jelzés.
Az, hogy nominálban mennyi lesz a korrekció nagy mértékben függ attól, hogy mekkora és mennyi ideig tartó recesszió lesz.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Drizzt
nagyúr
Az adatok szerint már egyértelműen csökkentek nominálisan is átlagban Budapesten a valós tranzakciós árak. Mondjuk lepkefing mértékben, meg bőven volt honnan. Persze ha elég széles idősávot veszünk, lehet csak egy oldalazás völgy része lesz.
I am having fun staying poor.
-
-
Ixion77
Topikgazda
válasz BlackV #10146 üzenetére
Mi lenne? Vételi lehetőség! Lesz ez még 3K is.
Amúgy BTC-n is látszik ugyanakkor ugyanaz. Gondolom valaki mondott valamit.
--
Új mértékegység
"Amazon is down today 2 Intels"--
VIX mekkorát ugrott! = Pánik mód van. Ha még nem mondott valaki valamit, akkor a hamarosan fog
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz BlackV #10145 üzenetére
Ha már jóslatok: Hussman június végén írta még, hogy szerinte lényegében megvolt a csúcs. Kíváncsi vagyok a dotcom lufi meg a GFC után eltrafálja-e a mostani ciklust is. Én továbbra is hiszek az inverz hozamgörbében mint leading indicatorban, de az elmúlt 1 év számomra irreális hegymenete után nem biztos, hogy mernék ilyen jóslatot tenni.
Itteni mércével permabear az ürge (erre ki is tér az írásban), nyilván ehhez mérten kell kezelni amit ír. Mondjuk ő legalább nem szokott folyton világvégével riogatni, inkább csak a saját értékeltségi metrikái alapján, ~10 éves időtávra vonatkozóan szokott erősen pesszimista lenni. Ritka, hogy ilyen konkrét, rövidtávú jóslatot tesz.
Fun fact: a poszt megírása után csinált egy ilyet:
Igazán nagy beszakadások az aranyat is gyakran magukkal rántják, nincs ebben semmi meglepő.Egyébként lustaport írása a FED emelési ciklusok jellemző menetrendjéről elég jó, ajánlom azoknak akik nem olvasták még.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz BlackV #12070 üzenetére
Miért, ha megkérdeznek, akkor mit mondtál volna? Néztél volna nagy szemekkel, mert azt se tudtad volna, hogy mit jelent. Utólag mindig könnyű okosnak lenni. A QE egyébként sohasem látott konjunktúrát csinált az elmúlt bő évtizedben. Az már tényleg magyar sajátosság, hogy ennek a jó részét ellopták.
-
Simia
kezdő
válasz BlackV #12088 üzenetére
Azért akkoriban nem volt teljesen világos, hogy mi a jó megoldás, és igazából most sem világos, hogy vajon összességében jobban jártunk volna, ha hagyományos eszközökkel kezeltük volna a problémákat.
Pogi pl. simán nyomta az új monetáris elméletet még pár éve is -miszerint az állam nem tud csődbe menni, akár mennyit lehet büntetlenül költeni-, és sokáig úgy is tünt, hogy igaza van. Csak az utóbbi évek tapasztalata alapján teszi hozzá, hogy azért valahogy el kell intézni, hogy azt a korlátlan pénzt értelmes dolgokra költse az állam főtér-térkövezés helyett.
Olannyira működni látszott a pénznyomtatós megközelítés, hogy még az IMF is megváltoztatta a hozzáállását, és a szigorról (főleg a a Görög tapasztalatok hatására) átállt arra, hogy lehet hogy érdemes stimulálni szigor helyett.
Szóval abban szerintem is teljesen igazad van, hogy az eszközárbuborék, és a társadalmi külömbségek növekedése a QE következménye, de azt pl. szerintem még most sem tudjuk hogy milyen lett volna az alternatíva...
-
veterán
válasz BlackV #12088 üzenetére
Igen, tudom, hogy nagy szemekkel néztél volna, mert akkoriban még a professzorok is gyakran csak pingvineztek.
...nem volt társadalmi diskurzus..
Már hogyne lett volna? A szakmában ez volt a kurrens téma sok-sok éven keresztül. A Közgázon minden hétre jutott egy előadás/konferencia a válságról, meg annak kezeléséről. Vagy mégis mit vársz? Hogy írjanak ki erről népszavazást?
#12091Simia
Azért akkoriban nem volt teljesen világos, hogy mi a jó megoldás, és igazából most sem világos, hogy vajon összességében jobban jártunk volna, ha hagyományos eszközökkel kezeltük volna a problémákat.Ez is hagyományos eszköz. A mértéke volt szokatlan, nem a módja. Fiskális stimuláció pedig nem volt opció, mert üresek voltak a büdzsék, és egyébként is értelmetlen lett volna. Érdemben stimulálni új pénzzel lehet, nem a meglévő torta átszabásával.
...és a szigorról (főleg a a Görög tapasztalatok hatására) átállt arra, hogy lehet hogy érdemes stimulálni szigor helyett...
Az, amit a Görögökkel csináltak gyalázat, és a Németek már csak ezért megérdemelnének egy picsán rúgást.Szóval abban szerintem is teljesen igazad van, hogy az eszközárbuborék, és a társadalmi külömbségek növekedése a QE következménye...
Amúgy azt egyszer valaki leírhatná, hogy miért gond önmagában a társadalmi különbségek növekedése, ha egyszer mindenki jobban él a sztori végén. Persze a multimilliárdosok még sokkal-sokkal gazdagabbak lettek a részvényárfolyamok elszállása miatt, de ettől még a pórnép is bőven részesülhetett a jóból. Vagyis részesülhetett volna (jobban is), ha olyan a gazdaságpolitika. Ez viszont nem a QE hibája, hanem a politikusoké. Ezt az eltérést az adórendszerrel, és a fiskális politikával lehet kezelni.
de azt pl. szerintem még most sem tudjuk hogy milyen lett volna az alternatíva...
Nem volt alternatíva. Ha pörgetni akarod a gazdaságot, akkor ahhoz monetáris expanzió kell. Ez nem újdonság, hanem ős-ős igazsága a monetáris makrónak....hogy azt a korlátlan pénzt értelmes dolgokra költse az állam főtér-térkövezés helyett.
Most szerintem te összemosod a QE-t az EU-s támogatásokkal. A QE nagy része nem az államháztartásban kötött ki (közvetlenül), hanem a piacokon olcsó forrás formájában.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest