- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #18951 üzenetére
Ez nem Bessenték 5D sakkja, még Yellenék pörgették fel 2024-ben. link
A hivatalos indok a hosszú oldali likviditás bővítése, illetve a főként H1-ben befolyó adódollárokkal valamit kezdeni. Mivel rövid oldali kötvénykibocsátásból fedezik ezért bújtatott(?) hozamgörbe-manipuláció. Mármint tényleg tudatosan az.
-
User_2
tag
válasz
j0k3r! #18951 üzenetére
szerintem inkább bank mentés, mint QE.
nem látom értelmét visszavenni a kötvényeket,
ha a költségvetési hiány nem csökken, inkább növekszik,
tehát újabb kötvényeket kell kibocsátani, azaz eladni valakinek.de hogy minek visszavenni egy hosszú kötvényt lejárat előtt pár hónappal? talán a spread-et akarják megspórolni.
valószínűleg átstrukturálást hajt végre hosszúból rövidre, amit ígyis-úgyis végre kell hajtania, de így nyer vele egy egész kis cash-t pluszba.
lehet hogy csak ennyi van mögötte semmi más.
másik plusz, hogy kevesebb vagy relatíve kevesebb lesz a hosszú mennyisége a piacon, ami akár árnemcsökkentő hatást is okozhat, ha kivesszük a képletből azt, hogy egész kis infláció emelkedés hatására is nullázódhat a hosszú kötvény értéke. -
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #18914 üzenetére
Ez nagyon jó összefoglaló, köszi! Az igazán érdekes rész valahol a közepe után van, hogy valami hasonló eszköz istenigazából eddig is volt az elnök kezében (anno a francia kettős adóegyezményhez mint nyomásgyakorló eszköz lett kitalálva - úgy tűnik nincs új a nap alatt, a történelem továbbra is rímel
) csak abból nem olyan egyszerű Trumposan visszatáncolni, ha rendelkezik az elnök, 1 évig akkor is életbe lép, ha közben visszavonná.
Így már érthető, komolyabban miért nem foglalkozott eddig(?) a piac ezzel a témával.
Személyes kérdés: te DTLA-ból kiugrottál már, vagy még becsatolva élvezed végig a dollár + hosszú kötvényárfolyam lejtmenetet a hullámvasúton? Én kiugrottam valamivel a liberation day után amikor recessziós félelmek mellett rakétáztak a hosszú hozamok, egyelőre jó döntésnek bizonyult.
-
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #18529 üzenetére
Az elmúlt időszak történéseit elnézve én már nem lepődöm meg rajta. És itt nem a médiában kiemelten kezelt (szvsz túlfújt) témákról beszélek, hanem a napi színesként lehozott, a színfalak mögé bepillantást engedő sztorikról. Gerendai interjú, Garancsi 1 forintért szabadulna a Viditől, harmadvonalas politikusok elkezdtek kifelé kacsintgatni a kormánypárt(ok)ból.
Már nem repedések jelennek meg a rendszeren, hanem ömlik be a víz, ennek köszönhetően bizonyos szereplőknek megnőtt a mozgástere.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
j0k3r! #18481 üzenetére
Miután a tegnapi megaláztatás után bosszúból mára tervezte bejelenteni a végtelen százalék tarifát mindenre, vajon kinek lesz mersze bemenni hozzá ezzel a hírrel?
Kb. egy órája ismét hirtelen ismét emelkedésnek indultak valamitől az USA kötvényhozamok. Újra 5% felett a 30Y. Egyelőre nem estek be tőle a részvényindex futuresek, de előbb-utóbb valamelyiknek irányt kell váltania.
-
válasz
j0k3r! #18481 üzenetére
Ennek a vége az, hogy a szenátus szedi le a szerről az öreget, velük szemben ugye már az "unelected" politikai hiszti sem működik. De úgy tűnik szép apránként teszik full nevetségessé a narancs bohócot.
Nem semmi, h pár órája még 2%-al lejjebb, pirosban dagonyáztak az indik...
-
válasz
j0k3r! #18407 üzenetére
Ebben a nettó racionalitás is erősen játszik, mi az, ami nem drágult Mo-on extrém/őrült szinteken? Amikor egy kecskeméti házat 1:1ben hasonló spanyol, sőt, lassan osztrák ingatlanra tudsz cserélni, sok ember meggondolja, hogy egy olyan piac pumpálásában vesz részt, ami 2 évtized alatt 3-400%-nyit fúvódott fel, vagy egy jóval konzervatívabb helyre teszi a pénzét. Ezek ugye a legnagyobb tételek. Hogy (haza beszélve) az otp részvény magyar brokinál S&P etf-re cseréje is ilyen menekítésnek számít, nem tudom
-
j0k3r!
őstag
válasz
j0k3r! #18345 üzenetére
Trump agrees to delay EU tariffs until July 9 - nem is kellett olyan sokat várniSzerk.: bocs, most látom, hogy Szada85 is megírta
-
lemusz
addikt
válasz
j0k3r! #18345 üzenetére
Szerintem is az lesz kb, hogy egy héten belül megköti a dealt az EU-val, egyébként is ez volt már a piaci várakozás és ez most csak amolyan tárgyalások következő/utolsó fordulója előtti keménykedés a részéről. Április2 táblán se volt ekkora szám az EU-n, ami elég árulkodó, ahogy a "recommending"' megfogalmazás is, mintha most már nem ő egyszemélyben döntene el ilyesmit. Kínát is áttételesen simogatni kell, hogy ne érezze magát diszkriminálva a 30%-al.
-
válasz
j0k3r! #18170 üzenetére
Most Trumpó adó"reformja" állhat a középpontban - CNN:
"Trump’s spending bill is his best chance to transform the country — at least using conventional and constitutional means — because changing the law will be more enduring than his blitz of executive orders. He means to cut taxes, fund his mass deportation plans and add tens of billions of dollars to defense spending.
But steep cuts to Medicaid and food assistance demanded by fiscal conservatives are alienating more moderate Republicans on whose seats the GOP majority depends. The fight therefore cuts right along the fault lines of the Trump coalition and could require a more forceful presidential intervention later this week."A hadikiadások növelése amúgy a tökéletes módszer nagy pénzösszegek #1: átjátszására haveroknak, #2: megsemmisítésére (ugyebár nem ugyanaz az amortizációs ktg, ha egy F35-öst esz meg a rozsda vagy egy Cincinnati vasúti felüljáró korlátját). Viszont annyiban igaza van, hogy a hadiipar belső munkaerőt fizet meg egész jól, avagy még a dolgozónak is csurran-cseppen. Trump kommunista, csak nem tud róla.
-
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #17934 üzenetére
Bejelentették: [link]
Kína+UK ügyében végül tényleg az lett amit a liberation day előtt várt a piac, Kínára érezhető (de nem ilyen agyament) emelés, mindenki másra 10%. EUR-ban mérve is szépen másznak vissza az indexek oda, ahol voltak előtte.
Ennyit arról, hogy a kínaiak simán kiülik majd Trump ki nem kényszerített hibáját, nekik "kevésbé fáj".
Érdekes, hogy a hosszú kötvények viszont lent maradtak.
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #17898 üzenetére
Ha sikerült volna lejjebb tornászni közösen a vámokat, Trump tuti teletrombitálta volna vele a truth social üzenőfalát az első adandó pillanatban. Ehelyett csak valami megfoghatatlan kamu szöveget írt ki, szóval eddig úgy tűnik, végül nem adták be a kínaiak a derekukat: [link]
-
válasz
j0k3r! #17910 üzenetére
A 80% ugyanúgy totális kereskedelem-blokkoló, mint a 145, ezzel kvázi bedobta a köztudatba, hogy "no deal". Korábban hisztiztem, hogy miért is adták be a szép emelkedőt tegnapi záráskor: hát pont azér', mert a haveroknak ezt a 80%-ot már tegnap megmondta, csak a pórnép kapta ma (CEST) 13:25kor az infót
.
#1: jelezte a híveinek (széles körben, nem csak a benfenteseknek), hogy "go out, buy stock"
#2: közeli haverok jó nagyot kaszálnak felfelé és a közben (konteó ON) megsúgott "80%" korai ismeretében lefelé, utóbbit 2x is, másodjára ugye amikor nyilvánosan is kiírta az öreg.
#3: mai zárásig volt még idejük bevásárolni a hullámvasút felfelé induló körére... Az #1-es pont célközönség MAGA-s részvényzsonglőröket is meg kell etetni, szóval azt a hétvégi Kínával randit mindenképp igyekeznek szépen terelgeti....ha valaki szédül, kérjük jelezze, a kalauznál van hányós zacskó...
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #17876 üzenetére
Szerintem a B megoldást árazza a piac. Ha meg vagy róla győződve, hogy szemfényvesztés az egész és vissza lesz vonva, akkor tök mindegy, hogy az átmeneti cirkusz alatt épp mit izzadnak ki a cégek magukból a forward looking statementekben, vagy hogy épp a Q2 majd ténylegesen milyenre sikerül. Az átmenetileg lefújt beruházásokat is majd újrakezdik, max kicsit később.
Aztán persze a piac simán tévedhet, mint ahogy súlyosan tévedett a Trump győzelmi ralival is. Mostanság egyre több az ilyen furcsa piaci árazás, ahol aztán rendre a retail nyer a korrekciókon BTFD címszóra. Feje tetejére állt a világ.
-
bigbuda
aktív tag
válasz
j0k3r! #17876 üzenetére
De egyébként mikor még kanyarba se voltak a vámok, és ATH közelében jártak a dolgok, akkor nem az volt a mondás, hogy most eléggé túlértékelt a piac és nincs kizárva a korrekció?
Nos a vámok kicsit megbolygattak a dolgokat, de ha ez az egész egy blöff is lenne, attól még nem lesz érvényes a túlárazott piac jelző ATH közelében? -
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #17668 üzenetére
Szerintem pont hogy nem arról van szó, hogy a kisember rohant a boltba betárazni mindenből. Akkor a GDP consumption lába "kibalanszolná" a megugrott importot az összegben.
Szerintem az importőrök/kereskedők táraztak be előre amennyire csak lehet, még alacsony vámtartalmú cuccokból. Könnyen lehet, ennek a folytatása Q2-ben meg majd felfelé tolja a GDP-t, amit most betáraztak az importőrök abból fogyasztás lesz, miközben az import meg beesik. (Persze az export/investment is beeshet a vámcirkusz miatt, simán lehet Q2 is majd negatív a végén)
-
válasz
j0k3r! #17572 üzenetére
Fundás alapok *=ingatlan 30km-es körzetében megketeshető medián bér VAGY vmi ütős turisztikai látványosság) hiányában érthető, h nem számítottak ekkora rallyra. Állami ingyenpénzzel persze nemigen lehet előre kalkulálni. A brutál amúgy, h nem kevés ingatlan hirdetésébe is beleírják már a csok és random légből kapott potenciális pályázatok támogatási összegeit. Ha ezek érthető okokból elapadnak, majd szidják a kormányt...
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #17553 üzenetére
Az egy dolog, hogy mit mondanak nyilvánosság előtt a fejesek, de amcsi hírportálokon is valami egész brutál módon megy a felbeszélése az árfolyamoknak mindenféle fake news gyanús hírrel. Lásd a tegnapi általam linkelt Indiával megegyezéses pletykát, ami esélyesen kacsa volt. De láttam ma már Dél-Koreával is hasonlót, meg olyat, hogy a Kínaiak "suttyomban" kivettek csomó terméket a vámok alól.
Nem az lep meg, hogy vannak kamu hírek, hanem hogy hirtelen ilyen mennyiségben.
-
User_2
tag
válasz
j0k3r! #17470 üzenetére
miért beszél? úgy egyáltalán?
nem kell még egy ilyen mondat tőle és nem hisz neki se senki.
fegyelmezetlen csak azt bizonyítja.
kiírta magát a forgatókönyvből, akkor ki maradt?
kivel fog tárgyalni Xi bármelyik embere?
mondott két mondatot és full belokkolta az egész szitut. -
pictigjis
őstag
-
j0k3r!
őstag
válasz
j0k3r! #17422 üzenetére
Illetve: Tesla CEO Musk says time he spends on DOGE will drop ‘significantly’ next month
Szerk.: ez természetesen előre eltervezett része volt a Trump-i mestertervnek, véletlen sem arról van szó, hogy Musk beparázott attól, hogy ég a vagyona, és a Tesla brand is elég komoly ütéseket kapott, ahonnan nehéz felállni
-
Simia
junior tag
-
-
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
j0k3r! #17290 üzenetére
Nagyobb probléma, hogy most ki lett jelentve ők nem akarják ezt az erős dollár mókát.
Persze volt ennél rosszabb is, 2008-as válságban először elrongyolt 1.6-ig majd onnan le 1.2 környékére amikor kiderült, hogy nem csak az USA lesz érintett a subprime válságban. Onnan nézve most tök erős a dollár.
Az 1.6 viszont érdekes lenne, de már egy 1.3 is, mert akkor hirtelen az usa és eu bérek/hatékonyság részben kiegyenlítődnének. -
travix
aktív tag
válasz
j0k3r! #17285 üzenetére
Amíg Trump elnök nem számítok nagy tendeciaváltásra, valszin valahol megáll a részvények esése, 5-10-20 százalékkal lejjebb attól függ mennyi hülyeséget csinálnak. Aztán egy nagyon lassú növekedés lesz évi 2-3%. 28-as választásokat demokraták nyerik nagy fölénnyel, lassan helyre állnak a geopolitika kapcsolatok, eltörlik a vámokat és akkor már lehet évi 10-15% növekedés. Ez a tippem.
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #17285 üzenetére
HUF árfolyam nem tudom hogyan jön ide. A posztom elsősorban arra irányult, hogy miben mérjük az eszközök teljesítményét. Eddig a dollár mint stabil világpénz és bunker deviza tök egyértelmű választás volt, mostanság kezd viszont ez kevésbé triviális lenni.
Azért nagyon nem mindegy, főleg ha technikai szempontból próbál az ember elemezni egy chartot.
-
-
j0k3r!
őstag
válasz
j0k3r! #17174 üzenetére
US Commerce Secretary says exempted electronic products to come under separate tariffs
Minden napra jut valami
"WASHINGTON, April 13 (Reuters) - U.S. Commerce Secretary Howard Lutnick said on Sunday in an interview with ABC's "This Week" that smartphones, computers and some other electronics will come under separate tariffs, along with semiconductors that may be imposed in a month or so.
U.S. President Donald Trump's administration late on Friday granted exclusions from steep tariffs on such products, imported largely from China, providing a big break to tech firms like Apple that rely on imported products."Szerk.: bemásoltam a két bekezdést, mert paywall-os lehet
-
Naturalist
tag
válasz
j0k3r! #17174 üzenetére
Szóval ha jól értelmezem a dolgokat Trump kivetett 100+%-os vámot Kínára, amire Kína szintén 100+%-os vámmal reagált. Ezután Trump a 450milliárd dolláros kínai import kb 100-120 milliárdos részéről leszedte a vámot, de az amerikai exportot továbbra is vám terheli...
Ebben a tempóban haladva kisebb vámok lesznek a kínai termékeken, mint az amerikaiakon és még inkább érdemes lesz Kínában termelni.
-
avl
senior tag
válasz
j0k3r! #17174 üzenetére
vajon mikor
milyen esellyel erdemes a rv. emelkedest vagy a vám->recesszio->kötvenyhozamesest (hosszu kötveny vetellel) megjatszani ?
persze nekem ezek tovabbra is minimalis eltolodast okoznak, nem "rebalance" vagy kitalálási szándék nagy portfolioaránnyal, hanem csak ~havi uj penz uj vételekkel, illetve majusban fordulo es eladásra menö PMAP-pal, ami szinten csak <0.5%-nyi, es nem magyar allampapirba fog menni, (a bizonytalansag miatt a 2-3%-nyi XEON egyelöre marad XEON-ban) -
-
PredatorZoli
senior tag
válasz
j0k3r! #17041 üzenetére
Szerintem az ilyen időszakok, amikor érdemi minuszban van a tőzsde, nem alkalmasak arra, hogy átértékelje és újragondolja valaki a befektetési stratégiáját. Ennek oka, hogy ilyenkor nem tud a többség mindenféle biastól mentesen, higgadtan, megfontoltan döntéseket hozni, mert befolyásolva van az érzelmei által, emiatt pedig nagy a valószínűsége hogy több kárt csinál mint hasznot.
A helyes metodika szerintem az, ha ilyenkor az ember a seggén marad, nem csinál semmit, és ha kimásztunk a gödörből, akkor szépen megnyugodva, tiszta fejjel kiértékelni a történteket és akkor igazítani a stratégián, ha még akkor is úgy látja az ember, hogy lehetne jobban csinálni hasonló helyzetben a jövőben. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
j0k3r! #17041 üzenetére
Nem értek egyet. Bitcoin sokkal kockázatosabb mint az MSCI World index. Nem tudjuk hogy mi lesz a bitcoinnal 5-10-20 év múlva, de azt tudjuk hogy az MSCI World fölfelé fog menni, amíg az emberiség el nem kezd hanyatlani.
A tőzsdeindexek a világháborúkból is kimásztak, szóval egy 3. VH-nál nagyobb dolog kell az emberiség hanyatlásához.
Alien invázió, bioszféra totális összeomlása, Földet elérő közeli gamma kitörés, esetleg szupervulkán hirtelen a semmiből. Ezekre elég kevés esély van.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
j0k3r! #17018 üzenetére
De az látszik, hogy bármikor sakkban tudják tartani a világ országai az USA-t ezzel. Kína bemondta jó fiúk akkor ne vegyetek amcsi kötvényt.
A másik oldalról meg ez egy tudatos stratégia Kína részéről, hogy amit exportál oda azt a lóvét nem viszi haza hanem kötvényt visz helyette (ebben nagyon is igaza van Trumpéknak) mert így nem fog a dollár sosem gyengülni vagy épp a kínai deviza erősödni. Ha hazavinné a zsozsót akkor le kéne váltania a piacon azaz erősítené a devizáját és gyengítené a dollárt. Hosszú távon kiegyenlítődne az egész folyamat. Az más kérdés, hogy ha az USA nem fogyasztana túl és nem lenne 7%-os költségvetési hiánya akkor ez megint nem lenne probléma. -
avl
senior tag
válasz
j0k3r! #16889 üzenetére
"én a lefele átlagolós módszert szoktam csinálni" -> hogyan gondolva ? hany lepesben milyen szinteknel milyen arányban venni ?
nekem nincs "tudomanyos" modszerem,
a sok szóbajöhetö ETF-böl veszek, amelyikböl epp ugy latom (mennyim van belöle, hol all epp), mivel -1 vetel igen kis %-a a portfolionak, nem ad eltolodast
-
avl
senior tag
válasz
j0k3r! #16867 üzenetére
"Szerintem még nem volt meg a kapituláció, hasonlóan látom, mint te a 3800-4000 körüli szinttel"
#16837j0k3r!-ben: "Én egyébként vásároltam a múlt héten kettő apró pozit, összesen teljes portfólió 1% értékben."
mult heten már az esésben (csüt, pent.) vagy még elötte vettél ? a vételkor meg nem láttad úgy, mint a beidézett 3800-4000-es szint ?
vagy de, csak az 1%-nyi vétel az kb. semmi ? mennyi %-nyit akarsz/tudsz/szandekozol "rebalance-olni" vagy van cash(jellegüben), vételre készen (ha "csillapodik" ...fog valaha ? amig Trump és haveri köre van ?)
-
Ringman
félisten
válasz
j0k3r! #16877 üzenetére
nem tudom én sem, de közben már próbálkoznak jogi úton: [link]
The New Civil Liberties Alliance (NCLA), backed by conservative activist Charles Koch and billionaire Leonard Leo, filed the lawsuit last week over Trump’s tariffs. The group argued that Trump did not have the authority to impose tariffs on China under the International Emergency Economic Powers Act (IEEPA).
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #16867 üzenetére
A piacot az elmúlt 2 nap rossz hírei már nem hatják meg, jelenleg is emelkedőben. Valszeg azt árazzák, hogy kirángatja a kongresszus a kezéből a vám kártyát. Lehet pont a teljesen beteg kínai 104% volt ezzel kapcsolatban a vízválasztó.
Gyakorlatban ennek sok tényleges jelét nem látni számomra, de a nagy piaci szereplők tájékozottabbak a mögöttes mozgolódásokban, mint mi, jobbágyok.
Ha az derülne ki a végén, hogy az USA még egy bolonddal az élén is elketyeg, az igazán nagy baromságokat nem tudja áttolni egy elszabadult hajóágyú elnök sem, az visszaépítheti valamelyest a bizalmat.
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #16861 üzenetére
Ez nem akkora felfedezés: #16448
De sajnos bármi lehet, mint sokan elmondták 1 ember döntésén múlik, bármikor jöhet nagy felpattanó, tegnap ezért gondolkoztam, hogy részben legalább visszaszállok.Ha el akarnak menni a falig Trumpék, az S&P500 tekintetében azt valahova 4000 körülre tippelném. Az már a 2022-es szint, magyarán 2021 eleje óta a longok túlnyomó többsége negatívba fordulna. Az ilyen Musk féléknek az tuti halálzóna már. Tippre odáig már nem jut el a sztori, egyelőre a 4800-as szint is erős támasznak tűnik.
-
User_2
tag
válasz
j0k3r! #16811 üzenetére
a hozamnövekedés sebessége érzékenyebb, mint a mértéke.
ha esetleg kiderülne, hogy nem kína önti az UST-t, hanem globálisan minden állam minden szereplője (beleértve az USA bankokat is), az az USA regionális bankokat és a nagyobbakat is margin call-ba tudja kergetni, ahogy ez megtörtént nem is olyan régen.
ezzel a "minden állam minden szereplőjének" veszteség költsége alacsonyabb is lehet, mint az USA saját bankjainak megmentésének költsége az USA számára.ha így néznénk dolgokat a "majd 70 ország már tárgyalásba is kezdett velünk" mondat eléggé opálos, inkább naiv
vagy csak túl okosnak képzelem magam
-
válasz
j0k3r! #16581 üzenetére
Gondolom arra célzol, hogy a vámok az US lakosok fogyasztását drágítják. Természetesen. Viszont csökkentik az EU bevételét is. Az EU-ban annyira nagy az egyenlőtlenség, hogy a lakosságnak nincs pénze elegendő fogyasztásra (tudom, hogy csomóan azt gondolják, hogy nálunk kevesebb az egyenlőtlenség, mint pl. az USAban, de érdemes végiggondolni, hogy miért van az, hogy az EU vagy kínai állampolgárok miért nem tudnak eleget fogyasztani).
Szóval az USA-ban inflációt és csökkenő fogyasztást okozhat a vám, nálunk meg fokozott elszegényedést.
Érdemes belenézni a "Trade wars are class wars" c. könyvbe.
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #16540 üzenetére
Nem biztos eddig elmegy a sztori. Itt a 21. században nem kellenek konkrét tömeges kirúgások, minden vibe meg szentiment alapon megy. Ahogy többen is írták, nem csak a piac esett le a székről a vámtervezet láttán, hanem sok republikánus nagykutya is. Republikánus csatornák (beleértve az X-et is a sok boton, fizetett influenszeren keresztül) elkezdhetik nyomni, hogy ebből elbocsájtások lesznek és Trump tényleg egy hülye. (Amit láttam eddig az alapján ez már történik amúgy, lehet a jelen idő jobb lenne).
Ha a népszerűsége beesik a narancs bohócnak talán visszatartó erő lehet, ha már a piac nem az.
-
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #16294 üzenetére
Nekem nem kell mondanod, szintén zenész. Én pár hónappal előbb kezdtem (sajnos), illetve 23 októberében meg is untam (a mélypont elcsípése után), nem tetszett ahogy szórta a pénzt a Biden adminisztráció, nem akartam egy kötvénypiaci vihar közepén túl sok hosszú kötvényben ülni.
Azóta is kb. ~10% hosszú kötvényben ücsörgöm. Tök jó, hogy most megindult felfelé, de dollár gyengülés mellé azért nem olyan buli. Az eredeti elgondolás fordítva volt, dollár bunker + kötvény emelkedésnél átszálló részvénybe.
(Sajnos hozam az passz, Ersténél DTLA nem volt anno szóval kamatfizetőt kellett vennem, IB-nél átszálltam, annyit nem ér meg, hogy számolgassak. Euróban valszeg bukós még mindig.)
-
forumpista
aktív tag
-
stingy2
senior tag
válasz
j0k3r! #16167 üzenetére
"Amúgy gratula a rendszerhez, hogy ilyen jól jelez."- ha jól jelezne, akkor már 1 hónapja kistoppolt volna
. Egyébként ilyenkor az a legnagyobb "veszélye", hogy tényleg csak egy gyors korrekciót látunk, és kimaradok a felpattanásból, legalább is az elejéből. Dehát vmit vmiért, a piacinál alacsonyabb DD-nek (kockázatnak) ez az ára.
-
válasz
j0k3r! #15977 üzenetére
Kemény, lassan egy teljes évtizede nem voltunk 25ös érték alatt, hiába a lassan újraindított kamatok.
#15976: nagy kérdés, hogy miket automatizálnak NORMÁLISAN. És persze hogy mi lesz az alsó kb 5 decilis megélhetési/szociális körülményeivel. Ugyanis ha egy országban eluralkodik a szegénység, munkanélküliség, köszönhetően a mindent automatizáljunk = rúgjuk ki a munkavállalók felét tendencia, akkor az államnak kell több szociális juttatást fizetni, ADÓKBÓL. Ergo a zseni AI-s vállalati szektorra vagy nagyobb adók, vagy gépromboló kilátástalan tömegek fognak nehezedni. Az 1800as éveket meg lehetett úgy úszni, hogy lesz.rták a jobbágysorból épp felszabadult népek Dickens-i mélyszegénységét, a XXI.században ezt már nem olyan biztos, hogy elviszi az elit szárazon.
"Trump 2.0 teljesen más, mint az 1.0" - ez tuti így van, félelmetes az ürge. Komolyan úgy néz ki, mintha teljes erőbedobással az Amerikai gazdaság bedöntése lenne a célja, amilyen hatékonyan csinálja, nagyonis számolni kell vele sztem. Jja, amit a Trump sztoriból nagyon sokszor kihagynak: az US fegyverexportnak reszeltek. Az idei Grönlandos-Kandás sh.tshow után abszolúte garantált, hogy épeszű ország nem vesz tőlük komplex fegyverrendszereket, hisz még ha nincs is backdoor beépítve, a támogatás, alkatrészellátás, stb mind szorosan az USA-tól függ. Sajnos az Európai fegyvergyártó részvényárak már elszálltak, nem hiszem, hogy túl sok hasznot lehet pl az 1 hónap alatt duplázó saab-on és rheinmetall-on húzni már.
-
válasz
j0k3r! #15960 üzenetére
Még a 4év Trump se árazódott be a piacokba, hát még egy autoriter fertőbe süllyedő, random kitalált adókkal ("vámok") vagdalódzó USA
.
Egyelőre kivárok, shortot túl rizikósnak találom még akkor is, ha innen számítva feleződik a piac, longot detto, mert érzésre odébb van még az alja, az S&P500 5200-as szintet szvsz igen nagy valószínűséggel el fogjuk érni, ha belejövünk a csúszdázásba, 4500 alá is bekukucskálhatunk...
Egy időben tőzsdéztem erősen változó sikerrel, alapvetően a natúr részvényekkel sose égettem meg magam, csak akkor amikor elkapott a kapzsiság-gépszíj és elkezdtem certlizni. Na az pusztított mindent IS... Most óvatosan visszajönnék, részvény ill indexkövető ETF műfajban.
Üdv mindenkinek a topikban
#15983: +1, szerintem is Trump az elefánt a porcelánboltban, a vámháború nem vicc, igencsak húzós dolgok jöhetnek ki belőle - és a jelek szerint a NNM (nagy narancs majom)-nak halványlilája sincs mit csinál.
-
aAron_
őstag
válasz
j0k3r! #15982 üzenetére
Nem arra gondoltam, hogy egy elemző tudja a jövőbeli hozamokat, hanem hogy a kilátások tekintetében be tud árazni egy vállalatot megfelelően. Ha ez a piaci mechanizmus működik, akkor (pláne kisbefektetőként) ezzel nincs semmilyen teendőnk.
Egyébként, szerintem, Trump mozgat jelenleg mindent, és a mellett az ilyen lehetséges problémák eleve eltörpülnek. Vállalati finanszírozással is hamarabb lesz baj akkor, ha tényleg stagflációba taszítják a gazdaságot, és bezuhannak a bevételek. Egy válság katalizátora persze lehet az, amit írtál, de nem gondolom, hogy kiváltó ok lehetne.
És ha közben van egy világpolitikai rendszerváltás is (amit pl. Michael Every szerint még sokan nem vesznek elég komolyan), akkor azt már kevésbé szívesen "üli ki" a befektető, mint egy "sima" gazdasági válságot.
-
Simia
junior tag
válasz
j0k3r! #15970 üzenetére
Hát, igen. A "buy and hold + széles ETF" arra a feltevésre alapul, hogy a világgazdaság, azért szépen gyarapszik. Egyes szereplők mennek erre-arra, de nekünk elég az átlag.
Ha most a teljes világgazdaság fog zsugorodni, mert mondjuk vége lesz a globalizációnak, akkor bizony lehet hogy vége a VWCE and chill-nek...
Ilyenkor azt hiszem a kisbefektető beszopja. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
j0k3r! #15970 üzenetére
Nem hinném. Mi van ha most van vége a classic buy and holdnak, akár évekre vagy egy évtizedre? A buy and hol valójában azért működött annyira faszán, mert ott volt a globalizáció ahol a nagy cégek folyamatosan tudtak újabb és újabb piacokra belépni, közben meg egyre olcsóbb és olcsóbb volt a gyártás. De most pont az ellenkezője kezd lezajlani és ezzel egyidőben vége a ZIRP periódusnak is.
Harmadiknak ott vannak a hatalmas államadósságok amik fel fogják tolni a kötvény hozamokat. Az pedig ugyanolyan profitok mellett alacsonyabb részvényárakat jelent. -
DarkByte
addikt
válasz
j0k3r! #15820 üzenetére
A Vibe coding más, Karpathy akasztotta rá ezt a nevet, de kb. az hogy nem írsz egy sor kódot sem, csak az AI-t noszogatod addig amíg össze nem hozza amit csinálni akarsz.
Viszont ez jelenleg azért eléggé ezoterikus, mert jól kell tudnod megfogni hogy mekkora az a részprobléma a kódbázison amit még épp képes megoldani.
A nagy projekt egészét és hogy hogyan építed fel még mindig neked kell megálmodni és koordinálni.Kb. itt fed át Oppenheimer írásával. Ha sokat látott dev vagy, már most is tudod használni az AI-t úgy hogy az unalmasabb boilerplate dolgokat megcsinálja helyetted.
Ez reálisabb jövőkép számomra, hogy az AI egy sokkal okosabb IDE lesz lényegében, egy szorgos stréber, de max. medior szintű fejlesztőt fog kiváltani. Megcsinál majdnem bármit amire kéred, de folyton felügyelni és review-zni kell.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
j0k3r! #15793 üzenetére
Programozás egy verifiable domain. Ha unsupervised reinforcement learninggel post training során megtanítják a modellt programozni, egyre komplexebb problémákon, akkor bármivel meg fog tudni birkózni.
A gond inkább a kontext mérete és a test time tanulás hiánya. Ehhez architekturális fejlődés kell. Google Titán architektúrája részben erre válasz.
Szerintem még van max 5 jó évünk fejlesztőként, aztán nagyon kutya idők jönnek. Vagy olyan fejlesztő (lead, architect) leszel aki menedzseli coding agentek csapaták, vagy munkanélküli.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
j0k3r! #15793 üzenetére
Én szoftveresként 97-ben hallottam először még egyetemistaként, hogy akkor majd nem kell programozó és azóta mindig csak egyre több és több kell (na jó volt egy év, 2023, amikor csökken az IT mérnök állások száma az USA-ban). Valójában az AI egy nagyon szofisztikált kereső (mondjuk sok dologban az emberi agy is az). Mint kereső ami az netes kódbázisokból táplálkozik, ugyanúgy szépen hibázik mint a neten található kódok. Gyakorlatilag pont emiatt kezdenek leszokni a fejlesztők a használatáról mert ügyesen random bugokat képes belerakni a kódba amiknek a keresése rengeteg időt igényel.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Okos Otthon / Smart Home
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Linux kezdőknek
- AI tervezheti az Apple chipeket
- Hálózati / IP kamera
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen monitort vegyek?
- Diablo IV
- További aktív témák...
- IdeaPad 3 15ACH6 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5500H RTX 2050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Gigabyte G6X9KG 15.6" FHD+ IPS i7-13650HX RTX 4060 16GB 1TB NVMe gar
- Samsung S24 Ultra 12/256 GB titanium kék 3 év garanciával
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe magyar bill IR kam gar
- ASUS RX 6750 XT 12GB GDDR6 ROG STRIX OC Eladó!
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest