- Gyertek a 11. BRSZK-ra! Lesz DFI UV alatt, és mart szilícium tapi!
- XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- Clickbait szülinapi sorsolás II - még drágább a clickbaited
- Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
- A PC-m több mint 1 évtizedes története - AMD FX OC, 64GB RAM, ipari SSD - 1.rész
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: MárkaLánc
- GoodSpeed: XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- E.Kaufmann: Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-02-08 12:00 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
-
t72killer
titán
Érdekes látni, hogy az S&P500, mint index csúcson, de a benne levő elemek közel sincsenek: Drawdown from 52-Week High
Az előző ATH-t teljesen a bigcaptech-nek köszönhettük, akik ugye az index kb 40%-át adják. Most viszont a kisebb cégek is feljebb jöttek, lásd pl a Russel2000 is vastagon ATH-n áll/egy ideje felülteljesíti az SP500-at.
-
t72killer
titán
-
kardkovacsi
senior tag
Follow through day
William J. O'Neil még anno kiszámolta, hogy minden amerikai index rally úgy indul, hogy a legutolsó aljtól számolva 4-10 nap között jön egy nagy emelkedő rally nap, ami 1,7%-nál nagyobb és emelkedő forgalma van az előző napokhoz képest.
Persze ez nem kétirányú azaz van olyan FT nap ami behal, de minden emelkedés úgy indult, hogy volt előtte FT nap. -
avl
senior tag
persze, neztem ott, nem is a pontossagat/megbizhatosagat kerdöjeleztem, inkabb racsodalkoztam
meglesve extraetf-ben: ua. dumara tavaly vs. lövés, haboru most
-
avl
senior tag
-
t72killer
titán
MSFT többször pattant már a havi SMA50 környékéről, lehet hogy most is ez lesz. Nem egy no brainer vétel ettől független most.
Meglássuk, rezeg a léc az bizonyos, annyi vigasztal, hogy igazából az egész piac alatt is rezeg - szóval nem feltétlen a konkrét papír hibás.
Közben Shortfólió elmélkedés: A frontvonal mögött már látszik az iráni háború lezárása, amire az egész világgazdaság vár
-
kardkovacsi
senior tag
-
opr
nagyúr
Persze, de amíg csak a szakma fogja fel, a management nem (értsd: nem lesz drágább a hiba/baj, mint a megoldása), addig úgyse eszmélnek fel. Nem is baj az, hadd súlyosbodjon a dolog, annál több gubát kérhetünk majd, amikor megfelelően kétségbeesnek.

-
opr
nagyúr
Szvsz 1-2 év múlva lesz csak igazán, amikor elkezdenek kijönni a komolyabb bajok a nem ésszel használt AI kódokból. De szvsz addigra szépen lassan elkezd majd kialakulni, hogy mire, mikor és hogyan jó az AI. Aztán szépen beépül a mindennapi IDE-be meg munkamenetbe. A sok 75% kód AI cég meg vagy befuccsol, vagy elkezd nagyon sokat fizetni, hogy valaki rakja rendbe a szarjukat. Csak addig túl kell élni valahogy. ¯\_(ツ)_/¯
-
Dare2Live
félisten
Nem volt rossz, bár Zero csak kb. az idő 5%-ában beszélt (amit sajnálok, mert ő lát rá a munkaerőpiaci részére), cserébe a bordó pólós fanboy meg 45%-ot. Érdekes, hogy az első ~20 percben, amikor a két srác mesél, akkor ritkán esik szó production kódról (Github issue repronál mondják csak talán), ellenben a "hobbi projekt" meg a "2 nap alatt összeraktam valamit" annál inkább. Később az is felmerül, hogy a Devops hátterű Discordos haver jobb front-end kódot írat, mint a fejlesztők 99%-a, jó lenne tudni, hogy ezt ő miből állapította meg saját bevallása alapján hozzá nem értőként. Ja és elhangzik többször is a "működik" kifejezés, ami jópofa, csak enterprise környezetben ez kicsit kevés. Szintén a bordó pólós srácon látszik, hogy AI hype-ban érdekelt celebek tweet-jeit mondogatja vissza, de saját hasonló jellegű tapasztalatai egyátalán nincsenek, illetve mondja, hogy 2 hét alatt elpörgettek 700 dollárnyi Opus tokent céges szinten, amiből én megint csak arra tudok következtetni, hogy ez valami 5-10 fős kis cég lehet.
Szerk.: Zero mondja, hogy az enterprise adoptation nem igazán látszik egyelőre. Pont ezt látom én is nálunk, ezért is furcsa, hogy amikor olvasom ezt és egyéb más fórumot is hónapok óta, akkor ott egy párhuzamos valóságot látok, (ahol már azon gondolkodnak az emberek, hogy péknek vagy szobafestőnek képezzék át magukat) mint amit a munkahelyen empirikusan.
Nálunk detto enterprise és 2026ban nem is fő hanem a top csapásirány lesz. Elöző héten megvolt onsite az első benti demonstráció, hogy mire használják persze success story de bakki überdurván meggyözőre sikerült. Bemutató, hogy használjuk mellett lesz oktatás, certiket csináljuk...
Én azt várom mint a cloud vonaltól. Ott is mekkora ellenkezés volt aztán "átszakadt a gát".
@opr
Egyértelmű hogy ésszel kell használni főleg ilyen "NER" bank esetben. Úgy is kezdni, hogy "A "NER" (Nemzeti Együttműködés Rendszere) bankok kifejezés nem egy hivatalos pénzügyi kategória, hanem a köznyelvben és a gazdasági sajtóban használt megnevezés azokra a pénzintézetekre, amelyek tulajdonosi köre szorosan kötődik a kormányzati üzleti körökhöz."
De ha nem tetszik és keresés akkor google és fél óra alatt összeszed. -
Drizzt
nagyúr
Nem volt rossz, bár Zero csak kb. az idő 5%-ában beszélt (amit sajnálok, mert ő lát rá a munkaerőpiaci részére), cserébe a bordó pólós fanboy meg 45%-ot. Érdekes, hogy az első ~20 percben, amikor a két srác mesél, akkor ritkán esik szó production kódról (Github issue repronál mondják csak talán), ellenben a "hobbi projekt" meg a "2 nap alatt összeraktam valamit" annál inkább. Később az is felmerül, hogy a Devops hátterű Discordos haver jobb front-end kódot írat, mint a fejlesztők 99%-a, jó lenne tudni, hogy ezt ő miből állapította meg saját bevallása alapján hozzá nem értőként. Ja és elhangzik többször is a "működik" kifejezés, ami jópofa, csak enterprise környezetben ez kicsit kevés. Szintén a bordó pólós srácon látszik, hogy AI hype-ban érdekelt celebek tweet-jeit mondogatja vissza, de saját hasonló jellegű tapasztalatai egyátalán nincsenek, illetve mondja, hogy 2 hét alatt elpörgettek 700 dollárnyi Opus tokent céges szinten, amiből én megint csak arra tudok következtetni, hogy ez valami 5-10 fős kis cég lehet.
Szerk.: Zero mondja, hogy az enterprise adoptation nem igazán látszik egyelőre. Pont ezt látom én is nálunk, ezért is furcsa, hogy amikor olvasom ezt és egyéb más fórumot is hónapok óta, akkor ott egy párhuzamos valóságot látok, (ahol már azon gondolkodnak az emberek, hogy péknek vagy szobafestőnek képezzék át magukat) mint amit a munkahelyen empirikusan.
Én annyiból kivételes helyzetben vagyok, hogy hatalmas enterprise cégnél dolgozom és itt az AI adoptáció felülről jövő kényszer formájában is erősen jelen van. Aminek az előnyös oldala az, hogy gyakorlatilag nagyon rövid időn belül korlátlanul hozzá tudunk férni néhány legfontosabb modell szállító legújabb modelljeihez. Viszont emellé megjelentek a teljesen hülye elvárások: legyen a kód legalább 50%-a AI-jal írva, majd legyen legalább 75%-a AI-jal írva. Ami azért erősen problémás, mert 1: hogy méred(nyilván a lehető leghülyébb és legtriviálisabb mérési módszert használják)? 2: mit csinálsz, ha egyszerűen az adott feladataidra nem előnyös az AI használata. Úgy teszel, mintha AI-t használtál volna, boldoggá téve a felső vezetést, vagy páriává válsz, mert őszintén megmondod, hogy ez a fajta elvárás teljesen röhejes? Persze ebben implicit benne van egy olyan fontos dolog, hogy ha olyan helyen vagy, ahol az őszinte szakvélemény miatt páriává válsz, akkor nem biztos, hogy ott kéne lenned.
Ezen kívül másik következmény: mindenbe rakjál valami AI feature-et. Tök mindegy, hogy van-e bármi értelme, AI feature kell és kész. Clippy for everyone and everywhere.
Ettől függetlenül tényleg tök hasznos tud lenni a dolog, csak nem lenyomni kéne az emberek torkán, hanem organikus utat engedni neki. És alapvetően azt látom, hogy a minőség nagyon silányul az AI által fejlesztett "termékek" többségében, mert olyan embereket is szoftver közelébe engednek, akiket nem igazán lett volna szabad, mert fogalmuk nincs mit csinálnak. Konkrétan olyan practice-ek kezdenek visszaszivárogni, amik évtizedek óta megbuktak. Persze valamennyire próbálja megtalálni az egyensúlyt az ember a dologban. Ha továbbra is a területen jól képzett, jó tapasztalatú emberek hatékonyságának növelésére használjuk az AI-t, akkor az egy jó eszköz, esetenként tényleg órákat megspórolva a munkából. Ha viszont egyszerűen a gyors és látványos eredményekből a fenntarthatóságot is feltételezzük, akkor súlyos illúziókba ringatjuk magunkat. Egy fél nap alatt vibe code-olt alkalmazás ketyegő időzített bomba. Az egy másik kérdés, hogy sokszor belefér ilyen minőségű szoftver is. Kell gyorsan POC az üzletnek, hogy lássák hogyan nézhet ki amit kitaláltak? Tessék, gyorsabban megvan. Csak az a baj, hogy azt fogják hinni, ha meglátják, hogy jé, ez kész és akkor holnap production lesz-e. És lesz olyan, aki azt mondja, hogy igen, szépen sorban pakolva ki az időzített bombákat.A héten direkt igyekeztem AI-t használni minden programozási feladatomra. Volt benne bőven pozitív élmény is: számomra összetett SQL query generálás, számomra ismeretlen SDK integrálása, amin csak pár órát kellett tesztelni már utána manuálisan, meg igazgatni rajta és magamtól nem lett volna kedvem megírni. Aztán ott volt a másik része is: ha úgyis tudom mit akarok megcsinálni és megiratom AI-jal, akkor ott probléma van: ellankad a figyelmem és egyre kevésbé figyelek oda, hogy az eredeti arhitektúrális megfontolásaim érvényben maradjanak. Elsőre tök szép és jó amit kapok, de simán ellankad felette a figyelmem, hogy jé, ez olyan lassú lesz, mint a szar, ha 3-nál több rekord bekerül az adatbázisba. Olyan megfontolásaim sikkadnak el, amikre magamtól, AI nélkül odafigyeltem volna jobban. Mert nem úgy van huzalozva az ember agya, hogyha lát valami pár száz soros change-et, akkor alaposan átnézze, hanem arra, hogy gyors átfutással mondja rá, hogy jó, vagy rossz. Aztán a sok-sok "ránézésre jó" AI megoldással jön az a gond, hogy ha 3 ilyen egymásra épülőt elfogadtál, akkor már benne is vagy mélyen a zsákutcában, ahonnan nehézkes visszaevickélni. Eleve az a probléma az agentek által generált kóddal, hogy a nyelv nagyon nem egyértelmű. Ha egyértelműséget akarsz, akkor kódot írsz. Ha többértelműséget, akkor meg emberi nyelvet. Azért nem lehetséges tökéletesen a kívánalmaidnak megfelelően viselkedő AI agentet létesíteni, mert az emberi nyelv mint interface nem alkalmas erre. Megoldás rá az addig generáltatom újra, míg a valódi gondolataimhoz nem illeszkedő dolgot kapok, de ez szerintem kognitívan az egyik legfárasztóbb dolog, amit az ember tehet az életében.
-
j0k3r!
őstag
De, hogy ON is legyek. Beszélnek arról a srácok, hogy állandó pörgés van, pár havonta vannak "áttörések", talán dopamin fröccsnek hívták, viszont sokan ki is égtek az elmúlt pár évben emiatt. Szerintem ennek az origója onnan ered, hogy a MAG7 gyakorlatilag all in-t nyomott az AI témára. Az eddigi "asset light", free cash flow gyártó, alacsony hitelállománnyal rendelkező tech cégek hirtelen elkezdtek rengeteget költeni (részben hitelből) eszközökre. Innen ered az egész hype, mert befektetői szemmel még nem igazán látszik, hogy ez mikor (ha egyátalán igen) fogja nekik pénzügyileg is megérni. Cikk a témában, illetve egy kép onnan:
Ha egyszer kiderül, hogy nem hozza el az AI a várt eredményeket, és ott lesznek free cash flow-t nem (vagy minimálisan) termelő cégekként úgy, hogy az eszközállományuk szemmel látható része gyorsan elavuló GPU-kban van, akkor lehet hogy a Mr. Market egyszer úgy dönt, hogy így már nem érik meg a magas értékeltségi szorzót, és baromi gyorsan el fog illanni pár $T-nyi piaci kapitalizáció és a hozzá tartozó céges juttatások, stb. Na emiatt megy hype szerintem teljes gőzzel, most már nincs visszaút, el kell tolni a falig bármi is legyen a vége, muszáj gerjeszteni a híreket heti szinten, életben kell tartani a lángot.
-
Dare2Live
félisten
Egy ember véleményére adsz ennyire? Miért? Mit tudsz a projektről meg az emberekről, amire vonatkozik a hozzászólás? Én el tudom képzelni, hogy a kiszervezett szarlapátóló 10000-ik intranetes űrlapkitöltő CRUD alkalmazást, amit maximum 50 Mancika nyomkod csúcsidőben ott működnek ezek a dolgok, de nem csak ebből áll a világ. Nálunk például egyátalán nem az a szűk keresztmetszet, hogy milyen gyorsan püfölöd a billentyűzetet (sosem ez volt), hanem az alap process, az üzletet képviselő emberekkel együtt nem tud ilyen szinten gyorsulni. Használunk mi is AI tool-okat természetesen, de fel sem merült a vezetőségben bármilyen elbocsájtás, mert a fejekben levő domain tudás az érték.
Aki a plben van őt elég jól ismerem, hiszek neki.
De ott van kexksz hsze aki kb pepitába írta amit én talán még durvábbat is.szerk: Heti kraftinak témája. [link] Be is lövöm.
-
forumpista
aktív tag
Kicsit olyan mint az indianos viccben ahol az indianok azert vagjak a fat mert a feherek azt mondtak nagyon hideg lesz a tel, a feherek meg azert vagjak a fat mert az indianok mar hetek ota vagjak a fat biztos nagyon hideg lesz a tel.
-
Ixion77
Topikgazda
-
forumpista
aktív tag
Végigolvastam nagyon jó leírás. Ha egy távoli jövőben játszódó scifi köny bevezetője lenne, már venném is a könyvet. Sajnos, ez nem a távoli jövő hanem napjaink.
Habár a vége nincs kifejtve és próbál optimista lenni, én nem vagyok. A legvalószínübb teljes összeomlás, mindössze 3 év alatt.
Most megyek, beadom ezt a cikket az AI-nek és megkérdem hogy egyén szempontjából mi a legjobb túlélési stratégia ha bekövetkezik az amit ebben a cikkben irnak.
-
j0k3r!
őstag
Jól meg lett csapkodva a software szektor az AI mumus miatt, és szerintem van benne néhol túlreagálás is. Azt gondolom, hogy érdemes lehet itt körülnézni "value" szemüvegen keresztül. Én például nehezen látom, hogy mondjuk egy Salesforce-t rövid/közép távon kiváltana egy AI-al "összegányolt" valami csak azért mert olcsóbban adják.
Vélemények úgy általánosságban? Pár tickert bedobok: CRM, UBER, ADP, PAYX.
"Állítólag" emiatt volt a tegnapi sok piros software szektorban, de akár a fizetési szolgáltatóknál is.
-
emvy
félisten
Jól meg lett csapkodva a software szektor az AI mumus miatt, és szerintem van benne néhol túlreagálás is. Azt gondolom, hogy érdemes lehet itt körülnézni "value" szemüvegen keresztül. Én például nehezen látom, hogy mondjuk egy Salesforce-t rövid/közép távon kiváltana egy AI-al "összegányolt" valami csak azért mert olcsóbban adják.
Vélemények úgy általánosságban? Pár tickert bedobok: CRM, UBER, ADP, PAYX.
én azt tudom ehhez hozzátenni, hogy a CRMnél dolgozo ismerős épp adja el a részvényeit
-
User_2
aktív tag
a story abból indult, hogy alkotmánybíróság elkaszálta a már meglévő rendelkezést,
így ez az unrealized gain tax egy már meglévő adó átnevezése, átalakítása,
átnevezés, átalakítás annak érdekében, hogy ne legyen nagyobb a költségvetési deficit.
ez egy olvasat a sok közül.
aztán majd meglátjuk életbe lép-e egyáltalán 2028-ban.az alábbi alapján:
https://x.com/aakashgupta/status/2022896237931041268 -
Ixion77
Topikgazda
Az ördög a részletekben rejlik. Ha csak általános 36% minden egyéb szabály nélkül akkor ökörség. Ha viszont van mellette olyan, hogy például évente az első 20000 euró nyereség adómentes, akkor már kicsit jobb.
Azt a részét hogy csak unrealizedre vonatkozik szintén hibásnak tartom.A tőkeadóztatás elsősorban a tőkésekre kell hasson, és célja a társadalmi különbségek csökkentése kell legyen (az örökké éhes állam tömésén túl)
-
lemusz
addikt
Értsd jól
, megláttam ezt a tegnapi heatmap-et, aztán jött az érzés, hogy engem kihagytak a buliból, gondoltam leközlöm humorosba. GOOG-ba iszonyat erő lakozik, az az érzésem idén is jót mehet majd, 312-n szálltam be, néhányszor megswingeltem, elég jól éreztem eddig a mozgásait is, ellentétben mondjuk a META-val, aminél nem is értem ezt a 738-ról való gyors lecsúszást jelentés előttinél is gyengébb szintre. -
KMT
addikt
-
BlackV
őstag
-
Ringman
félisten
Older voters leaning toward Republicans ahead of midterms: Survey
kb az összes országban a nyugdíjasok, falusiak és az alacsonyabb iskolázottságúak viszik autoriter irányba a berendezkedést (a szavazatukkal)
-
emvy
félisten
"Kínai" módon állnék neki. Sok adófizetői pénz kell (különben senki sem áll neki), több lóra teszünk, tehát verseny van a kezdeti szakaszban, utána meg idővel a befutókkal foglalkozni csak, majd egy idő után teljesen elengedni a kezük, de itt már valószínűleg egy évtizedről is beszélhetünk, mire felfutna egy VALÓDI(!) európai AWS/GCP/Azure alternatíva.
Nem ertek egyet, en nem hiszek a kozponti tervezesben. Semmi szukseg nincs egyebkent egy masik AWS-re, a technologiai inga epp visszafele leng, tehat nyugodtan lehet Scaleway-en vagy OVH-n deployolni, van ott is minden.
-
travix
aktív tag
-
Llew
senior tag
-
avl
senior tag
durva; en itt ezt lattam:

itt pedig mint amit te tettél be (ez juliusbol):

nincs a "fiataloknak" penze ra, es persze ez a megalomania is belejatszott:

-
avl
senior tag
Kicsit offolok, aztán majd törli a moderátor, ha úgy van. X-en mostanában egyre gyakrabban látok főleg amerikaiaktól EU alázó kijelentéseket, mémeket vagy egyéb tartalmat. Most Grönland kapcsán megy a f*szméregetés, hogy a NATO európai része mennyire gyenge, semmi esélye sem lenne az amerikai hadiflotta ellen - ami valószínűleg igaz is, ezt nem tagadom. Tök durva látni, hogy a Trumpi agymosás (American exceptionalism?) szépen lassan áthangolja azokat az embereket (is), akik pár éve még a legnagyobb gazdasági és kulturális szövetségesnek tartották az európai országokat. Pedig elhihetitek, hogy nem
agyhalottalt-rightos embereket követek...nekem is az jutott eszembe rögtön, ami: #22368Ixion77 "Nem csak amerikában. "
(HU, RU, A, D, ...mindenhol, tapasztalatat alapján is, több országban vannak ismeröseim, barátaim, akikkel korábban éveket voltam "közösségben", ...de elvileg is)
szerintem ez szinte elkerülhetetlen; óvatosan szabad/érdemes magunkat bárminek* is kitenni, mert az hatni fog ...mindenkire (na nem egyformán, de annál a legveszélyesebb, aki azt hiszi, hogy ááá, rám ezek nem hatnak!)
igaz ez kajara, agymosósnak tünö dumára, környezeti ártalmakra, emberi közösségre, barátokra, stresszre, médiatartalomra, ...
-
kardkovacsi
senior tag
Kicsit offolok, aztán majd törli a moderátor, ha úgy van. X-en mostanában egyre gyakrabban látok főleg amerikaiaktól EU alázó kijelentéseket, mémeket vagy egyéb tartalmat. Most Grönland kapcsán megy a f*szméregetés, hogy a NATO európai része mennyire gyenge, semmi esélye sem lenne az amerikai hadiflotta ellen - ami valószínűleg igaz is, ezt nem tagadom. Tök durva látni, hogy a Trumpi agymosás (American exceptionalism?) szépen lassan áthangolja azokat az embereket (is), akik pár éve még a legnagyobb gazdasági és kulturális szövetségesnek tartották az európai országokat. Pedig elhihetitek, hogy nem
agyhalottalt-rightos embereket követek...Én abban bízok előbb akadnak össze Kínával és végre lesz egy háború amiből Európa kimarad, azok meg gyújtsák egymásra a bódét.
Nekem is hasonlóak a tapasztalataim. Teljesen meghülyítette Trump az amcsi jobbosokat. Mondjuk van tapasztalatunk, látjuk Orbán itthon mit csinált, Trump gyakorlatilag abból a kottából játszik. -
t72killer
titán
agyhalottalt-rightos embereket követek...Félig ON téma, sajnos Amerikában eléggé magas szintekre jutott az agyrothadás. Még ha nem is lesz ebből Európai-Amerikai háború, az ilyen szintű baromságok simán okozhatnak egy durván mély, 2008 szintű gazdasági világválságot.
-
Simia
junior tag
Nekem úgy rémlik, hogy azért (is) kell, hogy legyen értékelhető FICO score-od, ami mondjuk egy jelzáloghitelhez kell. Sokaknak emiatt van, nem pedig azért, mert tényleg rászorulnának. Tévedés jogát fenntartom

Igen ilyen van. Ismerősnek kimondottan tudatosan credit score-t kellett építenie amikor venni akart házat. Jól keresett, semmit nem vett hitelre, és meglepetésként érte, hogy a jó állás meg a relatív nagy vagyon ott nem elég a jelzáloghoz, hanem credit history kell...
De ezek nem azok az emberek, akiket maguk alá temet a kártyahitel.
Aki görget, az ott sem jókedvéből görget, hanem mert próbál a felszinen maradni valahogy, aminek az első lépése megélni a holnapot...
-
Dare2Live
félisten
Szerintem szűkült egy "átlagos" Bécs, Párizs, stb. ingatlan és Budapest között az olló. Számokat nem tudok rá hozni, de az áremelkedés dinamikájában éllovasok vagyunk egy ideje. Ha lesz rá időm, akkor megpróbálok utánakeresni arányszámoknak, és ezeknek az alakulásának mondjuk 2000 óta.
Az egész volt VSZ/KEU reálbérben/fogyasztásban nagyon nagyot zárkózott fel a 2000es évek óta. Teljesen reális, hogy szűkült ingatlanpiacon is az olló.
btw kiváncsi vagyok, hogy a januárban induló kb 400.000+ fő számára elérhető önrész /lakáshitel "köztisztviselő" támogatás mekkora keresletet hoz magával. Az megint egy aki tud "élni kell vele" típusú támogatás lesz, főleg a 3%os hitellel kombinálva.
@forumpista
Idei évi áremelkedés az biztos nem lesz tartósan az teljesen beteg. Avval akármi van tényleg elérjük a Bécsi árakat 10éven belűl. -
forumpista
aktív tag
Hát ha 10 év múlva pont ugyanannyiba kerülnek Európában az ingatlanok mint most, akkor lehet.
De ez is csak olyan mint Ausztria utolérése, hogy lehet hogy 25 év múlva utolérjük a _mai_ Ausztriát, csak addigra ők már nem ott lesznek ahol ma.
-
t72killer
titán
Így van
. Racionális szemmel még annak se lenne sok értelme, főleg munkát, nyersanyagot nem igénylő komponenseknél (telek). De a cikk, amit linkeltem írja is, hogy nagy számban jelentek meg külföldi "befektetők" és hajtották felfelé az árakat.SzVSz "alapvonalnak", amire egy racionalizálódási folyamat végén visszatér a magyar árszínvonal, jó közelítés lehet ez (=korrekció a 2015-ös árak kb duplájára).
-
Vesa
veterán
"Afelől semmi kétségem, hogy "szoftverfejlesztő" szakmából igen sokan fognak bolti árufeltöltő és hasonló karrierekbe átigazolni."
https://www.wreflection.com/p/ai-dial-up-era
#21705 emvy: Lehet, hogy félreértettelek, nekem az jött le az írásodból, hogy a Gemini-ra fogadtál. De igazából mindkettő része érdekel, maximum kicsit off lesz itt

Ez a cikk nagyon jó! Thanks!
-
emvy
félisten
A GCP nagyon jo abban, hogy amit iger, az mukodik. Nagyon leegyszerusitve: ha mondjuk krealsz 100 k8s clustert, akkor 100-bol 100 letre fog jonni. ACS-en csinalsz 100-at, akkor lesz 1, ami valami hibara fog futni. Papiron mindegyik tud mindent. Ez lehet, h most epp valtozott
, de kb. igy tudom illusztralni. -
emvy
félisten
"Afelől semmi kétségem, hogy "szoftverfejlesztő" szakmából igen sokan fognak bolti árufeltöltő és hasonló karrierekbe átigazolni."
https://www.wreflection.com/p/ai-dial-up-era
#21705 emvy: Lehet, hogy félreértettelek, nekem az jött le az írásodból, hogy a Gemini-ra fogadtál. De igazából mindkettő része érdekel, maximum kicsit off lesz itt

Igazabol onnan indult a dolog, hogy milyen cloudot valasszon a ceg maganak. Ez nem mostanaban volt, es akkor politikailag az Azure lett volna a legegyszerubb, masodsorban az AWS, es vegul en GCP-t valasztottam. A nagyon konzervativ iparagban az elso evben ment a kopkodes sokfelol, aztan mostmar mindenki ugy latja, hogy ez volt a legjobb. A Gemini is ilyesmi volt, nyilvan neki kell esni az AI-nak igy vagy ugy, de azon kivul, hogy jo-e a modell vagy sem, csomo egyeb oldala is van ennek, pl. generalt tartalom biztonsagossaga (mekkora esellyel fogsz mondjuk olyanba belefutni, hogy esetleg valaki perelheti a cegeteket licensz-sertes miatt), vagy hogy pontosan milyen garanciak vonatkoznak a te informacioid biztonsagara, vagy hogy idovel hogy fog valtozni a modellek arazasa. En kb. masfel evvel ezelott ugy gondoltam, hogy alacsony a valoszinusege annak, hogy a Gemini 2027 kornyeken nem lesz benne top 3 legjobb ar/ertek aranyu szolgaltatasban, szoval erre kezdtem tolni a ceg szekeret. Ezt elsosorban onnan gondoltam, hogy ket iranybol lattam rovidtavon jovedelmezonek az AI-t: szoftverfejlesztes es irodai munkafolyamatok. A szoftverfejlesztesi segedletek viszont 'race to the bottom', mar lokalis modellek is iszonyat jok tudnak lenni, de irodai munkafolyamatokban az integraciok a lenyeg, es ebben jelenleg a G es az MS rendelkezik szolgaltatassal. Az MS-ben hiszek, mint penztermelo ceg, de nem szeretnem az o szolgaltatasaikat hasznalni.
-
emvy
félisten
-
j0k3r!
őstag
-
t72killer
titán
+#21552: ami mondjuk valós trend, az a(z ideálisnál picit lassabb, de élő) Moore-törvény, olyan szintű teljesítményugrások vannak AI hardverben rövid időn belül, mint egy gőzmozdony-villanymozdony előrelépés.
A bumm-ról kérdés, hogy mennyire tudják érdemben kihasználni, ELADNI a terméket? Mert azt értem én, hogy adatközpont-építésből már világbajnokság van, de ebből kéne valami, amiért a fogyasztó fizet. Először annyi, amennyi a mostani infrastruktúrát finanszírozza, aztán ha bummot akarunk, a "bummoltat". Ez "k-shape economy"-val, ráadásképp a fejlett országok katasztrofális demográfiájával kemény dió lesz.
Erről nekem mindig Musk Robotaxi projektje jut eszembe: oké, hogy nagyonintelligens, nagyonszipiszupi, nagyonoptimális: DE a globál taxipiac a Manhattani-től az utolsó Port Moresby sofőrig nincs másfél billió dollár. De erre beárazunk csak a Musk-nak 1 billió jutalmat...A körbetartozós/körbe-befektetős modell éppenséggel pöröghet még egy darabig, csak a döntéshozóknak lehet egy idő után viszketni kezd a "k alsó szára".
-
Catman
aktív tag
Anyagtudományokban, gyógyszeriparban, orvostudományban, stb. valószínűleg nagy feljődést fog indukálni, mert adott célra egész jól tud molekula/hatóanyag kombinációkat javasolni...
-
t72killer
titán
+#21548: én amatőrként úgy érzékelem, hogy komplett fejlesztési/"termék" ciklusokkal hozták előre a nagyipari felskálázást. A mostani szint simán mehetne még a szumma 10-20milliárd dolláros "prototípus" kategóriában, ahelyett, hogy leszívna a világgazdaságból, tőzsdei valuációból több BILLIÓ dollárt.
Ez egy covid-oltásnál, ahol "semmiseszámít" égetően szükség volt azonnal-azonnal a késztermékre, többmilliárdos darabszámban, érthető. De oltás analógiával élve amit most látunk az olyan, mintha a fecskendő és tűgyártást skálázták volna ezerszeresére "zistenpénze" költségvetésből, miközben oltóanyag még sehol - mire meg megérkezik az anyag, a fecskendők-tűk "lejárnak" és lehet új adagot gyártani belőlük.
-
t72killer
titán
Trump proposes 50-year mortgage to help affordability
Nem semmi
Az itthoni intézkedések sikeréből kiindulva biztosan segítené ott is az embereket a kormányzati belenyúlás, ahelyett hogy még jobb rontana a helyzetükön.Áá, ott se véletlen se az a baj, hogy elszállt az ingatlanár/fizetés arány azokban a körzetekben, ahol van meló és még agyon se lőnek a Targetből hazafelé. Adósítsuk el a szerencsétlen dolgozó unokáját is - már ha van ereje gyereket csinálni...
-
t72killer
titán
OpenAI seeks government backing for AI chip investments - ezt is érdemes félig mellé rakni. Hogy is van ez? Privatizing profits and socializing losses?
Uppsz, sok lett:
"Two top executives furiously backtracked from an earlier comment that suggested OpenAI might need government support to cover the $1.4 trillion in chips and data center infrastructure it’s committed to buying." [link]
#21448: ez már csak ilyen, még 389nél váltottam kapásból 2 útra való tajrót, nem gondoltam, hogy kis türelemmel akár a 369 is látómezőbe kerülhet
-
Ringman
félisten
-
t72killer
titán
OpenAI seeks government backing for AI chip investments - ezt is érdemes félig mellé rakni. Hogy is van ez? Privatizing profits and socializing losses?
Megszagolták, hogy van itt adópénz, amiből lehetne kunyerálni, még mielőtt valami "haszontalan" állami célra elköltenék:
Plusz ugye az OpenAI nagy IPO-ra készül, amennyire csak lehet, fel akarják verni az árat. -
Vision
veterán
-
Szada85
aktív tag
-
t72killer
titán
nno, az aranyszínű görbe el is árulja, hogy nincs itt semmi giga-mega jegybanki aranyvásárlás, a "tartalékok elszállása" főleg az áremelkedésnek köszönhető.
Meg is van, minek örül az NVDA: "Trump signals plans to discuss Nvidia’s ‘super duper’ chips during talks with China’s Xi"
-
t72killer
titán
-
BlackV
őstag
Milyen fundamentumokra gondolsz?
Szerk.:
"Highly speculative activities characterize the current investment environment. Gold, like cryptocurrencies, AI-related companies, meme stocks, and a host of other assets, is running hot as sentiment is uber-bullish.
The chart below is courtesy of @SubuTrade. It shows that the volume of gold calls exceeds that of puts by the widest margin in the past 15 years. Call buyers are speculative traders who tend to follow narratives rather than fundamentals. The record call buying reflects the highly speculative enthusiasm in the gold market."
Forrás: [link]
A barátnőmre, TINA-ra, aki eddig szépen megvédte a pénzemet. -
User_2
aktív tag
Szerk.:
"Highly speculative activities characterize the current investment environment. Gold, like cryptocurrencies, AI-related companies, meme stocks, and a host of other assets, is running hot as sentiment is uber-bullish.
The chart below is courtesy of @SubuTrade. It shows that the volume of gold calls exceeds that of puts by the widest margin in the past 15 years. Call buyers are speculative traders who tend to follow narratives rather than fundamentals. The record call buying reflects the highly speculative enthusiasm in the gold market."
"The record call buying reflects the highly speculative enthusiasm in the gold market."
lefordítva: short squeeze hedgelés magyarázza a record call bought jelenséget.
és akkor egyszercsak az ár összeomlik, mert valami okból már nem tudják vagy nem akarják tovább feszíteni a squeez-t.
és igen, a 3200 egy lehetséges target pont az elmúlt 15 év alapján.
azaz várható ott egy long sqeeze egy record put bought spike-kal.vagy nem, hanem valami más miatt esik és máshova ...
-
aAron_
őstag
"Megfelelő diverzfikációval a kockázatok kezelve vannak."
Kérdés, hogy ez a valóságban mit jelent? Milyen ETF-ek milyen kombinációja az, amivel azért vállalható a hozam, de mégsem 10 db AI-hoz erősen köthető vállalatban van a pénz 30-50%-a. Illetve szerintem a 3. pont nagyon fontos, mert azt nem lehet "pénznyomtatással", hitellel, jegybanki/kormányzati mentőövekkel, stb. áthidalni, mivel ott a fizikai valóság korlátaiba ütközünk.
Egy sima MCW ETF ennek, szerintem, megfelel. Ránézésre VWCE-nek kb. 10%-a közvetlen AI kitettség. Alphabet, Meta még mindig főképp reklámcég, Microsoft, Amazon egyéb tech/ commerce.
-
lemusz
addikt
-
t72killer
titán
-
donat_sz
senior tag
-
t72killer
titán
-
DarkByte
addikt
Egy vélemény (egy szoftverfejlesztő szemével): The AI Bubble Is Going to Burst. Then What? [VIDEÓ]
Én egyre kevésbé gondolom hogy lesz ilyen.
A blockchain-re épülő dolgokat is temette anno mindenki, aztán valahogy a mai napig ittvan mégis velünk. (időnként fel-felbukkan egy-egy előadásban hogy kaparhassam a falat.
) -
Ringman
félisten
-
t72killer
titán
Meglássuk, meddig pörög ez a perpetuum mobile, és mennyi benne a realitás kontra "irrational exuberance".
Jelenleg nekem úgy tűnik, hogy fejvesztett menekülés van a dollárból, már-már nullkamatokat áraznak pl az ARANY árfolyamában. VISZONT ehhez a meneküléshez elég kevés lehet már a benzin, mert messze nem mindent vesznek mint egy valós, általános fellendülés esetén, hanem csak a top divatcikk arany, kripto, AI pörög ezerrel.
-
avl
senior tag
erdekesseg: earning csucs es tözsdei csucs idöben alig különbözik, de tözsdei alj honapokkal earning alj elött "szokásos" [can-the-stock-market-predict-the-future]

-
t72killer
titán
Nem látok bele a fejükbe, nem tudom a választ. Viszont azt gondolom, hogy ha felépítesz a forintgyengítésre egy gazdaságpolitikát, akkor azt nem fogod tudni fájdalommentesen átkapcsolni egy ezzel ellentétes üzemmódba. Ki tudja melyik a nagyobb fájdalom? Az erős forint, vagy a jegybanki cél feletti infláció? Az előbbi nem rögtön fog jelentkezni, gondolom itt a multik béremelésétől kezdve az új beruházásokon át mindenféle hatások vannak/lesznek.
Így van, a komplett "magyar" idetelepült gyáripar arról szól, hogy a forint gyenge a régiós devizákhoz képest, sőt, hosszútávú trendben gyengítik - így EUR-ban számolva alig-alig kell emelni a dolgozók fizetéseit. Ha ez borul, akkor betelepült cégek profitja is köhögni kezd aminek meglesznek a negatív következményei.
#20640: egy országra szelektíven magas infla egy közös piacon nem hiszem, h tartós lehet, ha a deviza nem gyengül hozzá valamennyire. Ha az EUR-ban mért árak elszállnak valahol, akkor a vevők országot váltanak és máshol fognak költeni.
-
emvy
félisten
> Nem gondolom mi miatt csinálnának hátraarcot az eddigi kontrollált, jól bevált "forintgyengítős" stratégiából.
Nezd a masik oldalrol -- miet ne csinalnanak hatraarcot? 2020-ig tenyleg bevalt, de mostmar nekik is teher. Ok is latjak, hogy az inflacio jelenti szamukra a legnagyobb politikai veszelyt, es a 2010-2020-as idoszakban meg lehetett uszni jelentos inflacio nelkul a forintgyengulest, de ez mar nem igy van. Tehat sajat politikai erdekuk is, hogy ne csusszon tovabb a forint.
-
t72killer
titán
10 évvel ezelőtt a béka segge alatt voltak a magyar ingatlan árak, viszont a bérek már évek óta emelkedtek, mindez egy alacsony kamatszint mellett. Megkockáztatom, hogy 2013-2015 között volt a legolcsóbb a magyar ingatlan a bérekhez és kamatszintekhez viszonyítva a rendszerváltás óta, szóval aki akkoriban lufiról beszélt az egy idióta (már bocsánat).
'15 környéke volt már, vagy kicsivel utána DE még a nagy CSOK-os hajrá előtt. Shortfóliós cikk rémlik a korszakból, szóval valóban nem világbajnok látóemberekről van szó

A mélypont emlékeim szerint valahol 2011-13 között rémlik.
#20598: lehet, mindennek megvan az esélye. Csak ha a fundáktól (demográfia, nemzetközi árhelyzet, HELYI valós és megkereshető medián fizetések) egyre messzebbre távolodunk javarészt állami pénzpumpÁK kisebb részt holland-német vevők behülyítése árán, egyre kisebb annak az esélye, hogy hosszabb időtávon jó üzlet legyen egy-egy drágább ingatlan.
-
t72killer
titán
Azt is elolvastad, amit a margin debt alatt ír?
Ritholtz Wealth’s Callie Cox offered more color: “Also, investors don’t really borrow money from brokerages anymore. That’s very early 2000s, like low-rise jeans and tracksuits (although both are coming back in style, so…). They employ the same trades, but through more sophisticated products like options or leveraged exchange-traded funds (you know, those wild 3x short Tesla funds you hear about). Everyday investors haven’t had access to these tools for very long, and they’ve really leaned into non-margin leveraged trades since the early COVID days. A lot of speculation is happening outside of what margin debt is showing.“
jogosjogos, mindenki ETF+opciózik már.
-
User_2
aktív tag
Dollár esik, kötvény esik, részvény emelkedik, mert Powell azt mondta, hogy vágni fog. Az inflációra ránézve nem indokolt a vágás, tehát a másik mandátumuk lesz a trigger. Szóval ők azt látják, hogy van annyira gyenge a munkaerőpiac, hogy akár elkezdődjön egy vágási ciklus, tehát a recesszió esélye megnőtt az elmúlt időszakhoz képest. Így igazából akár még értelme is lehet a mai mozgásnak*, bár nem szeretek varjúbélből jósolni.
*a részvénypiac lehet maximum a kakukktojás, de az már rég elszakadt a reálgazdaságtól
#20102 User_2: Nem tudom én sem, de itt inkább a trend a lényeg, gondolom a mintát ugyanazzal a metodikával számolták
amellett érvelek, hogy a volumen trend nem nyilvánvaló.
tegyük fel, hogy egy kereskedő egy nap megvilágosodik és az addig használt naked buy helyett spread-et alkalmaz. ekkor a volumen kétszeresére emelkedik, de a felvett pozíció mennyisége, jövedelemezősége nem feltétlenül változik.
tegyük fel, hogy a trader/kereskedő egy következő nap ismét megvilágosodik/fejben megtáltosodik és már nem sima spread-ben, hanem 231-ben utazik. ekkor újra növekszik a volumen, most háromszorosára, de a felvett pozíciók száma nem növekszik még mindig csak egy marad. de a pozíció költsége (lekötött margin) csökken. így bár kisebb a névleges hozam, de az kisebb lekötött tőkére.
tehát a contract szám, volumen 6szoros emelkedése mellett a tényleges pozíciószám nullát növekedett.
ezt most a goldman adta ki,
de próbáljuk meg az authority bias-t elkerülni. -
Ixion77
Topikgazda
Én évek óta úgy érzem, hogy ilyen népszerűség mögött kell legyen valami alapvető hajtóerő, amiről én nem tudok. Pl. olyan stratégiák, amik jobb haszon-kockázat aránnyal működnek mint a korábbi trade módszerek. Játékelméleti alapvetés, hogy a játékosok (befektetők) mindig igazodnak a játékszabályokhoz (lehetőségekhez) és azok keretein belül idővel megtalálják a legoptimálisabb megoldásokat. A 0DTE tehát a legoptimálisabb megoldás, csak nem tudom hogy mire és miért.
-
User_2
aktív tag
nem tudjuk, hogy a forgalom növekedés 1 pozíciót vagy 1 contract-ot jelent-e? valószínű, hogy 1 contract-ot. azaz a kimutatásban 6 contract-ként jelenik meg a 231 1etlen pozíciója. azaz lehet nyugodtan osztani a volumen-t 6-tal? azért ez nem ennyire egyszerű.
-
kardkovacsi
senior tag
-
aAron_
őstag
Kockázatkezelésben, market makingben, stb. nincsen helye a 0DTE opcióknak? Nem lehet, hogy ez inkább a piaci likviditás, hatékonyság növekedésnek a következménye?
Retail nyilván jól tud így kaszinózni, de miért gondoljuk azt, hogy ez csak annak a jele?
-
Ringman
félisten
-
avl
senior tag
-
FireKeeper
nagyúr
-
j0k3r!
őstag
https://www.bls.gov/news.release/empsit.nr0.htm
"Total nonfarm payroll employment changed little in July (+73,000) and has shown little change since April, the U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) reported today.
...
Revisions for May and June were larger than normal. The change in total nonfarm payroll employment for May was revised down by 125,000, from +144,000 to +19,000, and the change for June was revised down by 133,000, from +147,000 to +14,000. With these revisions, employment in May and June combined is 258,000 lower than previously reported."US kötvények és dollár zutty.
Következő BLS report megoldva
-
aAron_
őstag
Én úgy látom, hogy már minden gyúlékony anyag össze volt készítve egy rakásra hetek óta egy kisebb korrekcióhoz, csak hiányzott a gyufa, ami belobbantja az egészet. Sajnos törlődött a kimaradás miatt a hozzászólásom, de emlékeim szerint június 21 vagy 22-én írtam is, hogy érik egy kis józanodás.
Azzal viszont vitatkoznék, hogy a májusi adat relevanciája nulla lenne. Amikor kijött a májusi és júniusi adat, akkor ezek alapján árazott valamit a mindent tudó piac. Most meg kiderült, hogy az árazási alap téves volt, tehát lehet, hogy maga az ár is. Illetve akkor ezek alapján a mostani 73000 az tényleg annyi, vagy lehet, hogy -73000 lesz egy hónap múlva? Nem gondolom, hogy összeomlás jönne, de nagyon elszaladt a bika a gazdájától a sok kamu deal hírre, amelyek nem is deal-ek, csak Trump a seggéből húzza elő őket, amiket a másik fél később cáfol (pl.: Japán esete)
Ami érdekes, hogy VIX mégis milyen alacsony volt, hiába lehetett érezni, hogy túlzó az optimizmus, TACO ingatag.
Igazából nem értem ezt a piacot egyáltalán, de nem is akarom már megérteni.
Hét elején még gondolkodtam valami put vásárlásán is (olcsónak tűnt), de összességében jobbnak tűnik csak ignorálni mindent. Liberation day crash-t követő V alakú visszapattanás is érthetetlen számomra már önmagában. Ha azóta végig hedgelek, most biztos rosszabbul állnék.
-
SzGee
aktív tag
https://www.bls.gov/news.release/empsit.nr0.htm
"Total nonfarm payroll employment changed little in July (+73,000) and has shown little change since April, the U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) reported today.
...
Revisions for May and June were larger than normal. The change in total nonfarm payroll employment for May was revised down by 125,000, from +144,000 to +19,000, and the change for June was revised down by 133,000, from +147,000 to +14,000. With these revisions, employment in May and June combined is 258,000 lower than previously reported."US kötvények és dollár zutty.
Ezek e revíziók már-már vicc kategóriába esnek
-
julius666
addikt
-
t72killer
titán
-
3800+
őstag
Pont akartam írni neked...
és egyes értelmezések szerint egy pár tagjai külön-külön is felvehetik a hitelt. Piff egy másfeles szorzó megint az ingatlan árakra. Talán ha elég gyorsak vagyunk a párommal még megúszhatjuk...
-
HussarF
addikt
- Megvásárolt ingatlanban állandó lakcímet létesíteni szükséges.
- Nem tiltott az ingatlan albérletbe vonása. A használat harmadik személynek való átengedésének a tilalma nem vonatkozik az albérletbe adásra, az szabad.Nem teljesen egyértelmű nekem, akkor azt jelenti, hogy be kell költözni állandóra, de egy része (pl. szoba) kiadható albérletbe? Vagy az albérlőnek kell oda állandóra bejelentkeznie, aki kiveszi az egészet?
-
FireKeeper
nagyúr
najólvanmár.....
nem is a magyar valóság lenne, ha az Otthon Start program nem pont az első otthon keresőket sz*patná meg a leges legjobban
-
j0k3r!
őstag
Ez sose volt Otthon Start program. Ez a kezdetektől fogva egy állami garanciás Befektető Start program.
#19779 Sztenly: Nem is terveztek egyébként hazajönni? Emlékeim szerint nem kell benne lakni, ráadásul te/ti is jogosultak vagytok rá, ha van külföldi munkaviszony. Ami amúgy beszarás, mert így olyanokhoz is kerül az adóforintom, akik az itthoni kasszába nem raknak be semmit - valószínűleg nem véletlen nincs szűkítve itthonira
Befektető Start indul
"Gulyás téves információnak nevezte, hogy használati jog nem engedhető a megvásárolt ingatlanra, de ez nem akadálya az albérletbe adásnak."
-
julius666
addikt
Nem az elitre gondolok, hanem azokra a hűséges
földesurakrakiskirályokra, akik az elmúlt 4 ciklusban összeszedtek 5-10-20 ingatlant, amiből csurran cseppen azért valami havonta + a vagyonhatás.De, hogy ON is legyek: "The Federal Reserve kept interest rates unchanged Wednesday, but two Fed governors broke rank voting against decision, marking the first double dissent since 1993, showing deeper divide on the monetary policy path ahead."
Szerintem jó kapcsolódó wolfstreet írás a napokból: Fed’s Rates Not Restrictive for Markets. Financial Conditions Ultra-Loose. Manias Form, Margin Debt Blows Out, Junk Bonds Party in La-La-Land
Legérdekesebb chart a cikkből:

In dollar-terms, June was the biggest month-to-month spike ever (+$87 billion). [...]
In percentage terms, there were bigger spikes, such as in November and December 1999, just before the Dotcom Bubble imploded – less than three years later, the Nasdaq Composite was down by 78% – and in May 2007 just before the simmering Financial Crisis broke out into the open for all to see. -
j0k3r!
őstag
Nem az elitre gondolok, hanem azokra a hűséges
földesurakrakiskirályokra, akik az elmúlt 4 ciklusban összeszedtek 5-10-20 ingatlant, amiből csurran cseppen azért valami havonta + a vagyonhatás.De, hogy ON is legyek: "The Federal Reserve kept interest rates unchanged Wednesday, but two Fed governors broke rank voting against decision, marking the first double dissent since 1993, showing deeper divide on the monetary policy path ahead."
Ez alapján azért látható a lassulás: "Consumption + investment (87% of GDP) decelerated to 1.2% growth in Q2."
-
julius666
addikt
Plusz arra is kiváló alkalom, hogy azért pár ingatlant a piacra dobjanak jó magas áron, majd ebből mondjuk egy "nyugodtabb" országban vegyenek valamit, ahol persze nem HUF van, hanem mondjuk EUR. Ha meg újra nyernek, akkor meg visszaveszik egyből, mert akkor lesz újabb 4 év még feljebb tornászni az árakat, még akkor is, ha az ország gazdasága stagnál.
Ezt az érvelést sok helyen olvastam már, de nem teljesen értem. Erősen kétlem, hogy a használt lakóingatlanok piacán kiemelt érdekeltségei lennének a NER elitnek. Inkább a lakásépítés, újépítésű lakások értékesítése ami nekik a pénzt hozná. Ha csak saját zsebre dolgoznának, akkor arra korlátozták volna az új támogatást, mint pl. a zöld hitelnél tették anno.
-
julius666
addikt
Ez sose volt Otthon Start program. Ez a kezdetektől fogva egy állami garanciás Befektető Start program.
#19779 Sztenly: Nem is terveztek egyébként hazajönni? Emlékeim szerint nem kell benne lakni, ráadásul te/ti is jogosultak vagytok rá, ha van külföldi munkaviszony. Ami amúgy beszarás, mert így olyanokhoz is kerül az adóforintom, akik az itthoni kasszába nem raknak be semmit - valószínűleg nem véletlen nincs szűkítve itthonira
Hot take: mivel ez választási pénzszórásnak baromira hatékonytalan (az ország alsó 60%-a ebből nem sokat fog látni önrész, megfelelő jövedelem hiányában), szvsz ez elsősorban a következő kormány helyzetét igyekszik megnehezíteni. Ugyanis a program pénzügyi terhei leginkább a következő kormányzati ciklust fogják súlytani. A következő kormánynak mihamarabb érdekében fog állni lefújni az egészet, ami pedig kiváló muníció lesz a következő ellenzék számára.
Következő hónapok intézkedéseit meglátjuk még, de egyre inkább úgy érzem, a jelenlegi kormány már most a minél erősebb ellenzéki szerepre próbál előre berendezkedni, arrafelé lejtetni a pályát. Tanulják meg alaposan a magyar választók milyen, ha nem ők vannak hatalmon.
Politikai része ennek a teóriának persze nagyon nem idevaló, de attól tartok jelentős gazdasági következményekkel fog járni, ha mégis igazam lenne.
-
Sztenly
tag
Még nincs végleges verzió de legvalószínűbb az h ez lesz benne:
Az utolsó 180 nap szigorítása: Az Otthon Start program rendelettervezete szerint a kérelem benyújtásának időpontjában és az azt megelőző 180 napban a munkavégzésnek Magyarországon kell történnie, még akkor is, ha a TB-jogviszony külföldi.
Emiatt nem tartanék attól h tömegesen rohannának haza a külhoniak. -
t72killer
titán
Kacérkodok némi PUT opció vétellel, mert szerintem nagyon hirtelen (és valamelyest indokolatlanul) emelkedtek az indexek április óta ennyit, és egy 5-10% S&P500 vagy Nasdaq100 korrekció benne lehet a pakliban a következő 3 hónapban. Szezonálisan is gyengébb szokott lenni ez az időszak és a részvényvisszavásárlás is szüneteltetve van a negyedéves jelentési időszak miatt. Nem nagy pénzzel természetesen, mivel nem vagyok trader

Én is számítok korrekcióra valamennyivel 6k alatti SP értékkel. Az indexlongokat zártam, egyedi részvények futnak csak + cash betét. Opciózni ezen a számlán nem tudok, úgyhogy csak az ETF ON/ETF OFF megy némi TA/Funda/rúnavetés-voodoalgebra alapján.
-
avl
senior tag
-
Ringman
félisten
2020-2021 egy nagyon speciális időszak volt. Egyrészt be voltak az emberek zárva és nem tudták elkölteni a megkeresett pénzüket (még sportfogadás, kaszinó sem volt), másrészt konkrétan kapták készhez a stimulus check-eket. Ennek én nyomát sem látom most, még akkor sem, ha az új FED elnök vezetésével ledarálnak mondjuk 150 bázispont kamatot a következő 12 hónapban.
Szerk.: azt látom, hogy addig fognak emelkedni az amerikai tőzsdeindexek, amíg tart az AI hype függetlenül a kamatszinttől vagy általános gazdasági növekedéstől (GDP). Abban biztos vagyok, hogy el fog jönni a pillanat, hogy ez a hit eltűnik valami miatt (túl sok pénz ment bele, ami sosem térül meg egyeseknél? állami szabályzások? stb.) Már most is bármerre járok, jön szembe valami AI termék reklámja és habár nem tőzsdéztem koromból adódóan a Dot-com lufi környékén, de nekem kicsit ilyen szaga van a dolognak, hogy csak úgy nőnek gomba módra a nem profitábilis AI startupok. Aztán ki tudja, lehet hogy pár kínai hadihajó Taiwan körül is elég lesz, hogy pánik legyen.
Nem a stimulus check dobta meg szerintem a rv-arakat, hanem a sok ceges ingyenpenz/ingyenhitel.
—
ai: szerintem is, ill. korabban is mukodo toolokat v feature-eket neveznek at ai-nak. Mint amilyen korabban a “smart” volt
-
t72killer
titán
megint várható akkor némi kötvénypiaci aktivitás...
piros 7fő várható, leginkább Trumpó havercégei (PLTR? a TSLA már kiesett a pixisből, emiatt talán megússza a komolyabb vérengzést) + a nagy IT multik körében lehet majd vérengzés, mert ugye az EU aduász tudtommal ezek megadóztatása. -
forumpista
aktív tag
2020-2021 egy nagyon speciális időszak volt. Egyrészt be voltak az emberek zárva és nem tudták elkölteni a megkeresett pénzüket (még sportfogadás, kaszinó sem volt), másrészt konkrétan kapták készhez a stimulus check-eket. Ennek én nyomát sem látom most, még akkor sem, ha az új FED elnök vezetésével ledarálnak mondjuk 150 bázispont kamatot a következő 12 hónapban.
Szerk.: azt látom, hogy addig fognak emelkedni az amerikai tőzsdeindexek, amíg tart az AI hype függetlenül a kamatszinttől vagy általános gazdasági növekedéstől (GDP). Abban biztos vagyok, hogy el fog jönni a pillanat, hogy ez a hit eltűnik valami miatt (túl sok pénz ment bele, ami sosem térül meg egyeseknél? állami szabályzások? stb.) Már most is bármerre járok, jön szembe valami AI termék reklámja és habár nem tőzsdéztem koromból adódóan a Dot-com lufi környékén, de nekem kicsit ilyen szaga van a dolognak, hogy csak úgy nőnek gomba módra a nem profitábilis AI startupok. Aztán ki tudja, lehet hogy pár kínai hadihajó Taiwan körül is elég lesz, hogy pánik legyen.
Jol latod, szerintem is pont olyan mint anno a dotcom lufi. Aki ki tudja majd (valoban) hasznalni az AI-t azok a cegek szarnyalni fognak, de a masik 99% aki csak odabigyesztette minden melle az AI-t (de zero hozadott ertek nelkul) azok meg elbuknak.
De jelenleg eleg a befektetoknek elmondani minden harmadik szoban hogy éjáj es mar nyilik is a buksza…
-
t72killer
titán
Valaki csinálhatna egy grafikont AI használó/fejlesztő cégekkel kontra mindeni mással

-
julius666
addikt
Szerintem pont hogy nem arról van szó, hogy a kisember rohant a boltba betárazni mindenből. Akkor a GDP consumption lába "kibalanszolná" a megugrott importot az összegben.
Szerintem az importőrök/kereskedők táraztak be előre amennyire csak lehet, még alacsony vámtartalmú cuccokból. Könnyen lehet, ennek a folytatása Q2-ben meg majd felfelé tolja a GDP-t, amit most betáraztak az importőrök abból fogyasztás lesz, miközben az import meg beesik. (Persze az export/investment is beeshet a vámcirkusz miatt, simán lehet Q2 is majd negatív a végén)
-
t72killer
titán
Fundás alapok *=ingatlan 30km-es körzetében megketeshető medián bér VAGY vmi ütős turisztikai látványosság) hiányában érthető, h nem számítottak ekkora rallyra. Állami ingyenpénzzel persze nemigen lehet előre kalkulálni. A brutál amúgy, h nem kevés ingatlan hirdetésébe is beleírják már a csok és random légből kapott potenciális pályázatok támogatási összegeit. Ha ezek érthető okokból elapadnak, majd szidják a kormányt...
-
kardkovacsi
senior tag
-
julius666
addikt
Lassan betöltjük a második rést is, utána lesz igazán érdekes merre megyünk tovább. Érdekes ez az USA-Kína ellentmondás: az egyik azt mondja, hogy haladnak a vámokkal kapcsolatos egyeztetések, a másik meg tagadja. A jövő továbbra is kiszámíthatatlan
Az egy dolog, hogy mit mondanak nyilvánosság előtt a fejesek, de amcsi hírportálokon is valami egész brutál módon megy a felbeszélése az árfolyamoknak mindenféle fake news gyanús hírrel. Lásd a tegnapi általam linkelt Indiával megegyezéses pletykát, ami esélyesen kacsa volt. De láttam ma már Dél-Koreával is hasonlót, meg olyat, hogy a Kínaiak "suttyomban" kivettek csomó terméket a vámok alól.
Nem az lep meg, hogy vannak kamu hírek, hanem hogy hirtelen ilyen mennyiségben.
-
User_2
aktív tag
miért beszél? úgy egyáltalán?
nem kell még egy ilyen mondat tőle és nem hisz neki se senki.
fegyelmezetlen csak azt bizonyítja.
kiírta magát a forgatókönyvből, akkor ki maradt?
kivel fog tárgyalni Xi bármelyik embere?
mondott két mondatot és full belokkolta az egész szitut.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Robot fűnyírók
- E-roller topik
- Óra topik
- Gitáros topic
- World of Tanks - MMO
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Visszatérés az aranykorba: Heroes of Might and Magic: Olden Era Early Access
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
- Mac Pro 6,1 2013 Late
- GAMER PC! i7-14700 / RTX 5080 / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 1000w Gold / BeszámítOK !
- ASUS ROG Strix SCAR 16 / Ultra 9 275HX / RTX5090 / 32GB / 2TB NVMe! BeszámítOK
- 27% - Corsair RMx Series RM1000x 1000W 80 PLUS Gold (CP-9020271-EU) Tápegység!
- White AM4 félkonfig! ASUS ROG B550-A + Ryzen 9 5950X BOX + 32GB DDR4 3600Mhz CL17
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen Threadripper 7960X + ASUS Pro WS TRX50-SAGE +128GB 6400MHz DDR5 garanciával
- ÓRIÁSI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 8GB RAM 256GB SSD
- Ryzen 7 9800X3D + RX 9070 XT Gamer PC///Beszámítás
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

. Racionális szemmel még annak se lenne sok értelme, főleg munkát, nyersanyagot nem igénylő komponenseknél (telek). De a cikk, amit linkeltem írja is, hogy nagy számban jelentek meg külföldi "befektetők" és hajtották felfelé az árakat.

Ixion77