- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
válasz
FireKeeper #19166 üzenetére
Így van. De azért ez se semmi, ha már Kobeissi: [link]
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #19135 üzenetére
Nagyon sokminden más is kihúzható, ami 2018-ban Zsidaynak eszébe se juthatott, mert asztalon se volt a kérdés, úgy mint geopolitikai környezet, hazai politikai stabilitás.
Aztán persze óvatosan kell bánni ezekkel a dolgokkal. Az ide járók többsége mindig is negatívan állt a magyar eszközökhöz, sokan még a közel 20%-ot fizető PMÁP-hoz is! De nem akarok másokra mutogatni, én is erősen permabear vagyok az itthoni dolgokkal kapcsolatban kb. 2022 óta (ezért is dobtam az OTP-t nem sokkal azután, hogy kifizette a fasza osztalékokat anno). A piac mégis tök máshogy gondolta, a hazai tőzsde, a kötvénypiac, de még a forintárfolyam is bőven a várakozások felett teljesített az elmúlt években. A paráinkból semmi se számított a piacnak. Az se számít úgy tűnik, hogy már a politikai stabilitás is megkérdőjelezni látszódik.
-
julius666
addikt
Viszont felmerül, hogy mit csináljak az OTP-mmel ezek után. Szerintetek átgyűrűzik ez hozzájuk is?
Nagyon határozottan állították, hogy nekik másfajta szerződéseik vannak, ezért őket aztán nem érinti ez az itélet, dehát mi mást mondhatnának tőzsdei cégként?!?Zsidaynak volt régebben pár jó írása a magyar bankrendszer (pontosabban a NER) csontvázairól, az egyik legjobb talán ez volt: [link]
Az utolsó bekezdés ebből különösen érdekes, kiemelve, hogy ez egy 2018-as(!) írás:
A magyar gazdaság egyelőre erős, fűti az EU-pénz, illetve a bérrobbanás miatt növekvő lakossági fogyasztás, és ez egyelőre várhatóan fenn is marad, azonban a következő recesszió idején fog csak kiderülni, hogy mennyire válságállóak magyar konglomerátumok, melyik hitelt ki garantálja, stb. Ha kellően nagyra nőnek és jó sok hitelt vesznek fel (tehát marad a jelenlegi irány), akkor valószínű, hogy kiemelt szerepet fognak játszani a következő magyar gazdasági válságban. Ez nem most lesz, de érdemes nyomon követni a fejleményeket.Lehet strigulázni, az anno még stabilitást adó tényezők közül hány esett ki 2022 óta.
Na most erre jön még egy koporsószögként ez az ügy, hogy a lassan 2 évtizedes devizahiteles ügy végső kártalanítását majd a jogutódnak számító, magyar kézbe került bankoknak (NER-konglomerátumoknak) kell állnia.Nekem elég szar a jósgömböm, én az OTP-s rali nagy részéből is kimaradtam, a 2022-es mélypont környéki beszállóimat jó rég felszámoltam. Szóval lehet alaptalan a félelmem, lehet ez az érintett devizahiteles állomány ma már aprópénznek számít, ráadásul az se garantált, hogy az érintett prolik tömegei majd bíróságra fognak rohangálni az ügy miatt. (Bár vaskos jutalékért esélyesen lesznek rá élelmes vállalkozók akik ezeket összehalásszák és rendezik helyettük az ügyet)
De ha mégsem, és tényleg végül beszakad a NER alatt a talaj a következő évben, alaposan megrántva a magyar bankrendszert, azt az OTP se fogja valszeg megúszni. Akkor se, ha ők momentán mindenben mindig tök prudensek voltak.
-
julius666
addikt
válasz
buherton #19017 üzenetére
A földelés önmagában elég nagy témkör.
Erre írtam, hogy nem teljeskörű tudás, de házi barkácsoláshoz nem is kell. Ha az ember magának villanyszerel hányszor kell hozzányúlni földeléshez élete során? Arra keres majd akkor szakembert.A kedvencem, amikor az alu és rézvezetéket simán összetekerik
Előző tulaj szakija nagymestere volt ennek a mostani ingatlanomban, én kábeleztem újra a lakást immáron full rézzel. (Írtam is feljebb)A 1,5-es vezetékre 16 A-es megszakítót kötni.
Akit én hívtam szakit, pont ezt csinálta. Sajnos akkor még nem voltam képben, meg nem jutott eszembe ráguglizni, hogy az első táblázatot az orra alá nyomjam.Na de befejeztem az offot.
-
julius666
addikt
A Hays azt mutatja, hogy egyes most rajtuk keresztül recruitoló cégek mennyit hajalndóak fizetni.
Igen, ez a piaci alapon BP-n elérhető fizu. Itt arról volt szó, a hűdesokat kereső IT-sok mégse keresnek olyan hűdesokat, nyilván nem sok értelme van kilúgozni a statisztikát olyan pozikkal, amik sose kerestek jól...
Egyébként én arra gondoltam, hogy a Hays által követett egyéb pozik bérváltozásait összehasonlítani az IT-s pozikkal.
Remélem gázt is szerelsz...az se rocket science...
De, az villanyszereléshez képest abszolút rocket science. Nem kicsit több felkészültség, eszköz, idő kell pl. cső hegesztéséhez mint összedugni két szaros kábelt wagoval. De egy méregdrága gázcirkóhoz se mernék nyilván hozzányúlni. -
julius666
addikt
válasz
DarkByte #19004 üzenetére
Van bárhol erről releváns statisztika btw?
Hays salary guideok szvsz elég jók. Ott látod, hogyan viszonyul más irodai melókhoz. Még mindig jól fizet relative egyébként.
Sokan kiégnek ebben a szakmában és elmennek homlok egyenest mást csinálni, farmerkodni, asztalosnak, stb. Bármit ami kézzel fogható produktumot eredményez.
Persze, mert felhalmoztak annyi megtakarítást, hogy megengedhessenek maguknak egy ilyen költséges életközepi válságot. Szívesen váltana szakmát az önkormányzati papírtologató meg a mekis dolgozó is, csak ők nem tehetik meg. Mondjuk ők sokszor IT-s állásról szoktak álmodozni, csak az IT-ban dolgozóknak büdös annyira.
Én is gondoltam már rá hogy megcsinálom a villanyszerelő képzést (mióta megszűnt az OKJ levelezős lehetőség, azóta nem), de nem azért hogy csináljam is, csak mert érdekel.
Ami otthoni villanyszereléshez szükséges tudás az full autodidakta módon megtanulható kb. 1 hét alatt (se) youtuberól meg egyéb online anyagokból. Kell hozzá némi kézügyesség meg barkácsérzék, de ha az megvan, akkor nevetségesen egyszerű bármilyen IT melóhoz képest. Ez nyilván nem teljeskörű villanyszerelői tudás, de én pl. a milliós villanyszerelői költségen túl lazán megspóroltam vele egy lakástüzet is felújításnál. Az előző tulaj által hívott villanyszerelő életveszélyes megoldásokat hagyott hátra (alu meg rézkábel összetekergetve, illetve hasonló csoda megoldások), akit én hívtam meg szart ezekre magasról, az egyszerű melót megcsinálta aztán elhúzott, hiába fizettem volna ki neki teljes hálózat rendberakását is (amit ő csinált is gány volt amúgy, a kiselosztót is inkább én újrakötöttem utólag, egy fillért nem ért a munkája).
-
julius666
addikt
válasz
FireKeeper #18978 üzenetére
Azért ha van/volt fix kamatos lakáshiteled annak a törlesztési terhe durván elinflálódott. Ha volt mellette jelentősebb megtakarításod PMÁP-ban az elég jól hozott. Ja meg hát vagyonhatás, saját ingatlan(ok) értéke durván elszállt, ami a hétköznapokban semmit nem számít, mégis sokan vagyonosabbnak érzik tőle magukat. Szóval a reálbér önmagában csalóka mérőszám, amikor ennyi minden változott jelentősen a béreken kívül.
Szerintem ez valahogy úgy néz ki, hogy a középosztályban, illetve attól felfelé anyagi bővülést éreztek az emberek, hiába drágult a kenyér meg a tej (irreleváns, nem tétel), illetve hiába drágult sok középosztálybeli tétel (magáneü, magánsuli, gépjármű fenntartás, stb), ha erősen szelektív kit mennyire érintenek ezek.
Persze ez max a felső 20-30%, a népesség alsóbb rétegeiben nem volt előrelépés. De ehhez nem kell közgazdás professzornak lenni, elég ránézni a közvéleménykutatási adatokra.
Csak az 1%-ba akartam belekötni, mert az ilyen hozzáállás után szokott menni a rácsodálkozás, miért van tele mégis bucira minden repülőjárat főszezonban (meg már azon kívül is).
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #18951 üzenetére
Ez nem Bessenték 5D sakkja, még Yellenék pörgették fel 2024-ben. link
A hivatalos indok a hosszú oldali likviditás bővítése, illetve a főként H1-ben befolyó adódollárokkal valamit kezdeni. Mivel rövid oldali kötvénykibocsátásból fedezik ezért bújtatott(?) hozamgörbe-manipuláció. Mármint tényleg tudatosan az.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18921 üzenetére
Hát igen, az ilyen hszek rosszul öregedtek: [link]
Sejtettem, hogy manipulatív az ezzel kapcsolatos online írások többsége. -
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #18914 üzenetére
Ez nagyon jó összefoglaló, köszi! Az igazán érdekes rész valahol a közepe után van, hogy valami hasonló eszköz istenigazából eddig is volt az elnök kezében (anno a francia kettős adóegyezményhez mint nyomásgyakorló eszköz lett kitalálva - úgy tűnik nincs új a nap alatt, a történelem továbbra is rímel
) csak abból nem olyan egyszerű Trumposan visszatáncolni, ha rendelkezik az elnök, 1 évig akkor is életbe lép, ha közben visszavonná.
Így már érthető, komolyabban miért nem foglalkozott eddig(?) a piac ezzel a témával.
Személyes kérdés: te DTLA-ból kiugrottál már, vagy még becsatolva élvezed végig a dollár + hosszú kötvényárfolyam lejtmenetet a hullámvasúton? Én kiugrottam valamivel a liberation day után amikor recessziós félelmek mellett rakétáztak a hosszú hozamok, egyelőre jó döntésnek bizonyult.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18900 üzenetére
Ez vajon össz vámteher vagy csak az "extraadó"?
Egyébként egyáltalán nem tartom kizárhatónak. Egyrészt sokkal kevésbé kitett az USA exportnak Kína gazdasága mint azt sokan gondolnák. Ráadásul a párt kitűzött iránya a hazai fogyasztás növelése, nem az exporté. Na meg a vámok sokszor megkerülhetők a termékek utaztatásával meg kreatív könyveléssel.
Másrészt ugye eredetileg a kína nyomorgatása mögött nem a külker mérleg állt elsősorban, hanem a gazdasági kapcsolatok asszimetrikussága. Magyarán hogy Kína nem játszott tisztán a globalizmus nevű játékban. Pl. hogy míg a kínaiak kilóra vásárolták fel a nyugati cégeket, te Kínán kívüli szereplőként valódi tulajdont nem szerezhettél semmilyen kínaiban. Hogy tudatosan, többek közt a külker többletüket kihasználva masszív állami támogatások meg árfolyammanipuláció mellett dömpingáras tömegtermeléssel verhették szét a nyugati ipart. Hogy a "szellemi tulajdont" elég lazán kezelték. És lehetne sorolni.
Na ezekről már szó sincs Trump kommunikációjában. Jó eséllyel egyszerűen elengedték az alku részeként az ezirányú nyomásgyakorlást Kínával szemben. Könnyen lehet, hogy csomó más területeken (pl. chip korlátozások) is engedett Trump, csak nem reklámozza. Nvidia valszeg nem véletlenül van csúcsközelben.
-
julius666
addikt
Nagyjából jól megfogtad a két példával a probléma lényét. A középvezetőknek, akik elsősorban embereket irányítanak sokkal kevésbé hatékony a munkája remote feladatvégzés esetén. Meeting nehézkesebb (macerásabb, na meg metakommunikációs csatorna szinte teljesen hiányzik), munkavállalók ellenőrzése nehézkesebb.
A felsővezetés ahol az irányokat lefektetik meg nyilván inkább ezzel a réteggel van kapcsolatban, ezek problémáit hallgatja, nem azt, hogy Gizike a munkáját igazából 8 helyett 6 óra alatt elvégzi mert nem basztatja folyamatosan valaki, meg mennyire kiegyensúlyozottabb életet él, hogy nem kell minden nap 2 órát ingázni, illetve rugalmasabban tud ügyintézni napközben.
Ami számomra a nagy kérdés, hogy mai formájában mennyire van szükség hosszabb távon az igencsak nagyranőtt vezetői vízfejekre. Amikor minimál idő alatt össze tud vibekódolni egy pár fős senior gárda egy tök korrekt terméket ami akár napi iterációban fejleszthető a klienssel együtt, akkor igencsak kérdőjeles a hagyományos modell, ahol van a fejlesztők felett egy réteg aki borzasztó hatékonytalanul összelapátolja a követelményeket temérdek meeting során, hogy aztán pár sprintnyi elbábozott scrum során kiderüljön, teljesen szar volt amit kitaláltak.
Igazából valahol csodálom is, hogy az AI-forradalom 3. évét tapossuk már de még úgy igazán jelentős nyomát ennek a cégek felépítésében nem látni.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18875 üzenetére
Na de ha tudod, hogy hozamemelkedés (gyk: árfolyamcsökkenés) várható kötvény fronton, miért nem azt játszod meg közvetlenül? Pl. shortolhatod, az meg pont nem forinterősítő hatású.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18822 üzenetére
Arról beszél, hogy az x bejegyzés (meg sok másik írás az arannyal kapcsolatban) azt sejteti, a jegybankok rohamléptekkel cserélik a fiat eszközöket aranyra a jegybanki tartalékban, közben ez egyáltalán nem igaz. Veszik az aranyat, de messze nem ilyen tempóban. Egyszerűen a meglévő aranykészleteik értéke nőtt a többi eszközhöz képest, ahogy elszállt az arany árfolyama.
USD-ből valóban táraznak ki a jegybankok, de továbbra is bőven tartja a reserve currency szerepét, illetve (pl. a hazai) közhiedelemmel szemben nem a BRICS devizákból táraznak, egyszerűen diverzifikáció zajlik "nontraditional reserve currencies" irányban. Tippre olyan devizákból próbálnak tárazni a jegybankok, amik kibocsátó országával a saját országuk kereskedelmi kapcsolatban van.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #18806 üzenetére
Tippre semmi ilyen rövidtávú, kézzelfogható következménye nem lesz a csörtének, csak a szokásos Trump-valóságshow megy.
Az viszont biztos, hogy Elon kormányzati kapcsolatai, lobbiereje rottyra ment. Valszeg ez már a megelőző hónapokban lezajlott, a hiszti ennek szólt, hogy végül semmi beleszólása nem volt a költségvetésbe, azt sem tudta elérni, ne vágják meg a villanyautós támogatásokat. A hiszti valszeg csak az utolsó szöget verte be az amúgy is hónapok óta ácsolódó koporsóba.
Én nem hiszem, hogy pl. a SpaceX full karóba lesz húzva (nincs igazi alternatíva, mint a linkeden is írják). Viszont az egyre több nehézséggel szembenéző Musk-birodalom egyre kevésbé számíthat arra, hogy majd az állam így vagy úgy de alástócolja, ha nagy gond lenne. Az optimusos muki lelécelése baljós előjel, már a vezetőségben is elkezdhetett nyilvánvalóvá válni, hogy ez így süllyedő hajó.
-
julius666
addikt
válasz
julius666 #18804 üzenetére
Ha már TSLA, eléggé rájár a rúd mostanság Muskra: [link]
Musk praised Kovac and Elluswamy in a June 2 social media post as two “key people” in the company’s artificial intelligence operations who “have been there from the beginning.”
Ez a x posta nem volt 1 hetes se amikor a csávó lemondott, k*rvára tervezett dolog lehetett. Véletlenül se volt hosszú ideje ott az asztalán egy rahedli kiváló állásajánlat, amiből elővett egyet a Trump - Musk csörte hatására.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18802 üzenetére
Kár, hogy csak 24-ig megy vissza az adatsor, de már ezen az időtávon se tűnik annyira rendkívülinek -37B
Ez viszont elég durva:
[link]Számomra külön érdekes, a charton, hogy a retail különösebben nem vette meg a COVID válságot, én úgy tudtam, hogy de. A 2021-22-23 meg pont úgy lett benézve ahogy a nagy könyvben meg van írva, szinte mindig a rossz oldalon volt a retail.
Over the last week, retail traders purchased $6.8 billion, with $4.4 billion flowing into Tesla
A befektetett tőke 2/3-a teslába ment, egészen döbbenetes.
-
julius666
addikt
válasz
julius666 #18773 üzenetére
Még ehhez extra gondolatok: a FED által vett kötvények már most bőven nagyobb mennyiségben járnak le mint a QT "tempója", a havi csökkenés úgy tud csak kijönni, ha ezek helyett új kötvényeket vesz a FED. A jelenlegi policy hogy a jelzáloghiteles papíroktól szeretnének megszabadulni leginkább, azok kifutása után nem vesznek helyettük másikakat, a QT lassulása ezért elsősorban az államkötvényeket érinti.
The chart shows the effects of slowing Treasury QT from $60 billion a month initially, to $25 billion a month starting in June 2024, and to $5 billion starting in April 2025. [link]
Államkötvények szempontjából már most gyakorlatilag QT pause van. Ha az egész QT-t szüneteltetnék, akkor az - jelen policy mellett - gyakorlatilag QE lenne államkötvény szempontból. Egyedül annyi, hogy venni inkább rövid oldalról vesz a FED (jelen policy mellett), míg a hosszú oldalról is járnak le bőven kötvényei, ezért hosszú oldalon továbbra is effektíve folytatódik (még) a QT.
-
julius666
addikt
válasz
julius666 #18704 üzenetére
Még ehhez a múltkori "mit hogyan mérjünk" témához:
Ha a gazdasághoz viszonyított súlyát nézzük a FED által felhalmozott eszközöknek, a COVID pénznyomda gyakorlatilag ki lett takarítva. A QT mellett ebben talán még nagyobb szerepe volt a gazdasági növekedésnek (na meg az inflációnak).
Szerintem a permabullok közül is kevesen gondolták volna anno, hogy ilyen fáklyásmenetnek fog bizonyulni végül a QT. Egy - utólag - elenyésző jelentőségű bankpánikon kívül semmi problémát nem okozott.
Valahogy egy év múlva lejár Powell mandátuma. Nyilván nem a jegybankelnök egyszemélyes döntésén múlik a QT/QE potméter csavargatása, így korlátozott mozgástere lesz az új elnöknek, bárki is legyen az. De azért fogyatkoznak az érvek a QT folytatása mellett, valszeg tudna még találni partnereket a leállítására a tanácsban.
-
julius666
addikt
-
julius666
addikt
válasz
forumpista #18747 üzenetére
Rendesen fogyhat most Elonnál a ketamin, lehet már a vésztartalékot dézsmálja. Roflmao.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #18721 üzenetére
Itt is kérdés ugye, mennyire van igény egy ilyen eszközre
Ezzel adtál a szarnak egy jókora pofont, mivel minden befektetési eszköznél ez a nagy kérdés. Az árfolyamokat ugyanis a kereslet-kínálat mozgatja.
Mondjuk emvy állítása is nagyon bölcs (és tök igaz!) az arany szerepéről, csak ha utánagondol kicsit az ember, zéró valós, gyakorlatban is használható információtartalma van. Minek nagyobb az esélye 1 éves időtávon:
- az arany árfolyama esni fog, mert az emberiség kiábrándul belőle
- az arany árfolyama esni fog, mert esetleg a piac várakozásai a hozamkörnyezettel kapcsolatban tévesekInnentől szvsz totál értelmetlen azon filozofálni, egy eszköznél mennyi a hit szerepe. Gyakorlatilag definíció kérdése, lehet úgy is nézni, hogy a tőzsdén alapvetően a hit vezérli az árfolyamokat, a fundamentumok meg ugyanúgy max üzemanyagai a hitnek, mint a kevésbé logikus megfigyelések, korrelációk (lásd TA)
-
julius666
addikt
-
julius666
addikt
válasz
FireKeeper #18710 üzenetére
+1
Legalább az elmúlt 1 év ralijában utolérhetné a nagy tesót, hogy kevésbé fájjon kiszállni belőle, ha már a megelőző évek elmaradt árfolyamemelkedését nem fogja bepótolni soha.Valszeg nem fogja, túl sokan eveznek ebben a csónakban is.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #18669 üzenetére
Ezeket a hosszútávú nominális adósság chartokat szerintem felejtsétek el. Abszolút semmit nem mutatnak egy - a többnyire pozitív infláció meg a kamatos kamat meg természetéből adódóan - exponenciális görbén kívül. Aki ilyet hoz a mondanivalója alátámasztására az vagy nagyon hülye hozzá, vagy rosszindulatú és manipulálni akar.
A valóságban ami számít, amit a hsz végén te is írsz, hogy a gazdaság méretéhez képest mekkora az adósságállomány, illetve hogy annak kamatterhei mennyire nyomják a költségvetést. Ez így néz ki historikusan:
Mindenképp súlyos problémáról van szó, de a fenti chartodnál azért jóval árnyaltabb a kép. Debt-to-GDP ratioban a GFC-t lezáró stimulus vége óta azért olyan komoly eladósodási trendet nem látni (a COVID pénzosztás egyszeri megugrás, nem trendszerű elmozdulás). A kamatterhek meg ugyan valóban jelentősen megugrottak, aminek előbb-utóbb csak érződni fog a hatása a kormányzati költekezésen, de azért volt már rosszabb is és nem omlott tőle össze az USA pénzügyi rendszere.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18616 üzenetére
Ez érdekes. A nagy kérdés, hogy akkor ki veszi ennyire az USA piacot, ha - elvileg - se a külföld, se az intézményi befektetők nem igazán? (Utóbbiról nem vagyok meggyőződve azért). Az USA retail egymaga vitte el a hátán az elmúlt 1+ hónap emelkedését?
Az az USA retail, ami már eddig is rekord mértékű tőzsdei kitettséggel rendelkezett?
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #18591 üzenetére
Ja, csak sehol nincs benne, hogy 5 percen belül kifosztotta volna a high-tech tolvaj a mukit, se a jelzálog. Valszeg lepasszolta 1-2 napon belül olyannak (aprópénzért) aki aztán szoftveresen feltörte az eszközt és úgy lett leürítve a számla. A "hitel" pedig egyszerűen hitelkeret volt, lement negatívba a számlával a feketkalapos.
A sztorihoz istenigazából nem is feltétlenül lett volna szükség a fizikai ellopásra, ha valahogy bejut a támadó távolról az eszközre, ugyanúgy meg tudta volna csinálni. Mint ahogy ez meg is történik rendszeresen. Már a több havonta, ki tudja hogyan frissülő mobil operációs rendszerek is neccesek, hát még hogy a nagy többség letojja ha már nem jön több frissétés a telójára, sokan még örülnek is neki, nincs vele többé gond.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #18588 üzenetére
szituáció: Lodoni mopedes értelmiségi kikapja a kezedből a feloldott telót és elszáguld vele. Voltak korai horrorsztorik, hogy hősünk banki appja is meg volt nyitva és 5perc múlva már ugrott is a számlájáról valami 20-30k font, de mai környezetben is: ott az értelmiségi kezében a telefonod, SIM-kártyád amire jön a 2FA "elfelejtettemaPIN-emet" belépési kód. Mire koldultál valakitől egy telefont, hogy letilts mindent IS (ugye a "mindenből" egy rakás dologhoz hozzá se férsz, csak majd otthon...) már ki is rámoltak. És örülhetsz, ha a telón talált egyéb adatok, okmánymásolatok, stb segítségével nem vesznek fel hitelt a házadra.
Jaj ne röhögtess már. Majd pont a félanalfabéta piti tolvaj fogja az "épp feloldott" telefonodon a tök random banki appon kikeresni az utalás menüpontot és bepötyögni valami számlaszámot. Mindezt gondolom még a mopeden...
A jelzáloghitelfelvétel külön roflmao.Lécci ilyeneket azért ne.
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #18529 üzenetére
Az elmúlt időszak történéseit elnézve én már nem lepődöm meg rajta. És itt nem a médiában kiemelten kezelt (szvsz túlfújt) témákról beszélek, hanem a napi színesként lehozott, a színfalak mögé bepillantást engedő sztorikról. Gerendai interjú, Garancsi 1 forintért szabadulna a Viditől, harmadvonalas politikusok elkezdtek kifelé kacsintgatni a kormánypárt(ok)ból.
Már nem repedések jelennek meg a rendszeren, hanem ömlik be a víz, ennek köszönhetően bizonyos szereplőknek megnőtt a mozgástere.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #18358 üzenetére
Olcsó energia, kiemelkedő oktatás, kiemelkedően jó demográfia, vagy mi más titkos belső erő lenne az alapja annak, hogy Európa ismét az élvonalba kerüljön ahelyett hogy tovább növeli a lemaradást?
Itt most a vámháborúról beszélünk, ami erősen egy rövid/középtávú sztori. Mit számítana ezek közül bármelyik tényező?
Az EU egy nagy piac ami elképesztően fontos az amcsiknak export/import szempontjából. Ráadásul (elvileg) szövetéses. Emellett ha capital war irányba terelődne a történet, az EU-nak irtózatosan sok muníciója van, talán a világon a legtöbb (a japók mellett, akik amúgy sorstársak a vámháborúban).
Finanszírozási lehetőségek az egész televert golyóbison talán a leglazábbak. Egyetlen korlát a kemény kiállás előtt a széttöredezettség, meg hogy az egyes tagállami kormányok be vannak tojva pár negyedévnyi potenciális GDP csökkenéstől. Magyarán hogy nincs gazdája az egész EU cirkusznak.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #18355 üzenetére
Ezek a mostani hőbörgései pont arra utalnak, hogy fel szeretné pörgetni a megegyezést/jobb alkut kiharcolni. Ha nem így lenne, egyszerűen hagyná kifutni a 90 napos határidőt és kész.
Fentebb jól leírta j0k3r!, papírkutyának tekinti a piac Trumpot. Hogy is mondta a mi vezérünk? "Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok." Na hát ezt jó alaposan megtanulta a piac a szőke torgyánnal kapcsolatban is. (Ha nem így lenne, nem tudtak volna ennyit emelkedni az indexek)
A kérdés inkább, hogy az EU mit fog reagálni, annak lehet igazán piacmozgató ereje. El-e lesz kenve megint valami üres dumával (valószínű), vagy végre komolyan vesszük magunkat.
-
julius666
addikt
válasz
Ringman #18328 üzenetére
Szerintem ez nem OFF, hanem nagyon is ON ide. Egész biztosan lesz egy mocorgás EU cégek részéről EU IT irányba. Bizonyos területeken (pl. alap felhő szolgáltatások) ez nem jövő idő, hanem vastagon a jelen. Sajnos korlátozott a választékból, hogy kik vehetők meg tőzsdén. Én OVH-ba meg UTDI-be dobtam némi jáccós pénzt még a liberation day másnapján, OVH 60% felett hozott azóta...
Igazából EU fegyverkezés témakörrel ez sok szempontból analóg sztori, csak ez (szvsz még mindig) nem annyira túlvett.
Szívesen várnék másoktól (megvehető!) ötleteket a témakörben. Nyilván kockázatos, de jáccós pénznek szerintem nagyon jó helye tud lenni ebben a sztoriban.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18256 üzenetére
Nincs 2% difi a 30 éves USA hozamszint és a forintos magyar megfelelője között, kifejezetten stabil forint mellett.
Azért 2-3 éve, amikor a hozamemelkedés derekán voltunk és Matolcsyék a 18%-os ON kamattal próbálták menteni a menthetőt ezt kevesen gondolták volna. Főleg ha mellétesszük, hogy mindezt több évnyi itthoni gazdasági döglődés meg benézett költségvetési hiány után sikerült elérni.
De Zsiday Viktor is írt erről, hogy egyszer fel fog lázadni a kötvény piac.
Pont azt linkeltem. -
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18253 üzenetére
Én egyelőre őrült nagy támaszkodást nem látok, max napon belüli hullámvasutat.
Egyébként az igazán izgalmas az elmúlt időszak kötvénypiaci mozgásaiban, hogy kifejezetten globális az emelkedés.
Szerintem önmagukban a vámok nem bírnak magyarázó erővel, lényegében egyszeri inflációt okoznak, míg középtávon inkább rontják a gazdasági kilátásokat.
Szerintem az lehet a mozgás mögött, amit #18206 -ban is írtam, a kötvénypiac elkezdte igazán komolyan venni, hogy többé nem jön vissza a ZIRP korszak. Ha így van, az viszont az adósságok terhét is átárazza.
Zsidaynak volt egy jó összefoglaló írása még tavaly a következő években várható kötvénypiaci mozgásokról, szerintem ide vág: [link]
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18249 üzenetére
Nem biztos sok értelme van ezt túlokoskodni a Trump admin alatt, lásd micsoda pro és kontra viták folytak itt vámok kapcsán is, aztán a nagy bejelentés úgy nézett ki, hogy egy órán át valami demens vakert nyomott teljesen random dolgokról, aztán egyszer csak előkapta A TÁBLÁT olyan random számokkal, amikre senki nem számított.
Én csak arra utaltam, hogy valamit kínjukban kénytelenek lesznek lépni, valamit ami azért több mint egy "Powell egy g*ci" twitter bejegyzés.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #18240 üzenetére
Passz, kreatívabbak ők nálam. Valamit biztosan fognak rá mondani/lépni, nagyon fáj nekik ami most megy a kötvénypiacon.
Nem kell ehhez Powell btw, értelmezhető fiskális szigorítás, újra felbukkanó recessziós félelmek valszeg lecsillapítanák a piacot.
-
julius666
addikt
Szerintetek ma/holnap fogja megpróbálni a Trump admin valahogy leénekelni a hosszú hozamokat, vagy megvárják a hétvégét?
-
julius666
addikt
válasz
lemusz #18203 üzenetére
Okok közt ott ott lehet. Carry tradenek alávághat hogy már Yen alapon is lesz értelmes hozam. Devizakockázatot egyes szereplőknek megérheti durációs kockázatra cserélni. [link]
Másik értelmezés, szintén még a japán hozamokhoz kapcsolódóan: a piac most kezdi igazán magáévá tenni, hogy a 22-től kezdődő kamatemelési ciklus nem egy átmeneti bukkanó volt, hanem return to norm.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #18128 üzenetére
Ha valakit érdekel, miért zuhantak be a futures-ek az elmúlt órában:
Azért nagy esés nem volt... Rating cégek nagy meglepit ritkán csinálnak, piac előre beárazza őket jellemzően, sőt, meg merem kockáztatni hogy többnyire a piaci mozgásokat követik a ratingekkel ezek a cégek. Ez most se hiszem máshogy lenne, lévén hogy egy éve negatív volt az outlook, illetve a többieket követte csak a Moody's megkésve a leminősítéssel.
Ez jókora nothingburger szvsz, főleg a részvénypiac szempontjából.
F&G index mozgás jól leírja a durva szentiment változást, szerintem lesz érezhető visszalépés ebből pár hónapos távon. Érdekesség, amit sokan elfelejtenek: lesz idén is egy debt ceiling násztánc, ami a megegyezés előtt likviditás bővülést okoz, megegyezés után - átmenetileg - szűkülést. Nem lennék meglepve ha bizonyos hírek, bejelentések, sajtó által erőltetett szentiment ehhez ügyesen alkalmazkodna.
-
julius666
addikt
válasz
korcsi #18125 üzenetére
A második cikk végig csúsztatás. Az alcím eleve baromságot sugall: Megugrott a kereslet, emelkedtek a hozamok az államkötvény aukción.
Megugró kereslet pont hozamcsökkentő hatású, per definition.A számoknál meg az elfogadott mennyiségre azt sugallja, hogy az volt a felkínált mennyiség is, így elfedve a tényt, hogy gyenge volt a kereslet.
Persze egyszeri gyenge keresletből mélyenszántó konklúziókat nem kell levonni, mielőtt még valaki államcsődtől kezdene rettegni.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #18114 üzenetére
Volt egy ZBT jelzés is, az megbízhatóbban bullish, ha már ilyen jelzésekből akarsz jósolgatni.
Mondjuk innen emelkedés az már lassan ATH lenne (dollárban!) az azért érdekes lenne romló gazdasági kilátások mellett. Bárhonnan is nézzük, azért jelentős vámteher növekedés van meg bizonytalanság.
-
-
julius666
addikt
Azért a Google se egy elhanyagolható név...
De biztosan akkora nagy érték ez AI-nál? Konzumer vonal, ahol ez leginkább számít igazán sose fog pénzt hozni, profi/céges vonalon meg úgyis a legjobbra fognak előfizetni (vagy a legjobb ár/érték arányúra).
Pl. fejlesztő ismerősök nagy része rövid úton váltott Copilotról Cursor + Claudera. Pedig a MS jóval nagyobb és megbízhatóbb név, főleg a githubbal a zsebében.
-
julius666
addikt
válasz
Oppenheimer #18060 üzenetére
Ez elég durva. Eddig is használtak AI-t ilyesmire, pont mátrixszorzás javítása volt 1-2 éves hír. De azok célzottan feladatra trainelt modellek voltak tudtommal, ez meg általános.
A Google nem utolérte az OAI-t, elhúzott mint a gyorsvonat. Ha nincs még jobb cucca a konkurenciának, jó eséllyel megnyerte a versenyt a G.
Érdekes módon árfolyamon ez nem érződik.
-
julius666
addikt
válasz
BlackV #18045 üzenetére
Nagyon túlbecslitek ti ezeket a dolgokat. Csak egy a sok, gazdaságilag relevánsabb szempont mellett, amit ki tudja mennyire vesznek figyelembe majd. Nem ez fog egy megbízható kötvényből bóvlit csinálni, max a bóvli szélén táncolónak adhat még egy lökést. Lásd A+os szaúdi kötvényeket, pedig ha valahol, ott aztán tényleg nincs nagy sajtószabadság, se sok független civil szervezet.
Aki a bóvli kategóriától fél, annak ettől függetlenül nem biztos, hogy magyar kötvényben kéne gondolkoznia. Az évek óta folyamatosan orraeső költségvetési tervezetek, (többszöri!) évközbeni kiigazítások sokkal kellemetlenebb előjelek kötvényesi szemmel, mint hogy a hülye magyar békák alatt megint tekertek egyet a hőfokon. Befektetőként who cares?
Ha lelkiismereti okokból nem akarod a pénzedet a magyar kormánynak kölcsönadni az valid, teljesen szabad döntésed. De azért legyünk őszinték, ez nem nagyon nem racionális döntés, hanem masszívan érzelmi.Egyébként könnyen lehet, hogy érzelmi döntésként is fasság. Pl. ha az adott durációhoz tartozó piaci forintos hozamszint feletti kamaton fialtatod a pénzed az ÁK-nál, azzal különösebben nem teszel szívességet az aktuális magyar kormánynak, sőt. (Igaz erősen megfogyatkozott az ilyen jellegű lehetőségek száma)
-
julius666
addikt
válasz
Drizzt #18030 üzenetére
Na de nem itt élésről volt szó (kolléga már sógorokhoz költözött úgy rémlik), hanem magyar államkötvény tartásáról. Arra az említett törvénytervezet nem sok hatással lesz.
Persze ha a napi politikai szardobálás becsempészése volt a cél a topikba, arra ügyes próbálkozás volt a kötvény kérdés belekeverése.
-
julius666
addikt
Várakozásom szerint, 2 éven belül minden harmadik házra ki lesz írva, hogy eladó (ahogy az 2009-2011 környékén is volt)!
Én azért nem emlékszem ilyen szintű apokalipszisre. Pedig a devizahiteles válsággal megverve az generációs medve volt, sok évtizedente jön össze annyira sok minden egyszerre.
Emlékeim szerint az áresés is inkább csak reálértékben volt jelentős, nominálisan talán 10-15%-ot estek csak az árak.
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #17934 üzenetére
Bejelentették: [link]
Kína+UK ügyében végül tényleg az lett amit a liberation day előtt várt a piac, Kínára érezhető (de nem ilyen agyament) emelés, mindenki másra 10%. EUR-ban mérve is szépen másznak vissza az indexek oda, ahol voltak előtte.
Ennyit arról, hogy a kínaiak simán kiülik majd Trump ki nem kényszerített hibáját, nekik "kevésbé fáj".
Érdekes, hogy a hosszú kötvények viszont lent maradtak.
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #17898 üzenetére
Ha sikerült volna lejjebb tornászni közösen a vámokat, Trump tuti teletrombitálta volna vele a truth social üzenőfalát az első adandó pillanatban. Ehelyett csak valami megfoghatatlan kamu szöveget írt ki, szóval eddig úgy tűnik, végül nem adták be a kínaiak a derekukat: [link]
-
julius666
addikt
válasz
axioma #17893 üzenetére
Technikailag oktatást se lenne nehéz, mintavételezik pár magánintézmény árait és kész.
De tök mindegy, ha meg is csinálják, úgyis egész nevetséges súlyt fog kapni a kosárban mivel ez országosan pár %-ot érint, az infla kosár meg "mindenkire" van szabva, értsd: senkire, de leginkább a móduszra, az alsó 60%-ra. Ők meg nem engedhetik meg maguknak, tehát a kosárban nem kaphat érdemi súlyt.
Az inflációs mutatóval mindenki a megélhetés költségeinek drágulását mérné, közben ha valamire totál alkalmatlan, hát erre. Egyik oldalról szépen kilúgozzák a mérésénél, hogy ha egy termék drágul miközben "jobb" lesz (pl. IT eszközök, kocsik újabb és újabb generációi amik rendre egyre drágábbak), miközben azt, hogy egy termék vagy szolgáltatás szarabb lesz azonos ár mellett és/vagy megszűnik, neked meg jóval drágább alternatívát kell keresned (EÜ jó példa), sehol nem méri.
Középosztályt közelítő életszínvonal mellett konkrétan 0 jelentősége van a KSH által mért inflának azon túl, hogy mennyi lesz a PMÁP kamata köv. kamatciklusban.
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #17876 üzenetére
Szerintem a B megoldást árazza a piac. Ha meg vagy róla győződve, hogy szemfényvesztés az egész és vissza lesz vonva, akkor tök mindegy, hogy az átmeneti cirkusz alatt épp mit izzadnak ki a cégek magukból a forward looking statementekben, vagy hogy épp a Q2 majd ténylegesen milyenre sikerül. Az átmenetileg lefújt beruházásokat is majd újrakezdik, max kicsit később.
Aztán persze a piac simán tévedhet, mint ahogy súlyosan tévedett a Trump győzelmi ralival is. Mostanság egyre több az ilyen furcsa piaci árazás, ahol aztán rendre a retail nyer a korrekciókon BTFD címszóra. Feje tetejére állt a világ.
-
julius666
addikt
(Egyelőre?) még mindig offba: azért kemény az izmozás, ami India és Pakisztán között megy: [link]
-
julius666
addikt
válasz
lemusz #17863 üzenetére
Nyilván pozícióból beszélek.
Egyébként tényleg nem örülnék neki, ha bejönne az, amire a piac számít. Én azt hosszútávon alapvetően pozitívnak tartottam, hogy végre valaki megpróbál érdemben kezdeni valamit az ellátási lánc kockázatokkal, meg az USA költségvetési hiányával. Az más kérdés, hogy a kivitelezés kritikán alulira sikerült.
Ha a piac várakozásai bejönnek (a gyakorlatban ebből még semmi se látszik egy kitolt határidőn kívül, ezt azért nem árt megemlíteni), olyan irányba tartanak a dolgok, hogy a szükséges reformokból nem lesz végül semmi, de úgy istenigazából a piac se büntet komolyabban a pofátlanságért cserébe (egy pár napos átmeneti vérzivatart kivéve). Következmények nuku, a konzervdoboz ismét tovább rúgva. Ahogy közeledünk a midtermhez majd tovább adósodva lehet deregulálni meg adókat csökkenteni, már a hagyományos repub receptúrát követve. Ez megint a posztmodern clown world szcenárió, aminek előbb-utóbb súlyosan megisszuk a levét.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #17857 üzenetére
Teljesen lényegtelenek ezek a dolgok, bedobtak azóta valami pletykát (most épp UK megegyezés talán) és felfelé az irány. Semmi nem számít már, csak a cirkusz meg az aktuális árfolyammanipuláció megülése.
Szép lassan felülmúljuk a liberation day előtti szinteket. A piac már arra készülődik, hogy a végeredmény annál is lazább lesz, mint arra eredetileg a februári bejelentés után vártak (nagyokosok szerint ez ~10% mindenkire, némi emelés Kínára - volt).
-
julius666
addikt
Csak hogy valami konkrét hírről is essen szó: India rakétatámadást indított Pakisztán ellen.
Reggel óta gyanúsan erősödött az arany, úgy tűnik megint voltak, akik már "sejtették".Tartósabb piaci hatása esélyesen ennek se lesz, mint a lokális konfliktusoknak általában, ellenben intő jele lehet az elkövetkezendő évek történéseinek. Ha a világcsendőr szögre akasztja a kabátját, sőt, bele is szarik a kölcsönös garanciákat nyújtó világkereskedelem szövetébe, akkor az addig némán tűrő rossz szomszédok mocorogni kezdenek...
-
julius666
addikt
válasz
lemusz #17744 üzenetére
Forrás ezekre a számokra? Én el tudnám hinni, hogy a gurufocus kamu számokat közöl, de azért nekem ehhez több kéne mint egy random, bármikor törölhető xitter bejegyzés...
Láttam vele a hetekben egy interjút, ami még a liberation day előtt készült, ott kicsit szabadabban beszél. Bár ott is tartózkodik a konkrét állásfoglalástól a témák többségében/elüti közhelyekkel, a véleménye ezekről azért elég jól átjön: [link]Ami érdekes, hogy az USA cégek jövőjéről ezt mondta: the majority of any money I manage will always be in the USA. Szvsz ez is jelentős puhulás ahhoz képest, amiket eddig mondott.
#17746 Most komolyan erre a hírre a 444 a legjobb forrás?
-
julius666
addikt
válasz
Oppenheimer #17734 üzenetére
Kíváncsi vagyok Q2-ben mit csinált összességében az öreg, Q1-ben még továbbra is inkább az eladói oldalt erősítette.
Aztán persze kérdés az elmúlt ~1 évben mennyire határozta meg a döntéseit, hogy már aktívan készült a nyugdíjra.
-
julius666
addikt
válasz
lemusz #17678 üzenetére
Cikk arról az elhanyagolható apróságról beszámolhatna azért, hogy pont most módosítottak a modellen, olyan brutálmód félrebecsülte Q1-et.
. Ezért látható csak egy zöld pötty rajta vonal helyett.
Funfact: azért kellett belenyúlni a modellbe, mert valaki(k) random $28.69bn + $22.96bn értékben aranyrudakat importáltak az USA-ba jan-febr. Az arany importot meg elfelejtették kivenni a GDPNow modellből a készítői, mert sose volt igazán nagy tétel (havi alapon eddig $9bn volt a csúcs). [link]
Ilyen időket élünk. -
julius666
addikt
válasz
MrSealRD #17674 üzenetére
Tőzsdei szempontból ez a truth socialos bejegyzés inkább pozitív. Eddig az volt a hivatalos álláspont, hogy nyilvánvalóan (átmeneti) fájdalommal fog járni a külker mérleg javítása, meg a leválás a fiskális drogról. Az, hogy már másokra kell mutogatni, annak a jele, hogy mégsem olyan magas a Trump adminisztráció fájdalomküszöbe.
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #17668 üzenetére
Szerintem pont hogy nem arról van szó, hogy a kisember rohant a boltba betárazni mindenből. Akkor a GDP consumption lába "kibalanszolná" a megugrott importot az összegben.
Szerintem az importőrök/kereskedők táraztak be előre amennyire csak lehet, még alacsony vámtartalmú cuccokból. Könnyen lehet, ennek a folytatása Q2-ben meg majd felfelé tolja a GDP-t, amit most betáraztak az importőrök abból fogyasztás lesz, miközben az import meg beesik. (Persze az export/investment is beeshet a vámcirkusz miatt, simán lehet Q2 is majd negatív a végén)
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #17656 üzenetére
Szép. És mivel ez Q1, ezért az igazi vámcirkusz időszaka ebben még benne sincs.
Ha tippelnem kéne, a vámokra készülődés jegyében megugró import okozhatta (az import mínuszos tétel a GDP számításánál).
-
julius666
addikt
válasz
forumpista #17621 üzenetére
Értem és biztos sok mindenben igazad van, nyilván jól kell járniuk nekik is valahol. De biztosan van értelme ezt kiemelni amikor egy felújításon belül nem nagy tétel és általában nem szokott gond lenni vele? Egy festő/villanyszerelő/burkoló naponta lehúz annyival, mint (szerinted) a fránya klímás, csak számla meg érdemi gari nélkül. És még neked kell hálásnak lenni, hogy kifáradt a nagyságos úr "ilyen kis piti feladat miatt", az meg kész álom, ha nem basz el valamit közben.
Pl. nyílászáró festésnél csávó 200-as napidíjjal szarabb munkát végzett mintha én csináltam volna, meg összeszarta a frissen felújított lakást. Közben mutogatta nekem a Maldív-szigetes nyaralásáról meg a hobbipilótáskodásáról a fotókat. Na ez a magyar valóság.
-
julius666
addikt
válasz
Dare2Live #17615 üzenetére
Klímástól esélyesen 2 ember jön, több év garit adnak a beszerelt készülékre (értsd: kijön egy muki ha gond van és ingyen megcsinálja 3-5 évig), kedvezményes/rögzített áron jönnek aztán minden évben takarítani a gari ideje alatt. Gari miatt ráadásul számlát is adnak, nem feketén megy, az is pénz (adó).
Nekem legalábbis így csinálták ugyanennyiért évekkel ezelőtt és nem éreztem, hogy lehúztak volna. Ennyi alatt én se vállalnám ezt így el a helyükben. Hogy most nálad lehet a szokásosnál picit gyorsabb lesz, az lényegtelen, azzal senki se fog számolni, standard árat ad nyilván mindenki.
Egyébként tökre igazad van szakik kapcsán, csak a klímás pont a kevés kivételek egyike szvsz.
-
julius666
addikt
Nyilván nem kötelező hinni az ilyen indikátoroknak, de a poor emirical track record meg produced as many false positives as true positives azért objektív állítások és elég könnyen cáfolhatók...
Azt meg senki nem is állította, hogy ez valami fundás indikátor lenne, vagy hogy piaci aljakat jelölne ki. Az első screenshotodon saját állításait próbálja cáfolni a szerző.
-
julius666
addikt
A ZBT megint rárúgta az ajtót a medvékre: [link]
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #17579 üzenetére
Szívesen felvágnék én is azzal mekkora pro voltam hogy akkor lett nekem is saját ingatlanom, de nem az én döntésem/pénzem volt, én simán csak akkor kaptam meg nagyszülők régi lakását.
Viszont a teljes felújítást pont akkor csináltam (14H2), beszélgettem a generálkivitelezővel meg a melósokkal, ők már bizakodtak a jövővel kapcsolatban (előtte állításuk szerint éveken át "síri csend" volt).
Ezzel nem Zsiday érdemeit akarom tompítani, csak nem teljesen értem azokat, akik 14-ben még armageddont vízionáltak az ingatlanpiacra (pölö: kiszamolo). Elég lett volna olyanokkal beszélni akik ingatlanpiacon, vagy legalábbis ahhoz kapcsolódó szakmában mozognak.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #17574 üzenetére
Ilyen növekedéssel ő sem, más írásaiban 7 bő/7 szűk esztendőről beszélt. Bár ha ez a mostani PMÁP-fröccs az utolsó nagy rallynak bizonyulna, akkor a reál árindex alapján végül is nem tévedett nagyot.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #17562 üzenetére
Olvastam én is, de ezekkel a hírekkel óvatosan. Jellemzően masszívan el van bennük kenve a vizsgált időablak ("elmúlt hetekben"). Ha mondjuk március elejétől a vámcirkusz közepéig a smart money szépen tárazott kifelé (azóta meg vesznek ők is), mialatt a retail végigvette az egész időszakot, akár ki is jöhetne papíron amit a cikkíró állít, míg a sugalmazott mondanivaló (a smart money még kivár) közben baromira nem állna meg a lábán.
Sajnos nincsenek erről nyilvános adatsorok (vagy csak én nem tudok ilyenről) így laikusként nem tudni pontosan mik éppen a trendek. A gazdbulváros "birkapásztor" cikkekben így bármit le lehet írni.
openinsider.com alapján az insiderek mindenesetre nem tapossák egymás nyakát ha részvény vásárlásról van szó.
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #17553 üzenetére
Az egy dolog, hogy mit mondanak nyilvánosság előtt a fejesek, de amcsi hírportálokon is valami egész brutál módon megy a felbeszélése az árfolyamoknak mindenféle fake news gyanús hírrel. Lásd a tegnapi általam linkelt Indiával megegyezéses pletykát, ami esélyesen kacsa volt. De láttam ma már Dél-Koreával is hasonlót, meg olyat, hogy a Kínaiak "suttyomban" kivettek csomó terméket a vámok alól.
Nem az lep meg, hogy vannak kamu hírek, hanem hogy hirtelen ilyen mennyiségben.
-
julius666
addikt
Mai emelkedés margójára: az a pletyka járja, hogy jön Indiával a megegyezés.
Már ha azt pletykának nevezzük, hogy a Trump adminból konkrétan leszóltak a Wall Street haveri fejeseinek: [link] -
julius666
addikt
válasz
t72killer #17492 üzenetére
Ha a programozás nem életed nagy szerelme, hanem csak egy potenciálisan jól fizető szakmának tűnik számodra, akkor szerintem jól döntöttél.
Még a COVID pénzeső alatt kérdezgetett több szakmaváltáson gondolkozó ismerősöm, hogy merre induljon el, ha programozó akar lenni. Már akkor azt mondtam, hogy ha nem csinálja hobbiból évek óta meló mellett (tudtam, hogy nem), akkor szvsz semerre. Ha már ők is programozók akarnak lenni, akkor valszeg minimum egy lokális munkaerőpiaci csúcs közelében vagyunk, nehéz lesz friss kezdőként elhelyezkedni.
Volt aki nagyon megsértődött rám emiatt, pedig így utólag még jobban be is jött a tipp, mint akkoriban gondoltam.
-
julius666
addikt
-
julius666
addikt
válasz
Oppenheimer #17484 üzenetére
Saját tapasztalatom (fullstack) ennél sokkal felemásabb. Frontend példa: meglévő komponenst kellett volna felhasználni egy új komponensben, a feladat nehézsége az adat konverzió volt. Cursorban beadtam neki én kézzel a konkrét fájlokat contextként, ahol a komponens definiálva van, az adatok interfészei, meg egy példát a komponens felhasználására. Pár fájl, pár ezer sornyi kód.
Az igazi favágómunka részét (adatkonverzió) egész jól megcsinálta, bár abba is belehaluzott 1-2 jól elrejtett fasságot, nyomoztam utána vagy másfél órát egy tökre nemtriviális bug miatt amit okozott ezzel. A meglévő komponenst az istennek nem akarta felhasználni, mindig megpróbálta 0-ról leimplementálni (szarul ráadásul, de az eredeti kódjához hasonlóan, szóval tuti "látta" a contextben). Se Claude, se Gemini 2.5. Kézzel megírtam azt a részt, működik, nem a kérésem volt hülyeség, nem tudta jobban nálam az AI.
Másik kedvencem az ágens mód. Meglévő kódbázisnál masszívan kerülöm, rengeteg fejfájást tud okozni. Pont a múlt héten véletlenül nem nyomtam át manualra és nem figyeltem aztán. A kért feladatot megcsinálta, majd elkezdett magától lint hibákat keresni, mert látta, hogy van linter beállítva a projektben. Behaluzott (egyébként nem létező) lint hibákat és javította, majd újra és újra, loopban. A végére konkrétan "kijavította" az eredeti feladatot, maradt egy komponens ami már nem csinált semmit.
Majd saját szakállra elkezdte ugyanezt más fájlokkal is... Mire észrevettem és lelőttem, több ezer kódsornyi változtatást befosott szanaszét a kódbázisba kérés nélkül, illetve elégetett több tucat requestet... Szerencse, hogy nem valami nagy refaktor közepén voltam, csak 1-2 óra melóm ment kárba utána a git resettel.
(Igaz ez talán Claude volt, de én nem érzem a Gemini 2.5-öt olyan brutál jobbnak)5 éves távon elég pesszimista vagyok én is a szakmámmal kapcsolatban, de most itt jelenleg nem érzem a kést a torkomon. Néha bele lehet futni tényleg nagyon durva élményekbe amikor jobban tudja nálad az AI (mint a példád), meg amikor kijön egy új, jól sikerült modell, mint a Gemini 2.5 engem is elkap a hype, de egyelőre még a gyakorlat mindig masszívan helyre szokta tenni nálam a dolgokat.
Egyébként a mostani transformer alapú LLM-eket eléggé korlátozza a context size, illetve annak értelmezése, én azt gondolom, hogy az igazi áttörés, ami nem csak benchmarkokban gurít nagyot konzisztensen valami módosított architektúrán fog eljönni (akár a Google féle titans). Más kérdés, hogy ha ez eljön, akkor nem csak a programozók mennek lapátra, hanem minden szellemi munka gyakorlatilag.
-
julius666
addikt
válasz
Tesztelo.hu #17471 üzenetére
Asszony rakott fel pár hónapja Android TV-re valami appot ami elvileg kábeltv-s élményt tudott volna nyújtani, csatornák voltak benne műsorokkal. Azt hiszem valami sweet tv volt a neve.
Valami utazós műsort kezdtünk el nézni magyar szinkronnal, standard filléres kábeltvs szinkron szint (2-3 szinkronhang, minimál effortos alámondás). Kb. fél óra után elkezdett feltűnni, hogy vannak szavak amiket kicsit furán mondanak ki, meg néhány mondat roppant nyakatekert, nehezen érthető. Aztán egy zeneszámnál amikor a zenéből hangeffekteket is "szinkronizáltak", esett le csak a turpisság, hogy AI-generált az egész szinkron sáv. Biztos vagyok benne, hogy idős apukámnak sose esett volna le, alig volt rosszabb az alsópolcos magyar szinkron színvonalánál.
Nagyon szürreális volt, Black Mirror epizódban éreztem magam amikor leesett. Pedig már használtam előtte a GPT-4o "Her" módját, szóval az meglepetést nem okozott, hogy egész jól tudnak magyarul beszélni bizonyos modellek. Csak ez volt az első olyan élményem, hogy úgy jött szembe velem AI, hogy abszolút nem számítottam rá (de még észrevettem)
-
julius666
addikt
de teny, hogy egy csomo szuper okosnak tuno forumtarsunk 5 dollarnal se vett volna
Na jó, de én ezzel mit csináljak? Vezekelnem kéne mások múltbeli posztjai miatt amiért most hasonló véleményen vagyok velük?(Teszem hozzá azért velük se vagy túl igazságos, ez az 5 dodós ár amit bedobtál - mai részvényszám mellett - 2013-ban volt. TSLA lassan 5 éve egy jó széles sávban ugrál le-fel, de mint az ökörhugyozás. Aki őszintén hisz benne és DCA-zza folyamatosan, az 2020 vége óta piaci alulteljesítést vesz a pénzéből, jó kis hullámvasút mellett. Valahol mégis igazuk volt azoknak, akikkel 20-21-ben vitatkoztál (még a másik topikban) a témában...)
En se vennek most sok Tesla reszvenyt, de teny, hogy egy csomo szuper okosnak tuno forumtarsunk 5 dollarnal se vett volna.
Azt meg szabad kérdezni a portfóliód jelenleg hány %-a van TSLA egyedi részvényben? Régebben tudom, hogy volt neked rendesen. (Ja igen: indexes részesedés nem számít, nyilván nem Musk jövőképe miatt veszel egy indexet).
Nekem 0 és ezen nem is tervezek változtatni.
-
julius666
addikt
Bocs, de kicsit úgy érzem nem velem szeretnél vitatkozni, hanem azokkal akik érzelmi kérdést csinálnak a Teslából (vagy a Musk birodalomból). Én nem kérdőjeleztem meg azt amit lerakott az asztalra a csávó, sőt. Ha lehetne SpaceX részvényem, longolnám 100-as P/E mellett is, abban annyi potenciált látok.
Én növekedési potenciálról beszéltem. Nagy megfejtés, hogy a Tesla egy legit autógyártó, ami itt lesz 10 év múlva is, ha közben a részvénnyel 10 év oldalazást (vagy akár bukót) veszel.
Az osszes problema ellenere oriasi feat, ami az utobbi 20 evben tortent az USA-ban. Az az orszag kitermelt olyan cegeket, mint Google, Tesla, Amazon, Apple (a modern Apple), Meta, Nvidia... mindekozben a vilagon mashol lenyegeben semmi nem tortent, talan Kinat kiveve.
30 lesz az lassan. Öregszünk.
Kínában meg ugyanezek kiépültek 10-15 év alatt, az más kérdés, hogy (érthető okokból) a nemzetközi piacra nehezebb kilépniük.
De ez megint nem tudom hogy jön ide. Nagyon más a mai helyzet, mint 20-30 éve, mások a kilatások. És nem az USA adminisztráció miatt, az inkább tünet, mint ok.nagyon jellemzo a emberekre, ram is, hogy alapvetoen a negativ szcenariokat latjak, de azzal nem szamolnak, hogy csomo ember dolgozik azon, h ne kovetkezzenek be.
Pessimists sound smart. Optimists make money. Sajnos ez így van.Nekem ez komoly személyes hibám egyébként, amin aktívan dolgozok.
-
julius666
addikt
Én sehol nem írtam eladási számokat. Ez az árazás azt feltételezi, hogy a nevezőt jelentősen növelni fogják tudni, hogy most több eladással, nagyobb marginnal, vagy esetleg valami más bevételi forrásból, az részletkérdés. Te ennek látod realitását?
Musk cégcsaládjában egyedül azt látom igazi értékként, hogy egy kézben csoportosul nagyon sok előremutató (és egymást erősítő) irány, belföldi gyártás, önvezetés, aksi, AI, robotika, miközben kedvező a politikai széljárás is. Szólhatna akár nagyot is ami ebből a mixből kipotyog, de valahogy nem sokat látni belőle a gyakorlatban. Musk mintha "varázstalanodott" volna, még a politikai előnyből is sikerült hátrányt kovácsolnia.
Az külön hab a tortán, hogy ha megveszed egy cégének részvényét, ki tudja mit veszel vele. Ha épp bejön a TSLA bet és jól kezd menni a cégnek, bármikor kitömheti belőle valamelyik másik faxság projektjét. Lásd X -> xAI felvásárlást.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #17427 üzenetére
Ilyen táblázat nincs véletlenül a Waymo vezetési képességeiről is? Az már most önvezető taxizik SF-ben, jó lenne látni a pontos képhez, ehhez mennyivel kell "több" ahhoz a szinthez.
Az más kérdés persze hogy ha fix területekre korlátozva el is indulna a taxizás - aminél többre évekig nem lehet számítani optimális esetben sem -, racionálisan nézve hova vihetné még az árfolyamot, amikor nincsenek igazán nagy előnyben a konkurenciához képest. A 100+os P/E-be meg amúgy is bőven be van árazva, hogy lesz taxi (mód) és nagyot is fog szólni.
-
julius666
addikt
Meg is jött a fordulat.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #17402 üzenetére
Igen. Már érezhetően a retail is rákapott az aranyra.
rossz döntés volt arany helyett főleg aranybányákat és ezüstöt venni.
Hát, valóban. Újabb kiváló tanulság arra, hogy nem szabad túlokoskodni a dolgokat.Aranybányák tartását sose értettem teljesen. Aranyat elsősorban a mostanihoz hasonló viharos idők miatt tart az ember a portfóliójában, ilyenkor meg a bányák pont, hogy alulteljesítenek a sima aranyhoz képest. Ami aprót nyersz az osztalékokon, pont akkor bukod el, amikor jól jönne, hogy aranyad van.
Ezüst terén sajnos átérzem a fájdalmad, még 19-ben vettem arra alapozva, hogy hosszú ideje már historikusan (meg fundamentálisan) olcsó az aranyhoz képest, előbb-utóbb lesz egy jó átszálló. Azóta is várom.
Mostanában részleges eladáson gondolkodok, csak nincs ötletem hogy mibe kellene átforgatni.
Ha túlvettből túladottba akarnál átülni, akkor az hosszú dollár kötvény. Azért kell hozzá bátorság ilyen időkben, nem mondom.
-
julius666
addikt
Én nem wash tradingről beszéltem (ha jól értem te erre céloztál, bár nem tudom mi alapján), hanem insider tradingről. Mesterséges pánikkeltés POTUS nyilatkozatain, tweetjein keresztül az árfolyamot tovább felverve az amúgy is túlvett szintekről, majd egyszer csak jó hírek a semmiből amire érthető módon jön a meredek forduló a piac részéről. Tűzközelben ülők meg képben vannak az időzítéssel.
-
julius666
addikt
válasz
julius666 #17373 üzenetére
Valszeg tényleg a németekről lehet szó:
Na nem baj, az oroszok után most ők is megtanulják a leckét: csak az tényleg a tiéd, amit otthon tartasz magadnál. Amit kölcsönadtál a haverodnak, azt könnyen lehet sose látod vissza többé.
A nagy kérdés, hogy ki mer ezentúl otthagyni bármit is a zsarolós havernál.
-
julius666
addikt
-
julius666
addikt
válasz
lemusz #17351 üzenetére
Eltudom képzelni hogy kína nem, de később india már nagyon simán lekörözi majd az USA-t.
Azt mégis hogy? Ha csak a demográfiát nézzük, már India termékenységi rátája is a reprodukciós szint alatt van, csak őket ráadásul még a migráció is negatívan érinti (húz el a versenyképes munkaerő, pl. USA-ba)
Kulturálisan olyanok amilyenek, klímaváltozás szerencsétleneket kiemelten rosszul érinti, a húzóágazataik az alacsony minőségű de relatíve olcsó távmunkán alapulnak, amit az AI először fog kinyírni (ez lehet már nem is jövő idő).
Honnan jönne a több évtizedes masszív felülteljesítés?
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #17326 üzenetére
leblokkolt pénz, ami nem mehet pl részvényekbe
Ez bődületes badarság és totális nem értése a piacnak, vagy akár az egész pénzügyi rendszernek (bocs a "személyeskedésért", de nem ez az első ilyen hozzászólásod)
Ha te piaci szereplőként részvényt/kötvényt/ingatlant veszel, akkor te nem bedobod a pénzed egy lelakatolt ládába, hanem odaadod az eladónak, aki utána ugyanúgy azt csinál vele, amit akar. Nyugodtan vehet belőle utána kötvényt/részvényt/bármit.
Itt a sztori arról szól, hogy ha te bebattyogsz az xy alapkezelőhöz, hogy vennél részvényalapot, akkor a pénzed 10%-ból azok kötelesek lesznek állampapírt venni, magyarán te - valszeg tudtodon kívül - elesel valamennyi hozamtól (vagy épp részben megúszol egy medvepiacot
) miközben az államkötvények irányában extra keresletet támasztasz. Értsd: az állam nyer ezzel valami minimális kamatot a frissen kibocsátott államkötvényeknél, a te kontódra.
Nyilván disznóság amit csinálnak, de szerencsére nem vagy köteles magyar alapkezelőknél parkoltatni a pénzed, nem kell, hogy ez érintsen. Magyar részvénypiacra nem hiszem nagy hatással lenne, ingatlanpiacra meg abszolút semmi.
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #17285 üzenetére
HUF árfolyam nem tudom hogyan jön ide. A posztom elsősorban arra irányult, hogy miben mérjük az eszközök teljesítményét. Eddig a dollár mint stabil világpénz és bunker deviza tök egyértelmű választás volt, mostanság kezd viszont ez kevésbé triviális lenni.
Azért nagyon nem mindegy, főleg ha technikai szempontból próbál az ember elemezni egy chartot.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi #17282 üzenetére
Igazából az egész visszapattanás már el lett törölve, legalábbis EUR-ból nézve:
Piros: S&P500 EUR-ban, kék: S&P500 USD-ben (ha valaki tud egyszerűbb ábrázolási módot, ne tartsa magában!)
Azért amikor úgy esik a dollár mint valami harmadik világbeli játékpénz, alaposan elgondolkozik azon az ember, hogy mégis miben mérje a portfóliója értékét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DOOM - The Dark Ages
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Path of Exile (ARPG)
- Synology NAS
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Cyberpunk 2077
- Anime filmek és sorozatok
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Fotók, videók mobillal
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- További aktív témák...
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Redmi Pad Pro, 6GB/128GB, még garanciális
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Apple iPhone 14 PRO - 128GB - Deep Purple - 85% akkumulátor
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Apple iPhone SE 2020 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest