- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- P4 S478 konfig a régi idők emlékére
- talmida: Változások 2. rész
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 13 – Néhány egyszerű, de finom étel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
válasz
favagoJoska
üzenetére
hogy az AI modelek önmagukat írják jobbá
A training/futtatókörnyezetet. Ami kód.akkor mi akadályoz meg akár téged abban, hogy AGI-t fejlessz?
Bocs, de ez most komoly kérdés? Kezdésnek sokszáz milliárd dollár meg az ehhez tartozó adat meg számítási kapacitás hiánya.
De nyilván a szükséges tudás is hiányzik nálam. Nem az volt az állítás OpenAI részéről sem, hogy a R&D teljes folyamatát már AI csinálja. -
julius666
addikt
válasz
favagoJoska
üzenetére
Amit írsz én erősen kétlem. A szakma up-to-date részének (azért én az AI labokat ide sorolnám...) alapvetés volt eddig is, hogy AI-t használunk fejlesztésnél, debuggolásnál valami fejlesztőeszközben. Ennek semmi hírértéke nem lenne.
A másik oldalról viszont tök hihetőek az állítások. Ugyanis én pontosan ezt látom most a gyakorlatban az egyik projektemen, pár ágens tök autonom módon végzi a feladatokat. Teszteket ír, tesztel, debuggol, javít, deployol. PO felvesz egy ticketet az általuk használt jegykezelőben a claude botra, hogy kellene tesztelni a szoftvert xy idétlen környezetben is, mert egy ügyfélnél elszállt. Pár óra múlva fel van lőve vm-ben a környezet, már fut rajta gond nélkül az alkalmazás, a kifejezetten nem triviális hibák mind kijavítva. Ember hozzá nem nyúlt az egészhez a ticket felvételén kívül.
Ténylegesen itt tartunk.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
De ha sikerül majd saját maguknak állítaniuk elő az inputokat és úgy tanulni meg programozni ahogy sakkozni tanultak meg, akkor áll majd igazán feje tetejére a világ.
2024 vége (o1) óta gyakorlatilag így posttrainelik a modelleket (RL). Az, hogy nem laposodott el a görbe, főleg a könnyen verifikálható domainekben (kódolás, matek) gyakorlatilag ennek volt köszönhető.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
A céljuk az, hogy az AI annyira jól tudjon programozni, hogy önmagát írja még jobbá, létrehozva az intelligencia robbanást. Ezt még nem értük el. Talán. Remélem.
Akkor nem olvastad a linkjeimet. Meg nem követed a híreket. Ez már nem kérdés. Gyakorlatilag elértük.
"GPT-5.3-Codex is our first model that was instrumental in creating itself. The Codex team used early versions to debug its own training, manage its own deployment, and diagnose test results and evaluations."
Claude Code creator confirms that 100% of his contributions are now written by Claude itselfAutomated AI research system contributed to Gemini DeepThink
Nyilván ez még a folyamat eleje, de már konkrétan zajlik. -
julius666
addikt
válasz
Catman
üzenetére
Ezzel csak az a baj, hogy ha az AI az embernél nagyobb komplexitású feladatokat tud kezelni, akkor mi tud lenni az ember hozzáadott értéke ? Marad pár döntéshozói feladatkör, ahol erőforrások felett kell rendelkezni meg felelősség tartozik hozzá. Esetleg valami tech lead aki eldönti melyik AI rendszert használják és intézi az ezzel kapcsolatos feladatokat. Alatta kb. minden kiváltható, amit digitális eszközön csinálnak.
A "bizonyos feladatokra új eszköz" szöveg tök igaz volt 2022-2025 közt, de idén egyértelműen beléptünk az "intelligencia, mint termék" időszakába.
Hosszútávon nyilván lesz erre valami válasza az emberiségnek, de ebből még úgy igazán semmi értelmes nem látszik, max mélység nélküli utó/disztópikus elképzelések amik átölelik a teljes palettát. Az átmeneti időszak meg vélhetőleg kellemetlen lesz és akár hosszúra is nyúlhat.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Tehát ha létezik bármilyen mód amivel az emberiség ezt meg tudja valósítani, akkor meg is lesz valósítva. Se politika, se erkölcs, se semmi más nem állíthatja meg ezt a folyamatot. Ahogy írod is, az egyetlen kérdés csak az volt hogy mikorra érjük el.
Akkor félreértetted amit írtam, meg nem olvastad a linkjeimet se. Ez már nem kérdés. Gyakorlatilag elértük. "Software development is a solved problem."
Egy jobb senior developer még összességében talán jobb kódot tud lerakni az asztalra (főleg security, technical debt szempontból), de igazából irreleváns mert a fejlesztők teljesítménye erősen szór, az AI meg nagyjából konzisztensen hozza már egy korrekt senior szintjét. Még többet hibázik de cserébe nagyságrendekkel gyorsabb a fejlesztési iteráció. Amit Dare2Live írt az a kőkemény valóság, elég egy, a diffeket még szükség esetén átlátni képes ember az üzleti oldalról, a fejlesztőcsapatra alatta már nincs igazából szükség.
#23037 t72killer
A szoftverfejlesztés volt a white collar szakmák egyik legnehezebben automatizálható, legkomplexebb szegmense. Nem véletlenül volt az a közmegegyezés vagy 2 évtizeden át, hogy "azokra mindig szükség lesz". És nem csak az exceltologató gizikékről van itt szó. Konzultáltál már jogi, adózási kérdésekben AI-val? Nekem több élményem is volt tavaly, amikor a "szakmabeli" állításáról derült ki utólag, hogy rosszul tudta/elavult volt a tudása, az ingyenesen, bárki által elérhető Gemini 2.5-nek pedig igaza volt...#23038 j0k3r!
Mondjuk ezt nem is titkolja a szerző, kb. ezzel kezdi a mondanivalóját.
Nyilván 2022 óta ezt hallgatjuk folyamatosan, nem posztoltam volna, ha most nem látnám már konkrétan a gyakorlatban is megvalósulni. -
julius666
addikt
Egyre inkább úgy tűnik, a job apocalypse ténylegesen elkezdődik. Sajnos nem csak a SaaS cégek tőzsdei árfolyamain látni ilyen irányba mutató piaci reakciót, saját bőrömön is elkezdtem tapasztalni. Nyilvánvaló volt előbb-utóbb eljön ennek a pillanata, de bíztam benne még 1-2 jó év lesz a szoftveripar hagyományos felében is. Nem jött be, sőt, 1-2 éven belül fehérgalléros területek többségén is kopogtatni fog a kaszás. Laikusoknak erősen ajánlom a Claude Coworkkel (fejlesztőknek Claude Code-dal) való ismerkedést, meg az aktuálisan legfrissebb Opus modell próbálgatását.
"Érdekes" lesz végignézni ennek a piaci, még inkább társadalmi következményeit. Szerencsére sikerült nagyon jó érzékkel mostanra időzíteni a modern történelem legnagyobb és legundorítóbb botrányát is (Epstein-ügy), a nyugati, főleg USA társadalom kellemes lincshangulatban vág neki ennek a zivataros időszaknak.
-
julius666
addikt
válasz
lemusz
üzenetére
Nekem is ez volt az első gondolatom a hírt olvasva.
Nem feltétlenül telibe politikusi pozi, simán lehet pl. csak valami háttérember/tanácsadó gazdasági vonalon, gondolom oda is néznek összeférhetetlenséget.Számára az élet nyilván már nem nagyon tartogat anyagi jellegű kihívásokat a magánéletében, alapkezelőségből befolyt díjakra nincs rászorulva már, makro meg mindig is érdekelte. Abban is egész biztos vagyok, kapott ilyen irányú megkereséseket a tiszától.
Ha ténylegesen vannak ilyen irányú ambíciói, akkor könnyen lehet ez egy soha vissza nem térő alkalom számára.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
2 példa ami hirtelen eszembe jut:
Nálam 3 éve cserélt villanyszerelő elosztószekrényt kompletten 80e-ért - csak a munkadíj volt ennyi ha jól emlékszem - végül egy délelőtt volt neki. (Jó szarul és többet fel se vette nekem a telefont amikor utána reklamáltam volna, de ez zárójel, én voltam a balfasz hogy helyben kifizettem)Év elején fater házán állagmegőrzést csinált tetőfedő több mint 200-ért. A tinédzser fiával 2-3 óra alatt kész volt az is, anyagdíj gyakorlatilag 0.
És ez lényegében nettó jövedelem, mert vagy nem ad számlát vagy KATA.
A 400 EUR napidíj nem annyira extra, max gyógyegér IT munkavállaló vonalon. Élelmesebb szaki jól ütemezett melókkal ennyit bizony haza tud vinni itthon is.
-
julius666
addikt
Ja, hát COVID alatt az ismerőseim nagy része nekem is viccelődött(?), hogy inkább lerakja a villanyszerelőit aztán majd dől a lé, de aztán nyilván egyikük se csinálta meg.

És akkoriban tényleg dőlt a lé, azt gondoltam akkor majd rengetegen tényleg nekiugranak (már nem az ismerőseim, hanem általában).
Azoknak viszont már a piacra kellett volna kerülniük. Most, hogy inkább stagnálás van melók terén, kétlem a semmiből nagy roham lenne ilyen képzések irányába, főleg ha a pénzeső alatt se volt rá ingerancia. A magyarnak is általában véve azért büdös a fizikai munka, jóval kevesebb pénzért is akár elücsörög inkább irodában. (És joggal, én is inkább gombokat nyomogatok, mint hogy építőiparba keveredjek fogyatékos megrendelők meg ön és közveszélyes lumpen melósok közé)
-
julius666
addikt
Például rengetegen csináljak most villanyszerelő képzést, ami azt mutatja nekem, hogy nem lesz jó befektetés.
Erre valami forrás? Elmúlt években (5+) az elszállt bérek hatására én is arra számítottam ez lesz, aztán a piac másik oldalán állva nem sok jelét látom (pont héten volt horror sztori családban villanyszereléssel kapcsolatban)
-
julius666
addikt
válasz
axioma
üzenetére
Mert egy kapitalizmus nevű gazdasági-társadalmi világrendben élünk ahol a javakból való részesedésed a munka és tőkejövedelmed kombinációja határozza meg kisemberként. Ha lehúzod ebből a munkajövedelmet 0-ba, kihúztad a kártyavár egyik alsó lapját.
Alapjövedelemről meg komcsi marhaságokról lehet álmodozni persze, de USA-n és Kínán kívül azért erősen felmerül a "mibű" kérdése. A robbanásszerűen növekedő AI lábát a gazdaságnak kifejezetten nehéz lesz adóztatni ehhez. Ha cégeket, datacentereket próbálsz adóztatni (már ha vannak nálad egyáltalán), egyszerűen máshová mennek. Ha fogyasztói oldalról próbálsz adóztatni, a saját lakosságod AI-felhasználását, csak magaddal cseszel ki: tovább rontod az amúgy is egyre katasztrofálisabb versenyképességed.
Ezek a problémák nem teljesen újak, elég jól ismerjük mi ezt itt az EU-ban nagy IT cégek kapcsán. Csak eddig nem volt katasztrofális következménye, eldöcögött így is a rendszer, volt elég bevétel. Ha elindulnak a tömeges elbocsájtások, nem fog. Talpon marad a két AI-nagyhatalom ahonnan talán nem fognak elmenekülni a cégek egy érezhető adókulcs emelés mellett sem, meg a nyersanyag-kitermelő országok. Mindenki másnak reszeltek.
És ehhez AGI se feltétlen kell, elég ha az egyes szakterületeken tud annyit az AI, hogy 1 ember el tudja látni vele egy tucat munkáját. Pl. az új Opus 4.5 tudását elnézve szoftverfejlesztésnél ettől nem vagyunk hihetetlenül messze már. Simán lehet már 2 éven belül megindul a lavina.

-
julius666
addikt
Szép komótosan megindulnak az adófizetői pénzek is az AI szektorba. Ha jól értem ez egyelőre inkább csak átcsoportosítás, de nyilván nem az utolsó lépcsőfok a történetben.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem tudom így volt-e, de ha igen, akkor tök joggal tették. Masszívan hiányzik az infrastruktúra ahhoz, hogy ráboríts még százezreket az agglomerációra. Több kötött pályás közlekedési lehetőség kéne, közműhálózat bővítése, egészségügy, iskolák, óvodák. Ezeket jelenleg az államnak szinten tartania se sikerül, nem hogy fejleszteni egy egyébként is hatékonytalan, szétterülő kertvárosi agglomerációban. Sok kisebb településen mesélhetnének erről, ahol inkább saját maguknak tisztítják az emberek a vizet, mert ami a csapból jön, az vállalhatatlan...
Az autóforgalom meg kb. elérte a vállalható szint határértékét. Én ültem pl. Tokió agglomerációjában dugóban. Ott nem az van, hogy néha balesetnél beáll a forgalom, hanem az a hétköznapi. Nap része, hogy 1-2 órát ülnek a dugóban. TV-t a kocsijuk kijelzőjén néznek, otthon gondolom csak dőlnek le aludni... Lehet ezeket a viszonyokat nem kéne meghonosítani idehaza egy 2 milliós "alig hogy nagyváros" körül, ahol csomó ingatlan (telek vagy akár lakás) zsír üresen áll, meg bőven lehetne építkezni még felfelé is.
Kárpátalja: nyilván a mostani háborús migrációról beszéltünk, ami hozzájárult 2022 óta az egész régió ingatlanpiaci keresletéhez.
-
julius666
addikt
válasz
favagoJoska
üzenetére
Hanem inkább úgy nézne hogy mivel az egészségesebb gazdasági és fiskális működés miatt ki vannak vezetve ezek a keresleti oldali támogatások ezért sokan ezt depresszívan élik meg és több idő lesz mire átáll a társadalom arra hogy ne annyira ezek alapján határozza meg milyen ingatlant vegyen ne vegyen...
Szerintem részben azért hagyott alább kicsit az OSP által bedurrantott vásárlási kedv (azon túl, hogy a kiadásra érdemes ingatlanok megtérülése kellemetlen szintre esett az áremelkedés következtében), mert mindenki várja, milyen petárdát fog még bedobni pártunk és kormányunk a választásokig a piacra.
Tippre tavasszal lesz még egy rush a választások közeledtével, attól tartva, hogy választások után kivezetik a konstrukciót. Nem tudom, a választások után ténylegesen mi lesz majd, mindenesetre abban biztos vagyok, hogy az átlagpolgár nem olyan optimista a potenciális kormányváltással kapcsolatban (se), mint Vision.
-
julius666
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Hát, ez az ukrán menekültes érvelés nekem nagyon billeg. Lengyelország sok embert fogadott be, de a többiek jellemzően gazdag Nyugati országban telepedtek le.
Kárpátaljáról tömegesen jöttek hozzánk. Nekik jó célpont vagyunk, hiszen aki tud magyarul annak nincs nyelvi akadály, sokak ismernek itthonról valakit (rokonság, vagy pl. vendégmunkások voltak itthon 2018-2022 között), aki segíthet nekik elhelyezkedni.
Sajnos kétlem erről lenne megbízható statisztika, lévén sokuk kettős állampolgár, így a itthon élő külföldiekről szóló statisztikákban nem szerepelnek. Ha más nem, anekdotisztikus példaként ott vannak az említett Partizán videóban megszólaló kárpátaljaiak által elmondottak.
Aki ide jött, az nyilván nem Mucsaröcsögét vette célba, hanem BP-t, esetleg megyeszékhelyeket, ahol alapból feszes volt az ingatlanpiac. Nem kell ahhoz brutál bevándorló tömeg, hogy felverje az árakat. (Nyilván ugyanez igaz a régió többi országára is)
-
julius666
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Még mindig messze a legolcsóbbak vagyunk a régióban.
Ehhez azt is tegyük hozzá, az egész régió nagyot közelített a nyugathoz ingatlanárban az elmúlt pár évben, a mediterrán országokat túlzás nélkül sikerült is beérni. Jó kérdés ennek mik lehetnek pontosan az okai, tippre azért vastagon benne van, hogy az ukrán menekültek többsége ebben a régióban landolt. Az a háború pedig nem fog örökké tartani, nagy kérdés, hogy mi lesz utána. Ez az ingatlanpiaci tényező jó eséllyel kiesik, de lehet enyhén negatív előjelet is kap.
Nemrég volt egy elég jó dokumentumfilm a Partizánon a kárpátaljai helyzetről, tök érdekes volt, hogy Ukrajna nyugati szélén, beleértve Kárpátalját is micsoda ingatlanboom van a belső migráció miatt. Mi meg szokás szerint fordítva ülünk a lovon, nálunk pont amiatt a háború miatt kezdenek egyesek a visszacsatolásról delirálni, ami miatt a régió elveszti a maradék kevés magyar kötődését is (lakosság lecserélődik + kiéleződő politikai ellentétek).
-
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
- ahol ezek épülnek, sok helyen nincs is meg a szükséges energia-infrastruktúra
Baromság.- nyakunkon a klímabalhé, bár valahogy mostanság mindenhol mély kuss van erről = az energiahasználat kérdése előbb-utóbb kopogtatni fog, ha a véleményvezérek el is sunnyogják, majd az Európát is le-lepucoló hurrikánok, sivatagosodás, stb képében.
USA-ról beszélünk. Szabályozói szemszögből olyan lazára van/lesz engedve az AI mizéria körül a póráz, amennyire csak lehet. Szerzői jogi ügyek, monopolhelyzettel kapcsolatos versenyhivatali balhék, klímavédelem mind csak zaj, a sztori végén mind-mind félre lesznek téve.Egyébként országosan (USA) nézve az adatcenterek százalékosan nem jelentenek durva nagy fogyasztást, az AI meg ennek is csak egy része. Az amerikai átlagpolgár meg az ipar fogyasztása mellett egyelőre eltörpül az AI miatt légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyisége. Nemzetstratégiailag fontos szektort biztosan nem fognak alárendelni ennek a csökkentésére.
Közben az elméletedből azt az apróságot kihagytad, hogy a méregdrága Nvidia gyorsítók élettartama meglehetősen véges, a terheléstől pár év alatt tönkremennek. Így sok értelme van elemezgetni.
-
julius666
addikt
Kisbefektetőként valszeg ez nem lenne rossz tanulság, de nem ebből a sztoriból vonnám le.
Ha nagyon tanulságot akarsz keresni, akkor megközelíthető a jó öreg passzív befektetői szemszögből, megerősítve az ezerszer elcsépelt mantrákat (alapkezelők vs piaci átlag teljesítménye, vagy épp mennyire éri meg széllel szemben pisálni).
Illetve lehet egy olyan olvasata is, hogy most jutottunk el a piaci ciklus azon fázisába, amikor már a nagy medvék is elkezdik bedobni a törölközőt.
Akár az van amit Ixion77 írt, akár nem, az biztos, hogy a "big short" csávó innentől még az eddiginél is kisebb tőkével fogja tudni képviselni a jövővel kapcsolatos várakozásait a piacon.
-
julius666
addikt
válasz
Lisztok
üzenetére
Én pont emiatt vettem elektromos rollert, utóbbi évek egyik leghasznosabb kütyü-kiadása volt számomra. 150 rugó alatt is már kapsz olyat ami fasza, rendes csillapítással. Bog mobilarénás tesztjeit ajánlom.
Persze a bicikli mellett szól, hogy mozogsz is vele, de saját tapasztalat alapján amikor A-ból kell B-be eljutni valamit ügyintézni, az inkább hátrány mint előny. Rollerre meg tényleg csak rálépek a garázsban és go, bicikli ennél macerásabb, főleg ha nincs sok helyed.
-
julius666
addikt
válasz
aAron_
üzenetére
A chart utáni linken láthatsz szektoronkénti bontást. COVID után szinte minden szektorban kilőttek a marginok, általánosan simán elmondható, hogy van miből engednie a cégeknek. Mint ahogy kénytelenek tenni is, ez megint nem teafűolvasás, leolvasható már a chartokról.
A nagy kérdés, hogy a tőzsdét ezek a dolgok miért hagyják teljesen hidegen. A hosszú kötvények már egy ideje lassulást áraznak. Kirobban egy történelmileg súlyosnak számító vámháború, a befektetők meg nekifutásból ugranak bele a hintába:
-
julius666
addikt
+1. A vám az a fogyasztási adó, amit nagyrészt a külföld fizet. Főleg ilyen jelentős piacoknál, mint az USA.
Egyébként nem teljesen értem azokat, akik még mindig a vámcirkusz előtti mantrákat ismételgetik. Azért van a hátunk mögött fél évnyi konkrét tapasztalat már, eddig nem úgy tűnik, beváltak volna a nagy inflációs félelmek. Egyszerűen az érintett szektorok visszavettek a COVID után bődületesen elszállt nyereségeikből.
Verseny van, a kereslet meg már nem olyan rugalmas mint a COVID utáni mánia idején, hogy lenyeljen jelentős áremeléseket.
-
julius666
addikt
Walmart stock hits all-time high after announcing partnership with OpenAI
Mondjuk ez legalább már csak 5%-ot ugrott a hírre.
Meg itt legalább érdemi szolgáltatásvásárlás van mögötte, nem "körbetartozós" móka, mint az elmúlt hetek OAI deal sztorijai.Mindenesetre ilyen partnershipet nem akkora kaland bejelenteni, ha azonnali 5%-os részvényárfolyam-emelkedést jelent, elég komoly pulton hagyott pénz lenne nem megugrani más cégeknek is ugyanezt.
Megvan idénre a sztori a szezonálisan jellemzően erős év végi időszak mögé?

-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Odaadják az egészet egy kereskedő robotnak, az meg végtelen részre aprózva vásárolgat. A cél az, hogy ne legyen a nyílt piac számára egyértelmű hogy mi történik.
Ez konkrétan annyira így van, hogy külön botok se kellenek hozzá. Ilyet pl. az IB is tud, az adaptív algo pont ezt csinálja. Az IB meg megoldja rendszeren belül, hogy feldarabolja az ilyen ordereket automatikusan. Szóval még nekünk halandóknak is simán hozzáférésünk van sliccgombokért ilyen lehetőségekhez. (Az más kérdés, hogy a mi szintünkön zéró értelme van)Egyébként USA nagyobb papíroknál (S&P500-on belül bármi) olyan bődületes likviditás van, hogy ott sokat azért alapkezelőknek se kell óvatoskodni, hónapokra nem kell szétaprózni a vételeket. Emlékszem pont Munger volt valamelyik éves dzsemborijukon, aki kikelt magából, hogy valamelyik amcsi cégben pár nap alatt sikerült jelentős (talán többségi?) tulajdont nyerniük nyílt piaci orderekkel anélkül, hogy jelentős áremelkedést generáltak volna. Feltűnés nélkül elnyelte a "kaszinó" az ordereiket.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Ehhez tegyük azt is hozzá, hogy a 65%-uk sajátban lakik... Valszeg nem elhanyagolható az átfedés a két halmaz között, szóval ez a chart nem sok mindenre jó. Hányan nem tudnának (még egy) saját ingatlant venni.
Egyébként kb. 2022 óta döglődik a kinti lakáspiac, az irodapiac meg gyakorlatilag beszakadt. Szóval nem következmények nélküli kint a fizetésekhez mérten magas árszint, csak a sok beragadt 3%-os hiteles miatt lassan csorog át a lepkefing kereslet az árakba.
-
julius666
addikt
válasz
Vision
üzenetére
de sokan ki fognak hullani a piacról, és marad néhány nagy szereplő, aki át tudja törni a jelenlegi korlátokat.
Az érdemi szereplők, ahonnan ki kéne hullania "sokaknak":
- Microsoft + OpenAI
- Amazon + Anthropic
- Meta
- Google
- Musk cégbirodalom + xAI
+ kínaiak, ahonnan biztosan lesznek kihullók, de a párt valszeg sok mindent meg fog tenni azért, hogy maradjon is valaki érdemben talpon.Itt nem a kis fiszfasz AI wrapper cégekről beszélünk, amiknél tényleg van áthallás a dotkom-érára. Itt konkrétan a világ legnagyobb cégeiről van szó, akik kb. életre-halálra vesznek részt ebben a versenyben.
-
julius666
addikt
A dolog ugy fog tortenni, hogy eloszor raszoktatnak, aztan elveszik az ingyenest (fokozatosan, es alapvetoen nem teljesen veszik el).
Ehhez az kellene, hogy valamelyik szereplő jelentősen elhúzzon a többihez képest és/vagy jelentősen konszolidálódjon a piac. Ezt nehezíti, hogy "a nemzetközi helyzet fokozódik", valahogy a kínai laboknak is jobban le kéne maradnia/ki kéne potyognia (ha más nem, szabályozásilag).
Ceges kornyezetben mar tok elfogadott, hogy alkalmazottankent egy 100 dollart elkoltunk AI toolokra, pedig meg csak az elejen vagyunk.
A subscription modellek nagy átlagban veszteségesek. Az AI token generálás mint szolgáltatás máshogy működik mint a hagyományos saas, jelentős a folyó költség, aminek a jelenlegi fejlődési pálya (test-time scaling) különösen nem kedvez. Erről egy jó írás itt: [link]
Ilyen versenyben árat érdemben csak többlet szolgáltatással tudsz emelni ami az AI esetén jellemzően jelentős többlet költséggel is jár.
Mint te is írtad, elsősorban ezt a sztorit a chipgyártók és a cloud cégek fölözik le, nem véletlenül.
ui.: én most nem az "ai a megoldás ami a problémát keresi" vélemény mellett érveltem, inkább hogy az ~500mrd becsült árazás egy OpenAI-nál milyen elképesztő. Pl. a Mastercardnak ekkora a teljes piaci kapitalizációja.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Én ebbe a videóba futottam bele a minap. Meg is állapítottam, hogy az alapján hogy hol tartottak ezek a robotok egy-két éve, és hol tartanak most, öt év múlva elképesztőek lesznek.
Ha megbízhatóan tudna háztartási feladatokat ellátni - macskaalmot szedni pl. amikor elutazunk, ruhát hajtogatni és elrakni a szárítógépből, stb -, illetve elég tartósnak tűnne - azért egy évtizedig bírja ennyiért, akksi csere nyilván belefér - akkor nekem most is simán megérne több mint 1 millát HUF-ban egy ilyen robot, nyugati szinten csórónak számító magyar zsebbel. Ha tényleg fasza és tartós, akkor lehet akár az említett 6000 USD-s árat is, bár az már tényleg kezd borsos lenni, ha összetöri magát a lépcsőn az azért már erősen kellemetlen lenne.
Szerintem 5 éves távon a technológia fog ott tartani, fizetőképes kereslet meg őrülten nagy lesz, szerintem 5 év alatt eljutunk oda. Szóval a világvége szcenáriókat leszámítva szerintem 5 év múlva lesz is ilyenem, viszont abban szinte teljesen biztos vagyok, hogy nem Tesla robot lesz, inkább valszeg valami kínai cég gyártmánya.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Szerinted egyébként mennyire "proxy" ticker a TSLA a teljes Musk-cégbirodalomhoz a befektetők szemében? Komolyan kérdezem, nem szarkazmus. Mert a Musk-cégbirodalomnak vannak igencsak kiemelkedő elemei, a SpaceX pl. szerintem a TSLA P/E-jével se lenne rossz vétel, de az xAI is ha önmagában nem is akkora kunszt talán, de a cégbirodalom részeként nem egy elhanyagolható versenyző. A bazi nagy datacentereik pl. nagyrészt a Teslás kötődésnek köszönhetők (akksifarmok a fogyasztás kiegyensúlyozásához, vagy akár az, hogy fel tudnak egy ilyen komplexumot húzni, van vastagon már tapasztalatuk benne).
Ha proxyként tekint rá az ember értelmezhető lenne a Tesla értékeltsége, nekem ezzel az a bajom, hogy Musk számtalanszor bizonyította már, a részvényeseket leginkább szükséges rossznak tekinti, rosszabb esetben megfejhető balekoknak. Nem véletlen, hogy a birodalom nagy része privát, nem az egész lett holdingként tőzsdére víve. Ha pl. az Optimusos sztori bejönne, mi akadálya annak, hogy szépen átcsoportosítsa Musk az ehhez kapcsolódó erőforrásokat az xAI-ba? Az önvezetés kapcsán ezt már eljátszotta egyszer, csomó ML-hez köthető erőforrást átpakolt a másik cégében található LLM projektre... De ugyanez megvan pénzügyileg is, össze-vissza keresztfinanszírozzák egymást a cégei. Ha bejön az xAI, egyszerűen csak visszafizeti a hitelt a Teslának, Musk zsebrevágja a valódi nyereséget. Ha bedől az xAI és nem tudja fizetni a hiteleket, Tesla tulajként te is állod a cehhet...
és az talán legnagyobb olyan robotikai cégként értékelik, amely amerikai gyártói tapasztalattal, szakemberekkel és képességekkel rendelkezik.
A gyártást nem tudom, de abban az igazán összetett dolgokat mint a szervo motorok úgyse ők gyártják hanem külföldi (pl. Japán) gyártóktól veszik ők is ( [link] ). Komolyan vehető robotika projektek pedig bőven vannak a Tesláén kívül is USA-ban, sőt, az Optimus a demók alapján amiket eddig láttam viszonylag elmaradott még. Startupok meg a mindenki által ismert Boston Dynamicson kívül azért vannak a területen még nagy játékosok bizonyított múlttal. Amazon pl., ők elég régóta tolják az automatizációt, humanoidokkal most itt tartanak: [link]. P/E 34, van jólmenő "hagyományos" fizikai üzletág amin az AI jelentősen javíthat is, igen komoly versenyzők cloudban meg computeban, ahol - egyelőre - az AI bevételek igazán lecsapódnak a chipipar mellett, illetve emellett ha jól tudom konkrét részesedést is veszel vele kvázi az egyik legnagyobb AI labból (Anthropic).
-
julius666
addikt
AI startups’ aggregate post-money valuation (the valuation after the latest round of funding) soared to $2.30 trillion, up from $1.69 trillion in 2024, and up from $469 billion in 2020, which back then had already set a huge record, according to PitchBook.
“AI deals have come to dominate the entire venture capital market at an unprecedented clip, dwarfing the quick concentration of investments during prior hype cycles such as crypto and mobility tech,” PitchBook said.
[link]Ebben ugye Nvidia és a többi, nem "AI startup" cég amiknek szintén kilőtt az árfolyama benne sincs. Ezek a privát AI labok (OpenAI, Anthropic, stb) meg a változatos AI wrapper szolgáltatást nyújtó cégek.
Előbbiek egyelőre úgy tűnik, belátható időn belül érdemben nem lesznek nyereségesek, utóbbiak pedig sokszor semmi érdemi hozzáadott értéket nem képviselnek, egyszerűen csak fogadások arra, hogy egyszer majd elég jók lesznek az AI modellek az adott célterületre és akkor majd ők arathatják le a babérokat (erről egy jó írás itt: [link] )
-
julius666
addikt
Az ábrádról nagyon jól leolvasható, hogy az elmúlt években az aranynak durván emelkedett az árfolyama, míg az USD kötvények (főleg a hosszú oldalon) szopóágon voltak. Ami leginkább leolvasható az ábráról, hogy a jegybankok nem ugráltak jelentősen ki/be ez idő alatt az eszközeikből, hanem simán csak ültek rajtuk.

-
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Lényegében irreleváns, az a max 4 milla többnyire már a foglalóra se elég. A bankok meg az össz törlesztőt nézik a jövedelemhez, tovább nyújtózkodni így ugyanúgy nem lehet.
Pár szerencsétlen biztos el fog taknyolni ezen a munkáshitelen, de sok vizet országosan ez nem fog zavarni. Ők alapból is az a célközönség, aki amúgy is esélyesen eltaknyolna valamin, cofidisen vagy valami hasonlón. (Mondjuk végül valszeg kimenti őket az állam úgyhogy lesz bőven esélyük még egyszer megbotlani
) -
julius666
addikt
Define "közeljövő". Jövő évi választások? Mert akkor pl. én is így gondolom.
Az inflációval nagyon megégette magát a kormány ebben a ciklusban. Választások előtt nyilván vigyázniuk kell amennyire csak lehet, ehhez pedig a forint árfolyam a legegyszerűbb meg leghatékonyabb potméter. Hogy Varga mit kommunikál is érthetően ennek van alárendelve, azt nyilván nem mondhatja jegybankelnökként, hogy leginkább a választásokig szeretné stabilizálni az árfolyamot.
A nagy kérdés, hogy utána mi lesz, főleg ha kormányváltás történik. Onnantól nem a jelenlegi kormányon csattan az ostor ha megcsúszik az árfolyam, hanem az ellenfélen.
-
julius666
addikt
-
julius666
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Köszi a pontosítást.
A nyugdíjasok TB-jogviszonyáról pl nem tudtam (szerencsére még messze van, sokak szerint az én generációm számára közelít a végtelenhez
)Kis anekdotisztikus példa a mostani rohamhoz: múlt pénteken volt szerencsém az Árpád hídnál lévő államkincstár központban járni, hát én még ott annyi embert nem láttam, pedig már 10+ éve hogy oda járok ha kell valamit intézni/nagyobb összegben kp-t felvenni. Ez ugye a nyár utolsó hétvégéje előtti péntek volt. És kb. mindenki a pénztárhoz várt. Az élelmesek már augusztusban foglalóztak a szeptemberi rajthoz.
-
julius666
addikt
válasz
Soulfly842
üzenetére
Na szuper, akkor a 10+ éve a gyerekeihez beköltözött/öregotthonban élő nagymutter nevére is mehet egy kiadható lakás.
Kiterjeszthetnék még a magyar piacra nem belépett kínai ingatlanbefektetőkre is a programot, tulajdonképpen azoknak is az első magyar lakása lehetne, hunyorítva (
) meg olyanok mintha magyarok lennének. -
julius666
addikt
Mondjuk ha mellé nézel egy nominál meg reál GDP ábrát azért hamar kiderül a turpisság: nem a kirobbanó formában lévő magyar gazdaság növi ki ilyen ügyesen azt a gyönyörű hokiütő ábrát, hanem a balek hitelezők zsebében értéktelenednek el ilyen tempóban a "tartozom" kártyák. Az infláció megdobja értelemszerűen a nevezőt is a százalékos érték számításánál.
-
julius666
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
A Széchenyi Mikrohitel MAX+ konstrukció projekttípustól függően jellemzően 10 és 25 százalék közötti önerővel érhető el, és maximum futamideje 10 év.
Azért ez jelentősen ront a képleten. Nem tudom az igénylés mennyire körülményes/korlátozott (pl. én IT-s szolgáltatást nyújtó EV-ként mennyire vehetném fel lakáskiadásra). Kicsit clickbait összemosni az OSP-vel.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Az Európai összképből sokan kifejeltik még az óriási lakosságvesztést elszenvedő Ukrajnát, ami 15-20év múlva 99% hogy gazdasági megaprojektektől pezsgő békés ország lesz, nyaralóközponttal a Krímben és persze GIGANTIKUS területekkel Ny-EU szemmel nézve: egy ilyen terület mellett esze ágában se lesz senkinek Mo-i ingatlant venni csilliókért...
Ez minden bizonnyal így lesz. Kiváló példája ennek a jelenségnek Szerbia is.

-
julius666
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Mármint mi ment az USA-ban ami olyan abszurd lett volna? Kb az volt amit emvy írt, követte a többi befektetést hála a pénznyomdának.
Csakhogy ez a pénznyomda szüneteltetése óta nincs így, mint ahogy az se igaz általanosan, hogy minden csak felfelé, szóval emvy állítása már nem áll meg.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
HRM: [link]
Ilyen világmegváltást ígérő cuccokkal az elmúlt 3 évből Dunát lehetne rekeszteni, a HRM épp a "hónap íze". Szerintem ha nem LLM kutatási területen dolgozol, az ilyenekkel foglalkozni sem érdemes. A hasonló clickbait trutyúb videók nézése mindenesetre még akkor is időpazarlás, ha hobbid az AI világ történéseinek követése.Nano Banana: kép/vidógenerálók, illetve újabban editorok eddig is külön éltek az LLM-ektől, ebben nem értem mi az újdonság. Nyilván ezek is fejlődnek, de alapvetően újat nem tud ez a modell, inkább csak jobban tudja, mint az elődei (emiatt a hype persze indokolt lehet, mert tényleg elég jó).
Programming agents: ez elég buzzword az utóbbi 1 évben, sokszor nem egyértelmű ki mit ért alatta. Kisebb, domain specifikus LLM-ek létező dolgok, de ezeknek inkább költséghatékonyság oldaláról van előnyük, olcsóbban futtathatók, illetve ami szintén fontos: olcsóbban finetuneolhatók. Azt nem gondolnám, hogy jobbak következtetésben, mint a nagy generikus modellek, ha így lenne akkor a programozói szakma már vastagon ráugrott volna erre a vonalra, nem a generikus épp legjobb Claudeot/GPT-5-öt/Gemini Prot használná szinte mindenki.
Mangle: ezt nem is értem hogyan jön ide, ez AI-hoz inkább mint RAG/MCP adatforrás kapcsolódhat, modelltől függetlenül.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
és kisebb tudású, de következtetésekben kifejezetten profi AI-k. Utóbbiakra is van már pár új példa, és az eredmények nagyon ígéretesek: századakkora tudással akár nagyságrenddel jobb eredményeket produkálnak mint az LLM-ek. Van már példa arról is, hogy több különböző jellegű AI együtt dolgozza ki az eredményt.
Konkrét példát tudsz ilyenekre linkelni? Lehetőleg valami gyakorlatban is kipróbálható/működő dolgot, research paperekből vagy lesz valami, vagy nem (inkább nem szokott). -
julius666
addikt
Most őszintén szólva nem tudom mit szerettél volna mondani ezzel, még írtam is hogy a podcastjei okésak. Attól még lehet erősen kamu a kép amit magáról épített (és amire a podcasterségét alapozta) és szerintem legit ha valakinek ez nem tetszik. Róna Pétert is nagyon sokan szeretik hallgatni amikor a beszélő dobozban okoskodik (akár errefelé is), ez sehol nem validálja azt, amit magáról mutatni próbál.
Egyébként én egyáltalán nem várom el egy podcastertől hogy elismert MIT kutató legyen, inkább csak azt, hogy ne kamuzzon magáról. Mert ez akárhogy is nézzük egy red flag. Aki ilyenre hajlandó az másra is.
-
julius666
addikt
Igazi grifter. Magára MIT-s Research Scientist-ként hivatkozik, közben ebből nem sok igaz: [link] Kb. annyira az, mint amennyire Róna Péter nagy oxfordi közgazdászprofesszor.
A podcastjei persze ettől még nézhetőek, ha nem is túl jó mint podcaster, legalább a felépített kamu image miatt hajlandók elmenni hozzá értelmes vendégek, meg nem erőlteti rájuk a saját baromságait úgy, mint mondjuk JRE
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Logikusan megugró hosszú hozamok lennének, de a hírre azok is esni kezdtek, szóval ¯\_(ツ)_/¯
-
julius666
addikt
Wow, ez a chart elég kemény, köszi szépen. Sokkal durvább mint tippeltem volna. Eddig mindig is furcsáltam a brutál OpenAI statisztikákat, miközben az egyik legintenzívebb területen (programozás) kifejezetten nem kedveltek az OpenAI modellek, az Anthropic modelljeire esküszik mindenki akit ismerek. Ezek szerint diákok körében kiemelten népszerű a ChatGPT.
Na meg hirtelen érthetővé vált, miért is volt a GPT-5 (felemásra sikerült) augusztusi kiadása ilyen sürgős.
-
julius666
addikt
válasz
Dendytv
üzenetére
Mondjuk a napokban láttam egy videót ahol azt ecsetelgették, hogy a ChatGPT is már-már elérte a teljesítésének majdnem a határát, fog még tudni újat mutatni de már nem fog annyira látványosan fejlődni mint ahogy eddig tette azt.
Ezt valszeg a GPT-5 sokak számára csalódást hozó release okozta. Kb. 2 éve (ha nem több már) hogy hallgattuk mekkora giganagy ugrás lesz, aztán a meglévő modelljeikhez, de főleg a konkurenciához képest inkább csak inkrementális javulást hozott végül.
A sztori fő része viszont szvsz elsikkadt, legalábbis a gazdbulvárban biztosan: Router is the Release
tl;dr: a subscriptionök/fizetős API használat ekkora versenyben valszeg sose fogja visszahozni a beletolt tőkét, marad hát a hagyományos szilícium-völgyi megoldás, a nagy ingyenes userbase megfejése reklámbevételeken keresztül valahogy, párhuzamosan a költségcsökkentésekkel. Ez valóban árnyalja némiképp az AI boom képét.Hogy az LLM-ek fejlődése mennyire fog belassulni nyilván senki nem fogja tudni megmondani, jósgömb kell hozzá. Most megint kicsit úgy tűnik, hogy igen, de istenigazából ez majd akkor fog kiderülni, amikor a következő generációs giganagy datacenterek üzembe állnak. Azért API költséggel súlyozva a GPT-5 (vagy akár az Opus 4.1) igenis előrelépés volt, azért az nem rossz hogy meglévő compute kapacitás és költségek mellett továbbra is tart a fejlődés, még ha inkább inkrementális lépésekben is.
Illetve nem csak LLM-ek vannak. Azért pl. a Google féle Genie 3 nagyon durva amit tud, arra nem sokan számítottak. Vagy a legújabb videó/képszerkesztő modellek. Utóbbiból azok is nagyon durvák már amiket te otthon egy középkatos PC-n futtatni tudsz. Az a kritika a mostani mesterséges intelligencia megoldásokkal kapcsolatban, hogy teljesen hiányzik belőlük az emberi intelligenciának azon képessége, belül egy saját virtuális világ-modellt építsenek, az inputokat meg ahhoz képest értelmezzék, könnyen lehet nem sokáig áll már meg. Robotikában, megfigyelő, képalkotó rendszerekben semmiféle lassulás nem látszik, sőt.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ha a közel azonos végeredményt (abszolút értékben) matematikailag kötelező kimenetnek tekinted, akkor stimmelne amit írsz. Azonban ez nincs így, a revízió során kijöhetett volna olyan eredmény is, hogy alábecsülték végig a GDP-t.
Hogy régebben alábecsülték a GPD-t annak a jelentősége kb. nulla. Viszont elég jól leolvasható az ábráról, hogy 2022 óta pangás van a német gazdaságban, még jobban is mint eddig gondoltuk. Okok nagyjából ismertek - kamatemelés, ukrán háború+szankciók, de talán ide dobható az AI is, ami az USA GDP-jét jelentősen növeli már évek óta a beruházásokon keresztül, még ocsmányabbá téve a kontrasztot.
Én semmiképp se becsülném alá ennek a jelentőségét. Ha nem is feltétlenül azonnal, de szvsz ezeknek a folyamatoknak komoly politikai következményei lesznek (részben már voltak is). Németország nem Magyarország, ott nem két nyilvánosság (meg teljes közöny) van, ott az ilyen rossz hírek végigsöpörnek a teljes társadalmon.
-
julius666
addikt
válasz
Ringman
üzenetére
Ja, a bővítéstől függetlenül is szarul volt az ingatlan a térképen (kicsit arrébb volt mint a valóságban), de ez a bankokat talán nem izgatta volna annyira.
Sajnos nem érdemes húzni az ilyesmit mert csak egyre szigorodnak a szabályok meg egyre nehezebb + drágább lesz, ahogy egyre nő a munkaerőhiány, a kontraszelekció a hivatalokban meg az ügyintézéshez szükséges szakemberek körében. 2000-es években szüleim még viszonylag gyorsan + olcsón intézhették volna. Most meg fél év baszakodás meg 500 rugó elköltése után még sehol nem tart az ügy. Pedig az érintett hivatalok semmilyen érdemi ellenőrzést nem végeznek, csak alá kéne írnia pár papírt az illetékes papírtologatóknak.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Cserébe pl. családi ház eladásánál már elég kellemetlen, ha a földhivatalnál a térképen nem az van mint a valóság, mert engedély nélkül lett bővítve. Jelenleg pont ezzel szopok, szülők házát előző tulaj feketén gányul toldotta 90-es években, 2000-es években amikor szüleim vették ez még nem érdekelt senkit, ma viszont banki értékbecslő elég csúnyán néz rá, gyakorlatilag hitelképtelen az ingatlan.
Fél éve szívok az utólagos térképmódosítási tortúrával. Ez a rendszer is olyan, hogy a szabálytalanságok ellen semmit nem véd, de ha te szabályosan akarsz csinálni valamit akkor jó mélyen és hosszan gargarizálhatsz az apatejjel, természetesen jó sok pénzért és mindig és kizárólag munkaidőben...
-
julius666
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
Én továbbra is azon vitatkozok amivel a legelejétől
Amire én meg már a legeljén válaszoltam [link]
Bocs, de loopolással nem terhelném tovább a topikot, így is sokáig húztuk ezt a témát.Tehát nem egy általános érvényű dolog, hogy a kínai autók milyen jók.
Technológiai/gyártási fejlettségről volt szó, nem arról, hogy mi milyen jó, vagy épp kinek mennyire tetszik.Arról nem beszélve, hogy a kínai autómárkák nem nagyon termelnek valid nyereséget.
Egyrészt valszeg sose fogjuk megtudni a valóságban mennyit keresnek kínai cégek és mennyi az állami támogatás, másrészt masszívan növekedési fázisban vannak (főleg nyugati piacokon), harmadrészt meg a nyugati autógyártók se dolgoznak őrült nagy marginokkal.
-
julius666
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
Tehát, ha nincs a sok évtizedes szellemi tulajdon lopása akkor akkor sehol se lennének a mostani általad kiindulásnak tekintett AI-hoz.
De most ezzel mit akarsz mondani, ezzel én mit kezdjek? Én azt hittem a jövőbeli kilátásokról vitatkozunk, nem múltbeli sérelmeken moralizálunk (befektetési szempontból irreleváns, tehát offtopic itt).
Ráadásul nem mintha a nyugati cégek 0-ról építettek volna mindig mindent maguknak. LLM vonalon maradva rengeteg alapkutatás után a Google berkeiben létrejött "Attention Is All You Need" paper alapozta meg az egész AI forradalmat, arra építkezett mindenki, aztán ugyanúgy lopkodnak egymástól ötleteket az AI labok, eleinte valszeg még GPT kimeneteket is felhasználva. Vagy más, régebbi tech példa, az üzleti birodalmukat Jobs meg Gates is a Xeroxból nyúlt ötletekre alapozta. Volt/van ezeknek bármi jelentősége a jövőre vonatkozóan? Szerintem nem sok.
ez lesz az a szabadság amikor nem mond az AI viccet micimackóról?
Megint csak a topic témájánál maradva: ennek mi jelentősége van? Rosszabb kódot fog tudni írni egy AI modell, vagy rosszabb lesz matekból ha nem tudja mi történt a Tienanmen téren?
Arról nem beszélve, hogy azért a kínai elektromos autók eladásai a nem hazai piacaikon egyáltalán nem fényesek.
Technológiailag, összeszerelésben ettől még nincsenek elmaradásban a nyugathoz képest (bizonyos gyártókhoz képest: sőt). Hogy hol milyen kereslet van rájuk az ezer más dolognak is a függvénye. -
julius666
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
nincs reverse engineering
nem hagyja a kínaiaknak, h tőkét és know-how-t szerezzen, amit hazai iparába fektethetneNa és ezt mégis hogyan akadályozta meg a tiltás? Nem nem jutottak chipekhez, max kevesebbhez, mert lazán becsempészték. A "beszerzés" felára pedig szingapúri alvilági cégeket gazdagított, ahelyett, hogy mondjuk az USA költségvetésében landolt volna.
Évtizedek óta abból élnek, hogy szellemi tulajdont lopnak azért tudott így felgyorsulni a fejlődésük, ha önerőből kell fejleszteni az több idő, több pénz mint kis felárral megvásárolni a meglévőt és abból építkezni. Az meg, hogy önerőből egy komcsi rendszer meddig tud eljutni a technológia/tudomány területén az majd kiderül.
Te amúgy követed az eseményeket? LLM-ek terén pár hónap lemaradásban vannak a kínai modellek jóval szerényebb lehetőségek (pénz, elérhető nvidia chipek) mellett, egyéb területeken (kép/videó generálás, feldolgozás) meg konkrétan az élvonalban.A legtöbb akadémiai kutatás AI vonalon már Kínában történik. De ha nyugati AI papereket megnézel is többnyire már dugig van kínai nevekkel a szerzők listája. De ha ezeket nem tartod gyakorlati szempontból hasznosnak is ott a DeepSeek esete, ahol csomó teljesen valid saját innovációjuk volt a training folyamatában. Vagy nézd meg az akksigyáraikat, elektromos autóikat.
Ez a "Kína csak másolni tud" már jó ideje egyáltalán nem igaz, tök káros beidegződés régről. Nagyon rámentek a STEM oktatásra és már felnőtt egy generáció amit ez az oktatási rendszer köpött ki. Már nem abból jön a GDP növekedés hogy behordják a parasztokat a rizsföldekről inkább fröccsönteni.
A kommunizmus valahol nyilván hátrány, bár az ilyen kiemelt kutatási területeken, mint az AI labok elég nagy szabadsága van a kutatóknak/fejlesztőknek, egyáltalán nem úgy működnek a dolgok, mint a régi Hofi féle "mennyit fog fialni a disznó" viccben.
-
julius666
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
Nemzetgazdaságilag mitől jobb a teljes tiltás, ami láthatóan átmenetileg is alig ért valamit a kínai AI labok lassításában, ellentétben masszívan ösztönzi a kínai chipipar fejlődését, ezzel hosszútávon inkább csak gyorsítva a folyamatokon? Ha kínának megéri (márpedig egyelőre valszeg megéri) Nvidia chipeket vásárolni akkor legalább az a tőke a nyugatra vándorol, nem a saját belső chipiparuk fejlődését támogatja.
Ha lőtávolságba kerülnének a TSMC fejlettebb nodejai a kínai chipipar számára (már a tömeggyártás szintjén) akkor szerinted mi fog történni? Szépen megindul a kínai hadsereg a taiwani határ felé, az amcsik kimenekítenek taiwanból amit csak lehet, a maradékot megsemmisítik. Akkor majd itt a nyugaton masszív chiphiány lesz, míg a kínaiak egész jól ellesznek a saját - némi lemaradásban lévő - gyártósoraikkal.
Sokkal-sokkal összetettebb ez szerintem, mint sokan azt gondolják.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Bruh, Bidenék konkrétan megmondták milyen chipeket lehet exportálni és milyeneket nem. Még olyan opció se volt, hogy "fizess ha akarsz exportálni", megtiltották és punktum. Utána amikor alkalmazkodni kezdett a piac hozzá még tovább is szigorítottak.
Az USA sose volt az a korlátlan szabadpiac aminek pár balek itthon elképzelte a 90-es években, mindig is érdekei voltak amit hatékonyan képviselt. Ami nem sért érdekeket azt szabad, ami sért, ott bizony rendre belenyúlnak a piaci folyamatokba. És valszeg jól is teszik, nem véletlenül a világ vezető nagyhatalma.
Trump alatt maximum a módszerek változtak ilyen téren, nyíltan ötletelnek, fenyegetőznek mindenfélével (akár totál marhaságokkal is), aztán a végén gyakran kipotyog valami tök más. Sajnos egyelőre a modell működni látszik, az én korlátolt szemüvegemen keresztül nézve többnyire jól jön ki az USA a kialakuló megegyezésekből. Hogy hosszútávon a szép lassan szétcsesződő nemzetközi kapcsolatoknak milyen hatása lesz, meg majd meglátjuk.
-
julius666
addikt
válasz
buherton
üzenetére
Helyette a Gyulahús Kft van, aminek a szekere szerencsére jól megy, de - szerintem - a legfontosabb dologban nem jeleskedik és ez az, hogy helyi disznókból készüljenek a termékek, mert az alapanyagokat importálják.
A magyar valóságot ismerve lehet ezért megy nekik jól.

-
julius666
addikt
-
julius666
addikt
válasz
atee_13
üzenetére
hozzátéve, hogy a chipgyártók elkerülhetik a vámot, ha befektetnek az amerikai gyártásba.
Tehát építenek egy gyárat, ott - akár kis veszteséggel - félgőzön gyártanak valamit, és nem kell fizetni. Ha jól értem ez megint jókora nothingburger.
Jó kérdés hogy ilyenkor a saját választóikat akarják palira venni, vagy a vámmániás elnököt húzzák be a csőbe a kiskapukkal a tanácsadói. Lehet mindkettő.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Közel állt hozzá, kisfalusi vályog, ahol a tetőt kezdegették az őszi viharok.
Na hát akkor ez a tapasztalat pont nem releváns azokra az ingatlanokra, ahol a támogatott hitelállomány többsége landolni fog. Miskolcon is nyilván az vesz így lakást akinek nem jelent komoly ingázást odajutni, BP-ről kutya nem akarja odalapátolni a pénzét.
Mostani belépőkre meg ugye vonatkozik a "múltban mért piaci teljesítmény nem jelent garanciát a jövőre nézve" jelmondat.
Nem, de a befektetői viselkedést értelemszerűen nem is az hajtja, hogy mi lesz (azt senki sem tudja előre), hanem hogy mit hisznek, hogy lesz. Csak a visszapillantó tükör van és abban már több, mint 1 évtizede azt látja mindenki, hogy lehet itt globális gigajárvány, lehet háború a szomszédban, de az ingatlanok árnövekedése "még mindig tart". -
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Na azt meg hogy? Ez valami vidéki tanya volt ahol beszakadt a tető és meg kellett csináltatni?
Egy bp-i lakás fenntartási díja üresen évente párszáz rugó, miközben milliókkal emelkedik az ára...Persze ott az alternatív költség is, de akinél felmerül, hogy parlagon hagyni évekig egy lakást jó ötlet lehet, az nyilván a fogalmat magát nem is érti (vagy egyszerűen leszarja lustaságból).
-
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Ez még a legkisebb baj. Hány olyan lesz aki vesz így +1 ingatlant (mondjuk a gyerekének) és ki se adja arra a "pár évre"...
Meg hány olyan lesz, ahol mondjuk házaspár egyik tagjának nevén van egy kiadott ingatlan (pl. nagymamától örökölve), másikén semmi. A bérlőt kivágják mint macskát szarni és eladják most jó áron, pár másik tagja felveszi a támogatott hitelt egy nagyobb/jobb helyen lévő ingatlanra és visszaforgatják abba az eladásból befolyó összeget, majd többért kiadják...
Jól meg fogja ez kavarni a bérleti piacot is.
-
julius666
addikt
Jó ez a TACO meg az erre épülő bohóc piac, egyszer kivételesen tényleg az történik amit az emperor beígért erre beszakad minden, hiába tudta hivatalosan mindenki előre de senki nem számított rá.

Érdekes mert pont ugyanúgy bármikor visszakozhat a narancs cár, vagy bármikor meghajolhat bármelyik kereskedelmi partner alattvaló, mint eddig.
Aztán persze amúgy is érett már egy kis visszahúzás, szóval lehet kár belelátni bármit is az esésbe.
-
julius666
addikt
válasz
HussarF
üzenetére
Az állandó lakcímnek itthon ritkán van igazi jelentősége. Leginkább azért szokott vele foglalkozni bárki is (azon túl, hogy valahova be KELL lenned jelentkezve), mert lehet vele trükközni a különböző helyi adóknál (lakóingatlan vs nyaraló) meg a mostanihoz hasonló járulékvadász programoknál. Úgy istenigazából megkötést az ingatlannal kapcsolatban nem nagyon jelent.
Ja, meg választási csalásoknál is fontos tud lenni (400 külföldi magyar állampolgár bejelentve egy putriba meg hasonlók)
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r!
üzenetére
Szerintem jó kapcsolódó wolfstreet írás a napokból: Fed’s Rates Not Restrictive for Markets. Financial Conditions Ultra-Loose. Manias Form, Margin Debt Blows Out, Junk Bonds Party in La-La-Land
Legérdekesebb chart a cikkből:

In dollar-terms, June was the biggest month-to-month spike ever (+$87 billion). [...]
In percentage terms, there were bigger spikes, such as in November and December 1999, just before the Dotcom Bubble imploded – less than three years later, the Nasdaq Composite was down by 78% – and in May 2007 just before the simmering Financial Crisis broke out into the open for all to see. -
julius666
addikt
válasz
j0k3r!
üzenetére
Ezt az érvelést sok helyen olvastam már, de nem teljesen értem. Erősen kétlem, hogy a használt lakóingatlanok piacán kiemelt érdekeltségei lennének a NER elitnek. Inkább a lakásépítés, újépítésű lakások értékesítése ami nekik a pénzt hozná. Ha csak saját zsebre dolgoznának, akkor arra korlátozták volna az új támogatást, mint pl. a zöld hitelnél tették anno.
-
julius666
addikt
válasz
favagoJoska
üzenetére
Hogy hogyan lehetne keretezni (és hogyan sikerül majd egy esetleges alternatív kormánynak) szerintem értelmetlen találgatás, meg nem is ebbe a topikba való, az már politika.
Ami számomra érdekes ebben a sztoriban, hogy a jelenlegi kormánypárt - aminek elég megbízható belső mérései vannak - erőteljesen elkezdett felkészülni erre a szcenárióra. Tehát tényleg érdemes már számolni vele.
Mindenki tisztában van vele, hogy erősen korlátozott mozgástere lesz egy alternatív kormánynak, főleg ha nem jön össze a 2/3. Attól tartok elég cudar évek jöhetnek idehaza.

-
julius666
addikt
válasz
j0k3r!
üzenetére
Hot take: mivel ez választási pénzszórásnak baromira hatékonytalan (az ország alsó 60%-a ebből nem sokat fog látni önrész, megfelelő jövedelem hiányában), szvsz ez elsősorban a következő kormány helyzetét igyekszik megnehezíteni. Ugyanis a program pénzügyi terhei leginkább a következő kormányzati ciklust fogják súlytani. A következő kormánynak mihamarabb érdekében fog állni lefújni az egészet, ami pedig kiváló muníció lesz a következő ellenzék számára.
Következő hónapok intézkedéseit meglátjuk még, de egyre inkább úgy érzem, a jelenlegi kormány már most a minél erősebb ellenzéki szerepre próbál előre berendezkedni, arrafelé lejtetni a pályát. Tanulják meg alaposan a magyar választók milyen, ha nem ők vannak hatalmon.
Politikai része ennek a teóriának persze nagyon nem idevaló, de attól tartok jelentős gazdasági következményekkel fog járni, ha mégis igazam lenne.
-
julius666
addikt
Ha a TBSZ 5 év utáni feltörése a cél és a pénz másra való felhasználása, akkor érdemes lehet még a TBSZ-en eladni, tök függetlenül attól, hogy veszteséges volt-e a papír vagy sem. Ugyanis feltörés után adókötelessé válik a papír, magyarán baszakodni kell az adóbevallással, gombokra.
De ez egyértelműen a másik topicba való...
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Erről írt nemrég Zsiday is: [link]
Azért a teljes képhez azért az is hozzátartozik, hogy ezzel kapcsolatban azért évek óta riogat ő is. Ami az évek óta felfelé araszoló hosszú oldali hozamokat tekintve persze végülis nem volt teljesen rossz tipp, de istenigazából máshová nem akaródzik átterjedni ez a (tök valós) para. Még a fránya USA ingatlanpiac is úgy nyúvadt ki évekkel ezelőtt, hogy ugyan a tranzakciószám durván recessziós szintre beesett, de az ingatlanárak azért átlagban nagyjából tartják magukat (van már ahol estek, de van ahol 2022 után se állt meg az emelkedés).
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
De mégis mi a búbánatos lófüttyöt számít az arany keresletével kapcsolatban, hogy épp mennyi képződik belőle USD-ben, INR-ben, vagy épp kazak tengében?
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Szerintem erősen fals amit írtál. A dollár árfolyamának és az indiai aranykeresletnek összefüggésével kapcsolatos logikai bukfencre aAron_ már rávilágított, de az szvsz az alap feltételezéssel is gondok vannak, hogy az indiai ékszerhalmozás miatt megy fel az arany világpiaci ára.
Egyszerűen dobj oda mondjuk egy indiai GDP, vagy átlagjövedelem chartot az arany árfolyama mellé, mennyi korreláció van a kettő között. Arany árfolyam szempontjából a 2010-es évek gyakorlatilag egy elvesztegetett évtized volt, miközben az indiai gazdaság óriásit nőtt.
Az arany árfolyamát főleg a befektetői piac mozgatja. Nem véletlen, hogy 2022-től indult a bika, egyrészt azóta növekszik a bizonytalanság a világban, másrészt Kínában a lakosság befektetési lehetőségei erősen korlátozottak. Hogy 2021 végén lecsücsült náluk az ingatlanpiac a lakosság kiszeretett belőle és átpártolt az aranyra.
-
julius666
addikt
Igen, csakhogy USA ETF-eknél van egy tényleges dollár kitettséged, hiszen azok a cégek nagyrészt dollárban szerzik jövedelmüket, meg sok egyéb módon is függenek a dolláros környezettől (hozamok, adók, policy változások, stb). Bár ez S&P500-nál csak részben igaz, az ott lévő cégek nagy része elég globális tevékenységet folytat. Ott se teljesen áll amit írsz, azaz hogy duplán jól jársz ha a dollár erősödik és nem jól, ha gyengül, mert nagyon nem triviális az USD árfolyam és az USA cégek árfolyama közti kapcsolat :van akinek rossz, van akinek mindegy, van akinek jó, ha az USD erősödik. De oda értelmezhető valahol az érvelésed, oda értelmezhető hogy hedgeled a dollár kockázatot.
Aranynál sokkal kevésbé áll az érvelésed, az sokkal függetlenebb az USD árfolyamtól. Ott ténylegesen az van, hogy felveszel egy long pozit az aranyra, illetve egy USDEUR short pozit még mellé, tök függetlenül. Ha amúgy is szeretnél 2 ilyen pozit, akkor nyilván van értelme a terméknek számodra, valszeg így olcsóbban megúszod mintha magadnak legóznád kisbefektetőként ezt össze. Csak valahogy nem tűnik logikusnak, hogy mindig pont akkora USDEUR short pozit tarts mint amennyi aranyat is. Olyan random ötletelgetős "veszek kis ilyet is mert tetszik aztán kitalálom miért jó" szaga van a dolognak.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Bár mostanában a gyakorlatban nagyon ritkán használják arra, az arany is egy fizetőeszköz.
Szurkálódás nélkül kérdezem: mi értelme van annak amit csinálsz? Butaságot írtál mert bizonyos fogalmak ködösek nálad, jeleztük hogy tanulhass belőle, nem a világvége. Megesett ez már másokkal is (velem is), sőt, megkockáztatom ez a fő értelme ehhez hasonló kvázi anonym fórumokon elszarnia az embernek csomó idejét, hogy potenciálisan szembejönnek olyan emberek, vélemények, tudás amivel amúgy nem találkoznál és rávilágít a hiányosságaidra. Nem kell ebből ego kérdést csinálni és páros lábbal beleállni a butaságokba, csak hogy a többiek végül inkább rád hagyják mert megunják a vitát.
Többek közt ez az a zaj amire sokan panaszkodtak. Baromira fárasztó hogy az ember néha feldobna itt valami labdát hogy mi mások (a nála okosabbak/tapasztaltabbak) véleménye a témáról, páran viszont annyit posztoltok hogy bőven kisöprődik az értelmes poszt a context windowból mielőtt érdemi reakció jöhetne rá. A posztok többsége ráadásul ilyen értelmetlen hülyeség, mint ez a vita is, hogy megpróbálod az aranyat mint fiat currencyt kezelni...
Én egyébként nem gondolom hogy bármi rosszindulat lenne benned, szerintem simán elférsz itt, csak kicsit visszavehetnél, jobban átgondolhatnád mielőtt posztolsz. Písz.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
viszont a gyenge dollár a konkrét cégeknek is gyakran jó, ha exportra dolgoznak
Szerinted az export nincs benne a GPD-ben? De igazából az egész alap axiómádat nem igazán értem. Ez a gyenge dollár meg az évszázados gyengülő trend itt van most velünk a szobában?

lásd a cégeknek kedvező gyenge dollárt - és persze folyamatosan gyengülő dollárból instant menekülni kell
Aha, szóval te most a dollárban mért inflációt kevered a dollár "erejével" (=többi devizában mért árfolyamával)? A kettő azért nem egy és ugyan az. Pl. az inflának nem sok köze van az exporthoz.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
A gond vele az, hogy sem a kamatokat, sem a sz.rrá gyengülő USD-t nem veszi figyelembe.
A kamatokat tényleg nem, az USD-t viszont igen. Az ugyanis "kiesik" a számítása során, ott van a számlálóban (árfolyamokból képzett market cap) meg a nevezőben (GDP) is.
Kamatokat igen valószínű vágni fogják
Vágni max a rövid kamatokat tudja a FED, ami jelentős hosszútávú inflációs félelmeket szülne, alaposany feltolva a hosszú kamatokat. Istenigazából ez a folyamat már most zajlik, pedig még konkrét terv nincs is a vágásra: [link]
Tőzsdét egyelőre látványosan nem izgatja a téma, de ha megint meredeken megindulnak a hosszú kamatok felfelé, az sokaknak fájni fog, előbb-utóbb a tőzsdét is eléri a növekvő félelem.
Illetve az se teljesen triviális hogy a leendő FED elnök alatt giganagy vágások lesznek. Egyrészt nem egyszemélyben dönt a FED elnök, másrészt a liberation day után láthattuk, a mereven meginduló kamatok gyorsan el tudják venni Trump kedvét a nagy unortodoxiától.
USD pedig évszázados gyengülő trenden van - eleve ez hajtja a hosszú távú tőzsdei trendet.
Na ez így jó nagy baromság, már megbocsáss. -
julius666
addikt
Ha már AI: a mostani Windsurf-Google deal kis bepillantást enged az OpenAI-Microsoft kapcsolat színfalai mögé. Reddit link a hírhez tartozó diskurzushoz, mert az érdekesebb a hírnél magánál: [link] Főleg ez az - egyébkén paywallos cikkből - idézet:
The talks between OpenAI to buy the startup for $3 billion ended in recent days after Windsurf’s team raised concerns over how the coding assistant would fit into the OpenAI and Microsoft agreement, which requires OpenAI to share its technology with Microsoft, according to two people familiar with the company’s discussions.
Előzmények dióhéjban: a Windsurf AI alapú szoftverfejlesztéssel foglalkozik (mint a Cursor vagy a Copilot, ha valakinek ez mond valamit). Az OpenAI lemaradt ezen a téren a konkurenciához képest, a felzárkózási kísérlet keretében 3bn USD-ért megvette volna az ezen a területen már bizonyított másik céget. Ezt utasították most el a Windsurf oldaláról és lett a fentebb linkelt cikkben olvasható más jellegű kapcsolat a Google-el, kevesebbért.
Nyilván az eredeti 3 milliárd nem cashben lett volna kicsengetve az OpenAI részéről, hanem részvényben. Ami az OpenAI izgalmas "nonprofit, de kvázi for-profit" struktúrájában nem jelent valódi részesedést az OpenAI-ban, hanem inkább csak egy ígérvényt a jövőbeli profitból való részesedésre egy leányvállalaton keresztül. Részletesebben erről: [link]
Külön adalék még ehhez, hogy az OpenAI-nak a Microsofttal anno olyan együttműködésre sikerült szerződni, hogy a MS - egyébként mai compute árak mellett már valszeg nem különösebben olcsón - computeot biztosít az OpenAI számára, cserébe az OAI szabad elérést biztosít minden IP-jéhez, szoftver repójához az MS számára. Egészen amíg a definiálatlan "AGI"-t el nem éri az OpenAI. Csak ha valaki nem értette volna miért hájpolja ész nélkül szinte minden interjújában Altman 2+ éve hogy mindjárt itt az AGI: nekik a külső fundraisereikhez el kellett hitetniük folyamatosan a befektetőkkel, hogy a szar MS dealjüknek hamarosan vége.
A for-profit átalakulással baszkolódás is hasonló okokból volt nagyon sürgős, beígérték fundraiserek során a befektetőknek. Amikor Musk megfúrta a folyamatot azzal nagyon durván oldalbaszúrta Altmanékat.Ami az érdekesség a sztoriban, hogy ahogy tisztázódtak a részletek a tárgyalások során a Windsurf tulajaival úgy lett egyre büdösebb számukra az OpenAI "részvény" csomag. A jövőbeli profit amihez hozzáférést nyújtana erősen kérdőjeles így a részvények valódi értéke is, főleg hogy az MS bármikor fellövi ugyan zsír ugyan azt a szolgáltatást ha akarja, amit bevisznek Windsurf ötleteket, forráskódot szabadon beépítheti a konkurens Copilotba, stb.
-
julius666
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
Tőzsdei szempontból ez a truth socialos bejegyzés inkább pozitív. Eddig az volt a hivatalos álláspont, hogy nyilvánvalóan (átmeneti) fájdalommal fog járni a külker mérleg javítása, meg a leválás a fiskális drogról. Az, hogy már másokra kell mutogatni, annak a jele, hogy mégsem olyan magas a Trump adminisztráció fájdalomküszöbe.
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r!
üzenetére
Szerintem pont hogy nem arról van szó, hogy a kisember rohant a boltba betárazni mindenből. Akkor a GDP consumption lába "kibalanszolná" a megugrott importot az összegben.
Szerintem az importőrök/kereskedők táraztak be előre amennyire csak lehet, még alacsony vámtartalmú cuccokból. Könnyen lehet, ennek a folytatása Q2-ben meg majd felfelé tolja a GDP-t, amit most betáraztak az importőrök abból fogyasztás lesz, miközben az import meg beesik. (Persze az export/investment is beeshet a vámcirkusz miatt, simán lehet Q2 is majd negatív a végén)
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Szép. És mivel ez Q1, ezért az igazi vámcirkusz időszaka ebben még benne sincs.
Ha tippelnem kéne, a vámokra készülődés jegyében megugró import okozhatta (az import mínuszos tétel a GDP számításánál).
-
julius666
addikt
válasz
forumpista
üzenetére
Értem és biztos sok mindenben igazad van, nyilván jól kell járniuk nekik is valahol. De biztosan van értelme ezt kiemelni amikor egy felújításon belül nem nagy tétel és általában nem szokott gond lenni vele? Egy festő/villanyszerelő/burkoló naponta lehúz annyival, mint (szerinted) a fránya klímás, csak számla meg érdemi gari nélkül. És még neked kell hálásnak lenni, hogy kifáradt a nagyságos úr "ilyen kis piti feladat miatt", az meg kész álom, ha nem basz el valamit közben.
Pl. nyílászáró festésnél csávó 200-as napidíjjal szarabb munkát végzett mintha én csináltam volna, meg összeszarta a frissen felújított lakást. Közben mutogatta nekem a Maldív-szigetes nyaralásáról meg a hobbipilótáskodásáról a fotókat. Na ez a magyar valóság.
-
julius666
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Klímástól esélyesen 2 ember jön, több év garit adnak a beszerelt készülékre (értsd: kijön egy muki ha gond van és ingyen megcsinálja 3-5 évig), kedvezményes/rögzített áron jönnek aztán minden évben takarítani a gari ideje alatt. Gari miatt ráadásul számlát is adnak, nem feketén megy, az is pénz (adó).
Nekem legalábbis így csinálták ugyanennyiért évekkel ezelőtt és nem éreztem, hogy lehúztak volna. Ennyi alatt én se vállalnám ezt így el a helyükben. Hogy most nálad lehet a szokásosnál picit gyorsabb lesz, az lényegtelen, azzal senki se fog számolni, standard árat ad nyilván mindenki.
Egyébként tökre igazad van szakik kapcsán, csak a klímás pont a kevés kivételek egyike szvsz.
-
julius666
addikt
Nyilván nem kötelező hinni az ilyen indikátoroknak, de a poor emirical track record meg produced as many false positives as true positives azért objektív állítások és elég könnyen cáfolhatók...
Azt meg senki nem is állította, hogy ez valami fundás indikátor lenne, vagy hogy piaci aljakat jelölne ki. Az első screenshotodon saját állításait próbálja cáfolni a szerző.
-
julius666
addikt
A ZBT megint rárúgta az ajtót a medvékre: [link]
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Szívesen felvágnék én is azzal mekkora pro voltam hogy akkor lett nekem is saját ingatlanom, de nem az én döntésem/pénzem volt, én simán csak akkor kaptam meg nagyszülők régi lakását.
Viszont a teljes felújítást pont akkor csináltam (14H2), beszélgettem a generálkivitelezővel meg a melósokkal, ők már bizakodtak a jövővel kapcsolatban (előtte állításuk szerint éveken át "síri csend" volt).
Ezzel nem Zsiday érdemeit akarom tompítani, csak nem teljesen értem azokat, akik 14-ben még armageddont vízionáltak az ingatlanpiacra (pölö: kiszamolo). Elég lett volna olyanokkal beszélni akik ingatlanpiacon, vagy legalábbis ahhoz kapcsolódó szakmában mozognak.

-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ilyen növekedéssel ő sem, más írásaiban 7 bő/7 szűk esztendőről beszélt. Bár ha ez a mostani PMÁP-fröccs az utolsó nagy rallynak bizonyulna, akkor a reál árindex alapján végül is nem tévedett nagyot.
-
julius666
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Olvastam én is, de ezekkel a hírekkel óvatosan. Jellemzően masszívan el van bennük kenve a vizsgált időablak ("elmúlt hetekben"). Ha mondjuk március elejétől a vámcirkusz közepéig a smart money szépen tárazott kifelé (azóta meg vesznek ők is), mialatt a retail végigvette az egész időszakot, akár ki is jöhetne papíron amit a cikkíró állít, míg a sugalmazott mondanivaló (a smart money még kivár) közben baromira nem állna meg a lábán.
Sajnos nincsenek erről nyilvános adatsorok (vagy csak én nem tudok ilyenről) így laikusként nem tudni pontosan mik éppen a trendek. A gazdbulváros "birkapásztor" cikkekben így bármit le lehet írni.
openinsider.com alapján az insiderek mindenesetre nem tapossák egymás nyakát ha részvény vásárlásról van szó.
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r!
üzenetére
Az egy dolog, hogy mit mondanak nyilvánosság előtt a fejesek, de amcsi hírportálokon is valami egész brutál módon megy a felbeszélése az árfolyamoknak mindenféle fake news gyanús hírrel. Lásd a tegnapi általam linkelt Indiával megegyezéses pletykát, ami esélyesen kacsa volt. De láttam ma már Dél-Koreával is hasonlót, meg olyat, hogy a Kínaiak "suttyomban" kivettek csomó terméket a vámok alól.
Nem az lep meg, hogy vannak kamu hírek, hanem hogy hirtelen ilyen mennyiségben.
-
julius666
addikt
Mai emelkedés margójára: az a pletyka járja, hogy jön Indiával a megegyezés.
Már ha azt pletykának nevezzük, hogy a Trump adminból konkrétan leszóltak a Wall Street haveri fejeseinek: [link] -
julius666
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Ha a programozás nem életed nagy szerelme, hanem csak egy potenciálisan jól fizető szakmának tűnik számodra, akkor szerintem jól döntöttél.
Még a COVID pénzeső alatt kérdezgetett több szakmaváltáson gondolkozó ismerősöm, hogy merre induljon el, ha programozó akar lenni. Már akkor azt mondtam, hogy ha nem csinálja hobbiból évek óta meló mellett (tudtam, hogy nem), akkor szvsz semerre. Ha már ők is programozók akarnak lenni, akkor valszeg minimum egy lokális munkaerőpiaci csúcs közelében vagyunk, nehéz lesz friss kezdőként elhelyezkedni.
Volt aki nagyon megsértődött rám emiatt, pedig így utólag még jobban be is jött a tipp, mint akkoriban gondoltam.
-
julius666
addikt
-
julius666
addikt
válasz
üzenetére
Saját tapasztalatom (fullstack) ennél sokkal felemásabb. Frontend példa: meglévő komponenst kellett volna felhasználni egy új komponensben, a feladat nehézsége az adat konverzió volt. Cursorban beadtam neki én kézzel a konkrét fájlokat contextként, ahol a komponens definiálva van, az adatok interfészei, meg egy példát a komponens felhasználására. Pár fájl, pár ezer sornyi kód.
Az igazi favágómunka részét (adatkonverzió) egész jól megcsinálta, bár abba is belehaluzott 1-2 jól elrejtett fasságot, nyomoztam utána vagy másfél órát egy tökre nemtriviális bug miatt amit okozott ezzel. A meglévő komponenst az istennek nem akarta felhasználni, mindig megpróbálta 0-ról leimplementálni (szarul ráadásul, de az eredeti kódjához hasonlóan, szóval tuti "látta" a contextben). Se Claude, se Gemini 2.5. Kézzel megírtam azt a részt, működik, nem a kérésem volt hülyeség, nem tudta jobban nálam az AI.
Másik kedvencem az ágens mód. Meglévő kódbázisnál masszívan kerülöm, rengeteg fejfájást tud okozni. Pont a múlt héten véletlenül nem nyomtam át manualra és nem figyeltem aztán. A kért feladatot megcsinálta, majd elkezdett magától lint hibákat keresni, mert látta, hogy van linter beállítva a projektben. Behaluzott (egyébként nem létező) lint hibákat és javította, majd újra és újra, loopban. A végére konkrétan "kijavította" az eredeti feladatot, maradt egy komponens ami már nem csinált semmit.
Majd saját szakállra elkezdte ugyanezt más fájlokkal is... Mire észrevettem és lelőttem, több ezer kódsornyi változtatást befosott szanaszét a kódbázisba kérés nélkül, illetve elégetett több tucat requestet... Szerencse, hogy nem valami nagy refaktor közepén voltam, csak 1-2 óra melóm ment kárba utána a git resettel. 
(Igaz ez talán Claude volt, de én nem érzem a Gemini 2.5-öt olyan brutál jobbnak)5 éves távon elég pesszimista vagyok én is a szakmámmal kapcsolatban, de most itt jelenleg nem érzem a kést a torkomon. Néha bele lehet futni tényleg nagyon durva élményekbe amikor jobban tudja nálad az AI (mint a példád), meg amikor kijön egy új, jól sikerült modell, mint a Gemini 2.5 engem is elkap a hype, de egyelőre még a gyakorlat mindig masszívan helyre szokta tenni nálam a dolgokat.
Egyébként a mostani transformer alapú LLM-eket eléggé korlátozza a context size, illetve annak értelmezése, én azt gondolom, hogy az igazi áttörés, ami nem csak benchmarkokban gurít nagyot konzisztensen valami módosított architektúrán fog eljönni (akár a Google féle titans). Más kérdés, hogy ha ez eljön, akkor nem csak a programozók mennek lapátra, hanem minden szellemi munka gyakorlatilag.
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Projektor topic
- Diablo IV
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gyártófüggetlen H170/Z170 (LGA1151) alaplapok topicja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- 187 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5070 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Samsung Galaxy Tab S9 FE 256GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra fejhallgatóval garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i7-8G I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Meg itt legalább érdemi szolgáltatásvásárlás van mögötte, nem "körbetartozós" móka, mint az elmúlt hetek OAI deal sztorijai.

A nyugdíjasok TB-jogviszonyáról pl nem tudtam (szerencsére még messze van, sokak szerint az én generációm számára közelít a végtelenhez