Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Andras-G: #Kószagondolat - eMag tapasztalatok 2026-ban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- talmida: My Art II.
- Met: Metallica: M72 World Tour
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Annyira feltűnő volt a mozgás, hogy én is felmentem az X-re körülnézni hogy mi történt. Úgy látom, hogy annyi, hogy Trumph kinyilatkozta hogy ő nyert:
CNBC: Trump told “the war is very complete, pretty much.”
“They have no navy, no communications, they’ve got no Air Force,” the president said, adding that the U.S. is “very far” ahead of his initially stated timeframe for the war of four to five weeks.
Trump also said that ships are now passing through the Strait of Hormuz and that he is “thinking about taking it over."Kérdés, hogy az Iráni vezetőknek is szóltak-e hogy ez van

Kobeissi: President Trump's CONFLICT Playbook
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
kellett volna még 1 CSG külön az útvonal fedezésére.
Az az útvonal fedezhetetlen. Az olajszállító hajók óriási, lassan, kiszámíthatóan mozgó behemótok, csurig tele gyúlékony anyaggal. Sokszázmillió dollárt ér darabja, és környezeti katasztrófát okoz a sérülésük. Egyetlen biztosító sem állja a kockázatot. Az USA kormány megígérheti hogy ők fogják állni a számlát, de szerintem az sem győzi meg a kapitányokat és legénységet hogy kockáztassák az életüket.
Amíg nem lesz az iráni ügy megbízhatóan lezárva, én nem látok lehetőséget az olajszállítás újbóli megindulására. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
HussarF
üzenetére
Sikerült a vacak helyzetet jószándékkal eszkalálni. 62 millió dollár max 30%-a, tehát kevesebb mint 20 millió talált új gazdára. Nemzetgazdasági szinten nem tétel. 20000 ember közt oszlott szét, tehát átlag 1000 USD/szerencsés megtaláló. Jobban jártak volna ha simán hagyták volna futni őket minthogy bizonytalanságot okozzanak az egész országban.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én egyelőre nem látom egyértelműnek hogy behalt a kitörés. Bár nem kellett volna visszajönnie 70K alá, de hétvége van. A hétfői mozgás lesz majd inkább lényeges. Ha visszamegy 65K alá, akkor legvalószínűbb a sávozás, ha leesik 63K alá, akkor viszont valóban további esés.
Sajnos van abban is logika, hogy a piac megtisztítja önmagát, azaz lemegy addig amíg el nem pusztulnak a "Bitcoin Treasury Company" formájú élősködők.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Valami olyan pletyka jött, hogy a Trump kiterjesztené az AI chip tilalmat minden országra akik nem számára tetszően viselkednek vele.
Mindazonáltal ha visszajön 1080-ig, én bővíteni szándékozom az ASML készletemet.Olajáremelkedés -> infláció -> kamatcsökkenés elmarad -> recesszió.
Én ezen a gondolatsoron számítottam volna nagyobb esésre ma. Plusz 15% azért nem piskóta. -
Ixion77
Topikgazda
+15% olajáremelkedéshez képest eddig egész visszafogott a tőzsdei esés
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
Az USA-nak ez egyáltalán nem fáj. Az én részvényportfolómnak annál inkább. Nem is értem hogy az alternatívák (tiszta energiaforrások, atomenergia) ilyenkor miért nem emelkednek.
Fáj még Európának, és némileg Kínának, Indiának. Fő nyertes Oroszország. Eddig őt zsarolták a minél alacsonyabb olajárért a BRICS "barátok", most végre neki is van adu a kezében.
Napos RSI-n máris olyan túlvett az olaj, mint az orosz invázió kezdetén volt csúcsoknál.
-
Ixion77
Topikgazda
Bekövetkezett a legrosszabb, meneküljön ki merre lát:
Jim Cramer says the oil market is signaling the Iran war won't spiral, and that's bullish for stocks
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Viszont eszetlen sokat emelkedett az elmúlt hónapokban és a memóriaválság ügyben mintha pislákolna valami az alagút végén. Nem is annyira növekszik, a gyártási kapacitást sem igazán tudja bővíteni, és a konkurencia is a nyakán van.
Én PLTR-rel szemezek. Az is eszetlen drága még így -33% után is, de:
1, nincs hardware kitettsége (más AI titánokkal szemben)
2, van masszív hadászati szerepe, bevétele
(3, nincsenek erkölcsi gátlásaik, Antrophiccal ellentétben)--
Az imént XAGUSD 78-nál belevettem az ezüstbe, úgyhogy ott számítsatok összeomlásra. Svájci ETF-et vettem, tehát az első Iráni rakéta célpontja megvan, oda már ne tervezzetek nyaralást

-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem lepődnék meg ha 400-ig menne a forint.
Ha a mai eddigi trendet és ütemet folytatja, akkor holnapra meglesz.
-
Ixion77
Topikgazda
Az US piacnyitáskor látványosan átadták a nemesfémek a stafétabotot a kriptóknak. Pl. ezüst napon belül -10%, BTC +7%
Van bárkinek ötlete hogy miért?
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Mert Quatar leállította az LNG gyártást a világ legnagyobb LNG üzemében egy Iráni támadást követően.
A forint szerintem simán a risk off, és az erősödő dollár miatt gyengül.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
DarkByte
üzenetére
Kérdés hogy vajon miért épít a Mag7 gigászi infrastruktúrát, amiről ők sem tudják hogy meg fog-e térülni. Lehet mondani hogy azért hogy elérjék az AGI-t, vagy mert a konkurencia is épít és nem maradhatnak le.
De vajon miért épít olyan adatközpontokat is, amelyekhez tudható, hogy nem lesz energiaellátás? Miért vásárol fel minden elérhető chipet annak ellenére hogy tudja hogy azok egyrészt max. 5-10 évig működnek, másrészt 2-3 év alatt elavulnak?
Az én baljós tippem: mert addig akarnak megvenni annyi chipet Taiwanból amennyit csak lehet, amíg jön chip Taiwanból egyáltalán... -
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nyilván addig tudunk tippelgetni, amíg be nem következett. Az eddigi fejlődési görbe alapján nekem úgy tűnik hogy nem maradt 13 év sem hátra, programozóknak meg 3 sem. De persze bármi változhat. Lehet, hogy hamarosan elérünk egy üvegplafont, és mennek a várkozások a kukába. De per pillanat nem úgy tűnik.
Én kb. másfél éve lettem hívő (vagy inkább félő), és azóta is egyre gyorsulni látom az eseményeket. A Gemini 3 komoly előrelépés volt decemberben, aztán pár hete az Anthropic ügynökei szintén, és igencsak meglepődnék ha itt hirtelen végeszakadna a sorozatnak.
#23481 Vision
Szerintem a hatóságok, államigazgatás lesz az egyik legvédettebb szakma az AI ellen. Egyrészt mert ott eddig sem igazán számított a hatékonyság, másrészt mert ott a hülyeség sem volt igazán negatív visszacsatoló tényező. Az emberi hülyeséggel, következetlenséggel pedig nem igazán tud mit kezdeni egy intelligenciára fejlesztett eszköz. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
concret_hp
üzenetére
Például.
"The problem space of chess is so astonishingly large that incremental increases in hardware speed and algorithms are unlikely to result in meaningful gains from here on out."Ez ugyan 20 éve volt, de valószínűleg nem a legutolsó szkeptikust találtam meg hirtelenjében.
De annyiból igazad van, hogy valóban a Deep Blue előtt volt ez a nézet totál mainstream.
Ugyanakkor az eredeti érvelésemet szerintem az időtáv nem változtatja.
Esetleg annyiban, hogy a kérdés az hogy az egyéb szakmákat 3, 13 vagy 23 év múlva fogja az AI lecserélni. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Catman
üzenetére
Nagy pénz van benne, sok irányba fejlesztik sokan.
Jelenleg is tudok fejlesztésekről melyek célja hogy legyen az AI-knak valós memóriája, másoké az hogy önellenőrző módon pontozzák saját eredményeiket és finomítsák azokat, megint másoké hogy hatékonyabb, saját belső nyelvet használhassanak a "gondolkodásuk" közben.
Annyira sok pénz van benne, és annyira sok okos szakember dolgozik rajta, hogy szerintem csak idő kérdése hogy mindenre megtalálják a megfelelő megoldást.
Számomra a legnagyobb kérdés talán az energia, azaz hogy le tudják-e annyira csökkenteni az energiaigényt (növelni a hatékonyságot) hogy hétköznapi dolgokra is rentábilis legyen. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
akik "hagyományos" szakmákban dolgoznak, azok szkeptikusabbak vele.
Mert kevesebb tapasztalatuk van vele. Úgy vannak vele mint anno a sakknagymesterek 10 éve: "Nyilvánvaló hogy sosem lesz olyan gép ami sakkban jobb az embernél mert a lépésvariációk száma exponenciálisan növekszik és matematikailag bizonyitható hogy sosem lesz akkora kapacitás ami mindet kiszámolja. Intuíciója pedig csak az embernek van".
-
Ixion77
Topikgazda
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Neked végtelenül egyszerű, mert ember vagy, aki megszokta hogy algoritmikus gépek segítik. Neki meg egyszerűbb kiolvasni egy novellát és a tartalmáról szonettet írni a 36 leggyakoribb nyelv mindegyikén. De fogadok hogy egy AI hamarabb fogja megoldani az első feladatot mint közülünk valaki a másodikat.
Szerintem nagyon közel vagyunk ahhoz hogy egy ilyen problémára írjon az AI egy algoritmikus programot, ami hibátlanul végrehajtja a feladatot (feltéve hogy jól volt definiálva)
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Korábban az volt a fáma hogy a Moore-törvény az AI világra úgy applikálható, hogy az AI-k teljesítménye átlagosan 7 havonta triplázódik a METR teszten (önálló munkavégzési idő). A várakozás az volt, hogy mint minden hasonló esetben, itt is idővel lassulni fog a fejlődés (S formájú grafikon), és a lassulás dinamikájából következtetni lehet majd a várható top AI képességre.
Nos, a legutóbbi Anthropic ereményeket beillesztve az eddigiek közé az látszik, hogy a háromszorozódás a korábbi 7 helyett 4 hónap alatt következett be! A fejlődés tehát nem lassult, hanem gyorsult! Azaz még mindig az "egyre meredekebb" szakaszban vagyunk az ellaposodó helyett.Most épp megy a nyugtatás azzal hogy "a cégek 90%-a nem tapasztalt hatékonyságnövekedést az AI bevezetésével", ugyanakkor szoftvercégek tőzsdei árai mutatják a valóságot: az AI berúgta az ajtót. Elkezdődött a folyamat, amelyben a szoftverfejlesztés értéke egyre gyorsabban erodálódik, zsugorodik a szoftvercégek moatja. Hamarosan sorra kerülnek az egyéb számítógépes munkavégzési területek is. A tudás, logika, intelligencia értéke egyre csökken, új iparágak válnak majd értékessé.
Egyelőre nemesfémekbe, nyersanyagba és energiába menekül a tőke, mint korlátolt mennyiségű eszközökbe. Aztán megkeresi majd hogy melyek azok az iparágak amik új környezetben válnak értékessé.#23423 kardkovacsi
Mert nem egyenletesen jó mindenben. Azt veszed viszonyítási alapnak, amit egy átlagember tud, de az AI nem átlagember. Bizonyos területeken ultrabrutál, más területeken bölcsödés szint. Mint egy őrült zseni. De nem lehet azt mondani hogy használhatatlan lenne csak mert bizonyos dolgokban még gyenge. Már csak azért sem, mert folyamatosan fejlődik minden területen, csak időnként egyes területek fejlődése nagyon begyorsul, míg mások csak tyúklépésekben haladnak. -
Ixion77
Topikgazda
Minek tulajdonítjátok a kriptók hervadozását? BTC már a csúcsárfolyama 50%-át visszaadta, és a bányászati költségét sem termeli ki. ETH -66%, CRV, ADA a mindenkori leggyengébb árfolyamaik közelében.
Kriptotél? Likviditáshiány? Közeledik a kripto sztori vége? Banki és jegybanki kriptók kiszorítják a publikus kriptókat? Arany és nyersanyagok lettek a befutók? Szoftver AI-k fenyegetik őket? -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
Pontosan. Friss eset első kézből:
Közeli ismerős, <50 év, férfi, kb. 175cm/70kg. Orvosi szempontból "egészséges". Egyszer csak rosszul lett, lázas, hány, fosik, gyenge. Körzeti orvos: bizonyára influenza, menjen haza, szedjen lázcsillapítót, majd meggyógyul. Egy héttel később körzeti ismét: 10 kilót vesztett, szeme véres, lázas, fosik és hány: menjen be a kórházba. Bemegy a kórházba: bizonyára valami súlyosabb influenza. Menjen haza, szedjen lázcsillapítót, széntablettát, antibiotikumot, majd rendbejön. Pár nappal később: csont és bőr, mindent kihány és kifosik, már járni sem bír. Jön a mentő, viszik a kórházba. Vizsgálatok, majd életmentő műtét. Diagnózis: súlyos Chron betegség, teljes bélgyulladás. Aztán kórházi kezelés hetekig, töménytelen sok vizsgálat rendszeresen, folyamatos célzott gyógyszerezés és infúziók, majd immunterápia. Utána járóbeteg kezelés, drága gyógyszerek és vizsgálatok hónapokig, majd magánorvosi kezelések hónapokig (amiről neki is cudar tapasztalatai vannak).
Magyarán amikor még olcsón kezelhető lett volna akkor tojtak rá. Amikor már halálán volt, és baromi sokba került megmenteni, akkor hirtelen lett rá baromi sok pénz...
Legkevésbé sem optimálisan van elköltve még az a GDP arányosan kis pénz sem ami maradt az egészségügyre. A bigpharma viszont folyamatosan jól jár... -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Hi!King
üzenetére
Engem kísértetiesen emlékeztet az amit most az orvosokról mondtok arra, amit pár éve a programozókról mondtak:
- Először: A programozó kreatív szakma, soha nem fogja helyettesíteni az AI, mert nem a program a lényeg hanem a problémamegoldás
- Később: A programozót az AI segíti, de attól csak még hatékonyabb lesz, és a hatékonyságnövekedés csak még több alkalmazási területet nyit meg, ergo még több programozó fog kelleni
- Jelenleg: Oké, az AI a programozók többségénél jobb minőségű kódot készít, jobb bugkeresésben, edge case kezelésben egyaránt. Junior fejlesztőkre már nincs kereslet.
- Szerintem várható jövő: szenior programozók is lapátra kerülnek.Ugyanez a mostani orvosi vitátokban:
- Először: az orvosok speciális szaktudással rendelkeznek, amit az AI nem tud helyettesíteni
- Jelenleg: az orvosok is AI-tól kérdeznek, mert elekintve attól a tucatnyi esettől amivel nap mint nap találkoznak és rutinból adják rá a választ, a többiről gőzük sincs
- Majd: Oké, az orvosok többségénél jobb diagnózist állít fel az AI, leletek kiértékelésében szintén sokkal pontosabb, és komplex esetek összefüggéseit is jobban érti. Az alapszintű (pl. HO) orvosok szakmai szerepe gyakorlatilag kiürül, a weborvos jobb lesz nála.A fő különbség hogy az orvosi terület néhány év lemaradásban van és valószínűleg lassabban is fog átalakulni, mivel a bigtechnek nem orvosokra van szüksége hanem programozókra (önfejlesztő AI-ra).
-
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
j0k3r!
üzenetére
Az ördög a részletekben rejlik. Ha csak általános 36% minden egyéb szabály nélkül akkor ökörség. Ha viszont van mellette olyan, hogy például évente az első 20000 euró nyereség adómentes, akkor már kicsit jobb.
Azt a részét hogy csak unrealizedre vonatkozik szintén hibásnak tartom.A tőkeadóztatás elsősorban a tőkésekre kell hasson, és célja a társadalmi különbségek csökkentése kell legyen (az örökké éhes állam tömésén túl)
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Dehogynem. Évek óta mondom hogy óriási hatékonyságnövekedést fog okozni, amikor az AI nem Pythonban fogja írni a programot hanem gépi kódban. Nem fogja tucatnyi réteg lassítani a számítógépet, hanem a legalapvetőbb szinten lesz a szoftver tökéletesre optimalizálva! Becslésem szerint nagyságrendi mértékű lesz a gyorsulás.
Később következő lépésként adott célfeladatra már gépi kód sem lesz, hanem célorientált hardvert tervez az AI minden egyes feladatra.Egyelőre persze messze nem tartunk itt, tekintve hogy a mostani AI-k még mindig az emberi tudáson alapulnak. De ha sikerül majd saját maguknak állítaniuk elő az inputokat és úgy tanulni meg programozni ahogy sakkozni tanultak meg, akkor áll majd igazán feje tetejére a világ.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
Akkor félreértetted amit írtam, meg nem olvastad a linkjeimet se. Ez már nem kérdés. Gyakorlatilag elértük. "Software development is a solved problem."
Azt igen, de nem ez a cél. A céljuk az, hogy az AI annyira jól tudjon programozni, hogy önmagát írja még jobbá, létrehozva az intelligencia robbanást. Ezt még nem értük el. Talán. Remélem.
A mostani csak egy közbenső állapot. Persze ez is nagyon kívánatos volt nekik, tekintve hogy az IT cégek legfőbb kiadása a humán költség. Ezért is nem értem hogy miért is kókadozik hónapok óra a Mag7. Igaz, hogy buborékban voltak, meg az is igaz, hogy nem látszik hogy az iszonyatos költések hogyan fognak visszatérülni nekik, de a bevételeik továbbra is masszívan nőnek, a személyi kiadásaik egyre csökkennek, a jövő meg valamelyikük kezében van. Az Anthropic épp most mutatta meg, hogy nem 20 eurós chat előfizetésből fogják majd visszatermelni a mostani beruházások költségeit hanem munkavállalók millióinak kiváltásával minden szellemi szakmában.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
Kb. tavaly nyáron halgattam egy interjút egy ürgével, aki rendszeresen beszélget Mag7 vezetőkkel, köztük a közismert millárdosokkal is. Elmondta hogy mivel próbálják az AI-t eladni a népnek (rákgyógyítás, klímamegoldás...), és közben hogyan gondolkodnak róla az IT csúcsvezetők. Hogy ne írjak litániát, ezért nagyon röviden csak annyit hogy a vezetők 3 lehetséges jövőképet látnak AI ügyben, amiből mindháromnak ugyanaz az eredője: minden milliárdos fő célja hogy az ő AI-ja érje el először az önfejlesztő szintet. Az ehhez vezető út pedig a programozáson keresztül vezet. Igaz, hogy a programozás az egyik legnehezebben automatizálható feladat (sokkal egyszerűbb lenne mondjuk a könyvelőket váltani ki), de ez az egyetlen ami igazán számít az önfejlesztő AI elérésében. Tehát bármit hajlandóak feláldozni azért, hogy a programozás automatikus legyen. Márpedig gigantikus erőforrások állnak rendelkezésükre és száz százalékos az eltökéltségük. Tehát ha létezik bármilyen mód amivel az emberiség ezt meg tudja valósítani, akkor meg is lesz valósítva. Se politika, se erkölcs, se semmi más nem állíthatja meg ezt a folyamatot. Ahogy írod is, az egyetlen kérdés csak az volt hogy mikorra érjük el. Esetleg még az, hogy mennyivel lesznek gyengébbek a publikus modellek a belső használatra szántaknál. A társadalmi következmények egyáltalán nem számítanak a Mag7 vezetőknek. Legfeljebb annyiban, hogy mindegyiknek van bunkere a várható jövőre való felkészülés gyanánt.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én ugyanerre gondoltam. A publikus információk szerint százezres nagyságrendben likvidáltak kriptoszámlákat. Ez ismereteim szerint csak akkor lehetséges, ha tőkeáttételben ültek. Valószínűleg még több olyan számla van, amiket nem likvidáltak, mert nem csak kripto eszközök voltak rajtuk, viszont margin callt kaptak. Nekik az egyéb eszközeikből kötelező volt eladniuk bármilyen áron. Azok valószínűleg hasonló eszközök voltak mint a kriptók, tehát magas bétájú növekedési részvények. Ez csapta szerintem le pl. a PLTR-t az elképesztően jó jelentés ellenére. De AMD, TSLA, SOFI, UUUU, SHOP, stb. is ugyanennek eshettek áldozatul. Plusz mivel ezek magasan árazottak voltak, miután az esésük elkezdődött, az önerősítő folyamattá vált.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Az ETH 17 után 3 óra alatt -8.5%, majd 2 óra alatt +10% sem gyenge. Ideges a piac. Vagy egyszerűen ilyen a tőzsde az AI világban.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Szerintem nincs alternatíva, ezért korrekció, esetleg némi oldalazás aztán arany tovább fel.
A fiat pénzek menthetetlenek, az államadósságok visszafizethetetlenek, az államkötvények ezért nem alternatívák többé. A gyűjtemények, művészeti alkotások nem elég likvidek. Maradnak a reáleszközök (részvény, ingatlan) és nemesfémek. Számítok az infláció visszatérésére is, amivel nem tudom mit fognak tudni kezdeni ha alapkamatot nem tudnak már emelni az államadósságok mérete miatt.Még azon tűnődök, hogy a masszív demográfiai változás ami épp folyik hogy hat minderre. Elképzelhető vajon az, hogy mivel több lesz a tőkefelhasználás mint a felhalmozás, ezért egyáltalán semmi sem fog emelkedni?

-
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nekem eddig az aftermaket sztorija a META. Ahogy leütötték jelentés után -5%-kal, majd fél órával később már +10%-ban volt, az példaértékű.
A nap sztoria viszont az arany. Újabb 5 százalék. Gold Estimated Market Cap: $37.8 T Tehát a mai nap kb. +1700 milliárd dollárd volt. Számomra felfoghatatlan összeg.
Hat kereskedési nap alatt +16%. ATH-ról indulva. Napos RSI 90. Talán leginkább a 2007 ősz - 2008 tavasz időszakra hasonlít (arany 700 -> 1000). Akkor tudjuk mi következett. Annyira nagyon szeretném tudni hogy most mi lesz ebből. -
Ixion77
Topikgazda
Nem vagy vele egyedül...
Egy nap alatt -1.3% DXY-ben komoly változásokat jelez. Főleg úgy, hogy már az előző napokban is esett. Japán kötvényekben is komoly mozgások vannak. Arany is nagyon száguld.
Az az érzésem, hogy mostanában nagyon nagyot kaszálhat az, aki tudja hogy mik is itt az összefüggések, mi történik és miért. Sajnos nekem nem egyértelmű. Azt hittem, hogy amikor már mindenki dollárgyengülésre számít, akkor pont hogy erősödni fog. Még szerencse hogy nem spekuláltam rá. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Azért ha JPM valóban összevásárolt egy évnyi ezüstöt, az elég jelentős hiányt okoz a kínálati oldalon.
Most látom hogy MS-t írtam, természetesen JPM a hunyó. Ők vásárolták fel 2008-ban a Bear Stearnst gombokért. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Sztenly
üzenetére
Nagyon erősen el volt maradva az aranyhoz képest. Nézz meg egy hosszútávú arany/ezüst arány grafikont.
#22646 kardkovacsi
lufi fújás van
Lehet így is nézni, de racionális alapja van az emelkedésnek.lemészárolják az ezüst shortosokat
Erre számított az Internet népe, tudván hogy a korábbi bedőlt bank felvásárlással óriási ezüst short állomány került az MS birtokába. A cél az volt, hogy abból legyen egy nagy short squeeze, a ludak disznót győzzenek. Nem sikerült: 2025 elejéig minden támadást visszavert a big money. Aztán múlt ősszel végre megtört a jég, volt is nagy örömködés. De december körül kiderült, hogy az MS tavaly nyárra már nemcsak hogy megszabadult az összes shortjától, de összevásárolt brutális mennyiségű fizikai ezüstöt. Többet, mint a világ egy teljes évi kitermelése. Most tárolgatja a széfjeiben, és várja az ajánlatokat hogy ki mennyit ad érte. A kínaiak januárban érvénybe lépett kiviteli tilalma olaj volt a tűzre. Azok a Kínán kívüli cégek akiknek ezüstre van szüksége, most totálisan sarokba szorultak önhibájukon kívül.#22648 pictigjis
Milyen értelemben?
A kriptók nem muzsikálnak jól mostanában. Konkrétan amióta belevettem... 
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Moltiszanti
üzenetére
De miért írja azt Zsiday, hogy a buboréktól jobb távol maradni?
Szerintem azért, mert a legtöbb befetkető nem úgy éri el hogy alulteljesítse a piacot hogy folyamatosan kicsit alulteljesíti (mintha mondjuk állampapírban ülne), hanem hogy a felívelésekben megy vele vagy akár felül is teljesíti, de aztán az eséseknél többet veszít mint a piaci átlag.
Ezért ha bármi úgy tűnik hogy már irracionálisan nagyot ment, akkor érdemes eladni. Ami azért nagyon-nagyon nehéz, mert ilyenkor elégedett leginkább az ember saját magával, látva hogy milyen jó lóra tett. Ez az érzés pedig eltorzítja a gondolkodását. Először azért, mert beértek azok a tényezők amelyek az emelkedés alapját adták már a várakozási fázisban, tehát sikeres jósnak érzi magát az ember. Másodszor azért, mert ha elindul az esés, akkor úgy van vele hogy "ez csak egy korrekció, nekem amúgy sem fáj mert kellő időben vettem". Végül pedig amikor már esik rendesen, akkor "pont most adjam el, ahelyett hogy a csúcson adtam volna? Inkább bízok benne hogy megfordul".
Az elmúlt években ilyen volt a bigtech és AI, tavaly a nemesfémek. Nincs egyételmű ok ami miatt fordulnia kellene a tendenciának, de ránézve mondjuk az ezüst grafikonjára, nyilvánvalóan exponenciálissá vált az emelkedés. Ha a világ az elmúlt évszázadban megszokott módon fejlődik tovább, akkor előbb-utóbb ezeknek korrigálnia kell. Pl. ezüstbányászatot eléggé fel lehet pörgetni, csak eddig nem érte meg.
-
Ixion77
Topikgazda
Én benne vagyok elég rendesen (bár szerencsére AMD-ben még inkább). Már régtől, úgyhogy a mai visszaeséssel is bőven pluszban, de azért ez nem hiányzott. A nagy kérdés hogy valóban megalapozott-e ez a hátraarc és esik tovább, vagy tulajdonképpen várható volt az átmeneti gyengélkedés és a javuló jövőkép hamarosan újra emelkedő pályára állítja.
Azt hallottam, hogy az idén bemutatott laptop CPU-ik nagyon jónak tűnnek. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Major Lion
üzenetére
Jelenleg hasonló az ár, a méretgazdaságosság csökkenti majd
-
Ixion77
Topikgazda
Mindenképp lose-lose végeredmény lenne. Lehetne tippelgetni hogy melyik fél veszít nagyobbat, de szerintem gazdasági vonalon is érvényes az örök szabály: egy háborúban csak vesztesek vannak.
#22570 j0k3r!
Rövid ideig tudnak trükközni, igen. A választásokra is tudnak időzíteni, hiszen pénznyomtatáskor sem azonnal jelenik meg az infláció. De veszélyes terep ez, már tavaly is eléggé a lehetőségek végénél jártak a trükközéssel. Grönland ügyéért nem is éri meg. Figyelembe kell venniük azt is, hogy bár Kína eddig csendes készülődéssel figyelte az eseményeket, de ami késik az nem múlik. A lehető legfájdalmasabb pillanatban lépni fog. -
Ixion77
Topikgazda
Azért, mert ha a kötvény árfolyamok elszállnak, akkor:
1, megugrik az USA adósságfinanszírozási költsége
2, nem lehet kamatot csökkenteni, ezáltal gazdaságot stimulálni, ami Trump vesszőparipája
3, bezuhan a tőzsde a midterm évben, ami politikai bukáshoz vezetne mivel az amerikai választók megtakarítása javarészt ott vanNem véletlen, hogy amint a kv.árfolyamok megugranak, Trump mindig visszavonul.
-
Ixion77
Topikgazda
Utána fogok nézni, mennyire lenne szívás a dolog,
Egyáltalán nem az. Én is 20+ éve üzemeltetem a céges szervereinket minden probléma nélkül. Visszatekintve eleinte eléggé süsü voltam hozzá, de nem számít, mert alapból is olyan jól be vannak állítva a szoftverek és olyan jók az útmutatók, hogy alapszolgáltatásokhoz tényleg nem szükséges nagy tudás.
Ma meg már minimálisnál alig nagyobb tudással már lehet akár proxmoxos szerverparkot is kialakítani, ami stabil, redundáns, biztonságos, skálázható... minden ami szem-szájnak ingere.
A még extrább igények esetében meg most már az AI segít olyan sokat, hogy a korábban extra kihívást jelentő feladatok is megugorhatóvá váltak. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Hi!King
üzenetére
A katonai együttműködésnek eddig sem volt semmi akadálya. Nyilvánvalóan nem arról szól ez az ügy, hanem a nyersanyagokról. Egyre inkább fogyunk ki belőlük, így ami még van az egyre értékesebbé válik. Ezért érzi magát nyeregben Oroszo., de meg akarja szerezni még az ukránokét is. Az USA szintén meg akarta szerezni az ukránokét is, de a Grönlandit és és a Dél-Amerikait is. Kína Afrikára csapott le, de próbálkozik Ázsiában és Óceániában is. Európa sajnos nagyon gyenge terület nyersanyag szempontból, és politikai-gazdasági ereje sincs meg hogy mástól elvegyen. Egyre inkább úgy tűnik hogy még annyi ereje sincs hogy a sajátjait megtartsa.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Ez a kisebb gond. A nagyobb veszély a kötvénypiacon látható. Ha a kötvénypiac bepánikol, akkor a részvénypiacról menekülni kell.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A helyzet még ennél is rosszabb. Az eddig már odafolyt, magánvagyonná vált közpénz a kisebb tétel. Nagyobb probléma hogy már az is évekre, évtizedekre előre be van betonozva hogy továbbra is oda kell folynia. A legnagyobb pedig az hogy sok esetben már struktúrális a kiáramlás, azaz nem is tud máshova folyni mert az alternatívák megszűntek létezni.
Sok példa van a szállodaipartól a mezőgazdaságon keresztül a médiáig mindenfelé.
Egyik kedvenc példám: MÁV. Közismerten óriási, hatékonyságot nélkülöző pénznyelő konglomerátum. OV hangoztatta is anno hogy ha hatalomra kerül kegyetlenül szétvágja és lesznek helyettük normális, hatékony piacorientált szervezetek. Szétvágta? Dehogy. Átvették és még nagyobbra hízlalták mint valaha volt.#22486 avl
Roger Waters: Mekkora legenda az az ember! Hihetetlen tehetség. Kár, hogy elmúlt az a világ. Sajnos nincsenek olyan új zenék amiket úgy tudnék élvezni mint 20-30 éve a Pink Floydot. Pedig már akkor is régi zene volt
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
ciricica
üzenetére
A kis cégek összeomlása kevésbé feltűnő, mert kicsik. Azok dőltek be először. Mostanra elérte a hatás a nagyokat is.
Teljesen természetes jelenség a populista oligarchiában. A túladóztatott gazdaság és a közszolgáltatások folyamatosan elsorvadnak mert a minden erőforrás folyamatosan áramlik át a haverokhoz.
Talán most tavasszal végre eljut az átlagmagyar is hogy felfogja hogy kifosztották és elzavarja ezt a bagázst. De már rég késő, náluk van minden vagyon és hatalom. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Handball94
üzenetére
A MAG7-et eléggé adja elfelé a BigMoney mostanában. Illetve azt nem lehet biztosra tudni hogy veszik vagy eladják, de óriás tranzakciók történnek, és ekkora emelkedés után a profitrealizálás tűnik valószínűbbnek.
Én nem veszek belőlük mostanában. A jelentések abszolút brilliánsak kellene legyenek, de tartok tőle hogy nem lesznek. Az AI kiadások nagyon nagyra nőttek, és a bevételek még nem indokolják őket. Talán eladni kellene, de ahhoz meg gyenge vagyok.
Ha mégis nagyon kellene választanom közülük, az AMZN-ra szavaznék. Egész jó helyen van most vételre. MSFT 493 fölött kellene zárjon hogy ismét jól nézzen ki. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
concret_hp
üzenetére
Lemaradt a link
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Nem csak amerikában. Már eldönteni sem tudom hogy azt rosszabb látnom hogy az oktatás mennyire alacsony szintre süllyedt, vagy amit a vezető magyar IT céggel tartott konzultációkon felnőttektől tapasztalok. Mintha minden amit a 20. században értéknek tekintettünk, ment volna a szemétbe: intelligencia, kultúra, empátia, kritikus gondolkodás, együttműködés... Nincs igény egyikre sem. Tényleg elött az AI ideje.
#22367 kardkovacsi
Orbán játszik külföldi kottából. Már nagyon rég jól megfizetett külföldi tanácsadók irányítják a Fidesz poltikáját, nem saját termés.#22369 fecus
Ezek általában zárt ajtós megállapodásokon alapulnak, nem gazdasági racionalitáson. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Amennyire én tudom, a gazdagabb rétegek is ezt csinálják. Az alapelv hogy "élj hitelből amíg meg nem halsz".
A cégek sem arra bazíroznak hogy minél hamarabb megszabaduljanak minden adósságuktól, hanem hogy a lehető legnagyobb adósságuk legyen amiből a lehető leggyorsabban fejlődnek. Ezt a gondolkodásmódot ültetik át az amerikaiak a magánéletre is. Lehet, hogy nekik van igazuk. Mi otthon ülünk és spórolunk, majd kölcsönadjuk ("befektetjük") a pénzünket, ők meg kölcsönveszik tőlünk és élnek belőle. Aztán amikor a végén fizetni kellene, akkor szétteszik a kezüket hogy sajnos nincs miből. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
A jelenség hagyományos neve: "választási osztogatás".
Az összes többi közismert probléma tetejébe.
Lásd: minimálbér emelés, rezsicsökkentés, 13. havi nyugdíj, családtámogatások, 100 új gyár, stb.
Már az előző választáskor is azt hittem hogy utána masszív kiigazítások jönnek, de a mostaninál már tényleg nem akarom elhinni hogy utána tovább nyomnák a padlógázt a szakadék felé.Csodálom, hogy a forint még ilyen relative jól viseli. Jelentős kamatfelárért cserébe, de akkor is.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
forumpista
üzenetére
Már most ott tartunk, hogy az USA-ban az egy mérföldre jutó költség nem sokkal magasabb az övezető taxival mint a saját autóval. A méretgazdaságossággal járó költségcsökkenéssel várható, hogy hamarosan olcsóbb lesz a taxi mint a magánautó. Főleg ha valaki nem használja az autót nap mint nap.
Amikor elkezdenek tömegével rájönni a hétvégi autósok, hogy olcsóbb taxizni mint saját autót venni, vizsgáztatni, javíttatni, tölteni, adót és biztosítást fizetni, akkor szerintem tömegesen fognak lemondani a saját autóról. Aminek szerintem jelentős hatása lesz a használtautó piacra... is. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Szerintem egyiket sem érdemes már venni.
Már elindutak a felügyelet nélküli önvezető taxik is egyes US nagyvárosokban. Hacsak nem történik valami váratlan, egy év múlva már a legtöbb nagyvárosban ott lesznek. Két év múlva már az EU nagyvárosban is. Öt év múlva meg mindenhol. Ez két-három év múlva elkezdi erősen éreztetni a hatását a használtautó piacon is. Amit most vennél, addigra eleve elvesztené az értéke 40%-át, de ilyen körülmények közt lesz az 70% is.
Ha nagyon kell magánautó, akkor jelenleg szerintem a legjobb megoldás a lízing. Azt a pár évet át lehet vele kibicelni, aztán a végén nem venni meg hanem visszaadni a lízingcégnek. Ha meg valamiért mégsem jön be a jóslatom, akkor a végén meg kell venni, minimális veszteséggel ahhoz képest mintha lízing nélkül vetted volna. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
360xbox360
üzenetére
hasznalok GH Copilotot, egyre szarabb.
Ugyanezt tapasztaltam Perplexity Pro-ban. Az összeesküvés-elméletem az, hogy egyre visszább veszik az egy kérdésre eső fogyasztásukat, ami miatt egyre hülyülnek. Érzésre most a Pro research mód produkál olyan eredményeket mint korábban a free Search.
Jelenleg a Gemini Pro viszont nagyon jó. Feltételezésem szerint azért, mert még új, aztán majd visszaveszik ezt is. Előbb-utóbb valahogy nyereségessé kell tenni őket, és 10-20 eurós előfizetésből tippre még annak az energiaigénye se jön ki hogy naponta több tucatnyi kérdést teszek fel neki, nem hogy amennyibe az adatközpont meg az AI kifejlesztése került. -
Ixion77
Topikgazda
Jah, igen, jogos. Nem figyeltem hogy melyik hsz.emre volt ez a válasz. Azt hittem a közvetlen előzőre.
Nem, a mostani árszinteken nem tervezek GOOG-ba szállni. Már csak azért sem, mert bár AI-ban, és most már AI chipben is nagyon jól állnak, a saját használati szokásaim alapján úgy tippelem hogy a keresőpiac az utolsókat rúgja.
SMH-ban vagyok április óta inkább erősebben, mert úgy spekuláltam hogy azt nem tudom hogy kinek az AI-ja lesz a nyerő, de azt igen, hogy chipekre mindenkinek szüksége lesz.
Mostanában még egyel hátrébb lépésben gondolkodtam, konkrétan ASML és TSM vételben. Előzőből van is egy kevés augusztusból, utóbbival viszont annyira sokáig hezitáltam azon hogy jó ötlet-e Taiwani cégbe fektetni hogy lemaradtam a rallyról. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Vision
üzenetére
Számomra is az lenne, ha nem olyantól hallottam volna kit jól ismerek.
Sok hasonló esetet hallottam már, pl. fogászatról is durva történeteket adnak elő a kint élők. Meg logopédiáról (amit nem is lehet magyarral helyettesíteni), gyógytornászatról, tanárhiányról, stb. Nagyon komoly piaci hiányok és torzulások tudnak kialakulni nyugaton is, nem csak nálunk.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Vision
üzenetére
"van olyan oldal, mint itthon a Jószaki, ahol kapásból 100 ajánlatot kapsz"
Van olyan oldal, de nem feltétlen az a működés dinamikája mint nálunk. Nyugaton élő ismerőssel esett meg, hogy betört az egyszerű kétrétegű kb. 60x90 ablakja. Regisztrált az ilyen oldalra, két hét alatt összesen kettő ajánlatot kapott. Az első 1200 euró, a második 1300 körül. Az ajánlatok szerint ez 4 óra munkadíjat, plusz anyagot tartalmazott. Végül az lett a megoldás, hogy itthon legyártatta az ablakot kb. 60eFt-ért, utaztatta sok száz kilométert, majd totál hozzá nem értőként két youtube video megtekintése után tökéletesen beszerelte fél óra alatt. Még így is harmada-fele annyiból kijött mint a "helyi szakember".
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Átálltak a RAM gyárak az adatközpontok igényeinek kielégítésére, mert az sokkal jobban fizet. Egy ideig eltartott amíg kifogytak a DDR5 készletek, aztán begyújtódtak az árrakéták.
Plusz szerintem fűti az is, hogy először a nagy PC gyártók jól bespájzoltak RAM-ból (ők látták első kézből hogy gáz lesz), aztán ahogy az emelkedés beindulát, már a kis spekulánsok is.
Talán lesz egy korrekció idővel amikor a spekák készletei piacra kerülnek, de ha a gyártás nem áll helyre, akkor hosszabb távon nagy gáz lesz. A nagy IT cégek leszerződik a kapacitást közvetlenül, nekünk meg nem marad semmi. A kiskerek üresek lesznek, emiatt a házi PC építés lehetetlenné válik. Lehet venni márkás kész PC-ket. Jó drágán, mert persze ha megszűnik a "házi" konkurencia, akkor ők is lesznek szemérmesek felemelni a haszonkulcsaikat.
Azon tűnődök éppen, hogy most hogy a RAM-ot már megvettem, lehet hogy a többi részét a gépnek nem is kellene egyelőre megvenni. Ha nem lesz kereslet semmire (mert RAM nélkül úgysem megy), akkor beesik minden más alkatrész ára. Kérdés, hogy vajon mennyi idő alatt. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
eddig nem volt katasztrofális következménye, eldöcögött így is a rendszer
Érdemes figyelgetni mostanában a DDR5 piacot. Jól mutatja, hogy milyen az, amikor egy korábban szépen eldöcögő piacra megérkezik a változás. Már nyár végén lehetett tudni hogy memóriahiány várható, de még pár hónap kellett amire igazán berobbant a hatás. Még utána is voltak reménykedők hogy "ez csak átmeneti, várjunk még a vásárlással". Aztán szembejött a piaci realitás. Most ott tartunk, hogy ami korábban 47eFt volt, jelenleg 147eFt. És ki tudja hol a vége. Pedig nem robbantották fel a gyárakat, nem jelent meg forradalmi új technológia, nem fogyott el a nyersanyag. Csak kicsit megbillent a kereslet/kínálat arány.
Ennek analógiájára az én várakozásom az, hogy ha az AI továbbra is úgy fejlődik mint az elmúlt két évben (és nem lesz gond a félvezetőgyártással meg az energiával), akkor néhány éven belül úgy oldalbacsapja a munkaerőpiacot, hogy az még a legdurvább elképzeléseinket is felülmúlja. Európa sajnos várhatóan nem a nyertesek közt lesz. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Afelől semmi kétségem, hogy "szoftverfejlesztő" szakmából igen sokan fognak bolti árufeltöltő és hasonló karrierekbe átigazolni.
Szerintem az árúfeltöltők az elsők közt lesznek humanoid robotokra cserélve, szóval oda már nem.
Valószínűbbnek tartom hogy konkrétan semmilyen munkalehetőség nem lesz a rengeteg volt irodai dolgozónak. Először lehet átképződni villanyszerelőnek és fodrásznak, aztán pár évvel később már az a lehetőség sem lesz. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Dendytv
üzenetére
Én igen, tavaly év vége felé. Pár hete zártam, a csúcs közelében. Szépen vissza is korrigált, de a mai ugrással már ott van megint ahol eladtam, úgyhogy lehet hogy kár volt.
Azzal számolj, hogy az "aranybányák" szinte mindig bányásznak ezüstöt is. Sőt, inkább korrelál az árfolyamuk az utóbbiéval mint az aranyával. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Dendytv
üzenetére
A Google szerintem nem annyira veszélyes az NVidia-ra. Chipből olyan sok kell, hogy megveszik mindegyikét: Goog-ét, Nvda-ét, AMD-ét egyaránt. Ha lenne még több, azt is megvennék. A gyártókapacitás a szűk keresztmetszet. Azt meg úgyis leszerződe már az NVidia jó előre.
Plusz iszonyatos pénzt tol az NVidia a R&D-be, aminek lesz eredménye. Szerintem nem lesz gondja még jóideig. Bevételei alapján az árazása sem extrém.
Inkább az OpenAI van bajban mostanában. AI fejlesztésben a Google megy előre órási léptekkel, az OpenAI viszont látszólag egyhelyben topog. Ráadásul a Googlenek van elég tőkéje hogy akár veszteséggel is adja a Geminit mindaddig, amíg az OpenAI csődbe nem megy. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
MrSealRD
üzenetére
Totálisan. Ez a cikk tényleg szégyen az Indextől, sikerült új mélypontot megütniük.
Nekem ez szúrta ki a szemem kapásból: "32 százalékra emelt, európai összevetésben is extrém magas általános forgalmi adó" Ez igen valószínű hogy elbukna az EU-ban. Már a 27%-ot is nagyon nehezen tolerálják, tekintve hogy a cél épp az országok közti harminizáció, az adócsalások visszaszorítása. Szóval kétlem hogy épp a Tisza próbálná meg. Sokkal inkább tűnik a Fidesz vágyálmának, amit "Brüsszel" nem hagy.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Nem kicsit tűnik reménytelen próbálkozásnak a JPMorgant bojkottal fenyegetni egy állítólagos BTC ellenes viselkedés miatt... Mintha egy tucat hangya kegyetlen bosszút tervezne az elefánton, aki lépett egyet a közelben, ami miatt legurult egy kő a domboldalról és rágurult a hangyaboly bejáratára.
A klasszikus BTC hívőknek eddig sem az amerikai óriásbanki account volt a világnézetük alapja... Szóval ahhoz hogy bojkottálni tudják, előbb számlát kell ott nyitniuk

-
Ixion77
Topikgazda
Nagy változás hogy most már a Wall Street is teljes erejével rajta van a kripto piacon is.
Engem nagyon érdekelne, hogy van-e esély arra hogy lenyomják annyira az árfolyamot, hogy az MSTR és hasonló cégek készletei kényszerlikvidálásra kerüljenek. Akkor igazán olcsón át tudnák venni tőlük a készleteket. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
A PLTR short 9 millió dolláros opciós ügylet volt, ellentétben a média által harsogott 900 millióval (bár az opciók 1:100 fedezése miatt lehetett úgy tálalni mintha annyi lenne).
Ha be is bukta volna az egészet, akkor sem ment volna csődbe, tekintve hogy a magánvagyona is több mint 300 millió dollár. Ráadásul sokkal valószínűbb hogy el sem bukta teljesen, plusz nem is (csak) a saját vagyonából játszotta meg. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Senki sem tudja a jövőt.
A fő kérdés most az AI hatása. A GS elemzője ezek szerint arra tesz hogy az gyengébb lesz a vártnál. Ha ez így lesz, akkor számbavéve az összes egyéb problémát (amelyeknek az AI által szállított csoda az utolsó reménye, pl. globális felmelegedés) az elvesztett évtized teljesen racionális várakozás.
Egyelőre az látszik, hogy pl. az októberi munkanélküliségi adatok elképesztően rosszak lettek, amiben már egyre jelentősebb szerepet tulajdonítanak a magas keresetű alkalmazottak elbocsájtásának és a bővítések leállításának az AI miatt.
Rövid távon ez jót tesz a nyereségességnek és ezáltal a tőzsdei árfolyamnak, hosszabb távon viszont elfogyhatnak a vásárlók. -
Ixion77
Topikgazda
Ha jól hallottam (csak fél füllel, podcastból) nem arról van szó hogy csődbe ment az alap, sokkal inkább arról hogy Bichael Burry nem akarja hogy kötelezően nyilvánossá kelljen tennie a tradejeit, ezért megszűnteti az alapot, és helyette olyan lesz, ami nem tartozik a szabályozó hatóságok ernyője alá. Értelemszerűen a továbbiakban nem fogja tudni megvenni a nagyközönség, így kvázi családi alappá válik neki és az általa személyesen bevontaknak.
Sokkal kisebb lesz így az alap és ezáltal sokkal több lehetősége lesz profitszerzésre. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
megveszik kilóra
Ez egy közkeletű tévedés. Nincs kit megvenni. Ez ugyanaz a kör. A politikai és a gazdasági hatalom ugyanazoké (szinte?) mindenhol. Még a "demokrácia fellegvára" USA-ban is, a Kínai és hasonló államokban meg nyilvánvalóan.
Ahhoz tehát hogy meg lehessen adóztatni a leggazdagabbakat az kell, hogy ők úgy döntsenek hogy meg akarják adóztatni saját magukat. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
Azon túl, amire mindenki egyből gondol, szerintem legfőképpen hatékonysági probléma van. Rengeteg pénz megy értelmetlen dolgokra, rengeteg mindent csinál az állam amihez nem ért, és nem tud jól csinálni. (Az állam valójában semmit sem tud jól csinálni, mivel nincs versenytársa, ami rákényszerítené a hatékonyságra)
Egy apró példa: választások és nemzeti konzultációk. Meg lehetne csinálni technikailag hogy online lehessen szavazni, teljesen biztonságosan és anonim módon? Igen. Megcsináljuk? Nem.
Az olyan méregdrága mulatságokról nem is beszélve, amiket teljesen meg kellene szűntetni. Például a politikai hírdetések, a "közszolgálati" tv és rádiócsatornák (jelenlegi formája), az egyháztámogatások, versenysport támogatások és még rengeteg minden. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
Itt a szép ződ baloldali UK-ben meg bevezetik az elektromos autók kilométer (bocsá mérföld) alapú adóztatását. Ááá, nincs is leégve a brexitelt költségvetés...
Mindenhol próbálja az állam az utolsó aprót is kisszedni a gazdaságból, mert már nemcsak a kiadásai fenntarthatatlanok (állam mérete), de az adóssága is (kamatteher). Ezt tetézi a demográfiai válság. A helyzeten csak drasztikus változtatással lehet. A franciák megpróbáltak finoman (nyugdíjkorhatár emelés), de már az is totális kudarcba fulladt. Így nem maradt más út, megyünk tovább a szakadék felé. Mindaddig amíg el nem érkezünk oda, hogy nem "kisebb nyugdíj van, vagy később", hanem konkrétan "nincs nyugdíj". Valamint nincs már közbizonság, közgyógyellátás, stb. sem.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Dendytv
üzenetére
Úgy emelkedünk, mintha jó lenne a profitoknak hogy újabb ostoba intézkedésekkel és adókkal sújtják a termelő cégeket és a fogyasztókat egyaránt (pl. vámok).
Az emelkedés mögötti szomorú logika az lehet, hogy ha az állam újraindul, akkor tovább duzzad, még inkább elkölti a jövő generációk vagyonát is, azaz tovább fújódik a lufi. Ha meg ez az államadósság lufi egyszer kipukkad, akkor úgysem számít már semmi, nem marad kő kövön sem. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
Pontosan így van. Mivel tudják, hogy az olyan behemótok ellen mint a Google nem nyerhetnek, ezért azt a stratégiát választották hogy összeboltolnak mindenkivel aki csak számít, hogy később amikor bedőlnének, ne legyen az államnak más választása mint kitömni őket. Az adujuk pedig az lesz, hogy ellenkező esetben olyan zuhanás lesz a Nasdaqon, amit a kongesszus közvetlen és haveri milliárdosai is meg fognak érezni. A választók meg főleg.
A 2008-as bankválság megteremtette a precedenst. A piac tanult belőle, és nem fél kihasználni.#21431 atee_13
OpenAI-nál is. Az egyik oka az AI buboréknak éppen az, hogy sok racionális befektető fogad(ott) ellene. -
Ixion77
Topikgazda
-
Ixion77
Topikgazda
Ez alapján ez a kimutatás nem sokat mond, tekintve hogy akár a világ leggazdagabb emberei is kerülhetnek a legalsó decibilisbe. Mivel ugyebár bankbetétben nem tartanak semmit, értékpapírban sem feltétlenül sokat, ellenben van óriási hitelük, amiknek a fedezete a tulajdonukban levő (tőzsdére be nem vezetett) multinacionális cég értéke.
(Akinek nem lenne világos: így kerülik ki az adózást. Egész életükben "hitelből élnek".)
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Sztenly
üzenetére
A kérdés nagyon jó. Nekem is kell gondolkodnom rajta, mert bár nagyjából van elképzelésem, érdemes lenne pontos stratégiává alakítanom, mert most amikor jól mennek a piacok sokkal könnyebb racionálisan gondolkodni mint amikor krízis van.
A buy and hold a klasszikusan ajánlott stratégia, a portfolióm jelentős részével valószínűleg én is azt fogom tenni, de a maradékkal megpróbálok spekulálni.
Az általános gondolatom az, hogy mindig van egy tetőzési folyamat, amikor ugyan kellemetlen érzés kiszállni (
ha már a csúcson nem szálltam ki, 5%-kal feljebb, akkor lehet hogy már nem kellene, hátha visszamegy
), de mégis sokkal jobb mint végignézni további 30% mínuszt. Tehát figyelni kell, hogy megvan-e még a momentum, vagy egyhelyben áll a piac, esetleg közben még belső rotáció is van a védekező szektorokba.Civacco Capital videóját szoktam megnézni minden hétvégén. Ő hosszú távú grafikonokat elemez, tárgyilagosan összevetve őket különböző szektorok közt és időpontokban.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Sztenly
üzenetére
PLTR jelenleg már a világ 22. legértékesebb tőzsdei cége.
Érdékesebb mint az AMD, ASML, Alibaba, Bank of America, United Health, SAP, Coca-cola, IBM, Caterpillar, Toyota, stb.
Meglehetősen irreálisnak érzem az értékeltségét.Mindazonáltal ma megint kitört. Szép volt az a +5% nap elején, csak aztán visszaesett a piaccal együtt. A vonalacskáim alapján most az a tervem, hogy ha 222-ig elmegy november első felében, és már RSI túlvett lesz, akkor ott eladom.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Én az SPX/GOLD charttal szoktam példálózni. Hosszú távon nézve óriási kilengések vannak benne, de összességében most ugyanott van ahol az 50-es években volt. Ami azért már 70 éves időtáv.
A varázslat az, hogy tudd mikor kell részvényben lenni és mikor aranyban. Ugrálni sem kell sokat: 1930-50 mindegy, 1950-től részvény, 1970-től arany, 1980-tól részvény, 2000-től arany, 2010-től részény, 202X-től... vajon melyik?Jé, csak most tűnt fel, hogy milyen szépen egybeesnek a váltások az évtizedhatárokkal.
Nézegetve a chartot én arra tippelnék, hogy a következő öt évben az arany jobban fog teljesíteni a tőzsdénél. Eddig ha úgy megállt a tendencia mint most tette 2019-2024 közt, akkor soha nem folytatódott, hanem fordult. Ez alapán a logikus folytatás arany fel, tőzsde le lenne, amíg el nem éri az arányuk újra az 1.0 alatti szinteket.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Az ugyanúgy megtévesztő mint a másik két vonal.
Nem azt kell feltételezni hogy mi lett volna ha 2009 óta nem változott volna az árfolyam. Ha ugyanis azt tesszük, akkor a többi jegybanki eszköz tekintetében is ugyanezt kellene feltételezni annak érdekében hogy valós arányváltozás legyen kimutatva.Érdekesebb a jegybankok által vásárolt metrikus tonna/negyedév grafikon, ami szintén elérhető a neten. Azon egyértelműen látszik hogy jelentősen nőtt az elmúlt években a jegybanki vételek aránya.
Új hozzászólás Aktív témák
- OMEN 17-db0281ng 17.3" FHD IPS Ryzen 7 8845HS RTX 4060 32GB 512GB NVMe gar
- Apple MacBook Air 13" M5 10CPU / 8GPU / 16 GB / 512 GB - 1 Év Apple Garancia
- BESZÁMÍTÁS! AM4 Félkonfig/Teljes konfig
- Nespresso Delonghi tejhabosítós kávéfőző - Bontatlan, 2 év garancia - Eredeti ára 125e!
- Asus TUF GAMING A620M-PLUS alaplap eladó
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4143
- Samsung Galaxy A17 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÓRIÁSI AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Xbox One S All Digital 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Vagy nem.

Ixion77