- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Rap, Hip-hop 90'
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: Legolcsóbb "x99" gép építése. (folyamatban)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-02-08 12:00 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlackV
őstag
Pontosan. Friss eset első kézből:
Közeli ismerős, <50 év, férfi, kb. 175cm/70kg. Orvosi szempontból "egészséges". Egyszer csak rosszul lett, lázas, hány, fosik, gyenge. Körzeti orvos: bizonyára influenza, menjen haza, szedjen lázcsillapítót, majd meggyógyul. Egy héttel később körzeti ismét: 10 kilót vesztett, szeme véres, lázas, fosik és hány: menjen be a kórházba. Bemegy a kórházba: bizonyára valami súlyosabb influenza. Menjen haza, szedjen lázcsillapítót, széntablettát, antibiotikumot, majd rendbejön. Pár nappal később: csont és bőr, mindent kihány és kifosik, már járni sem bír. Jön a mentő, viszik a kórházba. Vizsgálatok, majd életmentő műtét. Diagnózis: súlyos Chron betegség, teljes bélgyulladás. Aztán kórházi kezelés hetekig, töménytelen sok vizsgálat rendszeresen, folyamatos célzott gyógyszerezés és infúziók, majd immunterápia. Utána járóbeteg kezelés, drága gyógyszerek és vizsgálatok hónapokig, majd magánorvosi kezelések hónapokig (amiről neki is cudar tapasztalatai vannak).
Magyarán amikor még olcsón kezelhető lett volna akkor tojtak rá. Amikor már halálán volt, és baromi sokba került megmenteni, akkor hirtelen lett rá baromi sok pénz...
Legkevésbé sem optimálisan van elköltve még az a GDP arányosan kis pénz sem ami maradt az egészségügyre. A bigpharma viszont folyamatosan jól jár...Magyarán amikor még olcsón kezelhető lett volna akkor tojtak rá. Amikor már halálán volt, és baromi sokba került megmenteni, akkor hirtelen lett rá baromi sok pénz...
Na jó de nem látjuk az excel táblázatot. Lehet jobban megéri, 100-ból 99 gyanút hazaküldeni és egy igazit majd tényleg kezelni, mint mind a 100-at az elejétől ellátni. Az az 1 meg kit érdekel.
-
BlackV
őstag
20.000 dolláros aranyár egyik napról a másikra?
tldr: a vad spekuláció szerint Trump átárazná a kincstári arany könyv szerinti értékét a jelenlegi 42 dollárról, 20.000 dollárra, a kincstár kibocsát gold certificates-et a FED-nek, az pedig az ellenértékét jóváírja dollárban a kincstár számláján. Ez a pénz nem adósság, így Trump kongresszusi jóváhagyás nélkül használhatná, ami jól jönne neki a midterm előtt, ha véletlenül elvesztené akkor pedig utána is cselekvőképes maradna ezzel a pénzzel.
-
BlackV
őstag
Fenntarthatsz amit akarsz, szétesett érvelés, hogy szerinted alapismeret kellene, hogy legyen, kivéve az orvost.
Tőlem elvarod, az orvost viszont felmented ugyanabból. Ezért kár volt belekezdened. Az orvos pont annyit tudott mondani az izzadasos elozmenyre, amit én is magamnak: igyak.
Míg az AI: ihatok, csak nem fog felszivodni, majd jött a megoldás. Én meg ezt tartom fenn.
-
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
100%-ban talán valóban nem egyhamar, de 80%-ban simán. Pl. a radiológia részben már most is azzal megy, a humán orvos sokszor csak validálja. A kiértékelések zömét már AI végzi, de a végső szó még az embernél van.
Az AI-nak szerintem a diagnisztizálásban van hatalmas szerepe. Az orvoslás nagyon bonyolult és összetett dolog, a szakágak miatt nagyon nehéz egységesen átlátni egy problémát, főleg megtalálni valaminek a kiváltó okát. Ha az anamnézis elég részletes adatokkal van beadva az AI-nak, akkor sokkal nagyobb eséllyel találja meg a probléma okát, mint egy emberi orvos. Ebben semmi meglepő nincs, mivel milliószor több adatot, tanulmányt és esetleírást ér el másodpercek alatt, mint egy korlátolt ember, a korlátos agyi kapacitásával. Aztán ha leszűkült a kör 2-3 lehetséges betegségre, akkor jöhet az ember és vigig mehet IRL célzottan ezeken. Sőt, szerintem sok esetben olyan okokat is felfedezhet a gép, amit az ember képtelen lenne. Ennek hatalmas lesz a jelentősége, mert jelenleg a félrediagnosztizálások miatt, rengeteg a félrekezelés is. Erre a problémakörre még sorozatot is építettek (Dr. House).
Az orvoslás nagyon bonyolult és összetett dolog, a szakágak miatt nagyon nehéz egységesen átlátni egy problémát, főleg megtalálni valaminek a kiváltó okát.
Ez már a háziorvosnál is kiderült pont pár napja egy tök egyszerű problémánál. Elmondtam neki mindent, de nem jött rá a megoldásra. 2 nap után nem bírtam tovább, előadtam az AI-nak is, amit a dokinak, azonnal, elsőre megmondta mi a problémám kulcsa és meggyógyított.
Unalmas részletes:
Elkaptam valami vírust, amitől éjszakánként leizzadtam. Pár nap múlva átcsapott rettenetes fejfájásba és kezdett bemerevedni a nyakam is. Ezért elmentem orvoshoz, elmondtam, hogy nem tudok létezni a fejfájás miatt, ismertettem az előzményeket, rengeteg kérdést feltett. Alaposan megvizsgált, nem agyhártyagyulladás, menjek haza, pihenjek, igyak. Így tettem, de a fejfájás még kínzóbb lett. Tudtam, hogy dehidratáltság fokozhatja a fejfájást és inni kell. Ittam szorgalmasan, de elkezdtem felpüffedni, a folyadék lötyögött a gyomromban, vizeletem pedig már alig volt. Az AI azonnal mondta, hogy az izzadás miatt felborult az elektrolit háztartásom és a gyomrom nem tudja felszívni a folyadékot. (Gyógyszertári rehidratáló por indította újra a rendszert, enyhült a fejfájás is.) -
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
Nem vagyok EUR kötvénybefekető.
Szetintem egy olyan világ jön (ezt már talán írtam is), amikor a jegybankok beszállnak a finanszírozásba, és MINDENKI lefele fogja értékelni a devizáját. Inkább, minthogy nagy kamatot fizessenek.Ennek megfelelően a kötvényeket/adósságot kerülöm, és ha veszek akkor is ETF-ben max 1-2 éveset, na meg persze magyar lakossági papírokat (ennek relative veszélytelenségéről azt hiszem pont Te győztél meg).
Ami viszont szerintem érdekes, hogy nagyon okos ismerősöm pont most vesz hosszú kötvényt pont ugyan ezen érvelés mentén. Szerinte annyira le fogják nyomni a kamatokat, hogy amit most lehet kapni az sokáig király lesz. Persze ő is csak addig akarja tartani a kötvényeket, amíg fel nem megy az árfolyamuk. Mondjuk én nem vagyok benne biztos, hogy el is tudja majd adni ezeket a kötvényeket, de majd meglátjuk. Végülis ilyen környezetben nem biztos hogy lesz BÁRKI aki venne hosszú kötvényeket, de az is lehet hogy sokat fog keresni ezzel...
Szetintem egy olyan világ jön (ezt már talán írtam is), amikor a jegybankok beszállnak a finanszírozásba, és MINDENKI lefele fogja értékelni a devizáját. Inkább, minthogy nagy kamatot fizessenek.
Szerintem meg jönni fog valamiféle Bretton Woods 3.0 és nagy pofára esés lesz a kötvénypiacon. 50%-ra mondanám, hogy 6 éven belül; 30%, hogy 10 éven belül; 20%-ot adok arra, hogy sikerül kibűvészkedni és 10+évig megy kb ugyanez. -
BlackV
őstag
Franciaország, államadósság - Economics Explained
EUR kötvénybefektetőként ti hogy tekintetek a látszólag fenntarthatatlan adósságpályákra több EU-s magországban is? Leginkább eszközallokáció kialakítási és kockázatkezelési szempontból.
Alacsony duration tartása és ennyi? Mondjuk 3-5 év? Alternatív (reál) befektetési eszközök felülsúlyozása?
Még mindig nem sulyoztad felül? Fél éve is ezen gondolkoztal..
-
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
Ambíciózus. A portfólió hány%át teszed rá?
#22796: én is erősen szekptikus vagyok a fémekkel kapcsolatban, arany beleértve - de én, ahogy kolléga is megírta, nem értem a piacokat
.#22786: sajnos az van, ahogy szorul a demográfiai hurok a világ körül, egyre neccesebbek lesznek ezek a dolgok. Először túlnépesedtünk (=1970ben már messze nem lehetett csak úgy kiönteni a szutykot a természetbe, mint 1150ben), most meg csak pislogok, olyan tempóban estünk neki az öregedésnek - főleg a világ tudást/szakértelmet, vagyont és demokratikus értékeket birtokló felén
. Van az egyéni, családi és társadalmi érdek, ezek között egyre inkább kiéleződik a konfliktus - jó megoldás nemigazán van.Attól függ, hogy kiadott lakóingatlant bele kell-e számolni a befektetési portfólióba. (Én azért nem számolom bele, mert adódhat úgy kis valószínűséggel hogy be kell koltoznom oda lakni.)
-
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
Semmi probléma a képviseleti demokráciával, a gerrymanderinggel éppen úgy vissza lehet élni mint a cenzussal. Lehetetlen igazságos választási rendszert alkotni, torzítás és backdoor mindenképpen lesz rajta. A demokrácia nem realista, hanem idealista irányzat. Lehet hozzá közelíteni és lehet tőle távolodni. A demokrácia törékeny dolog, éppen a jellegéből fakad, hogy a választóknak kell vigyázni rá.
A demokrácia legfőbb erénye, hogy diktatórikus elemek és gondolatoknak is teret ad. Ennek hagynék időt. Ha ezt valaki megérti, akkor wow effektusban lesz része, és rengeteg frusztráltsága elillan,
ami a befektetői donteseinkre is jótékony hatással lesz. Ezért írtam on-ban ezt a hsz -t.
Irány a hétfő, 5000aklat érdemes xau-t venni, hajrá hajrá!

-
BlackV
őstag
Ha ez a logika megállna, akkor 1980 után nem jött volna az aranyra majd' 3, 2011 után majdnem egy egész elvesztett évtized nominál(!)értékben. Jelzett időszakokban is vastagon növekedett az amerikai államadósság.
A demográfia hatása bizony "érdekes" lesz. A nyugdíjalapok (a mega cégesektől kezdve a Kovátsch Dzsoni egyszemélyes diy FIRE alapjáig) egy pont után átfordulnak nettó vevőből eladóvá - örökösök meg pláne, amilyen rózsás világszerte a középosztály helyzete...
Megáll a logika. 80ban volt alternatíva, értékelhető kötvénypiac, pénzpiac. 2008 óta nincs alternatíva. Nagyon félreolvasod a folyamatokat.
-
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
Szerintem az aranyat általános bizonytalanság is hajtja, ugye Gáza (ne feledjük továbbra sem, csak már nem címlapsztori mindennap - sajnos), Ukrajna, Irán és újabban ahogy az elnök próbál akár kívül (Grönland), akár belül (ICE) valamiféle szükséghelyzetet előteremteni és kavarja a szart (hogy lemondhassa-megúszhassa az időközit, amin tuti bukik) - -> befektetők nem szeretik az efféle vihart, pláne a kijelentéseiben a konzisztencia konvergálását a nullához (forog mint szélkakas) -> arany a tuti. Klasszik még mindig.
Én ezüstre tennék inkább, bár nem vagyok nagy spíler, csak figyelem régóta. Ezüstöt a tech is jobban hajtja, sokmindenhez kell, míg az arany "csak" klasszik tartalék, amit most btw mindenki vesz.
És szerintem emiatt van a BTC szolídabb oldalazás is, amolyan menekülőnek tekintették sokáig, értékmegőrzőnek (mintsem napi használósnak), de azért van egy eszköz, ami erősebb nála, a jó öreg arany. Szerintem k* sok lóvét átmentettek ktiptóból is aranyba, nyilván nem mindent, de nyomja a BTC-t (vagy legalábbis intézményi elfogadottság ellenére ellene hat, mondom ezt úgy, hogy amúgy továbbra sem feltétlen tekinthető egy nagyon nagy jövőképű eszköznek (szabályzás), plot twist 2 nézhetem ezt úgy is, hogy szándékosan használják ki a volatilitását és játszanak vele, lásd olyan médiakijelentések, hogy a csúnya bácsik ezt használják bűnözésre, holott pont ez a kripto a sok közül az egyik - szemben egy Monero-val mondjuk - ami totál lekövethető és akkor ott van az a rákövetkező fél-1 év, amikor meg úristen, egyre több intézmény veszi, államok is tárazzák be a tartalékuk X %-át ebben leképezve stb stb.
Aztán lehet nagyon nagyot tévedek
Ha a bizonytalanság hajtja, akkor 1300tol Gázáig mi hajtotta?
-
BlackV
őstag
Az aranyat 1300 tol a tina hajtja. Trump agymenese nélkül is pusztult a dollár ő csak látványosan aláhúzta. Ez további tina effektus, eddig sokan a portfolio biztos elemeit dollárban vagy usa kötvényekbe tették, most már ez se pálya. A funda ugyanúgy a tina , mint eddig.
-
BlackV
őstag
Az aranynál van egy érdekes aspektus, mondjuk erre én magamtól nem is gondoltam (Della interjúban volt Zsidayval), hogy azután, hogy a ruszkik vagyonát bezárolták és itt elkezd töredezni a világ senki se érzi biztonságban a pénzét ezért menekül az aranyba. Ez hajtja az árát rendesen, valószínűleg az ezüstöt is ez viszi.
A másik ami érdekesség. Amcsiban van jó tőkepiac, van innováció. Mint a múltkor kiderült a külföldi részvényvásárlások fele európai. Szóval az európaiak elmennek oda innoválni, hogy után ott részben európai ebből céget építsenek. Valahogy meg kéne ezt fordítani, elsőnek mindenképp kéne valami nagy közös európai tőzsde, egyszerűen kizárni minden olyan tagállami intézkedést ami egymás felvásárlása ellen van.
Az ezüstöt a samsung szuperakksis híre hajtja az aranyat pedig marhára nem az, hogy zárolták az oroszok pénzét sok évvel ezelőtt. Ugyanúgy ömlik a pénz a nyugati arany ETF/ETC-be, senkit nem izgat a ruszkik pénze.
https://hvg.hu/cegauto/20260128_samsung-akkumulator-elektromos-auto-ezust-arfolyam -
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
uppsz - a srác jól elkapta a tetejét, csak az irány nem stimmelt. Felkészül: ezüst, kripto...:
A réz és olaj is lefelé konyult, bár az arany-ezüst száguldásából nemigen kaptak (sőt...) - úgy tűnik lefelé már tudnak a nemesfémekkel menni. A napi buktalistát a Platina vezeti. Érdekesség, hogy 2008 előtt a platina még kb 2x drágább volt az aranynál.
Érdekesség, hogy 2008 előtt a platina még kb 2x drágább volt az aranynál.
Nem olyan érdekes, akkor még azt hitték a dízelautózás a jövő. -
BlackV
őstag
Milyen fundamentumokra gondolsz?
Szerk.:
"Highly speculative activities characterize the current investment environment. Gold, like cryptocurrencies, AI-related companies, meme stocks, and a host of other assets, is running hot as sentiment is uber-bullish.
The chart below is courtesy of @SubuTrade. It shows that the volume of gold calls exceeds that of puts by the widest margin in the past 15 years. Call buyers are speculative traders who tend to follow narratives rather than fundamentals. The record call buying reflects the highly speculative enthusiasm in the gold market."
Forrás: [link]
Milyen fundamentumokra gondolsz?
A barátnőmre, TINA-ra, aki eddig szépen megvédte a pénzemet. -
BlackV
őstag
Nem feltétlen rossz ám ha "pszichésen" kiszállsz xy profitnál. Persze, a racionálisan megrajzolt célárak az igaziak, de a piac tipik irracionális, szóval...
XAU+XAG elfelejtettem: sztem ezek hamarosan korrigálnak, ha már a "célár"aknál tartottunk, jövő év második felére XAU 3200, XAG 30 alá várom, de még eldől persze. Venni tuti nem veszek egyiket se, ezüst short esetleg vmikor tavasszal.
jövő év második felére XAU 3200,
Elég scifi, fundásan is elrugaszkodott. -
BlackV
őstag
A november végén lejáró DKJ-ból rá is fogok venni (PPFB-t), ha ATH alatt lesz 3-5%-kal. Ha újra berobban, akkor megint DKJ pár hónapra.
(De most, hogy így kérdezed, meg ahogy nézem az árakat, lehet előrébb hozom.) -
BlackV
őstag
Realizálás után kis esést követóen visszaszálltam AMD vonatra és +19%on áll.
Sztem még van kakaó a történetben (egész AI-t illetően) de nem mondom h nem érdemes csökkenteni a kitettséget apránként.
Aranyat kellett volna realizálni 1hete de ez már csak ilyen...
Itt mit vártok/ mire fogadtok?"Aranyat kellett volna realizálni 1hete de ez már csak ilyen...
Itt mit vártok/ mire fogadtok?"Longra, közép és hosszútavon is.
-
BlackV
őstag
[link]
Profits at German carmaker Porsche plunged by nearly 96 percent in the first nine months of this year. Porsche said the drop in profits was due to a change in strategy as the company shifted its focus back to combustion engines after weak demand for its electric vehicles.
van még jövője az európai személyautó-gyártásnak vagy mindent tarolnak a kínai ev-k?Belső égésűeknél is komoly ajánlataik vannak. Muszáj lenne az EU-nak határozottan beavatkozni, amit nem úgy értek, hogy a kínait tiltsák jobban, hanem az európai autógyártást támogassák jobban pénzzel, a kínaiak is ezt csinálják a sajátjaikkal. Szerintem szívesen vennénk európai autót, de tény, hogy mocsok drága mulatság.
-
BlackV
őstag
Igazából ebben nem sok konkrétum van csak annyi, hogy ők beijedtek az emelkedestől, ezért csökkentették a kitettségüket.
ha valaki gondolkodott mostanában még az arany hosszútávú szerepéről, kiváncsi lennék, mire jutott.
Én arra, hogy hosszútávon is lesz szerepe.
-
BlackV
őstag
Az arany mögött
Gyurcsápolitikai szál is meghúzódik: Trumpék MAGA-s körében igen sok az "aranypénzrendszer kell", "a FIAT halott" konteós figura, akik most befolyásolhatják a magasabb szintű döntéseket is. A fundák ilyen mértékű aranyár-elszállást azért nem indokolnak pénzjegynyomda ide vagy oda.A fundák ilyen mértékű aranyár-elszállást azért nem indokolnak pénzjegynyomda ide vagy oda.
Miért mennyit indokolnák a fundák?
3650-3950 közé jósolta a goldman az aranyat idénre, amikor még 3245 volt áprilisban.https://www.portfolio.hu/befektetes/20250414/brutalis-celaremeles-jott-az-aranyra-754745
-
BlackV
őstag
Simán technikai alapon is eshet az arany innen 15%-ot. Túlságosan nagy lett körülötte a nyüzsgés, napok óta látványosan eltávolodott minden mozgóátlagától. Ideje egy korrekciónak.
Én igyekeztem tavaly 2500 alatt rendesen bevásárolni belőle, de így utólag látom hogy egyrészt így is kevés lett, másrészt rossz döntés volt arany helyett főleg aranybányákat és ezüstöt venni. Mostanában részleges eladáson gondolkodok, csak nincs ötletem hogy mibe kellene átforgatni.
Hát aranyba, az általad említett korrekció után. Nem?
-
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
Technikai szempontból szerintem nincs sok értelme euróban nézni mivel a vevők jó része úgyis dollárban nézi. Mivel a technikai elemzés alapvetően a pszichológia vetülete így az számít mit lát/érez a többség.
Biztos van ebben is valami, de a valóságot eléggé torzítja. (Mármint gyengülő devizában trendet meglátni .)
-
BlackV
őstag
HUF árfolyam nem tudom hogyan jön ide. A posztom elsősorban arra irányult, hogy miben mérjük az eszközök teljesítményét. Eddig a dollár mint stabil világpénz és bunker deviza tök egyértelmű választás volt, mostanság kezd viszont ez kevésbé triviális lenni.
Azért nagyon nem mindegy, főleg ha technikai szempontból próbál az ember elemezni egy chartot.
Hát euróban.
-
BlackV
őstag
Vagy az a gond, hogy hozzáértő embereket olvasok és nem működik a kontraindikátor hatás

Ha ilyen egyszerű lenne, elég lenne a hozzáértőket olvasni a piac megveréséhez. Nyilván azok tudnak bármilyen indikátorok lenni, akiknek van információértéke ("hozzáértők"), nem az, aki mindig ugyan azt papagájkodja.
Egyébként biztos, hogy Trump körül páran nagyon szépen kerestek az elmúlt hetekben, de azért nem az van, hogy a nagykutyák körében tök triviális lenne, hogy ez az egész csak egy műbalhé és "soha vissza nem térő vételi lehetőség" (vagy mit is mondott az IB-tulaj muki). Az insiderek nem vették különösebben az esést - sőt - pedig az igazán jó beszállókat azért el szokták találni: [link]
vagy mit is mondott az IB-tulaj muki
Gondolom azt, amit a maga szekta elvárt tőle.
( IB tulaj: A 2016-os amerikai elnökválasztási kampány során Péterffy 100 000 dollárral támogatta Donald Trumpot, a republikánusok elnökjelöltjét, aki aztán megnyerte a választásokat.[15]
Több alkalommal találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, akit a támogatásáról biztosított. A miniszterelnök 2017-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozatával tüntette ki Péterffy Tamást. ) wiki -
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
Kezd olyan lenni mar mint egy magyar nepmese, volt is rajta ruha meg nem is, hozott is ajandekot meg nem is, vetett is ki vámot meg nem is
Ja. Egy random portfolio cikk is így hoz le bármit:
-
BlackV
őstag
Egyébként szerintem nagy arcvesztés, hogy még egy vámháborút se tudnak végigcsinálni. Ezzel kb elismerik, hogy hát nem igazán van eszközünk Kína ellen. A hangoskodással meg rá is tesznek egy lapáttal.
-
BlackV
őstag
Nem tudni pontosan ki kezdte el szórni az amcsi kötvényeket. Azt pletykálták nem is Kína volt hanem Japán. Mindegy is. Nyilván tudták ezzel ki lehet őket bármikor csinálni. Megemelkedik a kötvény hozam, egyrészt az állam finanszírozása drágul, a másik meg minden jelzálog hitel arra referál.
Szerintem itt volt az a pillanat amikor összetojták magukat a Trump adminisztrációban...és ha már így alakult, akkor egy kis bennfentes jutalék.
-
BlackV
őstag
Ja. Most azt kéne ereznem hogy irány vásárolgatni, hétfő reggel gép elé ülni. De semmit nem érzek . Nem hoz lázba.
-
BlackV
őstag
Mi az arany célaránya portfóliódban és miért?
Ez egy úgynevezett dinamikus aránykövető portfólió.
Nincs ilyenem, ez egy kicsi portflólió, ha kiadott ingatlant nem számolom bele (én valamiért nem.) Egyelőre az lesz az arány, amit a döntéseim okoznak. Az aranyat továbbra is jónak tartom, mert azok a fundamentális okok, amelyek eddig a múltban jó teljesítményt eredményeztek, nem szűntek meg..
(Ha ez egy ~100milliós portfólió lenne, akkor 70 részvény, 20 arany, 10 állampapír/euro cash lenne a cél.)
Tehát engem most azért nem zavar a magas arany arány, mert kicsi, ezért nem szignifikáns az alternatívaköltség a részvényhez képest.
-
BlackV
őstag
Reggel óta esik Európa is némileg: STOXX600 Futures - Investing.com
Mod: piros vonal S&P 500, kék DAX futures.

#17015avl: Na ja, diverzifikáció rendkívül fontos, ez egy jó lecke volt rá. Arany egy kifejezetten hasznos elemnek tűnik most, ennek szerepét még jobban át kell gondolni.
Arany egy kifejezetten hasznos elemnek tűnik most, ennek szerepét még jobban át kell gondolni.
Igen szerintem is. Nekem vannak longjaim ezek 2019-2021 közötti vásárlások, azóta euro és állampapírba megy az új megtakarítás. Most vannak ezekből lejárók, szerettem volna részvényt venni de hát ilyen környezetben elkezdeni kicsit elment a kedvem, inkább lehet hogy gold lesz még. (Egyébként éppen amikor ezt írom új arany ath körül járunk.)
És egy 10 éves chart persze ebben nincsenek osztalékok és ezt a pillanatot ragadja ki..

-
BlackV
őstag
Aztán persze bármikor bármi lehet Trump-nál, de most szerintem is ez van:
A kínai-amerikai vámháború újabb fordulója, amely során Trump 125%-ra emelte a kínai importvámokat, máris érezteti hatását a világkereskedelem ritmusán: világszerte egyre több vállalat függeszti fel megrendeléseit, és a globális ellátási láncokban is egyértelmű megtorpanás tapasztalható – írja a Bloomberg.
Az Amazon például elkezdte törölni rendeléseit Kínából és más ázsiai országokból, míg a Haas Automation gyártáscsökkentést és túlóra-megszüntetést jelentett be a kereslet drámai visszaesésére hivatkozva.
A trend világos: a bizonytalanság és a vámköltségek elszállása miatt a cégek egyre inkább kivárnak. Az ellátási láncok lassulása már nem csak a jövő fenyegetése, hanem jelen idejű realitás.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250410/keson-huzta-meg-a-veszfeket-trump-a-nagy-pusztulas-mar-elindult-754163 -
BlackV
őstag
Szerintem az ilyen időszakok, amikor érdemi minuszban van a tőzsde, nem alkalmasak arra, hogy átértékelje és újragondolja valaki a befektetési stratégiáját. Ennek oka, hogy ilyenkor nem tud a többség mindenféle biastól mentesen, higgadtan, megfontoltan döntéseket hozni, mert befolyásolva van az érzelmei által, emiatt pedig nagy a valószínűsége hogy több kárt csinál mint hasznot.
A helyes metodika szerintem az, ha ilyenkor az ember a seggén marad, nem csinál semmit, és ha kimásztunk a gödörből, akkor szépen megnyugodva, tiszta fejjel kiértékelni a történteket és akkor igazítani a stratégián, ha még akkor is úgy látja az ember, hogy lehetne jobban csinálni hasonló helyzetben a jövőben.Egyetértek és le a kalappal a higgadtságod előtt, mert úgy emlékszem hogy te komoly poziból mondod ezt, nem csak a partvonalról. (Egyébként ha megnyugszik a piac tervezel átsúlyozást? Elsősorban részvénykitettség téren.)
szerk: és ha igen, akkor élethelyzet megváltozása miatt, vagy piac/politika stb?
-
BlackV
őstag
Nem írt át semmi semmit. 2-3 éve még simán benne volt a pakliban, hogy nagyobb adoption arany szerűvé fogja tenni a bitcoint.
Most, 2-3 évvel később, miután már "kripto kormány" van US-ben és jó ideje kereskednek spot ETF-el is, látszik hogy a bitcoin egyelőre risk asset maradt.
Milyen 2-3 év? Alig több mint 1 éve indultak a BTC spot ETF-ek amcsiban. Akkoriban még az aranyhoz hasonlítgattad, szó se volt "talán még lesz egy kör felfelé"-ről. Most visszakeressem a saját hozzászólásaidat?
Magyarul nem írt át semmi semmit, csak tisztul a kép, csökken a fog of war.
Tavaly akkor még jó nagy fog of war lehetett, amikor az arany ETF-ek historikus chartjaival példálóztál...
A piac tiszteletét ne rajtam kérd számon légyszi!
Alázatot akartam írni (utólag javítottam is), az jobb kifejezés arra, amire gondoltam.Pszichológiailag én jó helyzetben lennék egy jó kis 2-3 éves, -50%-os piaccal. Most keresem a karrieremben a legtöbbet, most tudok a legtöbbet megtakarítani, nekem hosszú távú érdekem, hogy jöjjön egy pár éves medve.
Az tök jó, csak ugyanezt számonkéred másokon is. Mi van, ha ők már túlvannak ezen a fázison, nekik már egy nagyobb esés rohamosan távolodó nyugdíjat jelent? Az látszik, hogy a helyzetükbe nem tudod beleélni magad, mert akkor nem írogatnál ilyen magas lóról.Mi van, ha ők már túlvannak ezen a fázison, nekik már egy nagyobb esés rohamosan távolodó nyugdíjat jelent?
Gondolom akkor is te vagy a balfax, ha közeleg a nyugdíj, miért nem tervezted meg a kiszállót. 'Te is új vagy még a tőzsdén igaz?'
-
BlackV
őstag
Reggel óta esik Európa is némileg: STOXX600 Futures - Investing.com
Mod: piros vonal S&P 500, kék DAX futures.

#17015avl: Na ja, diverzifikáció rendkívül fontos, ez egy jó lecke volt rá. Arany egy kifejezetten hasznos elemnek tűnik most, ennek szerepét még jobban át kell gondolni.
DAX és Euro Stoxx 50.
-
BlackV
őstag
Közben Európa is emelkedik. Olyan mintha az amerikai kitettséget Európába súlyoznák át az európai befektetők.
-
BlackV
őstag
Eddig úgy tűnik a világ többi része nem díjazza Trump tőzsdei manipulációját. Arany fel, piac le.
-
BlackV
őstag
Orulok, hogy en hamar abbahagytam az egyeni reszvenyekre fogadast. Az nem sokkal jobb, mint a loversenyen fogadas.
Ezzel az egy szimpla trukkel mar oriasit tesz az ember a kockazatok csokkenteseert. Sajnalom, hogy ekkora bukoban kellett kiszallnod a Telekombol, te elso kezbol tanultad meg (remelem) ezt a lecket.En bitcoinban neztem vegig ahogy a megtakaritasaim jelentos resze leolvad, 70k-rol 16k-ra zuhant. 30k korul volt a vasarlasaim atlagara. Evekig tartottam, mert az lathato volt hogy lesz meg benne egy ciklus felfele, de azert nem voltam benne olyan biztos, mint a reszvenyindexekben, ezert nem tettem bele mindent. Vegul happy end lett, mert 90-es atlagon kiszalltam belole, de mint latod en kiultem egy 75%-os DD-t es 3 evig lebego vesztesegben voltam.
Tozsdere olyan penzt rakunk amire sokaig nem lesz szuksegunk. Azert van olyan magas varhato hozam a reszvenyindexekben, mert magas a kockazata is. Benne van a pakliban tobb eves medvepiac, ezzel mindannyiunknak kepben kell lenni. Ha ilyen van, igyekezni kell vasarolni olcson, amennyit csak tudunk.
Ismetlem, aki attol fel, hogy a Japan pelda megismetlodik a vilaggal, az ne fektessen be tozsden.
"Orulok, hogy en hamar abbahagytam az egyeni reszvenyekre fogadast. Az nem sokkal jobb, mint a loversenyen fogadas."
Milyen hamar? A btc még az egyedi reszvenyeknel is vakmerőbb.
-
BlackV
őstag
Én napok óta ugyanazt gondolom az elmúlt 1 hét eseményeiről, és biztos voltam benne hogy ez lesz, csak abban nem hogy meddig húzza.
Meglátásom szerint az évszázad tőzsdei manipulációja volt ami az elmúlt 1 hétben történt. Naponta többször átforgatták. Ki kellett fizetni a tűzhöz közel ülőket, akik a kampányát kifizették. KP ban nem tudta rendezni, maradt a bennfentes kereskedés.Azért a Kína USA nem enyhült . Sőt. Olyan nagy örömre sincs még ok szerintem .
-
BlackV
őstag

Persze miután bezárt a xetra.
Bundaaaa!! -
BlackV
őstag
Az teljesen reális ha 1.4m az átlag négyzetméterár. A bikás egy közkedvelt lokáció. Gondolta amúgy valaki, hogy 2x év ~18% pmápolás nem fog beépülni az ingatlanárakba?
-
BlackV
őstag
"Tulajdonképpen igaza lett, ha nem is övé lett a jövő, de mostanra akkorára nőtt, hogy kereskedelmi világháborúra kényszerült az USA"
Ez egy érdekes téma, mivel
1. Kína a teljes technológiáját nyugatról lopta/leste el az odatelepült cégeken keresztül
2. Főleg abból él a mai napig, hogy nyugati piacokra exportál.Én nem igazán látom azt, hogy kínai önmagában egy sikersztori lenne. Már a kommunista rendszer miatt is bukik az elmélet, mert egy olyan országban eleve halálra van ítélve az innováció, ahol sikeres cégvezetőket egyik napról a másikra elvihet a fekete autó, hogy aztán soha többet elő se kerüljenek. Ott az Ali-s Ma esete, de lehetne sorolni. A központosítás sem tesz jót az innovációnak, nem véletlenül maradt le a teljes szovjet blokk szinte minden téren a nyugattól. kína mai napig a nygati piacoktól függ, a vám pedig arra is jó megoldás, hogy elmenjen a nyugati emberek kedve az olcsó, silány minőségű kínai vackok vásárlásától.
Ezt a választ is egy ilyen olcsó kínai vacakról írom , csak úgy mondom.
-
BlackV
őstag
(évtizedek) óta azzal házal hogy Kínáé a jövő, csak ez a jövő egyre távolabbinak tűnik
Tulajdonképpen igaza lett, ha nem is övé lett a jövő, de mostanra akkorára nőtt, hogy kereskedelmi világháborúra kényszerült az USA, minden arra mutat, hogy ez a “Liberation Day" Kínáról szól elsősorban, csak nem mondják pacekba. -
BlackV
őstag
https://444.hu/2025/04/08/kozel-340-milliard-forintnyi-allampapirt-valtottak-vissza-februarban
Most jó nehéz befektetni rövid - kozeptavra. Van ez a bindzsi Magyarország mindenféle politikai kockázattal , meg van most a volatilis nemzetközi piac.
-
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
Miért lenne ultra szívás? Akkor addig nem veszel újakat. Vagy a 3-6 havid is reszvenyben van?
(Mondjuk minél magasabb poziban dolgozik valaki, annál több idő újra elhelyezkedni a kiszamolo szerint. Inkabb 6-12 havi kell.) -
BlackV
őstag
Pl. az IB-nél úgy működik a margin call, hogy ha nem állítasz be sorrendet egyszerűen a bróker választ egy pozit és lezárja addig amíg el nem éred a margin határt. Ez azért érdekes, mert ha az aranyból lenne bármilyen margin call is finanszírozva akkor nem emelkedne az arany akkor amikor az indexeket épp földbe döngölik. Valójában a legnagyobb szakadásoknál kéne az aranynak is esnie, de ilyen jellegű korreláció egyáltalán nem látható.
Mellesleg szerintem nem egyre gondolunk. Margin call van, gyakran, minden spekuláns szembe találkozott már vele, nem egyszer. Igen, amikor nagyobb mozgás van a piacon akkor megnő a számuk. Kb. mint amikor hullámzik a tenger, amikor nagy szél van akkor jobban. Amire én gondolok margin call által hajtott esés alatt, az a cunami. Amikor semmi se tud elé állni.
Nem kötelező, ez tény.
ha az aranyból lenne bármilyen margin call is finanszírozva akkor nem emelkedne az arany akkor amikor az indexeket épp földbe döngölik.
Egyszerre hat rá két erő. A margin call-ok miatt adják, az eladott részvények egy része viszont ide menekül. -
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
A pénz oda megy, ahol a legjobban bánnak vele: A befektetők a magas hozamot és a kiszámíthatóságot szeretik. Ez Trump elnöksége óta nem az USA-ban van, így a tőke máshol keres magának helyet. Nem véletlen, hogy a mostani esésben nem a dollár a menedékeszköz, hanem a japán jen és az euró.
Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy ennek a részvénypiaci esésnek egynél több hulláma lesz. A 2017-es kereskedelmi háború idején 20%-ot estek az amerikai részvénypiacok, pedig akkor a kötvényhozamok alacsonyabbak voltak és az értékeltségek sem voltak ilyen kifeszítettek.
Hátralépve részvénypiaci befektetés szempontjából a jövő Európában és Kínában van.
Itt még alacsonyak az értékeltségek, a döntéshozók fiskális lazítással támogatják a gazdaságot, de ami ennél is fontosabb az USA-ból menekülő tőke helyet keres magának. Fontos észben tartani, hogy az amerikai részvény és kötvénypiacok annyira hatalmasak, hogy az innen átáramló tőke évek alatt óriási változásokat tudnak előidézni más országok részvénypiacain. -
BlackV
őstag
Telex cikke a mögöttes okokról.
Mindenki Trump vámjairól beszél, de ami emögött van, az sokkal meredekebb -
BlackV
őstag
Haha ok szép mentés. Figyi. Itt komoly megtakarítások, komoly stratégiával élnek át nehéz perceket. Nincs szükség a zajra meg a kibickedésre, higgadt gondolkodásra annál inkább. (A covid topikot is sokszor túlzajosítottad, itt erre végképp nincs igény.) sry
-
BlackV
őstag
Mi az hogy "semmi nagy" tőkeáttét, de ha úgy van 10 évre? 2x tőkeáttétet se szoktak ilyen időtávra, mert nem arra való. De javítson ki valaki ha tévedek.
-
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
4450 lesz az. Nem is a szint az érdekes, hanem, hogy év végéig. Szóval elhúzódhat.
-
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
Ezt megtehettek volna mindezek nelkul is. De hallottuk mint gondolnak az eu-rol…
Ezt megtehettek volna mindezek nelkul is.
Nem tehetik meg.
De hallottuk mint gondolnak az eu-rol…
Attól még mert rühellik a libsi eu-t, még nem érdekük magára hagyni, pont a signal-gate mutatott rá erre: (szerintük) Európa helyett végzik el az akciót. De elvégzik.
Nem tudom én se, hogy mi jár az admin fejében, erre próbálunk rájönni, de a felesleges akadékoskodás nem visz előrébb, csak az érvelés.
Nálam ezek vannak a kalapban most:
1. ez a geostratégiai fejtegetés amiről épp szó van.
2.: Trump elszabadult hajóágyú.
3.: Trump orosz ügynök és szétveri a világrendet. -
BlackV
őstag
Ja, mert miutan szetverte a szovetseget, magara haragitja oket azok majd rohhannak segiteni neki kina ellen?
Nem. Hanem itt lehet őket hagyni.
-
BlackV
őstag
Ha Kina megtamadja Tajvant, ahhoz semmilyen uj ipari kapacitas nem kell az USA-nak.
a, Kina barmikor szetloheti Tajvant, az USA ez ugyben nem tehet semmit (termeszetesen ez nem erdeke Kinanak)
b, Kina megprobalhatja elfoglalni Tajvant, ezt az USA csak ugy tudna megakadalyozni ha kozvetlen bombazza az invazios hajokat es repuloket, es maris megerkeztunk az atomhaboruba (nem gondolnam hogy Kina hagyna hogy amerikai repulok lojek a kinai hajokat).
c, ha pedig mar elfoglalta Tajvant, nincs az az amerikai nehezipar ami kirakna oket onnan.Foleg hogy az amerikaiak latvanyosan nem kepesek sokaig kitartani (vietnam, afganisztan, most epp ukrajna).
Megjegyzem, trumpli epp haza akarja telepiteni a csip ipart ergo pont hogy nem akarja megvedeni Tajvant sem
Megjegyzem, trumpli epp haza akarja telepiteni a csip ipart ergo pont hogy nem akarja megvedeni Tajvant sem
A környező vizek fontos kereskedelmi és stratégiai útvonalak. -
BlackV
őstag
Amennyiben ez lebeg a szemük előtt, akkor a transzatlanti szövetség gyengítése, az eddigi barátaikba való belerúgás tényleg olyan szintű hosszú távú stratégiai zsenialitásra utal, amit én már nem tudok követni, hiszen Kínának nekimenni nyilván sokkal jobb lenne egyedül, mint adott esetben az eddigi támogatókkal kiegészülve.
Kínának nekimenni akkor tud, ha Európa is fegyverkezik, az meg akkor fog, ha rá van kényszerítve.
-
BlackV
őstag
“Ha USA háborúba keveredne Kínával, nem lenne meg az ipari bázisa legyőzni”
Marmint az elott, hogy kapott 400 atombombat a nyakaba es elpusztult az osszes amerikai nagyvaros es a lakossag 90%-a vagy az utan?…Maradjunk annyiban hogy per pillanat az ovalis irodaban olyanok ulnek akik alapveto gazdasagi kerdesekben is a chatgpt-re alapozzak a politikajukat.
Marmint az elott, hogy kapott 400 atombombat
Felejtsd el az atomot, az ukrán háború miatt sem került elő. Ha Kína megtámadja Tajvant, akkor manuálba kell őket kirakni onnan, ahhoz pedig nehézipar kell. -
BlackV
őstag
Nagyon máshogy közelítitek meg ti és az adminisztráció az egészet.
A ti arról beszéltek mi lenne ideális gazdaságilag.
Az adminnak meg nem ez a célja, hanem ipari kapacitást bővíteni.
A kettő nem egyezik meg. Ti csak az ideális gazdasági megoldást tudjátok megérteni és elfogadni, azt nem, hogy nem az a cél.
Aztán emiatt van tele a fórum sírással. Nem, nem lesz többé free trade, úgy ahogy eddig volt, biztos nem. Recesszió lesz az ára, és átrendeződések a világban. Fogadjátok el és ennek megfelelően fektessetek be.
A hülyének nézésnek semmi értelme, magatokból csináltok vele hülyét, ha nem értitek meg ezt.
Talán igazad lehet, bár az ipari kapacitás növeléséhez szerintem kevésbé radikális eszközök is elegendőek lettek volna. Még arra tudok gondolni, hogy a globalizációt akarja fékezni, amivel igazából Kína és Ororoszország nyerte a legnagyobbat és jön fel India.
Ha ez/ezek a mögöttes okok, akkor szerintem is egy időre el lehet búcsúzni a mesés tőzsdei hozamoktól. -
BlackV
őstag
"A világ legnagyobb gazdaságának vezetői szinte holt biztos, hogy egy AI által kitalált és AI által generált, nem ellenőrzött lista alapján vetettek ki vámokat az egész világra."
https://kiszamolo.hu/hogyan-szamoltak-ki-az-amerikai-vamokat/ -
BlackV
őstag
trump szerintem csak csapong és ezt dobja ki a (kezeletlen?) adhd+időskori szellemi hanyatlás, jdvance (aka thiel) és musk meg a cyberpunk disztópiának (más szerint technofasizmus v technofeudalizmus, varufakisz a technofeudalism kifejezést használja erre) örülne igazán, ez lehet a más cél.
taleb valamelyik nap a long gold érdekeltségre tippelt a döntéshozóknál.
long gold érdekeltségre tippelt a döntéshozóknál.
Mondjuk az egész USA is long gold poziban van a 8100+tonna aranytartalékával. Egy jó kis inflációval meg lehetne égetni az államadósságot. De nem hiszem, szerintem is csak adhd, nárcizmus, öregkori elhülyülés, kapuzárási pánik vegyesen. -
BlackV
őstag
Igen, ezt tudom. De ez csak addig igaz, amíg USA-nak vannak világpolitikai céljaik. Ha tényleg besündisznóznak, onnantól nem érdekli őket, ha Kína kijut a tengerre.
Értem, hogy amit te mondasz az logikus. De ha a logika diktálná a lépéseiket, akkor nem engednék el a USAID-et, nem vernék szét a WHO-tól, a WTO-n át a az ENSZ-ig az összes szervezetet, nem idegenítenék el a szövetségeseiket stb. Szóval ha ennyire elengednek mindent, amivel befolyásuk van a világra, akkor lehet az is belefér, ha Kína szabadon kijut a világtengerre. (Putyinnál is mindenki azt hitte, hogy nem megy neki Ukrajnának, mert nem logikus. A mostani vámok sem logikusak stb)
De amúgy ebben én is még elég 50-50 vagyok, hogy teljes bezárkózást akarnak, vagy csak egy biztos hátországot, hogy mehessenek Kína ellen. Szóval az is lehet, hogy fullba beleállnak. Lehet még ők sem döntötték el.
Az lenne a MAGA hogy bezarkoznak? Túlgondoljátok nincs semmi mester-stratégia, egy chatet se tudnak használni. Max annyi volta terv amit Zsiday is írt.
-
BlackV
őstag
A propaganda és az őrültség kezd egybemosódni. Tényleg képesek lesznek ezek korrekcióra? Hát...

------
HOLY COW VWCE -3%
Azt hiszem, a tegnapi S&P500 futures esés még nem a teljes reakció volt.
Arany is esett, ez érdekes.
HUF is gyengült, de csak ma reggeltől.
Érdekes látni, hogy a piac mennyire nem hatékony egyébként. Kereskedési idők nagyban befolyásolják.
Arany is esett, ez érdekes.
Ez ilyenkor normális. Általában ezekből a termékekből szokták fedezni a margin call-okat, főleg a turbósok. -
BlackV
őstag
erre szokott lenni amúgy egy történetem is. a feleségem középvezető egy pénzügyi multinál, magyar viszonylatban semmi okunk a panaszra. pár hónapja jött az amerikai főnök látogatóba, a feleségem körbevitte kicsit a városban megmutatni neki ezt-azt. amikor a pesti rakparton jártak, nagyon kedvesen megkérdezte az amerikai ember, hogy akkor mi a feleségem pozícióját és fizetését alapul véve ezen a környéken tudnánk venni egy lakást? szegény próbált nagyon diplomatikusan válaszolni, de azért őszintén elmondta, hogy közünk sincs hozzá, és belátható időn belül nem is lesz
elképesztő aránytalanságok alakultak ki a magyar ingatlanpiacon, egy bizonyos szint fölött a magam részéről pedig eladósodni sem szeretnék. a kiárazódás sokkal szélesebb kört érint, mint sokan gondolnák
A kérdés csupán az, hogy a kiárazódás miért történt? Az ingatlanok lettek értékesebbek, vagy a bérünk értéktelenebb?
-
BlackV
őstag
PMÁP-ból annyira nagy pénzek nem áramlottak ki mint azt sokan számítottuk, ami viszont kiment az jó eséllyel mind az ingatlanpiacon landolt. Elsősorban a befektetésre alkalmas lakások ára ugrott meg (nem meglepő módon), de nyilván ha meglököd az első dominót, az dönti tovább a többit. Ha egy élhetetlen belpesti lakás árából agglóban egy közel korrekt családi házat kapsz már, akkor azt sokan be fogják játszani. A lánc meg megy tovább, egészen valami kihalt ingatlanig/külföldre költözőig.
Az ingatlan nélküli szegényebb rétegek már évekkel ezelőtt teljesen kiárazódtak a piacról, BP-n tulajdonképpen már jobban kereső középosztály is. A lakossági állampapírok további rontásával talán ki tudnak még Marciék csalni milliárdokat az ÁK-ból az ingatlanpiacra, esetleg még a választási pénzesőnek lehet némi pörgető hatása, de azért valóban erősen kérdéses számomra a növekedés hogyan lehetne fenntartható a későbbiekben.
Infla szerintem is fasság mint magyarázat, legalábbis önmagában az. Béremelkedés, javuló hitel/támogatás lehetőségek, esetleg forintromlás az ami kedvező az ingatlanpiacnak (nyilván ezek korrelálnak az inflációval is).
Infla szerintem is fasság mint magyarázat,
Aztán rögtön az infláció tüneteivel érvelsz.
-
BlackV
őstag
Csillió minimálbérre bejelentett dolgozó. De persze utána kell nézni mi volt korábban, mert ez a kedves szokás régebben még nagyobb divat volt.
Az alaptémához: ha máson nem is, az ingatlanárakon látni, hogy azért pénzesedett a lakosság valamennyit. Elképesztő árak vannak már egy utolsó Békés megyei faluban is - nemhogy egy picit nagyobbacska településen, ahol civilizáció is található.
Kicsit off, de azért kapcsolódik: nagyon kíváncsi vagyok, mik a magyar ingatlanlufi fundás támaszai és meddig húzza még - illetve mennyire kamuk a kiírt árak sok esetben... ugyebár itt is sokan nyomják a "buy and hoooold" "taktikát". Lehet nem is hús-vér vevők vesznek már?
nagyon kíváncsi vagyok, mik a magyar ingatlanlufi fundás támaszai
Ugyanaz, mint bárhol a világon, bármelyik reáleszközé: infláció. Eléggé hunyorítani kell valakinek ahhoz, hogy ezt a trendet ne lássa, ha egyébként az ingatlan ad-vétek számában semmi rendkívüli nem történt.

az ingatlanárakon látni, hogy azért pénzesedett a lakosság valamennyit
És a hangsúly itt a pénzesedésen van, nem pedig a vagyonosodáson.
-
BlackV
őstag
Láttam, az Erstének brókernek van/lesz új fancy felülete: https://netbroker.erstemarket.hu/
Beléptem és nem látszódott az összes ETF, szerencsére a régi felületre lépve megvolt minden.
Na zsír. Lehet ticker kód alapján terméket keresni, átláthatóbb felület, átláthatóbb számlaválasztó, számlaértéket ~real time mutatja. Tök jó. Ideje volt, a másiknak volt egy kicsit ilyen win 98 érzése.
-
BlackV
őstag

Ha jól értem, 2,5+ mrd PMÁP befektetés várta a kamatfizetést még az év elején összesen a 50+ milliós (PMÁP) állományú számlákon. Az azért nem kevés, ha csak az megmozdult volna se aludt volna Marci ilyen jól, szóval nyilván nem mozdult meg az se igazán.Ez azért nem kicsit meglepő számomra, ezen számlákat azért nem Marinénik kezelik, akár privát vagyonkezelő is lehet a képben. Közben ráadásul a forint se túl gyenge.
Ilyenkor valamiért mindig azt hiszem, hogy én vagyok a hülye, én nem tudok valamiről amiért megéri ilyen nagy pénzeket is ott tartani. Valami újabb lombardhiteles trükközés, vagy ilyesmi.
Te se érted, én se, Marci se.
A miniszter arról is beszélt, hogy a lakossági állampapírok a vártnál jobban teljesítenek, vagyis az idei kamatfizetések után jóval kevesebben váltották őket vissza, mint amit korábban vártak. -
BlackV
őstag
Valóban macerás az államkincstárhoz képest egy ib nyitás
Meg nem is alternatívája a két dolog egymásnak.
IB -> tőzsde, deviza -> TBSZ -> illikvid -> hosszútáv
MÁK -> ÁP -> likvid befektetésHa olyan célokra tennél félre, mint nyaralás, felújítás, esküvő, költözés, autó, nyaraló, akkor arra csak a MÁK jó, az IB nem...
Meg nem is alternatívája a két dolog egymásnak.
Hát ne nekem mondd, hanem nekik. Az állampapírosok tetemes része nem a 6havi vésztartaléknak megfelelő mennyiséget tart belőle, de még nem is csak a közelgő autóvásárlás összegét gyűjti oda.
Az állampapírok 40 százalékát olyanok tartják, akiknek legalább 50 millió forintjuk van csak ebben a befektetésben
Szóval továbbra is áll a hsz-em tartalmilag, hogy sokaknak nem kéne ott lenniük ennyi pénzekkel, de mégsem mennek el. (Lehet, hogy aki lakást akart venni, annak érdemes volt 18%-on megpörgetni a forintját, de innentől nem éri meg szerintem lakáscélra oda gyűjteni, ha a kinézett ingatlan mostanra nem vált elérhetővé.) -
BlackV
őstag
[link]
Csökkenthetik a lakossági állampapírok kamatait – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn egy sajtótájékoztatón, amiről a Portfolio számolt be. Nagy Márton szerint a lakossági papírok most 50-70 bázisponttal magasabb kamatot fizetnek az intézményi állampapíroknál, és ők ezt a különbséget csökkentenék.
---
2,9 százalékos hiányt ígért a kormány, 4,9 százalék lett belőle
A GDP 4,9 százaléka, 4002 milliárd forint volt a magyar kormányzati szektor hiánya – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal az Eurostatnak. Ez legalább a 2023-asnál jobb (1,8 százalékponttal, 1097 milliárd forinttal), de a közelében sincs a kormány korábbi céljainak.Ezek szerint lusták az emberek attenni a pénzüket. Valóban macerás az államkincstárhoz képest egy ib nyitás, vagy Erste netbroker. Tbsz-rol már nem is beszélve, meg szocho ha mégis feltorod. Ki van ez talalva, kényelmes a mocsár.
-
BlackV
őstag
Igen, tudom, hogy nagy szemekkel néztél volna, mert akkoriban még a professzorok is gyakran csak pingvineztek.
...nem volt társadalmi diskurzus..
Már hogyne lett volna? A szakmában ez volt a kurrens téma sok-sok éven keresztül. A Közgázon minden hétre jutott egy előadás/konferencia a válságról, meg annak kezeléséről. Vagy mégis mit vársz? Hogy írjanak ki erről népszavazást?
#12091Simia
Azért akkoriban nem volt teljesen világos, hogy mi a jó megoldás, és igazából most sem világos, hogy vajon összességében jobban jártunk volna, ha hagyományos eszközökkel kezeltük volna a problémákat.Ez is hagyományos eszköz. A mértéke volt szokatlan, nem a módja. Fiskális stimuláció pedig nem volt opció, mert üresek voltak a büdzsék, és egyébként is értelmetlen lett volna. Érdemben stimulálni új pénzzel lehet, nem a meglévő torta átszabásával.
...és a szigorról (főleg a a Görög tapasztalatok hatására) átállt arra, hogy lehet hogy érdemes stimulálni szigor helyett...
Az, amit a Görögökkel csináltak gyalázat, és a Németek már csak ezért megérdemelnének egy picsán rúgást.Szóval abban szerintem is teljesen igazad van, hogy az eszközárbuborék, és a társadalmi külömbségek növekedése a QE következménye...
Amúgy azt egyszer valaki leírhatná, hogy miért gond önmagában a társadalmi különbségek növekedése, ha egyszer mindenki jobban él a sztori végén. Persze a multimilliárdosok még sokkal-sokkal gazdagabbak lettek a részvényárfolyamok elszállása miatt, de ettől még a pórnép is bőven részesülhetett a jóból. Vagyis részesülhetett volna (jobban is), ha olyan a gazdaságpolitika. Ez viszont nem a QE hibája, hanem a politikusoké. Ezt az eltérést az adórendszerrel, és a fiskális politikával lehet kezelni.
de azt pl. szerintem még most sem tudjuk hogy milyen lett volna az alternatíva...
Nem volt alternatíva. Ha pörgetni akarod a gazdaságot, akkor ahhoz monetáris expanzió kell. Ez nem újdonság, hanem ős-ős igazsága a monetáris makrónak....hogy azt a korlátlan pénzt értelmes dolgokra költse az állam főtér-térkövezés helyett.
Most szerintem te összemosod a QE-t az EU-s támogatásokkal. A QE nagy része nem az államháztartásban kötött ki (közvetlenül), hanem a piacokon olcsó forrás formájában.A szakmában ez volt a kurrens téma sok-sok éven keresztül.
Szakmai = társadalmi? Oké
Vagy mégis mit vársz? Hogy írjanak ki erről népszavazást?
Nem várok semmit, arra reagáltam hogy ki az a "mi" akik belenavigáltuk "magunkat", de most írom le másodjára.
-
BlackV
őstag
Miért, ha megkérdeznek, akkor mit mondtál volna? Néztél volna nagy szemekkel, mert azt se tudtad volna, hogy mit jelent. Utólag mindig könnyű okosnak lenni. A QE egyébként sohasem látott konjunktúrát csinált az elmúlt bő évtizedben. Az már tényleg magyar sajátosság, hogy ennek a jó részét ellopták.
Néztél volna nagy szemekkel, mert azt se tudtad volna, hogy mit jelent.
Aha te aztán tudod, hogy mire milyen szemekkel néztem volna. Mert olyan nagy atomfizika lett volna megérteni, hogy "akarja-e ön pénznyomtatással és további eladósodással enyhíteni a hitelválságot?" Hogy mit választottam volna akkor, nem tudom. Nem is ez a lényeg, hanem, hogy nem volt társadalmi diskurzus, a vitaindító hsz csupán arról szólt, hogy ki az a "mi". -
BlackV
őstag
Megválasztottuk őket újra és újra.
Nem igazán választhattak az emberek sehol monetáris politikát. -
BlackV
őstag
"Szerintem úgy benavigáltuk magunkat a zsákutcába"

Helyesen: benavigáltak minketLegalábbis én nem szeretem, amikor akár egy elemző is így beszél, mert az egységnyi ember a T1 használata miatt úgy érezheti, akár azt sugallja felé, hogy ő maga is hibás azért, ami valójában tőle kvázi független, sőt az ő akarata ellen történt. Szerintem
Hát igen se téged, se engem nem kérdeztek meg 2007-2008 után, hogy akarunk-e QE programot.
-
BlackV
őstag
Fun fact: a poszt megírása után csinált egy ilyet:
Mi van itt.
-
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
Nem értem én ezt miért van ez néha..
https://www.reuters.com/business/finance/countries-repatriating-gold-wake-sanctions-against-russia-study-2023-07-10/ -
BlackV
őstag
Over 85% of the 85 sovereign wealth funds and 57 central banks that took part in the annual Invesco Global Sovereign Asset Management Study believe that inflation will now be higher in the coming decade than in the last.
Countries repatriating gold in wake of sanctions against Russia, study finds -
BlackV
őstag
Egymás után ez a negyedik négyéves terv, de most végre sikerül majd a nyugati rabruhát levetni magunkról...

(#2856) WasabiTrsr: Nekem meg egyből az jött le, hogy Ringman 4x-es ingaltanáras linkéjére bemutatta, csak nem írta le megjegyzésként, hogy közben a bérek csak alig több, min 2x-esére nőttek.
Önmagában az a két adat relativizalja a 4x lakasaremelkedest, mert számos fontos elemre nem tér ki pl, hogy a 2013ban elkezdett fundamenta és egyéb megtakarításai az embereknek, hogyan teljesítettek az aremelkedeshez képest. (Ezen nem változtat, amit elnéztem.)
Az adatközlés pofonegyszerű, az adatelemzés a hozzáadott érték.
-
BlackV
őstag
- Majd elmegyek szemészetre, nemtom minek olvashattam tegnap száz néhányezernek, négyszeres beremelkedest láttam rá elsőre Ringman posztjára adott válaszra, elnézést.
- Eszem az majd lesz, ha sokat járok ide, mert osztasz te azt eleget.
-
BlackV
őstag
Egyébként én megleődnék, ha nominálisan tudnának a budapesti lakásárak korrekciózni ~20% ksh-s infla mellett. Max évek alatt stagnálás nominálisan és az infla intéz valamennyit. De a 4x az már elszaladt. Szerintem.
-
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
-
BlackV
őstag
Ezt nem teljesen értem. Amit írtam az csak egy adat, emellett legalább ilyen fontosak az aktuális jelzáloghitel kamatok is például.
#2840 Ringman: Remélem hagyják most pár évig működni a piacot, azaz (igény esetén) engedni esni, ha éppen akar és nem fogják erőszakosan az egekben tartani. Minél tovább iktatod ki a korrekció intézményét, annál nagyobbat fog az inga visszalengeni és itt most nem is csak feltétlen az anyagi oldalra célzok.
Kb úgy jött le, hogy kiütötted a lakásárak megnégyszereződésének jelentőségét azzal, "hogy de hát a fizetések is
négyszereződtek."ráadásul még csak nem is 4x -
BlackV
őstag
Teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete telephely területe szerint - Budapest
2013 - 195 314 Ft
2022 - ~419 740 FtSzerintem ez egy kicsit demagóg, mert a 2013-ban megkeresett 195 nettóját nem tudta megnégyszerezni egy átlagos megtakarító, ez a nem mindegy.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- ASUS RX 9070 XT 16GB GDDR6 PRIME OC - Új, 2 év gari - Eladó!
- Fujitsu LIFEBOOK E459 I3-8130U 8 GB 256 GB NVMe 15,6" FullHD laptop
- HP ProBook 450 G8 I3-1115g4 8 GB 256 GB NVMe 15,6" FullHD IPS laptop
- Lenovo Thinkpad T14 G2 Ryzen 3 5450u/16GB/256 GB SSD/14"FHD gyári gar
- HP Elite x2 G4 I5-8265U/8 GB RAM/256 SSD/3k IPS TOUCH 2in1 laptop és tablet
- Logitech Pro X Superlight 2c vezeték nélküli GAMER Egér!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7600K / GTX 1070 8GB / 16GB DDR4 / 256 SSD + 1TB HDD
- iPhone 13 mini 128GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 FE
- ÚJ Lenovo Legion Pro 7 - Intel Core U9 275HX, 32GB, 1TB, RTX 5080(16GB), OLED 240Hz
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.
.
. Van az egyéni, családi és társadalmi érdek, ezek között egyre inkább kiéleződik a konfliktus - jó megoldás nemigazán van.