Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
nagyúr
közben felcsökkent a megtakarításokra kivetett adó [link]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Wn2tl
aktív tag
válasz Mercutio_ #2091 üzenetére
"Fő probléma, hogy egy jókor és jól elhelyezett deepfake videó alkalmas lesz: hiteles emberek hiteltelenítesére"
És amivel vissza lehet élni azzal vissza is fognak. Lásd a magyar kormány fideszes neres tagozata a jól megvágott, még csak nem is deepfake videókkal, milyen valóságtorzításra képes.
-
attiati
veterán
válasz julius666 #2092 üzenetére
Ez nem az a kockázatkerülős dollár erő.
Nem járt együtt index esésekkel és hozamcsökkenéssel.
Sőt.Nagyjából amúgy erre számítottam, hogy a huf kamatcsökkenés csak akkor hajtható végre / akkor kezdi el a jegybank, ha nem jár ft gyengüléssel.
Az MNB szóbeli intervencióval tesztelte a piacot, április közepén jelezték először.
Nem járt pánikkal, úgyhogy belekezdtek.Azóta nagyjából 50bp-ot csökkent a 10 éves magyar hozam.
Miközben az USA 10 éves stagnált vagy emelkedett pár 10 bp-t.
Relatív hozamcsökkenés van itthon.
A piac szeret benne ülni egy hozamcsökkenős szakaszban.
Arra mondjuk egyáltalán nem számítottam, hogy a gázár tovább szakad a 40es szintről, ez is jót tesz a ft-nak. -
julius666
addikt
Mi van mostanság a forinttal? Tovább emelkedő nemzetközi kamatkörnyezet, dollár bika, miközben nálunk már kamatcsökkentés van. A forint meg még mindig tart, mint a taft reklámban.
-
Mercutio_
félisten
A nem természetes nyelvek előnye a formalitás, pont az ettől való eltérés (írott/kiejtett alak különbsége, kivételek, azonos alak különböző jelentés, stb) az a plusz ami miatt más idegpályák épülnek ki a beszélt nyelveknél.
Te magad is írtad, hogy későn tanultad az angolt így nem olyan mint mint a német...szerk.: az emberiség sokkal lassabban adaptálódik mint ahogy a változások zajlanak + még mindig nehezére esik a hosszabb távú célok figyelembevétele.
Fő probléma, hogy egy jókor és jól elhelyezett deepfake videó alkalmas lesz: hiteles emberek hiteltelenítesére, bank-/tőzsdepánik keltésre, bűnesetek manipulalasára, etc.[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
attiati
veterán
"adaptiv az emberiseg. Nyilvan az atmeneti idoszak szar, es lehet hosszu is"
Az a baj, hogy a sérülékenyek csoportja jelentősen kibővül.
A leginkább érintetteken túl (idősek, gyerekek, tájékozatlanok).Illetve az érintett témakörök is egyre fajsúlyosabbak: politika, pénzügyi visszaélés, társadalmak megtévesztése (sokszor pont a politika által).
Nem csak arról van szó, hogy berántanak egy ittapirosholapiros játékra és csak akkor, ha arra hajlamos vagy. Hanem kéretlenül is és fajsúlyosabb témákban.
Mondjuk a megtévesztés leginkább legális formája a marketing (vagy mondjuk élelmiszer fotózás), de ez tök ártatlan mondjuk egy Cambridge Analytica botrányhoz vagy az orosz / antivaxer propagandához képest.
-
axioma
veterán
válasz Mercutio_ #2088 üzenetére
Pont egy IT-related forumban vagyunk, jelentos hanyadunk foglalkozik ilyen-olyan nem termeszetes nyelv megtanulasaval... sot, akar par nyelv ismerete utan ha nem is alkotni, de erteni tudunk egy hasonlo ujban. A termeszetes nyelv nyilvan kevesbe korlatos es sokkal jobban fugg az egye'b, nem nyelvi elemektol, de szamomra minimum ketseges, hogy ezen re'sze adna' a fontos idegpalya-kapcsolatokat.
A deep fake meg tarsai nyilvan szivas, de mar jo sok evtized ota, miota joval tobb (irott) informaciot ersz el mint amennyit fel tudsz dolgozni, ugyanott vagy hogy valami alapjan eldontod, melyiknek hiszel. Majd most nem az archoz tarsitod ezt a feature-t, hanem pl. a kozzetevohoz vagy mittudomen, adaptiv az emberiseg. Nyilvan az atmeneti idoszak szar, es lehet hosszu is. -
Mercutio_
félisten
"nyilvan ha nem kell idegen nyelven beszelni egyaltalan, attol nem elhulyulni fogok, hanem tobb ido marad mas agyi tevekenysegre"
Ott tévedsz, hogy te már beszélsz idegen nyelven, így az ezen készség elsajátításához szükséges agyi kapcsolatok nálad már kiépültek.
Na EZ fog komplett generációknál hiányozni ha valóban megvalósul a babelfishbtw a hangfolyam létrehozása még csak szükséges, de nem elégséges feltétele az onthefly "fordításnak". Ellenben a fakenews gyártók, deepfake generálók és a security check kijátszásához már kapóra jön.
Ugyanez megvan egyébként már videónál is, egyre élethűbb a dolog, már sokszor AI kell annak kiszűréséhez, hogy a túloldalon AI dolgozikEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
axioma
veterán
válasz Ixion77 #2086 üzenetére
ahhoz kestem el hogy olyan eletkorban tanuljam meg az angolt, ami utan nem lesz forditgatas-erzesem
nyilvan ha nem kell idegen nyelven beszelni egyaltalan, attol nem elhulyulni fogok, hanem tobb ido marad mas agyi tevekenysegre, erre akartam utalni - bar szerintem ez mar a gyerekeim korosztalyaban lehet csak erdemben relevans -
-
axioma
veterán
válasz forceberg #2084 üzenetére
A nyelvtanulasban a masik logika megismerese/elsajatitasa valoban edzi az agyat, de a biflazas igen kevesse mondhato produktivnak. Ilyenek miatt vannak azok a tanacsok pszichologustol, hogy keszits listat mert akkor az agyad/figyelmed nem fog a hatterben annak megjegyzesen porogni es hasonloak... sot nekem rendszeresen van olyan hogy nem melo temaban agyalok magamban hogy valamit hogy kene kommunikalni es van hogy percekig porgetem az angolra forditast mire rajovok hogy ezt magyar kornyezetben kell majd... ha en ezt a kapacitast mind visszakaphatnam, kanaan. [Igen, elkestem, egyetemen kezdtem angolul tanulni mert a kotelezo orosz mellett nemetes voltam, es utana is csak bongeszesre hasznaltam, 5 eve kell csak napi szinten.]
-
attiati
veterán
A három paraméterből már egy is ütős.
A hangutánzás a gyerekfelügyelettől az idősgondozáson át a fake news-ig mindenre jó lesz. Zárójelbe tesz sok szakmát és kinyit új kapukat.Érdekes lesz nézni a társadalmi hatásokat, ugyanis az emberi biológiai fejlődés lemaradt valahol pár ezer évvel ezelőtt. Példul döntéshozatali folyamatokban még mindig az érzékszerveinkre hagyatkozunk, többségében. Akkor is, ha azok becsapnak.
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz attiati #2080 üzenetére
"egy valós idejű szinkronfordítóvá válik az AI."
Elég régen várok egy ilyenre. Jól beszélek angolul, viszont ezzel nem mindenhol megyek sokra. Nem nehéz belátni, hogy egy valós idejű ferdítókészülék elég nagy forradalmat jelentene a világban. Egy csomó tanulástól kímélné meg az embereket és megszűnnének a nyelvi korlátok, talán ezzel is segítve egymás jobb megértését. Persze az is lehet, hogy sokkal inkább a hülyeségek terjesztését segítené elő (antivaxerek, UFÓ hívők, lapos föföldesek és egyéb agyhalottak). Ezt majd a jövő eldönti. Persze egy ilyen készüléknek csak akkor van értelme, ha használható IRL kommunikációban is. Ez még odébb van, de már nem tűnik lehetetlennek.
A tudomány a valóság költészete!
-
attiati
veterán
ez a része elég komoly:
"A Vall-E néven futó kísérleti modellünk képes egy 3 másodperces hangmintából megtanulni egy személy hangján beszélni, innentől kezdve valós időben 95 nyelven a megtanult hangon tudja a beszédet továbbítani, azaz egy valós idejű szinkronfordítóvá válik az AI." -
Vesa
veterán
-
aAron_
őstag
Ray Dalio - How to Prepare For The Changing World Order
Aktuális hírek (zaj?) helyett egy messzebbre tekintő beszélgetés. Ha bárki rászánja az idejét meghallgatni, utána kíváncsi lennék a véleményére is.
#2075Oppenheimer: Úgy tűnik Amerika köszöni szépen, de (egyelőre) jól van. Remélem a józan erők többsége marad mind a két oldalt.
What is your ikigai?
-
Drizzt
nagyúr
válasz Oppenheimer #2075 üzenetére
Nekem is ez volt az első gondolatom.
I am having fun staying poor.
-
Ringman
nagyúr
így van, bár az unspent covid aid mehetne a köv. járvány prevenciójára, ill. a longcovid kezelések k+f-jére, bár a maga-körben az féknyúz
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
-
Mercutio_
félisten
Eszerint végül változott?
Eredeti tervezet szerint a boltosnak kötelező lett volna ezt biztosítani.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Mercutio_ #2061 üzenetére
"mennnyire fog "blöffölni" az AI"
Ne a ChatGPT-t nézd alapul műszaki rendszerhez, hanem a programozásban használtakat. Ugyanúgy mint ott, eleinte "segíteni" fognak az asszisztens AI-k, és folyamatosan gyűjtik hogy mit fogadsz el és mit nem, mi az amit belejavítasz és mit nem, milyen kódrészlet meddig maradt a kódban és hányszor használták mint jó megoldást. Ezeket a begyűjtött adatokat folyamatosan visszaforgatják az AI fejlesztői a trainingbe, így egyre jobb lesz az AI. Végül amikor egyedül kell dolgoznia, akkor sem fog tökéletes terveket alkotni, de jobbat fog mint a mérnökök 99%-a.
Jelenleg is tisztában van a programozók többsége azzal hogy az AI segédek használatával a saját sírját ássa, de többnyire nincs más választásuk."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Mercutio_
félisten
válasz erdey_a #2062 üzenetére
Havi 150k-ig és 2 alkalommal eddig is ingyen vehettél fel pénzt automatából....
Ez most a kisebb boltoknak méretes szívás: Már nyitásnál legyen kellő KP-ja, ehhez minimum egy megfelelő széf, vagy reggel hozza magával (az alkalmazott?) + kérdés hány kisboltot fognak felnyomni bízva benne, hogy a KP ott van másnapra.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
erdey_a
addikt
válasz julius666 #2052 üzenetére
van bizony
tudnám szeretni idehaza is.
alapvetően készpénz nélkül éljük napjainkat, de a gyerekeknek iskolába mindig kell befizetni valami fiszfaszt (perze az is megér egy misét, hogy 2023-ban miért küldjük még mindig borítékban a kirándulás-tankönyv-pólópénzt), meg a táncóra is kápés.
ilyenkor nekem mindig gondot okoz, hogy nincs 2-3-4-9 ezer forintom. na ilyen szintű "aprót" tudnék szükség esetén a boltba járások alkalmával magamévá tenni. szóval nekem erre kellene.[ Szerkesztve ]
Vérboci
-
Mercutio_
félisten
Kérdés, hogy milyen terveket fognak megetetni az AI-al.
Pl. ha építészetben a hazai profitmaximalizáló elb...fuserált kialakítású lakóparki terveket, akkor ott a worst practice lesz az etalon, ami nem jó.A másik kérdés, hogy mennnyire fog "blöffölni" az AI, mint ahogy időnként a chatGPT teszi 1-1 kérdésre adott válaszában. Mert amíg egy egyszerűbb kérdést viszonylag gyorsan lehet csekkolni, addig egy komplex gép, berendezés, híd, stb. tervénél egy digitális "jóvanazúgy" már nehezen szúrható ki adott esetben.
Fentiek miatt gond, hogy az AI (pontosabban az azt vezérlő mesterséges neurális háló) blackbox módon működik, minél komplexebb egy feladat annál kevésbé egyértelmű adott inputokra miért adott output(ok)at dob ki.
-
Ra3
őstag
válasz Ringman #2059 üzenetére
Nyilván ennek idő kell de eléggé begyorsultak ezek a dolgok a háttérben, nem vágom mi ez a kótavonal dolog, de olyasmi lehet mint a GD&T a gépészetben.
Itt az nagy vonalakban annyit jelent hogy van egy terméked ami 30-40 alkatrészből áll, tudnod kell hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz, és hogy a gyártási tűrések milyen hatással lesznek a termék funkciójára, működésére, kinézetére és mondjuk a gyárthatóságára.
Kábé ez befolyásolja azt hogy mi hogyan van megrajzolva, évekig lehet ezt is tanulni de nem gondolom hogy ezt gépi tanulással túl nehéz lenne automatizálni, van egy csomó szabály amit fix, ismerni kell a terméket, meg a funkciókat és ezt az egészet összekombinálni.
Ez nagyjából egy jó nagy adathalmaz egy csomó összefüggéssel, ahol majdnem minden mindenre hatással van, szerintem ez optimális terep az AI-nak.''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
Ringman
nagyúr
én örülnék ennek, mert nem egyszerű sokszor szerkesztő/konstruktőr alvállalkozót találni
persze az ördög a részletekben rejlik, azt le kell ellenőrizni, hogy a hész, otsz, oték, stb előírásokat figyelembe veszik-e, Mo-n mikor lesz ebből valami?
első körben a tervezési folyamat elején és végén lesz ez használható, a közepén minimum kérdéses.
ledobja a nézeteket meg ráhány egy csomó méretet úgy hogy azt se tudja mit csinál, ezért nem is használja senki.
a miérteket továbbra sem fogja tudni az ai, ha jól értelmezem az eddigi gpt-ket, szóval tudja hogy hová kell tenni egy kótavonalat, de azt nem hogy miért.az meg hogy Mo-n a bim hol tart, hát sehol (de meg sem fizetik, kivitelezők nagy része sem igényli, max nagy beruházásoknál).
saját szakmában nem sok minden látszik még ebből, gondolatébresztőnek: [link]
lenne mit automatizálni, el is kezdődött pár éve az, hogy egyre több minden magától megy, de még mindig marginális ez sajnos.
-
Ra3
őstag
válasz Ringman #2057 üzenetére
Igen csak a most használt pár éves szoftverek nem a gépi tanulás elvén működnek, a gépészeti tervezésben is 15-20 éve nyomják ezt az automatikus méretezés-rajzkészítést, de kis túlzással csak scriptelve van, ledobja a nézeteket meg ráhány egy csomó méretet úgy hogy azt se tudja mit csinál, ezért nem is használja senki.
Az AI-al viszont megetetnek bődületes mennyiségű kész tervet hogy az alapján tanulja meg mit kell csinálni, ez azért már egy teljesen másik szint.
Bocs a tiktokos linkért, de ott elég sokat foglalkoznak vele.''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
Ringman
nagyúr
remélem, de egy normálisan kótázott, automatikusan előállított zsaluzási tervet nem láttam még (a nagyon alap, szoftverkészítő által bemutatott iskolapéldákon kívül), az allplan is ott tart, hogy egyes elemterveknél még elfogadható a produktum, de ennél bonyolultabbal nem igazán birkózik meg.
-
Ra3
őstag
Mondjuk ezt pont figyelem hogy az ilyen 2d-s tervezések nagyon hamar ki lesznek váltva AI-al, építészetben is ez megy, layouterek is megszabadulnak ettől a nyűgtől.
Azt várom hogy a 2D rajzkészítés mikor kerül sorra, az egy jó nagy púp a gépészmérnökök hátán.''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
fecus
őstag
válasz David89 #2033 üzenetére
Részben. Az alaplapok nyák-terveinek emberi elkészítéséhez sokszor annyi ember kellene ha nem lenne autorouting tervezés.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
axioma
veterán
válasz julius666 #2052 üzenetére
Ott legalabb meg van kotve, hogy a vasarlasi osszeg max 10-20%-at lehet cashback-re kerni. Itthon nem lennek meglepodve ha jonne az 1 doboz gyufa es 40e-es cashback blokkok sora...
Egyebkent ja, az usa tapasztalatom regi, lehet hogy mar ott se nagyon jarnak kp-vel. En is probalom kerulni, a 150e tobbhavonta 1x kell az egesz csaladra. -
julius666
addikt
Ezentúl hó elején bevásárlásnál lehet majd arra is várni a kasszánál, hogy a sok hasitasi az ATM limit felett tudjon még némi pénzt adómentesen kiszedni: [link]
Hogy kinek jó ez és miért az rejtély. (Úgy értem a pénztárgépekkel seftelő haverokon túl, nekik nyilván buli lesz újabb körben megfejni az üzleteket)
-
Ra3
őstag
válasz Shadowbull #2048 üzenetére
Nekem is pont ez a tapasztalatom, 23 éve nyomom ezt, az első munkahelyemen még volt 1 darab műszaki rajzoló, de már neki is inkább csak a doksik rendezése volt a feladata.
Engem már abba neveltek hogy önállóan megcsináltam a modellt, rajzot bármit és ez mindenki felé elvárás volt.
Persze autóipari multinál volt olyan hogy félkészre tákolt design-t vettünk át pl franciáktól, akkor 3-4 hónapig az egész csapat a modelleket pofozta, utána meg fél évig a GD&T-t nyomtuk/rajzoltunk, tűrésmezőt számoltunk meg a beszállítókkal egyezkedtünk hogy hol mekkora tűrés meg hány szigma fér bele.
Persze a mostani helyemen is van az anyacégnél az őskorból megmarad pozi, de annak meg elég egyszerű oka van, kint erős a szakszervezet, a nyugdíj előtt álló kolléga aki lehúzott 25 évet a cégnél horribilis pénzbe kerülne ha kirúgnák, ezért olcsóbb a nyugdíjig adni neki a fizetést és még dolgozik is valamit, aminek persze nem sok köze van a konkrét pozihoz, de hivatalosan áthelyezni más munkakörre megint csak macera.[ Szerkesztve ]
''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
Shadowbull
addikt
válasz PredatorZoli #2045 üzenetére
"hanem elkészíti CAD-el azoknak az alkatrészeknek és összeállításoknak a rajzait, amiket a designer lemodellezett meg kiszámolt. Még a német anyacégnél se szűnt meg ez a pozi nálunk."
Nálunk már vagy húsz eve (inkabb regebben) megszünt, a tervezök modelleznek és készítik a rajzokat is. ès nem csak nálunk, az autóiparban jellemzoen igy van, legalabbis ott amit en ismerek.
[ Szerkesztve ]
https://marharepaszerint.blogspot.com
-
Shadowbull
addikt
válasz David89 #2043 üzenetére
"inkább hanyatlóban van maga a tervezésnek a minősége"
Hát, én nem ezt látom, de ez lehet ágazatfüggö is. Nagyságrendekkel komplexebb, átgondoltabb és jobb konstrukciók vannak manapság, egyszerüen a 3D-s tervezési szabadság és a szimulációs eszköztár miatt.
-
attiati
veterán
válasz Shadowbull #2041 üzenetére
A második felén van a hangsúly.
Az meg pszichológiailag is igazolt, hogy az újdonság mindig nagyobb örömet okoz.
Első repülés vs. 100. repülés.Szerintem még csak nem is korfüggő.
Egy 30 éves ősembernek a tűz első látványa akkora izgalom lehetett, mint mondjuk manapság egy páréves gyereknek. -
PredatorZoli
senior tag
válasz Shadowbull #2039 üzenetére
Nem szűnt meg a műszaki rajzoló, csak mostmár nem tussal meg vonalzóval dolgozik, hanem elkészíti CAD-el azoknak az alkatrészeknek és összeállításoknak a rajzait, amiket a designer lemodellezett meg kiszámolt. Még a német anyacégnél se szűnt meg ez a pozi nálunk.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz Ixion77 #2036 üzenetére
Lásd pl. SW - The Phantom Menace vs SW - A New Hope. Melyiket élvezted jobban mikor először láttad?
Én pl. a Baljós Árnyakat jobban élveztem. Pont az én korosztályomnak szólt (alsós voltam), moziban az hatalmas élmény volt kölyökként. Az "eredeti Star Wars" ehhez képest otthon a CRT TV-n, VHS-ről kevésbé volt lenyűgöző.Egyébként ha már "régen minden jobb volt": felnőtt fejjel nyilván jobbnak tartom a 4. epizódot mint filmet, de az elsőt továbbra is abszolút tudom élvezni és nem értem körülötte a gyűlöletet. Amikor a 3D felújított változatát adták a moziban teljesen lementem gyerekbe.
De egyébként se gondolom úgy, hogy manapság ne lennének kiemelkedően jó filmek, elmúlt évekből többet is fel tudnék sorolni, pedig alig járok moziba/otthon se nagyon van időm filmezni manapság.
-
David89
tag
válasz Shadowbull #2039 üzenetére
Az igaz, hogy a műszaki rajzoló mint szakma gyakorlatilag kihalt, ami nem is baj, mert kuli munka volt. Viszont a termelékenység növekedés ellenére inkább hanyatlóban van maga a tervezésnek a minősége, ami a szakképzett munkaerő hiányára vezethető vissza. Tehát hiába a termelékenység, ha az elvárt műszaki komplexitás, és a szakember hiány ezt bőven ellensúlyozza.
-
Ixion77
Topikgazda
Összességében igen, főleg ha nominálértéken nézed nem pedig reálértéken, és a Hollywoodi popcorn produkciókét nézed nem a művészmozikét. De a technológiaigényes dolgok ára drasztikusan esett. Pl. az egy másodpercnyi animáció ára.
De a lényeg nem is ez, hanem hogy lényegesen élvezhetőbbek voltak, amikor kevesebb volt belőlük. A mozi hőskora rég véget ért. Így lesz ez mindennel, amit az AI sokkal egyszerűen előállíthatóvá tesz: hétköznapivá, értéktelenné válik."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Shadowbull
addikt
"tervező szoftverek sem vették el egy mérnök munkáját "
Ebben a formában ez nem igaz. Elvileg a mérnökök produktivitása nőtt a tervező szoftverek használatával, de az általános gazdasági növekedés és műszaki komplexitás növekedés kompenzálta ezt, emiatt nem lettek munkanélküliek a mérnökök.
Viszont a műszaki rajzoló szakma az úgy ahogy van megszűnt.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
így van, ott is az alacsonyabb hozzáadott értékű munkaerő kopott el (mondjuk a megbízói igények is jelentősen nőttek a technológiai fejlődéssel - több módosítás, gyorsabb reagálás, stb).
a klasszikus mérnöki munkáknál meg ugye alap az, hogy legyen felelős tervező (Mo-n és sok országban büntetőjogi, nem csak polgári jogi), na ebben változást átverni nehéz lesz, most is minden tervező/méretező szoftver eulája úgy kezdődik, hogy milyen felelősséget zárnak ki, ezek sokszor évszázados előddel rendelkező kamarák, nem pár év alatt lesz ebben gyökeres változás.
ai lehet segítség, jól is jönne ha a "kulimunkát" lehetne csökkenteni (pl.rajzolási/prezentálási, dokumentálási/műszaki leírási munkát), de egy ai által generált tartószerkezet ellenőrzése (akár független tervellenőré, akár maga a tervezőé) nem triviális egy bizonyos bonyolultság fölött, feketedoboz által kidobott eredményt ki hagy jóvá?
persze lehet hogy nincs igazam, de ezek elég merev szervezetek.
azt viszont el tudom képzelni, hogy hasonlóan az orvosi felhasználáshoz mintákban segítség lesz, pl. helyszínbejáráson fotók alapján beazonosít tárgyakat, szerkezeteket, segít "könyvtárazni" - persze ehhez digitalizálni kellene a sok szakkönyvet, ami Mo-n nem jellemző, sokszor 0 példányt lehet kölcsönözni is kiadványokból.
-
Ixion77
Topikgazda
Mennyit emelkedett a mozifilmek színvonala/élvezhetősége az utóbbi 10 évben azáltal hogy az előállításához szükséges technológia ára töredékére esett?
Attól, hogy valami könnyebben elérhetővé válik, és sok lesz belőle még nem lesz jobb. Sőt, pontosan az ellenkezője szokott történni: elsilányul és érdektelenné válik. Még akkor is, ha a technológiai színvonala lényegesen magasabb. Lásd pl. SW - The Phantom Menace vs SW - A New Hope. Melyiket élvezted jobban mikor először láttad?A marketing területén szerintem óriási csapás az AI. A jelenleg foglalkoztatottak töredékére lesz csak szükség nemsokára.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
David89
tag
válasz Oppenheimer #2021 üzenetére
A tervező szoftverek sem vették el egy mérnök munkáját, itt sem számítok másra. Főleg designban ahol végeláthatatlan változtatásokra megy el az idő, nem egy variáció kidolgozására. Valamennyi gyorsaság és színvonal emelkedést viszont biztosan ki fog váltani.
-
félisten
válasz Kukipapa_rr #2029 üzenetére
En csak amellett erveltem lentebb, hogy az adott paradigman belul nehez megverni azt, aki eloszor a csucsra kerul. Tehat ha pl. dominalni fog valami total mas AI megoldas, amire a mostani GPU architektura alkalmatlan, akkor siman lehet, h az NV nem lesz jelentos szereplo.
while (!sleep) sheep++;
-
attiati
veterán
Szerintem sokkal nagyobb veszély, hogy meg sem tanulnak gondolkodni emberek.
Ha leszokott róla, azt még vissza tudja szerezni. Akár értelmetlen feladványok megfejtésével is.De ha ki sem fejlődik az idegpálya rendesen, az már baj. Gyerekek egyre korábban és egyre többet játszanak számítógépes játékokkal. A jutalmazó központot bombázzák rendesen.
-
félisten
válasz Kukipapa_rr #2027 üzenetére
Igen, siman megoldhato lenne technikailag a szignalas.
while (!sleep) sheep++;
-
Kukipapa_rr
tag
le kell jelenteni mindent valami hivatalba, és aláírják a videót valami kulccsal
Pontosan valami ilyesmi megoldást várok, mert már igazából most is lehet bármit deepfake-elni.
Még csak be sem kell menni sehova, kamerák eredeti felvételei az eszköztől hiteles aláírást kaphatnának. Erre ma is van technológia, kell egy közös szabvány.
Nem utolsósorban lehetne blockchain-nel kombinálni, szvsz az pont az ilyen esetekben lenne valódi forradalmi technológia, nem a coin-ozásban, amiről népszerű.
-
félisten
válasz Kukipapa_rr #2025 üzenetére
A 3dfx tenyleg egy elcseszett tortenet, a Borlandot egy sokkal dominansabb ceg nyomta le. A Nokia egy paradigmavaltas aldozata lett, a sajat teruleten nem vertek meg.
while (!sleep) sheep++;
-
Kukipapa_rr
tag
-
Ringman
nagyúr
válasz julius666 #2023 üzenetére
Hat ja, 70-es evekben is csunyan lemaradt a median salary a productivity growth-tol.
tarsadalmi szinten ezt rendezni kell, v tomeges elszegenyedes lesz a vege rovid tavon, a piac nem fogja megoldani ezt szabalyozas nelkul.
-
julius666
addikt
IMO ez leginkább a hasonló jellegű munkákat értékteleníti el (ugye kereslet vs kínálat, a keresleti oldalt nem befolyásolja, a kínálati oldalon robbanást okoz). Marketing cégeknél, ebből élőknél jobban belegondolva ez csak rontja a lehetőségeket, egyrészt jelentősen leviszi a belépési küszöböt (növeli a versenyt), másrészt kevesebbet lehet elkérni egy adott munkáért. Hiába nő a termelékenységed, ha vele együtt esik az érte elkérhető pénz is akkor rosszul jársz, hiszen több melót kell szerezned ugyanazért a pénzért, nő az overhead.
Inkább a hirdetések megrendelői oldalán csapódik le a termelékenység robbanás, a csökkenő árak képében. Az meg mindenki -> diverz ETF.
-
Ixion77
Topikgazda
"És akkor most mit kell venni? Marketing ügynökség ETF-et?"
Inkább pont hogy azt kell eladni. Eddig megbízták a marketing ügynökséget azért, hogy jól képzett fotósok szép képeket csináljanak különleges helyszíneken, drága felszereléssel és sok éves tapasztalattal. Ezután meg Mancika a backofficeon megmondja az AI-nak hogy mi legyen a fotón milyen stílusban és az lesz. Nem kell fotós többé.
-
Oppenheimer
nagyúr
Generative AI témához: Adobe PS generative fill
Nekem 0 PS tudásom van, de ezzel már én is bármit megcsinálok. Jó kezekben ez mekkora produktivitás növekedést hozhat? 100%? 1000%?
És akkor most mit kell venni? Marketing ügynökség ETF-et? Ezzel a kérdéssel arra világítok rá, amit mások is írtak: gazdaság minden területén növeli a hatékonyságot.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
julius666
addikt
Szerintem az NVIDIA szinte garantaltan nagyhal fog maradni az AI teruleten, persze tortenhet valami varatlan, de jo esellyel fontos szereplok lesznek.
Nekem efelől semmi kétségem, afelől igen, hogy a konkurenciához képesti túlárazottsága mennyire indokolt. Mennyi az árfolyamból a mánia és mennyi a valós fundamentum. Az nVidia drága-e ennyiért vagy a konkurencia olcsó.Egyébként érdekes lenne belelátni a parádés jelentésben szereplő számok mögött mi van, pontosan mi húzta meg ennyire az eredményt. Pl. Kínába már csak butított chipeket adhatnak el a zöldek elvileg. Ha jól értem volt egy időablak amíg a régi "rendeset" nem szállíthatták, az új meg csak nemrég jött ki. Lehet onnan jött a várakozásokon felüli bevétel?
-
félisten
válasz Ixion77 #2017 üzenetére
Az elhizasnak kb. semmi koze a testmozgashoz, oruletes mennyisegu sport kell ahhoz, hogy szamitson. (Mondom ezt ugy, hogy bringaztam mar napi 300 km-t, meg futottam tobb maratonnyi tavot egy nap.) Semmit nem szamit kb., egyreszt azert hizunk, mert vegtelen mennyisegu kaja van, masreszt meg regen is hiztak az emberek.
Mindegy, offtopic.
while (!sleep) sheep++;
-
Ixion77
Topikgazda
#2014 emvy
Nem sport jött helyette, hanem elhízás mint népbetegség, gerincferdülés és mozgásszervi problémák már tizenéves korban, stb.#2016 emvy
Ahogy a magasszintu programozasi nyelvek sem igenyelnek kevesebb szellemi munkat, mint a gepi kod.
Használtál te anno assemblyt? Mert én igen, és azzal létrehozni valamit nagyságrendekkel nehezebb volt mint manapság a scriptnyelvekkel. Magam részéről jobban is szerettem, mert bár nehéz volt, de legalább büszke lehettem az eredményre. Ma meg szinte már csak könyvtárakat drótozunk össze és paraméterezünk. Ez számomra már nem is programozás.[ Szerkesztve ]
-
félisten
> Hát erre csak annyit tudok mondani, hogy: . Bocs.
Miert? En nem vegzek fizikai munkat, de szerintem a testem sokkal jobb allapotban van, mint a fizikai munkat vegzoke ugyanebben az eletkorban.
> Ahhoz, hogy bepötyögi az ember a saját nyelvén a megoldandó feladatot, és megoldja neki az AI a problémát, ahhoz nem olyan sok.
Maradjunk abban, hogy 'mas'. Ahogy a magasszintu programozasi nyelvek sem igenyelnek kevesebb szellemi munkat, mint a gepi kod.
while (!sleep) sheep++;
-
ngaba
aktív tag
"A kofejtes helyett lett sport"
Hát erre csak annyit tudok mondani, hogy: . Bocs.A számítógép használatához szellemi munka kell, pláne ha programozol is. Ahhoz, hogy bepötyögi az ember a saját nyelvén a megoldandó feladatot, és megoldja neki az AI a problémát, ahhoz nem olyan sok. Majd meglátjuk.
Szerk.: Valószínűleg lesznek top kutatók és mérnökök, akik olyan problémákat fognak majd ostromolni, amikhez AI nélkül nem tudunk hozzászólni, gondolom erre utalsz. (A matematikában is vannak olyan komoly bizonyítások, amikhez számítógép kell.) Én meg az áltagemberre.
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
Filozofálgatás.
Bizony. Nekem azért ijesztő belegondolni, hogy nemsokára a reklámokat / zenéket is AI fogja gyártani, mert jól megtanulja, hogy mit szeretünk. És az is eljön hamarosan, hogy egy hangfelvétel / videó nem fog bizonyítani semmit a bíróságon, mert simán le lehet gyártani bármit. Valami protokoll ki lesz arra találva, hogy hogyan lehet ellenőrizni, hogy egy videó eredeti-e. Majd le kell jelenteni mindent valami hivatalba, és aláírják a videót valami kulccsal (pl. hogy igazoljam, hogy tényleg én raktam ki azt a képet a FB-ra).
Az oktatásban a házi feladatokat is lassan el lehet majd felejteni... Erről jut eszembe, hogy nehogy az legyen az AI forradalom vége, hogy az ember eltunyul szellemileg. Ugyanis gondolkodni fárasztó. És ahogy a fárasztó kőfejtésről is leszoktunk, amióta vannak rá gépek, úgy lustaságunkban a gondolkodásról leszokni is hajlamosak lehetünk. Érdekes évtizedek előtt állunk. -
-
Ixion77
Topikgazda
"Szerintem ezeket a túlzott eséseket kell megfogni amellett persze hogy papíron is jó a cég, lehet vele nagy profitot csinálni."
Kérdés, hogy mit nevezel beesésnek. Ha megnézed az akkori számait az NVDA-nak, akkor is a piac egyik legdrágább cége volt. Most csupán az extra magas értékeltségből lett őrült magas. Hamarosan jönnek az 500-as, 1000-es, 2000-es célárak - általában akkor érdemes elkezdeni shortolni... (Emlékszünk a BTC 1millió, 2millóra?)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Ezt nem tudtad ugyanigy elmondani az Intel es az AMD CPU-kra is?
Szerintem a hardvergyartas egy nagyon kis resze lesz annak az erteknek, ami az AI kapcsan letrejon. Lenyegeben zero. Tehat lehet, hogy az NV-nel lecsapodik par tizmilliard dollar evente, de a tagabb gazdasagban valoszinuleg soktrillio dollaros impaktrol lesz szo.
while (!sleep) sheep++;
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Oppenheimer #2005 üzenetére
Feltéve, hogy nem fogja mindenki gyűlölni mint az ördögöt. Céges környezetben, ahol a profit mindenható, szerintem is futótűzként fog terjedni, de a hétköznapokban, ahol pl. az MSFT akarja majd tolni, nekem erős kételyeim vannak. Személy szerint én biztosan nem akarok AI-t a gépemre.
#2006emvy:
Specializalt chipek vannak, meg kiserleteznek ARM CPU-kkal, de a GCP meg a Facebook infrastrukturajanak 99%-a Intel es AMD CPU-kon fut.
Akkor ezt rosszul tudtam. Úgy tudtam, hogy még az alapjaik, meg az egész architektúrájuk is egyedi.[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Én abból indulok ki, hogy ha tényleg az AI lesz a következő pár évtized hatalmas durranása (ipari forradalom szerű), akkor az ki fogja termelni a konkurrenciát. Ha meg az Apple, Microsoft, Amazon, Meta, stb. fejével gondolkodok, akkor nem biztos, hogy szeretnék kiszolgáltatva lenni egy cég fele, tehát biztosan meg fogják próbálni valamilyen szinten minimalizálni ezt a kockázatot. Nem tudom hogyan, de ezek nem hülyék és valószínűleg több tíz billió dolláros piacról beszélünk évtizedes távon.
some men just wanna watch the world burn...
-
travix
aktív tag
válasz Ixion77 #2000 üzenetére
Nincs az AI chipekben semmi olyan különleges tudás vagy technológia, ami miatt ne lehetne replikálni.
Én nem vagyok szakértője de tegnap néztem róla cnbc-n szakértői véleményt és ennek az ellentettje hangzott el. Az AMD az egyedüli ami az MI300-al feltudja venni a versenyt.Egyébként én egyre jobban gondolkozom, hogy építek részvényes portfoliot az etf-k mellett, nvidia pl. beszállt 140 alá, amikor beesett a kripto. Szerintem ezeket a túlzott eséseket kell megfogni amellett persze hogy papíron is jó a cég, lehet vele nagy profitot csinálni.
-
félisten
válasz Ixion77 #2004 üzenetére
> Azért nekem erős a gyanúm, hogy pl. az AAPL legkevésbé sem fog ragaszkodni a CUDA használatához.
Ebben szinte biztos, hogy igazad van. Nem allitom, hogy nem lesznek hasonloan eros szereplok, de az NV nem fog eljelentektelenedni.
Talan meg jobb pelda: a Teslat mar sosem fogjak kiturni az elektromos autok piacarol. Az lehet, hogy lesz mas nagy e-auto gyarto is, de abszolutertekben a Tesla biztosan novekedni fog meg jo sokaig. Tehat lehet, hogy a piaci reszesedesuk csokken (NV-nek, Teslanak, stb.), de abszolutertekben novekedni fog a piacuk.
> A szerverközpontjaikba is saját chipeket gyártanak, hiába piacvezető az INTC vagy az AMD.
? Specializalt chipek vannak, meg kiserleteznek ARM CPU-kkal, de a GCP meg a Facebook infrastrukturajanak 99%-a Intel es AMD CPU-kon fut.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
Oppenheimer
nagyúr
-
Ixion77
Topikgazda
Azért nekem erős a gyanúm, hogy pl. az AAPL legkevésbé sem fog ragaszkodni a CUDA használatához. Nem szokták ők szívesen tolni mások szekerét. De GOOG és META esetében is ugyanezt gondolom. A szerverközpontjaikba is saját chipeket gyártanak, hiába piacvezető az INTC vagy az AMD.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Az nagyon ritka, hogy egy bajnokot a sajat teruleten vernek meg. Az szokott elofordulni, hogy a terulet irrelevanssa valik idovel. Az IBM-et nem vertek meg a mainframe-ek teruleten, a Google-t sose verik meg a klasszikus netes keresok, az Apple-t sose fogjak megverni a mobiltelefonok piacan, az AWS mindig top 1-2 cloud lesz. Kivetelek persze vannak. (Mindig = 15 eves tavlat.)
Szerintem az NVIDIA szinte garantaltan nagyhal fog maradni az AI teruleten, persze tortenhet valami varatlan, de jo esellyel fontos szereplok lesznek.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz Ixion77 #2000 üzenetére
(Disclaimer: nem allitom, h indokolt a +25% egy ejszaka alatt.)
> Nincs az AI chipekben semmi olyan különleges tudás vagy technológia, ami miatt ne lehetne replikálni.
No offense, de teljesen nem ismered az ipar ezen reszet. A CUDA 100% de facto standard, az emlitett evtizede probaljak akar csak kicsit is megtorni, zero sikerrel. Barki, aki ML-el foglalkozik, ugy kezdi, hogy NVidia GPU-t vesz. Kicsiben es nagyban is.
Lehet, hogy ez meg fog valtozni, de jelenleg totalisan uralja az AI piacot az NVidia.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest