Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Óraátállítás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Intel Optane M10: mire lehet használni?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz
lemusz
üzenetére
MSFT hasonló sztori, 390 környékén vettem, mondván húdejó, megcsíptem 400 alatt - volt is nyerőben legalább 2 hétig azóta minden esést lelkesen követ, amikor meg minden zöld, "elfelejt" emelkedni
. Guglival közel egy időben vettem, az már rég kinőtte a buktát. Az ilyen lúzer részvényekkel vigyázni kell 
INTC-t csak lesem mekkorákat megy néha, de belevenni nem merek, még a TSLA longot is biztonságosabbnak érzem valahogy.
-
lemusz
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
... és még mindig nem ment vissza 640-re se ahol bevásároltam és voltam hülye nem realizálni 700 felett, holott korábban ezt a célt jelöltem ki.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ugye a legfontosabb, legyen story mögötte ugyanúgy mint a long esetén, hogy miért ütik.
Persze közben az is változhat, mint a META-nál, az volt, hogy már nem akarnak facebookozni a népek, aztán bevillantotta az AI kártyát és egyből ugrott az árfolyam 20%-ot pár nap alatt. -
t72killer
titán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Civilként nincs olyan, hogy "jó időzítés" - ahhoz füles kell és politikai kapcsolatok, hogy megúszd. Én TA, megérzés, kontraindik megfigyelése alapján ha egy párnapos-párhetes hullám felét tiszta profitként ki tudom venni egy swingben, akkor adom a pacsit magamnak. Nem állok rosszul, nem panaszkodom - de ez egy ilyen játék. A short, mivel a "főtrenddel" szembe megy, pláne. Kivéve ugye, ha jó hiénaösztöneid vannak és kiszagolod a gyengét a hordából, ilyen pl a META és néha(!) a TSLA. De ezeket se tartod soká, ahogy kolléga is írja, minden egyes after/premarket egy körömrágás, ami nem feltétlen éri meg idegileg...
Indexshortot utoljára kb egy éve csináltam változó eredménnyel.
Az elmúlt évet összegezve jól zártam, de ahogy nézem ugyanezt a hasznot jóval alacsonyabb rizikóval és jóval kevesebb trade-del is hozhattam volna pl mindent arany-ezüstbe rámolva még 2025 elején.
Hogy kicsit releváns legyek a mai napra: az AMZN-t egész szépen helyrekapták (sajnos nincs készleten), GOOG (hálistennek ebből van pár darab) detto, indik is alakulnak. Ha nem fullad meg a piac a hétvégén, akkor a tőzsdén ennyi volt a háború...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Soulfly842
üzenetére
Mindeközben - természetesen egy alternatív univerzumban
- mindkét oldal bevásárlóemberei csak összenéznek:- Ma vegyél !
- Oké, holnapután este jöttök bombázni ?
- Aha, úgy néz ki.., addig tárazz be tech-ből és délután szép lassan adjátok el, 19:00-ig nem lesz baj.
- Értem.. Egyből mehetek vissza olajba a pénzzel, igaz ?
- Persze, 19:00 után jön egy kis tüzijáték, elpukkantunk pár petárdát nálatok a sivatagban, az megrántja az olaj árfolyamot, komoly baj nem lesz.. hagyd másnap az olajat még menni kicsit, aztán újra előveszi a főni a béke narratívát szerintem és meglesz a megállapodás. (Az a megállapodás, amit majd ismét megszeg valaki rá 1-2 napra, hehe). Mindenesetre ennek kommunikációja előtt előtt jelzek megint, akkor olajat eldobjátok és tech-ből betáraztok ismét, az akkor épp lent lesz.
- Értem. Eljátszhatjuk ezt többször is, igaz ? A te főnidnek is kell a lóvé meg a mieinknek is.
- Hogyne, persze, ameddig csak lehet - vélhetően az amcsi mid-term-ig ez így szépen működhet, hogy az új főnivel mit fogsz tudni alkotni, csak rajtatok múlik.. csak tartsátok a fokozatosság elvét, miszerint nem hirtelen adtok-vesztek, hanem szép lassan több órára széthúzva, így nem lesz senkinek sem feltűnő. Ideális esetben használjatok több kisebb proxy entitást, több céget, akik ezt csinálják, így pláne oké.
Profi traderek:
Mindenki más a világon:
-
Soulfly842
addikt
Több, mint valószínűnek tűnik, hogy vissza fog pattani az olajár és minden...
A WTI már ~ 3,3,%, a brent ~2,5% pluszban vaneste/ Éjszaka ismét semmibe nézte Izrael a megállapodásokat (az eddigi egyik legdurvább bombázási hullám, civil áldozatok sorával). Valószínűleg benne volt Libanon a megállapodásban, de ahogy US látta, hogy Netanjahuék tesznek rá magasról elkezdte iszonyatos tempóban puhítani a kommunikációt.
Eddig is azt mondta, hogy Irán, hogy az amerikaiak/izraeliek megbízhatatlan felek voltak (aktív és előrehaladott tárgyalások alatt hadüzenet nélkül kezdték el a támadást), ezután még úgysem fognak semmire igent mondani

-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Jaja, short-olni nem merek. Az nagyon meleg pite az én kis lelkemnek
Storage-os motyókat szoktam követni, STX, WDC, SNDK, meg hozzá másik szememmel egy kis XAGUSD, XAUUSD, OXY..
Szépen látszik a dinamika mindig, mikor megy a tőke olajból részvénybe és/vagy nyersanyagba, majd vissza. Néha 1:1 libikóka, néha körbejár valami nagyonkretén minta szerint
(főleg ezüstnél, ami tök hektikus az aranyhoz képest, mondom ezt úgy, hogy az arany sem valami nyugodt mostanában). No, de említett 3 storage-ost érdemes megnézetek heti nézetben.. (meg haviban, stb).. ezt is az AI fűti - de szerintem nem kizárólagosan, ugyanis adatra analitikához AI nélkül is szükség van, meg amúgyis, az adat az új olaj, szokás mondani, ezt pedig tárolni kell valahol, ez a nonstop bővülés nonstop új SSD/HDD bővítés igényt teremt.
Szóval lehet, hogy most már bevásárolt mindenki jól NVDA-ból a kis AI-s adatközpontjához, szerződések megköttetve, van aki már kapja is a GPU-kat, más még építkezik, de már papírozva minden -> itt NVDA és társai (ebből a szemszögből nézve) nagyot ugrottak felfele, aztán torpanás (oldalazás), most a bankok is kicsit szigorítottak elvileg, kezdenek szkeptikusak lenni a nagy rózsaszín instant ROI-kat illetően (azok részéről, akik hitelt vettek fel).
Ezzel szemben az adatközpontokat kiszolgáló storage-osok kb. aranybányán ülnek, mert felépült, meglévő DC-kbe is nonstop tolni kell be mikor melyikbe a tucat SSD-t, HDD-t, szóval éhenhalni nem holnap fognak
Régi ki, új be. A kérdés csak a tempó, hát az AI nagyot rántott rajtuk, de ha az AI elkezdene szakadni, akkor is biztosabbak - szerintem - mert a már felépített cuccok nonstop gyűjtik és tárolják az adatokat, tökmindegy, mit mond a mindenkori narratíva róal. Amit már megvettek, kifizettek, beüzemeltek, azok működnek és azokat dolgoztatják is (jó esetben). Az első vonalbeli AI-soknak a kérdés az ár, hogy mennyiért adják el ezeket a kapacitásokat, szar narratíva esetén (az AI csak lufi, lám, kipukkan) max olcsóbban adják a havidíjakat.. a második sorban ülő storage beszállítók viszont vállat vonnak, hisz ugyanannyi adatot generál le (átlagolva) egy meglévő AI stack akkor is, ha feléért adják, meg akkor is, ha 2x annyiért az elsővonalbeliek. (Arra ügyelni fognak, hogy ki legyen használva minden megvett eszköz, olyat nem tudok elképzelni, hogy parlagon állva tartanak ezrével GPU-kat, mert akkor nagyon furák árképzésben, a nulla bevételnél a kevesebb is sokkal több ugye és a GPU már tegnap sem ingyen volt).
Szóval egy nonstop, soha nem szűnő keresleten szörföznek a storage-os cégek. Szvsz értékesebbek (az emberiség számára), mint egy NVDA, AMD, akárki, mert nélkülük kb. nincs civilizáció sem nagyon. Brutál nyomás alatt vannak, hogy mindig képesek legyenek többet és többet adni, de ez egy jó nyomás, amit a kereslet (az egyre több tárhelyre) fűt és ez szerintem míg áram van a bolygón kb, soha nem fog már szűnni.
A világ legkirályabb biznice, olajat, mindent előz. A terabájtokra, petabájtokra való igény SOHA nem fog apadni. SOHA.
<- fundamentum. -
t72killer
titán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Jó volt a tipp, már adják is befelé, főleg a gyengébb versenyzőket (MSFT, TSLA). Megjátszani ezt persze tiszta életveszély, mert ha az ember belenyit egy shortot, hóttziher, hogy pont akkor találja ki, hogy akkor ő most trendfordul és beindít egy 3éves nonstop rallyt...
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Akkor viszont ez neki egyirányú zsákutca... Olyan nem létezik, hogy a Kuvaiti, Katari, stb bázisokat csak úgy kiürítsék.
-
atee_13
őstag

-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én egyenesen távol tartom magam tőle, félek.
-
t72killer
titán
válasz
atee_13
üzenetére
Ja, adok 24 órát a boldogságnak, és akkor optimista voltam... Ha nem Trump söpri le az asztalról, miután az épp lejáró call-opciókat bekaszírozta a haveri-családi kör, akkor vagy impeachment vagy az izraeliek fúrják meg.
#24222: noigen, de ezt így aláírni egy usa kapituláció és az öbölbeli szövetséges országok busz alá lökése.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Én ebben rettentő rossz vagyok, sokszor visszaengedem a nyerő jelentős részét. Szóval tőlem ne várj tanácsot

A másik a short rettentő nehéz kenyér, pont az ilyenek miatt. Esik, esik...aztán egyszer csak aftermarket ledarálja szinte az egészet úgy, hogy még reagálni se tudsz, mert alapvetően mindenki venni akar. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Lehet hülye kérdés, de átlagban mennyi ideig "lehet-érdemes"' short pozit tartani ? A járulékos költségekre gondolok, nem magára az eszközár ingadozásra vagy hogy merre megy. Tegyük fel, oldalazás van és beléptél, jól állsz, de még kivárnál, hátha esik még jobban a kinézett préda. Van valamiféle pszichológiai fee, aminél azt mondod, zárod és realizálsz, még ha nem is úgy, ahogy szeretted volna, de azért elfogadható szinten.. vagy akár időtávon definiálva is érdekel, átlagosan kb. mennyit lehet-érdemes-szoktál állni short-ban..
-
-
Ringman
félisten
válasz
üzenetére
bár törölte magát (?) a topiktag:
Jo lenne egy Milei MO-ra is
New Revelations Reignite Crypto Scandal Involving Argentina’s President Milei
Court documents raise questions about the Argentine president’s statements that he had no connection to the launch of the $Libra cryptocurrency.végül is beleillene a képbe
-
atee_13
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Másik topikban össze lett szedve a 10 pont
Háború Közel-Keleten - Mobilarena Hozzászólások
Bár azért így elsőre elég hihetetlen, hogy ebbe belemenjen az USA, mert kb semmit nem nyert, de mindent elvesztett amiért csinálta (elvileg) az egészet. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Ugyanezen filózok épp, jó reggelt
Durva.. nagyon nagy az optimizmus, eskü lassan short belépőket lehetne állítani, ha lenne vér a pucámban. Még a tisztességes fundával rendelkezőkre is felhúzom a szemöldököm, nem merek már ide beállni, pedig csak overnight-ban megint nőttek rendesen, hihetetlen..
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Meg lehet tenni a téteket, hogy a mostani örömködés hány ÓRÁIG bírja.... Kaszinó a köbön, HA kibírják amcsi nyitásig, akkor még ATH érintés is belefér sp500ban (no nem ám az agyonvertebb tech papírokban). Ha beüt a valóság, megyünk új aljra.
-
kardkovacsi
senior tag
Milyen jó kis hullámvasutazás megy kint. A legjobbak Trump nyilatkozatai saját magával versenyez a nagyot mondásban

-
atee_13
őstag
Telex: Kijöttek az uniós adatok: ismét Magyarországon drágultak legnagyobb mértékben a lakások
Meg gondolom, hogy a legkevésbé a fizetések.
-
Fixmap
újonc
válasz
lemusz
üzenetére
Csak az első 20 percet néztem meg. Ott az az üzenet, h mivel usa el van látva olajjal, ezért belefér, h közel-kelet nem exportál, ami miatt legjobban az eu meg dél-kelet ázsia és kína szívnak.
Én így is azt gondolom, h ez akkor is rossz az usa-nak. Ne állítsuk már be mesteri győzelemnek, h a riválisaidnak mindkét lábát levágják, de neked csak egyet. Arról nem is beszélve, h a hazai benzinár-emelkedés miatt dühös lesz a nép, és a repik így szinte biztosan elbukja a félidős választásokat. Ez tényleg akkora győzelem egy republikánus elnöknek?
Trump lépései nagy vonalakban illeszkednek egy globális trendre, ahol a globalizáció visszaszorul, a nemzetközi intézmények leépülnek, és a nemzetközi jogot már nyíltan szarják telibe, a látszatra sem adnak már. Ettől még Trump nem lesz racionális szereplő, nincsen mesterterve, és csinál olyan baromságokat, ami árt az usa-nak, és amiket egy racionálisabb vezető nem csinálna. Európa és többi nato szövetséges szívatása nem biztos, h megéri usa-nak. Van értelme zsarolni őket, h többet költsenek többet a hadsergre, de direkt alájuj rúgni, h háromszor annyiért vehessék csak a kőolajat/földgázt, amivel egyben az oroszokat is erősítik... nem látom be, h ez mitől olyan jó. Az oroszok még mindig amerika ellenségei, bármennyire is vonzódik Putyinhoz Trump.
Szóval nem, nem géniusz, és Iránból nem fog tudni csak úgy kijönni, ahogy az egyoldalú vámokat vissza tudta vonni.
-
kardkovacsi
senior tag
-
lemusz
addikt
[link]
Mi a véleményetek erről? Trump1Geciből levezeti, hogy lesz Trump1Géniusz és ez nem sok jóval kecsegtet a világpiacnak, főleg nem Európának. Jó kis fricska ebben a történetben Kanada szerepe is, szalagcímet olvastam minap hogy esetleg az EU részévé válhat. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nem véletlen akart ebből Európa kimaradni. Amúgy érdekes, de akár egy ilyen is lángba tudja robbantani a világot.
Anno ugye a vén f.sz Ferenc Jóska is úgy gondolta csak behúzza Szerbiát pluszba. Csak nem gondolt a másodlagos hatásokra. Két évre rá fel is dobta a pacskert, Trumpnak sincs már olyan sok hátra. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
jó kérdés, a CLN25 tickernek semmi értelme, az egy 2025ös lejáratú WTI futi volt
?
A WTI valszleg stimmel.Innen "jó irányba" nemigazán van kiút. Trump el tudja vágni a KÍNÁBA irányuló iráni exportot, ami garantáltan térdre kényszerítené Kínát pár hónapon belül - viszont ennek instant 2008 v2.0 crash + Kína-USA háború lenne a következménye.
-
t72killer
titán
Húsvétkor sem nyugvóknak/vagy akik megunták már a háborús hírek bogarászását-elemezgetését, egy hétvégén is futó olaj-grafikon.
-
.mf
veterán
válasz
Ixion77
üzenetére
Elnézve, hogy a Távol-Keleten és sok fejlődő országban mekkora baj van már most (korlátozások, jegyrendszer, szolgáltatások korlátozása vagy leállítása), és hogy az milyen tovagyűrűző hatással lesz (még akkor is, ha valami csoda folytán azonnal véget érne a blokád, a termelést újraindítani, hajókat megtölteni és útnak indítani mind beletelik majd nem kevés időbe) csodálkozom, hogy még ekkorra nyugi van. Értem, hogy első blikkre "not our problem", gondolhatják Amerikában, de sok cégük ott gyártat, felvevőpiacok, amik az infláció miatt kevesebbet fognak fogyasztani, stb.
Én most partvonalról nézem a dolgokat, félszáraz puskaporral (állampapírban, pénzpiaci alapban van a nagyja - hirtelen nagy esést nem tudok így elcsípni, de ez szerintem nem hirtelen nagy látványos összeomlás lesz, hanem egy stagnálás vagy enyhe lejtmenet). -
Drizzt
nagyúr
Arra van valami jó magyarázat, hogy miért nem mentek fel megint a hosszú hozamok az olajárakkal együtt? Recesszió is elkezdett beárazódni, vagy mi lehet a fő ok? A magyarnál még markánsabb a jelenség, de USA-ban is a hét végére megint visszaesett a kamatnövelések valószínűsége. Bár még mindig oszcillál.
-
Ringman
félisten
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Soulfly842
üzenetére
Nagyon okos, én is a fizetőssel nyomom.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Soulfly842
üzenetére
TA alapon én a WIX-et nézném. Megvolt a 25+ tartomány, azaz ijedtség van és aggódás, úgy mint 25.11, 25.10, 25.03, 24.12 hónapokban. Viszont nem volt meg az 50+ totál pánik, mint 25.04 (Trump vámok) és 24.08 hónapokban. A karácsonyi mélypont óta aránylag egyenletesen egyre nő a volatilitás, és a jelenlegi állapot alapján nem lehet megmondani hogy még előttünk van-e az 50+, vagy vége már megnyugszunk. A grafikont elnézve én az elsőre látok nagyobb esélyt, tehát hogy lesz még rosszabb.
-
Soulfly842
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Amit most látni a piacon, az alapján szerintem kicsit veszélyes automatikusan azt feltételezni, hogy már megvolt a féléves alj.
ahogy írtam, ill. ahogy szólnak is róla a hírek EU-ban, angliában most lesz még nagyobb sokkhatás.
(tudm, index, de vonatkoztassunk el ettől nemzetközi hír olvasatban most - ez most kezd felerősödni más, nyugati médiákban is):
Pánik a piacokon: 13 éve nem látott eladási hullám söpör végigMost nem az történik, mint egy átlagos korrekciónál, ahol egyszerűen túladottság után jön egy visszapattanás. Inkább az látszik, hogy a piac elkezdte elengedni a korábbi “minden rendben lesz” narratívát (amit kikényszerítve Trump és környezete toll, abba is kezdenek belefásulni, kevésbé elhinni). Az olaj nem azért magas, mert egy rövid spike volt, hanem mert a konfliktus elhúzódását árazzák. Közben az arany és a dollár is erős maradt, ami tipikusan azt jelzi, hogy a tőke nem visszajön a kockázatos eszközökbe, hanem inkább menekül.
Európa relatív nyugalma is könnyen oda lehet, az utolsó szállítóhajók beérkezésével. Lehet hogy korábban kisebb százalék jött onnan, de a kereslet-kínálat felborult, akik nem jutnak hozzá a saját 'dózisukhoz' az most őrület módjára vásárolják fel a szabad piacon amit tudnak.
Én szkeptikus vagyok.
Benne van, hogy Európa piaci nyugalma csak átmeneti volt, és ahogy a korábban kifutott szállítmányok hatása kifut, a piac sokkal idegesebben fog reagálni. Különösen akkor, ha közben a pótlás drágább, lassabb és bizonytalanabb marad. Ezt támogatja az is, hogy a tankerpiac már most extrém módon megszorult: a Reuters szerint az USA-öböl környéki tankerpiacban meredeken csökkent az elérhető hajók száma, a fuvardíjak pedig többszörösükre ugrottak, mert Európa és Ázsia egyszerre próbál alternatív forrásból vásárolni.
Európa eddigi viszonylagos nyugalma könnyen lehet, hogy csak egyfajta 'technikai haladék' volt. Amíg az utolsó korábbi szállítmányok beérnek, addig még lehet úgy tenni, mintha a rendszer működne (addig kozmetikázhatóak könnyebben az adatok). De amikor ezek kifutnak, és helyettük már csak drágább, lassabb, bizonytalanabb pótlás jön, akkor a piac is sokkal nehezebben fogja eljátszani, hogy ez csak átmeneti zavar. Onnantól a sokk nem csak az olajárban lesz, hanem a részvényekben, a kötvényhozamokban, az ipari megrendelésekben és a vállalati profit warningokban is.
Hogy tényként közlik továbbra is a több hetes bejfezést (ami könnyen lehet, hónap-hónapok), ott nekem már megszólal a sziréna.
-
Soulfly842
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Zsákutcába kerül, Iránnak ha van egy csepp esze - az eddigi kommunikáció alapján van - akkor kártalanítás, garanciák nélkül nem engedi el ezt a sztorit, ha ez megtörténik mérhetetlen 'besülés' az amcsiknak, ha a hormuzi szorost így lezárva, korlátozva otthagyja, akkor az szintén.
Mindkét végkifejlettel az lehet a vége, hogy a GULF országok bizalma megcsappan, hiszen garanciákat ígért... a dollár dominancia csökkenése kilő, és új védelmi metódusok jönnek létre a felelőtlen döntés miatt, hogy ebbe belementek (Vagy iránnal állapodik meg, vagy a kínaiakkal, vagy más alternatívát keresnek (pl. török lobbi már működik)). Persze ez is fokozatosan történne, de könnyen meglehet, hogy eszementül sok folyamatot felgyorsított ezzel Trump, ami rövid távon tetszetős nekik, de évek, 1-1,5 évtized alatt garantáltan rohadtul fájni fog nekik.
"A megoldás szvsz USA-n és Trump-on kívülről fog érkezni, de az nem túlságosan fog tetszeni a nyugati világnak: ha Izrael kihisztizte magát, Irán és az öböl-országok ki fognak békülni, esélyesen hazaküldik a térségből a nem kicsit szétlőtt amerikaiakat és újra kezdenek olajat exportálni."
+1 könnyen lehet, hogy kína (toronymagasan ők a fő esélyesek) lesz a legfőbb nyertese a helyzetnek (ennek van a legnagyobb esélye, pl. a kínai jen alapú kereskedés már eddig is elkezdte csípkedni az amcsikat (opec+ -val való kereskedelemben), de innentől ez már nem csipegetés lesz... abba durva belegondolni, hogy eddig azért tudott amerika 'végtelen mennyiségben' 'pénzt nyomtatni', mert a nem létező fizikai termelésük mellett az olajnak köszönhetően is keletkezett dollár alapú forgalom... nem létező 'produktumból' jött létre dollár kereskedelem... ez könnyen átbillenhet)
-
Soulfly842
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Állítólag most azért is xarabb a helyzet, mert lassan az utolsó feltankolt szállítóhajók, tankerek is beérkeznek Európába.
Ez most más helyzetnek tűnik nekem.
#24183 Tesztelo.hua beszállítói láncokban - a látszólag nem érintett területek részéről is - mindenhol jelentik be a minimum 7-10%-os rendkívüli áremeléseket... de specifikusabb területeken ez lazán lehet egyes termékeknél 50-150% -is van, mert a gyártó szektorban - a termelésfolytonosság miatt - minden szabad mennyiséget felvásároltak a beszerzők.
ha hetekig fog ez menni rohadt nagy gáz lesz, ha 1-2 hónap lazán még egy komolyabb gazdasági válság is beüthet (a két hónap már lehet túlzó is, könnyen meglehet, hogy ~ 1 hónap a max).
Mindenki menekül a piacokról is.. .nem túl rózsás a kép.
-
Joe123
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nagy pofával bemondja, hogy győzött, innen mindenki oldja meg a többi apróságot ahogy akarja és nagy dérrel-dúrral elvonul elfoglalni Kubát.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
+a politikai cirkusz mellett abban egyetértek veled, hogy érzésre nagyon "venni akar" a piac - a mai nyitás is erre rímel. Ezt továbbra is a pénzügyektől 1-2lépésre távolabbi ügyként kezelik, amit "majd megoldanak" valahogy, és akkor "tuti kilő a permabull". Kicsit olyan, mint egy Amazon árfolyam, amikor a "mellette lévő" facebook épp összef.ssa magát: megérzi, de azért nem omlik össze.
Longjaim többsége pirosban, de nem pánikolok, remélhetőleg láttuk a féléves aljat - ha igen, akkor bűn lenne most pánikeladni.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
igen, sikerült ezzel az iráni balhéval egy marha nagy rozsdás szegbe tenyerelni, USA ebből egyedül nem fog kimászni. némi tetanusz van az UKRÁNOKNÁL az öböl országok számára modern drónvédelem formájában. A durva, hogy ezt a toronyban még csak nem is kapizsgálják (persze, nem rájuk indítanak napi 1000+drónt és többtucat ballisztikus rakétát)
De persze az öböl országok se túlságosan lelkesednek Trump inzultusai miatt - és persze aggódnak, ki védi meg a vízbázisukat, ha az amcsik még az AWACS-eikre se tudnak vigyázni.
A megoldás szvsz USA-n és Trump-on kívülről fog érkezni, de az nem túlságosan fog tetszeni a nyugati világnak: ha Izrael kihisztizte magát, Irán és az öböl-országok ki fognak békülni, esélyesen hazaküldik a térségből a nem kicsit szétlőtt amerikaiakat és újra kezdenek olajat exportálni. Trump meg csináltat magának még1 béke Nobel díjat, mondván vége a közel-keleti lövöldözésnek...
Hogy ebből hogy lesz takórally, azt nem tudom, talán annyi, hogy jól begyengül a dollár, ami az amcsi befektetőnek taps és emelkedő NOMINÁL S&P-t szokott hozni.
Katasztrófaturizmusra lehet nikkei longokat kellene gyűjtögetni amerikaiak helyett
? -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Pedig ez most eléggé egy szopó helyzet Trump számára. Mi tud tenni. Fogja és visszavonul, hatalmas égés, gyakorlatilag győzelemmel felér Irán számára. Mellesleg a Hormuzi szorost meg se kell nyitni. Eddig ugye azért nem zárta le mert akkor jön Amerika és szíjjel vág mindent
De az amcsik ezt a kártyát már kijátszották. Trump gyakorlatilag tehetetlen ezért kilincsel a NATO országoknál, segítsenek neki. Persze azok meg nem hülyék senki se akar egy ilyen háborúba belekeveredni.
Szóval én nem látom mi lenne itt Trumpnak a megoldás, de kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ez nézőpont kérdése volt egy nagy tüske az olajban fel 120-ig, azon nem ment még át. A másik oldalról ha ezt a tüskét kiszeded akkor egy sávban volt 85 és 102 között két héten keresztül. Ebből azért rendesen kiment fel. A 120 feletti ár viszont tényleg durva lenne.
Amúgy érdekes, mert egyik oldalról az olaj folyamatosan ront minden paramétert (kamatemelés és infláció) közben meg azért az látszik itt venni akarnak. Sehol nem vagyunk az előző aljakhoz képest pedig minden rosszabbul néz ki mint hétfőn.
-
-
atee_13
őstag
-
-
Ringman
félisten
válasz
Tesztelo.hu
üzenetére
btw a hőszigetelés jó része is műanyag alapú, majd szépen megdrágul az is.
meg minden, amihez energia kell
-
t72killer
titán
Na marhajó, a tegnapi valamicske emelkedést (no persze a msft-m maradt a fenekén, többi long azért éledezett) már korai futiban beadjuk...
-
Tesztelo.hu
senior tag
válasz
Soulfly842
üzenetére
Igen, hasonló a helyzet a polietilén területén is. 50%-kal ment fel az ár február vége óta, és az áprilisi árakat még nem láttam. A műanyag is kőolajból van, sokan nem tudják... És ott nincs árstop.
-
-
t72killer
titán
FB poszt innen:
"2000 és 2025 közt a vidéken élők száma 827 786 fővel csökkent, ami kb. 22,7 %-os visszaesés
. Ehhez fontos adalék, hogy aki maradt, az többnyire idős, így elmondható: a magyar vidék elöregszik 
.
Hogy miért? Hát mert biztos olyan sok perspektívát adunk a fiataloknak, hogy inkább városba vagy nyugatra emigrálnak. Mert jó a közlekedés, az egészségügy, és a vidéki oktatási intézmények is elérhetőek, színvonalasak
. És persze azért, mert vidéken az egészséges élelmiszer alap és elérhető 
. Nem is beszélve a minőségi közösségi életről, kultúráról és hagyományőrzésről 
.Mennyit is kell dolgozni, hogy fészekre leljünk egy 1000 fő alatti településen vagy tanyán? 
Mennyit is kell dolgozni, hogy fészekre leljünk egy 1000 fő alatti településen vagy tanyán?
2000-ben faluhelyen egy átlagosan ~2,2 millió forintba kerülő lakható ház megvásárlásához, a ~320 Ft-os nettó órabér mellett nagyjából 7 000 munkaóra kellett
, míg 2025-ben egy ~35–40 millió forintos kisfalusi ingatlanhoz, ~3 030 Ft-os nettó órabérrel, már 12–13 000 munkaóra 
– vagyis a falusi lakhatás munkában mért ára közel a duplájára nőtt. (by KSH
)
A lakásállomány öregedését, azaz a tényleges amortizációt tárgyidőszakban hagyjuk is…
Drága következő nemzedék meg lakókocsiban, jurtában, szőlőprésházban lakik, mert egyre nehezebben érhető el az otthonok hagyományos alakja
."Azt az "apróságot" még tegyük hozzá, hogy 2000 környékén azt a nettó 300Ft körüli órabért a random falun elérhető mezőgazdasági idénymunkáért is kifizették, a most 3000ért viszont be kell ingáznod a 20km-re lévő városba és beverekedni magad a 20 jelentkezőre elérhető 1db Penny árufeltöltő pozícióba.
A magyar "munkanélküliségi" statisztikák nagyon vagányak, csak kimarad belőle a közmunkás, a nyugatra menekült és a nyugdíjas.
-
t72killer
titán
válasz
stickrs
üzenetére
ennyit a nagy európai zőccségről, meg arról, hogy amikor az egész EV tukmálás elkezdődött, pont valami 2026os év rémlik, hogy akkorra már BETILTANÁK a fosszilis járművek forgalombahozatalát.
Olyan szinten meg vannak reccsenve az államszocialista költségvetések, hogy a cél töredéke előtt rárepülnek már a fejőstehenekre (=fizetni képes állampolgár).
-
.mf
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A helyiek persze azt használnak, a sok hegy -> hidró + gáz mellett olcsó az áram. A város főbb utcáin helyenként konkrétan az utcát (a járdát) fűtik... De én nem vagyok helyi. S ilyenekből nem is mászkál sok elektromos: hogy még vidámabb legyen a sztori, ez nem valami kisautó, hanem egy furgon, 6.4 m hosszú és 2.8 m magas, aerodinamikája egy téglafallal vetekszik
lesz vagy 200-250k csak a dízel
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Ezt már a KLÍMA-cirkusz legelején megmondtam, úgy 10-15évvel ezelőtt, de persze mély kuss a törvényhozók+cégek körében HO munka témában, akkor is, ha a dolgozó egész életében nem csinál mást mint a billentyűzetet püföli. A COVID alatt történt némi előrelépés, amit aztán hogy-hogynem visszacsináltak.
Üzemanyag-szempontból meg végülis "csak" 4éve folyik a szomszédban a keleti beszerzést bénító háború, a villanyautó átállás meg inkább belassult, mint felpörgött volna/nálunk UK-ben még extra adókat is kapott a nyakába az EV tulajdonos: 2017ben egy családi méretű EV (akkor még csak Tesla volt ekkora) adója: 0 font. Ma ugyanekkora EURÓPAI gyártmány (pl Soka Enyaq) adója évi 635 font +kedves kormányunk meglep még mérföldenként 3 penny adóval. Eredmény: az emberek benzinest vesznek.
-
Ringman
félisten
The European Commission has urged people to work from home, drive and fly less, and for EU countries to urgently roll out renewables, as it warned of a prolonged energy crisis as a result of the conflict in the Gulf.
[link]
minden a legnagyobb rendben! -
MaddeNNNN
addikt
Az orosz Urals kőolaj jelenleg jóval drágábban megy mint Brent vagy a Crude. Ugye ez azért érdekes mert magasabb a finomítási költsége így eddig jóval olcsóbb is volt.
Trump egy kicsit még kisegíti Putin papát ezzel az Iráni keresztes hadjárattal. -
BeZol
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Nálunk németben 1,80 környéke volt a diesel litere, ez ment fel 2,30 környékére, most a héten meg végig 2,20 körül fityegett eddig.
Megyünk rokonlátogatóba, német rendszámra nem jár majd az üzemanyagárstop, ezért gyakorlatilag ugyanennyiért fogunk majd tankolni MO.-on is (900 Ft/liter), vagy majd átszívjuk utólag egyik autóból a másikba, ami tankolásonként 12-15ezer Ft spórolás lenne
1 tank oda (1100km környéke a hatótáv és "csak" 930km környékét megyünk), 1 tank ott, 1 tank vissza, szóval 36-45ezer Ft-ot lehetne spórolni.Amúgy meg nem kell sajnálni a német árakat, ugyanolyan életmód mellett ugyanolyan pozikra váltva úgy tudunk havi 2xer annyit megtakarítani Németországban, hogy még albérletet is fizetünk, amit MO.-on nem kellett (és 2,5xer akkora a lakás).
--> 3 EUR/liter esetén lenne (családi budget-terheltség tekintetében) pariban a magyarországi üzemanyagárstoppos-sal...
Szóval nem kell sajnálkozni a német árakon, simán bírják az itteni pénztárcák, és még bőven lenne itt fizetőképes kereslet, amikor a magyar családok költségvetése már kiárazódna.
A piaci folyamatoknak pedig pont ez lenne a lényege, hogy mivel nincsen annyi olaj, mint amennyi kéne (mint ahogy a gáznál is), ezért a szegényebb emberek/országok/régiók ki kellene, hogy árazódjanak. Ideiglenesen persze lehet extra budget erre ráirányozni, de ha mindenki is ezt csinálja, akkor csak még tovább lesz emelve a piaci ár addig, amíg valakik már tényleg végleg ki is árazódnak.
A nagy nyertesek pedig azok, akik tudnak termelni és eladni, mert xy ország termelői/szállítói kihullottak. Jelen esetben pedig talán az USA a legnagyobb nyertese az egésznek
-
t72killer
titán
ojjajj. Hátigen, anno mi is pont telibeszívtuk a 2022-es naftaárcsúcsot, "természetesen" akkor figyelt be egy Glasgow-Békéscsaba retúr családlátogatós futam. Lekopogom, nálunk kellemesebb a helyzet, mint amit pl a németek posztolgatnak.
#24169: igen, ez stabil 100+ olajjal fura, kicsit azért korrigálgatott 108ról 103ra az is. Overnight futik, kriptók, stb stabilak, szóval nem írták le instant kamuként a történetet.
-
.mf
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Kulcsszó: nálatok.
A norvég üzemanyag-ár-rendszer megér egy misét, valami átláthatatlan fekete doboz, ahol naponta többször is változhat az ár (csúcsidő vagy sem), és néha van happy hour / happy day, amikor egyik nap olcsóbb (akár 2-3 koronával, 10-15%-kal). Meg Norvégia igazi vadkapitalista ország, sokkal durvábban, mint gondolnátok (általános minimálbér sincs, csak néhány ágazatban, ahol kiharcolták).
A háború indulásakor pont happy hour volt, még gyorsan tankoltam este kannába (mivel a kocsi épp a hó és jég fogságában volt) 19.79-ért; előző hetekben rendszeresen 22.x volt, de az egész téli szezonban ritkán láttam 20.x és alatti számokat. Valami érthetetlen okból 1-2 napra rá 19.19-ért is láttam; na de azóta? Szépen ment fel, 25, 26, 27, pár napja már 29.x-et is láttam. Ahhoz képest, ahogy vettem, ez már másfélszeres ár - nem kis különbség. És most ér véget a szezon, úgyhogy legjobb időzítéssel most vezetek majd haza 3500 km-t
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Lehet ez short covering rally volt.
https://x.com/KobeissiLetter/status/2039077774493934007
Már csak ezért is. Gyakorlatilag cáfolták a hírt amire indult az egész.
"We do not have any faith that negotiations with the US will yield any results. The trust level is at zero."
Az olaj sem esett semmit.
Holnap kiderül
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Vajon kivételesen tovább tart az örömködés 24 óránál
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nasdaq nyitás kemény volt, STX, SNDK, WDC és mindenki 5-6% .. most meg pár perce SNDK belenyalt a +10%-ba..
Mivanitt
-
Soulfly842
addikt
Csak érdekességként:
Ma beszélgettem a fröccsöntött műanyaggyártásban dolgozó egyik cégtulajdonossal (több milliárdos árbevételű cég).
Az alapanyagárak több, mint 2x-es árnál tartanak és több mindent már meg sem tudnak venni. A források vis maiort jelentettek be, nincs. Annyi esze legalább neki volt, hogy minden létezőt felvásárolt a legelején így egy ideig még húzni tudják a gyártást. Széttárta a kezét, hogy nem tudja mi lesz, de a helyzet nem egyszerű.
-
Simia
junior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Egyenlőre a készleteket fogyasztjátok, mint mindenki, akinek vannak készletei.
Az igazi gebasz akkor lesz, amikor elfogynak a készletek, mert akkor realizálódik a kínálatcsökkenés tényleges hatása.
Ugye ez lesz az a pont, amikor elindul a licit, hogy kinek mennyit is ér meg egy liter benya valójában. Ebben a versenyben a többi fogyasztót kell majd lenyomni globálisan, szóval ny.-európaiként jó esélyekkel indulsz. Kicsit jobban fog ez fáni a fejlődő világban. -
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
ja; ...de ha a mostani triplajara menne
en nem erzem ugy, hogy a "mindenhato effektiv piac" már beárazta a dolgokat; szerintem komoly eséllyel lesz még nagyobb sírás, probléma, durván is, inflán át meg finomabban, de szélesebben
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nálunk a szitu: utolsó békehéten kb 1.30 font volt egy liter benya. Múlt vasárnap, amikor azért már vastagon ültünk a k.kiban, kemény 1.37 fontért tankoltam a jelenleg egyetlen kisautónkat (a dízeles bő egy hónapja végleg kilehelte lelkét). Mai nap, hogy aztán tényleg vége a világnak, Hormuz-i szoroson még a halakat is végigtapizzák, turbópánik: 1.48 font ugyanazon a kúton. Ez nekünk teljes havi fogyasztást tekintve kemény 8 font difi, de ha valaki folyamatosan napi 80km-eket rohangál, annak se lesz több masszív 30 fontnál. Vihar a biliben egyelőre...
-
t72killer
titán
válasz
Soulfly842
üzenetére
Ha megfigyeled, egyre kisebb ezeknek a hatása (fel és lefelé is). Egyelőre Trump-ba fásult bele a piac, de egy idő után az egész közel-keleti cirkuszt leírják.
Az olaj szvsz kezd mellékszál lenni, a kis öböl országok viszont elég jelentős olajon túli tevékenységbe kezdtek már, és a bolygó igencsak nagybüfijei közé tartoznak. Ha kirakétázzák alóluk az ivóvizet, pénzügyi központjaikat, az nem fog jót tenni a globál növekedésnek, egy csomó megacégben, indexben billió++$okkal vannak jelen az arabok.
#24152: Trump megoldja a klímaválságot, Grétácska átigazol a MAGA-hoz
-
-
avl
senior tag
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Kiv vagyok ma hogy nyit NASDAQ..
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
vsz. politikai szál miatt, bár amennyit olvastam belőle, ott nem volt semmi extrém
-
Soulfly842
addikt
Oil down 1% after report says Trump open to ending campaign against Iran
akkor, elsunnyog, ha nem sikerül és jó lesz az a Hormuzi szoros lezárva is?
-
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
-
Sziasztok!
Egyetemi tanulmányokkal kapcsolatban, hátha valaki tudna segíteni..
Csongrád-Csanád vármegye gazdasági ágazatok szerinti bontása a vállalkozások számára vonatkozóan. Ilyent keresek, és kb. az elmúlt 10 év statisztikája kellene.. KSH oldalát böngészve nem nagyon találok megoldást..Hátha van esetleg itt egy guru, aki tudna segíteni.
Megköszönném.Üdv!
-
t72killer
titán
válasz
bandus
üzenetére
Noigen, sántikál az elmélet. A legutóbbi, kifejezetten Tech-et támadó vámpara mélypontja (NDX: 14784) óta még egy duplázás SEM jött össze és a ciklust kb tavaly ősszel lezártnak tekinthetjük, újra mindenféle mozgókat letörve lefelé megyünk. Ez az év elég rángatózósnak igérkezik, még ha a tavalyi mélypontokat csak 1-2papír látogatja is meg újra (ugye kedves MSFT...)
#24137: hitelből pumpált gazdaságot láthatunk, kb Kádár-módszer szerint. Annyi, hogy most
1. a hitel nem bányákba, nehézipari fejlesztésbe, hanem ingatlanlufi-fújásba mennek
2. a hitelből már nem jut humán erőforrás fejlesztgetésébe, azaz színvonalas közegészségügy, oktatás, kutatás támogatására - ezutóbbi legalább a Gulyáskommunizmus éveiből nem lett egy totális veszteség, onnan volt rendszerváltás után még egy bő kb 2 évtizedig használható egészségügyünk (képzett EMBER és ESZKÖZtár) -
Ringman
félisten
hatalommániás, bűnöző és börtön elől menekülő nyugdíjasok tönkrevágják a világot sorozatunkból:
[link]
Társadalmi, meg nemzetközi folyamatok nem tudnak olyan sebességgel lezajlani, mint amekkora az olajpiac üteme – mondta Deák András György a Reggeli személyben. Ezzel együtt a közgazdász, energetikai szakértő szerint a politikai megoldásra mégis több az esély, mint a katonaira. Ha megkímélik a felek az energetikai létesítményeket, akkor is heteken belül megoldás kell, különben súlyos ellátási gondok problémák lesznek. -
Soulfly842
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Amint az olaj stabilizálódik és a eopolitikai feszültség csökken azonnal lapátolni kell mindent tech részvényekbe, az viszont, hogy ez mikor lesz az egyelőre kilátástalan.
25 százalékos zuhanás jöhet a tőzsdéken, ha ez az egy dolog bekövetkezik
-
t72killer
titán
hmm... Elég rövidke szakaszt mutat, hosszabb távon így néz ki a görbe. Mindenesetre elgondolkodtató, a tech meglehetősen alulértékelt mostanság.
-
Soulfly842
addikt
A pénteki reakciók is azt jelezték, hogy most már nem a Trump-féle headline-okra, hanem a valódi eszkalációs kockázatra és az energiaellátási sokkra figyel a világtőzsde. Pénteken a Dow 1,7%-ot esett, ezzel korrekcióba került, miközben a Brent 4,2%-kal 112,57 dollárra ugrott, mert a piac egyre kevésbé hisz gyors tűzszünetben
Összességében emelkedést várok a brent-re
és esést több érzékeny területen :
A hétvégi fejlemények inkább rontották, mint javították a képet: a húszik hivatalosan beléptek a konfliktusba, a Perzsa-öböl piacai vasárnap többnyire estek, és közben újra erősödött az a narratíva, hogy az USA akár hosszabb, részben szárazföldi műveleteket is mérlegelhet Irán ellen. Emellett valóban megjelent az iráni fenyegetés amerikai kötődésű egyetemek ellen a régióban (Az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) 2026. március 30-án, teheráni idő szerint déli 12 óráig adott határidőt az Egyesült Államoknak arra, hogy hivatalos közleményben elítélje az iráni egyetemeket ért támadásokat vagy ők is elkezdik bombázni a térségben létrehozott amerikai egyetemeket... ha ezt nem teszik meg jelképesen sem és ezért indul támadás, annak se lesz túl rózsás a nyugati vízhangja).Ez összességében tipikus hétfői risk-off nyitási környezet.
Teheránban egyébként 9:30 van, Amerikában meg éjszaka... tehát sanszos lehet, hogy támadások indulnak az régi amerikai érintettségű egyetemei ellen.
Az aranyat érdemes lehet figyelni. Ha megindul erősebben felfele, akkor az jelenti hogy nagyon nagy a baj. Eddig a dollár volt a menekülő deviza és a készpénz, a dollár ereje azért is tartott ki, mert sok nagyobb tőzsdei szereplő a befektetéseiből úgy szállt/száll ki, hogy inkább készpénzbe menekítette a befektetéseit. Ha már az arany is elkezd kilőni ezzel szemben, akkor nagy a baj szerintem.
-
Soulfly842
addikt
Trump ismét nekikezdett bombázni , 'régi/új nagy semmitmondásokkal' hogy befolyásolja a heti induló piacot.
A pénteken tett nyilatkozatai - akkor elsőnek a háború alatt - semmit nem befolyásoltak... így lesz ma is ez egész nap? ha igen, akkor 9 után merre szalad majd a mérleg nyelve? 13:3014:00 után is úgy marad (amcsi nyitás, spekulánsok beindulnak)
(eközben ma reggel már Izraelt és kuvaitot is ismét támadta Irán.. egyre több a közlés, 'hogy támadta és kész', s egyre kevesebb a xyx 'védelme lelőtt xy drónt és rakétát' sajtóközlések)
Brent elmúlt egy hét:

Trump nyilatkozatok:
Donald Trump szerint megtörtént a rezsimváltás Iránban és a következő is nagyrészt halottMásik topicból by judas13:

Trump m,ost már teljesen megment? Ilyen megalomán, realitástól teljesen elszakadt nyilatkozatot tenni? Amire egyértelmű, hogy jelen helyzetben semmi realitás nincs és, hogy ezért teszi tönkre az egész világ gazdasági stabilitását???
Bevallotta Donald Trump: ez az iráni háború egyik legfontosabb célja - Amerika Teherán olaját akarja
Általában az kezdi úgy a mondatot, hogy "őszintén szólva", aki sok más mondatában hozzászokott, hogy nyíltan hazudik:
"Őszintén szólva a kedvenc elképzelésem az iráni olaj megszerzése, de néhány ostoba ember itthon azt kérdezgeti, miért csinálom ezt"Basszus, ha ez ennyire elszakadt a valóságtól, akkor tényleg meg van az esély arra, hogy elsőnek még lemészároltat pár ezer amerikai katonát egy szárazföldi bevetésben, amire megkapja az első hatalmas pofont (ez garantáltan az ő végét jelenti a politikában)
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ilyenkor lehet a technikát segítségül hívni, bár ez nem is az hanem inkább statisztika. Minden hosszabb bull run egy FT nappal kezdődött, azaz 1,7%-nál nagyobb emelkedés anagy indexekben ami az utolsó aljtól számítva 4 és 10 napon belül jött és emelkedő forgalma volt. Például az előző 2025-04-22 volt.
-
t72killer
titán
Az örök millió $-os kérdés, hogy "eleget estek"-e
. BEFEKTETŐNEK (=nincs tőkeáttét, eleve indexeket/tematikus long etf-eket vesz) simán ajánlható a "hulló késbe" belenyúlás, hiszen 10-20-30%al olcsóbban vásárol mint a hónapokkal korábbi ATH-n, amikor a csapból is az folyt, hogy száljonmárbe.Tradernek, aki 1-2 hónapon belül zöld pozit szeretne zárni, alkalmasint kacérkodik tőkeáttéttel, már necces kérdés. A DCA itt is segít.
-
avl
senior tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
persze, neztem ott, nem is a pontossagat/megbizhatosagat kerdöjeleztem, inkabb racsodalkoztam
meglesve extraetf-ben: ua. dumara tavaly vs. lövés, haboru most
-
j0k3r!
őstag
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
-
t72killer
titán
válasz
t72killer
üzenetére
Kevés elemzőre adok bármit is, mert általában hajítófát se érnek a "céláraikkal" (META 900 feletti álmok a tavalyi jóslatokból, LoL), de a Goldmanra azért szoktam figyelni. Konkrét nyilvános előrejelzésük még nincs kiadva a háború kezdete óta, de a sorok közül nem rajzolódik ki túl optimista kép:
"We’ve been surprised by how resilient equities have been in the face of both the energy and the rate shock. The big concern now is that the rate shock eventually weighs on growth expectations.
There is going to be some lasting damage, and our economists have downgraded their growth and upgraded their inflation forecasts pretty much around the world." -
Soulfly842
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Köszönöm a kedves alpári típusodat és nem, nem hánytam tele a topikot, de úgy látom az értő olvasás akadályoztatott most ebben az esetben. az, hogy a jemeni huszik lezárják esélyesen a vörös tengert is, illetve, hogy várhatóak újabb energetikai csapások annak szerinted nincs gazdaságot és tőzsdét érintő relevanciája? Természetesen a műtrágyahiány sem befolyásol semmit a gazdaságokat tekintve. Én veled szemben szelektáltam.
Annak a másik szálnak már nem volt ott kötvetlen gazdasági olvasata, de úgy látom az előzményeket direkt és tudatos módon kifejeltetted.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Soulfly842
üzenetére
Te mondtad, hogy "Battyogjunk át a háború közel keleten témába, mert ez itt már nagyon off."
És igazad volt vele. Erre újra telihányod a topikot?
-
Soulfly842
addikt
-
t72killer
titán
válasz
Soulfly842
üzenetére
egyelőre nem látszik az alja, az biztos - és a korábban oly lelkes dip-buyerek is elpárologtak a piacról.
-
Politikát mellőzzétek legyetek szívesek a topikban.
-
Soulfly842
addikt
Sorban jönnek a 'jobbnál-jobb' hírek.
Kemény hétfőnek nézhetünk majd elébe.Veszélyben a vetési szezon: az ENSZ a műtrágyahiány miatt kongatja a vészharangot
Féktelen haragra gerjedt Irán, és azt állítja, Donald Trump megszegte a határidőt
(ezt valószínűleg ugyanúgy megtorlás követi és ők meg ismét energetikai célpontokat lőnek majd)A huszik eddig kivártak, de ha ők is beindulnak akkor lesznek igazán nagy bajok...
A jemeni húszik figyelmeztetnek: csatlakozhatnak az iráni háborúhoz, ha tovább fokozódik az eszkalációJelzés értékkel (?) el is kezdték...
Elismerték a támadást a húszik, Jemenből indítottak rakétákat Izrael felé
Ha a vörös tengernél is elindul a buli, akkor seperc alatt az egekben lesz a brent ára, onnantól a szaudiaktól sem menne ki semmi.
Pf:
Áttörte a légvédelmet Irán: súlyos csapás ért egy amerikai támaszpontot
Index:
Sok amerikai katona megsérült egy szaúd-arábiai légibázis elleni rakétatámadásban(az egyébként több, mint érdekes, hogy amerikaiak részéről sok száz amerikai sebesültről számolnak be, de halálesetről egyről sem....)
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Vajon most mivel tudná megfordítani a piacot. Mert a vámoknál egyszerű volt a helyzet, ok eltöröljük. De azért ez egy kicsit más.
Hát jó ennyi volt kivonulunk. Elég nagy arcvesztés lenne. Közben meg Irán egész jól keres mert a saját hajói szépen szállítják az olajat, az USA átengedi őket mert ha nem akkor még több olaj esne ki a piacról. Így igazából nekik se érdekük deeszkalálni. -
t72killer
titán
Még nem elég olcsók a részvényeim
-
kardkovacsi
senior tag
Trump bemondta, felkészül Kuba.
-
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
ez a meglévő vezetékkel sem történt meg, azért nem teljesen lőnek be akármit a perzsák a közel-keleten.
#24100: ez jogos. Bár ott a rizikó, hogy a magas olajár nyomására a világ felpörgeti az elektromos autózást és egyéb, nagybani olajigény-csökkentő technológiákat +pl a venezuelai "folyékony szénre" építenek kvázi műbenzin gyártó ipart (ld D Afrika, ahol ezt még ma is tolják).
Új hozzászólás Aktív témák
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 (DisplayLink)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4409
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black - 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4332
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB White-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4294
- Apple iPhone 17 Pro Silver 256GB használt karcmentes 100% akku (13 ciklus) garancia 2027.02.18.
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
. Guglival közel egy időben vettem, az már rég kinőtte a buktát. Az ilyen lúzer részvényekkel vigyázni kell 
- mindkét oldal bevásárlóemberei csak összenéznek:
<- fundamentum.
?

Műtrágya, agrár, élelmiszer, szállítmányozás.

. BEFEKTETŐNEK (=nincs tőkeáttét, eleve indexeket/tematikus long etf-eket vesz) simán ajánlható a "hulló késbe" belenyúlás, hiszen 10-20-30%al olcsóbban vásárol mint a hónapokkal korábbi ATH-n, amikor a csapból is az folyt, hogy száljonmárbe.