- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Geri Bátyó: Régi VGA, HDMI és a felbontás
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz
Paxker315
üzenetére
Így van, pontosan ez a lényeg. Igazi eredményt csak úgy érsz el, ha dzsunka árakon tudsz beszállni.
#23029: nálam hozzáértőbbek majd elmondják, egyelőre pl az xtrackers-nél találtam egy érdekes darabot
-
SzGee
aktív tag
Tavaly kaptam JEPQ-tól havi distribution-t, ez vajon hogy adózik?
IB szerint:
Interest Income from Collective Investment Vehicles
A kollektív befektetési értékpapírokból származó kamatjövedelemErre kellene szocho-t is fizetni? Itt elvileg van max, nem?
Marha érdekesIletve van egy ilyen is:
Income paid by IBKR
Az IBKR-től származó jövedelemWITHHOLDING @
20% ON CREDIT INT
FOR MAR-2025itt meg 20%-ot vontak le, ezt sem értem, miért... Ez a SYEP lehet?
-
t72killer
titán
válasz
Soulfly842
üzenetére
Köszi
. Indián látszik talán a legdinamikusabb fejlődés, ha már egyszer tőzsde topikban vagyunk, el lehet gondolkodni ország-specifikus ETF-eken. SzVSz befektetési szempontból Kína már a múlt, India, Afrika a jövő. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Soulfly842
üzenetére
Én nem értem mi ezen a meglepő?
Van több mint 1 milliárd ember aki úgy élt eddig mint bárki Európából a 19. században. Átkapcsoltak a 21. századra. Ha csak normál fogyasztanak, szolgáltatásokat nyújtanak egymásnak mindjárt drasztikusan megnő a GDP-jük.
India ugyanez lesz, csak később. Rettentő sokan vannak mindkét országban, minimális per capita emelkedés is erősen nyomja el az arányokat. -
Soulfly842
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Parancsolj.

Kínában lassult a növekedés üteme, ez tény, de hogy tetőzik az egyelőre még aligha jelenthető ki.
Előrejelzések Kínára vonatkozóan (ez nem a világ részesedés, hanem az önmagukhoz mért növekedés)
IMF Article IV misszió: 5,0% (2025) és 4,5% (2026).
Világbank (China Economic Update, 2025. dec.): 4,9% (2025) és 4,4% (2026).
OECD (Economic Outlook, 2025/2): 5,0% (2025), 4,4% (2026), 4,3% (2027)Az IMF 2026. januári WEO Update szerint:
Világ: 2026 3,3%, 2027 3,2%
Kína: 2026 4,5%, 2027 4,0%Ez lefordítva a korábbi számok ezt az előrejelzést jelentheti 2 év alatt (a világ növekedési üteméhez mérten, Kína még így is erősebb, hogy egy közép átlagos növekedés ütemet veszünk alapul - de persze ettől függetlenül a magasabb százalék is meglehet):

(összességében szerintem ez egy túlon-túl óvatos becslés és nehéz, szinte lehetetlen megjósolni 2030-ig, olyan intenzív világpolitikai/gazdasági mozgások lehetnek, amire már régen volt példa)
-
t72killer
titán
válasz
Soulfly842
üzenetére
India lenne még nagyon érdekes. Kína kb tetőzik (+1% 5 év alatt a korábbi +3%ok helyett)
-
Soulfly842
addikt
Ezek azért csúnya számok.

Az alábbi arányok az IMF World Economic Outlook (WEO) – April 2025 adatbázis PPPSH mutatójából jönnek: „GDP based on PPP, share of world” (PPP-alapú világ-GDP részesedés, %

2025 IMF előrejelzés, tehát lehet túl is van becsülve. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ha (+ahol) van bankgari mögötte, úgy már patent
. Amikor ott dolgoztam, a brokimnál lehetett kriptót venni - csak annak nem sok értelme volt, mert akkor még csak simán a coinokat adták-vették a népek semmi extra. Erre teljesen jó volt bármelyik tőzsde+saját wallet. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Érdekes dolgokról írtok. Tökre értem amit mondasz, de azért a 2008-as válság valahogy mégsem Miskolcborzasztó miatt jött össze és hogyhogy nem, a világ (akkor még) legnagyobb demokráciájában és gazdasági fellegvárában, a Wall Street-en lévő cégek zömét mentették ki lényegében adófizetői közpénzből, mert "nehogymár".
Ezt csak margóra. Lopni csak nagyban lehet, de akkor NAGYON. Ez nem az egyetlen példa erre ofkorsz.
A durva, hogy azóta is ugyanígy megy minden tovább. Zseniálisan bemutatja a Nagy Dobás c. film.
Az a helyzet, hogy az egész világon érdemi pénzügyi tudatosság nélkül kőkemény ripoff van mindenhol.
Miskolcborzasztó és 2008 közötti különbség az, hogy ha utóbbi bedől, ott collateral damage van és a társadalom egésze szív, míg előbbi bedőlésénél "csak" párszáz fő érintett és jobbára nem kap az "intézmény" semmilyen mentőövet a többi adófizetőtől. (Meg a politikus sem kenőt a tengeri yachtra, vagy egy Miami luxusingatlanra valót).
A kriptót én úgy látom, mint egy vadnyugatot. Legyen lovad, pisztolyod, ismerd a működését és saját biztosítékaid segítségével el lehet benne lenni, de a legtöbben mégsem ezt teszik. Ami a nagyvilágban történt, hogy sok intézmény, akik eddig is értettek a pénz világához (persze ez nem garancia semmire, de azért előny egy random Vérpistikéhez képest), jól becuccoltak, kivártak, majd miután jó sokan felszálltak erre a vonatra, eladtak. Mikor hirtelen, mikor fokozatosan. Ezzel párhuzamosan a reguláció is megindult, anno Vérpistike örült, hogy a csúnya bankokat most de jól elkerüli, csak az egész pszichológiájára nem volt felkészülve, keveseknél van meg a diamond hands genetika
és jönnek az irdatlan hullámok, amik mögé próbálnak valamiféle fundát tenni mikor magyarázni kell, de lényegében kőkemény tömegpszichózis van. With all this said, lehet kriptón is masszívat nyerni, de az látszik, hogy miután adtak neki (mint műfajnak) jópár évet, hogy a nagyok is kijátszhassák magukat, lényegében mára széjjelszabályozták és az igéret földje, Vérpistike boldog Walhallájának képe lassan teljesen elhalványul. Bárki is legyen az igazi alapítója, gyanítom, hogy ő sem erről álmodott anno, de hogy jól járt, hótziher.
Nekem van most egy kevés összebányászott Pi Network-öm, azt tartom életem végéig szerintem, hátha egyszer megezerszereződik és akkor megvehetem a lambót
, bár addigra szerintem hamarabb lesz Xiaomi SU7 Ultrám kínkeserves munkából, jó kis ropogós fiat-ért
-
t72killer
titán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ezt rögtön el is ismerem, a kriptóhoz kb egyáltalán nem értek. Viszont tapasztalatom van benne úgy, hogy már-már mobbing szinten próbáltak belerángatni 2021ben - kifejezetten akkor, még csak véletlen se pár évvel korábban, amikor 1k$ alatt volt a BTC. Hát kösz, nagyon örülök, hogy nem ugrottam be.
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
"az amúgy tényleg meglehetősen biztonságos coinjaidat egy nem biztosított, bankfelügyelet által nem ellenőrzött entitásak adod le"
Olyan BTC/ETH... és még nem volt, hogy valaki walletből, privát kulcs nélkül lopni tudott volna. Pedig próbálkozás az van, nagy üzlet lenne egy párezer BTC egy alvó számláról leemelni. Szóval ja meglehetősen biztonságos.
De a lényeg: Alapvetően solo staking van. Nem adod le senkinek a coinjaidat azok maradnak a saját walletedben. Lockolodnak és egy nodet kell futtatnod. Ha ez megvan kapod a "kamatot".
Természetesen össze is lehet állni, rábízni az ETHd másra mert neked nincs kedved nodet üzemeltetni... ekkor van az amit mondasz, hogy not your wallet, not your coin. Nekem (is) nagyon necc lenne ~3%ért kockáztatni sok csúnya eset volt az elmúlt 10+évben.
BTC az POW coin ott ez nem működik. Ott a "bányászásért" jár a BTC. A fentinek a következménye az is, hogy míg a BTC végtelen áramot zabál, nagyon drága a rendszer fentartása addig az ETHé lényegében 0.
btw néha az az érzésem, hogy olyanhoz is nagyon hozzászólsz amihez mérsékelten értesz.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A probléma az, hogy ilyenkor az amúgy tényleg meglehetősen biztonságos coinjaidat egy nem biztosított, bankfelügyelet által nem ellenőrzött entitásak adod le. Kis túlzással, L Gazsi Miskolcfelsőborzasztói vállalkozóra bízod, hogy hiteligényes ügyfeleinél "befektesse". Ez is egy működő bizniszmodell - addig, amíg be nem üt a geb.sz...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Tényleg van kamat, igaz nem a BTC-re. Két crypto modell van, az egyik ahol bányásznak valamit és azzal validálnak egy tranzakciót a másik meg a staking amikor egy külön validátor eszköz validálja a tranzakciót, pontosabban egy ilyen hálózat. Ezeknél a validátoroknál le kell rakni egy letétet és a validálás után kapsz pénzt a crypto kibocsátójától amolyan kamatot azért mert segítetted a hálózatot. A letét meg azért kell mert ha valamit elkefélsz és nem jól validálsz akkor bukod a lóvé egy részét.
-
t72killer
titán
A kriptókat a jelek szerint elássák, lassan a 2021es csúcsokon beültetett balekok újra pirosat írhatnak nominálban is. Anno nagyon magyarázta nekem egy kriptogyökér, hogy miért vok hülye és miért nem zálogoztazok instant házat-kocsit-asszonyt-gyereket és ott helyben spot nem tolok egy all-in btc-t, mer istenbiza megy az 200k-ra (ismét: 2021et írtunk). +Büszkén mesélte még, hogy biza kamatoztatni is lehet a kriptót a Celsiusnál
.
Érdekes mód csávókámról 2022 óta nem hallottam, pedig oszthatta vóna az észt tavaly októberben is🤔... -
kardkovacsi
senior tag
Csak amolyan érdekességképpen. Biztos ti is láttatok már olyan, hogy így minden, de főleg az index etf-ek így droppolnak mondjuk egy fél tizedett vagy akár egyet is.
Mindig is érdekelt mi van ilyenkor mögötte? Jön valami nagy alap és belevágja egybe a piacba, a fél tized nem érdekli oszt hadd menjen és utána a mindenféle arbitrázs kereskedők "széthordják" az egyedi részvényekre.Az ok, hogy hírre mozog minden, ugrál le fel. Én ilyen nyugis időszakban történő apró esésekre vagy emelkedésekre gondolok.
-
Joe123
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ha hosszú távra akarsz tartani nem HUF alapú cuccokat, azt csak TBSZ-en érdemes az itthoni adószabályok miatt. Mivel a nyitást és a zárást is át kell számolni adott napra érvényes hivatalos MNB középárfolyammal az adóbevalláshoz, ezért ha hosszú távon gyengül a HUF (ahogy szokott) olyankor is adókötelezettséged keletkezhet, amikor valójában nem nyertél vagy akár veszítettél devizában. Szóval Revo alkalmatlan befektetésre, mivel nincs náluk TBSZ.
-
Dare2Live
félisten
válasz
concret_hp
üzenetére
Tippre:
nem valós BTCt küldtek. Aztán akiknek küldtek azok közül a "résen" lévők eladták, fiat pénzt felvették, tovább utalták. Az eladás valós BTCvel végig tudott menni mert amennyien éltek vele annyi valós BTCvel rendelkeztek.Analógiának rengeteg más eset van, nem véletlenül az egyik cryptos legalapabb alapszabály mondás, hogy Not your wallet = Not your money.
-
Simia
junior tag
Vannak szochók, amik szochóbbak a többinél :-).
Munkáltatótól kapott RSU vestingre tudtommal akkor is fizetni kell, ha elértük a plafont.
Osztalékra viszont nem kell fizetni SZOCHO-t ha EGT tagállamban osztalékként fizették ki, illetve ha nem EGT tagállamban fizették ki de osztalék, akkor vonatkozik rá a SZOCHO plafon.
(Hol van már az ígéret a "söralátét" méretű és bonyolultságú adóbevallásokról)
Szerintem magyar TBSZ befektetőként elég kicsi a különbség accumulating és a distributing ETF között.
Az accumulating az egyik előnye, hogy nem keletkeznek relative kicsi pénzek a számládon. A másik előny az lehet, hogy az ETF kibocsájtó ország elvileg adóztathatja az ETF osztalékot, amit egy ACC ETF esetén nem fizetsz ki. Mondjuk praktikusan ír ETF-et tartunk úgyis, ott meg azt hiszem nem vonnak ETF osztalékra adót, és mivel EGT, a magyar oldal sem fog adóztatni, akkor sem ha nem TBSZ-en tartod az ETF-et...
Gondolom ez az DISTR/ACC ökölszabály olyan országokban született, ahol az ETF-ből kifizetett osztalékot terhelte adó, és ezért jobban járt az ETF vásárló, ha ezt a kifizetést ő nem kapta meg, hanem egyből "befektették" neki, és ha mégis kellett neki cash, akkor eladott az ACC ETF-ből... -
ngaba
aktív tag
válasz
axioma
üzenetére
https://elemzeskozpont.hu/hogyan-adozunk-reszvenyek-osztaleka-utan-2025
"Fontos azzal is tisztában lenni, hogy bizonyos esetekben van felső határa a szociális hozzájárulási adónak. A SzocHo köteles jövedelem (pld. osztalék) azon része után kell csak SzocHót fizetni ami az összevont adóalapodat a tárgyévi minimálbér huszonnégyszerésére egészíti ki. Ha a tárgyévben az összevont adóalapod eléri a minimálbér huszonnégyszerését, akkor tőkejövedelmek (pld. osztalék) után már nem kell megfizetned a SzocHót."
Szerk.: Amit Te írtál, az szerintem TBSZ feltörésére vonatkozik.
Szerk2: "Továbbá a Szocho tv. 5. § (3) bekezdése alapján az EGT országok mentesülnek a szochófizetés alól:"
-
axioma
veterán
az a szocho amit ertekpapir-piacon szerzel az nincs a munkaberes szocho plafonos osszegbe szamitva, hanem kulon megfizetendo... pl. rsu vest eseten siman
Az usa adoegyezmeny hianya miatt az osztalek onnan eleve 30%-kal megkurtitva jon hozzad, es arra a maradekra tartja az allam a markat az eredeti 5%-ara pluszban. Oszinte leszek szochot nem tudom, tavaly me'g (stock pardollaros osztalekara) mintha nem kellett volna szamolni. -
ngaba
aktív tag
Amúgy most hogy nézegettem az adózást, felmerült bennem a kérdés, hogy miért jobb az accumulating ETF az osztalékfizető ETF-nél, ami ugye szentírás itt? Az osztalék ugyanúgy adózik, mint az árfolyamnyereség, csak van rajta szocho is (aminek van felső határa, és a munkabéremmel már elérem). Azért, mert a kifizető is levon az osztalékból? (15%-nál többet, és nehéz "utánajárni"?)
Mert accumulating esetben lehet, hogy duplán adózik (amikor kifizették az osztalékot az ETF-nek + te az árfolyamnyereség miatt.)
-
Dißnäëß
nagyúr
Nice, köszi. Körbejárom.
Vki említette itt a Lightyear-t. Azt is. Bár még belülről nem láttam, Revo-nál komolyabbnak mondják egy fokkal, de messze ibkr-től. Azért ránézek.
Igazából arany, ezüst, kávé/kakaó, nasdaq és pár deviza, alapszinten, ennyi az igényem + ETF (MSCI World UCITS blabla DCA alapon) és kész, semmi nagy hedging, sem daytrade.
Az API is tetszik, de talán ad más is.. írnék botot magamnak
-
ngaba
aktív tag
Egy előnyét látom annak, hogy forintban bukók az USA kötvényeim:
Adózásnál szembe tudom állítani a bukót a részvényeken elért nyereséggel, míg ha USD-ben parkolt volna ez a pénz, akkor többet kellene adóznom (pedig több USD-m lett, mintha parkolt volna a pénz). -
Joe123
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Magukat védik, mivel futures/opciós cuccokkal könnyen megeshet az, hogy egy hirtelen mozgásnál nem tudnak időben kényszerlikvidálni és többet veszítesz mint ami a számládon van. A trade másik oldalán lévőt valakinek olyankor is ki kell fizetnie, ha pedig az IB nem tudja rajtad behajtani valamiért, akkor ez a valaki ők lesznek.
-
avl
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
igen IBKR-nel ez elég heves, és a mi szemszögünkböl (="mezei felhasználó") nem érthetö
...ráadásul van - talan bitcoin jellegüekre ismerten - olyan "engedély", amit teszt utan megkapsz, aztan valamiert visszavonják :-)ilyenre nem annyira jok; "" alatt nem tudom mire gondolsz, en DE000A2T5DZ1-t azaz Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities
vettem/tartok IBKR-nel, az siman megy; nem "egzotikus" eszköz (szerintem fontos, legyen vele kereskedés komolyan), [link] ebben a forgalom Xetran napi atlag 5m €-nyi, ...nem szoktam piacot mozgatni a vételeimmel
-
avl
senior tag
en magam nem foglalkoztam sosem NOK-kal; dr. Beck-et viszont értelmesnek találom (jonehany órát hallottam már töle/vele)
most rakukkantottam: €-ban legjobb allamkötvenyek ~3,7%-ot adnak norvegok böven vannak 4,1% felett ha NOK nem esik "eleget", akkor jobb, mint €-sak
szerintem fontos látni a diverzifikát: NOK-osba 2,1%-nyijuk van most ...ilyenkor "merem" leirni, hogy nekem 1 eszközben van 10% felett, de 11% alatt, 15-ben (köztük szeles ETF-ek többségben) van 2% es 9% között es tovabbi 19félében 2% alatt (es az összesböl alig nehany egyedi mint OTPrv, ANYrv, BMAP, a többseg maga is többfélét tartó ETF/bef.alap
-> nem nem mondom, hogy ez az "optimális" pláne másoknak, de azt mondom: diverzifika; azaz: sosem lesz optimális, és remélhetöleg sosem lesz nagy cumi sem;NOK, CHF nem annyira $,€ mozgasuak, nyilvan igy jo diverzifikalni
es nyilvan 2%-nyi penznek kis abszolut össeg esetén kb. nincs jelentösége sem
-
Dißnäëß
nagyúr
Az IBKR direkt ennyire gyökér, hogy egymillió teszten stb. kell átmenni ahhoz, hogy fémekkel is kereskedjek ? Könyörgöm, nem a CFD meg agyonderivatív opciós eszközökről beszélünk, hanem amit egy bolond is megért, ha már regisztrálni tudott.. bezzeg a stocks-ot engedi. Szvsz a nemesfémeknek még könnyebb ligába kellene esnie, mint a részvényeknek, de .. ahhh.
Bezzeg Revo. Felmegyek, belépek és azt csinálok amit akarok. Csak a felület buta, stop loss sem mindig adható fel úgy nyitáson kívül, mint IBKR esetén stb, de azért látszik, hogy nem az EU írja elő ezt a sok hülye szabályt IBKR-en.. ha már az a Pro platform, vegyék már tudomásul, hogy levesebb hülye téved arra, aki pedig mégis, megérdemli. Mit védik az embert saját magától ? Bár lassan kezdem azt hinni, magukat védik... Holott elég lenne egy combos, jól megírt ÁSZF, aztán aki fűbe harap náluk, menjen a sóhivatalba..
*napi kirohanás off*
-
.mf
veterán
NOK? Det er morsomt nok, stopp, vær så snill, det er nok.
Mióta '24 óta NOKban kapom a fizum, nem látom azt a nagy erőt benne. Kiköltözéskor örültem, ha 35 körül tudtam venni, most meg örülök, hogy 32-ről végre visszament 33-ra. '22 nyarán pedig még 42 is volt. S nem csak a forint szárnyalása miatt, EURba is '22 tavaszán még 0.105, tavaly tavasszal már csak 0.083, most kicsit visszakapaszkodott 0.088-ra. -
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
ami nekem korabbrol - tehat nem a mostani, nem Trump-os idök - még megmaradt: Merriman es Swedroe sem rajong, nem javasoljak a hosszu kötvenyt, ahogy értem/interpretálom: egyszerüen nem jó a hozamnövekedése a volatilitás (StandDevia) növekedéséhez képest egy rövidebb futamidejühöz, pl. ennek 14-16.oldala alapján
-
aAron_
őstag
Hmm, CHF, NOK érdekes. Kár, hogy németül nem beszélek, YT fordítása meg nem igazán élvezhető.
Kötvény témához még ez is:
US Treasury Trap: Why I Won't Buy Them - PensionCraft -
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
ebböl, németül beszél ~4:50-töl indoklasa kb.: US eljatszotta a biztonsagi hitelét, CHF folyton erösödik, evvel javitva a különben nem magas kuponjai
aranyban egyebkent nem lenne, de a nemzeti bankok veszik

-
Hi!King
őstag
Oke, de ha mondjuk 3%-on van a piaci kamata a 10 eves allampapiroknak, a jegybank meg elkezdi zart korben venni 1%-on, akkor amit zart korben kibocsatott az allam es a jegybanknak eladott, annyival kevesebb uj allampapirt kell a piacra dobnia, a piaci szereplok meg kevesebb papirt tudnak osszesen megvenni, tehat ez arfolyam emelkedessel, azaz kamat csokkentessel jar a piacon levo papirok eseteben is. Es persze, lehet az, hogy sokan inkabb kiszallnak, hogy reszvenyt vegyenek ilyen helyzetben, kevesellve a kamatokat, csakhogy egyreszt odaig meg vonzo, hogy 3%-rol 1%-ra eshet a kamat, es bezsebelhetik a kotvenyesek a kamatcsokkenessel jaro hozamot, masreszt vannak olyan piaci szereplok, akik igy is, ugy is veszik, pl. vegyes befalapok, nyugdijkasszak, bankok.
-
Simia
junior tag
válasz
Hi!King
üzenetére
Gondolom a hatás majd attól függ, mennyire nyomják le a kamatot.
A kereslet kamatfüggő, ha nagyon lenyomják a kamatot, akkor lehet, hogy a kereslet is csökken, nempedig nő majd. De mondjuk ezt biztos ügyesen fogják csinálni, és mindent megtesznek a piacok stabilitásáért. -
Simia
junior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Mindenki meg fogja próbálni leértékelni a devizáját a többiekhez képest.
Természetesen az nem lehet, hogy minden deviza le is értékelődik a többihez képest.
Arra gondolok, hogy mindenki nyomni fogja a Matolcsysta unorthodixiát hogy könnyebben ki tudja fizetni a lejáró tartozásait, pörgesse a gazdaságot, meg ilyenek, egyszerűen azért mert a "hagyományos" módszerek fájdalmasnak tűnnek.
#22980 User_2
Igen, a tőzsde szerintem is szépen fog emelkedni, de milyen dollárban?
Gyorsabban emelkedik-e majd a Dow USD-ben, mint ahogy az USD elveszti az értékét?
Persze valószínűleg még így is jobb lesz, mint kötvényben ülni...Na mindegy, ez a kérdés túl nagy falat nekem, csak azért írtam, hogy még ugyan olyan doomvárásból is homlok egyenest ellentétes következtetést lehet levonni.
-
t72killer
titán
válasz
aAron_
üzenetére
Leginkàbb úgy tekintek rá, hogy nemigen veszek EUR államkötvényt, főleg most, hogy relatíve drága az eur
. Ha ezeket a tételeket hozamban ÉS EUR-árfolyamban is beárazzák, kapható leszek egy körre.Tippre 2027 már annyira a dollár éve lesz, hogy elérjük a 2025 eleji dxy szinteket.
-
User_2
aktív tag
válasz
forumpista
üzenetére
dollárhoz képest
-
Simia
junior tag
válasz
Hi!King
üzenetére
Nekem ez a példám (nem győzködök senkit, nem is értek hozzá, pénzem sincs a buliban úgy olvasságok)
Tfh. van nekem mondjuk van 5%-os USA kötvényem.
A dolgok nagyon eltajkulnak.
A jegybank megveszi az 1%-on az állampapít kibocsátást. Ezzel ha minden igaz megszűnik az elsődleges piac, mert nem piaci alapon fogják venni az államadósságot. A piaci szereplők jórészt kiszorulnak.A jegybanki beavatkozasra azért van szükség, mert a piaci szereplők által elvárt hozam nagyobb mint 1%. Ha a másodpiacon az elvárt hozam 1% és 5% között van, akkor meg fogják venni a kötvényemet, és nyerek rajta.
Viszont ha a piac azt mondja, hogy "hát, basszus, minium 7%-os kamatot várok" , akkor ott fogok ülni az 5%-os kötvényemben (a piac okosságát feltételezve -2% hozammal), vagy eladom veszteséggel (szintén -2%-os kamatnak megfelelő bukóval).
Érzem én, hogy sok ebben a teltételezés, mondjátok hol nem igaz. -
BlackV
őstag
Szetintem egy olyan világ jön (ezt már talán írtam is), amikor a jegybankok beszállnak a finanszírozásba, és MINDENKI lefele fogja értékelni a devizáját. Inkább, minthogy nagy kamatot fizessenek.
Szerintem meg jönni fog valamiféle Bretton Woods 3.0 és nagy pofára esés lesz a kötvénypiacon. 50%-ra mondanám, hogy 6 éven belül; 30%, hogy 10 éven belül; 20%-ot adok arra, hogy sikerül kibűvészkedni és 10+évig megy kb ugyanez. -
Hi!King
őstag
Ha a jegybankok beszallnak a finanszirozasba es mindenki le fogja ertekelni a devizajat, akkor europaikent megeri hosszu EUR allamkotvenyekbe fektetni, hiszen kamatcsokkentessel es QE-vel jar, ami noveli a meglevo allampapirok erteket, szoval ha az lesz, amit mondasz, akkor az ismerosod jol fog jarni.
Azt mondod, a jegybankok be fognak szallni a finanszirozasba, ami ugye keresletet jelent, tehat miert ne tudna eladni?
-
avl
senior tag
válasz
aAron_
üzenetére
en sem vagyok szerintem "EUR kötvenybefektetö", bar nyilvan van
#22973Simia-ra tudok rimelni, ..csak még másabb következtetéssel (fogalmunk sincs mi lesz, tehat EUNA, VAGF, 2B7S, ENDH=L&G Emerging Markets Government Bond (USD) 0-5 Year es magyar allampapir), Ö ahogy írta: ugyanazon kiindulasbol rövid vs. hosszúra juthat valaki:
"ha veszek akkor is ETF-ben max 1-2 éveset, na meg persze magyar lakossági papírokat (ennek relative veszélytelenségéről azt hiszem pont Te győztél meg).
Ami viszont szerintem érdekes, hogy nagyon okos ismerősöm pont most vesz hosszú kötvényt pont ugyan ezen érvelés mentén"tenyleg visszavezet ez a kerdes oda: mennyi kötvenyt erdemes tartani, mennyire erdemes kötvenyt tartani ?
[vanguard1] [bonds-remain-favor-time-varying-model-portfolio] 2026 jan.-ban is:

en hajlok arra, hogy
- nem tul sok kötveny (max. 10 evnyi kiadásnyi)
- orszag: fogalmunk sem lehet melyik merre megy, ezért "mind" (US, EU, EM, HU), mint rv. ETF-eknél
- szamomra egyertelmü: hedgelve (es mivel HUF-ra nincs is- ha lenne sem biztos, hogy arra mennék -, hát €-ra hedgelt mint a fenti 4félém mindegyike) -
Simia
junior tag
válasz
aAron_
üzenetére
Nem vagyok EUR kötvénybefekető.
Szetintem egy olyan világ jön (ezt már talán írtam is), amikor a jegybankok beszállnak a finanszírozásba, és MINDENKI lefele fogja értékelni a devizáját. Inkább, minthogy nagy kamatot fizessenek.Ennek megfelelően a kötvényeket/adósságot kerülöm, és ha veszek akkor is ETF-ben max 1-2 éveset, na meg persze magyar lakossági papírokat (ennek relative veszélytelenségéről azt hiszem pont Te győztél meg).
Ami viszont szerintem érdekes, hogy nagyon okos ismerősöm pont most vesz hosszú kötvényt pont ugyan ezen érvelés mentén. Szerinte annyira le fogják nyomni a kamatokat, hogy amit most lehet kapni az sokáig király lesz. Persze ő is csak addig akarja tartani a kötvényeket, amíg fel nem megy az árfolyamuk. Mondjuk én nem vagyok benne biztos, hogy el is tudja majd adni ezeket a kötvényeket, de majd meglátjuk. Végülis ilyen környezetben nem biztos hogy lesz BÁRKI aki venne hosszú kötvényeket, de az is lehet hogy sokat fog keresni ezzel...
-
aAron_
őstag
Franciaország, államadósság - Economics Explained
EUR kötvénybefektetőként ti hogy tekintetek a látszólag fenntarthatatlan adósságpályákra több EU-s magországban is? Leginkább eszközallokáció kialakítási és kockázatkezelési szempontból.
Alacsony duration tartása és ennyi? Mondjuk 3-5 év? Alternatív (reál) befektetési eszközök felülsúlyozása?
-
j0k3r!
őstag
Egész jó kis összefoglaló, kíváncsi vagyok lesz-e pár éves távon hatása az értékeltségi szorzókra.
-
ngaba
aktív tag
Ez még a régi indexről egy portré róla, amikor még tök ismeretlen volt: [link]
Ebben is az van, hogy a képességeit mindenki elismeri, más bajok vannak vele.Szerintem EU-s pénzek nélkül, magas kamatkörnyezetben senki nem csinált volna itt csodát. (Plusz nyilván egy csomó politikai kérést teljesíteni kell.)
-
vnorbi
aktív tag
Ez a "3 ingyenes" szerintem fölösleges dolog. Akkor van 3 ingyenes, ha egy helyen akarod őket látni regisztrált felhasználóként. Ha az is jó, hogy egyszerre csak egyet nézel meg (elrakod őket könyvjelzőbe, ha több is érdekel), akkor bármennyi ingyenes a Deutsche Börse weblapján, és regisztrálni sem kell. GETTEX szintén valós idejű adatokat mutat a weboldalán.
Én azt a vonalat a kezdetek kezdetén elengedtem, hogy mindentnegy helyen lehessen látni. Adminsisztrálom a kötéseimet, árfolyamadatot gyüjtök a tőzsdéktől, és azt fogadom el valósnak, amit így látok.
-
lemusz
addikt
válasz
j0k3r!
üzenetére
Értsd jól
, megláttam ezt a tegnapi heatmap-et, aztán jött az érzés, hogy engem kihagytak a buliból, gondoltam leközlöm humorosba. GOOG-ba iszonyat erő lakozik, az az érzésem idén is jót mehet majd, 312-n szálltam be, néhányszor megswingeltem, elég jól éreztem eddig a mozgásait is, ellentétben mondjuk a META-val, aminél nem is értem ezt a 738-ról való gyors lecsúszást jelentés előttinél is gyengébb szintre. -
Dißnäëß
nagyúr
Kis körkép gyanánt.. Ti hol kereskedtek ?
Keresnék vmi stabil app-ot (desktop felülettel persze), ami mutat nekem mindent: nyitást, zárást, chart-ol rendesen.. teljesen kiakadtam ma a Revoluttol, hogy naszkolgat meg kumulalgat mindenfele es gyakran koze sincs a valosaghoz, osszevissza kell a penzem mikor a normal tarcabol hasznalni, mikor az investment reszbol, mikor EUR, mikor USD (mindent usd-ben akarok latni, a legyfingot is), arannyal-ezusttel is lehet egesz nap kereskedni, de nem latok ma reggel es tegnap este 22 utan semmit rajuk, jaaa hogy nem chart-ol a Revo ezalatt, de adni-venni azt lehet, wtf ? Uh. Meg az alap jozan paraszti eszes logikat is kikezdi pillanat alatt, ezt igy komolyan gondoltak ?
*nagylevego*
*rant off*
IBKR (IE) meg lecsupaszitotta a regi account-omat, amibe belepve csak a lakcimem tudom modositani, semmi mas. Es ujraaktivalasra is ugat, nem megy. Azert ott is vannak bajok, mintha valami multszazadi szoftver lenne... valszeg ujraregizek masik email-el.
Szoval van valami ertelmes platform desktopra (web) es mobilra egyarant ?
Szeretnem ha a szemem, agyam megszokna egy feluletet es erdemibb dolgokkal foglalkozhatnek, nem pedig azzal, hogy mi mikor melyik zsebbol kell hogy fizetodjon, es mit mikor milyen currency-ben latok, ez a Revolut egy agyrem.
Bocs es koszi
-
lemusz
addikt
Nincs sok egyedi részvényem, de természetesen AMZN, GOOG, META van...
-
t72killer
titán
Ez inkább csak az indexekre áll meg, de ott is csak addig jutott, hogy a kb tavaly október végén kijelölt maximumok megállítják a növekedést és sipirc visza. META, MSFT meg legújabban AMZN meg kiestek a pixisből és féléves, SŐT, 2024-es(!) értékek környékén mocorognak. Ez már bizony nem a "döngessünk felfelé" május-június, és őszintén, van reálgazdasági alapja is a vacillának.
BTC-nél ez eddig egy slope of hope-ra volt csak elég, ami ugye a legveszélyesebb állapot. ATH-t nem láttunk már pár hónapja, az új évvel meg még a 100ezres szintet se sikerült visszanézni. Sok részvény is így van ezzel.
-
AMD Power
titán
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne,hogy nektek melyik a kedvenc indikátorotok? 50 és 200 napos mozgóátlag mellé?
-
t72killer
titán
Ezekszt a kriptók mehetnek még lefelé...
Random FB kommentelő kriptós poszt alatt: "most ő még szupi zöldben van, nuku tőkeáttét, de ha annyira lemegy, hogy már nullán lesz, felvesz egy rakás hitelt (vagy gondolom tőkeáttétes pozit) és jól belevesz az "alján"
" -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Na valami nagyon hasonló miatt kérdeztem én is.
Nem lehetne egyszerűen csak leválasztani a keletet a nyugatról ?
Se orosz hackerek, de india, se semmi.
Egyébként tényleg jó helyen vagyok most, de azért még lenne hova "maxolni". Amíg tudja az ember.
Mindenesetre köszi, nem is offolok tovább.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Megkerestek, linkeden nem találsz állást. Az egész IT piac keresés orientált, mert a sok indiai meg ázsiai szét floodol minden európai IT álláshirdetést ezért már a cégek jó része nem is hirdet ott. hiába írod be, hogy csak EU államban szereplő egyén jó neki akkor is robotokkal jelentkeznek mindenre is.
-
Hi!King
őstag
válasz
FrozeN`
üzenetére
En orulok a forint erosodesenek, a kovetkezo honapokban akarjuk eladni a pesti lakasunkat, es utana atvaltani eurora majd befektetni ETF-ekbe. Nem mindegy hogy 377 vagy 400-as arfolyamon megy a valtas.
Jelenleg ugy latom ketto tenyezo miatt eros a forint, az egyik a valasztas, addig a jegybank nem engedi gyengulni a forintot, utana mindegy ki nyer, mar nem lesz ez szempont, a masik Trump kretensegei, ezek meg tarthatnak sokaig, a dollar gyengules pedig a forint euroval szembeni erosodeset is jelenti.
-
Hi!King
őstag
válasz
Vision
üzenetére
Igazabol eloadokent nem politikai teruleten egyaltalan nem rossz Bajnai Gordon. A menedzsment meg egyebkent egy szakma, ha jol csinaljak, es nem csak az a resze, hogy mennyire tudod magad eladni. Egy jo menedzser nem feltetlenul jo controller vagy forditva.
En is tudnek hozni peldat, olyat is, ahol semmi hatszel nem volt, megis full alkalmatlan az illeto a vezetesre, es nem tudom hogy jutott oda (vagyis kozvetlenul tudom, amikor atjott, de az eredeti cegenel hogy lett vezeto, azt nem).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
LinkedIn-en találtad amúgy ? Gondolkodom hasonlón, ezért érdeklődök csak. Lenne rá lehetőségem (lehetséges), mármint nyelv megvan.
-
FrozeN`
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A Forint erősödik, nem az Euró.
-
avl
senior tag
-
avl
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
láttal én is pár hsz. óta
szerintem fontos dolog az anyagi tudatosságTBSZ kérdésben ezek szerint tájékozatlan vagy
van 1 gyüjtöév, az alapján van elnevezve a TBSZ, annak dec.31.-éje után 5 evvel adomentes lesz, az 5+gyüjtöév alatt annyiszor es ugy kereskedhet az ember ahogy akar, valthat pénznemet, ad-vesz, ahogy akar, jöhet osztalék, bármi
elvileg 3 ev utan is kisebb "sarccal" vehetö ki, de szerintem ugy érdemes rajuk tekinteni, hogy min.5 evig ott marad es kesz.
az 5. ev vegen lehet tovabbvinni (gyüjtöev nelkül ujabb 5-re - nekem most fordult 3.szor a 2010-es TBSZ-em, 2.szor a 2015-ös, elöször a 2020-as #75318 , összesen 20+ TBSZ-em van, több szolgaltatonal, de van szolgaltato ahol összevonják öket, azaz pl. a 2011-2016-2021-es 2027 elejetöl együtt 1 TBSZ-kent vannak)
es ha az elsö "ötöst" megoldottuk, utána mindig lesz, ami fordul, es lehet belöle kivenni, akkor mar elég ~fél évet nagy kiadással elöre látni
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Csigusz23
üzenetére
Biztos?
"A TBSZ (Tartós Befektetési Számla) egy adókedvezményes értékpapírszámla, amely a 3-5 éves futamidő alatt csökkenti vagy nullára csökkenti a hozamok utáni adót (15% SZJA, 13% SZOCHO). A nyitás évében (gyűjtőév) korlátlanul feltölthető, utána nem, de a befektetések szabadon forgathatók. 3 év után 10% adó, 5 év után 0% adó fizetendő a nyereségre. " -
Blaymoira
tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nem tudsz tenni rá mindig, mert az első évben a gyűjtőévben lehet befizetni utána az első év végéig befizetett pénzből dolgozol. Azzal tudsz kereskedni. Szóval nem ez lesz az adómentes örökmozgó

Annyi, hogy minden évben tudsz nyitni egy új számlát így azok gördülnek egy évet.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
UberMutant
üzenetére
Hmmm szóval ha nyitok 1 tbsz és mindig teszek rá 5 éven át, akkor a 4. év 11. hónapjában vett utolsó tétel is még ha emelkedik kicsit és 1 hónap múlva eladom MINDET, akkor adómentes ? (Hisz a tbsz-t 5 éve nyitottam akkorra).
-
válasz
Hi!King
üzenetére
nagypofaju, populista, de nala sokkal kevesbe ertelmes emberek lesznek vezeto politikusok, sok esetben vallalatokban felsovezetok is.
Nem az a két véglet van, mint amit leírtál. A jó CEO-sághoz sokféle skill kell, de az mindenképp, hogy össze tudj rakni 5 kerek mondatot gond nélkül. Az, hogy BG jó szakember lenne csak feltételezzük. Meg hát nem is azt mondtam, hogy rossz szakember. Simán lehet, hogy tök jó controller lenne, ha nem születik oda, ahova, és lesz belőle topmenedzser. Szerintem érdemtelenül.
Tudnék még példát hozni egészen közelről, csak félek, hogy kirúgnának.

-
Hi!King
őstag
válasz
Vision
üzenetére
Abban egyetertek, hogy ha nem szuletik jo helyre, nem lett volna belole semmi, abban viszont nem, hogy gyenge kepessegu lenne. Politikai ertelemben tenyleg karizmatlan, csak nem gondolom, hogy jo az az irany, hogy nagyresz nagypofaju, populista, de nala sokkal kevesbe ertelmes emberek lesznek vezeto politikusok, sok esetben vallalatokban felsovezetok is.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Ha már itt tartunk (és hello kolléga
).. ha DCA módon minden hónapban vesz az ember, hogy egy szebb öregkora legyen, mindezt TBSZ-re, hogy 5 évig tartva ne adózzon, az 5 évig tartás szabálya is hónapról hónapra indul arra az 1-havi kis falat megvett újabb ETF-re
Magyarul az egész cuccot egyben kivenni csak úgy lehet (adómentesen), ha a vonat legutolsó láncszeme is eléri az 5 éves "életkort" a zsebünkben, jól látom ?
Nem mintha egyszerre venné ki az ember (és/vagy konvertálná másba), aztán ki tudja, milyen élethelyzet mit produkál, de csak elméletileg kérdezem.
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
a “kapcsolati tőke” kifejezés engem inkább bosszant is, mert -mostansag es HU-ban - túl nagy szerepű
mert egyebkent gondolom van / lenne egy elfogadhatóbb mértéke, szerepe -
fraba
aktív tag
jó,jó, értem én ezt a hosszú elmélkedést itt mindenféle likvidációról meg tőkeáttétről, de..
azt mondjátok meg inkább, hogy mikor és milyen részvényt kell venni
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nekem Gattyán ugrik be, de igen, ez ilyen.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
De akkor mitől vezet valami londoni alapot? Vagy az is valami haveri dolog.
Igen. Az elit újratermeli magát. Néha bekerül kívülről / felemelkedik valami szerencsés zseni, de a többség annak köszönheti a sikerét, hogy jó helyre született. Ez ilyen. Kapcsolatok.
Ez nem magyar sajátosság.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
De akkor mitől vezet valami londoni alapot? Vagy az is valami haveri dolog.
Mellesleg egész Magyarország ilyen. Nekem valahogy fiatal koromban az volt, hogy van ez az amcsi álom jelleg, hogy keményen melózol akkor lesz vagyonod, pénzed meg van pár ilyen csókos jellegű de ez elenyésző. Aztán úgy adta ki, hogy Ürömön ahol telket vettünk 12 éve, nagyon felkapott rész lett később emiatt tele van rengeteg viszonylag gazdag emberrel. Három mintát látok. Az egyik, aki örökölte, család rakta össze stb. A második, aki maga csinálta meg, kvázi nulláról, a harmadik meg aki valahol valami hátszéllel rendelkezik. A második az gyakorlatilag nulla, a harmadik viszont brutál sok van. Amikor valakin érzed, hogy valahogy nem illik a képbe a költéseinek a mennyisége, vagy épp a vagyon mennyisége. Akkor a végén mindig kiderül, hogy itt vagy ott van valami ilyen, olyan ismerős, jellemzően Fideszes kapcsolat.
Rettentő gyilkos ez a jövőre és a mai fiatalokra nézve, mert pont a redditen dobta be valaki mi a legfontosabb és szinte senki se azt hozta fel, hogy tanulj, dolgozz sokat és akkor lesz valamid hanem, hogy legyen jó ismerősöd. Amúgy a versenyszférában is nagyon erősen látom ezt itthon, kicsiben, nagyban. emiatt rengeteg inkompetens emberrel kell együtt dolgoznod mert mindenütt valami valami "haver".
-
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Csak zsigeri averzióm van a hátszéllel pozícióba kerülő menedzserektől. Bajnai jó helyre született, ennyi. Egy normális országban nem lett volna belőle több mezei irodistánál. Végtelenül karizmátlan, és gyenge képességű fickó.
-
Moltiszanti
csendes újonc
válasz
Vision
üzenetére
"Náluk nem opció az, mint mondjuk Bajnainál (aki szintén egy nímand), hogy oké, visszamegyek, és élek a piacról."
Visszamegy a piacra dolgozni mert van piacképes tudása és elég jó pozícióban valószínűleg szépen meg is él belőle akkor miért egy nímand?
Csak érdekelne, hogy miért gondolod így. -
t72killer
titán
válasz
atee_13
üzenetére
."a befektetők szegényebbnek érzik magukat, kevesebbet költenek, kevesebbet fektetnek be, több pénzt vesznek ki más eszközökből (pl. kriptóból úgyhogy szerintem ez is közrejátszik a mostani nagy esésekben" - ez is megáll, most ugye kripto-arany/ezüst-részvények volt a sorrend. Bár egyes részvények már fél éve nem láttak ATH-t.
#22910:
. első nekifutásban kihagytam a tőkeáttételt. A már meglévő shortok amúgy pont segítenek ilyen esetben, mert minden shortzárás vételi tranzakció ugyebár."Az 'elego penz' valojaban azt jelenti, hogy eddig X forintra ertekeltuk a gazdasagot, most meg csak 0.9X-re, tehat nem az van, hogy eltunik a vagyon, hanem hogy az, hogy a vagyont nehez merni. A vagyon merteke a penz es az arfolyam (ami becsli a vagyont), es amikor esik a tozsde, akkor a meres (becsles) eredmenye mas."
Ez jó
. Kvázi annyi, hogy aki látja pl hogy a 2db BTC-je 200e fontot ér, megálmodta, hogy abból ő megvehet egy házat. Ha időben kapcsol, és elhanyagolható kisebbségként el is adta volna a BTC-ket időben, akkor meg is lenne a háza. De most, hogy csillió embernek támadt ugyanez a gondolata, megszívta. Egyfajta minőségjelző egy eszköznél, hogy hány ember vehet ki belőle pénzt/szumma mekkora összeget lehet belőle kivenni "büntetlenül". -
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Mas ertelemben hasznaljatok a 'penz' szot. t72 a 'vagyont' erti alatta, te pedig a 'penzmennyiseget'.
Egyekbkent:
> ami a longoktól eltűnt, az ott van a shortoknál
Nincs, termeszetesen. Shortok nelkul is lenne arfolyammozgas, shortok nelkul is csokkenhetne a tozsdeindex 10%-ot.
Az 'elego penz' valojaban azt jelenti, hogy eddig X forintra ertekeltuk a gazdasagot, most meg csak 0.9X-re, tehat nem az van, hogy eltunik a vagyon, hanem hogy az, hogy a vagyont nehez merni. A vagyon merteke a penz es az arfolyam (ami becsli a vagyont), es amikor esik a tozsde, akkor a meres (becsles) eredmenye mas.
-
atee_13
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
A tőkeáttételes pozíciók likvidálása pénzégés: A vesztes pozíciókat kényszerrel zárják,
a fedezetet eladják, a pozíció mögötti valódi pénz eltűnik a kereskedő számára.
Ez nem „áthelyeződés”, hanem végleges veszteség.
A shortosok valóban nyernek rajta, de nem ugyanazok az emberek, nem ugyanannyi pénz és nem ugyanabban az időben.
A rendszerben összességében is csökken a likviditás, mert a margin call-ok miatt sokan kénytelenek eladni más eszközöket is.Ha a Nasdaq 10%-ot esik, akkor a befektetők szegényebbnek érzik magukat, kevesebbet költenek, kevesebbet fektetnek be, több pénzt vesznek ki más eszközökből (pl. kriptóból úgyhogy szerintem ez is közrejátszik a mostani nagy esésekben, nem csak ez, de ez is).
Ha sok pozíció likvidálódik a fedezetet eladják, a pénz kimegy a piacról, a shortosok nem feltétlenül költik vissza azonnal, a rendszerben kevesebb a vásárlóerő. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
, iigen, közben beleszerkesztettem a tőkeáttétes gondolatot, a semmiből teremtett "pénz" ég el, nagyonis jogosan. Bőven elég ha a jegybakok nyomtatnak ezerrel... -
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ez nem teljesen így van. Akkor lenne igaz ha nem lenne tőkeáttét. Azzal, hogy van, amikor felveszed a hitelt akkor pénzt teremtődik ami betódul a piacra és amikor likvidálnak, hitel visszafizet akkor meg megsemmisül az a lóvé. Ez ugyanolyan mint banki pénzteremtés (mert valójában az).
A poén az lassan pre és after marketben nagyobb mozgások vannak mint kereskedési időszakban. Éjjel volt az QQQ -1,2%-ban is most meg +0,5-ben van.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Simán. Coinok, ezüst, arany.
#22892: ezt a "pénzelégést" nem egészen értem: ami a longoktól eltűnt, az ott van a shortoknál, ill akire eddig kígyót-békát hajigáltak, hogy milyen hülye mert kivár, az olcsóbban tud venni. Megvan az a vagyon, csak máshol, nem azoknál, akik eddig kukorékoltak. Persze lehet kihagyok valamit a képletből
? Az igaz, hogyha valaki betett pl 1000 dodót magas tőkeáttéttel BTC-re, időközben látott pl 15ezret a számláján, tegnap meg 0val kivágták, ott 14ezer "eltűnt" - de az sosem létezett, senki se fizette ki senkinek, csak egy álomvilágban vehette volna ki és vitte volna Hawwaii nyaralásra belőle a famíliát.#22905: nyitott kérdés, kriptónál így felezés után (60k alá is benézett a BTC) már macipiacról beszélhetünk, ahol az aljkeresés sikere a bika "tetőkereséshez" hasonlítható. Tőzsdén ilyenkor elkezdjük legalább a fundákat nézegetni (P/S rekord alacsony, van profit+cash+használható jövőkép, mégis agyontaposták a papírt) +beszállós jeleket keresni. BTC fundái: háátőőizé, azottan jó a kínai nagyfal mögüli pénzkihozatalhoz megőizéé - de igazából revoluttal fizetek a Thaiföldi nyaraláson is...
-
-
Joe123
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
A közbeszerzések elnyerése az egyik fele, a másik meg az, hogy nekik nincs veszteséges biznisz, mert ha az lenne, jön az állam és kimenti a nagytehetségűt a pénzünkből. (ld. irodaházak megvétele a királyi vőtől.) Illetve ők olyan hitelkonstrukciókat kapnak, hogy ha nyereséges a biznisz amire felveszik, akkor a nyerő az övék, ha meg bukó, akkor azt az állami hitelt osztogató bank viseli. (Vagyis mi.)
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Azt fontos megérteni, hogy Magyarországon nincs semmiféle parlamentarizmus. Maffiaállam van. Az FB azért hunyt szemet, mert eleve olyan emberek lettek odarakva, akik ezt megteszik. A színtiszta lojalitás az elsődleges vezérelv. Ezért rohadt szét az egész rendszer mostanra, és ezért csoffadt le az ország is. Látszik, hogy nem tudnak már kiállítani egyetlen épkézláb embert sem pl. a kamerák elé. Kontraszelektált söpredék van hatalmon. Ezek az emberek a versenyszférában nem tudnának boldogulni. Náluk nem opció az, mint mondjuk Bajnainál (aki szintén egy nímand), hogy oké, visszamegyek, és élek a piacról. Szerinted Gulyás Gergely mihez tudna kezdeni, ha kihullana a kormányzati poziból? Visszamegy ügyvédnek, és adásvételi szerződéseket fogalmaz majd?

-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
A szabályokról mert aktuális. [link]
"a bíróságok független ítélkezési tevékenységébe, hiszen folyamatban lévő ügyek érdemi elbírálására vonatkozó direkt utasítást tartalmaz. A jogalkotó konkrét ügyekre szabott jogalkotással az ügy mikénti eldöntésére utasítást az eljáró bíróságnak nem adhat. Ha így tesz, ezzel az Alaptörvényben és Magyarország által vállalt nemzetközi egyezményekben garantált bírói függetlenséget és a hatalmi ágak elválasztásának jogállami alapértékét sérti.
...
a rendelet sérti a jogbiztonság elvét, a jogállamiság elvét, a jogorvoslathoz való jogot és a bírói függetlenség elvét, valamint a visszaható hatály tilalmát"

Érdekes, hogy 10+éve tudom, hogy Tiborcra, Mészárosra.... a NER pereputyra nem érvényesek a magyar törvények nekik nem kell azt betartani, ahogy a magyar államnak sem. De azért mindig újra és újra meglepődök. És vég nélküli újra és újra.
Amikor rájön az ember, hogy a Matolcsy MNB 500milliárdos bankrablásához a parlament tvekkel tevékenyen hozzájárult, az FB tagok közül többen segítették... szervezett nagy rablás volt az... az ember esze megáll. Nehéz már azt elképzelni, hogy az FB tagok nagyjának nem visított a vörös villogó. Nincs miről beszélni ez egy parlament által törvényekkel, modosításokkal támogatott, MNB érdemi részé által végrehajtott szervezett bankrablás volt. Így utólag hogy is gondolhattam, hogy csak pár ember volt benne nem tudom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Amazon Fire TV stick/box
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Sony WF-1000XM6 – ez évi etalon?
- Milyen videókártyát?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Steam Deck
- A Huawei február 26-án globálisan is bemutatja a Mate 80 Prót
- A Dreame három okostelefont mutatott meg Lengyelországban
- Robotporszívók
- LEGO klub
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 500GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Zalman S2 TG CM 700W
- BESZÁMÍTÁS! Részletfizetés 0% THM ÚJ GIGABYTE A16 3VH 16" notebook R7 260 16GB RTX 5060 3 év 27%
- LG 65QNED87A / MiniLED / 65" - 164 cm / 4K UHD / 144Hz / HDR Dolby Vision / FreeSync Premium / VRR
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

és jönnek az irdatlan hullámok, amik mögé próbálnak valamiféle fundát tenni mikor magyarázni kell, de lényegében kőkemény tömegpszichózis van. With all this said, lehet kriptón is masszívat nyerni, de az látszik, hogy miután adtak neki (mint műfajnak) jópár évet, hogy a nagyok is kijátszhassák magukat, lényegében mára széjjelszabályozták és az igéret földje, Vérpistike boldog Walhallájának képe lassan teljesen elhalványul. Bárki is legyen az igazi alapítója, gyanítom, hogy ő sem erről álmodott anno, de hogy jól járt, hótziher.
.

? Az igaz, hogyha valaki betett pl 1000 dodót magas tőkeáttéttel BTC-re, időközben látott pl 15ezret a számláján, tegnap meg 0val kivágták, ott 14ezer "eltűnt" - de az sosem létezett, senki se fizette ki senkinek, csak egy álomvilágban vehette volna ki és vitte volna Hawwaii nyaralásra belőle a famíliát.