- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
- hcl: Eszelős szívatás : kijelzőtükrözés 2026
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
j0k3r!
üzenetére
Az ördög a részletekben rejlik. Ha csak általános 36% minden egyéb szabály nélkül akkor ökörség. Ha viszont van mellette olyan, hogy például évente az első 20000 euró nyereség adómentes, akkor már kicsit jobb.
Azt a részét hogy csak unrealizedre vonatkozik szintén hibásnak tartom.A tőkeadóztatás elsősorban a tőkésekre kell hasson, és célja a társadalmi különbségek csökkentése kell legyen (az örökké éhes állam tömésén túl)
-
Hi!King
őstag
válasz
Soulfly842
üzenetére
Fizetőst is használok az előző meg mostani munkahelyen van előfizetés, és amit gyerekbetegségeinek neveztek, azok mind fennálnak, ha nincs elég anyag, amiből tanult az adott kérdésben kamuzni fog, mert statisztikai alapon a legvalószínűbbnek tekintett kamut válaszolja.
-
Hi!King
őstag
válasz
Ixion77
üzenetére
Ez két ponton problémás egyelőre, egyrészt a promtolás természetes nyelvvel nem az igazi, tehát oda kellene egs magasabb szintűnél magasabb programnyelv, hogy ellentmondásmentes legyen a specifikáció, vagy már ott is AI legyen a megrendelő is, a másik hogy ha ember számára nehezen érthető kódot generál, akkod nagyon alacsony tévedés arány (szándékosan nem írok hibaarányt) kell, hogy ne kelljen utána embernek javítania benne
-
Hi!King
őstag
válasz
julius666
üzenetére
Milyen AI-al konzultáltál adózási, jogi kérdésekben? Meet én az elmúlt időszakvan a sima copilot-al sokszor tettem, mivel külföldre költöztünk, és nagyon nagy a hibaaránya. Ráadásul nagyon határozott ha valamit rosszul tud. Minden esetben egy alapos utánajárás kellett fact checknek, kiindulópontnak jó csak legtöbb esetben.
Szerintem szoftverfejlesztésben is eltúlzod a jelentőségét, mint eszköt a fejlesztők kezében oké, és persze kevesebb fejlesztő kell mellette ugyanahhoz a munkához, csakhogy eddig is az volt, hogy végtelen igényekre volt véges számú fejlesztő, ha hatékonyabb a munka, akkor a munka mennyisége fog növekedni.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
"Nem az volt az állítás OpenAI részéről sem, hogy a R&D teljes folyamatát már AI csinálja."
Ezt én sem mondtam, te állítottad párhuzamba az előző fórumtárs állításával az intelligencia robbanással és önmagukat fejlesztő modellekel, hogy már ott tartunk...
Sőt pont azt mondtam, hogy ha egy sikon képzeljük el a dolgot aminek az egyik végén az önmagukat író intelligencia robbanást elérő modelek vannak, a másik végén pedig pusztán annyi hogy fejlesztő Joe AI-t használ, akkor akár ez utóbbit is jelenthette az a közlemény. Feltételes módban mondtam. Nyilván a legvalószínűbbnek azt gondolom hogy ennél azért több (szerintem összességében kevesebb lehet mint amire te az elmondásod szerint a munkahelyeden használod, egyszerűen azért mert sokkal kritikusabb fejlesztésről van szó, most bocs ha lenézem a terméketeket/szolgáltatásotokat
a miénk sem olyan fontos), de szinte biztos vagyok benne hogy ehhez van közelebb és nem az önmagát szuperintelligencia szintre felhúzó mesterséges intelligáncánál. -
julius666
addikt
válasz
favagoJoska
üzenetére
hogy az AI modelek önmagukat írják jobbá
A training/futtatókörnyezetet. Ami kód.akkor mi akadályoz meg akár téged abban, hogy AGI-t fejlessz?
Bocs, de ez most komoly kérdés? Kezdésnek sokszáz milliárd dollár meg az ehhez tartozó adat meg számítási kapacitás hiánya.
De nyilván a szükséges tudás is hiányzik nálam. Nem az volt az állítás OpenAI részéről sem, hogy a R&D teljes folyamatát már AI csinálja. -
favagoJoska
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy van az OpenAI annyira rászorulva a befektetők pénzére, hogy bármilyen hangzatos közleményt kiadnak. Óriási a verseny, és egyre több jel mutat abba az irányba, hogy a nagyok között is lesz aki előbb fog elvérezni mint hogy az üzlete profitabilissá válna...
A másik oldalról pedig ha szerinted a jelenlegi agentic fejlesztés már ott van, hogy az AI modelek önmagukat írják jobbá, akkor mi akadályoz meg akár téged abban, hogy AGI-t fejlessz?
szerk: Csak hogy tisztázzuk, én nem azt vonom kétségbe, hogy a jelenlegi modelek nem bitang jók, és nem használhatóak egy csomó mindenre, de azt nem láttam sehol sem alátámasztva hogy bármelyik is valóban saját magát írja, és nem pedig eszközként használnák bizonyos feladatok elvégzéséhez.
Maga az OpenAI-s közlemény is inkább tűnik úgy mintha csak ez utóbbiról lenne szó, nem pedig a baby terminátor kelteti saját magát... Early versions jelentheti a GPT-4o-t is. Debug its own training. Simán jelentheti azt hogy ami eddig egy custom tool volt, abba most bekötötték ezt a modelt valamilyen célra. Manage deployment, diagnose test results szintúgy. -
julius666
addikt
válasz
favagoJoska
üzenetére
Amit írsz én erősen kétlem. A szakma up-to-date részének (azért én az AI labokat ide sorolnám...) alapvetés volt eddig is, hogy AI-t használunk fejlesztésnél, debuggolásnál valami fejlesztőeszközben. Ennek semmi hírértéke nem lenne.
A másik oldalról viszont tök hihetőek az állítások. Ugyanis én pontosan ezt látom most a gyakorlatban az egyik projektemen, pár ágens tök autonom módon végzi a feladatokat. Teszteket ír, tesztel, debuggol, javít, deployol. PO felvesz egy ticketet az általuk használt jegykezelőben a claude botra, hogy kellene tesztelni a szoftvert xy idétlen környezetben is, mert egy ügyfélnél elszállt. Pár óra múlva fel van lőve vm-ben a környezet, már fut rajta gond nélkül az alkalmazás, a kifejezetten nem triviális hibák mind kijavítva. Ember hozzá nem nyúlt az egészhez a ticket felvételén kívül.
Ténylegesen itt tartunk.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
A céljuk az, hogy az AI annyira jól tudjon programozni, hogy önmagát írja még jobbá, létrehozva az intelligencia robbanást. Ezt még nem értük el. Talán. Remélem.
Akkor nem olvastad a linkjeimet. Meg nem követed a híreket. Ez már nem kérdés. Gyakorlatilag elértük.
"GPT-5.3-Codex is our first model that was instrumental in creating itself. The Codex team used early versions to debug its own training, manage its own deployment, and diagnose test results and evaluations."
Amit idéztél az nagyon nem biztos hogy azt jelenti, amit az előző fórumtárs írt. Egyrészt a szövegben is az van, hogy a debuggolásnál, deploymentnél és eredmények kiértékelésénél használta fel a csapat a modelt. A szövegből inkább tűnik úgy, hogy az új modell elkészítésénél az emberi munkát segítette, nem pedig saját magát írta a modell. Akár jelentheti azt is hogy random developer Joe az OpenAI-nál AI-t használt a munkája során. Ezt szenzációsnak beállítani olyan, mintha azt mondanánk márpedig a Excel-re volt szükség az intelligencia robbanás eléréséhez, hiszen azt is biztosan használta valaki az OpenAI-nál a legújabb modelljük elkészítésénél...
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A bónusz kérdés vajon milyen irányba orientáld a gyereked?
nem szakmákban kell gondolkozni, hanem hogy feltalálja magát bármilyen területen és beletanuljon bármibe.
ha jobban belegondolok, ez kb a 19. századi (és az előtti) egyetemi képzés, általános műveltséggel és olvasottsággal.
--
meg kell adóztatni az ai-agenteket (valahogy), ill. vsz akkora a tőkekoncentráció és a produktivitás is, hogy elegendő lenne mindenkinek max 4 órát dolgoznia.
az UBI bevezetés elengedhetetlen lesz, persze lehet az is vonzó 1 országnak (pl uk, usa, Mo.), hogy cyberpunk disztópia lesz belőle. -
kardkovacsi
senior tag
Ok de tegyük fel, átalakul minden, a white collar munkahelyek nagy része gyakorlatilag eltűnik.
Ezek az emberek be fognak tódulni a blue collar munkahelyekre. Én se programozni fogok hanem elmegyek villanyszerelőnek, vagy valami hasonlónak. De akkor le fogja verni ezeknek a szakmáknak az árazását is a porba az egész, mert hirtelen a munkaerő hiányos állapotból átmegyünk az erősen többletesbe. Mellesleg a blue collar embereknek is brutál cumi lesz ez. Mondjuk a villanyszerelő aki most jól elvan, majd jön egy villanymérnök aki akinek azért a probléma felismerési képességei sokkal jobbak, a tudása jóval mélyebb stb. és aláver árban neki mert először biztos az lesz. Ugyanez igaz lesz az autószerelőre, meg minden ilyen szakmára.A bónusz kérdés vajon milyen irányba orientáld a gyereked?
-
Ringman
félisten
válasz
Soulfly842
üzenetére
ez papíron jól hangzik, viszont ezek a gyártósorok nagyon automatizáltak lesznek, nem fognak white collar job helyett esztergálni a népek.
---
ott is probléma az, hogy bizonyos szakmákban egyszerűen kihalnak az emberek. (pont a fémiparban) -
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
De ha sikerül majd saját maguknak állítaniuk elő az inputokat és úgy tanulni meg programozni ahogy sakkozni tanultak meg, akkor áll majd igazán feje tetejére a világ.
2024 vége (o1) óta gyakorlatilag így posttrainelik a modelleket (RL). Az, hogy nem laposodott el a görbe, főleg a könnyen verifikálható domainekben (kódolás, matek) gyakorlatilag ennek volt köszönhető.
-
atee_13
őstag
válasz
Soulfly842
üzenetére
"Trump pont ezért - is - akarja visszavinni a termelési/gyártási szektorokat az amcsikhoz"
Én már azon is meglepődnék, ha Trump ezt helyesen le tudná írni, nemhogy megérteni
Max a stábja, de ő biztos nem.
-
Soulfly842
addikt
válasz
Catman
üzenetére
Az a helyzet,. hogy Trump pont ezért - is - akarja visszavinni a termelési/gyártási szektorokat az amcsikhoz. Túl sok az olyan végzettség, diploma, ami a közeljövőben akár részben, vagy egészben kiváltható lesz AI térhódításával.
Egyes számítások szerint a fejlettebb gazdaságok/nemzetek esetében ez valamilyen módon az emberek 60%-t érintheti és ~30 lehet az ahol a munka is veszélybe kerülhet. Az amcsiknál ez még magasabb lehet.
(ugyebár a szolgáltatásexport az amcsiknál a legmagasabb, ez is mutatja, hogy náluk ez az arány szám még rosszabb képet festhet)
-
ngaba
aktív tag
Matekból sem rossz az AI:
https://arxiv.org/abs/2511.02864 -
Simia
junior tag
válasz
Catman
üzenetére
Semmit. Ha az AI jön, az embereknek nagyjából befellegzett.
(Bocsánat, ez nagyon off lesz!!!)Szerintem sok minőségi sci-fi született ebben a témakörben elemeiben hasonló kifutással.
Asimov univerzumában a legrobotfelhasználóbb telepesvilág a Solaria volt.
A Mezítelen nap cselekményének idejében lakott ott kb. 20.000 ember (ami a többi telepesvilághoz képeszt már akkor nagyon kevés volt), az Alapítvány és Föld idejében már csak kb. 1000. Mind robotok kiszolgálta luxusfarmokon éltek szuper arisztokrata életet, és minden igényüket gépek szolgálták ki.(Szegény Asimov kicsit optimista volt, szerintem "Epstein" szigetekre mindig lesz igény, oda meg kell majd az emberi jelenlét. Nem feltétlenül "munkahely"-nek mondanám, lehet hogy inkább csak rabszolgaságnak.).
Asimov értékitélete szerint a Solaria model egy hanyatlás volt, hiszen ez a befele fordulás megakadályozta a solariaiakat hogy benépesítsék a galaxist.
Asimov világában védte az embereket a robotika 3+1 alaptörvénye, ezért végülis az emberek maradtak a világ "főszereplői". Ettől egyel disztópikusabb, ha az AI "öntudatra ébred" és átveszi a kezdeményezést. Ez esetben még Elon Muskra sincs majd szükség, és elindul a "robotevolúció", akár úgy mint Stanislaw Lem a Legyőzhetetlen c. kisregényében (ahol lényegében robot "állatvilág" is kialakul), vagy úgy, ahogy a Mátrix univerzumában. Ezekben az esetekben az emberiség alárendelt, és kihalásra itélt.AGI esetén pozitív forgatókönyv lehet egy Ian M. Banks féle Kultúra kialakulasa lehetne, ahol bizonyos Elmék (AI-k) valamiért élvezik az emberek társaságát, ezért emberekkel veszik körül magukat. Kb. mint a macskás őrült öregasszony, aki otthont ad a cuki cicáknak, csak ez egy Elme és az embereknek biztosít életteret. Ez nem egyértelmű alárendelés, mert egy rendes elme hagyja hogy az emberek kiéljék magukat (pl. építsenek, éljenek, terevezzenek, stb.), de ez azért nem volt ez egy teljesen egyenlő viszony ember és gép között. Más elmék viszont nem szerették az embereket, nem is igen kommunkiáltak velük. Itt a kiirtásunk azért marad el, mert az univerzum hatalmas, és jut hely és erőforrás mindenkinek...
Hogy melyik scenárió lesz, azt én nem tudom.
Számomra a legkedvesebb az lenne, ha nem lenne AGI egyáltalán, vagy ha lenne is, akkor egy Butleri Jihad keretében (ez a Dűne univerzumában történt) a gondolkodó gépeket kiirtották az emberek, bár szerintem győzelemre kicsi lenne az esélyünk, és a Dűne univerzumában sem fenékig tejfel az élet.Azért reményeim szerint nekem és gyerekeimnek még lesz viszonylag rendes életünk, mert ez a dolog nem robbanásszerű, hanem lassú folyamat lesz, kb. mint a szabad emberek félrabszolga sorba sűlyedése a Római Birodalom bukása után...
-
avl
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
szerintem tul hamarnak látjátok/látod/láttatják (lehet kell a pénz ;-)
programozás 1 kezdeti lépés
annak kiterjesztése "mindenre", célok definiálása, meghatározása, a széles elterjedés több idöbe fog kerülni; sok turpisság jön még közben
kicsit olyan mint 1 db-ot csinálni vs. tömeggyártás, hogy 10millio is olyan legyen, és van-e rá igény stb. nem eszik ezt sem olyan forrón
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Orvos, diplomás ápoló vonal uugy érintettnek látom.
A kérdés max annyi mikor, mennyire. Terápia vonalon terjed mint száraz erdőben a tűz. Az is sokat mond, hogy a HO/Gyerekorvosunk bármi extra van chat gptzik, dobja be leleteket. Mert nem napi hanem komplex esetben jobban összerakja a diagnózist.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Dehogynem. Évek óta mondom hogy óriási hatékonyságnövekedést fog okozni, amikor az AI nem Pythonban fogja írni a programot hanem gépi kódban. Nem fogja tucatnyi réteg lassítani a számítógépet, hanem a legalapvetőbb szinten lesz a szoftver tökéletesre optimalizálva! Becslésem szerint nagyságrendi mértékű lesz a gyorsulás.
Később következő lépésként adott célfeladatra már gépi kód sem lesz, hanem célorientált hardvert tervez az AI minden egyes feladatra.Egyelőre persze messze nem tartunk itt, tekintve hogy a mostani AI-k még mindig az emberi tudáson alapulnak. De ha sikerül majd saját maguknak állítaniuk elő az inputokat és úgy tanulni meg programozni ahogy sakkozni tanultak meg, akkor áll majd igazán feje tetejére a világ.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
A céljuk az, hogy az AI annyira jól tudjon programozni, hogy önmagát írja még jobbá, létrehozva az intelligencia robbanást. Ezt még nem értük el. Talán. Remélem.
Akkor nem olvastad a linkjeimet. Meg nem követed a híreket. Ez már nem kérdés. Gyakorlatilag elértük.
"GPT-5.3-Codex is our first model that was instrumental in creating itself. The Codex team used early versions to debug its own training, manage its own deployment, and diagnose test results and evaluations."
Claude Code creator confirms that 100% of his contributions are now written by Claude itselfAutomated AI research system contributed to Gemini DeepThink
Nyilván ez még a folyamat eleje, de már konkrétan zajlik. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
Akkor félreértetted amit írtam, meg nem olvastad a linkjeimet se. Ez már nem kérdés. Gyakorlatilag elértük. "Software development is a solved problem."
Azt igen, de nem ez a cél. A céljuk az, hogy az AI annyira jól tudjon programozni, hogy önmagát írja még jobbá, létrehozva az intelligencia robbanást. Ezt még nem értük el. Talán. Remélem.
A mostani csak egy közbenső állapot. Persze ez is nagyon kívánatos volt nekik, tekintve hogy az IT cégek legfőbb kiadása a humán költség. Ezért is nem értem hogy miért is kókadozik hónapok óra a Mag7. Igaz, hogy buborékban voltak, meg az is igaz, hogy nem látszik hogy az iszonyatos költések hogyan fognak visszatérülni nekik, de a bevételeik továbbra is masszívan nőnek, a személyi kiadásaik egyre csökkennek, a jövő meg valamelyikük kezében van. Az Anthropic épp most mutatta meg, hogy nem 20 eurós chat előfizetésből fogják majd visszatermelni a mostani beruházások költségeit hanem munkavállalók millióinak kiváltásával minden szellemi szakmában.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
julius666
üzenetére
Hát elég megdöbbentő én is használom, tényleg nagyszerű és rengeteget gyorsít. Nekünk a régi szar kódok tákolása fog maradni mert az AI olyan kódot ír amit szép, megfelel minden architekturális elvnek stb.
A másik amire nem gondolunk. Egy idő után az emberi faktor csak probléma lesz. A mai programnyelvek azért lettek így megalkotva, hogy hasonlítsanak az emberi nyelvhez, hogy könnyebb legyen programozni. De az emberi nyelvet már értik ezek a modellek akkor miért kell programnyelv, miért nem egyből valami processzor utasítás struktúrát gyárt az AI. Amikor ez eljön akkor leszünk mi fejlesztők igazán megprücskölve. Valahogy most van az életemben először, hogy azért nem várom a technológiai fejlődést igazán, vagyis ezen a területen biztos nem.
-
julius666
addikt
válasz
Catman
üzenetére
Ezzel csak az a baj, hogy ha az AI az embernél nagyobb komplexitású feladatokat tud kezelni, akkor mi tud lenni az ember hozzáadott értéke ? Marad pár döntéshozói feladatkör, ahol erőforrások felett kell rendelkezni meg felelősség tartozik hozzá. Esetleg valami tech lead aki eldönti melyik AI rendszert használják és intézi az ezzel kapcsolatos feladatokat. Alatta kb. minden kiváltható, amit digitális eszközön csinálnak.
A "bizonyos feladatokra új eszköz" szöveg tök igaz volt 2022-2025 közt, de idén egyértelműen beléptünk az "intelligencia, mint termék" időszakába.
Hosszútávon nyilván lesz erre valami válasza az emberiségnek, de ebből még úgy igazán semmi értelmes nem látszik, max mélység nélküli utó/disztópikus elképzelések amik átölelik a teljes palettát. Az átmeneti időszak meg vélhetőleg kellemetlen lesz és akár hosszúra is nyúlhat.
-
válasz
forumpista
üzenetére
-
forumpista
aktív tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Nekem még továbbra sem válaszolta meg senki azt a kérdést, hogy ha mindenki munkanélküli lesz, akkor kinek és minek fog fejleszteni az AI.
Sőt úgy egyáltalán, például minek gyártsunk autót ha az AI-nek nem kell autó hogy munkába járjon, és ugye az új autók többségét a cégek veszik a munkatársaknak.
Vagy minek kávégépet (meg kávét), irodaházat stb stb ha ugy sem lesz bennük dolgozó. -
t72killer
titán
válasz
Catman
üzenetére
Mondjuk a társadalmak drasztikus öregedése miatt erre szükség is van. Már így se hajlandók pl az idősápolókat normálisan megfizetni, mit veszítünk, ha D-Ázsiai import rabszolga helyett mzperiksz789 cserél pelust a nagyin? (aki nem is "nagyi", mert kényelmesebb volt gyerekvállalás nélkül végigbulizni a 20-40es életéveket).
-
Catman
aktív tag
válasz
julius666
üzenetére
De mi lesz az üzleti modell az AI cégek mögött, ha a jól fizető szellemi munkákat kiváltják, és nem lesz, aki fizessen a szolgáltatásukért?
Én továbbra is valószínűbb forgatókönyvnek látom azt, hogy nem az élőmunka szükségletet, hanem hosszabb távon a hatékonyságot, komplexitást, termelékenységet fogja az AI növelni.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Tehát ha létezik bármilyen mód amivel az emberiség ezt meg tudja valósítani, akkor meg is lesz valósítva. Se politika, se erkölcs, se semmi más nem állíthatja meg ezt a folyamatot. Ahogy írod is, az egyetlen kérdés csak az volt hogy mikorra érjük el.
Akkor félreértetted amit írtam, meg nem olvastad a linkjeimet se. Ez már nem kérdés. Gyakorlatilag elértük. "Software development is a solved problem."
Egy jobb senior developer még összességében talán jobb kódot tud lerakni az asztalra (főleg security, technical debt szempontból), de igazából irreleváns mert a fejlesztők teljesítménye erősen szór, az AI meg nagyjából konzisztensen hozza már egy korrekt senior szintjét. Még többet hibázik de cserébe nagyságrendekkel gyorsabb a fejlesztési iteráció. Amit Dare2Live írt az a kőkemény valóság, elég egy, a diffeket még szükség esetén átlátni képes ember az üzleti oldalról, a fejlesztőcsapatra alatta már nincs igazából szükség.
#23037 t72killer
A szoftverfejlesztés volt a white collar szakmák egyik legnehezebben automatizálható, legkomplexebb szegmense. Nem véletlenül volt az a közmegegyezés vagy 2 évtizeden át, hogy "azokra mindig szükség lesz". És nem csak az exceltologató gizikékről van itt szó. Konzultáltál már jogi, adózási kérdésekben AI-val? Nekem több élményem is volt tavaly, amikor a "szakmabeli" állításáról derült ki utólag, hogy rosszul tudta/elavult volt a tudása, az ingyenesen, bárki által elérhető Gemini 2.5-nek pedig igaza volt...#23038 j0k3r!
Mondjuk ezt nem is titkolja a szerző, kb. ezzel kezdi a mondanivalóját.
Nyilván 2022 óta ezt hallgatjuk folyamatosan, nem posztoltam volna, ha most nem látnám már konkrétan a gyakorlatban is megvalósulni. -
Lisztok
kezdő
Kíváncsi leszek a társadalmi hatásokra, amit az ai, illetve az automatizáció fog okozni. Tartok tőle, hogy hosszútávon inkább a disztópikus forgatókönyvek közül valósul meg valamelyik.
-
-
-
t72killer
titán
válasz
julius666
üzenetére
Mindig van ilyen. Amikor én kezdtem, akkor még (építész, gépész, vegyész)mérnöknek "kellett menni". Bizony a szoftvereseket ugyanúgy utoléri a sors, mint az ózdi kohászt.
#23036: "Legfeljebb annyiban, hogy mindegyiknek van bunkere a várható jövőre való felkészülés gyanánt." Ha a K-shaped economy-t nem sikerül visszafordítani, akkor az kevés lesz. Musk az egyik értelmesebb figura közülük, nem véletlen nézelődik a Marson.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666
üzenetére
Kb. tavaly nyáron halgattam egy interjút egy ürgével, aki rendszeresen beszélget Mag7 vezetőkkel, köztük a közismert millárdosokkal is. Elmondta hogy mivel próbálják az AI-t eladni a népnek (rákgyógyítás, klímamegoldás...), és közben hogyan gondolkodnak róla az IT csúcsvezetők. Hogy ne írjak litániát, ezért nagyon röviden csak annyit hogy a vezetők 3 lehetséges jövőképet látnak AI ügyben, amiből mindháromnak ugyanaz az eredője: minden milliárdos fő célja hogy az ő AI-ja érje el először az önfejlesztő szintet. Az ehhez vezető út pedig a programozáson keresztül vezet. Igaz, hogy a programozás az egyik legnehezebben automatizálható feladat (sokkal egyszerűbb lenne mondjuk a könyvelőket váltani ki), de ez az egyetlen ami igazán számít az önfejlesztő AI elérésében. Tehát bármit hajlandóak feláldozni azért, hogy a programozás automatikus legyen. Márpedig gigantikus erőforrások állnak rendelkezésükre és száz százalékos az eltökéltségük. Tehát ha létezik bármilyen mód amivel az emberiség ezt meg tudja valósítani, akkor meg is lesz valósítva. Se politika, se erkölcs, se semmi más nem állíthatja meg ezt a folyamatot. Ahogy írod is, az egyetlen kérdés csak az volt hogy mikorra érjük el. Esetleg még az, hogy mennyivel lesznek gyengébbek a publikus modellek a belső használatra szántaknál. A társadalmi következmények egyáltalán nem számítanak a Mag7 vezetőknek. Legfeljebb annyiban, hogy mindegyiknek van bunkere a várható jövőre való felkészülés gyanánt.
-
Dare2Live
félisten
válasz
julius666
üzenetére
[link]
Jövedelem topikban pont téma. Egy negyed hsz onnan: "Nalunk is produktivabb jelenleg 1 technical PO egy CC elofizetessel, mint par honapja egy teljes engineering csapat volt. Kritikus penzugyi szoftvereket fejlesztunk."

És ez érint mindent, volt cégemnél 50% létszámcsökkenés volt HRen... és működik annyira, hogy még akarnak vágni. -
julius666
addikt
Egyre inkább úgy tűnik, a job apocalypse ténylegesen elkezdődik. Sajnos nem csak a SaaS cégek tőzsdei árfolyamain látni ilyen irányba mutató piaci reakciót, saját bőrömön is elkezdtem tapasztalni. Nyilvánvaló volt előbb-utóbb eljön ennek a pillanata, de bíztam benne még 1-2 jó év lesz a szoftveripar hagyományos felében is. Nem jött be, sőt, 1-2 éven belül fehérgalléros területek többségén is kopogtatni fog a kaszás. Laikusoknak erősen ajánlom a Claude Coworkkel (fejlesztőknek Claude Code-dal) való ismerkedést, meg az aktuálisan legfrissebb Opus modell próbálgatását.
"Érdekes" lesz végignézni ennek a piaci, még inkább társadalmi következményeit. Szerencsére sikerült nagyon jó érzékkel mostanra időzíteni a modern történelem legnagyobb és legundorítóbb botrányát is (Epstein-ügy), a nyugati, főleg USA társadalom kellemes lincshangulatban vág neki ennek a zivataros időszaknak.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
bigbuda
üzenetére
Amundi MSCI India UCITS ETF – tracks the MSCI India Index and offers exposure to a broad set of Indian large- and mid-cap companies. Often available in multiple share classes (EUR, USD).
Lyxor MSCI India UCITS ETF – Acc (EUR) – another option tracking the MSCI India index with accumulating share class.
Franklin FTSE India UCITS ETF (ISIN: IE00BHZRQZ17) – tracks the FTSE India 30/18 Capped index and physically holds Indian stocks.
UBS MSCI India SF UCITS ETF – tracks MSCI India (synthetic implementation with potential Indian tax advantages).
UBS MSCI India Universal UCITS ETF – similar exposure but with an ESG tilt and physical replication.
Thematic/Segmented India UCITS ETFs
INQQ India Internet & Ecommerce ESG-S UCITS ETF – focuses on internet & ecommerce-related Indian stocks (listed on LSE, Xetra etc.).HSBC S&P India Tech UCITS ETF (HITC) – tech-oriented India index exposure.
Fixed Income (India Government Bonds) UCITS ETFs If you want Indian sovereign bonds (which can diversify risk and income):
iShares India INR Government Bond UCITS ETF (INGB) – tracks Indian government bonds in rupee terms.L&G India INR Government Bond UCITS ETF (TIGR) – another India government bond ETF listed on European exchanges.
Xtrackers India Government Bond UCITS ETF (XIGB) – bond exposure with UCITS structure.
Tabula FTSE Indian Government Bond Short Duration UCITS ETF (TIND) – short-duration bond exposure in INR.
Practical Notes
• Most of these are listed in EUR and some also in USD/CHF/GBP, depending on the exchange.
• Expense ratios and replication method (physical vs synthetic) can vary — lower fees and physical replication are often preferable if your broker supports them.
• Liquidity matters: some India UCITS ETFs trade thinner volume than U.S. counterparts, so bid-ask spreads and execution cost can be significant if you’re trading larger sizes.
These UCITS India ETFs are suitable for long-term strategic exposure to Indian growth. They let you participate in the broader Indian equity market (or niches like tech) while adhering to European regulatory standards, which helps with tax reporting and broker compatibility in EU/UK jurisdictions. -
t72killer
titán
válasz
Paxker315
üzenetére
Így van, pontosan ez a lényeg. Igazi eredményt csak úgy érsz el, ha dzsunka árakon tudsz beszállni.
#23029: nálam hozzáértőbbek majd elmondják, egyelőre pl az xtrackers-nél találtam egy érdekes darabot
-
SzGee
aktív tag
Tavaly kaptam JEPQ-tól havi distribution-t, ez vajon hogy adózik?
IB szerint:
Interest Income from Collective Investment Vehicles
A kollektív befektetési értékpapírokból származó kamatjövedelemErre kellene szocho-t is fizetni? Itt elvileg van max, nem?
Marha érdekesIletve van egy ilyen is:
Income paid by IBKR
Az IBKR-től származó jövedelemWITHHOLDING @
20% ON CREDIT INT
FOR MAR-2025itt meg 20%-ot vontak le, ezt sem értem, miért... Ez a SYEP lehet?
-
t72killer
titán
válasz
Soulfly842
üzenetére
Köszi
. Indián látszik talán a legdinamikusabb fejlődés, ha már egyszer tőzsde topikban vagyunk, el lehet gondolkodni ország-specifikus ETF-eken. SzVSz befektetési szempontból Kína már a múlt, India, Afrika a jövő. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Soulfly842
üzenetére
Én nem értem mi ezen a meglepő?
Van több mint 1 milliárd ember aki úgy élt eddig mint bárki Európából a 19. században. Átkapcsoltak a 21. századra. Ha csak normál fogyasztanak, szolgáltatásokat nyújtanak egymásnak mindjárt drasztikusan megnő a GDP-jük.
India ugyanez lesz, csak később. Rettentő sokan vannak mindkét országban, minimális per capita emelkedés is erősen nyomja el az arányokat. -
Soulfly842
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Parancsolj.

Kínában lassult a növekedés üteme, ez tény, de hogy tetőzik az egyelőre még aligha jelenthető ki.
Előrejelzések Kínára vonatkozóan (ez nem a világ részesedés, hanem az önmagukhoz mért növekedés)
IMF Article IV misszió: 5,0% (2025) és 4,5% (2026).
Világbank (China Economic Update, 2025. dec.): 4,9% (2025) és 4,4% (2026).
OECD (Economic Outlook, 2025/2): 5,0% (2025), 4,4% (2026), 4,3% (2027)Az IMF 2026. januári WEO Update szerint:
Világ: 2026 3,3%, 2027 3,2%
Kína: 2026 4,5%, 2027 4,0%Ez lefordítva a korábbi számok ezt az előrejelzést jelentheti 2 év alatt (a világ növekedési üteméhez mérten, Kína még így is erősebb, hogy egy közép átlagos növekedés ütemet veszünk alapul - de persze ettől függetlenül a magasabb százalék is meglehet):

(összességében szerintem ez egy túlon-túl óvatos becslés és nehéz, szinte lehetetlen megjósolni 2030-ig, olyan intenzív világpolitikai/gazdasági mozgások lehetnek, amire már régen volt példa)
-
t72killer
titán
válasz
Soulfly842
üzenetére
India lenne még nagyon érdekes. Kína kb tetőzik (+1% 5 év alatt a korábbi +3%ok helyett)
-
Soulfly842
addikt
Ezek azért csúnya számok.

Az alábbi arányok az IMF World Economic Outlook (WEO) – April 2025 adatbázis PPPSH mutatójából jönnek: „GDP based on PPP, share of world” (PPP-alapú világ-GDP részesedés, %

2025 IMF előrejelzés, tehát lehet túl is van becsülve. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ha (+ahol) van bankgari mögötte, úgy már patent
. Amikor ott dolgoztam, a brokimnál lehetett kriptót venni - csak annak nem sok értelme volt, mert akkor még csak simán a coinokat adták-vették a népek semmi extra. Erre teljesen jó volt bármelyik tőzsde+saját wallet. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Érdekes dolgokról írtok. Tökre értem amit mondasz, de azért a 2008-as válság valahogy mégsem Miskolcborzasztó miatt jött össze és hogyhogy nem, a világ (akkor még) legnagyobb demokráciájában és gazdasági fellegvárában, a Wall Street-en lévő cégek zömét mentették ki lényegében adófizetői közpénzből, mert "nehogymár".
Ezt csak margóra. Lopni csak nagyban lehet, de akkor NAGYON. Ez nem az egyetlen példa erre ofkorsz.
A durva, hogy azóta is ugyanígy megy minden tovább. Zseniálisan bemutatja a Nagy Dobás c. film.
Az a helyzet, hogy az egész világon érdemi pénzügyi tudatosság nélkül kőkemény ripoff van mindenhol.
Miskolcborzasztó és 2008 közötti különbség az, hogy ha utóbbi bedől, ott collateral damage van és a társadalom egésze szív, míg előbbi bedőlésénél "csak" párszáz fő érintett és jobbára nem kap az "intézmény" semmilyen mentőövet a többi adófizetőtől. (Meg a politikus sem kenőt a tengeri yachtra, vagy egy Miami luxusingatlanra valót).
A kriptót én úgy látom, mint egy vadnyugatot. Legyen lovad, pisztolyod, ismerd a működését és saját biztosítékaid segítségével el lehet benne lenni, de a legtöbben mégsem ezt teszik. Ami a nagyvilágban történt, hogy sok intézmény, akik eddig is értettek a pénz világához (persze ez nem garancia semmire, de azért előny egy random Vérpistikéhez képest), jól becuccoltak, kivártak, majd miután jó sokan felszálltak erre a vonatra, eladtak. Mikor hirtelen, mikor fokozatosan. Ezzel párhuzamosan a reguláció is megindult, anno Vérpistike örült, hogy a csúnya bankokat most de jól elkerüli, csak az egész pszichológiájára nem volt felkészülve, keveseknél van meg a diamond hands genetika
és jönnek az irdatlan hullámok, amik mögé próbálnak valamiféle fundát tenni mikor magyarázni kell, de lényegében kőkemény tömegpszichózis van. With all this said, lehet kriptón is masszívat nyerni, de az látszik, hogy miután adtak neki (mint műfajnak) jópár évet, hogy a nagyok is kijátszhassák magukat, lényegében mára széjjelszabályozták és az igéret földje, Vérpistike boldog Walhallájának képe lassan teljesen elhalványul. Bárki is legyen az igazi alapítója, gyanítom, hogy ő sem erről álmodott anno, de hogy jól járt, hótziher.
Nekem van most egy kevés összebányászott Pi Network-öm, azt tartom életem végéig szerintem, hátha egyszer megezerszereződik és akkor megvehetem a lambót
, bár addigra szerintem hamarabb lesz Xiaomi SU7 Ultrám kínkeserves munkából, jó kis ropogós fiat-ért
-
t72killer
titán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ezt rögtön el is ismerem, a kriptóhoz kb egyáltalán nem értek. Viszont tapasztalatom van benne úgy, hogy már-már mobbing szinten próbáltak belerángatni 2021ben - kifejezetten akkor, még csak véletlen se pár évvel korábban, amikor 1k$ alatt volt a BTC. Hát kösz, nagyon örülök, hogy nem ugrottam be.
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
"az amúgy tényleg meglehetősen biztonságos coinjaidat egy nem biztosított, bankfelügyelet által nem ellenőrzött entitásak adod le"
Olyan BTC/ETH... és még nem volt, hogy valaki walletből, privát kulcs nélkül lopni tudott volna. Pedig próbálkozás az van, nagy üzlet lenne egy párezer BTC egy alvó számláról leemelni. Szóval ja meglehetősen biztonságos.
De a lényeg: Alapvetően solo staking van. Nem adod le senkinek a coinjaidat azok maradnak a saját walletedben. Lockolodnak és egy nodet kell futtatnod. Ha ez megvan kapod a "kamatot".
Természetesen össze is lehet állni, rábízni az ETHd másra mert neked nincs kedved nodet üzemeltetni... ekkor van az amit mondasz, hogy not your wallet, not your coin. Nekem (is) nagyon necc lenne ~3%ért kockáztatni sok csúnya eset volt az elmúlt 10+évben.
BTC az POW coin ott ez nem működik. Ott a "bányászásért" jár a BTC. A fentinek a következménye az is, hogy míg a BTC végtelen áramot zabál, nagyon drága a rendszer fentartása addig az ETHé lényegében 0.
btw néha az az érzésem, hogy olyanhoz is nagyon hozzászólsz amihez mérsékelten értesz.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A probléma az, hogy ilyenkor az amúgy tényleg meglehetősen biztonságos coinjaidat egy nem biztosított, bankfelügyelet által nem ellenőrzött entitásak adod le. Kis túlzással, L Gazsi Miskolcfelsőborzasztói vállalkozóra bízod, hogy hiteligényes ügyfeleinél "befektesse". Ez is egy működő bizniszmodell - addig, amíg be nem üt a geb.sz...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Tényleg van kamat, igaz nem a BTC-re. Két crypto modell van, az egyik ahol bányásznak valamit és azzal validálnak egy tranzakciót a másik meg a staking amikor egy külön validátor eszköz validálja a tranzakciót, pontosabban egy ilyen hálózat. Ezeknél a validátoroknál le kell rakni egy letétet és a validálás után kapsz pénzt a crypto kibocsátójától amolyan kamatot azért mert segítetted a hálózatot. A letét meg azért kell mert ha valamit elkefélsz és nem jól validálsz akkor bukod a lóvé egy részét.
-
t72killer
titán
A kriptókat a jelek szerint elássák, lassan a 2021es csúcsokon beültetett balekok újra pirosat írhatnak nominálban is. Anno nagyon magyarázta nekem egy kriptogyökér, hogy miért vok hülye és miért nem zálogoztazok instant házat-kocsit-asszonyt-gyereket és ott helyben spot nem tolok egy all-in btc-t, mer istenbiza megy az 200k-ra (ismét: 2021et írtunk). +Büszkén mesélte még, hogy biza kamatoztatni is lehet a kriptót a Celsiusnál
.
Érdekes mód csávókámról 2022 óta nem hallottam, pedig oszthatta vóna az észt tavaly októberben is🤔... -
kardkovacsi
senior tag
Csak amolyan érdekességképpen. Biztos ti is láttatok már olyan, hogy így minden, de főleg az index etf-ek így droppolnak mondjuk egy fél tizedett vagy akár egyet is.
Mindig is érdekelt mi van ilyenkor mögötte? Jön valami nagy alap és belevágja egybe a piacba, a fél tized nem érdekli oszt hadd menjen és utána a mindenféle arbitrázs kereskedők "széthordják" az egyedi részvényekre.Az ok, hogy hírre mozog minden, ugrál le fel. Én ilyen nyugis időszakban történő apró esésekre vagy emelkedésekre gondolok.
-
Joe123
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ha hosszú távra akarsz tartani nem HUF alapú cuccokat, azt csak TBSZ-en érdemes az itthoni adószabályok miatt. Mivel a nyitást és a zárást is át kell számolni adott napra érvényes hivatalos MNB középárfolyammal az adóbevalláshoz, ezért ha hosszú távon gyengül a HUF (ahogy szokott) olyankor is adókötelezettséged keletkezhet, amikor valójában nem nyertél vagy akár veszítettél devizában. Szóval Revo alkalmatlan befektetésre, mivel nincs náluk TBSZ.
-
Dare2Live
félisten
válasz
concret_hp
üzenetére
Tippre:
nem valós BTCt küldtek. Aztán akiknek küldtek azok közül a "résen" lévők eladták, fiat pénzt felvették, tovább utalták. Az eladás valós BTCvel végig tudott menni mert amennyien éltek vele annyi valós BTCvel rendelkeztek.Analógiának rengeteg más eset van, nem véletlenül az egyik cryptos legalapabb alapszabály mondás, hogy Not your wallet = Not your money.
-
Simia
junior tag
Vannak szochók, amik szochóbbak a többinél :-).
Munkáltatótól kapott RSU vestingre tudtommal akkor is fizetni kell, ha elértük a plafont.
Osztalékra viszont nem kell fizetni SZOCHO-t ha EGT tagállamban osztalékként fizették ki, illetve ha nem EGT tagállamban fizették ki de osztalék, akkor vonatkozik rá a SZOCHO plafon.
(Hol van már az ígéret a "söralátét" méretű és bonyolultságú adóbevallásokról)
Szerintem magyar TBSZ befektetőként elég kicsi a különbség accumulating és a distributing ETF között.
Az accumulating az egyik előnye, hogy nem keletkeznek relative kicsi pénzek a számládon. A másik előny az lehet, hogy az ETF kibocsájtó ország elvileg adóztathatja az ETF osztalékot, amit egy ACC ETF esetén nem fizetsz ki. Mondjuk praktikusan ír ETF-et tartunk úgyis, ott meg azt hiszem nem vonnak ETF osztalékra adót, és mivel EGT, a magyar oldal sem fog adóztatni, akkor sem ha nem TBSZ-en tartod az ETF-et...
Gondolom ez az DISTR/ACC ökölszabály olyan országokban született, ahol az ETF-ből kifizetett osztalékot terhelte adó, és ezért jobban járt az ETF vásárló, ha ezt a kifizetést ő nem kapta meg, hanem egyből "befektették" neki, és ha mégis kellett neki cash, akkor eladott az ACC ETF-ből... -
ngaba
aktív tag
válasz
axioma
üzenetére
https://elemzeskozpont.hu/hogyan-adozunk-reszvenyek-osztaleka-utan-2025
"Fontos azzal is tisztában lenni, hogy bizonyos esetekben van felső határa a szociális hozzájárulási adónak. A SzocHo köteles jövedelem (pld. osztalék) azon része után kell csak SzocHót fizetni ami az összevont adóalapodat a tárgyévi minimálbér huszonnégyszerésére egészíti ki. Ha a tárgyévben az összevont adóalapod eléri a minimálbér huszonnégyszerését, akkor tőkejövedelmek (pld. osztalék) után már nem kell megfizetned a SzocHót."
Szerk.: Amit Te írtál, az szerintem TBSZ feltörésére vonatkozik.
Szerk2: "Továbbá a Szocho tv. 5. § (3) bekezdése alapján az EGT országok mentesülnek a szochófizetés alól:"
-
axioma
veterán
az a szocho amit ertekpapir-piacon szerzel az nincs a munkaberes szocho plafonos osszegbe szamitva, hanem kulon megfizetendo... pl. rsu vest eseten siman
Az usa adoegyezmeny hianya miatt az osztalek onnan eleve 30%-kal megkurtitva jon hozzad, es arra a maradekra tartja az allam a markat az eredeti 5%-ara pluszban. Oszinte leszek szochot nem tudom, tavaly me'g (stock pardollaros osztalekara) mintha nem kellett volna szamolni. -
ngaba
aktív tag
Amúgy most hogy nézegettem az adózást, felmerült bennem a kérdés, hogy miért jobb az accumulating ETF az osztalékfizető ETF-nél, ami ugye szentírás itt? Az osztalék ugyanúgy adózik, mint az árfolyamnyereség, csak van rajta szocho is (aminek van felső határa, és a munkabéremmel már elérem). Azért, mert a kifizető is levon az osztalékból? (15%-nál többet, és nehéz "utánajárni"?)
Mert accumulating esetben lehet, hogy duplán adózik (amikor kifizették az osztalékot az ETF-nek + te az árfolyamnyereség miatt.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Villanyszerelés
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Sony WF-1000XM6 – ez évi etalon?
- Milyen routert?
- Le Mans Ultimate
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- ÚJ STEELSERIES Arctis Nova Pro Wireless Playstation fekete
- Dell Precision 5560 i7 32GB RAM 512GB SSD NVIDIA RTX A2000 FHD+
- Mafia The old Country Ps5 dobozos, hibátlan!
- SZINTE ÚJ , 2ÉV GARANCIA - PS5 SLIM DIGIT 825GB + PS PORTAL BLACK (Keveset használt eszközök)
- Macbook Pro 14" M1 MAX, 64GB RAM, 500GB SSD, 10 hónap garancia!
- iKing.Hu - Apple iPhone 16e 128GB White használt újszerű 100% akku 83 ciklus garanciás 2026.10.26-ig
- Samsung Galaxy A32 5G / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia
- Dell 14 Latitude 7450 WUXGA 2in1 Touch X360 Ultra5 135U 12mag 16GB 512GB Win11 Pro WiFi7 Garancia
- Corsair VENGEANCE Pro 32GB (4x8GB) DDR4 2800MHz
- LG 32GS94UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

a miénk sem olyan fontos), de szinte biztos vagyok benne hogy ehhez van közelebb és nem az önmagát szuperintelligencia szintre felhúzó mesterséges intelligáncánál.

)