Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sziku69: Szólánc.
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joe123
senior tag
válasz
HussarF
üzenetére
270 milliárdot már bizonyítottan elfüstöltek, de szóra sem érdemes persze, mondhatni lárifári, hiszen a drága jó fasztolcsy annyi jót tett ezzel az országgal, hogy elnézzük neki, ld. EURHUF árfolyam a ténykedése alatt. Amúgy meg nálunk a NER elit még lehet jól is járna egy előzetessel, háziőrizettel, ott is lehet negyedmilliárdot keresni ugye.
-
atee_13
őstag
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Róna Péter 14 ben már jegyzőkönyvezte a bajt, traszparebcy 16 ban feljelentést tett a rendőrségen és az ügyészségen. Akkor még vissza lehetett volna szerezni a lovét, csakhát ugye fityeszlandon az volt a válasz, hogy nincs itt semmi látnivaló morzsik meg benyalják.
Lehet ilyen hülyeségekkel haknizni, hogy nem lehet tudni, meg zajlik vizsgálat meg hasonló. 14-es MNB-s jegyzőkönyvben ott van a baj jelezve.
-
Moltiszanti
csendes újonc
válasz
HussarF
üzenetére
Nem tudjuk pontosan mik a tények.
Az ÁSZ 2019-től vizsgálódott, Ligeti Miklós szerint azért mert Windisch addig felügyelőbizottsági tag volt az MNB-nél. Ligetiék szerint a csalások 2016 óta folytak és ők már akkor feljelentést tettek amelyet a szervek egyszerűen figyelmen kívül hagytak. De azt hiszem Róna Péter is tett feljelentést. Hogy pontosan lássunk ahhoz szerintem itt szükség lesz némi változásra. -
t72killer
titán
-
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF
üzenetére
Ha épp történik akkor is jelent ez bármit MOon?
Ha kellemetlen lenne a NERnek majd Polt lelövi. Vagy bemegy/beküld a NERes valakit az ügyészségre és kihuzatja magát az iratokból.
ELIOS/OLAF megvan? Tiborcz börtönben?
és sorolni lehet végtelenségig.A vagyonvesztés mértékén lehet vitatkozni. Amit eddig "kimondtak" az annyi, hogy "az eredeti 283 milliárd forintból 2024 végére mindössze 13 milliárd maradt, vagyis mintegy 270 milliárd forint tűnt el"
Eddig ennyi. -
válasz
travix
üzenetére
Valószínűsíthetően igen, de azért ha egy hírportál/újság minimálisan igényes magára, nem annyit böfög oda, tényként közölve, hogy a kamatcsökkentés elmaradása miatt cseszegetik Powell-t, mnit ahogy az a linken olvasható. Hanem leírja a tényeket, aztán esetleg sejteti a következtetéseit a kontextus alapján.
#22328 Dare2Live
Tehát nyomozás folyik hűtlen kezelés miatt = "nincs semmi". Akkor igazából Powell ellen sem folyik semmi
és az 500 Mrd a teljes kezelt vagyon volt, nem a veszteség.
Azért a tényeket ne hágjuk már meg, bármennyire is elfogultak vagyunk valamelyik oldalán iránt

-
atee_13
őstag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Az hagyján, de matócsi youtube videóban mondja be, hogy ő tudja hol a pénz, de a rendőrség ügyészség nem érzi a kényszert, hogy rákérdezzen
Elképzelem, hogy kirabolnom a helyi bankot kibaszom a facére, hogy tudom hol a pénz, de már fél éve felém se néz semmi hatóság, hogy érdeklődjön kedvesen
-
Ha a BBC a forrás, akkor érdemes feltételekkel kezelni a dolgot. Már így is zajlik ellene egy 10 Mrd USD-s kártérítési per, amiért nem éppen pártatlanul mutatta be a 2021. januári tüntetéseknél Trump-ot. A BBC bocsánatot is kért és eltávolította a műsort és most próbálja megúszni a dolgot.
Powell ellen egyébként a Fed épületének felújítására szánt elég vaskos büdzsé miatt lengették be a pert. (vö. jegybanki alapítványok)
-
Llew
senior tag
Ez szép lesz
Nyomozás az amerikai jegybank elnöke ellen
- nem volt hajlandó csökkenteni a kamatlábakat -
atee_13
őstag
Én nem mondom, hogy ne legyen gyanús, de ha le akarom húzni a jónépet akkor Q1 el promótálnék valamit, hogy pár hónapon belül bukjon a sztorim? Természetesen ettől még bukhat, de akkor én úgy képzelném, hogy 1-2 éves távot dobnának be.
Nekem amit sikerült kihámoznom, hogy nem a kalsszik SSB‑kémia ami neki van hanem valami szuperkondenzátor‑szerű működés. Tehát ez nem az amivel mások 28-30 ra terveznek.
De persze nyugodtan lehet mindenki óvatos és kell is, hogy az legyen, de ez így nem a lehúzós sztori ami lenni szokott, hogy mindjárt, már nem sok hiányzik és utána felfutattjuk a gyártást stb stb.
-
Simia
junior tag
válasz
atee_13
üzenetére
A Verge Motorcycles és a a DONUT company tisztségviselői részben közösek, nem biztos hogy független forrásnak számít a Verge Motorcycles.
Nekem ami gyanús a dologban az az, hogy ha tényleg Q1 szállítják a kész mocit, akkor mire fel ez a nagy titkolózás, és miért nem volt egy nyomorult sample a CES-en? Mostanra az utolsó simításoknak/engedélyezéseknek kellene mennie készre szerelt mocival a világ számos országában hogy street legal legyen a gép.
Amit meg favagoJoska posztolt az meg szerintem egyértelmű red-flag.
Az ASILAB, TELJESEN új és forradalmi AI-t jelentett be 2025 májusában ugyan olyn hihetetlen claimekkel az AI területén mint most a DONUT az energiatárolásban. Mindhárom cég alkalmazottai között szerepel Marko Lethimaki aki a két promóvideó főszereplője.Vannak persze korszakos polihisztor zsenik a világban, de azért csaló könnyebben akad...
-
atee_13
őstag
The First Production All-Solid-State Battery Is Here, And It Promises 5-Minute Charging
Elvileg ipari volumenben gyártják már.
26 Q1 ben már szállítják a motorokat.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
kuntics
üzenetére
Milyen fele, a duplája is igaz. A CEO egy zseni, nem csak az akksitechnológiában, de a mesterséges intelligenciában is van érdekeltsége, ott már az AGI-t érték el!
Biztos nem átverés... -
Simia
junior tag
válasz
kuntics
üzenetére
Nekem fura, hogy ha idén már tömeggyártják, akkor hogyhogy még nincs szabadalom, meg hogyhogy nem lehet beszélni a kémiáról (ha egyáltalán kémiai az energiatárolás).
Ha ha meg van szabadalom, akkor a szabadalomban ezeknek az infókna benne kell lennie, tehát kb. úgyis tudja/tudhatja mindenki.
Ha nincs szabadalom, akkor meg a titkolózás kb. semmit nem ér, mert az első eladott darabot szétszedi a konkurencia. Szerintem csoda lenne, ha ezek után nem lenne tele ipari kémekkel a környék (mit rendelnek, kitől, milyen szabadalmak IP/k vannak náluk) -
Catman
aktív tag
válasz
atee_13
üzenetére
Investigating The World's First Solid State Battery
Érdekes következtetéseket von le a srác, én is kíváncsi vagyok, mi sül ki ebből a végén.
-
Simia
junior tag
válasz
Joe123
üzenetére
Én is szkeptikus vagyok...
Van videójuk hogy 270 A-ral töltenek egy tenyérnyi cellát 5 percen keresztül minden hűtés nélkül.
Nagyon szeretném elhinni hogy ez tényeg valódi, de azért ez hihetetlen kategória elnézve azokat a kábeleket...
Szabadalmakat nem említettek, részleteket nem osztottak meg, működő aksit nem mutattak be. -
atee_13
őstag
válasz
Joe123
üzenetére
Azért tettem be ez a videót, mert elmondja benne, hogy beszélt a Donut Labses mérnökkel aki elmondta neki, hogy ők igazól nem keresték a szilárdtestes akkut teljesen más vonalon mentek és gyakorlatilag csak véletlen derült ki, hogy összejött. Mások direkt a szilárdtestesre hajtanak és ígérgetnek. Emiatt tettem, be mert erről már a napokban jelentek meg cikkek mindenhol, de nekem legalább is új infó, hogy véletlen találtak rá. És a motort már megrendelheted és idén kiszállítják (elvileg). Mások 28-30 ra ígérnek valamit.
-
cdl
senior tag
válasz
favagoJoska
üzenetére
Egy írás a G7-től, hogy mennyire jól gazdálkodtak a fiuk már megint: [link]
-
Joe123
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Én rettentően drukkolok hogy ez real legyen, főleg hogy európai projekt, de azért várjuk meg amíg kézzel fogható, tesztelhető termék lesz, mert legalább 20 éve olvasunk mindig az új csodaakku technológiákról, amikből nem sok minden lett végül. Ha ez mind igaz, az kurvajó.
-
atee_13
őstag
Nagyon úgy fest a Donut Labs obab@szott a kínaiak nagy álmainak
Drónnal repülő porszívó, vízálló külső akku... na meg akkumulátortechnológiai Szent Grál - CES
És nem mellesleg elúszni látszik az a majd 1700 milliárd adófizető pénz ami a kínai akkugyárakba tapsoltak a zsenikék ...
-
travix
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
Populista húzás, biztos Orbitól tanulta ezt is. Egyébként ezzel csak annyit érnek el hogy nem kapnak hitelt majd a kevesebb credit scorral rendelkezők, biztos nagyon hálásak lesznek...
Egyébként kegyetlen az időzítés mert a héten vettem subprime hiteleket biztosító cégbe
-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
e szempontbol pongyolan fogalmazhatnának/írhatnának de ebben az esetben az altalam beidezett kis resz visz félre!
belinkeltem fent is, de ujra es az 1 mondatos idezet helyett:

érdemes az 1-1 beidezettem helyett az egeszet olvasni tölük
kicsit kötözködös kedvedben látlak most :-)
"legtöbb fő indexet aktívan menedzselik (ki-be kerülnek komponensek, változnak a súlyok), ezért enyhén szólva nem stimmel egy S&P-t simán "részvény" kategóriaként megnevezni - gyak egy konzervatív hedge fundhoz lehetne hasonlítani." tenyszerüen igaz, de senki sem igy veszi
"Igen természetesen mindig is megsózzák egy kicsit a fő mondanivaló ellenkezőjével is a tartalmat, hogy később, ha elsz.ródnak a dolgok, lehessen mire mutogatni."
en sok eve olvasom öket, az alapjan van a véleményem, ök korrektek, az irasaikbol nem jön le évek óta bárminemü mutogatási szándéknaná hogy valság is van mindig, esély arra ..pont a legutobbi irasa is erröl
"Losses always have been and always will be a big part of investing in the stock market."

-
t72killer
titán
"többnyire / szinte mindig ETF-röl, nem egyedi rv.röl gondolnak, írnak"
Nekem az "international STOCKS" konkrét egyedi részvényeket jelent, nem index-ETF-et, még ha az részvényekből is tevődik össze. Mivel a legtöbb fő indexet aktívan menedzselik (ki-be kerülnek komponensek, változnak a súlyok), ezért enyhén szólva nem stimmel egy S&P-t simán "részvény" kategóriaként megnevezni - gyak egy konzervatív hedge fundhoz lehetne hasonlítani.Igen természetesen mindig is megsózzák egy kicsit a fő mondanivaló ellenkezőjével is a tartalmat, hogy később, ha elsz.ródnak a dolgok, lehessen mire mutogatni.
Az ATH-nemATH kérdéskörben annyi, hogy igen, ATH után gyakran van következő ATH meg azután következő ATH. DE szinte minden nagyobb válság is ATH-ról indult el lefelé. Szóval ha a korosodó ATH-sorozatokba belevesz az ember, akkor ne lepődjön meg, hogy miután örül pár "saját" ATH-nak, befigyel egy válságidőszak is.
-
avl
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
szerintem a 2 linkelt szerzö korrekt;
többnyire / szinte mindig ETF-röl, nem egyedi rv.röl gondolnak, írnak
sosem adnak predikciot, a bizonytalansagot hangsulyozzak, pl.
"I will never be certain about the future. I’ve read too much about the past to be confident about the future. History is full of unpredictable events so the only thing I am confident about is that the future will be full of them too."
"I’ve always found it’s more useful as an investor to prepare than to predict."
"I don’t know how this experiment will unfold. Anyone who tells you they do is either delusional or lying."
-
t72killer
titán
futnak a busz után/próbálnak a permabull megatrendre jól hajazó számokat beböfögni+bízni az index-technika veszteseket kiszóró, menő cégeket magasabb súllyal jutalmazó természetében és a fundamentálisan gyenülő pályán álló FIAT pénzek áremelő hatásában oszt' csók.
Re ATH: " buying international stocks (Developed or EM) near an all-time high is followed by worse short-term performance." háát NVDA Októberben látott ATH-t, akik akkor vettek, már egy negyedév óta pirosban üldögélnek és van még nagyrészvény hasonló cipőben. Ez nekem bőven kimeríti a "short term" fogalmát. Inkább azt mondanám, hogyha egy rázós időszak (2008/9, vagy akár a tavaly április) után újra ATH-t produkál a piac, akkor nem kell rögtön eladni, jellemzően megy még tovább a szekér.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
HussarF
üzenetére
Szerencsére (vagy épp szerencsétlenségünkre) azért már több mint másfél évtizednyi tapasztalat van abból hogy mi történik akkor amikor egyetlen párt teljhatalommal uralkodhat. Nem, nem az történik amivel te ironizálni szerettél volna, hogy ha kiépültek a korrupciós sémát akkor már csak üzemeltetik.
Hanem az történik hogy először csak a miniszterelnök, aztán a lánya, aztán veje, aztán a fogorvosa, majd borásza, majd szép lassan azok gyerekei is, és így tovább, egyre nagyobb kör építgeti a kis korrupciós sémáit és válik milliárdossá. És mivel ez mind egy brancs, ezért egymás lábára igyekeznek nem taposni, hanem inkább csak a nép nyakára mindenki...
Úgyhogy igenis helyes a megállapításom, hogy az ilyen félázsiai népeknek mint a magyar ahol a polgáriasodás nem ment végbe rendesen, ott igenis jobb ha váltogatják a hatalmat mint hogy túl sokáig a tűz mellett hagyjanak bárkit.
Nyilván a legjobb a valódi polgáriasodás lenne, de az innen messze van mint Makó Jeruzsálemtől...
De amúgy neked nem furcsa, hogy minnél tovább vagyunk ebben a rendszerben, annál jobban épül le és marad le az ország? -
avl
senior tag
válasz
Paxker315
üzenetére
"Ami tényleg érdekes, hogy mennyi marad levonások" szerintem is (en ugye Holdra komoly összegeket biztam, bizok)
mindig megy a költseg mantrazasa, neha szamszerüsitve is, pl.

en meg mar tettem fel hosszabb tavrol is, hogy pl. Hold rv. alap (hivatalosan nem kis költseggel) vs. "alacsony költsegü ETF" hogy nez ki ...nagyon nem ugy, mint a fenti tabla

persze barmikor barmibe bele lehet futni; siman lehet, hogy holnaptol a Hold igen gyenge lesz (..en nem fogadok erre, de lehetne ez)
1 marad: a diverzifika minel több szempontbol, es sehova sem "túl" sokat
-
avl
senior tag
válasz
donat_sz
üzenetére
áá, semmiképp nem mondanám, hogy mire számítsunk! illetve: bármire / mindenre; soha senki nem tudja
It gets worse. Look at 2025. At the end of 2024, forecasters were actually not too far off— the median prediction was only a slight underestimate of what actually happened in 2025. But by early spring, when President Trump's tariff wars started, most of the forecasters had changed their tune, and half were calling for the market to decline.

azt meg nem gondolnám, hogy többet tudnék
ezek kicsit korabbiak:
[investing-a-lump-sum-at-all-time-highs-2]
[all-time-highs-usually-lead-to-more-all-time-highs-in-the-stock-market]
[should-you-buy-at-all-time-highs]

there is no historical evidence that buying international stocks (Developed or EM) near an all-time high is followed by worse short-term performance. If anything, there is some evidence that short-term performance may be slightly improved (at least for EM stocks).
-
t72killer
titán
( [link] ) #22286: "Aztán amikor a végén fizetni kellene, akkor szétteszik a kezüket hogy sajnos nincs miből." igen, ez úgy alakulhatott ki, hogy itt a "vadkeleten" ha lenyúlod a hitelező pénzét, akkor kib.sznak a házból a hóba és éhenfagysz. Ez elég jó motiváló tényező a precíz fizetésre.
Céges szinten ez optimalizáció kérdése - aztán persze időnként jól eloptimalizálgatják magukat, ld 2008. -
válasz
favagoJoska
üzenetére
Na ezért érdemes váltogatni a pártokat (legalábbis az ilyen demokráciában félig művelt országokban), mert bármelyik hatalom jön annak újra kell kezdeni a korrupt kis sémát kiépítését.
Na ez körülbelül olyan okos gondolat volt, mint ha azt mondaná valaki, hogy azért nem érdemes kormányt váltani, mert a jelenlegi már kiépítette a saját korrupciós csatornáit, most már legalább üzemelteti a gépezetet. Míg ha jön más, akkor az azzal lesz elfoglalva, hogy építse fel a saját hatalmi gépezetét, más feladatokkal meg nem fog haladni. Kiváló meglátások

-
Simia
junior tag
válasz
lemusz
üzenetére
A borravalót azt először én Trumptól hallottam, mert az USA-ban tényleg elég erős a tipping culture. Nem is tudtam mire vélni, amikor nálunk is felmerült a kérdés, mert Mo.-on ezt nem éreztem problémának, de igazad lehet, ez valamiféle együttműködésre utal.
Erről a Trump account-ról viszont nem is hallottam még. Zseniális ötlet. Egyszerre önreklám, populista intézkedés, tőzsdepumpálás, és powergrab is (mert a brokereket, brókerköltségeket és vásárolható alapokat szabályozzák, illetve az állam is fizet be pénzt, nyilván nem mindegy kinek és mennyit, ez simán leverage Trump kezében a piaci szereplőkkel szemben).
-
Simia
junior tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
Igen ilyen van. Ismerősnek kimondottan tudatosan credit score-t kellett építenie amikor venni akart házat. Jól keresett, semmit nem vett hitelre, és meglepetésként érte, hogy a jó állás meg a relatív nagy vagyon ott nem elég a jelzáloghoz, hanem credit history kell...
De ezek nem azok az emberek, akiket maguk alá temet a kártyahitel.
Aki görget, az ott sem jókedvéből görget, hanem mert próbál a felszinen maradni valahogy, aminek az első lépése megélni a holnapot...
-
lemusz
addikt
Szerintem lehetséges hogy innen is szednek ötleteket, ne feledjük hogy dolgoztak fideszközeli emberek trump kampányában. Amit idén akarnak gyerekek után kötelezően tőzsdeindexbe fektetett összeg is hajaz a magyar babakötvényre, persze amcsi módon, a saját szájízük szerint, az új 50 éves jelzáloghitel a hazai ingatlankereslet fújatásokra, a borravaló adómentessége is mintha nálunk lett volna előbb, ők még belevették a túlórákat is.
-
válasz
atee_13
üzenetére
Jó kérdés, ebből mennyit visz el az aktív kezelés, esetleges további díjak. Úgy látom, a Hold-nál azért van "múlt" is, Rubicon létezik ~2008 óta, átlagolt évesített hozam ~15%. Erős bika években mondjuk elmaradtak de annyira nem égette meg magát senki, aki bizalmat szavazott nekik 08-09 körül. Ami tényleg érdekes, hogy mennyi marad levonások után : ) : )
-
j0k3r!
őstag
Nekem úgy rémlik, hogy azért (is) kell, hogy legyen értékelhető FICO score-od, ami mondjuk egy jelzáloghitelhez kell. Sokaknak emiatt van, nem pedig azért, mert tényleg rászorulnának. Tévedés jogát fenntartom

-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Amennyire én tudom, a gazdagabb rétegek is ezt csinálják. Az alapelv hogy "élj hitelből amíg meg nem halsz".
A cégek sem arra bazíroznak hogy minél hamarabb megszabaduljanak minden adósságuktól, hanem hogy a lehető legnagyobb adósságuk legyen amiből a lehető leggyorsabban fejlődnek. Ezt a gondolkodásmódot ültetik át az amerikaiak a magánéletre is. Lehet, hogy nekik van igazuk. Mi otthon ülünk és spórolunk, majd kölcsönadjuk ("befektetjük") a pénzünket, ők meg kölcsönveszik tőlünk és élnek belőle. Aztán amikor a végén fizetni kellene, akkor szétteszik a kezüket hogy sajnos nincs miből. -
t72killer
titán
Nincsenek konkrét infóim, de tippre ezt a csóróbb néprétegek csinálják, több kártyával nyomva kvázi "ingyenhitelt" görgetnek maguk előtt. Ugye minden hitelkártyának van egy kamatmentes törlesztési periódusa.
Aki ezt úgy csinálja, hogy közben 5-600ezreket forgat meg a tőzsdén, az szimpla sz.rrágó - persze olyan is akad minden társadalomban. És persze "csóró nép" is bőven van usákiában. Ha a medián alatt keresel (50%-os határvonal ugye), akkor egy lábtörés eláshat anyagilag. -
Pá
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Amúgy sosem értettem, hogy USA-ban miért általános jelenség, hogy folyamtosan pörgetik maguk előtt a hitelkártya adósságot, akár párhuzamosan több kártyáét is 30% kamaton. Ha megszorulnak, ennél még egy folyószámla hitel is sokkal jobb, de talán még a provident is. Olyan, mintha fel sem fognák, hogy mi történik ilyenkor.
Ilyen értelemben tényleg lehúzás, ha szellemi fogyatékosnak tekintjük őket , akkor a bankok visszaélnek az állapotukkal.Amúgy a hitelkártyával önmagában nincs bajom, nekem is van, de 10+ év alatt még mindig időben visszatörlesztettem.
De USA-ban tényleg lehetne valamit ezzel kezdeni. Talán piacbarátabb lenne egy nagyon aktív oktató/tájékoztató kampány is ahol felvázolják a következményeket, meg alternatívákat, de most legalább egy valódi problémát próbál meg kezelni. -
t72killer
titán
Épül-szépül a szocializmus, Bernie Sanders se csinálhatná jobban
:
-
Dendytv
senior tag
Az USA legfelsőbb bírósága nem hozta nyilvánosságra a Trump vámjaival kapcsolatos döntést.
Majd szerdán. -
-
aAron_
őstag
válasz
favagoJoska
üzenetére
Éppen ezért nem is lehet az új kormány ilyen szinten korrupt, pár hónap alatt összeomlana a támogatottságuk. Teljesen más a társadalmi bázisuk.
Egyébként meg szerintem tök mindegy, hogy lesz-e megszorítás vagy adót emelnek. Amennyire lehet, költsék a pénzt normális dolgokra. Ezzel már mérföldekkel előrébb leszünk.
-
favagoJoska
aktív tag
"Azt sem tudjuk, hogy a lopás vissza lesz-e fogva egyáltalán. Én csak abban reménykedem, hogy nem olyan profik, még nem volt idejük kiépíteni a vérszívó struktúrákat, ezért remélhetőleg nem lesznek annyira hatékonyak eleinte..."
Na ezért érdemes váltogatni a pártokat (legalábbis az ilyen demokráciában félig művelt országokban), mert bármelyik hatalom jön annak újra kell kezdeni a korrupt kis sémát kiépítését. És a legtöbbször az új sémákat a régiek kárára lehet építgetni.
Magyarország esetében azért jó lenne ha egy Tisza után nem újra a fidesz jönne, hanem valaki más.
A koalíciós kormányok is jobbak lehetnek, nem lehet annyira szemtelenül lopni, mert nagyobb eséllyel lenne valaki a másik oldalról aki borítaná a bilit. -
Simia
junior tag
válasz
Ringman
üzenetére
Azt sem tudjuk, hogy a lopás vissza lesz-e fogva egyáltalán. Én csak abban reménykedem, hogy nem olyan profik, még nem volt idejük kiépíteni a vérszívó struktúrákat, ezért remélhetőleg nem lesznek annyira hatékonyak eleinte...
A költségvetés hiánya 5700 milliárd volt idén, és ez csak a pénzügyi hiány. Az infrastruktúra lerohasztásával keletkezett látens hiánnyal még nem is számoltunk, pedig azt is rendbe kellene tenni valahogy. Az oktatásra, egészségügyre, vasútra k*va sokat kellene költeni.
Én nagyon csodálkoznék ha nem a mostani vonat vinnék tovább, egyszerűen azért, mert ez az egyszerűbb út... Majd ha elmentek a falig, akkor lehet csinálnak valami Bokroscsomag szerűt, de az garantált bukás, és akkor garantáltan Fidesz kormányunk lesz még vagy 12 évig... -
ngaba
aktív tag
válasz
Ringman
üzenetére
Amit tudunk:
- a Tisza fő gazdaságpolitikusa az NGM államtitkára volt 2010-2011 között.
- SZJA-csökkentést és ÁFA-csökkentést ígértek.
- nem ígérték meg a különadók, tranzakciós illeték stb. csökkentését.Kötve hiszem, hogy a Tisza látható megszorításokat fog csinálni. Marad a rejtett megszorítás. (Bár engem az is meglepne, ha a Tisza nyerne, és simán átadnák neki a hatalmat.)
-
Ringman
félisten
nem tudjuk, hogy mit csinálna, mert most szavazatokat kell szerezni, megszorítással nem lehet nyerni (pedig a sok gyerekhez kötött lakásvásárlási támogatást, nők40, babaváró, etc támogatást és az szja=gyerektelenségi adó felfogást kukázni kell, a rezsicsökit ki kell vezetni, stb)
azt tudjuk, hogy évi ezermilliárdos tétel szabadulna fel a lopás visszafogásával és az eu-s pénzek lehívásával valamint az alacsonyabb országkockázati felárral.
-
aAron_
őstag
Ja, csak furcsa, hogy ennyit ér ez az előny, miközben az AI commodityzálódik, Jensen Huang szavaival élve itt is. Ezt a részét nem fogom sosem megérteni, de mindegy is.
#22262lemusz: Ez egyébként mennyire nevetséges már... 1 éve a meg a kvantum cégeket döntötte be pár mondattal. Milyen az olyan befeketető, aki ez alapján hoz döntést? EMH, itt vagy még?
-
válasz
favagoJoska
üzenetére
Marad a kormány seperc alatt megyünk bóvliba + a 390 körüli eurót is el lehet felejteni..
-
Ringman
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Kamatkiadásokra a 2025. évben 4197,8 milliárd forint kifizetése történt meg,
December végéig – a 13. havi nyugdíjjal és ellátással együtt – nyugellátásokra és nyugdíjszerű ellátásokra összesen 7300,6 milliárd forint, míg gyógyító-megelőző ellátásokra 2916,3 milliárd forint kifizetése történt meg.
[link] -
Vesa
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Megy az eladósítás, ha netán váltás jönne akkor szakadjon a nyakukba. Aztán 2 év múlva lehet majd azzal haknizni, hogy O1G jobbvóóót. Itt nem lesz változás, mert az átlagmagyar sajnos az orráig sem lát, nemhogy komolyabb összefüggéseket értsen. Nem O1G és MP itt a lényeg, hanem ami az átlag magyar fejében van (illetve ami nincs).
-
atee_13
őstag

-
t72killer
titán
Politika topikból lopva:
"Ezeregyszázötvennégy (1154) milliárd forintnak megfelelő (3 milliárd euró) euró hitelt vesz fel (kötvényt bocsát ki) a magyar állam (kormány) általános finanszírozási célokra 2033- as lejárattal. Évi 52 milliárd (a teles futamidő [7,5 év] alatt 390 milliárd forint) kamatot fogunk fizetni. Nagyrész az EU-tól a kormány ostoba makacssága miatt nem lehívható vissza nem térítendő források hiánya miatti költségvetési lyukak (szakadék) betömésére. A szavazatvásárlás miatt az abszurd eladósítás folytatódik. Jó lenne, ha a magyar emberek megértenék, hogy az ebből bármilyen címen hozzájuk kerülő pénz hitel, amit neki, esetleg gyermekeiknek, unokáinknak kell visszafizetni. A kormány semmit nem tud “adni”, mert “saját” nincs pénze. Bármiről állítja, hogy “adja”, azt vagy adóból, vagy hitelből teszi."
https://www.facebook.com/share/p/1FMLCofDxL/ -
t72killer
titán
válasz
lemusz
üzenetére
Elhiszem. Ebben a szituban egyéni szinten nincs jó döntési lehetőség: ha nem te veszed fel a disznótrágyából a pénzt, felveszi más és megveszi előled a csillagos egekbe árazott ingatlant, szolgáltatást, stb. Ha felveszed, akkor a rendszer részévé váltál, első-második alkalommal még mondod, hogy jóó, azért majd okosan másra szavazok, aztán pár csomag "krumpli" után elgondolkodsz, hogy hmm, kéne még ez-az a ház körül, csak kibírunk még 4évet...
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
3%-os "hitel", CSOK, CSOK+...
A jelenlegi rendszer össze van ezekkel nőve, ha csak picit is elvesznek belőle, buknak: még választások után sem engedhetik meg maguknak, hogy korrigáljanak a gazdaságilag helyes irányba, száguldás a falig. Aztán majd lehet jajveszékelni és másra mutogatni, amiben a fenti kedvezményeket szépen benyelő lakosság persze jó partner.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Ettől tartok én is...
#22251Ixion77:
"Csodálom, hogy a forint még ilyen relative jól viseli. Jelentős kamatfelárért cserébe, de akkor is."
Van egy sanda gyanúm, hogy már nem az a kérdés bóvliba kerül-e az ország, hanem az hogy mikor. Na arra kiváncsi leszek, hogy akkor mekkora kamatfelárat kell majd fizetni azért hogy stabilan tartsák a forintot.
Várható volt, hogy a 22-es választások után nem lesznek képesek stabilizálni a helyzetet és valahol el fog csúszni ez az egész. És ez a valahol úgy látszik a kamatkiadások. Elég kemény csapdahelyzet kezd körvonalazódni. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
A jelenség hagyományos neve: "választási osztogatás".
Az összes többi közismert probléma tetejébe.
Lásd: minimálbér emelés, rezsicsökkentés, 13. havi nyugdíj, családtámogatások, 100 új gyár, stb.
Már az előző választáskor is azt hittem hogy utána masszív kiigazítások jönnek, de a mostaninál már tényleg nem akarom elhinni hogy utána tovább nyomnák a padlógázt a szakadék felé.Csodálom, hogy a forint még ilyen relative jól viseli. Jelentős kamatfelárért cserébe, de akkor is.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
favagoJoska
üzenetére
erről meg ez jut eszembe
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Ringman
üzenetére
Azt valaki meg tudná magyarázni, hogy gyakorlatilag 0 gazdasági növekedéssel, folyamatosan növekedő GDP arányos kamatkiadásokkal, és lefelé jönni sehogy nem akaró költségvetési hiánnyal hogyan nem lesz ebből adósságspirál?
Még a forintot sem lehet nagyon leértékelni, mert a devizaadósság aránya már 35 százalék körül van.
Ha mindezek mellett mondjuk egy bóvliba kerülés után megindulna a forint levelé, na az lenne az igazi maximum pain direction... -
Ringman
félisten
[link]
Az elmúlt évet 5738,7 milliárd forintos mínusszal zárta a magyar állam. Ez történelmi rekord, 40 százalékkal magasabb az előző évinél és a tervezettnél is. Az újabb hatalmas baklövést elkövető Nagy Mártonék ennek ellenére azt állítják, hogy „Magyarország pénzügyei rendezettek”. -
Dendytv
senior tag
Ahogy nézem elege lett Huang-nak Kínából, a rendeléseket teljes kifizetését szabályozták.
2millio chip 27,000usd darabonként. -
Dendytv
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
"Igen, úgy lehet benne valami. Nekem az ilyenekről mindig a Facebook IPO jut eszembe, aminél még az ipo évfordulón is mínuszban volt a papír (bár már a mélypontját ledolgozva)"

Amúgy nézegettem itt a P/E arányokat, NVDA ról azt hallom, hogy nagyon-nagyon túl értékelt még is 24,45 a Forward P/E.
Tsla viszont 192,31Fó Forward P/E működik
mit lehet ennyire bele árazni ? A robo taxit ? Meg hogy, az Optimus a marson ridka föld fémet bányász vagy mit ?
-
t72killer
titán
válasz
Dendytv
üzenetére
Igen, úgy lehet benne valami. Nekem az ilyenekről mindig a Facebook IPO jut eszembe, aminél még az ipo évfordulón is mínuszban volt a papír (bár már a mélypontját ledolgozva)
#22243: a 6hónaposat már beírhatták volna az alsó táblázatba, az én számológépem szerint 33% (ápr 4 alj: 5070 (futiban 4808!), Okt 3 tető: 6750). Azaz letudtuk az első táblázat szeriti 1 egész éves, a második szerinti 2 egész éves átlag növekedést.
-
avl
senior tag
ez 7:16-nal

-
Dendytv
senior tag
[Lehet zöldfülű kérdés ]
De hogyan lehetne beszállni ebbe. Közvetlen részvényeken keresztül ? Pl: Energetika, bányász cégeken keresztül ? Figyelni kell őket, hogy ki fog ukrajnai munkát kapni ? -
AMD Power
titán
Tavaly VWCE vettem főleg. Ebben az évben ugyan azt nem szeretném venni. De world ETF akarok minden keppen.. Ezt néztem ki helyette. ISAC?
Vélemény?
-
Cheesy
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Egen... a kaszinó jó hasonlat, főleg ha CFD-vel kereskedsz, ahol nem a lovat veszed meg, hanem csak fogadsz arra, hogy mennyire fog jól teljesíteni pl. 1:10 arányban. Na az a durva kaszinó

Én egyelőre csak óvatosan, de maradok a stocknál, amíg meg nem unom a swingelést.
Chevron, Palantir, FTAI, Vicor... most vetni fognak még hullámokat erősen. -
User_2
aktív tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
mindenki más meg fizethet érte.
próbálják eladni a terméket, most épp így.
nekem se tiszta mi az nvidia termék: a szoftver vagy a vas? -
User_2
aktív tag
ready to use autóipari terméket mutatott be,
https://youtu.be/Sz3r45ZvfXk?t=215
3:35-től -
t72killer
titán
válasz
Cheesy
üzenetére
A lényeg, hogy kaszinóban ülünk, random jövőbeni eseményeket próbálunk a múlt alapján megsaccolni. Ezt teszi az abszolút kezdő (a sors iróniája révén nem ritkán iszonyatos sikerrel a kezdeti időszakban) és a sokmilliárdot kezelő "profi". Bizony az utóbbi is igen gyakran hibázik, nem ritkán használható kontraindikátorként(!), annak ellenére, hogy nekik olyan előfizetéseik, infóforrásaik vannak, amiről mi nem is álmodhatunk. Itt a topikban is gyakran téma, hogy a dollármilliós gázsikat leakasztó alapkezelők nagyobbik fele még a faék S&P-t se képes felülteljesíteni.
A részvény vételhez gratula, azért ne hibáztasd magad, hogy nem vettél többet: ha all-int nyomsz, akkor hóttziher, hogy másképp fordul a világ és most jó nagy mínuszokat nézegetnél. Ha más nem is, Murphy keményen működik a piacokon.
-
válasz
julius666
üzenetére
> Gyakorlatilag az összes autógyártó ölébe hullt ezzel egy kompetens önvezető rendszer az égből.
Dehat nem, mert volt mar ilyen a multban is (openpilot). Ket okbol:
- minden egyes ujabb 9-es megegyszer annyi munka, mint az eddigiek (e.g. ha a 99%-os megbizhatosag 1 ev munka, akkor a 99.9% az 2 ev, a 99.99% az 4 ev, stb.) -- nyilvan ez csak ilyen okolszabaly
- az OSS nem ugy mukodik, hogy mostantol aztan mindenkie egyforman -
Cheesy
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Nem vagyok én hozzáértő. Grafikonokat és híreket szoktam magamban elemezni az adott jószággal kapcsolatban. Most pl. december végén vettem Rocketlab részvényt, eddig +19,9%. Kár, hogy nem vettem többet és ki tudja, meddig megy még. Ez ilyen. Nyilván S/L be van állítva, ha esik amíg alszom nem ennyivel szállok ki, de pl. ez is olyan, ha 2026 közepén nem sikerül a rakéta kilövése, leesik a fenébe.
Ezüstnél azt néztem, hogy milyen tech esetében nélkülözhetetlen, közben Kína bekorlátozza. -
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
FireKeeper
üzenetére
Kb pontosan így. Nemrég büszkélkedtek valahol, hogy W Buffett ugyan kiváló befektető volt az elmúlt 6évtizedben, "mégis simán vehetett volna aranyat és jobban állna". Ebből, és az olyanokból, hogy már a csapból, FB hirdetésekből is "vegyél fizikai ezüstöt+aranyat" mantra dől (másik böngészőn használom a FB-ot, nagyon ritkán olvasva gazdasági híreket-kommenteket) az esik le, hogy ez bizony igencsak fel van fújva. Lehet, hogy növekedni fog még, de ugye a MOSTANI beszállót kell nézni, mai áron véve hogy állok 1 hónap, 1év, 10év múlva.
#22222: alaptétel ugyebár, hogy amiről tudunk (pláne itt, PH fórum szinten), az instant beárazódik a piacba. Nem tudom mióta vagy a piacon, de az egyik jellemző hírtípus, hogy xy eszköz "tartós jóhírt" kap, ami miatt aztán "egész biztosan évi 20% kamatot fizető bankbetétként" lehet majd használni. Nna ilyen nincs, a valóság szinte mindig másképp csapódik le. Pláne, ha valami mesterséges korlát tartja magasan az árakat: egyetlen apró pletyka a korlát kiiktatásáról és már zuhan is a jó drágán vett papír.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Cheesy
üzenetére
az ezüstről mindig ez a mém jut eszembe
-
Dendytv
senior tag
-
t72killer
titán
válasz
_flamer
üzenetére
215 alatt. De úgy látszik megszívtam, mert ma elszállt és csuda tudja mikor ereszkedik le. Kell neki vmi random rossz hír.
Sok papír inkább sávozik aug-szeptember óta, mintsem tombolnának felfelé a bull létrán. A META-nál meg egyenesen döglött macska szagát érzem, bár akartam, nem biztos, hogy belevennék (tavalyi évem egyik legnagyobb mázlija, hogy a nagy beesésük előtt pár nappal dobtam kicsi de valós zöldben a meta pakkomat). Semmi reális bajt nem látok a céggel, de a befektetők úgy néz ki, ráuntak. MSFT még kérdőjeles.
-
aAron_
őstag
Real-World Level 2++ Urban Driving in San Francisco With NVIDIA DRIVE AV
"Alpamayo is an open-source AI model, with the underlying code now available on machine learning platform Hugging Face, where autonomous vehicle researchers can access it for free and retrain the model, Huang said."
Akkor tulajdonképpen mi is a Tesla előnye?
Miközben ICE autókat gyártó GM is masszívan ATH.
-
Ringman
félisten
-
Amúgy azt meg lehet valahol nézni ,hogy az FTSE All-world indexet melyik komponense húzza? Az SP500 nem mutat olyan megugrást, ami ezt indokolná és az EURUSD-ben sincs nagy mozgás. Feltételezem tehát, hogy valamelyik ex-SP500 komponense lódult meg nagyon.
-
t72killer
titán
válasz
Fandango
üzenetére
171 induló átlag, 187 eladási átlag, pakkméret nem mások orrára kötendő infó - annyi legyen elég, h számomra jelentős tétel, emiatt is voltam óvatos a tartogatásával. Swing trade, pár hete vettem két részletben és 2 részletben is adtam el. Igen, tarthattam volna 193ig is, csak amikor legutóbb úgy határoztam, hogy a kezemen lévő darabokat megtartom, pikpakk visszaesett 170re, hiába "közeledett a santa rally".
NVDA-t egyelőre hanyagolom, AMZN, MSFT-ben figyelek beszállókat. Kristálygömb, de a novemberi aljaik alatt valahol.
-
t72killer
titán
válasz
Dendytv
üzenetére
Eladtam az NVDA pakkot. Ebbe a részvénybe már az is bele van árazva, hogy ők szállítják a chipeket a halálcsillag 3.0ba és az új birodalmi csillagromboló flottába. Több, mint egy teljes éve megy, hogy az nvidia az AI atyaúristen és "természetesen" a komplett világgazdaság, a Jakartai taxitól a Wall street-i bankokig az éjájról fog szólni.
Nem tudom, hogyan árazták anno az első kézi számológépeket gyártó cégeket, de valahogy nem rémlik, hogy most ők uralnák a piacokat.
-
Ringman
félisten
válasz
Dendytv
üzenetére
közben a microSLOP ceo-ja:
Microsoft CEO Begs Users to Stop Calling It “Slop”
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- LEGO klub
- Melyik tápegységet vegyem?
- Google Chromecast topic
- DUNE médialejátszók topicja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- eBay
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Cyberpunk 2077
- További aktív témák...
- Dell Precision 3591 FHD Touch / Ultra 7 155H 16C / 16-32G / 512G G4 / RTX Ada / AI IR FPR
- EVGA RTX 3070 FTW3 Ultra 8GB / Csavarmatricás! / Beszámítás OK!
- Asus TUF Gaming X570-Plus Wi-Fi / Beszámítás OK!
- Asus Prime Z490-P / Beszámítás OK!
- HP EliteBook 645 G10 14" AMD Ryzen 5 PRO-7530U 4,5Ghz 16GB DDR4-3200Mhz 512GB Nvme Magyar Bill.
- Thermalright Phantom Spirit 120 SE
- Sosemhasznált! HP OmniBook 5 Flip i5-1334U 16GB 512GB 14" áthajtós-érintős FHD+ Gar.: 1 év
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkkel
- SZÁLCSISZOLT FÉM HATÁSÚ Dell Latitude 5420 14" Touchscreen i5-1135G7 16GB 256GB 1 év garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Majd szerdán.
mit lehet ennyire bele árazni ? A robo taxit ? Meg hogy, az Optimus a marson ridka föld fémet bányász vagy mit ?