Hirdetés
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- aquark: Zsebszámológépek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Kb folytatja szépen vasárnap éjjel, előjelváltás inkább amcsi rendes piacnyitáskor jellemző csak, 24h-val később.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
HussarF
üzenetére
Sikerült a vacak helyzetet jószándékkal eszkalálni. 62 millió dollár max 30%-a, tehát kevesebb mint 20 millió talált új gazdára. Nemzetgazdasági szinten nem tétel. 20000 ember közt oszlott szét, tehát átlag 1000 USD/szerencsés megtaláló. Jobban jártak volna ha simán hagyták volna futni őket minthogy bizonytalanságot okozzanak az egész országban.
-
aAron_
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
"kipucolják"
Kik?
Ebben vannak számomra sokkal racionálisabb magyarázatok cryptora:
Bitcoin Is Crashing and Exchanges Freezing Up - Patrick Boyle
Részvények máshogy működnek. Ott van értelme diszkontrátáról, CF-ról és növekedésről beszélni.
-
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
A tőkeáttételes "holnap akarok egy nekifutásból FIRE-zni" pozikat kipucolják egy kis pump-and-dump-and-pump-and dump játékkal, részvény, kripto és nyersanyag vonalon is. Business as usual.
A hétvégi részvényfutik is piroslanak kicsit, a közel-keleten még nem látszik a cirkusz vége - persze ha felcsillan a végpont, akkor overnight ugrás, aztán visszacsorgás pump-and-dump újra, "gazdasági indokok" mentén.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én egyelőre nem látom egyértelműnek hogy behalt a kitörés. Bár nem kellett volna visszajönnie 70K alá, de hétvége van. A hétfői mozgás lesz majd inkább lényeges. Ha visszamegy 65K alá, akkor legvalószínűbb a sávozás, ha leesik 63K alá, akkor viszont valóban további esés.
Sajnos van abban is logika, hogy a piac megtisztítja önmagát, azaz lemegy addig amíg el nem pusztulnak a "Bitcoin Treasury Company" formájú élősködők.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen, breakout helyett fakeoutja volt. Láthatólag semmivel se tartják többre, mint a többi eszközosztályt/pl részvényeket, és azpk se brillíroznak mostanság, kivéve ugye olaj.
-
kardkovacsi
senior tag
Így ránézve a BTC-re, tudom itt nem divat a technikai elemzés, de volt benne egy hónapos sáv, maiből kiment fel és szépen behalt. Ebből könnyen lehet további esés, akár 60e alá is. Mellesleg ugyanezt játszotta el 90 és 84e közötti sávban is.
Ha 60e alá menne akkor újabb likvidációs hullámot indíthatna el. -
Llew
senior tag
"az eddigi „Ba1”-ről egy fokozattal „Ba2”-re rontotta. A Moody's módszertanában a „Ba2” besorolás két szinttel elmarad a befektetési ajánlású sáv alsó szélétől, vagyis a „Baa3” minősítéstől"
-
t72killer
titán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Én valahogy nemigazán hiszek a közeli nagy összeomlásban, úgyhogy 2-3hete már elkezdtem gyűjtögetni.
Kapcsolódik: Trump says defense contractors agree to quadruple production of ‘exquisite class’ weapons - ez igazából egy igencsak bullos hír az egész tech szektornak.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nincs értelme tippelni. Aki meg tudja tippelni az iráni események lefolyását rövid és közép távon, az tudja a kérdéseidre a választ. De természetesen arra ugyanúgy nem tudja a választ senki. Egyelőre inkább napról napra rosszabbak a forint kilátásai és az alapkamat növekedésének az esélye is jelentősen nő. Energia ár változások miatt. Ez az eseménysor sokkal nagyobb súlyú és fundamentálisab, mint a választási várakozások. Jelenleg annak a hatása eltörpül. De az Ukrajnával való viszony romlás is valószínűleg fontos tényező a forint rövid mozgásában a napokban. Ha visszafordul az energiaár, akkor a forint is újra erőre fog kapni. Ha nem, akkor nem. Jelentősen mozog az inflációs várakozás és ez hat elsősorban a forint árfolyamra. A márciusi kamatdöntés is kritikus lehet. Kamatcsökkentés valószínűleg jelentős gyengülést eredményezne. Tartás lehet elég a stabilizáláshoz, de lehet nem.
-
Dißnäëß
nagyúr
EUR/HUF-ra mik a tippjeitek amúgy ? Rövid és közép távra.
Tényleg csak tippek.. visszaerősödhetünk még, vagy kb. ennyi volt ?Korábban elhangzott az ugye, hogy a piac áraz egy lehetséges Tisza győzelmet, ehhez képest nem kicsit gyengültünk..
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Napok óta kint ülök a partvonalon, jó beszállóra várva, már amiben látok minimál fundamentumot is. Persze csak egy szűk kört nézek..
De semmi. Nem merem betolni.
Kivárás.Amúgy ez sokkal szarabb, mint amikor benne vagy valamiben és drukkolsz neki magadban belül
(vagy annyira long, hogy elfelejted, bent van és kész). Ez a "valamit kezdeni kéne a pénzzel" *meh*.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
t72killer
üzenetére
Valami olyan pletyka jött, hogy a Trump kiterjesztené az AI chip tilalmat minden országra akik nem számára tetszően viselkednek vele.
Mindazonáltal ha visszajön 1080-ig, én bővíteni szándékozom az ASML készletemet.Olajáremelkedés -> infláció -> kamatcsökkenés elmarad -> recesszió.
Én ezen a gondolatsoron számítottam volna nagyobb esésre ma. Plusz 15% azért nem piskóta. -
t72killer
titán
válasz
Ixion77
üzenetére
Szvsz a GDP olajfüggősége jóval kisebb, mint akár 5-6, pláne 18 évvel ezelőtt. Bedobsz egy ritkafémes katasztrófahírt, arra tuti beüt a krach.
Azért zárásra nyomtunk egy satuféket, pláne NVDA.
#23724: Klasszik "a tőzsdét nem érdekli a háború" tétel. Hosszabb távon egyenesen arra számíthatnak, hogy a világgazdaság számára felszabadul az Iráni olaj is, esetleg egyéb nyersanyagok, amik a nem kicsi országban találhatók még.
-
Ixion77
Topikgazda
+15% olajáremelkedéshez képest eddig egész visszafogott a tőzsdei esés
-
t72killer
titán
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Ja
igen kb. ennyi elég volt. Szerintem egy 4 évesnek sokkal konzisztensebb döntései vannak mint annak a jó-képességűnek. -
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Teny, de ugye Trump kb egy ovodas erzelmi(ertelmi) szintjen mozog. Az emberei meg detto hasonlok.
Gondolom az ajatollah nem koszont neki eleg szepen a telefonban -
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
Persze de ehhez nem kell szétverni az országot. Pont elég volt a múltkori eset amikor beküldték nekik a bunkerromboló bombákat.
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ez nem jelent semmit, eszak koreanal is el lehett volna mondani 30 even keresztul hogy komolytalan aki azzal riogat hogy mindjart atomja lesz, de vegul csak lett atomja a kis daginak.
Es mind izrael mind az usa rendszeresen megcsapkodta az irani atomletesitmenyeket hogy kesleltessek az irani atomprogramot.
Szoval, jah lehet hogy Netanjahu csak kammantott vegig, de ha meg Iran elorukkolt volna egy atomraketaval ahogy Kim is, akkor mindjar mindenki azon ventillalt volna hogy hogyan hagyhattak
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
forumpista
üzenetére
-
forumpista
aktív tag
válasz
attiati
üzenetére
Az a baj hogy szinte az osszes fontos nyersanyag a shithole countryk alatt van.
Ez az irani balhe is olyan hogyha meg nem csinalnak semmit es fel ev mulva Iran elorukkol egy atombombaval majd kozli hogy a szoroson at csak az o engedelyevel mehet barki is, ugyanitt vagyunk.
Ha esetleg beveti Izrael ellen akkor detto vagy meg sz@rabb helyzetben.
Nincsenek jo megoldasok -
attiati
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Évekig dolgoztak az olajár leszorításán adminisztratív és egyéb stratégiai eszközökkel.
Két hét alatt laza +50% -
Simia
junior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Hát, ha jól értem embargó még van, de amcsi olajvállalatok már kereskedhetnek venezuelai olajjal. Tehát amit eddig Kína meg Kuba kapott, azt most majd az amcsik mondják meg ki veheti meg, mindenki másnak meg toll a fülébe.
A kitermelés szintje elég alacsony volt már 2025-ben, mert az embargók meg a rossz gazdasági helyzet miatt egy csomó beruházás elmaradt. Ezt kellene most pótolni, ha a venezuelai kitermelés felfuttatása a cél. Viszont kérdés, hogy ki fog ott beruházni? Trump bejelentette januárban, hogy USA olajvállalatok visznek majd oda tőkét 100B USD értékben, csak ezt elfelejtette leegyeztetni magukkal az olajvállalatokkal.
Az Exxon CEO mondta is hogy lótúrót ruháznak be megint, már kétszer államosították minden cuccukat, majd ha demokrácia lesz Venezuelában, addig "uninvestable" az ország.
Gondolom azóta enyhültek a félelmek (vagy Trumpli elintézte hogy mástól jobban féljenek), mert pár napos hír, hogy pont az Exxon küldött valami csapatot az országba egyeztetni...
All-in-all: az USA rátette a kezét a kitermelés kontrolljára, de annak szintje relatíve alacsony, és eltart még egy ideig mire felfuttatják (szerintem 1-2 év biztos kell). Az öbölmenti kitermelés kiesését biztos nem tudja ez pótolni most.
-
kardkovacsi
senior tag
Olaj elkezdett rakétázni fel. Az öböl országoknak le kell állítani a termelésüket, mert kifogyott a hely, ahová tudnák rakni az olajat. Viszont ha egyszer leállítják akkor hetek újraindítani azaz egy jó pár hétig biztos hiány lesz olajból.
-
Dare2Live
félisten
Kína eddig is annyi orosz olajat/gázt vett amennyit tudott. Nincs hude érdemi felesleges lehetőség. Szibéria ereje eddig mint a csiga halad.
Kínának 4-5hónapra elegendő készletei vannak ha addig nincs vége a Kínai hadsereg is biztosítani fogja, hogy Hormuz nyitva legyen, különben Kína is megáll.Én se tudom Irán mért történt de nagyon sok info nincs a birtokunkban.
Irán azért tud kitartani mert bármi ami érdemi/szárazföld és Irán az következményekkel jár és a Trump/MAGA bázis (is) élesen elutasítja.Kína alapvetően erősen kihasználja Oroszo szorult helyzetét. Energiahordozót, olcsón vesz, ami Oroszonak kell a háborúhoz drágán ad geopol vonalon az Orosz szatelit/ütköző államok kína felé fordulnak. Nem Kína támadta meg Ukrajnát...
BRICS nem egy szövetség. Kína, India... úgy nyerészkedik az Orosz-Ukrán háborún ahogy tud.Én nem látom azt, hogy az USnek ne lennének egy elhúzodó Iráni konfliktusra elegendő készletei.
US közel keleti szövetségesei nyakig benne vannak a konfliktus elindulásában. Engem az se lepne meg ha SA... fizetné a cehhet azért, hogy Iránt visszajuttatják a start vonalra. Ha megdöntenék a rendszert még lehet pár 10b$ extra siker bonuszt is utalna...
"a nem teljesen szövetséges államoknak megmutatja hogy az USA-val tárgyalni felesleges"
Vagy, hogy komolyan kell venni. Ki lehet röhögni az amúgy ha nem akar atomfegyvert elfogadható US ajánlatot csak hát a TACO ezen a szinten nem volt TACO." Ha ettől nem zár össze a világ azon része aki nem USA csatlós"
Ez 2001óta terítéken van és a legdurvább ahova eljutott az a BRICS. Ahol mindenki csak a hasznot nézi, hogy lehet Oroszot a legjobban lehúzni."egy esetleges Tajvani invázió kapcsán"
Kína nem siet. Én nagyonn nehezen tudok elképzelni olyan scenáriót, hogy katonailag 5-10 max 15 éves távban lokálisan ne legyen Tajvan, Dél Kínai tenger vonalon olyan fölénye amivel senki nem fog tudni mit kezdeni. Nézz rá a gyártási üteme és hogy azt egy helyre kell csak koncentrálnia.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
Az USA-nak ez egyáltalán nem fáj. Az én részvényportfolómnak annál inkább. Nem is értem hogy az alternatívák (tiszta energiaforrások, atomenergia) ilyenkor miért nem emelkednek.
Fáj még Európának, és némileg Kínának, Indiának. Fő nyertes Oroszország. Eddig őt zsarolták a minél alacsonyabb olajárért a BRICS "barátok", most végre neki is van adu a kezében.
Napos RSI-n máris olyan túlvett az olaj, mint az orosz invázió kezdetén volt csúcsoknál.
-
atee_13
őstag
"(Oroszországot bevételhez juttatja),"
Feltéve, hogy nem élesíti és vagy felüllicitálja az olajszakciókat a ruszik ellen. Valami 500% os vámot lebegtettet anno. És akkor akár le is csap az orosz olajtankerekre vagy rányom kínára valami pofátlan vámot. Nyilván a ritkaföldfémekkel tud visszavágni kína, de könnyen elképzelhető, hogy valami kiskapujuk van rá a múltkori után. (Erre nincs konkrét infóm csak sejtem)
"A BRICS államoknak nem hiszem hogy kellett további demonstráció."
Szerintem az azért is szempont, mert itt az is bebizonyosodik, hogy kína mellett egy arasszal sem tud mit csinálni kína, ha baj lenne a szövetségesi rendszerével. Venezuelánál lehetett azt mondani, hogy messze van."A távolkeletieknek sem lesz jó üzenet, ha az USA nem végez gyorsan iránnal, és ha vonakodik bevetni szárazföldi erőt, mert ez előrevetíti, hogy Kínával szemben sem fognak feltétlenül fellépni egy esetleges Tajvani invázió kapcsán."
Ebben én inkább azt látom, hogy azt prezentálják, hogy a ruszki és kínai eszközök esélytelen az amcsi cuccok ellen.De a többit én is hasonlóképpen látom mint te.
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Az, hogy sikerül e az más kérdés azt majd meglátjuk, de a szándék véleményem szerint az.
-
Ringman
félisten
Qatar’s energy minister has warned that war in the Middle East could 'bring down the economies of the world', predicting that all Gulf energy exporters would shut down production within weeks and drive oil to $150 a barrel.
[link] -
Simia
junior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Ugyanakkor felmegy az olaj ára (Oroszországot bevételhez juttatja), Kínát pedig rászorítja hogy Oroszországgal kooperáljon (gondolom Kína akkor majd onnan szerez olajat). Valójában Európába rúg bele még jobban, mert Oroszországot erősíti, mindenki mást akinek nincs saját olaj és gázkitermelése meg szivat. (pl. Európát). Nem tudom, hogy ez-e a tényleges cél, vagy csak elszámolta magát. Én az utóbbira tippelek.
Szerintem ez az iráni háború pont egy ugyan olyan "hiba" Trump részéről, mint Putin speciális hadi művelete volt Ukrajnában. Trump elbízta magát a venezuelai sikeren, és egyre kevesebben mernek neki ellentmondani a jelen vezetésben. Rövid távú politikai célok érdekében (midterm elections) beleállt egy olyan konfliktusba, amit nem tud majd megnyerni, és rengeteg káros hatása lesz az USA számára. Megnyerni nem tudja, de ha kivonul, akkor meg a TACO trade mellett mindenki tudni fogja, hogy TACO war is van, csak ki kell tartani 2 hétig, aztán majdcsak hazamennek az amcsik... Mindkét opció bukta.
A BRICS államoknak nem hiszem hogy kellett további demonstráció. Elég volt látni, hogy Oroszország nem boldogul Ukrajnával, Szíriából, Venezuelából kidobták őket, Afrikából kiszorultak (Wagner felszámolása miatt), Kína/India nem csinál semmit csak vár, és közben erősödik, de aktívan nem lép fel a szövetségesei mellett. Nem igen kell ehhez semmit hozzátenni további demonstrációval
Sokkal fontosabb negatív jelzés ez a világ többi (nem BRICS) részének, mert az USA gyengülését mutatja.
Az USA erejét forgácsolja egy újabb konfliktus. Egy elhúzódó háborúhoz nincsenek is elegendő készletei (régebben írtam, hogy bár az USA hadserege a legerősebb a világon, a hadsereg újra-fegyverzéséhez szükséges ipari kapacitással már nem rendelkezik egy elhúzódó háború esetén). Most már Trumpnak kell bizonygatnia a TV-ben, hogy az idők végezetéig kitartanak, és vannak készleteik. Miért kell ezt mondania? Mert egyáltalán nem evidens hogy így van, sőt...
Az USA megmaradt szövetségi rendszere is sérül. A közel keleti szövetségeseiket nehéz helyzetbe hozták, mert most pont őket bombázza Irán, a nem teljesen szövetséges államoknak megmutatja hogy az USA-val tárgyalni felesleges (az elmúlt évben 2x tárgyaltak Iránnal, 2x támadták meg őket a tárgyalások alatt). Ha ettől nem zár össze a világ azon része aki nem USA csatlós, akkor semmitől.
A távolkeletieknek sem lesz jó üzenet, ha az USA nem végez gyorsan iránnal, és ha vonakodik bevetni szárazföldi erőt, mert ez előrevetíti, hogy Kínával szemben sem fognak feltétlenül fellépni egy esetleges Tajvani invázió kapcsán.
A világrend tényleg változik, az USA gyengül, és ennek vannak immár nyilvánvaló előjelei is... -
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
45+éve megy durva USA ellenesség a templomban, a mindennapi imádságokban, az iskolában, a tvben, rádióban, újságban... és vezetői vonal szelektálásban is. Az ellenségkép ami összefog.
@kardkovacsi
Lehet hühögni de szerintem a domborzat... mindegy. Pont úgy átmennének rajta mint Irakon vagy Afganisztánon. Ha gyorsan akarnak akkor Irakos "30nap" alatt, ha minimalizálni a veszteségeket akkor fél év. A gond utána kezdődik pont ahogy Irakban vagy Afganisztánban. Az USA nem imperalista Oroszország. (Aki katonailag 4éve képtelen elfoglalni Ukrajnát de az elfoglalt területeket ~Sztálini módszerekkel stabilizálja) -
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
amíg a belpolitika megkívánja
-
Simia
junior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Igen, Venezuelában is ez volt...
Ott elég volt megmutatni a mostani elitnek, hogy ha nem elég barátságosak az USA-val, akkor könnyen egy amcsi börtönben találhatják magukat. Értettek is a szóból.
Irán viszont teokrácia, elvi alapon szerveződik.
A legfelsőbb vezető nem teheti meg hogy USA barát politikát folytat, ha olyan emberekre támaszkodik a hatalomgyarkorlásban, akik 40 éve USA ellenességre vannak szelektálva...Szóval én kétlem, hogy most elegendő lesz mindig megölni az aktuális ajatollah-ot, és várni hogy mikor jön egy barátságos... Ha működik is, ez lassan fog működni, és közben a világgazdaság szívni fog...
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Annyit akar elérni, hogy aki Irán trónjára ül az neki szimpi legyen semmi egyéb célja nincs. -szerintem-
-
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
sajnos európa sokkal jobban megszívja, ill. putyin bont egy pezsgőt az elszálló olaj- és gázárak miatt, mert tovább tudja folytatni az ukrán inváziót
-
avl
senior tag
válasz
Ringman
üzenetére
abszolut! nyitott vilag, minden mindennel összefügg; millió áttétel van
pl. Kina, India hogyan ertekelik újra az orosz olajlehetöséget
es persze ezek egyike sem statikus, folyton változó viszonyok
...mennyire valoszinü, hogy az egészet (sokadlagos hatások kombinacioinak valoszinüségei) jól átgondolták
(szerintem nem is lehetséges!)inkabb sokadlagosnak mondanam, mert egy sokadlagos siman lehet elsörendü méretü
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
áhh, akkor jövő7en rally.
-
Ixion77
Topikgazda
Bekövetkezett a legrosszabb, meneküljön ki merre lát:
Jim Cramer says the oil market is signaling the Iran war won't spiral, and that's bullish for stocks
-
lemusz
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Eléggé mellbevágott a videó, ezért erős késztetést éreztem hogy továbbítsam, de nekem is megfordult a fejemben hogy talán nem ide való, ezért nem is tudtam jobban keretezni, mint hogy "Yikes!", de ha mást nem, talán azzal párhuzamba állítható, miszerint az amerikaiak mindössze negyede támogatja csak trumpot az iráni háborúban.
-
lemusz
addikt
Yikes! [link]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én sem.. ezt az is árnyalja, hacsak nem valami oldalazóban daytrade-szerűt választ valaki, hogy fingom nincs, ez most elhúzódó balhé lesz-e odalent, vagy "relatív gyorsan" letudják pár hét alatt. Ha ez is beáll több évre, mint Ukrajna, az úgy nagyon más képet eredményez.
Igazából egy proxyháborút látunk.
Még mindig hiszek benne, hogy senkinek nem érdeke, hogy direktben feszüljenek egymásnak a nagyok, és/vagy berobbanjon az egész egy globális VH-ba. Ennél nagyobb úr a pénz.
Kint állok a partvonalon dollárban. Szerintem lehet még jobb belépő, de ezt most csak így megnyaltam az ujjam és megnéztem a szélirányt alapon
-
Joe123
senior tag
válasz
Ringman
üzenetére
Persze, meg van adóztatva, a kormány lenyúlja a moltól a spread nagy részét extra adó formájában. Kellett a zsuga olyan nemzetgazdaságilag elengedhetetlen projektekre, mint a királyi vőtől a besült iroda projekt megvásárlása. (Amit amúgy nyilván eleve állami kölcsönből fejlesztett ez a korszakos üzleti zseni.)
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Teljesen logikus: az erős Ft-árfolyam propagandaeszköz, a gyenge forinttal pedig lehet az exportra dolgozó gazdaságot támasztgatni, azaz kormányrajutás után pénzt szerezni.
#23675:+1, gyenge forint, elszálló olajár, pláne elfüstölt Urallal = drága benya, drága minden.
#23678: én már megint elb.sztam a vételi pontok beadását és elsuhant felette a gugli és a nasdaq is
. Van pár cuccom még épp a "háború előttről", azokat tartogatom, félgőzön mennek a számlák. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Na, ki mert venni? Én nem

-
-
AMD Power
titán
Sziasztok!
Nálatok is csinál a Yahoo Finance olyat Advanched Chart-nál ,hogy egyszerűen aloig frissül az árfolyam? Folyamatosan csúszásban van. Pl az Investing.com chart-hoz képest.
-
Simia
junior tag
válasz
HussarF
üzenetére
Az MNB elsődleges mandátuma valóban az infláció kordában tartása. Ennek viszont egyik fontos (meg merem kockáztatni hogy KULCS) eleme a Forint stabilizálása. Egy miénkhez hasonló nyitott gazdaságba bitang hamar begyűrűznek a devizaárfolyam változasok. (És persze egy elszálló infláció tényleg nem mutatna jól a választások előtt)
Az alacsony jegybanki kamat persze jó a gazdaságnak, de azért addig is amíg lemennek a kamatok, ki lehet szórni támogatott hiteleket, tehát ANNYIRA talán mégsemfáj az a magas alapkamat. Megfinanszírozza az állam (lehet kérni/pályázni), akinek meg nem jut, hát az így járt.
Mindezek mellett szerintem a mostani árfolyammozgásnak nincs köze a választáshoz vagy az MNB-hez, inkább az iráni események (meg a kereszbecseszett magyar energiapolitika) miatt történtek. 2021-22-ben láttuk már mi lesz a Forinttal ha felmennek a gázárak, és beborul a külkereskedelmi egyenleg, szerintem ettől ijedt meg most is a piac.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
HussarF
üzenetére
Akkor ebben nem értünk egyet. Nézz rá egy EUR.HUF chartra és meglátod mindig választások előtt tartották stabilan a forintot utána meg elengedték. Most még be is erősítették, mert kellenek a szép számok. Viszont ennek ára van a magas kamatok miatt.
Mellesleg egy országnak stabil, nem lengő árfolyamra van szüksége. Ha carry devizát csinálsz belőle az nagyon nem segíti ezt és valahogy a chart is pont ezt mutatja. 2%-3%-os napi mozgások nem illenek ebbe a képbe bele. -
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nyilván pozícióból beszélsz, azért keseregsz ennyire, de ennyire szakmaiatlan hsz.-t kár megírni. A jegybank mandátuma elsődlegesen az inflációs cél tartására szól. Amikor Varga átvette a kormányt, akkor a piac is hitelt adott neki: nem is nyúlt a kamatokhoz, amíg be nem esett az infla a célsávba. Nyilván, ennek volt egy forinterősítő hatása, de a "választások miatt fenntartották az erős forintot" nettó butaság.
A választások miatt pont az alacsony kamatok és az olcsón kiszórható pénz lett volna a kormánypárti érdek, nem az, hogy 1000€ vásárlásánál spóroljon a választó 20e forintot. Az a választók nagy részét nem érinti. Akit meg igen, azt nem ez a különbség fogja földhöz vágni vagy elhozni neki a megváltást.Egyébként 387-nél zárt az EURHUF, az 8 forintos napi gyengülés. Nem gyakori, de messze nem példa nélküli. A forint elég érzékeny, de azért nagyon nem egy török líra vagy argentin peso, ahogy sokan kárhoztatták '22-'24-ben. Ezt azért bizonyítja '25 óta.
-
avl
senior tag
[Geopolitics and the Risk of a Market Correction] nemet video ...de mivel tippem szerint az itt nem kultivalt nyelv, annak összefoglaloja; reredetiben sokkal árnyaltabb, jobb; de kerdesekkel bövithetitek ;-)
-
Ringman
félisten
válasz
Dare2Live
üzenetére
pár éve azt hiszem meg is van adóztatva
csak a mérték miatt, tavaly októberi cikk:
Az Orbán-kormány 9,1 ezer milliárd forintot utalt a Putyin-rezsimnek kőolajért és földgázért az orosz-ukrán háború kitörése óta -
Dare2Live
félisten
[link]
Nem tudom hány benfentes kereskedés vizsgálat volt a BUXon az elmúlt 10évben. Teszem csendben hozzá a MOL felelősége is felmerül "elfelejtettek" tájékoztatni pár hétig, hogy nem jön a Barátságon az olaj pedig ez nem kicsit meghatározó a MOLnak főleg a Brent/Ural spreedet nézve. -
-
Dißnäëß
nagyúr
Érdekesség (csoki, keksz, mogyoró, popcorn...) az első pár oldalon.
Ugyanez ismét.
-
lemusz
addikt
yep, pénteken nagy all-world pozim átraktam sp500-ba, nem tudatos cselekvés volt csak parasztshortolni akartam, ami nem jött össze, ezért félve hogy hétfőre partvonalon hagynak gondoltam usa nagyobbat mehet ha fel lesz az irány... nos ez nem jött be, viszont a dollárerősödés megmentett, sőt még profitot hozott, ha azt nézem hogy sikerült vissza szállni a korábbi all-world darabszámba és mellé még jutalmul pár szektoriális etf-et is tudtam venni a különbözetből. Nos, ha pénteken mégse szálok vissza jobban járok. Ha nem tegnap állok vissza all-worldre, hanem hagyom máig megintcsak jobban járok. Bár örültem hogy jól jártam mégis minden relatív, hosszútávon meg valszeg ez nem hoz sokkal nagyobb hozamot.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
en egy picit ma tettem is; es persze nem egyedi rv., kötvenyes (a héten emelkedett) ETF-böl kicsit eladva és rv.-es ETF-böl kicsit véve (persze csak kis lépés a portfolio %-ában, ha nagy esés lenne, akkor még 15ször ennyiért is mehetne ilyen iranyu elmozdulasom, ha meg brutal esés, akkor több is)
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
index ETF-eket inkább ilyenkor vegye az ember, mint ATH-n...
-
Dißnäëß
nagyúr
Arany, ezüst, tech, még Lockheed Martin is, minden szakad. Olaj ugrik, Brent főleg, de globál kitettség miatt WTI is + dollár ofkorsz.
Hát... meg lett kavarva a szar rendesen.
-
kardkovacsi
senior tag
euro forint 391. Ebből is látszik mennyire értelmetlen carry trade devizát csinálni a forintból. Szép és jó, hogy a választások miatt fenntartották az erős forintot csak kivizettünk egy valag kamatot és végül semmit nem ért az egész. Most meg úgy szakad a rengeteg carry trade zárás miatt a forint, hogy ilyen rossz napja nem volt még talán soha, 11 forintot gyengült egy nap alatt.
-
Dißnäëß
nagyúr
Pfuh, LNG is mit megy fél éve..
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Ixion77
üzenetére
Én még várom az ezüst beszállót, akarva se tudnék tippelni, volt egy MIT beállítva 68-ra, hogy ha leszúr, megfogom, de valami hülye gondolatból kifolyólag töröltem.. lehet beállítom újra. Megvárom, mit művel zárás előtt egy órával kb.
Másik szemem említett STX-en, a hosszútávú lassú exponenciális görbét lassan felülről elérheti, lehet normál esetben hagynám, de az adat az adat.. lásd előzőm. Azt biza nem törlik, kell a tárhely.
Csajszi meg beleragadt, de csak játszóssal 400 körül, pedig volt 430-ban is, hiába károgtam neki stop loss-ról.. mondtam neki tartsa, nagy baj nem lehet, képtelenségnek tartom kb.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Viszont eszetlen sokat emelkedett az elmúlt hónapokban és a memóriaválság ügyben mintha pislákolna valami az alagút végén. Nem is annyira növekszik, a gyártási kapacitást sem igazán tudja bővíteni, és a konkurencia is a nyakán van.
Én PLTR-rel szemezek. Az is eszetlen drága még így -33% után is, de:
1, nincs hardware kitettsége (más AI titánokkal szemben)
2, van masszív hadászati szerepe, bevétele
(3, nincsenek erkölcsi gátlásaik, Antrophiccal ellentétben)--
Az imént XAGUSD 78-nál belevettem az ezüstbe, úgyhogy ott számítsatok összeomlásra. Svájci ETF-et vettem, tehát az első Iráni rakéta célpontja megvan, oda már ne tervezzetek nyaralást

-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem lepődnék meg ha 400-ig menne a forint.
Ha a mai eddigi trendet és ütemet folytatja, akkor holnapra meglesz.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Seagate is.. és bár sok tech-el együtt eshet, ahogy kitáraznak belőle, a funda erős, mert ez nem ér véget ott és úgy, mint egy NVDA, hogy felhúztuk az n-edik datacentert AI-ra és megállunk, kezdjük el hajtani a GPU-kat... hanem az adat nonstop gyűlik, azt valahol nonstop tárolni kell, ez pedig alapjaiban nonstop kereslet a Seagate-nek, gyakorlatilag ha el nem b*nak valami technológiai dolgot, évtizedekre biztosította magát kb.
3 havi nézet ma reggelről:
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Gugli a febr közepi, sőt, december közepi minimuma alatt, ők is érdekesek lehetnek swingre. Beraktam rá egy vételt 296-nál + Nasdaq minimálisan az aktuális szintek alatt. Persze amilyen szerencsém van, teljesülnek, holnap meg feltámad az ajatollah és rakétát küld a Wall st.-re.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Az igazán durva a gáz. Január másodikán 27 euro volt, most 54.
Valószínűleg ezért csápolják a forintot is. Tipikus carry trade deviza mozgás. Ha még pár napig eltart a konfliktus akkor egyre több carry trader kezéből fogják kitekerni a pozit. Nem lepődnék meg ha 400-ig menne a forint. -
t72killer
titán
Divat lett leírni az amerikaiakat, "mindenki menekül" onnan - szvsz pont ezért lesznek felülteljesítők idén indított pozikban. Persze kérdés, mikor legyen az az "idén indítás"

A nagy midterm leolvadási jóslatokban nem hiszek annyira, bár tényleg nagyon sz.r a midterm évek statisztikája, de vajon azon midterm éveké, amelyik előtt volt egy 30% drawdown és <20%-al állnak az amcsi indik az előző évkezdet (jelen esetben 2025 jan eleje) felett, hogy néz ki? Kicsit az a fílingem, hogy legalább részben kiesték ezek már magukat. Nem akkor fogunk összeomlani, amikor a csapból is lufiznak, Hindenburg-eventeznek, midterm beesést jósolgatnak...
-
t72killer
titán
Nasdaq futi meg is találta a tegnapi aljat, nincs ez még lefutva.
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Kommunikációban mégis meglépte.
Iran declares Strait of Hormuz closed, threatens to ‘set ships ablaze’ | Malay Mail
Strait of Hormuz: What happens if Iran shuts global oil corridor? - Yahoo News Australia
Iran closes Strait of Hormuz after US-Israel strikes, reports say | The Independent
És ahogy írtam "Nem kell 100% ig blokkolni elég ha csak zavarnak, rakétáznak amolyan partizán műveleteket csinálnak, hajókat biztosítani kell szerintem kevés cég fog azon a vonalon biztosítást nyújtani, ha forrósodik a helyzet."
Ez meg is történik:
Strait of Hormuz ship traffic slows to a crawl. Here's what to know about the key oil waterway. - CBS NewsStrait of Hormuz Closure: Iran's Strategic Move Following Missile Strikes
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
lemusz
üzenetére
Én fundában továbbra is gyengének látom a dollárt, de a háború mindig megtolja. Mindig ez ment a történelemben. Háború = kukta szelep kinyit, felesleges gőz kimegy, rotyoghat tovább utána minden. Ha túl hamar lecseng a közel keleti gebasz, mert megdől a rezsim (így vagy úgy), visszagyengülhet, még úgy is, hogy Irán új leendő kormánya immár "szövetséges" lesz.
Ezzel a hamarosan-nyugi-lesz víziómmal szembe megy két dolog a fejemben:
1. Irán magára haragította a környékbeli arab államokat. (Ez így elég paradox jelenség elsőre, de ja). Ebből még bármi is lehet, bár egy új rezsimet az usa jelenlétében lehet nem b*gatnának a tegnap eseményei miatt, hisz immár velük van, vagy mi.
2. Kína lapít, mint szar a fűben. Ha gyors béke lesz közel keleten, nem ugrik rá Taiwanra, mert USA nem megosztott, hanem oda tud figyelni. Ha elhúzódik közel kelet, akár meg is tehetné - tehette volna, egészen tegnap-tegnapelőttig vagy hogy, amikor is Japán kijelentette h ha kell, megvédi Taiwant.
Ennek szvsz üzenet értéke van, nem is kicsi.
Ha engem kérdez vki: az USA bevonta Japánt mint nyugati világ szövetségest hogy nyilatkozzon egy ilyet, ezzel tétovázásra - és valszeg nyugira intve - Kínát, mert az USA arra számít, hogy a közel keleti balhé elhúzódhat és amíg nem tudná (vagy nem akarná erejét megosztva) Taiwant rendesen lereagálni (bevédeni), legyen ott mégiscsak egy szövetséges Japán, ami távol tartja Kínát a szigettől. Ha pedig Kína mégis ugrana (kétlem, annál óvatosabb játékos), Japánnal azért ellenne egy darabig, mire a nagy sas igazán megébred.
De egy globális konfliktus nem hiányzik senkinek, akkorák már az érdek összefonódások szerintem.
Lokálisban letudják (sajnos, vagy szerencsére, nézőpont kérdése).
Japán a Global Firepower Index alapján 7. helyen van, kurva modern és fejlett haditengerészet + levegő. Oké, hogy Kína előzi egyfajta regionális befolyásra törekvéssel a térségben, de semmiképp sem olyan Japán, akivel ujjat húzna csak úgy azonnal egy random ötlettől vezérelve. Még úgy sem, hogy Japán hadereje defenzív (mint a NATO), definíció szerint.
Mindebből egyelőre azt ókumlálom ki, hogy az USA elhúzódóra készül közel-keleten, érzi, hogy a perzsák lehet nem adják könnyen magukat, a csatlósaival féken tartatja a nagy ellenfelét (talán), míg ő rendet tesz..
A dollár szvsz jó ideig emiatt erős marad. + Lockheed Martin meg a többiek + arany (és a dollár minden mozgás ellenére még mindig menekülő).
Aztán lehet tévedek.
-
lemusz
addikt
Szerintetek ez a mai böszme nagy dollárerősödés valamiféle trendfordulót jelez vagy csak egy amolyan 3 napos safe heaven csoda és az iráni konflikt után folytatjuk utunkat 1.20-as eurusd felé?
-
j0k3r!
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A mai nap fényévekre van attól, amire Kostolany gondolt.
-
Ixion77
Topikgazda
Az US piacnyitáskor látványosan átadták a nemesfémek a stafétabotot a kriptóknak. Pl. ezüst napon belül -10%, BTC +7%
Van bárkinek ötlete hogy miért?
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én meg túl alacsonyra tettem a vételit és nem teljesült
. Legalább a múltheti MSFT-m jól érzi magát.NVDA amúgy elég kehes, nem adtam még fel a 170 alatti beszálló lehetőségét.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Amúgy valahol vicces, hogy ezzel Irán valójában Trump kezére játszik
Trump pedig Putyinéra, mert azáltal, hogy drágulnak a gáz és olaj világpiaci árak, Putter is tud árat emelni. -
kardkovacsi
senior tag
Hogy mondta Kosztolányi,akkor kell venni amikor vér folyik az utcán. MSFT és az NVDA már pluszban. Nem, nem mertem venni

-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Igen, olvastam. Mondjuk ha zárva a szoros mindegy, hogy megy az az LNG üzem vagy sem

Amúgy valahol vicces, hogy ezzel Irán valójában Trump kezére játszik. Mert ettől az EU fog szívni az USA meg jól jár vele. Az duplán probléma, hogy Európában éppen üresek a gáztárolók a hideg tél miatt. Még a miénk is, ami jellemzően mindig magasabb mint az a legtöbb európai, csak 35%-on van. -
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én a britet nézem, most azért marhára örülök, hogy dec végén fixáltam a tarifát másfél évre

-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Mert Quatar leállította az LNG gyártást a világ legnagyobb LNG üzemében egy Iráni támadást követően.
A forint szerintem simán a risk off, és az erősödő dollár miatt gyengül.
-
atee_13
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Minket nem érint mi az olcsó oroszt vesszük
-
kardkovacsi
senior tag
TTF gázt néztétek? 50%-os ugrás. Gondolom a forintot is ezért kalapálják ennyire.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Gondolom, míg megy a balhé közel keleten, addig az arany, ezüst, lockheed martin, rheinmetall és hasonlók bullish. Ha eljön a béke mert így dönt a világ, majd szépen visszacsordogál ezekből és pattan a tech mégtovább. (Vagy nem, de azért nagyobb esélyt adnék neki, főleg a beszállítók, az élvonalbeli AI-s nagyok mögötti, mozi második sorában ülők lehetnek érdekesek).
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
amerikaira gondoltam.
Igen, inkább csak a korábban is látott aljakat nézzük meg újra, korábban zárt pozikat tervezem újranyitogatni, egyelőre "csak" az AVGO-ban vagyok csunya vörös mocsárban. -
-
t72killer
titán
(nem hnap, ma természetesen):
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- MWC 2026: Könnyen megmarkoltuk a Lenovo Legion Tab ötödik generációját
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Napelem
- Házimozi haladó szinten
- Opel topik
- További aktív témák...
- Google Chromecast TV 4k
- MSI Cyborg 15 - 15.6"FHD 144Hz - Intel 7 240H 16GB - 1TB - RTX 5060 - Win11 - 1,5 év garancia
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Asztali PC , i7 10700 , RX 5700 XT , 16GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- MSI Thin GF63 - 15,6"FHD 144Hz - i5-12450H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 4050 - Garancia - MAGYAR
- Apple iPhone 11 64GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250M i5 6600K 16GB DDR4 250GB SSD GTX 1650 4GB BITFENIX DeepCool 400W
- iPhone 15 128GB 100% (1év Garancia)
- Dell Latitude 5290 i5 8350U, 8GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., szép állapot, számla, 6 hó gar - 12.18
- Lenovo Thinkpad P15 Gen 2 - 82 akkuciklus - 27% ÁFÁS
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
(vagy annyira long, hogy elfelejted, bent van és kész).
igen kb. ennyi elég volt. Szerintem egy 4 évesnek sokkal konzisztensebb döntései vannak mint annak a jó-képességűnek.
(szerintem nem is lehetséges!)
. Van pár cuccom még épp a "háború előttről", azokat tartogatom, félgőzön mennek a számlák.

) adatok alapjan (ez tulajdonkeppen a momentum faktor; ha egy uzlet egyszer beindul magyar mondás)

köszi inkább kihagyom