Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Van-e még?
- eldiablo: 30 év után szakítottunk, de azért még beszélünk...
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Ez a kisebb gond. A nagyobb veszély a kötvénypiacon látható. Ha a kötvénypiac bepánikol, akkor a részvénypiacról menekülni kell.
-
t72killer
titán
Elgondolkodtató, és ez még nincs is korrigálva a devizárfolyamokkal:
-
t72killer
titán
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Olcsó részvényeket mindenkinek
-
Trumpli nagyot megy ismét:
Dow tumbles more than 850 points and dollar slides over Greenland and tariff threats
-
t72killer
titán
Jól bepirosodtunk, a FOMO-dip buyer dzsihád lemaradozóban. Az AMD viszont szépen tartja magát a mezőnyhöz képest.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Áhh, oksi. Azt hittem az aranystandardra gondolsz.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ahhj, számtalanszor átbeszéltük már ezt. Az eurozóna nem optimális valutaövezet, hanem egy politikai szörnyszülött. A periféria országai mindig, ismétlem mindig hátrányban lesznek a centrumhoz képest a relatív erős közös fizetőeszköz miatt. Ez persze nyírja a versenyképességüket, és rombolja a gazdaságukat.
Nem tudom tudod-e de volt már ilyen euró jellegű dolog a 20-ik század elején
Nem volt semmi ilyesmi. Az aranystandard-rendszerre gondolsz, aminek volt egy nagyon előnyös tulajdonsága, az aranypont automatizmus, ami garantálta a devizák stabilitását. [link] -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
a versenyképtelenség nyilván relatív, meg a ledolgozott óra/hét csak egy mutató, és nem feltétlenül jó dolog abban élen járni, lásd kínai 996 ahol ugyan szépek a számok de lassan kicsekkol a társadalom. olaszoknál vannak ágak amik baromi jól hoznak (divatipar, turizmus).
-
kardkovacsi
senior tag
Nem a lustaság, hanem az, hogy rettentő magas a költségvetési hiányuk és nagyon versenyképtelen a gazdaságuk.
Nem tudom tudod-e de volt már ilyen euró jellegű dolog a 20-ik század elején, amikor egymás pénzét egy az egyben váltották fix árfolyamon és az olaszok elkezdtek csalni vele, hogy direkt kevesebb aranyat raktak a pénzükbe vagy ilyesmi. Aztán emiatt felbomlott az egész. Zsiday írt talán róla még sok-sok éve.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
> Az euróval inkább az a baj, hogy ott is vannak ilyen lókötők mint az olaszok.
Javaslom Matthew C. Klein es Michael Pettis irasait, illetve konyvet, az eleg jol elmagyarazza, hogy ezek a klisek (lusta gorogok/olaszok/stb.) miert teljesen hamisak.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Talán az euró, egyből erősödött a dollárral szemben. De alapvetően ez egy folyamat lesz. Az euróval inkább az a baj, hogy ott is vannak ilyen lókötők mint az olaszok.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
kérdés hogy mi venné át a szerepét? szerintem a dollár jelenleg abban a szituban van, hogy mindenki tudja hogy szar, de sajnos így sincs jobb.
-
kardkovacsi
senior tag
Elnézve az 30 éves kötvény hozamát azon gondolkodtam, hogy eddig mindenki dollárt vett mert az a fő tartalék deviza. De Trump ezekkel a baromságaival amit Venezuelával csinált meg a Grönlandi dolgok, vajon eljön-e a pillanat, hogy elengedik a dollárt?
Azért most is látszik, hogy a dollár esett a hírekre pedig ha risk off van akkor erősödni szokott. Dán nyugdíjpénztár be is jelentette megszabadul az összes amcsi kötvényétől. Mondjuk érdekes lenne az európai cégek elkezdenék szórni a kinti papírjaikat. -
Steve_Brown
senior tag
válasz
atee_13
üzenetére
Pont most, a NIS-be való bevásárlás már be van árazva a papír értékébe. De ha megnézed a cég 2008 óta egy bizonyos toleranciasávon belül mozog. 20-43 zloty például a varsói tőzsdén. Na most ha ülök benne 20 évet és ugyan úgy 20 és 43 zloty között mozog aztán termelek 18 év alatt 50% hozamot forintban az nem megérős.
Főleg mert lefogadom, hogy a NIS-t valamikor visszaadjuk az Oroszoknak.
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
es #22491kardkovacsi: legyen igazatok! ..en szkeptikus vagyok
-
ciricica
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Így látom én is.
Nem muszáj lölőnek vinni, mondjuk az autópálya üzemeltetést. Most ez csak egy.
Többit is biztos lehet intézni.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
De a koncessziókat el lehet venni, egy tollvonás. Megmutatták ők ez hogy megy. Vagy nem veszed el, hanem szépen kimutatod, hogy ezért meg ezért csak felét kapod aztán magától visszaadja.
Szerintem nem olyan vészes a helyzet, ahogy ők szét tudtak mindent vágni, az ő építményüket is lehet bontani 2-3 év alatt. Ha pedig melléteszed, hogy Lőrincz 200 milliárdot szed ki a magyar adófizetők zsebéből akkor még a nép is mellé áll aztán mehetnek Brüsszelbe pereskedni
-
atee_13
őstag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Pont most mikor beszállnak a NIS-be?
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A helyzet még ennél is rosszabb. Az eddig már odafolyt, magánvagyonná vált közpénz a kisebb tétel. Nagyobb probléma hogy már az is évekre, évtizedekre előre be van betonozva hogy továbbra is oda kell folynia. A legnagyobb pedig az hogy sok esetben már struktúrális a kiáramlás, azaz nem is tud máshova folyni mert az alternatívák megszűntek létezni.
Sok példa van a szállodaipartól a mezőgazdaságon keresztül a médiáig mindenfelé.
Egyik kedvenc példám: MÁV. Közismerten óriási, hatékonyságot nélkülöző pénznyelő konglomerátum. OV hangoztatta is anno hogy ha hatalomra kerül kegyetlenül szétvágja és lesznek helyettük normális, hatékony piacorientált szervezetek. Szétvágta? Dehogy. Átvették és még nagyobbra hízlalták mint valaha volt.#22486 avl
Roger Waters: Mekkora legenda az az ember! Hihetetlen tehetség. Kár, hogy elmúlt az a világ. Sajnos nincsenek olyan új zenék amiket úgy tudnék élvezni mint 20-30 éve a Pink Floydot. Pedig már akkor is régi zene volt
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
szerintem értjük egymást
(nem szerencses azt irni, hogy "Én abban nem hiszek, hogy náluk a vagyon" ...persze lehet ugy is érteni: nem hiszek benne, hanem tudom.)
nyilvan: peace!
ami szerintem ma is lathato: a vagyon segit annak bebetonozasaban
azaz: szerintem eddig is sikerült többeket, sokakat "megvásárolniuk"
szinte mindenkinél van az a pénz (eszköz pláne [fenyegetés, olyan fellépés ...és az ezt "biztosító munkatársak" pénzért megvehetöek]), amivel az eredeti elvei ellenében cselekszik
ahogy Roger Waters szövegben van: "Each man has his price, Bob, and yours was pretty low." -
ciricica
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Something like that.

És ez a mostani állapot. Ha egy kicsit javulnak a dolgok, felpörög a gazdaság(vannak külső hátráltató tényezők is), akkor talpra lehet állítani még az országot.
Kicsit amúgy mindenhol szar, de nálunk a legszarabb. EU-ra gondolok.
-
kardkovacsi
senior tag
Az vagyon egy dolog, de ok mennyi Mészáros vagyona, kicsivel több mint ezer milliárd. Az áfa bevételek meg évente 7e milliárd, 7x. Tehát valójában ok loptak, vannak vagyontárgyaik de azok eltörpülnek az állam cashflowjához képest. Szóval szerintem erre gondolt ciricica, hogy egyszerűen más nagyságrend a kettő.
-
ciricica
tag
Van náluk pénz, kurva sok. Ezt tudja mindenki. Én sem tagadom. Tudja mindenki, hogy alapítványokon keresztül tűnik egy csomó, mert ott nem kell elszámolni tételesen.
Úgy értettem, hogy nincs náluk, hogy idővel mivel folyamatosan van bevétele az országnak, mert működik, lesz miből finanszírozni a fejlesztéseket amire az országnak szüksége van. Most az, hogy van pénzük kit érdekel. Előre kell tekinteni. Az már náluk van. Hogy mire fogják költeni a közeljövőben majd kiderül. Nyilván egy része megy a "nehezítsük meg az aktuális kormány életét".
Még mielőtt Fidesz party-nak leszek titulálva, aki tagadja a dolgaikat.

-
avl
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
en is felkaptam a szemem azon: "Én abban nem hiszek, hogy náluk a vagyon"
a vagyon naluk van, az marhasag, hogy nem naluk van. az korrekt amit utana irt, hogy persze folyamatos aramlas van; 50 eve sem naluk volt, meg X ev mulva sem naluk lesz
..persze ha a vagyon akkora es ügyesen hasznaljak, avval ki tudjak nyujtani az "idejüket"
de semmi sem tart örökke törtenelmi tavlatban, egyéni élethosszakban sajnos tarthat túl sokáig
-
Dare2Live
félisten
-
Ringman
félisten
-
kardkovacsi
senior tag
Elnézve a 30 éves amcsi államkötvények hozamát megint a kötvénypiac lesz az ami helyre rakja egyből Trumpot

-
Ixion77
Topikgazda
válasz
ciricica
üzenetére
A kis cégek összeomlása kevésbé feltűnő, mert kicsik. Azok dőltek be először. Mostanra elérte a hatás a nagyokat is.
Teljesen természetes jelenség a populista oligarchiában. A túladóztatott gazdaság és a közszolgáltatások folyamatosan elsorvadnak mert a minden erőforrás folyamatosan áramlik át a haverokhoz.
Talán most tavasszal végre eljut az átlagmagyar is hogy felfogja hogy kifosztották és elzavarja ezt a bagázst. De már rég késő, náluk van minden vagyon és hatalom. -
ciricica
tag
Csődközelbe került a BestByte
Mennyire lehet ok a 27% ÁFA?
Nem rég egy másik nem kicsi műszaki bolt dobta be a törülközőt. Lavina? -
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Azért a németek gépgyártásban erősek, szóval ez a része ok. A szoftver kicsit más tészta. Igen, az F35 projekt ami valahol kibaszás lett az USA részéről, bár ehhez azért a Lockheed-nak is lenne egy két szava, de Izrael csinálta jól, hogy ő saját szoftvert, rendszereket gyártott az F35-höz.
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Szoftver csak a fele, de alkatrész is kell ám vastagon, amit nem fog az esztergályos Józsi összedobni a szomszéd utcában. Vannak azért cammogó európai projektek, de épkézláb európai lopakodó gép nincs. Óriási hiba volt az európai vezetők részéről (ugye-ugye Merkel néni?) az első Trump adminisztráció ideje alatt a fülük mellett elereszteni a konkrétan kimondott figyelmeztetések garmadáját.
Ha már egyszer tőzsde topikban vagyunk: látom a Rheinmetall-BAE-SAAB trióba már késő beszállni.
-
kardkovacsi
senior tag
A kondenzációs hatásfoka kb 90% (nyilván ha van kondenzáció, ott játszhatsz a hőmérséklettel, igazából a visszamenő a hőmérséklete a lényeges, hogy 55 fok alatt legyen) és 70% körül van a sima turbós kazán esetén.
71 forint az áram ára, az éves 2520 kWh feletti részre. Mivel az alját általában elhasználja mindenki így ezért számoltam azzal. Alatta 37, ami a számlán is látszik.
-
avl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
"Egy 1m3 gázban kb. 10 kW kivehető hő van, egy kondenzációs kazánnal az 9 kW, sima turbóssal 7kWh. 1 kW villany meg 71."
a számokra kérdeznék rá:
- 1m3 gazban 10kW hö: o.k., szerintem, adatok szerint is (aktualis szamlam szerint 9,83)
- a 9kW es 7Kw, azaz ~90% ill. ~70% hatasfok honnan ? akarmilyen elöremenö (fütesi) vizhöfok esetén ??
- "1 kW villany meg 71" ezt vegkepp nem értem 71 micsoda ? Ft ? aktualis szamlam szerint

maga az 1kWh A1 tarifaban joval kedvezöbb, mindennel (rendszerhasznalat, elosztoi alapdij) együtt ilyen fogyi eseten 3015/79 ~ 38,2 HUF/kWh jön ki
-
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
Alapvetően az orosz vonal megfelelő kezelés/összefogás esetén nem világvége. Hadtech... vonalon a jelenleginél messze jobban kell támogatni Ukrajnát és akkor nem lesz közel az Orosz határ. Amíg húzódik van idő a hadiipar felpörgetésére az orosz készletek/ipar/gazdaság pedig épül le.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman
üzenetére
Hosszabb távon minden komplex (had)tech support nélkül gyakorlatilag kuka. Az F-35 különösen problémás.
Az überdurva lenne ha a már megvásárolt darabokra megszünne a support. Épeszű állam nem venne többé hadtechet UStől. Ki tudja milyen ovodás őrült jön következőnek.De annyira még ezen a vonalon sincs világvége. Van három EUs 4+gen multirole (EF, Rafale, Gripen) amit tovább lehet vinni egy tranche 6...ra. 5gen fejlesztések is jobban, kevésbé de vannak.
Légvédelem, MBT, tüzérség... vonalon pedig nincs ilyen szintű gond.De ez mostanra szerintem oda jutott, hogy nem csak hadtech. IT vonalon se maradhat ami van.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Mintha nem az EU lenne messze a legélhetőbb része a világnak, pont a kompromisszumos irányítása miatt. Mennyivel jobb ugye az USA, a maga idiótáival mint Trump.
Lehet jönni ezekkel, de ha meg akarnak valamit oldani akkor megoldják, ahogy eddig is mindig. Gáz balhénál is ott pampogott mindenki, hogy majd Európa megfagy...aztán mára pár lator államot leszámítva senkinek se kell az orosz gáz és köszönik teljesen jól elvannak. -
forumpista
aktív tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ez a 8 haboru itt van velunk a szobaban?

Amugy meg ez az egesz teljesen arra hajaz mint amikor a vedelmi penzt szedok maguktol vedik meg a kocsmat a vedelmi penz fejeben…
Az EU meg jo sz@r helyzetbe lavirozta magat, az orosz ellenseg, az usa ellenseg, kina (maximum) kozombos (de nem barat). Ideje lenne felismerni hogy vagy onalloan tudunk erot mutatni, vagy megyunk a lecsoba. Csak mondjuk az onpusztito eu-s vezetessel ez sem lesz sima liba.
-
Simia
junior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Esetleg lehet, hogy Trump ajánlata úgy szól a világnak, hogy ugyan nincs igazán jó ajánlata, de minden más ajánlatot képes és hajlandó akár meddig rontani.
Kiváncsi vagyok, hogy a piacok, akik nem USA kötvénybe teszik a pénzt, vajon mibe fogják eztán. (Ezek eddig is feltételezhetően a biztonságra mentek)Esetleg vevőként lehet-e számítani a FED-re, vagy más szereplőkre, akik nem pusztán üzleti alapon döntenek...
-
-
Dare2Live
félisten
Alapvetően matt állapot van. Trump mindig tud erősebbet mondani.
Ezt kell megszüntetni. Kezdésnek pl minden szinten kiépíteni a független EUs infrát.
Megszüntetni a haditechnikai függőségeket. Az meg alap, hogy egy SAFE csomagból lényegében csak EUs hadtech vásárolható.
A gigantikus megrendelések nem segítenek, mindig van egy lépés előre. -
Dare2Live
félisten
FED betámadásán is néztem hogy ez így full abszurd többet árt mint használ.
Amikor a korábbi összes élő FED elnök kiállt a FED mellett ott nem is volt kérdés nem én vagyok a helikopter.
És a várt piaci reakció is megérkezett. [link]Erre jött Grönland 10% vám és ha az abszurditás nem lenne elég:
[link]"Tekintettel arra, hogy az ön országa úgy döntött, nem adja nekem a Nobel-békedíjat azért, mert több mint nyolc háborút megállítottam, többé nem érzem kötelességemnek, hogy kizárólag a békére gondoljak.
Trump hozzátette: "A világ nem biztonságos, hacsak nem rendelkezünk teljes és átfogó ellenőrzéssel Grönland felett.""
-
Ringman
félisten
vajon az alakuló usa-polgárháború bekövetkezte esetén is szárnyalnának a tőzsdék?
---
na itt van az adócsökkentés mozgástere: [link] -
t72killer
titán
Tengernyi pénz van a piacon, szóval volna miből:
-
SzGee
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Szeritnem holnapra már zöld lesz minden
Egyszerűen már semmire nem tud korrigálni a tőzsde, végtelen és örök long van -
kardkovacsi
senior tag
Most jöttem rá ma bank holiday van USA-ban. Azért Trump nagyon figyel minden mozdulatára, hogy legyen ideje reagálnia a tőzsdének.
-
DarkByte
addikt
-
M.Úr
tag
Olvasgatom egy ideje a topikot, feltűnt hogy nem nagyon esik szó "kockázatosabb" részvényekről illetve opciókkal való kereskedésről.
Én júniusban kezdtem el opciókkal is kereskedni (főleg LEAPS, 6-24 hónap lejárati idővel), elsősorban űr szektorban (RKLB, PL, RDW). Részvények is vannak, néhány hosszú lejáratú call opció, illetve short vagyok RKLB 115C 2026-dec (covered call-ok, de azért annyira nem örülök majd ha elúsznak vele a részvényeim).A mérlegem inkább most nem írom még be, mert pár jó hónapból korai lenne következtetéseket levonni, de minden várakozásomon felül teljesítettem eddig. Alaptőkém már rég kivettem, szóval innentől a kaszinó pénzével játszok.
Valaki más érdekelt még az űrszektorban, illetve szoktatok opciókkal kockázatot növelni - csökkenteni?
-
kardkovacsi
senior tag
A kaliforniai kormányzó. Az elég tökös pasas de még 3 év van ebből az elnökségből pedig olyan mintha lement volna a nagy része.
Az csapat ahol dolgozom mindenki dán, Koppenhágában van az iroda és egyedül én remote. Bármilyen poén van abba belekerül Trump, szóval elég idegesek rá.
-
válasz
travix
üzenetére
Hozhatnak nőt, de könyörgöm, valami olyat, aki nem testesíti meg a karizma tökéletes ellentétét minden egyes kamera előtt töltött másodpercben. Meg nem mond olyan faszságokat, hogy "we have to be all woke, okay?" aztán csinál ilyen kínos műkacagást. Fájt nézni. Ha nem túrják ki a demek Sanderst, simán bedarálták volna ezt a hülye majmot. Erre indítják elnöknek azt, akiről legjobb esetben is mindenkinek a helyi hoa legdurvább Karenje jut eszébe. Aztán levonják azt a konklúziót, hogy azért vesztettük el a választást, mert racism.
-
j0k3r!
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Időt kell húzni, november midterm elections.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Szerintem Trump olyan Putyin, csak az erőből ért. El kell ezt tolnia Európának a falig. Otthon azért annyira nincs mögötte háttér ebben a témában. A republikánusok jelentős része is az egész ellen van.
Pár ezer katona ha Grönlandon állomásozik már teljesen jó. Nyilván azért akarja megvenni mert tudja, hogy egy katonai akcióhoz kell a kongresszus jóváhagyása, az meg ebben a témában tuti nincs meg neki. -
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Erős kérdés mit reagálnak a 10% vámmal sújtott államok/EU/UK.
Nincs olyan, hogy Dánia, Németo, Fro... Az EU egy kereskedelmi blokk.
Trump a valahogy összerakott EU-USA vámmegállapodást felrúgta.
Ami történik az egy zsarolás, egy erősebb kutya b*ik és most durván az EU/UKval szembe. Ha átmegy ami magában abszurd mi gátolja meg Trumpot, hogy továbbra is épp amikor valami eszébe jut zsaroljon? És akkor most gondoljuk végig az US kritikus esetekben mennyire megbízható partner? -
Simia
junior tag
Köszönöm a válaszokat mindenkinek (opr, Llwe, kardkovacsi).
A zöld energia csak mellékszál volt: érv amellett, hogy egy olyan homogén terméket mint az áram fel lehet cimkézni, és más áron eladni.
Ezt amellett éreztem érvnek, hogy valójában LEHETSÉGES lenne Paks olcsó ármát eladni külföldre ahogy #22420 ciricica írta (persze nem állítom hogy ez megtörtént, erről nincs ismeretem).Közben kicsit keresgéltem, és belebotlottam abba a fogalomba, hogy PPA (Power Purchase Agreement).
Ez egy szerződésfajta, amiben a termelő közvetlenül a fogyasztóval szerződik.
Fixálják a fogyasztás idejét, mennyiségét, árát, és a szállítás módját.
A szerződés lehet fizikai vagy virtuális, mely utóbbi esetben a felek egymástól függetlenül kereskednek a tőzsdén (vesznek/eladnak energiát), de utólag elszámolnak egymással a megegyezet áron a tőzsdei és a megegyezet ár különbözete alapján.Ez a konstrukció lehetővé teszi, hogy mind a termelő, mind a fogyasztó pontosabban tervezhessen a bevételeivel/kiadásaival, és ha jól értettem elég gyakori dolog hogy egy erőmű ilyet kössön, minél kevésbé szabályozható a termelés, annál inkább valószínű hogy kötnek ilyet.
Ez alapján, bár az elektromos energia homogén termék, igenis lehet olyat hogy X erőmű Y áron ad el áramot Z-nek, Y' áron Z'-nek, meg a tőzsdére is visz valamennyit, ahol meg kialakul a közös ár. Ez alapján az is lehetséges, hogy a Mo.-i hálózat szereplói egyszerre importőr és exportőr szerepben is jelen vannak, potenciálisan különböző árakon.
Bocsánat az OFF-ért, de látok némi analógiát az elektromos energia és a pénz között abban, egy pusztán technikai kérdés hogy megy át pénzügyi termékké...
-
t72killer
titán
válasz
Dendytv
üzenetére
Nagyjából erről van szó. Most annyival fűszeresebb a szitu, hogy a piacok tényleg nagy magasságban leledzenek + ott van ugye a statisztika, miszerint a midterm év híresen behúzós szokott lenni. Így aztán gondolt egyet és lépett, hogyha már behúzós-beesős, essen akkor, amikor "mi mondjuk meg", hogy mikor esik.
Viszont az egész piac lassabban mozog már, mint tavaly május-júniusban: lehet rosszul, de azt tippelem, hogy 1-2hétig eltarthat a lejtmenet, főleg, ha más irányból (EU, Kína) is hozzáadnak valamit a sztorihoz.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A vége nem volt érthető teljesen, este volt. Kimaradt egy fő részlet. amikor Lölő megvette a szolgáltatót, hirtelen tekertek egyet a háttérben az áramárakon. Addig úgy volt, hogy 12 forint áramár és 18 forint rendszerhasználati díj, aztán a megvételre rákövető hónapban lett egy kis árváltozás, 5 forintos áramár (ennyit az állam a paksi áramért) és 25 forintos rendszerhasználati díj

-
Dendytv
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Azt hiszem, ahogy kovaxx felhasználó írta "tavaly Trump intézett nekünk jó beszállókat". Most is ezt fogja csinálni, össze szakítja a piacot mint tavaly és a spanok jót nyernek. Ami végül is nem rossz, mert a deep-ben te is, én is, mindenki tud venni ezzel lejjebb tornázva a bekerülést.
Ami más tál tészta szerintem ebből látszik igazán, hogy mire is akarja használni a Greenland storyt. Nem hiszem, hogy tényleg ekkora érdek lenne (bár lehet, geopolitikában nem vagyok nagy guru)
Aztán a másik amire fel figyeltem, már nem nagyon adnak a szavára. FED balhé egy fél napig rázta meg a piacot, Greenland folyamatos szekálása kb le sem lett reagálva, SZERINTEM ez sem fogja különösebben megrázni a piacot, lehet lesz egy egy napos deep.
(Akár mennyire is úgy tűnik a hozzászólásomból, nem vagyok Trump politika párti)
-
Llew
senior tag
Alapból a normál energia mixben is van zöld áram, amit olyan forrásból termelnek.
Amikor valaki zöld áramot vesz az úgy éri el, hogy veszi a normál áramot a hálózatból, ahova termelik, amivel termelik, ezen felül külön vesz úgynevezett zöld energia bizonylatot/igazolást, ami egy hitelesített igazolás zöld forrásból termelt energiára.
A fenti vizes példával élve mivel nem tudod megmondani hogy a tálból melyik csapból folyó vizet vetted ki, így a zöld csap kiállít egy igazolást, hogy ő X mennyiséget berakott a tálba, ami tuti zöld. -
kardkovacsi
senior tag
A zöld áram úgy működik, hogy amit zöld áramként megtermelnek azt felcímkézik, például a napelemesek termelését is felcímkézi a szolgáltató. Ezután ezeket a címkéket árusítják és vehetsz éjszaka is napelemes zöld áramot
Ahogy opr is írta ez semmi más mint egy virtuális címke vásárlás, amivel gyakorlatilag marketinget veszel, mert azt senki se tudja garantálni, hogy zöld forrásból jön az áram, mellesleg meg például a naperőművek termelési ciklusa miatt fizikai képtelenség is.Itthon az elosztó áramot vesz és ugye ugyanaz a tulaj mint Paksé, az állam. Tehát semmi értelme, hogy eladjuk az ukránnak a paksi áramot, hogy utána vegyen az osztráktól széláramot. Vagyis van ilyen ilyen de ez kb. ugyanannyira értelmes dolog mint amikor Metatraderben megnyitok két ellenkező pozit egymással és akkor utána jönnék ide mekkora fasza gyerek vagyok mert az EUR.USD longomon nyertem (közben meg bukta a másikon ugyanannyit). Remélem érthető a gondolatmenet.
Amúgy van áramtőzsde hupx.hu Oda viszi mindenki a termelését aki adni akar meg ott vesznek is akik venni akarnak. Rendes tőzsde még régebben néztük a fogyasztás egy jelentős része (>50%) ott cserél gazdát.
Viszont folyik el lóvé a rendszerből, tudjuk ki felé. Mert az elosztó Pakstól nyomott áron veszi meg az áramot, majd azt tovább adja szolgáltatóknak, akik rárakják a rendszerhasználati díjat és abból lesz a végső ár. Na most a szolgáltatókat pár éve megvette Lölő, ezután meg hirtelen elborultak az arányok, Lölő cége olcsón kap az államtól áramot és magas a rendszerhasználati díj (a kettő szummája nem változott) így a nyerő ott csapódik le, az állam meg szív mert tolhatja be a rezsivédelmi alapból a pénzt a bukó finanszírozására. Az elején a szereplők lehet nem pont így vannak, de a lényeg Paks, köztes entitás akit elosztónak hívtam és szolgáltató, aki Lölő és a végén az állam bukik, mint mindig.
-
A fenti analógiát követve, amikor zöld szolgáltatóval szerződsz, akkor a csappal szerzdősz (illetve a szolgáltatód), nem a merőkanállal.
Ettől függetlenül van értelme, mert így jelzed, hogy hajlandó vagy többet fizetni, ha zöld az energia, a megújulós termelő biztos el tudja adni, és ha elegen vagyunk, jelezzük, hogy van is értelme még több ilyet építeni.
Amit abszolút nem garantál az az, hogy te személy szerint tényleg kizárólag zöld erőmű által termelt áramot használsz. Ezt egyetlen dolog tudja szavatolni: a szigetüzem.
-
Simia
junior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Azért ebben nem lennék biztos ennyire, bár én sem vagyok szakember.
Olyan van, hogy valaki "zöldáramot" vesz ugyan abból a hálózatból amiből te nromál áramot veszel.
Ezt ha jól emlékszem úgy érik el, hogy az energiakereskedő leszerződik "zöld" erőművekkel, és ott annyi kapacitást köt le, amennyit neked elad.
Akkor miért ne lehetne Paksi áramot eladni valahová ugyan ezzel a technikával?A szabályozható erőművek tipikusan az aktuális árak függvényében döntik el, hogy beszállnak-e a termelésbe vagy nem, tehát kell hogy legyen valami mechanizmus aminek a mentén az áram ára megtalálja az erőművet. Ha ez így van, akkor szerintem lehet mondani hogy X erőmű áramát exportáljuk.
(persze azt nem tudom, hgoy Paks csinál-e ilyet, gondolom ez az MVM döntésén múlik)Biztos van itt erengetikában járatos villamosmérnök. Ha offtopic is, jó lenne ha írna pár sort.
-
kardkovacsi
senior tag
Néztétek Trump megint előkapta a vámos kártyapaklit egy kis Grönlandi zsarolással megfűszerezve. Érdekes világ jön...bakker ez a majom még csak egy éve van itt és annyinak tűnik mintha egy teljes elnöki ciklus lenne.
Vajon mi lesz ebből hétfőn nyitásban. Most tényleg egymásnak feszül Európa meg Amerika? -
kardkovacsi
senior tag
válasz
ciricica
üzenetére
Hogyne érteném, neked vannak téves feltételezéseid az árampiac és az egész rendszer működése szempontjából. KMT nagyon jól leírta, mi a probléma az egész gondolatmeneteddel.
Mellesleg egész Európában EGYSÉGES árampiac van. Tehát a termelők tolják be a csőbe az áramot/energiát és a fogyasztók veszik ki valahol a cső másik részén. Nincs olyan, hogy Paksról menne a drót direktbe a mondjuk az ukránokhoz (mert kb. ezt feltételezed) az egész rendszer kikerülésével. -
fuser123
csendes tag
...És mindig hétvégén... (Pontosítok: heti piaczárás és következő heti piacnyitás között...)
[https://truthsocial.com/@realDonaldTrump/posts/115911344443637897] -
KMT
addikt
válasz
ciricica
üzenetére
Nincs olyan, hogy paksi (vagy bármilyen erőművi) áramot exportálunk. Egy hálózatról van szó, amiben termelés, felhasználás és ki- és bemenetek vannak (határkeresztezés). Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy egy tálba, amibe több csapból folyik víz, te az egyik csapból folyt vizet kiveszed úgy, hogy nem kerül bele a másik csapból kifolyt víz.
-
ciricica
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem érted. Veszünk is áramot X-ért, mert kell. Ez tiszta sor. Paksnak egy része itthon van felhasználva, egy része elvan adva, mert többet kapnak. Nem 100% magyar felhasználás paks.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
ciricica
üzenetére
Ha nagyon áram termelést, importot akarsz nézegetni itt megteheted.
-
ciricica
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Igen adnak el belőle külföldre, mert többet kapnak érte. Nem csak mi használjuk el.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
ciricica
üzenetére
Ez a butaságot honnan veszed nem idehaza van eladva? Paks ha maximumon megy akkor 2GW-ot tud termelni. A jelenlegi rendszerterhelés 6,5 MW és ez SOSE megy 2 GW alá, nyáron éjjel sem. Szóval egy kWh-át nem adnak el Paksi áramból külföldre, már csak azért sem mert kb. a 25-30%-át az áramnak importáljuk. Jelenleg épp 2,5 GW-ot ami több magában mint Paks termelése azaz ha lenne még egy ilyen erőművünk akkor is importra szorulnánk.
-
ciricica
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Szerintem az is probléma, hogy van egy atomerőművünk.
Pontos számot nem fogok tudni mondani, de pár forintért van előállítva az áram ott. És a többsége nem ide haza van eladva. Sajnos. Pedig lehetne olcsó/olcsóbb a villany.
-
Manitou
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nekem a villany csak 35Ft / kW , mert csak 120kW a havi fogyasztásom. Gázból meg 1600m3 körül elég szokott lenni egy évre . 1737 m3 a limit, e felett ugyebár a 102Ft/m3 ár ugrik is 747ft/m3-re. Most azt a pár napot kihúzom ezzel a hűsugárzós megoldásos rásegítéssel, és anyagilag így fogja megérni a legjobban jelen esetben. Kondenzációs kazánom van padlófűtéssel , de viszonylag nagy a ház és nem szigetelt.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
ciricica
üzenetére
Jó azért itt bejátszik az is, hogy évtizedekig olcsó volt az energia ezért senki se rakott pénzt semmilyen energia megtakarító beruházásba.
Mellesleg ez az olcsó ár rettentően káros mert még ha lenne pénzed rá akkor se csinálod meg mert akkor meg hülyének érzed magad. Van egy multi klímám aminek olyan a kültérije, hogy egy hibrid kazán (olyan gázkazán ami egyszerre gázkazán és hőszivattyú és időjárástól függően vagy egyiket vagy másikat vagy mindkettőt használja) hőszipkájának a kültérije is tudna lenni. De nem tudom sehogy se megmagyarázni magamnak miért kéne nekem 1,5M-ért ez mikor lemenne vele az éves 1100 m3-es gázfogyasztásom 300 m3-re (plusz ugye az áram amivel emelkedik) azaz évi pár 10e forintot nyereség lenne vele szemben.
-
t72killer
titán
Amerikában a fogyasztás fele a felső 10%-tól jön, miközben az "alsó" 80%" csak 37%-nyi szeletet kap a tortából, jóval kisebbet, mint az elmúlt évtizedekben:
-
Manitou
veterán
válasz
Joe123
üzenetére
Én még 50m3 gázt tudok elfogyasztani az "akciós " gázból, ezzel ellene kihúznom 1 hétig
1 hét múlva várható hogy jönnek leolvasni az éves fogyasztás.Már pár napja hősugárzókkal bohóckodok. Tudom az meg a villanyórát pörgeti nagyon, de még így is jobban megéri, mint azért a kb 1 hétért kifizetni 100+ e -t. Ebben a szezonban én hamarabb is kapcsoltam be a kazánt és most nagyobb hidegek is voltak, és pont most jön megint egy tartós -15-20C is . -
Joe123
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Egy kádárkockával amúgy is messze kilógnak a kvótából, ha legalább a födémszigetelés megvan (ami a leggyorsabban megtérül), akkor némi fatüzelés kiegészítéssel kvóta környékén lehetett maradni eddig, de most jóval előbb el fog fogyni a kvóta. És ugye pont a fidesz nagyon sok szavazója él ilyen házakban.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ez esélyesen a túrós bukta és a sarki lángosozó áraiban is fájdalmas lesz...
-
Joe123
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Eszembe is jutott hogy akiknél eddig ki volt centizve az éves gáz kvóta, ott idén igen nagy rácsodálkozások lesznek a kvóta feletti 750Ft-os gázra.
-
t72killer
titán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Viszont a korábbi időszakban kétségtelen extra olcsóra be volt nyomva
. Annyira, hogy kötöttem egy másfél évre fixáras szerződést a szolgáltatóval, így két telünk elviselhető árakkal ki van pipálva. Egyszerre jött a hideg és az igencsak benyomott, reálértéken talán sosem látott mélységekből valszleg shortos profitrealizálás. -
lemusz
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Forint egyelőre szépen állja a
saratlatyakot.GOOG szerintetek lemegy 322-es szintig vagy ez a 330 már vehető?
-
kardkovacsi
senior tag
Néztétek a jövő heti időjárást? Két hétig megint -13, -14 fokok lesznek, gondolom egész Közép-Európában. Erre már a gáz ára is reagált, felpattant 27-ről 36-ra, csak ma 9%-ot emelkedett.
-
crocy
tag
válasz
Joe123
üzenetére
addig eladjuk. am [zsolti bacsiek] is mozgolodnak. ha bejön, beköltözök HussarF melle hatvanpusztara.
most varunk a vasarnapi hirre. ha küldik a kerelemet az amerikaiknak, mega nagykaracsony kaparoson nyert 10 ezer forintot is beletolom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hyundai, Kia topik
- Motoros topic
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- További aktív témák...
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- 8 GB Samsung 4800 MHz-es DDR5 memória
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3943, 100% Akkumulátor
- Macbook Pro M3 Max 14" - 36 GB/1TB/ 27% ÁFÁS!
- MEDION ERAZER Cooling Kit V2 Vízhűtés - MD 62737 Beast 16 X1 gamer laptophoz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs