Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- nézzbe: AM3 hűtés s478-ra
- eldiablo: 30 év után szakítottunk, de azért még beszélünk...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz
Joe123
üzenetére
Azért csak óvatosan. Vannak ott nemesfémek vastagon, simán lehet hogy valami ciánt a jeges tengerbe eresztő türhőparaszt módszer tud profitot termelni... Kizárólag úgy szabad bármilyen bányászati jogot kiadni, hogy a kivitelezőt ellenőrzik, h megfelel-e a xxi századi Európai környezetvédelmi előírásoknak + a helyi speciális élőhelyvédelem is tiszteletben van tartva.
-
Joe123
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Gondolom ezért is szúrták most ki azzal a vén bolond szemét, hogy jóvanvazze, bányásszá' b.szod, úgyse akar majd egy cég sem, mert nem éri meg még nagyon sokáig.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Hi!King
üzenetére
Volt róla cikk, hogy a Grönlandiak próbálják ám odacsalni a "bányászokat" csak azok nem jöttek, mert egyrészt még mindig az idő jó részében brutál hideg van, amiben a gépeket üzemeltetni sokkal drágább...a másik meg nincs út így helikopterrel kell oda vinni mindent. Van sok nyersanyag csak drága a kitermelése és a közel jövőben az is marad.
-
Hi!King
őstag
válasz
Ixion77
üzenetére
Csak amíg a kelet-ukraknai földgáz mezők elérhető, max. néhány évtizedes közelségbe hozták a háború előtt, hogy ha Ukrajna tartósan nyugat pártivá válik, akkor az EU tagállamok kikerülhetik az oroszokat (amerikai cégek meg beléphetnek erre a piacra), addig Grönland nyersanyagainak kihasználása egy nagyon távoli, nem is biztos ábránd.
Venezuela Grönlanddal ellentétben geopolitikailaag teljesen logikus, főleg ha az oroszokkal szemben nézzük.
-
Hi!King
őstag
válasz
Vision
üzenetére
Globálisan nézve én fordítva látom, a szélsőjobb nem az inga kilengése, hanem a 90-es évek vége óta tartó folyamat az erősödésük, amire Európában az orosz kémhálózatok rásegítettek. A demokrata párt meg még abban a fázisban van, ami a 2000-es évek közepén volt jellemző a balközép és jobbközép politikára Európában, bement középre, és unalmassá vált, nem pedig kilengett valamerre, az enyhe kilengés már inkább az altright (talán jobb szó rá mint a szélsőjobb) következménye és nem fordítva. Ha az ingaelmélet működne, akkor Sanders vs. Trump csaták lettek volna.
-
User_2
aktív tag
nem kell eldani a kötvényeket,
elég, ha a következő liciten egy egész kicsivel kevesebbet vesz,
és közvetett csatornán megsúgja, hogy
azon az összegen, amit most nem nálad költöttem el
"befektetéseket" veszek afrikában és délamerikában és a távol keleten és bárhol csak nem nálad.
és a jövöben is így fogok ternni. -
Simia
junior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Nekem laikusként ez a scenjarió ugrik be:
Az USA-nak finanszírozást KELL szereznie, mert hiánya van.
Ha bárki elkezdene eladni USA kötvényt, akkor a kibocsájtónak emelnie kell a kamaton, mert miért az ő kötvényét vennék meg?
Ezzel a meglévő kötvények árfolyama esne.
Ez persze rossz annak, aki USA kötvényt tart, így annak is, aki elkezdte eladni, persze csak amennyiben nem adta el mindet.Csakhogy a világ tele van USA kötvényekkel. Ha én (nem EU-s) amcsi kötvénybefektetőként ELHISZEM hogy ez lesz, akkor igazából megéri nekem már MOST eladni a kötvényemet, ami innentől láncreakció. (talán ezért is hívják "atombombának").
Ezzel az EU-s kötvényeladási hullám "multiplikálódik" és átterjed más szereplőkre is.Tény, hogy ezzel igazán jól nem jár senki, legfeljebb néhány szerencsés pozi gazdája, de úgy érzem az USA impakt azért jóval nagyobb lenne, és ezért hihető hogy nagy baj esetén az EU-ban ezt meglépik...
ui: Ja, és ott is látok még asszimetriát, hogy ha nem indul be az egész lavina, akkor egyszerűen csak áron adtunk el USA kötvényt, tehát talán nem olyan nagy rizikó az EU-nak beleállni.
-
kardkovacsi
senior tag
Mert a mai világban azt hiszik az a nagyf...ú aki folyton mutogatja és lóbálja. Az EU diplomatái nem ilyenek, hanem szépen csendben kúpolnak meg mindenkit. Elég megnézni Orbánt is megkúpolták, valószínűleg bukni fogja az idei választásokat mert kirántották alóla a lóvét, emiatt a finanszírozása is jóval magasabb az országnak és azért a magyar embert is mint mindenkit a pénztárcája érdekli legfőképp.
-
Ixion77
Topikgazda
Mindenképp lose-lose végeredmény lenne. Lehetne tippelgetni hogy melyik fél veszít nagyobbat, de szerintem gazdasági vonalon is érvényes az örök szabály: egy háborúban csak vesztesek vannak.
#22570 j0k3r!
Rövid ideig tudnak trükközni, igen. A választásokra is tudnak időzíteni, hiszen pénznyomtatáskor sem azonnal jelenik meg az infláció. De veszélyes terep ez, már tavaly is eléggé a lehetőségek végénél jártak a trükközéssel. Grönland ügyéért nem is éri meg. Figyelembe kell venniük azt is, hogy bár Kína eddig csendes készülődéssel figyelte az eseményeket, de ami késik az nem múlik. A lehető legfájdalmasabb pillanatban lépni fog. -
j0k3r!
őstag
válasz
Ixion77
üzenetére
Ez nem teljesen igaz. Már Yellen is csinálta, amit a partvonalon kívül még Bessent is ostorozott (azóta ő is folytatja), hogy rövid távú kötvényekkel finanszíroznak (ezt egyébként a stablecoin piac is veszi, mint fedezet), aminek a kamatát a FED határozza meg, szóval tudnak trükközni azért, ha akarnak, főleg, ha már nem lesz Powell és Trump emberei fognak bent ülni az FOMC-ben.
-
ngaba
aktív tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Lehet, hogy az EU mégsem annyira gyenge... ?
-
Pá
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Ezt értem. Az nem világos, hogy ez mibe kerül Europának és megéri-e vagy egyáltalán melyik oldalon keletkezik nagyobb kár.
A lent linkelt cikk szerint 3600 milliárd USA kötvény van europai portfoliokban.
Tegyük fel EU elad 600 milliárdot, USA kamatot emel és végigmennek a folyamatok amiket írtál.
De közben az EU-ban is leértékelődött a maradék 3000 milliárd USA bond. Mennyit zuhanhat be? 10%? 20%? Ekkor az EU-ban maradt 3000 milliárd, már csak lehet, hogy 2500 milliárdot sem ér. Ezek nyugdíjalapok meg hasonló megtakarítások.Szóval értem, hogy miért fáj az USA-nak, de közben az EU-nak is több száz milliárd dollárba kerülne, vagy valamit rosszul gondolok?
kardkovacsi: persze, nem a bond market erejét kérdőjelezem meg. Inkább csak azt, hogy egy ilyen manőver mennyibe kerül Europának. Nem éppen fájdalom mentes, vagy tényleg kihagyok valamit? Ezért is írtam, hogy ez ilyen kamikaze hadművelet lenne.
-
kardkovacsi
senior tag
Az amit Trump most előadott, hogy mekkora dealt sikerült kötnie szerintem simán egy hatalmas visszavonuló volt. Csak nem gondolta, hogy az EU + a britek egyben fognak beleállni a témába és nekimennek.
Kötvény piachoz meg ennyit:
Bill Clinton’s chief strategist James Carville famously said: “I used to think that if there was reincarnation, I wanted to come back as the President or the Pope or as a .400 baseball hitter. But now I would want to come back as the bond market. You can intimidate everybody.”
Nem tudom emlékszel-e de az a hírhedt Liz Truss-ra 1 hónapig volt UK-ben PM, beomlott alatta kötvény piac és le is mondott gyorsan.
-
Ixion77
Topikgazda
Azért, mert ha a kötvény árfolyamok elszállnak, akkor:
1, megugrik az USA adósságfinanszírozási költsége
2, nem lehet kamatot csökkenteni, ezáltal gazdaságot stimulálni, ami Trump vesszőparipája
3, bezuhan a tőzsde a midterm évben, ami politikai bukáshoz vezetne mivel az amerikai választók megtakarítása javarészt ott vanNem véletlen, hogy amint a kv.árfolyamok megugranak, Trump mindig visszavonul.
-
Pá
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Lehet, hogy én nem értek valamit, de ez miért olyan nagy fegyver?
Mármint arra gondolok, hogy ha elkezdenék dumpolni, akkor az Europának kb ugyanúgy fájna, mint az amcsiknak.
Szóval lehet, hogy fenyegetőzésnek jól hangzik, de kb ugyanolyan kamikaze, mint atomfegyverrel emberkedni. Pénzügyi atom. -
kardkovacsi
senior tag
Ugye mindenki arról beszél, hogy Kína kezében van egy adag amcsi kötvény...Európa eddig azért nem került soha szóba, mert ők haverok. Érdekes számok, mondjuk 2/3-ot kicsit soknak tartom.
-
Ixion77
Topikgazda
Utána fogok nézni, mennyire lenne szívás a dolog,
Egyáltalán nem az. Én is 20+ éve üzemeltetem a céges szervereinket minden probléma nélkül. Visszatekintve eleinte eléggé süsü voltam hozzá, de nem számít, mert alapból is olyan jól be vannak állítva a szoftverek és olyan jók az útmutatók, hogy alapszolgáltatásokhoz tényleg nem szükséges nagy tudás.
Ma meg már minimálisnál alig nagyobb tudással már lehet akár proxmoxos szerverparkot is kialakítani, ami stabil, redundáns, biztonságos, skálázható... minden ami szem-szájnak ingere.
A még extrább igények esetében meg most már az AI segít olyan sokat, hogy a korábban extra kihívást jelentő feladatok is megugorhatóvá váltak. -
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Rohadtul nem értek a Linux üzemeltetéshez. Nem bízok benne, hogy meg tudnám csinálni úgy, hogy az első scriptkiddie ne tudjon bejönni a tudáshiány miatt tárva-nyitva hagyott hátsó ajtón. Elszórakozok én a linux-al, de azért nem ilyen szinten.
De lehet igazad van. Utána fogok nézni, mennyire lenne szívás a dolog, mert igazából az elején valami jobb AM4 (hogy ne menjen rá a gatyám a ramra lol) is elég lenne alá.

-
kardkovacsi
senior tag
De mi az üzemeltetésben olyan nagy cucc? Kicsit kell érteni a linuxhoz. OVH-nak van belső hálózata, amivel csinálsz egy gépet ami látszik kifelé, mögé meg berakod a microservice-eid meg az adatbázist úgy mint régen. Gondolom nem milliós látogatottságod lesz az elején, hogy hirtelen scaleupolni kelljen, azt meg elviszi valami közepes vas is.
Én biztos ezzel kezdeném úgy, hogy úgy építem fel a dolgokat ha nagyon kell pár nap alatt be lehessen vele költözni a cloudba. -
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Gondolkodtam rajta, de abszolút az esélytelenek nyugalmával indulok abban a versenyben, hogy én kapjak egy vasat, aztán azon GDPR kompatibilis bármit üzemeltessek. Úgyhogy ki vagyok téve az ilyen szolgáltatók kényének-kedvének.
Amúgy ha lenne a projektben bárki, aki vágja az üzemeltetést, akkor nem lenne kérdés. Sőt, akkor az lenne, hogy építenénk saját redundáns gépparkot, aztán csak a helyet meg az internetet bérelnénk. De ismét, ez sajnos tök esélytelen.

Ui: amúgy az lesz, hogy jól letesztelem az európai megoldást, aztán ha csak egy mód is van rá, marad az. Akkor is, ha kicsit kompromisszumos, amíg amúgy működőképes.
-
fuser123
csendes tag
válasz
lemusz
üzenetére
Na, most volt a TACO!

[https://truthsocial.com/@realDonaldTrump/posts/115934734335579278] -
Steve_Brown
senior tag
Megszerezte az Otthon Centrumot az MBH Bank
Ez vajon lendít az MBH részvény árfolyamán?
-
j0k3r!
őstag
"Kínai" módon állnék neki. Sok adófizetői pénz kell (különben senki sem áll neki), több lóra teszünk, tehát verseny van a kezdeti szakaszban, utána meg idővel a befutókkal foglalkozni csak, majd egy idő után teljesen elengedni a kezük, de itt már valószínűleg egy évtizedről is beszélhetünk, mire felfutna egy VALÓDI(!) európai AWS/GCP/Azure alternatíva.
-
kardkovacsi
senior tag
Amúgy meg nem vámolni kell. Ha európai cloud providerhez mész akkor annak a költségével csökkentheted a társasági adódat. Nyilván ehhez kéne valami megegyezés a tagállamok között mert az adózás tagállami preferencia, de pillanatok alatt fel lehetne építeni az európai cloud infrastruktúrát. Mellesleg rettenetesen belemarni a három nagy profitjába, mert 2-3 év alatt leköltöznének róluk az európai cégek, egy részük biztos.
-
kardkovacsi
senior tag
De a cloud szolgáltatás csak akkor termel pénzt ha nagy méretben csinálod. Európai cég meg egyszerűen nem tudja hozni a méretgazdaságosságot. Az amcsi cégeknél is azok maradtak meg akiknek van saját szerverparkjuk amit rátereltek a cloudjukra így az alap megvolt hozzá.
Bérelj OVH-nál gépet, sokkal olcsóbb lesz az egész de tény semmilyen szolgáltatás nincs hozz

-
kardkovacsi
senior tag
Pillanatok alatt kinőnek AWS-hez hasonló cégek. Egyszerűen csak azért nem nőnek ki mert amint egy kicsit is veszélyezteti egy ilyen a kvázi monopóliumukat azonnal megveszik. Lásd Google maps és a Waze. Mellesleg vannak alternatívák csak épp sokszor ezek árukapcsolva vannak és mire versenyjogilag odavernél addigra már késő mert kinyírták a konkurenciát. Lásd régebben a mediaplayer balhét.
-
fuser123
csendes tag
válasz
lemusz
üzenetére
Még szuszog, sajnos. A lényeg:
[Trump renews demand for Greenland, but says he ‘won’t use force’] -
lemusz
addikt
Na mit mondott? TACO van?
-
Ha biztos lenne, hogy trump után is egy ekkora marha lesz az USA élén, igazad lenne. Mert persze, szivassuk szét az USA tech szektort, azt a bő 10-15 évet, mire értelmes alternatívát fog tudni adni az EU, simán túléli a lakosság meg a gazdaság, elvégre az EU amúgy rohadt jól áll úgy gazdaságilag, demográfiailag, meg egyáltalán, itt nincs semmi válság.
A valóság meg az, hogy az USA tech cégeknek ez semmi hátrányt nem okozna ebben a bő évtizedben, az EU-ban meg csökkenne a fogyasztás, drágulna kb minden és jó nagyot ugrana az infláció is.
Kellene EU alternatíva, de nem úgy, hogy kiborítjuk a vízzel a gyereket is. Simán lehetne támogatni az EU-s iparági szereplőket, meg valamilyen formában motiválni a cégeket a váltásra, aztán 15 év alatt ugyanúgy meg lenne az alternatíva, csak közben nem lőnénk lábon saját magunkat.
-
válasz
Ringman
üzenetére
Az a baj, hogy ez akkor lenne igaz, ha lenne realis alternativa, de nincs.
Dolgozok eppen egy sajat projekten. Could alapokon tervezem megvalositani. Minden aron szeretnem elkerulni az USA-fuggest, amennyire csak lehet, szoval elkezdtem kutakodni UK/EU-s cloud szolgaltatok utan. A legjobbnak, amit talaltam, van harom orszagban datacentere, es ennyi. Angliaban nincs. A mi tervunk nyitas az angol piacon, aztan ha bejon, szep lassu terjeszkedes EU iranyba.
Az opcioim:
- Angol cloud szolgaltato, fostalicska szolgaltatassal, zero diverzitassal, a dolgok felet magamnak kene megoldani (akkor meg mi a picsanak fizessek extrat a cloud-ert?)
- Siman serverberles, sajat uzemeltetes. Nem is ertek hozza elegge, hogy be merjem vallalni, meg nem is akarnek szivni vele akkor se, ha ertenek hozza.
- Egy darab ertelmes EU-s cloud szolgaltato, harom datacenter-el, mindharom EU-s orszagban. Fingom nincs, UK fele mennyire jo a szolgaltatas. Majd ki fogom kiserletezni, mert a sok rossz kozul eddig ez a legszimpibb meg a teljesen nyilvanvalo hatranyai ellenere is.
- Nyelek egy nagyot, es megyek a harom nagy kozul valamelyikhez. Van server mindenhol IS, a seggemet is kinyaljak a szolgaltatsok valtozatossagaval es minosegevel. Az egy dolog, hogy mocsok draga, de meg raadasul azonnal teljes USA fuggoseg is van mogotte.Es akkor jon a kerdes, hogy melyik kezembe harapjak?
A fentiek miatt a nagyoknak nem opcio csak ugy eldobni a gcloud/Azure/AWS harmast. Konkretan nincs alternativa, az egesz EU-t ugy lehagytak, hogy ezeknek a 10 evvel ezelotti szintjet se hozza innen senki. Ami amugy rohadt nagy baj, mert az egesz internet fele emiatt ezeken fut. Es amig ez nincs valahogy megoldva, addig ez nem is lesz mashogy.
Konkluzio: Az otleted annyit erne el, hogy az EU lakossaga szivna, mint a torkosborz.
-
Dare2Live
félisten
Erősen kilóg a lóláb ld Hi!King/Ixion hszét. És ha fogalmam sincs mért ennyire fontos akkor eddig mért hagyták más ellenörzése alatt?
De értem egy új világ van ahol a szerződések nem érnek semmit. És de facto innen tárgyalni sincs értelme. Legalábbis USsel tartósan nincs. Ki fog innen USbe megbízni? Ki akar innen support mindig kell hadtechet/infrát... akármit USből venni?
Lesznek következmények, implikációi ennek bőven.ld pldaimat lehet csak te látod bele.
Dinamikában amit írtál értem de amit csinál az ezen semmit se segít ellenben rengeteget ront.
SZA... esetén de US mondta, hogy bakfitty. Még a rendkívül jövedelmező intel support, HT eladások is rendszeresen szüneteltek.
"Kissinger egyezett ki a maoista kínával, csak azért hogy az Oroszokat bosszantsa"
Nixon de ezen nem veszünk össze ellenben az azért pöppet több volt mint "Oroszok" (Szovjetunió) bosszantása." Trump olyan amilyen a nemzetközi helyzet miatt."
Fent utaltam rá de ahogy írtam én nem látom mi előnye lenne USnek abból amit Trump csinál. Legyen az ami a FEDdel történik vagy amit most Greenland vonalon csinál. Voltak szövetségesei. Nincsenek szövetségesei. Voltak HT megrendelések. Mindenki le akarja váltani az US ht. Meg infrát. Meg..."Ennek az a következménye, hogy Trump lesz az új norma, mostantól szerintem ilyen politikusok lesznek szerte a világban, valahogy ebben a világban kell majd boldogulnunk."
Egy olyan világban ahol senkivel se érdemes tárgyalni, szerződést kötni... mert ha olyanja van holnap felrúgja? Senki se tárgyal senkivel mert minek? Szép lesz.
A témát lezártam mert elég off. Még ha a tőzsdére, eur/usd.... mindenre is kihat.
-
travix
aktív tag
Kényszeríteni kell a cégeket az eu átállásra, az amcsi big techet nem fogja lehozni az eu pár év alatt, de lehet hogy soha. Ha viszont már van "elég jó" akkor megszűnik a függőség. Egyébként elég szomorú hogy ilyenen kell gondolkodni mert ahelyett hogy új dolgon dolgozna az emberiség ha már van megoldás 1 problémára így ugyanazt kell minden országnak megvalósítania csak a biztonság érdekében. Észak Korea lesz a világból
-
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
"Volt egy felfutása a széljobbnak"
Csak kérdés, hova "vissza", mert ugye az, hogy Trump nyerte ezt a kört igencsak durva hátrányból, az az újbaloldal rendszerszintű csődjéből ered. USA-ban még egyértelmű, mert 2pártrendszer van: ha Trump BELPOLITIKÁJA nem jön be a választóknak (és itt nem az ICE-s híradó-snittekre gondolok) akkor a demekre fognak szavazni. UK-ben viszont nemrég vitt mindent a "Munkás"párt, és mit kaptunk? Kifejezetten a dolgozókat, megtakarítókat sújtó adóemeléseket. Munkajoggal, munkakörülményekkel kapcsolatos igencsak időszerű előrelépések (hogy pl a betegszabi ne csak könyöradomány legyen és a minimálbéren éheztetett care worker ne köhögve-tüsszögve járjon be dolgozni az öregotthonba?) sehol.
A másik meg ugye, hogy a muszlim szavazók 1:1ben szoktak beállni a Labour mögé, viszont így, hogy Starmer kidobta a palesztin zászlót, ők se lesznek túl lelkes támogatók. Akkora Reform győzelem lesz itt 2029ben mint ide Nagykáta.Ezt nemigazán lehet a "szélsőjobb" számlájára írni, mivel Mo.-ot leszámítva bőven azelőtt indultak be ezek a trendek, mielőtt a mostanság széljobberként kategorizált kormányzatok feltűntek volna:
-
avl
senior tag
válasz
Ixion77
üzenetére
"Nyilvánvalóan nem arról szól ez az ügy,"
szerintem nyilvanvaloan nem tudjuk miröl szol
talalgatasok vannak, van ott biztonsagpolitika, asvany, viz, es szimplan ego is: olyan elnök lenni a töriben, aki legnagyobb mertekben növelte USA területét; vagy csak egyszerüen ovoda, en vagyok az erösebb, enyém a lapát
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Hi!King
üzenetére
A katonai együttműködésnek eddig sem volt semmi akadálya. Nyilvánvalóan nem arról szól ez az ügy, hanem a nyersanyagokról. Egyre inkább fogyunk ki belőlük, így ami még van az egyre értékesebbé válik. Ezért érzi magát nyeregben Oroszo., de meg akarja szerezni még az ukránokét is. Az USA szintén meg akarta szerezni az ukránokét is, de a Grönlandit és és a Dél-Amerikait is. Kína Afrikára csapott le, de próbálkozik Ázsiában és Óceániában is. Európa sajnos nagyon gyenge terület nyersanyag szempontból, és politikai-gazdasági ereje sincs meg hogy mástól elvegyen. Egyre inkább úgy tűnik hogy még annyi ereje sincs hogy a sajátjait megtartsa.
-
Ennek az a következménye, hogy Trump lesz az új norma...
Szerintem nem. Trump egy rendszerhiba, a demokrata párt lecsúszásának következménye. Megkockáztatom, hogy Biden hozta volna a választást. Szerintem a következő elnök nem republikánus lesz.
Ez globálisan is megfigyelhető. Volt egy felfutása a széljobbnak, de ahogy a nép kipróbálta, nem kért már belőle legközelebb. Persze vannak kivételek, pl. Babis, de ezek az emberek felégetik a tartalékaikat, nem tudnak konszolidálni.
-
Simia
junior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ilyen 20-30év múlva mi lesz alapon soha senkiben nem lehet bízni.
Pontosan. Ha valami tényleg fontos, akkor azt nem hagyhatod mások ellenőrzése alatt. A nemzetközi szerződéseket úgy rúgják fel sorba a szereplők, hogy élmény nézni. A nemzetközi jog az olyan mint a kalóztörvény, inkább csak ajánlás.
A "csendőrszreppel" kapcsolatban lehet hogy nem ugyan arról beszélünk. Nekem a "csendőr" az ilyen negatív konotációkat tartlamaz. A csendőr a hatalmat védi és erőszakos (Mo.-on utóljára csendőrdég a Horthy korszakban volt, a kakastollasokra gondolok).
Nekem a csendőr nem feltétlenül igazságos, vagy a jogot képviseli, de lehet hogy ezt csak én látom bele, és a "Policing the world"-ben nincs benne.Katonailag globálisan van bármi ami az US közelébe ér?
Most nincs, de ez pillanatnyi állapot, a dinamika már ellenük szól. Pl. a kínai flottaépítő kapacitás kb. 200x-osa az amerikainak.
Egy elhúzódó konfliktusban az USA bajban lenne, illetve ahogy telik az idő, előnye egyre csökken.Az érték alapú politizálás nem csak marketing volt.
Nem CSAK, de főleg. MInt mondtam, Európával kesztyűs kézzel bántak, de Dél-Amerikában pl. Pinochet (vagy más diktátorok) támogatása, katonai puccsok szervezése teljesen rendben volt.
Szaud-Arábia is olyan ország, ahol a követségen feldarabolják az újságírót, és egészen a közelmúltig nők egyedül nem mozoghattak, jogsit sem szerezhettek, az USA meg azt sem mondja hogy bakfitty, és támogatta a királyi csalágot.. A tálibok (akkoriban mudzsahed-ek) támogtatása is sima-liba volt, amíg az oroszok ellen harcoltak.
De pl. Kissinger egyezett ki a maoista kínával, csak azért hogy az Oroszokat bosszantsa, amiben inkább reálpolitikát látok mint az értékek képviseletét.Kicsit lecsúsztunk ezzel a tőzsde vonalról.
Mondandóm csak annyi, hogy a nemzetközi helyzet nem Trump miatt olyan amilyen, hanem Trump olyan amilyen a nemzetközi helyzet miatt.
Ennek az a következménye, hogy Trump lesz az új norma, mostantól szerintem ilyen politikusok lesznek szerte a világban, valahogy ebben a világban kell majd boldogulnunk. -
ciricica
tag
válasz
Ringman
üzenetére
Én értem, hogy mit akarsz csak jelenleg ez arra lenne jó, hogy az EU jól kibasszon saját magával.
Ide kicsit most okosabbnak kell lenni.
Plusz Trump szeret az elején fenyegetőzni. Elvégre üzletember. Most látjuk alkudozni. Neki ez a taktikája. Megnézzük mit lép az EU.
Azt én is támogatom, hogy EUban használjunk EU termékeket. De ettől nagyon messze vagyunk.
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Ha érdemben bebuktatod csupán ezen trió árfolyamait (nem fog menni Európából, főleg nem adókkal), akkor azzal bedobod a franciakulcsot az AI körbetartozós buli fogaskerekei közé amivel elképzelhető, hogy elindítasz egy globál 2008 v2.0-át. Ez nem fog tetszeni az Európai választóknak, akik ugye szeretnének pozitívban kivenni a nyugdíjalapjaikból.
Röviden: a tech cégek adóztatása garantáltan 100%-ban az európai polgár zsebéből húzná ki a pénzt, és ismerve az állami visszanemforgatás rendszereit, egész biztos nem oda kerülne vissza, ahonnan kivették. Jó Európai szokás szerint mehetne Lakatos Magneto segíjkéjére és Anyagos Tompika Brüsszel-Strasbourg-i repjegyfoglalására - esetleg random sci-fi játszótér v "közvilágítás" projektre a zunijóban.
#22529: pontosan. Kész röhely, hogy egy mezei Facebook-nak nem voltak képesek konkurenciát állítani az öreg kontinensen úgy, hogy a FB előtt létezett már európai szocháló.
-
Ringman
félisten
válasz
ciricica
üzenetére
persze hogy beépítenék. egyébként van saját cégem és ms-t is használok, bár ennek költsége marginális.
amúgy annak is ára van, hogy az eu-t nem szívatják, vagy hogy nem pénzeljük az oroszokat, akik a szomszédos országban területszerző háborút indítottak és veszélyt jelentenek az eu-ra és a nato-ra is (mellesleg cyberwarfare-t folytatnak 10+ éve).
-
t72killer
titán
válasz
Dare2Live
üzenetére
+1, kár ezekbe mindenféle "humanista világpolitikát" belegondolni. Alapvető probléma, hogy Európa képtelen volt gatyába rázni magát a vasfüggöny lehullása óta eltelt HARMINCÖT ÉV alatt. Még mindig azon nyekergünk, hogy egyes országokban mekkora a korrupció, politikai széthúzás - ugye lassan egy évtizedes már a Brexit is. Ahelyett, hogy nagy hozzáadott értéket képviselő, innovatív tevékenységekre gyúrna a kontinens, azon áll vagy bukik egy-egy választás, hogy melyik veszteséges/max jelképes profitot termelő francia sajtgyár, "magyar" akksigyár kap-e állami támogatást adófizetői pénzből vagy sem, ill mennyi legyen a segíj...
A fenti, indexeket összehasonlító ábrán az "elgondolkodást" arra értettem, hogy ez az "európa beelőz a tőzsdén" igen gyanúsan kérészéletű jelenség lesz, a hosszútávú trend uis nem így néz ki.
-
Dare2Live
félisten
Ilyen 20-30év múlva mi lesz alapon soha senkiben nem lehet bízni. Bármikor jöhet egy Trump... aki amit megköt tavaly felrúgja idén.
Nagy kérdés, hosszabb távon hova vezet a fenti.
btw jelenleg is érvényes szerződésük van Dániával. És ennél Dánia sokkal messzebbre is menne de a gyengével szemben bármit meg lehet tenni és semmi se elég."Az USA csendőrszerep megmarad"
Ugyanarról a dologról beszélünk? America first. Ami nem érdeke/ük azzal nem foglalkoznak. Ukrajna érdekük? Nem. Ha az europai államok kifizetik szállítanak hadianyagot... mert érdekük.
..."amíg még van ereje"
Katonailag globálisan van bármi ami az US közelébe ér? Katonai erőprojekció szinten ha a top10 utánuk jövőt összeadom akkor sem. 11 CBG + Navy + globális bázisrendszer.Az érték alapú politizálás nem csak marketing volt. Lehet nézni 2014 óta Ukrajnát vagy Szarajevó ostromát vagy Koszovót... Hol érdekli egy US állampolgárt, hogy hogy lövik szarrá Sazarajevót, írták ki a Szerbek az albánokat... hol van ennek nekik marketingértéke?
Mindig fontosabb volt az érdek de ez az egész 2024ben Trumpal ment kukába és nem Kissingerrel. -
válasz
Ringman
üzenetére
De nem tud bebukni, ha megvamolod oket. Ha egy europai ceg pl. AWS-t hasznal, es radobsz 100% vamot, akkor annyi a vegeredmeny, hogy a ceg 100%-al tobbet fizet (es az megy az allamnak), de nem fog tudni elmigralni az AWS-rol, ergo az AWS bevetele egy fillert nem csokken.
Tehat a vamok sima adoemelest jelentenek abban az esetben, ha nincs helyettesito termek.
-
Simia
junior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Erről valamelyik nap hallgattam egy jó beszélgetést, sajnos nem tudom pontosan hol.
Az egyik gondolat az volt Grönland kapcsán, hogy az USA nem bízik EU-s szövetségesei jövőjében. Most Grönland még biztonságos, de vajon 20 év múlva is az lesz-e? Kik laknak majd Dániában 50 év múlva? Milyen összetételű lesz a dán kormány 30 év múlva?
Az USA csendőrszerep megmarad, de egy őregedő, gyengülő csendőrről beszélünk, akinek nem feltétlenül lesz meg az ereje minden konfliktus elrendezésére, ezért ami igazán fontos neki azt tudja csak felvállalni, és csak olyan mértékig, ameddig feltétlenül fontos.
Ezért akar még pár jövőben valószínűleg bekövetkező konfliktust megvívni most, amíg még van ereje, és a lehetőségei is adottak.
[Ez már saját vélemény lesz]:
Az érték alapú politikát az USA már régen maga mögött hagyta, az értékek többnyire marketing célokat szolgáltak. A népnek valahogy l kell adni, hogy ők a jó fiúk. ARealpolitik
gyakorlatilag Henry Kissinger óta az USA működésének alapja. Igazából inkább az volt a kivétel, hogy Európával szemben eddig fair-ek voltak, nem pedig az most genyóznak. -
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman
üzenetére
Egy máról holnapra rommá adóztatás semmit se oldana meg. Trump vámjaihoz hasonlóan mi fizetnénk mert bár sok területen van alternatíva sok okból sok-sok év lenne az átállás.
A nemzetközi jogot mindig is sokan rugalmasan értelmezték. Ami változott, hogy már US vonalon sincsenek értékek csak érdekek. Nincsenek szövetségek. Nincs csendőr. Trump egy megfelelő ajánlat esetén odadobja Taiwant, ROKot, Japánt, Ukrajnát vagy akár fél vagy egész europát. -
Simia
junior tag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
-2%... egy átlag kedd.
Kötelező filmes referencia -
válasz
Ringman
üzenetére
Ugye a vamok azt erik el, hogy dragabb lesz a szolgaltatas, emiatt a vasarlok elkezdenek alternativak utan nezni. Ha ez a cel, azt ugy is el lehet erni, hogy pl. az allami megrendelok elkezdik elvarni, h mondjuk 2028-tol az uj SaaS dolgok europai felhon fussanak, vagy ilyesmi.
Szoval az aremeles az nem tudom, h mennyire jo otlet.
-
Ringman
félisten
az a helyzet, hogy az ezen való túlzott aggódás csak eszkalációhoz vezet, ukrajna orosz inváziójánál is ugyanez volt a helyzet, túl lassan túl kevés támogatás és szankció volt, az borította a dominókat, azóta bármit meg lehet erőből csinálni, gázai népirtás, trump gyarmatosítási tervei, a nemzetközi jog ment a kukába.
-
t72killer
titán
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Nem tudjuk, hogy milyen fázisban járunk. A Buffett indikátor még akkor is meglehetősen magas szinteken van, ha korrigáljuk valamiféle mozgóátlaggal vagy vmiféle emelkedő trendvonallal. A képlet meglehetősen hasonlít 2021 végére.
#22514: kérdés milyen modell alapján? Mert ha ennek az a következménye, hogy jövő hónaptól havi 5€-t kell fizetni Veér Estebán fotelkoptató kisiparosnak a windows frissítésért, fészbúk-használatért, gmail bejelentkezésért, akkor holnap felgyújtják Brüsszelt. Ha pedig a nagyobb Európai cégek kapják ugyanezt a nyakukba, azt 1:1ben áthárítják a fogyasztóra áremelés címen + bónuszképp még ki is rúgnak párezer embert/a maradék életét megkeserítik mint minden egyéb adó bevezetésekor láthattuk.
-
Steve_Brown
senior tag
Most sokkal kissebb a pánik mint tavaly tavasszal. -2%... egy átlag kedd.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Ez a kisebb gond. A nagyobb veszély a kötvénypiacon látható. Ha a kötvénypiac bepánikol, akkor a részvénypiacról menekülni kell.
-
t72killer
titán
Elgondolkodtató, és ez még nincs is korrigálva a devizárfolyamokkal:
-
t72killer
titán
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Olcsó részvényeket mindenkinek
-
Trumpli nagyot megy ismét:
Dow tumbles more than 850 points and dollar slides over Greenland and tariff threats
-
t72killer
titán
Jól bepirosodtunk, a FOMO-dip buyer dzsihád lemaradozóban. Az AMD viszont szépen tartja magát a mezőnyhöz képest.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Áhh, oksi. Azt hittem az aranystandardra gondolsz.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ahhj, számtalanszor átbeszéltük már ezt. Az eurozóna nem optimális valutaövezet, hanem egy politikai szörnyszülött. A periféria országai mindig, ismétlem mindig hátrányban lesznek a centrumhoz képest a relatív erős közös fizetőeszköz miatt. Ez persze nyírja a versenyképességüket, és rombolja a gazdaságukat.
Nem tudom tudod-e de volt már ilyen euró jellegű dolog a 20-ik század elején
Nem volt semmi ilyesmi. Az aranystandard-rendszerre gondolsz, aminek volt egy nagyon előnyös tulajdonsága, az aranypont automatizmus, ami garantálta a devizák stabilitását. [link] -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
kardkovacsi
üzenetére
a versenyképtelenség nyilván relatív, meg a ledolgozott óra/hét csak egy mutató, és nem feltétlenül jó dolog abban élen járni, lásd kínai 996 ahol ugyan szépek a számok de lassan kicsekkol a társadalom. olaszoknál vannak ágak amik baromi jól hoznak (divatipar, turizmus).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Precision 7550,15.6",FHD,i7-10850H,16GB DDR4,512GB SSD,Quadro T2000 4GB VGA,WIN11, 2 KAMERA
- DELL 7040 SFF Core i5 6500 //8GB DDR4 //250GB SSD - tetején kis nyomódűs
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 - Új, 1 év garancia - 7450-6900 MBs - Eladó!
- CPU hűtő
- Dell Pro 14 Plus PB14250 14" FHD+ IPS Ultra 5 235U 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4203, 94% Akksi
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-7GEN I 8GB I 128GB SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 6700 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Sosemhasznált! HP OmniBook 5 i3-1315U 8GB 512GB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- HP EliteOne 800 G5 All-in-One i5-8500 16GB 512GB 23.8" Érintőkijelző!! 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs