- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- Yézi: 10 év
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- [Re:] Deezer - A francia Spotify?
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
julius666 #18773 üzenetére
el is felejtettem reagálni az előzőre, teljesen korrekt, arányszámokat érdemes nézni, azokból egy csomót. Egyik ugye a debt/GDP, de a GDP azért nem egészen korrekt mérőszám, csak akkor jó, ha más arányszámok nem gajdulnak meg totálisan/nem söprődnek szőnyeg alá nagyobb tömegben problémák.
A kamatteher vs állami ktgvetés, illetve kivetett adók mennyisége kontra kamatszolgálat aránya sem elhanyagolható. Utóbbi kezd egy cseppet elszállni:
Az ábrából még egy probléma kiderül: az előrejelzést nem is nézve, 2000ben egy kb olyan alacsony bevétel vs kiadás (=eladósodás) szakasz kezdődött, mint ami ~70től a 90es évek végéig tartott. Bizonyos % hiány elfogadható, de túl magas hiányból pénznyomda és hiperinfláció következik.Mindenesetre van azért mozgás Amerikában, észre-észrevesznek társadalmi problémákat (lásd pl Obamacare, Trumpó bár láncfűrészes barbárként, de hozzányúlt az illegális bevándorló témakörhöz) és lépnek. SzVSz a minimum az, hogy azonos devizában mérve visszaküzdik magukat az európai indikhez =a következő 1-2évben jobban fognak nőni, mint Európa.
A teslát meg látom nagyban zsákolják pre-market, kíváncsi leszek mekkora lesz a lendület.
-
julius666
addikt
válasz
julius666 #18773 üzenetére
Még ehhez extra gondolatok: a FED által vett kötvények már most bőven nagyobb mennyiségben járnak le mint a QT "tempója", a havi csökkenés úgy tud csak kijönni, ha ezek helyett új kötvényeket vesz a FED. A jelenlegi policy hogy a jelzáloghiteles papíroktól szeretnének megszabadulni leginkább, azok kifutása után nem vesznek helyettük másikakat, a QT lassulása ezért elsősorban az államkötvényeket érinti.
The chart shows the effects of slowing Treasury QT from $60 billion a month initially, to $25 billion a month starting in June 2024, and to $5 billion starting in April 2025. [link]
Államkötvények szempontjából már most gyakorlatilag QT pause van. Ha az egész QT-t szüneteltetnék, akkor az - jelen policy mellett - gyakorlatilag QE lenne államkötvény szempontból. Egyedül annyi, hogy venni inkább rövid oldalról vesz a FED (jelen policy mellett), míg a hosszú oldalról is járnak le bőven kötvényei, ezért hosszú oldalon továbbra is effektíve folytatódik (még) a QT.
-
julius666
addikt
válasz
julius666 #18704 üzenetére
Még ehhez a múltkori "mit hogyan mérjünk" témához:
Ha a gazdasághoz viszonyított súlyát nézzük a FED által felhalmozott eszközöknek, a COVID pénznyomda gyakorlatilag ki lett takarítva. A QT mellett ebben talán még nagyobb szerepe volt a gazdasági növekedésnek (na meg az inflációnak).
Szerintem a permabullok közül is kevesen gondolták volna anno, hogy ilyen fáklyásmenetnek fog bizonyulni végül a QT. Egy - utólag - elenyésző jelentőségű bankpánikon kívül semmi problémát nem okozott.
Valahogy egy év múlva lejár Powell mandátuma. Nyilván nem a jegybankelnök egyszemélyes döntésén múlik a QT/QE potméter csavargatása, így korlátozott mozgástere lesz az új elnöknek, bárki is legyen az. De azért fogyatkoznak az érvek a QT folytatása mellett, valszeg tudna még találni partnereket a leállítására a tanácsban.
-
julius666
addikt
-
-
Ez a TSLA-bol kiszállás nagyon jól sikerült. 359-cen, szinte a lokál csúcs tetején. Persze ezt valamikor '22 elején vettem, azóta sokkal jobb kiszállók is lettek volna, sokkal hamarabb. És a pozi az idő többségében minuszban volt. De évesítve, kamatos kamattal így is 7,6% körüli USD-ben. Szóval nem én vagyok az új Buffet. De azért jól esik látni ,hogy nem kell ezt a hullámvasutat újra megjárni lefele is.
-
Ringman
félisten
válasz
FireKeeper #18764 üzenetére
már a választás eredménye után eljátszottam a gondolattal, de aztán etikai megfontolások miatt (tudom, h ez megosztó) nem vettem.
-
julius666
addikt
válasz
forumpista #18747 üzenetére
Rendesen fogyhat most Elonnál a ketamin, lehet már a vésztartalékot dézsmálja. Roflmao.
-
buherton
őstag
Ha Trump és Vance közül kellene választani én Trumpnak örülnék jobban. Vance gyűlöli Európát
.
-
válasz
kardkovacsi #18756 üzenetére
Bezzeg amikor a választások környékén ugyanezt javasolták a demek...
Bár a TSLA-ra ez nagyon releváns adatfolyam, de sztem gyertek át a külpol topikba mielőtt kikapunk. Ja, és valaki szaladjon el popcornért
-
Llew
senior tag
válasz
kardkovacsi #18756 üzenetére
They should initiate a formal investigation of his immigration status because I am of the strong belief that he is an illegal alien, and he should be deported from the country immediately,
illegal alien
ezt így mondják? Vagy már rögtön a Men in blaceket kell hívni ebben az abszurd vígjátékban? -
válasz
kardkovacsi #18751 üzenetére
Igen, hogy legyen is belőle valami (impeachment with conviction) mindkét ház 2/3-át meg kell szerezni. Kérdés, a piacmanipuláción túl van-e más célja a mai cirkusznak
? A továbbiakra már jobban rá kell gyűrni és nem kevés politikai kört lefutni. Ha Vance az utód ilyen esetben, akkor nem biztos, hogy a Demek belemennek = halott ügy. De a témát piszkálja már:
#18753: igen, most Xi, akivel piacnyitás környékén másfél órát cseverészett a nagyfejű nagyot fog nézni a reggeli KV mellett, hogy most akkor kivel is kell majd tárgyalni - vagy kell-e egyáltalán, mert az amcsik lehet nem érnek ráNormál esetben egy impeachment jókora piaci kavarodást/esést okozhat az esélyes policy változások miatt, ennek viszont szvsz örülnének (mínusz Palantir)
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #18749 üzenetére
-
Ringman
félisten
válasz
-
válasz
kardkovacsi #18749 üzenetére
Tramplit kirakják, akkor másnap mindenben IS ATH.
#18748 <
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Bizony. Lehet ez volt a terv, berakták Thiel-el Vance-t alelnöknek majd most kipattintják onnan Trumpot.
-
FireKeeper
nagyúr
-
forumpista
aktív tag
válasz
kardkovacsi #18740 üzenetére
Ugy latom fokozodik a helyzet, azert trumpli helyeben elkezdenek aggodik vajon Musk mi mindenhez fert hozza…
-
válasz
kardkovacsi #18745 üzenetére
Az biztos, hogy most ezerrel zsákolják a leghúzósabb opciókat a megfelelő kezek... Csóri kisbüfi meg nézegeti a kiütött stopját.
Kapott amúgy a pofonokból még a Palantir, NVDA/AMD is.
-
válasz
kardkovacsi #18743 üzenetére
nagyon vagány pozit fogtál, látom
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer #18741 üzenetére
Azért valld be jó kis call volt a tegnapi
Mondjuk én se gondoltam, hogy ez lesz belőle. Valszeg erre páran már készültek, hogy balhé lesz és az látszott a charton.
Azon a kurva erős 295-ös szinten úgy ment át mint fos a libán (ahogy néhai Altmann barátom mondta volna). -
forumpista
aktív tag
válasz
Van az a mondas hogy itt minden pofon jo helyre megy
-
válasz
Ez amiatt jó, hogy az öregnek most egy darabig nem lesz kapacitása vámtarifás baromságokat posztolgatni
. Sőt, ha nagy katyvaszt csinál, Elon twitter-algói ízekre szedik és nemhogy a midtermnek lőttek, de elég republikánus támogatással impeachment is lehet a dologból.
Teslánk 8.ik sebességbe kapcsolt mindenesetre, levelé. Az nem egészen világos, hogy miért kell az egész piacnak 1db autós részvény után száguldania
-
aAron_
őstag
válasz
kardkovacsi #18735 üzenetére
Huha, ez is jó. Én kis naiv meg azt hittem, csendes szakítás lesz.
-
-
válasz
kardkovacsi #18735 üzenetére
Na most a nagy kérdés, hogy a "don't bet against Elon Musk" szabály továbbra is érvényes marad-e.
-
válasz
kardkovacsi #18733 üzenetére
Iigen, igazából talán az viszi majd be az övön aluli ütést, hogy Trumpóval balhéznak így vége a kivételezett szitunak: demokrata/liberális vásárlók után a MAGA-sok is elpártolnak tőle. Ez így erősen leszálló ág... Ha a kínai többlet kiparkol a világpiacra, akkor meg végképp kampec.
Közben persze szerencsétlen indiket is sikerült rottyra beadni, úgy tűnik az SP6k valami vámpírnak szenteltvíz kategória vallásos ellenállás a vevői oldalnak - bár persze minden lehet, lehet csak a hozzám hasonló longhoz ragaszkodókat akarják mindenáron kistoppolni.
#18735: jaja, screenshotként, nem közvetlen tőle. Keményen tolja és vannak mögötte repik, kíváncsi vagyok, valamelyik elnökesélyes repi beáll-e mögé és lesz-e a buliból impeachment.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer #18727 üzenetére
Meglátjuk, ez még hátravan. Az analystek 414e-es negyedéves számot várnak, átlag, de Troy (ő az aki általában elég közel lő delivery meg egyéb számok tekintetében) szerint most 371e az ami valószínű. Ami ki is jön mivel Európában gyakorlatilag összeomlottak az eladások, Kínában meg gyilkolja őket a konkurencia.
Persze az is látszik, hogy valójában a hit a lényeg. Elhitték a népek, hogy majd Trump megtámasztja a Teslát de Musk most összebalhézott Trumpal így ami ebbe bele lett árazva kiárazódik és ez elég jelentős. Választás napja előtt 250 volt a Tesla jó eladásokkal. Most gáz értékesítés van meg a balhé. 295 a következő, nagyon erős szint. Meglátjuk azt át tudja-e vinni.
-
válasz
tototos #18728 üzenetére
Izé, ha ERRŐL az indiről van szó, már most a decemberi szinteken vagyunk, max nem a dec. csúcson. Én az idei évre bullish vagyok, SP ATH tippekkel, nem túl nagy buktatókkal menet közben. A Taco után kell egy kicsit takarítani, de esélyesen az amcsi gazdaság + a nyomtatott pénztömeg elég lesz a hajó szinten tartásához.
-
tototos
addikt
Szerintetek a S&P500 IT idén visszatér a decemberi szintre vagy hosszabb oldalazas lesz?
-
válasz
kardkovacsi #18725 üzenetére
Plusz jött még a hír, amit fentebb linkeltem a masszív kínai túltermelésről és amit a kolléga írt a ritkafémekről. Ez a kombó ma nagyon üt. Viszont a hírek az asztalon vannak, szóval nem biztos, hogy zuhan is tovább/a mai napra zsebelném is befele a profitot a shortból mielőtt jön valalmi világmegváltó, de ez én vagyok
-
kardkovacsi
senior tag
Ha már chart:
Hamar kiderül merre lép ki belőle.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Sztenly #18718 üzenetére
A Tesla eladások esnek, eléggé. Idénre -12%-ot várnak. Jövőre pedig valószínűleg eltörlik a tax kreditet amitől minden autójuk 7500 dolláral drágább lesz. Mivel Musk nemrég beszólt a költségvetésre, erre pár Trump hívő a kormányból visszaszólt, hogy Musk csak azért pampog mert nem allokáltak lóvét a tax creditre így elég valószínű lett, hogy tényleg eltörlik a tax creditet. Ez az infó tegnapi, valszeg ez indította el az esést.
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #18721 üzenetére
Itt is kérdés ugye, mennyire van igény egy ilyen eszközre
Ezzel adtál a szarnak egy jókora pofont, mivel minden befektetési eszköznél ez a nagy kérdés. Az árfolyamokat ugyanis a kereslet-kínálat mozgatja.
Mondjuk emvy állítása is nagyon bölcs (és tök igaz!) az arany szerepéről, csak ha utánagondol kicsit az ember, zéró valós, gyakorlatban is használható információtartalma van. Minek nagyobb az esélye 1 éves időtávon:
- az arany árfolyama esni fog, mert az emberiség kiábrándul belőle
- az arany árfolyama esni fog, mert esetleg a piac várakozásai a hozamkörnyezettel kapcsolatban tévesekInnentől szvsz totál értelmetlen azon filozofálni, egy eszköznél mennyi a hit szerepe. Gyakorlatilag definíció kérdése, lehet úgy is nézni, hogy a tőzsdén alapvetően a hit vezérli az árfolyamokat, a fundamentumok meg ugyanúgy max üzemanyagai a hitnek, mint a kevésbé logikus megfigyelések, korrelációk (lásd TA)
-
-
julius666
addikt
-
Sztenly
tag
TSLA-val mi történik. Miért csuklik be ennyire hirtelen?
-
válasz
Ixion77 #18714 üzenetére
Az arany egy nyersanyag, a reális értékéhez meg kell nézni, hogy a hasonló (nemesfémek) és egyéb nyersanyagokhoz képest hogy teljesít. Ha többszörösen drágult az átlaghoz képest, ott azért valszleg valami bibi van, amit ha múlik a hörcsögláz, korrigálni fog a piac.
Mondok egy másik példát: asszonypajti eddigi egyetlen befektetése jópár éve egy KAKAÓ etf volt. keresett rajta, de sajnos a gigarally (2023-24) előtt kiszállt még az én nagyonhülye tanácsomra. Ez mitől is ér kb 5x annyit mint csupán 3 éve
? Egy cégnél is erősen sasolni kell, ha nagyon ment (ld Tesla, Moderna).
Apropó Tesla: olyan hírek jönnek a KÍNAI villanyautó-iparból, hogy komoly túltermelést sikerült összehozni. Ez kétlem, hogy bármelyik autógyárnak jó hír lenne a világon...ű
Második nap vegyes/nemjó hírekkel + a Kanadai Doug Ford is beszólt vám témában, de nem esünk, érdekes... Egy hónapja hasonló hír egész % mínuszt csinált. Most meg Wow (szvsz valami hacker kilőhette a megfigyelő-funkcióikat és nem tudják, hogy longom van, máskülönben ez lefelé menne):
-
válasz
Ixion77 #18714 üzenetére
Egyaltalan nem igy van. A devizak arfolyamat elsosorban a praktikus felhasznalasuk mozgatja, illetve a a praktikus felhasznalassal kapcsolatos hiedelmek. Tehat a piac peldaul spekulalhat arra, hogy Magyarorszagnak majd mennyi plusz dollart kell vasarolnia az olajarak valtozasa miatt. Az aranynal a vasarlok kizarolag azzal kapcsolatban spekulalnak, hogy masok hogy spekulalnak.
Tehat az aranyra alapvetoen ugy gondol a tarsadalom, mint 'store of value', aminek egyebkent mas inheres erteke csak nagyon keves van -- pont ugy, mint a bitcoin. A devizak mogott elsosorban a gazdasagok termelekenysege all.
Nyilvan nem fekete-feher a dolog, de nem ugyanaz a ketto.
-
Ringman
félisten
ecb kamatot vágott: -25 bps [link]
-
válasz
FireKeeper #18710 üzenetére
Teljesen ertelmetlen ilyeneken gondolkozni szerintem, mert az arany erteket alapvetoen a hit mozgatja, semmi lenyeges fundamentalis alapjan nincs az ertekeltsegnek.
-
julius666
addikt
válasz
FireKeeper #18710 üzenetére
+1
Legalább az elmúlt 1 év ralijában utolérhetné a nagy tesót, hogy kevésbé fájjon kiszállni belőle, ha már a megelőző évek elmaradt árfolyamemelkedését nem fogja bepótolni soha.Valszeg nem fogja, túl sokan eveznek ebben a csónakban is.
-
Ixion77
Topikgazda
Vigyázó szemetek az ezüstre vessétek...
-
julius666
addikt
válasz
t72killer #18669 üzenetére
Ezeket a hosszútávú nominális adósság chartokat szerintem felejtsétek el. Abszolút semmit nem mutatnak egy - a többnyire pozitív infláció meg a kamatos kamat meg természetéből adódóan - exponenciális görbén kívül. Aki ilyet hoz a mondanivalója alátámasztására az vagy nagyon hülye hozzá, vagy rosszindulatú és manipulálni akar.
A valóságban ami számít, amit a hsz végén te is írsz, hogy a gazdaság méretéhez képest mekkora az adósságállomány, illetve hogy annak kamatterhei mennyire nyomják a költségvetést. Ez így néz ki historikusan:
Mindenképp súlyos problémáról van szó, de a fenti chartodnál azért jóval árnyaltabb a kép. Debt-to-GDP ratioban a GFC-t lezáró stimulus vége óta azért olyan komoly eladósodási trendet nem látni (a COVID pénzosztás egyszeri megugrás, nem trendszerű elmozdulás). A kamatterhek meg ugyan valóban jelentősen megugrottak, aminek előbb-utóbb csak érződni fog a hatása a kormányzati költekezésen, de azért volt már rosszabb is és nem omlott tőle össze az USA pénzügyi rendszere.
-
j0k3r!
őstag
"I am very pleased to announce that, after all of these years, I agree with Senator Elizabeth Warren on SOMETHING. The Debt Limit should be entirely scrapped to prevent an Economic catastrophe. It is too devastating to be put in the hands of political people that may want to use it despite the horrendous effect it could have on our Country and, indirectly, even the World. As to Senator Warren’s second statement on the $4 Trillion Dollars, I like that also, but it would have to be done over a period of time, as short as possible. Let’s get together, Republican and Democrat, and DO THIS!"
LOL
(forrás)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Inspiron 7577 GAMER LAPTOP
- Xiaomi 14T Pro 12/512GB Titán ezüst színű 3év Vodafone garanciával dobozával + 120W gyári töltővel
- HOPPÁ! SUPREME7 Turkálója - Garázs és fiókürítés - Többnyire bontatlan kincsek-leletek - Nézz be! :)
- LG 32UL750-W Monitor, 31,5" 4K UHD USB-C eladó közel féláron
- iPhone 13 / 256GB / Blue / Gyári kártyafüggetlen (163)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy A52s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged