Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- COD:MW4 segédlet gyűjtő
- V.Milán: Lányok 2026-ban...
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Pajac: Olga
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
25145 - 25001
25145 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-02-08 12:00 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
forceberg
veterán
Nekem erősen olyan fíling, mintha a Viktoriánus érában rájöttek volna, hogy milyen vagány dolog is az internet, nosza, dobjuk össze a korban elérhető hardverrel az egészet...
Nem csak pénzben iszonyat költség ez, de a pénz mögött nyersanyag, energia, víz van óriási mennyiségben. Pár évvel ezelőtt még azt ontotta magából a haladó politika, hogy nyakunkon a klímaválság, fogjam be a kocsim kipufogóját amikor dolgozni/bevásárolni megyek, ha nyaralni repülök, az felér egy tömeggyilkossággal. Ez most akkor mind sztornó? Csillió tonnás áram és vízzabáló monstrumokat húznak fel a semmiből a mire is
? Valamire ami lehet 10év türelemmel kivárva a hardverfejlesztést elfutna két összedrótozott 2036-os model PS34-en?Nézz egy kis Gelencsért, kijózanító tud lenni a faxikám...
Az AI-t ő úgy képzeli el, hogy megjelenik mégegy teljes Japán méretű fogyasztó az energiaszektorban.
[link]
Fenntartható fejlődés: háttal a valóságnak | Dr. Gelencsér András | 2026.03.12.
. -
t72killer
titán
Borzasztó drága ez az egész AI dolog, gondolom kell nekik a még több pénz. Részemről úgy gondolom, hogy hosszú távon az anthropicnak is meg az openAI-nak is nagy jövője lehet, ha sikerül hosszú távon profitabilisnak lenniük még úgy is, hogy iszonyatosan sok pénzt kell datacenterbe talicskázniuk folyamatosan.
Tippre ugyan az lesz, mint a dotcomnál: aki megmarad, az 20 év múlva az élet megkerülhetetlen része lesz. Most az egész AI marhaság ósszességében egy hatalmas lufi, de aki eltalálja, melyikek fognak nyerni, és be is tud szállni időben, az nagyot fog kaszálni hosszú távon.
Részemről anthropic biztos erős buy, openAI meg valószínű, bár ott azért vannak kétségeim (plusz Sam Altman iszonyatosan unszimpatikus nekem).Nekem erősen olyan fíling, mintha a Viktoriánus érában rájöttek volna, hogy milyen vagány dolog is az internet, nosza, dobjuk össze a korban elérhető hardverrel az egészet...
Nem csak pénzben iszonyat költség ez, de a pénz mögött nyersanyag, energia, víz van óriási mennyiségben. Pár évvel ezelőtt még azt ontotta magából a haladó politika, hogy nyakunkon a klímaválság, fogjam be a kocsim kipufogóját amikor dolgozni/bevásárolni megyek, ha nyaralni repülök, az felér egy tömeggyilkossággal. Ez most akkor mind sztornó? Csillió tonnás áram és vízzabáló monstrumokat húznak fel a semmiből a mire is
? Valamire ami lehet 10év türelemmel kivárva a hardverfejlesztést elfutna két összedrótozott 2036-os model PS34-en? -
opr
nagyúr
Szűk lett az ajtó, csak úgy tóduknak kifele az IPO-k. Vajon mi ennyire sürgős
?Borzasztó drága ez az egész AI dolog, gondolom kell nekik a még több pénz. Részemről úgy gondolom, hogy hosszú távon az anthropicnak is meg az openAI-nak is nagy jövője lehet, ha sikerül hosszú távon profitabilisnak lenniük még úgy is, hogy iszonyatosan sok pénzt kell datacenterbe talicskázniuk folyamatosan.
Tippre ugyan az lesz, mint a dotcomnál: aki megmarad, az 20 év múlva az élet megkerülhetetlen része lesz. Most az egész AI marhaság ósszességében egy hatalmas lufi, de aki eltalálja, melyikek fognak nyerni, és be is tud szállni időben, az nagyot fog kaszálni hosszú távon.
Részemről anthropic biztos erős buy, openAI meg valószínű, bár ott azért vannak kétségeim (plusz Sam Altman iszonyatosan unszimpatikus nekem). -
t72killer
titán
Szűk lett az ajtó, csak úgy tóduknak kifele az IPO-k. Vajon mi ennyire sürgős
? -
forceberg
veterán
Én is úgy gondolom, hogy azért került csomó minden elrejtésre és titkosításra, mert nem tudták már kijogászkodni a csavarokat a történetekben, helyette inkább jött egy ötlet, hogy akkor rejtsük el!
-
t72killer
titán
[link] Rejtett veszélyei is vannak a kekvák államosításának, az egyik maga a 4iG kockázatos átvétele
A tőzsdén jegyzett távközlési, informatikai, védelmi konglomerátum, vagyis a 4iG Nyrt. legnagyobb tulajdonosa egy olyan magántőkealap, amelyet az állam tömött tele pénzzel. Ám ha a javarészt az Óbudai Egyetem alapítványa által birtokolt befektetési jegyeket az állam például a közérdekűvagyon-kezelő alapítványok (kekvák) megszüntetése vagy átalakítása révén közvetlenül szeretné birtokolni, azzal óriási kockázatot vállalna.
[...]
akár 200 millió részvényt kellene az államnak legalább 3000 forintos átlagáron megvennie, ami 600 milliárd forint állami forrást igényelne.Mindenesetre a jelen konstellációban a 4iG Nyrt.-nek több mint 1000 milliárd forintnyi konszolidált adóssága is van, ami szintén az államra szállna, ha erősebben belépne, és egy vételi ajánlattal többségbe kerülne.mint bármilyen terhelt eszköznél, a vételárból érthetően levonni az adósságokat, maradékot kifizetni az eladónak.
-
Vision
veterán
Igen, ráadásul ez nem a lopott pénz, egyszerűen a kiszervezett vagyon visszaszervezéséről van szó. Egy teljesen tiszta jogi aktus.
Lehet, hogy benne van a cikkben, este elolvasom.
-
opr
nagyúr
Nem olvastam a cikket, de mi az, hogy az államra szállna az adósság? Ez egy jogi személyiséggel rendelkező vállalat, az adósságok nem szállnak át csak úgy a részvényesekre. És hogy jön ki a 600 milliárdos összeg? Miért kéne az államnak bármit is megvásárolnia, ha simán csak átszáll rá a vagyon?
Ezt nem értem én sem. Senki nem mond olyat, hogy MEG kell venni a neres cégeket. VISSZA meg EL kell venni pl vagyonelkobzás, mindenféle büntetőeljárás keretein belül. Már maga a gondolat is agyfasz, hogy a saját lopott pénzünket vissza kéne vásárolni.
-
Vision
veterán
[link] Rejtett veszélyei is vannak a kekvák államosításának, az egyik maga a 4iG kockázatos átvétele
A tőzsdén jegyzett távközlési, informatikai, védelmi konglomerátum, vagyis a 4iG Nyrt. legnagyobb tulajdonosa egy olyan magántőkealap, amelyet az állam tömött tele pénzzel. Ám ha a javarészt az Óbudai Egyetem alapítványa által birtokolt befektetési jegyeket az állam például a közérdekűvagyon-kezelő alapítványok (kekvák) megszüntetése vagy átalakítása révén közvetlenül szeretné birtokolni, azzal óriási kockázatot vállalna.
[...]
akár 200 millió részvényt kellene az államnak legalább 3000 forintos átlagáron megvennie, ami 600 milliárd forint állami forrást igényelne.Mindenesetre a jelen konstellációban a 4iG Nyrt.-nek több mint 1000 milliárd forintnyi konszolidált adóssága is van, ami szintén az államra szállna, ha erősebben belépne, és egy vételi ajánlattal többségbe kerülne.Nem olvastam a cikket, de mi az, hogy az államra szállna az adósság? Ez egy jogi személyiséggel rendelkező vállalat, az adósságok nem szállnak át csak úgy a részvényesekre. És hogy jön ki a 600 milliárdos összeg? Miért kéne az államnak bármit is megvásárolnia, ha simán csak átszáll rá a vagyon?
-
Ringman
félisten
[...]
akár 200 millió részvényt kellene az államnak legalább 3000 forintos átlagáron megvennie, ami 600 milliárd forint állami forrást igényelne.Mindenesetre a jelen konstellációban a 4iG Nyrt.-nek több mint 1000 milliárd forintnyi konszolidált adóssága is van, ami szintén az államra szállna, ha erősebben belépne, és egy vételi ajánlattal többségbe kerülne. -
avl
senior tag
Szeretnék egy kicsit tájékozottabb lenni a világ dolgaival szemben, főleg pénzügyi, gazdasági oldalról megközelítve.
Ti miket olvastok, amik a napi zajon felül emelkednek (rövidebb, elemzés jellegű cikkek főképp)? Elsőre Financial Times és az Economist ugrik be, de mindkettő elég drága. Más alternatívákat tudtok? Hírlevelek (Matt Levine-ről, McKinsey-ről tudok pl.)? Blogok? Ground News?
szerintem ez is jo írás: citadelsecurities.com/news-and-insights
-
avl
senior tag
"An IPO is like a negotiated transaction—the seller chooses when to come public—and it's unlikely to be a time that's favorable to you."
— Warren Buffett
-
Dißnäëß
nagyúr
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
Szerinted most mi lenne mas? Mert szerintem pontosan ugyan az lenne, mint 2008 volt: Az elitet friss, ropogosan nyomott penzbol kimentenek, aztan vermerseklet szerint mennenek bulizni a helyi Epstein/Ibiza szigetre, az atlagember meg belefulladna az inflacioba meg a darabokra hullo munkaeropiacba, amit raadasul most meg az AI is tokon rug.
noigen, ez sajna valószínű
A következő érában várható a 10£-os fagylaltgombóc és a kommunista szombat általánossá válása...Más, akkor lehet kezdeni a Teslát (is) shortolni: "Rajat Gupta, the JPMorgan analyst who took over Tesla coverage from Brinkman in early May, upgraded Tesla (TSLA) from underweight to neutral on June 5 and raised his price target from $145 to $475"[link]
-
opr
nagyúr
Szerinted most mi lenne mas? Mert szerintem pontosan ugyan az lenne, mint 2008 volt: Az elitet friss, ropogosan nyomott penzbol kimentenek, aztan vermerseklet szerint mennenek bulizni a helyi Epstein/Ibiza szigetre, az atlagember meg belefulladna az inflacioba meg a darabokra hullo munkaeropiacba, amit raadasul most meg az AI is tokon rug.
-
t72killer
titán
-
AMD Power
titán
-
t72killer
titán
-
AMD Power
titán
100. napjához érkezett az Iráni háború és nemigazán látszik, hogy vége akarna lenni.
Itt egy cseppet meg összezavarodtunk...
Hétvégi olajfuti lendületet gyűjt, hogy mire, jövő7en kiderül.
Az agyhalott Trump miatt. Aki 24 óra alatt "békét" teremt Ukrajnában szöveget is mondta.
-
t72killer
titán
100. napjához érkezett az Iráni háború és nemigazán látszik, hogy vége akarna lenni.
Itt egy cseppet meg összezavarodtunk...
Hétvégi olajfuti lendületet gyűjt, hogy mire, jövő7en kiderül.
-
t72killer
titán
Amikor a történelemkönyvek elemzik majd, mi indította be a 2026ban kezdődött nagy gazdasági világválságot:
Commander-in-sleep bealudt és elfelejti megmenteni a tőzsdét
2008as relikviák a szekrényben, a FRE-vel anno a végzet napjaiban kereskedtem is 1$-os árfolyama környékén:
"Speaking to reporters aboard Air Force One on Friday, Trump said he hadn’t ruled out an IPO for Fannie and Freddie. “It’s not a rush,” he added."
...
If handled poorly, experts warn, an exit from conservatorship could disrupt the market for mortgage-backed securities (MBS) that underpins the US housing finance system. " [link]
What on Earth could go wrong... Persze nem mondom, jót tenne a világnak globál ingatlanpiacok gatyába rázása. -
t72killer
titán
Amikor a történelemkönyvek elemzik majd, mi indította be a 2026ban kezdődött nagy gazdasági világválságot:
Commander-in-sleep bealudt és elfelejti megmenteni a tőzsdét
-
opr
nagyúr
Jah, basszus, jogos, ezt igazán odaírhattam volna...

Bocs, igen, UK ügyfél vagyok.
-
pictigjis
őstag
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy nem fog tovább esni. Ezek borzasztó volatilis részvények, új és ismeretlen iparág, sok hype (aztán kiábrándulás pár napig vagy hétig). Hosszú távon (1 év+) mindenképp nyerőnek gondolom a PL-t, ezért fogok továbbra is veszegetni belőle.
RKLB kicsit kétséges 1-2 éves távon, minden attól függ hogy alakul a Neutron launch. Baromi jó cég, de már be van árazva a tökéletes Neutron debütálás. Két short covered call pozim van rá (145 és 195 strike, decemberi lejárattal), ez most kicsit ellensúlyozza a szektor veszteségeit.kb az ezüst pályáját járják, pár hónap eltolással.
-
M.Úr
tag
Én miattad/miattatok vettem ma délkörül JEDI-t annyit beszéltetek erről az elmúlt napokban, majdnem a napos csúcsán, pedig nemrég még lebeszéltem magam róla. Fórum biased lettem, vagy valamelyikőtök exit liquidityje.
Ennyire biztos vagy benne, hogy hétfőn nem folytatódik tovább a zuhatag? Havi charton brutál szarul néz ki az ES. Persze én egy laza V-shape-et is eltudok képzelni, főleg hogy így kikelt ma magából Trump, jön a 100 éves világbéke iránnal -> olaj esik -> infla várakozások esnek -> kamatemelés gondolata lekerül az asztalról -> new ATH.Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy nem fog tovább esni. Ezek borzasztó volatilis részvények, új és ismeretlen iparág, sok hype (aztán kiábrándulás pár napig vagy hétig). Hosszú távon (1 év+) mindenképp nyerőnek gondolom a PL-t, ezért fogok továbbra is veszegetni belőle.
RKLB kicsit kétséges 1-2 éves távon, minden attól függ hogy alakul a Neutron launch. Baromi jó cég, de már be van árazva a tökéletes Neutron debütálás. Két short covered call pozim van rá (145 és 195 strike, decemberi lejárattal), ez most kicsit ellensúlyozza a szektor veszteségeit. -
lemusz
addikt
Én miattad/miattatok vettem ma délkörül JEDI-t annyit beszéltetek erről az elmúlt napokban, majdnem a napos csúcsán, pedig nemrég még lebeszéltem magam róla. Fórum biased lettem, vagy valamelyikőtök exit liquidityje.
Ennyire biztos vagy benne, hogy hétfőn nem folytatódik tovább a zuhatag? Havi charton brutál szarul néz ki az ES. Persze én egy laza V-shape-et is eltudok képzelni, főleg hogy így kikelt ma magából Trump, jön a 100 éves világbéke iránnal -> olaj esik -> infla várakozások esnek -> kamatemelés gondolata lekerül az asztalról -> new ATH. -
M.Úr
tag
"Planet Labs-et továbbra is nagyon szeretem, mert látom a nagy lehetőséget a real-time műholdas képfeldolgozásban, illetve a tartós megfigyelésben."
Na ezt tegnap írtam, azóta esett 26%-ot
Hétfőn veszek még. -
t72killer
titán
Ezért jöttem én is, most pár hétig nem értem rá. Erre ma jönnek sorban a 5% meg 10%-os warningok az investing.com appban.
Nagyon csenben vót' ma a dipbájer dzsihád.
-
kardkovacsi
senior tag
-
t72killer
titán
-
lemusz
addikt
.
Korreláció tehát kulcsszó, nem kauzalitás - "érzésre" megvan ez sokunknál, a 2026 dec 31 állást ismerő forrás viszont hiánycikk
.
Annyit lehet még keverni a levesbe, hogy a hozamadatokat korrigáljuk az épp elérhető FIX kamatozású /"biztonságos" eszközök, pl US kötvények hozamával.Ma érdekesség: a munkaerőpiaci előrejelzés valami brutál félrement...
Donald Trumpot teljesen lesokkolta, ami most a tőzsdén történik
Biztos ő is az adat előtt vásárolta meg a havit, mint én. Várni kellett volna pár órát.
-
t72killer
titán
innen letöltöttem, 10evekre kiszamoltam es abra:

kicsit durva, hogy a forrás már "tudja" a 2026-os éves hozamot, lehet az elnöki csalad üzemelteti :-)

.
Korreláció tehát kulcsszó, nem kauzalitás - "érzésre" megvan ez sokunknál, a 2026 dec 31 állást ismerő forrás viszont hiánycikk
.
Annyit lehet még keverni a levesbe, hogy a hozamadatokat korrigáljuk az épp elérhető FIX kamatozású /"biztonságos" eszközök, pl US kötvények hozamával.Ma érdekesség: a munkaerőpiaci előrejelzés valami brutál félrement...
-
avl
senior tag
mondjuk erre erdekelne multbeli sor
erzesem alapjan inkabb lefele
nem is a fenti 2 közötti ok-okozat, hanem ha az elmult 10 ev magas hozama jelentös reszben, vagy egyre inkabb vagy egy ertek fölötti P/E növekedesböl szarmazik, akkor de, a köv. 10 ev varhatoan nem hoz magasat
nem marha szoros, tutti leiro a korrela, ezert nem lehet feltetlenül "a mean reversion-nel vegtelen penzt lehetne keresni", mert nem tudni mikor kezdödik a mean reversion
innen letöltöttem, 10evekre kiszamoltam es abra:

kicsit durva, hogy a forrás már "tudja" a 2026-os éves hozamot, lehet az elnöki csalad üzemelteti :-)

-
avl
senior tag
nem is a fenti 2 közötti ok-okozat, hanem ha az elmult 10 ev magas hozama jelentös reszben, vagy egyre inkabb vagy egy ertek fölötti P/E növekedesböl szarmazik, akkor de, a köv. 10 ev varhatoan nem hoz magasat
nem marha szoros, tutti leiro a korrela, ezert nem lehet feltetlenül "a mean reversion-nel vegtelen penzt lehetne keresni", mert nem tudni mikor kezdödik a mean reversion
-
avl
senior tag
-
t72killer
titán
Ez így van, természetesen nem ok-okozati összefüggés.
Ha már ok-okozat, a bond yield curve inversion már érdekesebb tényező. "The end is nigh"
Kicsit kevésbbé szenzációhajhász kivitel, élő embertől. -
emvy
félisten
-
t72killer
titán
> Avagy ha zsinórban 5x fejet dobtál (nem mókolt érmével/trükközve) akkor nem biztos, hogy hatodjára is fejre akarsz tippelni...
Ez monjuk pont rossz pelda, mert ha zsinorban 5x fejet dobsz, akkor a hatodikra pont ugyanannyi eselye van a fejnek mint az irasnak.
Ugyanigy a tozsden. Az, hogy 5 egymas utani 'pozitiv' evnek keves az eselye, nem azt jelenti, hogy 4 egymas utani pozitiv ev utan nagyobb eselye lenne a negativnak.
(Felteteles valoszinuseg vs. egyuttes valoszinuseg, mas fogalmak.)
Ha igaz lenne az, amire szerintem te itt gondolsz, akkor a mean reversion-nel vegtelen penzt lehetne keresni. Nem lehet.
Valóban nem feltételes, csak ha mindig az lenne, akkor nem jönne ki a medián.
-
emvy
félisten
Nem tudom, van-e ennél jobb rolling return ábra, a megtakarítós topikban már linkeltem. Az érdekesség: ha a mostani érték (sárga-narancssárga négyzetek) jóval a MEDIÁN (kék kör) felett van, akkor statisztikailag annak van több esélye, hogy a következő időszakban meg egy medián alatti hozamot fogunk ki. Avagy ha zsinórban 5x fejet dobtál (nem mókolt érmével/trükközve) akkor nem biztos, hogy hatodjára is fejre akarsz tippelni...
Számos piac ennél rosszabb, ugye egy olasz MIB-ben, brit FTSE-ben nincs NVDIA...
> Avagy ha zsinórban 5x fejet dobtál (nem mókolt érmével/trükközve) akkor nem biztos, hogy hatodjára is fejre akarsz tippelni...
Ez monjuk pont rossz pelda, mert ha zsinorban 5x fejet dobsz, akkor a hatodikra pont ugyanannyi eselye van a fejnek mint az irasnak.
Ugyanigy a tozsden. Az, hogy 5 egymas utani 'pozitiv' evnek keves az eselye, nem azt jelenti, hogy 4 egymas utani pozitiv ev utan nagyobb eselye lenne a negativnak.
(Felteteles valoszinuseg vs. egyuttes valoszinuseg, mas fogalmak.)
Ha igaz lenne az, amire szerintem te itt gondolsz, akkor a mean reversion-nel vegtelen penzt lehetne keresni. Nem lehet.
-
t72killer
titán
Nem tudom, van-e ennél jobb rolling return ábra, a megtakarítós topikban már linkeltem. Az érdekesség: ha a mostani érték (sárga-narancssárga négyzetek) jóval a MEDIÁN (kék kör) felett van, akkor statisztikailag annak van több esélye, hogy a következő időszakban meg egy medián alatti hozamot fogunk ki. Avagy ha zsinórban 5x fejet dobtál (nem mókolt érmével/trükközve) akkor nem biztos, hogy hatodjára is fejre akarsz tippelni...
Számos piac ennél rosszabb, ugye egy olasz MIB-ben, brit FTSE-ben nincs NVDIA...
-
t72killer
titán
Tipp: minden önjelölt SorosGyuribá rácuppan, első pár percben felszúr 500 fölé úgy, hogy előjegyzett áron kap belőle 3db-ot az illető, ha szerencséje van. Beindul a FOMO, hogy az a 3 papír semmi, hősünk nyitás után 3órával 300ért "jó áron" bezsákol, majd másnap konstatálja, hogy lehetett volna ezt 250 alatt is kapni - majd amikor októberben eléri a 35 dollárt a papír ára, "á, sz.r az egész" eladja. /disclaimer: ez nem befektetési-kifektetési tanács, csak láttam már hasonlót

-
Hmmz
senior tag
-
opr
nagyúr
-
opr
nagyúr
Hát elvileg a piac a jövőbeli cash-flow-t figyeli.
Pontosabban:
A részvény árfolyama nem a jelenlegi profitot, hanem a befektetők által várt jövőbeli cash flow-k jelenértékét tükrözi.Mégis tekintve:
- az irgalmatlan (média)csinnadrattát a részvény körül,
- a FOMO-t,
- a kapzsiságot,
- az érzelemvezéreltség netovábbját,
- az IPO várható méretét,
- Elon Musk nevét,
- azt, hogy korunk befektetőinek jelentős része még nem látott igazán fájdalmas medvepiacot, (a kripto reméljük azért tanított valamit)
- az indexekbe való bekerülés miatti kényszervásárlásokat,
- az extrém alacsony free float-t,
- valamint a tech- és AI-hype továbbgyűrűző hatását,
- A monopoliközeli poziciót űrinditásban (Jeff Bezos islefelrobbant)nem lepne meg, ha a SpaceX árfolyama az első időkben teljesen elszakadna a fundamentumoktól, és inkább a spekulativ örület, a szemellenzés és a befektetői pszichológia mozgatná, mintsem a valódi cash-flow-termelő-képesség.
De ez csak 1 (erősebb)forgatókönyv a sok közül.
És temérdek elemző azért sokkal óvatosabb ezen a téren, de megeshet hogy retail investorokat ez kevésbé fogja érdekelni."A részvény árfolyama nem a jelenlegi profitot, hanem a befektetők által várt jövőbeli cash flow-k jelenértékét tükrözi."
Pontosan ezért az a kérdés, hogy mennyit ér vajon ki tudja hány évtized gyakorlatilag teljes űr monopólia az üzleti szektorban.
-
opr
nagyúr
A kínaiak nedves álma jelenleg, hogy 5-10 év alatt eljussanak oda, ahol a Falcon9 volt, mikor először sikeresen leszállt. És talán még ők vannak a legközelebb a SpaceX-hez. Tényleg brutális, mennyire elhúztak mindenki előtt.
-
pictigjis
őstag
-
Hmmz
senior tag
Ez a bajom nekem is. Már a falcon9 is akkora előny, hogy mindenki csak vergődik. Gyakorlatilag ki lehet mondani, hogy üzleti alapon már most is monopol helyzetben vannak az űr elérésében. Starship ezt minimum bő 2 évtizedre be fogja betonozni. És a legutóbbi tesztek alapján ez nagyon közel van, szvsz max 3-4 év, és annyira standard lesz a starship kilövés és visszatérés, mint most a falcon9.
Namost ok, ez baromi jól hangzik, de itt jön be a kérdés, hogy a mai technológiai színvonalon valójában mennyit ér az űr? Starlink baromi sokat, rakéta technológia baromi sokat, de nem ezer milliárd dollárt. Szerintem. De az is lehet, hogy rohadtul szűklátókörű vagyok, és igazából meg ennek a sokszorosát. Ki a franc tudja, mi lesz itt 1-2 évtized múlva? 2 évtizeddel ezelőtt ha valaki azt mondta, hogy egy rakéta felmegy, felviszi a fontos csillámfaszlámát, aztán leszáll és egy hónap múlva megy fel újra és vagy 20-szor ezt meg tudja csinálni, mielőtt kuka, konkrétan kiröhögték volna az embert. Mint ahogy ki is lett Musk is röhögve, hogy sci-fi, baromság, ilyen mai technológiával nincs.
Szóval a tököm tudja. Illetve megkérdeztem, az sem.
Ha valaki tudna válaszolni nekem arra a tök egyszerű kérdésre, hogy "mégis, mennyit ér az űr?", azt nagyon megköszönném.
Hát elvileg a piac a jövőbeli cash-flow-t figyeli.
Pontosabban:
A részvény árfolyama nem a jelenlegi profitot, hanem a befektetők által várt jövőbeli cash flow-k jelenértékét tükrözi.Mégis tekintve:
- az irgalmatlan (média)csinnadrattát a részvény körül,
- a FOMO-t,
- a kapzsiságot,
- az érzelemvezéreltség netovábbját,
- az IPO várható méretét,
- Elon Musk nevét,
- azt, hogy korunk befektetőinek jelentős része még nem látott igazán fájdalmas medvepiacot, (a kripto reméljük azért tanított valamit)
- az indexekbe való bekerülés miatti kényszervásárlásokat,
- az extrém alacsony free float-t,
- valamint a tech- és AI-hype továbbgyűrűző hatását,
- A monopoliközeli poziciót űrinditásban (Jeff Bezos islefelrobbant)nem lepne meg, ha a SpaceX árfolyama az első időkben teljesen elszakadna a fundamentumoktól, és inkább a spekulativ örület, a szemellenzés és a befektetői pszichológia mozgatná, mintsem a valódi cash-flow-termelő-képesség.
De ez csak 1 (erősebb)forgatókönyv a sok közül.
És temérdek elemző azért sokkal óvatosabb ezen a téren, de megeshet hogy retail investorokat ez kevésbé fogja érdekelni. -
t72killer
titán
Ez a bajom nekem is. Már a falcon9 is akkora előny, hogy mindenki csak vergődik. Gyakorlatilag ki lehet mondani, hogy üzleti alapon már most is monopol helyzetben vannak az űr elérésében. Starship ezt minimum bő 2 évtizedre be fogja betonozni. És a legutóbbi tesztek alapján ez nagyon közel van, szvsz max 3-4 év, és annyira standard lesz a starship kilövés és visszatérés, mint most a falcon9.
Namost ok, ez baromi jól hangzik, de itt jön be a kérdés, hogy a mai technológiai színvonalon valójában mennyit ér az űr? Starlink baromi sokat, rakéta technológia baromi sokat, de nem ezer milliárd dollárt. Szerintem. De az is lehet, hogy rohadtul szűklátókörű vagyok, és igazából meg ennek a sokszorosát. Ki a franc tudja, mi lesz itt 1-2 évtized múlva? 2 évtizeddel ezelőtt ha valaki azt mondta, hogy egy rakéta felmegy, felviszi a fontos csillámfaszlámát, aztán leszáll és egy hónap múlva megy fel újra és vagy 20-szor ezt meg tudja csinálni, mielőtt kuka, konkrétan kiröhögték volna az embert. Mint ahogy ki is lett Musk is röhögve, hogy sci-fi, baromság, ilyen mai technológiával nincs.
Ha valaki tudna válaszolni nekem arra a tök egyszerű kérdésre, hogy "mégis, mennyit ér az űr?", azt nagyon megköszönném.
Aztán a kínaiak kitalálnak valami óccóműjanyag űrbeszálló drónt és problemo solved
-
opr
nagyúr
Én is a "franc tudja" szakaszban vagyok. SpaceX-et lehetetlen beárazni logikusan. Van egy technológiájuk ami senki másnak nincs (starship méretű újrafelhasználható rakéta), és évtizedekig tarthat másnak elérni erre a szintre. Egyedülálló, nagyon magas értékű technológia ami viszont pénzügyileg elég soká fog megtérülni.
Erre jön az irracionális Musk-kultusz, illetve a végletekig korrupt mai amerikai vezetés, élén a fő narancs faszfejjel.Ez a bajom nekem is. Már a falcon9 is akkora előny, hogy mindenki csak vergődik. Gyakorlatilag ki lehet mondani, hogy üzleti alapon már most is monopol helyzetben vannak az űr elérésében. Starship ezt minimum bő 2 évtizedre be fogja betonozni. És a legutóbbi tesztek alapján ez nagyon közel van, szvsz max 3-4 év, és annyira standard lesz a starship kilövés és visszatérés, mint most a falcon9.
-
opr
nagyúr
-
pictigjis
őstag
A Marketwatch talált egy gyűjtést az elmúlt évek tech IPO-iról. A kibocsátás utáni 12 hónapban az átlagos legnagyobb visszaesés 50 százalék körül volt. Ez alapján nem biztos, hogy most kell rohanni részvényt venni - de ez itt Elon Musk bulija...
-
AMD Power
titán
SpaceX részemről launch day buy, aztán az a terv, hogy tartom kb addig, amíg a nagyobb indexek be nem vásárolnak belőle (tippre ez egy elég nagy ugrás lesz), aztán eladom, bár ez utóbbi erősen hype függő. Brutálisan túl lesz értékelve már indulásnál is, de valamiért ez Musk cégeinél nem szokta zavarni a népeket. Tesla is mai napig nevetségesen túl van árazva (többet ér, mint a nagy német gyártók együtt, vicc kb), aztán valahogy mégse akar bezuhanni oda, ami reális lenne (sztem kb 30-50mrd dollár körül lenne ez).
Van egy olyan érzésem, hogy ez a SpaceX-re is igaz lesz, igaz, az eleve onnan akar indulni, ahol a TSLA van most. Eh, franc tudja. ¯\_(ツ)_/¯
Az valid ,hogy 135€ körül lesz a kezdő ára?
-
t72killer
titán
De az hogy jön ide? Az nem túlhype-olt meme részvény, meg szvsz nem is volt az soha.
Vagy arra gondolsz, hogy rövid távon nem jó ötlet, max (talán) hosszú, évtizedes távon érheti meg? SpaceX-nél igazából ott a starship+superheavy kombó, ami nagyon durván meg tudja tolni az árakat, ha (amikor) bejön nekik. Ehhhh, franc tudja, nem értek én a lovakhoz.
utóbbi, ha mindenáron oroszrulettezni akarnék vele, akkor az első hétre elosztott DCA-ban shortot nyitnék rá.
Idővel lehet ebből jó papír, de az IPO és környéke arról szól, hogy a korábbi tulajok cash-t akarnak cserébe. -
M.Úr
tag
SpaceX részemről launch day buy, aztán az a terv, hogy tartom kb addig, amíg a nagyobb indexek be nem vásárolnak belőle (tippre ez egy elég nagy ugrás lesz), aztán eladom, bár ez utóbbi erősen hype függő. Brutálisan túl lesz értékelve már indulásnál is, de valamiért ez Musk cégeinél nem szokta zavarni a népeket. Tesla is mai napig nevetségesen túl van árazva (többet ér, mint a nagy német gyártók együtt, vicc kb), aztán valahogy mégse akar bezuhanni oda, ami reális lenne (sztem kb 30-50mrd dollár körül lenne ez).
Van egy olyan érzésem, hogy ez a SpaceX-re is igaz lesz, igaz, az eleve onnan akar indulni, ahol a TSLA van most. Eh, franc tudja. ¯\_(ツ)_/¯
Én is a "franc tudja" szakaszban vagyok. SpaceX-et lehetetlen beárazni logikusan. Van egy technológiájuk ami senki másnak nincs (starship méretű újrafelhasználható rakéta), és évtizedekig tarthat másnak elérni erre a szintre. Egyedülálló, nagyon magas értékű technológia ami viszont pénzügyileg elég soká fog megtérülni.
Erre jön az irracionális Musk-kultusz, illetve a végletekig korrupt mai amerikai vezetés, élén a fő narancs faszfejjel. -
opr
nagyúr
De az hogy jön ide? Az nem túlhype-olt meme részvény, meg szvsz nem is volt az soha.
Vagy arra gondolsz, hogy rövid távon nem jó ötlet, max (talán) hosszú, évtizedes távon érheti meg? SpaceX-nél igazából ott a starship+superheavy kombó, ami nagyon durván meg tudja tolni az árakat, ha (amikor) bejön nekik. Ehhhh, franc tudja, nem értek én a lovakhoz.
-
t72killer
titán
SzVSz vess egy kukkantást a Facebook ipo-s (+1év) áralakulására...
-
opr
nagyúr
Quantum computinget én is néztem egy időben, volt is részvényem talán 2 hónapig, aztán eladtam mert inkább tűnt "fellángolásnak" mint valódi komoly piaci tényezőnek. A technológia nyilván érdekes, főleg kriptográfiai szempontból, de szerintem nincs mögötte akkor potenciál tömegtermelésre.
Humanoid robotoknak néztem még utána mint lehetséges következő nagy hype, de egyelőre borzasztó gagyi "termékek" vannak. Sok a szereplő és biztosan lesz belőle valami nagy gurítás, csak még nem látom hogy lenne olyan humanoid robot ami érett mainstream adoptációra. Szóval egyelőre marad az űrtechnológia. Planet Labs-et továbbra is nagyon szeretem, mert látom a nagy lehetőséget a real-time műholdas képfeldolgozásban, illetve a tartós megfigyelésben.
Űripart anno Rocket Labs-en keresztül találtam. 11 éve jelentkeztem hozzájuk fejlesztőnek (be se hívtak
), aztán sok évre rá megnéztem hogy állnak. Láttam hogy a részvényáruk lement a francba, pedig közben kiépült egy szépen skálázható gyártókapacitásuk. Vettem 800 részvényt 8-as átlagáron (én marha el is adogattam a nagyját valahol 15-25 között), és akkor kezdtem el nézelődni hogy mik vannak még. LUNR-ban nem hittem, gondoltam hol van még az újabb Hold-program... Planet Labs, Redwire érdekesek lettek rögtön. Redwire eléggé minden lében kanál cég, igen komoly intellektuális tőkével viszont igazán fókusz nélkül, de megtetszett.Ha látok érdekes céget, általában megnézem a honlapjukat, kapitalizációt, bevételt, folyamatban lévő fejlesztéseket. Elgondolkodok rajta, hogy mennyire skálázható (mind igény, mind termelés szempontjából) - ezért nem szálltam be pl. LUNR-ba anno.
SpaceX IPO: Az egész arról szól, hogy Musk végre billiomos lehessen. Cash grab, de mivel őrült nyomás illetve korrupció van az egész IPO körül (fund managerek, broker app-ek tukmálják az ügyfelekre), valószínű lesz egy komoly felfutása. Úgy gondolom összességében pozitív hatással lesz az űripari részvényekre.
-
M.Úr
tag
Ha nem tévedek, nem szokás opciókkal kereskedni itt. És én is csak mint eszközre tekintek rájuk, pl. cash számlán shortolás, tőkeáttétel, hedge, stb.
Alapvetően viszont alaptermék irányát sem merem megtippelni, akkor minek vegyek még arra valami derivatívát?
De ahogy írtam, a "Mi lesz a következő hype?" mindig is érdekes kérdésnek tűnt nekem. Csak ennek szimpla megtippeléséhez is sokkal többet kéne tájékozódnom.
Egy időben a quantum részvényeket követtem, de pont inkább a másik irányba, hipotézis szerint túlértékeltek, retail kaszinó van benne. Lekereskedéséhez viszont komolyabb kutató munkát (beszámolók értelmezése, iparáig elemzések, technológia fizikai alapjai, alkalmazhatósága gyakorlatban, CF becslés...) bele kellett volna még tennem, amihez lusta voltam. Mostani árazásukat nézve, talán nem is baj. Donald szépen megtámogatta őket, ami egy újabb rallyt indított be. De vajon a fundamentumok is megvannak hozzá?
Űripart hogy találtad meg? Ott feltételezem jóval egyszerűbb volt a logika, ami talán inkább előny, mint hátrány retail szinten.
SpaceX IPO-ról mit gondolsz? Engem már az is zavar, hogy indexkövető alapokba bekerül.
Quantum computinget én is néztem egy időben, volt is részvényem talán 2 hónapig, aztán eladtam mert inkább tűnt "fellángolásnak" mint valódi komoly piaci tényezőnek. A technológia nyilván érdekes, főleg kriptográfiai szempontból, de szerintem nincs mögötte akkor potenciál tömegtermelésre.
Humanoid robotoknak néztem még utána mint lehetséges következő nagy hype, de egyelőre borzasztó gagyi "termékek" vannak. Sok a szereplő és biztosan lesz belőle valami nagy gurítás, csak még nem látom hogy lenne olyan humanoid robot ami érett mainstream adoptációra. Szóval egyelőre marad az űrtechnológia. Planet Labs-et továbbra is nagyon szeretem, mert látom a nagy lehetőséget a real-time műholdas képfeldolgozásban, illetve a tartós megfigyelésben.
Űripart anno Rocket Labs-en keresztül találtam. 11 éve jelentkeztem hozzájuk fejlesztőnek (be se hívtak
), aztán sok évre rá megnéztem hogy állnak. Láttam hogy a részvényáruk lement a francba, pedig közben kiépült egy szépen skálázható gyártókapacitásuk. Vettem 800 részvényt 8-as átlagáron (én marha el is adogattam a nagyját valahol 15-25 között), és akkor kezdtem el nézelődni hogy mik vannak még. LUNR-ban nem hittem, gondoltam hol van még az újabb Hold-program... Planet Labs, Redwire érdekesek lettek rögtön. Redwire eléggé minden lében kanál cég, igen komoly intellektuális tőkével viszont igazán fókusz nélkül, de megtetszett.Ha látok érdekes céget, általában megnézem a honlapjukat, kapitalizációt, bevételt, folyamatban lévő fejlesztéseket. Elgondolkodok rajta, hogy mennyire skálázható (mind igény, mind termelés szempontjából) - ezért nem szálltam be pl. LUNR-ba anno.
SpaceX IPO: Az egész arról szól, hogy Musk végre billiomos lehessen. Cash grab, de mivel őrült nyomás illetve korrupció van az egész IPO körül (fund managerek, broker app-ek tukmálják az ügyfelekre), valószínű lesz egy komoly felfutása. Úgy gondolom összességében pozitív hatással lesz az űripari részvényekre.
-
stickrs
senior tag
BTC-t nézegettem múlt héten: 78k, ma rápöttyenek, hopp: 63k, ebből se lesz kriptoforradalom. Viszont indikál némi risk-off viselkedést, kérdés vajon "szuperbiztos, FIAT-független menedékből" lesz-e belőle elsőre pusztuló kanárimadár?
#25078: +1
. Annyi, hogy az egykor lakóövezet területek besorolását hosszú távon fenntartanám, max amíg használaton kívül vannak, mehet rá egy állami tulajdonú erdő, mert ha később felmerül a társadalmi igény a területre, sokkal egyszerűbb újraéleszteni egy ilyet. Baranyában Gyűrűfű jut eszembe, ami egyszer kihalt majd méregdrága "bio-közösség" címszóval újjáélesztették.Egyik legrosszabb pozicióm idén
na de knockout 43k usd-nél van, addig csak nem zuhan be anélkül, hogy egyszer is visszaugrana legalább 70ig. Szerencsére csak aprópénz van benne, ha liquidation is lesz, hát így jártam, de korábban nem adom el, vagy plusz vagy 0
-
lemusz
addikt
BTC-t nézegettem múlt héten: 78k, ma rápöttyenek, hopp: 63k, ebből se lesz kriptoforradalom. Viszont indikál némi risk-off viselkedést, kérdés vajon "szuperbiztos, FIAT-független menedékből" lesz-e belőle elsőre pusztuló kanárimadár?
. Annyi, hogy az egykor lakóövezet területek besorolását hosszú távon fenntartanám, max amíg használaton kívül vannak, mehet rá egy állami tulajdonú erdő, mert ha később felmerül a társadalmi igény a területre, sokkal egyszerűbb újraéleszteni egy ilyet. Baranyában Gyűrűfű jut eszembe, ami egyszer kihalt majd méregdrága "bio-közösség" címszóval újjáélesztették.Múltkor a hot inflációs adatoknál gondoltam elkezdi majd felverni ezeket az amcsi retail, de hidegen hagyta őket. Úgy fest 40K környékére is lemehet. Tavaly év végén még mondtam is itt valakinek a képére reagálva, hogy a pattern szerint ez egy csúnya év lesz a kriptóknak. Kíváncsi lennék a 100% btc fórumtárs swingeli-e vagy full buy&hold, illetve hogyan viseli lelkileg ezt az időszakot.
-
t72killer
titán
. Annyi, hogy az egykor lakóövezet területek besorolását hosszú távon fenntartanám, max amíg használaton kívül vannak, mehet rá egy állami tulajdonú erdő, mert ha később felmerül a társadalmi igény a területre, sokkal egyszerűbb újraéleszteni egy ilyet. Baranyában Gyűrűfű jut eszembe, ami egyszer kihalt majd méregdrága "bio-közösség" címszóval újjáélesztették. -
axioma
veterán
Nagyon esete válogatja. 1975ben épült vacsi oroginál 67nmes 10.emeleti gyönyörű panorámás panelt újítunk mindent is dolgozgatok benne én is. Átlag feletti minőségben meg fog állni 10misi alatt.
Ennyiből nem építesz te semmit.
És a bontás is durva drága tud lenni.
Panel árnál nem akartam kitérni arra, hogy minőségben egész szürreális botrányos ami új építésűeknél megy. Gányolás, gányolás hátán inkább nem mesélek.@T72
OSP a hibás.nyilvan lakasra mas a matek, hazrol beszeltunk
-
axioma
veterán
Én tartanám a párházas mikrotelepüléseket, tanyaközpontokat HA van valami tájmegőrző jellege/van pár lelkes agrárhobbista, akik szívesen élnek ilyenben. Sokan keresnek kifejezetten tanyát a nyugalom érdekében: ez az igény idővel hullámzik, ha teljesen eltüntetjük ezeket az aprófalvakat, akkor a +3, +4. generációnak már lehetetlen lesz ilyenbe kiköltözni, mert úgy jár a vidék, mint UK-ben: a "felszabadított" területre lecsap valamelyik feudális nagygazda és beszántja = nincs az az atyaúristen, hogy azt tőle földi halandó megvegye és oda lakóházat építsen.
Minimum annyi, hogy az egykori települések helyét minimum 200évig állami tulajdonban kivett területként megtartani, hogyha igény nyílik rá, lehessen oda költözni.UK-ben látom, hogy ha fejreállok se kapok négyzetgyíkf.sznál nagyobb területet a ház köré, többek között ezért is nézelődünk erősen az óhazában. Itt kb a királyi családhoz kell tartoznod egy otthon teljesen átlagos 1500m2-es kerthez...
ha szivesen el ott / keresik -> van ra igeny, de ne generaljanak mestersegesen, csak ennyit mondtam [nem mindegyik eltorleset]
-
Dare2Live
félisten
Ment privi itt pöppet off lenne.
-
j0k3r!
őstag
Elon Musk meghackelte a modern indexkövető alapokat a dumb money retail segítségével? Ügyes!
There are, traditionally, two sorts of investors who will buy stock without worrying about the price: Index funds, and Retail investors.
-----
1. Do an IPO.
2. Sell, like, one share of stock to the most ardent possible Elon Musk-fan asset manager at a $2 trillion valuation
3. Sell perhaps tens of billions of dollars of stock to ardent Elon Musk-fan retail investors, whoever’s willing to buy at that $2 trillion valuation.
4. Lock up all the rest of the stock so that no one can sell.
5. Get in all the indexes, because you are huge.
6. Something like 24% of the stock of the average member of the S&P 500 index is held by index funds. At a $2 trillion valuation, that’s like $500 billion of stock.
7. Sell $500 billion of stock to index funds at that $2 trillion valuation. They can’t say no!Matt Levine hírlevélből
"Most initial public offerings (IPOs) offer retail customers only 5% to 10% of the total offering, which significantly reduces the amount of stock available to our retail clients. SpaceX has decided to reserve a much higher percentage of the offering (up to 30%), which means there should be more shares available to retail clients, which is why we have decided to reduce IPO eligibility for this offering."
https://www.fidelity.com/learning-center/trading-investing/spacex-ipo-explained
-
t72killer
titán
ne nekem mondd, en - szelsosegesen - megujitasparti vagyok (van amit mas foltozna, en inkabb dozer es legyen kevesebb kompromisszum)
varhato osszkoltseg a mai standardokra felhozasnal nagyon sok esetben alig ter el!
(amit most bontottunk az szarul volt a telken is (tornac eszakkeletre...), meg a mennyezet is beszakadt mar egy helyen, de neztem olyat is amire ramondtam hogy elviszi mas lakni, kar lenne szetverni)
en a minitelepuleseknel is inkabb ha nem vonzo, szunjon meg, nem 1Ft-ert telket adni gyerekeseknek... a mezgaz mar nem indokolja az ossztarsadalmilag dragabb foldrajzi szetszortsagot
Masreszt az atlagmeret egy dolog, de anno 1 dugalj 1 lampa 1 kapcsolo kapcsolt gerebtokos v kiforgatos ablak stb. szintnel ma mar nagyobb a minimum felszereltseg, annak meg van letrehozasi ara, erre akartam inkabb utalni.Én tartanám a párházas mikrotelepüléseket, tanyaközpontokat HA van valami tájmegőrző jellege/van pár lelkes agrárhobbista, akik szívesen élnek ilyenben. Sokan keresnek kifejezetten tanyát a nyugalom érdekében: ez az igény idővel hullámzik, ha teljesen eltüntetjük ezeket az aprófalvakat, akkor a +3, +4. generációnak már lehetetlen lesz ilyenbe kiköltözni, mert úgy jár a vidék, mint UK-ben: a "felszabadított" területre lecsap valamelyik feudális nagygazda és beszántja = nincs az az atyaúristen, hogy azt tőle földi halandó megvegye és oda lakóházat építsen.
Minimum annyi, hogy az egykori települések helyét minimum 200évig állami tulajdonban kivett területként megtartani, hogyha igény nyílik rá, lehessen oda költözni.UK-ben látom, hogy ha fejreállok se kapok négyzetgyíkf.sznál nagyobb területet a ház köré, többek között ezért is nézelődünk erősen az óhazában. Itt kb a királyi családhoz kell tartoznod egy otthon teljesen átlagos 1500m2-es kerthez...
-
Blaymoira
tag
Nagyon esete válogatja. 1975ben épült vacsi oroginál 67nmes 10.emeleti gyönyörű panorámás panelt újítunk mindent is dolgozgatok benne én is. Átlag feletti minőségben meg fog állni 10misi alatt.
Panel árnál nem akartam kitérni arra, hogy minőségben egész szürreális botrányos ami új építésűeknél megy. Gányolás, gányolás hátán inkább nem mesélek.@T72
OSP a hibás.67nm-re, hogy lesz 10m alatt? Mindent te csinálsz és csak anyagár? Mert amúgy biztos nem fér bele átlag feletti felújítás szerintem. Főleg, ha minőségi bútorok is kerülnek bele.
Látom, hogy írtad, hogy mindent is dolgozgatsz, de az nem azt jelenti nekem, hogy mindent te csinálsz.
-
Dare2Live
félisten
ne nekem mondd, en - szelsosegesen - megujitasparti vagyok (van amit mas foltozna, en inkabb dozer es legyen kevesebb kompromisszum)
varhato osszkoltseg a mai standardokra felhozasnal nagyon sok esetben alig ter el!
(amit most bontottunk az szarul volt a telken is (tornac eszakkeletre...), meg a mennyezet is beszakadt mar egy helyen, de neztem olyat is amire ramondtam hogy elviszi mas lakni, kar lenne szetverni)
en a minitelepuleseknel is inkabb ha nem vonzo, szunjon meg, nem 1Ft-ert telket adni gyerekeseknek... a mezgaz mar nem indokolja az ossztarsadalmilag dragabb foldrajzi szetszortsagot
Masreszt az atlagmeret egy dolog, de anno 1 dugalj 1 lampa 1 kapcsolo kapcsolt gerebtokos v kiforgatos ablak stb. szintnel ma mar nagyobb a minimum felszereltseg, annak meg van letrehozasi ara, erre akartam inkabb utalni.Nagyon esete válogatja. 1975ben épült vacsi oroginál 67nmes 10.emeleti gyönyörű panorámás panelt újítunk mindent is dolgozgatok benne én is. Átlag feletti minőségben meg fog állni 10misi alatt.
OSP a hibás. -
axioma
veterán
"hanem az atlaglakas merete/szinvonala is valtozik, es ez is belearazodik, emelkedest mutat."
mehh, böngésztél te már nagyobb mennyiségű ház és lakáshirdetést?
OK, a méret lehet, hogy növekedett, én is agyf.szt kapok a 180-300nm-es "természetesen" tetőtérbeépítéses repülőhangároktól falun, de hogy a színvonal...
Hogy ne csak én csacsogjak ingatlanos topikból egy kolléga panasza.ne nekem mondd, en - szelsosegesen - megujitasparti vagyok (van amit mas foltozna, en inkabb dozer es legyen kevesebb kompromisszum)
Masreszt az atlagmeret egy dolog, de anno 1 dugalj 1 lampa 1 kapcsolo kapcsolt gerebtokos v kiforgatos ablak stb. szintnel ma mar nagyobb a minimum felszereltseg, annak meg van letrehozasi ara, erre akartam inkabb utalni. -
t72killer
titán
Azert az is trukkos am, hogy hogyan szamoljak a "lakasarat". Nem ugyanaz a lakas kerul ennyivel tobbe sehol, hanem az atlaglakas merete/szinvonala is valtozik, es ez is belearazodik, emelkedest mutat. Mondjuk a kivaltsagosok megaloman epitkezesei sem segitenek ezen... de azert egyre tobb mindent kap a vasarlo az atlaglakassal is.
"hanem az atlaglakas merete/szinvonala is valtozik, es ez is belearazodik, emelkedest mutat."
mehh, böngésztél te már nagyobb mennyiségű ház és lakáshirdetést?
OK, a méret lehet, hogy növekedett, én is agyf.szt kapok a 180-300nm-es "természetesen" tetőtérbeépítéses repülőhangároktól falun, de hogy a színvonal...
Hogy ne csak én csacsogjak ingatlanos topikból egy kolléga panasza. -
t72killer
titán
-
axioma
veterán
Azert az is trukkos am, hogy hogyan szamoljak a "lakasarat". Nem ugyanaz a lakas kerul ennyivel tobbe sehol, hanem az atlaglakas merete/szinvonala is valtozik, es ez is belearazodik, emelkedest mutat. Mondjuk a kivaltsagosok megaloman epitkezesei sem segitenek ezen... de azert egyre tobb mindent kap a vasarlo az atlaglakassal is.
-
Ringman
félisten
Nem vagyok benne biztos hogy a magyar építőipar ne tudna akár egy 20k+/éves volument abszolválni. Az MNB-nek is az volt az egyik kritikája hogy a építőipari beruházások nem voltak összehangolva hanem csak nyomta az állam ami a csövön kifér, persze nem lakóingatlanok fejlesztését, hanem a túlárazott állami épületek felújításait, stadionokat az nb2-be is stb. (mondjuk az pikáns hogy Matolcsy kritizálta ezt miközben enyhe túlzással a burkolók éppen rakták össze az arany budis mosdókat náluk...) Azért ha rendeznénk a prioritásokat és adnánk egy kis időt szerintem nem lenne ez megugorhatatlan akadály a magyar építőiparnak sem.
nem tudom, hogy mi van, de az utóbbi 1-1,5 évben rettenetesen lassan halad minden tervezéses projekt, pedig nagy részük - kivitelezés dettó
amivel még kellene kezdeni valamit (ha már a kamara képtelen kb. bármire), az a 30->45->60 napos fizetési határidők (természetesen tig után, ami megint 2-3 hét vagy 1 hónap is lehet nagyobb cégeknél), de láttam már 120 napot is ajánlatkérőben.
ha másképp nem, akkor elő kell írni a max 30 napot kötelezően jogszabályba, aztán kész
-
Ringman
félisten
inverz szociális program:

-
t72killer
titán
Az EU 27-ból csak 10 ország hozza azt ami szerinted a "normális" lenne. Még a lengyelek sem (100.5).
Szóval akárhogy is nézzük, a "normális" az EU-ban az hogy az ingatlan árak jobban emelkednek mint a bérek.
Lehet "ÁLTALÁNOS", de nem "NORMÁLIS". Az a normális, ha pl az ember életszínvonala nem romlik azért, mert 2-3-5évvel többet kell güriznie egy alap lakóingatlanért. Csökkenő népességű, még a csökkenésnél is gyorsabban öregedő demográfiájú országban meg pláne...
-
forumpista
aktív tag
A táblázatban egyébként a kicsivel 1.0-ás ALATTI érték lenne a normális: ez azt jelenti, hogy 1: a korábbi években (==valamivel alacsonyabb fizetési környezetben, ezért a "kicsivel alatt" paraméter) összegyűjtött megtakarításod ÉR valamit, 2: nem kell mégtöbbet dolgozni egy ingatlanért, mint korábban.
A lengyelek pl akik annyira nincsenek ám távol tőlünk semmilyen téren sem, ezt hozzák is.Románia 55% a magyar 116-hoz képest? Tippeljek, náluk nem vót' OSP?
Az EU 27-ból csak 10 ország hozza azt ami szerinted a "normális" lenne. Még a lengyelek sem (100.5).
Szóval akárhogy is nézzük, a "normális" az EU-ban az hogy az ingatlan árak jobban emelkednek mint a bérek.
-
aAron_
őstag
A táblázatban egyébként a kicsivel 1.0-ás ALATTI érték lenne a normális: ez azt jelenti, hogy 1: a korábbi években (==valamivel alacsonyabb fizetési környezetben, ezért a "kicsivel alatt" paraméter) összegyűjtött megtakarításod ÉR valamit, 2: nem kell mégtöbbet dolgozni egy ingatlanért, mint korábban.
A lengyelek pl akik annyira nincsenek ám távol tőlünk semmilyen téren sem, ezt hozzák is.Románia 55% a magyar 116-hoz képest? Tippeljek, náluk nem vót' OSP?
Hörcsögök viszont biztos ott is vannak.
-
t72killer
titán
Oké, akkor bocs, én csak az utolsó kommented olvastam.
És sajnos már megszoktam hogy a de facto álláspont mindig az ingatlan tulajdonosok szétadóztatása, meg az ingatlanok elkommunizálása. Miközben az alapprobléma nem ez.A többire meg az a válasz hogy nézz utánna az eurostat oldalán. De vélhetően az ő statisztikájuk jobb mint itt egyes fórumozok buboréka, ahol 1 év alatt duplázott egy adott ingatlan ára és akkor azt kivetítik az egész országra.
-
Dare2Live
félisten
Nem vagyok benne biztos hogy a magyar építőipar ne tudna akár egy 20k+/éves volument abszolválni. Az MNB-nek is az volt az egyik kritikája hogy a építőipari beruházások nem voltak összehangolva hanem csak nyomta az állam ami a csövön kifér, persze nem lakóingatlanok fejlesztését, hanem a túlárazott állami épületek felújításait, stadionokat az nb2-be is stb. (mondjuk az pikáns hogy Matolcsy kritizálta ezt miközben enyhe túlzással a burkolók éppen rakták össze az arany budis mosdókat náluk...) Azért ha rendeznénk a prioritásokat és adnánk egy kis időt szerintem nem lenne ez megugorhatatlan akadály a magyar építőiparnak sem.
Biztos tud mert volt is rá példa de akkor ha értelmes/igényes szakitól kértem időpontot burkolásra 6hónap mulvára kaptam. Az elmúlt 15év után min 35-40Knak kellene lenni e jópár évig. Ez nehéz...
Az MNB felújítás az értelmezhetetlen. Úgy jön ki, hogy 8-14millióért vették az ajtók at, meg aranyozott, meg... annak a pénznek a nagyját ellopták.
Mindez akkor amikor pl tömegek halnak meg az EÜ állapota miatt... (meg lehet sok mást is sorolni csak nekem EÜ jön szembe heti szinten) -
forumpista
aktív tag
Még jó, hogy
#1: 2024-ben sehol se volt még az OSP. Azóta van olyan település, ahol DUPLÁZÁS is látható akár
#2: Jó, hogy ezzel kezdtem(#25024), de maradt még emlékeztető is #25047. Mellesleg az adómentesség IS probléma a közös EU piacon, mert a legtöbb tagállamban adóztatják legalább a második-harmadik kéglit: semmi hasznunk nincs abból, hogy Jürgen-ék adóelkerülő placcává válik az ország.
#3: milyen jövedelmi adatokat számoltak ehhez? Mert a Békésben heti 12órára bejelentett bolti eladó bére valahogy kevésbbé száguldott, mint a Pesti IT-sé. Egy ilyen heterogén országra számtani közepekkel számolni finoman szólva is meredek statisztikai vállalkozás...
#4: valahogy arról sem szól a fáma, hogy Mo az "egyéb infla" terén is dobogós az ország (pláne reálinfla, amibe mondjuk illene beleszámolni a széthulló ingyen közeü-ből hirtelen a drága magáneü-be csöppenő honpolgár költségnövekedését is) = el tudom képzelni, hogy a magyar dolgozó INGATLANCÉLRA FÉLRETEHETŐ pénze nem rallyzott annyit, mint egy portugálé...Oké, akkor bocs, én csak az utolsó kommented olvastam.
És sajnos már megszoktam hogy a de facto álláspont mindig az ingatlan tulajdonosok szétadóztatása, meg az ingatlanok elkommunizálása. Miközben az alapprobléma nem ez.A többire meg az a válasz hogy nézz utánna az eurostat oldalán. De vélhetően az ő statisztikájuk jobb mint itt egyes fórumozok buboréka, ahol 1 év alatt duplázott egy adott ingatlan ára és akkor azt kivetítik az egész országra.
-
t72killer
titán
Az eu 27 atlaga is 5%. Oke nem 16%, de ott sem a 2015os arak vannak. Sot ha a 10. helyen lennenk akkor is 10%.
Mindenesetre en csak arra akartam ramutatni, hogy nem logunk ki a trendbol. Ha mar ilyet keresunk akkor az Portugalia a 44 szazalekkal…
Az meg hogy ide csak a sz@r szivarog be a jo meg nem mar Hofi is megenekelte.
Portugália: pénzes, napfényvágyas külföldiek paradicsoma, akik ráadásképp egy csomó adókedvezményt kaptak az elmúlt két évtizedben. Az ő áraikat nem a portugál árufeltöltő fizetéséhez, hanem a svéd IT-s, amerikai(!) bicnicman megtakarításaihoz/globális "digitálnomád" és "expatfire" nyomáshoz kell mérni. Ebből valamennyit Mo is kapott, de ha nem akarjuk, hogy úgy járjon a magyar vásárló, mint pl a benszülött kanári szigeteki vagy Cornwall-i, akkor ezek tömegeitől megvédjük a magyar piacot.
-
favagoJoska
aktív tag
"Az ilyesmiben miért nem tudunk EU-s átlag alatt maradni?"
Jól leírtad az egyik fő okot. Kereslet/kníálat. Az egyiket fullra pumpálták, dobálták a keresletet/pénzt a piacra, a megújulási ráta meg 15éve értelmezhetetlen/katasztrofális 150-500év. (átlagban 15-17k lakóingatlan/év)
Plusz gond, hogy évi 20k+ lakóingatlanra fixen nincs elég villanyszereő, burkoló, köműves...@t72killer
Az ingatlan árak már 2024-2025ben is OSP elött is mint a mérgezett egér emelkedtek.
A fő gond a kínálat hiánya. Nem az OSP. Ha évi 30-40.000 lakóingatlan épülne az OSP kis modosítással/szigorítással épp jó is lehetne mert első lakóingatlanra igényelhető. Akik a harmadik, negyekiet... veszik nem tudják felvenni.Nem vagyok benne biztos hogy a magyar építőipar ne tudna akár egy 20k+/éves volument abszolválni. Az MNB-nek is az volt az egyik kritikája hogy a építőipari beruházások nem voltak összehangolva hanem csak nyomta az állam ami a csövön kifér, persze nem lakóingatlanok fejlesztését, hanem a túlárazott állami épületek felújításait, stadionokat az nb2-be is stb. (mondjuk az pikáns hogy Matolcsy kritizálta ezt miközben enyhe túlzással a burkolók éppen rakták össze az arany budis mosdókat náluk...) Azért ha rendeznénk a prioritásokat és adnánk egy kis időt szerintem nem lenne ez megugorhatatlan akadály a magyar építőiparnak sem.
-
t72killer
titán
"Az ilyesmiben miért nem tudunk EU-s átlag alatt maradni?"
Jól leírtad az egyik fő okot. Kereslet/kníálat. Az egyiket fullra pumpálták, dobálták a keresletet/pénzt a piacra, a megújulási ráta meg 15éve értelmezhetetlen/katasztrofális 150-500év. (átlagban 15-17k lakóingatlan/év)
Plusz gond, hogy évi 20k+ lakóingatlanra fixen nincs elég villanyszereő, burkoló, köműves...@t72killer
Az ingatlan árak már 2024-2025ben is OSP elött is mint a mérgezett egér emelkedtek.
A fő gond a kínálat hiánya. Nem az OSP. Ha évi 30-40.000 lakóingatlan épülne az OSP kis modosítással/szigorítással épp jó is lehetne mert első lakóingatlanra igényelhető. Akik a harmadik, negyekiet... veszik nem tudják felvenni.+ az állami pénzszórda mellett amit az adózással próbáltam piszkálni és kevésbbé közismert: külföldiek felvásárlócélpontja lett az ország. Van ebben kínai pénzmosó, migránsfóbiás holland/német, napfényhiányos skandináv. Ez is kereslet, ráadásul ezek is b.sznak építtetni és inkább beülnének egy használtba.
Szakemberhiány: minél több az elavult dózerszökevény, ez annál nagyobb problémává válik... A zingatlan.com-os kereséseimre tucatjával dobja ki a szerkezeti bevatkozást igénylő (pl vizes vályog, rozzant tető), elavult fűtéssel rendelkező (kályha, 50éves konvektor), új kábelezésről nem is hallott, szigeteletlen objektumokat, ahol kb a nyílászáró csere lenne a legegyszerűbb munka...
HA élénkül az építési+bontási(!) aktivitás, akkor az eddig a vályogdüledezőket foltozgató szakemberek munkája is sokkal jobban hasznosul (=nem dől össze az épület, amit 3éve újrakábeleztek, stb) szvsz. -
forumpista
aktív tag
Érdekes lenne 2025-öt is látni, feltételezem az a hatodik hely rögtön kicsit feljebb lenne, na nem mintha a 27 tagállamból a 6-ik lagnagyobb drágulás a keresetekhez képest nem elég siralmas önmagában... Az ilyesmiben miért nem tudunk EU-s átlag alatt maradni? Minden szarban dobobó, meg átlag felett, a jóban meg sor vége és átlag alatt... Sikeres volt az elmúlt 16 év úgy látom...
szerk: jah és érdekesség hogy a top 6 közül mi és a görögök vagyunk az egyetlenek ahol csökkent a lakónépesség eközben... Bele sem merek gondolni, hogy történt volna nem így lett volna hanem és megfejelent volna a keresleti oldalon csak 1-200 ezer ember...Az eu 27 atlaga is 5%. Oke nem 16%, de ott sem a 2015os arak vannak. Sot ha a 10. helyen lennenk akkor is 10%.
Mindenesetre en csak arra akartam ramutatni, hogy nem logunk ki a trendbol. Ha mar ilyet keresunk akkor az Portugalia a 44 szazalekkal…
Az meg hogy ide csak a sz@r szivarog be a jo meg nem mar Hofi is megenekelte.
-
Dare2Live
félisten
Érdekes lenne 2025-öt is látni, feltételezem az a hatodik hely rögtön kicsit feljebb lenne, na nem mintha a 27 tagállamból a 6-ik lagnagyobb drágulás a keresetekhez képest nem elég siralmas önmagában... Az ilyesmiben miért nem tudunk EU-s átlag alatt maradni? Minden szarban dobobó, meg átlag felett, a jóban meg sor vége és átlag alatt... Sikeres volt az elmúlt 16 év úgy látom...
szerk: jah és érdekesség hogy a top 6 közül mi és a görögök vagyunk az egyetlenek ahol csökkent a lakónépesség eközben... Bele sem merek gondolni, hogy történt volna nem így lett volna hanem és megfejelent volna a keresleti oldalon csak 1-200 ezer ember..."Az ilyesmiben miért nem tudunk EU-s átlag alatt maradni?"
A fő gond a kínálat hiánya. Nem az OSP. Ha évi 30-40.000 lakóingatlan épülne az OSP kis modosítással/szigorítással épp jó is lehetne mert első lakóingatlanra igényelhető. Akik a harmadik, negyekiet... veszik nem tudják felvenni. -
t72killer
titán
"Itt messze nem egy természetes kereslet-kínálat által kialakított árkörnyezetről van szó,"
Szvsz, de ez véleményes ebben a formában. Persze, vannak felpumpálások is, de:
Ha megnézed az egy főre jutó bruttó rendelkezésre álló háztartási jövedelem összevetését lakásárakkal az EU-ban, 2015 100%-ként alapul véve, akkor azt kapod hogy a magyar drágulás csak a 6. helyre elég.16%-al emelkedtek jobban az ingatlanárak mint a bérek itthon, ez a 6. helyre elég, de az EU 20 országából 10-ben emelkedtek 10% felett az árak egyébként is.
Szóval lehet mondani hogy nem természetes árkörnyezet itthon, csak hát épp a fél EU ebben a cipőben van, szóval ez nem valami magyar specifikus jelenség.És fura mód a kínálati problémára ismét nem a világ legegyszerübb megoldásával jössz, miszerint ha nincs elég ingatlan építeni kell, hanem a szokásos adóztassunk szét mindent és mindenkit és az állam nyúljon bele mégjobban az egészbe, mert ez eddig is milyen jól bejött...
A fentiekre forrás eurostat

Még jó, hogy
#1: 2024-ben sehol se volt még az OSP. Azóta van olyan település, ahol DUPLÁZÁS is látható akár
#2: Jó, hogy ezzel kezdtem(#25024), de maradt még emlékeztető is #25047. Mellesleg az adómentesség IS probléma a közös EU piacon, mert a legtöbb tagállamban adóztatják legalább a második-harmadik kéglit: semmi hasznunk nincs abból, hogy Jürgen-ék adóelkerülő placcává válik az ország.
#3: milyen jövedelmi adatokat számoltak ehhez? Mert a Békésben heti 12órára bejelentett bolti eladó bére valahogy kevésbbé száguldott, mint a Pesti IT-sé. Egy ilyen heterogén országra számtani közepekkel számolni finoman szólva is meredek statisztikai vállalkozás...
#4: valahogy arról sem szól a fáma, hogy Mo az "egyéb infla" terén is dobogós az ország (pláne reálinfla, amibe mondjuk illene beleszámolni a széthulló ingyen közeü-ből hirtelen a drága magáneü-be csöppenő honpolgár költségnövekedését is) = el tudom képzelni, hogy a magyar dolgozó INGATLANCÉLRA FÉLRETEHETŐ pénze nem rallyzott annyit, mint egy portugálé... -
favagoJoska
aktív tag
"Itt messze nem egy természetes kereslet-kínálat által kialakított árkörnyezetről van szó,"
Ha megnézed az egy főre jutó bruttó rendelkezésre álló háztartási jövedelem összevetését lakásárakkal az EU-ban, 2015 100%-ként alapul véve, akkor azt kapod hogy a magyar drágulás csak a 6. helyre elég.16%-al emelkedtek jobban az ingatlanárak mint a bérek itthon, ez a 6. helyre elég, de az EU 20 országából 10-ben emelkedtek 10% felett az árak egyébként is.
Szóval lehet mondani hogy nem természetes árkörnyezet itthon, csak hát épp a fél EU ebben a cipőben van, szóval ez nem valami magyar specifikus jelenség.És fura mód a kínálati problémára ismét nem a világ legegyszerübb megoldásával jössz, miszerint ha nincs elég ingatlan építeni kell, hanem a szokásos adóztassunk szét mindent és mindenkit és az állam nyúljon bele mégjobban az egészbe, mert ez eddig is milyen jól bejött...

szerk: jah és érdekesség hogy a top 6 közül mi és a görögök vagyunk az egyetlenek ahol csökkent a lakónépesség eközben... Bele sem merek gondolni, hogy történt volna nem így lett volna hanem és megfejelent volna a keresleti oldalon csak 1-200 ezer ember... -
forumpista
aktív tag
Visítanak a narancskapitalisták, de a MESTERSÉGESEN FELPUMPÁLT ÁRAKAT kell letörni, pont. Itt messze nem egy természetes kereslet-kínálat által kialakított árkörnyezetről van szó, ha ténylegesen a VÁSÁRLÓNAK (=lakni kívánónak) szeretnél segíteni, akkor az árakat kell letörni, ennyi.
Ez nem annyira nehéz, pár egyszerű lépés, ami az adófizetőnek egyenesen PROFITTAL jár:
- adómilliárdokból finanszírozott, semmire se jó eladótámogatások beszántása
- adóztatás bevezetése üresen, bankszámlaként tartogatott ingatlanokra
- airbnb komoly korlátozása, adózásának emelése
- feketebérlés felszámolása
--> azaz ha extra ingatlanod van: vagy kiadod törvényesen, adózva, vagy magasabb ingatlanadót fizetsz rá (UK-ben ennek tétele kb évi 2%, alap council tax a saját lakásodra kb 1%). Ha hirdetgeted csillagászati összegekért és egy éve nincs vevő/trollkodod a piacot? Akkor ha magasabb a hivatalos értékbecslésnél, a hirdetett összeg válik adóalappá.
Ezekkel elég hamar durranna a lufi, és a Balatonlőrincs.ggcsobbantóson lévő, 3éve "árult" - közben 2x áremelt ingatlan gazdája is vakarászná a fejét amikor a postás hozza a csekket."Itt messze nem egy természetes kereslet-kínálat által kialakított árkörnyezetről van szó,"

-
t72killer
titán
Lejárt a szerkesztés, de még röhögök magamban mert eszembejutott, hogy van olyan is hogy nyugdíjas csok... Tragikomédia...
#25046 Dare2Live: márpedig valahol el kell majd indulni mert az idénre már közel 500 milliárdot éri el a keresletösztönző támogatásokra fordított éves összeg (kb 440 költség + 50 milliárd bevételkiesés az elengedett vagyonszerzési illeték miatt) és ez csak nőni fog ha a kizárólag a keresleti oldalt ösztönző rendszert akarjuk fenntartani."nyugdíjas csok... Tragikomédia..."
Egyértelmű, hogy itt egyedi, konkrét fideszes képviselőkre vagy kiskedvencekre szabott intézkedés zajlott.
+ez a ktg még akkor is csak nőni fog, ha "jó célokra átirányítva megtartjuk" ezeket - csak legalább HASZNA lesz cserébe, és nem az egyre jobban lerobbant, már 60éve is elavult romok pörögnek, hanem újuk az állomány.
Ugyebár a CSOK beszántása instant politikai öngyilkosságnak számítana (nem mintha lenne bármi ilyesmi a "hanyatlónyugaton"...), de úgy tűnik még a NER haláltusájában, utolsó pillanatban egyértelműen, szándékosan aknaként a világra fosott 3%-ost is mentegeti boldog-boldogtalan. -
Vision
veterán
"olyan a világon nincs, hogy egy panel ugyanannyiba kerül majdnem, mint egy vatta új kégli"
Dehogynem nagyon sok okból. Az egyik és egyik kedvencem amikor kinő egy 10-20.000fős városrész és egysávossal tudsz bejutni a városba. És be kell mert van egy ovoda, meg egy iskola. Ismerős aki oda kiköltözik 6:40fele szokott indulni akkor a gyereket lerakja 6:50kor a suliban. Ha 6:55kor indul 7:55re ér be. A gyalogosok leelőznek.
Ehez képest Sarló panelnél 50méter iskola. Ha nem tetszik 300méter másik iskola, bölcsöde 200méter, ovoda 150méter, orvosi rendelő 50méter, Penny 50méter, obi, interspar 400méter. Belváros 10perc séta. BPra menő buszmegállója 3perc. Vasúti pályaudva 10perc.
Bonusz, hogy MHra azt az egy nyomi utat kb nem lehet felújítani. Hogy murvás utak vannak. Nincs/élhetetlen a tömegközlekedés.
@favagoJoska
Pontosan. Amíg 180-700év a lakóingatlanok megújulási rátája addig nem tudnak az árak lefele menni. Kínálatot kell bővíteni ha megfizethetlő lakhatást akarunk.
De olyan kevés épült az elmúlt 5-10évben akkora hiány és akkor kereslet van, hogy nem fél év mire valami elindul.Nem ugyanarról beszélünk. Szó nincs 1-sávos útról. Jó lokáción lévő új építésű is közel annyiért vihető/leköthető, mint a panel. És jönnek majd az OSP-s új projektek is.
-
bandus
veterán
ezt mondtam én is az elején
talán az ezermilliérdból jut erre is.remélem némileg átgondoltabb projektekkel és magasabb minőségben.
-
favagoJoska
aktív tag
Lejárt a szerkesztés, de még röhögök magamban mert eszembejutott, hogy van olyan is hogy nyugdíjas csok... Tragikomédia...
#25046 Dare2Live: márpedig valahol el kell majd indulni mert az idénre már közel 500 milliárdot éri el a keresletösztönző támogatásokra fordított éves összeg (kb 440 költség + 50 milliárd bevételkiesés az elengedett vagyonszerzési illeték miatt) és ez csak nőni fog ha a kizárólag a keresleti oldalt ösztönző rendszert akarjuk fenntartani. -
t72killer
titán
Gyakorlatilag a keresletösztönző támogatások foglya az ország. Már évekkel ezelőtt mondtam hogy ezt a rendszert csak úgy lehet fenntartani ha egyre több ilyen keresletösztönző támogatást öntünk a piacra. Először volt a sima csok, pár évre rá emelték az összegét, majd amikor már az önerő is probléma volt az embereknek bevezették a babaváró hitelt amit önerőként is fel lehet használni. Aztán volt egy megdöccenés a covid után, be is állt az ingatlanpiac mint a cövek, jött a csok+ még nagyobb összeggel. És tavaly minderre az osp. (itt valahol a közepén a falusi csokot már el is felejtettem) Egyre több ilyen szart kell bevezetni hogy egyáltalán talpon maradjon az ingatlanpiac.
Mint egy drog. Egyre nagyobb lövés kell, és egyre gyakrabban hogy meglegyen az extázis. Erre nem az a megoldás hogy akkor adjunk még pár lövést hogy ne legyen morcos a drogos, hanem az ha azonnal megvonjuk mindet. Rossz lesz egy ideig? Lehet, de ha így folytatjuk tovább csak még nehezebb az amikor ezekről le kell majd jönni.
szerk: amúgy meg az a réteg amelyik morcos lesz mert rövid időn belül nem tudott 20 százalékos áremelkedést haszonként realizálni az apró kisebbség azokhoz képest akiket meg megszivatnak ezek a programok. Nem olyan nagy baj ha éppen ők kiesnek valakinek a szavazóbázisából, lehet mások meg bekerülnek...+1. drog/piramisjáték. Mindkettőnek tudjuk, mi a vége.
#25046: ha már ennyire önteni akarjuk az állami pénzt a szektorba, az új építést kellene motiválni - és persze a szanaszét szórt helikopterpénzezést beszántani.
-
Dare2Live
félisten
Ezzel egyetértek. Sajnos ez egy ilyen buli, mindennek van kockázata. Persze abban se hiszek, hogy itt hirtelen beszakadna a piac. Korrekciót várok olyan helyeken, amelyek teljesen irreálisak, pl. panelek. Ugyanis olyan a világon nincs, hogy egy panel ugyanannyiba kerül majdnem, mint egy vatta új kégli. Ez méreg, egészségtelen, hülyeség.
"olyan a világon nincs, hogy egy panel ugyanannyiba kerül majdnem, mint egy vatta új kégli"
Dehogynem nagyon sok okból. Az egyik és egyik kedvencem amikor kinő egy 10-20.000fős városrész és egysávossal tudsz bejutni a városba. És be kell mert van egy ovoda, meg egy iskola. Ismerős aki oda kiköltözik 6:40fele szokott indulni akkor a gyereket lerakja 6:50kor a suliban. Ha 6:55kor indul 7:55re ér be. A gyalogosok leelőznek.
Ehez képest Sarló panelnél 50méter iskola. Ha nem tetszik 300méter másik iskola, bölcsöde 200méter, ovoda 150méter, orvosi rendelő 50méter, Penny 50méter, obi, interspar 400méter. Belváros 10perc séta. BPra menő buszmegállója 3perc. Vasúti pályaudva 10perc.
Bonusz, hogy MHra azt az egy nyomi utat kb nem lehet felújítani. Hogy murvás utak vannak. Nincs/élhetetlen a tömegközlekedés.
@favagoJoska
Pontosan. Amíg 180-700év a lakóingatlanok megújulási rátája addig nem tudnak az árak lefele menni. Kínálatot kell bővíteni ha megfizethetlő lakhatást akarunk.
De olyan kevés épült az elmúlt 5-10évben akkora hiány és akkor kereslet van, hogy nem fél év mire valami elindul. -
favagoJoska
aktív tag
Gyakorlatilag a keresletösztönző támogatások foglya az ország. Már évekkel ezelőtt mondtam hogy ezt a rendszert csak úgy lehet fenntartani ha egyre több ilyen keresletösztönző támogatást öntünk a piacra. Először volt a sima csok, pár évre rá emelték az összegét, majd amikor már az önerő is probléma volt az embereknek bevezették a babaváró hitelt amit önerőként is fel lehet használni. Aztán volt egy megdöccenés a covid után, be is állt az ingatlanpiac mint a cövek, jött a csok+ még nagyobb összeggel. És tavaly minderre az osp. (itt valahol a közepén a falusi csokot már el is felejtettem) Egyre több ilyen szart kell bevezetni hogy egyáltalán talpon maradjon az ingatlanpiac.
Mint egy drog. Egyre nagyobb lövés kell, és egyre gyakrabban hogy meglegyen az extázis. Erre nem az a megoldás hogy akkor adjunk még pár lövést hogy ne legyen morcos a drogos, hanem az ha azonnal megvonjuk mindet. Rossz lesz egy ideig? Lehet, de ha így folytatjuk tovább csak még nehezebb az amikor ezekről le kell majd jönni.
szerk: amúgy meg az a réteg amelyik morcos lesz mert rövid időn belül nem tudott 20 százalékos áremelkedést haszonként realizálni az apró kisebbség azokhoz képest akiket meg megszivatnak ezek a programok. Nem olyan nagy baj ha éppen ők kiesnek valakinek a szavazóbázisából, lehet mások meg bekerülnek... -
Simia
junior tag
Párosítani kell a külföldiek ingatlanvásárlásának korlátozásával és akkor beesnek az árak. Most komolyan, erőszakkal tartsuk fenn azt az árszínvonalat, amit a NER pénzmosoda generált magának? Ez egy vicc.
"adnak helyette valamit" == átnevezik és folytatódik az adófizető + a társadalom kárára nyomatott lufifújás.
#25039: ez a pátyolgassuk az agyonpumpált piacot, nehogy véletlen korrekciózzon hozzáállás igen komoly veszélyeket is rejt magában. AMIKOR (és nem "HA") beüt egy újabb komolyabb világgazdasági slamasztika, akkor az ilyen érzékeny kártyavárak szeretnek ám jó nagyot borulni. Társadalmilag most sokkal könnyebben ÉS a társadalom hasznos rétegétől elszeparáltan lehetne a nyerészkedőket megkopasztani. Viszont ha még szorosabban "összenövünk velük", akár új néven legalizáljuk azt, amit az elmúlt kb 10évben műveltek a magyar ingatlanpiaccal, abból csak még nagyobb bukta lesz 5-10éven belül. Persze lehet majd a cúúnya Trump-ra és egyebekre mutogatni, de aki benzint tölt a poroltó tartályába, ne csodálkozzon, ha nem csak a haját viszi le a végeredmény.
"adnak helyette valamit" == átnevezik és folytatódik az adófizető + a társadalom kárára nyomatott lufifújás.
Pontosan.
A lufit lehet pukkasztani, vagy lassan ereszteni.
A lufipukkasztástól mindig mindenki (joggal!) fél.Mint fentebb írtam, a bűn a bevezetés volt (illetve méginkább az a gazdaságpolitika, ami miatt szükséges volt a bevezetése), a kivezetés már csak damage-control.
-
Simia
junior tag
Én se várok, inkább befagyást és stagnálást, egész egyszerűen azért mert amig nincs eladási kényszer a piacon addig az árak ragadósak felfelé.
Na, akkor már hárman várjuk az ingatlanpiac befagyását, ami talán egyikünk szerint sem jó (szerintem biztosan nem jó se gazdaságilag, se politikailag)
-
t72killer
titán
Ha most kivezetik, rengeteg emberrel lesz kibabrálva, ami politikailag igen szerencsétlen lépés. A 3%-os hitel már felhajtotta az árakat, azok lejönni nem fognak, legfeljebb stagnál a piac és nem lesz kötés.
Ha most hirtelen kivezetik az egészet, akkor az rossz lesz az eladóknak (mert kevesebb pénzt kapnak, ha egyáltalnán létrejön a kötés), és rossz lesz azoknak a vevőknek akik bízva a hitel elérhetőségében életdöntéseket hoztak a 3%-os hitel igéretére alapozva. Szerintem ez egy olyan dolog, amire a kormánynak megoldást kell találnia, és ha kivezeti a 3%-os hitelt, akkor adnia kell helyette valamit, de nagyon nem mindegy hogy mit.
Én valahol a 3%-os hitel kivezetésnél sejtem azt a pillangót, ami 2002-ben csapott egyet a szárnyával, és Fidesz 2/3-ot okozott 2010-ben.
Szerintem a 3%-os hitel 2002 utáni kivezetése vezetett a devizahitelezés politika általi megengedéséhez (amiről indenki tudta hogy hülyeség, még én is), az pedig a 2008-as válság devizahitelesek szempontjából katasztrovális elmélyüléséhez, és így a Fidesz 2/3-ok sorozatához.Ha most kivezetik a 3%-os hitelt anélkül hogy adnának valamit helyette, az politikai öngyilkosság lenne a Tisza részéről, és hogy mit adnak helyette az szerintem igencsak fontos... Ha lemennek a HUF kamatok az EUR igéretére, akkor akár ki is lehet vezetni a 3%-os hitelt, de akkor talán már nem is annyira fontos mint most, hogy 6.5%-os hitelre adjuk... Ha ez nem történik meg, akkor szerintem csak lassan, a jogosultság folyamatos nyirbálásával lehet ezt "visszaszívni".
Nekem jobban tetszene, egy relative gyors EUR bevezetés melletti EUR kamat konvergencia mint megoldás...
Párosítani kell a külföldiek ingatlanvásárlásának korlátozásával és akkor beesnek az árak. Most komolyan, erőszakkal tartsuk fenn azt az árszínvonalat, amit a NER pénzmosoda generált magának? Ez egy vicc.
#25039: ez a pátyolgassuk az agyonpumpált piacot, nehogy véletlen korrekciózzon hozzáállás igen komoly veszélyeket is rejt magában. AMIKOR (és nem "HA") beüt egy újabb komolyabb világgazdasági slamasztika, akkor az ilyen érzékeny kártyavárak szeretnek ám jó nagyot borulni. Társadalmilag most sokkal könnyebben ÉS a társadalom hasznos rétegétől elszeparáltan lehetne a nyerészkedőket megkopasztani. Viszont ha még szorosabban "összenövünk velük", akár új néven legalizáljuk azt, amit az elmúlt kb 10évben műveltek a magyar ingatlanpiaccal, abból csak még nagyobb bukta lesz 5-10éven belül. Persze lehet majd a cúúnya Trump-ra és egyebekre mutogatni, de aki benzint tölt a poroltó tartályába, ne csodálkozzon, ha nem csak a haját viszi le a végeredmény.
-
Simia
junior tag
Ha most hirtelen kivezetik az egészet, akkor az rossz lesz az eladóknak (mert kevesebb pénzt kapnak, ha egyáltalnán létrejön a kötés)
Ó szegények, mi lesz ha nem lehet a 80 milliós panelt ami tavaly nagyon max 60 volt, eladni 80-ért... mert az adófizetők nem dotálják tovább... Mindjárt elmorzsolok néhány könnycseppet.
Ez nem az egyéni érzésekről szól szerintem.
Lehet, hogy te nem sajnálod őket, de aki most vette 65-ért és a zsebében érezte a 80-at, annak bizony fájni fog a megint 60, és mérges is lesz, és a kormányt fogja okolni a 20 misi "veszteségéért".Vision #25039:
Igen, a korrekció lassú lesz, és amíg ez megtörténik, nem lesznek kötések, és mind a vevők, mind az eladók morcongani fognak.
Nem beszélve arról, hogy hiányozni fog a "megteremtett" pénz a gazdaságból.Szerintem a gyors beszántás katasztrófa lenne.
Sajnos vannak ilyen könnyen bevezethető, de csak fájdalmasan kivezethető intézkedések, a 3%-os hitel is ilyen... -
favagoJoska
aktív tag
Ezzel egyetértek. Sajnos ez egy ilyen buli, mindennek van kockázata. Persze abban se hiszek, hogy itt hirtelen beszakadna a piac. Korrekciót várok olyan helyeken, amelyek teljesen irreálisak, pl. panelek. Ugyanis olyan a világon nincs, hogy egy panel ugyanannyiba kerül majdnem, mint egy vatta új kégli. Ez méreg, egészségtelen, hülyeség.
Én se várok, inkább befagyást és stagnálást, egész egyszerűen azért mert amig nincs eladási kényszer a piacon addig az árak ragadósak felfelé.
-
Vision
veterán
Ha most hirtelen kivezetik az egészet, akkor az rossz lesz az eladóknak (mert kevesebb pénzt kapnak, ha egyáltalnán létrejön a kötés)
Ó szegények, mi lesz ha nem lehet a 80 milliós panelt ami tavaly nagyon max 60 volt, eladni 80-ért... mert az adófizetők nem dotálják tovább... Mindjárt elmorzsolok néhány könnycseppet.
-
favagoJoska
aktív tag
Ha most kivezetik, rengeteg emberrel lesz kibabrálva, ami politikailag igen szerencsétlen lépés. A 3%-os hitel már felhajtotta az árakat, azok lejönni nem fognak, legfeljebb stagnál a piac és nem lesz kötés.
Ha most hirtelen kivezetik az egészet, akkor az rossz lesz az eladóknak (mert kevesebb pénzt kapnak, ha egyáltalnán létrejön a kötés), és rossz lesz azoknak a vevőknek akik bízva a hitel elérhetőségében életdöntéseket hoztak a 3%-os hitel igéretére alapozva. Szerintem ez egy olyan dolog, amire a kormánynak megoldást kell találnia, és ha kivezeti a 3%-os hitelt, akkor adnia kell helyette valamit, de nagyon nem mindegy hogy mit.
Én valahol a 3%-os hitel kivezetésnél sejtem azt a pillangót, ami 2002-ben csapott egyet a szárnyával, és Fidesz 2/3-ot okozott 2010-ben.
Szerintem a 3%-os hitel 2002 utáni kivezetése vezetett a devizahitelezés politika általi megengedéséhez (amiről indenki tudta hogy hülyeség, még én is), az pedig a 2008-as válság devizahitelesek szempontjából katasztrovális elmélyüléséhez, és így a Fidesz 2/3-ok sorozatához.Ha most kivezetik a 3%-os hitelt anélkül hogy adnának valamit helyette, az politikai öngyilkosság lenne a Tisza részéről, és hogy mit adnak helyette az szerintem igencsak fontos... Ha lemennek a HUF kamatok az EUR igéretére, akkor akár ki is lehet vezetni a 3%-os hitelt, de akkor talán már nem is annyira fontos mint most, hogy 6.5%-os hitelre adjuk... Ha ez nem történik meg, akkor szerintem csak lassan, a jogosultság folyamatos nyirbálásával lehet ezt "visszaszívni".
Nekem jobban tetszene, egy relative gyors EUR bevezetés melletti EUR kamat konvergencia mint megoldás...
-
atee_13
őstag
Ez a 3% hitel meg eddig rossz volt mindenki másnak. Nem lehet úgy csinálni, hogy mindenki csak jól járjon.
-
Simia
junior tag
-
AMD Power
titán
-
t72killer
titán
kíváncsi vagyok mi lesz ebből, hogyan lehetne javítani a lakhatáson. én azt gondolom, hogy rossz helyre folyik ez a támogatás, és a hitelek helyett az építtetést kellene támogatni valamilyen formában. elnézve az épülő lakások számát, ennek lehetne igazán érdemi hatása, ha képes lenne lejjebb szorítani az új lakások árait. az elmúlt pár hétben nézegettem az otthon elérhető lakásokat, és szó szerint siralmas a kínálat a 100 milliós, de a 300 milliós kategóriában is. bérlő oldalon a 300k-s és a 600k-s kínálat is egy szar a bécsivel összehasonlítva. pedig sok elvárásom nincs: minőségi kivitelezés és layout, egyszerű burkolatok, fehér falak, és derékszögek. nem pedig mindenféle kretén ívelt, meg háromszög megoldások. és persze egy normális energetikai rendszer. a mostani lakás amiben lakunk 30 éves, de kenterbe veri minpségre az összes budapesti új építésű házat amiben eddig voltam, ez rohadtul elkeserítő. közben árban pedig már szűkül az olló, bérlés esetén pedig szinte teljesen be is zárult. plusz az egy dolog, hogy kétszer annyi lakás épül bécsben évente, mint budapesten, de rengeteget konzerválnak a belvárosban, a bérházakat tömegesen újítsják fel a befektetők, nem csak lakásonként a tulajok... szóval várom már, hogy merre indul ez el, és, hogy találok-e otthon olyan projektet amibe nyugodt szívvel tennék pénzt.
Visítanak a narancskapitalisták, de a MESTERSÉGESEN FELPUMPÁLT ÁRAKAT kell letörni, pont. Itt messze nem egy természetes kereslet-kínálat által kialakított árkörnyezetről van szó, ha ténylegesen a VÁSÁRLÓNAK (=lakni kívánónak) szeretnél segíteni, akkor az árakat kell letörni, ennyi.
Ez nem annyira nehéz, pár egyszerű lépés, ami az adófizetőnek egyenesen PROFITTAL jár:
- adómilliárdokból finanszírozott, semmire se jó eladótámogatások beszántása
- adóztatás bevezetése üresen, bankszámlaként tartogatott ingatlanokra
- airbnb komoly korlátozása, adózásának emelése
- feketebérlés felszámolása
--> azaz ha extra ingatlanod van: vagy kiadod törvényesen, adózva, vagy magasabb ingatlanadót fizetsz rá (UK-ben ennek tétele kb évi 2%, alap council tax a saját lakásodra kb 1%). Ha hirdetgeted csillagászati összegekért és egy éve nincs vevő/trollkodod a piacot? Akkor ha magasabb a hivatalos értékbecslésnél, a hirdetett összeg válik adóalappá.
Ezekkel elég hamar durranna a lufi, és a Balatonlőrincs.ggcsobbantóson lévő, 3éve "árult" - közben 2x áremelt ingatlan gazdája is vakarászná a fejét amikor a postás hozza a csekket. -
bandus
veterán
kíváncsi vagyok mi lesz ebből, hogyan lehetne javítani a lakhatáson. én azt gondolom, hogy rossz helyre folyik ez a támogatás, és a hitelek helyett az építtetést kellene támogatni valamilyen formában. elnézve az épülő lakások számát, ennek lehetne igazán érdemi hatása, ha képes lenne lejjebb szorítani az új lakások árait. az elmúlt pár hétben nézegettem az otthon elérhető lakásokat, és szó szerint siralmas a kínálat a 100 milliós, de a 300 milliós kategóriában is. bérlő oldalon a 300k-s és a 600k-s kínálat is egy szar a bécsivel összehasonlítva. pedig sok elvárásom nincs: minőségi kivitelezés és layout, egyszerű burkolatok, fehér falak, és derékszögek. nem pedig mindenféle kretén ívelt, meg háromszög megoldások. és persze egy normális energetikai rendszer. a mostani lakás amiben lakunk 30 éves, de kenterbe veri minpségre az összes budapesti új építésű házat amiben eddig voltam, ez rohadtul elkeserítő. közben árban pedig már szűkül az olló, bérlés esetén pedig szinte teljesen be is zárult. plusz az egy dolog, hogy kétszer annyi lakás épül bécsben évente, mint budapesten, de rengeteget konzerválnak a belvárosban, a bérházakat tömegesen újítsják fel a befektetők, nem csak lakásonként a tulajok... szóval várom már, hogy merre indul ez el, és, hogy találok-e otthon olyan projektet amibe nyugodt szívvel tennék pénzt.
-
t72killer
titán
Egyik példa igen. De a NER-re szabott adórendszer (azaz sok helyen az ingatlanadók teljes hiánya, máshol vicces mértéke) miatt bűntárs ebben mindenki, aki a 2010es évek válsága idején nekiállt 3-4-24 lakást/házat felvásárolni, bármilyen úton szerzett magántőkéből. Ez pont ugyanolyan a közjót megkárosító üzérkedés, mint covid idején a maszkok felvásárlása majd 10x áron továbbadása.
Mindez egy olyan országban, ahol a feketén kiadást simán meg lehet úszni (próbálnád a "példakép, dehát gazdagéknál mindenki bérel" németeknél!), az airbnb-pestisre is óriási késéssel kezdtek jönni az első reakciók, amikor a pusztítás már megtörtént.
-
Simia
junior tag
-
lemusz
addikt
-
Vision
veterán
Legfőbb ideje ezt teljesen beszántani, a CSOK-ot meg csak akkor odaadni teljes összegben. Ha ÚJÉPÍTÉSŰ ingatlanról vagy kvázi romokból feltámasztott van szó. Fő célként kell megnevezni az állomány javítását és enyhe növelését. Kimondatlanul meg az ingatlanhörcsögöket végre ki kell ugrasztani a bokorból és lenyúzni a bundájulat azért, amit az országgal tettek.
...az ingatlanhörcsögöket végre ki kell ugrasztani a bokorból és lenyúzni a bundájulat azért, amit az országgal tettek.
Ez mit jelent? Kik az ingatlanhörcsögök? -
t72killer
titán
-
ath
senior tag
Mi akadályoz meg egy modern kisbüfit abban, hogy mondjuk 20 papír kukázásával vegyen magának egy "nasdaq 80-at"
? Az én számlámon pl még töredék részvényeket is tudok venni, pl vehetnék minden hónapban 0.2 NVDA-at, 0.1 INTC-t és így tovább. Nem csinálok ilyesmit, de elvileg rendszeres vételt is be lehet így állítani, pénz vagy (tört vagy egész) részvénymennyiségre.A shortot meg csak óvatosan, most harap épp a fűbe az AVGO short pozim, elég randa, szerencsére az első komolyabb mellényúlás az elmúlt másfél évben.
Maradt a short?

-
atee_13
őstag
1158 Mrd-os állomány + 50 MFt-os hitelen a támogatás mértéke kb. 15 MFt (NPV korábban itt is számoltuk, bár valószínűleg túl alacsony diszkontrátával: "a fix 3 százalékos ügyfélkamat mögött nagyjából 8 százalékos teljes ügyleti kamat állhat") -> Összesen kb. 347 Mrd az állam költsége (csak eddig).
Szerintetek ennek segítségével valahogy modellezhető, hogy mennyivel tolja el az ingatlan árakat? Nem tudom, ezt a 347 Mrd-ot mivel szemben érdemes vizsgálni.
#25017: "Mi is szívunk a Mythos miatt"
Túl erős konkurenciát jelent? Vagy hogy érted?
Ez engem is érdekelne így ráengetem a colpitot:
Csak a konklúziót dobom be:
Országos szinten: valószínűleg néhány–tíz százalékos plusz árhatás tartozik ehhez a támogatott hitelhez (mondjuk nagyságrendileg 5–15% sávban), elnyújtva az évek során.
Szűk kínálatú, felkapott helyeken (Budapest jó része, nagyvárosok jobb környékei): itt a hatás a sáv felső részéhez közelebb lehet, akár 10–20% körüli árfelhajtó hatás is reális, mert a plusz pénz nem új lakásokban, hanem főleg magasabb árban csapódik le.
Gyengébb, pangó térségekben: itt a hatás jóval kisebb lehet, akár pár százalék alatt is maradhatott.
"Kimondatlanul meg az ingatlanhörcsögöket végre ki kell ugrasztani a bokorból és lenyúzni a bundájulat azért, amit az országgal tettek."
+1 -
t72killer
titán
Legfőbb ideje ezt teljesen beszántani, a CSOK-ot meg csak akkor odaadni teljes összegben. Ha ÚJÉPÍTÉSŰ ingatlanról vagy kvázi romokból feltámasztott van szó. Fő célként kell megnevezni az állomány javítását és enyhe növelését. Kimondatlanul meg az ingatlanhörcsögöket végre ki kell ugrasztani a bokorból és lenyúzni a bundájulat azért, amit az országgal tettek.
-
Vision
veterán
1158 Mrd-os állomány + 50 MFt-os hitelen a támogatás mértéke kb. 15 MFt (NPV korábban itt is számoltuk, bár valószínűleg túl alacsony diszkontrátával: "a fix 3 százalékos ügyfélkamat mögött nagyjából 8 százalékos teljes ügyleti kamat állhat") -> Összesen kb. 347 Mrd az állam költsége (csak eddig).
Szerintetek ennek segítségével valahogy modellezhető, hogy mennyivel tolja el az ingatlan árakat? Nem tudom, ezt a 347 Mrd-ot mivel szemben érdemes vizsgálni.
Nekünk nem konkurencia, hanem egy tool. Csak hát túl gyorsan talál folyamatosan új sebezhetőségeket, amiket nem tudunk időben foltozni. Egyszerűen a velocity-nk nem éri utol. Túl sok az app, és túl lassú a cég.
Ez az AI szerintem sok céget egyszerűen ki fog nyírni, mert nem bírják büdzsével, technológiával ezt a nyomást.
A megoldás az automata upgrade, release, testing, deployment lenne. Ezen az érettségi szinten nagyon kevés cég van.
-
aAron_
őstag
-
Vision
veterán
-
atee_13
őstag
Csak a szokásos ez is akkora zsenialitás mint amit a NER-es vállalkozók összehoztak ... közpénz mindent elbír anélkül meg hóvégén éhenhalnak ...
Telex: Az összes munkavállalóját kirúghatja a Balásy Gyula-féle Visual Europe Group
-
Ringman
félisten
-
Catman
aktív tag
Van egyébként ezzel kapcsolatban valami megbízható forrás? Kutatás, statisztika, stb., hogy hogyan alakul az AI adoption? Simán el tudom képzelni, hogy ahol még csak most kezdik bevezetni, ott tényleg nő a költés, de az early adopterek kezdenek rájönni, hogy nem hozza a várt számokat.
-
Dare2Live
félisten
A NATO alapvetően védelmi szövetség, de a gyakorlat ennél árnyaltabb. A NATO nem egy olyan szervezet, amelynek tilos a tagállamok területén kívül műveleteket végeznie. A kollektív védelem (5. cikkely) és a NATO egyéb katonai műveletei két külön dolog.
A Hormuzi-öböl példájánál fontos különbséget tenni:
Ha az USA hadihajóját támadják a Hormuzi-öbölben, az nem automatikusan NATO 5. cikkely aktiválás. Az 5. cikkely földrajzi hatályát a szerződés 6. cikkelye korlátozza, ami alapvetően a NATO-tagok európai és észak-amerikai területeire, valamint bizonyos meghatározott tengeri és légi térségekre vonatkozik. A Perzsa-öböl és a Hormuzi-szoros nem tartozik ide.Ezért ha egy amerikai egységet (ami csak úgy ott van, katonai műveleten kívül mondjuk) ott ér támadás, a NATO-tagok politikailag támogathatják az USA-t, de nem feltétlenül keletkezik szerződéses kollektív védelmi kötelezettség.
Ha az USA maga megy oda katonai műveletre, akkor még kevésbé igaz az, hogy "megtámadták a NATO-t".
Ha egy tagállam saját döntéséből katonai akciót hajt végre egy konfliktuszónában, és ott támadás éri, attól még nem válik automatikusan az egész NATO háborújává. Ezt sokszor félreértik.
Klasszikus kivétel Afganisztán.
A 2001. szeptember 11-i terrortámadás az USA területét érte, ezért a NATO történetében először és eddig egyetlen alkalommal aktiválták az 5. cikkelyt. Az, hogy később NATO-erők Afganisztánban működtek, már a támadásra adott válasz része volt.Szóval én megnézném, hogy ez a főmuki hogyan akar odamenni biztosítani, vagy szimplán már annyira szarik mindenki minden megállapodásra, hogy amikor a nagy birodalmi érdekek úgy kívánják, ezeket lazán átlépik a felek olykor-olykor. (Ez a legveszélyesebb).
Szerk.: ha mondjuk a NATO-tag törökök bekapnának valami csúnyát, az már vélhetően aktiválná a NATO-t, kérdés még mindig, milyen mértékben.
pl az UK-Falkland esetén konkrétan emiatt nem lépett életbe.
Ott az UKt támadták meg, nem az UK támadot. Viszont földrajzi klauza miatt mégse lépett életbe az 5.cikkely. Az csak akkor lép életben ha a ÉAmerikai, Europai NATO tag területet ér támadás.
Természetesen Irak... esetén se lépett életbe. A NATO tagállamok "jófejségből" segítettek. -
emvy
félisten
Ez csak a media. Tenyleg volt par szaz ceg, ahol dolgozonkent dollartizezreket koltottek havonta AI-ra, de ez egy nagyon kicsi halmaz. A cegek nagyreszenel meg csak most ismerkednek a dologgal. Az Anthropic bevetele az utobbi idoben kethavonta duplazodik kb.
-
Catman
aktív tag
Június 1-el változott a github copilot elszámolási módja.
Az, ami eddig a 19 dolláros havi keret 25%-át emésztette fel, az most 65-70% lett hirtelen.Tehát simán 2-3szoros bevételük is lehet a következő hónapokban ebből, kérdés h mennyire mennek át a konkurenciához a cégek, és hogy a konkurenciánál hogyan jön ki a matek, illetve h a jelenlegi kuncsaftok mennyire engedik elszállni az eddig alkalmazott havi kereteket és kialakul-e egy kényszerhelyzet h muszáj emelni a keretet.
Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a cégek kezdik visszafogni az AI költést, mert nem hozza a várt hatékonyság-növekedést...
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
Kb egy hete nem az volt, hogy még a NATO valami európai főmukija is azt mondta, hogy ha júliusig nem nyit újra oda megyünk és biztosítunk? (=háborúba keveredünk iránnal). Ezt követő 1-2 nap meglehetősen engedékeny hangvételt vett irán. Szóval ez a szeptemberi dátum nekem új és sehogy se adja ki a lehetséges forgatókönyveket.
A NATO alapvetően védelmi szövetség, de a gyakorlat ennél árnyaltabb. A NATO nem egy olyan szervezet, amelynek tilos a tagállamok területén kívül műveleteket végeznie. A kollektív védelem (5. cikkely) és a NATO egyéb katonai műveletei két külön dolog.
A Hormuzi-öböl példájánál fontos különbséget tenni:
Ha az USA hadihajóját támadják a Hormuzi-öbölben, az nem automatikusan NATO 5. cikkely aktiválás. Az 5. cikkely földrajzi hatályát a szerződés 6. cikkelye korlátozza, ami alapvetően a NATO-tagok európai és észak-amerikai területeire, valamint bizonyos meghatározott tengeri és légi térségekre vonatkozik. A Perzsa-öböl és a Hormuzi-szoros nem tartozik ide.Ezért ha egy amerikai egységet (ami csak úgy ott van, katonai műveleten kívül mondjuk) ott ér támadás, a NATO-tagok politikailag támogathatják az USA-t, de nem feltétlenül keletkezik szerződéses kollektív védelmi kötelezettség.
Ha az USA maga megy oda katonai műveletre, akkor még kevésbé igaz az, hogy "megtámadták a NATO-t".
Ha egy tagállam saját döntéséből katonai akciót hajt végre egy konfliktuszónában, és ott támadás éri, attól még nem válik automatikusan az egész NATO háborújává. Ezt sokszor félreértik.
Klasszikus kivétel Afganisztán.
A 2001. szeptember 11-i terrortámadás az USA területét érte, ezért a NATO történetében először és eddig egyetlen alkalommal aktiválták az 5. cikkelyt. Az, hogy később NATO-erők Afganisztánban működtek, már a támadásra adott válasz része volt.Szóval én megnézném, hogy ez a főmuki hogyan akar odamenni biztosítani, vagy szimplán már annyira szarik mindenki minden megállapodásra, hogy amikor a nagy birodalmi érdekek úgy kívánják, ezeket lazán átlépik a felek olykor-olykor. (Ez a legveszélyesebb).
Szerk.: ha mondjuk a NATO-tag törökök bekapnának valami csúnyát, az már vélhetően aktiválná a NATO-t, kérdés még mindig, milyen mértékben.
-
BeZol
őstag
Június 1-el változott a github copilot elszámolási módja.
Az, ami eddig a 19 dolláros havi keret 25%-át emésztette fel, az most 65-70% lett hirtelen.Tehát simán 2-3szoros bevételük is lehet a következő hónapokban ebből, kérdés h mennyire mennek át a konkurenciához a cégek, és hogy a konkurenciánál hogyan jön ki a matek, illetve h a jelenlegi kuncsaftok mennyire engedik elszállni az eddig alkalmazott havi kereteket és kialakul-e egy kényszerhelyzet h muszáj emelni a keretet.
-
t72killer
titán
Nna erre kivi leszek hogy öregszik, egyelőre shortban és tartom...
-
AMD Power
titán
Szerintem már nehéz bármit is komolyan venni amit az a degenerált Trump mond.
-
szabi__memo
nagyúr
Kb egy hete nem az volt, hogy még a NATO valami európai főmukija is azt mondta, hogy ha júliusig nem nyit újra oda megyünk és biztosítunk? (=háborúba keveredünk iránnal). Ezt követő 1-2 nap meglehetősen engedékeny hangvételt vett irán. Szóval ez a szeptemberi dátum nekem új és sehogy se adja ki a lehetséges forgatókönyveket.
Ez a mai. Ne foglalkozzunk vele, holnap más lesz

-
lemusz
addikt
-
szabi__memo
nagyúr
-
t72killer
titán
A vámsztorival legalább nagyjából tiszta sor volt április után, hogy szép lassan mindent is kifinomítottak. Most viszont totál homály mi folyik ott Gyöngyösön, avagy a közel-keleten. Úgy látszik, tételesen bele kell futnunk egy az AI iparhoz szükséges nyersanyag fizikai hiányába vagy egy valós károkat okozó kínai reakcióra Taiwan körül, vastagpénztárcájú közel-keleti alap háborús veszteségek miatti AI ponzi cashoutja ahhoz, hogy moccanjon valami.
Azért nem kicsit érdekes, hogy röpke 2 hónappal ezelőtt itt mindenki ki akart pusztulni, történt azóta BÁRMI
? (A vámosnál ugye ennyi idő után már vastagon repkedtek a megállapodások, engedmények, stb. Most? Épp letarolják a Kuwait-i repteret... -
j0k3r!
őstag
Nem lehet, hogy nem értitek, mi történik a világban?
Topic teljesen Hormuz körül forog még mindig, miközben a piac már egyértelműen nem ez alapján mozog.
Hasonló érzésem van, mint Liberation Day-jel kapcsolatban. Jelentősége jóval kisebb lett a gyakorlatban, mint amit szinte mindenki feltételezett akkor (én különösen).
Miért ne lehetne ez most is így?
Azért a Liberation Day után nyomott pár hátraarcot Trump, szóval valószínűleg nagyon nem itt lennének az indexek, ha megmaradtak volna a táblára először felírt számok
-
emvy
félisten
Topic teljesen Hormuz körül forog még mindig, miközben a piac már egyértelműen nem ez alapján mozog.
Hasonló érzésem van, mint Liberation Day-jel kapcsolatban. Jelentősége jóval kisebb lett a gyakorlatban, mint amit szinte mindenki feltételezett akkor (én különösen).
Es ha eveken keresztul kiderul, hogy ujra es ujra nem erti valaki, akkor minek rugozni a friss esemenyeken, vajon?
-
t72killer
titán
Én lehet (szinte biztos) nem értem, de Soros Gyuribá valószínű igen.
Új hozzászólás Aktív témák
-
25145 - 25001
25145 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Lenovo ThinkPad X1 Nano (Gen2)/13.0"/2160x1350/2K/IPS/i7-1260P/16GB/512GB/5G LTE/eSIM/Súly 0.966,5k
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 Prémium üzleti ultrabook i7-1270P/32GBRAM/1TBSSD/2.8K OLED
- Ryzen 7 9850X3D AM5 félkonfig Csak tesztelt!
- Hibás első generációs,modolható, nem patchelt LCD Nintendo Switch + dokkoló, hori split kontroller
- MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI eladó! GARANCIA/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)! Friss BIOS!
- iPhone 15 Plus 128GB Blue -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5306
- HIBÁTLAN Apple Watch Series SE 2 Cellular Midnight-2 ÉV GARANCIA - MS5284, 100% AKKSI
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 15 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia / akku: 88%
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
? Valamire ami lehet 10év türelemmel kivárva a hardverfejlesztést elfutna két összedrótozott 2036-os model PS34-en?
A következő érában várható a 10£-os fagylaltgombóc és a kommunista szombat általánossá válása...

), aztán sok évre rá megnéztem hogy állnak. Láttam hogy a részvényáruk lement a francba, pedig közben kiépült egy szépen skálázható gyártókapacitásuk. Vettem 800 részvényt 8-as átlagáron (én marha el is adogattam a nagyját valahol 15-25 között), és akkor kezdtem el nézelődni hogy mik vannak még. LUNR-ban nem hittem, gondoltam hol van még az újabb Hold-program... Planet Labs, Redwire érdekesek lettek rögtön. Redwire eléggé minden lében kanál cég, igen komoly intellektuális tőkével viszont igazán fókusz nélkül, de megtetszett.

talán az ezermilliérdból jut erre is.
Ixion77