- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ahogy nézem ez a tőzsdei korrekció se tartott sokáig, elég szépen visszapattant minden, még a dtla is
-
Ringman
félisten
A magyar gazdaság gyengélkedése ellenére egyértelmű növekedési pályára állt a bankszektor az idei első félévben: a lakossági és a vállalati hitelállomány egyaránt évi 6 százalékos, a betétállomány 10 százalék körüli növekedést mutatott. A köztes szinten megrekedő kamatlábak ellenére különösen kirobbanó formában van az új hitelezés a lakosság esetében: személyi kölcsönből még soha, lakáshitelből pedig csak 2022 első félévében vettünk fel többet az ideinél.
[link] -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman #10087 üzenetére
"rögtön meg is említette a kormány javaslatát arról, hogy az egész EU-nak sokkal jobban kellene támogatnia az elektromos autók és így persze az akkumulátorok gyártását"
Mi a rossebnek? Miért pont azt? Miért nem valami olyat, amiben még labdába rúg Európa, ellentétben pl. az akkugyártással, amiben jelentős versenyelőnye van Kínának.
#10092 atee_13
A kínai és orosz kölcsönök mindig politikai, és soha nem gazdasági alapúak. Tuti biztos, hogy esetünkben is. Legvalószínűbb, hogy különböző titkos szerződésekkel újabb és újabb béklyókat rak a nyakunkba a drága kormányunk, eladva a jövőnket.#10093 vadcoca
Az oktatás minőségén szerintem is nagyot tudna emelni az AI. Magam is szívesen kipróbálnék egy jó AI nyelvtanár programot. (Létezik ugyan már, de olyan szinten hogy pl. idegen nyelven chatel veled az AI. Ami nem oktatás, hanem techdemó.) De legalább két bökkenőt látok: 1, Az eddigi programozási eszközeinkkel is létre lehetett volna hozni jó oktatóprogramokat. Valamiért mégsem történt ez, a túlnyomó többségük csapnivaló. 2, Annál hogy hogyan tanítunk még fontosabb az hogy mit. Szerintem elég egyértelmű, hogy a jelenleg oktatott dolgok 80+ százalékát kukázni kellene, de a mai, gyorsan változó világban nem is olyan egyszerű megmondani hogy mit is kellene oktatni helyette. -
adalbert1
veterán
válasz
Dare2Live #10067 üzenetére
Na igen, már 1 gyerekkel is sokkal nagyobb élettér kell, mint 2 főnek - ha egy normális budapesti környéken nézgelődsz, ahol van azért zöld is az utcán, és nincs nagyon szűkösre építve az egymás hegyén-hátán lévő társasházakkal, akkor anyagilag hatalmas különbség van 2 ingatlan között, ahol elfér egy pár, illetve egy pár 1-2 gyerekkel.
Persze rengeteg olyan hely van az országban, ahol filléres tétel az ingatlan a budapesti árakkal összehasonlítva, csak épp az elérhető szolgáltatások mennyiségében és minőségében egyáltalán nem versenyképesek. -
vadcoca
tag
Sajnos eléggé igaz ha van egy jó kis vasfüggöny körülötted
Azért pl. EU vagy hasonló nagyságrendben/szinten felzárkóztatás címén alkotnék valami ilyesmit. Legyen már errefelé is aki 20-50 év múlva is termeli a GDP-t
Különösen az 1-4 évfolyamnak hogy még időben rájöhessennek a gyerekek hogy annyira nem is szar ez a tanulás dolog mint ahogy most "tanítják" őket min. 30-35 fős tömegben, végtelenségig kiégetett tanerővel. Egy AGI tanárral eleve adott a személyre szabottság, ha már most is tud arcról érzelmeket felismerni egy GPT4o, legyen valami haszna... Egyéni sebességű tanulás, magának a tanulásnak a "megszeretése". Viszont pont ebben a korban még nagyon kell a valódi ember is, szóval fene tudja.
Tudom tudom bilibe lóg.... -
atee_13
őstag
válasz
Ringman #10091 üzenetére
Ez szerintem nem volt kérdés. Mindig azzal szoktam példálózni ilyenkor, hogy mondjanak egy olyan országot aki jól járt kínai hitellel, mert olyat aki megszívta napestig tudom sorolni.
De már a BP-Belgrád vasút és a Fudan is ugyan ez volt. Most jött ez a hitel, de szinte biztos vagyok benne, hogy nem ez a vége a sztorinak.
//
-
attiati
veterán
De erős versenyhátrányba kerül, ha nem alkalmazza.
Ha alkalmazza, akkor nem ő mondja meg a szabályokat (hacsak nem ír sajátot. Bejön a mérethatékonyság kérdése. Amúgy vehetünk orosz és kínai AI szolgáltatást is, úgyhogy én sem hiszem, hogy Döbrögiket pálya szélére teszi). -
Vesa
veterán
válasz
vadcoca #10086 üzenetére
"...pl. kihúzhatja a szőnyeget a Döbrögik alól...Meglehet egy bármilyen nyelven, bárhonnan, bárkinek elérhető, jó minőségű oktatás."
Ebben nem vagyok olyan biztos, mivel ezek a rendszerek többségében a számítási teljesítmény-igény miatt távoli szerverekről futnak, amit a döbrögik egyszerűen letilthatnak, ha veszélyes lesz a hatalmukra. Lásd a szovjeteknél a különböző online szolgáltatások blokkolását, de ugye ott még az is felmerült, hogy az egész országot lekapcsolják a netről és csak egy saját, ellenőrzött (cenzúrázott) lokális hálójuk lesz. Kína hasonló módon aktívan cenzúrázza a netet és ami a kommunista párt számára veszélyt jelent, annak elérését lehetetlenné teszik, sőt, a kredit rendszer miatt még közvetlenebb retorziók is érhetik a pógárt.
-
Ringman
félisten
Minden jo, csak a valosag lenne mas: [link]
-
vadcoca
tag
válasz
Dare2Live #10083 üzenetére
Szerintem is inkább (nagyon) pozitív lesz az eredmény, úgyhogy szokás szerint most érdemes venni a bármit is mint később :).
Egyrészt pont a jelenleg nagyon rosszul festő korfát támogatja meg az AI/AGI.
De pl. kihúzhatja a szőnyeget a Döbrögik alól, akik néhol azt gondolják milyen jó ötlet az oktatást tönkretenni. Meglehet egy bármilyen nyelven, bárhonnan, bárkinek elérhető, jó minőségű oktatás.
A gyakorlatban sajnos nem tudom ezt hogy lehetne megvalósítani, de simán el tudom képzelni.
És kb. annyira elérhető/elterjedt lehet mint ma egy sima google keresés.
Persze az evolúció is dolgozni kezd, amikor emellé 1000 meg 1 fake AGI tanár is megjelenik. És akkor minden kedves szülő dönthet a lapos földes vagy az MIT kurzus között :) -
axioma
veterán
Asimov: A hivatas [The profession]
Ebben pont nem AI van, de szerintem rahuzhato a sztori (rovid novella)
Azt ne felejtsd el hogy az AI az "csak" matrixszamitas. Es pattern matching-ben jo (=tanitasi adat alapjan josolja a kovetkezo megteendo lepest). Tehat akkor jo, ha 1. jo az inputja 2. a feladat megoldasahoz eleg az inputban levo adatokat "siman" utanozni.
Masreszt, en me'g jartam szombaton altalanos iskola elejen. Azota fix 5 munkanap lett, ennyivel csokkent a tarsadalom "elomunka-igenye". Semmi nem gatolja, hogy tovabb csokkenjen...
Persze szakmak siman halhatnak ki. Egyesek miatt (pl. kubikus) sztem nem hullajtunk konnyeket. Masreszt viszont ha ezekre a szakmakra nem kell eroforras, akkor tobb maradhat a kutatasra [ott se csak a profnak van dolga, kell kulimunka is]. -
Simia
junior tag
válasz
Dare2Live #10083 üzenetére
Szerintem ez most más, mint az eddigi technológiai fejlődés, és minden attól függ, hogy az AI tényleg generikus intelligencia lesz, vagy csak egy még okosabb segédeszköz, ami még mindig igényli széles embertömegek munkáját.
Miért gondolom, hogy ez most más? A régmúlt időben az emberek először a testi erejüket helyettesítették állatokkal, aztán az ügyességüket/erejüket gépekkel. Ezzel párhuzamosan egyre inkább szellemi irányba tolódott el az emberek munkája. Több, jobb oktatás, és egyre inkább szellemi munka. Ezzel a szellemi munkával, a hatékonyabb szervezés és a gépi erő használata miatt, növekedett a hatékonyság, több javat állítottunk elő, nőtt a jólét. A növekvő termelés pedig felszívta a termelésből gépek által kiszorított embereket, immáron egy "magasabb" szinten, mint szellemi fogalkozásúakat, ahol magasabb hozzáadott értékü munkát tudtak elvégezni.
Egészen a mostanáig a szellemi térben a gépek nem voltak kihívóink. Voltak számítógépeink, de azok is csak segédeszközei voltak valakinek, aki a munkát elvégezte. A termelésből kiszoruló embereket egy-két generáció alatt felszívta a szellemi munka, az irodai lét, illetve a szolgáltatási szektor, ami ilyen "másodlagos" hatékonyságnövelő, mert erőforrásokat szabadít fel a többieknél.
Ha viszont az AI tényleg generikus lesz, akkor most először fordulhat elő hogy nincs hova "hátrálni" az emberiségnek. Nem lesz olyan feladat, amit az ember jobban meg tud majd csinálni mint egy gép, és ez szerintem alapvetően más helyzetet teremt majd a gazdaságban. Szerintem ugyanis a világban azoknak van jó dolga, akikre a világnak a működéséhez szüksége van. Ha kevésbé lesz szükség az emberekre, akkor összességében romlik az emberek helyzete a világban, és ez tartósan, azaz több generáción keresztül is így maradhat akár, de talán az emberiség végső hanyatlásához is elvezethet, de ez talán már tényleg kicsit megszaladt spekuláció.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman #10080 üzenetére
"az ai/automatizálás térnyerésével a munkaerő értéke (munkás érdekérvényesítő-képessége) csökken"
Elindult az ipari forradalom 200+éve. Ennek egyik automatizálása találmánya a fono jenny amivel egy ember 10ember mukáját tudta elvégezni. 10ből 9emberre nem volt szükség, illetve 10*több szövetet gyártottak. Az árak beestek egyre több embernek nem "egy ruhája" volt. A folyamatnak a vége, hogy dimenziokkal jobban élünk ismét ruhát nézve mindenkin minden nap másik poló/ing tiszta gatya/zokni. És ez vonatkozik a minimálbéres gyári melósra is.
...
Végül/összességében az elmúlt 200+évben az automatizálás mindig magasabb életminőséget hozott.
Ne légy már ennyire negatív.Szerintem az AIval/hálózatkutatással/deepfakevel... se az a baj, hogy automatizál kivált embereket...
Alapvetően én nem látom, hogy MOon hude rendfentartani kéne 33.000Ft rendszeres szociális segély meg közmunka mellett... Ez a réteg "Sorost, Brüsszelt" verné el szivesen mint minden baj okozóját de mindkettő messze van...
-
Vesa
veterán
válasz
Dare2Live #10077 üzenetére
Az edukálatlan szegény előbb veri szét a szomszédot vagy egy idegent az utcán, mint azt a politikusi/állami pénzen meggazdagodott réteget, akinek a sorsát jórészt köszönheti. Azon egyszerű oknál fogva, hogy tanulatlansága okán képtelen felismerni az összefüggéseket. Ha már éhezik, de a TV-ben megmutatják neki, kit kell gyűlölni, akkor azt fogja. Nincs más input, és az adatok feldolgozásáért felelős processzor is valahol a lyukkártyák szintjén sincs.
-
Ringman
félisten
az ai/automatizálás térnyerésével a munkaerő értéke (munkás érdekérvényesítő-képessége) csökken, Mo. esetében semmilyen empátiáról és társadalmi kohézióról nem lehet beszélni, ha olcsóbb lesz rendfenntartani a gated community-kben, mint szoc.segélyt adni, akkor nem nagyon látok más irányt. (nem csak hazai helyzet, a klasszikus baloldali, a munkások képviseletét ellátó pol. irányzat gyak megszűnt k-európában, pl. a szakszervezeteket ki képviseli itthon?)
usa-ban/ny-európában is kezd kiárazódni a lakáspiacról a lakosság (saját tulajdon hiányában milyen asset lesz a kezedben?), a "subscription based capitalism" (már nem tudom hol olvastam, de szerintem találó) kb az élet minden területén el fog terjedni, a normális minőségű *bármi* nagyon drága lesz, gyak. ruhát, elektronikai cikket és bútort is de facto bérelsz lassan átlagkeresetből.
-
Ringman
félisten
-
Dare2Live
félisten
válasz
PredatorZoli #10076 üzenetére
Ezen települések egy jó része jelenleg is értelmezhetetlenül szegény. Még se Dél Amerikai a biztonság. Annak kialakulásához szerintem jóval több kell mint szegénység.
-
válasz
PredatorZoli #10074 üzenetére
Egyetértek. Viszont náluk bőven elég a propaganda. Ezek amúgy a leginkább fideszes települések.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz
Vision #10072 üzenetére
Igen, ahol van elérhető gyári munka ott ez a minimum szint megvan, de itthon rengeteg olyan település van, ahol a közelben nincs ilyen lehetőség, ahol leginkább csak közmunka meg alkalmi munkák vannak. És ezekben a régiókban van a baj de ők eléggé magukra vannak hagyva.
-
válasz
PredatorZoli #10063 üzenetére
Elég jól egyensúlyoznak jelenleg. Itt azért nincs Dél-Amerika mértékű szegénység. Az embereket pont egy fokkal fölötte tartják, a gyárakban lehet pénzt keresni, és tengődni. Ez persze messze nem középosztály (sokan amúgy azt hiszik), de nem is éhezés.
-
PredatorZoli
senior tag
Hogy mi olcsóbb az egy dolog, az meg hogy milyen élet az amikor testőr nélkül nem mersz kimenni az utcára vagy elengedni valahova a gyereket, az meg egy másik. (Még nem tartunk itt, de azokban a társadalmakban ahol nagyon sok a lecsúszott meg a szegény, ez egy valós problémává válik)
-
Simia
junior tag
válasz
PredatorZoli #10066 üzenetére
Ha elég széles a gazdagok rétege, akkor tényleg érdek hogy ne legyen túl sok szegény. De ha csak egy szűk réteg van hatalmon, akkor jöhetnek a Dél-Afrikai zárt közösségek, mert olcsóbb megvédeni az egyes embereket a megnövekedett bűnözéstől mint széles néprétegeket felemelni.
-
aAron_
őstag
válasz
PredatorZoli #10066 üzenetére
A nem NER-es gazdagok nagyrészt nem is szavaznak a pártra. Politika befolyásuk amúgy meg nem sok van, így igazából mindegy mit gondolnak. Hiába akarnak szociális politikát, nem lesz. (Nagyrészük szerintem egyébként szeretne.)
-
Dare2Live
félisten
válasz
PredatorZoli #10060 üzenetére
Gyerek kaliberben a havi 10/20/33KFt nem tétel. Emiatt szerintem nem sokan vállalnak (és vállaljanak) gyereket.
Az elosztást én is izagságtalannak tartom.@kovsol
Az "örökölhető" ruha/játék/bicikli dolgok szerintem kb kerekítési hiba gyereknél. ~6-9éves korig lehet örökölni addig nálunk jórészt használt vonallal elment rá évi 100-200Knk. Na bumm. És sokan ezt a téltel megöröklik testéver/unokatestvértől.Ehez képest mi garzon/kis másfélszobában boldogak voltunk barátnömmel. Most két gyerek (+HOval) a 74nm 3szoba+napppali konyha néha nagyon szűk. A kettő közt város függően van 40-70misi. Na ez nem évi 100-200K.
Felhördülés volt abból, hogy én a kieséssel is számoltam. Nálunk bölcsi nem volt mert későn jelentkeztünk (és amúgy ja tényleg szar is). Nem kicsi a GYES 27.500Ft és a feleségem fizuja közti difi. Nálatok mennyi lenne? Gyed maximuma és feleséged fizuja közt?
és nem írom le a többit meg a számokat hogy mennyi egy gyerek felnevelése ezen az alsó középosztály (vagy azalatti) szinten mert mindig kapok nem kicsit.
És ezért újfent leírom: Életem egyik legjobb dolga a gyerek. És én a fentit kb kiszámoltam és úgy vágtunk bele. Egy fillért se sajnálok ezért dolgozom. De a matek az matek. -
PredatorZoli
senior tag
-
Ringman
félisten
-
aAron_
őstag
válasz
PredatorZoli #10063 üzenetére
Attól függ, hogy milyen vagyonos csoportba tartozol. Ha a piacon versenyzel, független vagy, akkor valóban. Ha NER-es vagy, akkor meg a szegénység fenntartásától függ mindened - anélkül ma már összeomlana a rendszer.
-
Vesa
veterán
válasz
PredatorZoli #10052 üzenetére
"Értem én hogy munka alapú társadalom, de így csak méginkább nőni fognak a különbségek és semmiféle felzárkóztatás nem valósul meg."
Mivel a felzárkóztatás nem is volt cél! Nemesek vs. jobbágyok, ez a modell, és ezt nem is titkolták. De a nemeseken belül is csak saját akolból, aki kívül esik ezen, azt kaszálják (lásd: Bige). A gyakorlatban pedig már látjuk a számokat a születéseknél, és a gazdaságban is. Minden a lejtőn.
-
kovsol
titán
válasz
PredatorZoli #10060 üzenetére
Teljesen egyet értek. Nem annak kellene legyen a cél, hogy 3 gyereke legyen mindenkinek, hanem első célként azt kellene kitűzni, hogy eggyel több mint amennyi van. Különösen igaz arra akinek 0 helyett lenne 1. Ki tudja utána lehet egy olyan énjét ismeri meg, hogy később még többet akar.
Viszont jelen felállás szerint az akinek 1 gyereke van csak kb másodosztályúnak, vagyis inkább harmad osztályú szülőnek érezheti magát.
Miközben az első gyerek jár igazán magas kezdő költséggel, mert a második, harmadik már sok mindent örököl a nagyobbaktól. -
PredatorZoli
senior tag
válasz
Pfiucska #10056 üzenetére
Ez sajnos nem ennyire egyszerű. Ugye a fogyás megállításához 2,1-es átlag kell, nem 3.
Ezen kívül logikus lehet a progresszív jelleg, de a gyakorlatban mégse működik. Az a probléma, hogy a jelenlegi európai társadalomban a 3 gyerek a legtöbb párnál nem járja, 1-2 a jellemző, és egyre gyakoribb a 0.
De miért gond akkor az, ha az 1-2 gyerekre alig jár valami, a 3-ra meg nagyon sok? Azért, mert akinek 1 van és vállal még1-et, az ugyanannyival javítja a helyzetet mint akinek 2 van és vállal egy harmadikat (mind a kettő esetben 1-el születik több). A legtöbben pénztől függetlenül azt mondják, hogy nekik a 3 sok, teljesen mind1 mit fizet. Innentől kezdve marad opciónak a 1-2 (márha akar egyáltalán). Ha azt látja, hogy az 1-2-re elenyésző pénz jár, akkor nem lesz motivált abban pénzügyileg, hogy 2-t vállaljon, azt mondja vállal 1-et, azt se a pénzért, hanem mert 1-et azért szeretne. Pedig ha kiegyenlítetebb lenne a támogatás, akkor a 2.-ra még lehet rá lehetne vele venni, met az még benne van az ingerküszöbében...
Ugyanez vonatkozik arra aki 0 és 1 közt vacilál, akinél a pénz számít, ott az a 10-20 ezer nem fogja megmozdítani, míg ha arra is 60 ezer járna, máshogy hangzana...
Persze ne a pénzért vállaljon senki gyereket, bár akkor felmerül hogy miért van ez a támogatás... -
forguet
senior tag
Nekünk 2 gyerekünk van. Nem a pénz az akadálya a 3-iknak hanem az h 2-en vagyunk asszonypajtival a 2 gyerekre, nagyszülők vidéken, közben dolgozni is kell és az intézményi ellátottság egy rakás fos.
Ha lenne óvoda ahol max 15 fős csoportba be tudom adni a gyerekemet és tudom h jó kezekben van, jó óvodapedagógusok vannak és foglalkoznak a gyerekekkel, ugyanez az iskolákkal, akkor elgondolkoznánk harmadikon.
A valóság az h 30 fős csoportokban sínylődnek a gyerekek, legtöbbször 1 db végletekig leharcolt és kifacsart vagy megcsömörlött óvónővel- már amikor egyáltalán van szakirányú végzettséggel rendelkező óvónő...kb annyi a valóság h élve visszaadják a gyerekedet.
Ha igazából akarnának ezzel a nepességfogyással valamit kezdeni kormányzati oldalon, akkor férőhelyek kellenének megfelelően ellátva szakemberrel is. -
válasz
Pfiucska #10056 üzenetére
A tapasztalatok szerint a TFR-t működő EÜ, óvoda, és oktatás növeli.
Az ilyen családtámogatások az állam (adófizetők) szempontjából kidobott pénz, célszerűbb bármi másra költeni. A magyar TFR megegyezik a szlovákkal, de közben Szlovákiában semmilyen családtámogatás nem volt. Sőt, a szlovák kicsit még jobban is alakult. -
Pfiucska
aktív tag
válasz
Tekintve, hogy a lakossag novekedesehez csaladonkent min 3 gyerek kene, nem tartom ordogtol valonak, hogy progressziven legyenek a csaladok tamogatva, gyerekszamtol fuggoen.
A jovedelmi szinttol fuggo behatarolassal egyetertek, megha magam ellen is beszelek.Mas: ezt vki nem dobna at?
https://www.portfolio.hu/bank/20240728/itt-a-banki-rangsor-ezek-most-magyarorszag-legjobb-lakossagi-hitelei-700851?utm_source=linkdin.com&utm_medium=linkedin -
Dare2Live
félisten
válasz
TFR szempontból ami szerintem nagyot lökhetne ha működne az EÜ, az ovoda, az oktatás... és lehessen "anyaként" 8-12/14ig dolgozni, legyen vmi szociális biztonság... és ne a magyarországon annyira gyakori végtelen küzdés, elhidegülés, minek gyerek ha nincs rá idő legyen az átlagnak ha gyereket szeretne és vállal.
Tök sok helyen ténylegesen 2-3-4 gyereket szeretnének. Még pénz is ha nem is középosztályként de megvan (apuka keres 800-1misi netto+t). Aztán amikor belecsöppennek gyakorlatban a magyar valóságba ott sokkolódnak és elengedik. És nem azért mert nem volt légkondi a szülőszobában és "kellemetlen" 8-24ht 30C+ban szülni...
választásilesz 2026ban.... majd veszünk fel titokban kínai hitelt...
@Ringman
A lengyel abban különbözik a magyartól, hogy alanyi alapon jár azaz ahol az egyik szülő se dolgozik ott ia adják. Meg vannak a hátrányai én nem érzem se jobbnak se rosszabbnak max másnak mint hogy szja, szochoból le tudod vonni. -
aAron_
őstag
válasz
PredatorZoli #10049 üzenetére
Túlzott deficit eljárás nyugodtan ignorálható, ha a választás a tét. Én ezt nem gondolom semmilyen féknek.
De azzal egyetértek, hogy elsősorban majd új adókból próbálják meg finanszírozni, az optimálisabb.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Ott tévedsz, hogy azt hiszed, hogy a felzárkóztatás a cél, nem pedig a folyamatos anyagi kiszolgáltatottság, amire egy kis nyomást helyezve 4 évente mindenki tudja hol a helye.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz
Pfiucska #10050 üzenetére
Szerintem azon kellene változtatni, hogy minden gyerek egyenlő legyen. Az szerintem nem járja, hogy 1 gyerekre 20 ezer/gyerek jár, 2 gyerekre 40 ezer/gyerek, 3 gyerekre meg 66 ezer/gyerek. Illetve szerintem bizonyos jövedelem fölött csökkenteni kellene ezeket a támogatásokat, dehát ez ugye már baloldali elem lenne...
Sokkal nagyobb szükség lett volna a szociális juttatások emelésének, azokat ugyanis a végtelenségig lerohasztották. Értem én hogy munka alapú társadalom, de így csak méginkább nőni fognak a különbségek és semmiféle felzárkóztatás nem valósul meg. -
Pfiucska
aktív tag
válasz
PredatorZoli #10045 üzenetére
En azzal a reszevel egyetertek, hogy munkahoz van kotve, de valoban azon valtoztatni kene, hogy ne csak br 1.3-s jovedelemmel lehessen kimaxolni a 3 gyerekes kategoriat.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz
aAron_ #10047 üzenetére
A fő fék az az adott évi költségvetési hiány és nem az államadósság. Túlzott deficit eljárás alatt leszünk és elvárások lesznek a csökkentésre vonatkozóan, így ész nélkül nem lehet költekezni majd. Az fog történni, hogy megemelik a meglevő valamint bevezetnek új áttételes áfaszerű adókat (a tr adó is ilyen, meg a kisker adó és társai), és az ebből befolyó pénzeket osztják ki. Így egyik oldalt elvesznek, másik oldalt adnak, de mivel az elvételt elrejtik, ennek van politikai profitja.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Drizzt #10044 üzenetére
1-2 gyerekeseknél annyira alacsony még a megemelt összeg is, hogy még az alsó (dolgozó) decilis nagyja is ki tudja maxolni. Nem számoltam végig de két minimálbéres, műszakpótlék, OT... nélkül is simán kimaxolja.
Ringman hsze is ezért necces nekem.3 gyerekes meg tippre 40-50 családból egy.
@Morgenstern Ez nem ilyen egyszerű. A brutto, medián fizu 1éve vadul emelkedik egyre több a pénz, reálértékben is aztán ehez képest az éves infla 4%. Tavaly júliusban amikor meg volt ~25%
Amúgy pedig van abban logika, hogy aki nem járul hozzá a kultúra/nemzet... fenmaradásához hanem abból a pénzből/időből utazgat/netflix/PS5... az ne tudja ezt igénybe venni ha tetszik fizessen több adót.
-
aAron_
őstag
válasz
Morgenstern #10043 üzenetére
Igen, mivel ez kb. helikopter pénz, inflációs hatású. Kérdés, hogy mi a bázis, és arra mennyit tesz majd még rá.
HUF kötvényt 25-ben tartani nem lesz túl jó, erre mernék fogadni. Ha spekulálni akarnék, valami PLNHUF longot nyitnék, már a kamatkülönbözet is minimális.
Egyébként nem értem, miért gondolják ilyen sokan, hogy nem lehet simán több ezer Mrd-ot megint kiszórni, államadósság elbír még ennyit. Akkor meg miért ne?
#10046Ringman: Sok minden mást is fizetsz még, amit nem szeretnél. Adó kb. fele mehet olyan célokra, amivel egyetértek.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz
Morgenstern #10043 üzenetére
Ez kicsit más, mert az egy összegű volt, ez meg folyamatos lesz apránként, de valamilyen szinten igen. Illetve keveseknek lesz ez azért érdemi összeg. Egy 1-2 gyerekes családnál ez csak pártízezer forint plusz (10e-40e). A 3 gyerekeseknél ott lehet érdemi összeg, majd egy 100-as pluszba, de egy átlagos család ezt nem fogja tudni kihasználni, mert ennek a kimaxolásához br 1,3M jövedelem kell. Akinek van annyi, az eleve a plusz pénzt nem biztos hogy elfogyasztja, lehet megtakarítja. Aki meg elkölti, az jellemzően aki kevesebbet keres, ott meg kisebb lesz a növekedés az előbbi okból, nem lesz elég adóalap...
Megint az a baj, hogy az fog sokat kapni, aki nincs rászorulva és abszolút nem indokolt, hogy a milliós jövedelemmel rendelkezők kapjanak pluszban pénzt. -
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman #10040 üzenetére
Tegyük csendben, hozzá, hogy reálértékben így se lesz ott mint amikor bejelentették. Családtámogatások, csp.... teljesen elinflálódtak.
Miből?
Majd jövőre kevesebbet "utalnak" Tiborcznak, Mészárosnak... vagy nem vesznek még Van pénz reptérre, vodafonet...
Nem tudom megvan e az elöző heti soha nem született még ennyire kevés gyerek MOon amióta stat van róla dolog. Kombinálva azzal, hogy a kevesebb gyerek folyamat innen már csak lefele megy az 1.4 felett tartása is csoda lenne. Nekem vhol nagyon szomorú, hogy felszámolódik ezért/azért a magyar/nyi társadalom és ennek lassítása/megakadályozása nem csak PR kéne legyen hanem valós cél. -
Ringman
félisten
Egy kétgyerekes családnak évi 960 ezer, az államnak 640 milliárd – ilyen lesz a családi adókedvezmény megduplázása
[link]na de miből?
-
ngaba
aktív tag
válasz
Ringman #10036 üzenetére
Én ezt a számot továbbra is alig akarom elhinni...
2010 előtt az 50% körüli újraelosztás miatt is verték a tamtamot a közgazdászok a mainstream (nem gazdasági) sajtóban, most meg csend van. Ennyit változott a közbeszéd. (Az ellenzék aktuális üdvöskéje pedig egy influenszer, akinek a kommunikációja leginkább egy társkereső profilra hasonlít. Na mindegy.)
-
Ringman
félisten
válasz
Dluinet #10035 üzenetére
nálunk a "nincs b terv" a stratégia továbbra is kb. mindenben.
az 1 mrd 3 év futamidejű; gulyás szerint az orbán miatt kieső eu-s támogatásokat majd adóemeléssel helyettesítjük (meglesz a kétharmad az állami elvonásokban is?)
-
Ringman
félisten
válasz
customer114 #10033 üzenetére
nem az a hivatalos kommunikáció, hogy hatalmas siker a cégek idetelepülése, mert ezért is versenyezni kell?
vsz. a magyar és/vagy szövetséges érdekek elárulása lesz az off the record megállapodás
-
Ringman
félisten
válasz
aAron_ #10019 üzenetére
lehetséges folytatás - portfolio:
Teljesen blokkolhatják az ukránok a Magyarország felé haladó olajtranzitot? – Szaporodnak a jelek
-
Ringman
félisten
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision #10023 üzenetére
Erre linket pls...
Ez nagyobb marhaság mint a nem kell EU pénz mert FDI.... jön a nem is kell nekünk EU pénz mert kínai hitel??
Nekem van egy olyan félelmem, hogy beindul a kínai hitel vonal csak kövnek már nem fogjuk megtudni, hogy titokban felvettek... és a kínai hitelek nem szoktak csak "kamatért" jönni, így-úgy de komoly áruk szokott lenni. -
j0k3r!
őstag
"After roughly 350 days, the market finally registered a 2% decline. It was a long time coming and needed to reverse some of the more aggressive speculation."
-
Ringman
félisten
Reptérvásárlás: legalább 800 millió euró hitel kellett az államnak az Eximbanktól
-
Ringman
félisten
-
Ringman
félisten
válasz
aAron_ #10015 üzenetére
egyrészt: fitch - MOL Hungarian Oil and Gas Company Plc
Pipeline oil supplies are exempt from sanctions indefinitely, but an event risk of supply disruptions results mainly from the fact that the Druzhba pipeline, the key supply route for Russian oil to Hungary, runs via Ukraine, where Russia’s war is ongoing. MOL estimates it is currently able to replace 80% of Russian oil, but it would lead to a gradual build-up of technical issues in its production installations. MOL uses a third of non-Russian crude oil and estimates that full replacement will be possible from 2025.
másrészt talán 103:50-től holoda beszél erről: [link]
nyilvánvalóan százmilliárdokat kereshet ezen a ner.
-
aAron_
őstag
Szerintetek mekkora a kockázata annak, hogy nem lesz megállapodás az olaj importról? Ez milyen hatással van/lesz a forintra? Egyáltalán miért nem felkapottabb téma ez eddig?
-
Drizzt
nagyúr
Egymilliard euro azert nem egy olyan nagy osszeg, illetve valoszinuleg a repterre mar el is lett koltve. Annyiban jo hir a novekvo devizaadossag arany, hogy kenyszeriteni kell neki a jegybankot a forint erositesere. A tobbi negativ hatasa mellett persze.
Meg persze egy ismeretlen kondíciójú hitel Kínával mindig feldob pár ezer vörös felkiáltójelet az ember feje felé. -
Ringman
félisten
A magyar állam egymilliárd euró összegben vett fel hitelt kínai bankoktól idén tavasszal, amelyet április 19-én teljes összegben le is hívott
[link] -
Wn2tl
aktív tag
válasz
Oppenheimer #10006 üzenetére
Áh mi történhet az igazi esés megvár, ha nem akkor az nem is esés. Igaz mondjuk a fejemre is eshet egy tégla...
-
kovsol
titán
válasz
Oppenheimer #10003 üzenetére
Én ma vettem, szóval tuti még megy lefele.
-
válasz
same here :/ annyi baj legyen, most már idén tényleg nem nagyon lesz pénzem befektetni.
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
Egy hét és hónap eleje.
-
Wn2tl
aktív tag
Juhú jönnek a tőzsdei diszkont árak, csak hogy fogunk mi így bevásárolni, ha a forint közben bedobja a törülközőt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged