Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Gurulunk, WAZE?!
- MasterDeeJay: Intel Optane M10: mire lehet használni?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
Igen, pontosan. A tavalyi vám-nemvám cirkuszban is döntő szerepet játszott a 401(k) érvelés (magánnyugdíjak értéke, ami igencsak bepottyant pár hét alatt).
Csak míg tavaly a menyországhoz elég volt lemondani egy-egy vámötletről, jelen esetben nem egészen tudom mit tudna mondani a piacoknak, amitől azok láncaikat ledobva hirtelen ATH-ra szaladnak.
-
Dare2Live
félisten
Kína eddig is annyi orosz olajat/gázt vett amennyit tudott. Nincs hude érdemi felesleges lehetőség. Szibéria ereje eddig mint a csiga halad.
Kínának 4-5hónapra elegendő készletei vannak ha addig nincs vége a Kínai hadsereg is biztosítani fogja, hogy Hormuz nyitva legyen, különben Kína is megáll.Én se tudom Irán mért történt de nagyon sok info nincs a birtokunkban.
Irán azért tud kitartani mert bármi ami érdemi/szárazföld és Irán az következményekkel jár és a Trump/MAGA bázis (is) élesen elutasítja.Kína alapvetően erősen kihasználja Oroszo szorult helyzetét. Energiahordozót, olcsón vesz, ami Oroszonak kell a háborúhoz drágán ad geopol vonalon az Orosz szatelit/ütköző államok kína felé fordulnak. Nem Kína támadta meg Ukrajnát...
BRICS nem egy szövetség. Kína, India... úgy nyerészkedik az Orosz-Ukrán háborún ahogy tud.Én nem látom azt, hogy az USnek ne lennének egy elhúzodó Iráni konfliktusra elegendő készletei.
US közel keleti szövetségesei nyakig benne vannak a konfliktus elindulásában. Engem az se lepne meg ha SA... fizetné a cehhet azért, hogy Iránt visszajuttatják a start vonalra. Ha megdöntenék a rendszert még lehet pár 10b$ extra siker bonuszt is utalna...
"a nem teljesen szövetséges államoknak megmutatja hogy az USA-val tárgyalni felesleges"
Vagy, hogy komolyan kell venni. Ki lehet röhögni az amúgy ha nem akar atomfegyvert elfogadható US ajánlatot csak hát a TACO ezen a szinten nem volt TACO." Ha ettől nem zár össze a világ azon része aki nem USA csatlós"
Ez 2001óta terítéken van és a legdurvább ahova eljutott az a BRICS. Ahol mindenki csak a hasznot nézi, hogy lehet Oroszot a legjobban lehúzni."egy esetleges Tajvani invázió kapcsán"
Kína nem siet. Én nagyonn nehezen tudok elképzelni olyan scenáriót, hogy katonailag 5-10 max 15 éves távban lokálisan ne legyen Tajvan, Dél Kínai tenger vonalon olyan fölénye amivel senki nem fog tudni mit kezdeni. Nézz rá a gyártási üteme és hogy azt egy helyre kell csak koncentrálnia.
-
atee_13
őstag
"(Oroszországot bevételhez juttatja),"
Feltéve, hogy nem élesíti és vagy felüllicitálja az olajszakciókat a ruszik ellen. Valami 500% os vámot lebegtettet anno. És akkor akár le is csap az orosz olajtankerekre vagy rányom kínára valami pofátlan vámot. Nyilván a ritkaföldfémekkel tud visszavágni kína, de könnyen elképzelhető, hogy valami kiskapujuk van rá a múltkori után. (Erre nincs konkrét infóm csak sejtem)
"A BRICS államoknak nem hiszem hogy kellett további demonstráció."
Szerintem az azért is szempont, mert itt az is bebizonyosodik, hogy kína mellett egy arasszal sem tud mit csinálni kína, ha baj lenne a szövetségesi rendszerével. Venezuelánál lehetett azt mondani, hogy messze van."A távolkeletieknek sem lesz jó üzenet, ha az USA nem végez gyorsan iránnal, és ha vonakodik bevetni szárazföldi erőt, mert ez előrevetíti, hogy Kínával szemben sem fognak feltétlenül fellépni egy esetleges Tajvani invázió kapcsán."
Ebben én inkább azt látom, hogy azt prezentálják, hogy a ruszki és kínai eszközök esélytelen az amcsi cuccok ellen.De a többit én is hasonlóképpen látom mint te.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Páromnak van két kamasza, reméljük rám néznek, ha oda jutok. De ez a témakör minden racionalitása mellett (ami tök valid amúgy), hit kérdése is. (Nem vallásé, ami külső "paraméter", hanem hité, ami belső). Még a végén lehet, hogy "beújítok", de őszintén, egyelőre nagyon a NEM zónában vagyok. Az öregkor szép lehet egyedül is, csak kell hozzá egy jó karma. (Mindezt a tőzsde topic-ban)
Mindenesetre én biztos vagyok benne, hogy nem a Kárpát medencében fogok megöregedni. -
t72killer
titán
A gazdatest a bolygó ökoszisztémája. Kvázi egy nagyobb kihalási esemény közepén vagyunk, amit az emberiség okozott.
#23089: pont ez a baktériumtípus jutott eszembe. Csak most olyan komplex organizmusokat radírozunk le a bolygó színéről, mint a szélesszájú orrszarvú, párezer apróbb faj mellett. És bizony sok még csak nem is collateral damage az antropogén klímaváltozásban, nettó barom orrvadászat, agyatlan halászati módszerek, stb áldozata.#23081: Lenin lájksz disz!
"az örökké éhes állam tömésén túl" - háát, kettőt tippelhetünk... -
-
BlackV
őstag
Szetintem egy olyan világ jön (ezt már talán írtam is), amikor a jegybankok beszállnak a finanszírozásba, és MINDENKI lefele fogja értékelni a devizáját. Inkább, minthogy nagy kamatot fizessenek.
Szerintem meg jönni fog valamiféle Bretton Woods 3.0 és nagy pofára esés lesz a kötvénypiacon. 50%-ra mondanám, hogy 6 éven belül; 30%, hogy 10 éven belül; 20%-ot adok arra, hogy sikerül kibűvészkedni és 10+évig megy kb ugyanez. -
atee_13
őstag
Nézőpont kérdése. Így meg arra teremtettünk precedenst, hogy írni, olvasni, számolni nem tudók csináltak sokadik 2 harmadot és asszisztálnak egy autoriter rendszer kiépítéséhez és legitimizálják a fidesz EU ellenes trójai tevékenységét.
És nem kell jönni senkinek a nácizással meg a fasisztázással:
-
kardkovacsi
senior tag
Én nem vagyok benne biztos, hogy az egyénnek jó-e. Én mondjuk tuti akkor is dolgoznék csak épp valami saját dolgot amivel pénzt keresnék és akkor ugyanott lennék.
De a legtöbb ember akinek nincs gyereke és van ingatlanja simán lehetne FIRE, kiadja a lakását, elköltözik Balira és kész
-
Dare2Live
félisten
Erősen kilóg a lóláb ld Hi!King/Ixion hszét. És ha fogalmam sincs mért ennyire fontos akkor eddig mért hagyták más ellenörzése alatt?
De értem egy új világ van ahol a szerződések nem érnek semmit. És de facto innen tárgyalni sincs értelme. Legalábbis USsel tartósan nincs. Ki fog innen USbe megbízni? Ki akar innen support mindig kell hadtechet/infrát... akármit USből venni?
Lesznek következmények, implikációi ennek bőven.ld pldaimat lehet csak te látod bele.
Dinamikában amit írtál értem de amit csinál az ezen semmit se segít ellenben rengeteget ront.
SZA... esetén de US mondta, hogy bakfitty. Még a rendkívül jövedelmező intel support, HT eladások is rendszeresen szüneteltek.
"Kissinger egyezett ki a maoista kínával, csak azért hogy az Oroszokat bosszantsa"
Nixon de ezen nem veszünk össze ellenben az azért pöppet több volt mint "Oroszok" (Szovjetunió) bosszantása." Trump olyan amilyen a nemzetközi helyzet miatt."
Fent utaltam rá de ahogy írtam én nem látom mi előnye lenne USnek abból amit Trump csinál. Legyen az ami a FEDdel történik vagy amit most Greenland vonalon csinál. Voltak szövetségesei. Nincsenek szövetségesei. Voltak HT megrendelések. Mindenki le akarja váltani az US ht. Meg infrát. Meg..."Ennek az a következménye, hogy Trump lesz az új norma, mostantól szerintem ilyen politikusok lesznek szerte a világban, valahogy ebben a világban kell majd boldogulnunk."
Egy olyan világban ahol senkivel se érdemes tárgyalni, szerződést kötni... mert ha olyanja van holnap felrúgja? Senki se tárgyal senkivel mert minek? Szép lesz.
A témát lezártam mert elég off. Még ha a tőzsdére, eur/usd.... mindenre is kihat.
-
Ennek az a következménye, hogy Trump lesz az új norma...
Szerintem nem. Trump egy rendszerhiba, a demokrata párt lecsúszásának következménye. Megkockáztatom, hogy Biden hozta volna a választást. Szerintem a következő elnök nem republikánus lesz.
Ez globálisan is megfigyelhető. Volt egy felfutása a széljobbnak, de ahogy a nép kipróbálta, nem kért már belőle legközelebb. Persze vannak kivételek, pl. Babis, de ezek az emberek felégetik a tartalékaikat, nem tudnak konszolidálni.
-
Dare2Live
félisten
Ilyen 20-30év múlva mi lesz alapon soha senkiben nem lehet bízni. Bármikor jöhet egy Trump... aki amit megköt tavaly felrúgja idén.
Nagy kérdés, hosszabb távon hova vezet a fenti.
btw jelenleg is érvényes szerződésük van Dániával. És ennél Dánia sokkal messzebbre is menne de a gyengével szemben bármit meg lehet tenni és semmi se elég."Az USA csendőrszerep megmarad"
Ugyanarról a dologról beszélünk? America first. Ami nem érdeke/ük azzal nem foglalkoznak. Ukrajna érdekük? Nem. Ha az europai államok kifizetik szállítanak hadianyagot... mert érdekük.
..."amíg még van ereje"
Katonailag globálisan van bármi ami az US közelébe ér? Katonai erőprojekció szinten ha a top10 utánuk jövőt összeadom akkor sem. 11 CBG + Navy + globális bázisrendszer.Az érték alapú politizálás nem csak marketing volt. Lehet nézni 2014 óta Ukrajnát vagy Szarajevó ostromát vagy Koszovót... Hol érdekli egy US állampolgárt, hogy hogy lövik szarrá Sazarajevót, írták ki a Szerbek az albánokat... hol van ennek nekik marketingértéke?
Mindig fontosabb volt az érdek de ez az egész 2024ben Trumpal ment kukába és nem Kissingerrel. -
Llew
senior tag
Alapból a normál energia mixben is van zöld áram, amit olyan forrásból termelnek.
Amikor valaki zöld áramot vesz az úgy éri el, hogy veszi a normál áramot a hálózatból, ahova termelik, amivel termelik, ezen felül külön vesz úgynevezett zöld energia bizonylatot/igazolást, ami egy hitelesített igazolás zöld forrásból termelt energiára.
A fenti vizes példával élve mivel nem tudod megmondani hogy a tálból melyik csapból folyó vizet vetted ki, így a zöld csap kiállít egy igazolást, hogy ő X mennyiséget berakott a tálba, ami tuti zöld. -
kardkovacsi
senior tag
A zöld áram úgy működik, hogy amit zöld áramként megtermelnek azt felcímkézik, például a napelemesek termelését is felcímkézi a szolgáltató. Ezután ezeket a címkéket árusítják és vehetsz éjszaka is napelemes zöld áramot
Ahogy opr is írta ez semmi más mint egy virtuális címke vásárlás, amivel gyakorlatilag marketinget veszel, mert azt senki se tudja garantálni, hogy zöld forrásból jön az áram, mellesleg meg például a naperőművek termelési ciklusa miatt fizikai képtelenség is.Itthon az elosztó áramot vesz és ugye ugyanaz a tulaj mint Paksé, az állam. Tehát semmi értelme, hogy eladjuk az ukránnak a paksi áramot, hogy utána vegyen az osztráktól széláramot. Vagyis van ilyen ilyen de ez kb. ugyanannyira értelmes dolog mint amikor Metatraderben megnyitok két ellenkező pozit egymással és akkor utána jönnék ide mekkora fasza gyerek vagyok mert az EUR.USD longomon nyertem (közben meg bukta a másikon ugyanannyit). Remélem érthető a gondolatmenet.
Amúgy van áramtőzsde hupx.hu Oda viszi mindenki a termelését aki adni akar meg ott vesznek is akik venni akarnak. Rendes tőzsde még régebben néztük a fogyasztás egy jelentős része (>50%) ott cserél gazdát.
Viszont folyik el lóvé a rendszerből, tudjuk ki felé. Mert az elosztó Pakstól nyomott áron veszi meg az áramot, majd azt tovább adja szolgáltatóknak, akik rárakják a rendszerhasználati díjat és abból lesz a végső ár. Na most a szolgáltatókat pár éve megvette Lölő, ezután meg hirtelen elborultak az arányok, Lölő cége olcsón kap az államtól áramot és magas a rendszerhasználati díj (a kettő szummája nem változott) így a nyerő ott csapódik le, az állam meg szív mert tolhatja be a rezsivédelmi alapból a pénzt a bukó finanszírozására. Az elején a szereplők lehet nem pont így vannak, de a lényeg Paks, köztes entitás akit elosztónak hívtam és szolgáltató, aki Lölő és a végén az állam bukik, mint mindig.
-
A fenti analógiát követve, amikor zöld szolgáltatóval szerződsz, akkor a csappal szerzdősz (illetve a szolgáltatód), nem a merőkanállal.
Ettől függetlenül van értelme, mert így jelzed, hogy hajlandó vagy többet fizetni, ha zöld az energia, a megújulós termelő biztos el tudja adni, és ha elegen vagyunk, jelezzük, hogy van is értelme még több ilyet építeni.
Amit abszolút nem garantál az az, hogy te személy szerint tényleg kizárólag zöld erőmű által termelt áramot használsz. Ezt egyetlen dolog tudja szavatolni: a szigetüzem.
-
atee_13
őstag
Én nem mondom, hogy ne legyen gyanús, de ha le akarom húzni a jónépet akkor Q1 el promótálnék valamit, hogy pár hónapon belül bukjon a sztorim? Természetesen ettől még bukhat, de akkor én úgy képzelném, hogy 1-2 éves távot dobnának be.
Nekem amit sikerült kihámoznom, hogy nem a kalsszik SSB‑kémia ami neki van hanem valami szuperkondenzátor‑szerű működés. Tehát ez nem az amivel mások 28-30 ra terveznek.
De persze nyugodtan lehet mindenki óvatos és kell is, hogy az legyen, de ez így nem a lehúzós sztori ami lenni szokott, hogy mindjárt, már nem sok hiányzik és utána felfutattjuk a gyártást stb stb.
-
lemusz
addikt
Szerintem lehetséges hogy innen is szednek ötleteket, ne feledjük hogy dolgoztak fideszközeli emberek trump kampányában. Amit idén akarnak gyerekek után kötelezően tőzsdeindexbe fektetett összeg is hajaz a magyar babakötvényre, persze amcsi módon, a saját szájízük szerint, az új 50 éves jelzáloghitel a hazai ingatlankereslet fújatásokra, a borravaló adómentessége is mintha nálunk lett volna előbb, ők még belevették a túlórákat is.
-
favagoJoska
aktív tag
"Azt sem tudjuk, hogy a lopás vissza lesz-e fogva egyáltalán. Én csak abban reménykedem, hogy nem olyan profik, még nem volt idejük kiépíteni a vérszívó struktúrákat, ezért remélhetőleg nem lesznek annyira hatékonyak eleinte..."
Na ezért érdemes váltogatni a pártokat (legalábbis az ilyen demokráciában félig művelt országokban), mert bármelyik hatalom jön annak újra kell kezdeni a korrupt kis sémát kiépítését. És a legtöbbször az új sémákat a régiek kárára lehet építgetni.
Magyarország esetében azért jó lenne ha egy Tisza után nem újra a fidesz jönne, hanem valaki más.
A koalíciós kormányok is jobbak lehetnek, nem lehet annyira szemtelenül lopni, mert nagyobb eséllyel lenne valaki a másik oldalról aki borítaná a bilit. -
aAron_
őstag
Szerintem az egész abból ered, hogy a pénzügyi világ USA központúsága miatt az aranyat amerikai termékként kezdték el sokan kezelni.
Egyébként igen, a fiattól való függetlenedés szempontja miatt még érthetetlenebb az egész.
#22193avl: "Over the past decade"
Félek, hogy ez csak adatbányászás. Kell mögé tenni valami pénzügyi, gazdasági magyarázatot is. Én ezt hiányolom.Arról nem is beszélve, hogy a világ egyre inkább kiszámíthatatlanabb irányba megy el. Korábban megszokott szabályok már nem feltétlenül működnek. "Tiszta" aranyban ezért jobban bízom.
-
t72killer
titán
Ez így van. Viszont sajnos tartok tőle, marad a szokásos szabály, miszerint a fehérgallérosok csilliárdokkal megússzák, miközben az évek során 124'500Ft kárt okozó L.Gezsumér Gyöngyösalsórettenetesi lakos rács mögött üldögél (amúgy helyesen). Ez persze sok helyen máshol is így van, Tramplit vastagon le lehetett volna sittelni évekkel ezelőtt, talán még az 1. elnöksége előtt.
-
-
atee_13
őstag
Nem ez a zsiday alapja?
-
avl
senior tag
4%: volt az elsö ilyen paper; azota sokminden van pl. vagy Common misconceptions about the 4% rule. vagy:

ebben meg a 4% real return-höz is van adat:
en a magam reszeröl viccesen alacsonynak tartom a 25szöröst, azaz biztosnak hinni a 4% Safe Withdrawal Rate-et; a jövö felé rengeteg bizonytalanság van
-
t72killer
titán
"4%-os éves kivétet szoktak emlegetni, hogy azzal sosem értéktelenedik el a tőkéd."
Igen, ez sajnos már úgy tűnik a múlté egyszerre több ok miatt is:
- objektív: emelkedő adók, egyre kevesebb CGT-free lehetőség/ország, emelkedő banki költségek (Mo.-on pl rögtön ott a tranzakciós adó, ha már egyszer pozitívumként említhetjük az EU-ban egyedülálló TBSZ intézményét)
- szubjektív: a valós és a "hivatalos" infláció közötti eltérés valószínűleg növekedett. Egy életszerű példa: 78éves F. Boldizsár számára felmerül pár jelentős költség adott évben:
1: a széthullott állami eü (=ktg 1997ben: 10eFt hálapénz) helyett magánEÜ ben kell egy fontos beavatkozást elvégezni 6MFt-ért
2: Támogatná F. István unokája első Bp.-i lakásvásárlását az önrész 25MFt-os összegével
3: Az idősotthoni ellátás adott évben 4MFt-jába kerül ('97ben ez pl 300eFt volt adott színvonalú intézményben)
4: Szinén adott adóévben boldogult meg F. Boldizsárné, akinek sírhelyet, sírkövet kellett készíttetni, szintén az 1997es számok kb 20x-osáért.
- szubjektív2: az elmúlt 15évben extra jól pörgött a tőzsde, azaz a "tankönyvi" átlagot felülteljesítette. A statisztika él és mozog, egy felülteljesítő időszakot esélyes, hogy egy alulteljesítő fog követni. -
avl
senior tag
egy full reszveny ACWI-nek 5.5-5.6% hosszutavon a real return-je;

...joval nagyobb vola mellett, 2021-2022-ben Citadella ~18%-ot, ACWI meg 30%-ot esett, es 2 evig nem jött vissza, Citadella meg 1 ev alatt visszament:

-
t72killer
titán
Ezt hogy értelmezzem, párosítani kéne egy USD/HUF és SPXTR árfolyammal a be és kimeneti időpontokon. Ill magyar viszonylatra lefordítva BUX totál hozam és az ő hozama az illető időszakra.
Az egészen biztos, hogy 2% feletti pozitív reálhozammal az alapkezelők felső 20%-ában van, egy csomónak csak a szája jár és nemhogy a piacot nem verik meg, de még az inflát se:
-
t72killer
titán
Igen, az elmélet szerint van egy átmeneti, bónusz-időszak, amikor az anyukák már nem 6 gyereket pesztrálnak kvázi egész életükben és idősből még nincs olyan rengeteg, hogy kinyírja a szoc ellátórendszert (ami ott nem is nagyon van még).
Ezen mondjuk az a csavar, hogy az elmélet az európai-amerikai poszt ww2 éra tapasztalatai alapján született: ekkor még szükség volt az érintett gazdaságokban nagylétszámú munkaerőre. Az AI/robotics éra valószínű más környezet lesz.
-
Ixion77
Topikgazda
Jah, igen, jogos. Nem figyeltem hogy melyik hsz.emre volt ez a válasz. Azt hittem a közvetlen előzőre.
Nem, a mostani árszinteken nem tervezek GOOG-ba szállni. Már csak azért sem, mert bár AI-ban, és most már AI chipben is nagyon jól állnak, a saját használati szokásaim alapján úgy tippelem hogy a keresőpiac az utolsókat rúgja.
SMH-ban vagyok április óta inkább erősebben, mert úgy spekuláltam hogy azt nem tudom hogy kinek az AI-ja lesz a nyerő, de azt igen, hogy chipekre mindenkinek szüksége lesz.
Mostanában még egyel hátrébb lépésben gondolkodtam, konkrétan ASML és TSM vételben. Előzőből van is egy kevés augusztusból, utóbbival viszont annyira sokáig hezitáltam azon hogy jó ötlet-e Taiwani cégbe fektetni hogy lemaradtam a rallyról. -
Ringman
félisten
Nagy Márton pedig hétfőn egy háttérbeszélgetésen erősítette meg, hogy valóban tárgyaltak Washingtonban egy swapline-ról, vagyis egy devizaswap-keret felállításáról. Bár a magyar fél részéről ezt a Magyar Nemzeti Bank köti meg, a jegybank képviselője nem volt jelen ezen a tárgyaláson. [link]
csodálatos -
aAron_
őstag
Ez normális kormányra vonatkozik. (De gondolom, te is tudod.)
Bankadót a lakosság nem azonnal érzékeli, így a választásokig tökéletes forrást jelent az osztogatáshoz.
Egyébként ez a 60% eléggé félrevezető. Tudtommal ebben benne vannak állami vállalatok bevételei is, és sok minden más is, nem csak a központi költségvetés. Nehéz más országokra hasonló statisztikát találni, amivel összehasonlítható. De javítsatok ki, ha tévedek.
-
t72killer
titán
" ha már kormányon vannak" - háát, meglássuk. Az tuti, hogy elég nagy sz.rban van a magyar költségvetés és en bloc a gazdaság. Sokat várok a kifehérítéstől és az EU pénzek visszatérésétől, de esélyes, hogy még emelni is kell ezt-azt. Pl ha már így felfújták az ingatlanárakat, lehet ingatlanadó, piaci ár függvényében

-
t72killer
titán
A bevándorlással az a gond, hogy vége a komcsi szektor összeomlása utáni bonanzának, melyben KÉPZETT, értelmes világlátású, nem túl magas bűnözési rátával rendelkező tömegekből válogathatott a nyugat olcsón. Sőt, ott tartunk, hogy az osztrák értelmiségi ha elég jól összeszedte magát, otthagyja az egész sz.rkupacot és leköltözik Thaiföldre, Malajziába, stb, ahol a tőke és egyéb jövedelmeire töredék adót kell fizetnie, töredék áron kapja a szolgáltatásokat-javakat + jobb az idő. Egyetemen volt több Vietnami évfolyamtársam is, akik bár kaptak magyar munkaajánlatot, hazamentek.
-
atee_13
őstag
Valamelyik válaszonline -os potcastban volt, hogy gyakorlatilag az történik az alapítványoknál, hogy matolcsi embereit lecserélik a varga embereire valamint lesz vagyonvisszavétel ami annyi lesz ami mbh-s és lőlőre kerül minden más elveszik.
Potcastban elég jól összeszedegették ezeket.Értem, hogy mire mondod, hogy nem kell kiugrani, mert rossz hatása lehet és alapjában véve a heylzettől eltekintve egyet is értek vele, de szerintem ezt tudatosan mondják pont azért mert te is így látod, de valójában ez az etetés része.
Eltűnt 650 milliár matolcsi beszél róla, hogy ő tudja, hol a pénz és nincs hatóság ami meg se kérdezi, hogy csókolom ok akkor erről tudna e valami részlettel szolgálni nekünk. -
Ringman
félisten
ha nem adóemelés az áfabevételek növekedése, akkor gyak infláció lesz az, persze ki lesz szórva egy csomó pénz (hitelből persze, mert 10-15-20 évre évi ~százmilliárdos tétel lesz a kv-ben a most belengetett kedvezményes hitelkonstrukció), ami alapból ezt fogja okozni.
az szja-kedvezménnyel továbbra sem értek egyet (valódi szoc. politika kellene), a különböző helikopterpénzeknek meg kb sehol sem sikerült megállítani a népességfogyást - mivel ezzel van marketingelve az osztogatások jó része - mondjuk más intézkedésnek sem.
-
Ixion77
Topikgazda
Én már a címnél elakadtam. Az első sorban "vagyondecibilis" van, ami ha jól értem minden vagyonelemet tartalmaz, így ingatlant is. A második sorban meg "pénzügyi eszközök", amiben nincs ingatlan vagy cégtulajdon.
Az alsó számok a "nettó pénzügyi vagyont" mutatják. Az vajon mi? Mitől nettó? A szlovéneknek többnyire üresek a számláik és csak ingatlanjaik vannak, az olaszok meg szinte csak befektetéseket tartanak és albérletben laknak? A 221 vs 43 önmagában olyan óriási különbség, amit nehéz elhinnem további magyarázat nélkül.
-
Simia
junior tag
Itt kitárgyalták.
Ha jól értem, ez most egy gamble arra, hogy a 4iG nem éri el a 90%-ot a felvásárlási ajánlatával, mert ha elérik, akkor kötelezően el kell adni nekik ezen az áron a részvényeket. De ha nem sikerül a 90%, akkor maradhat a Rába tőzsdén, és akkor lehet részesedni abból a k*vasok pénzből ami majd hozzájuk lesz csatornázva a magyar védelmi kiadások emelésével...
-
Ringman
félisten
mint ahogy a linkelt cikkben van, ez egy becslés, meg nem is vagyok szakmabeli, szóval nem fogom jobban beleásni magam ebbe, de Mo-n mindenki próbálja eltitkolni a vagyonát, a mérték a kérdés vsz.
szerintem máshol sincs jól mérve a felső rtg vagyona, de kb semmilyen retorzió nincs ezekből, pl panama papers-nek sem volt impaktja.
-
Blaymoira
tag
Ez az ábra is csalóka egyébként, mert a ha jól emlékszem kormányzat már jó ideje úgy éri el ezt a statisztikát, hogy decemberben az ÁKK ideiglenesen visszavásárol egy csomó adosságot, majd januárban megint kibocsájtja őket. Igazából havi szintű bontásokat lenne jó látni
-
Dare2Live
félisten
Ezt se tudtam.
MANYUP einstand jutott eszembe. Egyszeri majd 10+évig nagy pluszt adott a költségvetésnek. De ez a pénz már most nagyon kezd hiányozni. Feléltük a jövőt és az ÁHTben még szépen is mutatott 10+évig. Most tekintsünk el attól, hogy az ott megszerzett részvényekett... odaadták NER alapítványoknak.
Vagy mint a mostani othon+. Az első évben kijön 0ra a vagyonszerzési illetékek miatt. De utána 24évig nagyon komoly terhet fog jelenteni. -
julius666
addikt
Mondjuk ha mellé nézel egy nominál meg reál GDP ábrát azért hamar kiderül a turpisság: nem a kirobbanó formában lévő magyar gazdaság növi ki ilyen ügyesen azt a gyönyörű hokiütő ábrát, hanem a balek hitelezők zsebében értéktelenednek el ilyen tempóban a "tartozom" kártyák. Az infláció megdobja értelemszerűen a nevezőt is a százalékos érték számításánál.
-
Ha ezt csökkenteni kell, akkor vagy kiadást kell lefaragni, vagy bevételt növelni.
Abszolút nem érted az államháztartás működését. Ha bevételt növelsz, akkor növeled az újraelosztást is by definition. A bevételt 1000%, hogy csökkenteni kell (már most 60+%), ezt drasztikusan le kell faragni. E mellett a kiadási oldalt is hozzá kell igazítani (javarészt hatékonyság növelésével). -
kardkovacsi
senior tag
Szerintem nagyon sok helyen lehetne faragni. Én ezt a rengeteg lakástámogatást azonnal megszüntetném, sőt finoman megvágnám, akik kaptak eddig is kapjanak de mértékkel.
A másik a rezsi csökkentés. Pl. víz 280 forint talán köbmétere. Legyen 5-10 m3-ig 280 után meg ezer. Itt látom hányan tolják a 100 m3 vizeket locsolnak a kertre (legye szép gyep). Közben meg tízmilliárdokat kell fizetni hálózat bővítés címszó alatt, mert pazarol mindenki a vízzel. Villany, gáz hasonló. Bár a gáznál már van limit, a villany még messze van a jótól. Ott is rengeteg lóvé elmegy, mert flat ár van.
Egy EU lóvé hazahozatala azonnal csökkentené a kamatokat. Mert ugye az egy hatalmas tétel. Ha nem 7% lenne a 10 éves hanem 3 akkor mindjárt nagyon jelentős kamatkiadás spórolás jönne össze (amúgy a poén a Fidesz ezzel jött ki a gödörből 12-13 éve). Nyilván ezért tenni is kell többet, magában az EU lóvé nem elég. -
aAron_
őstag
Elképesztő pénzek mennek "gazdaság fejlesztésre", élsportra és egyházakra. Pontos számokra nem emlékszem, de nagyot szerintem nem tévedek a GDP 15%-ával.
Rengeteg tér van kiadáscsökkentésre, csak ez disztruptív és sok érdeket sért. Bízom benne, hogy ennek ellenére legalább részben meglépik.
-
> és akkor az a kérdés merül fel, hogy vajon a Tisza kormány okosabban fogja elkölteni a rábízott pénzt
Egészen pontosan erről van szó már sok éve, igen. A feltételezés az, hogy a NER annyira drága, hogy ennél rosszabbul már nehéz. (Nem elsősorban az ellopott pénz miatt, hanem a kontraszelekció miatt.)
-
kardkovacsi
senior tag
Értem és valós amit írsz, viszont a másik oldalról szerintem a mostani rendszer rettentő káros.
Mondok egy példát. A tranzakciós illeték kikapcsolja a versenyt a bankok között. Mivel ha egy adott bankban van a pénzed, mert mondjuk oda utalják neked, a pénz mozgatásnak meg díja van ezért a bank nyilván gondolkodhat úgy, hogy nem ad a pénzedre kamatot, mert fél év miatt nem fogod elutalni. Nincs is a bankoknál, gyakorlatilag egynél se lekötött betétre kamat. Miközben ha bevágja ugyanezt egy napra a jegybankba kap érte 6-7%-ot.
Mellesleg ettől van brutális nyeresége az egész bankszektornak és valami embertelenül drága a bankolás Magyarországon ami fogja az egész gazdaságot főleg a kisebb cégeket a cap miatt.
Másik. Cement adó (bányajáradék), összes égetett cucc rettentő drága miatt és persze gyilkolja a hazai építőipari alapanyagokat gyártó cégeket.Szóval egy egyszerű adózás sokkal jobb lenne, ahol nem kell ennyi szektoriális adóra támaszkodni.
-
> 5 év múlva már biztosan többet fogunk SZJA-ban befizetni mint most
Ez valoszinu egyebkent. A kerdes az, hogy
1) ez baj-e
2) osszesen magasabb lesz-e az allami elvonas, mint mostA magyar rendszer trukkje, hogy az ujraelosztas nagyon magas (talan a GDP 60%-at adjak allami koltesek?), viszont az SZJA kicsi. De a magas ujraelosztashoz nyilvan mashogy kell beszedni a penzt.
Tehat en azt szeretnem, ha az allami ujraelosztas merteke csokkenne, de nem zavar, ha ekozben az SZJA novekszik. Persze ezt a lakossag sose fogja megerteni.
Pluszban meg nyilvan az is gond, hogy egy ketgyermekes csalad siman kolthet evi 5-8 millio forintot olyan dolgokra, amit papiron az allam biztosit (iskola, egeszsegugy).
-
t72killer
titán
Egy 1.0 logikai kérdés: BÁRMILYEN államszervezetet mikor is rémisztett vissza a holnapi adóemeléstől egy olyan apróság, hogy ma milyen adórendszer van? Vagy bármilyen, nem adónak nevezett nagy tételben történő pénzbeszedésről, ha nagyon rájuk égett a ház? MANYUP einstand megvan még?
"NEM érdemes neked érdemben válaszolni." - ehhez érdemben+távlatokban gondolkodni is tudni kéne. Az SZJA-n görcsölőknek már addig sem sikerült eljutni, hogy igencsak vastag egyéb néven futó közterhek is vannak, elég csak a világrekorder ÁFÁ-ig menni.
-
t72killer
titán
De értelemszerűen NEM erről írtam, olvasd el.
Hány olyan példát tudsz felhozni, amikor egy adósávot egy meglévő sávos rendszerben NOMINÁL LEJJEBB toltak? Évszám, %, helyszín pls.
A hupililát hányó ismerős sokminden, csak nem értelmes, a kérdés neki is szól.
Rápillantott már, hogy az egységes szja kulcs mellett mennyit is vesz el az állam a "szuperbruttóból", azaz a munkaadói oldalon jelentkező bérköltségből, illetve hogy amikor elkölti (ÁFA), megtakarítja (tőkejövedelmek adóI), mozgatja (bankadók) a megkeresett pénzt, mennyit is kanyarít le az állam, ettől nem hány hupililát? Vagy attól, hogy a beszedett adóbevételből pl milyen EÜ és oktatási színvonalat kap vissza? Jó tudom, az ilyen észkombájnok jellemzően egyedülálló pasik, vagy olyanok, akiknek jóvanazúgy egyházi suliba járnak a gyerekik és "nemkoszolomösszemagam" a csilliós bevételből 10éve is magánEÜ-be járt a drágalelkem. Egy országról van szó, ahol egy már csak bő 9millás lakosság együttes jövőjét kell optimalizálni, nem azt, hogy Mr és Mrs Dzsentri az SZJA mentes csillióiból még fejlebb verhesse az ingatlanárakat.
", 5 év múlva már biztosan többet fogunk SZJA-ban befizetni mint most."
Ok, szavazz a fixkulcsos narancsra a haveroddal együtt, és láss csudát, a csudaóccó SZJA-tok mellett a nettó fizudEUR-banRubelben kevesebbet fog érni, mint ma és szja helyett lesz majd egy rakás egyéb közteher, amit már egyáltalán nem biztos, hogy a Közmunkás Józsira rá tudnak terhelni, így ha tetszik, ha nem, valamilyen formában progresszív lesz.Érdekes mód olyan csóró és pénzügyi analfabéta országok alkalmaznak progresszív SZJA kulcsot, mint Svájc és Luxemburg. Biztos elfelejtették nekik megmondani, hogy marha rosszul csinálnak valamit...
-
julius666
addikt
Ha a TBSZ 5 év utáni feltörése a cél és a pénz másra való felhasználása, akkor érdemes lehet még a TBSZ-en eladni, tök függetlenül attól, hogy veszteséges volt-e a papír vagy sem. Ugyanis feltörés után adókötelessé válik a papír, magyarán baszakodni kell az adóbevallással, gombokra.
De ez egyértelműen a másik topicba való...
-
tz970
csendes tag
Akár hosszabbítasz, akár nem, minden papírodnak a TBSZ lejáratkori ára lesz adószempontból az új vételi ára.
szja tv. szerint:
b) ha a jövedelmet szerzési érték figyelembevételével kell megállapítani, a megszűnés, megszakítás napján irányadó szokásos piaci érték, illetve a megszerzésre fordított összeg közül a nagyobb vehető figyelembe, -
DarkByte
addikt
Habár minden gyártó keresni fog jogi kiskapukat, naiv lenne azt gondolni a vám okozta plusz költségeket nem fogják ugyanúgy beépíteni a termékek alap árába, had fizessenek csak a vásárlók.
Egyébként rosszabb esetben az is előfordul egy adott gyártó több körben kényszerül oda-vissza import-exportálni dolgokat mire egy termék elkészül. Pl. Samsung a memória chip-ekkel [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Legújabb Thinkpad T14 gen6 - Bontatlan + magyar! - Core Ultra 7 255U - 16/32GB - 512GB - Gyártói gar
- 96GB DDR5 ECC RDIMM 5600MHz szerver RAM
- Eladó AMD Ryzen 7 9700X, RTX 3070, 32GB 6000MHz DDR5, 1TB M.2, 850W +80 Gold Gamer PC!
- Dell Latitude 5411,14",FHD,i7-10850H,16GB DDR4,512GB SSD,2GB VGA,WIN11
- Dell Precision 7720,17.3",FHD,i7-7820HQ,16GB DDR4,256GB SSD,P3000 6GB VGA,WIN11
- AKCIÓ! LENOVO ThinkPad P15 Gen2 munkaállomás - i7 11800H 64GB DDR4 1TB SSD RTX A2000 4GB W
- 280 - Lenovo Legion Pro 5 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti
- HIBÁTLAN iPhone XR 64GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4490,100% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG XBOX Ally X 24GB/1TB kézikonzol garanciával, hibátlan működéssel
- NVME, M2 NGFF, 2,5" SATA SSD-k vegyes OEM márkák és prémium típusok, sok újszerű. 256GB-1TB
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
NDX +3%
Mindenesetre én biztos vagyok benne, hogy nem a Kárpát medencében fogok megöregedni.

Ixion77