Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Ketogén étrend
- hcl: Gogle Drive csatolása szerveren / Nexcloud integráció
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- talmida: My Art II.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
Bár érdemi "tisztogatás" volt ami rendszerszintű problémákat is okoz de ettől még a rendszer nagyja jól működik biztos a vezetők elé rakták a lehetőségeket, következményeket. Más kérdés Trump mennyit fog fel belölle és az, hogy közvetlen tanácsadói mennyire olvasták el, mennyire inkompetensek.
A fő topik Hormuz lezárása pl egy 40+éves scenarió. Ami 2015ig egzisztenciális volt. US hadvezetés... nem hülyék gyülekezete rengeteg terv, szimuláció, megoldás terv... készült arra az esetre ha Irán lezárná. Más kérdés, hogy 2015 után ez mennyire vált USnek annyira nem fontossá, kit mennyire zavar egy 90$os olaj.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Joe123
üzenetére
Optikainál Ukrajnában a 15-20kmes határ akkor van ha 0szél van. Ez nem adott Hormuznál.
USnek ez az egész még nem fontos. De egy minimális 30napos készlettel rendelkező Pakisztán pl közölte, hogy minden Pakisztánba tartó tankert hadihajóval kisérni fognak, nekik ez egzictenciális fenyegetés, létfontosságú. A paki gazdaság megáll enélkül. A dolog pikantériája, hogy Pakisztán határos Iránnal.
-
Dare2Live
félisten
Nekem marad ami volt évtizedekig a NAVYnál CBG.
De itt annyira sok a hozzáértő, hogy ilyet nem dobhatok fel mert tényleg elkezdik magyarázni.
@t72killer
Tök8 Trump mekkora hülye ettől még az US hadvezetésnek évtizedek óta részletesen kidolgozott, frissített, szimulált... tervei vannak arra az esetre ha Irán lezárná Hormuzt. Teljesen abszurd az a feltételezés, hogy ne lennének rá felkészülve. -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nincs érdemi bozót. Sivatag van.
Rádiós drón hatótávja adott területen még Orosz/Ukrán EW mellett is rendszeresen töredékére ~10km alá esik. Optikai szálasak hatótávolsága max 20km. Az ide kevés.
Ahogy írtam sanszosan a stratégiailag kulcs Qeshm szigetét fogják megszállni meg lesz fent 7/24ben mindenhol uav. Ha nem elég majd lesz amennyi km kell széles no go zona.
Lehet fura
de világgazdaság leseggelésénél sokkal-sokkal kevesebbért sokan sokkal-sokkal-sokkal többre képesek. Hát meg a világgazdaságról van szó főleg.Az 1kgra amúgy nem tudok mit mondani. A 30évnél fiatalabb daraboknál a dupla hullt egy 50kgs sahed nem ütötte át. A Valdez elötti kőkori 30+éves tankert sanszosan egy (vagy több) 220-500kgs ukrán drón kapta el.
amcsi haderőnek meg vannak a célja és a szerint halad. Kulcszemélyek, kommunikáció, légvédelem, vezetési pontok, ismert indítási helyek, új indítási helyek, raktárak, gyárak... és majd csak ezután jön Hormuz. Ha optimista vagyok egy megnyitásal még akár 2 hét. Ha nem 5-8.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ixion77
üzenetére
Mért gondolod ezt?
Jemen partjai elött se állt meg a világ pedig voltak ott Iráni rakéták, bm, dronok, kalózok... minden.
A totális légtérkontrol már most megvan manpad távolság felett mehetnek UAVok, Qeshm... szigetek totál légtérkontrol mellett a navynak tinglitangli megszállni, amit eddig az Iráni rakétákból... láttunk azt ha volt a közelben érdemi AA romboló leszedték.
Nem arról van szó könnyű de ennél a világgazdaságnál jóval kevesebbért ennél sokkal nehezebb dolgokat is abszolváltak.
A kérdés a mikortól és ha majd nem mért nem.btw a CSG mi? Nem CBG?
-
Dare2Live
félisten
Kína eddig is annyi orosz olajat/gázt vett amennyit tudott. Nincs hude érdemi felesleges lehetőség. Szibéria ereje eddig mint a csiga halad.
Kínának 4-5hónapra elegendő készletei vannak ha addig nincs vége a Kínai hadsereg is biztosítani fogja, hogy Hormuz nyitva legyen, különben Kína is megáll.Én se tudom Irán mért történt de nagyon sok info nincs a birtokunkban.
Irán azért tud kitartani mert bármi ami érdemi/szárazföld és Irán az következményekkel jár és a Trump/MAGA bázis (is) élesen elutasítja.Kína alapvetően erősen kihasználja Oroszo szorult helyzetét. Energiahordozót, olcsón vesz, ami Oroszonak kell a háborúhoz drágán ad geopol vonalon az Orosz szatelit/ütköző államok kína felé fordulnak. Nem Kína támadta meg Ukrajnát...
BRICS nem egy szövetség. Kína, India... úgy nyerészkedik az Orosz-Ukrán háborún ahogy tud.Én nem látom azt, hogy az USnek ne lennének egy elhúzodó Iráni konfliktusra elegendő készletei.
US közel keleti szövetségesei nyakig benne vannak a konfliktus elindulásában. Engem az se lepne meg ha SA... fizetné a cehhet azért, hogy Iránt visszajuttatják a start vonalra. Ha megdöntenék a rendszert még lehet pár 10b$ extra siker bonuszt is utalna...
"a nem teljesen szövetséges államoknak megmutatja hogy az USA-val tárgyalni felesleges"
Vagy, hogy komolyan kell venni. Ki lehet röhögni az amúgy ha nem akar atomfegyvert elfogadható US ajánlatot csak hát a TACO ezen a szinten nem volt TACO." Ha ettől nem zár össze a világ azon része aki nem USA csatlós"
Ez 2001óta terítéken van és a legdurvább ahova eljutott az a BRICS. Ahol mindenki csak a hasznot nézi, hogy lehet Oroszot a legjobban lehúzni."egy esetleges Tajvani invázió kapcsán"
Kína nem siet. Én nagyonn nehezen tudok elképzelni olyan scenáriót, hogy katonailag 5-10 max 15 éves távban lokálisan ne legyen Tajvan, Dél Kínai tenger vonalon olyan fölénye amivel senki nem fog tudni mit kezdeni. Nézz rá a gyártási üteme és hogy azt egy helyre kell csak koncentrálnia.
-
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
45+éve megy durva USA ellenesség a templomban, a mindennapi imádságokban, az iskolában, a tvben, rádióban, újságban... és vezetői vonal szelektálásban is. Az ellenségkép ami összefog.
@kardkovacsi
Lehet hühögni de szerintem a domborzat... mindegy. Pont úgy átmennének rajta mint Irakon vagy Afganisztánon. Ha gyorsan akarnak akkor Irakos "30nap" alatt, ha minimalizálni a veszteségeket akkor fél év. A gond utána kezdődik pont ahogy Irakban vagy Afganisztánban. Az USA nem imperalista Oroszország. (Aki katonailag 4éve képtelen elfoglalni Ukrajnát de az elfoglalt területeket ~Sztálini módszerekkel stabilizálja) -
Dare2Live
félisten
[link]
Nem tudom hány benfentes kereskedés vizsgálat volt a BUXon az elmúlt 10évben. Teszem csendben hozzá a MOL felelősége is felmerül "elfelejtettek" tájékoztatni pár hétig, hogy nem jön a Barátságon az olaj pedig ez nem kicsit meghatározó a MOLnak főleg a Brent/Ural spreedet nézve. -
Dare2Live
félisten
válasz
Peter.70
üzenetére
Elött meg 24h [link]. Ezt meg is ismételte.
@lemusz
A franc se tudja mi lesz. Irán már Ali Hamenei megölése elött mindha megőrült volna a légterét, területén lévő US bázisokat nem használhatják Irán megtámadására vagy olyan államokat rakétázgat/dronoz érdemben ahol még US bázis sincs. Lövi pl Dohat, a közvetítő UAEt. Ami elég őrültség mert az erőforrások elpazarlása meg gyorsan fordít nem csak azon, hogy nem lehet a légterüket használni de felszáll az elég komoly SzA, UAE légirő... -
Dare2Live
félisten
válasz
j0k3r!
üzenetére
Nálunk detto enterprise és 2026ban nem is fő hanem a top csapásirány lesz. Elöző héten megvolt onsite az első benti demonstráció, hogy mire használják persze success story de bakki überdurván meggyözőre sikerült. Bemutató, hogy használjuk mellett lesz oktatás, certiket csináljuk...
Én azt várom mint a cloud vonaltól. Ott is mekkora ellenkezés volt aztán "átszakadt a gát".
@opr
Egyértelmű hogy ésszel kell használni főleg ilyen "NER" bank esetben. Úgy is kezdni, hogy "A "NER" (Nemzeti Együttműködés Rendszere) bankok kifejezés nem egy hivatalos pénzügyi kategória, hanem a köznyelvben és a gazdasági sajtóban használt megnevezés azokra a pénzintézetekre, amelyek tulajdonosi köre szorosan kötődik a kormányzati üzleti körökhöz."
De ha nem tetszik és keresés akkor google és fél óra alatt összeszed. -
Dare2Live
félisten
"Próbáltam guglizni, de a lehetetlennel határos a dolog sajnos"
Érdemes elkezdeni használgatni az AIt ilyen kérdéseknél és onnan továbbmenni ha mélyebben kell.
"
melyek Magyarországon a "NER" bankok?
A "NER" (Nemzeti Együttműködés Rendszere) bankok kifejezés nem egy hivatalos pénzügyi kategória, hanem a köznyelvben és a gazdasági sajtóban használt megnevezés azokra a pénzintézetekre, amelyek tulajdonosi köre szorosan kötődik a kormányzati üzleti körökhöz.
2026-os állapot szerint Magyarországon az alábbi bankokat sorolják egyértelműen ebbe a körbe:
1. MBH Bank (A "Szuperbank")
Ez a legjelentősebb szereplő, amely az MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarékbank egyesülésével jött létre.
Tulajdonosi háttér: Meghatározó tulajdonosa Mészáros Lőrinc és üzleti köre.
Szerepe: Az ország második legnagyobb bankcsoportja az OTP után. Stratégiai célja a hazai tulajdonú bankszektor dominanciájának erősítése és az állami projektek finanszírozása.
2. Gránit Bank
A digitális fókuszú bank az elmúlt években rendkívül gyors növekedést produkált, 2026 elejére mérlegfőösszege meghaladta az 1000 milliárd forintot.
Tulajdonosi háttér: Többségi tulajdonosa a TiberisDigital Kft.-n keresztül Tiborcz István (a miniszterelnök veje). A bank 2024 végén lépett a tőzsdére.
Szerepe: Elsősorban a technológiai innovációkkal és a prémium szolgáltatásokkal operál, de jelentős szerepet vállal a vállalati hitelezésben is.
3. Equilor Befektetési Zrt.
Bár nem kereskedelmi bank, hanem befektetési szolgáltató (brókercég), gyakran említik ebben a körben.
Tulajdonosi háttér: Szintén Tiborcz István üzleti környezetéhez (Szécsényi Bálinthoz) köthető. Gyakran működik közre "NER-közeli" vállalatok tőzsdei tranzakcióiban és tanácsadásában." -
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
Leírsz egy ilyet: "A villanyautós elképzelések már gyárilag is hülyeségek voltak..." flamet akartál generálni a szélsőséges hülyeséggel. Én ráharaptam de ha nem baj nem etetem a trollocskát.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Drizzt
üzenetére
"egy tpo fele idő alatt nulla erőforrással, meg egy claude előfizuval old meg dolgokat, amihez teljes programozó csapatra lett volna szükség."
Meggyőzni nem foglak. Ellenben ezt se én írtam. Ő is kamukál vagy alma körte?
[link]
"Nalunk is produktivabb jelenleg 1 technical PO egy CC elofizetessel, mint par honapja egy teljes engineering csapat volt. Kritikus penzugyi szoftvereket fejlesztunk. Platform, architektura, framework, guardrailek, stb. fel lett allitva, nem kell principal engineernek lenni ahhoz, hogy featureoket gyurj ossze.""a leépítés indokánál az AI-t fogalmazták meg simán lehet AI washinggal egybekötött cost cutting is"
? Több munkája van és kevesebbet dolgozik.
"Én az AI segítségével érezhetően kevesebbet dolgozok úgy, hogy gyakorlatilag megkaptuk az elment emberek munkáját is."És ez az egész őrület igazából decemberben indult illetve kapott egy brutál boostot.
-
Dare2Live
félisten
válasz
pictigjis
üzenetére
"mindannyian felfogtuk a jelentoseget, a nem programozok is latjak, hogy mi tortenik, de az egyszeruen tenyleg baromsag, hogy azt probaljak egyesek bemagyarazni, hogy mindent at tud venni az embertol"
Szerintem senki nem állított olyat, hogy mindent át tud venni az embertől. Én a terápia vonalban se vagyok biztos nem értek hozzá, csak beszéltünk hallottam, hogy valakinek bevállt leváltotta a pszihologusát neki jó.A "mindannyian felfogtuk a jelentoseget" én azt látom, hogy a topik nagyja nem. Ott van Drizzt hsze, hogy kamuzok. [link] . Ráadásul szerintem a "hívők" nagyja se érti én legalábbis biztos nem, hogy mi a jelentősége. Mik az implikációi. Másik topikból mai hszem. Tessék a videokat megnézni és kicsit extrapolálni. [link]
-
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
Tessék akkor az egész rész tőled:
"A villanyautós elképzelések már gyárilag is hülyeségek voltak, más dolog a meglévő infrastruktúrában (internet, számítógép, egér billentyűzet stb) megvenni egy N+1-dik szoftvert és elindítani a laptopomon meg megint más legyártani több száz millió fizikai elektromos autót és kiépíteni hozzá a teljes töltési infrát meg szervizhálózatot."
és uaz a válasz:
? Musk, Tesla, BYD... nek hülyeség? Városi légszennyezésnek? Rengeteg boldog customernek pl [link] ? Napelemeseknek?
Közben első keresésre EUban 22%ra nött a BEV részesedése. [link] Az azért nem kevés. Valamiért csak megveszik a hülyeséget... -
Dare2Live
félisten
"ha jön egy tényleg jó akku tech"
Ahogy kinéz a jelenlegi is elég jó közben a fejlődés folyamatos.@kardkovacsi
Évekig ment az AI szar vonal. Én is röhögtem rajta. Persze fejlődgetett... de nekem ~november közepe óta jön az egyik után a másik koppanás a hüha. Ott a plem. 20-30év domain tudása értékelődött le brutálisan. Persze, hogy a tagadás az első. Közben egy TPO nem 3-5fős csapatot kér a feladathoz meg 2hetet hanem 1db előfizetést és 1hetet. wtf
A jelenlegi fejlődési ütem mellett mikor fog felfutni, berobbanni az elbocsátás? Éven belül? Először MOon csak ezrek aztárn tizezrektől köszönnek el? Nem picit félelmetes én is próbálom tagadni...
-
Dare2Live
félisten
"Egyelőre nem úgy fest, hogy ez az egész csak szépen formál mondatokat és ennél nem több"
Hogy én ezt hányszor hallottam, hallom az elmúlt években... és néha ITsektől is.
A héten láttam egy plt ahol 20-30év domain tudásával megoldható problémát hoztak le 4-5év tudás+AIval. Persze, hogy fullba megy a tagadás nem jó mert akármi... -
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
"A villanyautós elképzelések már gyárilag is hülyeségek voltak"
? Musk, Tesla, BYD... nek hülyeség? Városi légszennyezésnek? Rengeteg boldog customernek pl [link] ? Napelemeseknek?
Közben első keresésre EUban 22%ra nött a BEV részesedése. [link] Az azért nem kevés. Valamiért csak megveszik a hülyeséget... -
Dare2Live
félisten
válasz
challo
üzenetére
Megjegyzem nektek szerencsétek volt. A fehérvári kórházban min 10+éve rengeteg újszülött kapott el nagyon súlyos fertőzést a vízrendszerből. Úgy indult az életük, hogy vénás antibiotikum. És voltak akik meghaltak.
@kardkovacsi
Általános és nagyon gáz. Nem csak mert egy belgyógyás/szemész/fül orr gégész... elképesztően nem SBOs hanem mert elb*ák és nem egy élmény avval élni, hogy elb*tam és meghalt. Covid alatt berakták a szemész/fül orr gégész... vonalat intubálni kellett. Ha nem csinálja meghal. 5ből 3-4* sikerült az túlélte 1-2 meghalt mert elb*ta. Na de ez a vonal nincs ahoz hozzászokva, hogy körülötte meghalnak ahoz meg főleg@Ringman
Elvileg csak "válaltan" megy a 32/36h. Gyakorlatban még mindig van 48hzás is. És ezek ha úgy jön össze valóban 32-48h fentlétek. Ilyen alatt szoktak az 50+os férfi orvosok eldőlni balra és többé nem felkelni. -
Dare2Live
félisten
válasz
Tesztelo.hu
üzenetére
Ez szerintem erős demagógia.
Azért jár a Finn, Svéd... többet szűrésre mert beleverik. És ez MOon is ment és működött.Talán még megvan a 2000es évek eleje. Amikor tvben, rádióban, plakátokon ment, hogy járj szűrésre, brossúra volt a rendelőben és iskolában is volt "felvilágosítás"... és a magyar járt szűrésre.
Most mi megy a plakátokon, rádióban...? Ez fontos a kormánynak. Nem az, hogy a magyar szűrésre menjen.
bt az megvan, hogy Kásler bemondta a kamerába, hogy: "mammográfiás szűrések elhalasztása nem jár következményekkel a mellrák diagnosztizálásában"
És akkor be lehetne hozni azt a témát is, hogy hogy a fenében van az, hogy nagyon erős rákgyanúval 3* van biposzia és jó félév múlva pet-ct. Hát mert ez nem fontos a kormányunknak.Sport: Detto. Magyarországon az élsportba van elképesztő összeg beletolva. A népsport se promotálva nincs és a lehetőségek is problémásak. Ha az elmúlt 10évben élsportra szánt összeg felét népsportra fordítják nagyon más világ lenne.
És hamár egészség annak egy nagy pofont adott az a munkaidőkeret "rabszolgatörvény". Törvényesen csapágyasra hajtani a munkavállalókat. Meg hogy a fél ország betegen jár dolgozni mert úgy lett a rendszer kitalálva, hogy betegen is járjon.
és sorolni lehet mért él a magyar addig ameddig, mért nem jár szűrésre, sportra... de rákenni az elmúlt 15év után azt nagyon álszent demagógnak érzem. Tudatosan saját érdekeik miatt ezt találták ki fent.
-
Dare2Live
félisten
Mindig vannak egyéni hude jó estek.
Az átlag valóság az egy jó állapotban lévő területen (onkologia) az, hogy EUban a legutolsók vagyunk.
Amiben meg rosszul állunk pl urulógia az olyan, hogy megyeszékhelyen vonalon kezd úgy bedölni, hogy valóságban nincs megszűnt. Már nem az, hogy 12+hós várólista hanem nincs. (És akkor vissza lehet oda kanyarodni, hogy mért katasztrófális prosztatarák vonalon a helyzet.) -
Dare2Live
félisten
válasz
pictigjis
üzenetére
Nem az volt a kérdés, hogy mennyire extrem fontos a metakommunikáció hanem, hogy ez, hogy hat, hathat a pszihologus állásokra/keresletre. Teszem hozzá fogalmam sincs mennyire fontos a metakommuikáció. Lehet fontosabb az, hogy bármikor ráér? Vagy az, hogy nem 20.000Ft egy óra? Vagy hogy...?
Picit utánaolvasva a témának nem egyedi eset sokan áltatják magukat avval, hogy ez nekik jó, sött jobb mint a pszihologusuk. Az okok változatossak.
---
Én a témát itt tényleg baromi offnak érzem. Tőzsde és gazdaság a topik címe és nem az, hogy mennyire fontos a metakommunikáció. De biztos most is tévedek.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nagyon remélem lesz valami felfutás mert amit látok jelenleg MOon az a nem kell junior, medior max ha akármi és a senior atyaúristen nem x embert kér a projekthez hanem AI előfizetést. Erősen lelombozó. Emvy nálam jóval jobban rálát a NYEU/US szitura majd leírja.
@Hi!King
Én csak 2024 elején kezdtem mindenhol is érezni, hogy valami nem stimmel, addig ha el akart akárki pár év tapasztalattal helyezkedi pár hónap alatt simán ment. Ennek még persze köze nem volt az AIhoz.
Természetesen visszamehetünk 2015ig is és rávághatjuk, hogy de mennyivel többen dolgoznak ITben mint 2025ben. Az lehet is. De amit én látok az 2024óta erősen lefele mutat. 2025ben már seniorok! keresnek aktívan 6-10hónapig pozit. Fizu csökkenéssel találnak csak pozit.... -
Dare2Live
félisten
A programozóit mire alapozod?
Mindketten valamennyire benne vagyunk a témában én azt látom, hogy 2024ben totálisan megfordult a piac 2025ben teljesen általánossá vált a nem kell junior majd most már a medior sem. Senior emberek keresnek hónapokig, fél-1évig állást kapaszkodnak a meglévő munkahelyükbe. Mindez nem csak MO vagy EU hanem US...ben is. Nem épp arra utala helyzet, hogy egyre több programozói pozició van. -
Dare2Live
félisten
válasz
Hi!King
üzenetére
"majd orvos munkahelyek szunnek meg a kovetkezo evtizedekben"
Erről beszéltünk? Írd bele, hogy GAI miatt, ne hagyd nyitva. És ld Pszihologus-terápia vonalat. Ez nem valami távoli jövő, hogy de az appendictust kikapja az AIrobot.
btw mindha nem olvastad volna el amit Gemini válaszolt.
Amúgy ha a téma szerinted nem off mért rakod offba a válaszod?
-
Dare2Live
félisten
válasz
Hi!King
üzenetére
"a sokkal fontosabb kerdeseket, mint pl. hogy agyhartyagyulladasod volt-e, nem lehet a ChatGPT-re bizni."
Megfelelően kell a GAIt kezelni ahogy az életben rengeteg mindent. Ennyi. Ez most szerintem annyira nem gond kérdés mennyire fejlődik ahogy látom nagyon, mennyire integrálódik az emberek életébe.... Szerintem ahogy a google ez is nagyon.
Bedobtam ezt az 1x1 nem is kell ehez GAI kérdést nem fizetős Geminibe (chatgpt tudott anno sokkal butább lenni, meg etikailag/emberileg a CGPT Sam Altman vonallal erős fentartásaim vannak.)
Kérdés:
Honnan lehet tudni azt, hogy valakinek agyhartyagyulladasod volt?
Gemini válasza:
Az agyhártyagyulladás (meningitisz) egy rendkívül súlyos, életveszélyes állapot, ezért nagyon fontos különbséget tenni aközött, hogy valakinek most vannak tünetei, vagy arra vagy kíváncsi, hogy a múltban átesett-e rajta.Mivel ez nem játék, vegyük sorra a legfontosabb jeleket.
1. Honnan tudhatod, ha valakinek MOST van agyhártyagyulladása?
Ha az alábbi tüneteket észleled valakin (vagy magadon), azonnal mentőt kell hívni, mert órákon múlhat az élet!
Merev nyak: Ez a legtipikusabb jel. A beteg nem tudja vagy csak hatalmas fájdalom árán képes az állát a mellkasához érinteni.
Hirtelen magas láz és elviselhetetlen fejfájás: Nem egy sima migrén, hanem "életem legrosszabb fejfájása" típusú fájdalom.
Fényérzékenység: A beteg zavarja a világítás, behúzza a függönyöket, fáj a szeme a fénytől.
Zavartság: Kábultság, nehéz ébreszthetőség, vagy furcsa, összefüggéstelen beszéd.
Kiütések (üvegpohár-teszt): Ha apró, piros vagy lila pöttyök jelennek meg a bőrön, amik nyomásra nem halványodnak el, az a bakteriális (meningococcus) fertőzés jele.
Az üvegpohár-teszt: Szoríts egy átlátszó üvegpoharat a kiütéshez. Ha a piros folt a poháron keresztül is jól látható marad és nem fehéredik el, az azonnali vészjelzés!2. Fizikai tesztek, amiket otthon is megfigyelhetsz
Az orvosok két speciális jelet vizsgálnak, amik az agyhártyák irritációjára utalnak:
Jel neve Hogyan néz ki?
Brudzinski-jel Ha a beteg fejét óvatosan megemelik (a mellkas felé hajtják), a térdei és a csípője önkéntelenül felhúzódnak.
Kernig-jelHa a beteg fekszik, és a lábát derékszögben behajlítják, majd megpróbálják kiegyenesíteni a térdét, az komoly fájdalmat okoz a hátában vagy a lábában, és nem sikerül teljesen kinyújtani.3. Honnan tudható, ha valaki a MÚLTBAN esett át rajta?
Ha arra vagy kíváncsi, hogy egy korábbi betegség agyhártyagyulladás volt-e, azt utólag nehezebb megállapítani, de vannak árulkodó nyomok:
Orvosi leletek: A legbiztosabb pont a liquor-vétel (gerincvíz-vétel) eredménye. Ha valakinek volt ilyen vizsgálata kórházban, az szinte biztosan meningitis gyanúja miatt történt.
Maradványtünetek: A súlyos esetek után gyakran maradnak vissza jelek:
Halláskárosodás vagy teljes süketség.
Epilepsziás rohamok jelentkezése.
Koncentrációs zavarok vagy emlékezetkiesés.
Látásproblémák.
Hegek: Ha a fent említett pontszerű kiütések elfertőződtek vagy szövetelhalást okoztak, jellegzetes hegek maradhatnak a bőrön.
Mi a teendő?
Ha most tapasztalod a tüneteket bárkin, ne várj "reggelig" vagy a háziorvosra: Hívd a 112-t! A bakteriális agyhártyagyulladás nagyon gyors lefolyású lehet.
Szeretnéd, hogy leírjam, mi a különbség a vírusos és a bakteriális változat között (mert az egyik sokkal veszélyesebb)?
---
Teszem mégegyszer hozzá ilyen 1x1 egyszerű esetekben nincs hude nagy értelme a GAInak nem jön az ki, hogy mennyivel több, jobb mint egy google keresés. Nem érződik az, mint ITban vagy a kollégánál aki terápiázik vele, hogy úristen. Vagy, hogy kiszúrja a sok oldal leletből az összefüggéseket amit az orvos sem. Lehet az orvosban bízni?
---
Szerintem a témát le lehetne itt valamikor zárni. Főleg mert mindha egy hitvita lenne. -
Dare2Live
félisten
válasz
pictigjis
üzenetére
100 féle képp indokoltuk 1-2éve, hogy mért nem fog az AI programozni röhögtünk a kódján, a halucinációkon meg a 8+3on. Most meg bután nézünk amikor megvolt az első eset amikor a senior+pm nem két-három embert kér a feladatra hanem claude előfizut és fele annyi idő alatt kész.
Meg olyan jön szembe másik topikban, hogy "Nalunk is produktivabb jelenleg 1 technical PO egy CC elofizetessel, mint par honapja egy teljes engineering csapat volt."Amit írtál, hogy nem fog menni az amúgy tipikus AI tulajdonság.
-
Dare2Live
félisten
válasz
pictigjis
üzenetére
A nagy csodálkozásodban feltenném a kérdést: Értesz a témához? Legalább annyit, hogy jártál pár évet terápiára, érdeklődtél a témában, elolvastad az alapokat vagy akár csak pár yalom...ot? Meg tudod itélni, hol tarta témában most az AI és hol fog tartani 1-5év múlva?
@favagoJoska
Ez brutál. A 13.ak vagyunk. Afrika, Dél Afrika túlnyomó része sokkal jobb helyzetben van mint mi. -
Dare2Live
félisten
válasz
pictigjis
üzenetére
? Egy húsvér pszihologus se oldja meg minden problémád és nem is a dolga.
Akinek van 50percre 20.000Ftje annak az előny, hogy akármikor, akármennyit.
A magyar lakosság nagyjának viszont nincs 50precre 20.000Ftje. 5.000Ft sincs. Ingyen majd 300Ft az van. És sokaknál bődületes terhek, problémákon tudna segíteni.
más: Nemrég ugrott be, hogy megszületett az első generáció aki az AI érába.
Ha kérdése, gondja van és apja, anyja nem ér rá és ld tablet gent rengeteg nem fog lehet az AIt fogják (szóban) megkérdezni, hogy hogy működik a gőzgép, miért megyünk el dolgozni, mi a nap...
lehet barátja is lesz?
Jó ez most nagyon scifi meg nem gondolkodtam rajta de na akárhogyis... 
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman
üzenetére
Az biztos, hogy magában jelenleg nagyon érdekes dolgok tudnak kijönni. Spec témákban még mindig komolyakat tud haluzni.
Nem akartam de akkor a konkrét eset. Nem csak, hogy Transzferrin szaturáció 14 % alacsony (20 - 55 %) tehát vashiány hanem azonnal mellé vette, logikailag kombinálta a
MCV 78 fL 77 - 91 fL VALIDÁLT (1)
MCH 26 pg 25 - 33 pg VALIDÁLT (1)
vel és az alapján adott egy legalább mióta tart, hogy mit egyen, lehet szedni diagnózist.@Hi!King
100%osan valószínűleg még nagyon sokáig semmit nem tud kiváltani az AI.
Orvosi vonalon ld terápiás plt. 5év múlva nem lesz szükség a pszihológusok 60-70%+ra? Nagyon benne van a pakilban. Vagy radiológus vagy...
btw MOon pl legendás mi kell ahoz, hogy valaki egy műhiba pert megnyerjen. -
Dare2Live
félisten
válasz
Hi!King
üzenetére
Pár hetes fejbevert storym, hogy AIt használ kolléganő terápiára. Kérdeztem neki bejött nem érzi rosszabbnak le is mondta pszihologusát. Nagyon komoly előnynek érzi, hogy ha gond van ott van azonnal és nem 20.000Ft/h.
Plusz azt vettem észre magamon, hogy HO elött nem a googlen olvasok utána hanem bedobom anonimizálva a leleteket, tünetek és nagyon jó elmagyarázó lehetőségek, diagnózist/választ kapok. Legutobbi esetben úgy érzem és konyítok hozzá egyértelműen jobbat. És ami mellbe vert, hogy az orvos asztalán ott a tablet és AIt kérdezi.
És nagyon az elején vagyunk ennek és meglepne ha pár év múlva egy új AI röntgen gép nem írná oda, hogy szerinte ok és ha nem mi mi a radiologus doktor meg hümmőgne. Van adat lehet etetni.Persze van az ápoló, sebész... vonal ahol be kell kötni az infuziót meg ki kell venni az appendixet. Oda kell humanoid robot. Ami először a gyárakban váltja ki az embert... aztán "mosogat", aztán beköti az infúziót...
@t72killer
Ha valami nagyon nagy versenyelőny az az, ha kirúghatod a dolgozókat mert a robot megcsinálja. Innen ez fontos a multiknak. -
Dare2Live
félisten
Saját szempontunkat nézve tönkretesszük a földet.
Az univerzuzm az nem gondolkodik, érez meg amúgy is értelmezhetetlenül nagy... "neki" aztán tökmindegy. Nekünk nem."Ugy beszeltek, mintha lenne valami objektiv/felsobbrendu 'ertelme' az eletnek."
Sok embernek van értelme legyen az neked extrem szubjektív is. Hogy az a 18éves minden nőt m*ni, akármilyen sportot hude élvezve legjobbnak lenni vagy más magasztos vagy elképesztően önző minnél több pénzt rabolni más kérdés.
És persze itt azért nagyon gyorsan el lehet kanyarodni filozófia, hit, nihilizmus... ha nincs főbe is lőhetem magam vonalra.hamár global warming jönnek a 2025ös adatok és mellé rakva 22-23-24et nem értjük, "pánik van". Nem az van, hogy 22/23/24, egy év felfele kileng hanem mind, a korábbi kb lineáris emelkedés gyorsul, exponenciálissá kezd vállni. A Párizsi 1.5C alatt tartani de ha nem akkor csak 2050re érjük el lényegében teljesült és robogunk a +2.5-3C felé ami a permafroszt területek gyorsabb melegedése miatt meg fogja futtatni a folyamatot. (Permafroszt területeken elképesztő mennyiségű "befagyott üvegházhatású gáz" van)
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Orvos, diplomás ápoló vonal uugy érintettnek látom.
A kérdés max annyi mikor, mennyire. Terápia vonalon terjed mint száraz erdőben a tűz. Az is sokat mond, hogy a HO/Gyerekorvosunk bármi extra van chat gptzik, dobja be leleteket. Mert nem napi hanem komplex esetben jobban összerakja a diagnózist.
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
julius666
üzenetére
[link]
Jövedelem topikban pont téma. Egy negyed hsz onnan: "Nalunk is produktivabb jelenleg 1 technical PO egy CC elofizetessel, mint par honapja egy teljes engineering csapat volt. Kritikus penzugyi szoftvereket fejlesztunk."

És ez érint mindent, volt cégemnél 50% létszámcsökkenés volt HRen... és működik annyira, hogy még akarnak vágni. -
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
"az amúgy tényleg meglehetősen biztonságos coinjaidat egy nem biztosított, bankfelügyelet által nem ellenőrzött entitásak adod le"
Olyan BTC/ETH... és még nem volt, hogy valaki walletből, privát kulcs nélkül lopni tudott volna. Pedig próbálkozás az van, nagy üzlet lenne egy párezer BTC egy alvó számláról leemelni. Szóval ja meglehetősen biztonságos.
De a lényeg: Alapvetően solo staking van. Nem adod le senkinek a coinjaidat azok maradnak a saját walletedben. Lockolodnak és egy nodet kell futtatnod. Ha ez megvan kapod a "kamatot".
Természetesen össze is lehet állni, rábízni az ETHd másra mert neked nincs kedved nodet üzemeltetni... ekkor van az amit mondasz, hogy not your wallet, not your coin. Nekem (is) nagyon necc lenne ~3%ért kockáztatni sok csúnya eset volt az elmúlt 10+évben.
BTC az POW coin ott ez nem működik. Ott a "bányászásért" jár a BTC. A fentinek a következménye az is, hogy míg a BTC végtelen áramot zabál, nagyon drága a rendszer fentartása addig az ETHé lényegében 0.
btw néha az az érzésem, hogy olyanhoz is nagyon hozzászólsz amihez mérsékelten értesz.
-
Dare2Live
félisten
válasz
concret_hp
üzenetére
Tippre:
nem valós BTCt küldtek. Aztán akiknek küldtek azok közül a "résen" lévők eladták, fiat pénzt felvették, tovább utalták. Az eladás valós BTCvel végig tudott menni mert amennyien éltek vele annyi valós BTCvel rendelkeztek.Analógiának rengeteg más eset van, nem véletlenül az egyik cryptos legalapabb alapszabály mondás, hogy Not your wallet = Not your money.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
A szabályokról mert aktuális. [link]
"a bíróságok független ítélkezési tevékenységébe, hiszen folyamatban lévő ügyek érdemi elbírálására vonatkozó direkt utasítást tartalmaz. A jogalkotó konkrét ügyekre szabott jogalkotással az ügy mikénti eldöntésére utasítást az eljáró bíróságnak nem adhat. Ha így tesz, ezzel az Alaptörvényben és Magyarország által vállalt nemzetközi egyezményekben garantált bírói függetlenséget és a hatalmi ágak elválasztásának jogállami alapértékét sérti.
...
a rendelet sérti a jogbiztonság elvét, a jogállamiság elvét, a jogorvoslathoz való jogot és a bírói függetlenség elvét, valamint a visszaható hatály tilalmát"

Érdekes, hogy 10+éve tudom, hogy Tiborcra, Mészárosra.... a NER pereputyra nem érvényesek a magyar törvények nekik nem kell azt betartani, ahogy a magyar államnak sem. De azért mindig újra és újra meglepődök. És vég nélküli újra és újra.
Amikor rájön az ember, hogy a Matolcsy MNB 500milliárdos bankrablásához a parlament tvekkel tevékenyen hozzájárult, az FB tagok közül többen segítették... szervezett nagy rablás volt az... az ember esze megáll. Nehéz már azt elképzelni, hogy az FB tagok nagyjának nem visított a vörös villogó. Nincs miről beszélni ez egy parlament által törvényekkel, modosításokkal támogatott, MNB érdemi részé által végrehajtott szervezett bankrablás volt. Így utólag hogy is gondolhattam, hogy csak pár ember volt benne nem tudom. -
Dare2Live
félisten
Nem csak arany rengeteg minden elszállt.
A kínálat míg ezt lereagálja az idő. De ilyen árak mellett mindenki is többet akar kitermelni mindenből aminek elszállt az ára. -
Dare2Live
félisten
válasz
lemusz
üzenetére
Szerintem Trump kijelentése Kósa szinten amatőr és kontraproduktív. Egy gyengülő/hitelét vesztett/beszakadó $ mellett nem fogja a Fed a kamatcsökkentést folytatni ami Trump fő sirálma.
@Ringman
Nagyon sok éve és sokan nem akarnak $ban kereskedni. Mégis detto standard a $ ban való kereskedés. Ez max lassan csökken helyét lassan az eur esetleg a rmb veszi át de továbbra is domináns. Én nem látok olyat, hogy érdemben bárki aranyban kereskedne. Nehéz utalni. Aranynál még a cryptok is sokkal esélyesebbek. -
Dare2Live
félisten
Erősen kilóg a lóláb ld Hi!King/Ixion hszét. És ha fogalmam sincs mért ennyire fontos akkor eddig mért hagyták más ellenörzése alatt?
De értem egy új világ van ahol a szerződések nem érnek semmit. És de facto innen tárgyalni sincs értelme. Legalábbis USsel tartósan nincs. Ki fog innen USbe megbízni? Ki akar innen support mindig kell hadtechet/infrát... akármit USből venni?
Lesznek következmények, implikációi ennek bőven.ld pldaimat lehet csak te látod bele.
Dinamikában amit írtál értem de amit csinál az ezen semmit se segít ellenben rengeteget ront.
SZA... esetén de US mondta, hogy bakfitty. Még a rendkívül jövedelmező intel support, HT eladások is rendszeresen szüneteltek.
"Kissinger egyezett ki a maoista kínával, csak azért hogy az Oroszokat bosszantsa"
Nixon de ezen nem veszünk össze ellenben az azért pöppet több volt mint "Oroszok" (Szovjetunió) bosszantása." Trump olyan amilyen a nemzetközi helyzet miatt."
Fent utaltam rá de ahogy írtam én nem látom mi előnye lenne USnek abból amit Trump csinál. Legyen az ami a FEDdel történik vagy amit most Greenland vonalon csinál. Voltak szövetségesei. Nincsenek szövetségesei. Voltak HT megrendelések. Mindenki le akarja váltani az US ht. Meg infrát. Meg..."Ennek az a következménye, hogy Trump lesz az új norma, mostantól szerintem ilyen politikusok lesznek szerte a világban, valahogy ebben a világban kell majd boldogulnunk."
Egy olyan világban ahol senkivel se érdemes tárgyalni, szerződést kötni... mert ha olyanja van holnap felrúgja? Senki se tárgyal senkivel mert minek? Szép lesz.
A témát lezártam mert elég off. Még ha a tőzsdére, eur/usd.... mindenre is kihat.
-
Dare2Live
félisten
Ilyen 20-30év múlva mi lesz alapon soha senkiben nem lehet bízni. Bármikor jöhet egy Trump... aki amit megköt tavaly felrúgja idén.
Nagy kérdés, hosszabb távon hova vezet a fenti.
btw jelenleg is érvényes szerződésük van Dániával. És ennél Dánia sokkal messzebbre is menne de a gyengével szemben bármit meg lehet tenni és semmi se elég."Az USA csendőrszerep megmarad"
Ugyanarról a dologról beszélünk? America first. Ami nem érdeke/ük azzal nem foglalkoznak. Ukrajna érdekük? Nem. Ha az europai államok kifizetik szállítanak hadianyagot... mert érdekük.
..."amíg még van ereje"
Katonailag globálisan van bármi ami az US közelébe ér? Katonai erőprojekció szinten ha a top10 utánuk jövőt összeadom akkor sem. 11 CBG + Navy + globális bázisrendszer.Az érték alapú politizálás nem csak marketing volt. Lehet nézni 2014 óta Ukrajnát vagy Szarajevó ostromát vagy Koszovót... Hol érdekli egy US állampolgárt, hogy hogy lövik szarrá Sazarajevót, írták ki a Szerbek az albánokat... hol van ennek nekik marketingértéke?
Mindig fontosabb volt az érdek de ez az egész 2024ben Trumpal ment kukába és nem Kissingerrel. -
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman
üzenetére
Egy máról holnapra rommá adóztatás semmit se oldana meg. Trump vámjaihoz hasonlóan mi fizetnénk mert bár sok területen van alternatíva sok okból sok-sok év lenne az átállás.
A nemzetközi jogot mindig is sokan rugalmasan értelmezték. Ami változott, hogy már US vonalon sincsenek értékek csak érdekek. Nincsenek szövetségek. Nincs csendőr. Trump egy megfelelő ajánlat esetén odadobja Taiwant, ROKot, Japánt, Ukrajnát vagy akár fél vagy egész europát. -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
-
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
Alapvetően az orosz vonal megfelelő kezelés/összefogás esetén nem világvége. Hadtech... vonalon a jelenleginél messze jobban kell támogatni Ukrajnát és akkor nem lesz közel az Orosz határ. Amíg húzódik van idő a hadiipar felpörgetésére az orosz készletek/ipar/gazdaság pedig épül le.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman
üzenetére
Hosszabb távon minden komplex (had)tech support nélkül gyakorlatilag kuka. Az F-35 különösen problémás.
Az überdurva lenne ha a már megvásárolt darabokra megszünne a support. Épeszű állam nem venne többé hadtechet UStől. Ki tudja milyen ovodás őrült jön következőnek.De annyira még ezen a vonalon sincs világvége. Van három EUs 4+gen multirole (EF, Rafale, Gripen) amit tovább lehet vinni egy tranche 6...ra. 5gen fejlesztések is jobban, kevésbé de vannak.
Légvédelem, MBT, tüzérség... vonalon pedig nincs ilyen szintű gond.De ez mostanra szerintem oda jutott, hogy nem csak hadtech. IT vonalon se maradhat ami van.
-
Dare2Live
félisten
Alapvetően matt állapot van. Trump mindig tud erősebbet mondani.
Ezt kell megszüntetni. Kezdésnek pl minden szinten kiépíteni a független EUs infrát.
Megszüntetni a haditechnikai függőségeket. Az meg alap, hogy egy SAFE csomagból lényegében csak EUs hadtech vásárolható.
A gigantikus megrendelések nem segítenek, mindig van egy lépés előre. -
Dare2Live
félisten
FED betámadásán is néztem hogy ez így full abszurd többet árt mint használ.
Amikor a korábbi összes élő FED elnök kiállt a FED mellett ott nem is volt kérdés nem én vagyok a helikopter.
És a várt piaci reakció is megérkezett. [link]Erre jött Grönland 10% vám és ha az abszurditás nem lenne elég:
[link]"Tekintettel arra, hogy az ön országa úgy döntött, nem adja nekem a Nobel-békedíjat azért, mert több mint nyolc háborút megállítottam, többé nem érzem kötelességemnek, hogy kizárólag a békére gondoljak.
Trump hozzátette: "A világ nem biztonságos, hacsak nem rendelkezünk teljes és átfogó ellenőrzéssel Grönland felett.""
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Erős kérdés mit reagálnak a 10% vámmal sújtott államok/EU/UK.
Nincs olyan, hogy Dánia, Németo, Fro... Az EU egy kereskedelmi blokk.
Trump a valahogy összerakott EU-USA vámmegállapodást felrúgta.
Ami történik az egy zsarolás, egy erősebb kutya b*ik és most durván az EU/UKval szembe. Ha átmegy ami magában abszurd mi gátolja meg Trumpot, hogy továbbra is épp amikor valami eszébe jut zsaroljon? És akkor most gondoljuk végig az US kritikus esetekben mennyire megbízható partner? -
Dare2Live
félisten
válasz
favagoJoska
üzenetére
1.419m/nmet találtam /390 = 3638eur/nm
A bérlakás miatt elég spec Bécs €7,854Nekem ami érdekes az pl Brüsszel vagy Belgrád. Mind a kettő BP árszintben mozog egyiket se értem.

-
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF
üzenetére
Ha épp történik akkor is jelent ez bármit MOon?
Ha kellemetlen lenne a NERnek majd Polt lelövi. Vagy bemegy/beküld a NERes valakit az ügyészségre és kihuzatja magát az iratokból.
ELIOS/OLAF megvan? Tiborcz börtönben?
és sorolni lehet végtelenségig.A vagyonvesztés mértékén lehet vitatkozni. Amit eddig "kimondtak" az annyi, hogy "az eredeti 283 milliárd forintból 2024 végére mindössze 13 milliárd maradt, vagyis mintegy 270 milliárd forint tűnt el"
Eddig ennyi. -
Dare2Live
félisten
válasz
Dendytv
üzenetére
Úgy indult a mondatom, hogy tegyük fel, hogy beindulhat a "gonosz" US "zabrálása". Ha ez megtörténne akkor lenne 10éves távon Venezuela egy élhető sött gazdag ország a jelenlegi elképesztő nyomor helyett. (A lakosság 30%nak elmenekülésének legföbb oka az éhezés! Egy olyan országról beszélünk ami Chavez elött évtizedekig neto élelmiszer exportőr volt!)
Kevés esélyét látom a "Bolivari"-oligarcha rezsim nem fog a hatalmáról lemondani.
De kiváncsian várom, hogy a majom hogy gondolja hogy átvette a hatalmat Venezuelában.@kardkovacsi
Valójában ezek az US rezsim döntései voltak. US külpol billiárdozás whiskyzés közben bedobta Clintonnak ő meg sokadik alkalomra döntött. Aztán bevonták az EUs nagyhatalmakat. Nem Németek/Franciák találták ki álltak az élére.
És így-úgy jól-rosszul de béke lett/van.
Sajnos Trumppal ennek is vége. Ha most történne Koszovó szerbek simán írthatnák az nem Szerbet amíg tetszik. Szarajevót lehetne lőni a végtelenségig. ENSZt fel ne hozd Oroszo mindent is vétózna.
Spirit of Helsinki egyre messzebb van, az ~500éve tartó Orosz imperializmus "újra" rendszer ideologia lett és lehet Trump is valami hasonlót akar Venezuelaban vagy Grönlandon. Mondjuk ahogy mondtam ha lehet minket inkább USA szálljon meg, nagyon me mindegy.
Valahogy az egész főleg így, hogy minket Oroszo akar anektálni elég rémítő. -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Az us külpolt alapvetően határozta meg ~70évig az érték alapú érdekérvényesítés. Aminek persze voltak csúnya részei de hamár Szerbiát hoztad plnek felszálltak a repülők és lebombázták a Szarajevót körbevevő nehéztüzérséget aztán így úgy de béke lett. Ha ez nem történt volna meg szerintem még mindig ölnék egymást.
Csendben tegyük hozzá, hogy az europai nagyhatalmakat érdemben nem érdekelte a probléma nem tettek semmit. hmmm
Na ezt a vonalat egyértelműen elvetetti a Trump "america first"je. Értékek helyett érdekek. Ha most lenne pl Szarajevó ostroma ahol a szerb nehéztüzérség ~körbevette Szarajevót és lötte nem hinném bármi történne.
Lehet rajta ujjongani, meg szomorkodni is és igen ez ha tetszik a Putyini vonal."De ez itt egy tiszta zabrálás."
Én nem látom, hogy a Venezuelai rezsim összeomlana és akárhogy jönne a "zabrálás". De tegyük fel jövő héten akárhogy beindul az US "zabrálás". és 10év alatt csak egy SzA szintre felfut a Venezuelai/Chevron olajkitermelés, meg Oroszra a gáz... Venezuela 10éven belűl egy baromi gazdag ország lesz. NSZK-NDK, ROK-DPRK... MO nagy tragédiája, hogy az oroszok szálltak meg minket és nem a "gonosz" USA. Nagy difi. -
Dare2Live
félisten
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Ha jól rémlik hetek óta blokád alatt volt Venezuela illetve einstand is volt. A kb 0 olaj jön venezuelábólnál sokkal kevesebb nem várható a következő hetekben.
Nekem nagyobb kérdés a most hogy tovább. Az Chavez féle olajból... mindenre van pénz után az olajár bedőlt és jött a semmire nincs, majd a "Bolivari forradalom" ahol demagóg populizmussal megkenve az autóipartól kezdve a cukerfeldolgozáson át mindent is államosítottak, átjátszottak haveroknak, a devizat "megvédték"... amiknek következményeként a gazdaság totál beállt a földbe. 2010ben még 180.000 autót gyárottak 8évre rá 0át. A lakosság 30% elmenekült a maradék túlnyomó része nyomorog. Viszont ettől még egyaltalán nem biztos, hogy bedől a rezsim és elindul fölfele a világ természeti kincsekben egyik leggazdagabb és amúgy elképesztően szép országa.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Az átlagfelhasználó nem megy Söldenbe síelni IX3al.

Ha valaki leír olyat így hogy "aki tanult fizikát az tudja, hogy csak addig számít amíg gyorsítod, utána amikor tartani kell a sebességet egyáltalán nem számít." azon azért ha valaki tanult fizikát elkerekedik a szeme. És persze nem mindegy városi átlag 30 ahol nagyon számít vagy 130 ahol alig.
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Nekem a "KIA Niro-k motor/csapágy sztorija. Egyértelmű szándékos avultatás van a történet mögött (amit megspékelnek a gari alól mindenféle kifogással próbált kibújással)," vonal egy rejtély.
Mennyiségben hullanak szét a motorjaik, váltóik már a forumokon ismert a probléma sött az okok és akár a megoldás is mégse javítják. USben lemegy egy kötelező visszahívás, csoportos per, büntetés kör... és 5-8év múlva újból mert nem javították. És a dolog javítható lenne.@OPiiPO
"ezerből egy vagy még kevesebb"
A Niro phev amikor megjelent mind megállt pár hónapon belűl. Nem ezerből egy. Mind. Ott a T72 által említett csoda. Nagyon nem ezerből egy. De ott a konszernél maradva a DCT. Bődületes mennyiségben hibásodnak meg konkrétan ezért lett beírva gariba, hogy csak 2év van rá. Mert jellemzően 3-4évet 80-100kkmet kibír. És 7számjegyű a javítás/csere. -
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
"10+ eves belsoegesut hasonlitasz uj elektromoshoz hibak tekinteteben"
Nem tettem ilyet. Ha 10évest hasonlítottam volna közel se lett volna ennyire negatív véleményem az ICE megbízhatóságáról. 10éve még tényleg rengeteg jó ICE volt piacon. Szívósor, szelep befecskendezés nem DI, nincs benne DPF. 2025ben ehez képest egy kezemen meg tudtam számolni a megvehető benzines volanalt (Dízel nem játszott 90% város miatt)
"akkor azt letudod egy kezlegyintessel hogy jah hat azok rosszak voltak"
pldat is hoztam, hogy egyértelmű legyen. Első széria 3as, első széria leaf. Nagyon súlyos gondjaik voltak széles spektrumban? Nem krédés. Javították a nagyját? Igen.A hatótáv dologra nem válaszolnék úgy érzem nem kell mégegy téma.
-
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
Hátpersze csúsztatok kiscsillió helyen csak nem mutatod meg mert őőő.
Ev clinic: Olvasgattam.
Lehet neked gáz, hogy ICE, EVt hasonlítom nekem nem. Sok más embernek sem.Rengeteg gond van az EVkkel. Főleg a korai modellekkel. Egy 3 teli volt hibákkal megjelenésekor. Most lazán vehető a legtöbb gondot javítottáák. Új kedvencem a Kia/Hyundai kb tervezett avulás +javíthatatlanság kombója.
Sehol se írtam olyat, hogy EVk elmennek egymillo meg masfel millio km-ert gyakorlatilag minimalis szervizzel. Ha igen mutass rá. Ha nem akkor kérlek ne hazúdj szavakat a számba. Köszi!
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi
üzenetére
"Attól, hogy lettek fapadosok nem lett olcsóbb a transzatlanti repülés."
Persze. A fapados modell regionális modell. Alapja a 737/A320 amik gyakorlatilag nem alkalmasak transzatlanti repülésre.
Az érkező A321LR és leginkább XLRel ez változhat, jetblue és nem lepne meg ha WIZZ is bepróbálkozna a jövőben. Más kérdés mennyire lesz kényelmes egy 9-11hs út egy Wizz A320on.@t72killer
A fapadosok ezen a piacon brutális árcsökkenést hoztak. Reálértékben gyenge tippre tizedére estek az árak. 2000es évek legelején 30.000Ft volt egy legolcsobb nem időhöz kötött BP-London. Hirtelen ránéztem most Wizzel 8712Ft. Most ki kellene számolni mennyit érne most 30.000Ft mondjuk 200.000Ft? Na ennyivel lett olcsobb. -
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
"Es ezektol a vasarloktol varod hogy majd mindenfele csori kis onvezeto taxival fognak kozlekedni."
Olcsobb és nem kell vezetni. Azért napi 8-10h melón töltött idő után sokan inkább a waymoban olvasok/alszomot választják minthogy vezetni kelljen. De kinek mi. -
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
Úgy kapcsolódik ide, hogy az ICE vonal semmivel se megbízhatobb 2025ben mint az EV vonal. A szervizelésük pedig baromi drága. 8-10.. évesen amikor kis koksz leválik a szelepről, porlasztási kép, dugatyún lévő koksz miatt dugatyú elcseppen és kuka amblokk az simán lehet 3-4 misi.
"Nagyon naiv lehetsz ha azt gondolod hogy az EV-k elettartama noni fog."
Már mostanra rengeteget nött. A kezdeti hibákat szépen javítgatják. Egy 3/Y LFPvel simán vehető. Első gen "léghűtéses" leaf mekkora tervezési hiba volt javították? Igen.
Egyértelmű a fejlődés.
De ha gondolod linkelj nekem mennyiségben hullo LFPs aksis teslakat."Lehet hogy nem hasitja fel a betontomb az akkupakkot, de ha csak egy 500 forintos cella is elromlik benne, a szerelo sem fogja tudni szetbontani."
Az megvan, hogy már idén futnak MOon 1millió km garanciás akuval szerelt EVk?
Erre CATL már jövőre rá akar igérni 15év 1.5millió kmel... és azért az sejthető, hogy ezt azért merik vállalni mert tuti fix."Itt jelenleg egy lefutott meccs van, 10 ev mulva egy mai auto menni fog a bontoba ha elromlik."
Mármint mi romlik el? És még ha a legdrágább rész ICEnel motor, EVnél aksi ott se fog bontóba menni.
btw édesanyának tavaly vettünk új autót. Nem picit vagyok abban biztos, hogy atombiztos konstrukció és egy 300.000km 15évet nagyon simám bírni fog. -
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista
üzenetére
Az ICE vonal tartosságra a csúcsát valahol a 90-2009es években élte. A karosszériák már galvanizáltak, rengeteg motor, váltó, autó karbantartással 500.000km+ elmegy. És ha valami tönkre is megy relatave olcsó a javítása.
A fenti a múlt. Pár kevés kivételtől eltekintve tönkre megy. A javítás drága.Az EV vonal sokszor még mindig a gyerekbetegségeit éli lehet tönkre megy és a javítása drága de gyorsan forrja ki magát. A legnagyobb para ami miatt hosszú távra használhatatlan volt a töltőhálózat gyosan fejlődik. 10éve semmi sem volt. A legnagyobb költség az aksi árak továbbra is esnek és ez még nagyon sokáig eltarthat.
Ez egy lefutott meccs. -
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
Samsung+Hynixtől "Secures" a 2025ös global RAM termelés 40%át. Ez sok mindent jelenthet. Lehet hogy kevesebbet de lehet, hogy ezen felűl is kér.
Közben OpenAI csak egy AI cég a sok közül.
Az is sokat mond, hogy a fentiben nem résztvevő micron lényegében beszántja a cruicalt. Gondolom nem kis megrendelés van zsebben ami annyira megéri, hogy ezt megjátszottak.Belegondolni is rossz de a jelenlegi dram árak sanszosan tartósak maradnak. Márha nem lesz még emelkedés.
-
Dare2Live
félisten
"A legtöbb magyar egyetlen értékelhető vagyona, a háza amiben lakik"
Az elmúlt 5hónapban elég jól benne voltam a lokál ingatlan piacban és körbe költözések vannak. Aki elad panelt az vesz családit vagy fordítva. És ha csak az van amiben élsz akkor azt nem lehet úgy eladni, hogy nem veszel helyette magyar felfogásban. Ha nagy gebasz van még a CSOK/3%os/köztisztviselő... hitelek se fognak érdemben bedőlni mert sokkal olcsobb a hitelt fizetni mint ugyanazt bérelni.
Nem azt mondom nem lehet de a fenti miatt nagyon limitált. Főleg amikor 9/50éves minimumon van az átadott lakások, lakásépítések száma. 480éves átlagos megújulási ráta totál limitál.
disclaimer: Mint mindig location, location, location. Amíg tart az urbanizáció addig BP, menő megyeszékhelyek nehezen tud bedőlni, a szar falvak meg mégjobban bedőlnek. Ha tippelnem kellene mi fog először bedőlni az a balatoni nyaralópiac. Arról le lehet mondani válság/üres kassza esetén.
És a végére: Legalább 5éve várjuk azt, hogy bedől az ingatlanpiac. Az árak meg csak mennek... -
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
Nem az október a lényeg az egy hónap hanem az elmúlt ~2év émeg 2026.
"Az év első tíz hónapját nézve 3,3 százalékkal csökkent az ipari termelés előző év azonos időszakához mérten. Akkor 3,9 százalékos volt a zuhanás mértéke."
Erre jön rá az idei 9% és jövőre a 11%os minimálbér emelkedés ami alsó decilisekben tol mindent fel. És így sikerül idén összehozni egy ~0.5%os GDP bővülést.
No Comment. -
Dare2Live
félisten
válasz
Drizzt
üzenetére
Önerő vonalon a munkáshitel, babaváró, csok... hoz képest tény lehanyagolható.
JTM ahol számít ott szerintem nagyon nagy gáz van. ld pldámat. 205k nettos törlesztő. Ahoz 410Ks netto kell 2026tól. Ha ketten minimálbért keresnek még azzal is megvan.
De nagyon szarul kereső tanár egyetemről kiesve netto 426Kt kap. Egyedül megvan. Lokálban ápoló szokásos havi 200+h melóval 500-550k nettot kap. Neki is egyedül.Én azt láttam minden támogatás ez is keresletet fog generálni. Ha használhatnám én is tuti élnék vele.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Drizzt
üzenetére
"Ettol nem lesz valami hatalmas hullamban tobb embernek onereje, mint eddig."
Önerőnek is felhasználható.
Keresletet egyértelműen fog generálni mint mindegyik korábbi támogatás. A kérdés csak annyi mekkorát.
Én lokál jobb megyeszékhely vonalon azt látom, hogy egy 50milliós panel albérletben élő 190-210.000Ft fizet. Ha megvan a 10%önerő 45millióra CIB esetén (2.95%, minden ingyen, és 200.000Ft kap ingyen) a havi törlesztője 205.000Ft. Abból lejön a 83.000Ft = 122.000Ft lesz a havi törlesztője. Nem 190-210.000Ft albérletet fizet.
Ez alapján szerintem eléggé megéri azaz érdemi kleresletet fog generálni. De persze a 3%osra is mondták, hogy nem fog sött azt is, hogy csökkenést hoz.
JTMet én nem látom akkora gondnak. -
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Egyedi esetekkel jössz, számolhatatlan hasonlíthatatlan értelmezhetetlen példákkal. 0 értelmezhető adat.
Tessék itt egy KSH reálbér változás [link]
Be kéne vágni excelbe akkor lehetne nézni egy kommulatívat, de sorokat nézve 2000-2024 közt 20évben emelkedtek a reálbérek, 4ben csökkentek. Masszív reálbéremelkedés volt 2000 óta. -
Dare2Live
félisten
válasz
j0k3r!
üzenetére
Az egész volt VSZ/KEU reálbérben/fogyasztásban nagyon nagyot zárkózott fel a 2000es évek óta. Teljesen reális, hogy szűkült ingatlanpiacon is az olló.
btw kiváncsi vagyok, hogy a januárban induló kb 400.000+ fő számára elérhető önrész /lakáshitel "köztisztviselő" támogatás mekkora keresletet hoz magával. Az megint egy aki tud "élni kell vele" típusú támogatás lesz, főleg a 3%os hitellel kombinálva.
@forumpista
Idei évi áremelkedés az biztos nem lesz tartósan az teljesen beteg. Avval akármi van tényleg elérjük a Bécsi árakat 10éven belűl. -
Dare2Live
félisten
válasz
Hi!King
üzenetére
Befektetés szempontjából a kihaló falu ingatlan piacának a legnagyobb baja a lefele tartó árspirál aminek nincs vége. Most 3 jó állapotú, 10soso, 30össze fog dölni ház van eladó 5év múlva ennek a kétszerese, 10év múlva ennek a négyszerese... Egy rakás falu 40éves távban nem fog létezni vagy feleződött lélekszámmal. Ez befektetés szempontból kizárja.
BP, jobb megyeszékhelyek meg futnak és bár kereslet van új kínálat nincs. 9éves minimumon lényegében 50+éves minimumon van az átadások száma. Borzalmas a megújulási ráta.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Lisztok
üzenetére
Lehet rajta mosolyogni de a lakosság jelentős része megeszi mert bemondja a tv, a rádió és a lokál újságban is megírják. Nem is jut el más info. Téma játszótéren hogy a szemét Tisza mekkora adót emelne és ez város. Vidéken pedig a csak azt hallják amit mit mondunk a ner win rate egyik hanem fő oka. Sokszor a legszegényebb régiókban annyira jól működik a Göbbelsi pr hogy 80-90% szavaz a fidesz/nerre.
-
Dare2Live
félisten
Saját kiadás jobb megyeszékhely tapasztalatom alapján ha valami nagyjából kinéz valahogy és nincs vele valami nagy gebasz pl főút mellett... és jó áron van fent az napok alatt elmegy. Valószínűleg ezek közül az egyik ami miatt nem megy el nyár óta a lakás Debrecenben.
Amúgy ránéztem saját standardom (54-58nm 3 szobás panel) Debrecenre a kiadás árak majd BP szinten mozognak. Nem épp a félévig nem lehet kiadni lakást, összevesznek bérlők jut eszembe árazást látva.
-
Dare2Live
félisten
válasz
julius666
üzenetére
"mindenki várja, milyen petárdát fog még bedobni pártunk és kormányunk"
? Januárban jön a kibővített köztisztviselők havi 83.300Fts hitel támogatása. Önerőnek is felhasználható akinek ez gond. Erre még rádobni akármit???
De szerintem a fő gond a kínálat. Értelmezhetetlenül kevés lakóingatlan épül. És ezen egy kormányváltás nem segít. Az OSP eltörlése sem. -
Dare2Live
félisten
Csak mert 2 napos cikk. [link]
Hely függő de az idei árdrágulással BPn mindenesetre vége annak, hogy régiónkban hude olcsóak vagyunk.
A piac saját megfigyelésem alapján már év elején nagyot ment ha tetszik most agusztusban kissebbet otthon startal. Ami érdekes és ez nem csak cikkből van, hogy az otthon start november közepére se csengett le, a kereslet most novemben is nagyon aktív. És lehet a mindig halott decemberben megnyugodna de a piacon elkezdtek megjelenni a közalkalmazotti hiteltámogatás miatt érdeklődők... ami ugye majd csak januárban indul és keresletet fog generálni.@j0k3r!
Ez az amit nem vesz be a gyomrom. Ennek ellenére 9éves (és kb 50+éves) minimumon vannak a lakás/ház átadások és érdmi javulás 2028elött gyakorlatilag nem lesz. Az áremelkedés csak egyik oka a kereslet a másik, hogy nincs kínálat.Alapvetően nagyon filózok, hogy az egyik ingatlanunkat eladjuk, hogy a nemrég megvettre ne kelljen vagyonszerzési illetéket fizetni de ahogy a piacot nézem itt vidéken legalábbis még tart az áremelkedés a paic pörög és minden érdemi kapcsolatom is ezt erősíti meg.
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Szerintem erősen szerencsétlen az kínai-magyar(USA) ingatlanpiacot hasonlítgatni.
MOon 9éves minimumon van az átadott lakások száma. Lényegében 50+éves minimumon. A megújulási ráta még sok jobb megyében is értelmezhetetlen 300-500év.Ehez képest Kínában elképesztő túlkapacitások vannak Evergrande bedőlésekor detto értelmezhetetlen 20-30millió eladatlan lakásról szóltak a hírek. CCP lényegében megtámasztotta a szektort ha csökkenő mértékben de épül jelenleg is minden.
És alapvetően kína is egy csökkenő társadalom. -
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
"ahol ezek épülnek, sok helyen nincs is meg a szükséges energia-infrastruktúra"
Akkor kell meglennie amikor elkészül. Ezen a szinten az nagyon amatőr ha az első kapavágás elött nincs meg az, hogy lesz infra. Áramra dettó első kapavágás elött kötik a szerződést.
"pár év múlva természetesen "lesz újabb chip" - ahogy pl az nvidia RTX 3090 se király már, minden valamit magára adó AI-zsonglőr cserélte az újabbakra."
A rentábilitás a kérdés. 2022ben akármivel amin volt 8GB ram túrtak. Ez az amit nem látunk aztán lehet 5év múlva már feltalálta az "AI" a hidegfúziót.
És persze nem lehetett videokártyát venni. 3080 jó importőr kapcsolatokkal 600.000Ft. 2017es RX580 180.000Ft....@opr
Ahogy látom ami AI kapacitás eddig kiépült az kb a demo volt. A bumm most jön. -
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Szigetelésről az ugrott be, hogy megint/még mindig sokkol, nem tudom értelmezni hogy új építésű saroklakásban kb 0át fűtünk. Mostani szezonban még nem volt bekapcsolva pedig reggel 4C volt! Persze felettem, alattam laknak de akkor is abszurd. nap+noti+testhő+tv+mosógép kb befűt vagy nemtudom
Karácsonykor 2hétig nem szoktunk itthon lenni akkor le szoktam teljesen kapcsolni, ha kint hideg van 10-12C körül van amikor visszajövünk. Akkor bekapcsolom felfűtöm 23Cre utána le és ha 0C felett van lényegében nem kell fűtés.
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Az ok, de nem is féléve vették fel a hitelek túlnyomó részét.
Alapvetően Kerneworal értek egyet, nincs semmi extra az US lakáspiacon. A munkanélküli adatok ellenben izgik lesznek.De mindig mondom teljesen hülye vagyok ingatlanhoz. MOon új lakás árak évek óta brutálisak mind "vidék" mind BPn ennek ellenére 9éves minimumon van az átadott lakások száma. Nem éri meg 1-2misi/nm áron építkezni? Közben a megújulási ráta még BPn is 200+év.
Persze lehet a jövő évi választás után valami érdemi elindul és valami felpörgés lesz de ami van az mellbevágó meg mire az elsőt átadják abból ami 2026ban elindul az 2028. portfolio cikk: [link] -
Dare2Live
félisten
válasz
Kernewor
üzenetére
Ilyen mennyiségben egy árban emelkedő ingatlanpiacon azért ez érdekes jelenség. 100% felett hiteleznek vagy mi? 2008már kiment a fejekből? Beindul egy érdemi értékcsökkenés és tömegek rántják meg a vállukat a bankok meg megint néznek bután?
Érdekes összevetni a magyar piaccal ahol 10-20% önerő a minimum és legjobb esetben az értékbecslési díj max 80%nak diszkontált értékével hiteleznek. És ha az ingatlan kisváros/falu/tanya... szinten mozog akkor lehet ez csak 50-70% lesz.
-
Dare2Live
félisten
Magyarországról indultunk itt én nem látom a nagy bevándorlást. És nagyon-nagyon rossz párhuzam Tenerife. Az europai egyik időjárás... paradicsoma, oceán... brutális a bevándorlás. A kanáriak már kovid elött is kiszorultak a piacról pedig akkor harmad/negyed áron lehetett lakást/házat venni mint most.
Mondjuk én nagy kínai tömeget nem láttam, de rengeteg a UK, Norvég, Svéd, Finn, Német. Sokszor diaszpórák vannak UK főleg délen, németek puerto vonalban...A bevándorlás ellenesség EU szinten amúgy erősen nő. Egy külön téma, hogy Bécsben az iskolás gyerekek 42% iszlám "glauben"nek mondja magát (keresztény 36%) egész komoly szegregáció alakul ki, iszlám és osztrák iskolák... Aki tud németül egy rövid video. [link]
-
Dare2Live
félisten
válasz
aAron_
üzenetére
Japán (is) spec eset... de lakossága 1990ban 124millió fő volt. 2023ban 124millió fő. A lakosság száma és a fogyasztás nem változott ~30év alatt.
Tudom Japánnal szoktak ilyesztegetni náluk is gyorsan fog felfutni a népességcsökkenés -1millió fővel "riogatnak" (meglessz) de ha csak demográfiát nézed összességében jobban állnak mint MO/KEU. Egészségre, munkamorálra pedig más dienzió Japán. A 65évesek ott egy más egészségügyi dimenzóban vannak mint a magyar 65évesek.@avl
Nekem afrika black box. Törzsi, vallási törések államokon belűl. Alapvető gond, hogy Kínával szemben ők (is) versenyképtelenek olcsobb a szappant kínából behozni mint ott legyártani. Nem látom a fejlett saját technológiákat a tao... mentalitású 996os dolgozókat.
Változó de jellemzően rossz, magyar dimenzióban lévő jogállamiság/korrupció.
Mondanám a köv 20év nyertesének Kínát de az elmúlt 30év is többek közt az övék volt. TFR még a 2010es évek elején is 1.6 körül volt lassabban csökkenő lakosság nem japán/magyar féle összeomló. Persze felettük is ott a bárd de fő 5éves prioritásnak várják. Kiderül ők tudnak e a jelenséggel mit kezdeni.
@t72killer
Ma beszélgettem barberemmel, felesége féléve jelentkezik kb minden hova. Ha meghalják bölcsis a gyerek szó bennakad... és gyorsan lezárul a folyamat.
Aztán megy a fejvakarás, hogy TFR zuhan, nem akarnak nem másodikat de elsőt se... -
Dare2Live
félisten
"talán arra írtad a hühát, hogy nem érted"
Ha nem irod oda akkor honnan tudnám?"most látom: Te is irtad, hogyan / miért valtozik a fogyasztasi profil: "Felnött pelenkára van állami támogatás. Gyerekre nincs." nem a tamogatas, hanem az elöregedés miatt is változik"
Érdemes ám a másik hszét elolvasni mielött válaszolsz.
Sok időt is megsprórol.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman
üzenetére
"nem beszélve arról, hogy a nyugdíjasok szavazati aránya egyre csak nő és szépen felélik a társadalom jövőjét"
Ez egy (fontos) ok a sok közül. És ahogy írtad már tart. Felnött pelenkára van állami támogatás. Gyerekre nincs.@avl
"kevés ember esetén "csak" változik a fogyasztási profil, ingatlan az jó példa (ma is helyenként) arra, hogy gond lehet, más meg megnö"
Hüha. Kevés ember esetén ageingel nem számolva a fogyasztási profil nem változik.
Az ingatlan az ma "helyenként" jó befektetés. Mert vidékről érkeznek a beköltöző fiatalok. 10+éves távban a kihaló falukból egyre kevésbé fognak.
@Tyler Durden
Alapvetően nem a véges hely végtelen növekedésről volt szó. Inkább portfolió/befektetésről. Esetleg ilyen 1.1 körüli TFRek esetén ami lényegében megvalósult MO (nemsokára lesz 1.0 alatt is) társadalmi összeomlásról. -
Dare2Live
félisten
Olvastam erről kb egy éve egy nagyon jó több oldalas cikket azt kellene linkelnem de nem találom... kb a lényege, hogy portfolio/befektetés vonalon tartósan, masszívan csökkenő és közben elöregedő népességnél nagyon nehéz/nincs mibe befektetni. A kereslet mindenre csökken, GDP csökken, munkaképes népességszám esése miatt infla magasan ragad...
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman
üzenetére
Nem írtam, hogy bárhol felpattanás lenne. Azt nem tekintem annak, hogy átmenetileg valahol +0.1.
Tudtommal europában jelenleg még sehol sincs 1.0 alatti TFR. Lengyeleknél sem.
A jelenlegi értékek, trendek is katasztrofálisak, felezödő, majd újra felezödő születésszámok vannak. MOon pl az 1970es évek 150.000-190.000 születésszáma helyett idén ~72.000 körül lesz. 30év múlva ebből lesz évi 40.000 megszülető magyar. Márha TFR nem esik be 1.0 alá ami elég sanszos mert akkor ennyi sem.A "piac" részt nem értem. A születésszámok esése erősen kutatott téma nagyon sok, komplex ok húzódik meg mögötte.
portfolio vonalon én nem látom 30+éves távon hova lehet menekülni. Ott már a városok népessége is esésbe fordul. Termelés, fogyasztás zuhan... Egy reményünk, hogy az AI melózik a gyárban.

btw Tudtad, hogy Dél Koreában több kutya/cica babakocsit adnak el mint gyerek babakocsit? Miközben ott TFR tényleg 1.0 alatt.
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
A tegnapi KH portfolios írás szerintem összefoglalta.
Röviden:
Lehet túlértékelt az ingatlanpiac de annyira alacsony a megújulási ráta, annyira kevés lakás/ház épül, hogy a kínálat a következő években se fog összeérni a kereslettel.
És ezt én teszem hozzá megint location, location, location. A kihaló falvakban mégannyira se lesz ingatlanra kereslet, menő nagyobb város szinten meg alapozás/tervezőasztalról adják el 1.49misi/nmért a lakásokat. BPn meg új az nagyon necc 1.49ért inkább nincs vagy ezért/azért max szar van ennyiért.
És persze kb 5éve azt hallgatjuk, hogy túlértékelt a lakáspiac.más: Hamár demográfia.
Ahogy mondtam esik a TFR, élveszületések száma. Ratkó vonalat erre rárakva innen nincs felállás. Persze ez az esés majd 20év múlva kezd picit majd 30év múlva nagyon fájni amikor nem lesz ki kitermelje a nyugdíjat, fogyasszon, lakást vegyen...
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kész rémálom lesz Linuxot használni jövőre az USA egyes államaiban
- Milyen okostelefont vegyek?
- Formula-1
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Futás, futópályák
- OLED monitor topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hivatalos a Poco X8 Pro Max gigantikus akkukapacitása
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Apple Watch Series 11 46mm GPS+Cellular , Újszerű, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- HP ProDesk 600 G4 i3-8100 16GB 512GB 1 év garancia
- Bomba ár! Lenovo X13 Yoga G1 - i5-10G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
de világgazdaság leseggelésénél sokkal-sokkal kevesebbért sokan sokkal-sokkal-sokkal többre képesek. Hát meg a világgazdaságról van szó főleg.
Most mi megy a plakátokon, rádióban...? Ez fontos a kormánynak. Nem az, hogy a magyar szűrésre menjen.
A Niro phev amikor megjelent mind megállt pár hónapon belűl. Nem ezerből egy. Mind. Ott a T72 által említett csoda. Nagyon nem ezerből egy. De ott a konszernél maradva a DCT. Bődületes mennyiségben hibásodnak meg konkrétan ezért lett beírva gariba, hogy csak 2év van rá. Mert jellemzően 3-4évet 80-100kkmet kibír. És 7számjegyű a javítás/csere.