- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #17001 üzenetére
rosszul csinálod. Van 333Fts telekom pakkom 2022ől. Meg 400as 2023ból, meg 600as.... Úgy kell csinálni, hogy olcsón veszed mielött felmegy.
Mondjuk fordítva tudok dulvábbat. Életem első certi vétele. Olaj certit vettem amikor 15$ra beesett az olaj. Mert hogy innen ez csak felfele mehet. Aztán amikor -ba ment az olaj ára likvidáltak. Tudomisén 4hónapra rá már 50$+volt. Játékpénzel toltam mert életem első certije de na azért nullázáshoz olajjal tudni kell és eltalálni a pillanatot rendesen.
más:
[link] -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #16864 üzenetére
Még mindig nem igaz amivel vitatkoztam.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #16851 üzenetére
Az eredeti állításoddal vitatkoztunk. Ami úgy extrem torz/nem igaz. Igen új panlet nem lehet venni. De mást igen.
Ami még ingaltan vonalon érdekes, hogy az albi árak egyhelyben vannak egy éve. Átnézve piacot, hirdetéseket... alapján most emeltem albi díjat 55nm panelre. 2év után kemény 10.000Ftt
Moon a panel építés csúcsán évi 84.000lakást adtak át. A jelenlegivel biztos 100+év a megújulási ráta. Mondjuk demográfia miatt BP/aglo és menöbb megyeszékhelyeken kívül az ország kihalása felpörög. Rosszabb megyékben 2050re 30%os népességcsökkenés, vidéken 50%+.
Ez a köv 20-40(...)év nagy trendje. Brrr.... -
Dare2Live
félisten
válasz
Soulfly842 #16853 üzenetére
Kínában elképesztő gyártó kapacitások épültek ki. Ha USAba nem megy az export le fognak dömpigelni mindent is.
@T72
"Európa akár jól is járhat, bevásárol Kínában, vámmentesen."??? Ezt most is megtehtjük. A gond eddig is az volt, hogy tönkrevágta a kínai dömping az EUs könnyüipart kb mindent... most ez mégjobban be fog lendülni. Hogy abban mi a jó az nekem x.
szerk:
Kikerestem az ingatlanost:
"Gyerekek há mi megy itt? Egyik barátom újbudai, 2 szobás, (45m2) full felújított panelja, 75 guriga, hitel nélkül kicsengetve, eladva!Most lefekszem aludni, ha egyáltalán álom jön a szememre. De lehet már álmodom!"
...
"Egyik kollégám, a napokban, 11ker., 100M-ért adott el egy panel lakást
Adriana Camelia Popa ott már azért lehetne szobrot is emelni neki"
hszek detto ez a kategória. -
Dare2Live
félisten
válasz
julius666 #16848 üzenetére
Elöző hét csütörtök+pénteken eladtunk mindent. Kivéve OTP+telekom. RV kitettségünk így ~20%on. 80% állampapír...
és amíg nem látok tényleg érdemi javulást nem veszek semmit.Én nem tudom értelmezni ami van. Lehet van egy jó titkos terv de amit a kivitelezésből... látok az katasztrófa. Az USA-Kína vonal egy baromi nagy lose-lose játszmának tűnik. Ekkora vámok mellett hónapokon belűl kvázi leáll a két fél közti kereskedelem. Mindkét oldalon brutál GDP csökkenés, termelés csökkenés, infla kilő az égbe...
-
Dare2Live
félisten
válasz
BlackV #16841 üzenetére
Maga a tény, hogy a panel 1-1.5misi/nm áron mennek okoz sokkot még ingatlanosoknál is. Illetve volt egy újpesti 43nmes 75misiért 1.74misi/nm.
Nekem a bikás park azért kulcs mert 2015ben 11-13misiért ment uez. Így lemérem, hogy ~9* változtak az árak ebben akategóriában ~10év alatt. Közben azonos pozit nézve egy junior ITs 2015ben kezdett 400/hóért, most meg ha szerencséje van ~800ért. És akkor az egyik hanem legnagyobb bérrobbanás az elmúlt 10évben ITben volt. -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #16836 üzenetére
"Nem tudsz újat venni, mert nem építenek."
panelt lehet nem lehet újat venni de ettől még sok lakás épül BPn és a panel+csúsztatott zsalus sok-sok szempontból tényleg a legrosszabb ami létezik. pl nem megfelelő szomszédokkal nekem kb élhetetlen. Laktak felettem kisgyermekesek panelban, meg most is. Brutál a difi hangszigetelés vonalon. -
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman #16719 üzenetére
Tegnap volt ROKról egy Kurzgesagt. [link]
Az a baj, hogy Kína, Japán... és nemsokára europa, usa, oroszo... minden ROK fele tart. Ha nem jön egy AI Robot csoda, gazdasági armagerdon fog jönni.
A másik verzió az, hogy felfut a tfr nem is 2.1 de 3 fölé. De nagyon nehéz az új urbanizált geneket meggyőzni arról, hogy eldobják az életük, karrierüket, hobbijukat, pénzüket... és gyereket vagy egynél több gyereket válaljanak. Nálunk is a ratkó unokák elmúltak 40 ez volt az utolsó lehetőség az elmúlt ~20évben hogy fordítsunk. A "valós" tfrünk 10éven belűl be fog esni 1 alá. És már 1.3-1.4ről is irgalmatlan nehéz fordítani, még ha hirtelen minden család 3at vállalna akkor sem. És a 2.1 is csoda lenne.
Elkeserítő de az egy esély az AI robot vonal...
@kardkovacsi A stadion+focira elment pénzből is fel lehetett volna újítani az összes kórházat megfelelően műszerezve őket. Senkit se érdekelt.
-
Dare2Live
félisten
Csak mert tetszik. [link]
"Az Apple legmagasabb kategóriájú készüléke, az iPhone 16 Pro Max jelenleg 1199 dollárba kerül. A UBS előrejelzése szerint a Kínában gyártott modellek esetében közel 30 százalékos kiskereskedelmi áremelkedés várható."
Na és dobpergés mennyibe kerüne az IPhone ha USAba telepítenék a gyártását:
"Ha az Apple az iPhone gyártását az Egyesült Államokba helyezné át - ami a legtöbb ellátási lánc szakértő szerint lehetetlen - a Wedbush elemzője szerint egy iPhone ára 3500 dollárra emelkedhetne."
Egész sokkoló szinten nem éri meg az USAban gyártatni. Még kellene egy +50% vám Kínára meg $ még 30%al leértékelni... és akkor a US fogyasztó vásárolhatja 3500$ért. 1199$ helyett. -
Dare2Live
félisten
válasz
Vision #16601 üzenetére
"Én is ismerem ezt a nem akar magyarázatot, de valahogy mindig büdös volt nekem."
Mindenki magából esetleg a szűk környezetéből indul ki. Én meg félig Sváb családból származom. És tudod hogy lettek a Skótok? Úgy hogy a Svábok kitagadták a pazarlókat.
A német megtakarítási ráta ~20%, kínai 30%+. USA 4%.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Oppenheimer #16568 üzenetére
"mindegy, hogy milyen toollal meg milyen primitiv algoritmussal talaltak ki a vamokat. A celjuk az volt hogy felverjek a vamokat az egekbe"
Azt biztos megmutatja, hogy át se olvasták vagy ha igen nem tűnt fel!?, hogy pingvinlakó szigetekre vetnek ki vámot?!
Ez nekem elképesztő amatőrizmus, igénytelenség. Ha ezen a szinten ilyenek máshol jobbak?Én nem látom, hogy egy sokk 40-64%os vám megoldja a lelépték AI robotizáció, nehézipar, könnyűipar vonalon a problémákat.
@emvy
Németország, Kína... egyik fő gondja, hogy a lakosság nem akar fogyasztani. Nem annyira az, hogy nem tud. "Nem kell 2évente cserélni az Iphonet..." -
Dare2Live
félisten
Mégmesszebb mennék: A legjobb amikor érdemi fájdalom nélkül kezelnek egy helyzetet vagy akár csak "élvezet" van.
És nekem is nagyon nagy kérdés, hogy ennek a fájdalmas terápiának lesz e érdemi pozitív eredménye. Az nem érdemi eredmény, hogy összeomlik most minden aztán 10év múlva a Vietnami... bér 2*ért dolgoznak az US pogárok gyárban 995öt... -
Dare2Live
félisten
válasz
Oppenheimer #16543 üzenetére
"Emberek komolyan azt hiszik hogy csak bohóckodnak az USA élén és hogy ŐK jobban tudják!"
Én is hiszek benne ill hinni akarok abban, hogy van egy terv és tudják az USA élén... de amikor pl jön egy lakatlan sziget, pinvineket megvámolják és kiderül az honnan jön. Na ott azért elgondolkodik az ember. Nem csak az, hogy megkérdezték az AIt, hogy milyen vám legyen. De hogy az nem csak egy input és !át se nézték a választ....!?
És ez nem az első amikor néz az ember bután. -
Dare2Live
félisten
"Ez a baj a Magával, meg az összes populista lóf@sszal. Hogy mondanak valami f@szságot, ami eleve maximum egy jól hangzó féligazság"
Ezt nem a MAGA találta ki. ~20éve téma. Szóval szidd az elmúlt 20év demokrata vezetéseit is. Ők is az elmúlt 20év US vezetése mint biztos logikátlan populista hülye volt.
Függőségi viszonyt ez max katonailag teremtett és leginkább csak Orosz-EU viszonylatban.Az ukrajna támogatás egy teljesen más téma. Ha nem csak az orosz hadsereget amortizálhatja le hanem megkaparinthatja Ukrajna természeti kincseit mért ne? Vége az értékrend alapú geopolnak. Jön az erős ember féle. Az "EU" védelmet szeretne? Csinálja meg magának vagy fizesse ki a USnek... MAGA vonalról teljesen logikus és érthető.
-
Dare2Live
félisten
"mi lehet a nagy mögöttes tervük"
Amire reagáltam ott teljesen logikus a "Maga" terv.
"Europa" minnél elöbb képes legyen magát megvédeni, ne legyen potyautas. Ne kelljen az USnek érdemben ide koncentálnia, érdemben védenie az 500+milliós EU NATO+UKt a 140milliós Oroszótól. Ennyi. -
Dare2Live
félisten
"Oroszokkal megdumálják, hogy vihetik Europát, ha cserébe Amerika megkaphatja Grönland/Kanada/Panamát."
Grönland/Kanada/Panama vonalat mért kellene megdumálni Oroszokkal?
pl Mit csinálnak Oroszok ha US anektálja Panamat...? Csúnyán néznek? A kuznetsov talán vontatással sem érne oda elöbb elsűllyedne... És főleg Trumpi logikával mért adnának érte bármit?
Mi az, hogy vihetik Europát?Gazdasági szuperhatalmat akar US csinálni Oroszországból? Mert ha viheti Europát akkor Oroszország az lesz. Mért tenne ilyet? És azért erről megkérdezhetik, Lengyeleket, Finneket, Svédeket... is. Jó nagy F*ck Yourself lenne a válasz.
Hamár Lengyelek. 2022elött is elég komoly hadseregük volt. Eszköz ~nagyvas vonalon arre ezeket szerzik be. [link] Hát őőő na.@16194 Amíg US csak nagyhatalomként tekint magára addig vannak világpolitikai céljai. Nehéz elképzelni, hogy ez a közeljövőben megszünne.
"Putyinnál is mindenki azt hitte, hogy nem megy neki Ukrajnának"
Nem mindenki. pl Történész barátom Grúzia után 17+éve mondta, hogy a 300+éves orosz imperializmus mindig addig ment amíg bírt és a Putyini rendszer eszmeileg teljesen az és most is ez lesz. És tényleg. Egyszerűen csak historikusan meg kell érteni az Orosz birodalmi "Putyini" gondolkodást és következik belölle Ukrajna (is). -
Dare2Live
félisten
"Vályi egy kiszuperált tesztautót kapott"
Ez nem csak Vályi kritika. Olyan nem lehet vitatkozni vele dolgok is, hogy nincs az ajóüreg kárpitozva. Egy bazi nagy műanyag van az anyósülés elött. 30/48 misiért. Vicc. Meg merem kozkáctatni, hogy a tablet 3/y is igényesebb."Pont annyi műanyag van ezekben az autkban, mint egy BMW-ben vagy Audiban"
Na ezaz. Nem. IX1ben nem egy kopogós, karcolódós műáanyag van elötted/anyós elött. Jó ok izlés kérdése de Merci mármár bazári. Egy hasonló Audi Q6 etron teszt alapján detto jobb. Elektromos vonalon a Merci legnagyobb baja nem a Tesla... hanem a többi német. Valami nagyon félrement."A tesla egy hatékony elektromos autó, de az összeszerelési minősége mai napig messze elmarad a németekétől. Mondjuk a futóműveket pedig pl. egy lapon sem lehet említeni."
Még mindig vannak gondok de elég gyorsan növik ki az "összeszerelés minőségét". Pár év. Futóműben Tesla sportos vonalon mozgott. De új Yal ez is változik, SR/LR magyar utakon is jó. A PR meg adaptivval jön. Ugyanez zajszigetelés vonalon.
Az új Y a 20misi alatti kategóriában csak azért nem egyértelműen a legjobb vétel mert a konkurencia németek/kínaiak teljesen feljöttek, bizonyos szempontból akár jobbak is. De nem a merci.
És persze nem lehet itt most elvonatkoztatni attól, hogy a Tesla legnagyobb baja 2025ben maga Musk. Sokaknál tényleg kizáró ok lett. És ahogy orsztrák kollégám mondta, hogy ha ezt tudja valószínűleg ő se vett volna... -
Dare2Live
félisten
Vályi az ami de megnézted a videot?
Amiket végigmutogat 15perc alatt az gáz egy 30/48milliós autótól. Tény. Pont. Igazából egy 20millióstól is. Egy elöbb szidott új Y beltere nem recseg, nem ropog, van kárpit az ajtó tartójában, nem recseg a kormány....
Ha Vályi a gondod linkelhetem mástól is. Egy Sanderoban (Dacia) lévő műanyagok nyekeregnek úgy mint ebben a 30/48 misis merciben.A dizájn persze izlés kérdése de nekem mármár bazári az a mérhetetlen műanyag elötted. Egy majd fele annyiba kerülő IX1ben, ID4ben... sött új Yban is nekem összehasonlíthatatlanul izlésesebb. Persze ha te ezt vetted gondolom neked tetszik.
-
Dare2Live
félisten
Igazából mindegy, hogy újnak nevezzük az Yt vagy csak faceliftnek. Fejlődött és jórészt ott ahol kellett. pl zajcsillapítás. ár/értékben 20misi alatt az egyik legjobb deal. És már csak az egyik legjobb mert pár éve szerintem a legjobb volt.
Hamár Mercit vettél nekem mindig beugrik Vályi Merci EQE tesztje/kiborulása. [link] És pont azért borul ki mert amúgy elképesztően jó, konyelmes... mercik vannak. De amit az elektromos vonalon van annak egy jó része kb nem versenyképes.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Tyler Durden #15880 üzenetére
Ennek a fő oka, hogy a NER az elmúlt 15évben kb minden érdemi sikeres IT cégnek tett egy ilyen olyan sokszor keresztapásan visszautasíthatatlan ajánlatot.
És miután a NER megvette/kiebrudalta az ötletet kitaláló, keményen dologzó alapítókat, 99%ban eltűnik a "core drive" de jön valamekkora uramy bátyám rendszer...
És elveszett a lehetőség, hogy kinöjjön MOon egy CEE/EUs akár global cég.
Még egy Bulgáriában is kinött az elmúlt 15évben egy payhawk, siteground... nálunk semmi.
És nem is fog. Ha valakinek van egy jó ötlete, tudása, akarata, vhonnan tőkéje... az azt a céget külföldön fogja megalapítani. Mert tudja, hogy ha MOon elér egy méretet (ez régebben ~éves 2milliárdft forgalom, 200milliós éves haszon) akkor jön a NER és elveszi. -
Dare2Live
félisten
válasz
concret_hp #15825 üzenetére
"a hatákonyság valószínű valami brutálisan nőni fog"
Kérdés az igény. De tippre persze bőven fog kelleni ember... de a töredéke.Akik most járják az elsőt fősulin/egyetemen ha AI tényleg így menetel tovább egy nagyon necc piacra fognak megérkezni. Már most is necc a piac...
-
Dare2Live
félisten
"Én azt hiszem értem."
Krím nem csak krím volt hanem Donbasz detto. Lehet Krím magyarázható de Donbasz nál azért a vörös villogónak be kellett volna indulnia. Ehez képest Merkel nemhogy elindított volna bármi érdemit hadiparban de tolta a Nord stream 2t... A német külügy meg kiröhögte Trumpot. [link] Aztán idén meg kamera elött sírdogálnak. Ők szúrták el. De részükről no regret. Most nem találom a videot aki akarja linkelje.
Viszont van non plusz ultra is. A német... politikusok nagyjának 2022ben sem esett le semmi. Láttál te pár kivételtől eltekintve nagy hadiipari megrendeléseket 2022ben és ezáltal a hadiipar felfutását? Én nem. Az első érdemi 155mmes lőszerrendelést 2024ben kapta a RH. Ment a korábbi NATO=USA majd megvéd minket mire erre költeni.
Aztán jött Trump és borította az asztalt. ÉS bazki még mindig mindha nem térne magához a fél kontinens nem esne le, hogy a 300+ éve imperialista Oroszország mindig addig ment amíg tudott.@kardkovacsi
"Védekezni mindig jóval olcsóbb mint támadni 1:3 " Az a hadsereg amely így gondolkodi fixen bukni fog.
Nem mellesleg 450millió fővel, EUs GDPvel nem nagy ügy összehozni a paritást egy Orosz 140millió fő, Orosz GDP ellen. Az akarat az pár kivételtől eltekintve nincs meg.
A ht gyártókapacitások bőven megvannak vagy pár év alatt kiépíthetőek. FR+GER+IT+SP+UK+NL a világ HT exportjának a ~30%ért felel. Talán maguknak is tudnának gyártani... -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #15648 üzenetére
Nekem ami izgi, hogy a szembeköpött "tradicionális" vásárlóbázist sikerül e pótolni Trump nepper reklámmal...
Az elmúlt években láttunk pár vásárlóbázis szembeköpést az alapján nem, egy pl Bud Light forgalom USben -20% volt.
-
Dare2Live
félisten
Régen heti szinten akár többször rendeltem melóba/házhoz, most 1-2* havonta.
Nem tudom megemészteni az 1.7-3* árdrágulást.
Nem nött a fizum 1.7-3*ára még pozi lépéssel sem.@Vesa
A lakosság 90% tuti jobban él mint 35éve. Igen azért mert kommunizmus->kapitalizmus, mert EU, EU pénzek... de ettől még nem kérdés, hogy sokkal jobban élünk összességében.
Az egy más kérdés, hogy régión belűl kimondani is nehéz a rántott hús vicc Románia is lelépett minket, az EUs/állami pénzeket adónkat szétlopta a NER.
Mondjuk az EÜ az nem lehet szépíteni bedőlt. -
Dare2Live
félisten
válasz
julius666 #15493 üzenetére
Értem de onnan indultunk, hogy akinek van x db lakása azt nem érdekli. Ennyi.
más: A középosztály és attól felfele az MOon a lakosság max 20%a. Ennek a rétegnek a nagyja lehet leszarja az élelmiszer inflát, bár a covidos 100% élelmiszerinfla még szerintem nekik is fájt. Aki meg medianból él annak a 10% élelmiszerinfla se esik jól. btw középosztály. [link]
-
Dare2Live
félisten
válasz
julius666 #15489 üzenetére
"generációs ingatlanpiaci mélyponttól"
Értem amit írsz de ahonnan indultunk ez lényegtelen. Akinek van xdb lakása leszarja a tejinflát."Ez amúgy megint nem igaz, csak erősen elmaradt BP-től. Többszörözött a vidék is."
Erre regálhatnák avval, hogy van vidék ahol még csökkentek is az árak és nem igaz amit írsz. És evvel kb uazt tenném mint amit te teszel.
Melyik vidék?
BP Bikás Park vonal 2015től tavaly végéig kb 700-800%ot ment idén év végére meglehet a 900-1000%.
Ehez képest menöbb megyeszékhely vonalon jó helyen (konkrét saját lakásnál) ez tavaly évvégéig ~500-550%.
Kisvárosoknál falvakban meg nem ritka, hogy egy duplázódásban kimerült. Sött a kihaló falvakban árcsökkenés van. Vagy akár eladhatatlanak a házak.Nekem őszintén fogalmam sincs hova tart az ingatlanpiac. Az biztos, hogy a nincs munkahely, ovoda/iskola is bezárt mert gyerek sincs kihaló falvakban nem nő a kereslet, csak a kínálat. A BP, menöbb megyeszékhely... vonalon viszont nagyon erős a szentiment.
Jövő év viszont már egy nagy x. -
Dare2Live
félisten
válasz
julius666 #15483 üzenetére
"nem volt bukkanó nélküli a mennybe menetel. Reálértéken nézve volt ezalatt korrekció rendesen. Ezért is fasság amit Vakmajom ír, a mostani emelkedés utólag adja vissza az inflát"
Nem is írtam bukkanó nélkül volt de nézz egy kommulált inflát 2015től, meg egy ingatlan inflát 2015től.
és akkor itt még nincs kiszűrve az, hogy location, location, location. A legtöbb falú, de akár döglödő kisváros ingatlanpiaca döglődik akár nem volt 10év alatt érdemi áremelkedés. Ehez képest ott tartunk, hogy egy van munka BP, jobban futó megyeszékhely vonalon 10év alatt 7-8 idénnel 9-10*eztek az árak.
700-1000%os ingatlan infla. 10év alatt. -
Dare2Live
félisten
válasz
j0k3r! #15477 üzenetére
VM blognak indult annó és kb ma is az. Nem a nyugdíjasnak írja hanem magának. Az ő vagy "mi" befektetős vonalon meg hja akinek van pár lakása az dörzsöli a tenyerét és közel se zavarja úgy az élelmiszer infla miközben az extra lakásai ára egy év alatt újabb 5-15misivel kúszott feljebb.
Hamár téma: Az szerintem nagyon csúnya, hogy akik átlagbér közelében vannak keményen spórolva is képtelen annyit évente félrerakni mint amennyivel a lakások ára évente drágul. És ez tart 10+éve. 2025re kumuláltan kb totál esélytelen aki 0ról indul és átlagbért (nem is mediant!) keres. A median vonal még esélytelenebb.
És ennek ott a másik oldala. Akinek van főleg több az elképesztően a nyertese akár dolgoznia se kell. -
Dare2Live
félisten
válasz
aAron_ #15397 üzenetére
A vásárlóbázisodat egyszer szembeköpni is veszélyes játék.
plMusk viszont nem egyszer-egyszer teszi hanem sorozatban. Nem cak egy egy réteggel hanem lassan mindenki megkapta.
Az nekem tuti, hogy a nem vásárlóbázis redneck vonal 99% elöbb köp fel és áll alá minthogy Teslat vegyen.btw az elöző havi eladás gyilkos kedvencem Elontól a "Canada is not a real country" tweet volt.
Mindez nemsokkal Trump Kanada USA 51.tagállam eszmefuttatás után. Hát kiváncsi vagyok hogy alakulnak az eladások Kanadában...
Más formában AFD/Heil Hitlerrel megkapta az EU nagyja is ezt. És tök8 mit gondolt a karlendítésről. Az AFDvel kombinálva németek, franciák, norvégok, lengyelek... nek ugyanaz ugrott be.
Kínában meg aztán tényleg sok sikert.Hamár P/E: Nem látok semmit ami 10éves távon indokolná a mostani 130as P/Et.
-
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF #15194 üzenetére
"Sztem rajtad kívül mindenki érti. De még te is."
Ha mindenki érti akkor felteszem a kérdést:
Neked mit jelent a nyugat?Csak azért kérdem mert a nyugaton nagyon sok mindent értenek. Sokan a volt VSZT mára már a nyugat részének tarták. De sokaknak még mindig Ausztriától indul a nyugat. Sokan beleveszik az USt is, sött Japánt/ROKot... is. Másoknak egy ROK/Japán nagyon-nagyon nem a nyugat része. És most nem hozom fel,hogy egy szittya vonalnak ez mit jelent, vagy hogy a jelenlegi politika néha mármár skizofrén agitpropot tol a témában.
"Az erejük megvan hozzá?"
Ezért is volt hiba Oroszországot figyelembe venni és Ukrajnát 2008ban nem felvenni a NATOba. 2008ban az Orosz hadsereg 2022es állapotához képest romokban hevert. (Persze DOt anektálták de az ott egy moment of truth volt el is indult 2009ben a hadsereg reformálása és persze elkezdték öntei bele a pénzt)"Ha nincs, akkor érdemes átgondolni, hogy mit lehet elérni a húr végsőkig feszítésével."
Aztán pár sorral lejjebb:
" Az oroszoknak egzisztenciális kérdés"
Azt, hogy Ukrajnát ha alkalom van megtámadják/anektálják nem 2022ben vagy akár 2021ben találták ki gondolom ez neked is egyértelmű. Sokkal korábban. Kellett valami amire ráfogták.Khersonnal a nyugat kb min 10 vörös vonalat átlépett. Ha Medvedevesen számoljuk akkor inkább 20-30at. A nuki fenyegetés a NATOval szemben sose működött ld MAD. HA meg taktikai nukiznak Ukrajnában ott még kína is hátat fordított volna nekik.
Én elég aktívan követtem az orosz hadsereg fejlődését Grúzia után és ha 2022 elején bárki megkérdezi, hogy mit tippelnék, hogy ha Oroszo anektálni akarná Ukrajnát mi történik max pár hónapot adtam volna Ukránoknak.
Ehez képest néztem Hostomelnél erősen, mennyire felsültek Oroszok a Prága/Kabul receptel, hogy a Kyivi csatát milyen ordináré amatőr mód elbukták. Az Orosz hadsereg Khersoni majd Kharkivi orosz összeomlása mármár értelmezhetelten/hihetetlen scifi volt. Lehet tévedek de úgy gondolom, hogy ha a "nyugat"tényleg érdemben beállt volna Ukrajna mögé Ukrajnának katonailag is meg lett volna az esélye. Csak első évben nem 12+6db! HIMARSot kellett volna küldeni hanem 120at. A pár éve leállított USMC Abramsek is mind mehettek volna (400+db)....
Egy elképesztő viccnek tartom, hogy europai részről az első nagy sokmilliós 155mmes tüzérségi lőszer rendelést !2024ben! adták le.
Ha a fentiek nem így lettek volna most úgy látom igenis lett volna katonailag esélye Ukrajnának. Sött most 2025ben ha US+EU érdemben beállna mögé csak hadianyag/képzés/intel vonalon még talán akkor is."Vagy inkább gyorsan küldenek egy kontingenst Putyihoz, mikor látják, hogy felsorakoznak a tankok a határon, hogy biztosítsák, hogy nem lesznek NATO tagok"
Ahogy írtad ez egzisztenciális kérdés volt Oroszoknak. Anektálni akarták ~egész Ukrajnát, ~10éve erre készültek. Talán ha a NATO enged Putyin azon követelésének, hogy a volt VSZ NATO tagok demilitarizálódjanak pár évvel késöbb indul el a háború. Így utólag egyértelműen jó döntés volt nem engedni. Oroszország csak az erőből ért. 300+éve mindig addig megy annyit anektál amennyit bír.A dolog itt rémítő off, még lehet egyet másoknak reagálok aztán ejtem a témát. Az biztos, hogy te a NER prt, Orosz agitpropot pontosan tudod.
-
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF #15150 üzenetére
"Ukrajnát pedig nagyon sajnálom. Ők most a bőrüket vitték vásárra azért, mert az USA elhúzta előttük a mézes madzagot és elhitette velük, hogy a nyugati világ részesei lehetnek."
Nagyon nehéz értelmezni olyan lozungot, hogy a "nyugati világ részese".
Olyan van pl, hogy az EU tagja, NATO taja.
Ukrajna 2002óta NATO tagja akart lenni. Minden alkalommal amikor ennek Ukrajna nekifutott, Grúzia után már nagyon aktívan pl népszavazás is volt 2008ban ahol a 58-38 arányban nyert a NATO csatlakozás támogatottsága a NATO visszadobta Ukrajna jelentkezését lényegében egy ok: Oroszország aggályai miatt. Engedtek a Putyini Oroszországnak. Most jöhetne kicsit modosítva amit Churchill mondott Chamberlainnak.
Elég egyértelmű, hogy semmit se ért, hogy engedtek a Putyini imperialista Oroszországnak.Teszem csenben hozzá Ukrajna elképesztően súlyos stratégiai hibát követett el amikor [link] 1994ben lemondott atomfegyvereiről, ICBMjeiről cserébe, hogy Oroszország garantálja a területi integritását....
"A szerződés biztonsági garanciái Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán területi integritását vagy politikai függetlenségét érintő fenyegetés, illetve erőszak alkalmazása esetére vonatkoznak. Ukrajna ennek eredményeként 1994 és 1996 között leszerelte a világon a harmadik legnagyobbnak számító nukleáris fegyverarzenálját."Ha már Chamberlain feljött pont annyit számít egy Oroszoszággal megkötött Budapesti meomorandum mint amennyit a náci Németországgal megkötött Müncheni egyezmény. Papír.
-
Dare2Live
félisten
"meghasad a szívem, de ki kell tudni mondani, alig tudom ujjaimat rávenni a begépelésére: Orbánnak igaza van, a háborút be kell fejezni"
Ebben mi fáj kimondani, főleg begépelni?
A háborút kb mindenki szeretné befejezni. Ukránok, az orosz bakák főleg. Mégdurvábbat mondok!!! "meghasad a szívem, de ki kell tudni mondani, alig tudom ujjaimat rávenni a begépelésére": A háborút el se kellett volna kezdeni. -
Dare2Live
félisten
válasz
julius666 #15071 üzenetére
Nekem az ebben a "misztikus", hogy ahoz elképesztően amatőr bűnözőnek kell lenned, hogy a cryptod a tőzsdén tartsd és ne walletben, a privát kulcsod meg az IT gépparkodon. Teszem csendben hozzá, hogy még ha gépen is tartod ha az megfelelően encryptálva van megint csak sok sikert.
-
Dare2Live
félisten
[link]
"A miniszterelnök hozzátette, azt hiszi, hogy az olyan intézkedéseket, mint
az anyák adómentességevagy a nyugdíjasok áfa-visszatérítése,
béke idején meg lehet csinálni"
Béke meg Brüsszel miatt nem lesz... már látom a jövő évi plakátokat...@j0k3r!
[link] Emmnauel Macron: elég volt az Amerikának való boldog alárendelődésből
Viszont ez az egész nagyon vagy elképesztően nehéz lesz. -
Dare2Live
félisten
válasz
szabi__memo #14831 üzenetére
Akkor már így is.
Nagyon csúnya. GDPvonalon 2025ben lesz egy felfutás BMW, BYD... beindulásával, 2026ban az még kitart de az utána az nagyon csúnyán fest.
@HussarF Igen. Bár már most belengették, hogy 2030ig vezetik be. Szóval...
-
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF #14809 üzenetére
Alavetően nem azért van sírás mert magas az adóék hanem amit kapunk érte.
Szavam nem lenne ha kapnánk érte minőségi EÜ, oktatást, normális utakat, szoc védőhálót...
Máshogy:
Magas az adóék és lehet menni magán EÜbe, magán ovi, suli nagyja egy melegedő/gyerekmegörző értelmetlen hülyeségek tömkeleg, az út olyan kátyús, hogy szuperjó az R15ös felni meg a ballonos 195/65 ös gumi.
....@Joe123 Megvalósítás kérdése. De ismerve az állam kompetenciáját egy jó nagy katasztrófa lesz.
-
Dare2Live
félisten
válasz
szabi__memo #14799 üzenetére
2026.jantól
@Ringman Legalább nem foci, stadion...
-
Dare2Live
félisten
válasz
attiati #14749 üzenetére
Alapvetően geo politika/gazdaság politikaból nehéz kivenni a politikát.
Érzelmek részemről nincsenek benne.@Tyler Durden
A jelenlegi állás szerint nem az EU válik le az USAról katonailag hanem fordítva. A kérdés a hogy tovább és az EU nem egy állam.
az EU egy része (Lengyelo...) katonailag kvázi csak az USban bízik.
az EU jópár országában politikai "válság" van. pl Franciao.
az EU egy állama (Magyaro) retorikájában Brüsszel=EU az ellenség.
az EU pár tagállamának nagyon messze van Ukrajna. Spanyol... dolce vita.
... -
Dare2Live
félisten
válasz
attiati #14747 üzenetére
Hírek alapján a kikényszerített békéről annyit, hogy mindha Ukrajnát, az EU/NATOt kényszerítené Trump miközben a Putyini Oroszo lenne az US szövetségese.
Ez így europából nézve főleg, hogy határosak vagyunk Ukrajnával azért nem bíztató.
Mondjuk a hónap legjobbja nekem a NATO tag Kanada anektálása retorika volt. Esetleg a 25%os versenyelőnyt biztosítunk a japán... autóknak a GM, Forddal szemben avval hogy Mexikóra vámokat vetünk ki. Amit felfüggesztenek amikor kivezénylik a katonaságot a határra. Kár, hogy a fentanil 90%át simán a határon viszik át US pogárok.
Musktól meg a Nazi gruss. Nem hinném, hogy nagyot lendítene a Tesla EUs eladásain. -
Dare2Live
félisten
válasz
Oppenheimer #14734 üzenetére
Jelenleg az alapvető probléma, hogy rengeteg pénzt öltek és ölnek bele a tech felkapaszkodás+foundary vonalban... ezt kellene még 1.5évig tolni kb ott indulna be érdemben... de ennyi pénzügyi tartalékuk nincs.
-
Dare2Live
félisten
válasz
julius666 #14701 üzenetére
Pár tucatról tudunk de ez egy jóval szélesebb réteg és úgy már erősen torzít.
A magyar "tőzsde és gazdaság"ot, jövőbeli fejlődését alapvetően meghatározza és ez a topik címe. Ezért még akár nem is off.
Politikai hatása annak, hogy ringman bedobta én meg regáltam rá biztos nincs.A szegénység ennyi volt régen is hez annyit, hogy ez volt amit ringman linkelt, amire reagáltam.
-
Dare2Live
félisten
Alapvetően nem sírást írtál hanem "esze ágában sincs..." "kifogás".
Az más, dee ja mindegy.@julius666 Amiről írtam az az, hogy a felső decilisben gigantikusak a különbségek. A decilis aljának a vagyongyarapodása (pldadban havi 1.5misi/netto/család) %ban is pár százalék körül lehet (vagyonuk pl egy saját ház/lakás+kocsi+30millió bankban(össz pl 150misi), vagyongyarapodás egy év alatt +3misi vagyongyarapodás %osan ~2%.
Ehez képest a "NER decilisnél" pl Tiborcz... 100%os vagyongyarapodás volt. Ami +70milliárd Ft. Ha még nem volt: [link]
A NER a felső ~1% elképesztően gazdagodik.
Közben MOon a köszéposztály mérete ~10% körül van. (Mielött beindul a flame ld kiszamolo középosztály)
A legkeményebb, hogy ~50% kb nyomorog. Van félrarakva pénz temetésre vagy hitelből. Várják a fizut, hogy meg tudják az 5évesnek venni az első biciklijét. Persze nem újan. Nekem most szembe jön ez a réteg akiről korábban kb azt se tudtam hogy létezik és nagyon széles/durva. Nem kell pszihologus rájösz neked baromi jó életed van amikor állok a játszón és hallgatom a storykat... -
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman #14679 üzenetére
Nagyon csúnya.
Azt sejtem, hogy az alsó 5-6 decilisnek nincs pénze többet költeni. Utána max kevesebbet rak félre. A felső decilis erősen változó ami ott kiemelkedő az a felső 1-2% ld Forbes 100at... pl Tiborc duplázta! a vagyonát, egész elképesztő sebességgel gazdagodik a NER és ők nem fognak ezért több "oled tvt", kaját... venni.De mindjárt jön Hussaraf és megmondja, hogy de nekünk sokkal jobb mert nincs CEU és nem tapossa le a kukoricát a migráns...
-
Dare2Live
félisten
válasz
#48584626 #14546 üzenetére
"Én pont másképp gondolom."
Veled szembe még a saját pártja!!! is kihátrált az atomenergia ellenességből [link] , kihátrál mögülle.
Ez legalább akkora szembe nézés, szembe köpés mint amikor a zöldeknél felmerül ugyanez."Semmi ilyesmi nem történt."
Én pont másképp gondolom.
-
Dare2Live
félisten
válasz
#48584626 #14536 üzenetére
A politikai haszon a tálalástól, prtől fügött volna.
Teszem hozzá a Merkeli vezetésnek elsősorban Németország érdekeit kellett volna néznie és nem a politikai haszonszerzést. Lássuk be nagyon beleszart mami abba mi NO érdeke.
Na de hát fullra csavarta mami azt is hogy Németországból Németisztán legyen."Túl nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek a témának"
2000ben a német áramtermelés ~29% nukleáris energiából származott. Az azért nem kevés.
A téma amúgy megmutatja mennyire "dunkel" grün a német zöld. Semmivel se jobb kevésbé szélsőséges mint a "Greenpeace".Kicsit off de a személyes kedvencem a témában egy igazi keményvonalas "dunkel" grünen barátommal való évtizedes! vita. kb 2007-2014 vonalán sokszor feljött a téma, rengeteget beszéltünk róla, hogy szerintem mekkora hiba szerinte meg felrobban és kb vissza a barlangba max napelem. Nah ~10év után találkoztunk tavaly, persze fel kellett dobnom a témát.
kb annyi volt, hogy igazam volt de, de... ezzel a témával lettek politikai erő. Csodálatos.
@Ixion77 Nem ezen múlik de amit BWvel (5080...) csinál NV meg is érdemli. Az elmúlt ~10év legkissebb előrelépése kvázi értelmetlenné teszi a cserét, vételt.
-
Dare2Live
félisten
Közeledés lehet de a 2000es évek "EU/Berlin-Moszkva... tengejének" vége.
Sajnálom mert ami van/lesz az se EU, se Oonak nem jó de így döntöttek a Kremlbem. Fontosabb volt az orosz imperializmus mint az, hogy jól éljenek.Az egész linux egyik fő átka a csillió különböző disztro. Nem hude részletezve itt Red Hat, ott Suse amott debian, emitt Ubuntu, deott Arch, elemitt Mint és hamár akkor Pop..... és hogy mégjobb legyen ezek rendszeresen forkolva. Aztán ezen támogatva van ez. Amon az...
Mindha a fenti disztrok egy cégnél lennének csak sokszoros EU méretben. Agyrém.
Miután ez megvan a teljes átállás a korábbi tapasztalatok alapján 5-10évben lenne mérhető.Az adóztatásról már leírtam a véleményem.
@tomazin
Nekem meg at OvhCloud. Mikroszereplők. 5+éves távon kellene beleölni az eur milliárdokat, hogy csak EUban valamennyire ki tudják váltani az AWS, Azure, Google... vonalat.Ennek az egésznek 20 de min 10éve kellett volna nekiállni. Akkor most a 25%os BigTech vám érne valamit. A jelenlegi helyzetben kiröhögik. Nem mellékesen most is neki lehetne állni. Én nem látom, hogy bármi mozogna a témában. Akkor miről és minek beszélünk?
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ixion77 #14497 üzenetére
Az "EU"nak nincs érdemi alternatívája az US BigTechre. Még egy saját linux disztrot amit de facto standardá tett volna se létezik. Nincs érdemi cloud providere. Komplett ökoszisztéma? Ennek min 10 de inkább 20éve neki kellett volna látni. Rá lehet vágni az US BigTechre 25%ot. Megemelik az árat 25%al és nincs alternatíva.
"az EU és Oroszország egymásra találnak"
Ez megtörtént bő 20éve. Erre épült pl a zseniális bezárjuk az atomerőműveinket Merkeli energiapolitika.
Aztán az oroszok bejelentkeztek a volt VSZre, elkezdték elzárni a gázcsapot majd megtámadták Ukrajnát. Úgy rúgták fel a szerződéseket, hogy a fal adta a másikat. Avval zsaroltak, hogy europa megfagy.
Innen "elég nehéz" "egymásra találni". Főleg amíg orosz állami ideologiai az orosz imperializmus.
Nem mellesleg gáznál alapvetően piaci ár van."Egyik félnek sincs szüksége a háborúra"
Ha nincs szükségük mért kezdték el az oroszok? Ha nincs szükségük mért folytatják évek óta? Tényleg azt hiszed jobban tudod mit mire van szüksége/nem szüksége mit gondol erről a Kreml?
Az megvan, hogy az orosz imperializmus 200/500éve meghatározó orosz szentiment. Ezt csinálják 200/500éve. Nem volt az mint ami végbement briteknél... Amíg van "gyenge" mennek előre.Közben bár baromi off de rémítő a Trump féle US Kanada/Grönland vonal.
Kína vonalán pedig alap az, hogy Taiwan, meg éppen amit felrajzolnak a térképre az Kína része.@Sima
A red neck vonal finoman szólva se az intelektusáról volt híres. kb mint a magyar turbomagyar vonal.
Ennél sokkal keményebb amikor a felső vezetés atomozik. De ilyen US vonalon ~nincs. Ellenben pl Medvedev az Orosz top vezetésbe tartozik és pár hetente "atomozik" egyet. -
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF #14362 üzenetére
Nem látom a hude odarugást. Persze bele tudom képzelni hogy hude odarúgtak, de akkor a NER média mi? Göbelszi, Sztálini propaganda sőtt....?
Ezen a vonalon az interneten piacról érvényesülni ha nincs clickbait az elképesztően nehéz. És a HVG... nincs kitömve végtelen adóforintal mint a NER média. Akinek ez nem tetszik kifejtős cikkeket akar annak ott a HVG mint nyomtatott újság. Javaslom azt olvasni.
@Simia
Az egész elképesztő, hogy a nyereséget aminek a fő oka a forint gynegítése volt kikalpátolták "magánalapítványokba" aztán amikor lett 3000milliárd ft veszteség akkor avval nem tudják a korábbi évek nyereségét szembe állítani.
Nincs érdmmi vita.
Ez persze nem csak Matolcsyra érvényes... -
Dare2Live
félisten
[link] GDP szemponjtából is csúnya mármár meghatározó lesz ennyi "ingyen" pénz elvesztése, visszafizetése. Az idei 420milliárd Ft kb kerekítési hiba...
-
Dare2Live
félisten
válasz
szabi__memo #14198 üzenetére
Pár napos hír, hogy a jelenlegi ESG... szabályok miatt Katar és kb senki se fog az EUba gázt, olajat bármit exportálni. Vagy olyan áron, hogy keresztbe áll a szemünk. [link]
Én a környezetvédelmet, kifejezetten a CO2 kibocsátást egy nagyon nagy gondnak érzem de kb egyet értek avval amit ixion írt. Kína, India, Oroszo.... eddig is szart rá, USA most hátrált ki. Így semmi értelme, csak önsanyargatás.
@emvy
Arról nem szólva hogy mekkora álszenteskedés is.
A gond az egéssz végtelen növekedéssel csak annyi, hogy jelenleg az még nagyon sokáig tolja a CO2t, (mikroműanyagot...)...Orville sorozat amúgy elég viccesen foglalkozik ezekkel a témákkal. Akinek belefér...
szerk:
Erre ránézek pfre és [link] -
Dare2Live
félisten
"az EU nagy piac, és nem fordítva."
150b$os az EU export szuficite. Ha tetszik az EUnak az USA nagyobb piaca mint fordítva.
De szerintem ez EU fele egy nagyon keménynek tűnő de valójában nem túl komoly csiken gém lesz. Az EUnak amúgy is kell sok gáz, USA felpörgeti azt. Majd veszünk a szuficitből LNGt. Trump a szavazónak előadhatja, hogy mekkorát nyert...
az EUnak meg tipikus win-win [link]btw blikkre elég jó redneck Trumpista szavazó lennél ha USben élnél. Zabálod a Trumpi "agitpropot".
-
Dare2Live
félisten
válasz
concret_hp #14043 üzenetére
Mert mindkettő arra sarkal, hogy kevesebbet dolgozz.
Minek többet dolgozni ha a több mégjobban van adóztatva? Minek többet dolgozni ha a nyugdíjam ugyanaz lesz mindha kevesebbet dolgoztam volna?
A nagyon baloldali rendszerek egyik fő gondja ez. Teszem csendben hozzá még a kommunizmus/szocializmus se volt annyira baloldali hogy mindenkinek ugyanaz a nyugdíj járt volna.
A nagyon jobboldali rendszerek gondjait most nem részletezem. -
Dare2Live
félisten
válasz
concret_hp #14020 üzenetére
"mondjuk ha 40%-os szja sávba esnék, úgy mennék le 0.5FTE-be, mint a villám"
hasonló mint a mindenki ugyanannyi nyugdíjat kap és más jól kereső melóst gyötrő szocialista baloldali gondolatok. Ha kiveszed az ösztönzőket a rendszerből elmegy 0.5FTbe. Elmegy külföldre. Kitrükközi vállalkozással magát minimálbérre bejelentve, vagy külföldről melozza vállalkozásban uazt.
nyugdíj:
A degresszió csökkenti a "magas" (371.000/421.000Ft) felett keresők nyugdíját. Az afeletti résznek csak a 90/80% a számolódik be a nyugdíjszámításnál.
Persze lehet húzni egy határt, maximalizálni, hogy 600nál több nyugdíjat senki nem kaphat (az éves inflával emelkedik) de fenti miatt ami ennél élesebb az kontraproduktív.MO 2023ban a GDP 7% költötte nyugdíjakra ez az EU gyak legkevesebbje. Ez 2010ben még 11% volt. Az EUs átlag 11.9%.
A jelenlegi nyugdíjrendszer simán fenthartható 40éves távban is csak vissza kell menni EU átlagra.
A GDP arányosan nagyon keveset költünk rá amúgy igaz az EÜ és az oktatás is, szoc hálóra is. Közben "szarrá" vagyunk adóztatva. -
Dare2Live
félisten
válasz
UberMutant #13996 üzenetére
Erről bevillant. [link]
"A fanyalgóknak üzenjük:
Igenis vannak támogatások!!!
Havasi Balázst 100, Tóth Gabit 30, Pataky Attilát 78, a Heim Pál Gyermekkorházat pedig 5 millió forinttal támogatta a Szerencsejáték Zrt.!" -
Dare2Live
félisten
Ezen ugy amblokk el fogok gondolkozni.
Amikor az ingatlant írod érdemes azt figyelembe venni, hogy
nagyon más lesz a lokáckó elvárás ha nem kell menni dolgozni.
a robot az ingatlant is sokkal olcsobban fogja építeni.
Mire ez beindul ~2040-2050 MO lakossága már valahol 8-8.7millóra csökkent és nagyon nő arányaiban az idősek száma. Már BP, menő megyeszékhelyek lakossága is erősen csökkenőben lesz.A gyerektelenedés fő okát szerintem nem orvosolják a robotok. Az is simán benne van, hogy rengetegen fogják lerakni a voksukat robot kapcsolat mellett. Melyik 18éves fiú ne akart volna egy dögös, vicces, elmélkedős... csajrobotot... és ott rengetegen meg is állnának.
...
Végtelenűl érdekes téma. Az biztos, hogyha megvalósul olyan lesz mint az ipari forradalom. Egy szép új világ. -
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF #13942 üzenetére
Románia MO vonalon a nagyon durva, hogy huszonéve (akkor voltam több hetet kint) nem az volt, hogy a GDP/fő, egy főre jutó fogyasztásuk lejjebb volt, picit szegényebbek voltak hanem brutál lejjebb. Én a minimálbéres fizetésemmel ott "gazdag" voltam, teljesen igaznak hatottak a "Román" viccek:
- Mikor van a román család asztalán két kiló hús?
- ???
- Ha felugrik rá a kutyájuk!Három jóbarát sétál Romániában: a kenyér, a rántott hús és a paprika. Hirtelen feltűnik mögöttük egy szakadt román, mire a kenyér és a paprika eszeveszett futásba kezd.
A rántott hús azonban meg sem mozdul.
– Te megőrültél? – kiáltják a többiek.
– Rohanj, mert megesznek!
– Ugyan már! Engem itt nem ismernek.És ott a rántotthús akkor tényleg luxuscikk volt. kb olyan luxuscikk mint most MOon a bélszín! Vagy mégolyanabb!
Ehez képest az, hogy 2022ben megelőzték MOot GDP/főben, 2023ban fogyasztásban az hiperűrugrás dimenzióváltás. Ez az ami nagyon durva. Mire mentek ők 20év alatt és mire mi. Elöttünk vannak és nagyon mélyről.
Kiváncsi vagyok, hogy 2024ben a legcsorobb, kodisabb Bulgáriaban is lelépi e az egy főre jutó fogyasztás Magyarországét.
Tényleg MO lesz az EU szegényháza???
Mi leszünk a legcsorobbak, legkodisabbak???
Tényleg???
És ezt elsősorban a NER és a FIDESZ hozta össze. És a működésképtelen kulturkampf oktatás, leépült infra... hatásait még nem is látjuk.
(És itt el lehetne menni, hogy miből lett a becsődölt gázszerelő, Tiborcz... az ország leggazdagabb embere miből hozta össze a vagyonát. De az itt nagyon off lenne.) -
Dare2Live
félisten
Ez olyan losung mint az EÜ is működik csak sok helyen nem de ez nem gond mert oda kell menni ahol működik? Vagy az engem nem zavar az akármi ára én mindig 10.000Ftért tankolok/bevásárolok?
@Joe123
Na igen. És ez úgy indul, hogy a középszerű "gazdag" bekerül, a 8/6 osztályosba... okos csoró meg nem. A gynege/középszerű nincs tanár sulikból pedig sok sikert. Magyar rögvalóság 2025.És akkor nem említettem, hogy felsőoktatás erősen alapítványosodik. Teli NERessel. Kit fognak felvenni? A középszerű (gazdag) NERest.
-
Dare2Live
félisten
"Csak ennek mi értelme van, ha nem lesz vevő, mert az emberiség 80%-ka munkanélküli és kb. éhenhal?"
vs
""A többség inkább fél az AI-tól mint hogy istenítené."
Egyébként melyik forradalmi új technológiával nem volt ez így?"Félsz az újtól?
Én jelenleg összességében egy félsznek látom az éhenhalás, nem lesz vevő vonalat. Ennél még a terminator ai kiírt minketnek is nagyobb esélyt adok.
más [link]
"Kiemelik, hogy a férőhelycsökkenés a demográfiai trendeknél lényegesen nagyobb, úgy, hogy Magyarországon a 25–34 éves korosztályban a diplomások száma már most is a második legalacsonyabb az Európai Unióban."
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman #13775 üzenetére
annyira alacsony lesz a bázis... hogy kissebb csoda lenne ha nem lenne repülő rajt.
Olyan mint amikor ~3év infla sokk után amikor éves infla 25%on tetőzik bemondta, hogy megfojtjuk, leggyözzük az inflát. Már 2hónapja bemondták még portfolio podcastban is...
3év alatt lett egy 100%+os élelmiszer infla. Azóta is a határvidék nagyja jár át nagybevásárolni. -
Dare2Live
félisten
válasz
Ixion77 #13712 üzenetére
Igazából ők se tudják, benne van ezer dolog.
Én sem de pl
Rémítően kompetetív gyerek környezet. Kínai féle.
Nagyon drága a gyerek a világon a legdrágább. (ez is nagyon hasonlí kínára)
Heti 50h+s munkásélet. (hasonló a kínai 996hoz)
Késői (33)éves szülés. A gyerek nem meglesz hanem eldöntik.
Magas életszinvonal, munka után végtelen hobbi, szórakozás lehetőség.
A korábbi életed gyerek esetén lényegében "fel kell adni". Jobban mint pl US/EUban.
EU/UShez képest nagyon erős patriarchy. (ROK viszonylatban az EU/USAt értelmetlen/nevetséges patriarchynak nevezni.)
Nagyon rövid idő alatt elképesztő gazdasági fejlődés, a kultúra /társadalom sok szempontból mint 500éve.
"Szöul". Ez egy külön téma.
....Szerintem ami rémítő, hogy ROK képes TFRben újra és újra lejjebb esni. Még nem tudjuk az idei évet de nem lepne meg ha 0.8ról is tovább zuhannának. A demográfusokat se értem. A jelenlegi trendek nagyon optimistának tünnek. Nekem nem az jön, hogy 2100ra a lakosság 50%a eltűnik és egy végtelenül öreg társadalom lesz ROK hanem valami sokkal öregebb, gyerektelenebb.
És kína is ezen a vonalon robog. Senki se akar gyereket. Az drága, sokkal jobb párkapcsolatban gyerek nélkül vagy egyedül, barátokkal... a millió hobbi, karrier... vonalon az élet. Nem lepne meg ha már 4-5év múlva kína is beesne 0.8ra. Vagy alá.
és teszem hozzá csendben, hogy a jelenlegi 20évesekkel beszélve MO is fel fog ülni erre a vonatra. A tavalyi 1.5+ (ami amúgy katasztrofális) pár év múlva keményen be fog esni.
és gazdaságilag az egész nagyon gyors és nagyon rémítő. -
Dare2Live
félisten
Ez így van. Más kérdés, hogy amit olvastam az alapján gyakorlatban évekig simán csinálják. (Sztem NAVot nem zavarja meg észre se veszi, hogy MOnak fizeted az adót, spanyol hatóságok meg na mediterán hatóság észre se veszik.) Aztán akinek tényleg beválik az ugyis vált.
Válalkozóként meg simán. Az (is) sokkal lazábban megy kint. Márha megy a Spanyol, megvan a NIE...
-
Dare2Live
félisten
válasz
Tyler Durden #13647 üzenetére
Spanyolba hogy melót kapj magyarként az akkor ha nagyon nem találnak mást, nagyon olcsobb vagy...
Én ITben azt látom, hogy ha remotes szerződésed van akkor a managert de facto nem érdekli honnan commitolsz. De ez ugye nagyon saját szbj tapasztalat. -
Dare2Live
félisten
válasz
Tyler Durden #13642 üzenetére
"én mint informatikus"
Pont infosként lehet mert van remote. A legtöbb szakma ezt nem tudja.
szerk: Én mint windsurfos nagyon unom, hogy a szezon MOon kb 7hónap és van, hogy 2 hétig nincs szél. Spanyolban végtelenül lehet sorolni a helyeket amik idilliek. Hamár tenerife jött fel egy leírás. [link]
@Peetey91
Az összes kanári sziget nagyon más nagyon élmény. MIndegyiket nagyon ajánlom.
Szerintem Tenerife, Gran Canaria már mostanra "megtelt", nemhogy 30év múlva. Fuerte, Lanzarottere meg én nem költöznék. -
Dare2Live
félisten
" Legtöbb esetben azért, mert élhetetlennek tartják Magyarországot és ráébredtek, hogy nekik is egy életük van és ha megtehetik, akkor a hátralévőt boldogabban, vidámabb, pozitívabb környezetben szeretnék leélni."
Annyi, hogy ez nem csak nyugdíjasokra érvényes. kb bárkire akinek van stabil jövedelme.
Ami szerintem nem megy illetve irtózatosan nehéz az az, hogy kint akarsz akár spanyollal is de melót találni és abból megélni. 1000nettoért fogsz heti 50-60ht melózni. Jó állást csak kanári kap. A lakás árak, bérleti díjak meg a túrista, betelepülők miatt az egekben. -
Dare2Live
félisten
válasz
forceberg #13637 üzenetére
alapvetően az időjárás, hogy télen reggel ha hideg van akkor nem trikoba viszed a gyereket suliba hanem rántasz egy pulcsit, nyáron meg lényegében hidegebb van mint MOon, a nap télen sokkal többet süt... ha eső van nem tudom mért de éjjel esik az alapból nagyot tud dobni az ember morálján. Az is hogy az oceán felől fúj a friss "sós" levegő és nem szmog van. Az emberek morálja összességében sokkal barátságosabb. Az EÜ az összességében sokkal jobb.
Persze ahogy megvillantottam arrafele is vannak gondok. ITs fizuval, bedolgozva.... jó. De ott dolgozva nehéz megélni. Szerintem ott élőként nem könnyebb megélni, boldogulni mint MOon. Meg Tenerife, Gran Canaria... elképesztően beépült az infra nem tud vele lépést tartani. Lanzarotte, Fuerte meg kb egy kő/homok sivatag sziget az oceánban. Meg...
De amúgy mindenki menjen el pl november vagy decemberben nézze meg és onnan már kap egy képet... -
Dare2Live
félisten
válasz
nort_on #13613 üzenetére
az is idealista.
pl Puerto és környéke de úgy huzogatod a vonalakat ahogy szeretnéd. Ez a déli turista részhez képest olcsobb kevésbé turista része Tenerifenek. [link]
A helyi viszonyokkal mindenhol is érdemes tisztában lenni. pl Tenerifén (is) megy az ocupa dolog. Nem vagy ott beköltözik akárki kirakni pedig sokkal nehezebb mint MOon. A dolog ráadásul érthető a helyieknek (kanáriak) megfizethetetlenül drága lett a kanári szigetek. A munkanélküliség Spanyolon belűl messze a legmagasabb 15%+. De a klíma az kellemes.Kivéve ha kalima van ami egyre gyakoribb.
-
Dare2Live
félisten
válasz
concret_hp #13386 üzenetére
Vagy hazugnak, menőzőnek gondolnak. És nem csak falun.
Nekem nagyon nagy kulcsőr sokk az ovoda utáni játszóterezés MO egyik jobban huzó megyeszékhelyén. Teljesen hihető lett a 360ks netto median. Amiről azt se értettem, hogy lehet belölle megélni. Sött ott még soknak is tűnik. A nincs egy hónap tartalék sem, ha el kell temetni apukát kölcsön, ha gyereknek bicikli akkor erős sporolás... vonal mindennapos.
és ~mind dolgoznak keményen és 90%ban nem "elisszák".szerk: Azt vettem észre, hogy amikor nagyon elegem van mert akármi akkor fixen maradunk játszón, hallgatom a storykat a "nyomort" és úgy jövők haza hogy nekem aztán semmi bajom, de k* jó dolgom van nekem...
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ixion77 #13364 üzenetére
USt hogy hozták ki 3%nak a 10millió+os termelésével? Még ha kiveszük a truck... vonalat ami erősen necces se jön össze. Ilyen alapon nagyokat lehet ferdíteni.
Európából mért csak a 5országot néztek? Nagyon komoly gyártás van Cseheknél, Szlovákoknál, Lengyeleknél, nálunk, Romániában...
pl Cseheknél 2024ben ~1.5millió autót gyártanak. Szlovákok 1milliót, nálunk félmilliót....Félreértés ne essék szerintem Kína nagyon nem papírkutya. pl ha hagyják mindent ellop vagy/és ledömpingel... gond nélkül nyírja ki a helyi ipart... de ez a grafikon nagyon furi.
És nem mellesleg nekünk továbbra sincs BRICS út.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ixion77 #13354 üzenetére
A BRICS sokkal inkább egy gazdasági érdekegyeztető forum mint a WEF mint bármilyen érdemi szövetség.
Nincs olyan egységes piac hogy BRICS. Nincs olyan katonai szövetség, hogy BRICS. Viszont vannak durva érdekellentétek a BRICS tagok közt. Néha katonai kofliktus is. Na ekkora szövetség.
...
Nincs mifele sodródni.Az EU masszív gáz/olajimporőt. Összességében tök8, hogy a KKről vagy USből jön az olaj/gáz. A trump féle felpörgetik az olaj/gázkitermelést éppenséggel még jó is az EUnak. Több gáz/olaj lesz globálisan a piacon. Ami meg fog látszódni az árakban.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Tyler Durden #13287 üzenetére
Bef vonalon hude nagy jelentősége nincs. A nyerő strat, hogy menekülni kell forintból.
-
Dare2Live
félisten
válasz
UberMutant #13243 üzenetére
Vargaval sok minden nem változik. Lehet rosszabb lesz, Marci alacsony kamatot akar.
A NER MNB egyik nagy gondja, hogy épeszű ember nem hisz abban, hogy érdekelné őket a forint árfolyamának stabilitása.Majd ha 3-4 évig stabil marad a EURHUF, PLNHUF...
KSHnál detto. A legutobbi eset, hogy vártuk, mi lesz a telekom akció kifutása után. Hát csak lefele számolták be.
-
Dare2Live
félisten
válasz
buherton #13198 üzenetére
Rakás helyen meg nem volt. Rakás helyen meg most van. Baromi nehéz összevetni még ha nehézipart is nézed.
Ami biztos, hogy 85ben komoly de totálisan versenyképtelen és masszívan veszteséges iparunk volt. Amikor a Szu+VSZ gazdaságilag jórészt ilyenek miatt összeomlott ki is csengettek nekünk is. -
Dare2Live
félisten
válasz
buherton #13196 üzenetére
Ez így nehéz. Még hasonlítani is annyira más volt a gazdaság szerkezete. 85ben már egyértelmű volt, hogy az egész Szu/VSZ kommunista gazdasági modell egy csőd. Moon még hitelből jól étünk, de Szuban, VSZ nagyján max hétvégén volt hús. (MO nagyja azóta is idealizálja a 80as vidám barak éveket)
-
Dare2Live
félisten
válasz
User_2 #13104 üzenetére
"mindenkinek jobb az, ha a tehetségesek és a kevésbé tehetségesek fiatalként megismerhetik egymást"
Ez sok helyen így van de MOon nem. Ha a gyereked tehetséges MOon jellemzően bűn átlagosnál gyengébb iskolában iratni. Ott gyűlnek a csodák. Változó, hogy milyen kombóval fog 2-3 szétveri az osztályt SNIsbe, bulyingba vagy épp 8 évesen sexuális zaklatja a 10éves romába belefutni. Vagy ennek a keverékébe.
A legutolsó nem vicc e miatt hordják be faluról hozzánk az egyik kislányt. 8évesen rendszeresen a bugyijában turkáltak, simogatták... -
Dare2Live
félisten
kb kijelenthető, hogy MOon a legnagyobb a kontraszelekció az EUban. Ez az egyik oka ami miatt a tehetség nagyja elveszik.
Csak mert: Az elmúlt 12hónapban kisfiamnak egy darab négyese lett
(félreolvasta az egyik feladatot) matekból. Többi ötös.
Két hete "kengurú" matek tesztet irtak. Jellemzően fogalmunk sincs ilyeneknél mi az eredmény de most mondta, hogy övé lett az osztályból a legjobb. Erre az egy versenyre küldik el, Zrinyire.... nem.
Fura volt miközben vártunk gyerekre feldobtam ezt mellettem várakozó azonos osztály anyukájának. Konkrétan elsorolta, hogy a versenyre menők milyen kapcsolattal rendelkeznek.
Ott azért megfordult velem a világ és mégrosszabb legyen ezen a napon mentünk egy tanárhoz felmérésre, hogy mennyire való 8általános "versenyistállóba"... Én alapvetően nem látom a versenyistállónak értelmét de ha simán menne mért ne. És mert idegben voltam a felmérés végén szóba hoztam. Akihez vittem az adott megye legerősebb matek általánosában (Hétvezér) tanít metekot és sajnos csak megerősítette amit gondoltam.
Megint másik téma: Az megvan, hogy az iskolai tananyagnak köze sincs a 6/8osztályos felvételikhez?Ez kb magában biztosít egy nagyon masszív kontraszelekciót.
-
Dare2Live
félisten
válasz
User_2 #13092 üzenetére
Maradjunk annyiba amit írtál. Ez ennél sokkal-sokkal öszetettebb.
Sima, Tapsi rajta van a témán én pont mert végtelen téma nem. Nekik írj.szerk: más
[link] Mire itt kormányvátltás lesz már minden de tényleg minden alapitvány és haver kezébe kerül.Közben a magyar gazdaság jövőre még mehet egyet aztán ld beruházások olyan szinten fog leseggelni amilyet még nem láttunk.
-
-
Dare2Live
félisten
Nagyon nem mindegy. Gazdaságilag nagyon nagy különség van egy kommunista és egy kapitlaista diktatúra között.
Nem véletlen jutott el Kína a kapitalista diktatúrával oda ahova a Szu kommunista diktatúra soha.
Én is érteni vélem. Ettől még baromi nagy fogalom zavar van. És nagyon nem mindegy, hogy gizike vagy gőzeke.
-
Dare2Live
félisten
válasz
nort_on #13076 üzenetére
Említettelek most én téged vagy a cryptot bárhol is? Nemhogy itt most, de az elmúlt ~2 hónpaban amióta ezen pörögsz direkt! nem szóltam hozzá a cryptos hszeidhez. De ha igen pl linkeld.
Az meg sose volt titok, hogy nagy jövőt josolok/ld hszed jósoltam neki. Igen van crytpom. És bányásztam is.
@atee_13
Szerintem te nagyon nem vagy tisztában avval, hogy mi a kommunizmus. De nagyon nem. -
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13 #13072 üzenetére
Mégis miből gondolod?
ld kínai eü/nyugdíj/oktatási rendszereket én még szocialistának se mondanám Kínát. Az EU nagyja sokkal szocialistább, "komcsibb" mint kína.
@ngaba
Jelen időben is írtad. "Matematikából is erősek vagyunk""mindig az eredmények alapján ítélünk"
Te lehet. Én nem tartom a lottózást jó anyagi döntésnek. Pedig van aki megnyeri a lotto 5öst, neki jó eredménye lett, verheti a mellét hogy jó döntés volt mert az eredmény alapján ítlünk.
"5-15évente mindig jön egy sokk". A fullra/koppra húzott high pressurnak eljön a böjtje. és én akkor is Matolcsyhoz társítanám pl a 2023as veszteséget ha 2022ben átadta volna a stafétabotot.
De hozhatom pldanak az ominozús forint beszakadást is. 500BP. Matolcsynak, MNBnek fogalma sincs a forint piacáról. Telejesen hülyék. Nem mert hude sokk van kellett 500BPt emelni hanem mert fogalmatlanok a forint piacáról.
És bár off de én Vargától se várok többet. Sött...@Tapsi
"Kína semennyire sem kommunista."
Én is pontosan ezt gondolom.
"Nevével ellentétben Kína sok minden de komcsi az biztos nem.
Kapitalista, merkantilista... diktatúra."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- Nagyszerű állapotú, dobozos ASUS Prime Z270-P
- ASUS ROG Strix G16/i9-13980HX/1920x1200/165Hz/32GB/1TB/Geforce RTX 4070 8GB
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- Harman Kardon Citation szett (Bar, Sub S, Surround) - akár hátterek nélkül is
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB FSP CMT240 Zalman 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest