- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #19104 üzenetére
btw dec 31. meghosszabították a kamatstopot...
Mekkora lúzerség, hogy " pénzügyileg tudatos volt"ál....
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #19199 üzenetére
Gabonaféléknek a májusi eső aranyat ér az kritikus eső vonalon, a június már nem. És ez annyira, hogy egy esős június a termés értékét 40-50%al! is csökkentheti az alacsony siké és a fusarium. Amelyik búza nem eladható étkezésinek az töredékét éri.
Amivel gond lehet az a kukorica... azoknak kb jellemzően július közepétől aug közepéig kell érdemi eső minnél több annál jobb. Ha az szar lesz az viszont nem fog GDP csökkenést okozni mert a tavalyi év is jó szar volt. De ezek nem hude meghatározóak GDP szempontjából. Ennél sokkal nagyobb gond/előrejelzés értékű, hogy nagyon-nagyot csökkent a vállalati hitelezés és a tavaly elzárodó EUs források GDP élénkítő hatása teljesen kezd kifutni. Lehet reménykedni a BMW, CATL, BYD...ban ezek elvileg év végén el kellene kezdeniük termelni. btw szerintem bef ráta miatt ~2027től világvége jön...
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
FireKeeper #19068 üzenetére
Kérdés mi a szar. Jogásszal beszélgettem az ő véleménye az, hogy 2/3nélkül kb tessék-lássék lehet átvenni a hatalmat de még úgy sem. De még ha ennyire el is vesztenék ami jelenleg még mindig kb elképzelhetetlen és ha az lesz majd átírják a választási tvt akkor is a fékek-ellensúlyok rendszerben is teljesen átvették a hatalmat. Az AB Polt bármire azt mondhatja, hogy alkotmányellenes és láttuk, hogy élni fog a hatalmával. És ezt végig vezetheted mindenen. Tényleg mindenen. Ha NERnek nem tetszik nem lesz hatalomátadás után sem.
Közben pont hvén beszéltem édesanyával 50+éve praktizáló orvos. El van keseredve. Szakágak dőlnek be, megye szinten nincs érdemi ellátás, sürgős esetek 6hónapra kapnak időpontot, nem tudja a betegeit lemanagelni.@kardkovacsi Ezzel picit modosítva nem eltiltás hanem brutál bünti akár egyet is értek. Addig is marad az, hogy 6-8.500Ft egy Barber aki átlag 15percet dolgozik ezért a pénzért és számlát még soha nem kaptam. Detto építőipar.... Nem ITban dolgoznék én is már rég váltottam volna. Lehet így is kéne.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #19065 üzenetére
Te is "picit" túltoltad a bűntetést (ha egyszer nem adott számlát örökös eltíltás) gondolom emvy ezt fokozta, hogy leessen...
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #19027 üzenetére
Nekem nehéz elképzelni, hogy 1-2mbpd miatt lenne ideges a piac. Az na bumm. A 30-40mbpd miatt amit környéken termelnek ki és Hormuzon megy keresztül azért ideges imo.
Ha nekimegy IAF az Iráni olajkitermelésnek azt holnapra tudjuk minden is égni fog nem csak egy egy. De ennek szerintem kicsi az esélye. Ami elképzelhető, hogy a finomítás... vonalat támadják megbénítva evvel Irán gazdaságát. Kiderül.
Elképesztő fake news, konteo, hamisítás van témában neten. -
Dare2Live
félisten
válasz
mauimagic #19023 üzenetére
villamos nekem villamosmérnök...
"≈2 évente új kégli"
IT vállalkozóiban is brutto 3 körül van az üvegplafon MOon. Abból nem vesz 2évente új kéglit ha él is vagy családja van...@kardkovacsi
Végtelen mennyiségű dezinfó kering a neten. Én nem láttom, hogy szisztematikusan nekiment volna IAF az olaj kitermelés vagy akár infrának. Akkor már minden ami olajkitermelés az lángolna, lennének róla felvételek...
Szerintem az olaj jelenleg sokkal inkább Homuz miatt ralizik. Ahogy írtad ami megy az verés. Mit tehet Irán Dron, MRBM készletei szerintem napokon belűl 0zódik. Proxy terrorszervezetek lényegében 0zva. Nincs más eszköz Irán kezében mint Hormuz. Szerintem ezért... de pár nap és kiderül.
Ráadásul Irán olajexportja ~1mbpd. Ezt simán ki tudja akár magában SzA potolni. Aki k amúgy nagyon hálásak Izraelnek, hogy felszámolják az Iráni atomprogramot. Márha nem segítettek be...
justmy2cent -
Dare2Live
félisten
válasz
DarkByte #19004 üzenetére
"Mégis megkapod ezzel kapcsolatban az irígységet ha kiderül hogy IT-s vagy. "
Az ide betévedő senior villamos/gépészek amikor látják az ITs fizu beírásokat jellemzően néznek bután sött néha azt hiszik kamukálunk... hát ezért.
@kardkovacsi Nem építőiparban dolgozó vállakozót hanem fizikai munkást írtál. Nagyon nem mindegy.
-
Dare2Live
félisten
Nem az egy adat a gond hanem ahogy a beruházási ráta már ~2023 óta negyedévről, negyedévre alakul.
2024 ~egy éve gondolom, hogy ez már nagyon rossz és innen már stabilizálódik és csak felfele van. De csak megy lefele, már nem is megy szakad.
Beindul a BMW, BYD... és utána semmi. Kissebb csoda lesz ha nem lesz -os a GDP növekedés nem negyedévenként hanem éveken keresztül.
És félreértés ne essék az EUs pénzek hiánya még csak most kezd igazán látszani.Meg sok gond van. Kicsit bővebben. [link]
@kardkovacsi Mondjuk pont IT... esetén ez nagyon nincs így. Az, hogy a bölcsész, hr, bűfészakos... a kormányhivatalban/MCDonaldsban mennyit keres más kérdés.
-
Dare2Live
félisten
válasz
FireKeeper #18978 üzenetére
főleg 2022, 2023 baszta meg a dolgot nagyon (24,5%, 17,5% infla) szerintem a legtöbbeknek a fizuja azóta is azt a szintet nyögi és jó esetben kap 3-5% körüli emeléseket YoY.
+ részletekben van az ördög elásva. Nem a 24,5%, 17,5% infla baszta meg a dolgot nagyon hanem hogy hogy jött az ki. pl volt 2év alatt ~90-110% élelmiszer infla, meg 5-20% egyébb pl tartós fogyasztási cikk infla. Ez amúgy a KSH infla jelentéséből is látszik.
Ezért különösen fájdalmas.
@t72killer Reálértékben érdemben nem jobb most juniornak lenni mint a 2010es évek elején. Ha pedig a fizu/ingatlan árakat nézzük akkor tényleg katasztrófa van. 11év alatt 80-90% emelkedő kezdő fizuk, miközben 800-900%ot emelkedtek az ingatlan árak. -
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman #18906 üzenetére
Annyira nem jó de eleje érintve van. [link]
A munkavállalói piac az elmúlt 15-40évben erősen megváltozott. Ennek egyik következménye pl a quiet quitting felfutása. 2025ben multi vagy kkv semmit se számít a munkavállaló. Már azt se tudjuk mi pl élethosszig egy cégnél dolgozni. Erre reakció pl, hogy a munkavállalók a bare minimumot nyújtják.
A "backtotheoffice" szerintem érdemben nem szűri a quiet quittinget.
Németkenél elképesztően nehéz embereket elküldeni. Önkéntes jelentkezés 2év szokott az ajánlatban lenni, hogy önként felálljanak. És még mindig olcsobb/ennyi elküldeni így.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #18818 üzenetére
2024 abból a szemponból érdekes, hogy nyáron még capacity problémákról lehetett olvasni.
Az valami egész elképesztő mekkora károkat okozott Musk a Teslank. Kiváncsi vagyok helyre lehet, tud e hozni egy ilyen Bud kaliberű marketing katasztrófát.
-
Dare2Live
félisten
válasz
360xbox360 #18782 üzenetére
Wizznél a fő gond, hogy 2027ig elhúzódik a PW hiba. A flotta 20+% a földön áll bevételt nem termel... Ez el is viszi a ynereség nagyját és én pont ezért nem látok semmi jót 2026 vagy akár 2027 végéig. Ebből PW nagyon keveset kompenzáll.
Szolgáltatásra amúgy nem rosszabb vagy jobb mint Rynair. Valamiben ez a jobb, valamiben az. Avval szoktam menni amivel épp olcsobb.
-
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer #18645 üzenetére
"követelje meg a max 2-3 hónapos biztonsági frissítéseket"
Amit akarsz az alapján a lakosság 90% nem tudna bankolni. Olyat mondj amivel tud...
És bár írtam én is de hirtelen nem tudok érdemi nagy banki mobil app visszaélésről mióta android behozta a sandboxot. (android 10/11) Egy pl lastpass eset meg a google / apple sara. Ugyanúgy kinéző app felkerül a boltba... applenel ez tényleg botrány. -
Dare2Live
félisten
válasz
gertitorpe #18587 üzenetére
Amit írtál abban igazad van de tömegek számára én nem látok jobb megoldást. Amióta ~android 10/11óta full sandbox van ha egy mobilt frissen is tartanak az magában nagyon jó alap tömegeknek. (Rootolt készülékeken a legtöbb banki app el se indul.) Iphone detto.
Megélem a másik végletet amúgy. Dedikált egy ügyfeles minden letiltva laptop ahonnan csatlakozok hw kártya/Token/RSA kulcs +15+os jelszóval desktopra ahonann új gépre csatlakozás is hasonló ahonann mehetek backendre és persze oda is autentikánom kell magam... Jön vmi ticket nem vagyok bent mire bejutok kb 15 perc. És multkor kicsúszott fél cmet a kártyaolvasoból a kártya mire rájöttem...
Nah ez Mari néninél nem fog működni. -
Dare2Live
félisten
" Ha igen akkor meg tudja állapítani, hogy mi számít spamnak, vagy hogy valós vagy adathalász oldalon járt-e?...."
Min két kollégától is levont MBH. ITs mindkettő, van hogy CVEket tudunk fejből (meg implementálunk back endre). Félévente kapunk Cybersecurity oktatást az alap phishing, vishing... már tényleg a könyökünkön jön ki. kb havi szinten van aktív tesztelés pl ha megnyitod a pishing tartalmát extra oktatás nyomhatsz végig meg büntipont. Lakatocskát meg certit nézünk...
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision #18577 üzenetére
MBH eset két kollégát érint. Mindkettő Iphones, mobil frissítve.
MBH szerint ők a hibásak. Hogy mibe az jelenleg totál kamu.@emvy: Senki se mondta hogy valaha is 0 hiba lesz. Amit mondtam, hogy jelenleg érdemileg nem érdekük.
@forumpista Csinálják kb minimál effortal. Megy el direkt afrikába a pénz a korábban oda soha nem utaló ügyféltől és bank részéről OK, nem kell megfogni a tranzakciót. Fullba leszarják.
btw revolutnál ha még soha nem járt országban költök külön azonosítást kér. Erste/CIB 0át. -
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
válasz
concret_hp #18558 üzenetére
Hosszú de röviden: Moon az élsport/profi sport szerintem legalább annyit árt a tömegsportnak mint használ.
Ha pedig mi érné meg az államnak akkor az az EÜ (+oktatás). És évek óta rendszeresen nincs kórházakban, régiós központban felszívodó cérna. Azaz ha izmot kell varni akkor ~10-21 nap múlva nem visszamész dolgozni hanem vissza kell menned kórházba felvágnak, kiszedik a cérnát, újra összevarják a bőrt evvel +2-3hetet adnak a meglévő táppénzhez.
Miközben egy spulni felszívodó cérna ami 50-100 esetre elég 1.200Ft!!!!
Tippeld meg mennyi pluszkiadás, hogy nincs felszívodó cérna add hozzá mennyi adóbevételtől esik el az állam azzal, hogy megspórolt ~40Ftt. És ez egy általános dolog.
És ilyennekkel teli van a magyar EÜ és ennek nem csak az anyagi része van hanem ilyenek miatt emberek tömegei halnak meg. pl ami talán megütötte az ingerküszöböt: kórházi fertőzések. Mert nincs hypo.
Nincs miről beszélni... amúgy is off, befejeztem. -
Dare2Live
félisten
válasz
Tyler Durden #18553 üzenetére
Egész elképesztő, hogy mennyi irgalmatlan adóforintot toltak bele az élsportba... tényleg döbbenetesen sokat és ~0 eredmény.
[link] Érted. Svájcban nem tudnak versenyezni a magyar foci/kézi... fizukkal. Miközben egy még EUs viszonylatban is elképesztően gazdag ország.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #18486 üzenetére
Ez az 5% szerintem már erős jelzés, hogy a piac türelme kezd elfogyni a hülyeséggel a végtelenül elszálló államadósággal szemben. Nem fogják finanszírozni ennyiért. A piacnál pedig nincs nagyobb úr.
És ez kihat global is sok mindenre.
Én amúgy nagyon sajnálom ami megy. Amit láttam az alapján nekünk még mindig sokkal inkább USA mint Kína. Azt meg főleg sajnálom, hogy az EU nem tudott felnőni ahoz, hogy igazi 3.legyen.
Állampapír hozamokat hol szoktatok nézni? Magyar DKJ hozamgörbe érdekelne leginkább... -
Dare2Live
félisten
válasz
concret_hp #18393 üzenetére
A múltban az extraprofit adó tett be Richternek.
Elég sokat ment felfele de a kulcstermék Vraylar/cariprazine fent van a Medicara gyógyszer listán az nagyon szerencsétlen + Trump és vámok.
Extrem mód kitett Trumplinak. Ha minden jól alakul, kockázat eltűnik még akár a 14K is reális lehet. Ha nem akkor van tér bőven lefele is. +Vraylar "szabadalom" 2029ben kifut odáig lehet "aranyáron" adni.
BUX szerintem fundamentálisan erősen alúlértékelt. Viszont ha belevesszük a NER elveszi vagy extraprofit adó vagy Stázi / ÁVH.... kockázatot akkor szerintem helyén van. Én ha vennék az OTP/Telekom/Richter vonalról vennék... (Tőkénk 30% BUXban van)
-
Dare2Live
félisten
Nem tudom kinek melyik a legvészesebb grafikonja gazdasággal kapcsolatban nekem ez.
Nagyon 2-4évvel kalkulálva nagyon nagyon csúnya GDP növekedés ami kinéz.
Vakmajom írt a miértekrő is.
[link]Hosszabb 10+ éves távon ami pedig meghatároz, nagyon csúnya az a demográfiai változások.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision #18034 üzenetére
Jövő, gyerek... szempontjából a legjobb döntés a külföldre költözés.
Mert nem nagyon van mit tenni.
És sok szempontból kb mindegy is. Ha Tisza nem nyer 2/3al nincs jelentősége. De még ha igen akkor is minden az övék. Már kis 300-400misis kkvk is megkapják a meg szeretnénk venni telefont. Az elszúrt oktatás /eü... újjáépítése 10-15év. És minden az övék.
Szombat-csüt közt Malaga-Tarifa vonalat nézzük meg. -
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer #17998 üzenetére
Amiket írsz az nagyon EU/magyar/nyugatias gondolkodást tükröz. De népességnövekedés a világ szegényebbik / legszegényebbik felén Afrika, Pakisztán, Afganisztán... vonalon lesz. Nagyon más minden a "VALÓS munkaköltségek"től kezdve a kivitelezés igényén át... minden.
Felénk az évi -50-60.000fős népességfogyás évtizeden belűl fel fog futni évi -100.000 fő körülre. (A Ratkó uokák utolsó genje is elmúlt ~45 + ratkó gyerekcsúcs ~70éves.) Nem lesz szép.
Japán és nemsokára rakás EUs ország lakosságszáma beszakad. Akik meg 1 alatt vannak pl ROK az kb megsemmisül. -
Dare2Live
félisten
válasz
t72killer #17990 üzenetére
A MO falvak 80%+ halott. A fiatalok mennek BP vagy jó nagyvárosba mert munka+szórakozás. 2000fős faluban egy csoport van ovodában.
Kihaló öregek otthona, 10év múlva 50-100, 20év múlva 100-200+, 30év múlva 200+ üres szellem ház lesz. Köztük rengeteg jó állapotban van.
Na most itt venni 6.8ért egy telket meg házat húzni rá... nem biztos nagy befeketés.Ez a magyar ingatlanpiac 10+éve. Ami megy BP+BP agló+jobb megyeszékhelyek ott kilöttek az árak. Ami falu, kisváros, nincs semmi... az helyben jár és befektető szemmel még úgy is drága.
@BlackV Nem megyek bele újra abba, hogy a KSH ott és úgy hazudja lez az inflát meg mást is ahogy bírja.
-
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF #17983 üzenetére
"és még lehet drágábban is vásároltak, mintha ültek volna még rajta egy fél évet
"
Elkezdtek esni az árak?
Én elég masszív áremelkedést látok lokában Q4+Q1ben panel vonalon. ~10-15%
45 alatt csak rossz helyen és lelakott panel van.szerk:
Ismerős nemrég adott el lakását. Mibe rakta a pénzét? Állampapírba. Azt nem tudom, hogy aki kifizette annak miben volt...Ránéztem BPre ár vonatkozásban horror... +20-40%. Szebb helyen akarsz jobb 63as panelt ~67-90misi. 1.1-1.4misi/nm.
-
Dare2Live
félisten
felénk jobb helyen lévő standard 55nmes 3szobás panel ár 35->45re ugrott ~1.5év alatt. ~29% emelkedés.
uezt a panelt most 145-150 helyett 155-160ért lehet kiadni. 4%/év. ~7% emelkedés.
Viszont egy masszív felújítás erősen érik... -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #17826 üzenetére
Nálunk új építésűben a lakások ~10+% üres. Van ahol a tulajt nem tudjuk felkutatni, még senki se látta...
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ixion77 #17817 üzenetére
"Te lakást néztél, nem házat."
őőő nem. Házat néztem. Häuser = ház. Wohnungen = lakás.
[link]
Első link: "244 Häuser zum Kauf in Frankfurt am Main" [link]
Második link: Bécs ami Ausztrián belűl mint nálunk BP extrem dárga. 678-478 az arány [link] 60+%van 1meur alatt. [link]
"676 Häuser zum Kauf in Wien"
szerk: 2 házat levettek az elmúlt 2hban....A "Nézegetem az árakat összevetem a BP panel vonalat (Havanna 0.9mft/nm-jobb hely 1.8mft/nm) és nem érzem a nagy difit... tudomisén pl [link]"
nél szerepel a linkben lakás. De BP panel lakás vonalat logikus nem házzal vetek össze hanem lakással. -
Dare2Live
félisten
Igen azt is írtad.
Én megnéztem immon pár legdrágább Német várost+Bécset és még ott is ~55-70% van 1meur alatt. Nem 5-7%.Németet nem tudtam amblokk nézni de Ausztria amblokk immo alapján 29.482 ház van 1meur alatt és 2.830 1meur felett. [link]
Ez alapján kb a házak ~10% drágább Ausztriában mint 1meur. 90+%a olcsobb.Ixion77 kb fordítva írta gondolom elnézte vagy félreírta.
-
Dare2Live
félisten
5-7% még a legdrágább városokra se igaz.
Frankfurt extrem drága 55-45% [link]
Bécs ami Ausztrián belűl mint nálunk BP extrem dárga. 678-478 az arány [link] 60+%van 1meur alatt.szerk: Nézegetem az árakat összevetem a BP panel vonalat (Havanna 0.9mft/nm-jobb hely 1.8mft/nm) és nem érzem a nagy difit... tudomisén pl [link]
-
Dare2Live
félisten
válasz
FireKeeper #17806 üzenetére
A kádárkockás egy van rétegnek nem mindegy? Sőtt nekik aztán még jobb is ha kell venni gyerekeknek.
Idézőjelek közt: "Akiknek az emelkedés megéri azok azok akiknek sok ingatlanjuk van. Akiknek egy azoknak mindegy vagy szívnak mert gyereknek majd be kell segíteni legalább önerővel. Akiknek meg nincs na azok nagyon szívnak."@ciricica
? Evvel mit töltenek vissza az államkasszába? Semmit. Fölőslegesen költenek belölle ami, rabolják/tömik a NER zsebét. -
Dare2Live
félisten
Kérdés hol, mennyire mik az arányok és a kettő is különbözik.
Magam részéről, úgy hogy ingatlan tulajdonjaim vannak egyértelműen a mefizethető ingatlant választanám a jó befektetéssel szemben. Nincs kérdés.
Szociális mobilitás nélkül mindenki átlagban sokkal szegényebb lesz egy adott társadalom és a társadalmi mobilitás szerintem nem zárja ki azt, hogy "a gyerekunknek atadhassuk a vagyont". -
Dare2Live
félisten
Tényleg hihetetlen, hogy minden hétre jut valami amitől kinyílik az ember zsebében a bicska... és még csak kedd van...
[link]
"Nincs verseny, nincs jogállam
Oligarchacégek a piaci ár háromszorosán (!!) láthatják el földgázzal a magyar állam szerveit a következő három évben. 33 euró a piaci ár és 88-97 euró közötti, arcpirítóan pofátlan, akár 200%-os árrésű ajánlatokat tettek gázszállításra, ami a versenyben szokásos árrés 10-szerese. Se verseny nincs, se jogállam, ahol annak szervei az ilyesmit meggátolnák és megtorolnák. 525 milliárdos szerződésről van szó, tehát megint százmilliárdok lesznek az adófizetők zsebéből kilapátolva, majd fizethetik az árát adóban meg inflációban. Ja, meg nyammoghatnak a 10%-os kényszer-hatósági árrésű farháton, amivel veszteségbe kényszerítik a kereskedőket, és kénytelenek emelni minden más árát. Jó étvágyat, pupákok!" -
Dare2Live
félisten
válasz
PredatorZoli #17622 üzenetére
~200.000Ftnyi spec eszköz kell hozzá. Amúgy megcsinálnám.
@Ringman
Ilyen sebességgel nem lehet gyárakat átpakolni máshova. Az 1-4év. Ami Kínából, Vietnamból, Indonéziából... jön ott először lesz árúhiány aztán amíg nem lett kirakva akárhova máshova a gyár fizetik amik az 50-125% vámot. Azért az masszív lesz.@T72
Én 40+ vagyok + IT ami azért átlag felet fizet és látva az árakat elgondolkodtam azon, hogy bele kellene vágni. Ha így lehet keresni szerintem fiatalnak no brainer... -
Dare2Live
félisten
válasz
Kukipapa_rr #17614 üzenetére
Lehet könnyebb "mestert" találni de abszurd szinten drágák.
+klímát akarok felrakatni 9nm szobára. Terasz van, kiépítés megvan., nem kell csövezni... a beépítés ~1h. Első két ajánlat 320/360k. (LG/Gree). Klíma árakat látom és annál klíma szerelő olcsobban kapja. Esetemben tisztán fognak rajta 100K+t. És 1nap meló na az nincs benne.
Ez pont olyan mint az 55nmes panel festése 2-3nap és 350-450.000Ft+anyag. Nekem pepecselősen, nem festőként 2nap meló volt. Ha tetszik kerestem 400.000Ft. 2nap alatt. 200.000Ft/nap. Tényleg elgondolkodik az ember, hogy szakmát kellene váltani.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #17001 üzenetére
rosszul csinálod. Van 333Fts telekom pakkom 2022ől. Meg 400as 2023ból, meg 600as.... Úgy kell csinálni, hogy olcsón veszed mielött felmegy.
Mondjuk fordítva tudok dulvábbat. Életem első certi vétele. Olaj certit vettem amikor 15$ra beesett az olaj. Mert hogy innen ez csak felfele mehet. Aztán amikor -ba ment az olaj ára likvidáltak. Tudomisén 4hónapra rá már 50$+volt. Játékpénzel toltam mert életem első certije de na azért nullázáshoz olajjal tudni kell és eltalálni a pillanatot rendesen.
más:
[link] -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #16864 üzenetére
Még mindig nem igaz amivel vitatkoztam.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #16851 üzenetére
Az eredeti állításoddal vitatkoztunk. Ami úgy extrem torz/nem igaz. Igen új panlet nem lehet venni. De mást igen.
Ami még ingaltan vonalon érdekes, hogy az albi árak egyhelyben vannak egy éve. Átnézve piacot, hirdetéseket... alapján most emeltem albi díjat 55nm panelre. 2év után kemény 10.000Ftt
Moon a panel építés csúcsán évi 84.000lakást adtak át. A jelenlegivel biztos 100+év a megújulási ráta. Mondjuk demográfia miatt BP/aglo és menöbb megyeszékhelyeken kívül az ország kihalása felpörög. Rosszabb megyékben 2050re 30%os népességcsökkenés, vidéken 50%+.
Ez a köv 20-40(...)év nagy trendje. Brrr.... -
Dare2Live
félisten
válasz
Soulfly842 #16853 üzenetére
Kínában elképesztő gyártó kapacitások épültek ki. Ha USAba nem megy az export le fognak dömpigelni mindent is.
@T72
"Európa akár jól is járhat, bevásárol Kínában, vámmentesen."??? Ezt most is megtehtjük. A gond eddig is az volt, hogy tönkrevágta a kínai dömping az EUs könnyüipart kb mindent... most ez mégjobban be fog lendülni. Hogy abban mi a jó az nekem x.
szerk:
Kikerestem az ingatlanost:
"Gyerekek há mi megy itt? Egyik barátom újbudai, 2 szobás, (45m2) full felújított panelja, 75 guriga, hitel nélkül kicsengetve, eladva!Most lefekszem aludni, ha egyáltalán álom jön a szememre. De lehet már álmodom!"
...
"Egyik kollégám, a napokban, 11ker., 100M-ért adott el egy panel lakást
Adriana Camelia Popa ott már azért lehetne szobrot is emelni neki"
hszek detto ez a kategória. -
Dare2Live
félisten
válasz
julius666 #16848 üzenetére
Elöző hét csütörtök+pénteken eladtunk mindent. Kivéve OTP+telekom. RV kitettségünk így ~20%on. 80% állampapír...
és amíg nem látok tényleg érdemi javulást nem veszek semmit.Én nem tudom értelmezni ami van. Lehet van egy jó titkos terv de amit a kivitelezésből... látok az katasztrófa. Az USA-Kína vonal egy baromi nagy lose-lose játszmának tűnik. Ekkora vámok mellett hónapokon belűl kvázi leáll a két fél közti kereskedelem. Mindkét oldalon brutál GDP csökkenés, termelés csökkenés, infla kilő az égbe...
-
Dare2Live
félisten
válasz
BlackV #16841 üzenetére
Maga a tény, hogy a panel 1-1.5misi/nm áron mennek okoz sokkot még ingatlanosoknál is. Illetve volt egy újpesti 43nmes 75misiért 1.74misi/nm.
Nekem a bikás park azért kulcs mert 2015ben 11-13misiért ment uez. Így lemérem, hogy ~9* változtak az árak ebben akategóriában ~10év alatt. Közben azonos pozit nézve egy junior ITs 2015ben kezdett 400/hóért, most meg ha szerencséje van ~800ért. És akkor az egyik hanem legnagyobb bérrobbanás az elmúlt 10évben ITben volt. -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #16836 üzenetére
"Nem tudsz újat venni, mert nem építenek."
panelt lehet nem lehet újat venni de ettől még sok lakás épül BPn és a panel+csúsztatott zsalus sok-sok szempontból tényleg a legrosszabb ami létezik. pl nem megfelelő szomszédokkal nekem kb élhetetlen. Laktak felettem kisgyermekesek panelban, meg most is. Brutál a difi hangszigetelés vonalon. -
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman #16719 üzenetére
Tegnap volt ROKról egy Kurzgesagt. [link]
Az a baj, hogy Kína, Japán... és nemsokára europa, usa, oroszo... minden ROK fele tart. Ha nem jön egy AI Robot csoda, gazdasági armagerdon fog jönni.
A másik verzió az, hogy felfut a tfr nem is 2.1 de 3 fölé. De nagyon nehéz az új urbanizált geneket meggyőzni arról, hogy eldobják az életük, karrierüket, hobbijukat, pénzüket... és gyereket vagy egynél több gyereket válaljanak. Nálunk is a ratkó unokák elmúltak 40 ez volt az utolsó lehetőség az elmúlt ~20évben hogy fordítsunk. A "valós" tfrünk 10éven belűl be fog esni 1 alá. És már 1.3-1.4ről is irgalmatlan nehéz fordítani, még ha hirtelen minden család 3at vállalna akkor sem. És a 2.1 is csoda lenne.
Elkeserítő de az egy esély az AI robot vonal...
@kardkovacsi A stadion+focira elment pénzből is fel lehetett volna újítani az összes kórházat megfelelően műszerezve őket. Senkit se érdekelt.
-
Dare2Live
félisten
Csak mert tetszik. [link]
"Az Apple legmagasabb kategóriájú készüléke, az iPhone 16 Pro Max jelenleg 1199 dollárba kerül. A UBS előrejelzése szerint a Kínában gyártott modellek esetében közel 30 százalékos kiskereskedelmi áremelkedés várható."
Na és dobpergés mennyibe kerüne az IPhone ha USAba telepítenék a gyártását:
"Ha az Apple az iPhone gyártását az Egyesült Államokba helyezné át - ami a legtöbb ellátási lánc szakértő szerint lehetetlen - a Wedbush elemzője szerint egy iPhone ára 3500 dollárra emelkedhetne."
Egész sokkoló szinten nem éri meg az USAban gyártatni. Még kellene egy +50% vám Kínára meg $ még 30%al leértékelni... és akkor a US fogyasztó vásárolhatja 3500$ért. 1199$ helyett. -
Dare2Live
félisten
válasz
Vision #16601 üzenetére
"Én is ismerem ezt a nem akar magyarázatot, de valahogy mindig büdös volt nekem."
Mindenki magából esetleg a szűk környezetéből indul ki. Én meg félig Sváb családból származom. És tudod hogy lettek a Skótok? Úgy hogy a Svábok kitagadták a pazarlókat.
A német megtakarítási ráta ~20%, kínai 30%+. USA 4%.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Oppenheimer #16568 üzenetére
"mindegy, hogy milyen toollal meg milyen primitiv algoritmussal talaltak ki a vamokat. A celjuk az volt hogy felverjek a vamokat az egekbe"
Azt biztos megmutatja, hogy át se olvasták vagy ha igen nem tűnt fel!?, hogy pingvinlakó szigetekre vetnek ki vámot?!
Ez nekem elképesztő amatőrizmus, igénytelenség. Ha ezen a szinten ilyenek máshol jobbak?Én nem látom, hogy egy sokk 40-64%os vám megoldja a lelépték AI robotizáció, nehézipar, könnyűipar vonalon a problémákat.
@emvy
Németország, Kína... egyik fő gondja, hogy a lakosság nem akar fogyasztani. Nem annyira az, hogy nem tud. "Nem kell 2évente cserélni az Iphonet..." -
Dare2Live
félisten
Mégmesszebb mennék: A legjobb amikor érdemi fájdalom nélkül kezelnek egy helyzetet vagy akár csak "élvezet" van.
És nekem is nagyon nagy kérdés, hogy ennek a fájdalmas terápiának lesz e érdemi pozitív eredménye. Az nem érdemi eredmény, hogy összeomlik most minden aztán 10év múlva a Vietnami... bér 2*ért dolgoznak az US pogárok gyárban 995öt... -
Dare2Live
félisten
válasz
Oppenheimer #16543 üzenetére
"Emberek komolyan azt hiszik hogy csak bohóckodnak az USA élén és hogy ŐK jobban tudják!"
Én is hiszek benne ill hinni akarok abban, hogy van egy terv és tudják az USA élén... de amikor pl jön egy lakatlan sziget, pinvineket megvámolják és kiderül az honnan jön. Na ott azért elgondolkodik az ember. Nem csak az, hogy megkérdezték az AIt, hogy milyen vám legyen. De hogy az nem csak egy input és !át se nézték a választ....!?
És ez nem az első amikor néz az ember bután. -
Dare2Live
félisten
"Ez a baj a Magával, meg az összes populista lóf@sszal. Hogy mondanak valami f@szságot, ami eleve maximum egy jól hangzó féligazság"
Ezt nem a MAGA találta ki. ~20éve téma. Szóval szidd az elmúlt 20év demokrata vezetéseit is. Ők is az elmúlt 20év US vezetése mint biztos logikátlan populista hülye volt.
Függőségi viszonyt ez max katonailag teremtett és leginkább csak Orosz-EU viszonylatban.Az ukrajna támogatás egy teljesen más téma. Ha nem csak az orosz hadsereget amortizálhatja le hanem megkaparinthatja Ukrajna természeti kincseit mért ne? Vége az értékrend alapú geopolnak. Jön az erős ember féle. Az "EU" védelmet szeretne? Csinálja meg magának vagy fizesse ki a USnek... MAGA vonalról teljesen logikus és érthető.
-
Dare2Live
félisten
"mi lehet a nagy mögöttes tervük"
Amire reagáltam ott teljesen logikus a "Maga" terv.
"Europa" minnél elöbb képes legyen magát megvédeni, ne legyen potyautas. Ne kelljen az USnek érdemben ide koncentálnia, érdemben védenie az 500+milliós EU NATO+UKt a 140milliós Oroszótól. Ennyi. -
Dare2Live
félisten
"Oroszokkal megdumálják, hogy vihetik Europát, ha cserébe Amerika megkaphatja Grönland/Kanada/Panamát."
Grönland/Kanada/Panama vonalat mért kellene megdumálni Oroszokkal?
pl Mit csinálnak Oroszok ha US anektálja Panamat...? Csúnyán néznek? A kuznetsov talán vontatással sem érne oda elöbb elsűllyedne... És főleg Trumpi logikával mért adnának érte bármit?
Mi az, hogy vihetik Europát?Gazdasági szuperhatalmat akar US csinálni Oroszországból? Mert ha viheti Europát akkor Oroszország az lesz. Mért tenne ilyet? És azért erről megkérdezhetik, Lengyeleket, Finneket, Svédeket... is. Jó nagy F*ck Yourself lenne a válasz.
Hamár Lengyelek. 2022elött is elég komoly hadseregük volt. Eszköz ~nagyvas vonalon arre ezeket szerzik be. [link] Hát őőő na.@16194 Amíg US csak nagyhatalomként tekint magára addig vannak világpolitikai céljai. Nehéz elképzelni, hogy ez a közeljövőben megszünne.
"Putyinnál is mindenki azt hitte, hogy nem megy neki Ukrajnának"
Nem mindenki. pl Történész barátom Grúzia után 17+éve mondta, hogy a 300+éves orosz imperializmus mindig addig ment amíg bírt és a Putyini rendszer eszmeileg teljesen az és most is ez lesz. És tényleg. Egyszerűen csak historikusan meg kell érteni az Orosz birodalmi "Putyini" gondolkodást és következik belölle Ukrajna (is). -
Dare2Live
félisten
"Vályi egy kiszuperált tesztautót kapott"
Ez nem csak Vályi kritika. Olyan nem lehet vitatkozni vele dolgok is, hogy nincs az ajóüreg kárpitozva. Egy bazi nagy műanyag van az anyósülés elött. 30/48 misiért. Vicc. Meg merem kozkáctatni, hogy a tablet 3/y is igényesebb."Pont annyi műanyag van ezekben az autkban, mint egy BMW-ben vagy Audiban"
Na ezaz. Nem. IX1ben nem egy kopogós, karcolódós műáanyag van elötted/anyós elött. Jó ok izlés kérdése de Merci mármár bazári. Egy hasonló Audi Q6 etron teszt alapján detto jobb. Elektromos vonalon a Merci legnagyobb baja nem a Tesla... hanem a többi német. Valami nagyon félrement."A tesla egy hatékony elektromos autó, de az összeszerelési minősége mai napig messze elmarad a németekétől. Mondjuk a futóműveket pedig pl. egy lapon sem lehet említeni."
Még mindig vannak gondok de elég gyorsan növik ki az "összeszerelés minőségét". Pár év. Futóműben Tesla sportos vonalon mozgott. De új Yal ez is változik, SR/LR magyar utakon is jó. A PR meg adaptivval jön. Ugyanez zajszigetelés vonalon.
Az új Y a 20misi alatti kategóriában csak azért nem egyértelműen a legjobb vétel mert a konkurencia németek/kínaiak teljesen feljöttek, bizonyos szempontból akár jobbak is. De nem a merci.
És persze nem lehet itt most elvonatkoztatni attól, hogy a Tesla legnagyobb baja 2025ben maga Musk. Sokaknál tényleg kizáró ok lett. És ahogy orsztrák kollégám mondta, hogy ha ezt tudja valószínűleg ő se vett volna... -
Dare2Live
félisten
Vályi az ami de megnézted a videot?
Amiket végigmutogat 15perc alatt az gáz egy 30/48milliós autótól. Tény. Pont. Igazából egy 20millióstól is. Egy elöbb szidott új Y beltere nem recseg, nem ropog, van kárpit az ajtó tartójában, nem recseg a kormány....
Ha Vályi a gondod linkelhetem mástól is. Egy Sanderoban (Dacia) lévő műanyagok nyekeregnek úgy mint ebben a 30/48 misis merciben.A dizájn persze izlés kérdése de nekem mármár bazári az a mérhetetlen műanyag elötted. Egy majd fele annyiba kerülő IX1ben, ID4ben... sött új Yban is nekem összehasonlíthatatlanul izlésesebb. Persze ha te ezt vetted gondolom neked tetszik.
-
Dare2Live
félisten
Igazából mindegy, hogy újnak nevezzük az Yt vagy csak faceliftnek. Fejlődött és jórészt ott ahol kellett. pl zajcsillapítás. ár/értékben 20misi alatt az egyik legjobb deal. És már csak az egyik legjobb mert pár éve szerintem a legjobb volt.
Hamár Mercit vettél nekem mindig beugrik Vályi Merci EQE tesztje/kiborulása. [link] És pont azért borul ki mert amúgy elképesztően jó, konyelmes... mercik vannak. De amit az elektromos vonalon van annak egy jó része kb nem versenyképes.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Tyler Durden #15880 üzenetére
Ennek a fő oka, hogy a NER az elmúlt 15évben kb minden érdemi sikeres IT cégnek tett egy ilyen olyan sokszor keresztapásan visszautasíthatatlan ajánlatot.
És miután a NER megvette/kiebrudalta az ötletet kitaláló, keményen dologzó alapítókat, 99%ban eltűnik a "core drive" de jön valamekkora uramy bátyám rendszer...
És elveszett a lehetőség, hogy kinöjjön MOon egy CEE/EUs akár global cég.
Még egy Bulgáriában is kinött az elmúlt 15évben egy payhawk, siteground... nálunk semmi.
És nem is fog. Ha valakinek van egy jó ötlete, tudása, akarata, vhonnan tőkéje... az azt a céget külföldön fogja megalapítani. Mert tudja, hogy ha MOon elér egy méretet (ez régebben ~éves 2milliárdft forgalom, 200milliós éves haszon) akkor jön a NER és elveszi. -
Dare2Live
félisten
válasz
concret_hp #15825 üzenetére
"a hatákonyság valószínű valami brutálisan nőni fog"
Kérdés az igény. De tippre persze bőven fog kelleni ember... de a töredéke.Akik most járják az elsőt fősulin/egyetemen ha AI tényleg így menetel tovább egy nagyon necc piacra fognak megérkezni. Már most is necc a piac...
-
Dare2Live
félisten
"Én azt hiszem értem."
Krím nem csak krím volt hanem Donbasz detto. Lehet Krím magyarázható de Donbasz nál azért a vörös villogónak be kellett volna indulnia. Ehez képest Merkel nemhogy elindított volna bármi érdemit hadiparban de tolta a Nord stream 2t... A német külügy meg kiröhögte Trumpot. [link] Aztán idén meg kamera elött sírdogálnak. Ők szúrták el. De részükről no regret. Most nem találom a videot aki akarja linkelje.
Viszont van non plusz ultra is. A német... politikusok nagyjának 2022ben sem esett le semmi. Láttál te pár kivételtől eltekintve nagy hadiipari megrendeléseket 2022ben és ezáltal a hadiipar felfutását? Én nem. Az első érdemi 155mmes lőszerrendelést 2024ben kapta a RH. Ment a korábbi NATO=USA majd megvéd minket mire erre költeni.
Aztán jött Trump és borította az asztalt. ÉS bazki még mindig mindha nem térne magához a fél kontinens nem esne le, hogy a 300+ éve imperialista Oroszország mindig addig ment amíg tudott.@kardkovacsi
"Védekezni mindig jóval olcsóbb mint támadni 1:3 " Az a hadsereg amely így gondolkodi fixen bukni fog.
Nem mellesleg 450millió fővel, EUs GDPvel nem nagy ügy összehozni a paritást egy Orosz 140millió fő, Orosz GDP ellen. Az akarat az pár kivételtől eltekintve nincs meg.
A ht gyártókapacitások bőven megvannak vagy pár év alatt kiépíthetőek. FR+GER+IT+SP+UK+NL a világ HT exportjának a ~30%ért felel. Talán maguknak is tudnának gyártani... -
Dare2Live
félisten
válasz
kardkovacsi #15648 üzenetére
Nekem ami izgi, hogy a szembeköpött "tradicionális" vásárlóbázist sikerül e pótolni Trump nepper reklámmal...
Az elmúlt években láttunk pár vásárlóbázis szembeköpést az alapján nem, egy pl Bud Light forgalom USben -20% volt.
-
Dare2Live
félisten
Régen heti szinten akár többször rendeltem melóba/házhoz, most 1-2* havonta.
Nem tudom megemészteni az 1.7-3* árdrágulást.
Nem nött a fizum 1.7-3*ára még pozi lépéssel sem.@Vesa
A lakosság 90% tuti jobban él mint 35éve. Igen azért mert kommunizmus->kapitalizmus, mert EU, EU pénzek... de ettől még nem kérdés, hogy sokkal jobban élünk összességében.
Az egy más kérdés, hogy régión belűl kimondani is nehéz a rántott hús vicc Románia is lelépett minket, az EUs/állami pénzeket adónkat szétlopta a NER.
Mondjuk az EÜ az nem lehet szépíteni bedőlt. -
Dare2Live
félisten
válasz
julius666 #15493 üzenetére
Értem de onnan indultunk, hogy akinek van x db lakása azt nem érdekli. Ennyi.
más: A középosztály és attól felfele az MOon a lakosság max 20%a. Ennek a rétegnek a nagyja lehet leszarja az élelmiszer inflát, bár a covidos 100% élelmiszerinfla még szerintem nekik is fájt. Aki meg medianból él annak a 10% élelmiszerinfla se esik jól. btw középosztály. [link]
-
Dare2Live
félisten
válasz
julius666 #15489 üzenetére
"generációs ingatlanpiaci mélyponttól"
Értem amit írsz de ahonnan indultunk ez lényegtelen. Akinek van xdb lakása leszarja a tejinflát."Ez amúgy megint nem igaz, csak erősen elmaradt BP-től. Többszörözött a vidék is."
Erre regálhatnák avval, hogy van vidék ahol még csökkentek is az árak és nem igaz amit írsz. És evvel kb uazt tenném mint amit te teszel.
Melyik vidék?
BP Bikás Park vonal 2015től tavaly végéig kb 700-800%ot ment idén év végére meglehet a 900-1000%.
Ehez képest menöbb megyeszékhely vonalon jó helyen (konkrét saját lakásnál) ez tavaly évvégéig ~500-550%.
Kisvárosoknál falvakban meg nem ritka, hogy egy duplázódásban kimerült. Sött a kihaló falvakban árcsökkenés van. Vagy akár eladhatatlanak a házak.Nekem őszintén fogalmam sincs hova tart az ingatlanpiac. Az biztos, hogy a nincs munkahely, ovoda/iskola is bezárt mert gyerek sincs kihaló falvakban nem nő a kereslet, csak a kínálat. A BP, menöbb megyeszékhely... vonalon viszont nagyon erős a szentiment.
Jövő év viszont már egy nagy x. -
Dare2Live
félisten
válasz
julius666 #15483 üzenetére
"nem volt bukkanó nélküli a mennybe menetel. Reálértéken nézve volt ezalatt korrekció rendesen. Ezért is fasság amit Vakmajom ír, a mostani emelkedés utólag adja vissza az inflát"
Nem is írtam bukkanó nélkül volt de nézz egy kommulált inflát 2015től, meg egy ingatlan inflát 2015től.
és akkor itt még nincs kiszűrve az, hogy location, location, location. A legtöbb falú, de akár döglödő kisváros ingatlanpiaca döglődik akár nem volt 10év alatt érdemi áremelkedés. Ehez képest ott tartunk, hogy egy van munka BP, jobban futó megyeszékhely vonalon 10év alatt 7-8 idénnel 9-10*eztek az árak.
700-1000%os ingatlan infla. 10év alatt. -
Dare2Live
félisten
válasz
j0k3r! #15477 üzenetére
VM blognak indult annó és kb ma is az. Nem a nyugdíjasnak írja hanem magának. Az ő vagy "mi" befektetős vonalon meg hja akinek van pár lakása az dörzsöli a tenyerét és közel se zavarja úgy az élelmiszer infla miközben az extra lakásai ára egy év alatt újabb 5-15misivel kúszott feljebb.
Hamár téma: Az szerintem nagyon csúnya, hogy akik átlagbér közelében vannak keményen spórolva is képtelen annyit évente félrerakni mint amennyivel a lakások ára évente drágul. És ez tart 10+éve. 2025re kumuláltan kb totál esélytelen aki 0ról indul és átlagbért (nem is mediant!) keres. A median vonal még esélytelenebb.
És ennek ott a másik oldala. Akinek van főleg több az elképesztően a nyertese akár dolgoznia se kell. -
Dare2Live
félisten
válasz
aAron_ #15397 üzenetére
A vásárlóbázisodat egyszer szembeköpni is veszélyes játék.
plMusk viszont nem egyszer-egyszer teszi hanem sorozatban. Nem cak egy egy réteggel hanem lassan mindenki megkapta.
Az nekem tuti, hogy a nem vásárlóbázis redneck vonal 99% elöbb köp fel és áll alá minthogy Teslat vegyen.btw az elöző havi eladás gyilkos kedvencem Elontól a "Canada is not a real country" tweet volt.
Mindez nemsokkal Trump Kanada USA 51.tagállam eszmefuttatás után. Hát kiváncsi vagyok hogy alakulnak az eladások Kanadában...
Más formában AFD/Heil Hitlerrel megkapta az EU nagyja is ezt. És tök8 mit gondolt a karlendítésről. Az AFDvel kombinálva németek, franciák, norvégok, lengyelek... nek ugyanaz ugrott be.
Kínában meg aztán tényleg sok sikert.Hamár P/E: Nem látok semmit ami 10éves távon indokolná a mostani 130as P/Et.
-
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF #15194 üzenetére
"Sztem rajtad kívül mindenki érti. De még te is."
Ha mindenki érti akkor felteszem a kérdést:
Neked mit jelent a nyugat?Csak azért kérdem mert a nyugaton nagyon sok mindent értenek. Sokan a volt VSZT mára már a nyugat részének tarták. De sokaknak még mindig Ausztriától indul a nyugat. Sokan beleveszik az USt is, sött Japánt/ROKot... is. Másoknak egy ROK/Japán nagyon-nagyon nem a nyugat része. És most nem hozom fel,hogy egy szittya vonalnak ez mit jelent, vagy hogy a jelenlegi politika néha mármár skizofrén agitpropot tol a témában.
"Az erejük megvan hozzá?"
Ezért is volt hiba Oroszországot figyelembe venni és Ukrajnát 2008ban nem felvenni a NATOba. 2008ban az Orosz hadsereg 2022es állapotához képest romokban hevert. (Persze DOt anektálták de az ott egy moment of truth volt el is indult 2009ben a hadsereg reformálása és persze elkezdték öntei bele a pénzt)"Ha nincs, akkor érdemes átgondolni, hogy mit lehet elérni a húr végsőkig feszítésével."
Aztán pár sorral lejjebb:
" Az oroszoknak egzisztenciális kérdés"
Azt, hogy Ukrajnát ha alkalom van megtámadják/anektálják nem 2022ben vagy akár 2021ben találták ki gondolom ez neked is egyértelmű. Sokkal korábban. Kellett valami amire ráfogták.Khersonnal a nyugat kb min 10 vörös vonalat átlépett. Ha Medvedevesen számoljuk akkor inkább 20-30at. A nuki fenyegetés a NATOval szemben sose működött ld MAD. HA meg taktikai nukiznak Ukrajnában ott még kína is hátat fordított volna nekik.
Én elég aktívan követtem az orosz hadsereg fejlődését Grúzia után és ha 2022 elején bárki megkérdezi, hogy mit tippelnék, hogy ha Oroszo anektálni akarná Ukrajnát mi történik max pár hónapot adtam volna Ukránoknak.
Ehez képest néztem Hostomelnél erősen, mennyire felsültek Oroszok a Prága/Kabul receptel, hogy a Kyivi csatát milyen ordináré amatőr mód elbukták. Az Orosz hadsereg Khersoni majd Kharkivi orosz összeomlása mármár értelmezhetelten/hihetetlen scifi volt. Lehet tévedek de úgy gondolom, hogy ha a "nyugat"tényleg érdemben beállt volna Ukrajna mögé Ukrajnának katonailag is meg lett volna az esélye. Csak első évben nem 12+6db! HIMARSot kellett volna küldeni hanem 120at. A pár éve leállított USMC Abramsek is mind mehettek volna (400+db)....
Egy elképesztő viccnek tartom, hogy europai részről az első nagy sokmilliós 155mmes tüzérségi lőszer rendelést !2024ben! adták le.
Ha a fentiek nem így lettek volna most úgy látom igenis lett volna katonailag esélye Ukrajnának. Sött most 2025ben ha US+EU érdemben beállna mögé csak hadianyag/képzés/intel vonalon még talán akkor is."Vagy inkább gyorsan küldenek egy kontingenst Putyihoz, mikor látják, hogy felsorakoznak a tankok a határon, hogy biztosítsák, hogy nem lesznek NATO tagok"
Ahogy írtad ez egzisztenciális kérdés volt Oroszoknak. Anektálni akarták ~egész Ukrajnát, ~10éve erre készültek. Talán ha a NATO enged Putyin azon követelésének, hogy a volt VSZ NATO tagok demilitarizálódjanak pár évvel késöbb indul el a háború. Így utólag egyértelműen jó döntés volt nem engedni. Oroszország csak az erőből ért. 300+éve mindig addig megy annyit anektál amennyit bír.A dolog itt rémítő off, még lehet egyet másoknak reagálok aztán ejtem a témát. Az biztos, hogy te a NER prt, Orosz agitpropot pontosan tudod.
-
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF #15150 üzenetére
"Ukrajnát pedig nagyon sajnálom. Ők most a bőrüket vitték vásárra azért, mert az USA elhúzta előttük a mézes madzagot és elhitette velük, hogy a nyugati világ részesei lehetnek."
Nagyon nehéz értelmezni olyan lozungot, hogy a "nyugati világ részese".
Olyan van pl, hogy az EU tagja, NATO taja.
Ukrajna 2002óta NATO tagja akart lenni. Minden alkalommal amikor ennek Ukrajna nekifutott, Grúzia után már nagyon aktívan pl népszavazás is volt 2008ban ahol a 58-38 arányban nyert a NATO csatlakozás támogatottsága a NATO visszadobta Ukrajna jelentkezését lényegében egy ok: Oroszország aggályai miatt. Engedtek a Putyini Oroszországnak. Most jöhetne kicsit modosítva amit Churchill mondott Chamberlainnak.
Elég egyértelmű, hogy semmit se ért, hogy engedtek a Putyini imperialista Oroszországnak.Teszem csenben hozzá Ukrajna elképesztően súlyos stratégiai hibát követett el amikor [link] 1994ben lemondott atomfegyvereiről, ICBMjeiről cserébe, hogy Oroszország garantálja a területi integritását....
"A szerződés biztonsági garanciái Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán területi integritását vagy politikai függetlenségét érintő fenyegetés, illetve erőszak alkalmazása esetére vonatkoznak. Ukrajna ennek eredményeként 1994 és 1996 között leszerelte a világon a harmadik legnagyobbnak számító nukleáris fegyverarzenálját."Ha már Chamberlain feljött pont annyit számít egy Oroszoszággal megkötött Budapesti meomorandum mint amennyit a náci Németországgal megkötött Müncheni egyezmény. Papír.
-
Dare2Live
félisten
"meghasad a szívem, de ki kell tudni mondani, alig tudom ujjaimat rávenni a begépelésére: Orbánnak igaza van, a háborút be kell fejezni"
Ebben mi fáj kimondani, főleg begépelni?
A háborút kb mindenki szeretné befejezni. Ukránok, az orosz bakák főleg. Mégdurvábbat mondok!!! "meghasad a szívem, de ki kell tudni mondani, alig tudom ujjaimat rávenni a begépelésére": A háborút el se kellett volna kezdeni. -
Dare2Live
félisten
válasz
julius666 #15071 üzenetére
Nekem az ebben a "misztikus", hogy ahoz elképesztően amatőr bűnözőnek kell lenned, hogy a cryptod a tőzsdén tartsd és ne walletben, a privát kulcsod meg az IT gépparkodon. Teszem csendben hozzá, hogy még ha gépen is tartod ha az megfelelően encryptálva van megint csak sok sikert.
-
Dare2Live
félisten
[link]
"A miniszterelnök hozzátette, azt hiszi, hogy az olyan intézkedéseket, mint
az anyák adómentességevagy a nyugdíjasok áfa-visszatérítése,
béke idején meg lehet csinálni"
Béke meg Brüsszel miatt nem lesz... már látom a jövő évi plakátokat...@j0k3r!
[link] Emmnauel Macron: elég volt az Amerikának való boldog alárendelődésből
Viszont ez az egész nagyon vagy elképesztően nehéz lesz. -
Dare2Live
félisten
válasz
szabi__memo #14831 üzenetére
Akkor már így is.
Nagyon csúnya. GDPvonalon 2025ben lesz egy felfutás BMW, BYD... beindulásával, 2026ban az még kitart de az utána az nagyon csúnyán fest.
@HussarF Igen. Bár már most belengették, hogy 2030ig vezetik be. Szóval...
-
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF #14809 üzenetére
Alavetően nem azért van sírás mert magas az adóék hanem amit kapunk érte.
Szavam nem lenne ha kapnánk érte minőségi EÜ, oktatást, normális utakat, szoc védőhálót...
Máshogy:
Magas az adóék és lehet menni magán EÜbe, magán ovi, suli nagyja egy melegedő/gyerekmegörző értelmetlen hülyeségek tömkeleg, az út olyan kátyús, hogy szuperjó az R15ös felni meg a ballonos 195/65 ös gumi.
....@Joe123 Megvalósítás kérdése. De ismerve az állam kompetenciáját egy jó nagy katasztrófa lesz.
-
Dare2Live
félisten
válasz
szabi__memo #14799 üzenetére
2026.jantól
@Ringman Legalább nem foci, stadion...
-
Dare2Live
félisten
válasz
attiati #14749 üzenetére
Alapvetően geo politika/gazdaság politikaból nehéz kivenni a politikát.
Érzelmek részemről nincsenek benne.@Tyler Durden
A jelenlegi állás szerint nem az EU válik le az USAról katonailag hanem fordítva. A kérdés a hogy tovább és az EU nem egy állam.
az EU egy része (Lengyelo...) katonailag kvázi csak az USban bízik.
az EU jópár országában politikai "válság" van. pl Franciao.
az EU egy állama (Magyaro) retorikájában Brüsszel=EU az ellenség.
az EU pár tagállamának nagyon messze van Ukrajna. Spanyol... dolce vita.
...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- IdeaPad 3 15ACH6 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5500H RTX 2050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Gigabyte G6X9KG 15.6" FHD+ IPS i7-13650HX RTX 4060 16GB 1TB NVMe gar
- Samsung S24 Ultra 12/256 GB titanium kék 3 év garanciával
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe magyar bill IR kam gar
- ASUS RX 6750 XT 12GB GDDR6 ROG STRIX OC Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3 Gamer notebook.I5 10300H / 16GB DDR4 / GTX 1650 / 250SSD +500HDD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest