- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Geri Bátyó: Régi VGA, HDMI és a felbontás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- KISDUCK: Diétás kaja tipp
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Ringman
üzenetére
Nézd, lopni bárki tud. A tehetség az lenne, ha a szarból várat tudna építeni.
Tömegek illúziója az, hogy a NER-es paprikajancsik tehetségesek. Nem így van, és jellemzően valós piaci körülmények között el is véreznek. Ahogy a kolléga írja, úgy tudnak érvényesülni, hogy a szabályok rájuk nem vonatkoznak. Hát de így könnyű, basszus.
Mint a friss cikkben, ahol 254 beszerzésből 253 versenyeztetés nélkül zajlott le.

-
atee_13
őstag
válasz
Ringman
üzenetére
Ez nem tehetség! Annyi, hogy a szabályok rá nem vonatkoznak, ha tehetséges lenne nem írta volna már meg mindenki, hogyan kerültek a rokonai magántőkealapokba és hogyan tett bele a minisztériuma sok sok milliárdot. Egy hangyaf@sznyit demokratikus országban már se ő se matolcsi nem járkálna szabadon.
-
Hi!King
őstag
válasz
Ringman
üzenetére
Mindegyik ilyen temaban megjelenik a regen jobb volt mentalitas, lasd az ugy eljen mindenki mint a 60-as, 70-es evekben, mikor ok voltak fiatalok. A Brexitben is megvolt a szerepe a brit birodalomra nosztalgiazasnak, amikor meg nem votl resze a UK egy szovetsegi rendszernek, nem jottek a kelet-europai bevandorlok, vendegmunkasok. Vagy nem vonulgattak a melegek. Sok esetben torz ez a multkep, de hat ilyen az emberi elme, pl. sokat vitatkoztam kortarsaimmal, akik szerint gyerekkorunkban minden telen egesz vegig ho volt a szulovarosomban, holott nem volt, statisztikak mutatjak, hogy tevednek, csak a keves havas emleket vetitik az osszes ev osszes telenek az egeszere (szerk. ez a tel lesz az ami az Alfa generacionak lesz a minden telen szankoztunk). Pedig ezek az emberek keso 30-asok. Az idoseknek meg torzabb a gyerekkorukrol alkotott kepuk. Ettol meg nem vennem el a szavazati jogukat. Foleg hogy amugy a szoras is nagy, pl. Warren Buffet meg ma is egeszen tisztan latja a gazdasagi osszefuggeseket, es azt az elvet vallja, hogy amit nem ert, ahhoz nem nyul. Ilyen idos embert is ismerek, nem csak olyat, aki hoborog olyan dolgokban, amihez fingja sincs.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ringman
üzenetére
Igen, arányosabb lenne ha azt mondanánk, hogy kinek mennyi van hátra az életéből olyan súllyal számít a szavazata és a gyerekek is szavazhatnának a szülőkön keresztül. Aztán kicsit megfaragni a szélsőségeket, azaz mondjuk egy nyugdíjas is legalább 0,3-al menjen ha egy 18 éves 1-et kap vagy hasonlók.
-
válasz
Ringman
üzenetére
kognitív képességekhez kötik a szavazatot
Ez most is létezik, gondnokság alá helyezésnek hívják. Persze nagyon kevés ilyen ember van a gyakorlatban.A szavazati jog korlátozása pedig a valóságban nem a demokráciát szokta erősíteni, hanem egyenes út a diktatúra felé. Mert hát érted, mi a demokrácia? A többség véleménye érvényesüljön. Ha a többség leszarja a gazdasági növekedést, akkor ez van.
És hol húznád meg a határt? 100-as IQ alatt? Akkor kiesik a népesség fele. Tesztet töltetsz ki? Hogyan? Ezek a valóságban nem megvalósítható gondolatok. Illetve miért gondolod, hogy a tájékozott/okos emberek jobban döntenének? A kedvenceim az oltásellenes orvosok. Na, érted.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Ringman
üzenetére
Szerintem az aranyat általános bizonytalanság is hajtja, ugye Gáza (ne feledjük továbbra sem, csak már nem címlapsztori mindennap - sajnos), Ukrajna, Irán és újabban ahogy az elnök próbál akár kívül (Grönland), akár belül (ICE) valamiféle szükséghelyzetet előteremteni és kavarja a szart (hogy lemondhassa-megúszhassa az időközit, amin tuti bukik) - -> befektetők nem szeretik az efféle vihart, pláne a kijelentéseiben a konzisztencia konvergálását a nullához (forog mint szélkakas) -> arany a tuti. Klasszik még mindig.
Én ezüstre tennék inkább, bár nem vagyok nagy spíler, csak figyelem régóta. Ezüstöt a tech is jobban hajtja, sokmindenhez kell, míg az arany "csak" klasszik tartalék, amit most btw mindenki vesz.
És szerintem emiatt van a BTC szolídabb oldalazás is, amolyan menekülőnek tekintették sokáig, értékmegőrzőnek (mintsem napi használósnak), de azért van egy eszköz, ami erősebb nála, a jó öreg arany. Szerintem k* sok lóvét átmentettek ktiptóból is aranyba, nyilván nem mindent, de nyomja a BTC-t (vagy legalábbis intézményi elfogadottság ellenére ellene hat, mondom ezt úgy, hogy amúgy továbbra sem feltétlen tekinthető egy nagyon nagy jövőképű eszköznek (szabályzás), plot twist 2 nézhetem ezt úgy is, hogy szándékosan használják ki a volatilitását és játszanak vele, lásd olyan médiakijelentések, hogy a csúnya bácsik ezt használják bűnözésre, holott pont ez a kripto a sok közül az egyik - szemben egy Monero-val mondjuk - ami totál lekövethető és akkor ott van az a rákövetkező fél-1 év, amikor meg úristen, egyre több intézmény veszi, államok is tárazzák be a tartalékuk X %-át ebben leképezve stb stb.
Aztán lehet nagyon nagyot tévedek
-
BlackV
őstag
válasz
Ringman
üzenetére
Az aranyat 1300 tol a tina hajtja. Trump agymenese nélkül is pusztult a dollár ő csak látványosan aláhúzta. Ez további tina effektus, eddig sokan a portfolio biztos elemeit dollárban vagy usa kötvényekbe tették, most már ez se pálya. A funda ugyanúgy a tina , mint eddig.
-
válasz
Ringman
üzenetére
Az a baj, hogy ez akkor lenne igaz, ha lenne realis alternativa, de nincs.
Dolgozok eppen egy sajat projekten. Could alapokon tervezem megvalositani. Minden aron szeretnem elkerulni az USA-fuggest, amennyire csak lehet, szoval elkezdtem kutakodni UK/EU-s cloud szolgaltatok utan. A legjobbnak, amit talaltam, van harom orszagban datacentere, es ennyi. Angliaban nincs. A mi tervunk nyitas az angol piacon, aztan ha bejon, szep lassu terjeszkedes EU iranyba.
Az opcioim:
- Angol cloud szolgaltato, fostalicska szolgaltatassal, zero diverzitassal, a dolgok felet magamnak kene megoldani (akkor meg mi a picsanak fizessek extrat a cloud-ert?)
- Siman serverberles, sajat uzemeltetes. Nem is ertek hozza elegge, hogy be merjem vallalni, meg nem is akarnek szivni vele akkor se, ha ertenek hozza.
- Egy darab ertelmes EU-s cloud szolgaltato, harom datacenter-el, mindharom EU-s orszagban. Fingom nincs, UK fele mennyire jo a szolgaltatas. Majd ki fogom kiserletezni, mert a sok rossz kozul eddig ez a legszimpibb meg a teljesen nyilvanvalo hatranyai ellenere is.
- Nyelek egy nagyot, es megyek a harom nagy kozul valamelyikhez. Van server mindenhol IS, a seggemet is kinyaljak a szolgaltatsok valtozatossagaval es minosegevel. Az egy dolog, hogy mocsok draga, de meg raadasul azonnal teljes USA fuggoseg is van mogotte.Es akkor jon a kerdes, hogy melyik kezembe harapjak?
A fentiek miatt a nagyoknak nem opcio csak ugy eldobni a gcloud/Azure/AWS harmast. Konkretan nincs alternativa, az egesz EU-t ugy lehagytak, hogy ezeknek a 10 evvel ezelotti szintjet se hozza innen senki. Ami amugy rohadt nagy baj, mert az egesz internet fele emiatt ezeken fut. Es amig ez nincs valahogy megoldva, addig ez nem is lesz mashogy.
Konkluzio: Az otleted annyit erne el, hogy az EU lakossaga szivna, mint a torkosborz.
-
ciricica
tag
válasz
Ringman
üzenetére
Én értem, hogy mit akarsz csak jelenleg ez arra lenne jó, hogy az EU jól kibasszon saját magával.
Ide kicsit most okosabbnak kell lenni.
Plusz Trump szeret az elején fenyegetőzni. Elvégre üzletember. Most látjuk alkudozni. Neki ez a taktikája. Megnézzük mit lép az EU.
Azt én is támogatom, hogy EUban használjunk EU termékeket. De ettől nagyon messze vagyunk.
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Ha érdemben bebuktatod csupán ezen trió árfolyamait (nem fog menni Európából, főleg nem adókkal), akkor azzal bedobod a franciakulcsot az AI körbetartozós buli fogaskerekei közé amivel elképzelhető, hogy elindítasz egy globál 2008 v2.0-át. Ez nem fog tetszeni az Európai választóknak, akik ugye szeretnének pozitívban kivenni a nyugdíjalapjaikból.
Röviden: a tech cégek adóztatása garantáltan 100%-ban az európai polgár zsebéből húzná ki a pénzt, és ismerve az állami visszanemforgatás rendszereit, egész biztos nem oda kerülne vissza, ahonnan kivették. Jó Európai szokás szerint mehetne Lakatos Magneto segíjkéjére és Anyagos Tompika Brüsszel-Strasbourg-i repjegyfoglalására - esetleg random sci-fi játszótér v "közvilágítás" projektre a zunijóban.
#22529: pontosan. Kész röhely, hogy egy mezei Facebook-nak nem voltak képesek konkurenciát állítani az öreg kontinensen úgy, hogy a FB előtt létezett már európai szocháló.
-
válasz
Ringman
üzenetére
De nem tud bebukni, ha megvamolod oket. Ha egy europai ceg pl. AWS-t hasznal, es radobsz 100% vamot, akkor annyi a vegeredmeny, hogy a ceg 100%-al tobbet fizet (es az megy az allamnak), de nem fog tudni elmigralni az AWS-rol, ergo az AWS bevetele egy fillert nem csokken.
Tehat a vamok sima adoemelest jelentenek abban az esetben, ha nincs helyettesito termek.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman
üzenetére
Egy máról holnapra rommá adóztatás semmit se oldana meg. Trump vámjaihoz hasonlóan mi fizetnénk mert bár sok területen van alternatíva sok okból sok-sok év lenne az átállás.
A nemzetközi jogot mindig is sokan rugalmasan értelmezték. Ami változott, hogy már US vonalon sincsenek értékek csak érdekek. Nincsenek szövetségek. Nincs csendőr. Trump egy megfelelő ajánlat esetén odadobja Taiwant, ROKot, Japánt, Ukrajnát vagy akár fél vagy egész europát. -
válasz
Ringman
üzenetére
Ugye a vamok azt erik el, hogy dragabb lesz a szolgaltatas, emiatt a vasarlok elkezdenek alternativak utan nezni. Ha ez a cel, azt ugy is el lehet erni, hogy pl. az allami megrendelok elkezdik elvarni, h mondjuk 2028-tol az uj SaaS dolgok europai felhon fussanak, vagy ilyesmi.
Szoval az aremeles az nem tudom, h mennyire jo otlet.
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Szoftver csak a fele, de alkatrész is kell ám vastagon, amit nem fog az esztergályos Józsi összedobni a szomszéd utcában. Vannak azért cammogó európai projektek, de épkézláb európai lopakodó gép nincs. Óriási hiba volt az európai vezetők részéről (ugye-ugye Merkel néni?) az első Trump adminisztráció ideje alatt a fülük mellett elereszteni a konkrétan kimondott figyelmeztetések garmadáját.
Ha már egyszer tőzsde topikban vagyunk: látom a Rheinmetall-BAE-SAAB trióba már késő beszállni.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman
üzenetére
Hosszabb távon minden komplex (had)tech support nélkül gyakorlatilag kuka. Az F-35 különösen problémás.
Az überdurva lenne ha a már megvásárolt darabokra megszünne a support. Épeszű állam nem venne többé hadtechet UStől. Ki tudja milyen ovodás őrült jön következőnek.De annyira még ezen a vonalon sincs világvége. Van három EUs 4+gen multirole (EF, Rafale, Gripen) amit tovább lehet vinni egy tranche 6...ra. 5gen fejlesztések is jobban, kevésbé de vannak.
Légvédelem, MBT, tüzérség... vonalon pedig nincs ilyen szintű gond.De ez mostanra szerintem oda jutott, hogy nem csak hadtech. IT vonalon se maradhat ami van.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ringman
üzenetére
Amúgy ebben benne is van, hogy honnan lenne pénze egy új kormánynak. Egy deklarált EU csatlakozással és egy azonnal rendbe rakott költségvetéssel csilliárdokat lehetne spórolni a kamatokon. Jó lenne idő míg átárazódik, de valójában ezt csinálta anno a Fidesz is az első 2010 után. Meg is lett az eredménye, mert jött egy nagyobb fellendülő időszak.
Amúgy ha a 7 éves ciklusok elvét követjük akkor valahol idén vagy jövőre lesz vége a 7 rossz évnek és 7 jónak kell következnie. -
Simia
junior tag
válasz
Ringman
üzenetére
Azt sem tudjuk, hogy a lopás vissza lesz-e fogva egyáltalán. Én csak abban reménykedem, hogy nem olyan profik, még nem volt idejük kiépíteni a vérszívó struktúrákat, ezért remélhetőleg nem lesznek annyira hatékonyak eleinte...
A költségvetés hiánya 5700 milliárd volt idén, és ez csak a pénzügyi hiány. Az infrastruktúra lerohasztásával keletkezett látens hiánnyal még nem is számoltunk, pedig azt is rendbe kellene tenni valahogy. Az oktatásra, egészségügyre, vasútra k*va sokat kellene költeni.
Én nagyon csodálkoznék ha nem a mostani vonat vinnék tovább, egyszerűen azért, mert ez az egyszerűbb út... Majd ha elmentek a falig, akkor lehet csinálnak valami Bokroscsomag szerűt, de az garantált bukás, és akkor garantáltan Fidesz kormányunk lesz még vagy 12 évig... -
ngaba
aktív tag
válasz
Ringman
üzenetére
Amit tudunk:
- a Tisza fő gazdaságpolitikusa az NGM államtitkára volt 2010-2011 között.
- SZJA-csökkentést és ÁFA-csökkentést ígértek.
- nem ígérték meg a különadók, tranzakciós illeték stb. csökkentését.Kötve hiszem, hogy a Tisza látható megszorításokat fog csinálni. Marad a rejtett megszorítás. (Bár engem az is meglepne, ha a Tisza nyerne, és simán átadnák neki a hatalmat.)
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
A jelenség hagyományos neve: "választási osztogatás".
Az összes többi közismert probléma tetejébe.
Lásd: minimálbér emelés, rezsicsökkentés, 13. havi nyugdíj, családtámogatások, 100 új gyár, stb.
Már az előző választáskor is azt hittem hogy utána masszív kiigazítások jönnek, de a mostaninál már tényleg nem akarom elhinni hogy utána tovább nyomnák a padlógázt a szakadék felé.Csodálom, hogy a forint még ilyen relative jól viseli. Jelentős kamatfelárért cserébe, de akkor is.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Ringman
üzenetére
Azt valaki meg tudná magyarázni, hogy gyakorlatilag 0 gazdasági növekedéssel, folyamatosan növekedő GDP arányos kamatkiadásokkal, és lefelé jönni sehogy nem akaró költségvetési hiánnyal hogyan nem lesz ebből adósságspirál?
Még a forintot sem lehet nagyon leértékelni, mert a devizaadósság aránya már 35 százalék körül van.
Ha mindezek mellett mondjuk egy bóvliba kerülés után megindulna a forint levelé, na az lenne az igazi maximum pain direction... -
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
hudejó, hogy tavasszal beruháztam egy 16gigás pixelre, lehet gyorsan asszonypajti telóját is cserélni kéne...
Mondjuk az se normális már, hogy mennyi erőforrást zabál egy-egy faék alap android app ill a mobil weboldalak: utóbbiakon ugyanaz az érdemi infó akadás nélkül átjött akkor is, amikor még a HTC kaiser windows mobile 6.0áján olvasgattam a Marketwatch-ot 2008ban.
-
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Nemigazán létezik olyan, hogy "etikus befektetés". Jótékonykodásnak hívnám, amikor a potenciális profit feláldozásával bármilyen egyéb, nem anyagi jellegű szempontot figyelembe vesz az ember.
Jelen piaci környezetben meg, aki "etikus befektetésekre" toboroz, simán beillik a scammer kategóriába, uis a mostanság elérhető eszközök talán 10-20%-ával lehet valódi bevételt generálni, egyéb szempontok mentén válogatott eszközök jó eséllyel a kuncsaft veszteségességéhez vezetnek. Arról nem is beszélve, hogyha tényleg etikáról beszélünk, igencsak sokminden kiesik a pixisből, Trumpéknál jóval vadabb dolgok vannak szerte a nagyvilágban - csak ahol vannak, ott "nem meglepő módon" mély k.ss is van.
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
=bármilyen, elektromos fogkefénél komplexebb hardver vásárlását érdemes lesz halasztani a hiszti lecsengéséig. SzVSz az adatközpont-építési mániának annyi időt tippelek, amennyi egy-egy komolyabb bányász-fellángolás volt, azaz mondjuk másfél évet. Aztán rájönnek, mekkora baromság volt az egész...
#21770: egyelőre ott tartunk, hogy a kemény magyar forint 2021ben látott szintekig verte a dollárt + az európai részvényeket, főleg a hadiiparban en bloc megtolta a szőke Torgyán elől menekülő tőke. Ezt jól megfogták, a következő 5évben megint más lesz a terep. Ha sokallod a kezelési ktg-et, akkor érdemesebb lehet az alapot képező részvényekből kiválogatni 20-30db szimpatikusat és azokat tartani, neked tetsző súllyal.
-
kardkovacsi
senior tag
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
A durva egyébként, hogy 10++éves házakat gyakran többért árulnak, mintha újat akarnál építtetni. Pontosabban a durva az, hogy ezeket így meg is veszik. A késő 90es, kora 2000es évek építési minősége annyira nem volt sztár azért, 20év körül már befigyel egy fűtéskorszerűsítés, kábelcsere, szigetelés, a tetőcserepek életkorából is elkoppant 2 évtized...
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
úgy, hogy az állam megtolja az állományromlás miatt igencsak beszűkült piacot pont akkor, amikor vannak külföldi érdeklődők is (még), nem nehéz.
#21572: 2009-es előrejelzés? Akkor jók vagyunk
. Vagy hogy akkoriban késtek 3évet a nagy balhé előrejelzésével, most meg pontosan jár az órájuk
? -
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
UK: mindennapos látvány a boltokban a feltöltős gáz/villanyóra kártyára párnaponta ÖT fontot felrakó emberke. Nekünk a gázszámlánk egy téli hónapban alsóhangon 150 font, mert ugye fűtünk. És nem, csórikámék nem valami csudaszigetelt energiahatékony kéglikben laknak.
5, 10 éve is 5 fontot tett rá, csak akkor abból még 2x ennyi gázt vagy áramot lehetett kapni.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
megveszik kilóra
Ez egy közkeletű tévedés. Nincs kit megvenni. Ez ugyanaz a kör. A politikai és a gazdasági hatalom ugyanazoké (szinte?) mindenhol. Még a "demokrácia fellegvára" USA-ban is, a Kínai és hasonló államokban meg nyilvánvalóan.
Ahhoz tehát hogy meg lehessen adóztatni a leggazdagabbakat az kell, hogy ők úgy döntsenek hogy meg akarják adóztatni saját magukat. -
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Az adóztatás fokozása, pláne egy közel Kádári struktúrát követő gazdaságban nem megoldás semmire. Egy fekete lyuk, legyen a tejútrendszer központjában vagy a sarki kuplerájban még SOHA nem lett attól kisebb, hogy megpróbálták betömni, sőt...
Az ország birodalmi érdekérvényesítő képességének végleg lőttek a II.vh után, EU-n keresztüli kicsi extra befolyását egy évtizede dobta el = milliárdosokat adóztatnia teljesen esélytelen. A milliárdos simán elköltözik és a külföldön gyártott termékeket adja el a munkavégzés fogalmát már rég elfelejtett, de termékekért még kapkodó UK-nek, a vámokat meg majd lepacsizza az azt fizető néppel.
Akit lehet még fokozottan szivatni, az a középosztály maradéka - igen, a nagyvárosokban, ahol egy nyüves lyuk bérlése 2-3k font, gyereknek bölcsi fejenként szintén 2-3k, pikpakk a felső szja kategóriában vagy. És nincs családi adózás, gyerek utáni adókedvezmény £0.0, ergo ha apuci évi 60k-t keres, akkor: nuku családi pótlék, anyuci nevére nagylelkű 1'000 fontnyi keretet tehet át, a maradék kb 45k-ból kéne a fenti költségeket kiköhögni. Szóval én megértem, ha panaszkodnak.
Úgy meg, hogy egy sor marhaságra meg dől a pénz, pláne.
#21498: iigen, ez nehéz ügy, kb a gyilkosságok száma az, amit érdemben össze lehet hasonlítani nemzetközi viszonylatban
. De nálunk abból sincs hiány sajnos, egy Glasgow vagy London egyes kerületei simán elmennek nyóckernek, majd valaki egyszer lakosságarányosan leosztja, hogy mennyi magyarországi esetnek felel meg az éves 15-30 emberölési eset egyedül Glasgowból. Annyit tudok, hogy a kisváros ahol élek alig nagyobb, mint ahol gyerek voltam az Alföldön: elmúlt 5évben 3 gyilkosságról tudok itt, "otthon" 20év alatt volt 2. -
aAron_
őstag
válasz
Ringman
üzenetére
"tessék gary stevensont hallgatni/olvasni"
Korábban pár videójába belehallgattam. Felvetett problémák valósak, de a megoldásai nagyon demagógak. Mintha mindenre az "eat the rich" lenne a megoldás. Csomó mindent nem támaszt alá, nem bízonyít, csak véleményt közöl, de azt nagyon magabiztosan, abszolút igazságként.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
Azon túl, amire mindenki egyből gondol, szerintem legfőképpen hatékonysági probléma van. Rengeteg pénz megy értelmetlen dolgokra, rengeteg mindent csinál az állam amihez nem ért, és nem tud jól csinálni. (Az állam valójában semmit sem tud jól csinálni, mivel nincs versenytársa, ami rákényszerítené a hatékonyságra)
Egy apró példa: választások és nemzeti konzultációk. Meg lehetne csinálni technikailag hogy online lehessen szavazni, teljesen biztonságosan és anonim módon? Igen. Megcsináljuk? Nem.
Az olyan méregdrága mulatságokról nem is beszélve, amiket teljesen meg kellene szűntetni. Például a politikai hírdetések, a "közszolgálati" tv és rádiócsatornák (jelenlegi formája), az egyháztámogatások, versenysport támogatások és még rengeteg minden. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
Itt a szép ződ baloldali UK-ben meg bevezetik az elektromos autók kilométer (bocsá mérföld) alapú adóztatását. Ááá, nincs is leégve a brexitelt költségvetés...
Mindenhol próbálja az állam az utolsó aprót is kisszedni a gazdaságból, mert már nemcsak a kiadásai fenntarthatatlanok (állam mérete), de az adóssága is (kamatteher). Ezt tetézi a demográfiai válság. A helyzeten csak drasztikus változtatással lehet. A franciák megpróbáltak finoman (nyugdíjkorhatár emelés), de már az is totális kudarcba fulladt. Így nem maradt más út, megyünk tovább a szakadék felé. Mindaddig amíg el nem érkezünk oda, hogy nem "kisebb nyugdíj van, vagy később", hanem konkrétan "nincs nyugdíj". Valamint nincs már közbizonság, közgyógyellátás, stb. sem.
-
Simia
junior tag
válasz
Ringman
üzenetére
Dehát 60% felett van az újraelosztás, és ezt itt a fórumon is már 25x megírták hogy ilyenkor adóemelésre számítani irreális
-
avl
senior tag
válasz
Ringman
üzenetére
ahogy írja: "Akkor lesz olcsóbb, ha a hitelezőink (a magyar lakosság is!!!) úgy látja, hogy a forint megbízható, stabil deviza"
szerintem,hogy hogyan látják, abban nyilvan a valosag, gazdasag, jogbiztonság stb. igen nagy szerepü ...de -mint minden piaci árfolyamban - a hit, az elképzelés, a psziche is szerepet jatszik, amiben az ilyen kommunikacio pozitiv felé tol
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Amígy zuhanó forint mellett volt magas infla és közepes növekedés, addig lehetett szép forintos fizetésemelési számokkal villogni az exportra dolgozó gazdaságban, viszont ha effektíve euróban kell 10+%nyi fizetésemelést adni, az már nem lesz fájdalommentes.
Főleg úgy, hogy a magyar medián fizetések valószínű már pl a görög, délolasz, portugál szinteket megugrották, és a teljes, járulékokkal terhelt bérköltségről nem is beszéltünk.
Ide is egy céges hír: "Meta projected 10% of its 2024 revenue would come from ads for scams and banned goods" akkor cukiék gurulhatnak még egy kört lefelé (megj: NASDAQ100 súlyuk 4,7%, SP500 súlyuk 2,6%, azaz ha 10%-ot becuppannak, ceteris paribus ezt az indexek is megérzik)...
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman
üzenetére
Pontosan így van. Mivel tudják, hogy az olyan behemótok ellen mint a Google nem nyerhetnek, ezért azt a stratégiát választották hogy összeboltolnak mindenkivel aki csak számít, hogy később amikor bedőlnének, ne legyen az államnak más választása mint kitömni őket. Az adujuk pedig az lesz, hogy ellenkező esetben olyan zuhanás lesz a Nasdaqon, amit a kongesszus közvetlen és haveri milliárdosai is meg fognak érezni. A választók meg főleg.
A 2008-as bankválság megteremtette a precedenst. A piac tanult belőle, és nem fél kihasználni.#21431 atee_13
OpenAI-nál is. Az egyik oka az AI buboréknak éppen az, hogy sok racionális befektető fogad(ott) ellene. -
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Morbid, de ha az NVIDIA-val valami gebasz történik, akkor "hiába csak egy GPU-s cég", az iszonyat index-súlyozása miatt viszi magával a fél világgazdaságot, indexekbe fektető nyugdíjalapokat, stb. Valszleg már az is elég, ha pl ilyen cikkek kerülnek napvilágra: "Alibaba Cloud claims to slash Nvidia GPU use by 82% with new pooling system" - nyilván túlzás, de ha a világ rájön, hogy akár csak 20-30%-al kevesebb zöld chippel is elvannak, az máris boríthatja az egész kártyavárat.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Ringman
üzenetére
OpenAI seeks government backing for AI chip investments - ezt is érdemes félig mellé rakni. Hogy is van ez? Privatizing profits and socializing losses?
-
Ixion77
Topikgazda
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Az azért a "kivétel nélkül" nem megy, mert a fentebb is linkelt jövedelmi/vagyoni decilisek szerint az alsó kb 4(!) decilisnek egy érdemi ingatlanadó már a kajapénzt sújtaná.
Érték alapján nálunk is van sávozás (így alakul ki a kb évenkénti 1%-os taksa), lehet az, hogy 50M Ft alatti sáv 0Ft a saját lakóingatlanra. Ha a pestieknek, debrecenieknek fáj, hogy a 100csillióért vesztegetett galambdúcaikra adót kell fizetni, akkor tessék, racionalizálják az ingatlanárakat: ha egy pesti lakás a nem túl régi 2018ban 20M-t ért, akkor az bizony nem jelent ma sem 40M-nál nagyobb valós értéket. Ha mégis, akkor tessék szépen visszafizetni az államkasszába a rengeteg támogatást, amivel ezt a számot felfújták.
-
Simia
junior tag
válasz
Ringman
üzenetére
a jövedelmi tized mediánja, azaz ha nem értem félre, valójában a top10% felének kevesebb mint 10 milliója van
Pont így értelmeztem én is.
Ez egyben azt is jelenti, hogy 10 misvel már bekerülsz a top 1/20-ba (a legfelső decilis felső felébe).
Ezt a kommentet #21380emvy-nek szántam, aki arra csodálkozott rá, hogy:Ez komoly, hogy 10 millio forinttal a top decilisbe lehet kerulni?
ugyanis ezek szerint a 10 misi nem a felső tizedbe, hanem a felső 20-adba belépő...
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman
üzenetére
"nem beszélve arról, hogy a nyugdíjasok szavazati aránya egyre csak nő és szépen felélik a társadalom jövőjét"
Ez egy (fontos) ok a sok közül. És ahogy írtad már tart. Felnött pelenkára van állami támogatás. Gyerekre nincs.@avl
"kevés ember esetén "csak" változik a fogyasztási profil, ingatlan az jó példa (ma is helyenként) arra, hogy gond lehet, más meg megnö"
Hüha. Kevés ember esetén ageingel nem számolva a fogyasztási profil nem változik.
Az ingatlan az ma "helyenként" jó befektetés. Mert vidékről érkeznek a beköltöző fiatalok. 10+éves távban a kihaló falukból egyre kevésbé fognak.
@Tyler Durden
Alapvetően nem a véges hely végtelen növekedésről volt szó. Inkább portfolió/befektetésről. Esetleg ilyen 1.1 körüli TFRek esetén ami lényegében megvalósult MO (nemsokára lesz 1.0 alatt is) társadalmi összeomlásról. -
avl
senior tag
válasz
Ringman
üzenetére
rövidebb idötavokon nem érzem, hogy az emberszam csökkeneseböl adodoan a fogyasztas csökkenne, persze irtatok is, hogy ez igen hosszu tavon lehet esetleg gond
szerintem még igencsak jopar evig/evtizedekig megy a - mas szempontbol értelmetlen - (növekvö?) fogyasztás (legalábbis tömegeknek, de nem minden egyednél ;-)
pl. HU mar 10% felett csökkent, a fogyasztas, a BUX meg nagyon nem, (esetleg rendes szakemberek hianyan erezhetö, lehet ez orvos, vizes, stb. is ...de majd a robotok :-)
szerintem egészen drámai lakossagcsökkenes kell a széles piaci kisebb fogyasztashoz, nem csak 5-10-20%, (lakas kevesebb, de mindenféle kütyü, "luxus"nak nevezett, megmarketingelt hülyeség meg növelve ...ahelyett hogy csendben járnák a természetet)
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman
üzenetére
Nem írtam, hogy bárhol felpattanás lenne. Azt nem tekintem annak, hogy átmenetileg valahol +0.1.
Tudtommal europában jelenleg még sehol sincs 1.0 alatti TFR. Lengyeleknél sem.
A jelenlegi értékek, trendek is katasztrofálisak, felezödő, majd újra felezödő születésszámok vannak. MOon pl az 1970es évek 150.000-190.000 születésszáma helyett idén ~72.000 körül lesz. 30év múlva ebből lesz évi 40.000 megszülető magyar. Márha TFR nem esik be 1.0 alá ami elég sanszos mert akkor ennyi sem.A "piac" részt nem értem. A születésszámok esése erősen kutatott téma nagyon sok, komplex ok húzódik meg mögötte.
portfolio vonalon én nem látom 30+éves távon hova lehet menekülni. Ott már a városok népessége is esésbe fordul. Termelés, fogyasztás zuhan... Egy reményünk, hogy az AI melózik a gyárban.

btw Tudtad, hogy Dél Koreában több kutya/cica babakocsit adnak el mint gyerek babakocsit? Miközben ott TFR tényleg 1.0 alatt.
-
-
User_2
aktív tag
válasz
Ringman
üzenetére
ez ugye arra példa, hogy a mesebeli fickó túlpozícionálta magát,
és most megpróbálja hárítani a felelősséget.de a szöveg tagoltságából, leíróstílusásból azt gondolom, hogy fake az egész,
ez inkább szól arról hogy a poster akart valami AI-osat publikálni,
és nem arról szól egy valódi esetet sírt el. -
-
Ringman
félisten
válasz
Ringman
üzenetére
az elvárásra adott válasz: [link]
Új válságkezelő mechanizmust vezetne be a kormány az üzemanyag-ellátás biztonságára: a tegnap este feltöltött jogszabálytervezet szerint kijelölt „készenléti töltőállomások” hálózata látná el válsághelyzetben az ország működéséhez nélkülözhetetlen szervezeteket - például a mentőket, a honvédséget vagy a közműcégeket. A rendszer csak komoly importkiesés esetén lépne életbe.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ringman
üzenetére
"az eu-s autógyártók vsz. úgy lemaradtak, mint a nokia az okostelefonok piacán, de ebben az iparban nagyon sokan dolgoznak, úgyhogy vsz. ki lesznek mentve." - a legnagyobb téveszmék egyike. Van egy-két Tesla fan akik tolják ezt a témát, valójában technológiában rég megelőzték az európai gyártók a Teslát, minden tekintetben.
Pont ezért tolja Musk, hogy akkor a Tesla már nem is autógyártó hanem robotos cég. Tudja, hogy azon a területen már sok babér nem fog teremni neki. Növekedés megállt, enyhe csökkenés van. Nem mondom, hogy eltűnik a Tesla csak a 2030-ra 10 millió autót adunk el se fog eljönni, az biztos.
-
Sztenly
tag
válasz
Ringman
üzenetére
Gondolom a mondat második fele elírás: "Az évi nettó egymillió forintos otthontámogatás kétféleképpen használható fel: egyrészt a már meglévő lakáshitel törlesztésére vagy egy új lakáshitel önerejének a kifizetésére."
Tehát új lakáshitel törlesztő részlet csokkentése. Ugye? -
Vesa
veterán
válasz
Ringman
üzenetére
"az eu-s autógyártók vsz. úgy lemaradtak, mint a nokia az okostelefonok piacán, "
A Mercedesnek van egyedül olyan Level 3 önvezetője, ahol a gyár felelősséget vállal a balesetért (jelenleg csak az USA egyes államaiban üzemel, de tudtommal még nem volt balesete). Ezt a Tesla FSD-je pl., nem tudja, ha belevisz a tóba, akkor az a Te bajod. Az új német platformok pedig minden teklintetben messze előzik a kínai autókat (BMW IX3, Mercedes CLA, és GLC), más kérdés, hogy árban -mivel itt nincs kínai protecionista/kommunista beavatkozás az állami támogatások révén-, jelenleg versenyhátrányban vannak. De nem technikailag, csak árban! Ezért értek egyet azzal, hogy ha kína cinkelt lapokkal játszik, akkor játszon azzal az EU is!
Pont tegnap néztem az új GLC-t, 29M az alapára, ami egy méretes prémium SUV-nál egyáltalán nem rossz. A CLA -ami jelenleg az egyik legfejlettebb EV a piacon-, 19,5M alapárról indul, ami még EU támogatások nélkül is már közel versenyképes.
-
Lisztok
kezdő
válasz
Ringman
üzenetére
Én pont mostanában gondolkoztam el azon, hogy vennem kellene egy biciklit, mert gyakran van olyan, hogy 1-1,5 km-t megyek az autóval és leállítom. Majd visszafele ugyan ennyi vagy még kevesebb. Sajnálom ilyen rövidtávokra beindítani. Mehetnék gyalog is, de gyalogoltam már eleget az életemben, plusz ott van az időtényező is.
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Kösz, skót hurrikános éghajlat (most csak esik, de 40csomós szembeszellővel nemigazán tudsz bringázni) alatt mellőzném a bringát. Arról nem is beszélve, h a nem sok bringásból kettőt is elütöttek az elmúlt 2 évben, ide inkább tank kéne...
A kisebbiknek (5éves) meg ha lenne is bringaút+mediterrán éghajlat, sok lenne a napi 15km a suliba.Ahol 10-50fő/km2 a népsűrűség, ott jó eséllyel nem lesz 5km-en belül iskola, 15km-en belül normális bolt, orvos, különóra, stb. Az egyéni közlekedés alapvető eleme nemcsak a jólétnek, de a biztonságnak is, ha vkit sürgősen kórházba kell vinnem, egy órával hamarabb érek be vele, mint a mentő!
-
BlackV
őstag
válasz
Ringman
üzenetére
Belső égésűeknél is komoly ajánlataik vannak. Muszáj lenne az EU-nak határozottan beavatkozni, amit nem úgy értek, hogy a kínait tiltsák jobban, hanem az európai autógyártást támogassák jobban pénzzel, a kínaiak is ezt csinálják a sajátjaikkal. Szerintem szívesen vennénk európai autót, de tény, hogy mocsok drága mulatság.
Új hozzászólás Aktív témák
- Poco X6 Pro - ötös alá
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Autós topik
- Napelem
- Építő/felújító topik
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Nézegesd az S26 család renderképeit!
- Geri Bátyó: Régi VGA, HDMI és a felbontás
- További aktív témák...
- Corsair VENGEANCE RGB 2x16GB DDR5 6400MHz CL32 - Új, bontatlan - Eladó!
- Corsair VENGEANCE RGB 2x16GB DDR5 6200MHz CL36 - Új, bontatlan - Eladó!
- Corsair VENGEANCE RGB 2x16GB DDR5 6000MHz CL36 - Új, bontatlan - Eladó!
- Chieftec proton 750w full moduláris
- Brutál AMD minigép: 4,5 GHz Ryzen 7 5825U, 8 mag / 16 szál, 32 GB / 1 TB
- Eladó Apple iPhone 12 Pro Max 256GB / 12 hó jótállás
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Lenovo IdeaPad Slim 3 83ER00J0HV Notebook
- 4db keveset futott 12TB-s HDD
- ÚJ HP EliteBook 6 G1a Ryzen 5 PRO 230 4.9GHz 32GB DDR5 1TB FHD+ 16:10 már jobbik kijelző, gar 2028
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

mondjuk az érik már egyesekben.
?

Ixion77