- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Ringman #18983 üzenetére
Biztos vagy ebben? Januárról mára kb. 35%-kal nőtt a kínálat, a híradások is arról számolnak be, hogy márciustól kezdve jelentősen csökkenni kezdett a vevők és érdeklődők száma, elsősorban Budapesten. [Egy mai DH barométer, tehát eléggé friss]
-
válasz
Ringman #18983 üzenetére
Egy pláne kedvezményes hitel mellett kb mindenütt IS jobban megéri tulajnak lenni, mint bérelni. Bérletkor kifizeted a tulajdonos tulajdonlási (kamat) költségeit, karbantartást ÉS a tulaj hasznát - ha nem lenne haszna, nem csinálná.
Nno, ezt a háborút akkor meg is vették, újra 6k felett az SP, az olaj is visszaenyhült 75 dodó alá
. Túl egyértelmű, és sokak által várt madárijesztő volt. Én persze hajnal óta hülye-marházom magam, mert szerda délben ott pakoltam a limitre eladási megbízásokat a komplett long csomagra, de persze hörcsög módra magasra és nem teljesült. Ma visszavéve nem rossz kör lett volna, így meg csak mozizok
-
Simia
junior tag
válasz
Ringman #18969 üzenetére
Hát igen, a jogi környezet instabilitása az biztosan nem segít...
És ráadásul asszimetrikus is, mert nem bekötött vállalkozónak rizikó, a barátinak lehetőség, tehát pont nem az "okos" beruházást segíti, hanem a járadékvadászatot.#18970Ringman
*smart nigga meme*: ha nincs atomerőmű, akkor nincs miről megegyezni.
Mégiscsak nagy spieler ez a Trump, meg sem kellett egyeznie, mégis teljesültek a céljai! -
mézespálinka
senior tag
válasz
Ringman #18909 üzenetére
Firekeeper: Cnti
Nem tudom, általánosságban hogy lehet, én a saját és környezetem példáján azt láttam, hogy nem, hogy quiet quitting volt hanem még nőtt is a teljesítmény. A különbözet ott keletkezett, hogy feladatokban kezdtünk el organikusan gondolkodni: ezt és ezt a funkciót kell megcsinálni. Legyen meg 100%-ra sőt, rakjunk bele extrát olyan dolgokba, amit nem kértek de tudtuk hogy jól jöhet később. DE ezt nem napi 8, heti 40 órában, hanem mondjuk napi 10 órában csináltuk, így lett kvázi egy "szabadnap". Vagy nem így, hanem napi 6 órában mert így is simán kész volt a task 110%-ra, más kollegának meg ugyan ilyen feladatra több idő kell (nem képezte magát munka mellett pl.). Persze az, hogy taskokban gondolkodunk (support mellett) nyilván nem tetszett a munkáltatónak, mert nem tudott szptni
. Nyilván ha ezt egy felsővezető látja akkor azt nézi hogy van 2 óra amire új feladatot tud kiosztani. Ez meg hozza azt, hogy akkor marad a dolgozó a 8 óránál és jöhet a körforgás amit pl quiet quittingnek lehet nevezni.
Én sokkal jobban szerettem projekt/task alapon dolgozni. -
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman #18906 üzenetére
Annyira nem jó de eleje érintve van. [link]
A munkavállalói piac az elmúlt 15-40évben erősen megváltozott. Ennek egyik következménye pl a quiet quitting felfutása. 2025ben multi vagy kkv semmit se számít a munkavállaló. Már azt se tudjuk mi pl élethosszig egy cégnél dolgozni. Erre reakció pl, hogy a munkavállalók a bare minimumot nyújtják.
A "backtotheoffice" szerintem érdemben nem szűri a quiet quittinget.
Németkenél elképesztően nehéz embereket elküldeni. Önkéntes jelentkezés 2év szokott az ajánlatban lenni, hogy önként felálljanak. És még mindig olcsobb/ennyi elküldeni így.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Ringman #18906 üzenetére
azért ne keverjük a szezont a fazonnal, a quiet quitting az amikor csak és kizárólag az elvárt minimumot rakod bele a melóba, se többet se kevesebbet. tehát nem azt jelenti hogy lopod a napot meg a cég pénzét, csak hogy nem töröd magad extra feladatokkal. szerintem ebben alapvetően semmi etikátlan sincs, csak nyilván szembemegy a vállalati világ által sulykolt "megmászni a ranglétrát" passzussal. amúgy valamilyen szinten meg is értem az ilyesmit, sztem idehaza az az általános hogy a fizetések reálértéke csökkent, hiába mond bármit nagymarci, akkor meg minek törje magát az ember?
mézespálinka: bosc..?
-
válasz
Ringman #18633 üzenetére
A magyar gazdaság két dologtól függ: EU-s támogatások: ezeknek lőttek, bár az agrárpénzek megvonását még a '26os választások utánra tartalékolják, másik a Kínai akksigyáras pénzmosoda - ez meg lassan köhögni kezd.
Jja+1: német autógyárak, ezeket egyszerre húzzák az amcsi vámok és a kínai verseny...
-
j0k3r!
őstag
válasz
Ringman #18528 üzenetére
Választás előtt egy évvel? Nooormális?
-
j0k3r!
őstag
válasz
Ringman #18478 üzenetére
Szegénynek a vámjait is blokkolták úgy néz ki. Pre-market szép zöld minden
-
axioma
veterán
válasz
Ringman #18422 üzenetére
nominalisan nem adunk ossze kulonbozo idopontokban esedekes osszegeket... az a szam amit odairtak penzugyileg nem is letezik
raadasul a devizak atvaltasanal van me'g egy csavar... az nagy valoszinusegu, hogy a 10 ev mulva esedekes, forintban azonos torlesztoreszlet sokkal kevesebb lesz euroban-dollarban, mint a mai -
julius666
addikt
válasz
Ringman #18328 üzenetére
Szerintem ez nem OFF, hanem nagyon is ON ide. Egész biztosan lesz egy mocorgás EU cégek részéről EU IT irányba. Bizonyos területeken (pl. alap felhő szolgáltatások) ez nem jövő idő, hanem vastagon a jelen. Sajnos korlátozott a választékból, hogy kik vehetők meg tőzsdén. Én OVH-ba meg UTDI-be dobtam némi jáccós pénzt még a liberation day másnapján, OVH 60% felett hozott azóta...
Igazából EU fegyverkezés témakörrel ez sok szempontból analóg sztori, csak ez (szvsz még mindig) nem annyira túlvett.
Szívesen várnék másoktól (megvehető!) ötleteket a témakörben. Nyilván kockázatos, de jáccós pénznek szerintem nagyon jó helye tud lenni ebben a sztoriban.
-
DarkByte
addikt
válasz
Ringman #18328 üzenetére
[My One Month Experience Using European Tech Services and Products Avoiding US Products]
tl;dw: megoldható, de azért pár helyen fájdalmas. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ringman #18163 üzenetére
Most őszintén ki akar itt beruházni, főleg egy ilyen törvénnyel a hátában amikor bármilyen külföldi pénz után pillanatok alatt a 25x-ét kaphatja meg mint bünti.
Mondjuk ha ezt elfogadják szerintem az unió elég gyorsan még a maradék EU-s lóvét, az agrártámogatásokat is levágja és akkor visítani fog az összes paraszt mert a mezőgazdaságot csak az uniós lóvé tartja életben. -
attiati
veterán
-
válasz
Ringman #18133 üzenetére
India még a nagy pusztító, köbkilométernyi szénnel amit évente elégetnek. És a higany, ólompárologtatásról se akarnak leszokni, ami ugye az eszkimóknál csapódik le.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Ringman #17889 üzenetére
Ami a hatósági előírásokkal és bürokráciával karöltve sikeresen kinyírta a kistermelők jelentős részét. Pedig én annyira szívesen venném az időt, fáradságot és kényelmetlenséget még némi felár ellenére is hogy elmenjek a helyi piacra azért hogy normális minőségű zöldséget és gyümölcsöt kapjak! De egyre több helyen már meg is szűnt a piac. Ahol még van, ott is egyre gyakrabban ugyanazt a nagyipari szemetet árulják.
Nem csak nálunk, sajnos nyugatabbra is ugyanez a helyzet. Beletörődött mindenki hogy a nagyipari profit érdekében elveszik tőle azt, amitől élvezetes volt élni. -
-
Elemental
addikt
válasz
Ringman #17597 üzenetére
Baszhatjuk, ha olcsóbb lesz a sampon. Miután szépen bevásárltunk és hazaértünk, és valamiért fel kell hívni egy festőt, kőművest, és csak az, hogy válaszol nekünk már 50.000. Az építőiparnál nem nagyon tudok most nagyobb lehúzást.
Szerk.: mondjuk az is igaz, hogy ez nem nyomja fel az inflációt, mert minden számla nélkül megy.
-
válasz
Ringman #17538 üzenetére
Ugyan!
Konkrétan van olyan terület (egészségügyi robotika pl.), ahol már régesrég van AI leletezés és műtét. A sebész pl. nem térhet el az AI által generált tervtől, kvázi csak felügyeleti funkciója van. Az ilyesmi 100x jobban kontrollálható, mintha csak emberi felügyeletre szorítkoznál.
De nem kell ennyire specifikus területben gondolkodni, sőt, AI-ban sem. Léteznek gyártói hibák, amik kiderülnek, aztán szépen megy a kártérítés. Végtelen számú ilyen példát találsz majd a neten.
-
válasz
Ringman #17536 üzenetére
Dehat ezen mar reg tulvagyunk egy csomo teruleten. Statikai szamolasokat, vegeselem-szimulaciot vegeznek szoftverek. Rontgengepek, orvosi robotok. ABS, ESP az autokban. Vallalatiranyitasi szoftverek, konyveloszoftverek. Ezen teruletek mindegyiken van valamifele felelossegvallalas, ami meg van osztva (valamilyen modon) a kulonbozo eszkozok es szoftverek gyartoi es hasznaloi kozott. Miben mas a mostani helyzet?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ringman #17426 üzenetére
Aztán gyorsan felnyomták közel 10%-ot (napközben + aftermarket) mert előjött a kedves vezető, beköpött pár szépséges mondatot, hogy nemsokára jön cubercab és hurrá optimizmus van egyből.
Mondjuk ügyes a csóka nagyon, mert a core business az autógyártás épp nagyon nem megy ezért terel egyből másik irányba (ezt csinálja már 10 éve). A Cybercab nem fog jönni, mert annyira szar állapotban van jelenleg az FSD, hogy azt magában nem lehet közútra engedni. Ezt konkrétan pro Tesla oldalak alapján mondom, [link]
Érdemes megnézni a listát, gyakorlatilag a kanyarodáson kívül nincs perfect állapotban semmi. Más kérdés, hogy amit eddig elértek vele az brutális, de még messze van attól, hogy forgalomba engedjék és ugye itt a végén kitisztázni a dolgokat mindig a legnehezebb. A 80-20 elv itt is ugyanúgy érvényes. -
julius666
addikt
válasz
Ringman #17264 üzenetére
Nahát, milyen meglepő fordulat.
Közben úgy tűnik az egymilliós vacsora mégsem hozott teljesen átütő sikert, most valami licenckötelezettséget kapott az nVidia a nyakába a Kínára szabott gyorsítók értékesítéséhez.
Kis nyugi után megint kezdenek rossz hírek jönni, gondolom le kell verni a tőzsdét a hosszú hétvége előtt. 3 nap alatt sok mindent be lehet majd jelenteni.
-
válasz
Ringman #17220 üzenetére
Ez az utasok ("idegenek") egyre általánosabb zaklatásának a következménye, a vámok hatása még nem lehet benne, hisz azokat a múlt 7en dobták be a köztudatba.
MAGA-náci szemszögből nincs legális bevándorló, egyik agybajos akit olvastam pár hete, olyanokat kommentelt, hogy "she was illegal with a green card": ez +a lecsukott brit csaj sztorija már régebbi.
#17218: hopium - copium ciklus. Sok kis és magybüfi pénzben úszik, amit mindenáron be akarnak nyomni valamibe, így egyelőre a lefelé irány limitált.
-
-
-
-
válasz
Ringman #16791 üzenetére
A túl meredek emlekedést bünteti a piac, kicsit sok volt neki a 2024es rally. A Tesla a tavaly áprilisi árához képest még mindíg pozitívban van. Tagadhatatlan persze, hogy ezen "józanodáshoz" kellett neki egy pofon, de valahogy ezek a pofonok mindíg előjönnek, hol egy covid, hol valami random nyavaja formájában...
Vannak pofonok, amikből erősen sejthető, hogy a páciens felkel és szalad tovább, ez a mostani nem olyan (szentiment szempontjából a covidhoz hasonlítanám, amikor nem tudtuk, hogy most akkor éveket fogunk bunkerekből a hadsereg által a járdaszélre kitett kajáért kiugrálni, vagy miafene). Tippre amúgy az lesz, hogy HETEK múlva a kongresszus lenyúl és helyreteszi az elnököt gazdasági ügyekben, már van erre Republikánus indítvány. Ha ebből bármi konkrétum kikerül, mehetünk felfelé. -
válasz
Ringman #16743 üzenetére
Nem tudom ebből mennyi az erzsicsökkentési + állami olaj+gázfelhasználási költség, az ország energiaköltségei remélhetőleg csökkenni fognak - persze ehhez nem valami zugmegállapodás kell kamu árakkal (értsd: ellopják az energiatőzsdén keletkezett hasznot)
#16744: már voltak korábban a Musk - Maga törésvonalra utaló jelek, minden pofon jó helyre megy
. Kulcskérdés, meddig megy ez el, azaz Musk esetleges kiugrásával összeomlik-e a kőtard irányvonal oligarcha-bázisa?
#16748: igen, lelőhelyek vannak (több is, mint amennyiről tudunk nyilván), viszont mire ezek termelni kezdenek, abba belepistul a gazdaság. Bányákat, komplett feldolgozóüzemeket, stb felhúzni nem 3 nap. És ez nem vasérc, pl egy szamárium esetén nem kevés munka míg az 1-2%os kőből lesz egy tiszta fémdarabod az asztalon.
-
válasz
Ringman #16719 üzenetére
+ közben India fertilitási rátája is leesett a 2000ben mért 3.5-ről 2-re, a belső kép még ennél is húzósabb
A kapitalizmus jelenlegi formáját a NÉPESSÉGNÖVEKEDÉS hajtotta igen nagy mértékben. Több vásárló, több profit, több fiatal, aktív ember: több adófizető dolgozó. A nyugat (ahol bár lassan, de a bevándorlás = "készemberimport" miatt szintén növekedett a lakosság eddig valamennyire) "per capita" növekedése mögött egészen egyszerűen a "fejlődő országok" növekedésének globalista meglovagolása húzódott meg.
#16721: igen, a "másik végletbe" sikerült átcsúszni, thx vadkapitalizmus. A recept, ami még az egész közelmúltig működött: a gyermeknevelés TELJESÉRTÉKŰ MUNKA-ként elismerése, pont.
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman #16719 üzenetére
Tegnap volt ROKról egy Kurzgesagt. [link]
Az a baj, hogy Kína, Japán... és nemsokára europa, usa, oroszo... minden ROK fele tart. Ha nem jön egy AI Robot csoda, gazdasági armagerdon fog jönni.
A másik verzió az, hogy felfut a tfr nem is 2.1 de 3 fölé. De nagyon nehéz az új urbanizált geneket meggyőzni arról, hogy eldobják az életük, karrierüket, hobbijukat, pénzüket... és gyereket vagy egynél több gyereket válaljanak. Nálunk is a ratkó unokák elmúltak 40 ez volt az utolsó lehetőség az elmúlt ~20évben hogy fordítsunk. A "valós" tfrünk 10éven belűl be fog esni 1 alá. És már 1.3-1.4ről is irgalmatlan nehéz fordítani, még ha hirtelen minden család 3at vállalna akkor sem. És a 2.1 is csoda lenne.
Elkeserítő de az egy esély az AI robot vonal...
@kardkovacsi A stadion+focira elment pénzből is fel lehetett volna újítani az összes kórházat megfelelően műszerezve őket. Senkit se érdekelt.
-
válasz
Ringman #16696 üzenetére
Minden a Nagy Narancs Majomtól függ... A jelenlegi szintekkel abban REMÉNYKEDIK a piac, hogy így vagy úgy mégse lesz vámháború, valahogy megegyeznek és minden mehet tovább a régiben.
Ha viszont mégis élesednek a Trumpó-tím által haluzott csillagászati számok, akkor itt kő kövön nem marad, konkrétan igen nagy nevek MENNEK CSŐDBE. Azaz nem egy kis teszetosza beadják, kiüljük, felmegy, hanem LEH módjára fődbe áll oszt roló lehúz. A Kínai ritkafém-ban már a következő lépést mutatja, ezekszerint nem csak a zUSÁba szigorították meg a ritkafém-exportot, hanem az egész világra.
-
-
julius666
addikt
válasz
Ringman #16671 üzenetére
Hát lol. A muki makkant egyet ahogy megakadt a kérdésre válaszolva, gondolom AI transcriptbe "yeah" került, amiből meg levonták a téves konklúziót a social media felületekre fosó botok, aztán meg a HFT botok.
Micsoda időket élünk!
Köszi mindenesetre hogy utánajártál, így tényleg tök egyértelmű, hogy véletlen kacsa volt.
-
-
válasz
Ringman #16620 üzenetére
Megvan: olcsó olajat akar az iráni háború előtt (a tengerszoros miatt garamtált, h ahogy beindul a balhé, elszáll az olaj). Amúgy ennek van még1 igen fontos+jó hozadéka: tönkrevágja a ruszkikat, ukrajna kipipálva.
#16624: +1. Csak ugye az egybites maga-snak eladni azt, h komcsieurópa módjára bevezetjük az áfát...
, szval kellett neki egy új név.
-
julius666
addikt
válasz
Ringman #16620 üzenetére
vámok más szemszögből:
So now you are faced with several tough choices.False dilemma fallacy. A 3 opciója nem "választási lehetőség", tudnak egyszerre is érvényesülni. A példájában valszeg az fog történni, hogy valamennyit engedni fog az árból a beszállító (hogy az importőr ne keressen olcsóbbat), csökkenteni fogja az importőr/belföldi termelő a profitját (vagy módosítja a termékkínálatot ennek mentén, ha nem tudja), illetve a nap végén a fogyasztó is valamivel többet fog majd fizetni a termékért.
Előbb-utóbb pedig a piac valahogy megoldja a belföldi gyártást, legalábbis a drágább, igazán számító alkatrészeknél. Egyáltalán nem muszáj, hogy ez az importőr, vagy az adott autógyártó feladata legyen.
-
válasz
Ringman #16273 üzenetére
Az is, és ugye a Grönland-i imperialista agymenés, amiről teljesen képtelen leszakadni. Vagyis a maga-barmok tolják ezerrel hogy háború(!) árán is meg kell szerezni (sőt, inkább úgy, "ingyen", mertaznekikjár). Viszont Trump az előző köréhez képest sokkal inkább összekötötte a sorsát a mélytardokkal.
Hogy a gazdaságban hogy csapódik majd le az igyunk hipót effektus, még meglássuk...
Wow, lehet fogadni, hogy az sp teszteli-e ma a 4800 körüli támaszt
-
attiati
veterán
válasz
Ringman #16210 üzenetére
A színházban egy őrült színész játssza a főszerepet és egy tapasztalatlan adminisztráció alkotja a kellékeseket. Ezért a részletekre nem figyelnek és taposnak.
De attól még tervezett előadást látunk.Egy ilyen 180 fokos fordulatot nehezen tudna előadni egy másik bagázs.
Sőt, a párton belül lebeszélnék magukat róla és csak 20 fokos irányváltás lenne. -
julius666
addikt
válasz
Ringman #16210 üzenetére
Az elméleted ott hibádzik, hogy nem csak ez a 3 ember alkotja az egész adminisztrációt. Ülnek ott legit (és kevésbé legit, de mégis) szakemberek is.
Pl. ott van Navarro is, aki elvileg kereskedelmi tanácsadója a Trumpnak. Mániája a külker hiány meg a Kína ellenesség, meg fura figura ő is, de azért mégiscsak közgazdász professzor volt valami random egyetemen. A chatgpt-generált táblához el nem tudom képzelni hogy adhatta a nevét. Ha meg nem az ő műve, akkor nem tudom miért nem mondott le azonnal.
-
BlackV
őstag
válasz
Ringman #16210 üzenetére
long gold érdekeltségre tippelt a döntéshozóknál.
Mondjuk az egész USA is long gold poziban van a 8100+tonna aranytartalékával. Egy jó kis inflációval meg lehetne égetni az államadósságot. De nem hiszem, szerintem is csak adhd, nárcizmus, öregkori elhülyülés, kapuzárási pánik vegyesen. -
aAron_
őstag
válasz
Ringman #16211 üzenetére
"az alsó 95% mindenképp szívni fog."
Eddig legnagyobb mértékbe a felső 1% járt rosszul.
#16210Ringman: Emvynek abban valószínűleg igaza van, hogy van nekik valamilyen elképzelésük, saját szempontjaik szerint még akár lehet racionális is, csak nagyon nehéz ezt pontosan megfogni, kitalálni, hogy mégis mi következik mindebből.
Orbán Krisztián podcastjeibe érdemes lehet belehallgatni, ő már egy jó ideje foglalkozik a mögöttes, komplex okokkal.
#16213Ringman: Jó, de ez még akkor is közel igaz lenne, ha 95%-kal csökkenne a vagyonuk. A lényeg, hogy eddigiek alapján nem nevezhetőek az elitet kedvezményező adminisztrációnak.
-
válasz
Ringman #16195 üzenetére
Ennek így nincs sok értelme, ma a Nasdaq 18ezres érték környékén táncol, 2000végi agyontépett csúcsa 4400 volt. %-os buktákat érdemes csak nézni, azokból bőven volt nagyobb.
Amit a NASDAQtól még várok, hogy a vámcirkusz bedurvulásával az EU nekimegy pár főkomponensnek (Apple, Gugli, M$) - ez teheti a piros i-re a pontot.
-
szabi__memo
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP 13"FullHD IPS,i5 8265u(8x3,9Ghz)Villágító billentyűzet,8GB Ram,256-512SSD,jó akku,Szép állapot
- Újszerű Asus,játékra is,17,3"FullHD,i7 8550(8X4Ghz)GT920mx 2/4GB DDR5 VGA16GB RAM,SSD+HDD,
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Corsair K100 RGB INGYEN FOXPOST
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest