- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aAron_
őstag
Fontos szempont, hogy neked mi az ideális részvény / kötvény arány. Erre számos online questionnaire van.
Most mik az arányaid, befalapokat is megfelelő súllyal figyelembe véve?
Hedged 20+yr treasury szépet ment a héten. Érdekes, hogy mennyire elvált az európai kötvényektől fiskális stimulus bejelentésekor.
-
BlackV
őstag
"A világ legnagyobb gazdaságának vezetői szinte holt biztos, hogy egy AI által kitalált és AI által generált, nem ellenőrzött lista alapján vetettek ki vámokat az egész világra."
https://kiszamolo.hu/hogyan-szamoltak-ki-az-amerikai-vamokat/ -
avl
senior tag
válasz
julius666 #16291 üzenetére
faktoros ETF-ek is kevesbe estek, kötvenyböl nekem nem csak hosszu van, pl. ezek mind vannak (nekem az a kerdes, mikor elsö lepesnek XEON-bol stb.-böl eladni es rv. ETF-et venni; illetve akar uj penzböl is ...persze tovabbra is: semmi 5%-nyi portfolioatrendezes, hanem kisebb):
illetve #16296julius666-böl "Azóta is kb. ~10% hosszú kötvényben ücsörgöm" kapcsan: nekem semmilyen 1 eszközböl direkt nincs 10%-nyim (persze sok korrelal es akar össze is adhatoak bizonyos szempontbol, masbol meg nem
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #16294 üzenetére
Nekem nem kell mondanod, szintén zenész. Én pár hónappal előbb kezdtem (sajnos), illetve 23 októberében meg is untam (a mélypont elcsípése után), nem tetszett ahogy szórta a pénzt a Biden adminisztráció, nem akartam egy kötvénypiaci vihar közepén túl sok hosszú kötvényben ülni.
Azóta is kb. ~10% hosszú kötvényben ücsörgöm. Tök jó, hogy most megindult felfelé, de dollár gyengülés mellé azért nem olyan buli. Az eredeti elgondolás fordítva volt, dollár bunker + kötvény emelkedésnél átszálló részvénybe.
(Sajnos hozam az passz, Ersténél DTLA nem volt anno szóval kamatfizetőt kellett vennem, IB-nél átszálltam, annyit nem ér meg, hogy számolgassak. Euróban valszeg bukós még mindig.)
-
j0k3r!
őstag
válasz
julius666 #16291 üzenetére
Ne is mondd
Ezeken a napokon vettem DTLA-t a jegyzeteim alapján:
2023.09.04
2023.09.21
2023.09.25
2023.09.28
2023.10.06
2023.11.08
2024.01.18
2024.02.13
2024.04.11
2024.10.11
2024.10.15
2024.10.22
2024.11.06
2025.01.14
2025.01.15
A base case nálam az volt, hogy a túlzottan sokáig magasan tartott kamatok recesszióba fogják dönteni a gazdaságot, ezért egy részvénypiaci eséskor egyrészt abszolút értéken fel tud értékelődni a DTLA, másrészt a portfólióban is relatív a részvényekhez képest - több egységnyi részvényt lehet venni DTLA eladásból, mint "békeidőben". Ha ezt a recessziót Trump hozza el azt sem bánom. Utólag visszanézve alábecsültem mennyi pénzt nyomott a gazdaságba a Biden adminisztráció, hogy behúzzák a választást (beleértve az állami munkahelyeket, egyéb "ACT"-eket, stb.), ami végül a vesztük lett, mert nem hagyták lehűlni a gazdaságot, ezért tovább maradt magasan az infláció. -
lemusz
addikt
Nonfarm Payrolls majdnem duplája a konszenzusos értéknek.
V-shape recovery incoming?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
t72killer #16290 üzenetére
Ők már shortban ülnek. Sosem a shortosok borítják be a piacot, hanem előbb a nagyobb alapok a végén meg azok akik most épp bájolnak ezerrel a medve (ha az) elején. Majd amikor 1,5 év múlva a papírja csak a felét éri akkor már szorítani fog a cipő és soha többet tőzsde.
-
-
Dare2Live
félisten
"Ez a baj a Magával, meg az összes populista lóf@sszal. Hogy mondanak valami f@szságot, ami eleve maximum egy jól hangzó féligazság"
Ezt nem a MAGA találta ki. ~20éve téma. Szóval szidd az elmúlt 20év demokrata vezetéseit is. Ők is az elmúlt 20év US vezetése mint biztos logikátlan populista hülye volt.
Függőségi viszonyt ez max katonailag teremtett és leginkább csak Orosz-EU viszonylatban.Az ukrajna támogatás egy teljesen más téma. Ha nem csak az orosz hadsereget amortizálhatja le hanem megkaparinthatja Ukrajna természeti kincseit mért ne? Vége az értékrend alapú geopolnak. Jön az erős ember féle. Az "EU" védelmet szeretne? Csinálja meg magának vagy fizesse ki a USnek... MAGA vonalról teljesen logikus és érthető.
-
Erre van vmi minőségi mutató? Mert csak anekdotikus infóim vannak.
Egy random nem-IT mérnök hazavisz évi nettó 80k dodót (van ismerős vegyészmérnök, igaz, 2éve beszéltünk), ebből gyerekfelügyelet, mortgage, egy rakás biztosítás (kocsira 5x annyi biztit fizet, mint én). Ha használod is az eü-t már kopog is a biztosító, h túl drága vagy neki. Mi lesz nyugdíjas korban?
-
student
őstag
válasz
Oppenheimer #16280 üzenetére
de hogy legyen valami öröm is az ürömben
[Trump's Stock Market Crash] -
lemusz
addikt
Ezzel a 45-ös VIX spike-kal meg volt az a youtuberek által "várva várt" pánikolós moment ugye? Csak mert annyit mondták a 30 alattiakra, hogy az nem elég... Remélem nem lesz dippitiy dipp dip.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
forumpista #16278 üzenetére
Nézd meg a videót amit beraktam ma reggel. Senki sem gondolja hogy ez egy 3 hónapos folyamat lenne.
-
válasz
t72killer #16277 üzenetére
> pláne ha egészségügyre is szükség van
nem ertek egyet -- az egyenlotlenseg magas, de ha van egy normalis/jo allasod (alkalmazottkent, nem milliomosokra gondolok), akkor az US egeszsegugy _elkepzelhetlen_ szinvonalu mondjuk UK-hoz kepest, pedig az UK is a vilag elvonalaban van (a sok nehezseg ellenere). US Svajccal van egy szinten (vagy folotte).
-
forumpista
aktív tag
válasz
Oppenheimer #16230 üzenetére
Nem ez a hihetetlen hanem hogy valaki (Trump) komolyan gondolja hogy ezt majd 3 honap alatt veghez viszi.
Ez evtizedes (minimum egy de lehet hogy ketto) projekt, amit meg trumpli csinal olyan mintha Kennedy ‘61-ben azt jelentette volna be hogy 3 honap mulva urhajost akar latni a Holdon…Amugy meg tizenx ev orban utan pontosan lehet tudni hogy trumplinak nincs semmilyen zsenialis 5d-s mesterterve ahogy orbannak sem.
Az ossz terve annyi hogy o meggazdagodjon es ove legyen az osszes hatalom. Ha tonkre megy benne az orszag akkor is. -
válasz
student #16275 üzenetére
USA szerepe szvsz nagyot fog csökkenni. Ők voltak az elsők, akik talpraálltak 2009 után, de a fogyasztók igazából rosszabbul élnek, pláne ha egészségügyre is szükség van. Ez vissza fog ütni a csilliárd nyomtatott dollárból kimentett cégekre, és enyhénszólva kétlem, hogy az EU-hoz képesti felülteljesítésük ilyen nagy marad.
#16276: hulló kések hónapjába értünk...
-
SzGee
aktív tag
VIX 45-ön
https://www.cnbc.com/quotes/.VIX -
student
őstag
válasz
Oppenheimer #16253 üzenetére
most vagyunk worldben '24 áprilisi szinten, kellemetlen nézni hogy 1évnyi növekedés kuka
-
válasz
Ringman #16273 üzenetére
Az is, és ugye a Grönland-i imperialista agymenés, amiről teljesen képtelen leszakadni. Vagyis a maga-barmok tolják ezerrel hogy háború(!) árán is meg kell szerezni (sőt, inkább úgy, "ingyen", mertaznekikjár). Viszont Trump az előző köréhez képest sokkal inkább összekötötte a sorsát a mélytardokkal.
Hogy a gazdaságban hogy csapódik majd le az igyunk hipót effektus, még meglássuk...
Wow, lehet fogadni, hogy az sp teszteli-e ma a 4800 körüli támaszt
-
julius666
addikt
válasz
Oppenheimer #16269 üzenetére
Erre a scenariora hogy lehet felkeszulni?
Passz. Ha tudnám, nem itt próbálnék diskurálni erről.
Softbank frász tudja pontosan milyen részesedéssel bír OpenAI-ban (most hogy gazdbulvár címekben szerepel a két cég neve meg valami milliárdos összeg azt hagyjuk, az ördög mindig a részletekben rejlik), cserébe viszont bevásárolt minden szarból is, főleg COVID alatt.
Az se garancia, hogy OpenAI-ba fektetni garantált buli lenne. Ha mégsem folytatódik úgy az exponenciális növekedés, mint ahogy várják a techbrók, akkor pár éven belül akár csődbe is mehetnek. Nekik ez az egyetlen kártyájuk van, ellentétben a Google-el, miközben az előnyük is minimálisra olvadt. GPT-4.5 pl. nem lett túl acélos, paraméterszám skálázódás már kérdőjeles, compute providerek már elkezdtek visszavenni a nagy tervekből (friss: [link] )
Ha valami jó eséllyel nagy felfutású dologra kéne spekulálni akkor én inkább a robotikára lőnék, ott még talán nem láttunk akkora mániát. Legalábbis a retail még nem harapott rá annyira (Teslán kívül).
-
-
SzGee
aktív tag
Én úgy gondolom, hogy lassan át kell adni a selyemzsinórt a sárga fejű bohócnak...
Valószínűleg már most is késő, a bizalom nagy része hosszú évekre, évtizekedre elszállt, de talán most még meg lehetne úszni világégés nélkül... Talán...A covidnál nem voltam ennyire borúlátó, mint most
-
kuntics
aktív tag
válasz
Oppenheimer #16259 üzenetére
Nekem ma jött a fizu, ment is IB-re a rászánt pénz. Ha úgy nézzük ez is időzítés, csak nem a piachoz, hanem a fizetéshez
Bevásárlás megvolt, ahogy nézem, most mégjobban megindult lefelé.
-
attiati
veterán
válasz
stingy2 #16162 üzenetére
Audjpy is beadta a kulcsot -3%....
Ebből szerintem is komolyabb lesz.
Kötvénypiac is jelez. Erre a kettőre vártunk, legalábbis én igen.Eddig csak átsúlyozás volt usa részvény piacról Európára.
Most már megy át a tőke részvényből fedezékbe.
Risk off.A következő az lenne, hogy a nyersanyagok is elkezdenek esni.
-
Worm40000
csendes tag
válasz
kardkovacsi #16262 üzenetére
Céges részvény a tegnapot -15%-ban fejezte be, nem lehetne inkább, hogy ne?
-
attiati
veterán
válasz
Ringman #16210 üzenetére
A színházban egy őrült színész játssza a főszerepet és egy tapasztalatlan adminisztráció alkotja a kellékeseket. Ezért a részletekre nem figyelnek és taposnak.
De attól még tervezett előadást látunk.Egy ilyen 180 fokos fordulatot nehezen tudna előadni egy másik bagázs.
Sőt, a párton belül lebeszélnék magukat róla és csak 20 fokos irányváltás lenne. -
AMD Power
titán
válasz
kardkovacsi #16262 üzenetére
Pontosan. Kínai is reagált.
-
kardkovacsi
senior tag
Lehet ma lesz az az esés amit tegnapra várt mindenki és konstatálta, hogy nem is volt olyan nagy esés. >2%-os gap down néz ki az NDX-ben, ha marad minden így. Bár lehet korai ez a beírás mert brutál rángatnak mindent.
-
Egy random brit nagybank, Barclays: ezt azért igen erősen/irracionálisan megtépték az elmúlt 2-3 évben, az OTP is az elmúlt 2 évben duplázott. Ezután szvsz egy 30-40% bukta is korrekciónak számít...
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
kardkovacsi #16256 üzenetére
Nem időzítek, rég megtanultam hogy nem tudok. 25-én jött fizu, akkor fektettem be, következő is 25-én lesz.
Többieknek is azt javaslom hogy ne próbáljanak időzíteni
1) úgyse tudnak
2) Trump alatt extra kaotikus minden -
julius666
addikt
válasz
Ha meg igen, akkor is inkább a MAG7-nek van rá a legnagyobb esélye, nem pedig a kis laboroknak.
A többiben simán lehet igazad (inkább csak kíváncsi voltam pontosan mit miért teszel), ebben viszont szerintem konkrétan nincs.Egyrészt pl. OpenAI, Anthropic nem "kis labor". Másrészt diszruptív változásokat jellemzően nem meglévő nagy mamutok szoktak véghezvinni. Rengeteg lábon járnak, rengeteg belső cégpolitikai vitával. Nehéz olyan (eddigitől teljesen eltérő) irányba állítani a fókuszt, ami ráadásul olyan cégek kinyírására irányul, akik amúgy másik lábnak jól fizető kuncsaftjai akár.
Csak egy konkrét példa: Googleből, Metából nehezen nézem ki, hogy telibe konkurenciái szeretnének lenni mondjuk egy Adobenek. Kisebb képeditálós dolgok lehet belekerülnek a Geminibe, de ennyi, profi piac nem cél. A sokkal mozgékonyabb OpenAI-ból, Anthropicból sokkal inkább kinézném.
-
Ringman
félisten
válasz
HussarF #16157 üzenetére
[link]
The OPEC+ alliance will increase supply by three times the planned amount in May in what delegates described as a deliberate effort to drive down prices to punish the group’s cheats. Crude was already reeling from the onslaught of trade tariffs announced by US President Donald Trump the previous day, and the surprise addition of 411,000 barrels a day by OPEC+ in May turbo-charged the rout. Bloomberg's Anthony di Paola reports. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Én annyit javasolnék, hogy várj meg egy FT napot és utána kezdj el vásárolni, addig meg valami jó likviditású rövid kötvény ETF.
-
válasz
kardkovacsi #16250 üzenetére
Így van, senki nem beszélt még itt totál világrendváltásról, az alsóhangon egy 2008 v2.0...
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
t72killer #16246 üzenetére
Nem hiszem hogy a sok millió mexikói mélyszegénységben előt érdekli hogy Musk karlendített. Ez nagyon körúton belüli felfogás. Ők oda mennek ahova mehetnek, és előbb lesz lehetőségük usába menni mint máshová.
Fertility rate irreleváns 5-10 éves távon, ezek a tömegek léteznek most is és nem fognak megszűnni addig.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
julius666 #16247 üzenetére
Azért nasdaq, mert a szolgáltatószektorban előbb fog elterjedni az AI, mint az iparban.
Iparra nekem elég az MSCI world.
Szektorokkal külön nem foglalkozom, kínai részvényt meg azért nem veszek, mert diktatúra és a tulajdonjog nem tisztelt.
Ha az AI cégek betörnek mindenféle más szektorba, akkor a stratégiám valóban nem optimális, de szerintem nem ez lesz. Ha meg igen, akkor is inkább a MAG7-nek van rá a legnagyobb esélye, nem pedig a kis laboroknak.
-
avl
senior tag
válasz
Oppenheimer #16234 üzenetére
zsír! ez a beszéd!
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
aAron_ #16224 üzenetére
"Eddig olyan hatalmas esés azért nem volt, ahhoz képest pláne, hogy ez az új világrend mennyire más." - mert senki se lát még tisztán, illetve végig kell egy csomó komplex számítást, elemzést vinni ami idő. Ezeket cégenként, iparáganként. Rengeteg elemzés.
Ezért az esés első hulláma, főleg napja még semmit nem mond meg. Nem látjuk a folyamatokat, nem látjuk a másodlagos hatásokat.
Pl. tegnap még vették a Netflixet, gyakorlatilag napközben pluszban volt (+1% is volt) amikor az ndx -5%-ban, mert őt nem érinti az egész. Elsőre. De ha ebből egy kurva nagy recessziós lesz az USA-ban, akkor ha nincs meló vagy épp kevesebb egyből a netflix előfizetés az ami repül. Szekunder ágon viszont már nagyon is érintett.
-
-
pictigjis
őstag
válasz
julius666 #16247 üzenetére
én is úgy gondolom, hogy a "hagyományos" logika beszél belőle, hogy most jön egy medvécske, aztán megyünk szépen tovább felfelé. csak én nem látom, miből lesz a profit, ha senki nem fogja megvenni az egymillió forintos iphone-t, ÉS a párhuzamosan zajló AI-forradalom miatt közben tömegek veszít(het)ik el a munkájukat
szóval én a magam részéről egyelőre türelmesen várok az esés megvételével
-
julius666
addikt
válasz
Oppenheimer #16240 üzenetére
Az én teóriám szerint nem 1-2 cég lesz csak a nyertese ennek, hanem minden cég amelyik elég innovatív hogy minél hamarabb integrálja a folyamataiba az egyre fejlettebb AI toolokat.
A "hagyományos" innovációs logika beszél belőled, holott egyáltalán nem biztos, hogy az AI-forradalom ennek mentén fog történni. Az AI labok számára egyértelmű irány az alkalmazásrétegbe való betörés, a közvetlen konkurencia állítása, mivel a hagyományos "token generáló szolgáltatás" valszeg sose lesz igazán nyereséges a nagy verseny miatt. Egy jó írás ennek kapcsán: [link]
Ha tőzsdén kívüli szereplők okoznak diszruptív versenyt, akkor az a tőzsdén kereskedett piaci cégeknek (és azok részvényeseinek) nem jó. Főleg ha közben a lazuló munkaerőpiac miatt adott esetben a kereslet se túl acélos a végtermékekre.
Robotok is egyre jobbak lesznek. Nem 1 cég fogja magának gyártani az összes robotot, hanem az ipar fogja őket használni egyre jobb profit marginokat elérni.
A Nasdaq-100 inkább tech-heavy mint industry-heavy. Ha meg aranylázra számítasz, akkor miért nem az ásót veszed inkább? Itt mondjuk az ásót pont nem tudod (az igazán innovatív robotos cégek tőzsdén nem elérhetők), de a nyelet meg a lapátfejet talán igen. (Szervomotorok és egyéb alkatrészek)
A másik: ha robot forradalomra számítasz, akkor miért nem Kína? Ott már konkrétan zajlik és cégeket is tudsz venni (nyilván a kínai tőzsde sajátosságai mellett)
-
válasz
Oppenheimer #16244 üzenetére
Mert nem LESZ. Kukkants rá D-Amerika, sőt, India fertilitási rátáira. A kevés fiatal bőven fog nemnáci, STABIL jogállami hátterű országokból ajánlatokat kapni.
-
Blaymoira
tag
Érdekes, hogy a vámok hatására lehúzták 3k-val az OTP-t. Számomra kicsit olyan hisztinek tűnik ez megint mint máskor igazából nem látom, hogy ez befolyásolná az OTP pénznyomtató gépezetét. Kivéve, ha óriási recesszióba kerülne a gazdaság.
Ötletek?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
t72killer #16243 üzenetére
Miből gondolod hogy nem fogadnak majd beengedni alacsonyan képzett bevándorlókat legálisan?
Trump már mondta is hogy támogatja a gazdaságilag szükséges legális bevándorlást.
Mexikóiak lesznek a legboldogabbak, ha legálisan mehetnek dolgozni a GM, hajó, meg akármilyen gyárakba.
Most hogy pár 10k embert hazaküldenek az csak látszatintézkedés a választóknak. Ez nem áll ellentmondásban az iparosítási céllal.
-
válasz
Oppenheimer #16214 üzenetére
És ebben a nagy, erőszakkal (=a szereplők kontójára) visszatelepített szénésazacélországaleszünk iparban azok a fiatal bevándorlók fognak dolgozni, akiket tűzzel-vassal zavar el az országból?
A full robotizált high tech ipar magától/1000x enyhébb nógatásra is visszatelepül ÉS vastagon termeli a hasznot: ha national security miatt kell némi szénlapátolást, acélgyártást fenntartani (kell), akkor ezek adóiból lehet a szükséges minimumot támogatni.. de így meg pont elmenekül majd az arany tojást tojó tyúk.
Ezek úgy agyhalottak, ahogy vannak
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Joe123 #16239 üzenetére
Nekem is marhára fáj hogy a bitcoinból nasdaqba átszállva most épp -21%-on van ez a pozícióm, de ezen nem segít ha óvodás szintűnek nézzük az USA vezetését. Én inkább a lehetőséget látom az átalakuló világrendben.
Ha elvesztem a munkám és nem tudok befektetni, akkor az nagy szopás, de úgy látom elég stabil állásom van.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
julius666 #16238 üzenetére
Az én teóriám szerint nem 1-2 cég lesz csak a nyertese ennek, hanem minden cég amelyik elég innovatív hogy minél hamarabb integrálja a folyamataiba az egyre fejlettebb AI toolokat.
Szerintem nem 1 zárt lab fogja egyedül elérni az AGI-t és önmagának megtartani (legyen bármi is a definíciója), hanem rövid időn belül többen, és a piacon elérhető termék lesz.
Robotok is egyre jobbak lesznek. Nem 1 cég fogja magának gyártani az összes robotot, hanem az ipar fogja őket használni egyre jobb profit marginokat elérni.
Azok a cégek akik először fognak profitálni ebből, a nasdaqban vannak felülreprezentálva.
-
Joe123
senior tag
válasz
Oppenheimer #16235 üzenetére
Hát engem is az zavar leginkább, hogy drágán lőttem el a PMÁP kamat puskaport múlt hónapban...
-
julius666
addikt
válasz
Oppenheimer #16225 üzenetére
Miért triviális számodra amúgy, hogy ebben az (egyébként tényleg valószerű és Trump környékén többek által - lásd pl. Musk, vagy Peter Thiel - nyilvánvalóan hitt) a szcenárióban a Nasdaq-100 annyira tuti vétel lenne?
Az élenjáró tech cégek többsége (akár AI, akár robotika) nincs tőzsdén, az indexben lévő cégek többségére meg komoly fenyegetést jelent az AI. Akár közvetlenül, akár közvetve.
-
Ringman
félisten
az lehet amúgy, hogy a vámháborúval gyak. kínában akarnak válságot okozni (ha nem tudnak így versenyképesen exportálni, amiből meg a saját belső fogyasztásukat támogatni), minden más körítés csak.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Oppenheimer #16234 üzenetére
Skynet
-
Joe123
senior tag
válasz
Oppenheimer #16230 üzenetére
Lehet az a cél, csak úgy nem fog működni, ahogy ők az óvodás szintjükön képzelik.
-
Ringman
félisten
válasz
kardkovacsi #16219 üzenetére
ha már itt tartunk, hanlon's razor?
Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.
tegyük még hozzá a techbrók move fast and brake things mentalitását, aztán megy a csodálkozás, hogy nem gondoltak/számítottak a másod/harmad/sokadrendű hatásokra -
avl
senior tag
válasz
Oppenheimer #16225 üzenetére
"vegig fogom vasarolni a medvepiacot, remelem kitart legalabb 1 evig"
milyen elkepzeles strategia menten ?
pl. idö vagy szint vagy ha ennyi, akkor ennyiert veszek, aztan ha emennyi akkor emennyiert ...
x1 -> vetel Y1-ert
X2 -> vetel Y2-ert -
julius666
addikt
válasz
Mercutio_ #16223 üzenetére
Szerintem arra számítanak, hogy a szép új világban nem lesz szükség annyi munkavállalóra, főleg nem a frissen felhúzandó gyárakban.
Persze az jó kérdés lesz-e elég szakember ennyi gyárat, automatizált gépsort felhúzni, beüzemelni, üzemben tartani, de azért legyünk őszinték, ezen a téren a Mexikóból jött takarítók meg ételfutárok nem sokat nyomnak a latba.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
aAron_ #16224 üzenetére
"Ezt értem, de a tőkepiacokra nézve ez mit jelent?"
Ki tudja pontosan megjosolni?
De valojaban nem mindegy? Legjobb strategia meg mindig a buy & hold & accumulate. Ezt kell csak vegrehajtani, szerintem nobrainer.
Mas kerdes, ha valaki elvesziti a munkajat, es hozza kell nyulni a tokejehez, de szerintem nalatok nem ez az eset all fent...
-
Joe123
senior tag
válasz
Oppenheimer #16221 üzenetére
Nekem ilyenkor mindig az az érzésem, hogy okos, tanult emberek megpróbálnak egy impulzív, érzelmileg labilis, hisztis óvodás szintjén lévő valaki cselekedeteiben értelmet találni, mert kényelmetlen nekik abba belegondolni, hogy egy kiszámíthatatlan majom kezében a sorsunk.
-
Mercutio_
félisten
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Meg egy gondolat lemaradt:
Szerintem hosszu tavon ez egy marha jo lehetoseg lesz nekunk. En vegig fogom vasarolni a medvepiacot, remelem kitart legalabb 1 evig.
Aki meg tudja orizni a munkajat az egyre valoszinubb recesszioban, es felvasarol annyi ETF-et amennyit tud, az 10-20 ev mulva nagyon boldog lesz, hogy ilyen arakon bevasarolhatott.
Google Deepmind 2030-ra varja az inflexios pontot. Utana a gyorsulas latvanyos lesz.
Egy dolog biztos, akinek sok tokeje lesz ekkor, az nem fog rosszul jarni.https://deepmind.google/discover/blog/taking-a-responsible-path-to-agi/
To make these tradeoffs, we rely significantly on a few background assumptions and beliefs about how AGI will be developed:
1. No human ceiling: Under the current paradigm (broadly interpreted), we do not see any fundamental blockers that limit AI systems to human-level capabilities. We thus treat even more powerful capabilities as a serious possibility to prepare for.
Implication: Supervising a system with capabilities beyond that of the overseer is difficult, with the difficulty increasing as the capability gap widens, especially at machine scale and speed. So, for sufficiently powerful AI systems, our approach does not rely purely on human overseers, and instead leverages AI capabilities themselves for oversight.
2. Timelines: We are highly uncertain about the timelines until powerful AI systems are developed, but crucially, we find it plausible that they will be developed by 2030. • Implication: Since timelines may be very short, our safety approach aims to be “anytime”, that is, we want it to be possible to quickly implement the mitigations if it becomes necessary. For this reason, we focus primarily on mitigations that can easily be applied to the current ML pipeline.
3. Acceleration: Based on research on economic growth models, we find it plausible that as AI systems automate scientific research and development (R&D), we enter a phase of accelerating growth in which automated R&D enables the development of greater numbers and efficiency of AI systems, enabling even more automated R&D, kicking off a runaway positive feedback loop. • Implication: Such a scenario would drastically increase the pace of progress, giving us very little calendar time in which to notice and react to issues that come up. To ensure that we are still able to notice and react to novel problems, our approach to risk mitigation may involve AI taking on more tasks involved in AI safety. While our approach in this paper is not primarily targeted at getting to an AI system that can conduct AI safety R&D, it can be specialized to that purpose.
-
aAron_
őstag
válasz
Ezt értem, de a tőkepiacokra nézve ez mit jelent? Ez a milliárd dolláros kérdés. Eddig olyan hatalmas esés azért nem volt, ahhoz képest pláne, hogy ez az új világrend mennyire más.
Próbálok saját konklúzióra jutni, de nem megy. Valószínűleg nem is kéne foglalkoznom ezzel ilyen szinten, mert már káros, just hodl, buy & forget.
#16225Oppenheimer: Így legyen.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Csak épp söpri ki az országból az ezekben a gyárakban dolgozni hajlandó embereket.
A rá szavazó redneck és konzervatív pógár' nem fog ilyen melót elvállalni.A vám f@ssága pedig a 29-33-as gazdasági világválság kiváltó okára hajaz....
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
aAron_ #16220 üzenetére
Eléggé egybecseng a videó az én sekélyes ismereteimmel arról hogy Trump mikről beszélt, hogy mi a célja.
Ipart akar az USÁba és kész, ami olyan szempontból érthető, hogy hosszú távon szükség lesz rá, főleg ha gyártani kell az AI forradalomban a robotokat, gépeket ezerrel. Nem lehet másokra hagyatkozni ebben.
Másik pedig a védelmi szempont, ha háborúra kerülne sor, USA nem tudna hadihajókat előállítani... Egy elnyúló háborúban Kína lenyomná, az ipara miatt. Ha ennyit megértünk, akkor mindent értünk (sztem)
-
aAron_
őstag
válasz
Oppenheimer #16214 üzenetére
Megnéztem a videót is, érdekes volt. Többieknek is ajánlom, ha akarnak egy rendszert látni az egész mögött.
Tegyük fel, hogy a hipotézis helyes. A nagy kérdés nekem befektetői szemmel nézve, lehet happy end bármely (sikeres-sikertelen) kimenetel?
Akármi is lesz, rendkívül disztruptív. Az árazottság pedig tudjuk milyen még mindig.
#16219kardkovacsi: Orbán párhuzam szerintem teljesen fals, ők soha semmilyen reformba (legyen az jó vagy rossz) nem kezdtek bele, politikájuk alapja a közvélemény-kutatás.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Ixion77 #16218 üzenetére
Mondjuk nem értem miért várunk el bármilyen szakértői munkát. Azért azt kell látni, hogy Trump gyakorlatilag pont úgy működik mint az Orbán kormány, csak mellé Trump még öreg is. Orbánéknál se volt soha semmilyen vezérlő elv. Az unortodox politika viszont totál megegyezik mindkettőnél, az autokráciába hajlás dettó. Csak náluk egy 250 éves stabil rendszert kéne megtekergetni nálunk meg egy 20 éveset kellett.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666 #16216 üzenetére
nem csak ez a 3 ember alkotja az egész adminisztrációt.
A minapi chatgpt fiaskó nyilvánvalóvá tette hogy a világ első számú vezető országának legfontosabb stratégiai döntésének bejelentését gyakorlatilag semmilyen komolyan vehető szakértői munka nem előzte meg. Ez alapján sajnos mégis lehet, hogy de. Ha van is ott több ember, nem számítanak.
Nekem az a gyanúm, hogy ez a felismerés az, ami miat igazán durván beöntötték tegnap a piacot. Eddig csak féltek hogy idiokracy van a fehér házban, most viszont már biztosan lehet tudni. Innentől csak a kiszámíthatatlanság a biztos, azt meg röhellik a pénzpiacok.
-
julius666
addikt
válasz
Ringman #16210 üzenetére
Az elméleted ott hibádzik, hogy nem csak ez a 3 ember alkotja az egész adminisztrációt. Ülnek ott legit (és kevésbé legit, de mégis) szakemberek is.
Pl. ott van Navarro is, aki elvileg kereskedelmi tanácsadója a Trumpnak. Mániája a külker hiány meg a Kína ellenesség, meg fura figura ő is, de azért mégiscsak közgazdász professzor volt valami random egyetemen. A chatgpt-generált táblához el nem tudom képzelni hogy adhatta a nevét. Ha meg nem az ő műve, akkor nem tudom miért nem mondott le azonnal.
-
BlackV
őstag
válasz
Ringman #16210 üzenetére
long gold érdekeltségre tippelt a döntéshozóknál.
Mondjuk az egész USA is long gold poziban van a 8100+tonna aranytartalékával. Egy jó kis inflációval meg lehetne égetni az államadósságot. De nem hiszem, szerintem is csak adhd, nárcizmus, öregkori elhülyülés, kapuzárási pánik vegyesen. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
aAron_ #16212 üzenetére
Why Trump's tariff chaos actually makes sense (big picture)
https://www.youtube.com/watch?v=1ts5wJ6OfzA
Gemini 2.5 Pro summary:
This video argues that Donald Trump's seemingly chaotic tariff policies are part of a deliberate, radical plan devised by his economic advisors, notably Scott Bessent (potential Treasury Secretary) and Stephen Miran (top economic advisor), to fundamentally restructure the global trading system.
Here's a breakdown of the key points:
The Problem (from Trump team's view): The current global economic order (largely US-created post-WWII and updated in the 80s) has led to US de-industrialization, which they see as a major economic and national security threat, especially compared to China's manufacturing power. They believe the strong US dollar, while benefiting the financial sector, hurts US manufacturing and that allies have taken advantage of the US.
The Goal: To create a new, US-centric global order that reverses de-industrialization and puts American interests first, even if it means disrupting existing alliances and markets.
The "MAGA Masterplan" (as interpreted from advisors):
Step 1: Tariff Chaos (Current Phase): Impose widespread tariffs, even on allies, to show seriousness, disregard short-term market impacts, and create negotiating leverage. Trump sees tariffs as a key tool.
Step 2: Reciprocal Tariffs: Use the leverage to demand a "level playing field," potentially through tariffs that mirror what other countries impose on the US (addressing issues like currency manipulation, non-tariff barriers, etc.).
Step 3: A "Mar-a-Lago Accord": Force a new currency agreement where key trading partners agree to strengthen their currencies against the dollar (helping US exports), while the US dollar maintains its global reserve currency status (which Trump sees as vital).
Bessent's "Bucket" System: Countries would be categorized (e.g., Green/Vassals, Yellow/Neutrals, Red/Enemies) determining their tariff levels, military protection access, and potentially preferential USD access. Vassal states would get the best deal but would need to submit to US terms (paying for security, aligning currency).
Historical Context: This shift is presented as potentially the third major reordering of the global system initiated by the US, following Bretton Woods (1944) and the Neoliberal order (1980s).
Feasibility Concerns: While the advisors present this as a plan, its success is questioned. It requires immense trust, which Trump's actions may have eroded. It's unclear if countries would agree to become "vassal states" or if the US can simultaneously weaken the dollar for trade while maintaining its reserve status.
In essence, the video posits that Trump's tariff strategy, guided by advisors like Bessent and Miran, isn't random but a calculated, multi-step process aimed at dismantling the old global order and establishing a new one explicitly centered on perceived American economic and security interests, primarily through re-industrialization and leveraging the dollar's unique position. -
aAron_
őstag
válasz
Ringman #16211 üzenetére
"az alsó 95% mindenképp szívni fog."
Eddig legnagyobb mértékbe a felső 1% járt rosszul.
#16210Ringman: Emvynek abban valószínűleg igaza van, hogy van nekik valamilyen elképzelésük, saját szempontjaik szerint még akár lehet racionális is, csak nagyon nehéz ezt pontosan megfogni, kitalálni, hogy mégis mi következik mindebből.
Orbán Krisztián podcastjeibe érdemes lehet belehallgatni, ő már egy jó ideje foglalkozik a mögöttes, komplex okokkal.
#16213Ringman: Jó, de ez még akkor is közel igaz lenne, ha 95%-kal csökkenne a vagyonuk. A lényeg, hogy eddigiek alapján nem nevezhetőek az elitet kedvezményező adminisztrációnak.
-
Ringman
félisten
trump szerintem csak csapong és ezt dobja ki a (kezeletlen?) adhd+időskori szellemi hanyatlás, jdvance (aka thiel) és musk meg a cyberpunk disztópiának (más szerint technofasizmus v technofeudalizmus, varufakisz a technofeudalism kifejezést használja erre) örülne igazán, ez lehet a más cél.
taleb valamelyik nap a long gold érdekeltségre tippelt a döntéshozóknál.
-
kardkovacsi
senior tag
"Aminek 80% egyébként hazai hadiipari megrendelés volt, vagy pedig leselejtezett és kidobásra ítélt eszközök postázása." - igen
Egyszer olvastam, hogy az elküldött fegyverek nagy része leselejtezésre várt és drágább lett volna egy himars rakétát megsemmisíteni mint Ukrajnába küldeni. Ezért is végtelenül paraszt érv Trumptól, hogy az ukránok fizessenek érte.
-
j0k3r!
őstag
válasz
julius666 #16181 üzenetére
Az is lehet, hogy az idei évet beáldozzák a "minden rossznak", ezért is van az őrült tempó a vámoknak, DoGE-nak, stb. - hogy a félidős választásokra már jobb legyen a hangulat, a ciklus végére meg főleg. Tegnap Lutnick is egy interjúban (9:30 körül) szerintem a sok hablaty mellett elszólta magát, hogy lesznek deal-ek a különböző országokkal - ami olyan katalizátor lehet, mint 2020 novemberében az első vakcina híre. Kérdés, hogy mennyire jön ez össze, mert ahogyan forumpista írta, egy bizonyos szint után kicsúszik a kontroll a kezük közül, illetve a másik felet sem tudják teljesen kiszámítani. Azt sem zárnám ki, hogy ha egy bizonyos szint alá megy a 10Y, akkor kicsit visszavesznek a tempóból. Én tegnap zárás előtt csippentettem egy lehelletnyi NVDA-t
Szerintem nem itt lesz a piac alja, ahol most vagyunk, de azért felezni sem fogják engedni, mert ki tudja mennyi tőkeáttét van a rendszerben, ami borulna ilyenkor, aztán rohanhatna tüzet oltani a FED.
-
otapi
tag
Ukrajna lerohanása 2022-ben teljesen logikus volt. 2008: Grúzia lerohanása, két hét alatt lezavarták. 2014: Krím lerohanása, február végétől március közepéig tartott. Újabb hat (+2 év a COVID miatt) év, Ukrajna lerohanása: február végén kezdtek neki, ugye az volt a terv hogy 2 héten belül bábkormányt állítanak ki. Az ütemeterv kb ugyanaz volt eredetileg mint Krímnél. Csak hát, félrecsúszott a dolog. Ha még azt is hozzáveszem hogy 2000-2002-ben volt a csecsen konfliktus, akkor elég erősen kirajzolódik a séma hogy az orosz medve 6-8 évente harcos kedvében van. Remélem Putin már kiöregszik ebből 2028-30 tájára.
-
Pá
addikt
válasz
Dare2Live #16202 üzenetére
Nekem ez sem annyira logikus. (= semennyire)
Az egész egy mítoszra épül, hogy USA-nak ez drága. De alapvetően aprópénz, amit Europa védelmére költ. Cserébe függőségi viszonyban van tőle a fél fejlett világ, annak minden soft powerjével együtt. Békeidőben (értsd: kb 70 év az elmúlt 75 évből) ez annyit jelent, hogy fenntart néhány támaszpontot és állomásoztat pár 10ezer katonát itt. Amit amúgy is megtenne, mert a világ minden részén fenntart támaszpontokat és állomásoztat katonákat is. Ez már az Europai F16 meg F35-ös megrendelésekből bőven megtérül.
Háborús időkben meg most ráköltött Ukrajnára évi 30-40 milliárd dollárt? Aminek 80% egyébként hazai hadiipari megrendelés volt, vagy pedig leselejtezett és kidobásra ítélt eszközök postázása. Nagyon max néhány 10 milliárd dollárba kerülhetett neki eddig az egész háború(de az is lehet, hogy kb nullán van a multiplikátor hatásokkal együtt) cserébe kb lefelezte Oroszország hadi potenciálját. Ennél jobb ár/érték még a világon nem volt. És itt sírnak, hogy mibe került nekik. Teljesen alaptalan. Közben Europa tényszerűen többet költött az egészre és akkor a drágább energia és egyéb hatásokat nem is számoltam.
Egyszerűen azért nem logikus az egész, mert már az alap felvetés sem igaz.Én nem értem, hogy az USA-nak miért jó, hogy megspórolja Europán a hadiköltségvetésük max 5%-t. Cserébe Europa függetlenedik tőle katonailag, politikailag, saját hadiipart épít stb. A világon nincs még egy ország, aki sajnálná az évi GDPjének az 1 ezrelékét arra költeni, hogy egy fél kontinenst függőségi viszonyban tartson, de ők tudják.
Ez a baj a Magával, meg az összes populista lóf@sszal. Hogy mondanak valami f@szságot, ami eleve maximum egy jól hangzó féligazság és abból levezetnek még nagyobb kreténségeket és addig ordítják, amíg az amúgy tájékozott közönség is csendben átveszi a kiinduló pontot és már eleve a téves felvetés alapján vitázik.
-
Dare2Live
félisten
"mi lehet a nagy mögöttes tervük"
Amire reagáltam ott teljesen logikus a "Maga" terv.
"Europa" minnél elöbb képes legyen magát megvédeni, ne legyen potyautas. Ne kelljen az USnek érdemben ide koncentálnia, érdemben védenie az 500+milliós EU NATO+UKt a 140milliós Oroszótól. Ennyi. -
Pá
addikt
válasz
Dare2Live #16196 üzenetére
Ez nem csak neked szól, de hirtelen többen is válaszoltak.
Szóval a félreértések elkerülése végett én lentebb csak arról írtam, hogy mi lehet a nagy Maga terv, pusztán abból kiindulva, ahogy eddig viselkedtek és amit eddig tettek. Ennyi.Ez nagyon nem egyezik azzal, ami szerintem logikus, vagy reális és végképp nem azzal, ami szerintem végül történni fog. Szóval nem tudok érvelni tovább ezen a vonalon, mert ahhoz kéne egy alusisak a fejemre.
Az volt az eredeti kérdés, hogy mi lehet a nagy mögöttes tervük és azt próbáltam kitalálni azzal, hogy az első pár hónapjukat extrapoláltam a jövőbe. Igyekeztem egy kicsit gondolkozni a fejükkel, mert én is remélem, hogy nem az van, hogy tényleg simán csak ennyire sötétek.
De amúgy szerintem a legvalószínűbb az, hogy csinálnak egy gyönyörű stagflációt, aztán a következő választáson elzavarják az egész bagázst. De addig még sok van hátra és ezzel a tempóval haladva még jó sok szart kavarhatnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP 13"FullHD IPS,i5 8265u(8x3,9Ghz)Villágító billentyűzet,8GB Ram,256-512SSD,jó akku,Szép állapot
- Újszerű Asus,játékra is,17,3"FullHD,i7 8550(8X4Ghz)GT920mx 2/4GB DDR5 VGA16GB RAM,SSD+HDD,
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Corsair K100 RGB INGYEN FOXPOST
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged